DOSSIER D ESTIU. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO. Alumne/a: Data de lliurament:

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "DOSSIER D ESTIU. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO. Alumne/a: Data de lliurament:"

Transcripción

1 DOSSIER D ESTIU BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO Alumne/a: Data de lliurament:

2

3 1. Quins són els bioelements més abundants en els éssers vius? TEMA 1 : LA CÈL LULA 2. A quin grup de biomolècules pertany: fosfolípid, glucogen, ADN, enzim, greixos, midó. 3. D on ve la paraula cèl lula? Qui va ser el descobridor de las cèl lules? En quin any? 4. Necessitem microscopi per observar totes les cèl lules? Justifica la resposta. Quin microscopi s utilitza per fotografiar estructures internes cel lulars? 5. Enuncia la teoria cel lular. Qui la va formular? Quin any?

4 6. Digues el noms de les parts assenyalades i la funció que fan a la cèl lula

5 7. Escriu les semblances i les diferències entre: a) Una cèl lula procariota i una eucariota. b) Una cèl lula animal i una cèl lula vegetal. 8. Cloroplasts: funció, forma, on se situa la clorofil la. Posa noms a les parts del dibuix.

6 TEMA 2 : LA DIVISIÓ CEL LULAR 1. Defineix: ADN, gen, cromosoma, haploide, diploide, autosoma, cromosomes sexuals. 2. Quina és la diferència entre cromosomes homòlegs i cromàtides germanes? 3. Quina és la diferència principal entre la mitosi i la meiosi?

7 4. Per què es duplica el material genètic al principi de la mitosi i de la meiosi? 5. Completa els esquemes següents, tot explicant el que va succeint en cadascuna de les fases.

8 6. Què és la recombinació gènica? En quin tipus de cèl lules succeeix? En quin moment? Quin és el seu gran avantatge per a l espècie? 7. Justifica quin sistema de reproducció (sexual o asexual) és millor en ambients estables i en ambient canviants.

9 TEMA 3 : GENÈTICA 1. Defineix: genotip, fenotip, al lel recessiu, al lel dominant, homozigot, heterozigot i cariotip. 2. Per què la unió d un individu Mm amb un mm té el 50% de possibilitats de tenir un fill albí? En quins casos la descendència d un dels fills normals pot ser albina? Què és l albinisme?

10 3. Com serà la descendència entre dos individus heterozigots per al color dels ulls, on el marró domina sobre el blau? Digues el fenotip i el genotip. 4. Explica les lleis de Mendel amb un exemple.

11 5. Quin dels dos progenitors és el responsable de determinar el sexe dels seus fills? Per què? 6. Quina serà la descendència entre una dona normal i un home hemofílic? Justifica la teva resposta fent l encreuament. 7. I entre un home daltònic i una dona portadora de daltonisme? Fes l encreuament per a justificar la teva resposta. 8. En la figura següent s indiquen els grups sanguinis d una família. Un d ells té un grup sanguini no explicable en base al tipus d herència d aquest caràcter. Indica de quina persona es tracta, justificant la teva resposta.

12 9. Què és una mutació? Digues quin tipus de mutació presenta la persona que té el següent cariotip. És un home o una dona? Justifica les teves respostes.

13 TEMA 4 : ADN I BIOTECNOLOGIA 1. Compara la transcripció i la traducció: finalitat, molècules implicades i lloc on es du a terme. 2. Donada la següent seqüència d ADN, fes la cadena complementària i transcriu-la després a ADN-missatger. ATCCGATTCGGAATCGAT 3. Què és el codi genètic? 4. Quina diferència hi ha entre els organismes modificats genèticament (OGM) i els transgènics?

14 5. Llegeix la pàgina 65 del llibre de Biologia i Geologia de 4t d ESO i fes un esquema del procés que s hi descriu. 6. Comenta tres aplicacions de la biotecnologia en el camp de la salut, de l agricultura i de la ramaderia.

