CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO"

Transcripción

1 CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO TREBALL D ESTIU

2 CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO Pràctica tema 1 del llibre: L ISLAM I AL-ANDALUS 1. Fixa t en el mapa de la pàg. 19 del teu llibre de text (L Edat Mitjana). Quines grans zones hi observes? Quins territoris ocupen? 2. Què recordes de les invasions germàniques? I de l Imperi Bizantí? Com va sorgir? (mira els apunts de la llibreta, aquest tema només el vam fer a la llibreta) 3. Observa el mapa de la pàg. 4. De quina zona sorgí l Islam? Per on s estengué? 4. Recordes què és un eix o fris cronològic? Saps per què s anomena així? Quina utilitat creus que té? 5. Quina era l activitat d una part dels habitants d Aràbia, segons la pàg. 11? Quina religió practicaven abans de l Islam? 6. Resumeix la vida de Mahoma. 7. Respon les qüestions de l apartat Sintetitza de la pàg. 7 del llibre. 8. Enumera els pilars de l Islam i comenta les semblances i diferències que hi trobis amb la religió cristiana. 9. Observa el dibuix d una mesquita pàg. 7 i copia l esquemàticament a la teva llibreta. 10. Respon les qüestions de : Fixa t en el mapa, i Sintetitza de la pàg Respon les qüestions que acompanyen els textos: La derrota del rei visigot i Pactes entre visigots i musulmans, de la pàg Escriu les etapes de la història d Al-Andalus, segons l eix cronològic de la pàg. 5, i els fets principals de cada una resumint els apartats: L Islam a la Península Ibèrica: Al-Andalus i El califat de Còrdova i els regnes de taifes. Fes-ho en forma d esquema. (pàg. 10,11,13,14).

3 13. Resumeix les característiques principals de l economia andalusina. 14. Explica els principals grups socials i les seves característiques. 15. Descriu com era una ciutat musulmana segons el dibuix de la pàg. 15. Identifica els principals edificis i digues quina funció tenien. Fes el mateix amb els socs i els ravals. 16. Quines van ser les principals aportacions culturals musulmanes? 17. Enumera les principals característiques de l art islàmic. Pràctica Tema 2: L EUROPA FEUDAL 1. Dóna una definició de feudalisme. 2. En quins territoris es va desenvolupar el feudalisme segons el mapa de la pàg. 22 del llibre de text?. 3. Quins tres ordres o estaments trobem en la societat feudal? Quins són els privilegiats i quins els no privilegiats? Per què es donava aquesta distinció? 4. Dibuixa de forma esquemàtica la piràmide social feudal. 5. Qui fou Carlemany? Què passa amb el seu imperi a la seva mort? 6. Com s originà el feudalisme? Què era el vassallatge? 7. Respon les preguntes que acompanyen el gravat: Cerimònia de coronació.(pàg.24) 8. Quina era la funció essencial dels nobles? Com es convertien en cavallers?. Descriu el seu armament. Quines diferències hi havia entre homes i dones? 9. Respon la qüestió del text: El carácter sagrat de la monarquia (pàg. 24) Què era la Cúria? 10. Observa el dibuix de l apartat: Com eren els castells feudals?pàg. 27 i respon les preguntes corresponents. 11. Com era la feina dels pagesos en l època feudal? Quins instruments i tècniques feien servir? 12. Descriu la vida dels pagesos: cases, menjar, activitats. Pàg. 30 i 31.

