POLIS 3 Ciències socials, geografia Tercer curs

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "POLIS 3 Ciències socials, geografia Tercer curs"

Transcripción

1 Ciències socials, geografia Tercer curs

2 Índex 01 El relleu: marc físic de les activitats humanes 09 L economia catalana 02 Els paisatges de la Terra 10 L organització política de les societats 03 Organització econòmica de les societats 11 La Unió Europea 04 L agricultura, la ramaderia i la pesca 12 Organització política del territori 05 La indústria i l energia 13 La globalització: cap a un sistema mundial 06 Els serveis. El desenvolupament del turisme 14 La globalització: l organització de l espai 07 Climas El comerç y paisajes i els transports de España, Europa y la CA 15 La globalització: els fenòmens migratoris 08 L economia espanyola 16 Natura i societat: harmonies, crisis i impactes

3 Els paisatges de la Terra 1. Els paisatges de les zones climàtiques de la Terra 2. Els paisatges d Europa 3. Els paisatges d Espanya 4. Els paisatges de l Espanya oceànica o atlàntica 5. Els paisatges de l Espanya mediterrània 6. Els paisatges de l Espanya interior 7. Els paisatges d alta muntanya 8. El paisatge de les illes Canàries

4 Introducció La Terra es troba dividida en una sèrie de zones climàtiques amb característiques determinades. El canvi d una zona climàtica a una altra el determina la variació de la latitud. Aquests factors condicionen, en part, els diversos tipus de paisatges de la Terra. Els paisatges de muntanya són influïts per l altitud. El continent europeu es caracteritza per la seva diversitat de climes i paisatges. A Espanya hi predomina un clima mediterrani càlid i sec en general.

5 1. Els paisatges de les zones climàtiques de la Terra 1.1. Paisatges de climes càlids 1.2. Paisatges de climes temperats 1.3. Paisatges de climes freds

6 1.1. Paisatges de climes càlids Els paisatges de climes càlids són fonamentalment tres: la selva, la sabana i el desert. La selva. Creix a la zona de clima equatorial. Les precipitacions hi són freqüents, les temperatures se situen a prop de 25ºC i la vegetació és exuberant. La sabana. Està situada a la zona de clima tropical, on les temperatures són elevades sempre i les pluges abundants a l estiu. El desert. Queda allunyat de l Equador i, per tant, la vegetació és més escassa. La sequedat de l aire explica la calor del dia i el fred de la nit.

7 1.2. Paisatges de climes temperats Es caracteritzen per la moderació de les temperatures i per les precipitacions dels seus climes. A més presenten quatre estacions ben diferenciades: L hivern, en què aquestes zones queden sota la influència de la massa d aire polar. L estiu, en què la massa d aire càlid afecta aquestes terres temperades. Es distingeixen també dues estacions intermèdies, la primavera i la tardor.

8 1.3. Paisatges de climes freds Els paisatges de climes freds es localitzen a les zones polars de tots dos hemisferis (l Àrtic i l Antàrtida) i a les serralades més elevades de la Terra. Les zones polars estan poc poblades. A les altes muntanyes la vida hi és difícil i per això estan poc habitades i la població es concentra a les valls.

9 2. Els paisatges d Europa 2.1. Els paisatges temperats d Europa Climes d Europa (mapa)

10 2.1. Els paisatges temperats d Europa Els paisatges temperats de la Terra estan exemplificats a partir dels tres grans tipus de climes d Europa. Paisatge oceànic o atlàntic. Es caracteritza pel fet de tenir unes temperatures suaus. Les pluges hi són abundants a causa dels vents de procedència atlàntica. Paisatge mediterrani. Els estius hi són calorosos i secs. Els hiverns no són gaire freds i les pluges són abundants a la primavera i a la tardor. Paisatge continental. Les temperatures són molt contrastades, els estius calorosos i els hiverns, freds. Les precipitacions cauen, sobretot, a l estiu.

