El teu material de suport per a educació secundària Més de 15 anys d experiència en Tics i educació

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "El teu material de suport per a educació secundària Més de 15 anys d experiència en Tics i educació"

Transcripción

1 P o r t a l d a c c é s o b e r t a m B i e n t e c h El teu material de suport Més de 15 anys d experiència en Tics i educació

2 Institucions que recomanen catedra unesco

3 Breu Presentació ACTUA! Camina cap a la salut El currículum d Educació Secundària de Catalunya proposa un programa escolar molt ampli de biologia humana. En aquest programa escolar es treballen continguts relacionats amb el cos humà, els seus nivells d organització, estructura cel lular, òrgans, sistemes i aparells, malalties, etc. L adolescència és un període en el qual es produeix el desenvolupament biològic, sexual, psicològic i social més notable de la persona. L aprenentatge del cos humà, les seves malalties i hàbits saludables durant aquest moment és molt important per formar futures generacions responsables amb la seva salut. Des de Ambientech volem participar en aquest procés i per això hem creat el programa Actua! Camina cap a la salut, un programa online adaptat al currículum escolar d Educació Secundària que pretén unir ciències i salut per facilitar coneixements de la biologia humana al mateix temps que es promou un estil de vida saludable. Aquest programa està constituït per nombrosos itineraris educatius online de biologia humana adaptats a l actual cultura tecnològica. Es pot consultar des d Internet a través de qualsevol dispositiu (PDI, tablet, ordinador, mòbil, etc) i combina animacions atractives i activitats gamificades amb un alt grau d interactivitat per facilitar l aprenentatge i mantenir a l alumnat motivat.

4 Usos del portal educatiu Com a material de recolzament per a la docència Individual Treballa cada unitat en min Més hores lectives dedicades a debats i treballs en equip. En grup Com a material d estudi per als alumnes Tota la classe

5 El material en línea: Actua! Camina cap a la salut Navegació intuïtiva Facilita la comprensió dels continguts educatius Cada alumne pot treballar el material al seu ritme Animacions atractives combinades amb exercicis interactius que permeten consolidar l aprenentatge

6 Les meves classes: eina de seguiment dels alumnes Crea les teves carpetes de classe i després convida als alumnes amb el codi Els alumnes realitzen el test d avaluació Consulta en línia els resultats dels test d avaluació dels teus alumnes o descarrega l arxiu amb les notes

7 Ambientech, pionera en educació digital MATERIAL CURRICULAR Continguts educatius adaptats al currículum d educació secundària obligatòria segons decret 187/2015, 3r curs biologia i geologia. PORTAL D ACCÉS OBERT és un portal d accés obert per arribar a tots els sectors de l educació. ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Cada alumne avança en funció del seu ritme d aprenentatge RIGOR CIENTÍFIC Tots els materials educatius estan revisats per entitats mèdiques per garantir el seu rigor científic. * Societat Espanyola de Fertilitat, Societat Espanyola d Endocrinologia, Hospital Clínic de Barcelona, Teachtool, etc. MOTIVACIÓ Material multimèdia molt dinàmic que facilita l aprenentatge i augmenta la motivació en classe

8 ÍNDEX La importancia de los medicamentos para la salud así como un uso responsable de ellos L alimentació humana Com evitar ser diabètic Prepara un menú complet i equilibrat Una mirada al sistema nerviós El sistema endocrí Una sexualitat saludable Anàlisi de sang La sida El virus de l Ebola Laboratori virtual del càncer Practica esport sense riscos Com és la funció de l aparell excretor? L aparell locomotor El cor i el sistema circulatori L aparell respiratori Els cinc sentits Els medicaments i jo Campionat contra les drogues

9 1 L alimentació humana Què ocorre en el nostre organisme quan ingerim aliments 1. Procés de digestió dels aliments 2. Digestió mecànica i digestió química 3. Els nutrients que provenen dels aliments: glúcids, lípids, proteïnes, vitamines, sals minerals 4. Efectes sobre la salut d un excés o deficiència de nutrients 5. Els aliments energètics, els aliments plàstics i els aliments reguladors 6. Reconeix els aliments amb proteïnes 7. La piràmide nutricional Idiomes: Castellà i català Una alimentació equilibrada per a un estil de vida saludable. Anar a l activitat La nutrició humana (CC10, CC29) Alimentació com a processos per obtenir matèria i energia. Digestió dels aliments i assimilació de nutrients des del medi extern al medi intern. Alimentació equilibrada. Conductes de risc relacionades amb l alimentació.

10 2 Atura la diabetis Com evitar ser diabètic El teu material de suport 1. La digestió dels aliments 2. Reconeix els glúcids 3. Com arriba l energia a l organisme 4. Integral o refinat? 5. Diabetis de tipus 1 i 2 6. Com es fabrica insulina 7. Factors que augmenten el risc de patir diabetis Idiomes: Castellà i català Coneix els diferents tipus de diabetis i quins són els hàbits saludables per prevenir aquest trastorn. Anar a l activitat La nutrició humana (CC10, CC29) Digestió dels aliments i assimilació de nutrients des del medi extern al medi intern. Alimentació equilibrada. Conductes de risc relacionades amb l alimentació. Les respostes del cos (CC10, CC28) La salut i la malaltia.

