El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia"

Transcripción

1

2 El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia

3 Les temperatures a l hivern, són suaus i a l estiu, càlides. Les precipitacions són escasses i irregulars (entre uns 400 i 600 l per metre quadrat) i no neva gairebé mai.

4 La vegetació esta adaptada a la sequera de l estiu. Els arbres són de fulla perenne i de mida petita. Les arrels són llargues per arribar a les capes més humides del subsòl.

5 Hi ha quatre tipus de vegetació: Al bosc, hi abunden els pins a les zones més baixes I els castanyers a les més baixes cal aclarir-ho). Al sotabosc, hi creixen el garric, el bruc I les plantes aromàtiques. Quan el bosc desapareix, hi queda una vegetació d arbustos anomenada garriga o màquia. A les zones més seques del sud est peninsular, hi creixen el margalló i la pita.

6 garriga, 2 pi 3 castanyer 4 garric, 5 pita 6 bruc 7 margalló

7 Els conreus més clàssics són de secà:. El blat. La vinya. L olivera

8 La fauna del mediterrani és molt rica i variada, hi podem trobar:. Mamifers: cèrvols, llops, isards, esquirols, quineus, eriçons, llúdries... Aus : gaig, estornell, l oreneta d aurí, l abellarol.. Rèptils: sargantana de cua llarga I colobres de molts tipus. Amfibis: galivat,gripaus d esperons, gripau comú, granota

9 Clima subtropical Estrada, Júlia

10 Introducció El clima subtropical està situat a les Illes Canàries. Aquest clima se situa a la zona càlida de la terra a prop del Tròpic de Càncer. El clima subtropical se situa a l altitud 40º i 25º

11 Temperatura La temperatura mínima al nivell del mar és de 10º fins a 18º, durant tot l any. La temperatura mitjana dels mesos més calorosos de l any supera els 20º.

12 Precipitacions A les Illes Canàries, les precipitacions acostumen a ser abundants o desèrtiques, menys a les illes de Lanzarote i Fuerteventura que les precipitacions són escasses per la influència dels vents del Sàhara. Segons els tipus de precipitacions, el clima és humit, sec o desèrtic. A les Illes Canàries, només hi neva als cims dels pics més alts de les set illes.

13 Vegetació Al clima subtropical, hi ha tres zones de vegetació degut a l altitud. Aquestes zones són: Zona baixa: (Situada dels 0 metres als 40 metres al nivell del mar: Hi creixen plantes com ara: palmeres, cardons, taviaves, sabines, matolls, xeròfils i l atzavara. Zona mitjana: En aquesta zona, les precipitacions són més abundants, aleshores, hi creixen més boscos amb laurisa (que és la planta més abundant) llorer, boix grèvol canari i til ler. Zona de cims: En aquesta zona hi creixen pins canaris, a partir dels 2000m, hi ha matolls de ginesta o codeso: A partir dels 2600m, hi ha la viola del Teide.

14 Fauna Al clima subtropical, com a tots els climes, hi ha fauna autòctona i fauna no autòctona. Hi ha 14 espècies de fauna no autòctona i totes les ha portat l home: Falcó Perdiguer, Minà Comú, Minà Fosc, etc.

15 Fauna autòctona Al clima subtropical, hi ha molta varietat d animals, que són: Peixos: a les illes Canàries, els peixos només viuen al mar, i els que hi ha són: peix vermell, gambusi, carpa etc. Reptils i ambfimbis: Al clima subtropical, no hi ha amfibis autòctons. En comptes de rèptils, si que n hi ha d autòctons i són: llangardaixos gallota, el gallota gegant etc. Aus: Hi ha 6 espècies d aus i 36 subespècies. Alguns dels ocells són: canària pizon blau del Teide, gallereta etc. Mamífers: No hi ha molts mamífers i els pocs que hi ha estan en perill d extinció: el ratpenat orellut canar, la musaranya d Osorio, de canari... A les Illes Canàries, hi ha molts mamífers que viuen al mar, com els dofins, les balenes, les tonyines etc.

16 El clima Atlàntic es un clima de la Península Iberica,de Galicia, de França Cantàbrica, i algunes zones del Pirineu Occidental Rita Marasova 6é

17 Les temperatures són suaus, i gracies a la proximitat a l oceà hi ha pluges durant tot l any. No hi acostuma haver neu.

