Regne Unit. Nota econòmica

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Regne Unit. Nota econòmica"

Transcripción

1 Regne Unit Informació sobre dades macroeconòmiques, relacions comercials, inversions, principals empreses inversores i oportunitats de negoci per a les empreses catalanes al Regne Unit. Nota econòmica

2 Regne Unit Nota econòmica 2 DADES GENERALS Superfície km 2 Població 64,4 milions de persones Densitat de població 268,6 hab./km 2 Idioma Anglès (oficial) Moneda Lliura esterlina, 1 EUR = 0,84 GBP (19/04/2017) Esperança de vida 80,7 anys Religió Catòlica (59,5%) Musulmana (4,4%) Cap (25,7%) Taxa d alfabetització + 15 anys n/d plena alfabetització QUADRE MACROECONÒMIC 2016 Creixement econòmic 1,8% PIB (PPP) M$ PIB per càpita (PPP) ,7 $ Inflació 0,6% Taxa d atur 4,9% Deute públic 92,2% del PIB R+D/PIB 1,7% (2015) Balança comercial ,2 M$ Clients principals Proveïdors principals Estats Units (14,8%) Alemanya (10,7%) França (6,4%) Països Baixos (6,2%) Irlanda (5,6%) Alemanya (13,6%) Estats Units (9,3%) Xina (9,2%) Països Baixos (7,3%) França (5,2%) Doing Business 7/190

3 Regne Unit Nota econòmica 3 PRINCIPALS SECTORS PER VOLUM DE NEGOCI EL 2016 Sectors amb més volum de negoci: 1) construcció general d'immobles, 2) lloguer de béns immobiliaris per compte propi, 3) producció, recollida i distribució d'electricitat. Dels principalssectors, destaquen percreixement: Entre 2011 i 2016: 1) vehicles de motor, 2) consultoria de software i hardware, 3) producció, recollida i distribució d'electricitat. Entre 2016 i 2021: 1) consultoria de software i hardware, 2) construcció general d'immobles, 3) altres botigues. 15 Altres botigues Construcció general d'immobles Consultoria de softw are i hardw are Creixement (%) 10 Comerços no especialitzats Telecomunicacions Venda a l'engròs de productes no agraris semielaborats Lloguer de béns immobiliar is per compte propi Producció, recollida i distribució d'electricitat Vehicles de motor Serveis immobiliaris Creixement (%) La mida de les bombolles és proporcional al valor del volum de negoci el 2016 en M, preus corrents. Font: ACCIÓ a partir d Euromonitor.

4 Regne Unit Nota econòmica 4 PRINCIPALS SECTORS PER CREIXEMENT DEL VOLUM DE NEGOCI ENTRE 2011 I 2016 Sectors amb més creixement: 1) publicació d'enregistraments d'àudio, 2) internet i altres mitjans publicitaris, 3) productes de caça. Publicació d'enregistraments d'àudio Internet i altres mitjans publicitaris Productes de caça Lloguer de mitjans de navegació Calçat Trens autopropulsats, tramvies, furgonetes i camions Call centres Vins i sidra Silvicultura i explotació forestal Reproduccions en suport informàtic Fotoquímics, explosius i altres productes químics Vehicles de motor Transport per canonada Serveis de traducció i de secretariat Roba Generadors de vapor Rellotges i articles relacionats Serveis forestals Altre equipament de transport Reparació d'efectes personals i per a la llar Entre aquests sectors, s espera que en el futur creixin especialment: 1. Internet i altres mitjans publicitaris 2. Silvicultura i explotació forestal 3. Serveis forestals Creixement (%) Creixement (%) Font: ACCIÓ a partir d Euromonitor.

5 Regne Unit Nota econòmica 5 PRINCIPALS SECTORS PER IMPORTACIÓ Per volum d importació, 2016 Per creixement més gran, (%) Milions de $ Creixement (%) Creixement (%) Font: ACCIÓ a partir d Euromonitor.

6 Regne Unit Nota econòmica 6 RELACIONS COMERCIALS CATALUNYA REGNE UNIT EXPORTACIONS Les exportacions catalanes al Regne Unit assoleixen els 3.910,4 milions d euros el 2016, una disminució del 4,3% respecte a l any anterior. Catalunya exporta principalment al Regne Unit vehicles (37,7%), aparellsi material elèctric (10,9%) i matèries plàstiques (5,1%) * 2016* Les exportacions catalanes al Regne Unit representen el 6% del total de les exportacionscatalanes. Les exportacions catalanes representen el 20,4% de les exportacions de l Estat espanyol al Regne Unit. milers * 2016* Exportacions Importacions Saldo comercial *Dades provisionals Font: ICEX IMPORTACIONS Les importacions catalanes del Regne Unit se situen l any 2016 en els 2.489,6 milions d euros, un 5,7% menys que l any anterior. Catalunya importa principalment del Regne Unit vehicles (25,2%), maquinària (9%) i aparells i material elèctric (5,5%) empreses exportadores al Regne Unit, de les quals són exportadores regulars. Les importacions catalanes del Regne Unit representen el 3,2% del total de les importacionscatalanes. Les importacions catalanes representen el 22,3% de les importacions de l Estat espanyol del Regne Unit.