4 13. Quin paper tenia l Església cristiana a l Edat Mitjana? Quina categoria tenien els que es feien religiosos? Quines normes regien la vida cristiana? Com influïa l Església en la vida de les persones? 14. Analitza l esquema : L organització de l Església, responent la qüetió corresponent. (pàg. 32) 15. Respon les preguntes de l apartat. Què van ser les croades? Pàg Què eren els monestirs? Descriu les seves activitats i respon les preguntes de la pàg. 35 Pràctica del tema 3: LA CIUTAT MEDIEVAL 1. Quins canvis van experimentar les ciutats europees entre els segles XII i XIV? Quines eren les més importants (fixa t en el mapa de la pàg. 42) 2. Quines varen ser les causes de l augment de la producció agrícola a partir del segle XI? 3. Què és la rotació triennal de conreus? Per què és millor que la rotació bienal? 4. Respon les qüestions de la taula estadística: Evolució de la població pàg Descriu els elements dels molins i el seu funcionament (dibuixos de la pàg. 45). Descriu també l arada normanda de la mateixa página. Quin tipus d energia mou cada un d aquests instruments?. 6. Després de llegir el text i observar el dibuix, respon les qüestions de l apartat: Les ciutats medievals (pàg. 46 i 47) 7. Què eren els gremis? Com s organitzaven i per què? 8. Per què eren importants les fires? 9. Fixa t en el dibuix de la pàg. 48: Casa i taller d un artesà, descriu-lo i identifica les activitats que s hi feien. Com anunuciaven al públic el treball que s hi feia? 10. Respon les qüestions que acompanyen el mapa: El comerç europeu entre els segles XIII i XV, de la pàg. 49 del teu llibre. 11. Quines transformacions socials es produïren amb el desenvolupament de les ciutats? 12. Com s organitzava el govern de les ciutats?

5 13. Què eren les universitats? Quins estudis s hi feien? 14. Explica com els monarques van poder augmentar el poder gràcies al suport de la burgesia. 15. Què eren els corts o parlaments medievals. Descriu l escena de la miniatura: Eduard I d Anglaterra presideix el Parlament (pàg. 52)i explica per què els monarques van aceptar la presencia de burgesos als parlaments. 16. Observa el mapa: Regnes de l Europa occidental a mitjan segle XIV (pàg. 53) i respon les qüestions 1 i Què va ser la Guerra dels Cent Anys? 18. Observa el gràfic: La crisi demográfica a Anglaterra (pàg. 54) i respon la pregunta corresponent. 19. Quines tres grans catàstrofes van desencadenar la crisi dels segles XIV i XV?. Explica-les. Pràctica Tema 4: ELS ORÍGENS DE CATALUNYA 1. Quines restes arquitectòniques musulmanes queden a Catalunya?(Llegeix els textos de l apartat: Descobreix de la pàg. 65) Per quina raó aquestes restes són escasses? 2. Quines zones de la Catalunya actual van estar més temps sota domini musulmà? Què les va caracteritzar? Com evolucionaren? 3. Què va ser la Marca Hispànica? Com i quan es va organitzar? Explica els territoris que comprenia al segle IX. 4. Respon les qüestions del mapa: Els comtats catalans l any 1000 (pàg. 67) 5. Com van anar repoblant el territorio els comtes a partir del segle X? Com era la vida dels pagesos que s hi anaven instal lant? 6. Quan s inicià realment la dinastia catalanoaragonesa? Quin va ser el primer monarca d aquesta dinastía? Quina va ser la seva obra? Pàg Quins fets van desenvolupar les ciutats al segle XII? 8. Segons el mapa de la página 71, quins territoris van conquerir Ramon Berenguer IV i Alfons I el Cast?