18 Com que hi ha moltes pluges, la vegetació Atlàntica té molts tipus de plantes. Hi ha tres tipus de vegetació importants. Els boscos frondosos són els que tenen fulles caduca, roures, castanyers i faig; també hi ha coníferes. El sotabosc on hi ha falgueres i molses, acostuma haver-hi especies com el bruc o la ginesta. I els prats naturals són els que estan verds durant tot l any.

19 En la fauna hi ha moltes especies variades. Hi ha unes 450 especies de peixos on podem trobar la morena; 600 d aus que algunes son migratòries com el canari; 500 de rèptils, que el 94% es troben en un lloc determinat com la iguana verda; 170 de amfibis on el coquí daurat esta en perill d extinció; i 90 de mamífers que dels mamífers nedadors hi ha el dofí.

20 Els boscos, a la primavera tenen fulles verdes i a la tardor taronges. El clima cobreix aproximadament el 20% de la superfície terrestre. La fauna es més autòctona que no autòctona.

21 Clima d Interior Clima Vegetació Fauna

22 Clima Se situa a la depressió de l Ebre,a la Meseta i a una part d Andalusia i a una part de Catalunya. Té temperatures extremes. Entre 25º C i - 13 º C. Hiverns llargs i freds, estius frescos al nord i càlids al sur. Precipitacions escasses i turmentoses a l estiu. Plou més a la tardor i a la primavera.

23 Clima Interior (en grog)

24 Vegetació La vegetació de l interior és seca. Hi ha arbres que no formen boscos, alzines, pins i matolls. A les zones més altes, hi ha una vegetació típica de muntanya. A les zones de menys altitud, els boscos són escasos tot i que hi ha zones boscoses, amb roures o faig. L arbre més característic és l alzina.

25 Imatge d una Alzina

26 Bosc d arbustos

27 Fauna Hi ha senglars, conills, cèrvols, isards, llúdries i, de vegades, gats salvatges a les zones altes. A les zones fredes, predominen senglars, conills, esquirols i guineus. A les zones baixes, amb poca vegetació, no solen viure animals.

28 Animals de clima d interior Senglar. Isard.

29

30 INTRODUCCIÓ És un clima que és dona a les zones més elevades de diferents sistemes muntanyosos d Espanya i es caracteritza per les temperatures baixes i les precipitacions. En aquesta foto, es representa el tros pintat de blau marí.

31 Característiques del clima de muntanya: Els hiverns són freds i llargs amb temperatures sota zero. Els estius són frescos i curts. Les pluges són molt abundants, amb precipitacions sovint en forma de neu durant l hivern.

32 LA VEGETACIÓ DE MUNTANYA: Segons l altitud, la vegetació varia en quant les característiques: A les zones més baixes, hi sol créixer una vegetació mixta, amb espècies d arbres de clima sec (alzines pins...) i arbres de zones humides (roures,faigs...) A la muntanya mitjana, la vegetació és igual al del bosc atlàntic : roures i altres arbres de fulla caduca. Si pugem a dalt de tot, trobem boscos coníferes (pin i avets) que resisteixen el fred Per damunt dels 2000 metres, el bosc desapareix i hi ha només matolls i pastures de muntanya.

33 Vegetació mediterrània Segons l orientació: Els vessants orientats al nord reben menys energia del sol i són més humits i frescos. Acostumen a tenir arbres de fulla caduca. Els vessant orientals al sud reben més hores de sol i són més secs. Per aquest motiu, tenen una vegetació més pobra i menys densa, amb arbres de fulla perenne.

34 , alzina 2, roure 3, faig 4, pi blanc 5, pi negre, 6, avet

35 Als Pirineus hi viuen animals adaptats al fred i a la neu, com els isards, les llúdries i els gats salvatges. Entre els ocells destaquen el gall salvatge, les àguiles, el trencalòs i el pigot negre. A les zones muntanyoses de menys altitud i cobertes de boscos hi ha senglars, guineus, conills, esquirols... Pel que fa a ocells, cal esmentar els falcons, els mussols i les òlibes.