7 Regne Unit Nota econòmica 7 INVERSIONS REGNE UNIT CATALUNYA La inversió del Regne Unit a Catalunya va registrar més de 500 M el A partir d aquí, es va anar reduint de forma important fins que ha tornat a ser rellevant els dos últimsanys. L any 2016 assoleix els 239,7 M. El 44% de la Inversió Estrangera Directa (IED) rebuda del Regne Unit el 2016 correspon a enginyeria civil i el 19,3% a la construcció d edificis. La inversió del Regne Unit a Catalunya representa el 16,3% del total invertit a l Estat espanyol, i el 4,9% de la inversió total rebuda per Catalunya. CATALUNYA REGNE UNIT La inversió de Catalunya al Regne Unit ha estat important els últims tres anys i, en especial, el 2014 (recollida de residus) i 2015 (serveis financers). Tanmateix, l any 2016 registra un volum de 511,3 M. El 98,9% de la inversió de Catalunya al Regne Unit el 2016 correspon a telecomunicacions. La inversió de Catalunya al Regne Unit representa el 5,9% del total de l Estat espanyol, i el 16,3% del total de la inversió realitzada per Catalunya. Milers Evolució de la inversió IED Milers Evolució de la inversió IDE Inversionsen R+D (fdi Markets, Financial Times) Entre el 2011 i 2016, el Regne Unit ha invertit en 12 projectes d R+D a Catalunya, que han comportat la creació de llocs de treball i una inversió total de 104,5 M. Aquests representen el 60 % dels projectes, el 68 % dels llocs de treball i el 50 % de la inversió britànica en R+D a Espanya. Font: Ministerio de Economía y Competitividad.

8 Regne Unit Nota econòmica 8 PRINCIPALS EMPRESES INVERSORES EMPRESES CATALANES ESTABLERTES AL REGNEUNIT 425 filials d empreses catalanes amb establiment al Regne Unit. Les 10 primeres empreses matriu segonsfacturació: Gas Natural SDG SA Caixabank SA Fomento de Construcciones y Contratas SA Banco de Sabadell SA Abertis Infraestructuras SA Grifols SA Nortia Business Corporation SL Punto FA SL Roca Corporación Empresarial SA Puig SL EMPRESES BRITÀNIQUES ESTABLERTES A CATALUNYA 530 filials d empreses britàniques amb establiment a Catalunya. Les 10 primeres empreses matriu segonsfacturació: Vodafone Group Public Limited Company British United Provinent Association LTD Kingfisher PLC Reckitt Benckiser Group PLC Inovyn Finance PLC Northgate PLC Apax Partners LLP Imperial Brands PLC 3I Group PLC Opcapita LLP Nota: lesdadesinclouen empresescatalanesque tenen com a mínim una filial a l exterior en la qual participen amb una inversió mínima del 10 % del capital de la filial. A efectes d aquest càlcul, es considera empresa catalana aquella que té un establiment permanent amb NIF a Catalunya, independentment de l origenfinal del seu capital. Font: Directori d empresescatalanesestablertesa l estrangerd ACCIÓ. Nota: les dades inclouen empreses estrangeres establertes a Catalunya. Es considera empresa estrangera aquella que té capital d origen estranger (mínim 50% del capital). Font: Directori d empresesestrangeresestablertesa Catalunya d ACCIÓ.

9 Regne Unit Nota econòmica 9 OPORTUNITATS DE NEGOCI

10 Regne Unit Nota econòmica 10 OPORTUNITATS DE NEGOCI GLOBALS AL REGNE UNIT Alimentació - Piscicultura Alimentació especialitzada i gurmet - Cafè, te, espècies i menjar preparat - Xocolata i confiteria Altres indústriesdeltransport - Avions - Avions, motors i altres components aeronàutics - Bucs comercials i vaixells - Naus espacials - Transport aeri Energia i recursos - Aigües residuals i sanejament - Fabricació i distribució de gas Materials i matèries primeres - Fusta i derivats - Silvicultura i explotació forestal - Calçat - Roba Tèxtil i moda Font: ACCIÓ a partir d Euromonitor.

11 Regne Unit Nota econòmica 11 OPORTUNITATS D INTERNACIONALITZACIÓ I COOPERACIÓ TECNOLÒGICA PER A L EMPRESA CATALANA AL REGNE UNIT (I) Alimentació especialitzada i gurmet Alimentació especialitzada i gurmet Alimentació: fruita i verdures al Regne Unit El Regne Unit importa una gran quantitat de productes frescos, com fruites i verdures, de l'estat espanyol (al voltant d'una quarta part de les importacions totals). Actualment, Catalunya només exporta al voltant del 3 % de la seva producció al Regne Unit, un 60 % de la qual és fruita de pinyol (préssecs, nectarines, etc.) amb quantitats menors de pomes, peres i cítrics. Tanmateix, el Regne Unit segueix sent un mercat on les vendes de productes orgànics són relativament baixes (1,5 % del mercat, enfront del 5% a Alemanya i 10% a França) però les vendes d'aquest tipus de productes estan creixent i existeix més contingut de fruites i verdures en sucs i aliments, cosa que apunta a oportunitats en el sector dels exportadors de productes frescos. Producte gurmet al Regne Unit El mercat de queviures al Regne Unit és un dels més desenvolupats, avançats i competitius del país. Es calcula que el valor del mercat de queviures al Regne Unit arribi als milions de el 2020, la qual cosa suposarà un creixement del 13,0 % des del La majoria de les vendes passen pel sector de supermercats establerts al Regne Unit i, molt minoritàriament, a través de botigues independents i especialitzades. Els aliments preparats són un sector en creixement (+ 28,4 % en els últims cinc anys); d'altres especialitats com el formatge segueixen augmentant, juntament amb la xarcuteria i els productes de confiteria (un 87 % dels britànics mengen llaminadures de forma força regular). Biotecnologia Biotecnologia i indústria farmacèutica El golden triangle de Londres-Oxford-Cambridge és una de les bioregions més dinàmiques del món i un punt d'atenció ineludible per a empreses i centres de recerca vinculats al sector farmacèutic. El Regne Unit, amb Londres en el seu epicentre, concentra esdeveniments sectorials de referència com Bio Trinity, Anglonordic Life Science Conference o Gènesis. Les grans empreses farmacèutiques, incloent AstraZeneca o GlaxoSmithKline, impulsen iniciatives d'open Innovation o de Corporate Venturing en aquest àmbit. Per la seva banda, el Department of Health utilitza la compra pública per impulsar la innovació. Conjuntament, totes aquestes iniciatives fan del Regne Unit una destinació que les empreses del sector farmacèutic han de tenir molt en compte. Font: informació elaborada per les Oficines Exteriors d ACCIÓ.