11 Climes d Europa

12 3. Els paisatges d Espanya 3.1. Característiques climàtiques de la Península Ibèrica 3.2. Els paisatges d Espanya

13 3.1. Característiques climàtiques de la Península Ibèrica La Península Ibèrica presenta les següents característiques: La latitud. Influeix en la variació de la temperatura, de manera que entre la zona cantàbrica i Andalusia s hi nota una diferència de la temperatura. La pluja també oscil la entre el nord i el sud. La distància al mar. El mar actua suavitzant la temperatura de les franges costaneres, però la seva influència difícilment arriba a les terres de l interior. El mar també hi afavoreix les precipitacions. L altitud. Amb l altitud la temperatura disminueix; en canvi, les precipitacions augmenten.

14 3.2. Els paisatges d Espanya La varietat de climes d Espanya genera els cinc tipus de paisatges que coneixem: El paisatge oceànic o atlàntic. El paisatge mediterrani. El paisatge d interior. El paisatge d alta muntanya. El paisatge de les Canàries.

15 4. Els paisatges de l Espanya oceànica o atlàntica 4.1. El clima i la vegetació 4.2. El poblament

16 4.1. El clima i la vegetació Els paisatges de l Espanya atlàntica presenten unes temperatures mitjanes durant l estiu que gairebé no superen els 20ºC i es mantenen al voltant de 10ºC a l hivern. Les pluges hi són molt freqüents i abundants durant tot l any. A l Espanya oceànica hi creixen boscos de fulla caduca.

17 4.2. El poblament A la franja costanera s hi localitzen les principals vies de comunicació i les ciutats més importants. Els habitants de les ciutats es dediquen principalment a la indústria i als serveis. El turisme ha adquirit molta importància als pobles de la costa. A l hàbitat rural la població viu disseminada en cases de pagès, llogarets o caseríos.

18 5. Els paisatges de l Espanya mediterrània 5.1. El clima i la vegetació 5.2. El poblament

19 5.1. El clima i la vegetació El clima mediterrani es caracteritza pels estius calorosos. Els hiverns hi són suaus. La vegetació mediterrània originària la formen alzines i alzines sureres. L alzina s ha anat substituint amb pins. A les zones més seques hi trobem l estepa.

20 5.2. El poblament L Espanya mediterrània és una zona molt poblada. La majoria dels habitants resideix en ciutats i en grans pobles. Al paisatge rural tradicional l hàbitat és dispers, en especial a les zones de regadiu. Una de les principals activitats econòmiques és el turisme.

21 6. Els paisatges de l Espanya interior 6.1. El clima i la vegetació 6.2. El poblament

22 6.1. El clima i la vegetació A les terres interiors de la Península hi predomina un clima mediterrani amb tendència continental, amb estius secs i calorosos i hiverns freds. Les pluges són escasses per la llunyania del mar i la disposició del relleu. La vegetació ha de resistir hiverns durs. Les alzines i les pinedes creixen a reduïdes zones. A la major part de l extensa Meseta castellana i a la vall de l Ebre i a la del Guadalquivir hi creix una estepa molt pobra.

23 6.2. El poblament L Espanya interior està poc poblada. L hàbitat rural tradicional es concentra en pobles petits o de tipus mitjà. Les zones rurals han tingut un despoblament i s ha produït un envelliment de la població. Fa poc temps que algunes zones s han revitalitzat gràcies a les activitats turístiques.

24 7. Els paisatges d alta muntanya 7.1. El clima i la vegetació 7.2. El poblament

25 7.1. El clima i la vegetació El clima d alta muntanya es caracteritza per les baixes temperatures: els hiverns són llargs, freds i amb molta neu. Els estius són frescos i curts. L alta muntanya es caracteritza per les precipitacions abundants. La vegetació està disposada en diversos pisos a causa del fet que les temperatures i les pluges de muntanya varien segons l altitud. Al peu de les muntanyes hi creixen conreus o boscos mediterranis i boscos de fulla caduca. Més amunt a vegades s hi fan boscos de coníferes i a més alçada hi creixen la landa i els prats.

26 7.2. El poblament A les zones d alta muntanya el relleu en general és abrupte i el clima és dur. Això dificulta les comunicacions. Per això aquestes zones estan poc poblades. Les activitats econòmiques tradicionals són la ramaderia i l explotació forestal. A l actualitat moltes zones de muntanya s han convertit en un espai d oci i de turisme.

