HISTÒRIA DE LES BALEARS A L EDAT CONTEMPORÀNIA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "HISTÒRIA DE LES BALEARS A L EDAT CONTEMPORÀNIA"

Transcripción

1 HISTÒRIA DE LES BALEARS A L EDAT CONTEMPORÀNIA 3r CURS (4,5 crèdits teòrics/1,5 crèdits pràctics) PROFESSOR: DR. MIQUEL DURAN PASTOR CRITERIS D'AVALUACIÓ 1. Es faran dos exercicis, un cada quatrimestre. La matèria és eliminatòria. També hi haurà un examen de final de curs. 2. Cada alumne/a farà un treball bibliogràfic i d'iniciació a la recerca. 3. Caldrà llegir almenys dos llibres monogràfics durant el curs. 4. Cada alumne/a realitzarà almenys dues entrevistes amb el professor de l'assignatura. Es valorarà el seguiment del curs. PROGRAMA 1. LA CRISI DE L'ANTIC RÈGIM 1.1. La guerra del Francès i les seves conseqüències La Constitució de Cadis de Liberals o "auroristes" i absolutistes o "setmanaristes" La revolta menorquina de L'economia: el món rural, el comerç i la indústria. 2. LIBERALS I ABSOLUTISTES ( ) 2.1. El primer període absolutista ( ) 2.2. El Trienni Liberal ( ) 2.3. La Dècada Ominosa ( ) 2.4. La consolidació de l'estat liberal La consolidació del centralisme i del castellanisme La desamortització i l'exclaustració El carlisme Els liberals: moderats i progressistes Demòcrates i republicans El romanticisme i la Renaixença Les transformacions econòmiques.

2 3. EL SEXENNI REVOLUCIONARI ( ) 3.1. La revolució de 1868 a Mallorca El període Els grups polítics: carlistes, moderats, progressistes i republicans El sorgiment del moviment obrer La Primera República ( ). 4. LA RESTAURACIÓ ( ) 4.1. Els partits del sistema: liberals i conservadors El caciquisme Els republicans Els carlins i els integristes Centralisme i castellanització El moviment obrer fins al La crisi de 1898 i la seva repercussió a Balears El sorgiment del regionalisme L'Església. El bisbe Campins i el catolicisme social Antoni Maura i el maurisme Valerià Weyler i el Weylerisme L'ascensió de Joan March El creixement del moviment obrer: socialistes, anarquistes i comunistes El Centre Regionalista de Mallorca i la generació de El creixement demogràfic i l'emigració L'expansió de l'agricultura comercial: la vinya i l'ametller La via mallorquina a la industrialització La indústria a Menorca El comerç i els inicis del turisme. 5. LA DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA ( ) 5.1. La vida política: La Unió Patriòtica i la repressió del nacionalisme i de l'obrerisme radical Les transformacions econòmiques El pas de la Dictadura a la República. 6. LA SEGONA REPÚBLICA ( ) 6.1. El primer bienni El bienni radical-cedista De les eleccions de febrer de 1936 a l'inici del Moviment Els principals grups polítics. Les diferències polítiques entre illes La qüestió social La qüestió nacional.

3 7. LA GUERRA CIVIL ( ) 7.1. L'aixecament militar i la ressistència. El cas de Menorca L'expedició de Bayo La repressió en els dos bàndols La intervenció estrangera Castellanisme i anticatalanisme El paper de l'església. 8. EL FRANQUISME ( ) 8.1. La vida política: el partit únic L'oposició en els anys quaranta i cinquanta La crisi econòmica de la postguerra L'església i el franquisme El creixement turístic i la immigració L'opertura i l'oposició dels anys seixanta i setanta Entre la desnacionalització i la represa cultural. 9. LA TRANSICIÓ ( ) 9.1. De la mort de Franco a les primeres eleccions democràtiques (1977) La preautonomia ( ) El procés autonòmic i l'estatut de La qüestió social, la qüestió nacional i la qüestió ecològica L'evolució econòmica: de la crisi de 1973 a la recuperació del sector turístic. 10. L'AUTONOMIA ( ) L'evolució de les institucions autonòmiques El sistema de partits polítics de les Illes Balears El "cañellisme" Economia i societat Els nous moviments socials Llengua i cultura.

4 BIBLIOGRAFIA DE CARÀCTER GENERAL -ALZINA, Jaume / BLANES, Camil.la / FIOL, Pere (1982): Història de Mallorca. Editorial Moll, Palma, volum II. -DIVERSOS AUTORS (1979): Atles de les Illes Balears. Geogràfic, econòmic, històric. Diàfora, Barcelona. -DIVERSOS AUTORS (1982): Cent anys d'història de les Balears. Salvat, Estella. -DIVERSOS AUTORS (1993): Mallorca. A "Gran Enciclopèdia de Mallorca", volum IX (la part corresponent a la història contemporània comença a la pàg. 145). -GABRIEL, Pere (1984): Mallorca contemporànea (s. XIX-XX). A "Historia de los pueblos de españa. Los antiguos territorios de la Corona de aragón. Aragón, Baleares, Cataluña, País Valenciano". Argos Vergara. Barcelona, pàg SALVÀ, Pere (coordinador, 1995): Atles de les Illes Balears. Cort, BIBLIOGRAFIA ESPECÍFICA -BASSA, R. / OLIVER, M. F. (1997): Les escoles d'estiu de Mallorca. Ferran Sintes, -BOSCH, Esperança / FERRER, Victòria (1998): El model de la dona de la Secció Femenina. Implantació a les Balears. Universitat de les Illes Balears. -BUADES CRESPÍ, Joan (1993): L'emigració de campaneters a Amèrica en el segle XX. Ajuntament de Campanet. -BUADES CRESPÍ, Joan / MANRESA, Maria Antònia / MAS, Margalida (1995): Emigrants illencs al Río de la Plata. Govern Balear, -BUADES I JUAN, Josep Maria (1997): Una aproximació a l'espanyolisme a Mallorca ( ). Dins Verguisme, anarquisme i espanyolisme. Fundació Emili Darder, Palma, pàg CAPELLÀ, Llorenç (1989): Diccionari Vermell. Moll,

5 -CARDONA, Gabriel / LOSADA, Juan Carlos (1997): Weyler. Nuestro hombre en La Habana. Planeta, Barcelona. -CARRIÓ TRUJILLANO, Bartomeu (1989): Metodologia d'història de la premsa a Mallorca: les publicacions nacionalistes. "Randa", Barcelona, número 245, pàg COLOM CAÑELLAS, Antoni J. (1991): Assaig d'història de l'educació a Mallorca contemporània. Universitat de les Illes Balears, -COMPANY MATAS, Arnau (1993): Catàleg de 100 anys de premsa diària de les Balears. Hora Nova, -COMPANY MATAS, Arnau (1996): Sant Joan. Cacics i repressors. Documenta Balear, -DELGADO REINA, Matilde (1996): Història de la ràdio a Mallorca. El Tall. -DIVERSOS AUTORS (1997): Miscel.lània Joan Estelrich. El Tall, -DIVERSOS AUTORS (1997): Josep Maria Quadrado i el seu temps. Miquel Font, -DURAN PASTOR, Miquel (1980): Repercusiones de la revolución de 1868 en Mallorca. Palma de Mallorca. -DURAN PASTOR, Miquel (1982): 1936 en Mallorca. Repertorio documental y notas establecidos a partir de la Memoria redactada por Mateo Nebot Antig. Con un apéndice documental relativo al período en Menorca, Ibiza y Formentera. Miquel Font Editor, Palma (4 volums). -DURAN PASTOR, Miquel (1986): Bernat Nadal i Crespí. Un bisbe solleric que fou diputat a les Corts de Cadis. Ajuntament de -DURAN PASTOR, Miquel (1992): Sicut oculi. Un tiempo pasado que no fue mejor. Vigilantes y vigilados en la Mallorca de la postguerra ( ). Miquel Font Editor, -DURAN PASTOR, Miquel (1995): Responsabilidades políticas e incautación de bienes. Secuelas del desembarco de Bayo en Son Servera (1936). -DURAN PASTOR, Miquel (1998): Cap a la configuració del Centre Polític, La transició a les Illes Balears (Institut d'estudis Balears). -ESCARTIN, Joana M. (1991): El procès d'industrialització a Esporles. -ESCARTIN, Joana M./SERRANO, Aina (1997): La dona en la Mallorca contemporània. Documenta Balear, -FARRÈ ESCOFET / MARIMON, Ramon / SURÍS, J. M. (1977):La via menorquina al creixement. Banca Catalana, Barcelona.

