Com reduir la contaminació del transport a la ciutat?

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Com reduir la contaminació del transport a la ciutat?"

Transcripción

1 Com reduir la contaminació del transport a la ciutat? Un nou concepte de ciutat neta i eficient 13 de desembre de 2016

2 Antecedents La Unió Europea fixa límits de qualitat de l aire per a determinats contaminants amb l objectiu de preservar la salut de les persones i el medi. Quan se superen els valors límit, els governs competents han d elaborar plans d acció amb mesures concretes a adoptar per restablir la qualitat de l aire. Aquests plans i la seva implantació s han de sotmetre anualment a l avaluació de la Unió Europea.

3 Zones declarades de Protecció Especial de l Ambient Atmosfèric 40 municipis declarats: Zona de Protecció Especial de l ambient atmosfèric per a NO 2 i PM Km 2 (El 2,3% de Catalunya) 4,3 M habitants (El 60% de Catalunya)

4 Situació actual Per a les zones 1 i 2 de qualitat de l aire en NO x, les evolucions són les següents: Mitjana anual diòxid de nitrogen (NO 2 ) ZQA Mitjana anual NO2 ( g/m 3 ) anys VLa+MdT VLa Badalona Barcelona (Ciutadella) Barcelona (l'eixample) Barcelona (Gràcia-Sant Gervasi) Barcelona (el Poblenou) Barcelona (Sants) Cornellà de Llobregat (Allende - Bonveí) El Prat de Llobregat (Pl. de l'esglèsia) Gavà (c/ Progrés) Gavà (parc del Mil leni) l'hospitalet de Llobregat (av. del Torrent Gornal) Sant Adrià de Besòs (Olímpic) Sant Vicenç dels Horts (Ribot - Sant Miquel) Santa Coloma de Gramenet Barcelona (parc de la Vall d'hebron) Badalona (Montroig-Ausiàs Marc) Gavà (parc del Mil leni) Viladecans (Atrium) el Prat de Llobregat (jardins de la pau) El Prat de Llobregat (CEM Sagnier) Sant Feliu de Llobregat (CEIP Martí i Pol) Barcelona (Palau Reial)

5 Situació actual 50 Avaluació VLh de diòxid de nitrogen (NO 2 ) ZQA1 45 Nre. superacions del VLh anys Nre. màx. superacions/any civil Badalona Badalona (Montroig-Ausiàs Marc) Barcelona (Ciutadella) Barcelona (l'eixample) Barcelona (Gràcia-Sant Gervasi) Barcelona (el Poblenou) Barcelona (Palau Reial) Barcelona (Sants) Barcelona (parc de la Vall d'hebron) Barcelona (Torre Girona) Cornellà de Llobregat (Allende - Bonveí) El Prat de Llobregat (Pl. de l'esglèsia) El Prat de Llobregat (Sant Cosme) el Prat de Llobregat (jardins de la pau) El Prat de Llobregat (CEM Sagnier) Gavà (c/ Progrés) Gavà (parc del Mil leni) Gavà (parc del Mil leni) l'hospitalet de Llobregat (av. del Torrent Gornal) Sant Adrià de Besòs (Olímpic) Sant Vicenç dels Horts (Àlaba) Sant Vicenç dels Horts (Ribot - Sant Miquel) Santa Coloma de Gramenet Viladecans (Atrium) Sant Feliu de Llobregat (CEIP Martí i Pol)

6 Avaluació diòxid de nitrogen NO 2 Barcelona (l'eixample) Barcelona (Gràcia - Sant Gervasi) Terrassa (Pare Alegre) Mollet del Vallès (pista d'atletisme) Sant Andreu de la Barca (CEIP Josep Pla) Sabadell (Gran Via) Montcada i Reixac (pl. de Lluís Companys) Granollers (Francesc Macià) Santa Perpètua de Mogoda (Onze de Setembre) Sant Adrià de Besòs (Olímpic) Sant Vicenç dels Horts (Àlaba) Pallejà (Roca de Vilana) Sant Feliu de Llobregat (CEIP Martí i Pol) Barcelona (el Poblenou) Barcelona (Ciutadella) Badalona (Mont-roig - Ausiàs March) Barberà del Vallès (Moragues - Montserrat) Martorell (Canyameres - Claret) l'hospitalet de Llobregat (av. del Torrent el Prat de Llobregat (jardins de la pau) Santa Coloma de Gramenet (Balldovina) Barcelona (Sants) Sant Vicenç dels Horts (Ribot - Sant Miquel) Barcelona (Palau Reial) El Prat de Llobregat (CEM Sagnier) Barcelona (parc de la Vall d'hebron) Rubí (ca n'oriol) Sant Cugat del Vallès (parc de Sant Francesc) Viladecans (Atrium) Gavà (parc del Mil leni) Com estem a Catalunya 2015: Valor límit horari: Valor límit anual: a la ZQA 1 i la ZQA 2 Estadístiques 2015 a Catalunya: Mitjana: 25 mg/m 3 Màxim: 56 mg/m g/m 3 Trànsit Industrials Fons Gràfic: Mitjana anual de NO 2 a cada una de les estacions de les zones 1 i 2.

7 Situació actual Per a les zones 1 i 2 de qualitat de l aire en PM10, les evolucions són les següents: Mitjana anual PM10 ( g/m 3 ) Mitjana anual PM10 ZQA anys VLa + M dt VLa Badalona (Guàdia Urbana) Badalona (Assemblea de Catalunya) Barcelona (c/ Lluís Solé i Sabarís) Barcelona (Eixample) Barcelona (Gràcia - Sant Gervasi) Barcelona (IES Goya) Barcelona (IES Verdaguer) Barcelona (Vall d'hebron) Barcelona (pl. Universitat) Barcelona (Zona Universitària) Barcelona (Sants) Barcelona (Poblenou) Barcelona (Port Vell) Esplugues de Llobregat (esportiu La Plana) Esplugues de Llobregat (CEIP Isidre M artí) Gavà L'Hospitalet de Llobregat M olins de Rei (pl. del M ercat M unicipal) Santa Coloma de Gramenet (Ajuntament) Sant Feliu de Llobregat (CEIP M artí i Pol) Sant Vicenç dels Horts (Col legi Sant Josep) El Prat de Llobregat (pl. de l'església) El Prat de Llobregat (Jardins de la Pau) El Prat de Llobregat (CEM Sagnier) Sant Vicenç dels Horts (Verge del Rocío) Viladecans (Atrium)

8 Situació actual Evolució anual de percentil 90.4 de PM10 ZQA1 percentil 90.4 (µg/m³) anys Valor límit P90.4 Badalona (Guàrdia Urbana) Barcelona (Eixample) Barcelona (Gràcia - Sant Gervasi) Barcelona (IES Goya) Barcelona (IES Verdaguer) Barcelona (Vall d'hebron) Barcelona (pl. Universitat) Barcelona (Zona Universitària) Barcelona (Sants) Barcelona (Port Vell) Esplugues de Llobregat (esportiu La Plana) Gavà L'Hospitalet de Llobregat Molins de Rei (pl. del Mercat Municipal) Molins de Rei (Ajuntament) El Prat de Llobregat (pl. de l'església) El Prat de Llobregat (Jardins de la Pau) El Prat de Llobregat (CEM Sagnier) Sant Adrià de Besòs Santa Coloma de Gramenet (Ajuntament) Sant Feliu de Llobregat (Eugeni d'ors) Sant Vicenç dels Horts (Col legi Sant Josep) Sant Vicenç dels Horts (CEIP Verge del Rocío) Badalona (Assemblea de Catalunya)

9 Programa de treball

10 Situació actual Comparació de les emissions de NO x del 2008 amb les del 2011: El transport terrestre representava el 48% de les emissions l any 2008 i el 51% l any Aquest percentatge puja fins a més del 80% en àrees urbanes.

