Eines per a la posada en marxa d un Pla de manteniment i el control de la seva execució

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Eines per a la posada en marxa d un Pla de manteniment i el control de la seva execució"

Transcripción

1 Eines per a la posada en marxa d un Pla de manteniment i el control de la seva execució MANTENIMENT DELS CENTRES DOCENTS PÚBLICS. NIVELL AVANÇAT Núria Vila i Martínez Unitat de Suport Tècnic - ITeC Barcelona, 21 de Novembre de 2012

2 TASQUES PRÈVIES PM Per a la posada en marxa d un pla de manteniment cal realitzar unes tasques prèvies que ens ajudaran a planificar i millorar la gestió del manteniment en els edificis. Determinar l estat de conservació de l edifici mitjançant el reconeixement dels diferents sistemes constructius i installacions. Realitzar l inventari dels elements constructius i de les installacions per determinar el manteniment que s ha de realitzar sobre cadascun d ells. En tots dos casos, caldrà tenir en compte tant l edifici com els seus espais exteriors.

3 Estat conservació (1) Dades a recollir quan es detectin incidències: Descripció dels elements afectats i localització dels problema Descripció de la incidència Possibles causes Proposta de reparació, adequació i/o mesures de prevenció per evitar riscos davant usuaris, operaris i/o objectes Abast de la intervenció

4 Estat conservació (2) Tipus d intervenció a realitzar per resoldre les incidències detectades Adequació a la Normativa vigent i d aplicació (en funció de l any de la seva construcció) Substitució de l element Reparació de la patologia Proposta de millores (per estalvi, confort, etc.) Mesures de protecció prèvies a una intervenció Definir les prioritats amb que cal realitzar la intervenció: Immediates Programades (en els 2-5 anys següents) Diferides

5 INVENTARI (1) Caldrà obtenir les següents dades: Descripció del sistema o equip (no només de les installacions) Subsistema en el que està inclòs Definició del nombre d unitats i la seva localització Saber si es tracta o no d un equip que la seva fallida impliqui l aturada de l activitat del Centre. Dades tècniques de l equip o installació (model, fabricant, etc.) i si és possible, disposar de manuals de l aparell i recomanacions del fabricant.

6 INVENTARI (2) Caldrà obtenir les següents dades: Descripció del sistema o equip (no només de les installacions) Subsistema en el que està inclòs Definició del nombre d unitats i la seva localització Saber si es tracta o no d un equip que la seva fallida impliqui l aturada de l activitat del Centre. Dades tècniques de l equip o installació (model, fabricant, etc.) i si és possible, disposar de manuals de l aparell i recomanacions del fabricant.

7 INVENTARI (3) Conservar documents que acreditin la garantía de l equip i/o material i la seva validesa. Data de compra, per poder preveure la vida útil i tenir en compte la reserva de la inversió necessària per a la seva substitució quan s aproximi el moment d esgotament de la mateixa. Cost d adquisició i període d amortització. Qualsevol altra dada que ens pugui ajudar a conèixer el seu funcionament.

8 INVENTARI (4) Cal realitzar de forma permanent: actualització de l inventari per disposar de la informació real amb l objectiu de dur a terme les tasques necessàries en el dia a dia del manteniment. preveure revisions periòdiques per tècnics municipals (tècnic de construcció i d installacions, segons sigui el cas) que mitjançant la inspecció de l equipament puguin detectar les incidències que s estan produint i/o preveure d altres que poden ser conseqüència de situacions de risc.

9 Pla de manteniment (1) Una vegada realitzat l inventari, es podrà determinar per a cada equip, installació o element els següents punts en referència al manteniment: Tasques de manteniment obligatori i recomanat a realitzar sobre els equips i periodicitat amb que s han d executar. Tipus de responsable (operaris, empresa especialitzada, Organisme de control autoritzat, Usuari) que ha de realitzar les tasques de manteniment d un determinat equip i necessitat o no de disposar de contracte de manteniment. Necessitat o no d expedició de document acreditatiu conforme s ha realitzat la inspecció de manteniment.

10 Pla de manteniment (2) Temps estimat Cost aproximat de la operació Recomanacions del fabricant per al seu manteniment Recanvis necessaris per al seu manteniment o per a petites reparacions que pugui realitzar el personal propi. Mesures de seguretat que cal prendre en l execució del manteniment. Històric d intervencions per determinar els punts reincidents

11 Pla de manteniment (3) Si es disposa d un pla de manteniment, es podrà preveure: Un pla d inversió econòmica en els propers anys. La despesa prevista per al manteniment preventiu (tant pel Normatiu o obligatori com pel recomanat) i per al correctiu. La planificació, distribució i dimensionament de la càrrega de treball prevista. Organitzar els recursos dels serveis i optimitzar la contractació d empreses externes especialitzades i dels Organismes de control autoritzats - OCA.

12 Pla de manteniment (4) A més de l anàlisi de l estat actual de l Equipament Municipal, caldrà definir l estat de la contractació del manteniment per determinar si aquest es troba al corrent en quant a la obligatorietat i vigència dels contractes amb empreses especialitzades i amb Organismes de control autoritzat - OCA.

13 Pla de manteniment (5) Manteniments i inspeccions obligatoris Electricitat baixa tensió REIAL DECRET 842/2002, de 2 d agost, pel qual s aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió. Article 21: Inspeccions. Instrucció Tècnica Complementària ITC-BT-05: Verificacions i inspeccions. DECRET 363/2004 pel qual es regula el procediment administratiu per a l aplicació del reglament electrotècnic per a baixa tensió. Article 8: Inspeccions periòdiques. Article 9: Contracte de manteniment. REIAL DECRET 1890/2008, de 14 de novembre, pel qual s aprova el Reglament d eficiència energètica en installacions d enllumenat exterior i les seves instruccions tècniques complementàries EA-01 a EA-07. Article 12: Manteniment de l'eficiència energètica de les installacions. Instrucció Tècnica Complementària ITC-EA-05: Article 2.1: Règim de verificacions i inspeccions.