6 Pràctica Tema 5: CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ 1. Respon les qüestions del mapa: Les conquestes de la Corona d Aragó. Pàg Identifica els dos personatges que surten al text: Capitulació de València. Quin acte duen a terme? A què es compromet cada un? (pàg.81) 3. Dibuixa un eix cronològic amb els següents fets històrics: Batalla de Muret, conquesta de Sardenya, assalt als calls jueus, inici de la crisi demográfica, conquesta de València, Compromís de Casp, Capitulacions de Pedralbes, fundació dels ducats d Atenes i Neopàtria, conquesta de Menorca, expedició dels almogàvers, conquesta de Mallorca, conquesta de Sicília, Pesta Negra, mort de Martí l Humà, conquesta de Nàpols, guerra civil a Catalunya. 4. Completa el mapa de la Corona d Aragó i la seva expansió pel Mediterrani, situant-hi: els noms de tots els territoris que formaven part de la Corona d Aragó, els de les ciutats més importants que tenien consolats de mar, acoloreix les rutes que es van seguir, etc. Posa el nom dels principals productes, exportats i importats. (utilitza la làmina corresponent i si no tens làmines, dibuixa l) 5. Fes un esquema de les activitats econòmiques i el dels grups socials. 6. Qui eren els pagesos de remença? Pàg Respon les qüestions de l apartat Investiga: Jueus a Catalunya pàg Què vol dir que la Corona d Aragó era una monarquia confederal? Quins territoris en formaven part? 9. Què era el pactisme? Qui formava part de la cort reial i com estava organitzada?pàg Com estava organitzat el poder municipal? Pàg Què va ser el Compromís de Casp? Quines conseqüències va tenir?. Copia el nom i els anys de regnat dels reis de la Corona d Aragó del segle XV. Pàg Per què es produí una guerra civil a Catalunya al segle XV? Quins bàndols s hi enfrontaren? Amb quins suports comptava cadascun? Quins interessos defensaven els grups socials implicats? (Observa el quadre de la pàg. 91) Pràctica del Tema 6: ORÍGENS I EXPANSIÓ DE LA CORONA DE CASTELLA

7 1. Observa el mapa del Regnes cristians occidentals de la pàg. 98 i respon les qüestions corresponents. 2. Fes el mateix amb les del mapa de la pàg. 99: La reconquesta als segles XI i XII. 3. Quins estats hi havia a la península Ibèrica al segle XIII? Observa el mapa de la pàg. 103 i explica què hi ha reflectit segons la llegenda. 4. Quina era la riquesa principal de Castella? Què era la Mesta? 5. Respon la pregunta del quadre : El funcionament de les Corts de la Corona de Castella de la pàg Quines causes van originar la crisi de Castella? Quines relacions van tenir els nobles amb els reis de la dinastia dels Trastàmara? 7. Respon les qüestions de l apartat Descobreix El Camí de Sant Jaume. Pàgs Respon la pregunta 2 de l apartat Sintetitza de la pàg. 107.

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó?

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg. 78 1.- Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? 2.- Què va passar a finals del segle XIV? Pàgs. 80-81 1.- Què era el catarisme? 2.- Què va

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a 1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a mitjan segle XIII: Ara, contesta les preguntes següents: Quines comunitats autònomes actuals corresponen aproximadament

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs

DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs 2014-2015 CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO 2n ESO A i B La professora de Socials informarà als alumnes dels deures que han de fer, i donarà les instruccions individualitzades

Más detalles

Activitats del dossier:

Activitats del dossier: Dossier de recuperació de Ciències Socials. 2n ESO C,D i E S ha de fer un dossier escrit a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Setembre 2016 Portada amb el nom de l assignatura, curs i nom i cognoms

Más detalles

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix On i quan van aparèixer les primeres formes d escriptura? Què suposen les

Más detalles

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 6è Medi - UD 12 L edat mitjana i l edad moderna Llagostí L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 1. L edat mitjana a Europa /1 Any 476: caiguda de l Imperi romà Els pobles germànics

Más detalles

INSTRUCCIONS PER LLIURAR EL TREBALL

INSTRUCCIONS PER LLIURAR EL TREBALL 5 INSTRUCCIONS PER LLIURAR EL TREBALL 1. És obligatori presentar aquest dossier per poder aprovar. 2. El dossier, ben fet, significarà el 50% de la qualificació. 3. L examen serà l altre 50% de la qualificació

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta RECUPERACIÓ CURSOS ANTERIOR Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

Activitats del dossier:

Activitats del dossier: Dossier de recuperació de Ciències Socials. 2n ESO Setembre 2018 S ha de fer un dossier escrit a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs i nom i cognoms de l