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

Irene Romo Clima de muntanya. Mar Galve Clima mediterràni. Ione Muñoz Clima Atlàntic. Clàudia Rafel Clima Subtropical. Entre totes Clima interior

Irene Romo Clima de muntanya. Mar Galve Clima mediterràni. Ione Muñoz Clima Atlàntic. Clàudia Rafel Clima Subtropical. Entre totes Clima interior Irene Romo Clima de muntanya. Mar Galve Clima mediterràni. Ione Muñoz Clima Atlàntic. Clàudia Rafel Clima Subtropical. Entre totes Clima interior Localització Es localitza a les zones més elevades de

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig OBJECTIUS DE LA UNITAT Localitzar les unitats de relleu i rius d Espanya i Catalunya Enumerar els trets bàsics del clima de la

Más detalles

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura?

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs. 74-75 1.- Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? 2.- A quina zona climàtica no hi ha hivern?... 3.- A quina zona no hi ha gairebé

Más detalles

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació Escola Dr. Sobrequés Bescanó Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació En aquest tema aprendràs que : A causa del relleu variat, es donen diferents tipus de clima : el mediterrani d alta

Más detalles

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA Nom Curs 1. EL RELLEU D'ESPANYA 1. On està situada Espanya? Quina extensió té? 2. Elabora un un esquema sobre el relleu de la Península seguint la divisió entre unitats interiors

Más detalles

Les planes i les muntanyes d Europa

Les planes i les muntanyes d Europa 34 Les planes i les muntanyes d Europa Europa és un continent menut, situat a l hemisferi nord. El relleu d Europa està format per: Planes al centre i a l est. Sistemes muntanyosos al nord i al sud. 1.

Más detalles

Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA

Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA TEMA 8.- LA PENÍNSULA IBÈRICA I L ESTAT ESPANYOL Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA La península Ibèrica està situada dins la zona de climes temperats. La major part de la seva superfície

Más detalles

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 5 Els climes 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Quina funció té l atmosfera? Quines són les seves capes? Què és el clima? Com es pot conèixer el clima d una regió? Què és el temps?

Más detalles

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 1 Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 2 1. Defineix els següents conceptes: a. Atmosfera b. Clima

Más detalles

POLIS 3 Ciències socials, geografia Tercer curs

POLIS 3 Ciències socials, geografia Tercer curs Ciències socials, geografia Tercer curs www.vicensvives.com Índex 01 El relleu: marc físic de les activitats humanes 09 L economia catalana 02 Els paisatges de la Terra 10 L organització política de les

Más detalles

CLIMES I PAISATGES DEL MÓN

CLIMES I PAISATGES DEL MÓN CLIMES I PAISATGES DEL MÓN Els ecosistemes de la Terra Els ecosistemes càlids Els ecosistemes temperats Els ecosistemes freds Els ecosistemes càlids Paisatges de clima equatorial. Paisatges de clima tropical.

Más detalles

UNITAT 9 EL CLIMA (2)

UNITAT 9 EL CLIMA (2) UNITAT 9 EL CLIMA (2) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ J.A. Bermúdez / Banco de imágenes y sonidos

Más detalles

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO)

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO) UNITAT 22 CATALUNYA 385 Catalunya està situada al nord-est de la península Ibèrica. És un país muntanyós. Les serralades més importants són els Pirineus -que estan situats al nord- i les Serralades Litorals

Más detalles

MODELS D EXÀMENS PRIMER C

MODELS D EXÀMENS PRIMER C MODELS D EXÀMENS PRIMER C Examen Carolina, Raimon, Mario 1-. Quin clima representa aquest climograma? Per què? 2-. Vocabulari. Mínim 3. Landa: Bioma: Sabana: 3-. Explica la diferència entre temps i clima:

Más detalles

Els climes de la Terra i el paisatge natural.

Els climes de la Terra i el paisatge natural. Els climes de la Terra i el paisatge natural. Elements que determinen un clima Latitud. Climes Zonals Altitud. Climes Azonals. Clima de muntanya. Continentalitat. Influència marítima. Zones i climes ZONES

Más detalles

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li donen una singularitat encara més definitòria, situades

Más detalles

Jornades culturals Cinquè i Sisè Primària

Jornades culturals Cinquè i Sisè Primària Jornades culturals 2016 Cinquè i Sisè Primària 8 L home 7 Adaptacions 1 Què és? Taigà 6 Fauna 2 Distribució Geogràfica Situació 5 Flora 3 CLIMA: Tipus de clima Precipitacions Temperatura Lluminositat 4

Más detalles

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA TEMA 10.- EL CONTINENT EUROPEU Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA 1.- EL CONTINENT EUROPEU Europa és un continent situat a l hemisferi nord. Té una extensió de 10,200.000 Km2 i uns 730,000.000 d habitants.