27 8. El paisatge de les illes Canàries 8.1. El clima i la vegetació 8.2. El poblament

28 8.1. El clima i la vegetació Les illes Canàries presenten un clima subtropical àrid, amb temperatures altes tot l any. Les pluges hi són escasses i irregulars. L escassetat de precipitacions, unida al tipus de sòls volcànics, explica l absència de rius. A causa de la sequedat del clima, la vegetació hi és poc abundant.

29 8.2. El poblament La zona de la costa de les illes Canàries està molt poblada. Hi trobem des de pobles petits fins a grans ciutats. L activitat turística ha afavorit el creixement de moltes ciutats i pobles canaris.

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig OBJECTIUS DE LA UNITAT Localitzar les unitats de relleu i rius d Espanya i Catalunya Enumerar els trets bàsics del clima de la

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura?

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs. 74-75 1.- Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? 2.- A quina zona climàtica no hi ha hivern?... 3.- A quina zona no hi ha gairebé

Más detalles

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 1 Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 2 1. Defineix els següents conceptes: a. Atmosfera b. Clima

Más detalles

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 5 Els climes 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Quina funció té l atmosfera? Quines són les seves capes? Què és el clima? Com es pot conèixer el clima d una regió? Què és el temps?

Más detalles

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO)

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO) UNITAT 22 CATALUNYA 385 Catalunya està situada al nord-est de la península Ibèrica. És un país muntanyós. Les serralades més importants són els Pirineus -que estan situats al nord- i les Serralades Litorals

Más detalles

CLIMES I PAISATGES DEL MÓN

CLIMES I PAISATGES DEL MÓN CLIMES I PAISATGES DEL MÓN Els ecosistemes de la Terra Els ecosistemes càlids Els ecosistemes temperats Els ecosistemes freds Els ecosistemes càlids Paisatges de clima equatorial. Paisatges de clima tropical.

Más detalles

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA Nom Curs 1. EL RELLEU D'ESPANYA 1. On està situada Espanya? Quina extensió té? 2. Elabora un un esquema sobre el relleu de la Península seguint la divisió entre unitats interiors

Más detalles

MODELS D EXÀMENS PRIMER C

MODELS D EXÀMENS PRIMER C MODELS D EXÀMENS PRIMER C Examen Carolina, Raimon, Mario 1-. Quin clima representa aquest climograma? Per què? 2-. Vocabulari. Mínim 3. Landa: Bioma: Sabana: 3-. Explica la diferència entre temps i clima:

Más detalles

Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA

Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA TEMA 8.- LA PENÍNSULA IBÈRICA I L ESTAT ESPANYOL Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA La península Ibèrica està situada dins la zona de climes temperats. La major part de la seva superfície

Más detalles

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS 2015-2016 El dossier s ha d entregar el dia de la prova escrita de recuperació de la matèria. La nota de recuperació del curs s obtindrà considerant

Más detalles

Les planes i les muntanyes d Europa

Les planes i les muntanyes d Europa 34 Les planes i les muntanyes d Europa Europa és un continent menut, situat a l hemisferi nord. El relleu d Europa està format per: Planes al centre i a l est. Sistemes muntanyosos al nord i al sud. 1.

Más detalles

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació Escola Dr. Sobrequés Bescanó Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació En aquest tema aprendràs que : A causa del relleu variat, es donen diferents tipus de clima : el mediterrani d alta

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

UNITAT 9 EL CLIMA (2)

UNITAT 9 EL CLIMA (2) UNITAT 9 EL CLIMA (2) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ J.A. Bermúdez / Banco de imágenes y sonidos

Más detalles

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1 ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Pàg. 2 Annexos: Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de

Más detalles

Unitat 3 (II) Climes i paisatges de la Terra

Unitat 3 (II) Climes i paisatges de la Terra 8 Unitat 3 (II) Climes i paisatges de la Terra 0. Introducció 1. Climes de la Terra 2. Zona càlida: paisatge equatorial 3. Zona càlida: paisatge tropical 4. Zona càlida: paisatge desèrtic 5. Zones temperades:

Más detalles

Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament.

Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament. 1 Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament. 2 Completa aquestes frases sobre les àrees de la

Más detalles

DADES CLIMÀTIQUES DE LES CIUTATS DE REFERÈNCIA

DADES CLIMÀTIQUES DE LES CIUTATS DE REFERÈNCIA ANCHORAGE (Alaska, Estats Units d Amèrica) 61 13 6 N, 149 53 57 W El clima a Anchorage era de tipus subpolar, amb una temperatura mitjana anual de 2,1ºC i una gran amplitud tèrmica (màxima al juliol i

Más detalles

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia.

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia. EUROPA (2ª part) Realitza les següents activitats, per ordre, cercant la informació a les pàgines webs recomanades o al llibre de Coneixement del medi. 1. A classe, vam llegir les principals activitats

Más detalles

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica Gemma Torres Julià PREGUNTES AMB RESPOSTA Vocabulari principal Muntanya: Elevació del terreny natural i alta que sobresurt de l'entorn. Quina és la

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA TEMA 10.- EL CONTINENT EUROPEU Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA 1.- EL CONTINENT EUROPEU Europa és un continent situat a l hemisferi nord. Té una extensió de 10,200.000 Km2 i uns 730,000.000 d habitants.

Más detalles

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova.

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. GEOGRAFIA PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. L examen s ha de presentar escrit amb

Más detalles

El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia

El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia Les temperatures a l hivern, són suaus i a l estiu, càlides. Les precipitacions són escasses i irregulars

Más detalles

EL RELLEU DE CATALUNYA

EL RELLEU DE CATALUNYA 1. Què és el relleu? EL RELLEU DE CATALUNYA 2. Completa: Catalunya és un territori situat al, al sud d i obert al. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita al nord amb i. A l est amb. Al sud amb.

Más detalles

08/07/2015 ELEMENTS DEL CLIMA A) TEMPERATURA ASPECTES OBSERVABLES I QUANTIFICABLES DE L ATMÒSFERA. Quantitat de calor que hi ha a l aire.

08/07/2015 ELEMENTS DEL CLIMA A) TEMPERATURA ASPECTES OBSERVABLES I QUANTIFICABLES DE L ATMÒSFERA. Quantitat de calor que hi ha a l aire. El que anem a estudiar: Elements del clima Temperatura ( ºC ) Pressió ( mb o hpa ) Precipitacions (mm/m 2 o l / m 2 ) Humitat aire ( % ) Vent (m/sg) Evaporació i aridesa Insolació i nuvolositat Factors

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU MESETA 1 UNITATS INTERIORS

Más detalles

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA:

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: FITXA 1: Els elements del relleu A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: Depressió Vall Muntanya Altiplà A.2. RESPON A LES PREGUNTES SEGÜENTS: Com s anomena la localitat

Más detalles

PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta.

PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta. PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora per fer la prova. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta. L examen

Más detalles

LES COMARQUES DE CATALUNYA

LES COMARQUES DE CATALUNYA CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) LES COMARQUES DE CATALUNYA Nom i cognoms 4rt curs Aquest és el mapa de Catalunya N (nord) O (oest) E (est) S (sud) Catalunya limita al nord

Más detalles

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA TEMA 6.- EL MAPA D EUROPA Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA 1.- EL CONTINENT EUROPEU Europa és un continent situat a l hemisferi nord. Té una extensió de 10,200.000 Km2 i uns 730,000.000 d habitants. Banyen

Más detalles

TEMA 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES

TEMA 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES TEMA 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES 1.- PAISATGE NATURAL I PAISATGE HUMANITZAT La Terra està formada per una gran varietat de paisatges. El relleu, el clima, el tipus de sòl, l erosió, la proximitat del

Más detalles

Riscos Atmosfèrics a Catalunya: Sequera (I)

Riscos Atmosfèrics a Catalunya: Sequera (I) Riscos Atmosfèrics a Catalunya: Sequera (I)!El clima mediterrani es caracteritza per: < Manca de pluges a l'estiu amb el juliol i la primer a quinzena de l'agost secs i calorosos < Fortes precipitacions

Más detalles

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES 1.- PAISATGE NATURAL I PAISATGE HUMANITZAT La Terra està formada per una gran varietat de paisatges. El relleu, el clima, el tipus de sòl,

Más detalles

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO.