11 3 El teu material de suport L alimentació humana Què menjaré avui? 1. Escull els aliments del desdejuni 2. Escull els aliments del mig dia 3. Escull els aliments del menjar 4. Escull els aliments del berenar 5. Escull els aliments del sopar 6. Calcula si la teva dieta és equilibrada o no Eina per aprendre a preparar dietes equilibrades amb els aliments del rebost. Idiomes: Castellà i català La nutrició humana (CC10, CC29) Alimentació com a processos per obtenir matèria i energia. Digestió dels aliments i assimilació de nutrients des del medi extern al medi intern. Alimentació equilibrada. Conductes de risc relacionades amb l alimentació.

12 4 Una mirada al sistema nerviós Des de l esclerosi múltiple 1. Les respostes voluntàries 2. Anatomia del sistema nerviós central 3. Anatomia del sistema nerviós perifèric 4. La neurona 5. Diferents tipus de neurona 6. L esclerosi múltiple Comprèn el sistema nerviós i les alteracions que es produeixen quan una persona pateix una malaltia neurodegenerativa. Idiomes: Castellà, català i anglès Anar a l activitat Les respostes del cos (CC10, CC28) Sistema nerviós. La neurona, centres nerviosos i nervis. Òrgans coordinadors de diferents respostes. Factors que afecten la salut mental.

13 El sistema endocrí 5Un sistema de vital importància per a la salut humana 1. La funció de les hormones 2. Les glàndules del sistema endocrí i la seva funció 3. Relació entre el sistema endocrí i el sistema nerviós 4. Factors que afavoreixen l obesitat infantil i juvenil 5. Conseqüències i prevenció de l obesitat infantil 6. Un cas especial, l hormona de creixement Coneix les nombroses funcions del sistema endocrí en l organisme. Idiomes: Castellà, català, anglès Les respostes del cos (CC10, CC28) Sistema endocrí com a efector de respostes del cos. Equilibri hormonal i trastorns més freqüents. Hormones com a activadores i inhibidores de funcions.

14 6 Educació sexual Una sexualitat saludable 1. Demografia i natalitat a Espanya 2. L aparell reproductor femení i masculí 3. Els cicles de l aparell reproductor femení 4. El desenvolupament de l embaràs 5. Test de risc de contreure una MTS 6. Inseminació artificial 7. Fecundació in vitro 8. Congelació, vitrificació i donació d òvuls i semen Aprèn sobre sexualitat i coneix el teu risc de contreure una malaltia de transmissió sexual (MTS). Idiomes: Castellà, català i anglès La reproducció humana (CC10, CC30) Aparells genitals femení i masculí, gàmetes. Cicle menstrual. Procés reproductiu. Control de la natalitat i tècniques de reproducció assistida. Canvis físics i psíquics a l adolescència. Diversitat de gènere. Malalties de transmissió sexual. Resposta sexual humana. Salut i higiene sexual.

15 7 Anàlisi de sang Detecta i preveu nombroses malalties El teu material de suport 1. Diferents constituents de la sang 2. Un hemograma, un recompte sanguini complet 3. Una anàlisi bioquímica 4. Els diferents grups sanguinis 5. A qui pot donar sang? 6. De qui pot rebre sang? Idiomes: Castellà Coneix les propietats i constituents de la sang i aprèn a llegir una anàlisi de sang per detectar malalties. Les respostes del cos (CC10, CC28) Variables que condicionen el binomi salut-malaltia. La salut i la malaltia. Malalties infeccioses i no infeccioses. La nutrició humana (CC10, CC29) Aparells, òrgans i sistemes que aporten nutrients i eliminen residus de la cèl lula: digestiu, respiratori, circulatori i excretor.

16 8 La Sida Una malaltia que es pot evitar! El teu material de suport 1. Test sida 2. El virus VIH 3. Risc de contagi de sida 4. Partícula vírica 5. Sistema immunitari innat 6. Sistema immunitari adaptatiu 7. Evolució de la malaltia de la sida Realitza el test i descobreix si segueixes conductes de risc per contreure sida Idiomes: Castellà i català Anar a l activitat Les respostes del cos (CC10, CC28) La salut i la malaltia. Malalties infeccioses. El sistema immunitari com a efector en resposta a substàncies alienes al cos. Higiene. Immunitat activa i passiva.

17 9Un virus altament perillós El virus de l Ebola 1. Què és el virus de l Ebola? 2. Origen de l epidèmia de l any Com actua el virus de l Ebola 4. Formes de contagi 5. Com protegir-se del virus 6. Com evoluciona la malaltia 7. Tractament 8. Estem davant d una pandèmia? Descobreix les malalties víriques a través de l exemple del virus de l Ebola. Idiomes: Castellà i català Anar a l activitat Les respostes del cos (CC10, CC28) La salut i la malaltia. Malalties infeccioses. El sistema immunitari com a efector en resposta a substàncies alienes al cos. Higiene. Immunitat activa i passiva.