11 Situació actual Comparació de les emissions de PM10 del 2008 amb les del 2011: 23% 22% 2%1%2% 1%2%1% % 25% 2011 Transport terrestre interurbà Transport terrestre urbà Indústria Transport marítim Sector domèstic 19% 21% 18% 28% Transport aeri Generació d'energia en grans instal lacions de combustió El transport terrestre representava el 53% de les emissions l any 2008 i el 53% l any Aquest percentatge puja fins a més del 80% en àrees urbanes

12 Turismos/Km 2 (x1000) Milán 2002 Valencia 2006 Madrid 2005 Munich 2005 Copenhague 2005 Viena 2004 Londres 2001 Roma 2002 Berlín 2006 Bolonia 2005 Estocolmo 2006 Frankfurt 2005 Praga 2004 Budapest 2005 Helsinki 2004 Ámsterdam 2006 Oslo 2005 Barcelona 2006 Caracterització de la zona: Trànsit Turismos (x1000) Turismes (x Londres 2001 Roma 2002 Madrid 2005 Berlín 2006 Milán 2002 Munich 2005 Viena 2004 Barcelona 2006 Budapest 2005 Praga 2004 Valencia 2006 Frankfurt 2005 Estocolmo 2006 Ámsterdam 2006 Bolonia 2005 Helsinki 2004 Oslo 2005 Copenhague 2005 > vehicles/dia Fuente: Ayuntamiento de Barcelona y CSIC Turismes veh/km 2 (x 1000) Molt alta densitat de vehicles (veh/km 2 ) aprox. el 50% dels vehicles que circulen per Barcelona venen de fora Xarxa de Trànsit d alta densitat: molts carrers amb IMD entre i vehicles/dia + arquitectura compacta

13 Línies de treball prioritàries període La mobilitat: responsable de més del 50% de les emissions. Sector industrial i mobilitat associada als establiments industrials. Informació consensuada, clara i transparent tant per als episodis ambientals de contaminació com per a explicar la situació estructural. Coordinació actuacions administracions amb altres administracions. Port de Barcelona, estratègia de transport de mercaderies i promoció del vehicle sostenible. Implementar mecanismes de finançament per al desenvolupament del Pla. Anàlisi de las emissions, escenari 2020 i tramesa de la informació a la UE.

14 50% Mobilitat i Transport Actuacions que es duen a terme des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic: Diagnosis anual i seguiment de la qualitat de l aire. Inventari d emissions i anàlisi per tipologia de vehicles. Accions incentivadores: publicació convocatòria ajuts per taxis de baixes emissions i per vehicles elèctrics d ús comercial a la zona de protecció especial; atorgament del distintiu de qualitat ambiental a flotes de vehicles respectuoses amb el medi ambient (prop de vehicles). Conscienciació i sensibilització. Inici de la campanya Vehicle aturat, apaga el motor. Coordinació de la implementació d accions i comunicació amb altres administracions. Facilitadora d instruments (etiquetatge de vehicles, criteris ZUAPs...). Revisions PMU. Compra verda pública: ambientalització de les flotes de les administracions públiques, acord de govern d adquisició de vehicles de baixes emissions. Grup de treball de Distribució Urbana de Mercaderies (DUM), renovació de flotes i incentius per a obtenir el Distintiu de qualitat ambiental.

15 Mobilitat Actuacions que es duen a terme des de la Secretaria d Infraestructures i Mobilitat: Planificació mobilitat Regió Metropolitana (PdM). Planificació infraestructures (PdI). Pla director de viatgers. En definitiva promoure l increment de capacitat i competitivitat del transport públic enfront el transport privat que motivi el traspàs del modus de transport.

16 Canvi del model de mobilitat Reduir el nombre de vehicles Millora de la capacitat i la competitivitat del transport públic. -L9, L10 -Bus exprés -FGC: Sabadell. Terrassa -T-Mobilitat... Fomentar altres formes de mobilitat (bicicleta, caminar,...). Major ocupació del vehicle, cotxe compartit.

17 Reduir nombre vehicles circulants: Les etiquetes com a eina de gestió Ciclomotores, triciclos, cuadriciclos y motocicletas; turismos; furgonetas ligeras, vehículos de más de 8 plazas y vehículos de transporte de mercancías clasificados en el Registro de Vehículos de la DGT como vehículos eléctricos de batería (BEV), vehículo eléctrico de autonomía extendida (REEV), vehículo eléctrico hibrido enchufable (PHEV) con autonomía mínima de 40 km o vehículos de pila de combustible. Turismos, furgonetas ligeras, vehículos de más de 8 plazas y vehículos de transporte de mercancías clasificados en el Registro de Vehículos como vehículos híbridos enchufables con autonomía <40 km, vehículos híbridos no enchufables (HEV), vehículos propulsados por gas natural (GNC y GNL) o gas licuado del petróleo (GLP). Deberán cumplir los criterios de la etiqueta C. Turismos y furgonetas ligeras de gasolina matriculadas a partir de enero de 2006 y diésel a partir de Vehículos de más de 8 plazas y de transportedemercancías,tantodegasolinacomode diésel, matriculados a partir de Por tanto los de gasolina deben cumplir la norma Euro 4. 5 y 6 y en diésel la Euro 6. Turismos y furgonetas ligeras de gasolina matriculadas a partir de enero de 2000 y diésel a partir de enero de Vehículos de más de 8 plazas y de transporte de mercancías, tanto de gasolina como de diésel, matriculados a partir de Por tanto los de gasolina deben cumplir la norma Euro 3 y en diésel la Euro 4y 5.

18 Grup de treball: accessos a la conurbació de Barcelona Lidera: Direcció General de Transports i Mobilitat Data de constitució: 26 de maig de 2016 Integrants: Departament de Territori i Sostenibilitat, Àrea Metropolitana de Barcelona, Autoritat del Transport Metropolità, Servei Català de Trànsit, Ajuntament de Barcelona, operadors de transport. Objectiu: estudi de les accions per reduir progressivament la contaminació associada a la mobilitat d accés a la conurbació de Barcelona i de les accions puntuals en cas d episodi dissuadint l ús del transport privat.