14 Pla de manteniment (6) Manteniments i inspeccions obligatoris Installació receptora de gasos combustibles REAL DECRETO 919/2006, de 28 de julio, por el que se aprueba el Reglamento técnico de distribución y utilización de combustibles gaseosos y sus instrucciones técnicas complementarias ICG 01 a 11. Articulo 7 del Reglamento: Mantenimiento de instalaciones y aparatos. Controles periódicos. Apartado 4 de la ITC-ICG 07 Instalaciones receptoras de combustibles gaseosos: Mantenimiento de las instalaciones receptoras. Inspecciones y revisiones ORDRE de 28 de març de 1996, sobre procediment d actuació de les empreses installadores, de les entitats d inspecció i control i dels titulars en les installacions de gasos combustibles. INSTRUCCIÓ 1/2007, de 28 de febrer de 2007, de la Direcció General d Energia i Mines, sobre procediment administratiu per a l aplicació a la Comunitat Autònoma de Catalunya des RD 919/2006, de 28 de juliol, pel qual s aprova el Reglament de distribució i utilització de combustibles gasosos i les seves instruccions tècniques complementàries ICG 01 a 11. Article 2.3: Inspeccions i revisions.

15 Pla de manteniment (7) Manteniments i inspeccions obligatoris Installació tèrmica REIAL DECRET 1027/2007, de 20 de juliol, pel qual s aprova el Reglament d installacions tèrmiques en els edificis. Instrucció tècnica IT 3: Manteniment i ús. Instrucció tècnica IT 4: Inspecció. INSTRUCCIÓ 04/2008 SIE que regula els requeriments que han de complir les installacions tèrmiques en els edificis a Catalunya. Capítol 3: Manteniment, control i inspeccions de les installacions tèrmiques en els edificis INSTRUCCIÓ de 6 d Abril de 2011 de la Direcció General d Energia, Mines i Seguretat Industrial, per la qual es dicten les instruccions per realitzar les inspeccions periòdiques d eficiència energètica de les installacions tèrmiques en els edificis de potència nominal, en règim de generació de calor o fred, superior a 70 kw. INSTRUCCIÓ 5/2011, DGEMSI, de modificació de la Instrucció DGEMSI, per la qual es dicten les instruccions per realitzar les inspeccions periòdiques d'eficiència energètica de les installacions tèrmiques en els edificis de potència tèrmica nominal, en règim de generació de calor o de fred, superior a 70 kw.

16 Pla de manteniment (8) Manteniments i inspeccions obligatoris Legionellosi REAL DECRETO 865/2003, de 4 de julio, por el que se establecen los criterios higiénico-sanitarios para la prevención y control de la legionelosis. DECRET 352/2004 pel qual s estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionellosi. Article 15: Revisió periòdica per entitats o serveis autoritzats. Contra incendis REAL DECRETO 1942/1993, de 15 de noviembre, por el que se aprueba el Reglamento de instalaciones de protección contra incendios. Article 19: Manteniment.

17 Gestió del manteniment Caldrà supervisar les operacions de manteniment i posteriorment analitzar els seus resultats per valorar si és necessari redimensionar i/o reorganitzar les diferents tasques de manteniment. Aquest serà el paper del Gestor del manteniment, de manera que optimitzarà els recursos i despeses derivats del dia a dia del manteniment en el Equipaments Municipals.

18 Gestió del manteniment Importància de la definició de la organització del personal de manteniment, la gestió d avisos d incidències i el circuit de les ordres de treball per a cada tipus de manteniment (preventiu obligatori i recomanat, correctiu).

19 Gestió del manteniment Importància de la definició de la organització del personal de manteniment, la gestió d avisos d incidències i el circuit de les ordres de treball per a cada tipus de manteniment (preventiu obligatori i recomanat, correctiu).

20 Gestió del manteniment La Gestió del manteniment són totes les activitats de la gestió que determinen els objectius del manteniment, les estratègies i les responsabilitats, i es realitzen mitjançant la planificació del manteniment, el control i la supervisió del manteniment, i la millora dels mètodes en la organització incloent els aspectes econòmics.

21 Gestió del manteniment La gestió de manteniment haurà de proporcionar, com a mínim, la següent informació: Característiques tècniques dels equips installats Vida útil d aquests equips Dates de la installació dels equips Reparacions efectuades Programació d operacions periòdiques de les tasques de manteniment preventiu tant obligatori com recomanat Optimització de les càrregues de treball

22 Gestió del manteniment Programació automàtica de les ordres de treball a desenvolupar. Estat de la situació de les operacions realitzades i pendents, canvis de programació, revisions diàries i previsió de treballs a realitzar. Informació de les operacions puntuals de manteniment corrector. Gestió d operacions acabades, canvis i anullacions. Informació detallada de l estat global dels treballs.

23 Gestió del manteniment Millora dels plecs i/o dels contractes de manteniment externalitats. Seguiment formatiu del personal propi de manteniment. Disposar d indicadors de manteniment.

24 Gestió del manteniment Proposta de model de gestió:

25 Gestor del manteniment (1) Les tasques del gestor de manteniment són implantar el Pla de manteniment, que consisteix bàsicament en: Demanar ofertes a empreses externes per la realització dels treballs que s especifiquen en el pla de manteniment Redacció dels contractes i/o plecs de manteniment Generar ordres de treball pel personal de la pròpia installació i de la brigada municipal Supervisió de les tasques realitzades per les empreses externes i el personal de l equipament i la Brigada. Avís i presència a l equipament en el procés d inspecció per part dels Organismes de Control Autoritzats (OCA). Actualització del Pla de manteniment per l execució de reformes o canvis en la normativa.