18 10 El Càncer Laboratori virtual de recerca biomèdica 1. Consulta mèdica i detecció del càncer 2. Laboratori histològic 3. Estudi al microscopi de les cèl lules canceroses 4. Cicle cel lular 5. Divisió cel lular normal i divisió cel lular cancerosa 6. Laboratori de genòmica 7. Quimioteràpia i prevenció 8. Diferents professions de la recerca Idiomes: Castellà, català i anglès Anar a l activitat Aprèn quines proves clíniques es realitzen en un laboratori per determinar si un tumor és benigne o maligne. Les respostes del cos (CC10, CC28) La salut i la malaltia. Malalties no infeccioses. El sistema immunitari com a efector en resposta a substàncies alienes al cos. Higiene. Immunitat activa i passiva. Variables que condicionen el binomi salut-malaltia. Efectes de les conductes addictives sobre la salut individual i col lectiva.

19 11 Practica esport sense riscos Activa t! El teu material de suport 1. Com actuar davant de les hemorràgies i ferides 2. Com actuar davant dels traumatismes 3. Els problemes mèdics 4. Els factors termoambientales 5. Estils de vida saludable Aprèn primers auxilis per actuar davant d un accident en activitats esportives escolars. Idiomes: Castellà i català Anar a l activitat Les respostes del cos (CC10, CC28). L aparell locomotor. Prevenció de les lesions més freqüents.

20 12 Quina és la funció de l aparell excretor? L aparell que s encarrega de filtrar la sang 1. Reconeix tots els òrgans d excreció 2. El sistema urinari. un òrgan d excreció molt important 3. Simulador per prevenir les malalties de l aparell excretor La importància de conèixer bé el funcionament dels ronyons per evitar malalties en l aparell excretor. Idiomes: Castellà, català, anglès Organització general del cos humà. Relació entre aparells i sistemes, òrgans, teixits i cèl lules (CC9, CC10, CC28, CC29, CC30) Aparells, òrgans i sistemes que aporten nutrients i eliminen residus de la cèl lula: excretor.

21 13 El teu material de suport L aparell locomotor Sustentació mecànica i suport dinàmic 1. Introducció a l aparell locomotor: ossos, articulacions i músculs 2. Com evitar lesionar l aparell locomotor 3. Les lesions medul lars 4. Primers auxilis en les lesions de l aparell locomotor Coneix i cuida l aparell locomotor per evitar lesionar-ho. Idiomes: Castellà, català, anglès (CC10, CC28) L aparell locomotor com a efector de respostes del cos. Relació entre morfoanatomia i moviment. Estímuls que desencadenen respostes motores. Prevenció de les lesions més freqüents.

22 14 El cor i el sistema circulatori El subministrament sanguini que oxigena i nodreix l organisme 1. El sistema circulatori sanguini 2. El sistema circulatori limfàtic 3. El funcionament del cor 4. Simulador per prevenir les malalties cardiovasculars 5. Primers auxilis en les malalties cardiovasculars Coneix el cor i el sistema circulatori i chequea el benestar del teu sistema cardiovascular. Idiomes: Castellà, català, anglès Organització general del cos humà. Relació entre aparells i sistemes, òrgans, teixits i cèl lules (CC9, CC10, CC28, CC29, CC30) Aparells, òrgans i sistemes que aporten nutrients i eliminen residus de la cèl lula: circulatori.

23 15 El teu material de suport L aparell respiratori Intercanvi d oxigen i diòxid de carboni entre l organisme i l exterior 1. Funció de l aparell respiratori 2. Simulador per prevenir les malalties de l aparell respiratori 3. Els efectes sobre l organisme de la contaminació atmosfèrica 4. El tabac i les seves conseqüències sobre la salut Coneix l aparell respiratori i evita els trastorns respiratoris amb hàbits saludables. Idiomes: Castellà, català, anglès Organització general del cos humà. Relació entre aparells i sistemes, òrgans, teixits i cèl lules (CC9, CC10, CC28, CC29, CC30) Aparells, òrgans i sistemes que aporten nutrients i eliminen residus de la cèl lula: espiratori. La respiració cel lular com a procés d oxidació de nutrients per transferir energia a la cèl lula.

24 16 Els cinc sentits Les capacitats sensorials El teu material de suport 1. La visió: la capacitat sensorial que ens permet veure 2. Laboratori virtual de la salut dels ulls 3. L audició: la capacitat sensorial que ens permet escoltar 4. Laboratori virtual de la salut de les oïdes 5. Els sentits del tacte, olfacte i gust Descobreix els òrgans que participen en els cinc sentits del nostre organisme. Idiomes: Castellà, català, anglès (CC10, CC28) Estímuls físics i químics, resposta del cos humà. Característiques dels receptors cel lulars, òrgans dels sentits.

25 17 Primera aproximació al món dels medicaments Els medicaments i jo 1. Què és un medicament? 2. Què passa quan prenem un medicament? 3. Com actuen els medicaments? 4. Poden fer mal els medicaments? 5. Com es fabriquen els medicaments? Idiomes: Castellà i català La importància dels medicaments per a la salut així com un ús responsable d ells. Anar a l activitat Les respostes del cos (CC10, CC28) La salut i la malaltia. Malalties infeccioses i no infeccioses. El sistema immunitari com a efector en resposta a substàncies alienes al cos. Estímuls físics i químics, resposta del cos humà.