12 Regne Unit Nota econòmica 12 OPORTUNITATS D INTERNACIONALITZACIÓ I COOPERACIÓ TECNOLÒGICA PER A L EMPRESA CATALANA AL REGNE UNIT (II) Tecnologia i sector educatiu Educació, formació i serveis editorials El Regne Unit és un dels líders en Edtech, és a dir el que fa referència a la incorporació de tecnologies al sector educatiu. Prova d'això és que les escoles del país inverteixen més de 900 milions de lliures anualment i es comptabilitzen més de 1000 start-ups edtech al país. També, cada any s'organitza a Londres la fira més important del sector, el BETT. Per a solucions com digitalització de continguts, learning analytics, gamificació, entre d'altres, la competència és molt important, si bé el mercat és molt receptiu a les solucions innovadores. Innovacions tecnològiques en el sector de l'aigua Energia i recursos El juny de 2014, es va aprovar la nova Llei de l aigua al Regne Unit. Aquesta nova llei suposa una liberalització en el sector. Arran d'aquest canvi legislatiu de liberalització del sector, empreses subministradores, com per exemple Anglian Water, estan en procés d'incorporar solucions innovadores per millorar l'eficiència en costos i la satisfacció del client, així com també per reduir l'impacte mediambiental i tendir a un model d'economia circular. Així, doncs, es busquen innovacions o know-how en tractament d'aigües residuals, anàlisi i monitoratge de l'aigua i gestió intel ligent (sensors i altres instruments). Font: informació elaborada per les Oficines Exteriors d ACCIÓ.

13 Regne Unit Nota econòmica 13 OPORTUNITATS D INTERNACIONALITZACIÓ I COOPERACIÓ TECNOLÒGICA PER A L EMPRESA CATALANA AL REGNE UNIT (III) Transformació i digitalització de la indústria Indústria 4.0 La producció representa un 11 % de l'economia britànica, si bé significa un 54 % de les exportacions del Regne Unit, país que ha identificat lamodernització del sistema productiu com un dels aspectes clau de la seva estratègia post Brexit. Es vol augmentar la introducció de tecnologia 4.0 als centres productius, mitjançant tecnologies digitals per guanyar en productivitat, qualitat i flexibilitat. Això crea oportunitats en sistemes de fabricació 4.0: robòtica "intel ligent", impressió 3D, intel ligència artificial i anàlisi de dades, entre d'altres. Centres com l'amrc (Advanced Manufacturing Research Centre), part de la Catapult High Value Manufacturing són al capdavant d'aquesta missió. Solucions e-salut / medtech / salut digital per al sistema públic de salut Salut i equipaments mèdics El Govern britànic utilitza la compra pública innovadora per modernitzar el sistema sanitari públic (National Health Service). En un context d'envelliment de la població i reducció de la despesa pública, es busquen eines TIC per incrementar la productivitat de l'assistència sanitària. Múltiples organismes desplegats pel territori busquen a través del programa de compra pública innovadora (SBRI), plataformes e-salut per gestionar la relació entre pacients i metges, per millorar el diagnòstic i triatge, per fomentar la salut preventiva, etc. Font: informació elaborada per les Oficines Exteriors d ACCIÓ.

14 Passeig de Gràcia, Barcelona

Vietnam. Nota econòmica

Vietnam. Nota econòmica Vietnam Informació sobre dades macroeconòmiques, relacions comercials, inversions, principals empreses inversores i oportunitats de negoci per a les empreses catalanes a Vietnam. Nota econòmica Vietnam

Más detalles

Regne Unit. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Regne Unit. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Regne Unit Anàlisi d oportunitats Juny 216 Regne Unit Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 243.61 km 2 Creixement econòmic 2,2 % Població 64,1

Más detalles

Perú. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Perú. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Perú Anàlisi d oportunitats Juny 2016 Perú Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 2015 Superfície 1.285.216 km 2 Creixement econòmic 3,3 % Població 30,4 milions

Más detalles

Panamà. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Panamà. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Panamà Anàlisi d oportunitats Juny 216 Panamà Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 75.42 km 2 Creixement econòmic 5,8 % Població 3,7 milions de

Más detalles

Dinamarca. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Dinamarca. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Dinamarca Anàlisi d oportunitats Juny 216 Dinamarca Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 43.94 km 2 Creixement econòmic 1,2 % Població 5,6 milions

Más detalles

Polònia. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Polònia. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Polònia Anàlisi d oportunitats Juny 216 Polònia Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 312.685 km 2 Creixement econòmic 3,6 % Població 38,6 milions

Más detalles

Corea del Sud. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Corea del Sud. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Corea del Sud Anàlisi d oportunitats Juny 216 Corea del Sud Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 99.72 km 2 Creixement econòmic 2,6 % Població

Más detalles

Argentina. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Argentina. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Argentina Anàlisi d oportunitats Juny 216 Argentina Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 2.78.4 km 2 Creixement econòmic 1,2 % Població 43,4 milions

Más detalles

Marroc. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Marroc. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Marroc Anàlisi d oportunitats Juny 216 Marroc Anàlisi d oportunitats 2 Marroc DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 446.55 km 2 Creixement econòmic 4,5 % Població 33,3 milions de persones