26 Gestor de manteniment (2) Elaborar el pressupost anual de manteniment de la installació. Aprovar els pressupostos de manteniment, reparacions i substitucions. Analitzar els informes de treball i l estat de les installacions. Proposar les inversions de millora o substitució de sistemes que han exhaurit la seva vida útil Vetllar per la formació continuada del personal que està sota les seves ordres Disposar d indicadors de manteniment

27 Eines de suport a la gestió Per realitzar la gestió d ordres de manteniment preventiu i correctiu es diferencien dos modalitats diferents. Es pot portar a terme la entrega d ordres en paper o mitjançant un programa informàtic de gestió del manteniment GMAO (Gestió del manteniment assistit per ordinador). Els avantatges d ús d un GMAO són les següents: Gestió d equips i installacions Programació de manteniment preventiu i correctiu Gestió d ordres de treball i manteniment correctiu Gestió de personal Gestió documental Gestió de costos i pressupostos

28 Formació del personal Necessitat de realitzar la formació acadèmica del personal de manera que proporciona al treballador: Augmentar les seves competències, i en conseqüència la satisfacció en la feina. Desenvolupar el seu sentit de creixement professional. Facilitar el seu desenvolupament amb vistes a la promoció. Contribuir a desfer conflictes deguts a la falta de capacitats. Millorar la comunicació i l ambient de treball. Ajudar a la integració dels nous treballadors.

29 Ordres de treball (1) Proposta de circuit de les incidències lleus

30 Ordres de treball (2) Proposta de circuit d'incidències supervisades pel gestor

31 Ordres de treball (5)

32 Documentació acreditativa En edificis construïts amb posterioritat a l aprovació al CTE, o bé on s hagin realitzat rehabilitacions integrals, caldrà fer constància al Llibre de l Edifici totes aquelles operacions de manteniment corrector i preventiu realitzades. En el cas de que la operació de manteniment preventiu obligatori o Normatiu estigui documentada mitjançant acreditació de la seva realització per Organisme de control autoritzat o qualsevol altra entitat, també ha de ser inclòs.

33 Documentació acreditativa Encara que no sigui d obligat compliment en edificis construïts amb anterioritat a la data o sense rehabilitar, es recomanable recopilar la documentació de manera que es disposi de la història d actuacions realitzades amb la finalitat de poder determinar la freqüència amb que s estan produint les incidències i les mesures adoptades, per així determinar si és necessària la substitució dels equips i/o components.

34 Caldrà tenir en compte la normativa vigent tant obligatòria com recomanada per a l aplicació del manteniment preventiu així com la que fa referència a la seguretat i salut en les tasques dels diferents tipus de manteniment. Caldrà actualitzar la informació del document segons sigui necessari al llarg del temps en previsió de la realització d'actuacions futures i/o possibles canvis en la normativa que li sigui d'aplicació en cada cas a l Equipament Municipal.

35 En el dia a dia del funcionament de l Equipament Municipal, caldrà designar tasques de control i/o manteniment i informar al personal indicat del mateix (en funció del municipi, des dels operaris fins al conserge, director/a o altres persones designades a tal fi, per realitzar aquestes, que en el cas de produir-se anomalies, puguin ser detectades d immediat o en el menor espai de temps possible, evitant que es generin situacions en que no es pugui dur a terme les activitats previstes a l edifici i/o espai o es generin situacions de risc per als usuaris. També es podran evitar en gran part reparacions sobre elements relacionats indirectament com a conseqüència de les incidències produïdes.

36 Manteniment conductiu: Rondes de manteniment (1) Caldria definir unes rondes o taules de control de diferents punts de manera que en la rutina diària, al realitzar l obertura de l Equipament, sigui el primer que es faci.

37 Manteniment conductiu: Rondes de manteniment (2) Definició llista de tasques Compliment i comprovacions de la llista Informes mensuals, trimestrals

38 Manteniment conductiu: Rondes de manteniment (3) Si l operari detecta desperfectes en realitzar la ronda (ja sigui del que supervisa o d altres elements) els anotarà en l apartat d observacions del full de ronda i informarà a l encarregat de manteniment, si és el cas, i aquest al gestor de manteniment.

39 Manteniment conductiu: Rondes de manteniment (4) Exemple de ronda de manteniment:

40 EXEMPLE sobre estat de conservació i manteniment d Equipaments Municipals Definició de l estat de conservació dels Equipaments Municipals, tenint present entre d altres, els temes en referència a la seguretat. Estudi de l estat de la contractació de manteniment actual i necessitats per a la seva adaptació a la Normativa vigent i a la que li sigui d aplicació en funció de la seva data de construcció. Previsió econòmica de despeses i inversions de l Equipament en funció de la priorització de les intervencions a realitzar i la seva programació.

