XIX Premi de Reflexió i d Expressió Humanístiques Barcelona, abril de 2015

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "XIX Premi de Reflexió i d Expressió Humanístiques Barcelona, abril de 2015"

Transcripción

1 XIX Premi de Reflexió i d Expressió Humanístiques 2014 Barcelona, abril de 2015

2 ÍNDEX Presentació Bases Categoria 5 J5, 1r i 2n de Primària, treballs col lectius Somos de J5 El gat Bernat busca la felicitat L atrapa-somnis Treballs individuals Categoria 4-3r, 4t i 5è de Primària Poesia Airí Trepat, El poema dels mots desgastats Esther Urgell, El destí Narrativa Alexandra Badia, Una nit misteriosa al castell O Conxuro Lluna Galobardes, La niña que perdió el miedo Mateo de Paz, El viaje de la burbuja Olivia de Paz, A day in Senda Viva Maria Ibáñez, El llibre encantat Irene Sarrias, L Esperança, una mitjona italiana Premi Carme Roca Clara Piñera, No sóc rara, sóc diferent Categoria 3-6è (Sophie Germain) i 1r d Eso (Darwin) Narrativa Fiona Barnils, Problemes amb el lila Nora Stone, Ells/Nosaltres Ana Bouldin, The Shadow Bench Miquel Cecílio Gonçalves, El Cas Minolet David Rodríguez, La maleta

3 Categoria 2-2n (Logos) i 3r d Eso (Àneu) Narrativa Bruno Paso, Las brujas de Wiltshire Pep Alis, No perdis l esperança Aloma Alenyà, Els dos del paraigües negre Categoria 1-4t d Eso (Àneu) i Batxillerat (Mediterrània i Cosmos) Poesia Laura Rayon, Los amantes feos Andrea Gaston, Nada Narrativa Raquel García, Mañanas de domingo Ada Melo, Menispermum canadense Marta Florido, El lliri de l àngel Josep Tàrrech, La història d un escriptor Júlia Bach, Último abrazo Premi extraordinari categories 1, 2 i 3 Clara González, Un peu davant de l altre Il lustració coberta Nacho Bañares (Sophie Germain) S ha mantingut l estil i l estructura originals de tots els escrits inclosos en aquest llibre.

4 PRESENTACIÓ Estimats alumnes, En primer lloc, felicitar-vos per voler participar a escriure i utilitzar la paraula com instrument per plasmar idees i sobretot sentiments. És un plaer llegir els vostres textos i volem compartir amb vosaltres el convenciment que la cultura fa lliures les persones i que resulta clau per a la realització individual i col lectiva i la trobem reflectida en les nombroses iniciatives i propostes que l Escola us ofereix en tantes ocasions i, una d elles, és la d animar-vos a escriure. Ho heu estat fent, any rere any, i volem que continueu en aquesta tasca creativa, des que sorgeix la primera idea fins el punt final passant per l estructura, saber adaptar la realitat a la imaginació, l elecció dels personatges, la narració que expressarà realitats diverses...; sense oblidar que la influència i el reconeixement de les veus dels qui tant ens han d ensenyar, els grans autors de totes les èpoques, és essencial. Saber llegir i saber escriure, però com es fa? Tots reconeixem que no hi ha fórmules per escriure i ningú no pot aconsellar l altre com ho ha de fer. Un mateix ho ha d anar descobrint. I amb les pròpies dificultats, amb els propis errors. Després, poc a poc, saps el que vols. I apostes per escriure bé. Pretens emocionar, tant el cor com la ment. I com deia Gustave Flaubert: "El talent per escriure no consisteix, evidentment, només en l elecció de les paraules. La precisió és la que dóna força. L estil és com la música: el més bonic i el més rar que hi ha és la puresa del so". Us espero en la propera convocatòria amb moltes ganes de llegir-vos. Una abraçada a tots.

5 I com que sé que seria, també, un desig vostre, aquest any la Fundació Aula ha creat el Premi CARME ROCA en homenatge a qui va aconseguir convertir-se en un referent per a tots. De caràcter rigorós, enèrgic, entusiasta i fidel a l escola, es va entregar incondicionalment a la seva professió. Va ser "mestra" amb totes les lletres de la paraula. Volia que els alumnes la superessin i aquest era el seu triomf. A tu, Carme, aquest ben merescut homenatge, amb admiració i respecte. Teresa Vila, exprofessora d Aula Escola Europea.

6 BASES Categories El concurs literari va dirigit a tots els alumnes de l escola des de Jardí 5 fins a 2n de Batxillerat, agrupats en les següents categories: Categoria 1: Obert a participants d ESO IV (Excelsior) i Batxillerat (Mediterrània i Cosmos) Categoria 2: Obert a participants d ESO II (Logos) i ESO III (Àneu) Categoria 3: Obert a participants de Primària 6è (Sophie Germain) i ESO I (Darwin) Categoria 4: Obert a participants de Primària 5è, Primària 4t i Primària 3r Categoria 5: Obert a les classes de Primària 2n, Primària 1r i Jardí 5 A les categories 1, 2, 3 i 4 els treballs que s hi presentin hauran de ser individuals. A la categoria 5 hauran de ser treballs col lectius de classe i il lustrats. Els participants han de presentar el seu escrit en una de les quatre llengües de l escola (català, castellà, francès o anglès) i els treballs han de tenir un sol autor i ésser rigorosament originals i inèdits. El jurat El jurat del Premi de Reflexió i d Expressió Humanístiques està constituït pel senyor Javier Aparicio, professor de la UPF, crític del diari el País i antic alumne (promoció Sinera); la senyora Teresa Vila, antiga professora de l escola; la senyora M. Antònia Siguán; la Sra. Mireia Guerola, editora i antiga alumna (promoció Llívia); sota la presidència de la senyora Glòria Gutiérrez, agent literària. Premis Els premis que s han atorgat són els adequats a cada categoria. Els treballs col lectius han rebut entrades per a un espectacle teatral; els treballs individuals, un lot de llibres adient a cada edat; i per últim, el premi extraordinari al millor treball de primària (Premi Carme Roca) ha estat una col lecció de llibres de Tintin, i el premi extraordinari de secundària un Ipad.

7 Categoria 5 J5, PI i PII Treballs col lectius J5B Somos de J5

8 Categoria 5 J5, PI i PII Treballs col lectius PIA El Gat Bernat busca la felicitat

9

10

11

12

13 Categoria 5 J5, PI i PII Treballs col lectius PIIE L atrapa-somnis

14

15

16

17 Categoria 4. Modalitat poesia Primer Premi, Airí Trepat Poema dels mots desgastats El pas del temps desgasta les coses, fins i tot els mots que en ser desgastats són alhora renovats. En una tarda de tardor, en Ramon escolta per les finestres la remor de les fulles dels arbres, que mogudes per la bufera musical de l'air ballen tot acompanyant l'assaig coral de l'airí. La força del vent empeny lluny de les branques moltes fulles seques així com algunes de verdes i en caure a terra, són recollides per un estressat jardiner Isaac que les posa totes juntes al sac.

18 Categoria 4. Modalitat poesia Segon premi, Esther Urgell El destí El destí, ell tant fi pot canviar sobtadament, encara que no moguis ni un pèl pot ser que aquell examen que trauries deu, si un nen et distreu, si anaves a ser bomber, potser ara per aquell vuit, ets enginyer potser abans el teu destí, deia que tindries un gran botí però per culpa d aquell mosqueter, ara tens buit el moneder, potser si no haguessis creuat en vermell, t hauries trobat un cadell que t hauria fet companyia si hagessis tingut més alegria i ara no estaries tot el dia

19 amb una gran malenconia i estaries molt trist si no haguessis viscut feliç però com tu estàs content res de tu dirà la gent. Potser si no haguessis llegit aquest poema El teu destí hagués canviat de tema. El destí, ell tant fi pot canviar sobtadament, encara que no moguis ni un pèl.

20 Categoria 4. Modalitat narrativa Primer premi, Alexandra Badia Una nit misteriosa al castell O conxuro Estimat diari: Em dic Alexandra i tinc 10 anys. Per fi he aconseguit reunir la valentia per explicar-te la increïble aventura que vaig viure aquest estiu amb la meva família en el viatge que vam fer a Galícia. Et diré que cada estiu anem a passar uns dies del mes d agost a casa dels meus avis a Galícia. Sortim de Barcelona amb cotxe i anem els meus pares, el meu germà petit Joan de 7 anys i jo. És un viatge de més de 1000 km i quasi sempre ens aturem a dormir en un hotel de la ciutat de Burgos però aquest any l hotel estava ple i el pare va insistir a continuar el viatge i arribar a casa dels avis sense aturar-nos. El problema va ser que vam sortir de casa molt més tard que de costum i ens vam trobar a mitja nit a uns 300 km encara del nostre destí final. -Pare, estem molt cansats. Què podríem parar?- Li vaig dir jo. -Va, aguanteu una mica més i ja hi serem- em va contestar ell. Va ser acabar aquesta frase i el cel es va il luminar amb un llampec i als pocs segons un tro molt sorollós ens va espantar. A continuació es va posar a ploure com jo no havia vist mai. Quasi no es veia la carretera i anàvem molt a poc a poc. Una mica més endavant ens vam trobar un cotxe de policia creuat al mig de la carretera que no ens deixava passar. Del cotxe van baixar un parell d agents amb uns impermeables grocs amb la caputxa posada i tapats fins als ulls amb una mena de bufanda. Li van indicar al pare que baixés la finestra per dir-li una cosa: -Bona nit, senyor. La carretera està tallada per una inundació i han de continuar el camí per la carretera que entra a Galícia per les muntanyes.- Ens va dir el més alt dels dos policies.