15 TEMA 5: L EVOLUCIÓ BIOLÒGICA 1. Explica l experiment que va demostrar la falsedat de la teoria de la generació espontània. 2. Segons l experiment de Miller, com es van formar les primeres cèl lules? 3. Defineix i posa un exemple: òrgan homòleg, òrgan anàleg, òrgan vestigial.

16 4. Explica la diversitat d espècies actuals des del punt de vista del fixisme, del catastrofisme, del lamarckisme, del darwinisme i del neodarwinisme. 5. Explica les següents proves que es tenen de l evolució:

17 6. Per què no hi ha mamífers placentaris a Austràlia? Per què l hemoglobina del ximpanzé és tant semblant a la de l ésser humà? 7. En una espècie de cargols terrestres hi ha dues varietats, una amb la closca clara i l altre ratllada amb bandes fosques. Explica com podria influir aquest caràcter en la probabilitat de supervivència de cada varietat i quin paper hi juga la selecció natural. Quan es podria parlar que s haurien originat dues espècies diferents? 8. Defineix espècie.

18 TEMA 6/7 : ECOSISTEMES 1. Per què es parla de cicle de la matèria i en canvi del flux d energia? 2. Escriu una cadena tròfica amb cinc nivells tròfics. Indica el nom de cada nivell tròfic. 3. Digues quin és el paper dels descomponedors en les xarxes tròfiques? 4. Quin avantatge presenta una xarxa tròfica respecte una cadena tròfica? 5. Què és la regla del 10%?

19 6. Fes un esquema del cicle del carboni, del fòsfor i del nitrogen. 7. Defineix: successió primària, successió secundària, comunitat clímax, euriterm, estenohalí, estratega de la r, estratega de la k. Posa un exemple de cadascun.

20 TEMA 8/9/10 : GEOLOGIA 1. Utilitzant l escala del temps, digues: a) quan van començar l era Mesozoica b) quan va començar el Carbonífer c) quant de temps va durar el Cambrià d) durada de l era Paleozoica 2. Com es va forma l atmosfera primitiva? Quin és l origen de l oxigen i de l ozó actuals? 3. Quines són les dues condicions bàsiques per a que es formi un fòssil? Què és un fòssil guia?

21 4. Explica la teoria de la deriva continental i digues quines proves va presentar Wegener. 5. Posa el nom a les plaques i localitza en el mapa els límits convergents, divergents i transformants.

22 6. Localitza en el mapa les dorsals oceàniques. Explica amb un esquema quins tipus de fenòmens s hi donen lloc. 7. Explica amb l ajut d un esquema com es van formar l Himàlaia, Islàndia, Indonèsia, els Andes, el mar Roig i Hawaii.

23 8. Per què els límits entre plaques solen ser zones de gran activitat sísmica i volcànica? 9. Indica quina és la diferència entre l escala de Richter i la de Mercalli. On podríem trobar un terratrèmol amb una intensitat de 8 i que en canvi tingués una magnitud molt més baixa? 10. Defineix: epicentre, hipocentre, sismògraf.

24 11. Fes un esquema dels diferents tipus de volcans tot dient quin tipus d erupció volcànica presenten. 12. Quina diferència hi ha entre una diàclasi i una falla? 13. Identifica els tipus de falles. Assenyala en un d elles les seves parts.

25 14. Completa: 15. Identifica les estructures en el següent esquema:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula procariota i una eucariota.

2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula procariota i una eucariota. DOSSIER RECUPERACIÓ 4t ESO (BIOLOGIA-GEOLOGIA) TEMA: L ORGANITZACIÓ CEL LULAR DELS ÉSSERS VIUS 1. Enumera els postulats de la teoria cel lular. 2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula

Más detalles

EL NUCLI. ESTRUCTURA D INFORMACIÓ EL NÚCLEO. ESTRUCTURA DE INFORMACIÓN

EL NUCLI. ESTRUCTURA D INFORMACIÓ EL NÚCLEO. ESTRUCTURA DE INFORMACIÓN EL NUCLI. ESTRUCTURA D INFORMACIÓ EL NÚCLEO. ESTRUCTURA DE INFORMACIÓN JUNIO 2002 SEPTIEMBRE 2002 JUNIO 2003 1) Explica breument els nivells d'organització de la cromatina. Explica brevemente los niveles

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

NOM...Curs Relaciona les dos columnes. * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO. múscul, neurona

NOM...Curs Relaciona les dos columnes. * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO. múscul, neurona NOM...Curs..... 3.- Relaciona les dos columnes. Nivell atòmic Nivell molecular Nivell cel lular Nivell pluricel lular * AMINOÀCID * GREIXOS * POTASI * PULMONS * FIBROCITS * SISTEMA NERVIÓS * TENDONS *

Más detalles

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Biologia Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

Bell-lloc Exercicis 1

Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 2 1. INTRODUCCIÓ. 1. Fes un resum d aquest apartat dels apunts a la llibreta. 2. Observa aquesta fotografia. Aquest animal no ha tingut massa sort. Però sabries

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius Error! Marcador no definido.de Grau Superior Biologia

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius Error! Marcador no definido.de Grau Superior Biologia CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d'accés a Cicles Formatius Error! Marcador no definido.de Grau Superior 2000 Part específica Biologia Per accedir a cicles formatius de grau superior: Gestió i organització

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR JUNIO 2002 Este esquema representa les diferents étapes d'un procés cellular. Observeu~lo i responeu: Este esquema representa las diferentes etapas de un proceso celular.

Más detalles

NOM...Curs... * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO

NOM...Curs... * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO NOM...Curs..... 3.- Relaciona les dos columnes. Nivell atòmic Nivell molecular Nivell cel lular Nivell pluricel lular * AMINOÀCID * GREIXOS * POTASI * PULMONS * FIBROCITS * SISTEMA NERVIÓS * TENDONS *

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:...

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO IES CAMÍ DE MAR CURS 2016-2017 Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... Instruccions de la tasca a realitzar durant l estiu. Naturals 1r ESO Aquest dossier

Más detalles

Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia?

Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia? EXERCICIS RESOLTS DE LES LLEIS DE MENDEL Exercici 1 Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia? 1. Treballar

Más detalles

Biologia i Geologia 4t ESO

Biologia i Geologia 4t ESO 28/06/2017 TASQUES D ESTIU 2017 Ciències de la Naturalesa 4t Curs d ESO Biologia i Geologia 4t ESO Nom: Cognoms: Data: BLOC 1: BIOLOGIA 1. Fes un esquema amb els principals esdeveniments amb els investigadors

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 4t ESO B/C

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 4t ESO B/C Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 4t ESO B/C Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Defineix els conceptes següents: a) Gen. b) Al lel. c) Cromosoma. d) Autosoma.

Más detalles

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació?

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació? LA MEIOSI El procés 1 La meiosi és el tipus de divisió cel lular que es produeix en cèl lules especialitzades relacionades amb processos sexuals. Per exemple, en els aparells reproductors dels animals

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE NATURALS. 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta):

DOSSIER D ESTIU DE NATURALS. 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta): INS PERE BORRELL Alumne: Ciències naturals Curs: 1r A DOSSIER D ESTIU DE NATURALS 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta): 2. Defineix: Meteorit: Satèl lit: Asteroide: Estel fugaç: 2.

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ SETEMBRE BIOLOGIA-GEOLOGIA 4rt ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ SETEMBRE BIOLOGIA-GEOLOGIA 4rt ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ SETEMBRE BIOLOGIA-GEOLOGIA 4rt ESO NOM... Per poder fer l examen, cal entregar aquest dossier completament fet. En cas contrari, no hi haurà opció a realitzar-lo. Algunes de les

Más detalles

Manuel López Naval Pàgina 1

Manuel López Naval Pàgina 1 Manuel López Naval Cicle cel lular Consta de dos períodes de duració desigual Interfase: o període llarg : o període curt Interfase Ocupa la major part de la vida de la cèl lula Augmenta de mida Fa les

Más detalles

Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills.

Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. Exercici 1 (Monohibridisme) Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. a.escriu el genotip i el fenotip d aquests pares. b.escriu el genotip dels gàmets que poden formar.

Más detalles

Biologia Sèrie 1. Instruccions

Biologia Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Biologia Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR FPE Solucions, i criteris de correcció i puntuació de la convocatòria ordinària 2006 BIOLOGIA

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR FPE Solucions, i criteris de correcció i puntuació de la convocatòria ordinària 2006 BIOLOGIA La prova consta de dues parts: PRIMERA PART: Cal contestar les qüestions dels exercicis 1 i 2. SEGONA PART: Cal triar una de les dues opcions, A o B, per a les preguntes 3 i 4. Cal indicar clarament l

Más detalles

ORIGEN DE LA VIDA. 1. Teoria de la generació espontània -Experiment de Redi -Experiment de Pasteur 2. Teoria endosimbiòtica

ORIGEN DE LA VIDA. 1. Teoria de la generació espontània -Experiment de Redi -Experiment de Pasteur 2. Teoria endosimbiòtica ORIGEN DE LA VIDA 1. Teoria de la generació espontània -Experiment de Redi -Experiment de Pasteur 2. Teoria endosimbiòtica Teoria de la generació espontània Esta idea comença en l època grega i Aristòtil

Más detalles

Volcans i terratrèmols

Volcans i terratrèmols Volcans i terratrèmols 1 Recollint dades sobre els terratrèmols 1. Aneu a l'adreça següent per obtenir una llista dels terratrèmols majors de 4 graus de magnitud (escala de Richter) que s han produït els

Más detalles

1.4. Els àcids nucleics

1.4. Els àcids nucleics 1.4. Els àcids nucleics Són polímers de nucleòtids Se sintetitzen des de l extrem 5 (carboni 5 del primer nucleòtid) cap a l extrem 3 (carboni 3 de l últim nucleòtid) No hi ha enzims que permetin afegir

Más detalles

La reproducció de la cèl lula eucariota (4)

La reproducció de la cèl lula eucariota (4) La reproducció de la cèl lula eucariota (4) La reproducció de la cèl lula eucariota La divisió cel lular. Tipus. El cicle cel lular. La interfase. El cicle cel lular. La divisió cel lular o fase M Formes

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

Unidad 1. LA REPRODUCCIÓN: DE LA CÉLULA AL ORGANISMO.

Unidad 1. LA REPRODUCCIÓN: DE LA CÉLULA AL ORGANISMO. Unidad 1. LA REPRODUCCIÓN: DE LA CÉLULA AL ORGANISMO. 1. Conocer e identificar los niveles de organización celular. 2. Explicar los postulados de la teoría celular. 3. Conocer la morfología y los principales

Más detalles

Els cicles biològics

Els cicles biològics Els cicles biològics Un cicle biològic és la seqüència de fases de la vida reproductiva d'un organisme: des de la seva concepció fins a la producció de la seva pròpia descendència. Cicle de vida humà:

Más detalles

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA JUNIO 2002 a) Estructura general de un aminoácido. Concepto de péptido Estructura general d'un aminoàci. Concepte de pèptid b)

Más detalles

ISLAS BALEARES. Índice. Juny de Juny de Setembre de Juny de Setembre de

ISLAS BALEARES. Índice. Juny de Juny de Setembre de Juny de Setembre de ISLAS BALEARES Índice Juny de 2007 252 Juny de 2006 255 Setembre de 2006 258 Juny de 2005 261 Setembre de 2005 264 Información extraída de la página web de la Universidad de las Islas Baleares: http://www.uib.es

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso MALGRAT DE MAR DOSSIER DE RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE. Nom i cognoms: NOTA: 1.- Marca la resposta correcta: 1- Els processos

Más detalles

SOLUCIÓ DE LES PREGUNTES DE L EXAMEN 1

SOLUCIÓ DE LES PREGUNTES DE L EXAMEN 1 SOLUCIÓ DE LES PREGUNTES DE L EXAMEN 1 1a Part. Preguntes sobre continguts de la primera part del curs: 1.Fixa t en el dibuix següent: (1punt) a. Escriu una cadena tròfica que aparegui al dibuix i que

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 3 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius.