19 Grup de treball: distribució (DUM) Lidera: Direcció General de Transports i Mobilitat en el marc de la Taula de la logística de la RMB. Data de constitució: 30 de maig de Integrants: organismes afectats de diferent naturalesa (administracions, privats, experts...) Objectiu: analitzar la contribució de les emissions associades a la distribució de mercaderies en la qualitat de l aire i propostes de reducció.

20 Proposta d actuacions Potenciar la renovació del parc, incentivar l adhesió al distintiu de flotes i promoure la conducció eficient (DGQACC). (Grup 1) Estudiar sistemes de regulació horària estenent les bones pràctiques existents Element a tractar en el grup d innovació (App s). (Grup 2) Treball entorn la coordinació de les ordenances municipals. (Grup 3) Anàlisi dels sistemes de distribució d última milla en vehicles eficients (microplataformes logístiques). Distribució del last mile del e-commerce a través dels pack stations. (Grup 4) Sistemes de distribució nocturna silenciosa i no contaminant. (Grup 5)

21 Renovació de flotes 1. Renovació de flotes a la Generalitat de Catalunya Acords de govern ambientalització de la contractació pública Guia per a la compra pública de vehicles GPP Foment de la renovació de flotes en el sector privat Guia per a l adquisició de vehicles (empreses i particulars) Eficiència energètica en gestió de flotes (ICAEN) Subvencions Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes de vehicles

22 Renovació de flotes - Acords de govern Acord de Govern d 11 d octubre de 2005 per promoure l ambientalització de la contractació pública Creació de la Comissió de Seguiment de l Ambientalització de la Contractació Administrativa (CSACA) Acord de Govern de 9 d octubre de 2009 de mesures per a l ambientalització de la contractació pública Acord de govern per a la compra de vehicles de baixes emissions (en tràmit) Es prioritzarà la compra de vehicles de baixes emissions(elèctrics, híbrids i gas). Es fa referència a la Guia de Compra Verda, per introduir criteris ambientals.

23 Renovació de flotes Guia compra verda de vehicles

24 Foments de la renovació de flotes en el sector privat Ajuts 2015: convocatòria de subvencions per al foment de l adquisició de vehicles de baixes emissions destinats al servei de taxi que operen en zones de protecció especial de l ambient atmosfèric. Resultat: 90 atorgaments : 20 taxis elèctrics i 70 taxis híbrids i de gas 2016: nova convocatòria juntament amb vehicles comercials. Pressupost previst: Ajuts per a l obtenció del Distintiu de garantia de qualitat ambiental. Altres ajuts

25 Moltes gràcies

Experiencia en la aplicación del Plan de Mejora de la Calidad del Aire en la. Santander, 21 de julio de 2015

Experiencia en la aplicación del Plan de Mejora de la Calidad del Aire en la. Santander, 21 de julio de 2015 Experiencia en la aplicación del Plan de Mejora de la Calidad del Aire en la región metropolitana de Barcelona Santander, 21 de julio de 2015 Zona declarada de Protección Especial Área afectada: del Ambiente

Más detalles

PLA LOCAL D ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC A SANTA COLOMA DE GRAMENET

PLA LOCAL D ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC A SANTA COLOMA DE GRAMENET PLA LOCAL D ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC A SANTA COLOMA DE GRAMENET NOU PACTE INTEGRAT D ALCALDES I ALCALDESSES PEL CLIMA I L ENERGIA (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY) 1.Reducció d

Más detalles

SOCIEDAD DE TASACIÓN, S.A.

SOCIEDAD DE TASACIÓN, S.A. VIVIENDA NUEVA EN CATALUNYA Julio 2010 BOLETÍN DE CATALUNYA 2 MERCADO INMOBILIARIO (VIVIENDA NUEVA) ANALIZADO EN CATALUNYA. (30 JUNIO 2010) BOLETÍN DE CATALUNYA 3 PRECIOS MEDIOS DE VIVIENDA NUEVA EN LAS

Más detalles

LA RELACIÓN ENTRE MOVILIDAD, ACCESO AL TRABAJO Y CALIDAD DEL AIRE: PREGUNTAS Y EJEMPLOS PRÁCTICOS

LA RELACIÓN ENTRE MOVILIDAD, ACCESO AL TRABAJO Y CALIDAD DEL AIRE: PREGUNTAS Y EJEMPLOS PRÁCTICOS LA RELACIÓN ENTRE MOVILIDAD, ACCESO AL TRABAJO Y CALIDAD DEL AIRE: PREGUNTAS Y EJEMPLOS PRÁCTICOS Cómo podemos contribuir a que se reduzcan las emisiones de la movilidad cotidiana de trabajadores y trabajadoras

Más detalles

Prioritats del Corredor Mediterrani a Catalunya

Prioritats del Corredor Mediterrani a Catalunya Prioritats del Corredor Mediterrani a Catalunya PERPINYÀ Le Pertús Portbou Dèficits de la xarxa ferroviària catalana Figueres- Vilafant FIGUERES Vilamalla GIRONA L amplada de via Els accessos als ports

Más detalles

Área Metropolitana de Barcelona

Área Metropolitana de Barcelona Área Metropolitana de Barcelona Relaciones Institucionales Grandes Áreas Metropolitanas mundiales N. York (19 M) Los Angeles (12,5 M) Tokio (35,7 M) Delhi (15,9 M) Mumbai (19 M) Shanghai (15 M) Kolkata

Más detalles

PLAN DE ACTUACIÓN PARA LA MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE EN DIFERENTES MUNICIPIOS DE LA REGIÓN METROPOLITANA DE BARCELONA

PLAN DE ACTUACIÓN PARA LA MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE EN DIFERENTES MUNICIPIOS DE LA REGIÓN METROPOLITANA DE BARCELONA PLAN DE ACTUACIÓN PARA LA MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE EN DIFERENTES MUNICIPIOS DE LA REGIÓN METROPOLITANA DE BARCELONA Direcció General de Qualitat Ambiental Avd. Diagonal, 525 08029 Barcelona Tel. 934445000

Más detalles

BARCELONA CAPITAL. Servicio de Atención Telefónica 24 horas: 902 200 200

BARCELONA CAPITAL. Servicio de Atención Telefónica 24 horas: 902 200 200 BARCELONA CAPITAL ADESLAS DENTAL BALMES Balmes, 23 DeL.aV.de8:00a22:00.S.de9:00a14:00.Cita Previa. ADESLAS DENTAL FABRA I PUIG Pº. Fabra i Puig 215 Cita Previa. de L. a V. de 09:00 a S. de 09:00 a 14:00

Más detalles

LA EXPERIENCIA DEL USUARIO

LA EXPERIENCIA DEL USUARIO EL GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN N : AMBIENTAL Y RENTABLE EL GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN N : AMBIENTAL Y RENTABLE LA EXPERIENCIA DEL USUARIO Ing. Francisco González Balmas Director Manteniment de la Flota T.M.B.