21 -Com diu? Com vol que a aquestes hores, amb aquesta pluja i amb dos nens petits fem un camí de més de 200 km per una carretera plena de corbes?- Li va dir cridant. -Senyora, no es posi nerviosa que nosaltres no en tenim la culpa- va respondre molt enfadat el mateix policia mentre l altre ens enfocava la llanterna a la cara al meu germà i a mi. -Doncs com a mínim ens podrien indicar un lloc on poder passar la nit i que no estigui gaire lluny d aquí- va insistir la meva mare cada cop més enfadada. -Miri, una mica més endavant trobaran un trencant a mà dreta amb un rètol que posa A Terra das Nobles i un trencant a mà esquerra amb un rètol que posa O Castelo d O Conxuro. Al primer hi ha un petit hostal i al segon hi trobareu un castell medieval que han convertit en un hotel molt bonic i que aquesta setmana està celebrant la seva festa anual que s anomena La gran cerimònia. És una gran festa que se celebra des del segle X. -I quin ens recomana vostè? Li vaig preguntar jo amb ganes d arribar a un llit per poder dormir. El policia més alt es va apropar a la meva finestra que jo havia baixat i en veu molt baixa em va dir: -Tu mateixa nena però recorda que a la vida és important saber escollir bé- em va dir amb un somriure als llavis. A continuació els dos policies van marxar i nosaltres vam continuar el camí. Vam arribar al trencant i sense cap discussió vam triar el Castelo d O Conxuro. Mentre, la meva mare ens va explicar que O conxuro era una expressió gallega que feia referència a les paraules màgiques que feien servir les bruixes -o meigas com s anomenen a Galícia- en el moment dels seus rituals o cerimònies màgiques. El camí fins al Castelo va ser llarg i ple de corbes i vam arribar a prop de les 3 de la matinada. Jo vaig tenir sort i em vaig adormir a mig camí però em vaig despertar quan el cotxe es va aturar i em trobava una mica marejada. La meva primera imatge del Castelo va ser la d un gran castell medieval quasi a les fosques, sota una pluja molt forta, amb el vent bufant i xisclant i amb un fred molt intens tot i ser el mes d agost.

22 Vam aparcar just davant de la porta d entrada que es trobava tancada i només il luminada per un fanalet amb una espelma a dintre. El pare va trucar uns quants cops a la porta doncs no hi havia cap timbre i al cap d uns minuts es va obrir la porta tota sola. -Pare, marxem d aquí que aquest lloc no m agrada gens- li vaig dir jo molt espantada i una mica marejada encara. -No siguis ximpleta Alexandra. A on vols que anem a aquestes hores amb la que està caient?- em va respondre ell. -Doncs a mi em sembla un lloc molt xulo i emocionant- va dir el meu germà Joan que s acabava de despertar. -Va, vinga, tothom a dintre!- Va insistir la mare ja molt cansada. Vam entrar a dintre del Castelo i el primer que ens vam trobar va ser la recepció de l hotel sense ningú. Tot estava a les fosques i només una petita espelma ens permetia veure-hi una mica. El pare i la mare feien servir els seus mòbils per tal d il luminar-nos el lloc. -Bona nit. Què hi ha algú?- Va dir el pare primer en veu baixa i després cridant una mica fort. No va contestar ningú. Només se sentia el soroll de la pluja i el xiulet del vent que cada cop bufava més fort. -HOLA???- Van cridar la mare i el pare alhora. -Silenci!- Va respondre una veu que venia de darrrere del taulell de la recepció. -Que no veuen que la gent està dormint!- Va afegir una altra veu a l escala. Jo em vaig agafar del braç de la mare i en Joan es va amagar darrere del pare. Llavors el pare es va apropar amb la llum del mòbil al taulell i, de sobte, va il luminar la cara d un senyor molt vellet, amb la pell molt blanca i prima i sense ni un pèl al cap. -Benvinguts al Castelo d O Conxuro. Els estàvem esperant.- Va afegir el vellet amb una veu ronca.

23 -Perdoni les molèsties. Què tindrien una habitació per a nosaltres 4 per a aquesta nit?- Va preguntar la mare. -Es clar que sí. El que passa es que l hotel està quasi ple i només ens queden dues habitacions separades. Una es troba a la primera planta i l altra a la segona- ens va respondre amb molta calma el vellet. -Cap problema. Ens les quedem- va dir la mare sense dubtes. -D acord. Aquí tenen les claus. Per culpa de la tempesta ens hem quedat sense llum i no funciona l ascensor, així que hauran de pujar a les habitacions per les escales.- Va afegir el vellet cada cop amb la veu més fluixa. -Cap problema. Així farem una mica d exercici que després de tantes hores al cotxe ens anirà molt bé- va dir el pare agafant les dues claus. -Per cert, a quina hora és l esmorçar?- Va preguntar la mare. Però no vam obtenir cap resposta doncs el vellet ja no hi era darrere el taulell. -Caram, tot i ser un vellet és més ràpid que el Rayo Mc Queen!- Va dir en Joan. Tots estàvem massa cansats per donar-hi més voltes així que els pares van decidir que el pare dormís amb en Joan i jo anés a dormir amb la mare al segon pis. Vam pujar per les escales amb la llum dels mòbils perquè estaven a les fosques. Els nois es van quedar al primer pis i nosaltres vam continuar fins al segon. Teníem l habitació número 13. Vam arribar davant la porta. La mare va il luminar el pany i, de sobte, jo vaig fer un crit en notar que algú o alguna cosa m estava tocant un peu. -El peu! Alguna cosa m està tocant el peu!- Vaig xisclar jo i d un bot em vaig abraçar a la mare. Ella va il luminar el meu peu i un gat negre va sortir corrent pel passadís. -Va, no siguis bleda. Només era un gat que ens venia a donar la benvinguda- va dir la mare mentre obria la porta i entrava a la habitació amb mi encara enganxada al seu braç.

24 Jo encara tenia el cor a la boca i només volia que tanqués la porta i posar-me a dormir. L habitació tenia dos llits però jo li vaig dir a la mare que ni de broma pensava dormir sola aquella nit i així ens vam posar a dormir totes dues juntes al mateix llit. Ens vam despertar a les 2 de la tarda del dia següent i vam baixar a buscar els nois que també s acabaven de despertar. Tots quatre teníem molta gana així que vam baixar a la recepció per tal de veure si ens podien donar de dinar. En arribar a la recepció ens vam trobar amb un noi jove, amb els braços i la cara plena de tatuatges, una arracada a cada orella i una altra al nas, amb el cabell amb una cresta de color vermell com si fos un gall i amb la pell tan blanca com el vellet de la nit anterior. -Bon dia. Vam arribar ahir a la nit i voldríem dinar alguna cosa. Què està obert el resturant?- Va preguntar el pare. -El restaurant està tancat fins l hora de sopar perquè avui celebrem el dia de la Gran Cerimònia. Si volen poden anar al poble del costat on hi ha un bar i allà podran menjar.- Va respondre de mala gana el jove. Vam decidir que com que teníem una mica de pa i fuet al cotxe faríem uns entrepans per tal de fer passar la gana fins l hora de sopar. Després de menjar els entrepans vaig demanar permís als pares per anar a donar un tomb pel castell mentre ells i el meu germà passejaven pels jardins de fora. Vaig començar pel saló que hi havia al costat del menjador. Hi havia un rètol que posava Biblioteca. Vaig entrar sense fer soroll i un cop dintre vaig trobar-me el vellet de la nit anterior que estava assegut llegint un llibre. M hi vaig apropar i li vaig dir: -Bon dia, senyor. M agradaria saber la història de la festa de la Gran Cerimònia. Em podria dir si hi ha algun llibre que en parli? El vellet no va dir res. Només va aixecar una mà i amb uns dels seus dits em va assenyalar un llibre vell i gruixut que hi havia a sobre de la taula central de la bibioteca i que portava per títol: La Gran Cerimònia. La Història sense fi

25 El llibre parlava sobre el regne de les muntanyes on gobernava el rei Walnut el qual tenia dos fills bessons: en Martekin i en Serbindus. En Martekin era savi i noble i en Serbindus era envejós i venjatiu. El rei se ls estimava els dos per igual però en fer-se gran es va posar molt malalt i abans de morir els va reunir a tots dos i els va explicar que només uns dels dos podria regnar quan ell faltés. El nou rei seria aquell que portés l anell de puresa del Déu de la muntanya la nit de la gran cerimònia. El rei va explicar que l anell es trobava a dintre de la caixa sagrada de la cambra dels tresors del castell i que havien d esperar que ell fos mort per tal d obrir la caixa i agafar l anell. Només en aquest moment l anell mostraria el seu poder al nou rei. Si pel contrari la persona que es posava l anell no era digne d ell l anell el rebutjaria per sempre. En Serbindus sabia que el seu cor i el seu esperit no eren purs i nobles com el del seu germà però coneixia a una bruixa anomenada Melgà que estava disposada a ajudar-lo a canvi de dominar el regne amb la seva màgia. Van fer un pacte i així la bruixa va fer un encanteri a en Serbindus que es va convertir en el Martekin i a continuació la bruixa va fer un conxuro da morte fingida al veritable Martekin el qual va quedar adormit per sempre i en Serbindus va aprofitar i el va tancar a la presó perquè ningú no en sabés la veritat. El Martekin estava promès amb la princesa Clovette que se l estimava de veritat però en Serbindus també se l estimava i va intentar que la Clovette es casés amb ell fent-se passar per en Martekin gràcies a l encateri de la bruixa Melgà. La Clovette va descobrir-ho tot i va rebutjar en Serbindus el qual furiós va fer que la bruixa també fés el conxuro da morte fingida a la Clovette i els va tancar a tots dos a la mateixa cambra del castell. En Serbindus va anar a cercar l anell de puresa per tal de ser rei. Un cop el va trobar va reunir a tots els seus súbdits que es pensaven que era en Martekin i es va posar l anell. Només se l va posar al dit, l anell va començar a cremar-li la mà i la pell i en Serbindus el va llençar al terra. Es va trencar l encanteri de la bruixa sobre en Serbindus que va tornar a ser ell mateix. Els soldats del rei van agafar-lo i el van expulsar per sempre més del regne però en Martekin i la Clovette van seguir dormint el somni etern perquè segons explicava el llibre només una persona pura i noble de cor i d esperit els podria fer despertar en posar-li al rei Martekin el seu anell al dit el dia de la Gran Cerimònia que coincidia amb el dia 15 d agost de cada any. -Quina llegenda més bonica vaig pensar.