Más detalles

LES COMARQUES DE CATALUNYA

LES COMARQUES DE CATALUNYA CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) LES COMARQUES DE CATALUNYA Nom i cognoms 4rt curs Aquest és el mapa de Catalunya N (nord) O (oest) E (est) S (sud) Catalunya limita al nord

Más detalles

EL RELLEU DE CATALUNYA

EL RELLEU DE CATALUNYA 1. Què és el relleu? EL RELLEU DE CATALUNYA 2. Completa: Catalunya és un territori situat al, al sud d i obert al. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita al nord amb i. A l est amb. Al sud amb.

Más detalles

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1 ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Pàg. 2 Annexos: Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de

Más detalles

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA TEMA 6.- EL MAPA D EUROPA Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA 1.- EL CONTINENT EUROPEU Europa és un continent situat a l hemisferi nord. Té una extensió de 10,200.000 Km2 i uns 730,000.000 d habitants. Banyen

Más detalles

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica Gemma Torres Julià PREGUNTES AMB RESPOSTA Vocabulari principal Muntanya: Elevació del terreny natural i alta que sobresurt de l'entorn. Quina és la

Más detalles

Títol: gen 26-10:23 (pàgina 1 de 27)

Títol: gen 26-10:23 (pàgina 1 de 27) Títol: Autor: nivell: àrea: CLIM ES I PAISATGES Alfred Bravo Fortuny abravo@xtec.cat 1r d'eso Ciències Socials. Geografia COL LEGI NEN JESÚS DE PRAGA (Badalona) objectius: - Identificar les zones climàtiques

Más detalles

DADES CLIMÀTIQUES DE LES CIUTATS DE REFERÈNCIA

DADES CLIMÀTIQUES DE LES CIUTATS DE REFERÈNCIA ANCHORAGE (Alaska, Estats Units d Amèrica) 61 13 6 N, 149 53 57 W El clima a Anchorage era de tipus subpolar, amb una temperatura mitjana anual de 2,1ºC i una gran amplitud tèrmica (màxima al juliol i

Más detalles

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA 1.- Què és un climograma? Un climograma és un gràfic en el qual representem simultàniament els valors de temperatura mitjana mensual, mitjançant una línia, i els

Más detalles

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES 1.* Digueu quina part de la planta porta a terme les següents funcions. a) Les fulles b) Les tiges c) Les arrels 1.1. Capten energia de la llum

Más detalles

08/07/2015 ELEMENTS DEL CLIMA A) TEMPERATURA ASPECTES OBSERVABLES I QUANTIFICABLES DE L ATMÒSFERA. Quantitat de calor que hi ha a l aire.

08/07/2015 ELEMENTS DEL CLIMA A) TEMPERATURA ASPECTES OBSERVABLES I QUANTIFICABLES DE L ATMÒSFERA. Quantitat de calor que hi ha a l aire. El que anem a estudiar: Elements del clima Temperatura ( ºC ) Pressió ( mb o hpa ) Precipitacions (mm/m 2 o l / m 2 ) Humitat aire ( % ) Vent (m/sg) Evaporació i aridesa Insolació i nuvolositat Factors

Más detalles

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE PROCÉS PER FER UN COMENTARI: 1.- IDENTIFICA I SITUA ELS ELEMENTS VISIBLES DEL MAPA 2.- ANALITZA LES DADES QUE ENS APORTA LA DISPOSICIÓ DELS ELEMENTS EN EL MAPA

Más detalles

Riscos Atmosfèrics a Catalunya: Sequera (I)

Riscos Atmosfèrics a Catalunya: Sequera (I) Riscos Atmosfèrics a Catalunya: Sequera (I)!El clima mediterrani es caracteritza per: < Manca de pluges a l'estiu amb el juliol i la primer a quinzena de l'agost secs i calorosos < Fortes precipitacions

Más detalles

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Al llarg de diumenge el vent del nord va bufar amb ratxes superiors als 90 km/h al Pirineu, Prepirineu, cims del prelitoral i extrem nord-est En alguns

Más detalles

UNITAT 8 EL CLIMA (1)

UNITAT 8 EL CLIMA (1) UNITAT 8 EL CLIMA (1) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ 137 138 139 Completa el vocabulari fent un

Más detalles

Set & Ros cultiva les seves oliveres de manera ecològica i distribueix productes de gran qualitat i de cultiu ecològic.

Set & Ros cultiva les seves oliveres de manera ecològica i distribueix productes de gran qualitat i de cultiu ecològic. Set & Ros cultiva les seves oliveres de manera ecològica i distribueix productes de gran qualitat i de cultiu ecològic. Ros Caubó Oli d oliva verge extra ecològic. Olives seleccionades. Producció limitada.

Más detalles

U3- EL CLIMA I LA VEGETACIÓ

U3- EL CLIMA I LA VEGETACIÓ U3- EL CLIMA I LA VEGETACIÓ 1.- ELS FACTORS I ELS ELEMENTS DEL CLIMA 1.1- ELS FACTORS DEL CLIMA 1.2- ELS ELEMENTS DEL CLIMA 2.- TIPUS DE TEMPS ATMOSFÈRIC A L EE 3.- CLIMES I PAISATGES A L EE 3.- CLIMES

Más detalles

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional.

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional. EL CLIMA - Concepte de temps atmosfèric i de clima - Factors del clima: geogràfics i atmosfèrics - Elements del clima - Tipus de temps - Els climes d Espanya - Terminologia - Exercicis de mapatge Espanya

Más detalles

DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS

DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS Pàg. DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS DOSSIER DIDÀCTIC DE LA VISITA EXPOSICIÓ LIFE POTAMO FAUNA PLAFÓ GENERAL LIFE POTAMO FAUNA.. Posa els noms dels animals representats i relaciona cada un d'ells

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia.

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia. EUROPA (2ª part) Realitza les següents activitats, per ordre, cercant la informació a les pàgines webs recomanades o al llibre de Coneixement del medi. 1. A classe, vam llegir les principals activitats

Más detalles

SANT PAU, EL MIRADOR DE VILAFRANCA

SANT PAU, EL MIRADOR DE VILAFRANCA SANT PAU, EL MIRADOR DE VILAFRANCA Amb el suport de: ACTIVITAT D EDUCACIÓ AMBIENTAL PER A CICLE MITJÀ DE PRIMÀRIA -Quadern de l alumne- NOM: DATA: NOTES LA MUNTANYA DE SANT PAU AVUI La muntanya de Sant

Más detalles

Unitat 3 (II) Climes i paisatges de la Terra

Unitat 3 (II) Climes i paisatges de la Terra 8 Unitat 3 (II) Climes i paisatges de la Terra 0. Introducció 1. Climes de la Terra 2. Zona càlida: paisatge equatorial 3. Zona càlida: paisatge tropical 4. Zona càlida: paisatge desèrtic 5. Zones temperades:

Más detalles

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ I.b.1.1. PRECIPITACIÓ Tot i que Menorca compta amb un nombre d estacions meteorològiques prou elevat, la seva distribució no és gens homogènia i les sèries que existeixen divergeixen molt entre elles quant

Más detalles

Tundra: característica de les zones circumpolars, situada per sobre de 70º de latitud.

Tundra: característica de les zones circumpolars, situada per sobre de 70º de latitud. UNITAT 4 EL MEDI TERRESTRE I EL MEDI AQUÀTIC El medi terrestre El medi terrestre, està Naturalesa de les roques determinat per uns factors Condicions del sòl Latitud Factors climàtics Altitud Prox. del

Más detalles

TEMA 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES

TEMA 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES TEMA 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES 1.- PAISATGE NATURAL I PAISATGE HUMANITZAT La Terra està formada per una gran varietat de paisatges. El relleu, el clima, el tipus de sòl, l erosió, la proximitat del

Más detalles

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES 1.- PAISATGE NATURAL I PAISATGE HUMANITZAT La Terra està formada per una gran varietat de paisatges. El relleu, el clima, el tipus de sòl,

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA:

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: FITXA 1: Els elements del relleu A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: Depressió Vall Muntanya Altiplà A.2. RESPON A LES PREGUNTES SEGÜENTS: Com s anomena la localitat

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES ' 5A. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES ECOSISTEMA DE BOSCOS Es un ecosistema terrestre en el que la vegetació predominant es l'arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrós

Más detalles

DESCUBRIENDO EL MUNDO. QUINTO DE PRIMARIA Clima y vegetación de España

DESCUBRIENDO EL MUNDO. QUINTO DE PRIMARIA Clima y vegetación de España DESCUBRIENDO EL MUNDO QUINTO DE PRIMARIA Clima y vegetación de España España se encuentra en la zona templada del planeta y bajo la influencia de dos corrientes de aire; una masa de aire frío y húmedo

Más detalles

Dossier de Premsa MANCOMUNITAT DE MUNICIPIS PER A LA PROMOCIÓ DE L ESQUÍ NÒRDIC TEMPORADA 2018 / 2019 ADREÇA TELÈFONS DE CONTACTE CORREU I WEB

Dossier de Premsa MANCOMUNITAT DE MUNICIPIS PER A LA PROMOCIÓ DE L ESQUÍ NÒRDIC TEMPORADA 2018 / 2019 ADREÇA TELÈFONS DE CONTACTE CORREU I WEB Dossier de Premsa TEMPORADA 2018 / 2019 MANCOMUNITAT DE MUNICIPIS PER A LA PROMOCIÓ DE L ESQUÍ NÒRDIC ADREÇA TELÈFONS DE CONTACTE CORREU I WEB Carrer Major, 8 25700, La Seu d Urgell (Lleida) - Catalunya

Más detalles

2.- Recull fotogràfic:

2.- Recull fotogràfic: Annex: Recull fotogràfic 2.- Recull fotogràfic: 2.1.- Les zones de pastura a Catalunya: En aquest apartat es mostren fotografies de les diverses zones de pastura que es poden trobar a Catalunya. 2.1.1.-

Más detalles

TEMA 12 ELS ANIMALS VERTEBRATS

TEMA 12 ELS ANIMALS VERTEBRATS TEMA 12 ELS ANIMALS VERTEBRATS Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 3.- ELS AMFIBIS (quadern 4) 3.1 Característiques dels amfibis 3.2 - Principals tipus d'amfibis 3.3 La metamorfosi de la granota

Más detalles

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova.

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. GEOGRAFIA PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. L examen s ha de presentar escrit amb

Más detalles

COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B

COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B 1 INDEX Primera part pàgina 1_Quines són les comarques... 1 2_Situació del mapa... 1 3_Tipus de clima... 2 4_Relleu més important... 2 5_Vegetació...

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5B. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5B. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES 5B. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES Els boscos de l'ecosistema El bosc es un ecosistema en que la vegetació predominant es arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrosos animals,

Más detalles

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS TEMA 11: EL MEDI FÍSIC DE LES ILLES BALEARS Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS El clima de les Illes Balears és el mediterrani típic, suavitzat per la presència marina. La humitat atmosfèrica és elevada,

Más detalles

Les Gavarres, molt per aprendre

Les Gavarres, molt per aprendre Les Gavarres, molt per aprendre 4. Un espai verd i viu Material alumnes Maria Teresa Clotet i Montserrat Clotet Col lecció: Les Gavarres, molt per aprendre. Número 4. Activitats alumnes. Promou: Consorci

Más detalles

LOS CLIMAS EN ESPAÑA POR DAVID USERO MOLINA

LOS CLIMAS EN ESPAÑA POR DAVID USERO MOLINA LOS CLIMAS EN ESPAÑA POR DAVID USERO MOLINA CLIMA OCEANICO Localización: Galicia, Cantabria y algunas zonas del Pirineo. La proximidad al mar hace que sus temperaturas sean suaves y sus lluvias abundantes.