26 18 El teu material de suport Campionat contra les drogues Practica esport i deixa de consumir drogues 1. Actuació en l organisme i efectes adversos de les següents drogues: alcohol, tabac, cànnabis, cocaïna, drogues de disseny. 2. Danys que les drogues ocasionen en l organisme a curt i llarg termini. 3. Avantatges de la pràctica de l esport com a substitut del consum de drogues. Gimcana digital gamificada per conscienciar als estudiants dels efectes adversos de les drogues i les avantatges per a la salut de la pràctica de l esport. Idiomes: Castellà, català, anglès (CC10, CC28) Variables que condicionen el binomi salut-malaltia. Efectes de les conductes addictives sobre la salut individual i col lectiva.

27 Entitats col laboradores

Portal de acceso abierto

Portal de acceso abierto a m B i e n t e c h Tu material de apoyo Más de 15 años de experiencia en TICs y educación Instituciones que recomiendan cátedra unesco Usos del portal educativo Como material de apoyo en el aula para

Más detalles

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Presentareu la feina al setembre, el dia de l examen. RECORDEU! Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Aquestes feines

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO.

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. Les taules i dibuixos feu-les al mateix dossier i les respostes més llargues contesteu-les a part. Podeu buscar la informació

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 3r ESO B Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Completa el text amb aquestes paraules: moltes / pluricel lular / eucariotes /

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Pompeu Fabra DOSSIER RECUPERACIÓ

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Pompeu Fabra DOSSIER RECUPERACIÓ DEPARTAMENT: Ciències MATÈRIA/UNITAT: BiG DATA: 20/06/2017 ALUMNE/A: PROFESSOR: Joan Ibañez GRUP: CONVOCATÒRIA: Què cal fer? 1.- Us heu d estudiar tot el que apareix llistat en aquest dossier. Els noms

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. 3r ESO CIÈNCIES DE LA NATURALESA BIOLOGIA

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. 3r ESO CIÈNCIES DE LA NATURALESA BIOLOGIA DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO CIÈNCIES DE LA NATURALESA BIOLOGIA Nom i Cognoms: Curs: Grup: Institut Puig Castellar Seminari de Biologia i Geologia 1. Dibuixa un esquema de la cèl lula. Indica els següents

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ TEMARI DE CIÈNCIES DE LA NATURALESA

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ TEMARI DE CIÈNCIES DE LA NATURALESA PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ TEMARI DE CIÈNCIES DE LA NATURALESA BLOC 1: EL PLANETA TERRA La Terra en l Univers 1.1 L Univers - Estrelles i galàxies. La Via Làctia - El Sistema Solar.

Más detalles

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius.

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1- Quina diferència hi ha entre teixit, òrgan i sistema. 2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. 3- Indica el nivell d organització al que pertanyen:

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria.

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT La Base Del Benestar Del Nostre Cos 2ª AVALUACIÓ - TEMA 3 rt 4 ESO LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT RELACIÓ ENTRE CONDICIÓ FÍSICA I SALUT FACTORS QUE INCIDEIXEN EN LA CONDICIÓ

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 110 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Indica les funcions de la membrana cel lular. Té diferents funcions: dóna forma i mobilitat a la cèl lula, rep els estímuls externs i també l

Más detalles

NOVETATS Ciències de la naturalesa

NOVETATS Ciències de la naturalesa NOVETATS 2012-2013 Ciències de la naturalesa Claus del projecte El Connecta 2.0 és un projecte multisuport que permet utilitzar el llibre en paper- digital interactiu la pissarra - i el llibre digital-

Más detalles

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA (VEURE CALENDARI) PER TAL DE RECUPERAR L ASSIGNATURA DE BIOLOGIA I GEOLOGIA. UNITAT 1. LA SALUT HUMANA 1.

Más detalles

Alimentació i nutrició familiar

Alimentació i nutrició familiar Serveis socioculturals i a la comunitat Alimentació i nutrició familiar CFGM.1701.C08/0.09 CFGM - Atenció sociosanitària Material adquirit pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya per

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

ALIMENTS I NUTRIENTS

ALIMENTS I NUTRIENTS ALIMENTS I NUTRIENTS NUTRICIÓ Funció vital per la qual els organismes obtenen i després fan servir els materials necessaris per a viure. Materials plàstics: són aquells que proporcionen les substàncies

Más detalles

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota.