26 -No és cap llegenda. És la veritat i per això t hem fet venir avui aquí. Em va dir el vellet. Jo no li vaig gaire cas perquè feia cara d estar una mica boig, així que vaig anar cap a la recepció i vaig preguntar-li al noi que si podia anar a la festa de la Gran Cerimònia d aquella nit i de què anava aquella festa. Em va dir que no era més que un ball de disfresses medievals i que a la fi de la festa es triava el príncep i a la princesa del ball als quals se ls regalava un anell de puresa de mentida a cada un com a record de la llegenda d en Martekin i la Clovette. Em va semblar una història fantàstica i vaig anar a explicar-la als pares i a demanar el seu permís per anar a la festa aquella nit. Ells em van dir que sí i la mare va aconseguir que el noi de recepció ens deixés un preciós vestit de princesa. Va arribar l hora del ball i el pare em va portar fins a la porta del menjador. Vaig entrar. La sala estava il luminada només per la llum d unes torxes penjades de les parets i sonava una música molt antiga pels altaveus. La sala estava plena de gent que ballava en silenci. De sobte se m va apropar un noi vestit de príncep que em va demanar si volia ballar amb ell. A mi em feia una mica de vergonya però ell em va dir que no passava res, que a ell també li feia una mica de vergonya. Vaig dir-li que sí i ens vam posar a ballar. Ell es deia Jordi i tenia també 10 anys. Vivia amb la seva família al poble del costat i venia cada any a aquesta festa. Vam estar ballant i parlant durant una bona estona fins que en un moment de la nit es va parar la música i va sortir el vellet que va agafar el micròfon i va dir que en Jordi i jo havíem estat triats com a príncep i princesa de la festa. Ens van fer pujar a l escenari i ens van donar un preciós anell amb una pedra vermella per al Jordi i una pedra verda per a mi. A continuació ens van fer passar a una cambra del costat per fer-nos unes fotos. Un cop a dintre de la cambra el vellet i el noi de la recepció ens van dir que per tal de complir amb la tradició havíem d entrar a la cambra dels tresors del castell i posar els dits amb els anells en uns forats d un taüt on, segons explicava la llegenda, encara estaven adormits en Martekin i la Clovette. Jo estava una mica espantada però com que sempre m han agradat les aventures i les llegendes romàntiques vaig decidir amb en Jordi fer el que ens demanàvem i posar els dits amb els anells dintre dels forats d un preciós taüt de fusta medieval. Un cop posats els dits amb els anells es va obrir automàticament la porta del taüt i jo vaig fer un xiscle que es devia sentir des de Barcelona i vam intentar treure el dit en Jordi i jo però no

27 podíem. En aquell moment van aparèixer dues persones més a la cambra. A mi em semblava que els coneixia però no sabia de què. El més alt va venir cap a mi i em va dir: -Senyoreta vostè ha estat molt valenta. Com ja li vaig dir abans, a la vida és important saber escollir bé i li puc assegurar que avui ho ha fet de primera. -El policia!- Vaig cridar jo. Ell es va posar a riure a l igual que el vellet, el noi dels tatuatges i l altre company. Mentre en Jordi i jo seguíem atrapats al taüt que seguia amb la porta oberta. A continuació el fals policia com ara jo ja havia decobert- va donar l ordre al jove per tal que fiqués la mà al taüt i en tregués una bosseta de roba molt antiga. La van obrir i en van treure un preciós anell amb un diamant gegant enganxat a ell. En aquell precís moment es van encendre els llums de la cambra i un grup de policies amb armes van entrar a la sala cridant que tothom es llancés al terra amb les mans enlaire. Van agafar a tots quatre homes i els els van posar les manilles i se ls van endur cap a fora. En Jordi i jo encara teníem les mans enganxades al taüt i estàvem morts de por. Aleshores va entrar una persona a la sala. En Jordi en veure l va cridar: -Pare! Jo me ls vaig quedar mirant a tots dos sense saber què dir quan van entrar corrent el meu pare, la meva mare i el meu germà que em van abraçar ben fort. -Ens podrieu treure el dit d aquest forat, si us plau- vaig demanar plorant dels nervis. -Ara mateix, senyoreta- va contestar el pare d en Jordi. Van tancar la porta del taüt i vam poder treure els dits dels forats. Un cop alliberats, la policia ens va portar a la cuina del restaurant i ens van donar una taça de xocolata ben calenta per calmar-nos els nervis i explicar-nos el que havia passat. Resulta que el pare d en Jordi era el Cap de la Policia de la zona i que portava molt de temps darrere una banda de lladres molt famosa que havia robat un dels diamants més famosos del

28 món. Sabia que un dels lladres havia traït els seus companys i havia amagat el diamant però no sabia a on fins que fa unes setmanes els lladres havien trobat el traïdor i l havien fet confessar que havia amagat el diamant a dintre del taüt. La Policia havia detingut el lladre traïdor avui mateix i els havia dit com pensaven treure el diamant del taüt perquè si ho feien d una altra manera que no fos seguint el ritual de la Gran Cerimònia el taüt explotaria i el diamant es perdria per sempre. Gràcies a aquesta confessió van venir corrent fins al castelo i van intervenir tan aviat com van arribar. -Així que hem estat a punt d explotar,oi?- Li vaig preguntar al comisari de policia. -Ara no hi pensi més senyoreta. Només recordi que a la vida cal triar bé i vosté ho ha fet molt bé- va contestar el pare d en Jordi. Jo no vaig voler dir res més perquè encara tenia la por ficada dintre del cos però ara que han passat ja uns mesos et puc assegurar, estimat diari, que gràcies a la meva decisió he tingut una de les aventures més emocionants de la meva vida.

29 Categoria 4. Modalitat Narrativa Segon premi, Lluna Galobardes La niña que perdió el miedo Clara, una niña de 7 años, tenía miedo a la oscuridad porque le parecía ver un monstruo en su habitación que le daba mucho miedo. Después de cenar hacía lo que fuera para que sus padres estuvieran con ella. Fue preguntando a la gente si sabían cómo quitarle el miedo. Un día se encontró con su amigo Miquel y le dijo cómo podía superar su miedo. Le dijo que cuando se fuera a dormir, encendiera la luz y mirara que era lo que le daba miedo. Así lo hizo. Se levantó y vio unos brazos largos que se acercaban a la ventana y al encender la luz se dio cuenta que era el árbol que tenía justo delante de la ventana. Que tonta soy- dijo. No son unos brazos grandes, sino las ramas de mi árbol favorito. A partir de aquella noche antes de irse a la cama saludaba a su árbol favorito con sus ramas grandes y las hojas verdes. A partir de aquella noche Clara no volvió a tener miedo.

30 Categoria 4. Modalitat Narrativa Tercer premi, Mateo de Paz El viaje en la burbuja Érase una vez una niña llamada Susi que estaba jugando en la terraza de su casa cuando vio una forma rara, que parecía una burbuja, pero gigante! Era la primera vez en su vida que veía una burbuja tan grande. Entonces le pareció ver un volante dentro de la burbuja y además una puerta!, cómo podía haber una puerta en una burbuja! De tanta curiosidad que sentía por la burbuja se metió en ella sin pensárselo dos veces. Al entrar, Susi le dijo a la burbuja: cómo puedes ser tan grande y cómo puedes tener una puerta y un volante? La burbuja le respondió: soy una burbuja viajera, me dedico cada día a llevar un niño del mundo de viaje dentro de mí, así que lo único que tienes que hacer es decirme dónde quieres viajar. Susi se acordó del verano anterior en que no pudo viajar a Alemania, así que entonces le dijo impaciente que quería ir a Alemania. Así se hará, dijo la burbuja. Y de repente empezó a avanzar cada vez más rápido y más rápido, tan rápido que a Susi le daba la impresión de que la burbuja iba más rápida que el rayo. El viaje no duró mucho, pero no tuvieron un aterrizaje muy agradable, y eso fue porque como la burbuja estaba distraída mirando los edificios, al girarse no tuvo más remedio que dar un frenazo para no chocar contra uno de esos edificios. Cuando la burbuja se posó en el suelo explotó. Ahora Susi sólo podía ver los pequeños restos de agua que había dejado la explosión. Pero entonces vio que la burbuja no había desaparecido del todo, estaba encogida dentro de una cajita de porcelana.

31 Susi guardó la cajita en su bolsillo y mientras visitaba la ciudad de Hamburgo, la burbuja le dijo: deberías saber que cuando quieras que vuelva a mi tamaño normal no tienes más que tirar la cajita al suelo, de modo que yo pueda salir. Susi, tras haber visitado toda la ciudad, comenzó a tener sueño y pensó en sus padres y se dijo que podrían estar preocupados. Entonces tiró la cajita al suelo y al aparecer la burbuja le dijo que quería volver a casa. La burbuja se abrió, de manera que Susi pudiera entrar. Al cerrarse Susi apareció en su terraza. No había rastro de la burbuja! Por un momento pensó que se lo había imaginado todo, pero no, vio a la burbuja volando tan alto, tan alto, hasta que solo pudo ver una pequeña mancha blanca en el cielo. En ese momento su madre la llamó para cenar. Había estado todo el día en Alemania! Mientras cenaban la madre de Susi le preguntó: quieres ir a Alemania el verano que viene? Susi respondió que no hacía falta, que ya había estado. Sus padres la miraron extrañados y se pusieron a reír. Susi también se puso a reír, pero mientras tanto apretaba con su mano la cajita.

32 Categoria 4. Modalitat Narrativa Accèsit, Maria Ibáñez El llibre encantat Hola! Em dic Maria i tinc un problema SEMPRE ESTIC PREGUNTANT!!! Ahir justament, va passar tot. Quan vaig obrir la porta per anar a comprar el pa, vaig veure un llibre, i al costat una nota que hi deia: "Si llegeixes aquest llibre, viuràs una aventura emocionant però perillosa". I com que jo sóc tan curiosa, el vaig obrir i vaig veure que els dibuixos de les seves pàgines es movien, i en un tancar i obrir d'ulls: ja era en un món diferent EL MÓN DELS OBJECTES!!!! Vaig veure una escombra, un rellotge, unes sabates i un mocador. Vaig pensar que si hi havia tota mena d'objectes, també hi hauria un llibre, el llibre que jo necessitava: un llibre de les RESPOSTES. Vaig decidir trucar a la porta de la primera casa que vaig trobar, i em va obrir una guitarra, la guitarra Cantarina que em va dir cantant: -Què vols noia? -Va dir la Cantarina. -Vull saber on està el llibre de les respostes -vaig respondre. -Jo no sé on és -va dir-, però sé qui ho pot saber: el gran Sr. Constipat, en mocador Constipat -Però on viu? -Viu a cinc objectes d'aquí -va contestar. -A cinc objectes d'aquí???? -Síííí!, a cinc objectes d'aquí.