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda)

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) MESOPOTÀMIA I EGIPTE Pàgs. 152 1.- Fixa t en el mapa i escriu els noms de MESOPOTÀMIA i EGIPTE. Pinta Egipte de color vermell i Mesopotàmia de color groc. Pàgs. 154-155 2.-A on va sorgir la primera civilització

Más detalles

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de TASQUES D ESTIU 2017 Ciències Socials 2n Curs d ESO Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de l examen per poder aprovar la matèria. TEMA 1: DEL MÓN ANTIC AL MÓN MEDIEVAL 1. Indica si

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO Setembre 2017 S ha de fer un dossier escrit a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs i nom i cognoms de l

Más detalles

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent:

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1 Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1453 476 inici divisió alta edat mitjana / baixa edat mitjana fi nal cap a l any 1000 revolució feudal Edat mitjana Esdeveniment

Más detalles

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS TEMA 8 ELS REIS CATÒLICS TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS LA MONARQUIA AUTORITÀRIA : ELS REIS CATÒLICS 1.- Pinta els diferents regnes peninsulars amb els mateixos colors del mapa de la pàg. 130. Pàgs.

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

Recuperació de Segon d ESO. NOM: CURS 2n

Recuperació de Segon d ESO. NOM: CURS 2n IES Juníper Serra. Departament de Ciències Socials. 1 Geografia i història Recuperació de Segon d ESO. NOM: CURS 2n Ha de realitzar la prova escrita. Ha de realitzar el dossier d activitats Per poder recuperar

Más detalles

2 ESO Geografia i Història

2 ESO Geografia i Història 2 ESO Geografia i Història El regne germànic: els visigots a Hispània Setembre 2016 El regne germànic: els visigots a Hispània 2 ESO Geografia i Història Setembre 2016 1 / 17 Alta edat mitjana Grans invacions

Más detalles

INSTITUT DE CABRILS RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO

INSTITUT DE CABRILS RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO CIÈNCIES SOCIALS, GEOGRAFIA I HISTÒRIA 2n ESO INSTITUT DE CABRILS RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO Nom i cognoms: Curs i grup: Instruccions i criteris de recuperació i correcció Per poder recuperar

Más detalles

2n ESO CIÈNCIES SOCIALS

2n ESO CIÈNCIES SOCIALS DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO CIÈNCIES SOCIALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE 2n d ESO SETEMBRE 2016 Has de fer un dossier (enquadernat, amb portada, índex i numeració de pàgines ) amb les preguntes

Más detalles

RECUPERACIÓ ESTIU ROMA. 1.- Qui eren Ròmul i Rem? 2.- Qui eren els patricis?

RECUPERACIÓ ESTIU ROMA. 1.- Qui eren Ròmul i Rem? 2.- Qui eren els patricis? 1.- Qui eren Ròmul i Rem? RECUPERACIÓ ESTIU ROMA 2.- Qui eren els patricis? 3.- Qui es va enfrontar a les guerres Púniques? Qui va guanyar? Per què es varen enfrontar? 4.- Qui va ser Espàrtac? Què va fer?

Más detalles

DOSSIER DE CIÈNCIES SOCIALS 2n D ESO

DOSSIER DE CIÈNCIES SOCIALS 2n D ESO DOSSIER DE CIÈNCIES SOCIALS 2n D ESO ACTIVITATS ESTIU Nom: Cognoms: Curs: ACTIVITATS QUE S HAURAN DE LLIURAR EL MATEIX DIA DE L EXAMEN. Fer les activitats al dossier. 1.- On va surgir l Islam? TEMA 1:

Más detalles

Deures d estiu de 2n D ESO

Deures d estiu de 2n D ESO DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS Deures d estiu de 2n D ESO Professora: Mercè Briones RECORDEU Heu de respondre CORRECTAMENT a TOTES les qüestions del dossier Us el podeu imprimir i contestar les preguntes

Más detalles

DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA. FEINA D ESTIU 2n D ESO NOM DE L ALUMNE:

DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA. FEINA D ESTIU 2n D ESO NOM DE L ALUMNE: DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA FEINA D ESTIU 2n D ESO NOM DE L ALUMNE: CONCEPTES: 1. Defineix els termes següents en relació als temes estudiats: Hègira:... Califa:... Alcorà:... Islam:... Feu:...