Más detalles

OBJOVI. Observatorio Joven de Vivienda en España Cataluña (1/15)

OBJOVI. Observatorio Joven de Vivienda en España Cataluña (1/15) Cataluña (1/15) El año no ha traído ninguna mejora en las condiciones objetivas para la emancipación residencial de los y las jóvenes en Cataluña. Desde el punto de vista laboral, cabe destacar que Cataluña

Más detalles

La gestión de la calidad del aire en la ciudad de Madrid Ángeles Cristóbal López Dirección General de Calidad, Control y Evaluación Ambiental Área de

La gestión de la calidad del aire en la ciudad de Madrid Ángeles Cristóbal López Dirección General de Calidad, Control y Evaluación Ambiental Área de La gestión de la calidad del aire en la ciudad de Madrid Ángeles Cristóbal López Dirección General de Calidad, Control y Evaluación Ambiental Área de Gobierno de Medio Ambiente Ayuntamiento de Madrid Red

Más detalles

El Marco de Acción Nacional Directiva 2014/94/UE Desarrollo de los Combustibles Alternativos y su Infraestructura

El Marco de Acción Nacional Directiva 2014/94/UE Desarrollo de los Combustibles Alternativos y su Infraestructura El Marco de Acción Nacional Directiva 2014/94/UE Desarrollo de los Combustibles Alternativos y su Infraestructura Jornada Mejora de la Calidad del Aire en las Ciudades VALENCIA 30 de marzo de 2016 Directiva

Más detalles

Formación profesional Comercio y marketing

Formación profesional Comercio y marketing Descripción Estos estudios capacitan para comercializar productos y servicios, y para gestionar un establecimiento comercial. Tienen una duración de 1.400 horas (990 en un centro educativo y 410 en un

Más detalles

Planes de Desplazamientos de Empresa en la RMB. Mayo 2009

Planes de Desplazamientos de Empresa en la RMB. Mayo 2009 1 Planes de Desplazamientos de Empresa en la RMB Mayo 2009 2 Índice 1. Marco legal en la RMB 2. Datos generales de los PDE informados 3. Objetivos de los PDE 4. Principales actuaciones recogidas en los

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

Formación profesional Comercio y marketing

Formación profesional Comercio y marketing Descripción Estos estudios capacitan para obtener y elaborar la información relacionada con el mercado, el producto, el precio, la distribución y la comunicación, y para gestionar los planes de actuación

Más detalles

Transports Metropolitans de Barcelona. Presentación institucional Septiembre 2015

Transports Metropolitans de Barcelona. Presentación institucional Septiembre 2015 Transports Metropolitans de Barcelona Presentación institucional Septiembre 2015 Qué es TMB? 2 Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) es la denominación común de las empresas Ferrocarril Metropolità

Más detalles

Experiencias de movilización de vivienda vacía

Experiencias de movilización de vivienda vacía Experiencias de movilización de vivienda vacía Sr. Carles Sala Roca Secretario de Vivienda y Mejora Urbana de la Generalidad de Cataluña Bilbao, 23 de octubre de 2014 2 Ley 18/2007 del dret a l habitatge

Más detalles

RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS. Pressupost per al 2014

RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS. Pressupost per al 2014 RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS Pressupost per al 2014 1. Retribucions Els diputats tenen dret a una assignació fixa i poden percebre també assignacions variables amb el caràcter d indemnització per a l exercici

Más detalles

Federació Catalana de Futbol

Federació Catalana de Futbol Página 1 de 5 CALENDARIO GRUPO 7: JUVENIL NACIONAL CAMPIONAT DE LLIGA 2006/2007 BADALONA, C.F. B () 16:30-sabado Camiseta: BLAVA GROGA ESC Medias: Sin Asignar Pantalones: BLAU GROC CAMP DEL CENTENARI -

Más detalles

La ciudad, sin mi coche! y Semana de la Movilidad 2005. II.3.7 Cataluña

La ciudad, sin mi coche! y Semana de la Movilidad 2005. II.3.7 Cataluña II.3.7 Cataluña La Comisión Catalana para la Semana de la Movilidad Sostenible y Segura acordó que, en la edición de 2005 y posteriores, en esta Comunidad Autónoma se desarrollará la Semana entre los días

Más detalles

PMQAB. Plan de mejora de la calidad del aire de Barcelona

PMQAB. Plan de mejora de la calidad del aire de Barcelona PMQAB Plan de mejora de la calidad del aire de Barcelona 2015-2018 Ajuntament de Barcelona Hàbitat Urbà - Medi Ambient i Serveis Urbans Gerència Adjunta de Medi Ambient i Serveis urbans Roman Llagostera,

Más detalles

los Juegos Olímpicos de Barcelona 92

los Juegos Olímpicos de Barcelona 92 los Juegos Olímpicos de Barcelona 92 Zaragoza, marzo 2008 Francesc Soler i De Magrinyà Direcció d Instal lacions Esportives Institut Barcelona Esports El impacto económico de los Juegos Olímpicos de Barcelona

Más detalles

PROCÉS D INTEGRACIÓ TARIFÀRIA

PROCÉS D INTEGRACIÓ TARIFÀRIA PROCÉS D INTEGRACIÓ TARIFÀRIA - 2 de juliol de 2001-1 1. ANTECEDENTS 1.1. ACORDS DEL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ 15/11/00 El projecte de la Integració Tarifària al conjunt de la RMB es va aprovar al Consell

Más detalles

El marco legal: leyes de movilidad: 9/2003 de Catalunya y propuesta de Ley de Movilidad sostenible.

El marco legal: leyes de movilidad: 9/2003 de Catalunya y propuesta de Ley de Movilidad sostenible. El marco legal: leyes de movilidad: 9/2003 de Catalunya y propuesta de Ley de Movilidad sostenible. La movilidad al trabajo Cursos de Verano de la Universidad Complutense 30 de julio de 2008 Llorenç Serrano

Más detalles

Formación profesional Imagen personal

Formación profesional Imagen personal Descripción Estos estudios capacitan para realizar el cuidado y embellecimiento del cabello, la estética de manos y pies y el estilismo masculino, así como comercializar servicios y venta de cosméticos,

Más detalles

Formación profesional Transporte y mantenimiento de vehículos

Formación profesional Transporte y mantenimiento de vehículos Descripción Estos estudios postobligatorios capacitan para realizar operaciones de mantenimiento, montaje de accesorios y transformaciones en las áreas de mecánica, hidráulica, neumática y electricidad

Más detalles

Diario Oficial Generalidad de Cataluña nº 6719 de 02/10/2014

Diario Oficial Generalidad de Cataluña nº 6719 de 02/10/2014 Orden TES/291/2014, de 23 de septiembre, por la que se aprueban las bases reguladoras de las subvenciones para el fomento de la adquisición de vehículos de bajas emisiones destinados al servicio de taxi