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

MODELS D EXÀMENS PRIMER D

MODELS D EXÀMENS PRIMER D Examen Delfina, Raquel i Muntagha MODELS D EXÀMENS PRIMER D 1-A quin paisatge correspon aquest climograma? Per què? (1,5 punts) 2-Defineix els següents conceptes: (1,75 punts) Isotermes: Pluviòmetre: Anticicló:

Más detalles

RUTA GEOLÒGICA: ROQUES, FÒSSILS I MINERALS

RUTA GEOLÒGICA: ROQUES, FÒSSILS I MINERALS RUTA GEOLÒGICA: ROQUES, FÒSSILS I MINERALS Descobreix dos dels espais amb més interès geològic de Catalunya. A més a més podrem observar fòssils i minerals. Geozona 126 Anticlinal d Oliana i 152 Discordances

Más detalles

Què hi veis en aquestes imatges? Grup 1

Què hi veis en aquestes imatges? Grup 1 Què hi veis en aquestes imatges? Grup 1 Mestra: Què hi veis aquí? Ivan: Uns elefants. Angie: Passejant. Mestra: Uns elefants que passegen... Tavi: Una muntanya. Maria: És un paisatge on passegen els elefants

Más detalles

Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania.

Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania. RELLEU D EUROPA. Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania. Quins són els límits d Europa? Europa limita amb: - al nord, amb

Más detalles

Tema 3: Les plantes i els fongs

Tema 3: Les plantes i els fongs En aquest tema aprendràs que de plantes n hi ha de molts tipus. Les plantes fabriquen el seu propi aliment i els fongs s alimenten de substàncies que fabriquen altres éssers vius, pero també aprendràs

Más detalles

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Versió impresa ECOSISTEMES

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Versió impresa ECOSISTEMES CIÈNCIES DE LA NATURALESA Versió impresa ECOSISTEMES RELACIONS ALIMENTÀRIES Autòtrofs: productors Els organismes es classifiquen en heteròtrofs i autòtrofs. Els heteròtrofs, com els animals, han d obtenir

Más detalles

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS TEMA 6: EL MEDI NATURAL DE LES ILLES BALEARS Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS El clima de les Illes Balears és el mediterrani típic, suavitzat per la presència marina. La humitat atmosfèrica és

Más detalles

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014 Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma Setembre 2014 0. Introducció PIMEC ve prestant atenció a diferents problemàtiques del sector de l energia elèctrica a Espanya perquè

Más detalles

RELACIONA AMB FLETXES

RELACIONA AMB FLETXES RELACIONA AMB FLETXES blanc el cable EL CABLE UNA POBLACIÓ una població la publicitat EL BLAT BLANC les bledes el blat UN IMPERMEABLE LES BLEDES el públic un impermeable LA PUBLICITAT EL BLOC el bloc EL

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

ZONA CÁLIDA ZONA TEMPLADA ZONA FRÍA. Contrastes de temperaturas (verano, invierno, primavera y otoño).

ZONA CÁLIDA ZONA TEMPLADA ZONA FRÍA. Contrastes de temperaturas (verano, invierno, primavera y otoño). 5 Fecha: Ciencias Sociales 5.º 1 Completa la siguiente tabla. ZONA CÁLIDA ZONA TEMPLADA ZONA FÍA Se da Trópicos de Cáncer y de Capricornio. Ambos hemisferios. Características Contrastes de temperaturas

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES

TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol. 1. Les parts de les plantes Les plantes tenen tres parts: arrel,

Más detalles

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins.

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. Vitrina de paleontologia del Museu Comarcal de Manresa La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. L existència d un antic mar on els rius abocaven els

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL

CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL. 1961-199 El clima del Vallès Oriental és diferent segons la zona degut a l orografia del terreny, és mediterrani prelitoral central a la plana del Vallès, mediterrani

Más detalles

LA VESPA ASIÀTICA. Vespa velutina. Identificació i actuació

LA VESPA ASIÀTICA. Vespa velutina. Identificació i actuació LA VESPA ASIÀTICA Vespa velutina Identificació i actuació Figura 1. Exemplar adult de Vespa velutina Font: M.A. Miranda (Laboratori de Zoologia de la UIB) (2015) Introducció La vespa asiàtica (Vespa velutina)

Más detalles

Divide Tierra en 3 zonas

Divide Tierra en 3 zonas Es el estado característico de la atmósfera que se repite en un lugar Es cómo son las temperaturas las precipitaciones y los vientos en un lugar con paso del tiempo. En función de temperaturas y precipitaciones

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Unitat 9: Els animals (Usuari bàsic A) Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez (il lustrador) Generalitat de Catalunya Departament d Educació 1. Observa: LES AUS L ÀLIGA LA GALLINA

Más detalles

3.- Observa el llistat dels diferents paisatges de la Terra i digues quins pertanyen a la zona càlida: a) Paisatge equatorial

3.- Observa el llistat dels diferents paisatges de la Terra i digues quins pertanyen a la zona càlida: a) Paisatge equatorial Control lliçó 4... 1.- Observa les dues fotografies i digues quina o quines de les afirmacions següents són certes: a) El Paisatge A és antròpic i urbà. b) El Paisatge B és antròpic i rural. c) El Paisatge

Más detalles

BREU DE DADES (13) Eleccions Generals NOVEMBRE 2011

BREU DE DADES (13) Eleccions Generals NOVEMBRE 2011 BREU DE DADES (13) Eleccions Generals NOVEMBRE 11 GESOP, Gabinet d Estudis Socials i Opinió Pública, S. L. C/ Llull 2, 4t. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 0 07 42 Fax 93 0 55 22 www.gesop.net twitter.com/@_gesop

Más detalles

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE Jo VISC Tu VIUS Ell / Ella / Vostè VIU Nosaltres VIVIM Vosaltres

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013 Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa Desembre 2013 SÍNTESI En aquest document es recullen els preus de l energia elèctrica que paguen les empreses a i als països de la UE-15 i la seva

Más detalles

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE ESTAR-SE Jo VISC m estic Tu VIUS t estàs Ell / Ella / Vostè VIU s està

Más detalles

Medis naturals d Espanya

Medis naturals d Espanya PROGRAMACIÓ Medis naturals d Espanya Objectius 1 Situar el territori espanyol i conéixer-ne els límits. 2 Reconéixer accidents del relleu i elements hidrogràfics destacats d Espanya. 3 Identificar les

Más detalles

TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES. Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol.

TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES. Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol. TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol. 1. Les parts de les plantes Les plantes tenen tres parts: arrel,

Más detalles

Els paisatges d interior

Els paisatges d interior Els paisatges d interior La forma que té un paisatge s anomena relleu i és diferent segons si som a la muntanya, a la plana o a la costa. Els paisatges d interior estan allunyats del mar i poden ser de

Más detalles

Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral

Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral Dimecres les tempestes van deixar pluja molt intensa i fortes ventades a diversos sectors del litoral i prelitoral Feia

Más detalles

QUÈ ÉS UN DINOSAURE?

QUÈ ÉS UN DINOSAURE? QUÈ ÉS UN DINOSAURE? LA PARAULA DINOSAURE VOL DIR LLANGARDAIX TERRIBLE. ELS DINOSAURES VAN VIURE A LA TERRA FA MILIONS D ANYS. EREN RÈPTILS COM LES SERPS, ELS LLANGARDAIXOS, LES TORTUGUES I ELS COCODRILS

Más detalles

Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA

Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA L AIGUA ESTATS Conjunt de tota l aigua que hi ha al nostre planeta. L aigua salada dels mars i oceans representa el 97% de l aigua de la Terra. LÍQUID SÒLID GASÓS

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

UNITAT 8 EL CLIMA (1)

UNITAT 8 EL CLIMA (1) UNITT 8 EL CLIM (1) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ 137 138 139 Completa el vocabulari fent un dibuix

Más detalles

Les temperatures. Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants

Les temperatures. Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants Els elements del clima Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants que formen part d un clima. Les temperatures La temperatura és la intensitat de la calor de l aire. Es mesura

Más detalles

Punts del circuit a tenir en compte

Punts del circuit a tenir en compte Punts del circuit a tenir en compte Zona Urbana: Primer just després de donar la sortida el circuit es desvia cap a l'esquerra vorejant el riu, per tant caldrà gent en aquest punt i senyalitzar-ho molt

Más detalles

L ALZINA. El fruit de l alzina són els glans o aglans.

L ALZINA. El fruit de l alzina són els glans o aglans. 1 L ALZINA L alçada d aquest arbre, quan és adult, pot variar entre els 5 i els 20 metres. És un arbre fort, que no perd les seves fulles a l hivern. Un cop s ha arrelat, és un arbre molt resistent. L

Más detalles