6 -FERRER GUASP, Pere (1997): Joan March i la crisi de subsistències a Mallorca, Dins Verguisme, anarquisme i espanyolisme. Fundació Emili Darder, Palma, pàg FERRER FLÓREZ, Miquel (1996): Socialismo y utopía en Mallorca. Jeroni Bibiloni ( ). Lleonard Muntaner Editor, -FONT I ROIG, Joan / SERRA I BUSQUETS, Sebastià (1988): Foch i Fum. Ajuntament de -FULLANA, Pere (1990): El catolicisme social a Mallorca ( ). Publicacions de l'abadia de Montserrat. -FULLANA, Pere / BENNÀSSAR, Bartomeu (1993): Carlisme i integrisme a Mallorca ( ). El Tall, -FULLANA, Pere (1994): El moviment catòlic a Mallorca ( ). Publicacions de l'abadia de Montserrat. -FULLANA, Pere / MARIMON, Antoni (1994): Història del "Montepío" de Previsió de l'arraval de Santa Catalina. -FULLANA, Pere (1995): Antoni Maura Montaner i l'església de Mallorca ( ). "Estudis Baleàrics", Palma, número 51, pàg FULLANA, Pere / PEÑARRUBIA, Isabel / QUINTANA, Antoni (1996): Els historiadors i l'esdevenir polític d'un segle a Mallorca ( ). Publicacions de l'abadia de Montserrat. -FULLANA, Pere (1996): Mallorca durant el segle XIX ( ). Documenta Balear, -GABRIEL, Pere (1973): El moviment obrer a Mallorca. Curial, Barcelona. -GABRIEL, Pere (1992): Llucmajor i les associacions populars i obreres, Llucmajor. -GABRIEL, Pere (1996): El moviment obrer a les Balears ( ). Documenta Balear, -GINARD, David (1991): La resistència antifranquista a Mallorca ( ). Documenta Balear, -GINARD, David (1994): L'esquerra mallorquina i el franquisme. Documenta Balear, -GINARD, David (1997): L'oposició al franquisme a les Balears. Documenta Balear, -GINARD, David (1998): L'oposició antifranquista i els comunistes mallorquins. Publicacions de l'abadia de Montserrat.

7 -GRAÑA, Isabel (1998): La cultura a Mallorca ( ). Documenta Balear, -LLABRÉS BERNAL, Juan ( ): Noticias y relaciones históricas de Mallorca. Siglo XIX ( ). Palma, VI volums. -MANERA, Carles (1990): Industrialització sense revolució industrial. Mallorca, "Estudis d'història Econòmica", 1990/ MANERA, Carles / PETRUS, Joana Maria (coordinadors, 1991): Del taller a la fàbrica. El procés d'industrialització a Mallorca. Ajuntament de -MARÍ, Isidor / SIMÓ, Guillem (1991): El debat autonòmic a les illes durant la Segona República. Ca'n Sifre, Eivissa. -MARIMON RIUTORT, Antoni / MARTÍN, Miquel (1989): L'extrema esquerra a Mallorca des dels inicis dels anys setanta fins avui. "Randa", Barcelona, XXIV, pàg MARIMON RIUTORT, Antoni (1992): El general Weyler, governador de l'illa de Cuba. Institut d'estudis Baleàrics, -MARIMON RIUTORT, Antoni (1994): La política colonial d'antoni Maura. Documenta Balear, -MARIMON RIUTORT, Antoni (coordinador, 1995): Promomallorca, Mallorca. -MARIMON RIUTORT, Antoni (1996): Els Balears en les guerres de Cuba, Puerto Rico i les Filipines. Barcanova, Barcelona. -MARIMON RIUTORT, Antoni (1997): El republicanisme a Mallorca a l'època de la Restauració ( ). Dins Verguisme, anarquisme i espanyolisme. Fundació Emili Darder, Palma, pàg MARIMON RIUTORT, Antoni (1997): La crisi de 1898 a les Illes Balears. El Tall, Mallorca. -MAS I VIVES, Joan (1994): Josep de Togores i Sanglada, Comte d'aiamans ( ). Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1976): La guerra civil a Mallorca. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1977): Església i societat a la Mallorca del segle XX. Curial, Barcelona. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1978): Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra. Publicacions de l'abadia de Montserrat.

8 -MASSOT I MUNTANER, Josep (1971, 1a edició; 1985, 2a edició augmentada): Els mallorquins o la llengua autòctona. Curial, Barcelona. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1987): El desembarcament de Bayo a Mallorca. Agost-setembre de Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1988): Vida i miracles del "Conde Rossi". Mallorca, agost-desembre 1936 / Màlaga, gener-febrer Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1989): Georges Bernanos i la guerra civil. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1990): Els escriptors i la guerra civil a les Illes Balears. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1991): El bisbe Josep Miralles i l'església de Mallorca. De la Dictadura a la guerra Civil. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1992): Els intel.lectuals mallorquins davant el franquisme. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1993): Llengua, literatura i societat a la Mallorca contemporània. Curial / Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1995): El cònsol Alan Hillgarth i les Illes Balears ( ). Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1996): El primer franquisme a Mallorca. Guerra civil, repressió, exili i represa cultural. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1997): Guerra civil i repressió a Mallorca. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MASSOT I MUNTANER, Josep (1996): Mallorca durant la guerra civil ( ). Documenta Balear, -MASSOT I MUNTANER, Josep (1998): Els bombardeigs a Mallorca durant la guerra civil. Publicacions de l'abadia de Montserrat. -MELIÀ, Josep (1968): La renaixença a Mallorca. Daedalus, -MERCADAL BAGUR, Deseado (1979): Datos para la historia de los movimientos obrero y político de Menorca. Editorial Menorca, Maó. -MIR, Gregori (1990): El mallorquinisme polític. Moll, Barcelona, 2 volums. -MOLL, Francesc de B. (1970): Els meus primers trenta anys ( ). Moll, -MOLL, Francesc de B. (1975): Els altres quaranta anys ( ). Moll,

9 -MOLL BLANES, Isabel / SUAU, Jaume (1979): Senyors i pagesos a Mallorca ( / 1970). "Estudis d'història Agrària", Barcelona, número 2, pàg MORA I FERRAGUT, Gerard (1995): Els orígens del capitalisme a Mallorca ( ). Curial, Barcelona. -MORRO, Mateu / SERRA, Sebastià (1986): Esquerra Republicana Balear. Dins Quinze anys dels premis d'investigació "Ciutat de Palma", Ajuntament de Palma, pàg MURILLO, Andreu (1997): La Guerra Civil a Menorca ( ). Documenta Balear, -NADAL, Antoni (1990): El primer de maig a Mallorca ( ). Ajuntament de -NADAL, Antoni / PERELLÓ, Aina (1993): Literatura obrerista a Mallorca ( ). Ajuntament de -NADAL, Antoni / MOSQUERA, Roberto (1994): El procés autonòmic balear. Documenta Balear, -NEGREIRA, Juan (1991): Voluntarios baleares en la División Azul y Legión Azul ( ). Edicions Miramar, -NEGREIRA, Juan / MESA, José Luis de (1998): Mallorquines, menorquines y pitiusos en la Guerra de Cuba. Olañeta, -OLIVER, Miquel dels Sants (1903, reedició de 1982): Mallorca durante la primera revolución. -OLIVER ARAUJO, Joan (1983): La II República en Baleares. Elecciones y partidos políticos (Ensayo de sociología electoral balear). Institut d'estudis Baleàrics, -PASTOR, Maria Immaculada (1984): La educación femenina en la postguerra ( ). El caso de Mallorca. Instituto de la Mujer, Madrid. -PAYERAS, Miquel (director, ): Memòria Viva. Mallorca des de la mort de Franco fins avui Suplements dels diaris Última Hora i Baleares-Diari de Balears. -PEÑARRUBIA, Isabel (1991): Els partits polítics davant el caciquisme i la qüestió nacional a Mallorca ( ). Publicacions de l'abadia de Montserrat. -PEÑARRUBIA, Isabel (1997): La Restauració a Mallorca ( ). Documenta Balear, -PIÑA HOMS, Román (1979): La Diputación Provincial de las Baleares ( ). Ed. Luis Ripoll,