33 Després de caminar molt, ens vàrem trobar amb un parell de sabates: les sabates Juganeres, que molt alegres ens van preguntar: -On aneu? -Anem a casa del Sr. Constipat. -Nosaltres anàvem a casa de la Sra. Batedora, però si voleu, us podem acompanyar. -D acord -vaig dir- QUANTS MÉS MILLOR!!! Quan vàrem arribar a la casa del senyor Constipat, ens va obrir la porta un mocador vell i arrugat que ens va dir: -Qui sou? I què feu aquí? -Jo sóc la Maria, ella és la guitarra Cantarina, elles són les sabates Juganeres, i busco el LLIBRE DE LES RESPOSTES. -Aquest llibre està creuant el pont de les mil Ballarines, al Cau de les Estisores. -MOLTES GRÀCIES, savi Constipat!!! Quan vam arribar al pont de les mil ballarines, hi havia mil sabates de ballet, ballant com unes boges, que ens van dir sense deixar de ballar: -Si el pont voleu creuar, la prova heu de superar. -Prova?, quina prova? -Un de vosaltres haurà de ballar, i contra nosaltres guanyar -van respondre. Les sabates Juganeres es van animar i van començar a ballar. Les mil sabatilles de ballet es van quedar de pedra, i van haver de parar el seu ball, en veure les magnífiques passes de les Sabates Juganeres. I com havíem guanyat la prova, ens van deixar passar. Vàrem trigar molt a arribar al Cau de les estisores, i quan ja hi érem, de seguida vàrem veure milers d estisores que no ens deixaven passar. Però vàrem tenir una idea!

34 La guitarra Cantarina va tocar els acords d una cançó de bressol, i VA FUNCIONAR!!!: les estisores es van quedar ben adormides i vàrem poder passar. Un cop dins el cau, vaig veure el LLIBRE DE LES RESPOSTES. El vaig agafar molt emocionada, i just quan estava a punt d obrir-lo, un pensament va venir-me al cap: -Encara que no pari de preguntar i preguntar, i les ganes de saber m hagin portat fins aquí, no vull preocupar els pares: crec que ha arribat el moment de tornar a casa. -Ben pensat! em va dir la Cantarina-, doncs el que has de fer, és agafar el medalló que hi ha al llibre i obrir-lo. -Us trobaré molt a faltar ADÉU!!!!! Vaig dir. -ADÉU!!!! Em van contestar tots. Vaig obrir el medalló, i en un PLOF, ja estava a casa, a la meva habitació i AMB EL LLIBRE A LES MANS!!!! Vaig obrir-lo, i se m van posar els ulls com taronges, de veure el que hi havia escrit.només eres dues frases que deien així: MARIA, NO DEIXIS MAI DE PREGUNTAR BUSCA SEMPRE DE MANERA INCANSABLE, RESPOSTES. Així vaig aprendre, que no ens podem quedar mai amb el dubte.

35 Categoria 4. Modalitat Narrativa Accèsit, Olivia de Paz A day in senda viva Once upon a time there was a girl that was called Kasma. Kasma lived in the mountains of the Shadow. One day her parents told her: today we are going to Senda Viva. Kasma was very excited. It was like a dream. It was incredible, her first time going there, the best thing in her life. It was everything to her. Then she got there and she saw the magnificent show of the birds of pray. Then the Bird Master of Eagles said: I want a volunteer. Kasma raised her hand and the Bird Master told her to come. Kasma was again very excited. Then, the Bird Master called the Condor of The Andes and the Condor of the Andes stood in front of Kasma and she said the words: I want to fly with you. Then when Kasma was in the back of the Condor of the Andes, the Condor started to fly all over Senda Viva. They passed through all the attractions, because Senda Viva was a fair ground. When they returned with the other people, the Condor did not want to go home without Kasma. Then the Bird Master said: you can take him home. He will do everything to save you from danger. And they lived happily ever after.

36 Categoria 4. Modalitat Narrativa Accèsit, Irene Sarrias L Esperança una mitjona italiana Hola, em dic Esperança i sóc una mitjona. El meu aspecte és molt diferent al del meu company: jo sóc blava amb punts liles i a la part més alta del meu cos hi tinc tres ratlles verdes i una taronja. El meu company és lila amb punts blaus i la part més alta del seu cos és taronja. Vaig néixer en una fàbrica del nord d Europa, però no sé exactament on. Em van transportar aquí en una caixa plena de mitjons com jo. El vehicle no sé quin era perquè era molt petita i estava dins d una caixa. Ara visc en una casa molt maca d Itàlia, en un calaix de mitjons. Hi vaig arribar l any passat quan una senyora molt simpàtica em va comprar en una botiga molt gran. Estava amb sis parells de mitjons i jo era al centre de la pila. Després em van portar a casa, em van rentar i em van posar al calaix dels mitjons. Quan m agafen (que són moltes vegades) per sortir a passejar sempre acabo suada, bruta, i enganxifosa. Penseu que les personetes que m utilitzen són uns nens i, per això, sempre acabo molt bruta, però tot i això em tracten molt bé. Jo sempre vaig a l escola amb els meus amos, i m ho passo molt bé. Conec a la Marina, en Joan i la Mar, que són els mitjons dels amics dels meus amos. Els amics dels meus amos són molt simpàtics, però no us he de negar que també es barallen. Quan arribo a casa m ho passo molt bé, i després em dutxo. L hora de la dutxa és la millor per a mi. Entro en una gran sala amb uns sortidors d aigua i sabó. Després m asseco penjada d una pinça i em vaig assecant. Quan estic completament seca em passen per sobre una planxa molt calenta que em deixa plana i sense arrugues, a vegades em mullen una mica.

37 El sabó que m agrada més és un de color rosa que després em deixa molt suau. I el que m agrada menys és un de color blau que diuen que desinfecta i si tinc sorra em fa molt de mal. Després em tornen a deixar al calaix. I torno a estar neta. De vegades em posen directament als peus del nen i en aquests casos tinc una mania, sempre m han de posar al peu dret, sinó no entro. Però si em posen al calaix i després m agafen per posar-me als peus del nen, ha de ser el peu esquerre. Si algun dia em faig un forat em porten directament a la seva mare que em cus, i depèn de quins llocs em fa més mal que a d altres. Per exemple a la planta del peu, als dits i al turmell fa més mal que al taló. Però no patiu perquè la seva mare cus molt bé i no fa gaire mal, o sigui que cus ràpid i bé i gairebé no es nota. Al cap de dos mesos d haver arribat a casa em van portar a l escola per primer cop. A primera hora, precisament, tocava educació física i a tercera tocava matemàtica. A l hora d educació física, després d una hora d esperar al vestidor, van venir els nens i van agafar les coses per anar-se a dutxar. Quan van començar a venir els nens el meu company i jo estàvem parlant de coses de mitjons, fins que va venir el nostre amo i sense voler va llençar el meu company a terra. Quan el meu amo va venir mullat de la dutxa i es va adonar que un dels seus mitjons preferits no hi era, es va vestir ràpidament i va començar a buscar-lo. Al cap de molta estona de buscarlo no el va trobar i va anar a la classe on l esperaven tots els companys per poder començar l activitat. Jo estava molt trista de no tenir el meu amic, perquè a més a més jo sabia que el portarien a objectes perduts i allà ho passaria molt malament, i com que jo sóc un mitjó i el meu amo un home no em puc comunicar amb ell, així que vaig començar la recerca. A cada mitjó de l escola que se m creuava li preguntava si havien vist al meu company però ningú el va trobar. Al cap d un mes al meu amo se li va acudir anar a objectes perduts i allà li van ensenyar una pila plena de mitjons de diferents tipus, mides i colors. Tots estaven molt tristos, bruts, suats i

38 arrugats, per això al meu amo al principi li va fer molt de fàstic buscar el meu company, però al final el fàstic se n va anar i va buscar tranquil lament el mitjó. Al cap de molta estona de estar buscant vam trobar el meu company, però no se l va voler posar perquè estava molt brut i arrugat, i quan vam arribar a casa el vam posar directament a la rentadora. A la nit vam fer una festa tan gran i ens ho vam passar tan bé que ara en fem molt sovint recordant aquell moment, i ens ho passem molt bé!

39 Premi Carme Roca Clara Piñera No sóc rara, sóc diferent Hola, Em dic Sofia i sóc una nena de deu anys. Però no sóc ben bé una nena normal perquè al néixer vaig sortir amb al cap més gran, soc més baixeta que les demés nenes i tinc certa dificultat per caminar. Però hi ha una cosa que m encanta fer: ballar. M oblido de tot i només penso en coses bones. De fet el meu somni és ser ballarina, actriu Avui us explicaré com és el dia a dia d una nena com jo. Hi ha una cosa que no l oblido mai sobre la meva vida i és que no és rara, és diferent. Un cop dit això comencem: DILLUNS 10 DE DESEMBRE Avui m he llevat a les 7:30 com cada dia per anar a l escola. He esmorzat, m he dutxat, m he vestit i he marxat. Quan he sortit al carrer ja no em sentia igual, la gent em mirava i hi havia alguna rialla per part d algun mal educat. Però poc a poc em vaig acostumant i sempre que hi ha alguna cosa que m ofèn, penso en la frase que em diu la mare la gent et mira perquè ets guapa. A l autocar m he assegut al costat de l única nena de l escola que mai m ha dit res ofensiu i que, al contrari, em protegeix: l Adriana. Un cop hem arribat a l escola, m he dirigit a l aula de català on m han anunciat que protagonitzaria el proper espectacle de Nadal del 14 de Desembre. Quan ho he sentit m han vingut ganes d abraçar la professora de tan contenta com estava. Aquella mateixa tarda han començat els assajos per a l espectacle. Mentre fèiem el ball d entrada hi ha hagut una revelació de la Maria, la nena més guapa i popular de la classe, contra mi perquè no suportava que jo fos la protagonista. M he sentit fatal perquè m ha dit cara deformada i foca coixa. Quan he arribat a casa li he explicat a la mare el què ha succeït a l assaig, m ha felicitat pel paper protagonista i m ha abraçat fort. M ha dit que era una campiona per tot el que aguantava i m ha fet un petó de bona nit.

40 DIMARTS 11 DE DESEMBRE Avui m he llevat més d hora, no vull arribar tard a l assaig de primera hora. Així que m ha portat la mama. En arribar a l escola la mama m ha fet un petó i m ha dit bona sort, Sofia, i a veure si va millor avui que ahir. Estava súper preparada, m ho sabia tot. Només ho havia de demostrar. Un cop a l aula de català (que mentre que fem l obra és un amfiteatre) la professora ha fet callar a la classe i m ha plantat al bell mig de l escenari i m ha dit fes el primer número, Sofia. M he posat a ballar, però he vist la cara de la Maria i dels meus companys que s estaven rient tots de mi i no he aguantat més, així que he sortit corrent i plorant de l aula fins al lavabo. Al cap d un moment ha vingut la professora. M estava morint de la vergonya!! Hem estat parlant i després hem tornat. Abans d entrar a l aula, estava molt nerviosa i tenia por de com podrien reaccionar els companys. He entrat i hi havia un silenci total. M he assegut com si res i l assaig ha continuat. En arribar a casa li he explicat a la mama, hem parlat i m ha caigut alguna llàgrima. Espero que demà vagi millor. DIMECRES 12 DE DESEMBRE Avui m he llevat més desil lusionada i amb por. No vull que ningú es rigui de mi. Avui em sabria molt malament i tindria por de perdre també l Adriana. Quan m he pujat a l autocar amb l Adriana m ha preguntat: què et passa, Sofia?, et veig molt pàl lida. Necessitava parlar amb algú, així que quan ha formulat la pregunta, m he quedat encara més pàl lida, he sospirat i li he explicat. He acabat plorant, però se m ha passat quan he sentit l escalfor de l abraçada de l Adriana. L autocar s ha retardat i hem arribat tard a classe. Quan hem entrat tothom s ha girat i m he posat súper nerviosa. La professora m ha dit Sofia, estàs preparada per entrar?. Jo li he contestat que sí. Un cop a l escenari, ha començat a sonar la música, ha començat la lletra de la cançó i jo continuava quieta, allà parada. Estava pensant en l assaig de ahir. L Adriana feia cara de estar sentint el mateix que jo, tothom estava confús i jo encara més.

41 Així que a la tornada de la cançó, he començat a ballar. Però la Maria, que estava dirigint la música l ha parat i ha començat a riure, junt amb la classe sencera menys l Adriana. De sobte, la meva amiga s ha aixecat i ha fet callar a tots dient fort: ja n hi ha prou! La Sofia... I no he sentit res més perquè he marxat igual que ahir. No m ho podia creure. Jo no havia escollit ser així. A mi realment m agrada ballar i que la gent es rigui de mi, em senta fatal. Ara, cada vegada fins i tot m agrada menys. En fi, estic molt confosa i tinc molta por. Per la tarda, quan li he explicat a la mama, no he estat l única que ha plorat. La mama també. Suposo que és molt dur veure que la teva filla ve cada dia plorant. I el més dur per a mi, és que aquesta nena sóc jo. DIJOUS 13 DE DESEMBRE Avui no tinc ganes ni d anar a l escola. Estic destrossada, però no puc fallar perquè demà és l obra. Així que m he vestit ràpid i he marxat. He sentit com si tot el món em mirés i se n rigués. No ho podia suportar i m he posat a plorar. He estat plorant fins a l escola. He entrat la primera, així que la professora m ha dit Per què no puges i practiques sense ningú? He acceptat. He pujat, la música ha sonat i m he posat a ballar. Quan he acabat, la professora m ha aplaudit. Ho necessitava! Però he vist la Maria com ha passat per darrere, encara que no li he fet cas. Llavors ha entrat tothom i la classe ha començat. La professora m ha dit que pugi a l escenari i a l orella m ha dit: vinga, com abans, Sofia. Ha sonat i m he vist amb forces perquè no li treia l ull de sobre a l Adriana. Però quan he vist com xiuxiuejava la Maria amb quasi tothom, he fet el mateix que ahir i que abans d ahir: m he anat corrents al lavabo. La mestra ha vingut i m ha començat a parlar quan jo li he esperat: no vull continuar fent de protagonista. És més, no vull fer l espectacle. Ella m ha respost: Sofia, ets una nena molt maca i tu ets com ets. Balles molt bé i t ho mereixes. No et rendeixis per la crítica d uns nens mal educats. Torna a l espectacle, si us plau. D acord, però tinc molta por. He tornat i he ballat. La gent s ha aguantat el riure. Avui no ha anat tan malament, tinc por del que pugui passar demà. Avui, quan li he dit a la mama, m ha dit que era una lluitadora i que continués endavant. Demà ella estarà allà, mirant-me. Crec que estic preparada, però no n estic segura.

42 DIVENDRES 14 DE DESEMBRE Dia de la funció: quins nervis! És a primera hora. He arribat a l escola la primera i m he posat en un racó tota sola. A poc a poc, anava venint tothom i ens hem anat preparant. Jo ho he fet sola i estava pensant en la mare. Però ha passat una cosa fantàstica: l autocar de la Maria s ha retardat i ha arribat molt tard. Poc a poc han vingut tots els meus companys a demanar-me perdó i dir-me força i endavant. Això m ha fet sentir genial, amb forces per sortir. La professora ens ha fet callar, però abans que pogués començar a parlar, ha aparegut la Maria. La professora ens ha dit que ens ho passem bé i que ho gaudim. Un cop dit això, la Maria se m ha apropat i m ha dit de veritat esperes ballar així? no faràs res, ho faràs fatal. Balles de pena, veritat nois? Però li ha sortit a l inrevés! Tothom m ha defensat i ella s ha mort de vergonya. La professora ens ha enviat a escena. En aquell moment estava súper nerviosa, podia veure la mare allà asseguda, tenia por que pensaria la gent de mi, però m és igual. M havia d arriscar i així ho he fet. He sortit i he començat a ballar amb els meus companys al voltant. Al primer moment, pràcticament tothom s ha sorprès però jo em sento molt bé. Quan he acabat de ballar, tothom m aplaudia i em xiulava. Era increïble! El meu somni fet realitat! La veritat és que m ha sortit genial i he marxat la mar de contenta. Aquella nit vaig dormir genial i súper contenta. Crec que ballo bé, què dic, ballo genial! Ara ja sabeu com és una setmana d una nena com jo. De vegades fatal, de vegades genial. Però el que aprenc és a veure les meves diferències com una cosa que em fa única i no com un problema. No sóc rara, sóc diferent!!!!!!!!!!!

43 Categoria 3. Modalitat Narrativa Primer Premi, Fiona Barnils Problemes amb el lila La Lila va llegir Corre, Rosa corre! De seguida, va tancar el llibre i el va desar a l estanteria de cuir del despatx del seu pare. Es va escarxofar en el petit butacó de vellut i va tancar els ulls. Es va imaginar la Rosa corrent per l estret carreró com li permetien les seves curtes cames. Però el que sí que es preguntava era per què corria la Rosa? De què tenia por? La nena de cinc anys tot just fets s aixeca de la butaca i es posa les sabatilles. Va córrer pel passadís fins arribar a la cuina on hi havia la mare cosint una bufanda de ganxet morat per a la seva filla, que degut al seu nom ho portava tot lila. -Mare tu saps per què la Rosa corre? -pregunta la Lila esperant una resposta. -No. Però si em portes el llibre ho descobrirem juntes. A la Lila li agradava la veu de la mare sempre tan dolça com un pastís de xocolata. De gran voldria ser com ella, se sentia segura al seu costat. La mare va fullejar el llibre fins que va trobar el plec on la Lila havia acabat de llegir, en aquest hi havia la imatge de la Rosa corrent desesperadament per aquell minúscul carrer, amb els braços aixecats, se li notava que tenia un gran nus a la gola que la feia esbufegar cada dos per tres. La mare va posar el dit a sobre d una línia i va xiuxiuejar unes paraules que ni tan sols la Lila va entendre. Al cap d uns cinc minuts la mare va aixecar el cap fent un gest perquè la Lila s apropés, es va tornar a abocar sobre el llibre i va assenyalar una frase que deia així Tenia por, i si li desapareixia el color? I si perdés el nom?

44 -Mama tu creus que això em podria passar a mi? I si em posés una camisa d un altre color em desapareixeria el nom?- Va xisclar la Lila amb preocupació, un calfred li va recórrer l espinada. La mare li contestà a cau d orella: -Ai, Lila de vegades crec que llegeixes massa, que no veus que tot són històries- digué amb un sospir. Però la Lila, per molt que fos petita, no les tenia totes però de sobte va tenir una idea per descobrir la veritat. Un matí després d aixecar-se del llit la Lila no es va vestir de lila com sempre sinó que va trobar unes mitges, una brusa i una faldilla d allò més vermelles i bufones i se les va entaforar. Va fer un parell de queixalades a les torrades i va beure un glop de llet, tot seguit es va apropar a la mare que rentava la vaixella: -Bon dia cirereta- va dir la mare i li plantà un petó a la galta. La Lila es va sobtar, no li havia dit Lila, això era sospitós. I si era veritat que li havia canviat el nom? -Au va, puja al cotxe que anem cap a casa dels avis -va dir la mare amb pressa. A l arribar ja s havia fet l hora de dinar i l àvia va treure una gran cassola de macarrons amb formatge. -Què, maduixeta que són bons?- Va dir dirigint-se a la Lila. La Lila es va tornar a quedar astorada, tampoc no li havien dit Lila. Potser sí que li afectava el nom. Després de sopar la Lila es va deixar caure sobre el llit, es va posar el pijama i quan va apagar el llum, va sentir el mànec de la porta grinyolar. El pare va entrar a l obscura habitació i li va dir: -Bona nit Lila Va pensar, no m ha marxat el nom, i tot seguit es va adormir.

45 Categoria 3. Modalitat Narrativa Segon Premi, Nora Stone Ells/Nosaltres John Steinbeck All war is a symptom of man s failure as a thinking animal De vegades un instant pot canviar la vida d una persona i hi ha gent que, quan sent la meva història, creu que el meu cas va ser així. Però no és cert, el que ens va passar va ser un procés molt lent, tan lent que, quan finalment ens vam adonar del que havia passat ja era massa tard. Suposo que tot va començar l estiu del meu tretzè any. Havia estat un any difícil per al meu país, amb moltes manifestacions i molta violència, però jo, fins aquell moment, havia viscut inconscient de tot això. Estava completament convençuda que vivia en un país ric, com era possible que no ho fos si anava quasi cada cap de setmana al centre comercial, al cinema, o a prendre alguna cosa amb les amigues? Però quan ho vaig sentir tot va canviar. Recordo amb claredat aquell dia, com si ahir mateix hagués escoltat per la ràdio que havia esclatat la guerra. Era l últim dia de curs, i el meu cap estava ple de plans per a les vacances. Tenia moltes ganes d anar a la platja, de sortir a prendre un gelat, de viatjar amb els pares... Les següents setmanes no van ser gens fàcils. Els meus pares ja no em deixaven sortir de casa i cada dia hi havia lluites brutals al carrer. D una sola comunitat s havien format dos bàndols, els Bons i els Dolents, Nosaltres i Ells, i va començar a desaparèixer gent. Ningú sabia on havien anat, o si ho sabien, no ho deien, i cada cop que desapareixia algú (l home que venia els diaris, una mestra de l escola, un oncle o un cosí) la gent actuava com si no hagués passat res. El dia que van començar els bombardejos, vaig descobrir que la meva millor amiga i la seva família havien desaparegut. Aquella tarda, m havia escapat de casa justament per veure-la, però quan vaig arribar a casa seva, em vaig trobar la casa buida i regirada, com si hagués hagut una baralla. Em va entrar un pànic incontrolable i vaig anar de casa en casa per veure si algú sabia on havien anat. Però

UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és?

UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és? UNITAT 3. I TU, QUÈ FAS? QUEDEM? En aquesta unitat aprenem a descriure les nostres activitats i a quedar amb algú. A. El temps. Dies, mesos, estacions... Quan comença/acaba? Quan és? La Mercè... La rifa

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

Teresa Gregori Ricardo Alcántara

Teresa Gregori Ricardo Alcántara PROPOSTA DIDÀCTICA Elaborada per Teresa Gregori Ricardo Alcántara Fils i tisores Il lustracions de Rebeca Luciani Ricardo Alcántara Fils i tisores FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR: IL LUSTRACIONS:

Más detalles

LA CAPUTXETA VERMELLA

LA CAPUTXETA VERMELLA CAPUTXETA VERMEL Aquesta és la història d una nena molt bonica i de la seva àvia que se l estimava molt. AQUESTA ÉS HISTÒRIA D UNA NENA MOLT BONICA I DE SE ÀVIA QUE SE L ESTIMA MOLT L àvia li va fer una

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR

EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR Món d emocions EL RACÓ EMOCIONAL NO TINC GANES DE JUGAR L Estel estava trista. Els pares havien marxat a Alemanya i, si tot anava bé, es reuniria amb ells. Però, mentrestant, vivia amb els avis. Estel,

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

- Potser seria millor que hi anéssim d aquí a uns dies, no? Així el genoll ja no et farà mal proposà la Teresina.

- Potser seria millor que hi anéssim d aquí a uns dies, no? Així el genoll ja no et farà mal proposà la Teresina. PAS D ESTIL DIRECTE A INDIRECTE ACTIVITAT 1 - Vindràs demà a passejar per Collserola? -preguntà la Teresina. -No crec, perquè ahir em vaig fer mal al genoll explicà la Maria. - Potser seria millor que

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

L armari màgic. https://orientacionandujar.wordpress.com/

L armari màgic. https://orientacionandujar.wordpress.com/ L armari màgic Ahir quan vas obrir el teu armari per vestir-te vas descobrir que era màgic i que podries viatjar al lloc que volguessis sol amb pensar en ell i allà veure la persona que volguessis abans

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas PROPOSTA DIDÀCTICA Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR:

Más detalles

Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac. petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu

Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac. petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu CONTE: EL PETIT DRAC VERDET Sant Jordi 2009 Primer curs Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu de Lleida. Tot el

Más detalles

L ALFABET I LES VOCALS

L ALFABET I LES VOCALS L ALFABET I LES VOCALS Un dia l A, l E, l I, l O i l U estaven caminant pel bosc i, sense voler, es van trobar entre elles. L A volia tenir amics i va convidar a les altres lletres a prendre un cafè a

Más detalles

PRESENTEN. El Lluís i el Senyor Kandinsky. Il. lustracions d Òscar Julve

PRESENTEN. El Lluís i el Senyor Kandinsky. Il. lustracions d Òscar Julve PRESENTEN El Lluís i el Senyor Kandinsky Il. lustracions d Òscar Julve És divendres. A la sortida de l escola, el Lluís s acomiada del seu millor amic, el Xavier. Me n vaig corrents diu el Xavi. El seu

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY Cada divendres a l hora del pati la Lídia i jo anem a la biblioteca de l escola per tornar els llibres que hem llegit aquella setmana

Más detalles

CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras

CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras CATALÀ MÍNIM 30 hores de català per a universitaris Universitat Autònoma de Barcelona Professora: Eulàlia Torras UNITAT 3: A CASA MEVA O A CASA TEVA? En aquesta unitat aprenem a descriure casa nostra i

Más detalles

Unitat 3 DE SOL A SOL. En aquesta unitat...

Unitat 3 DE SOL A SOL. En aquesta unitat... Unitat 3 DE SOL A SOL En aquesta unitat... Parlarem de les coses que fem habitualment. Aprendrem a preguntar com és el dia a dia dels companys i a explicar què fem nosaltres. Demanarem i donarem l hora

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

La Liliana al País de les Coses Perdudes

La Liliana al País de les Coses Perdudes Francesc Puigpelat La Liliana al País de les Coses Perdudes Il lustracions de Raül Arrué Coses que es perden A on va a parar un llapis quan es perd? I una clau? I un mòbil? Segur us ho heu preguntat més

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

Solucions individuals per al canvi climàtic

Solucions individuals per al canvi climàtic Solucions individuals per al canvi climàtic Que fa la gent per combatre el canvi climàtic? Index 1. Com ho vam fer (pàg. 1) 2. Li preocupa a la gent el canvi climàtic? (pàg. 2) 3. Les preguntes de l'enquesta

Más detalles

COMPLETA LA FRASE AMB LA PARAULA QUE FALTA

COMPLETA LA FRASE AMB LA PARAULA QUE FALTA COMPLETA LA FRASE AMB LA PARAULA QUE FALTA Material Creat en el Curs de la Montse Castells: http://phobos.xtec.cat/crp-osona/mod/resource/view.php?id=1425&subdir=/ CURS_MONTSE_CASTELLS EL CONILL DE LA

Más detalles

GUIÓ del programa de ràdio del dia 30 de gener, dia mundial de la PAU

GUIÓ del programa de ràdio del dia 30 de gener, dia mundial de la PAU GUIÓ del programa de ràdio del dia 30 de gener, dia mundial de la PAU (P.P. primer pla ) (2/P. segon pla) CONTROL P.P. Música (cd núm.1) ESTUDI Antonio: Bon dia, aquí comença el primer programa de ràdio

Más detalles

La meva visita al Gran Teatre del Liceu

La meva visita al Gran Teatre del Liceu La meva visita al Gran Teatre del Liceu En aquesta història aprendré com accedir al Gran Teatre del Liceu. Coneixeré algunes persones que m ajudaran i algunes de les coses que podré fer quan estigui a

Más detalles

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom 01 INTRODUCCIÓ Normes viàries i civisme Ser un vianant autònom Les normes viàries són regles que tots hem de seguir, tant els vianants com els conductors i els passatgers. Quan siguis a la ciutat amb els

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous.

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. TractemInosbé.GuiaperalsalumnesdePrimària La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. Al escolaaprenemllengua,matemàtiques,i altrescosesimportants,peròsobretothem d aprendreaviureiatreballarjunts.

Más detalles

Senior. Llibreta de:

Senior. Llibreta de: Senior Llibreta de: 1 Benvingut/a a la teva llibreta diària! Aquesta llibreta es per tu quan entrenis amb MeMotiva. Aquí trobaràs informació sobre la memòria de treball, coneixeràs cóm funciona l entrenament

Más detalles

PRONOMS RELATIUS (Remarques)

PRONOMS RELATIUS (Remarques) PRONOMS RELATIUS (Remarques) 1) Que o Què a) Que (conjunció) b) Que (pronom relatiu) c) Què (pronom interrogatiu) d) Que (adverbi quantitat) a) Penso que no hi aniré b) El noi que vindrà demà és el meu

Más detalles

INICI PREMSA RÀDIO TELEVISIÓ INTERNET GRAN REPORTATGE

INICI PREMSA RÀDIO TELEVISIÓ INTERNET GRAN REPORTATGE INICI PREMSA RÀDIO TELEVISIÓ INTERNET GRAN REPORTATGE Home / Premsa / Una tarda d anar més enllà PREMSA Una tarda d anar més enllà EUGÈNIA GUELL NOV 15, 2016 868 VIEWS 0 ÈTICA FILOSOFIA FRAGMENTAEDITORIAL

Más detalles

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a.

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. ENUNCIAT: Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. Dos transportistes porten un vidre de longitud

Más detalles

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres.