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU 1r ESO Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_05_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_deures

Más detalles

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE PROCÉS PER FER UN COMENTARI: 1.- IDENTIFICA I SITUA ELS ELEMENTS VISIBLES DEL MAPA 2.- ANALITZA LES DADES QUE ENS APORTA LA DISPOSICIÓ DELS ELEMENTS EN EL MAPA

Más detalles

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS TEMA 11: EL MEDI FÍSIC DE LES ILLES BALEARS Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS El clima de les Illes Balears és el mediterrani típic, suavitzat per la presència marina. La humitat atmosfèrica és elevada,

Más detalles

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers 1.- Què és una galàxia? LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR 1. La Terra, un punt a l Univers 2.- De quina galàxia forma part el planeta Terra?... 3.- Defineix: ESTEL ( estrella ) : PLANETA: 4.- Què és

Más detalles

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA 1.- Què és un climograma? Un climograma és un gràfic en el qual representem simultàniament els valors de temperatura mitjana mensual, mitjançant una línia, i els

Más detalles

UNITAT 8 EL CLIMA (1)

UNITAT 8 EL CLIMA (1) UNITAT 8 EL CLIMA (1) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ 137 138 139 Completa el vocabulari fent un

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional.

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional. EL CLIMA - Concepte de temps atmosfèric i de clima - Factors del clima: geogràfics i atmosfèrics - Elements del clima - Tipus de temps - Els climes d Espanya - Terminologia - Exercicis de mapatge Espanya

Más detalles

C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA

C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA PROVES D ACCÉS A GRAU MITJÀ Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ Disposau d 1 hora per fer la prova. Heu de contestar al mateix full a l espai per a cada pregunta.

Más detalles

El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya

El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya El Marc Físic d Europa Europa és un apèndix menor a la part sudoccidental del continent eurasiàtic. Presenta una gran diversitat de relleu: massissos antics,

Más detalles

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS TEMA 6: EL MEDI NATURAL DE LES ILLES BALEARS Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS El clima de les Illes Balears és el mediterrani típic, suavitzat per la presència marina. La humitat atmosfèrica és

Más detalles

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li donen una singularitat encara més definitòria, situades

Más detalles

MODELS D EXÀMENS PRIMER D

MODELS D EXÀMENS PRIMER D Examen Delfina, Raquel i Muntagha MODELS D EXÀMENS PRIMER D 1-A quin paisatge correspon aquest climograma? Per què? (1,5 punts) 2-Defineix els següents conceptes: (1,75 punts) Isotermes: Pluviòmetre: Anticicló:

Más detalles

Les temperatures. Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants

Les temperatures. Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants Els elements del clima Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants que formen part d un clima. Les temperatures La temperatura és la intensitat de la calor de l aire. Es mesura

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Geografia Sèrie 1 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades. Oferta de places hoteleres per municipis (2006)

Más detalles

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011 FITXES LOCALS 1 CAS: FLIX DADES BÀSIQUES Superfície: 116,9 km 2 Població: 4.61 habitants (21) Nombre d empreses: 296 (21) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 211 2 EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ Evolució 425 42 428 Comparativa

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL

CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL. 1961-199 El clima del Vallès Oriental és diferent segons la zona degut a l orografia del terreny, és mediterrani prelitoral central a la plana del Vallès, mediterrani

Más detalles

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ I.b.1.1. PRECIPITACIÓ Tot i que Menorca compta amb un nombre d estacions meteorològiques prou elevat, la seva distribució no és gens homogènia i les sèries que existeixen divergeixen molt entre elles quant

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista 149.597.870 quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en compte

Más detalles

magnituds socioeconòmiques

magnituds socioeconòmiques Principals magnituds 1.619 llocs de treball més respecte del mateix període de l any anterior Societats R. general 1.545 35,0 12 0,8 7 0,5 R. autònoms 2.865 65,0-1 0,0 55 2,0 TOTAL 4.410 100,0 11 0,4 62

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis EL SECTOR TERCIARI Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis El sector terciari és el que inclou una