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1- Quina diferència hi ha entre teixit, òrgan i sistema. 2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. 3- Indica el nivell d organització al que pertanyen:

Más detalles

Convocatòria Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica

Convocatòria Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Biologia Sèrie 1 Fase específica Exercici 1 Qualificació a b c a Convocatòria 2017 Exercici 2 b c Exercici 3 a b Suma de notes parcials Qualificació

Más detalles

GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA

GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA 1 Observa aquest pedigrí. Els homes es representen per un quadrat i les dones per una rodona. Els individus normals per símbols blancs i els afectats per la malaltia

Más detalles

Biologia I. Una experiència d'enllaç entre batxillerat i universitat. Francesc Mestres i col.

Biologia I. Una experiència d'enllaç entre batxillerat i universitat. Francesc Mestres i col. Biologia I. Una experiència d'enllaç entre batxillerat i universitat Francesc Mestres i col. Introducció: Implantació EEES. Ministeri: Matèria Biologia 12 ECTS. Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona:

Más detalles

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA.

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. Guía didàctica. A partir del tutorial a http://www.biocourse.com/ui/swf/ilabs/lac_operon.swf, l alumnat podrà treballar el model de l operó, analitzant

Más detalles

Feina d estiu. 1. Observa el dibuix esquemàtic d una cèl lula i respon les preguntes.

Feina d estiu. 1. Observa el dibuix esquemàtic d una cèl lula i respon les preguntes. Biologia i Geologia, 4rt ESO Curs 2014-2015 Feina d estiu 1. Observa el dibuix esquemàtic d una cèl lula i respon les preguntes. a) És procariota o eucariota? Es tracta d una cèl lula animal o vegetal?

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

Qüestionari (Adreçament IP)

Qüestionari (Adreçament IP) Qüestionari (Adreçament IP) 1. Quina longitud, en bits, té una adreça IPv4? Com es representa una IPv4? 2. Per cadascuna de les classes IP (A, B i C), digues: valors dels primers bits rang del 1r byte

Más detalles

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE Noor Benghanou Kouiyed MENDEL L ÈPOCA ANTERIOR A MENDEL Es creia en la teoria genètica de la mescla. En que els descendents presentaven les característiques intermèdies dels

Más detalles

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I CURS ANTERIOR DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes amb la

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena

Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena LES LLEIS DE L HERÈNCIA Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena genotip al conjunt de gens d'un organisme; s'ha heretat

Más detalles

Departament de Tecnología INS VILA-SECA CURS NOM I COGNOMS:... GRUP:...

Departament de Tecnología INS VILA-SECA CURS NOM I COGNOMS:... GRUP:... Departament de Tecnología INS VILA-SECA CURS 2016 2017 NOM I COGNOMS:... GRUP:... Omple els espais del text de sota: El... és la força o energia que s aplica als electrons per desplaçar los. La quantitat

Más detalles

BIOLOGIA 4t ESO. Què cal estudiar de cada tema per la recuperació a final de juny i/o al setembre?