Más detalles

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL.

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. A l Edat Mitjana, a partir dels segles IX-X, a l Europa occidental s hi va formar un sistema polític, econòmic i social conegut com a FEUDALISME. 1. ORÍGENS DEL

Más detalles

TREBALL DE VACANCES ASSIGNATURA: CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO

TREBALL DE VACANCES ASSIGNATURA: CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO TREBALL DE VACANCES ASSIGNATURA: CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO 2008-2009 Nom... TEMA 1 1.- Ompli la llegenda del mapa i fes un comentari. 2.- La prehistòria; fes una redacció que explique els orígens i la data

Más detalles

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII.

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. L ART ROMÀNIC UD 2 I UD 3 L ART ROMÀNIC I L ART GÒTIC 1 L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. Les esglèsies romàniques

Más detalles

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig LA MONARQUIA HISPÀNICA (1469-1714) Història 3r ESO LA MONARQUIA HISPÀNICA És la unió dinàstica dels reis catòlics (Aragó i Castella) sota l hegemonia castellana. S implantà una monarquia autoritària (poder

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

Tema1. ISLAM I AL-ÀNDALUS.

Tema1. ISLAM I AL-ÀNDALUS. www.demonologia.com 1. ISLAM I MAHOMA. o Origen ISLAM s. VII a Aràbia. o Protagonistes: Al là déu en àrab. Mahoma profeta d Al là per aparició de l Arcàngel Sant Gabriel. Nascut a La Meca. o Mahoma no

Más detalles

ESPANYA EN L EDAT MITJANA. INVASIÓ MUSULMANA REGNE VISIGOT

ESPANYA EN L EDAT MITJANA. INVASIÓ MUSULMANA REGNE VISIGOT ESPANYA EN L EDAT MITJANA. REGNE VISIGOT 476-711 CONQUESTA DE GRANADA 1492 INVASIÓ MUSULMANA 711-1492 REGNE VISIGOT Els visigots eren un poble germànic que es va instal lar a la península Ibèrica i va

Más detalles

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya 1. Edad antiga. Cap a l any 196 abans de Crist, els romans dominaven dues zones en la península Ibèrica que denominaven en llatí Provincia Hispania

Más detalles

ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS. 2n d ESO CURS

ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS. 2n d ESO CURS ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n d ESO CURS 2016-17 TEMA 1. LA POBLACIÓ: DISTRIBUCIÓ, DINÀMICA I ESTRUCTURA 1.1. Els habitants de la Terra es distribueixen de forma desigual sobre el territori.

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Ciències socials Solucions Convocatòria ordinària.

Más detalles

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ DEPARTAMENT DE CIÈCIES SOCIALS Prof. Miquel Gregori CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ Ciències socials, geografia i història Segon curs Catalunya dins la Corona d Aragó (segles XIII-XV) 1. L expansió militar

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític?

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? Pàgs. 132-133 1.- Què és la Prehistòria? LA PREHISTÒRIA 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? 4.- Analitza el mapa de la pàg. 132 i explica a quina zona del món podem situar el naixement de

Más detalles

DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS. 3r d'eso

DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS. 3r d'eso DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS 3r d'eso Nom i Cognoms: Curs: 1 Indica el nom de les formes del relleu numerades al dibuix: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 2 Fixa't en el mapa i contesta

Más detalles

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS En aquest recurs treballaràs la representació i interpretació de gràfiques a partir de les despeses d aigua, llum, gas i telèfon d una família. Resol les activitats que tens