41 Pla de manteniment DicPla (1) Exemple de Pla de Manteniment de Centre Educatiu redactat amb l aplicació DicPla Base de dades Planificació de les operacions Assignació de treballs Gestió del manteniment

42 Pla de manteniment - DicPla (2) Base de dades

43 Pla de manteniment - DicPla (3) Planificació de les operacions

44 Pla de manteniment - DicPla (4) Planificació de les operacions

45 Pla de manteniment - DicPla (5) Planificació de les operacions

46 Pla de manteniment - DicPla (6) Planificació de les operacions

47 Pla de manteniment DicPla (7) Assignació de treballs

48 Pla de manteniment DicPla (8) Gestió del manteniment

49 Pla de manteniment DicPla (9) Gestió del manteniment

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012 INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/2011 21/12/2011 de DGEMSI Data: 24/05/2012 Instrucció de 6 abril de 2011 de la Direcció General d Energia, Mines i Seguretat Industrial: Estableix els criteris per a la realització

Más detalles

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris Taula de s i inspeccions obligatoris Electricitat alta tensió (> 1.000 V) Gasos Liquats del Petroli (GLP) Dipòsits Ampolles Legionel la Dipòsits de productes químics desinfecció vas A partir de 1000 l

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

Procediment d auditoria interna de Qualitat

Procediment d auditoria interna de Qualitat A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1. Elaboració del pla d auditories internes. E.2. Execució de les auditories. E.3. Informes d auditoria. E.4. Règim

Más detalles

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris Taula de s i inspeccions obligatoris (mantenidor autoritzat) Inspecció periòdica Electricitat baixa tensió Locals de pública concurrència Electricitat alta tensió (> 1.000 V) 3 anys Gasos Liquats del Petroli

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ UNITAT 8 LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT La direcció de la producció La funció de producció és la funció transformadora o fabricadora de béns, serveis o productes dins de

Más detalles

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns%

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Grafitinet C/Orient,78084planta1 08172SantCugatdelVallés Tel:935830437 Fax:935879739 Email:info@grafitinet.net Páginaweb:www.grafitinet.net Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Què són les

Más detalles

DOCUMENT D'ACOMPANYAMENT AL PLÀNOL DE DELIMITACIÓ DEL MUNICIPI DE FOIXÀ SEGONS EL QUE ESTABLEIX LA LLEI 5/2003, DE MESURES DE PREVENCIÓ DELS INCENDIS

DOCUMENT D'ACOMPANYAMENT AL PLÀNOL DE DELIMITACIÓ DEL MUNICIPI DE FOIXÀ SEGONS EL QUE ESTABLEIX LA LLEI 5/2003, DE MESURES DE PREVENCIÓ DELS INCENDIS DOCUMENT D'ACOMPANYAMENT AL PLÀNOL DE DELIMITACIÓ DEL MUNICIPI DE FOIXÀ SEGONS EL QUE ESTABLEIX LA LLEI 5/2003, DE MESURES DE PREVENCIÓ DELS INCENDIS FORESTALS EN LES URBANITZACIONS, ELS NUCLIS DE POBLACIÓ,

Más detalles

Procediment de neteja i manteniment d equipaments de gestió directa

Procediment de neteja i manteniment d equipaments de gestió directa A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1 Neteja i manteniment del coll d Estenalles. E.2 Neteja i manteniment de l oficina del parc a la Mata. E.4. Del seguiment

Más detalles

CONTINGUTS DESTACATS DE LA LLEI DE LA SEGURETAT I LA SALUT EN EL TREBALL

CONTINGUTS DESTACATS DE LA LLEI DE LA SEGURETAT I LA SALUT EN EL TREBALL Pàgina 1 de 7 Llei 34/2008, del 18 de desembre, de la seguretat i la salut en el treball. (BOPA núm. 04, any 21, del 21 de gener del 2009) Objecte D acord amb l article 1 de la Llei 34/2008, del 18 de

Más detalles

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7.

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. EVIDÈNCIES 8. RESPONSABILITATS 9. FITXA RESUM 10. FLUXOGRAMA 21

Más detalles

LA INFRAESTRUCTURA DE RECÀRREGA PER A VEHICLES ELÈCTRICS

LA INFRAESTRUCTURA DE RECÀRREGA PER A VEHICLES ELÈCTRICS LA INFRAESTRUCTURA DE RECÀRREGA PER A VEHICLES ELÈCTRICS Copyright 2016 EVECTRA MOBILITY SERVICES 1 EVECTRA ÉS UNA EMPRESA ESPECIALITZADA EN PROJECTES APLICATS A LA MOBILITAT ELÈCTRICA, QUE OFEREIX LES

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

Prevenció de la legionel losi en nebulitzadors alimentaris

Prevenció de la legionel losi en nebulitzadors alimentaris Prevenció de la legionel losi en nebulitzadors alimentaris La legionel losi és una malaltia causada pel bacteri Legionella, que es pot presentar de manera esporàdica o en forma de brots epidèmics que poden

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

INFORME D ADJUDICACIÓ

INFORME D ADJUDICACIÓ INFORME D ADJUDICACIÓ SERVEI DE CONTROL INTEGRAT DE PLAGUES DE LES ZONES COMUNES DELS EDIFICIS DE MERCABARNA AL RECINTE DE LA ZONA FRANCA I MERCABARNA FLOR A SANT BOI DE LLOBREGAT EXP. OB15103 Un cop tancat

Más detalles

octubre La sostenibilitat com a instrument de competitivitat empresarial Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya

octubre La sostenibilitat com a instrument de competitivitat empresarial Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya 27 28 octubre Anna Esteve i Traveset Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya AMBIENTALITZACIÓ DE LES COMPRES CONTRACTACIÓ PÚBLICA La contractació pública és el mecanisme pel qual

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Barcelona, 18 de juny de 2013 Vilanova i la Geltrú Capital comarca Garraf 66.591 habitants Cens 2012: 837 establiments

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

PROCEDIMENT 44 GESTIÓ I NOTIFICACIÓ D INCIDÈNCIES SOBRE LA LLEI ORGÀNICA DE PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS PR-Q-754-T-01-ET

PROCEDIMENT 44 GESTIÓ I NOTIFICACIÓ D INCIDÈNCIES SOBRE LA LLEI ORGÀNICA DE PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS PR-Q-754-T-01-ET PROCEDIMENT 44 GESTIÓ I NOTIFICACIÓ D INCIDÈNCIES SOBRE LA LLEI ORGÀNICA DE PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS PR-Q-754-T-01-ET ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA

Más detalles

Reg. Sanitat Ambiental Nº 5052CAT-LgB - C/ Montserrat de Casanovas, 173, local Barcelona - T: Fax:

Reg. Sanitat Ambiental Nº 5052CAT-LgB - C/ Montserrat de Casanovas, 173, local Barcelona - T: Fax: RD 238/2013: MODIFICACIONS RITE Reg. Sanitat Ambiental Nº 5052CAT-LgB - C/ Montserrat de Casanovas, 173, local 08032-Barcelona - T: 93-3585595 Fax: 93-3585215 - www.cmaiberica.com INTRODUCCIÓ El nou RD

Más detalles

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme GIA: principals característiques El Gestor d'informació d'activitats (GIA) és un aplicatiu informàtic amb tecnologia

Más detalles

PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES QUE REGIRAN LA CONTRACTACIÓ, MITJANÇANT PROCEDIMENT OBERT DE GESTIÓ EFICIENT, DEL SERVEI DE D ENVIAMENT AUTOMATITZAT

PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES QUE REGIRAN LA CONTRACTACIÓ, MITJANÇANT PROCEDIMENT OBERT DE GESTIÓ EFICIENT, DEL SERVEI DE D ENVIAMENT AUTOMATITZAT PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES QUE REGIRAN LA CONTRACTACIÓ, MITJANÇANT PROCEDIMENT OBERT DE GESTIÓ EFICIENT, DEL SERVEI DE D ENVIAMENT AUTOMATITZAT DE MISSATGES SMS DEL CONSORCI HOSPITALARI DE VIC. EXPEDIENT

Más detalles

AJUNTAMENT DE TIANA. Projectes realitzats Inversió generada Palanquejament

AJUNTAMENT DE TIANA. Projectes realitzats Inversió generada Palanquejament AJUNTAMENT DE TIANA Comarca Població Maresme 7.973 hab. Pl. Vila, 1. 08391 Tiana Tlf. 933 955 011 Projectes realitzats Inversió generada Palanquejament 2 Estudi de viabilitat pel concurs de manteniment

Más detalles

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 1992: El Conveni sobre diversitat biològica s obra a signatura a la Cimera de laterraariodejaneiro 1993:

Más detalles

PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu. Direcció Executiva Sistema Municipal d Arxius

PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu. Direcció Executiva Sistema Municipal d Arxius PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu MISSIÓ Desenvolupar les polítiques arxivístiques i implantar un mètode de gestió documental per al conjunt dels documents municipals; així com recollir, conservar,

Más detalles

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC Exemples de documents i registres del Tot seguit es desenvolupen alguns models de documents del i de registres derivats de la seva execució a títol d exemple per facilitar la comprensió del principi 7

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT

PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT - Índex Continguts 1. Objectius i abast del projecte 2. Consorci 3. Paquets de treball 4. WP2:

Más detalles

Setembre qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa

Setembre qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa Setembre 2016 qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa INDEX 1. Entrada al sistema 2. Proposar pla d activitats 3. Seguiment de l activitat 4. Contacte de valoració 5. Emplenar l enquesta 2 Entrada

Más detalles

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI

Más detalles

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015 Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI Entitats sense ànim de lucre 2015 Objecte: El Programa Treball i Formació subvenciona la realització d accions d experiència laboral (contracte

Más detalles

Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra. Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018

Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra. Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018 Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018 Antecedents El Govern està posant en marxa un conjunt de projectes per tal de millorar

Más detalles

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010 PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER DUR A TERME EL DISSENY, LA CONSTRUCCIÓ I ADAPTACIÓ DE L STAND PROMOCIONAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE MALLORCA EN ELS SALONS NÀUTICS DE GÈNOVA, PARÍS I DUSSELDORF. Núm.

Más detalles

Verificació i control d activitats comunicades

Verificació i control d activitats comunicades Verificació i control d activitats comunicades! Ajuntament Sant Celoni Anna Comella Munmany Advocada! Diputació de Barcelona - Maig 2014 Art. 84ter LBRL (redacció donada per la Ley 2/2011, de Economia

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

GUIÓ DE CONTINGUTS PROJECTES D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES

GUIÓ DE CONTINGUTS PROJECTES D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES GUIÓ DE CONTINGUTS PROJECTES D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES Actualitzats segons la Norma UNE 157001/2002 INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES I. INTRODUCCIÓ El present document és una proposta dels continguts

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats Avaluació de s innovadors i/o de s consolidats optimitzats Grup d Experts en Tractament de Dejeccions Ramaderes dimecres, 25 juliol 2018 1. Índex 1. Índex... 2 2. Avaluació dels s innovadors i/o consolidats

Más detalles

SUBSTITUCIÓ DE L'ENLLUMENAT DEL PASSEIG DEL MAR PASSEIG DEL MAR. AJUNTAMENT DE TOSSA DE MAR. Novembre de 2017

SUBSTITUCIÓ DE L'ENLLUMENAT DEL PASSEIG DEL MAR PASSEIG DEL MAR. AJUNTAMENT DE TOSSA DE MAR. Novembre de 2017 SUBSTITUCIÓ DE L'ENLLUMENAT DEL PASSEIG DEL MAR PASSEIG DEL MAR. AJUNTAMENT DE TOSSA DE MAR. Novembre de 2017 I N T R O D U C C I Ó Durant els dies 20 i 21 de desembre de 2016 i 20 i 21 de gener de 2017