BIOLOGIA 4t ESO. Què cal estudiar de cada tema per la recuperació a final de juny i/o al setembre? BIOLOGIA 4t ESO Què cal estudiar de cada tema per la recuperació a final de juny i/o al setembre? UNITAT 1. MÈTODE CIENTÍFIC Saber els passos del mètode científic i saber aplicar-los a un exemple Observació

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR. Proteïnes DNA. Conceptes a recordar

GENÈTICA MOLECULAR. Proteïnes DNA. Conceptes a recordar GENÈTICA MOLECULAR Conceptes a recordar Proteïnes Són macromolècules formades per aminoàcids, l ordre dels aminoàcids ve donat per les instruccions del DNA en el procés de l expressió genètica (transcripció,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Biologia Sèrie 2 Fase específica Qualificació a Exercici 1 b c a Exercici 2 b c a Exercici 3 b Suma de notes parcials c Qualificació

Más detalles

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents:

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: 1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: a) Està formada per milers de milions d estrelles. b) Orbita entre Mart i Júpiter. c) La Terra només en té un. d) És

Más detalles

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I C U R S A N T E R I O R DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA I GEOLOGIA DE. 4t D'ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA I GEOLOGIA DE. 4t D'ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA I GEOLOGIA DE 4t D'ESO NOTA: Aquestes són les activitats que heu de realitzar durant l estiu i que us permetran presentar-vos a l examen de setembre, a més d ajudar-vos

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2011 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut 1 2 3 Qualificació a b a b c a b c Qualificació final Qualificació

Más detalles

Prueba de acceso a la Universidad para mayores de 25 años

Prueba de acceso a la Universidad para mayores de 25 años Prueba de acceso a la Universidad para mayores de 25 años Asignatura: Biología MODELO DE EXAMEN 1.- Moléculas orgánicas: Los lípidos y sus funciones. 2.- Células procariotas y eucariotas. 3.- Estructura

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ 2on TRIMESTRE. Biologia i geologia

DOSSIER RECUPERACIÓ 2on TRIMESTRE. Biologia i geologia DOSSIER RECUPERACIÓ 2on TRIMESTRE Biologia i geologia 4rt ESO Curs: 2013-14 Biologia i geologia Avaluació: 2 Data: Nom i cognoms: Grup/classe: 4rt A Nota: Unitat 5 La cèl.lula, unitat de vida Els nivells

Más detalles

TEMA 11 El Nucli: Mitosi i meiosi. IES Enric Valor Nieves Martinez Danta 1

TEMA 11 El Nucli: Mitosi i meiosi. IES Enric Valor Nieves Martinez Danta 1 TEMA 11 El Nucli: Mitosi i meiosi IES Enric Valor Nieves Martinez Danta 1 1- El nucli 2- La cromatina i els cromosomes 3- El cicle cel.lular 4- La mitosi 5- Citocinesi 6- La meiosi 7- Els cicles vitals

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya TEMARI DEL PRIMER EXERCICI DE LA PART A HISTÒRIA 1. L hominització. De l'australopitec a l'homo sapiens. 2. L Homo sapiens i la colonització de la Terra. 3. Del depredador al productor, canvis en l economia

Más detalles

Pictogrames de seguretat

Pictogrames de seguretat Activitat 1 Encercla com a l exemple, els pictogrames de seguretat del laboratori: Activitat 2 Quin és quin? Escriu el significat sota el pictograma corresponent. 1. Materials tòxics 2. Material explosiu

Más detalles

REPÀS DE BIOLOGÍA 1r DE BATXILLERAT per alumnes pendents

REPÀS DE BIOLOGÍA 1r DE BATXILLERAT per alumnes pendents REPÀS DE BIOLOGÍA 1r DE BATXILLERAT per alumnes pendents 1- BIOMOLÈCULES Estudiar: BIOELEMENTS: primaris i secundaris BIOMOLÈCULES INORGÀNIQUES: o AIGUA o SALS MINERALS BIOMOLOECULES ORGÀNIQUES (De les

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles

Problemes de genètica. Informació addicional.

Problemes de genètica. Informació addicional. Enllaços d interès: Societat Espanyola de Genètica http://www.segenetica.es/ Problemes de genètica. Informació addicional. Per a saber-ne més, Curs de Genètica (UAB) http://biologia.uab.es/base/base.asp?sitio=cursogenetica&anar=diapos

Más detalles

BLOC DE QUÍMICA : LA MATÈRIA I LES SEVES PROPIETATS. LA DIVERSITAT DE LA MATÈRIA.