Más detalles

França. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

França. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva França Anàlisi d oportunitats Juny 216 França Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 551.5 km 2 Creixement econòmic 1,1 % Població 66,6 milions

Más detalles

Emirats Àrabs Units. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Emirats Àrabs Units. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Emirats Àrabs Units Anàlisi d oportunitats Juny 216 Emirats Àrabs Units Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 83.6 km 2 Creixement econòmic 3,9

Más detalles

Japó. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Japó. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Japó Anàlisi d oportunitats Juny 216 Japó Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 377.915 km 2 Creixement econòmic,5 % Població 126,9 milions de

Más detalles

Canadà. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Canadà. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Canadà Anàlisi d oportunitats Juny 216 Canadà Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 9.984.67 km 2 Creixement econòmic 1,2 % Població 35,1 milions

Más detalles

Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça

Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça 2n trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del segon trimestre del 2012 assenyalen

Más detalles

Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça

Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça 3r trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del tercer trimestre

Más detalles

Xina. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Xina. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Xina Anàlisi d oportunitats Juny 216 La Xina Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 215 Superfície 9.596.96 km 2 Creixement econòmic 6,9 % Població 1.367,5 milions

Más detalles

Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça

Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça 1r trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del primer trimestre del

Más detalles

La Catalunya Futura: les bases d un nou model de desenvolupament

La Catalunya Futura: les bases d un nou model de desenvolupament Sabadell Universitat Esmorzars temàtics: Jornades econòmiques La Catalunya Futura: les bases d un nou model de desenvolupament Sabadell, 24 de novembre de 2010 Joan Trullén Institut d Estudis Regionals

Más detalles

CONJUNTURA I PERSPECTIVES ECONÒMIQUES A CATALUNYA. 22 de maig del 2014

CONJUNTURA I PERSPECTIVES ECONÒMIQUES A CATALUNYA. 22 de maig del 2014 CONJUNTURA I PERSPECTIVES ECONÒMIQUES A CATALUNYA 22 de maig del 2014 1. Índex Evolució de l economia catalana el primer trimestre i perspectives per al segon. Previsions econòmiques per al 2014 2015.

Más detalles

Xifres de Catalunya Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya

Xifres de Catalunya Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Xifres de 2007 Generalitat de Institut d Estadística de POBLACIÓ 2006 DENSITAT DE POBLACIÓ PER PAÏSOS 2005 Densitat (hab./km 2 ) 222 88 114 Població (1.000) (1) 7 197 45 117 494 675 homes (%) 49,6 49,4

Más detalles

Oportunitats Internacionals en el Sector Alimentació i Begudes

Oportunitats Internacionals en el Sector Alimentació i Begudes Oportunitats Internacionals en el Sector Alimentació i Begudes Anàlisi d Oportunitats Abril 2016 Oportunitats Internacionals en el Sector Alimentació i Begudes Anàlisi d Oportunitats Abril 2016 2 Alimentació

Más detalles

Turquia. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva

Turquia. Anàlisi d oportunitats. Juny Estratègia i Intel ligència Competitiva Turquia Anàlisi d oportunitats Juny 2016 Turquia Anàlisi d oportunitats 2 Introducció al país DADES GENERALS QUADRE MACROECONÒMIC 2015 Superfície 783.562 km 2 Creixement econòmic 3,8 % Població 79,4 milions

Más detalles

IMPORTACIONS I EXPORTACIONS L OBSERVATORI

IMPORTACIONS I EXPORTACIONS L OBSERVATORI IMPORTACIONS I EXPORTACIONS L OBSERVATORI 2017 CAMBRA DE COMERÇ DE GIRONA Estudi de les exportacions de les comarques gironines Indicadors i dades comarcals RESUM CONCLUSIONS Exportacions Catalunya i Girona

Más detalles

magnituds socioeconòmiques

magnituds socioeconòmiques Principals magnituds 1.619 llocs de treball més respecte del mateix període de l any anterior Societats R. general 1.545 35,0 12 0,8 7 0,5 R. autònoms 2.865 65,0-1 0,0 55 2,0 TOTAL 4.410 100,0 11 0,4 62

Más detalles

Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell. El vostre suport empresarial

Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell. El vostre suport empresarial El vostre suport empresarial PREÀMBUL Al segle 21, la Cambra Oficial de Comerç i vol ser considerada una entitat capaç de fer front amb èxit tots els reptes del nou segle. La incorporació de les noves

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

magnituds socioeconòmiques

magnituds socioeconòmiques Principals magnituds 1.913 llocs de treball més respecte del mateix període de l any anterior Societats R. general 1.503 36,4 4 0,3-31 -2,0 R. autòn oms 2.629 63,6-10 -0,4 107 3,4 TOTAL 4.132 100-6 -0,2

Más detalles

Evolució de la pime industrial catalana 2015 i perspectives Gener 2016

Evolució de la pime industrial catalana 2015 i perspectives Gener 2016 Evolució de la pime industrial catalana 2015 i perspectives 2016 Gener 2016 1 0. Introducció PIMEC fa anualment una radiografia de la situació empresarial a través del seu Anuari de la pime catalana, una

Más detalles

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis EL SECTOR TERCIARI Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis El sector terciari és el que inclou una

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

ANÀLISI EVOLUCIÓ SECTORS ECONÒMICS (Dades del segon trimestre) BADALONA

ANÀLISI EVOLUCIÓ SECTORS ECONÒMICS (Dades del segon trimestre) BADALONA ANÀLISI EVOLUCIÓ SECTORS ECONÒMICS 2015 2016 (Dades del segon trimestre) BADALONA OBSERVATORI DE DESENVOLUPAMENT LOCAL Amb el suport de: BADALONA: evolució sectors econòmics 2015-2016 (dades assalariats