Más detalles

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES 1.* Digueu quina part de la planta porta a terme les següents funcions. a) Les fulles b) Les tiges c) Les arrels 1.1. Capten energia de la llum

Más detalles

magnituds socioeconòmiques

magnituds socioeconòmiques Principals magnituds 1.913 llocs de treball més respecte del mateix període de l any anterior Societats R. general 1.503 36,4 4 0,3-31 -2,0 R. autòn oms 2.629 63,6-10 -0,4 107 3,4 TOTAL 4.132 100-6 -0,2

Más detalles

LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA: ELS MAPES 1. La latitud i la longitud

LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA: ELS MAPES 1. La latitud i la longitud LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA: ELS MAPES 1. La latitud i la longitud 1.- Què són les coordenades geogràfiques? 2.- Defineix : paral lel: meridià: hemisferi: equador: meridià de Greenwich: 3.- Pàg. 25 (exercici

Más detalles

Els climes de la Terra i el paisatge natural.

Els climes de la Terra i el paisatge natural. Els climes de la Terra i el paisatge natural. Elements que determinen un clima Latitud. Climes Zonals Altitud. Climes Azonals. Clima de muntanya. Continentalitat. Influència marítima. Zones i climes ZONES

Más detalles

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents 23 de juliol del 2009 Padró d habitants residents a l estranger 2009 Catalunya té 144.002 ciutadans que resideixen a l estranger habitualment França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Más detalles

PART COMUNA [4 punts] Exercicis obligatoris per a tots els alumnes. Observeu el gràfic següent i responeu a les qüestions plantejades.

PART COMUNA [4 punts] Exercicis obligatoris per a tots els alumnes. Observeu el gràfic següent i responeu a les qüestions plantejades. Proves d Accés a la Universitat. Curs 2017-2018 Geografia Sèrie 1 Exercici 1 [2 punts] PART COMUNA [4 punts] Exercicis obligatoris per a tots els alumnes Observeu el gràfic següent i responeu a les qüestions

Más detalles

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de maig de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Bona Sort!

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de maig de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Bona Sort! GEOGRAFIA INSTRUCCIONS DE LA PROVA PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de maig de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. L examen s ha de presentar escrit amb tinta

Más detalles

DOSSIER DE REPÀS CIÈNCIES SOCIALS. 1r ESO

DOSSIER DE REPÀS CIÈNCIES SOCIALS. 1r ESO DOSSIER DE REPÀS CIÈNCIES SOCIALS 1r ESO -ALUMNA/E: -CURS: - Respon de manera clara, neta i ordenada totes les activitats. Has de copiar els enunciats de les activitats i han de contestar al quadern. -

Más detalles

Set & Ros cultiva les seves oliveres de manera ecològica i distribueix productes de gran qualitat i de cultiu ecològic.

Set & Ros cultiva les seves oliveres de manera ecològica i distribueix productes de gran qualitat i de cultiu ecològic. Set & Ros cultiva les seves oliveres de manera ecològica i distribueix productes de gran qualitat i de cultiu ecològic. Ros Caubó Oli d oliva verge extra ecològic. Olives seleccionades. Producció limitada.

Más detalles

TEMA 03 ELS BIOMES. Classe 1 La casa de tots

TEMA 03 ELS BIOMES. Classe 1 La casa de tots TEMA 03 ELS BIOMES Classe 1 La casa de tots La biosfera és la part de la Terra en què es desenvolupen els organismes vius, que comprèn la regió inferior de l'atmosfera, els mars i les capes més exteriors

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Padró (xifres oficials de població) Dades 01/01/2012 Data d actualització 22 de febrer de 2013

Padró (xifres oficials de població) Dades 01/01/2012 Data d actualització 22 de febrer de 2013 Demografia Padró (xifres oficials de població) Dades 01/01/2012 Data d actualització 22 de febrer de 2013 Principals resultats» La població resident a les Illes Balears, segons la revisió del padró de

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista uns 150,000.000 de quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en

Más detalles

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 1 Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 2 1. Distribució de la població mundial. A partir del document, respon: a) Classificació.