10 -POMAR, Jaume (coordinador, 1997): Miscel.lània Joan Estelrich. El Tall, Mallorca. -PONS I PONS, Damià (1978): L'Espurna: un projecte d'actuació política d'un sector de la intel.lectualitat mallorquina (1909). "Mayurqa", Palma, número 18, pàg PONS I PONS, Damià (1979): Nacionalisme, acció cultural i producció literària a Mallorca entre 1917 i la Segona República. "Randa", Barcelona, número 9. -PORTELLA COLL, Josep (1988): Joan Mir i Mir. Obra anarquista 1895 a "Revista de Menorca", Maó, pàg PORTELLA COLL, Josep (1990): La crisi de La vivència menorquina de la desfeta. Menorca, segle XX, Ciutadella. -POU MUNTANER, Joan ( ): Noticias y relaciones históricas de Mallorca. Siglo XIX. ( ). Societat Arqueològica Lul.liana, Palma, III volums. ` -QUINTANA, Josep Maria (1976): Menorca,segle XX. De la monarquia a la República. Moll, Mallorca. -RAMOS DÍAZ, Encarnación (1997): L'anarquisme a Mallorca a través de la seva premsa. Dins Verguisme, anarquisme i espanyolisme. Fundació Emili Darder, -ROURA I AULINAS, Lluís (1985): L'antic règim a Mallorca. Abast de la commoció dels anys Conselleria d'educació i Cultura del Govern Balear. -SÀEZ ISERN, Francesc (1989): Congregaciones diocesanas dedicadas a la enseñanza en Mallorca "Mayurqa", Palma, número 21, pàg SALAS VIVES, Pere (1992): Notables i poder local en una vila mallorquina: Sineu Ajuntament de Sineu, Universitat de les Illes Balears. -SALAS VIVES, Pere (1997): El poder i els poderosos a les viles de Mallorca ( ). Documenta Balear. -SANLLORENTE, Francesc (1998): La maçoneria a les Balears. Documenta Balear, -SASTRE, Joan Carles (1983): Bagatge mental col.lectiu i vida quotidiana diària mallorquina durant el primer romanticisme illenc ( ). "Randa", Barcelona, XV, pàg SERRA BUSQUETS, Sebastià (1978): Alguns aspectes polítics d'eivissa durant la segona República. "Randa", número 7. -SERRA BUSQUETS, Sebastià / SITJES DAVIU, Aina M. (1980): El període republicà a Eivissa i Formentera durant la Guerra Civil. "Randa", Barcelona, número 12.

11 -SERRA BUSQUETS, Sebastià (1986): L'emigració mallorquina a Amèrica Llatina de començaments de segle fins els anys trenta. El cas de l'argentina. Dins Quinze anys dels premis d'investigació "Ciutat de Palma", Ajuntament de -SERRA BUSQUETS, Sebastià (1992): L'emigració de les Illes Balears a Amèrica. Dins Congrés Internacional d'estudis Històrics Les Illes Balears i Amèrica. Instituts d'estudis Baleàrics, Palma, volum III. -SERRA BUSQUETS, Sebastià / COMPANY MATAS, Arnau (coordinadors, 1994): XII Jornades d'estudis Històrics Local. La premsa, la ràdio i la televisió des de una perspectiva històrica. Institut d'estudis Baleàrics, -SERRA BUSQUETS, Sebastià (coordinador, 1995): Cultura i compromís polític a la Mallorca contemporània. Els intel.lectuals a l'àmbit cultural català. Fundació Emili Darder, -SERRA BUSQUETS, Sebastià / RIPOLL, Antònia / COMPANY, Arnau (1995): Mallorca: de l'emigració a la immigració. "Estudis Baleàrics", Palma, número 51, pàg SERRA CAMPINS, Antoni (1987): El teatre burlesc mallorquí, Curial, Barcelona. -SUAU PUIG, Jaume (1991): El món rural mallorquí. Segles XVIII-XIX. Curial,

Máster en Patrimonio cultural: investigación y gestión DESCRIPTOR DE LA ASIGNATURA. Ficha técnica

Máster en Patrimonio cultural: investigación y gestión DESCRIPTOR DE LA ASIGNATURA. Ficha técnica UIB U n i v e r s i t a t d e l e s I l l e s B a l e a r s Máster en Patrimonio cultural: investigación y gestión DESCRIPTOR DE LA ASIGNATURA Ficha técnica Asignatura Nombre de la asignatura: Bibliotecas

Más detalles

Exposició Bibliogràfica. II República E!anyola

Exposició Bibliogràfica. II República E!anyola Exposició Bibliogràfica II República E!anyola Bibliografia. biblioteca de cort. A partir del 14 d Abril 2014. Arostegui, Julio (2013): Largo Caballero : el tesón y la quimera. Barcelona : Debate Azaña,

Más detalles

La construcció històrica de les Illes Balears

La construcció històrica de les Illes Balears La construcció històrica de les Illes Balears Curs acadèmic 2016-17 Resum: Evolució històrica de les illes Balears des dels primers pobladors fins a l actualitat. S atorgarà especial importància als processos

Más detalles

HISTORIA DE LA CORONA D ARAGÓ EN L EDAT MODERNA CODI 1789

HISTORIA DE LA CORONA D ARAGÓ EN L EDAT MODERNA CODI 1789 HISTORIA DE LA CORONA D ARAGÓ EN L EDAT MODERNA CODI 1789 Curs: 2003-04 Professor: Antoni Picazo Muntaner 1-La Unió Dinàstica amb Castella. 1.1-El conflicte dinàstic a Castella i la influència Aragonesa.

Más detalles

DNI Llinatges, Nom Resolució Barceló Ramis, Gemma Acceptada Gelabert Planas, Sofía Acceptada

DNI Llinatges, Nom Resolució Barceló Ramis, Gemma Acceptada Gelabert Planas, Sofía Acceptada Especialització: ANGLÈS i ALEMANY 43171109 Barceló Ramis, Gemma Acceptada 43166822 Gelabert Planas, Sofía Acceptada 41520449 Huertas Fullana, Antoni Acceptat 41570907 Marimón Lewinski, Sofia Magdalena

Más detalles

Subsección segunda. Otros anuncios oficiales ADMINISTRACIÓN ELECTORAL JUNTA ELECTORAL DE LAS ILLES BALEARS CIRCUNSCRIPCIÓN DE MALLORCA

Subsección segunda. Otros anuncios oficiales ADMINISTRACIÓN ELECTORAL JUNTA ELECTORAL DE LAS ILLES BALEARS CIRCUNSCRIPCIÓN DE MALLORCA Sec. V. - Pág. 30797 Sección V. Anuncios Subsección segunda. Otros anuncios oficiales ADMINISTRACIÓN ELECTORAL JUNTA ELECTORAL DE LAS ILLES BALEARS 9878 Proclamación oficial de candidatos electos a diputados/diputadas

Más detalles

Història de la UGT a les illes Balears

Història de la UGT a les illes Balears ALBERT COMAS FERRAGUT JOAN HUGUET AMENGUAL MANEL SANTANA MORRO B/68114 Història de la UGT a les illes Balears UN SEGLE DE LLUITA SINDICAL F n i n i n N s DOCUMENTA BALEAR 2004 PRESENTACIÓ 13 PRÒLEG 15

Más detalles

L' AVENÇ BARCELONA 01/01/13. Cód: Página: 62

L' AVENÇ BARCELONA 01/01/13. Cód: Página: 62 L' AVENÇ Mensual Sin datos OJD Sin datos OJD 01/01/13 Sección: OTROS Valor: 1.500,00 Área (cm2): 551,9 Ocupación: 100 % Documento: 1/3 Autor: XAVIER VALLS Núm. Lectores: 0 Cód: 65968764 Página: 62 L' AVENÇ