Más detalles

ANÀLISI EVOLUCIÓ SECTORS ECONÒMICS (Dades del segon trimestre) BADALONA

ANÀLISI EVOLUCIÓ SECTORS ECONÒMICS (Dades del segon trimestre) BADALONA ANÀLISI EVOLUCIÓ SECTORS ECONÒMICS 2014 2015 (Dades del segon trimestre) BADALONA OBSERVATORI DE DESENVOLUPAMENT LOCAL Amb el suport de: BADALONA: evolució sectors econòmics 2014-2015 (dades assalariats

Más detalles

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de gener del 2017

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de gener del 2017 Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de gener del 2017 Data de publicació: dijous 16/02/2017 www.estadistica.ad Resum La variació anual de l IPC al mes de gener del 2017 és del +1,3% (gener : -0,6%).

Más detalles

Dades estadístiques de comerç exterior 2013

Dades estadístiques de comerç exterior 2013 Dades estadístiques de comerç exterior 213 El comerç exterior de les Comarques de Tarragona ha presentat un descens durant el 213, la forta dinàmica d anys anteriors ha provocat dificultats de creixement.

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

EVOLUCIÓ DEL CONJUNT DE L ECONOMIA CATALANA DURANT EL 2017

EVOLUCIÓ DEL CONJUNT DE L ECONOMIA CATALANA DURANT EL 2017 INFORME ANUAL SOBRE LA INDÚSTRIA A CATALUNYA 2017 EVOLUCIÓ DEL CONJUNT DE L ECONOMIA CATALANA DURANT EL 2017 El 2017, el PIB total de Catalunya va créixer un 3,4%. És el quart any de creixement, després

Más detalles

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de desembre del 2014

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de desembre del 2014 Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de desembre del Data de publicació: dilluns 12/01/2015 www.estadistica.ad Resum La variació anual de l IPC al mes de desembre és del -0,1% (novembre +0,1%). Índex

Más detalles

SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA

SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA CICLE SOBRE SOSTENIBILITAT EN UN MARC GLOBAL. FORUM AMBIENTAL. Juli García Fernández Auditori de Caixa Catalunya Barcelona, 2 de novembre de 2011 ÍNDEX: 1.Tres

Más detalles

Observatori econòmic. Cambra de Comerç de Girona. Garrotxa

Observatori econòmic. Cambra de Comerç de Girona. Garrotxa Observatori econòmic Cambra de Comerç de Girona Garrotxa juny, 2011 2 Observatori econòmic Cambra de Comerç de Girona Evolució econòmica a la Garrotxa El període 2000-2008 ha estat, en termes generals,

Más detalles

Pla idigital. Pol d innovació digital de Catalunya

Pla idigital. Pol d innovació digital de Catalunya Pla idigital Pol d innovació digital de Catalunya Les TIC com a palanca de reactivació econòmica World Economic Forum Index O Espanya O Dinamarca O Estats Units O Xina O Estònia O Portugal O Alemanya Les

Más detalles

ÍNDEX 1. INTRODUCCIÓ. 2. ANÀLISI DESCRIPTIU.

ÍNDEX 1. INTRODUCCIÓ. 2. ANÀLISI DESCRIPTIU. INFORME ANUAL. ANÀLISI GENERAL DE LES MALALTIES PROFESSIONALS CAUSADES PER TRASTORNS MUSCULOESQUELÈTICS A CATALUNYA EN ACTIVA MUTUA. ANY 2016 1 ÍNDEX 1. INTRODUCCIÓ. 2. ANÀLISI DESCRIPTIU. 2.1 Evolució

Más detalles

INDICADORS JUNY 2018

INDICADORS JUNY 2018 INDICADORS JUNY 218 ÍNDEX Creació i dissolució de societats mercantils 3 Empreses en concurs 4 Índex de producció industrial i de la xifra de negocis del sector serveis 5 Cartera de comandes. Estadística

Más detalles

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Classe 3 Tema 1. El sistema econòmic espanyol Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Funció de producció Cobb-Douglas Funció de producció Cobb-Douglas

Más detalles

L impacte econòmic de la producció de llet

L impacte econòmic de la producció de llet L impacte econòmic de la producció de llet Francesc Reguant francesc@reguant.cat https://obealimentaria.wordpress.co m Característiques de la llet amb implicacions econòmiques Producte bàsic, amb alt valor

Más detalles

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017 Les pensions només estan garantides en la República Catalana juliol de 2017 Índex I. Com es paga la pensió? II. El futur de les pensions és incert a Espanya III. Catalunya, en millor situació per pagar

Más detalles

La Balança Comercial dels Productes Lactis Exercici econòmic Observatori de la llet.- DAR

La Balança Comercial dels Productes Lactis Exercici econòmic Observatori de la llet.- DAR La Balança Comercial dels Productes Lactis Exercici econòmic Observatori de la llet.- DAR Abril 2008 . L Observatori de la llet que ha de subministrar a la Taula Sectorial de la llet informació sobre la

Más detalles

La intensitat exportadora de Catalunya i els mercats potencials de futur

La intensitat exportadora de Catalunya i els mercats potencials de futur La intensitat exportadora de Catalunya i els mercats potencials de futur Febrer 2018 Febrer 2018 ACCIÓ, FEBRER 2018 La intensitat exportadora de Catalunya i els mercats potencials de futur Catalunya és

Más detalles

Geografia social i econòmica Sèrie 3

Geografia social i econòmica Sèrie 3 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2009 Geografia social i econòmica Sèrie 3 Dades de la persona