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

6.5 Circuits i canals de comunicació

6.5 Circuits i canals de comunicació 6.5 Circuits i canals de comunicació Per tal de garantir un flux correcte i eficaç d informació, comunicació i documentació en matèria de prevenció de riscos laborals entre els responsables de les unitats,

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

4. VALORACIÓ DE LES DIFERENTES PROPOSTES TÈCNIQUES PRESENTADES PELS LICITADORS

4. VALORACIÓ DE LES DIFERENTES PROPOSTES TÈCNIQUES PRESENTADES PELS LICITADORS INFORME TÈCNIC DE VALORACIÓ DE LES OFERTES DELS LICITADORS PRESENTADES PER AL CONTRACTE DE SERVEIS DE REVISIÓ I MANTENIMENT DELS EXTINTORS UBICATS EN DIFERENTS EDIFICIS I ALTRES INSTAL LACIONS DE L AJUNTAMENT

Más detalles

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats 2015-2016 Inspecció d Educació a Lleida PLENARI DIRECTORS/ES PRIMÀRIA Lleida, 6 d octubre de 2015 Informació per als centres Octubre 2015 Justificació de l actuació

Más detalles

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Els protocols d avaluacid avaluació d AQU Catalunya Albert Basart. Gestor de projectes. AQU Catalunya Guies d avaluacid

Más detalles

APROVACIÓ DE LA FORMULACIÓ DE L ESTAT DE PREVISIÓ DE DESPESES I INGRESSOS DE LA SOCIETAT PER A L EXERCICI DE 2012.

APROVACIÓ DE LA FORMULACIÓ DE L ESTAT DE PREVISIÓ DE DESPESES I INGRESSOS DE LA SOCIETAT PER A L EXERCICI DE 2012. Josep-Antoni Chavarria Espuny, secretari del Consell d Administració de la societat mercantil de capital ínegrament municipal Tortosa Innova, S.L., CERTIFICO: Que el Consell d Administració de Tortosa

Más detalles

PROCÉS DE GESTIÓ I REVISIÓ D INCIDÈNCIES, RECLAMACIONS I SUGGERIMENTS

PROCÉS DE GESTIÓ I REVISIÓ D INCIDÈNCIES, RECLAMACIONS I SUGGERIMENTS Codi: -PS7 Pàg.: 1 de 7 1 OBJECTE Detectar, recollir, revisar, analitzar i registrar les felicitacions, les queixes, els suggeriments i les reclamacions que manifestin els diferents grups d interès, per

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL

FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL A IDENTIFICACIÓ ÀREA/DEPARTAMENT: PROMOCIÓ I DINAMITZACIÓ MUNICIPAL I SERVEIS A LES PERSONES/CULTURA I EDUCACIÓ. ESCOLA DE MÚSICA DENOMINACIÓ DEL LLOC: AUXILIAR ADMINISTRATIU/IVA

Más detalles

OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015

OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015 OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015 Definició de la XAPSLL La Xarxa d'atenció a persones sense llar, es va constituir el novembre del 2005, amb la finalitat d enfortir la capacitat d organització de la ciutat

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014

CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014 CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014 A CONTINUACIÓ TROBARAN INFORMACIÓ SOBRE ELS CURSOS PROGRAMATS PER A AQUEST 2n QUATRIMESTRE DE 2014 (FINS EL MES DE JULIOL) 20 de maig de 2014: NOVA EDICIÓ! CURS

Más detalles

PLA D ACCIÓ B+S FEMAREC, S.C.C.L.

PLA D ACCIÓ B+S FEMAREC, S.C.C.L. PLA D ACCIÓ B+S FEMAREC, S.C.C.L. 0 1. Dades de l organització Nom: Femarec, S.C.C.L. Breu descripció: Femarec és una entitat d iniciativa social sense ànim de lucre, creada l any 1991 i de referència

Más detalles

IMPLANTACIÓ D OPENERP EN UNA EMPRESA

IMPLANTACIÓ D OPENERP EN UNA EMPRESA IMPLANTACIÓ D OPENERP EN UNA EMPRESA TFC: Implantació d OpenERP en una empresa Tutora: Humi Guill Fuster Alumne: Rainier Vendrell Rufete Curs: 2º quadrimestre curs 2012 2013 Rainier Vendrell Rufete 1 Descripció

Más detalles

Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE

Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE https://www.upc.edu/prevencio/pacae Coordinació d activitats empresarials Per què cal fer CAE? És una obligació legal que implica que

Más detalles

CONNEXIÓ ELÈCTRICA VALL D HEBRON BARCELONA HOSPITAL CAMPUS 2A FASE CLAU HHB (1v)

CONNEXIÓ ELÈCTRICA VALL D HEBRON BARCELONA HOSPITAL CAMPUS 2A FASE CLAU HHB (1v) SEPARATA AL PLEC DE BASES DE LA LICITACIÓ PER A L ADJUDICACIÓ DEL CONTRACTE DE SERVEIS PER A L ASSISTÈNCIA TÈCNICA PER A LA REDACCIÓ DEL PROJECTE: CONNEXIÓ ELÈCTRICA VALL D HEBRON BARCELONA HOSPITAL CAMPUS

Más detalles

La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018

La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018 La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018 Educar per una #transicióenergètica 20 de març de 2018, Sala d actes El vagó. Diputació de Barcelona Virgínia Domingo, Ajuntament

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

Pla de Recursos Humans per al mandat d abril de 2016

Pla de Recursos Humans per al mandat d abril de 2016 Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019 22 d abril de 2016 Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019 El primer pas d una política de Recursos Humans orientada a modernitzar la plantilla municipal,