Más detalles

BIBLIOGRAFIA PER UNA HISTÒRIA DE L EDUCACIÓ DE LES ILLES BALEARS

BIBLIOGRAFIA PER UNA HISTÒRIA DE L EDUCACIÓ DE LES ILLES BALEARS BIBLIOGRAFIA PER UNA HISTÒRIA DE L EDUCACIÓ DE LES ILLES BALEARS Actualitzada a: desembre de 2007 AA.DD. (1977). L educació a Mallorca. Aproximació històrica. Palma: Ed. Moll. A AA.DD. (1991). El Col.legi

Más detalles

1796. Art Modern i Contemporani a les Balears. Curs professor: Andreu Josep Villalonga Vidal

1796. Art Modern i Contemporani a les Balears. Curs professor: Andreu Josep Villalonga Vidal 1796. Art Modern i Contemporani a les Balears. Curs 2013-2014 professor: Andreu Josep Villalonga Vidal andreu.villalonga@uib.es Objecte Estudi de l art dels segles de l època moderna i contemporània produït

Más detalles

Els processos migratoris a les terres de parla catalana. De l època medieval a l actualitat.

Els processos migratoris a les terres de parla catalana. De l època medieval a l actualitat. Publicacions de la Coordinadora de Centres d Estudis de Parla Catalana 6 Els processos migratoris a les terres de parla catalana. De l època medieval a l actualitat. Actes del VII Congrés de la CCEPC (València,

Más detalles

La España de los nacionalismos y las autonomías

La España de los nacionalismos y las autonomías A 360493 La España de los nacionalismos y las autonomías José Luis de la Qranja Justo Beramendi Pere Anguera EDITORIAL SÍNTESIS r índice Introducción 11 1. Los orígenes de los nacionalismos en la España

Más detalles

1a JORNADA DE PROMOCIÓ I EDUCACIÓ PER A LA SALUT. en els centres educatius a les Illes Balears

1a JORNADA DE PROMOCIÓ I EDUCACIÓ PER A LA SALUT. en els centres educatius a les Illes Balears JORNAD OBRE ROMOCI DUCACIÓ ER A LA 1a JORNADA DE PROMOCIÓ I EDUCACIÓ PER A LA SALUT en els centres educatius a les Illes Balears La finalitat d aquesta Jornada és fomentar la feina en equip i facilitar

Más detalles

AELC ASSOCIACIÓ D ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA. Notícia bibliogràfica dels escriptors de les Illes

AELC ASSOCIACIÓ D ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA. Notícia bibliogràfica dels escriptors de les Illes AELC ASSOCIACIÓ D ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA Notícia bibliogràfica dels escriptors de les Illes 2 0 0 9 P o e s i a Aguiló, Josep Lluís / Miquel Bezares / Pere Joan Martorell / Margalida Pons / Gabriel

Más detalles

Arquitectura del segle XIX

Arquitectura del segle XIX Arquitectura del segle XIX D escola a Acadèmia - 1775: fundació de l Escola Gratuïta de Dibuix. - 1778: Escola de Nobles Arts. - 1817: s inaugura la secció d arquitectura. - 1849: Reial Decret d Isabel

Más detalles

Els Orígens de la Catalunya Contemporània

Els Orígens de la Catalunya Contemporània Els Orígens de la Catalunya Contemporània 2016/2017 Codi: 100354 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2500501 Història OT 4 0 Professor de contacte Nom: Josep Maria Solé Sabaté Correu electrònic: JosepMaria.Sole@uab.cat

Más detalles

TEMARIO DEFINITIVO DE HISTORIA DE ESPAÑA

TEMARIO DEFINITIVO DE HISTORIA DE ESPAÑA TEMARIO DEFINITIVO DE HISTORIA DE ESPAÑA BLOQUE I 1. Pueblos prerromanos. Colonizaciones históricas: fenicios, griegos y cartagineses. 2. Conquista y romanización: la pervivencia del legado cultural romano

Más detalles

CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 PROGRAMA

CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 PROGRAMA CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 PROGRAMA CONFERÈNCIA TRAMVIES D EUROPA PALMA, 16 i 17 D ABRIL DE 2010 Centre de Cultura Sa Nostra En el marc de les actuacions de comunicació

Más detalles

CURRÍCULUM LITERARIO. Joan Tomàs Martínez Grimalt

CURRÍCULUM LITERARIO. Joan Tomàs Martínez Grimalt CURRÍCULUM LITERARIO Joan Tomàs Martínez Grimalt DATOS PERSONALES Nombre y apellidos: Joan Tomàs Martínez Grimalt Fecha y lugar de nacimiento: 07/01/1984 Palma (Illes Balears) DNI: 43176784-B Dirección:

Más detalles

CONGRESO INTERNACIONAL 1959, DE COLLIOURE A FORMENTOR de febrero de 2009

CONGRESO INTERNACIONAL 1959, DE COLLIOURE A FORMENTOR de febrero de 2009 CONGRESO INTERNACIONAL 26-28 de febrero de 2009 Día 26 y 27 Auditorio de CaixaFòrum Palma Plaza de Weyler, 3 Día 28 Edificio Sa Riera Calle Miquel dels Sants Oliver, 2 ORGANIZA Sociedad Estatal de Conmemoraciones

Más detalles

A CONTRACORRIENTE. EL INDEPENDENTISMO EN LAS ISLAS BALEARES ( )

A CONTRACORRIENTE. EL INDEPENDENTISMO EN LAS ISLAS BALEARES ( ) Historia Actual Online, 35 (3), 2014: 21-34 ISSN: 1696-2060 A CONTRACORRIENTE. EL INDEPENDENTISMO EN LAS ISLAS BALEARES (1976-2011) Joan Pau Jordà Sánchez *, Miquel Amengual i Bibiloni ** y Antoni Marimon

Más detalles

1769 HISTÒRIA DE LES BALEARS A L EDAT MODERNA 1. ESTRUCTURA DELS CONTINGUTS DE L ASSIGNATURA

1769 HISTÒRIA DE LES BALEARS A L EDAT MODERNA 1. ESTRUCTURA DELS CONTINGUTS DE L ASSIGNATURA 1769 HISTÒRIA DE LES BALEARS A L EDAT MODERNA 1. ESTRUCTURA DELS CONTINGUTS DE L ASSIGNATURA 1. Entre la tardor de l Edat Mitjana i els inicis del món modern. L evolució política entre finals del segle

Más detalles

ULTIMA HORA PALMA DE MALLORCA

ULTIMA HORA PALMA DE MALLORCA ULTIMA HORA 12/06/09 43.112 Ejemplares 36.487 Ejemplares Sección: LOCAL - REGIONAL Valor: 1.852,00 Área (cm2): 479,3 Ocupación: 59,44 % Documento: 1/1 Cód: 29084098 Página: 28 DIARIO DE MALLORCA 12/06/09

Más detalles

Breve historia del nacionalismo catalán

Breve historia del nacionalismo catalán Albertjtalcells Breve historia del nacionalismo catalán A 390868 El libro de bolsillo Historia Alianza Editorial índice general INTRODUCCIÓN: De los orígenes de Cataluña y su evolución hasta el siglo xvm

Más detalles

Can Boet - Centre de patrimoni arqueològic i natural

Can Boet - Centre de patrimoni arqueològic i natural Centre d estudis d Arqueologia i Història de Mataró Foto: Sergio Ruiz Situació i història Can Boet. C. de Pablo Iglesias, 83-08302 Mataró Vil la romana de Torre Llauder Font: Google Earth Situació i història

Más detalles

ILLES BALEARS. Provincia: ILLES BALEARS 58. De L a V: de 9:00 h. A 14:00 h. Sábados: de 9:00 h. A 13:00 h