Más detalles

El papel del gas natural en la mejora de la calidad del aire en Cataluña

El papel del gas natural en la mejora de la calidad del aire en Cataluña El papel del gas natural en la mejora de la calidad del aire en Cataluña María José Sarrias Jefe del Servicio de Calificación Ambiental PUNTO DE PARTIDA Actualmente, uno de los principales problemas ambientales

Más detalles

BARCELONA Dental Óptima 2015

BARCELONA Dental Óptima 2015 Dental Óptima 2015 URGENCIAS DENTALES BALMES Balmes, 23 de L. a V. de 08:00 a 22:00 S. de FABRA I PUIG Pº. Fabra i Puig 215 de L. a V. de 09:00 a 21:00 S. de GRAN VÍA Gran Via Corts Catalanes, 327 LES

Más detalles

La importancia de la recarga de acuíferos en el Valle Bajo y Delta del Llobregat, recurso estratégico para el abastecimiento del área de Barcelona

La importancia de la recarga de acuíferos en el Valle Bajo y Delta del Llobregat, recurso estratégico para el abastecimiento del área de Barcelona La importancia de la recarga de acuíferos en el Valle Bajo y Delta del Llobregat, recurso estratégico para el abastecimiento del área de Barcelona Josep Lluís Armenter Can Serra, 28 de septiembre de 2012

Más detalles

< < < < [1] Taxa de cobertura (%) 50 45 EL PAPIOL 40 35 30 SANT FELIU LL. 25 20 MONTGAT 15 TORRELLES LLOBREGAT 10 5 SANT JUST DESVERN SANT BOI VILADECANS PALLEJA SANT JOAN DESPI L'HOSPITALET LLOBR. MONTCADA

Más detalles

SISTEMA TARIFARIO VIGENTE PARA LOS USUARIOS DE LA UAB 2016

SISTEMA TARIFARIO VIGENTE PARA LOS USUARIOS DE LA UAB 2016 SISTEMA TARIFARIO VIGENTE PARA LOS USUARIOS DE LA UAB 2016 07/01/2016 Unidad de Planificación y Gestión de la Movilidad ÁREA DE SERVICIOS LOGÍSTICOS Y DE ADMINISTRACIÓN 0 ÍNDICE Sistema tarifario integrado

Más detalles

RELACIÓN DE CENTROS DE SALUD MENTAL (CSM)

RELACIÓN DE CENTROS DE SALUD MENTAL (CSM) RELACIÓN DE CENTROS DE SALUD MENTAL (CSM) - Clasificación: CSM Infantiles (por ámbito de actuación) y CSM Adultos (por ámbito de actuación) CSM INFANTILES Y JUVENILES (CSMIJ) Territorios: Distrito Ciutat

Más detalles

DISPOSICIONES DEPARTAMENTO DE TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD AGENCIA DE LA VIVIENDA DE CATALUÑA

DISPOSICIONES DEPARTAMENTO DE TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD AGENCIA DE LA VIVIENDA DE CATALUÑA 1/13 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya DISPOSICIONES DEPARTAMENTO DE TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD AGENCIA DE LA VIVIENDA DE CATALUÑA RESOLUCIÓN TES/1764/2014, de 17 de julio, por la que se aprueban

Más detalles

Referencias. Edificios Públicos y Aeropuertos. SAUTER Ibérica S.A.

Referencias. Edificios Públicos y Aeropuertos. SAUTER Ibérica S.A. s Edificios Públicos y Aeropuertos s Edificios Públicos ACADEMIA GENERAL DE ZARAGOZA ZARAGOZA AEROPUERTO DE - RADAR DE AENA AEROPUERTO DE GRANADA AEROPUERTO DE LA GOMERA GRANADA SANTA CRUZ DE TENERIFE

Más detalles

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA -----

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- Infraestructures Turístiques Hotel Aigua Blava Begur, 2 d octubre 2009 Miquel Alsius. Enginyer de Camins. Pte. Grup CETT Infraestructures Turístiques Què

Más detalles

Categoria: DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA

Categoria: DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA DILIGÈNCIA DEL TRIBUNAL QUALIFICADOR DE LA CONVOCATÒRIA PER COBRIR PLACES VACANTS DE LA CATEGORIA PROFESSIONAL DE DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA. (Núm. de registre

Más detalles

Formación profesional Informática y comunicaciones

Formación profesional Informática y comunicaciones Descripción Estos estudios postobligatorios capacitan para desarrollar, implantar, documentar y mantener aplicaciones informáticas multiplataforma, utilizando tecnologías y entornos de desarrollo específicos,

Más detalles

Total Turisme 500 Milers

Total Turisme 500 Milers Barcelona Turisme Recuperación del Patrimonio de interés geológico y turístico de las Escletxes del Papiol i la mina de Berta 20 Industria Turismo y Comercio 500 Milers Total Turisme 500 Milers Social

Más detalles

BARCELONA METROPOLITANA

BARCELONA METROPOLITANA BADALONA CORNELLÀ URBANA ESPLUGUES GRANOLLERS L HOSPITALET MATARÓ MOLINS DE REI PRAT DE LL. SABADELL SANT ADRIÀ SANT CUGAT St. JOAN DESPÍ A S SANT JUST Sta. COLOMA G. TERRASSA ZONA FRANCA BARCELONA METROPOLITANA

Más detalles

Calle Núm Calle Provincia Población CP Teléfono HOSTAL DEL PI (POL BARCELONES), CL 4-6 BARCELONA ABRERA 08630 647497557 HOSTAL DEL PI, CL 4-6

Calle Núm Calle Provincia Población CP Teléfono HOSTAL DEL PI (POL BARCELONES), CL 4-6 BARCELONA ABRERA 08630 647497557 HOSTAL DEL PI, CL 4-6 Calle Núm Calle Provincia Población CP Teléfono HOSTAL DEL PI (POL BARCELONES), CL 4-6 BARCELONA ABRERA 08630 647497557 HOSTAL DEL PI, CL 4-6 C.C.MONTSERRAT BARCELONA ABRERA 08630 937701890 RIERA BISBE

Más detalles

Juntos hacemos el deporte más sostenible

Juntos hacemos el deporte más sostenible DOSSIER DE PRENSA INDESCAT PROMUEVE UNA CAMPAÑA DE EFICIENCIA ENERGÉTICA EN LAS INSTALACIONES DEPORTIVAS PARA REDUCIR ENTRE UN 15 Y UN 40% LOS CONSUMOS ENERGÉTICOS INDESCAT, a raíz de las conclusiones

Más detalles

Catalunya. Barcelona. Barcelona

Catalunya. Barcelona. Barcelona Catalunya Barcelona Barcelona 14 Mayo. Fiesta del Comercio Justo Distrito Ciudad Vella Lugar: Plaza St. Agustí Vell Horario: De 10:00 a 14:00 horas Programa: Chocolatada, taller de cocina, juegos infantiles,

Más detalles

Now available on your iphone!