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

Padró municipal d habitants. Població estrangera. Any La població de nacionalitat estrangera disminueix un 5,6% el 2015 a Catalunya

Padró municipal d habitants. Població estrangera. Any La població de nacionalitat estrangera disminueix un 5,6% el 2015 a Catalunya 3 de març de 2016 Padró municipal d habitants. Població estrangera. Any 2015 La població de nacionalitat estrangera disminueix un 5,6% el 2015 a Catalunya L Alt Empordà i la Segarra són les comarques amb

Más detalles

Unitat 8. El planeta Terra i la mesura del temps. 1 ESO - Naturals. El planeta Terra i la mesura del temps Unitat 8 1 ESO - Naturals 1 / 13

Unitat 8. El planeta Terra i la mesura del temps. 1 ESO - Naturals. El planeta Terra i la mesura del temps Unitat 8 1 ESO - Naturals 1 / 13 Unitat 8 El planeta Terra i la mesura del temps 1 ESO - Naturals El planeta Terra i la mesura del temps Unitat 8 1 ESO - Naturals 1 / 13 1. La forma de la Terra Demoatracó que la Terra és redona Els vaixells

Más detalles

Tema 3 (I): El sector primari i secundari a Catalunya

Tema 3 (I): El sector primari i secundari a Catalunya En aquest tema aprendràs que : El sector primari és el que obté els recursos directament de la natura. En formen part : L agricultura La ramaderia La pesca L explotació de boscos El sector secundari comprén

Más detalles

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE Jo VISC Tu VIUS Ell / Ella / Vostè VIU Nosaltres VIVIM Vosaltres

Más detalles

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona 1. Aspectes metodològics de l Observatori 2. Repàs als principals indicadors 3. Dinamisme socioeconòmic del Món Rural Índex

Más detalles

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE ESTAR-SE Jo VISC m estic Tu VIUS t estàs Ell / Ella / Vostè VIU s està

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 Observeu el mapa següent i responeu a les preguntes plantejades. Perillositat

Más detalles

els biomes geobotànica la vegetació del món. els biomes

els biomes geobotànica la vegetació del món. els biomes els biomes regnes florístics 1. Regne Holàrctic 2. Regne Pàleotropical 3. Regne Neotropical 4. Regne Australià 5. Regne Capense 6. Regne Antàrctic 30º N Equador 30º S els biomes Tundra àrtica Taigà. Bosc

Más detalles

TASCA 2.- LA POBLACIÓ

TASCA 2.- LA POBLACIÓ TEMA 3: ÀFRICA TASCA 2.- LA Amb un 22% de la terra emergida del planeta, Àfrica representa el 14% de la població mundial i una densitat de 32 h/km2, superior a la d'amèrica i Oceania, però molt inferior

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B

COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B 1 INDEX Primera part pàgina 1_Quines són les comarques... 1 2_Situació del mapa... 1 3_Tipus de clima... 2 4_Relleu més important... 2 5_Vegetació...

Más detalles

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta REINALD BESALÚ I ANNA MEDRANO / JULIOL 215 Principals resultats de l estudi: - Els films amb participació de productores catalanes produïts

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2011-2012 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

Más detalles

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del al 6 de març de Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Entre les TU del dia de març i les TU del dia 6 de març de l Observatori Fabra

Más detalles

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7.

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. ESPANYA I CATALUNYA » 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. MIGRACIONS TRANSOCEÀNIQUES » La densitat

Más detalles

Prof. Félix González Chicote. Los paisajes de España.

Prof. Félix González Chicote. Los paisajes de España. Los paisajes de España. Para conocer los paisajes españoles hay que tener en cuenta una serie de factores climáticos. Factores geográficos. Latitud. España se encuentra situada en el hemisferio norte,

Más detalles

C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA

C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA PROVES D ACCÉS A GRAU MITJÀ Convocatòria extraordinària setembre 2014 VERSIÓ EN CATALÀ Disposau d 1 hora per fer la prova. Heu de contestar al mateix full, a l espai

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES ' 5A. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES ECOSISTEMA DE BOSCOS Es un ecosistema terrestre en el que la vegetació predominant es l'arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrós

Más detalles