Más detalles

DEPARTAMENT DE SOCIALS IES LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER CURS 2014/2015

DEPARTAMENT DE SOCIALS IES LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER CURS 2014/2015 L'EDAT MITJANA Per recuperar l assignatura, heu de treballar de manera completa i detallada les activitats proposades a continuació. Requereixen temps, dedicació i concentració, i per tant, les heu d anar

Más detalles

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 1 Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 2 1. Distribució de la població mundial. A partir del document, respon: a) Classificació.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 Busca un carrer del call que es veu des de la primera sala. Després l hauràs d ensenyar als teus companys. Que una casa era jueva només es podia saber per una cosa: perquè

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

DOSSIER D ESTIU Ciències socials 2n ESO

DOSSIER D ESTIU Ciències socials 2n ESO DOSSIER D ESTIU Ciències socials 2n ESO Nom i Cognoms: DOSSIER D ESTIU A continuació tens el dossier que hauràs de fer aquest estiu i que t ajudarà per repassar l assignatura. Hauràs de presentar les activitats

Más detalles

INTRODUCCIÓ OBJECTIUS

INTRODUCCIÓ OBJECTIUS INTRODUCCIÓ L'any 711 els musulmans arriben a Espanya. Van cridar Al- Andalus a la zona de la Península Ibèrica sota el seu control. Durant el domini musulmà les ciutats de Al-Andalus van viure una època

Más detalles

Tema 6 L expansió europea cap a la perifèria. El cas de la conquesta d al-àndalus

Tema 6 L expansió europea cap a la perifèria. El cas de la conquesta d al-àndalus Tema 6 L expansió europea cap a la perifèria El cas de la conquesta d al-àndalus Bibliografia per a saber més Rafael Narbona Vizcaíno En l horitzó de la història ibèrica. Pobles, terres, sobiranies (segles

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ TEMA 13.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ En el desenvolupament natural de la població de l Estat espanyol als darrers segles es distingeixen tres etapes o

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

Tema 6 : L edat Mitjana

Tema 6 : L edat Mitjana En aquest tema aprendràs que : L edat mitjana comporta un nou sistema social i una nova organització política caracteritzada bàsicament per : La societat feudal : nova organització de les classes socials.

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO Generalitat de CatalunyaDepartament d Ensenyament Institut Puig Castellar Santa Coloma de Gramenet DOSSIER DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO Nom: Cognoms: Curs: Professor/a: 1 INTRODUCCIÓ: LES FONTS

Más detalles

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 1 Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 2 1. Defineix els següents conceptes: a. Atmosfera b. Clima

Más detalles

INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU

INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU NOM I COGNOM 4t E.S.O. GRUP CURS 2015-2016 Tema 1. El segle XVIII. La crisi de l Antic Règim 1. Característiques de l agricultura

Más detalles

Pictogrames de seguretat

Pictogrames de seguretat Activitat 1 Encercla com a l exemple, els pictogrames de seguretat del laboratori: Activitat 2 Quin és quin? Escriu el significat sota el pictograma corresponent. 1. Materials tòxics 2. Material explosiu

Más detalles

ACTIVITATS DIDÀCTIQUES AL CASTELL DEL CATLLAR

ACTIVITATS DIDÀCTIQUES AL CASTELL DEL CATLLAR ACTIVITATS DIDÀCTIQUES AL CASTELL DEL CATLLAR EDUCACIÓ INFANTIL (P3, P4, P5)... 3 EDUCACIÓ INFANTIL (p4 i p5) i PRIMÀRIA (Cicle inicial)... 4 EDUCACIÓ PRIMÀRIA (Cicle inicial i mitjà)... 5 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Más detalles

Deures d estiu de 2n D ESO

Deures d estiu de 2n D ESO DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS Deures d estiu de 2n D ESO Professora: Mercè Briones RECORDEU Heu de respondre CORRECTAMENT a TOTES les qüestions del dossier Us el podeu imprimir i contestar les preguntes

Más detalles

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte Les primeres civilitzacions L escriptura Una societat complexa Desenvolupament d una cosmogonia pròpia (religió) Divisió de la societat en classes

Más detalles

Com funcionen les bicicletes?