BLOC DE QUÍMICA : LA MATÈRIA I LES SEVES PROPIETATS. LA DIVERSITAT DE LA MATÈRIA. DEURES D ESTIU CIÈNCIES NATURALS 1r ESO CURS 14/15 Nom i curs: Aquest dossier compta el 20% de la nota final. Cal lliurar-lo el dia de l examen completament fet i amb les activitats realitzades en folis

Más detalles

LÍMITS DE FUNCIONS. CONTINUÏTAT I BRANQUES INFINITES

LÍMITS DE FUNCIONS. CONTINUÏTAT I BRANQUES INFINITES LÍMITS DE FUNCIONS. CONTINUÏTAT I BRANQUES INFINITES Pàgina 7 REFLEIONA I RESOL Aproimacions successives Comprova que: f () = 6,5; f (,9) = 6,95; f (,99) = 6,995 Calcula f (,999); f (,9999); f (,99999);

Más detalles

TEMA 7. Proves χ 2 i de bondat d ajust

TEMA 7. Proves χ 2 i de bondat d ajust PROBLEMES D ESTADÍSTICA MATEMÀTICA II 1 TEMA 7. Proves χ 2 i de bondat d ajust 1. S ha estimat que el nombre d accidents diaris en cada regiment de l exèrcit segueix una distribució de Poisson de paràmetre

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

ACTIVITATS RECUPERACIÓ BIOLOGIA TERCER ESO NOM I COGNOMS... ACTIVITATS REFORÇ BIOLOGIA.

ACTIVITATS RECUPERACIÓ BIOLOGIA TERCER ESO NOM I COGNOMS... ACTIVITATS REFORÇ BIOLOGIA. ACTIVITATS REFORÇ BIOLOGIA. 1.- COMPLETEU: El elements químics que formen la matèria dels éssers vius s anomenen...els 4 principals són...si aquest elements s uneixen formen les...que poden ser inorgàniques

Más detalles

WALL E, EVA i la planta dins la sabata

WALL E, EVA i la planta dins la sabata WALL E, EVA i la planta dins la sabata 1.-Per què WALL E està tot sol a la Terra? 2.-Aquesta és l EVA (EVE en anglès). Com arriba a conèixer al robot terrestre? 3.-WALL E, EVA i la planta dins la sabata.

Más detalles

Origen i evolució de la vida. Temes 2, 3 i 4

Origen i evolució de la vida. Temes 2, 3 i 4 Origen i evolució de la vida Temes 2, 3 i 4 De quina vida parlem? Humans i altres animals. Vegetals. Fongs. Protoctistes. Monera (bacteris). Provant d entendre què és la vida Els éssers vius estan formats

Más detalles

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2016 Biologia Sèrie 3 Fase específica Qualificació a Exercici 1 b c a Exercici 2 b c Exercici 3 a b Suma de notes parcials Qualificació

Más detalles

1) Completa la fitxa tècnica del llibre. Autores:... i... Editorial:... Any de publicació:... Premis:... 2) Quan i on va néixer Gandhi?...

1) Completa la fitxa tècnica del llibre. Autores:... i... Editorial:... Any de publicació:... Premis:... 2) Quan i on va néixer Gandhi?... NOM:... Nota: DATA:... /... /... Escola Els Planells Prova de UD: Em dic... Gandhi SOBRE EL LLIBRE 1) Completa la fitxa tècnica del llibre. Autores:... i... Editorial:... Any de publicació:... Premis:...