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. BIOLOGIA 1ª AVALUACIÓ 1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. 2. Fes una taula amb els diferents orgànuls cel lulars i la funció que realitzen. 3. Dibuixa una

Más detalles

IMPRIMEIX ELS 5 FULLS DE LA GUIA DE RECUPERACIÓ I ENTREGA-LOS AMB LA FEINA FETA. BIOLOGIA I GEOLOGIA

IMPRIMEIX ELS 5 FULLS DE LA GUIA DE RECUPERACIÓ I ENTREGA-LOS AMB LA FEINA FETA. BIOLOGIA I GEOLOGIA GUIA DE RECUPERACIÓ Àrea: Biologia i geologia CURS 2017/18 Alumne/a: GRUP: 3r ESO IMPRIMEIX ELS 5 FULLS DE LA GUIA DE RECUPERACIÓ I ENTREGA-LOS AMB LA FEINA FETA. BIOLOGIA I GEOLOGIA Convocatòria de setembre:

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

LA NEURONA. Cos cel lular Dendrites

LA NEURONA. Cos cel lular Dendrites LA NEURONA Cos cel lular Àxon Dendrites L àxon de les neurones està recobert d una beina d una substància aïllant anomenada mielina que facilita la transmissió dels impulsos nerviosos. Botó sinàptic NEURONES

Más detalles

Programa Salut i Escola. José Pérez José Pérez Infermer Salut i Escola Vallcarca 6D

Programa Salut i Escola. José Pérez José Pérez Infermer Salut i Escola Vallcarca 6D Programa Salut i Escola José Pérez José Pérez Infermer Salut i Escola Vallcarca 6D Justificació del Programa Salut i Escola L adolescència és una etapa de canvis entre la vida infantil i adulta, en la

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Unitat 1. El cos humà

Unitat 1. El cos humà Unitat 1. El cos humà 1. Anomena les parts assenyalades d aquesta cèl lula. Es tracta d una cèl lula eucariota o procariota?raona la resposta. 2. Identifica els orgànuls cel lulars que realitzen les funcions

Más detalles

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA QUE ES REALITZARÀ EL DIMECRES 9 DE JULIOL

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA QUE ES REALITZARÀ EL DIMECRES 9 DE JULIOL NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA QUE ES REALITZARÀ EL DIMECRES 9 DE JULIOL A LES 11:30h. PER TAL DE RECUPERAR L ASSIGNATURA DE BIOLOGIA I GEOLOGIA.

Más detalles

Tema 4: La nutrició. Ceip Dr. Sobrequés Bescanó. Coneixement del medi natural- 6è nivell. En aquest tema aprendràs a :

Tema 4: La nutrició. Ceip Dr. Sobrequés Bescanó. Coneixement del medi natural- 6è nivell. En aquest tema aprendràs a : Anomenem nutrició a la transformació de l oxigen i els aliments en matèria per créixer i energia. La nutrició comprèn 4 processos: digestió dels aliments, respiració, circulació de la sang i excreció de

Más detalles

Visita a l Institut Català d Oncologia Què és el càncer i com s investiga per combatre l

Visita a l Institut Català d Oncologia Què és el càncer i com s investiga per combatre l Visita a l Institut Català d Oncologia Què és el càncer i com s investiga per combatre l 20 de maig de 2014 La visita PRESENTACIONS a l aula: Què és l ICO El càncer, un problema de salut pública Característiques

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

UNITAT 1: LA CÈL.LULA

UNITAT 1: LA CÈL.LULA UNITAT 1: LA CÈL.LULA 1. Tots els éssers vius estén formats per cèl.lules I aqeustes esten constutiudes per biomolecules. Completa el quare següent basat en les biomolecules. Biomolècules orgàniques Glúcids

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

Tema 1: La salut i la prevenció

Tema 1: La salut i la prevenció El malestar, el dolor, el mareig, la febre són símptomes de que hi ha alguna cosa al nostre cos que no funciona correctament: estem malalts. A fi d evitar-ho és important tenir cura de la nostra alimentació,

Más detalles

Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn. 9 d octubre de 2015

Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn. 9 d octubre de 2015 Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn 9 d octubre de 2015 XARXA EDUCATIVA La Societat és xarxa... i això afecta a totes les organitzacions M. Castells Escola, Família i Entorn Beneficis

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau Ritmes Circadians Dra. Maria Mercè Tor i Palau Aula d extensió Universitària-UdL, Curs 2017-2018 Què son els ritmes Circadians? Són canvis físics, mentals i conductuals que segueixen un cicle diari. Responen

Más detalles

GRUP CLASSE DURADA PERÍODE CURS ESCOLAR PROFESSOR/A. CB7 Competència en el coneixement i interacció amb el món físic

GRUP CLASSE DURADA PERÍODE CURS ESCOLAR PROFESSOR/A. CB7 Competència en el coneixement i interacció amb el món físic GRUP CLASSE DURADA PERÍODE CURS ESCOLAR PROFESSOR/A 3r ESO 9 hores 2n trimestre 2013-2014 --- MATÈRIES TÍTOL (i justificació) Ciències experimentals, Ciències socials, OMPLIR LA NEVERA (La nutrició humana)

Más detalles

TEMA 1: EL MANTENIMENT DE LA VIDA

TEMA 1: EL MANTENIMENT DE LA VIDA TEMA 1: EL MANTENIMENT DE LA VIDA COMPOSTOS QUÍMICS (2) ESTRUCTURES CEL LULARS (4) ESTRUCTURES ESPECÍFIQUES NIVELLS D ORGANITZACIÓ CÈL LULA (3) TEIXIT ÒRGAN ÉSSER VIU (1) APARELL/SISTEMA FUNCIONS VITALS

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE. Biologia i geologia

DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE. Biologia i geologia DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE Biologia i geologia JUNTAMENT A AQUEST DOSSIER CAL ENTREGAR UN RESUM DELS TEMES REALITZATS DURANT EL 1R TRIMESTRE: TEMA 1, TEMA 2, TEMA 3 I TEMA 8. 3r ESO Curs: 2014-2015

Más detalles

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre SERIAL KILLERS CIÈNCIES NATURALS A la vostra sèrie trobareu molts exemples de comportaments relacionats relacionats amb la salut.