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Cambra de Comerç de Girona 14 de juliol de 2016

Cambra de Comerç de Girona 14 de juliol de 2016 Cambra de Comerç de Girona 14 de juliol de 216 MEMÒRIA ECONÒMICA DE CATALUNYA 1. MARC EXTERIOR 2. ECONOMIA CATALANA Població Activitat econòmica Sector exterior Mercat de treball Preus i salaris Sector

Más detalles

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 7 de setembre del 2005 Índex de desenvolupament humà 2005 Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà Se situa entre els 7 països del món amb una longevitat de la població

Más detalles

El sector del vi a la provincia de Barcelona. Hegemonia productiva i exportadora

El sector del vi a la provincia de Barcelona. Hegemonia productiva i exportadora El sector del vi a la provincia de Barcelona. Hegemonia productiva i exportadora Raimon Soler-Becerro Centre d Estudis Antoni de Capmany en Economia i Història Econòmica (Universitat de Barcelona) VILAFRANCA

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de novembre del 2017

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de novembre del 2017 Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de novembre del Data de publicació: dijous 14/12/ www.estadistica.ad Resum La variació anual de l IPC al mes de novembre del és del +2,6% (novembre 2016: -0,1%).

Más detalles

Balanç d actuacions de l Agència Catalana del Consum a la demarcació d Alt Pirineu i Aran de juny de 2017

Balanç d actuacions de l Agència Catalana del Consum a la demarcació d Alt Pirineu i Aran de juny de 2017 Balanç d actuacions de l Agència Catalana del Consum a la demarcació d Alt Pirineu i Aran 2016 1 de juny de 2017 Protecció del consumidor Gestió de Consum delegada als Consells Comarcals de: Alt Urgell

Más detalles

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 9 de novembre del 2006 L índex de desenvolupament humà l any 2004 Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà L elevada esperança de vida dels catalans (80,8 anys) situa

Más detalles

EC - Enginyeria Comercial

EC - Enginyeria Comercial Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2015 295 - EEBE - Escola d'enginyeria de Barcelona Est 717 - EGE - Departament d'expressió Gràfica a l'enginyeria GRAU EN ENGINYERIA

Más detalles

NUCLIS, ajuts d R+D empresarial en economia Circular, àmbit de residus (INNOVACIÓ TECNOLÒGICA) Participa i coopera en projectes d R+D

NUCLIS, ajuts d R+D empresarial en economia Circular, àmbit de residus (INNOVACIÓ TECNOLÒGICA) Participa i coopera en projectes d R+D NUCLIS, ajuts d R+D empresarial en economia Circular, àmbit de residus (INNOVACIÓ TECNOLÒGICA) Participa i coopera en projectes d R+D Convocatòria 2018 Oberta fins 28 de setembre de 2018 20/07/2018 Dept.

Más detalles

Xifres de Catalunya Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya

Xifres de Catalunya Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Xifres de 2006 Generalitat de Institut d Estadística de TERRITORI 2005 Superfície (1.000 km 2 ) 32 506 3 959 conreus (%) 28,6 36,9 : prats i pastures (%) 14,2 21,3 : boscs i bosquines (%) 46,5 33,4 : rius

Más detalles

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de setembre del 2014

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de setembre del 2014 Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de setembre del Data de publicació: dilluns 13/10/ www.estadistica.ad Resum La variació anual de l IPC al mes de setembre és del -0,1% (agost 0,0%). Índex 1. Principals

Más detalles

La política econòmica del règim de Franco. ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament

La política econòmica del règim de Franco. ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament La política econòmica del règim de Franco ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament L economia de postguerra El 5 de juny de 1939, Franco anunciava que la reconstrucció de l economia nacional

Más detalles

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI Atur registrat Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT CONTINGUTS Taxa d atur registrat. Resum de dades... 3 La taxa d'atur es redueix al març i se situa en el 13,4% de la població

Más detalles

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona 1. Aspectes metodològics de l Observatori 2. Repàs als principals indicadors 3. Dinamisme socioeconòmic del Món Rural Índex

Más detalles

INFORME SOBRE PRESSUPOSTOS DEPARTAMENT ENSENYAMENT 2014 CCOO Federació d Educació

INFORME SOBRE PRESSUPOSTOS DEPARTAMENT ENSENYAMENT 2014 CCOO Federació d Educació INFORME SOBRE PRESSUPOSTOS DEPARTAMENT ENSENYAMENT 2014 CCOO Federació d Educació 1 Notes sobre la metodologia d estudi a. Estudiem la destinació de les partides, però en l estructura del Departament,

Más detalles

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Tema 5. Dades macroeconòmiques Què és la Macroeconomia? La Macroeconomia és una de les àrees de la ciència econòmica que es preocupa per l evolució d una economia. El seu

Más detalles

Banca March guanya 100,7 milions fins a setembre i consolida la seva estratègia en Banca Privada

Banca March guanya 100,7 milions fins a setembre i consolida la seva estratègia en Banca Privada RESULTATS TERCER TRIMESTRE 2015 Banca March guanya 100,7 milions fins a setembre i consolida la seva estratègia en Banca Privada L'aposta estratègica per l'activitat de Banca Privada es va plasmar en un

Más detalles

Observatori socioeconòmic

Observatori socioeconòmic ce bservatori socioeconòmic CERDANYLA DEL VALLÈS MAIG 2016 BSERVATRI SCIECNÒMIC DE CERDANYLA DEL VALLÈS INDICADRS SCIECNÒMICS, CERDANYLA A través d aquest informe, podrem consultar mensualment els indicadors