ILLES BALEARS. Provincia: ILLES BALEARS 58. De L a V: de 9:00 h. A 14:00 h. Sábados: de 9:00 h. A 13:00 h Dirección: C/Major, 11 Ayuntamiento de ALAIOR Código Postal: 07730 Localidad: ALAIOR Teléfono: 971 37 10 02 Fax: 971 37 29 58 sac@aj-alaior.org www.alaior.org De L a V: de 9:00 h. A 14:00 h. Sábados: de

Más detalles

Diversos autors Grup Promotor/ Santillana Varios autores Grup Promotor/ Santillana

Diversos autors Grup Promotor/ Santillana Varios autores Grup Promotor/ Santillana 1r ESO Ciències de la naturalesa Biologia i geologia 9788448606763 Mc Graw Hill Ciències socials Geografia i Història - Sèrie Descobreix Música, Llibre Lengua Castellana y Literatura serie Libro abierto

Más detalles

1. La sintaxi. Gramàtica tradicional. Gramàtica estructural. Gramàtica generativa. Gramàtica del text.

1. La sintaxi. Gramàtica tradicional. Gramàtica estructural. Gramàtica generativa. Gramàtica del text. SINTAXI CATALANA (0979) Tipus d assignatura: Troncal Curs: Cinquè Període: Anual Nombre de crèdits: 6 Professor: Joan Melià i Garí (jmelia@uib.es) Objectius de l assignatura: 1. Conèixer els conceptes

Más detalles

HISTORIA DE ESPAÑA. 2º BACHILLERATO

HISTORIA DE ESPAÑA. 2º BACHILLERATO HISTORIA DE ESPAÑA. 2º BACHILLERATO DE ESTE PRIMER BLOQUE UNA PREGUNTA DE 2 PUNTOS TEMA 1 Explica las diferencias entre la economía y la organización social del Paleolítico y el Neolítico, y las causas

Más detalles

Seminari de llenguatge específic per a humanitats

Seminari de llenguatge específic per a humanitats SHP1 Dimecres 5, 12, 26 d abril, 3 i 10 de maig. De 17.30 a 20.30 h Dimecres, 17 de maig Edifici Sa Riera (Palma). Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2 Afán de Rivera García Irene Amengual Vich Josep

Más detalles

B I B L I O G R A F I A

B I B L I O G R A F I A Bibliografía i recursos recomanats 1 Llibres 2 ADAM, Roger; ANTEBI, Andrés i GONZÁLEZ, Pablo. Cops de gent. Crònica ràfica de les mobilitzacions ciutadanes a Barcelona (1890-2003). Viena Edicions, Ajuntament

Más detalles

Curriculum Vitae. Dades personals. Idiomes. G _Aca_ca. Nom Víctor. Cognoms Martínez Gil. Nacionalitat Espanyola

Curriculum Vitae. Dades personals. Idiomes. G _Aca_ca. Nom Víctor. Cognoms Martínez Gil. Nacionalitat Espanyola Curriculum Vitae Dades personals Nom Víctor Nacionalitat Espanyola Cognoms Martínez Gil Formació acadèmica (Titulació, any i institució) Llicenciatura en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma

Más detalles

LA NORMALIZACIÓN DE LA TOPONIMIA EN LA COMUNIDAD AUTÓNOMA DE LAS ISLAS BALEARES. ESTADO DE LA CUESTIÓN

LA NORMALIZACIÓN DE LA TOPONIMIA EN LA COMUNIDAD AUTÓNOMA DE LAS ISLAS BALEARES. ESTADO DE LA CUESTIÓN III JORNADA DE LA COMISIÓN ESPECIALIZADA DE NOMBRES GEOGRÁFICOS (CENG): TOPONÍMIA Y SOCIEDAD València, 26 de mayo de 2010 LA NORMALIZACIÓN DE LA TOPONIMIA EN LA COMUNIDAD AUTÓNOMA DE LAS ISLAS BALEARES.

Más detalles

SALAS DE JUEGO PALMA 06/10/2017

SALAS DE JUEGO PALMA 06/10/2017 * Unicamente aparecen datos de resoluciones a partir de 2016. SALAS DE JUEGO PALMA 06/10/2017 Aigua Dolça 1 01/07/2015 04/02/2016 Alber 46 Alexandre Jaume, Pça. 9 Alexandre Rosselló, Avgda. 3 Alexandre

Más detalles

LA SEU. Bibliografia disponible a la Biblioteca de Cort

LA SEU. Bibliografia disponible a la Biblioteca de Cort LA SEU Bibliografia disponible a la Biblioteca de Cort MONOGRAFIES Alomar, Gabriel. Guillem Sagrera y la arquitectura gótica del S.XV. COACIB. Barcelona,1970. Barceló Crespí, Maria. Clergues il lustrats

Más detalles

MATRIZ DE ESPECIFICACIONES DE LAS MATERIA HISTORIA DE ESPAÑA- EBAU

MATRIZ DE ESPECIFICACIONES DE LAS MATERIA HISTORIA DE ESPAÑA- EBAU Bloque de contenido Bloque 1. La Península Ibérica desde los primeros humanos hasta la desaparición de la monarquía visigoda (711) Bloque 2. La Edad Media. Tres culturas y un mapa político en constante

Más detalles

El independentismo en las Islas Baleares ( ) Aspectos definitorios

El independentismo en las Islas Baleares ( ) Aspectos definitorios El independentismo en las Islas Baleares (1974-2011) Aspectos definitorios Joan Pau Jordà Miquel Amengual La comunicación que presentamos busca analizar los aspectos definitorios del movimiento independentista

Más detalles

RECULL DE PREMSA. Mort Creu Casas, primera dona membre numerària de l Institut d Estudis Catalans

RECULL DE PREMSA. Mort Creu Casas, primera dona membre numerària de l Institut d Estudis Catalans comunicació RECULL DE PREMSA Mort Creu Casas, primera dona membre numerària de l Institut d Estudis Catalans 20 de maig del 2007 Consulta El Butlletí de l IEC Institut d Estudis Catalans Comunicació Carrer

Más detalles

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un projecte experimental de residències d'artistes a centres públics d'educació secundària de la

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un projecte experimental de residències d'artistes a centres públics d'educació secundària de la Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un projecte experimental de residències d'artistes a centres públics d'educació secundària de la ciutat. És una iniciativa pionera a l estat espanyol

Más detalles

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista...

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista... La revolució industrial (1750-1850) 1.- Introducció: la revolució industial, un aspecte més de l època de les revolucions 1750-1850 ÈPOCA DE Transformacions 1- Polítiques i socials Revolucions liberals

Más detalles

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA Sec. III. - Pág. 30050 Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA 11182 Resolución del consejero de Trabajo,

Más detalles

RESOLUCIÓN. Palma, 29 de septiembre de 2016

RESOLUCIÓN. Palma, 29 de septiembre de 2016 BASE DE DATOS DE NORMACEF RESOLUCIÓN de 29 de septiembre de 2016, de la Comunidad Autónoma de las Illes Balears, del consejero de Trabajo, Comercio e Industria, por la que se hace público el calendario

Más detalles

Consejeria Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Palma Palma Palma Palma

Consejeria Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Palma Palma Palma Palma Consejeria Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Presidencia Presidencia Presidencia Turismo de la Presidència para el Deporte Escuela Nacional de vela de Calanova Servicios centrales ATIB ATIB

Más detalles

Red de centros de Illes Balears

Red de centros de Illes Balears CENTROS PROPIOS PALMA DE MALLORCA CLÍNICA MUTUA BALEAR 24H Calle: BISBE CAMPINS 4 Teléfono : 971 21 34 00 C. Postal :7012 PALMA DE MALLORCA CENTRO ASISTENCIAL MUTUA BALEAR POLÍGONO Calle: GREMI FORNERS

Más detalles

CONTENIDOS DE SELECTIVIDAD. Tema 1. LA PENÍNSULA IBÉRICA DESDE LOS PRIMEROS HUMANOS HASTA LA DESAPARICIÓN DE LA MONARQUÍA VISIGODA (711)