Now available on your iphone! Now available on your iphone! Aulusles-Bains D117 D83 Perpignan P y r é n é e s FRANCE N116 Thuir N9 13 Andorra la Vella N145 N20 Vernet les-bains Amélie les-bains A9 E15 N114 Banyuls-s-M. D115

Más detalles

Políticas de movilidad sostenible en una ciudad moderna

Políticas de movilidad sostenible en una ciudad moderna Políticas de movilidad sostenible en una ciudad moderna Análisis de la construcción de líneas de metro bajo centros históricos Pau Noy Quito, 16 de febrero de 2016 Índice 1. Qué hacemos en Barcelona 2.

Más detalles

EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS

EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS Carme Lucena Cayuela vocal del Tribunal Català de Contractes

Más detalles

MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE POR CAMBIO DE COMBUSTIBLE A GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN. APLICACIÓN A MADRID Y BARCELONA

MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE POR CAMBIO DE COMBUSTIBLE A GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN. APLICACIÓN A MADRID Y BARCELONA MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE POR CAMBIO DE COMBUSTIBLE A GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN. APLICACIÓN A MADRID Y BARCELONA Autores: Joan Plana (GN) María Gonçalves (BSC-CNS) Pedro Jiménez (BSC-CNS) Oriol Jorba

Más detalles

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ Índex Índex Pàg. 2 Informació General Pàg. 3 Què és? Pàg. 3 Quan? Pàg. 3 Dirigit

Más detalles

dia europeu de la mediació

dia europeu de la mediació 09.00h Punts d informació a la Ciutat de la Justícia Lloc Edifici C i Edifici H de la Ciutat de la Justícia (Gran Via de les Corts Catalanes, 111-Barcelona i Avinguda Carrilet,2 L Hospitalet de Llobregat)

Más detalles

MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE POR CAMBIO DE COMBUSTIBLE A GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN. APLICACIÓN A MADRID Y BARCELONA

MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE POR CAMBIO DE COMBUSTIBLE A GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN. APLICACIÓN A MADRID Y BARCELONA MEJORA DE LA CALIDAD DEL AIRE POR CAMBIO DE COMBUSTIBLE A GAS NATURAL EN AUTOMOCIÓN. APLICACIÓN A MADRID Y BARCELONA Autores: Joan Plana (GN) María Gonçalves (BSC-CNS) Pedro Jiménez (BSC-CNS) Oriol Jorba

Más detalles

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils annex 2 al punt 6 Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils Barcelona,18 de març de 2016 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB

Más detalles

Formación profesional Servicios socioculturales y a la comunidad

Formación profesional Servicios socioculturales y a la comunidad Descripción Estos estudios capacitan para programar, organizar, implementar y evaluar las intervenciones de integración social aplicando estrategias y técnicas específicas, promoviendo la igualdad de oportunidades,

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

Projecte d especialització i competitivitat territorial

Projecte d especialització i competitivitat territorial Projecte d especialització i competitivitat territorial PLATAFORMA DE DESENVOLUPAMENT DEL SECTOR ECONÒMIC DE LA BICICLETA DE GIRONA I EL SEU ENTORN TERRITORIAL Ordre del dia 1. Introducció 2. Objectiu

Más detalles

2.- Informe del director. Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013

2.- Informe del director. Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013 2.- Informe del director Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013 Activitats Idescat/SEC des de novembre 2012 Treballs en marxa i de futur Pla estadístic 2015-2018 Activitats Idescat/SEC des

Más detalles

LA EXPERIENCIA DE AGUAS DE BARCELONA EN LA RECARGA DEL VALLE BAJO DEL RÍO LLOBREGAT. Josep Lluís Armenter Madrid, 14 de abril de 2011

LA EXPERIENCIA DE AGUAS DE BARCELONA EN LA RECARGA DEL VALLE BAJO DEL RÍO LLOBREGAT. Josep Lluís Armenter Madrid, 14 de abril de 2011 LA EXPERIENCIA DE AGUAS DE BARCELONA EN LA RECARGA DEL VALLE BAJO DEL RÍO LLOBREGAT Josep Lluís Armenter Madrid, 14 de abril de 2011 XX de XX de 2005 Sistema hidrológico de Cataluña Sistema Ter - Llobregat

Más detalles

EL DESARROLLO DE LA LEY DE MOVILIDAD DE CATALUNYA

EL DESARROLLO DE LA LEY DE MOVILIDAD DE CATALUNYA EL DESARROLLO DE LA LEY DE MOVILIDAD DE CATALUNYA Miguel Ángel Dombriz Responsable de Movilidad Sesiones de reflexión sobre movilidad sostenible Gasteiz, 11 de octubre de 2010 Al principio, todas las grandes

Más detalles

DNV BUSINESS ASSURANCE CERTIFICADO DEL SISTEMA DE GESTIÓN

DNV BUSINESS ASSURANCE CERTIFICADO DEL SISTEMA DE GESTIÓN CERTIFICADO DEL SISTEMA DE GESTIÓN Certificado nº 116983-2012-AE-IBE-ENAC Se certifica que el sistema de gestión de la compañía Camí Antic de Barcelona a València B-210, Km. 1, 08850, Gavà, Barcelona es

Más detalles

Aviso/Avís al Personal

Aviso/Avís al Personal LÍNEA 1: CASTELLDEFELS / PUEBLOS / SEAT MARTORELL Castelldefels Plza.Colón 4,24 12,24 6,19 20,24 Castelldefels Pau Casals 4,26 12,26 6,21 20,26 Gavá Ctra. Santa Creu (gasolinera) 4,30 12,30 6,25 20,30

Más detalles

Federación CATALANA de Atletismo

Federación CATALANA de Atletismo Federación CATALANA de Atletismo Escuela de Atletismo Serra Marina Alella Alella-Masnou-Teià Josep Pineda 935400229 935400229 pinedagodas@teleline.es 6 a 14 M y J Pistas de Atletismo. Camí del mig, 31Alella

Más detalles

LOCALIZACION Y NUMEROS DE CUENTAS DE CONSIGNACION DE LOS TRIBUNALES

LOCALIZACION Y NUMEROS DE CUENTAS DE CONSIGNACION DE LOS TRIBUNALES LOCALIZACION Y NUMEROS DE CUENTAS DE CONSIGNACION DE LOS TRIBUNALES LOCALIDAD TRIBUNAL DIRECCIÓN CP TELÉFONO FAX CUENTA SUCURSAL BANESTO BARCELONA AUDIENCIA PROVINCIAL - SECCION 1ª - PG. LLUIS COMPANYS

Más detalles

Formación profesional Actividades físicas y deportivas

Formación profesional Actividades físicas y deportivas Descripción Estos estudios capacitan para enseñar y dinamizar juegos, actividades físicodeportivas recreativas, individuales y de equipo, y actividades de acondicionamiento físico básico, adaptadas a las

Más detalles

Áreas de actuación Recursos y medios Referencia de clientes Direcciones i y contactos. Ver.01b/2011