Más detalles

Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya. Xifres de Catalunya

Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya.   Xifres de Catalunya Generalitat de Institut d Estadística de www.idescat.cat Xifres de POBLACIÓ 5 Densitat (hab./km ) 3, 9,5 6, Població (.) () 448 46 438 5 53 homes 49, 49, 48,8 dones 5, 5,9 5, Estructura () -4 anys 5, 9

Más detalles

Ocupació per sectors d'activitat I

Ocupació per sectors d'activitat I Ocupació per sectors d'activitat I Evolució de l'ocupació per sectors d'activitat (RG) 1 1000 800 600 Primari Secundari Construcció Serveis 0 06/08 09/08 12/08 03/09 06/09 09/09 12/09 03/10 06/10 09/10

Más detalles

REINDUSTRIALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT. HORITZONS PER A UN NOU DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC Conclusions del cicle

REINDUSTRIALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT. HORITZONS PER A UN NOU DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC Conclusions del cicle REINDUSTRIALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT. HORITZONS PER A UN NOU DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC Conclusions del cicle El cicle Taller d experts Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament

Más detalles

La innovació i la seva gestió

La innovació i la seva gestió Curs de Direcció d Empreses La innovació i la seva gestió Prof. Dr. M. Subirachs Torné - núm. 1 Índex El plantejament del tema Les característiques de la innovació: l impacte sobre l organització El procés

Más detalles

INDICADORS DE MOBILITAT I CONJUNTURA DE CATALUNYA 1r Quadrim Comitè Executiu 24 de maig de 2016

INDICADORS DE MOBILITAT I CONJUNTURA DE CATALUNYA 1r Quadrim Comitè Executiu 24 de maig de 2016 INDICADORS DE MOBILITAT I CONJUNTURA DE CATALUNYA 1r Quadrim. 2016 1 Comitè Executiu 24 de maig de 2016 2 PRESENTACIÓ L evolució de la mobilitat en tots els seus modes està fortament condicionada per l

Más detalles

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014 Comparació de preus del natural amb Europa gas Febrer 2014 SÍNTESI Aquest document replica l exercici fet al 10/2013, on s analitzaven els preus elèctrics. En aquest cas, es recullen els preus del gas

Más detalles

NP-0301_ Ministeri de Finances i Funció Pública. Departament d Estadística

NP-0301_ Ministeri de Finances i Funció Pública. Departament d Estadística NP-0301_1112 Ministeri de Finances i Funció Pública Departament d Estadística www.estadistica.ad Índex de preus de consum (IPC) d Andorra del Data de publicació: dimecres 09/01/2013 www.estadistica.ad

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Observatori de la Logística Els indicadors de competitivitat del Sistema Logístic Català

Observatori de la Logística Els indicadors de competitivitat del Sistema Logístic Català Observatori de la Logística Els indicadors de competitivitat del Sistema Logístic Català 2018 13ª edició 5 d octubre de 2018 CIMALSA, Logística i Mobilitat CIMALSA ILI Una consultoria especialitzada en

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb la UE-15 al Juny 2015

Comparació de preus de l energia elèctrica amb la UE-15 al Juny 2015 Comparació de preus de l energia elèctrica amb la UE-15 al 2014 Juny 2015 Resum executiu - El preu de l electricitat que van pagar la majoria de pimes espanyoles al 2014 va ser de 283,4 euros el MWh (consum

Más detalles

Les pensions estan garantides en la República Catalana. 28 de juny de 2017

Les pensions estan garantides en la República Catalana. 28 de juny de 2017 Les pensions estan garantides en la República Catalana 28 de juny de 2017 Índex I. Com es paga la pensió II. El futur de les pensions és incert a Espanya III. Catalunya, en millor situació per pagar les

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

BUTLLETÍ RUBÍ ECONOMIA RUBÍ. Núm. 2 3er TRIMESTRE 2015 ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

BUTLLETÍ RUBÍ ECONOMIA RUBÍ. Núm. 2 3er TRIMESTRE 2015 ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL L'Estructura Empresarial preten donar una imatge global de com les emrpeses, els Polígons d'activitat Economia (PAE) i els sectors s'estructuren al nostre

Más detalles

Xifres de Catalunya

Xifres de Catalunya www.idescat.cat Xifres de POBLACIÓ Població (1.000) (1) 7 434 46 508 507 417 homes 49,1 49,3 48,8 dones 50,9 50,7 51,2 Estructura (%) 0-14 anys 15,9 15,2 15,6 15-24 anys 9,4 9,9 11,5 25-49 anys 38,5 38,9

Más detalles

CRISI I SORTIDA DE LA CRISI: UNA PERSPECTIVA EMPRESARIAL DE LLARG TERMINI. Col legi legi d Enginyers Industrials de Catalunya 21 d octubre de 2009

CRISI I SORTIDA DE LA CRISI: UNA PERSPECTIVA EMPRESARIAL DE LLARG TERMINI. Col legi legi d Enginyers Industrials de Catalunya 21 d octubre de 2009 CRISI I SORTIDA DE LA CRISI: UNA PERSPECTIVA EMPRESARIAL DE LLARG TERMINI Col legi legi d Enginyers Industrials de Catalunya 21 d octubre de 2009 1. Taxa d estalvi i taxa d inversió L actual crisi econòmica

Más detalles

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat PROGRAMA LÀBORA Barcelona Mercat Laboral Reservat L Ajuntament de Barcelona presenta el Programa LÀBORA. Una iniciativa que ofereix a les empreses l oportunitat de participar en un projecte de responsabilitat

Más detalles

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de desembre del 2016

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de desembre del 2016 Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de desembre del Data de publicació: dijous 12/01/2017 www.estadistica.ad Resum La variació anual de l IPC al mes de desembre del és del +0,4% (desembre 2015: -0,9%).