Com funcionen les bicicletes? Com funcionen les bicicletes? Nom: Data: Dibuixa una bicicleta el més detalladament possible: 1/20 Nom: Data: Després d anar a buscar informació a la biblioteca i a internet, escriu les parts de la bicicleta

Más detalles

QÜESTIONARI PER AJUDAR-TE A ESTUDIAR L ESPANYA MEDIEVAL

QÜESTIONARI PER AJUDAR-TE A ESTUDIAR L ESPANYA MEDIEVAL QÜESTIONARI PER AJUDAR-TE A ESTUDIAR L ESPANYA MEDIEVAL 1. Com es va iniciar la resistència armada als exèrcits islàmics? La batalla de Covadonga, l any 722, va ser la primera victòria dels regnes cristians

Más detalles

INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO

INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO Estiu 2014 Nom i cognoms Curs i grup 1 1.- Observa l esquema, omple el buits i contesta les preguntes. Defineix: a) Què és l Hègira? b) Què

Más detalles

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia.

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia. EUROPA (2ª part) Realitza les següents activitats, per ordre, cercant la informació a les pàgines webs recomanades o al llibre de Coneixement del medi. 1. A classe, vam llegir les principals activitats

Más detalles

Segle XVII A Europa es van produir al segle XVII importants transformacions. Les principals van ser les següents: l'hegemonia francesa va substituir a l'espanyola la monarquia absoluta, representada

Más detalles

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO.

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU 1r ESO Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_05_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_deures

Más detalles

TREBALL DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2N ESO CURS

TREBALL DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2N ESO CURS TREBALL DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2N ESO CURS 2016-2017 S han de realitzar totes les activitats proposades. Presentar la feina dins un plàstic. Els exercicis han de ser lliurats el dia de l examen

Más detalles

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric.

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Curs: 1º ESO. Continguts Currículum: La Hispania Romana, LA CONQUESTA DE HISPANIA. INTRODUCCIÓ. Un dels trets més significatius de la civilització romana

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

La crisi de l'antic Règim

La crisi de l'antic Règim El segle XVIII La crisi de l'antic Règim L'Antic Règim Tres eixos: Sistema polític: Monarquia absoluta Sistema econòmic: Agricultura senyorial Sistema social: Societat estamental Monarquia absoluta Característiques

Más detalles

fotografia El Monestir de Poblet Equip de treball:

fotografia El Monestir de Poblet Equip de treball: fotografia El Monestir de Poblet Equip de treball: 1. Situació geogràfica Com es pot arribar a Poblet Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos, mapes, etc) i amb molts elements orientatius

Más detalles

TASCA 6: L'ART ROMÀNIC. L'ARQUITECTURA

TASCA 6: L'ART ROMÀNIC. L'ARQUITECTURA TEMA 2: L'EUROPA FEUDAL TASCA 6: L'ART ROMÀNIC. L'ARQUITECTURA Es coneix com a romànic l art que desenvoluparen els països d Europa occidental durant els segles X-XII, és a dir, durant l època del feudalisme.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I CURS ANTERIOR DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes amb la

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

Visita a l'arxiu Comarcal del Baix Penedès

Visita a l'arxiu Comarcal del Baix Penedès Visita a l'arxiu Comarcal del Baix Penedès ACBP. Fotografia de Linus Urpí. Nom: Centre: Data: ELS ARXIUS COMARCALS 1. Quines són les principals funcions d un arxiu comarcal? ACBP. Fons municipal de Bonastre