Áreas de actuación Recursos y medios Referencia de clientes Direcciones i y contactos. Ver.01b/2011 PRESENTACIÓN Áreas de actuación Recursos y medios Referencia de clientes Direcciones i y contactos ÁREAS DE ACTUACIÓN ÁREAS DE ACTUACIÓN edificación obra civil gestión ambiental ordenación del territorio

Más detalles

El gas natural en el transporte: una contribución a la descontaminación ambiental

El gas natural en el transporte: una contribución a la descontaminación ambiental El gas natural en el transporte: una contribución a la descontaminación ambiental EL GAS NATURAL EN LOS VEHÍCULOS DE TRANSPORTE: AUTOBUSES DE LA EMT DE MADRID Dr. Ing. Juan Ángel Terrón Director de Ingeniería

Más detalles

La salut a Barcelona 2010

La salut a Barcelona 2010 La salut a Barcelona 2010 Informe de Salut Objectiu: Presentar l estat de salut de la població de Barcelona i els seus determinants l any 2010: Qui som: situació demogràfica i socioeconòmica Com vivim:

Más detalles

CURRICULUM VITAE 2008 PAGINA 1

CURRICULUM VITAE 2008 PAGINA 1 CURRICULUM VITAE 2008 PAGINA 1 SOCIEDAD SOCIETAT FUNDACIÓN: 1990 Con la experiencia técnica de persones especializadas en Edificación, Obra Civil e Instalaciones Industriales. Es una empresa de Construcción

Más detalles

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 28 de novembre del 2012 La nupcialitat a Catalunya l any 2011 Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 L edat mitjana al primer matrimoni se

Más detalles

PARLA3 El teu futur parla idiomes

PARLA3 El teu futur parla idiomes PARLA3 El teu futur parla idiomes RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DEL NOU PROGRAMA DE TERCERES LLENGÜES Dimecres, 18 de febrer de 2015 MOTIVACIÓ En l enquesta que l AQU fa el 2014 als graduats universitaris

Más detalles

Movilidad y transporte público en Barcelona

Movilidad y transporte público en Barcelona Movilidad y transporte público en Barcelona Pere Macias i Arau, ingeniero de caminos UPC director de la cátedra de empresa ITER MOVILIDAD Y TRANSPORTE PÚBLICO De las políticas de transporte a la movilidad

Más detalles

Barcelona, una escola oberta a tothom.

Barcelona, una escola oberta a tothom. Barcelona, una escola oberta a tothom. Benvolgudes famílies, Ens plau informar-vos que, durant aquests dies, els centres educatius sostinguts amb fons públics a la ciutat de Barcelona organitzen i desenvolupen

Más detalles

OBJOVI. Observatorio Joven de Vivienda en España Cataluña (1/13)

OBJOVI. Observatorio Joven de Vivienda en España Cataluña (1/13) Cataluña (1/13) El mercado de la vivienda en Cataluña presenta un elevado grado de polarización de precios en cuanto a la distribución territorial se refiere (Mapa 19). Así, el coste de acceso al mercado

Más detalles

12,50% 2,53% 13,86% Repunte del precio de venta de locales comerciales en 1ra Línea Muy Transitada de Barcelona COYUNTURA INMOBILIARIA NO RESIDENCIAL

12,50% 2,53% 13,86% Repunte del precio de venta de locales comerciales en 1ra Línea Muy Transitada de Barcelona COYUNTURA INMOBILIARIA NO RESIDENCIAL La finalidad del presente Informe de Coyuntura Inmobiliaria no residencial radica en conocer las características de este mercado, no solo en la evolución de los precios, sino también analizando las dimensiones

Más detalles

VEHÍCULOS EFICIENTES EN TRANSPORTE URBANO: EXPERIENCIAS EN LA EMT DE MADRID

VEHÍCULOS EFICIENTES EN TRANSPORTE URBANO: EXPERIENCIAS EN LA EMT DE MADRID Jornada sobre Autobuses y Vehículos Industriales Ecoeficientes VEHÍCULOS EFICIENTES EN TRANSPORTE URBANO: EXPERIENCIAS EN LA EMT DE MADRID Dr. Ing. Juan Ángel Terrón Director de Ingeniería y Medioambiente

Más detalles

OBJOVI. Observatorio Joven de Vivienda en España Cataluña (1/9)

OBJOVI. Observatorio Joven de Vivienda en España Cataluña (1/9) Cataluña (1/9) Cataluña es, junto a Cantabria, la única comunidad autónoma donde la tasa de emancipación de la población joven ha descendido tanto en términos anuales como trimestrales. Aunque en ambos

Más detalles

EL GAS NATURAL EN LA FLOTA DE AUTOBUSES DE LA EMT DE MADRID

EL GAS NATURAL EN LA FLOTA DE AUTOBUSES DE LA EMT DE MADRID Jornada sobre Vehículos Ecoeficientes con Gas Natural EL GAS NATURAL EN LA FLOTA DE AUTOBUSES DE LA EMT DE MADRID Dr. Ing. Juan Ángel Terrón Director de Ingeniería y Medioambiente Madrid, 16 de septiembre

Más detalles

Diari Oicial de la Generalitat de Catalunya Núm. 5100 31.3.2008

Diari Oicial de la Generalitat de Catalunya Núm. 5100 31.3.2008 24768 Diari Oicial de la Generalitat de Catalunya Núm. 5100 31.3.2008 RESOLUCIÓN MAH/883/2008, de 25 de marzo, por la que se convocan las subvenciones correspondientes al año 2008 para ayudar a pagar el

Más detalles

-"Tratamiento de la diabetes con insulina". ICS. Martorell.1985. -Profesor Curso básico de Diabetes. Área 7. ICS Sabadell.1986

-Tratamiento de la diabetes con insulina. ICS. Martorell.1985. -Profesor Curso básico de Diabetes. Área 7. ICS Sabadell.1986 -"Hipoglucemia e Hiperglicemia". ICS. Martorell,.1985 -"Qué es la diabetes?". ICS. Martorell.1985 -"Tratamiento de la diabetes con insulina". ICS. Martorell.1985 -"El pie del diabético". ICS. Martorell.1985

Más detalles

Buenas Prácticas de la Ciudad de Madrid Catálogo para la promoción internacional de la Ciudad Best Practices Madrid City

Buenas Prácticas de la Ciudad de Madrid Catálogo para la promoción internacional de la Ciudad Best Practices Madrid City Buenas Prácticas de la Ciudad de Madrid Catálogo para la promoción internacional de la Ciudad Best Practices Madrid City Título de la Práctica: Promoción de Combustibles Alternativos RESUMEN La mejora

Más detalles

Residències canines. Barcelona - Euroanimal. S.L. Titular: Rabassa, 37-39 E-08024 Tf.: 932846939 Fax: Email: Número de plazas:

Residències canines. Barcelona - Euroanimal. S.L. Titular: Rabassa, 37-39 E-08024 Tf.: 932846939 Fax: Email: Número de plazas: Residències canines Barcelona - Euroanimal. S.L. Rabassa, 37-39 E-08024 Tf.: 932846939 Fax: Email: Barcelona - A Catalana D'Integracio i Desenvolupament Huma Montserrat Baró i Sans Siracusa, 53 E-08012

Más detalles

XIV Jornada d infermeria de cirurgia

XIV Jornada d infermeria de cirurgia XXI Jornada de cirurgia als Hospitals de Catalunya XIV Jornada d infermeria de cirurgia XXI Jornada de cirurgia als Hospitals de Catalunya COMITÈ ORGANITZADOR President : Vice-President: Secretaris: Dr.

Más detalles

Buenas Prácticas de la Ciudad de Madrid Catálogo para la promoción internacional de la Ciudad Best Practices Madrid City

Buenas Prácticas de la Ciudad de Madrid Catálogo para la promoción internacional de la Ciudad Best Practices Madrid City Buenas Prácticas de la Ciudad de Madrid Catálogo para la promoción internacional de la Ciudad Best Practices Madrid City Título de la Práctica: Promoción de Combustibles Alternativos RESUMEN La mejora

Más detalles

Reflexions i propostes per a la millora de l'educació a Catalunya

Reflexions i propostes per a la millora de l'educació a Catalunya Reflexions i propostes per a la millora de l'educació a Catalunya Ferran Ferrer 9 gener 2008 IV edició de Tribuna edu21 Esquema Consideracions prèvies Reflexions sobre l educacil educació a Catalunya Propostes

Más detalles

Informe de palabras clave (1/6/2014-30/6/2014) Palabra clave Clics Impresiones CTR CPC medio Coste Total 214 5438 3,94% 0,46 98,31 [talleres audi

Informe de palabras clave (1/6/2014-30/6/2014) Palabra clave Clics Impresiones CTR CPC medio Coste Total 214 5438 3,94% 0,46 98,31 [talleres audi Informe de palabras clave (1/6/2014-30/6/2014) Palabra clave Clics Impresiones CTR CPC medio Coste Total 214 5438 3,94% 0,46 98,31 [talleres audi barcelona] 16 209 7,66% 0,34 5,44 [talleres skoda barcelona]

Más detalles

El impacto de la movilidad colaborativa en la reducción del consumo de energía

El impacto de la movilidad colaborativa en la reducción del consumo de energía El impacto de la movilidad colaborativa en la reducción del consumo de energía II Conferencia española de Car-Sharing Barcelona, 7 y 8 de junio de 2012 Antònia Sentias Esparó Divisió de Gestió Energètica

Más detalles

CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX

CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX TESI DOCTORAL Director: Eduard Berenguer i Comas Doctoranda: Mercè Carreras i Solanas Programa

Más detalles

Nous projectes als polígons

Nous projectes als polígons 00 Nous projectes als polígons Catàleg dels Polígons Industrials de Barberà del Vallès Àrea d aparcaments i serveis Área de aparcamientos y servicios Centre d aparcaments de vehícles industrials i serveis

Más detalles

Servicios veterinarios comarcales de Cataluña

Servicios veterinarios comarcales de Cataluña Servicios veterinarios comarcales de Cataluña Comunidad Autónoma de Cataluña Departament d'agricultura, Alimentació i Acció Rural Gran Via de les Corts Catalanes, 612-614 08007 BARCELONA Teléfono: 93 304

Más detalles

Plan de Movilidad Urbana. Lisboa 4 de Junio de 2015

Plan de Movilidad Urbana. Lisboa 4 de Junio de 2015 Plan de Movilidad Urbana Sostenible de Sabadell Lisboa 4 de Junio de 2015 Sabadell Localización: NEdelapenínsulaibérica. Comunidad autónoma de Catalunya - Província de Barcelona. 19kmdelaciudaddeBarcelona.

Más detalles

RETOS Y OPORTUNIDADES EN LAS CIUDADES ANTE LA DIRECTIVA 2014/94 DE IMPLANTACIÓN DE UNA INFRAESTRUCTURA DE COMBUSTIBLES ALTERNATIVOS

RETOS Y OPORTUNIDADES EN LAS CIUDADES ANTE LA DIRECTIVA 2014/94 DE IMPLANTACIÓN DE UNA INFRAESTRUCTURA DE COMBUSTIBLES ALTERNATIVOS RETOS Y OPORTUNIDADES EN LAS CIUDADES ANTE LA DIRECTIVA 2014/94 DE IMPLANTACIÓN DE UNA INFRAESTRUCTURA DE COMBUSTIBLES ALTERNATIVOS Madrid, 25 de febrero de 2015 ACTUACIONES DE IDAE EN EL IMPULSO A LA

Más detalles

RELACIÓ D ORGANISMES AUTORITZATS DE VERIFICACIÓ METROLÒGICA D INSTRUMENTS DE MESURA DESIGNATS A LES COMARQUES CATALANES (Data: 1 de febrer de 2014)

RELACIÓ D ORGANISMES AUTORITZATS DE VERIFICACIÓ METROLÒGICA D INSTRUMENTS DE MESURA DESIGNATS A LES COMARQUES CATALANES (Data: 1 de febrer de 2014) Pàg.1/5 Versió: 01/02/2014 RELACIÓ D ORGANISMES AUTORITZATS DE VERIFICACIÓ METROLÒGICA D INSTRUMENTS DE MESURA DESIGNATS A LES COMARQUES CATALANES (Data: 1 de febrer de 2014) ANALITZADORS DE GASOS D ESCAPAMENT

Más detalles

Estratègia d impuls del vehicle elèctric a Catalunya

Estratègia d impuls del vehicle elèctric a Catalunya IVECAT abril / 2010-2015 Estratègia d impuls del vehicle elèctric a Catalunya Generalitat de Catalunya IVECAT 2010-2015 Contingut RESUM EXECUTIU... 5 A.- INTRODUCCIÓ... 9 A.1 El vehicle elèctric en el

Más detalles

Total 154 5217 2,95% 0,42 64,23

Total 154 5217 2,95% 0,42 64,23 Informe de palabras clave (1 de dic. de 2014-31 de dic. de 2014) Palabra clave Clics Impresiones CTR CPC medio Coste Total 154 5217 2,95% 0,42 64,23 [concesionario seat barcelona] 23 635 3,62% 0,28 6,39

Más detalles

- ESTABLECIMIENTOS COMERCIALES - PUBLICA CONCURRENCIA. -Sala exposiciones y audiovisuales ( Gaudi Experiencia ) en Barcelona

- ESTABLECIMIENTOS COMERCIALES - PUBLICA CONCURRENCIA. -Sala exposiciones y audiovisuales ( Gaudi Experiencia ) en Barcelona 1 ENGINYERIA, SERVEIS IMMOBILIARIS I ARQUITECTURA - Projectes Integrals - Direcció I Gestió d Obres - Peritacions, Valoracions i Certificacions - Activitats Industrials i Comercials - Publica Concurrència

Más detalles