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres. . La meva família La taula dels nombres Copia aquesta taula i completa-la: 898 Respon prenent com a referència el nombre 898: a) Què passa quan puges una fila amunt cap a la casella blava? b) Què passa

Más detalles

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 Busca un carrer del call que es veu des de la primera sala. Després l hauràs d ensenyar als teus companys. Que una casa era jueva només es podia saber per una cosa: perquè

Más detalles

Títol: feb 20-19:05 (pàgina 1 de 17) Material extret del Pla per a l'actualització de la didàctica i l'ús de la llengua en el

Títol: feb 20-19:05 (pàgina 1 de 17) Material extret del Pla per a l'actualització de la didàctica i l'ús de la llengua en el Amb aquest títol què creiu que explica el conte? Quins personatges tindrà? On succeïrà? En quina època? Com creieu que serà el text? Com haurem de fer la lectura? context plurilingüe actual Material extret

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

Dins teu Cor amb cor. En tu en tu comença

Dins teu Cor amb cor. En tu en tu comença Dins teu Cor amb cor En tu en tu comença La teva vida és plena, la teva vida és plena. L escola, la familia, les teves amistats, són una meravella, una oportunitat. Per tu, per tu! No és més qui més ho

Más detalles

MI SHI YU. MISHIYU, talment com altres nens, va aprendre a caminar, a enraonar i a tenir por de la soledat entre les parets d un orfenat.

MI SHI YU. MISHIYU, talment com altres nens, va aprendre a caminar, a enraonar i a tenir por de la soledat entre les parets d un orfenat. MISHIYU, talment com altres nens, va aprendre a caminar, a enraonar i a tenir por de la soledat entre les parets d un orfenat. Quan no s ho esperava pas, va aparèixer una dona disposada a adoptar-lo. Es

Más detalles

LECTURA Super PEPO y Clementina

LECTURA Super PEPO y Clementina LECTURA Super PEPO y Clementina Hola! Sóc en Pepo, segur que molts de vosaltres ja em coneixeu. Els últims dies estic dormint molt. Em costa despertar-me, estic tan a gust al llit! Encara que al col le

Más detalles

NARRADOR Vet aquí una vegada un bosc preciós on cantaven els ocellets, jugaven els esquirols... La Caputxeta Negra i el llop Camil

NARRADOR Vet aquí una vegada un bosc preciós on cantaven els ocellets, jugaven els esquirols... La Caputxeta Negra i el llop Camil La Caputxeta negra i el llop Camil Vet aquí una vegada un bosc preciós on cantaven els ocellets, jugaven els esquirols... Aaaggghhh!!! I on també s amagava un llop ferotge! La Caputxeta Negra i el llop

Más detalles

El refredat de la Sagrada Família

El refredat de la Sagrada Família El refredat de la Sagrada Família Autor: Josep-Francesc Delgado Il lustradora: Pepa Aoiz Propostes didàctiques: Mariona Masferrer Podeu veure un resum del llibre, així com també de la biografia de l autor

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

EL TIGRE I L ESCORPÍ

EL TIGRE I L ESCORPÍ EL TIGRE I L ESCORPÍ A la classe d informàtica, aquest curs, les nenes i nens de segon de l Escola Nabí han participat en un conte col laboratiu entre vàries escoles de Sarrià- Sant Gervasi. Ha estat un

Más detalles

Fer: faig, fas, fa, fem, feu, fan El fa el dinar pels nens perquè jo he de treballar. Jo faig esport perquè és molt bo per la salut.

Fer: faig, fas, fa, fem, feu, fan El fa el dinar pels nens perquè jo he de treballar. Jo faig esport perquè és molt bo per la salut. Conjuga el següents verbs: venir, fer, anar, saber, ser, dir-se, agradar, estar Tenir: tinc, tens, te, tenim, teniu, tenen Tinc dos fills i no m avorreixo mai perquè tenen tres i cinc anys. Venir: vinc,

Más detalles

Unitat 4. Què vas fer ahir?

Unitat 4. Què vas fer ahir? Unitat 4 Què vas fer ahir? Correcció d exercicis Servei de Llengües - UAB INFORMACIÓ PERSONAL EN PASSAT 1.1. Omple els espais buits amb la forma adequada del verb entre parèntesi. - Ahir l Ignasi i tu

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les.

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Encreuada Col loca en el seu lloc les paraules de la llista. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Per a saber la data, mirem el.

Más detalles

DIUMENGE VINT-I-HUIT DEL TEMPS ORDINARI

DIUMENGE VINT-I-HUIT DEL TEMPS ORDINARI DIUMENGE VINT-I-HUIT DEL TEMPS ORDINARI LECTURA PRIMERA Comparada amb la saviesa, tinc la riquesa per no res Lectura del llibre de la Saviesa 7, 7-11 Vaig pregar a Déu, i ell em donà la prudència, vaig

Más detalles

1r curs E.P. Quadern de l alumne. El mercat. Primer cicle E.P. Primer curs. Alumne: Curs: Col legi:

1r curs E.P. Quadern de l alumne. El mercat. Primer cicle E.P. Primer curs. Alumne: Curs: Col legi: El mercat Primer cicle E.P. Primer curs Alumne: Curs: Col legi: 1 Presentació: Hola! Em dic Tomatín i vaig a ensenyar-vos tot sobre el mercat municipal de Paterna. El coneixes? Un mercat és un lloc on

Más detalles

EL CONTE DE LES LLEGENDES DE GIRONA ESCOLA BRESSOL QUERUBI

EL CONTE DE LES LLEGENDES DE GIRONA ESCOLA BRESSOL QUERUBI EL CONTE DE LES LLEGENDES DE GIRONA ESCOLA BRESSOL QUERUBI FI ELS GEGANTS DE GIRONA la lleona la bruixa i l'angel la beneta la majordoma i sant narcis cocollona tarla carnestoltes A Girona tenim tants

Más detalles

Unitat 2: L escola i l institut

Unitat 2: L escola i l institut Unitat 2: L escola i l institut (Usuari bàsic A) Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez (il lustrador) Generalitat de Catalunya Departament d Educació 1. Observa: 1.L AULA /

Más detalles

La meva visita al Gran Teatre del Liceu

La meva visita al Gran Teatre del Liceu La meva visita al Gran Teatre del Liceu En aquesta història aprendré com accedir al Gran Teatre del Liceu. Coneixeré algunes persones que m ajudaran i algunes de les coses que podré fer quan estigui a

Más detalles

Ordinador un cop d ull per fora i agafa el ratolí!

Ordinador un cop d ull per fora i agafa el ratolí! Ordinador 1.1... un cop d ull per fora i agafa el ratolí! SENSE POR! Un ordinador és com una caixa d eines... Segons el què necessitis, pots treure n diferents eines per fer moltes coses útils: Així que...

Más detalles

L AGUS I ELS MONSTRES NIT DEL DR. BROT JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY

L AGUS I ELS MONSTRES NIT DEL DR. BROT JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY L AGUS I ELS MONSTRES LA NIT DEL DR. BROT JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY 1 TRANQUIL LITAT TOTAL..., O NO A vegades s agraeix una mica de tranquil litat. O, si més no, això és el que pensava aquell dissabte

Más detalles

Unitat 2 PERSONES IMPORTANTS

Unitat 2 PERSONES IMPORTANTS Unitat 2 PERSONES IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB Presentacions Presentacions i salutacions - Senyor Creus, li presento la Sra. Vidal. - Encantat.

Más detalles

QUADERN DE SOMNIS DE DATA

QUADERN DE SOMNIS DE DATA QUADERN DE SOMNIS DE DATA Il lustració de Bela Oviedo. COM PUC FER REALITAT EL MEU SOMNI? Quadern per somiar!!!!!!!! Manual per somiar Quins camins porten al meu somni? 1. Dibuixa dos camins per arribar

Más detalles

Tema 5: El sistema solar i l univers

Tema 5: El sistema solar i l univers Tema 5: El sistema solar i l univers Introducció Qué és una estrella? Una estrella és una esfera de gas molt calenta i brillant. Les estrelles produeixen la seva propia llum. Hi ha estrelles de moltes

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament.

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament. NOM DE L ACTIVITAT: Núm. de FITXA: OBJECTIUS: CONTINGUTS: P4 Núm. 1A i 1B Amb què em rento? - Que els nens/es facin un repàs dels objectes d higiene. - Relacionar els hàbits d higiene amb els objectes

Más detalles

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA Benvolgudes famílies!! En aquest apartat us volem fer un resum de la dinàmica que realitzen els vostres fill i filles a l estona del menjador escolar, de 12:30

Más detalles

Comprensió lectora. Quadern de lectures

Comprensió lectora. Quadern de lectures Comprensió lectora Quadern de lectures Postal des de la platja 18 de juliol de 2011 Estimada àvia, M estic divertint molt a la platja. Dilluns vam anar a pescar i vam veure molts peixos. Gairebé vaig caure

Más detalles

1 - El món de les partícules

1 - El món de les partícules 1 - El món de les partícules Un dels misteris més grans és saber de què està fet el nostre món i què és el que el manté unit. La investigació va començar fa molts segles i encara continua, però sembla

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

El tresor de la reina Elisenda

El tresor de la reina Elisenda EI 4 Treballem la geometria al claustre del Monestir de Pedralbes Curs 2013-2014 Repte matemàtic al claustre del Monestir de Santa Maria de Pedralbes per a L objectiu de l activitat és descobrir formes

Más detalles

GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA

GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA www.aprenentjunts.com Aquí tens el guió del treball d'el PETIT PRÍNCEP. Abans de fer el treball, llegeix bé les preguntes que et demanen, així mentre llegeixes et podràs fixar

Más detalles

Aprofitament didàctic:

Aprofitament didàctic: EN JAN TOTLIFAN Aquesta és la història d en Jan, un nen que de petit a casa seva li feien tot, així que no li calia aprendre a fer res si ell no volia... Quan es va fer gran va tenir un ajudant, en Nicolau,

Más detalles

Un huracà anomenat Otília

Un huracà anomenat Otília text Víctor Raga dibuixos Montse Español la tortuga setciències Un huracà anomenat Otília Explora l atmosfera amb el senyor Cantalombardi 1 S acosta una tempesta Abans de conèixer el senyor Cantalombardi

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

En català llegim i parlem Iniciació a la lectura i la conversa en català

En català llegim i parlem Iniciació a la lectura i la conversa en català En català llegim i parlem Iniciació a la lectura i la conversa en català Preguntes de comprensió lectora Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià Aquest document s ha adaptat a la nova