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible LA TERRA Tema 2 1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible la vida 1.El planeta Terra -El planeta

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica * Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

Gregor Johann Mendel. Gregor Johann Mendel

Gregor Johann Mendel. Gregor Johann Mendel Genètica Mendeliana Gregor Johann Mendel Gregor Johann Mendel està considerat el pare de la genètica moderna. A partir dels seus experiments va desenvolupar una teoria de l herència molt de temps abans

Más detalles

PROBLEMES DE GENÈTICA: LLEIS DE MENDEL

PROBLEMES DE GENÈTICA: LLEIS DE MENDEL PROBLEMES DE GENÈTICA: LLEIS DE MENDEL 1.- Un home de cabell arrissat es casa amb una dona també de cabell arrissat. Tenen dos fills: un de cabell arrissat i altre de cabell llis. Digues quins seran els

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

Exercicis de Ciències Naturals 1r.ESO - ACD pendents Octubre 2014

Exercicis de Ciències Naturals 1r.ESO - ACD pendents Octubre 2014 Exercicis de Ciències Naturals 1r.ESO - ACD pendents Octubre 2014 INSTITUT LLUIS COMPANYS Data límit d entrega: 11 de febrer de 2015 Lloc d entrega: Departament d Experimentals Has d elaborar un dossier

Más detalles

2. Explica les diferències entre citocinesi3animal i vegetal.

2. Explica les diferències entre citocinesi3animal i vegetal. 2.2. Quins estan implicats en en la digestió cel lular? ComCom actuen en elenprocés? Quinsorgànuls orgànuls estan implicats la digestió cel lular? actuen el procés? Qué están implicados en en la digestión

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

La cèl lula: unitat de vida

La cèl lula: unitat de vida La cèl lula: unitat de vida Introducció La Maria i el Pep esperen un fill. Avui la Maria ha anat a fer-se una revisió, per comprovar que tot està bé. Està en la 15ena setmana del seu embaràs. El metge

Más detalles

Els àcids nucleics 1

Els àcids nucleics 1 Els àcids nucleics 1 Àcids nucleics 2 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) 2 3 L àcid desoxiribonucleic (DNA) Polímer de nucleòtids amb desoxiribosa i bases d A,T,G,C.

Más detalles

BLOC DE BIOLOGIA: ELS ÉSSERS VIUS

BLOC DE BIOLOGIA: ELS ÉSSERS VIUS DEURES D ESTIU CIÈNCIES NATURALS 1r ESO CURS 15/16 Nom i curs: Aquest dossier compta el 20% de la nota final. Cal lliurar-lo el dia de l examen completament fet i amb les activitats realitzades en folis

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior Biologia

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior Biologia CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Superior 2003 Part específica Biologia Per accedir a cicles formatius de grau superior: Gestió i organització d'empreses agropecuàries.

Más detalles

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc Educació Secundària Obligatòria Consulteu la nostra web: www.centreinteractiudelpeix.org 1. LA PESCA I LA LLOTJA ECOLOGIA DELS ORGANISMES

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

Terratrèmol Lorca [3 punts]

Terratrèmol Lorca [3 punts] SETEMBRE 2013 SÈRIE 1 Exercici 1 (obligatori) Terratrèmol Lorca [3 punts] L 11 de maig de 2011 el municipi de Llorca (Múrcia) va patir un terratrèmol de magnitud 4,5 en l escala de Richter, que va anar

Más detalles

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica.

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica. CONTINGUT EXP. ESCRITA FINAL DEPARTAMENT: TECNOLOGIA MATÈRIA: TECNOLOGIA TEMA: DEURES D ESTIU DE TECNOLOGIA 3r D ESO DATA: JUNY 2017 NOM I COGNOM: GRUP: 3r ESO UNITAT 1 EL METODE DE PROJECTES 1. Completa

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA.

BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. 1 BIOLULIA BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. ACTIVITATS DE REFORÇ I AMPLIACIÓ Pep Rios 2 BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA.

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Una exposició per comprendre la vida de laboratori

Una exposició per comprendre la vida de laboratori Laura Valls Plana XIII Jornades d Història de la Ciència i l Ensenyament Antoni Quintana marí Sessió: Altres formats per a la història de la ciència a l aula 20 i 21 de novembre de 2015 i. la vida de laboratori

Más detalles