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

Un cas pràctic en l atenció a les fases inicials de la malaltia: el programa REMS

Un cas pràctic en l atenció a les fases inicials de la malaltia: el programa REMS Un cas pràctic en l atenció a les fases inicials de la malaltia: el programa REMS Fundació Catalunya - La Pedrera Una fundació compromesa amb el territori i la gent Neix l 1 de gener de 2013, com a entitat

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA No és el mateix estar infectat amb el VIH que tenir la sida VIH són les sigles de "Virus de la Immunodeficiència Humana". El VIH afecta les cèl lules immunitàries,

Más detalles

RECUPERACIÓ BIOLOGIA 3r ESO

RECUPERACIÓ BIOLOGIA 3r ESO RECUPERACIÓ BIOLOGIA 3r ESO Respon a totes aquestes preguntes. Aquest dossier l hauràs de lliurar obligatòriament el mateix dia de l examen de recuperació. Unitat 1. El cos humà 1. Dibuixa la cèl lula

Más detalles

Biologia I. Una experiència d'enllaç entre batxillerat i universitat. Francesc Mestres i col.

Biologia I. Una experiència d'enllaç entre batxillerat i universitat. Francesc Mestres i col. Biologia I. Una experiència d'enllaç entre batxillerat i universitat Francesc Mestres i col. Introducció: Implantació EEES. Ministeri: Matèria Biologia 12 ECTS. Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona:

Más detalles

El cos humà, l exercici físic i la salut. Com funciona el cos humà i els efectes sobre el mateix de l exercici físic.

El cos humà, l exercici físic i la salut. Com funciona el cos humà i els efectes sobre el mateix de l exercici físic. El cos humà, l exercici físic i la salut Com funciona el cos humà i els efectes sobre el mateix de l exercici físic. El cos humà, l exercici físic i la salut Com funciona el cos humà Que és l exercici

Más detalles

Com es pot fer l avaluació continuada avui a la UB. Com podem millorar l avaluació continuada Reflexionem a partir de vuit experiències

Com es pot fer l avaluació continuada avui a la UB. Com podem millorar l avaluació continuada Reflexionem a partir de vuit experiències Com es pot fer l avaluació continuada avui a la UB Com podem millorar l avaluació continuada Reflexionem a partir de vuit experiències Obertura de la jornada: l avaluació dels aprenentatges a la UB Amèlia

Más detalles

Accidents de treball

Accidents de treball Accidents de treball A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat 2992-23096-2017 A l'ajuntament fem prevenció de riscos laborals PRL Fullet Accidents de treball.indd 1 23/06/17

Más detalles

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 101 Activitat 1 Indica les afirmacions correctes. 1.- El cuc de terra, si es fragmenta en dues parts, cada una d elles és capaç de produir un nou individu. Aquest tipus de reproducció

Más detalles

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2016 Competència d interacció amb el món físic Sèrie

Más detalles

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010 ELs recursos naturals: L ús que en fem Febrer de 2010 Què és un recurs? Recurs Un recurs és un bé natural que pot tenir algun interés per a l ésser humà. Tipus de recursos. Establirem dues classificacions.

Más detalles

Subatòmic Atòmic Molecular Cel lular Pluricel lular Població Ecosistema

Subatòmic Atòmic Molecular Cel lular Pluricel lular Població Ecosistema El cos humà 1. Classifica les estructures segons el nivell d organització: protons, mitocondri, fetge, nitrogen, greixos, ramat d ovelles, electrons, aparell de Golgi, formiguer, fageda, pulmons, oxigen,

Más detalles

Oferta Formativa CFA Canovelles Curs Blocs Ensenyament Matí Tarda Vespre Català Ensenyaments inicials i

Oferta Formativa CFA Canovelles Curs Blocs Ensenyament Matí Tarda Vespre Català Ensenyaments inicials i Oferta Formativa CFA Canovelles Curs 2013-14 Blocs Ensenyament Matí Tarda Vespre Català 2 1 1 Ensenyaments inicials i Castellà 2 1 1 Anglès 1 1 1 bàsics COMPETIC inicial 1 1 1 CFI nivell 1 1 1 1 Formació

Más detalles

Dóna-li un respir. Primària - Cicle Inicial

Dóna-li un respir. Primària - Cicle Inicial Primària - Cicle Inicial Dóna-li un respir Els impactes de la nostra petjada ecològica esgoten els recursos del planeta i les possibilitats de desenvolupament de la humanitat. Amb tu, un nou compromis

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA - 3r ESO

BIOLOGIA I GEOLOGIA - 3r ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA - 3r ESO PROGRAMACIÓ 1. CONTINGUTS Tasques Avaluació escrita i oral Actituds - Presa d apunts. - Esquematització dels principals conceptes. - Resposta a qüestionaris escrits sobre els

Más detalles

CURS ATENCIÓ SANITÀRIA IMMEDIATA

CURS ATENCIÓ SANITÀRIA IMMEDIATA CURS ATENCIÓ SANITÀRIA IMMEDIATA Dirigit a Població en general Denominació de l acció formativa Curs d Atenció Sanitaria Immediata Nivell II Durada de l acció formativa 50 hores, distribuïdes en sessions

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

PROJECTE 3 : Els nens no venen de París! Membres:...

PROJECTE 3 : Els nens no venen de París! Membres:... PROJECTE 3 : Els nens no venen de París! Projecte de l equip... Membres:... El nostre cos ha canviat els últims anys. I ja som capaços de procrear, és a dir, el nostre cos ja pot realitzar la funció de

Más detalles

PROGRAMA SALUT I ESCOLA. Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar

PROGRAMA SALUT I ESCOLA. Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar PROGRAMA SALUT I ESCOLA Sílvia Pérez Cabrera. DUE Pediatria. CAP Vila Olimpica Barcelona 4/4/2017 Hospital del Mar Introducció; El Fi del Programa Salut i escola, (PSiE) és millorar la salut dels adolescents

Más detalles

"Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura

Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura "Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura Autors: Albert Ledesma Castelltort i Assumpció González Mestre. Programa de

Más detalles

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar NOTES INFORMATIVES Maig 2012 Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar Curs escolar 2010-2011 Amb la intenció d elaborar una radiografia de les característiques de l escolarització

Más detalles

XERRADES. Contingut: Cada xerrada presenta els següents continguts concrets: ALIMENTA LA TEVA SALUT

XERRADES. Contingut: Cada xerrada presenta els següents continguts concrets: ALIMENTA LA TEVA SALUT XERRADES Objectius: Cada conferència té una finalitat concreta, depenent del tema que es tracti, per això hem volgut especificar-ho per a cada una de les xerrades que el Col legi de Farmacèutics té preparada.

Más detalles

La medicina de guerra

La medicina de guerra La medicina de guerra Presentació La medicina de guerra s especialitzà en tècniques mèdiques iniciades, en part, a partir d experiències anteriors. La conjuntura bèl lica va fer que cirurgians i metges

Más detalles

CFGS. Jornada de Presentació de Cicles Formatius. Mas Fonollar(Santa Coloma de Gramenet) Abril 2015

CFGS. Jornada de Presentació de Cicles Formatius. Mas Fonollar(Santa Coloma de Gramenet) Abril 2015 CFGS Laboratori Clínic i Biomèdic Jornada de Presentació de Cicles Formatius Mas Fonollar(Santa Coloma de Gramenet) Abril 2015 Pla d Estudis Nou currículum L.O.E. Mòduls professionals estructurats en unitats

Más detalles

Feina de recuperació d estiu de Ciències de la Naturalesa de 3r d ESO

Feina de recuperació d estiu de Ciències de la Naturalesa de 3r d ESO Feina de recuperació d estiu de Ciències de la Naturalesa de 3r d ESO L alumnat de 3r d ESO que tingui suspesa Ciències de la Naturalesa ha de presentar un dossier de Biologia i Geologia i un dossier de

Más detalles

Oferim un mètode que desenvolupa les capacitats mentals dels nens mitjançant les atemàtiques i l'anglès utilitzant l'àbac

Oferim un mètode que desenvolupa les capacitats mentals dels nens mitjançant les atemàtiques i l'anglès utilitzant l'àbac Oferim un mètode que desenvolupa les capacitats mentals dels nens mitjançant les atemàtiques i l'anglès utilitzant l'àbac Per què KidsBrain? El mètode KidsBrain Mètode simple i efectiu Play, Learn and

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

Per què mengem? Alimentació humana (3r d ESO) Maria de Lluc Canyelles

Per què mengem? Alimentació humana (3r d ESO) Maria de Lluc Canyelles Per què mengem? Alimentació humana (3r d ESO) Per què mengem? Poseu-vos en grups de tres persones, teniu 2 minuts per contestar les següents preguntes: escriviu la resposta a un full Per què els animals

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Treball Social CODI: 101734 MATÈRIA: Treball social en l'àmbit de la salut mental MÒDUL: XVII. Optatvitat PROFESSOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

LES TAULETES DIGITALS A L AULA DE MÚSICA

LES TAULETES DIGITALS A L AULA DE MÚSICA LES TAULETES DIGITALS A L AULA DE MÚSICA EXPLORANT NOVES MANERES DE CREACIÓ MUSICAL EDUARD MASDEU YÉLAMOS @EduardMasdeu INTRODUCCIÓ INICI DEL PROJECTE: CURS 2015-16. PARTICIPANTS: ALUMNAT DE TOTA L ESCOLA.

Más detalles

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS CURS 2016-2017 El que passa al món ens afecta a nosaltres...... i el que fem nosaltres afecta el món la Terra Lleida Sostenibilitat planetària Sostenibilitat local El nostre centre, més sostenible! Pensar

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

BIOLOGIA-GEOLOGIA 3r ESO

BIOLOGIA-GEOLOGIA 3r ESO BIOLOGIA-GEOLOGIA 3r ESO Per recuperar les C.Naturals, a més de el que t han especificat de Física i Química, hauras de fer un dossier de resums manuscrits dels temes corresponents als capítols 1 al 8

Más detalles

Seminari de Biologia i Geologia CRITERIS D'AVALUACIÓ. Curs

Seminari de Biologia i Geologia CRITERIS D'AVALUACIÓ. Curs CRITERIS D'AVALUACIÓ Curs 2017-18 Criteris i activitats d avaluació de Biologia i Geologia de primer d ESO L avaluació inicial es realitzarà mitjançant les activitats indicades pel professor. qüestions

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Reprogramació postural de la FAIXA ABDOMINAL. Tècniques actives i manuals aplicades a la fisioteràpia.

Reprogramació postural de la FAIXA ABDOMINAL. Tècniques actives i manuals aplicades a la fisioteràpia. Reprogramació postural de la FAIXA ABDOMINAL. Tècniques actives i manuals aplicades a la fisioteràpia. 18 de novembre de 2017 10 hores lectives JUSTIFICACIÓ La importància de la faixa abdominal en la salut

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA - 3r ESO

BIOLOGIA I GEOLOGIA - 3r ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA - 3r ESO PROGRAMACIÓ PRIMER TRIMESTRE 1. CONTINGUTS (PRIMER TRIMESTRE) Procediments - Presa d apunts. - Esquematització dels principals conceptes. - Resposta a qüestionaris escrits

Más detalles

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG Tots som especials a la nostra manera, perquè no hi ha cap ésser humà estàndard o comú. Tots som diferents. Stephen W.Hawking Aquesta guia neix de la preocupació

Más detalles

SESSIÓ 1. Per començar

SESSIÓ 1. Per començar TEMPS: 10 hores UD Activitat inicial / Motivació Sessió 1, 4, 5, 8 Introducció continguts: Desenvolupament conceptual Estructuració i aplicació coneixements: Activitats amb fonts, gràfics, dades i imatges

Más detalles

1https://docs.google.com/document/d/1qt6W_ODZAronFmw8uZ2zTozq8KbumG4yOc5IKh ANhyk/edit

1https://docs.google.com/document/d/1qt6W_ODZAronFmw8uZ2zTozq8KbumG4yOc5IKh ANhyk/edit 15 IN WINCHESTER Al 2010 fruit d una estada de recerca a la Universitat de Winchester vam formalitzar un conveni Erasmus que ha permès durant aquests 5 anys intercanvis entre professorat i estudiantat

Más detalles

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL Temari: MÒDULO 1: INTERVENCIÓ AMB FAMILIES I ATENCIÓ A MENORS EN RISC SOCIAL UF 1: Intervenció socioeducativa amb infants en risc social. UF 2: Intervenció socioeducativa amb famílies.

Más detalles

Dossier d estiu de Medi natural, social i cultural. 4t d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi natural, social i cultural. 4t d Educació Primària. 1.- Escriu el nom dels òrgans que coneguis: Aquest és l aparell... Aquest és l aparell... Aquest és l aparell... 2.- Explica què és la NUTRICIÓ:............ 1 3.- Completa les frases amb les paraules següents:

Más detalles

10 anys de Consells de Salut a Barcelona Reflexió compartida

10 anys de Consells de Salut a Barcelona Reflexió compartida 10 anys de Consells de Salut a Barcelona Reflexió compartida 2010-2011 Punt de partida Per tal d aprofundir en la reflexió entorn la situació i les línies de futur dels Consells es va treballar amb els

Más detalles

ELS ACORDS EDUQUEN Jornada d intercanvi d experiències

ELS ACORDS EDUQUEN Jornada d intercanvi d experiències ELS ACORDS EDUQUEN Jornada d intercanvi d experiències divendres 6 d abril de 2018 La Facultat de Psicologia, Ciències de l Educació i de l Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull), amb el suport del

Más detalles

Unitat 1: El manteniment de la vida

Unitat 1: El manteniment de la vida Unitat 1: El manteniment de la vida Activitats per treballar la unitat: Per a que puguis realitzar les activitats és imprescindible llegir primer les fotocopies de la Unitat 1. Llegeix cada apartat i després

Más detalles

i millorem el teu MOVIMENT.

i millorem el teu MOVIMENT. Cuidem la teva POSTURA i millorem el teu MOVIMENT. Que és la biomecànica? Una disciplina científica que unifica coneixements de física, ortopèdia, enginyeria, fisioteràpia, anatomia i fisiologia, per analitzar-ne

Más detalles

Com puc saber si tinc risc de tenir un càncer?

Com puc saber si tinc risc de tenir un càncer? SALUT DE LA DONA DEXEUS TEST DE RISC ONCOLÒGIC Com puc saber si tinc risc de tenir un càncer? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ La majoria

Más detalles