Más detalles

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Aprendre el concepte de densitat. Saber calcular la densitat. Conèixer els instruments del laboratori que es fan servir per

Más detalles

...CONTES ENCETATS, CONTES CONTATS!!! Maig 2013

...CONTES ENCETATS, CONTES CONTATS!!! Maig 2013 Hi havia una vegada......contes ENCETATS, CONTES CONTATS!!! Maig 2013 UN PUNT DE LLUM Inici: Autoria Seminari Dinamització Biblioteques Escolars (CRP Baix Llobregat I Sant Feliu de Llobregat) Nus: Alumnes

Más detalles

ONESCAT Curs de català inicial per ràdio. Programa 12

ONESCAT Curs de català inicial per ràdio. Programa 12 ONESCAT Curs de català inicial per ràdio Programa 12 Març de 2009 Recordem que P En el programa anterior vam aprendre a dir la data del nostre aniversari: ORIOL: I quin dia és el teu aniversari? JULIETA:

Más detalles

SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS

SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS SOLEMNITAT DEL SAGRAT COR DE JESÚS Divendres de la tercera setmana després de Pentecosta LECTURA PRIMERA El Senyor s ha enamorat de vosaltres i vos ha elegit Lectura del llibre del Deuteronomi 7, 6-ll

Más detalles

EL MEU AVI. Al meu avi no el vaig conèixer, però tant de bo m hagués vist créixer. De nit, a vegades, me l imagino al meu costat

EL MEU AVI. Al meu avi no el vaig conèixer, però tant de bo m hagués vist créixer. De nit, a vegades, me l imagino al meu costat EL MEU AVI Al meu avi no el vaig conèixer, però tant de bo m hagués vist créixer. De nit, a vegades, me l imagino al meu costat explicant-me històries d amagat. Sé que el meu avi Joan no hi és, però sempre

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Llegenda popular. Adaptació: Josep Busquet Il lustracions: Pol

Llegenda popular. Adaptació: Josep Busquet Il lustracions: Pol Primera edició: Sant Celoni, abril de 2011 Josep Busquet, 2011, per l adaptació Pol Cunyat, 2011, per les il lustracions Ajuntament de Sant Celoni, 2011, per l edició Assessorament: Josep M. Abril i Marta

Más detalles

Versió catalana de MSQOL-54v2 1995, University of California, Los Angeles, adaptada per M. Aymerich i cols 2006.

Versió catalana de MSQOL-54v2 1995, University of California, Los Angeles, adaptada per M. Aymerich i cols 2006. Qüestionari de Qualitat de Vida específic d Esclerosis Múltiple MSQOL-54 Versió catalana de MSQOL-54v2 1995, University of California, Los Angeles, adaptada per M. Aymerich i cols 2006. INSTRUCCIONS: Les

Más detalles

El regal de Nadal. Text: Mireia Vidal. Il lustracions: Estudi Nimau. Il lustració infantil i juvenil. Els contes de l àvia

El regal de Nadal. Text: Mireia Vidal. Il lustracions: Estudi Nimau. Il lustració infantil i juvenil. Els contes de l àvia El regal de Nadal Text: Mireia Vidal Il lustracions: Estudi Nimau. Il lustració infantil i juvenil. Els contes de l àvia Si algú li preguntés a la iaia Conxita quin era el millor regal de Nadal, no ho

Más detalles

EL TREN DELS SOMNIS NIT DE REIS 2016 SANDRA MOYA AINA AI AUTORA IL LUSTRACIÓ I MAQUETACIÓ IMPRÈS PER GRÁFICAS REY

EL TREN DELS SOMNIS NIT DE REIS 2016 SANDRA MOYA AINA AI AUTORA IL LUSTRACIÓ I MAQUETACIÓ IMPRÈS PER GRÁFICAS REY NIT DE REIS 2016 EL TREN DELS SOMNIS NIT DE REIS 2016 AUTORA SANDRA MOYA IL LUSTRACIÓ I MAQUETACIÓ AINA AI IMPRÈS PER GRÁFICAS REY I vet aquí que, com sempre, vaig llevar-me de matinada a la meva estimada

Más detalles

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació Sèries del Quinzet. Proves d avaluació INSTRUCCIONS Les proves d avaluació de l aprenentatge del Quinzet estan dissenyades per fer l avaluació interna del centre. Aquestes proves, seguint les directrius

Más detalles

ORACIÓ EN CAMÍ COMUNITARIA PENYASCOSA 2008

ORACIÓ EN CAMÍ COMUNITARIA PENYASCOSA 2008 ORACIÓ COMUNITARIA PENYASCOSA 2008 EN CAMÍ 1 Caminant, no hi ha camí, es fa camí al caminar. Caminant, no hi ha camí, es fa camí al estimar. SALUTACIÓ Som caminants, peregrins per els camins del món. Caminant,

Más detalles

La seva olor... Conxita Larrull Il lustracions : Paloma Marchesi

La seva olor... Conxita Larrull Il lustracions : Paloma Marchesi La seva olor... Conxita Larrull Il lustracions : Paloma Marchesi Aquests dies estan passant moltes coses. Ara som al cementiri. És un lloc estrany, no hi havia estat mai. El papa no volia que vinguéssim,

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

Muntanyes del Canigó. 1a. VERSIÓ del text: Maideu (1994: ) OBSERVACIONS

Muntanyes del Canigó. 1a. VERSIÓ del text: Maideu (1994: ) OBSERVACIONS OBSERVACIONS D aquesta cançó presentem tres versions del text: 1a. VERSIÓ: Maideu (1994:177-178) 2a. VERSIÓ: Maideu (1994:179) 3a VERSIÓ: Amades (1982:422-423), que resulta ser la fusió de la primera i

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

2 d i 3 u 7 d i 2 u. 1 d i 7 u. 9 d i 9 u. 6 d i 5 u. 5 d i 4 u. 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol:

2 d i 3 u 7 d i 2 u. 1 d i 7 u. 9 d i 9 u. 6 d i 5 u. 5 d i 4 u. 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol: 1. Escriu el signe correcte >, < o =. 1 11 16 61 42 49 36 66 30 80 55 54 91 19 84 48 18 17 25 53 73 39 64 14 2. Escriu el nombre que correspon a cada núvol: 2 d i 3 u 7 d i 2 u 1 d i 7 u 9 d i 9 u 5 d

Más detalles

Bunyols. 1. Llegeix amb atenció aquest poema, del llibre Bon profit, perquè després hauràs de respondre unes preguntes de comprensió:

Bunyols. 1. Llegeix amb atenció aquest poema, del llibre Bon profit, perquè després hauràs de respondre unes preguntes de comprensió: 10 Unitat 1 / La poesia Llegir i comprendre 1. Llegeix amb atenció aquest poema, del llibre Bon profit, perquè després hauràs de respondre unes preguntes de comprensió: Bunyols Acompanyats o sols, que

Más detalles

COM CREIXEN LES TIGES I LES ARRELS DE LES PLANTES. GEOTROPISME

COM CREIXEN LES TIGES I LES ARRELS DE LES PLANTES. GEOTROPISME 1 EXPERIMENT 1 Hem agafat una mongeta de les que havien germinat, que té arrels, tija i una fulla. L hem penjada de manera que la tija ha quedat horitzontal i l extrem mirant cap a terra i en direcció

Más detalles

El misteri de l Arbre de les Claus

El misteri de l Arbre de les Claus Pdf certificado Perfil Pdfx1a 2001 Cmyk + Pantone SM L ÀLEX I LA BET DECIDEIXEN AJUDAR EL CAVALLER JOAN VALENT A RESCATAR LA PRINCESA DELS ULLS BLAUS, QUE VIU PRESONERA AL CASTELL DEL FOLLET SENSE ORELLA.

Más detalles

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL EDUCACIÓ INFANTIL Nivell: Educació Infantil Durada: 45 minuts. Material: Pintura de dits, mural o paper continu. BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX Objectius 1. Conscienciar els infants de la importància

Más detalles

La rateta que escombrava l escaleta

La rateta que escombrava l escaleta Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: La rateta que escombrava l escaleta Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

La Casa Patxot. Conte per a Educació Infantil. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols. M. Àngels Suquet i Rosa M.

La Casa Patxot. Conte per a Educació Infantil. Tallers d Història ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols. M. Àngels Suquet i Rosa M. La Casa Patxot Conte per a Educació Infantil Tallers d Història 2014-2015 ArxiuMunicipalSantFeliudeGuíxols M. Àngels Suquet i Rosa M. Rourich AL PASSEIG DE SANT FELIU DE GUÍXOLS HI HA UNA CASA MOLT I MOLT

Más detalles

Estratègies metodològiques a la Formació Professional

Estratègies metodològiques a la Formació Professional MÀSTER EN FORMACIÓ DEL PROFESSORAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA I BATXILLERAT, FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENT D'IDIOMES Estratègies metodològiques a la Formació Professional Casos / FCT Judit Tobar,

Más detalles

Peticions, serveis i disponibilitats

Peticions, serveis i disponibilitats sisplau Peticions, serveis i disponibilitats Quin dia és, avui? Quin temps fa? 1 Llegiu el text. En Paul i la Kenia viuen a Bellaterra. De nit, si van a Barcelona, s han de fixar bé en els horaris dels

Más detalles

que quin quant oracions de relatiu Recorde perfectament la motxilla que duia. la motxilla

que quin quant oracions de relatiu Recorde perfectament la motxilla que duia. la motxilla que quin quant oracis de relatiu que Recorde perfectament la motxilla que duia. que duia que la motxilla dur que la motxilla que a Els vaig dar els diners que volien = He parlat amb la persa que em vas

Más detalles

Alleujament. Me n vaig, cap de suro! Ací et quedes! Com se sent cada animal en aquesta il lustració? Relaciona-ho.

Alleujament. Me n vaig, cap de suro! Ací et quedes! Com se sent cada animal en aquesta il lustració? Relaciona-ho. Alleujament 1 Què creus que està pensant el gripau de la il lustració de les pàgines 22-23 de l EMOCIONARI? Acoloreix el fons de la bafarada que et sembli més encertada. Me les pagaràs! Ui, per un pèl!

Más detalles