CONTENIDOS DE SELECTIVIDAD. Tema 1. LA PENÍNSULA IBÉRICA DESDE LOS PRIMEROS HUMANOS HASTA LA DESAPARICIÓN DE LA MONARQUÍA VISIGODA (711) CONTENIDOS DE SELECTIVIDAD Bloque I Tema 1. LA PENÍNSULA IBÉRICA DESDE LOS PRIMEROS HUMANOS HASTA LA DESAPARICIÓN DE LA MONARQUÍA VISIGODA (711) Tema 2. LA EDAD MEDIA: TRES CULTURAS Y UN MAPA POLÍTICO

Más detalles

16 de agosto: San Roque 26 de diciembre: segunda fiesta de Navidad 29 de junio: San Pedro 25 de julio: San Jaime

16 de agosto: San Roque 26 de diciembre: segunda fiesta de Navidad 29 de junio: San Pedro 25 de julio: San Jaime EDL 2017/203159 Resolución del consejero de Trabajo, Comercio e Industria de 10 de octubre de 2017 por la que se hace público el calendario laboral general y local para el año 2018 en el ámbito de las

Más detalles

Administració i Direcció d'empreses (llicenciatura) + Administració d Empreses (grau) (3)

Administració i Direcció d'empreses (llicenciatura) + Administració d Empreses (grau) (3) RESOLUCIÓ del Rectorat del dia 4 de desembre de 2012 per la qual es fa pública la relació definitiva de representants del grup C) (estudiants) elegits per al Claustre de la Universitat. Administració i

Más detalles

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA Sec. III. - Pág. 43077 Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA 15773 Resolución del consejero de Trabajo,

Más detalles

AYUNTAMENTO DIRECCIÓN TELÉFONO FAX DIRECCIÓN ELECTRÓNICA HORARIO DE ATENCIÓN ALAIOR Major, 11 CP 07730

AYUNTAMENTO DIRECCIÓN TELÉFONO FAX DIRECCIÓN ELECTRÓNICA HORARIO DE ATENCIÓN ALAIOR Major, 11 CP 07730 ALAIOR Major, 11 CP 07730 971 37 10 02 971 37 29 58 registre@aj-alaior.org Lunes a viernes 9:00 Sábado: 9:00 a ALARÓ Plaça de la Vila, 17 CP 07340 971 51 00 00 971 51 00 01 ajuntament@ajalaro.net Lunes

Más detalles

1768- HISTORIA DE LAS ISLAS BALEARES EN LA EDAD MEDIA

1768- HISTORIA DE LAS ISLAS BALEARES EN LA EDAD MEDIA 1768- HISTORIA DE LAS ISLAS BALEARES EN LA EDAD MEDIA (4,5 créditos teóricos/1,5 créditos prácticos) Asignatura obligatoria de 3r curso Profesor: Jaume Sastre Moll Curso 2006 / 2007 1er. CUATRIMESTRE.I

Más detalles

Sumario Prólogo Presentación La crisis del Antiguo Régimen: ilustración y revolución Objetivos de la Unidad...

Sumario Prólogo Presentación La crisis del Antiguo Régimen: ilustración y revolución Objetivos de la Unidad... ÍNDICE SISTEMÁTICO PÁGINA Sumario... 7 Prólogo... 9 Presentación... 11 Unidad didáctica 1. La crisis del Antiguo Régimen: ilustración y revolución... 13 Objetivos de la Unidad... 15 1. La crisis del Antiguo

Más detalles

ILLES BALEARS. Provincia: ILLES BALEARS 61. De L a V: de 9:00 h. A 14:00 h. Sábados: de 9:00 h. A 13:00 h

ILLES BALEARS. Provincia: ILLES BALEARS 61. De L a V: de 9:00 h. A 14:00 h. Sábados: de 9:00 h. A 13:00 h Dirección: C/Major, 11 Ayuntamiento de ALAIOR Código Postal: 07730 Localidad: ALAIOR Teléfono: 971 37 10 02 Fax: 971 37 29 58 sac@aj-alaior.org www.alaior.org De L a V: de 9:00 h. A 14:00 h. Sábados: de

Más detalles

Espanya al segle XIX. protagonistes

Espanya al segle XIX. protagonistes Espanya al segle XIX protagonistes Carles IV Nom: Carles IV Pseudònim: El caçador Data de naixement: 11 de noviembre de 1748 Data de la mort: 20 de gener de 1819 Càrrec: rei d Espanya 14 de desembre de

Más detalles

HISTORIA DE ESPAÑA PROGRAMA DE FORMULACIÓN DE LOS TEMAS EN LA PAU.

HISTORIA DE ESPAÑA PROGRAMA DE FORMULACIÓN DE LOS TEMAS EN LA PAU. HISTORIA DE ESPAÑA Contenidos 1º evaluación (Estos contenidos se formulan como epígrafes) Bloque 2. Raíces históricas de la España contemporánea 2. La Prehistoria y la Edad Antigua. 2.1. El proceso de

Más detalles

OPEN SAN LORENZO 2014 Fase Final CD

OPEN SAN LORENZO 2014 Fase Final CD CD 040119 Sub-10 Masculino Licencia Ranking St CS Jugador Cuartos Final Semifinales Final 1 9116 3978 0 1 LOPEZ MARTOS, IVAN 0 LOPEZ I. LOPEZ I. 3 5942710 0 0 10 CARLES COLL, GUIEM LOPEZ I. 6/0 6/0 BENEJAM

Más detalles

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA Fascículo 167 - Sec. III. - Pág. 33325 Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE TRABAJO, COMERCIO E INDUSTRIA 11315 Resolución del

Más detalles

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE ECONOMÍA Y COMPETITIVIDAD

Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE ECONOMÍA Y COMPETITIVIDAD Fascículo 258 - Sec. III. - Pág. 51517 Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE ECONOMÍA Y COMPETITIVIDAD 19703 Resolución del consejero

Más detalles

Consejería Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Horario de atención Palma

Consejería Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Horario de atención Palma Innovación, Investigación y Turismo C/ Montenegro, 5 Dirección General de Turismo D.G de Innovación e Investigación Ctra. De Valldemossa Km. 7,4 Parc Bit. C/ Blaise Pascal s/n Edif. Adduno Ctra. De Valldemossa

Más detalles

''ÍT-í^'iF' ifri^'-bid'i^^^ liiii

''ÍT-í^'iF' ifri^'-bid'i^^^ liiii ''ÍT-í^'iF' ifri^'-bid'i^^^ liiii ANTONI MARIMON RIUTORT LES REPERCUSSIONS DE LES GUERRES DE CUBA I DE LES FILIPINES A LES ILLES BALEARS VOLUM I TESI DE DOCTORAT DIRIGIDA PEL DOCTOR SEBASTIÀ SERRA BUSQUETS

Más detalles

CLA P/Cat Dorsal CRONO Nombre Participante Cat. Edad GRUPO 1 1 51 1:57:39 VANRELL ESTRANY, JOAN SU 21 LOCAL 2 1 75 2:06:19 ADROVER FORTEZA, JOAN PR

CLA P/Cat Dorsal CRONO Nombre Participante Cat. Edad GRUPO 1 1 51 1:57:39 VANRELL ESTRANY, JOAN SU 21 LOCAL 2 1 75 2:06:19 ADROVER FORTEZA, JOAN PR CLA P/Cat Dorsal CRONO Nombre Participante Cat. Edad GRUPO 1 1 51 1:57:39 VANRELL ESTRANY, JOAN SU 21 LOCAL 2 1 75 2:06:19 ADROVER FORTEZA, JOAN PR 36 BOM 3 1 112 2:07:22 ROLDAN MERCADAL, ANTONIO SE 24

Más detalles

LLICENCIATURA DE PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES

LLICENCIATURA DE PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES CURS ACADÈMIC 2001-2002 LLICENCIATURA DE PUBLICITAT I RELACIONS PÚBLIQUES Assignatura: Redacció Publicitària en Català Codi: 20701 Tipus d'assignatura: Optativa Nª de crèdits: 5 Professora teoria: Anna

Más detalles

VII.a.1. Agricultura ecològica ( )

VII.a.1. Agricultura ecològica ( ) VII.a.1. Agricultura ecològica (1993-216) L agricultura ecològica és un sistema de producció i elaboració de productes agroalimentaris que s obtenen sense utilitzar cap producte químic no permès segons

Más detalles

1772- Mètodes i Tècniques d Investigació Històrica

1772- Mètodes i Tècniques d Investigació Històrica 1772- Mètodes i Tècniques d Investigació Històrica Curso: 2009/2010 Créditos: teóricos: 6, prácticos: 3 Profesor: Eduardo Pascual Ramos Edificio: Ramon Llull Tutorías: Martes, de 18 a 21 horas. Despacho:

Más detalles

ART MEDIEVAL A LES BALEARS

ART MEDIEVAL A LES BALEARS ART MEDIEVAL A LES BALEARS PERIODITZACIÓ Primera etapa (c. 1231-1276) - Els conqueridors introdueixen el gòtic a Mallorca - Destacat paper dels ordes mendicants - Arquitectura esglésies conventuals i de

Más detalles

Consell Consultiu de les Illes Balears GE UGE CONSELL CONSULTIU DE LES ILLES BALEARS

Consell Consultiu de les Illes Balears GE UGE CONSELL CONSULTIU DE LES ILLES BALEARS Consell Consultiu de les Illes Balears Consell Consultiu de les Illes Balears GE0000541 UGE CONSELL CONSULTIU DE LES ILLES GE0000541 UGE CONSELL CONSULTIU DE LES ILLES GE0000541 UGE CONSELL CONSULTIU DE

Más detalles

5.1. Los reinos cristianos en la baja edad Explica el origen de las Cortes en los reinos

5.1. Los reinos cristianos en la baja edad Explica el origen de las Cortes en los reinos Programa de formulación de los temas en cursos anteriores 2.2. Pueblos prerromanos. Colonizaciones históricas: fenicios, griegos y cartagineses 2.3. Conquista y romanización: la pervivencia del legado

Más detalles

DL Estratègies didàctiques en xarxa amb Moodle DL Introducció a la imatge digital: edició amb GIMP

DL Estratègies didàctiques en xarxa amb Moodle DL Introducció a la imatge digital: edició amb GIMP TELEEDUCACIÓ I TIC DL00011701 Estratègies didàctiques en xarxa amb Moodle Blázquez Salom, Macià Burguera Burguera, Antoni Cardona Costa, Catalina Cerdà Garriga, Magdalena Rosselló Matas, Carmen Torres

Más detalles

SEPTIEMBRE DE 2015 EN ILLES BALEARS

SEPTIEMBRE DE 2015 EN ILLES BALEARS www.aemet.es Twitter:@AEMET_Baleares AVANCE CLIMATOLÓGICO MENSUAL SEPTIEMBRE DE 2015 EN ILLES BALEARS Septiembre de 2015, con una temperatura media de 22.0 C, fue un mes frío en Menorca e Ibiza y normal

Más detalles

BOE. Boletín Oficial del Estado. O. ECD/1941/2016 de 22 de diciembre. BACHILLERATO. Bloque de asignaturas troncales generales.

BOE. Boletín Oficial del Estado. O. ECD/1941/2016 de 22 de diciembre. BACHILLERATO. Bloque de asignaturas troncales generales. BACHILLERATO Bloque de asignaturas troncales generales. Hª de España. 2º Bachillerato. Matriz de Especificaciones Bloque de Contenido Bloque 1. La Península Ibérica desde los primeros humanos hasta la

Más detalles

OPEN LIBERTY SEGUROS Fase Final Semana

OPEN LIBERTY SEGUROS Fase Final Semana OPEN LIBERTY SEGUROS Semana BENJAMIN MASCULI Licencia Ranking St CS Jugador Cuartos Final Semifinales Final 1 5909116 4225 0 1 LOPEZ MARTOS, IVAN 8 3 5942330 s/c 0 8 BENEJAM SERRA, XAVIER 6/0 6/0 XAVIER

Más detalles

3. Formació Acadèmica 1. Llicenciada en Dret, Universitat de Barcelona, 10/10/ Doctora en Dret, Universitat Autònoma de Barcelona 03/06/1992

3. Formació Acadèmica 1. Llicenciada en Dret, Universitat de Barcelona, 10/10/ Doctora en Dret, Universitat Autònoma de Barcelona 03/06/1992 Curriculum Vitae 1. Dades personals MARIA JESUS ESPUNY TOMAS Departament de Dret Públic i Ciències Historicojurídiques Facultat de Dret. Edifici B (UAB) (Bellaterra - 08193) Telf. 935811052 Correu electrònic:

Más detalles

El Gobierno de las Illes Balears organiza el I Congreso Nacional sobre Responsabilidad Social de las Empresas Turísticas.

El Gobierno de las Illes Balears organiza el I Congreso Nacional sobre Responsabilidad Social de las Empresas Turísticas. I CONGRESO NACIONAL SOBRE LA RESPONSABILIDAD SOCIAL DE LAS EMPRESAS TURÍSTICAS De lo local a lo global TEATRE PRINCIPAL DE PALMA Días 17 y 18 de enero de 2008 El Gobierno de las Illes Balears organiza

Más detalles

PUESTO DORSAL NOMBRE CATEGORIA TIEMPOOFICIAL

PUESTO DORSAL NOMBRE CATEGORIA TIEMPOOFICIAL PUESTO DORSAL NOMBRE CATEGORIA TIEMPOOFICIAL 103 268 MASCARO BUADES, CATIANA FEMINAS 0:37:07 168 78 YERN ALLEN, LIDIA FEMINAS 0:41:19 183 7 ANTICH SALVA, XISCA FEMINAS 0:42:18 205 354 GAYA LOZANO, LIDIA

Más detalles

III Cursa 10 km S'Hostal de Montuiri-Escolars

III Cursa 10 km S'Hostal de Montuiri-Escolars III Cursa 10 km S'Hostal de Montuiri-Escolars viernes, 06 de diciembre de 2013 S'Hostal de Montuïri RESULTATS CATEGORIES III Cursa 10 km S'Hostal de Montuiri-Escolars Iniciacio 1 59 Laura Casbas Barceló

Más detalles

V Cursa de S'hostal Montuïri - Menors

V Cursa de S'hostal Montuïri - Menors V Cursa de S'hostal Montuïri - Menors Cursa Popular martes, 6 de diciembre de 2016 C.Atletisme Montuïri 8:30 h. RESULTATS CATEGORIES V Cursa de S'hostal Montuïri - Menors Pre Iniciació 1 70 ariadna Rossello

Más detalles

Resultados y datos en los procesos electorales autonómicos. 25 años de representación parlamentaria autonómica ( )

Resultados y datos en los procesos electorales autonómicos. 25 años de representación parlamentaria autonómica ( ) Resultados y datos en los procesos electorales autonómicos. 25 años de representación parlamentaria autonómica (1980-2005) Marcel Mateu Vilaseca Profesor de Derecho Cosntitucional Universidad Autónoma

Más detalles

1930 Pacte de Sant Sebastià. crea. Eleccions municipals del 12 d abril de Victòria republicana. Proclamació de la República

1930 Pacte de Sant Sebastià. crea. Eleccions municipals del 12 d abril de Victòria republicana. Proclamació de la República 1.- L adveniment de la República 1930 Pacte de Sant Sebastià crea Comitè revolucionari Insurrecció armada Mobilitzacions populars Enderrocar la monarquia Instaurar República Autonomia Dictadura de Berenguer

Más detalles

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig LA MONARQUIA HISPÀNICA (1469-1714) Història 3r ESO LA MONARQUIA HISPÀNICA És la unió dinàstica dels reis catòlics (Aragó i Castella) sota l hegemonia castellana. S implantà una monarquia autoritària (poder

Más detalles

MALLORCA MUNICIPIO ZONA DE BAÑO SEMANA TOMA DE MUESTRA (*)

MALLORCA MUNICIPIO ZONA DE BAÑO SEMANA TOMA DE MUESTRA (*) MALLORCA MUNICIPIO ZONA DE BAÑO SEMANA TOMA DE MUESTRA (*) PLAYA ALCANADA PLAYA BARCARÈS ALCÚDIA ANDRATX ARTÀ PLAYA SA MARINA PLAYA PORT D'ALCÚDIA PLAYA DE SANT JOAN 29/08/2016, 12/09/2017 PLAYA DE SANT

Más detalles

ACCIONS SELECCIONADES

ACCIONS SELECCIONADES ACCIONS SELECCIONADES Convocatòria 201120115120002983 de l Espai de Concertació de la Diputació de Barcelona amb les Organitzacions de la Societat Civil en l àmbit de la sensibilització (Accions puntuals

Más detalles

PREMIS LITERARIS CIUTAT D OLOT 2017

PREMIS LITERARIS CIUTAT D OLOT 2017 S LITERARIS CIUTAT D OLOT 2017 LI MARIAN VAYREDA PROSA NARRATIVA Podran optar al Premi Marian Vayreda de narrativa, organitzat per l Institut de Cultura d Olot - Ajuntament d Olot, obres de creació literària.

Más detalles

HISTORIA DE ESPAÑA ( )

HISTORIA DE ESPAÑA ( ) ASIGNATURA: HISTORIA DE ESPAÑA (1875-1936) Curso 2015/2016 (Código:01449379) AVISO IMPORTANTE En el Consejo de Gobierno del 30 de junio de 2015 se aprobó, por unanimidad, que la convocatoria de exámenes

Más detalles

Consejeria Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Palma Palma Maó Eivissa

Consejeria Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Palma Palma Maó Eivissa Consejeria Dirección General Dirección C.P. Teléfono Fax Presidencia Turismo Movilidad y Ordenación Movilidad y Ordenación Movilidad y Ordenación Servicios centrales ATIB ATIB Menorca ATIB de D.G. de Patrimonio

Más detalles

Núm de diciembre de 2014 Fascículo Sec. III. - Pág

Núm de diciembre de 2014 Fascículo Sec. III. - Pág Fascículo 299 - Sec. III. - Pág. 59713 Sección III. Otras disposiciones y actos administrativos ADMINISTRACIÓN DE LA COMUNIDAD AUTÓNOMA CONSEJERÍA DE EDUCACIÓN, CULTURA Y UNIVERSIDADES 22561 Resolución

Más detalles

Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes

Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes Història de l Abadia del Comtat d Urgell 1166-2017 AULES D EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA DE LLEIDA 15 i 16 de febrer de 2017 INTRODUCCIÓ Situació geogràfica

Más detalles

Voto a partidos en elecciones generales

Voto a partidos en elecciones generales Cap. II.05 Voto a partidos en elecciones generales 1977-2015 Diferencias por partido, en cada Isla Todo lo dicho para Baleares, tanto en cuanto al voto a partidos como a ideologías, está fuertemente influido

Más detalles

Cognoms i nom Cos-escala / categoria Vinculació Gerència Servei d Alumnes Servei de Comptabilitat i Pressuposts

Cognoms i nom Cos-escala / categoria Vinculació Gerència Servei d Alumnes Servei de Comptabilitat i Pressuposts Cognoms i nom Cos-escala / categoria Vinculació Gerència Alcover Ordinas, Andreu (Gerent) Cos superior d'administració de la CAIB FC March Cifre, M. Antònia Auxiliar administrativa UIB FC Miró de Mesa

Más detalles

Què és el BATXIBAC?:

Què és el BATXIBAC?: gener 2017 Què és el BATXIBAC?: Un acord entre els governs de França I Espanya per tal que alguns alumnes, quan acabin el Batxillerat, tinguin la doble titulació de Batxiller i Baccalauréat Objectius:

Más detalles

ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ DE MASSES

ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ DE MASSES GUIA DOCENT ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ DE MASSES Informació general de l assignatura Denominació Nombre de crèdits ECTS Coordinació Departament/s Idioma d impartició Professorat ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Más detalles

Beca Formación Personal Investigador del Ministerio de Economía y Competitividad del subprograma estatal de formación

Beca Formación Personal Investigador del Ministerio de Economía y Competitividad del subprograma estatal de formación Terrassa (Barcelona). 8 d abril de 1983 C/ Joaquin de paz, nº 32, 08221, Terrassa +34 699941472 oscarmonterde@gmail.com Formació i titulacions acadèmiques Doctor en Història Contemporània per la Universitat

Más detalles

JULIO DE 2017 EN ILLES BALEARS

JULIO DE 2017 EN ILLES BALEARS www.aemet.es Twitter:@AEMET_Baleares AVANCE CLIMATOLÓGICO MENSUAL JULIO DE 2017 EN ILLES BALEARS Julio de 2017, fue, un mes cálido en todo el archipiélago con una temperatura media de 25.7 o C y una anomalía

Más detalles

La institucionalización y articulación de la Comunidad Autónoma de las Islas Baleares

La institucionalización y articulación de la Comunidad Autónoma de las Islas Baleares La institucionalización y articulación de la Comunidad Autónoma de las Islas Baleares 395 La institucionalización y articulación de la Comunidad Autónoma de las * Islas Baleares SEBASTIÀ SERRA BUSQUETS

Más detalles

LE-SENNE PASCUAL, Aina: "El Archivo de Ca'n Torrella", a

LE-SENNE PASCUAL, Aina: El Archivo de Ca'n Torrella, a BIBLIOGRAFIA AGUILÓ, Estanislao de Koska: "Capbreu ordenat l'any 1304 dels establiments fets per D. Nuno Sanç de la seva porció", a Bolletí de la Societat Arqueològica Lul liana, XIV (1912-1913), p. 209-224,

Más detalles

INFORME SOBRE EL SEMINARIO MONOGRÁFICO SOBRE LAS VIÑAS Y EL VINO EN EL MEDITERRÁNEO

INFORME SOBRE EL SEMINARIO MONOGRÁFICO SOBRE LAS VIÑAS Y EL VINO EN EL MEDITERRÁNEO TRIMED CULTURE 2000 INFORME SOBRE EL SEMINARIO MONOGRÁFICO SOBRE LAS VIÑAS Y EL VINO EN EL MEDITERRÁNEO Mallorca, 24 y 25 de enero de 2007 ÍNDICE LUGAR 3 FECHA 3 DESCRIPCIÓN.... 3 OBJECTIVOS... 3 PROGRAMA...

Más detalles

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS 2016-2017 1 El Batxibac és el programa que permet a l alumnat cursar un currículum mixt amb l objectiu d obtenir la doble titulació

Más detalles

La medicina de guerra

La medicina de guerra La medicina de guerra Presentació La medicina de guerra s especialitzà en tècniques mèdiques iniciades, en part, a partir d experiències anteriors. La conjuntura bèl lica va fer que cirurgians i metges

Más detalles

Museo d arte delle generazioni italiane del 900 G.BARGELLINI Pieve de Cento. Bolonia.

Museo d arte delle generazioni italiane del 900 G.BARGELLINI Pieve de Cento. Bolonia. RICARD CHIANG [Barcelona, 1966] Nacido en Barcelona en 1966 EXPOSICIONES INDIVIDUALES [desde 2000] 2007 Galería Ángeles baños. Badajoz. Galería ASTARTÉ. Madrid. 2006 Galería Paz y Comedias. Valencia. Museo

Más detalles

Inventari del Fons DPP. Subsèrie Comisiones Obreras Arxiu 1 (CCOO-Arx.1) de la Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona

Inventari del Fons DPP. Subsèrie Comisiones Obreras Arxiu 1 (CCOO-Arx.1) de la Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona Centre de Recursos per a l Aprenentatge i la Investigació Biblioteca del Pavelló de la República Av. Cardenal Vidal i Barraquer, s/n 08035 Barcelona Tel. 93 4285457 Fax. 93 4279371 www.bib.ub.es Inventari

Más detalles

Obras expuestas. Agora : historia universal y de España. Edades Antigua y Media. - Barcelona : Teide : [Universidad, 1958] VC/3101/5

Obras expuestas. Agora : historia universal y de España. Edades Antigua y Media. - Barcelona : Teide : [Universidad, 1958] VC/3101/5 Obras expuestas Obras Agora : historia universal y de España. Edades Antigua y Media. - Barcelona : Teide : [Universidad, 1958] VC/3101/5 Aproximación a la historia de España. - Barcelona : Vicens-Vives,

Más detalles