Más detalles

PROCEDIMENT 3 AUDITORIA INTERNA PR-Q-822-T-01-ET

PROCEDIMENT 3 AUDITORIA INTERNA PR-Q-822-T-01-ET PROCEDIMENT 3 AUDITORIA INTERNA PR-Q-822-T-01-ET ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI 4 6. ACTUACIÓ 4 6.1 PLANIFICACIÓ

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Economia i Coneixement Comissió Central de Subministraments

Generalitat de Catalunya Departament d Economia i Coneixement Comissió Central de Subministraments MARTA BRUGUERA I MIRONÈS, Secretària de la Comissió Central de Subministraments CERTIFICO Que en la reunió d aquesta Comissió de 26 de juny de 2014, s ha acordat: ANTECEDENTS 1. En sessió de 28 de maig

Más detalles

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades Confidencialitat Principi ètic en virtut del qual un metge no pot revelar cap informació obtinguda en el curs de l'assistència

Más detalles

El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades

El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades Rodrigo Radovan - Global Business Development Manager Industrial Services TÜV Rheinland International Foment del Treball Nacional

Más detalles

Primer pla d acreditació i qualificació professionals de Catalunya de gener de 2017

Primer pla d acreditació i qualificació professionals de Catalunya de gener de 2017 Primer pla d acreditació i qualificació professionals de Catalunya 2016-2018 12 de gener de 2017 Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals Sistema de formació i qualificació professionals

Más detalles

PRESENTACIÓ dels PROJECTES PARTICIPATIUS

PRESENTACIÓ dels PROJECTES PARTICIPATIUS TRET DE SORTIDA PRESENTACIÓ dels PROJECTES PARTICIPATIUS als VEÏNS i VEÏNES d AVINYÓ Avinyó - Març de 2017 Els PROJECTES PARTICIPATIUS QUÈ SÓN? Mecanisme de participació ciutadana mitjançant el qual els

Más detalles

Estatuts de l Agència d Avaluació i Prospectiva de l Educació Novembre 2010

Estatuts de l Agència d Avaluació i Prospectiva de l Educació Novembre 2010 Estatuts de l Agència d Avaluació i Prospectiva de l Educació Novembre 2010 Els continguts d aquesta presentació estan subjectes a una llicència de Reconeixement-No comercial-compartir 3.0 de Creative

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral?

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? El Govern balear, junt amb les patronals i sindicats, constata uns elevats índex de sinistralitat a les Illes Balears i, de forma consensuada decideixen

Más detalles

Sistema de Gestió de la Qualitat

Sistema de Gestió de la Qualitat Sistema de Gestió de la Qualitat Qualificació i avaluació de proveïdors Alumne: Rubén Martín Gallardo Tutor: Jaume Beneded Navarro Treball final de Grau Grau Enginyeria Informàtica. Curs 2012-2013-03-10

Más detalles

Nou Reglament d instal lacions de protecció contra incendis (RIPCI) Aspectes destacats

Nou Reglament d instal lacions de protecció contra incendis (RIPCI) Aspectes destacats Nou Reglament d instal lacions de protecció contra incendis (RIPCI) Eduard Carrera i Ferrando Secció d Aparells a pressió Subdirecció general de Seguretat Industrial Direcció general d Energia, Mines i

Más detalles

REGLAMENT DE LA COMISSIÓ DE PARTICIPACIÓ DEL CENTRE CÍVIC FRANCESC LLOBET I GIBERT CAPÍTOL I OBJECTIUS

REGLAMENT DE LA COMISSIÓ DE PARTICIPACIÓ DEL CENTRE CÍVIC FRANCESC LLOBET I GIBERT CAPÍTOL I OBJECTIUS REGLAMENT DE LA COMISSIÓ DE PARTICIPACIÓ DEL CENTRE CÍVIC FRANCESC LLOBET I GIBERT CAPÍTOL I OBJECTIUS Article 1. Llobet i Gibert de Vidreres és un organisme d assessorament, consulta, proposta i participació

Más detalles

PROCEDIMENT 57 PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN ELS CICLES FORMATIUS PR-Q-750-T-01-FP

PROCEDIMENT 57 PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN ELS CICLES FORMATIUS PR-Q-750-T-01-FP PROCEDIMENT 57 PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN ELS CICLES FORMATIUS PR-Q-750-T-01-FP ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

Manual d accés a les aplicacions

Manual d accés a les aplicacions Manual d accés a les aplicacions Registre de planejament urbanístic de Catalunya Mapa urbanístic de Catalunya Juliol de 2011 1 ÍNDEX 1 REGISTRE DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC DE CATALUNYA...4 1.1 DESCRIPCIÓ...4

Más detalles

PROCEDIMENTS SEGURS DE TREBALL D EQUIPS DE TREBALL DESCRIPCIÓ DE L ESTACIÓ DE TEST MANUAL (MTS 150)

PROCEDIMENTS SEGURS DE TREBALL D EQUIPS DE TREBALL DESCRIPCIÓ DE L ESTACIÓ DE TEST MANUAL (MTS 150) CODI PdT/E/915.200.001 EDIFICI U PLANTA 0 NÚM. PORTA 022 Data: Juny de 2005 Revisió: 00 Pàgina: 1 de 6 DESCRIPCIÓ DE L ESTACIÓ DE TEST MANUAL (MTS 150) 1. Equip que permet realitzar proves manuals per

Más detalles

TFC BBDD relacionals. Presentació final. LRU Enginyeria Tècnica d Informàtica de Gestió

TFC BBDD relacionals. Presentació final. LRU Enginyeria Tècnica d Informàtica de Gestió TFC BBDD relacionals Presentació final Estudis Nom del estudiant Nom del consultor Data de lliurament LRU Enginyeria Tècnica d Informàtica de Gestió Manel Rella Ruíz 12/01/2015 TFC BBDD relacionals Índex

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Aixecament de l estat actual d edificacions de titularitat municipal.

CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Aixecament de l estat actual d edificacions de titularitat municipal. CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA ÀMBIT D ARQUITECTURA 1. Aixecament de l estat actual d edificacions de titularitat municipal. Consta dels plànols necessaris per reflectir l

Más detalles

Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis

Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis Associació Propietaris Miralles Orpinell 27 i 29 d abril de 2017 Ricard Farriol Almirall. Área de planificación

Más detalles

Avaluació de les practiques en centres en el Grau de Psicologia

Avaluació de les practiques en centres en el Grau de Psicologia Avaluació de les practiques en centres en el Grau de Psicologia 7 FACULTAT DE PSICOLOGIA Dra. M. Victòria Carreras i Archs Vicedegana Facultat Psicologia 1 PRÀCTIQUES EN EL GRAU DE PSICOLOGIA Les Pràctiques

Más detalles

PROCEDIMENT D AUDITORIA INTERNA

PROCEDIMENT D AUDITORIA INTERNA PROCEDIMENT D AUDITORIA INTERNA ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI 4 6. ACTUACIÓ 4 6.1 PLANIFICACIÓ 4 6.2 REALITZACIÓ

Más detalles

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC LOCAL INFORME DE SEGUIMENT DELS COMPROMISOS DE QUALITAT DEL CATÀLEG DE SERVEIS 2014

ÀREA DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC LOCAL INFORME DE SEGUIMENT DELS COMPROMISOS DE QUALITAT DEL CATÀLEG DE SERVEIS 2014 Àrea de Presidència Rambla Catalunya, 126 08008 Barcelona Tel. 934 020 709 Fax 934 049 14 s.planif.avaluacio@diba.cat www.diba.cat ÀREA DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC LOCAL INFORME DE SEGUIMENT DELS COMPROMISOS

Más detalles

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat La tecnologia i el procés tecnològic La tecnologia és la ciència que estudia i aplica el conjunt de coneixements teòrics i pràctics que la humanitat ha

Más detalles

A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària

A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària Glòria Muniente, T.Social i referent d atenció comunitària de l EAP Roquetes-Canteres. TAULA DE SALUT DEL PLA COMUNITARI DE ROQUETES. Seminari Empoderem

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

Vigilància de la salut a la UPC

Vigilància de la salut a la UPC Marc normatiu. Aplicació a la UPC Informació bàsica en PRL Convenis U-E PACAE Vigilància de la salut a la UPC Què fer en cas d accident Vigilància de la salut a la UPC https://www.upc.edu/prevencio/ca/salutupc

Más detalles

validació 1 Febrer 2016 TS sanitaris D. EAP C Qualitat ABS Febrer 2016 Març 2019

validació 1 Febrer 2016 TS sanitaris D. EAP C Qualitat ABS Febrer 2016 Març 2019 Tipus de document: Títol del document: Elaborat per: Codi local: Codi MADS Protocol del Servei Ajuda a Domicili ICS L EAP disposa d un sistema d atenció social per donar resposta als problemes socials

Más detalles

Com afecten les noves tarifes elèctriques a la indústria

Com afecten les noves tarifes elèctriques a la indústria Com afecten les noves tarifes elèctriques a la indústria Segons la Circular 3/2014 de 2 de juliol del BOE 1. Wattia Tarifes, qui som? 2. El mercat elèctric 3. Modalitats de la contractació elèctrica 4.

Más detalles

INFORME D ADJUDICACIÓ

INFORME D ADJUDICACIÓ INFORME D ADJUDICACIÓ SERVEIS DE REPARACIÓ, CONSERVACIO I MANTENIMENT D INSTAL LACIONS I MAQUINARIA EN ELS EDIFICIS DE MERCABARNA AL RECINTE DE LA ZONA FRANCA I MERCABARNA FLOR A SANT BOI DE LLOBREGAT.

Más detalles

FITXA DE PROCÉS NUM.REVISIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ. 00 Versió original 23/09/2013

FITXA DE PROCÉS NUM.REVISIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ. 00 Versió original 23/09/2013 Pàg. 1 de 4 Relació de modificacions NUM.REVIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ 00 Versió original 23/09/2013 01 02 Inclusió d aquest caixetí de control de canvis de revisió Inclusió del diagrama de flux com

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

CONSELL COMARCAL DEL MONTSIÀ

CONSELL COMARCAL DEL MONTSIÀ Plec de prescripcions tècniques del contracte per al servei de manteniment de l ascensor modalitat a tot risc. DESCRIPCIÓ DEL SERVEI Tipus a tot risc amb servei 24 hores Queden incloses totes les operacions

Más detalles

GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ

GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ Manual d ús de la plataforma on-line http://www.adp-informatica.cat 1 INDEX 1. BENVINGUDA... Pàgina 2 2. MATERIAL DIDÀCTIC... Pàgina 3 3. OBJECTIUS I CONTINGUT... Pàgina 3

Más detalles

Pla de Promoció (PPR-EEBE)

Pla de Promoció (PPR-EEBE) SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT ESCOLA D ENGINYERIA DE BARCELONA EST (EEBE) Pla de Promoció (PPR-EEBE) (2017-2020) Gestió Documental i control de canvis Versió Referència de la modificació Elaborat

Más detalles

PROCEDIMENT 53 ACOLLIDA DELS ALUMNES DE CICLES FORMATIUS PR-Q-750-D-01-FP

PROCEDIMENT 53 ACOLLIDA DELS ALUMNES DE CICLES FORMATIUS PR-Q-750-D-01-FP PROCEDIMENT 53 ACOLLIDA DELS ALUMNES DE CICLES FORMATIUS PR-Q-750-D-01-FP ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI

Más detalles