Más detalles

El pla de Mar a ket ke i t ng n

El pla de Mar a ket ke i t ng n El pla de Marketing AGENDA Marketing Pla de Marketing Etapes del Pla de Marketing Anàlisi de la situació Diagnòstic Objectius Estratègies Pressupost Avaluació 2 EL CONCEPTE DE MARKETING D una economia

Más detalles

Tema 2 : La població de Catalunya

Tema 2 : La població de Catalunya En aquest tema aprendràs que : Els augments i les disminucions de població depenen dels naixements, de les morts i de les migracions. La població de viu majoritàriament en ciutats. Segons la situació laboral,

Más detalles

Estimacions de població. Dades definitives. 2017

Estimacions de població. Dades definitives. 2017 28 de desembre de 2017 Estimacions de població. Dades definitives. 2017 La població de Catalunya ha augmentat en 47.944 habitants l any 2016 i consolida la tendència iniciada l any anterior La població

Más detalles

Situació Catalunya Primer Semestre Catalunya. Situació i perspectives. Primer semestre

Situació Catalunya Primer Semestre Catalunya. Situació i perspectives. Primer semestre Catalunya Situació i perspectives Primer semestre 2015 L economia catalana s accelera, recolzada tant en la demanda interna com en el sector exterior Catalunya podria créixer un 3,2% al 2015 i un 2,5%

Más detalles

V Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària

V Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària V Cercle de Comparació Intermunicipal de Seguretat Alimentària Principals resultats 2013 Museu Marítim de Barcelona 7 de juliol de 2014 El nombre d ens locals participants ha estat de 38 (37 municipis

Más detalles

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de febrer del 2016

Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de febrer del 2016 Índex de preus de consum (IPC) d Andorra de febrer del Data de publicació: dijous 10/02/ www.estadistica.ad Resum La variació anual de l IPC al mes de febrer del és del -0,5% (gener ; -0,6%). Índex 1.

Más detalles

Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016

Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016 Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016 Context El mercat dels aparells elèctrics i electrònics (AEE) està en creixement constant. A Catalunya,

Más detalles

Cambra de Comerç de Girona 20 de juliol de 2017

Cambra de Comerç de Girona 20 de juliol de 2017 Cambra de Comerç de Girona 2 de juliol de 217 MEMÒRIA ECONÒMICA DE CATALUNYA 1. MARC EXTERIOR 2. ECONOMIA CATALANA Població Activitat econòmica Sector exterior Mercat de treball Preus i salaris Sector

Más detalles

Nota de conjuntura Maig 2012

Nota de conjuntura Maig 2012 Nota de conjuntura Maig 2012 Índex 1. Panorama 2. Comerç exterior i turisme 3. Inversió estrangera 4. Entorn empresarial 1. Panorama (I) Taxa de variació interanual en % 4 2 0-2 -4-6 PIB de Catalunya,

Más detalles

Pla de Recursos Humans per al mandat d abril de 2016

Pla de Recursos Humans per al mandat d abril de 2016 Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019 22 d abril de 2016 Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019 El primer pas d una política de Recursos Humans orientada a modernitzar la plantilla municipal,

Más detalles

Butlletí d Atur registrat Gener a/e: Web:

Butlletí d Atur registrat Gener a/e: Web: Butlletí d Atur registrat Gener 2018 Observatori-Centre d Estudis del Vallès Oriental Tel: 93 860 07 02 Consell Comarcal del Vallès Oriental Fax: 93 879 04 44 Àrea de Desenvolupament Local a/e: observatori@vallesoriental.cat

Más detalles

L'exportació: oportunitat o necessitat? Perspectiva des de Salut Pública

L'exportació: oportunitat o necessitat? Perspectiva des de Salut Pública L'exportació: oportunitat o necessitat? Perspectiva des de Salut Pública MERCAT DEL RAM Vic, 20 de març de 2018 Imma Cervós Sub-directora Catalunya Central Índex 1. Estructura de la cadena de valor: Control

Más detalles

Perspectives del sector de la comunicació a Catalunya Outlook Blanquerna: perspectives del sector de la comunicació a Catalunya 2018

Perspectives del sector de la comunicació a Catalunya Outlook Blanquerna: perspectives del sector de la comunicació a Catalunya 2018 Perspectives del sector de la comunicació a Catalunya 2018 Outlook Blanquerna: perspectives del sector de la comunicació a Catalunya 2018 1 Outlook Blanquerna El sector de la comunicació creixerà a Catalunya

Más detalles

Estudi 2014 de la inversió publicitària a Catalunya

Estudi 2014 de la inversió publicitària a Catalunya Estudi 2014 de la inversió publicitària a Catalunya Amb el suport de : Barcelona, 12 de Febrer 2014 Índex de continguts 1 Metodologia de treball 2 Inversió publicitària anunciants amb seu a Catalunya 3

Más detalles

Evolució de l activitat econòmica a la demarcació de Terrassa. Activitats en el 2005

Evolució de l activitat econòmica a la demarcació de Terrassa. Activitats en el 2005 Evolució de l activitat econòmica a la demarcació de Terrassa. Activitats en el 2005 Quadre 1. Nombre de llicencies d activitats en el anys 2004 i 2005 Indústria 4,430 14.25% 3,374 10.54% -23.84% Construcció

Más detalles

Consum de bosses de plàstic de nanses d un sol ús a Catalunya l any 2009

Consum de bosses de plàstic de nanses d un sol ús a Catalunya l any 2009 Consum de bosses de plàstic de nanses d un sol ús a Catalunya l any 2009 28 de maig de 2010 Índex Objecte i continguts Síntesi dels resultats Metodologia Obtenció de les dades Resultats 1 OBJECTE I CONTINGUTS

Más detalles