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

LA GUERRA DE CUBA (II): LA GUERRA DELS DEU ANYS ( ) Anàlisi d un conflicte

LA GUERRA DE CUBA (II): LA GUERRA DELS DEU ANYS ( ) Anàlisi d un conflicte LA GUERRA DE CUBA (II): LA GUERRA DELS DEU ANYS (1868 1878) Anàlisi d un conflicte Auca dels principals episodis de la Guerra dels Deu Anys a Cuba (1868 1878). [1869?] Autor: No identificat. (impremta

Más detalles

ALGUNES ESTRATÈGIES PER A TREBALLAR AMB L ALUMNAT NOUVINGUT A L AULA ORDINÀRIA

ALGUNES ESTRATÈGIES PER A TREBALLAR AMB L ALUMNAT NOUVINGUT A L AULA ORDINÀRIA ALGUNES ESTRATÈGIES PER A TREBALLAR AMB L ALUMNAT NOUVINGUT A L AULA ORDINÀRIA PROPOSTA PER ADAPTAR LES CIÈNCIES SOCIALS A 1ària i a l ESO Montserrat Alsius de l ELIC del Vallès Oc. II QÜESTIONS PRÈVIES

Más detalles

DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA. TECNOLOGIA 3r ESO: FEINA D ESTIU

DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA. TECNOLOGIA 3r ESO: FEINA D ESTIU TECNOLOGIA 3r ESO: FEINA D ESTIU Els criteris de qualificació de l'àrea de tecnologies en la convocatòria de setembre són: 20% la feina d'estiu entregada el dia de l'examen. 80% examen de setembre. La

Más detalles

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar.

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. Tema 7 La prehistòria 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. 2. Quin nom rep el primer avantpassat de l ésser humà? 3. Quin

Más detalles

Activitats del dossier:

Activitats del dossier: Dossier de recuperació de Ciències Socials. 2n ESO Setembre 2015 S ha de fer un dossier escrit a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs i nom i cognoms de l

Más detalles

El refredat de la Sagrada Família

El refredat de la Sagrada Família El refredat de la Sagrada Família Autor: Josep-Francesc Delgado Il lustradora: Pepa Aoiz Propostes didàctiques: Mariona Masferrer Podeu veure un resum del llibre, així com també de la biografia de l autor

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

Competència social i ciutadana Sèrie 1

Competència social i ciutadana Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Competència social i ciutadana Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista...

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista... La revolució industrial (1750-1850) 1.- Introducció: la revolució industial, un aspecte més de l època de les revolucions 1750-1850 ÈPOCA DE Transformacions 1- Polítiques i socials Revolucions liberals

Más detalles

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I C U R S A N T E R I O R DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes

Más detalles

CIÈNCIES SOCIALS 2N ESO RECUPERACIÓ

CIÈNCIES SOCIALS 2N ESO RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2N ESO RECUPERACIÓ Activitats i material per a preparar la recuperació de 2nESO Recorda que tens unes activitats, resums, fitxes que hem treballat a classe, tema a tema, i que són una

Más detalles

CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA

CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA HISTÒRIA DEL MÓN CONTEMPORANI CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA 1. Conceptes.- D acord amb la reunió del departament de ciències socials del dia 18 maig de 2012, i basant-se en un altre acord

Más detalles

LA GUERRA DE CUBA. 1 Descriu el tipus de font i explica n el contingut. 2 Digues quin és el context històric dels mapes.

LA GUERRA DE CUBA. 1 Descriu el tipus de font i explica n el contingut. 2 Digues quin és el context històric dels mapes. 4 FITXA 11 LA GUERRA DE CUBA Font: Juan PRO i Manuel RIVERO, Breve atlas de historia de España, 1999. 1 Descriu el tipus de font i explica n el contingut. 2 Digues quin és el context històric dels mapes.

Más detalles

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries Les axonometries 1 Copia en la pauta de sota el dibuix en perspectiva militar i acaba de dibuixar la muralla. Després, acoloreix les cares amb llapis de colors. Utilitza tres colors diferents, un per cadascuna

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles