CLIMES I PAISATGES DEL MÓN

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CLIMES I PAISATGES DEL MÓN"

Transcripción

1 CLIMES I PAISATGES DEL MÓN

2 Els ecosistemes de la Terra Els ecosistemes càlids Els ecosistemes temperats Els ecosistemes freds

3 Els ecosistemes càlids Paisatges de clima equatorial. Paisatges de clima tropical. Paisatges de clima desèrtic.

4 Els paisatges equatorials Es localitzen a costat i costat de l equador, entre 5 i 10º de latitud: Àfrica central i Golf de Guinea. L Amazònia a Sudamèrica. Indoxina a Àsia

5 Els paisatges equatorials Temperatures molt elevades durant tot l any. Mitjana anual 25ºC. No hi ha oscil.lació tèrmica. Pluges molt abundants superiors als 2000 mm anuals. Tempestes diàries al capvespre. Elevada humitat.

6 Ela paisatges equatorials La vegetació característica és la selva o jungla. Boscos molt frondosos. Gran diversitat d espècies. Arbres alts i exuberants. Fulles grans i molt verdes. Sotabosc inexistent. Gran reserva d humitat. Pulmó de la terra.

7 Els paisatges equatorials

8 Els paisatges tropicals Es localitzen entre 5 i 35º de latitud, sobretot a les zones entre l equador i els dos tròpics: Amèrica Central, Amèrica del Sud (Brasil), sud d Àfrica, sud-est d Àsia i est d Austràlia.

9 Els paisatges tropicals Temperatures força altes tot l any. Mitjana entre 20 i 30ºC. Major amplitud tèrmica,que en les àrees equatorials, entre 5 i 10ºC. Precipitacions diferents segons la zona. Tropical humit: precipitacions abundants tot l any. Tropical sec: precipitacions abundants només durant una estació a l any (juliol-octubre).

10 Els paisatges tropicals. La vegetació canvia a mida que ens allunyem de l equador. A les zones de latitud més baixa: bosc tropical. A les zones de latitud mitjana: la sabana. A les zones de latituds més altes, properes als deserts: l estepa.

11 Els paisatges tropicals El bosc tropical és molt similar a la selva. Diversitat important d espècies: caoba, bambú, cedre, noguera Frondositat, verdor i alçada. Existència de sotabosc.

12 Els paisatges tropicals. La sabana és la vegetació més característica dels paisatges tropicals. Arbres poc abundants i dispersos: acàcia, baobad, eucaliptus. Herbes altes i arbustos verds durant l estació plujosa i secs durant la resta de l any. Plantes adaptades a resistir la sequera: multiplicació d arrels subterrànies.

13 Els paisatges tropicals. La sabana

14 Els paisatges tropicals. A mesura que ens allunyem de l equador l estació de pluges és més curta. La vegetació és més pobra de fulla dura i matolls espinosos. Apareixen zones de sòls pelats. La sabana ha donat pas a l estepa.

15 Els paisatges tropicals. L estepa

16 Els paisatges desèrtics Ocupen el 15% de la superfície continental. Es localitzen entorn als tròpics, sobretot a l Hemisferi Nord. Els deserts més coneguts es troben a Àfrica: el Sàhara, el d Aràbia i el Kalahari.

17 Els paisatges desèrtics. Temperatures molt altes durant tot l any. Mitjanes entre 17 i 22ºC. Grans oscil.lacions tèrmiques entre el dia i la nit, de 20 a 25ºC. Pluges inferiors als 250 mm anuals. Sequedat extrema de l aire. Humitats molt baixes sobre el 20%. L aire sec té gran capacitat d evaporació, reseca la terra i absorbeix amb rapidesa l aigua de la pluja.

18 Els paisatges desèrtics. La vegetació és inexistent i el sòl queda cobert de sorra, esdevenint totalment àrid. Trobem només plantes xeròfiles, com els cactus. Existència d oasis amb palmeres datileres que fan ombra als arbres fruiters, al blat de moro i a algunes hortalisses.

19 Els paisatges desèrtics.

20 Els ecosistemes temperats Paisatges de clima mediterrani. Paisatges de clima oceànic. Paisatges de clima continental.

21 Els paisatges mediterranis Localitzats a les costes orientals dels continents situades entre 30 i 45º de latitud. La zona més àmplia és la banyada per la mar Mediterrània, que dóna nom al clima.

22 Els paisatges mediterranis Temperatures suaus, no molt fredes a l hivern. Estius força calorosos fruit de l entrada dels anticiclons tropicals. Precipitacions escasses a l estiu i abundants a la primavera i tardor.

23 Els paisatges mediterranis La vegetació típica és el bosc mediterrani de fulla perenne. Arbres baixos, de tronc llenyós i fulles dures, petites i punxagudes, adaptades a l estalvi d aigua. Les principals espècies són pins i alzines. També s hi desenvolupa el matoll espinós de fulla petita.

24 Els paisatges mediterranis Quan la tala, el pasturatge o els incendis forestals fan desaparèixer el bosc hi creix un matoll molt dens amb arbres dispersos: la garriga.

25 El paisatge mediterrani Quan els arbres desaperixen i els matolls són menys densos, amb zones sense vegetació, parlem de: la màquia.

26 Els paisatges oceànics. Es troben a les costes occidentals dels continents entre 40 i 60º de latitud. A l Hemisferi Nord comprèn la costa occidental d Europa i Amèrica del Nord. A l Hemisferi Sud la costa del sud de Xile i Argentina; la costa sudest d Austràlia i Nova Zelanda.

27 Els paisatges oceànics. Temperatures suaus durant tot l any. Poca oscil.lació tèrmica. Pluges abundants,(més de 1000 mm anuals) sobretot a la tardor i l hivern.

28 Els paisatges oceànics. La vegetació típica és el bosc caducifoli. Aquest bosc ocupa el 15% de la superfície forestal del planeta Les principals espècies són els roures, faigs i castanyers.

29 Els paisatges oceànics. En zones de boira persistent, humitat molt alta i vents molt violents hi trobem la landa. Es tracta d una coberta de mates espinoses sense arbres.

30 Els paisatges oceànics. La tala d arbres ha fet que es desenvolupi la pradera en moltes àrees. Grans extensions verdes que són pastura natural per la ramaderia.

31 Els paisatge oceànics. La pradera.

32 Els paisatges continentals Es localitza en indrets allunyats de les masses d aigua, entre 40 i 70º de latitud. Ocupa les terres de l interior d Europa, d Àsia i d Amèrica del Nord.

33 Els paisatges continentals. Temperatures extremes, molt altes a l estiu i força baixes a l hivern amb oscil.lacions tèrmiques de fins a 25ºC. Les precipitacions són escasses i es concentren bàsicament a l estiu.

34 El paisatge continental. A les zones més al Nord, on els estius no són tan calorosos hi trobem la taigà o bosc de coníferes. Són arbres de fulla perenne aciculifolis. Les principals espècies són els avets, el larix i el pi roig.

35 Els paisatges continentals. La Taigà

36 Els paisatges continentals Més al sud, en zones on les temperatures són molt altes i les precipitacions escasses a l estiu, la taigà deixa pas a les estepes o praderies. Són zones de vegetació molt escassa i sòls àrids.

37 Els ecosistemes freds Paisatges de clima polar. Paisatges d alta muntanya.

38 Els paisatges polars i d alta muntanya Els paisatges polarss es troben als dos extrems de la Terra: al nord del Cercle Polar Àrtic i al sud del Cercle Polar Antàrtic, a més de 70º de latitud. Els paisatges d alta muntanya es localitzen a les zones muntanyenques de més de 2500 m d altitud.

39 Els paisatges polars. Temperatures molt baixes, poden arribar a 40ºC. Només a l estiu són positives, amb màximes de 10ºC. Gran oscil.lació tèrmica. Pluja quasi inexistent i les escasses precipitacions que cauen són en forma de neu.

40 Els paisatges polars. A l estiu, on no hi ha glaç, es desenvolupa la tundra. Es tracta de vegetació de molses, líquens i flors de colors.

41 Els paisatges d alta muntanya. Les temperatures són molt baixes a l hivern i suaus al l estiu. Les precipitacions es redueixen a mida que augmenta l altitud, però acostumen a ser força abundants.

42 Els paisatges d alta muntanya. La vegetació varia en funció de tres factors: altitud, latitud i orientació. La vegetació es disposa en estatges altitudinals.

43

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació Escola Dr. Sobrequés Bescanó Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació En aquest tema aprendràs que : A causa del relleu variat, es donen diferents tipus de clima : el mediterrani d alta

Más detalles

Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA

Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA TEMA 8.- LA PENÍNSULA IBÈRICA I L ESTAT ESPANYOL Tasca 2.- CLIMES I PAISATGES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA La península Ibèrica està situada dins la zona de climes temperats. La major part de la seva superfície

Más detalles

Les planes i les muntanyes d Europa

Les planes i les muntanyes d Europa 34 Les planes i les muntanyes d Europa Europa és un continent menut, situat a l hemisferi nord. El relleu d Europa està format per: Planes al centre i a l est. Sistemes muntanyosos al nord i al sud. 1.

Más detalles

els biomes geobotànica la vegetació del món. els biomes

els biomes geobotànica la vegetació del món. els biomes els biomes regnes florístics 1. Regne Holàrctic 2. Regne Pàleotropical 3. Regne Neotropical 4. Regne Australià 5. Regne Capense 6. Regne Antàrctic 30º N Equador 30º S els biomes Tundra àrtica Taigà. Bosc

Más detalles

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 5 Els climes 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Quina funció té l atmosfera? Quines són les seves capes? Què és el clima? Com es pot conèixer el clima d una regió? Què és el temps?

Más detalles

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1 ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Pàg. 2 Annexos: Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES 1.* Digueu quina part de la planta porta a terme les següents funcions. a) Les fulles b) Les tiges c) Les arrels 1.1. Capten energia de la llum

Más detalles

Els climes de la Terra i el paisatge natural.

Els climes de la Terra i el paisatge natural. Els climes de la Terra i el paisatge natural. Elements que determinen un clima Latitud. Climes Zonals Altitud. Climes Azonals. Clima de muntanya. Continentalitat. Influència marítima. Zones i climes ZONES

Más detalles

LA TEMPERATURA Y SUS DIFERENCIAS MUNDIALES

LA TEMPERATURA Y SUS DIFERENCIAS MUNDIALES LA TEMPERATURA Y SUS DIFERENCIAS MUNDIALES PRECIPITACIONES MUNDIALES MAPA DE LOS CLIMAS MUNDIALES MAPA DE LA VEGETACIÓN MUNDIAL CLIMAS CÁLIDOS Estación 0,0 20,0 40,0 60,0 80,0 100,0 120,0 140,0 160,0 180,0

Más detalles

El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia

El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia El clima mediterrani ocupa tot el llevant peninsular, Ceuta i Melilla i una bona part d'andalusia Les temperatures a l hivern, són suaus i a l estiu, càlides. Les precipitacions són escasses i irregulars

Más detalles

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA TEMA 10.- EL CONTINENT EUROPEU Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA 1.- EL CONTINENT EUROPEU Europa és un continent situat a l hemisferi nord. Té una extensió de 10,200.000 Km2 i uns 730,000.000 d habitants.

Más detalles

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE PROCÉS PER FER UN COMENTARI: 1.- IDENTIFICA I SITUA ELS ELEMENTS VISIBLES DEL MAPA 2.- ANALITZA LES DADES QUE ENS APORTA LA DISPOSICIÓ DELS ELEMENTS EN EL MAPA

Más detalles

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES 1.- PAISATGE NATURAL I PAISATGE HUMANITZAT La Terra està formada per una gran varietat de paisatges. El relleu, el clima, el tipus de sòl,

Más detalles

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA

1.- Què és un climograma? 2.- Com s elabora un climograma? 3.- Com es comenta un climograma? ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA ELABORACIÓ I COMENTARI D UN CLIMOGRAMA 1.- Què és un climograma? Un climograma és un gràfic en el qual representem simultàniament els valors de temperatura mitjana mensual, mitjançant una línia, i els

Más detalles

MODELS D EXÀMENS PRIMER D

MODELS D EXÀMENS PRIMER D Examen Delfina, Raquel i Muntagha MODELS D EXÀMENS PRIMER D 1-A quin paisatge correspon aquest climograma? Per què? (1,5 punts) 2-Defineix els següents conceptes: (1,75 punts) Isotermes: Pluviòmetre: Anticicló:

Más detalles

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA

Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA TEMA 6.- EL MAPA D EUROPA Tasca 1.- EL MEDI FÍSIC D EUROPA 1.- EL CONTINENT EUROPEU Europa és un continent situat a l hemisferi nord. Té una extensió de 10,200.000 Km2 i uns 730,000.000 d habitants. Banyen

Más detalles

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li donen una singularitat encara més definitòria, situades

Más detalles

08/07/2015 ELEMENTS DEL CLIMA A) TEMPERATURA ASPECTES OBSERVABLES I QUANTIFICABLES DE L ATMÒSFERA. Quantitat de calor que hi ha a l aire.

08/07/2015 ELEMENTS DEL CLIMA A) TEMPERATURA ASPECTES OBSERVABLES I QUANTIFICABLES DE L ATMÒSFERA. Quantitat de calor que hi ha a l aire. El que anem a estudiar: Elements del clima Temperatura ( ºC ) Pressió ( mb o hpa ) Precipitacions (mm/m 2 o l / m 2 ) Humitat aire ( % ) Vent (m/sg) Evaporació i aridesa Insolació i nuvolositat Factors

Más detalles

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS TEMA 11: EL MEDI FÍSIC DE LES ILLES BALEARS Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS El clima de les Illes Balears és el mediterrani típic, suavitzat per la presència marina. La humitat atmosfèrica és elevada,

Más detalles

CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL

CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL CLIMATOLOGIA. EL VALLÈS ORIENTAL. 1961-199 El clima del Vallès Oriental és diferent segons la zona degut a l orografia del terreny, és mediterrani prelitoral central a la plana del Vallès, mediterrani

Más detalles

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS

Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS TEMA 6: EL MEDI NATURAL DE LES ILLES BALEARS Tasca 2.- EL CLIMA DE LES ILLES BALEARS El clima de les Illes Balears és el mediterrani típic, suavitzat per la presència marina. La humitat atmosfèrica és

Más detalles

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES DE LA TERRA

Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES DE LA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 3.- LA DIVERSITAT DE PAISATGES DE LA TERRA 1.- PAISATGE NATURAL I PAISATGE HUMANITZAT La Terra està formada per una gran varietat de paisatges. La latitud i el clima, el

Más detalles

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS 1.- TIPUS DE PLANISFERIS Els planisferis o mapamundis són un tipus de mapes que representen el globus terraqui sobre una

Más detalles

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers 1.- Què és una galàxia? LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR 1. La Terra, un punt a l Univers 2.- De quina galàxia forma part el planeta Terra?... 3.- Defineix: ESTEL ( estrella ) : PLANETA: 4.- Què és

Más detalles

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional.

Latitud: Espanya està situada a l hemisferi nord, a la meitat sud de la zona temperada, el que determina un clara diferenciació estacional. EL CLIMA - Concepte de temps atmosfèric i de clima - Factors del clima: geogràfics i atmosfèrics - Elements del clima - Tipus de temps - Els climes d Espanya - Terminologia - Exercicis de mapatge Espanya

Más detalles

EL RELLEU DE CATALUNYA

EL RELLEU DE CATALUNYA 1. Què és el relleu? EL RELLEU DE CATALUNYA 2. Completa: Catalunya és un territori situat al, al sud d i obert al. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita al nord amb i. A l est amb. Al sud amb.

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

Tema 3: Les plantes i els fongs

Tema 3: Les plantes i els fongs En aquest tema aprendràs que de plantes n hi ha de molts tipus. Les plantes fabriquen el seu propi aliment i els fongs s alimenten de substàncies que fabriquen altres éssers vius, pero també aprendràs

Más detalles

DEMOS 1 Ciencias sociales, geografía e historia Primer Curso

DEMOS 1 Ciencias sociales, geografía e historia Primer Curso Ciencias sociales, geografía e historia Primer Curso www.vicensvives.es Índice 01 La Tierra, un planeta del Sistema Solar 09 La Prehistoria 02 La representación de la Tierra: los mapas 10 Las primeras

Más detalles

Les temperatures. Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants

Les temperatures. Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants Els elements del clima Les temperatures i les precipitacions són els elements més importants que formen part d un clima. Les temperatures La temperatura és la intensitat de la calor de l aire. Es mesura

Más detalles

MEDIOS NATURALES DEL MUNDO

MEDIOS NATURALES DEL MUNDO MEDIOS NATURALES DEL MUNDO ZONA CÁLIDA MEDIO ECUATORIAL CLIMA ECUATORIAL Por encima de 25ºC todo el año AMPLITUD TÉRMICA: 0º-3ºC +2000mm Llueve todo el año Caudalosos Regulares Amazonas y Congo SELVA Bosque

Más detalles

Irene Romo Clima de muntanya. Mar Galve Clima mediterràni. Ione Muñoz Clima Atlàntic. Clàudia Rafel Clima Subtropical. Entre totes Clima interior

Irene Romo Clima de muntanya. Mar Galve Clima mediterràni. Ione Muñoz Clima Atlàntic. Clàudia Rafel Clima Subtropical. Entre totes Clima interior Irene Romo Clima de muntanya. Mar Galve Clima mediterràni. Ione Muñoz Clima Atlàntic. Clàudia Rafel Clima Subtropical. Entre totes Clima interior Localització Es localitza a les zones més elevades de

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

III.2. CLIMATOLOGIA. Auditoria SocioAmbiental de Santa Oliva. Memòria. III.2.1. CLIMATOLOGIA DE SANTA OLIVA

III.2. CLIMATOLOGIA. Auditoria SocioAmbiental de Santa Oliva. Memòria. III.2.1. CLIMATOLOGIA DE SANTA OLIVA III.2. CLIMATOLOGIA III.2.1. CLIMATOLOGIA DE SANTA OLIVA El municipi de Santa Oliva s inclou dintre de les característiques climàtiques del litoral català. Aquest és un clima mediterrani, on es diferencien

Más detalles

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia.

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia. EUROPA (2ª part) Realitza les següents activitats, per ordre, cercant la informació a les pàgines webs recomanades o al llibre de Coneixement del medi. 1. A classe, vam llegir les principals activitats

Más detalles

LES COMARQUES DE CATALUNYA

LES COMARQUES DE CATALUNYA CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) LES COMARQUES DE CATALUNYA Nom i cognoms 4rt curs Aquest és el mapa de Catalunya N (nord) O (oest) E (est) S (sud) Catalunya limita al nord

Más detalles

UNITAT 2: ELS CLIMES D'ESPANYA I CATALUNYA

UNITAT 2: ELS CLIMES D'ESPANYA I CATALUNYA UNITAT 2: ELS CLIMES D'ESPANYA I CATALUNYA EL CLIMA ELS CLIMES D'ESPANYA Cal diferenciar entre temps i clima. El primer que hem d'aclarir és que fan referència a escales temporals diferents. El temps fa

Más detalles

Los paisajes de la Tierra

Los paisajes de la Tierra Los paisajes de la Tierra Unidad 5 Paisaje natural y paisaje transformado (I) Concepto de paisaje y paisaje natural - Paisaje: Diferentes aspectos o accidentes geográficos que se observan en el terreno.

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista uns 150,000.000 de quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en

Más detalles

LAS ZONAS CLIMÁTICAS

LAS ZONAS CLIMÁTICAS L ZO CLIMÁTIC ZO CLIMÁT IC CLIMA LOCALIZACIÓ PRECIPITACIOES VEGETA RIOS POBLA y ECUATORIA L En el Ecuador Elevadas todo el año (25 ºC) Elevadas ( más de 2000 mm) o hay sequía. Selva virgen: bosque denso

Más detalles

Los paisajes de la Tierra

Los paisajes de la Tierra Los paisajes de la Tierra Unidad 5 Paisaje natural y paisaje transformado (I) Concepto de paisaje y paisaje natural - Paisaje: Diferentes aspectos o accidentes geográficos que se observan en el terreno.

Más detalles

1. CLIMAS DE LA TIERRA

1. CLIMAS DE LA TIERRA Cuando hablamos de paisajes nos referimos al medio natural y su interrelación con la acción humana. Por consiguiente los paisajes pueden ser naturales y humanizados. El paisaje natural se caracteriza por

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

TEMA 4 Y 5: CLIMAS Y PAISAJES DE LA TIERRA. 1. Sitúa y colorea en el mapa las zonas climáticas

TEMA 4 Y 5: CLIMAS Y PAISAJES DE LA TIERRA. 1. Sitúa y colorea en el mapa las zonas climáticas TEMA 4 Y 5: CLIMAS Y PAISAJES DE LA TIERRA 1. Sitúa y colorea en el mapa las zonas climáticas 2. Completa el siguiente cuadro ZONA CLIMÁTICA LOCALIZACIÓN EN LA TIERRA CARACTERÍSTICAS ATENDIENDO A SUS TEMPERATURAS

Más detalles

GEL POLAR 1. TUNDRA 2. TAIGÀ O BOSC DE CONÍFERES 3. BOSC CADUCIFOLI 4. BOSC MEDITERRANI ESCLEROFIL LE 5. PRADERIES (ESTEPES) 6. SABANA 7.

GEL POLAR 1. TUNDRA 2. TAIGÀ O BOSC DE CONÍFERES 3. BOSC CADUCIFOLI 4. BOSC MEDITERRANI ESCLEROFIL LE 5. PRADERIES (ESTEPES) 6. SABANA 7. BIOMAS TERRESTRES. Són els grans ecosistemes en què es divideix el planeta. Estan relacionats amb: el clima, la distribució dels continents, el relleu i el tipus de roques. 0. GEL POLAR 1. TUNDRA 2. TAIGÀ

Más detalles

Unidad 5: los paisajes y medios naturales

Unidad 5: los paisajes y medios naturales leccionesdehistoria.com Unidad 5: los paisajes y medios naturales @rosaliarte 1. Qué vamos a estudiar y cómo? Un paisaje es un área geográfica que tiene unas características de clima, plantas y animales.

Más detalles

COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B

COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B COMARCA DE L URGELL COMPONENTS: I. P E. R M. P J. B 1 INDEX Primera part pàgina 1_Quines són les comarques... 1 2_Situació del mapa... 1 3_Tipus de clima... 2 4_Relleu més important... 2 5_Vegetació...

Más detalles

Resumen de Geografía : Tema 2.

Resumen de Geografía : Tema 2. Resumen de Geografía : Tema 2. 1. Elementos y factores del clima La temperatura Es el grado de calor de la atmosfera. Se mide con el termómetro en grados centígrados o en grados Fahrenheit. Se refleja

Más detalles

UNITAT 8 EL CLIMA (1)

UNITAT 8 EL CLIMA (1) UNITT 8 EL CLIM (1) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ 137 138 139 Completa el vocabulari fent un dibuix

Más detalles

Factores que inciden en el clima

Factores que inciden en el clima 1 2 Factores que inciden en el clima Factores cósmicos: intensidad de la radiación solar (ciclos solares); grados de inclinación de los rayos solares sobre la superficie terrestre. 3 Factores que inciden

Más detalles

1. Climas de la Tierra

1. Climas de la Tierra Cuando hablamos de paisajes nos referimos al medio natural y su interrelación con la acción humana. Por consiguiente los paisajes pueden ser naturales y humanizados. El paisaje natural se caracteriza por

Más detalles

Tema 5. El medio natural en el mundo.

Tema 5. El medio natural en el mundo. Tema 5. El medio natural en el mundo. Introducción. La cartografía a lo largo de la historia El mapa más antiguo del mundo, Babilonia 1200 a.c El mundo según Heráclito 520 a.c Mapa de Erastotones (275-194

Más detalles

Tema: El temps i el clima

Tema: El temps i el clima Tema: El temps i el clima 1. L atmosfera 2. La temperatura 3. La humitat de l aire i les precipitacions 4. La pressió atmosfèrica i el vent Introducció Els fenòmens atmosfèrics que influeixen en el temps

Más detalles

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO.

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU 1r ESO Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_05_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_deures

Más detalles

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Al llarg de diumenge el vent del nord va bufar amb ratxes superiors als 90 km/h al Pirineu, Prepirineu, cims del prelitoral i extrem nord-est En alguns

Más detalles

PAISAJES DE LA TIERRA. Los paisajes de la Tierra.

PAISAJES DE LA TIERRA. Los paisajes de la Tierra. PAISAJES DE LA TIERRA El medio natural está formado principalmente por el relieve, los suelos, el clima, la vegetación y la fauna. En la actualidad es difícil encontrar un medio auténticamente natural

Más detalles

El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya

El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya El desembre ha estat molt càlid a l alta muntanya El període s ha de qualificar de termomètricament molt càlid a l alta muntanya i càlid a gran part del país, mentre que ha estat fred a la depressió de

Más detalles

Què veurem en aquest tema?

Què veurem en aquest tema? 1 Què veurem en aquest tema? 2 Comencem amb alguns conceptes importants Altitud: És un factor del clima. Per cada 160 metres que pugem, la temperatura baixa, normalment, 1ºC. Per aquesta raó a dalt de

Más detalles

TEMA2. ATMOSFERA I HIDROSFERA

TEMA2. ATMOSFERA I HIDROSFERA TEMA2. ATMOSFERA I HIDROSFERA Sovint es confon el temps atmosfèric i el clima d'un lloc. El temps atmosfèric a una hora determinada, per exemple a les dotze del migdia, ve determinat per la temperatura,

Más detalles

Formació de núvols i precipitacions:

Formació de núvols i precipitacions: Formació de núvols i precipitacions: Tenim una massa d aire a 20 C i una humitat relativa del 60%, si l aire es refreda, la seva humitat relativa augmenta progressivament, perquè la temperatura ha disminuït

Más detalles

TEMA 5: LOS PAISAJES DE LA TIERRA

TEMA 5: LOS PAISAJES DE LA TIERRA TEMA 5: LOS PAISAJES DE LA TIERRA ZONA CÁLIDA CLIMA ECUATORIAL CLIMA TROPICAL CLIMA DESÉRTICO ZONA CÁLIDA CLIMA ECUATORIAL Temperaturas constantes durante todo el año. Temperaturas superiores a 20º C.

Más detalles

1. Los grandes conjuntos bioclimáticos. La zona cálida

1. Los grandes conjuntos bioclimáticos. La zona cálida 1. Los grandes conjuntos bioclimáticos. La zona cálida 1.1. Características generales Los bioclimas de la zona cálida se localizan entre los trópicos de Cáncer y de Capricornio. Rasgo más destacado son

Más detalles

1. CLIMAS DE LA TIERRA

1. CLIMAS DE LA TIERRA Cuando hablamos de paisajes nos referimos al medio natural y su interrelación con la acción humana. Por consiguiente los paisajes pueden ser naturales y humanizados. El paisaje natural se caracteriza por

Más detalles

Els paisatges d interior

Els paisatges d interior Els paisatges d interior La forma que té un paisatge s anomena relleu i és diferent segons si som a la muntanya, a la plana o a la costa. Els paisatges d interior estan allunyats del mar i poden ser de

Más detalles

TIEMPO Y CLIMA. Francisco García Moreno. Licenciado en Historia por la UCM. Licenciado en Antropología por la UNED.

TIEMPO Y CLIMA. Francisco García Moreno. Licenciado en Historia por la UCM. Licenciado en Antropología por la UNED. TIEMPO Y CLIMA Francisco García Moreno. Licenciado en Historia por la UCM. Licenciado en Antropología por la UNED. . TIEMPO Y CLIMA. Tiempo: Es el estado absoluto de la atmósfera en un momento y lugar

Más detalles

TASCA 2.- LA POBLACIÓ

TASCA 2.- LA POBLACIÓ TEMA 3: ÀFRICA TASCA 2.- LA Amb un 22% de la terra emergida del planeta, Àfrica representa el 14% de la població mundial i una densitat de 32 h/km2, superior a la d'amèrica i Oceania, però molt inferior

Más detalles

Tema 6. Los ecosistemas de la Tierra.

Tema 6. Los ecosistemas de la Tierra. Tema 6. Los ecosistemas de la Tierra. CONCEPTOS BÁSICOS. Vamos a darnos una vuelta por el mundo para darnos cuenta de que los paisajes, animales y plantas que lo pueblan cambian mucho de unos lugares a

Más detalles

Descripció de les plantes

Descripció de les plantes Descripció de les plantes Nom comú: Alzina Nom científic: Quercus ilex Característiques: Arbre de fulla perenne, d uns 5 metres d alçada. Té la fulla ovada i dentada. L anvers és de color verd fosc i lluent,

Más detalles

Els mapes meteorològics i la previsió del temps

Els mapes meteorològics i la previsió del temps Els mapes meteorològics i la previsió del temps Saber el temps que ens farà (vents, boires, pluges, etc.) és una qüestió que des de sempre ha interessat a Ia humanitat. Les persones que treballen en contacte

Más detalles

Atlas de los continentes

Atlas de los continentes Atlas de los continentes Unidad 6 África, continente de amplias mesetas (I) Es el 3º continente más extenso (unos 30 millones de km2), extendiéndose por los 2 hemisferios - Las grandes mesetas (Darfur),

Más detalles

Clasificación y diagramas de Walter

Clasificación y diagramas de Walter Práctico 7 Clasificación y diagramas de Walter DEFINICIONES PREVIAS: Ecosistema: estructura t dinámica i y compleja lj formada por componentes abióticos (clima y suelo) y componentes bióticos (plantas

Más detalles

Prof. Félix González Chicote. Los paisajes de Europa.

Prof. Félix González Chicote. Los paisajes de Europa. Los paisajes de Europa. En Europa existe una muy amplia variedad de climas y paisajes: oceánico, mediterráneo, continental, polar y alta montaña. EUROPA: UN CONTINENTE PEQUEÑO Situación =>Extensa península

Más detalles

ZONA CÁLIDA. Clima ecuatorial

ZONA CÁLIDA. Clima ecuatorial ZONA CÁLIDA Clima ecuatorial Localización: en torno al Ecuador. a. Temperaturas: elevadas durante todo el año. Media superior a 20 º C. Amplitud térmica casiinexistente (menos de 3ºC de diferencia entre

Más detalles

I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS EL COLOR CROMOPLASTOS Y APARECIÓ

I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS EL COLOR CROMOPLASTOS Y APARECIÓ Y APARECIÓ EL COLOR CROMOPLASTOS I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 Y APARECIÓ EL COLOR CROMOPLASTOS El objetivo de este taller es introducir

Más detalles

2.- Recull fotogràfic:

2.- Recull fotogràfic: Annex: Recull fotogràfic 2.- Recull fotogràfic: 2.1.- Les zones de pastura a Catalunya: En aquest apartat es mostren fotografies de les diverses zones de pastura que es poden trobar a Catalunya. 2.1.1.-

Más detalles

LA BARDISSA. ARBUSTOS DE LA BARDISSA: (aquests són tots espinosos) L ESBARZER

LA BARDISSA. ARBUSTOS DE LA BARDISSA: (aquests són tots espinosos) L ESBARZER LA BARDISSA Les bardisses es caracteritzen perquè són zones de mal anar. Solen tenir una alçada mitjana d entre 1 i 2,5 metres, però la majoria dels arbustos que hi viuen són espinosos, a més, acostuma

Más detalles

ELS BOSCOS DE L EUROPA ORIENTAL I TURQUIA

ELS BOSCOS DE L EUROPA ORIENTAL I TURQUIA ELS BOSCOS DE L EUROPA ORIENTAL I TURQUIA Robert Mavsar 1 RESUM Es fa una radiografia de la situació forestal dels països mediterranis de l Europa Oriental (Grècia, Albània, Croàcia i Eslovènia) i Turquia.

Más detalles

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE Jo VISC Tu VIUS Ell / Ella / Vostè VIU Nosaltres VIVIM Vosaltres

Más detalles

CLIMA ECUATORIAL IQUITOS (PERÚ) 3º 46 S/ 73º20 W. ALTITUD 104 m Fuente datos climáticos: N%C2%B0-02-El-Clima

CLIMA ECUATORIAL IQUITOS (PERÚ) 3º 46 S/ 73º20 W. ALTITUD 104 m Fuente datos climáticos:  N%C2%B0-02-El-Clima 4 36 32 28 24 2 16 12 8 4 CLIMA ECUATORIAL IQUITOS (PERÚ) 3º 46 S/ 73º2 W. ALTITUD 14 m Fuente datos climáticos: http://es.scribd.com/doc/147251/clase- N%C2%B-2-El-Clima 256 276 349 36 271 244 214 217

Más detalles

El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya

El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya El Marc Físic d Europa Europa és un apèndix menor a la part sudoccidental del continent eurasiàtic. Presenta una gran diversitat de relleu: massissos antics,

Más detalles

Los paisajes de las zonas climáticas de la Tierra

Los paisajes de las zonas climáticas de la Tierra Los paisajes de las zonas climáticas de la Tierra A simple vista podemos observar los paisajes desérticos, los paisajes polares y los paisajes húmedos (cálidos y templados) Los factores que dan lugar a

Más detalles

OBSERVACIONS A ULL NU (P i S)

OBSERVACIONS A ULL NU (P i S) OBSERVACIONS A ULL NU (P i S) Una part de les observacions meteorològiques no es poden fer amb aparells, és l'observador qui les fa a ull nu. Tenen tanta importància com les altres, només cal recordar

Más detalles

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES EL SISTEMA SOLAR El Sistema Solar està compost pel Sol com a estrella i per huit planetes (darrerament Plutó ha deixat de ser un planeta), la Terra ocupa el tercer lloc en distància al Sol. A la imatge

Más detalles

L atmosfera i el clima

L atmosfera i el clima L atmosfera i el clima 2 ATMOSFERA composició Conjunt de situacions capes recursos atmosfèriques mitjanes que es donen anualment en un lloc determinat Nitrogen (78 %) Oxigen (21 %) Argó (0,9 %) Diòxid

Más detalles

Particularitats climàtiques de la Garriga

Particularitats climàtiques de la Garriga Particularitats climàtiques de la Garriga Ponències Revista del Centre d Estudis de Granollers, 17 (2013), 201-211 Introducció L objectiu d aquest treball de recerca 1 és comprovar l existència d un microclima

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

Clima y vegetación de América

Clima y vegetación de América TEMA 3: OCTAVO Clima y vegetación de América Prof. Patricia Jiménez Álvarez Climas de América Elementos del clima Temperatura Humedad Precipitación Presión atmosférica Factores Latitud Altitud Corrientes

Más detalles

Tema 1.EL MEDIO FÍSICO

Tema 1.EL MEDIO FÍSICO 1.1 El relieve Tema 1.EL MEDIO FÍSICO El relieve se refiere a las desigualdades de la superficie terrestre. El relieve continental y oceánico es muy variado. El relieve que vemos hoy no siempre ha sido

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

TEMAS 6 Y 7 LOS PAISAJES DE LA TIERRA 6 Y 7 LOS PAISAJES DE LA TIERRA

TEMAS 6 Y 7 LOS PAISAJES DE LA TIERRA 6 Y 7 LOS PAISAJES DE LA TIERRA TEMAS 6 Y 7 LOS PAISAJES DE LA TIERRA 1 Introducción 1.- LOS PAISAJES NATURALES Y SU DIVERSIDAD La variedad climática de la Tierra origina distintos biomas. Un bioma es un paisaje natural formado por elementos,

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES ' 5A. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES ECOSISTEMA DE BOSCOS Es un ecosistema terrestre en el que la vegetació predominant es l'arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrós

Más detalles

PAISAJES DEL MUNDO CLIMA. TEMPERATURAS Y PRECIPITACIONES

PAISAJES DEL MUNDO CLIMA. TEMPERATURAS Y PRECIPITACIONES PAISAJES DEL MUNDO PAISAJE ECUATORIAL (CLIMA CÁLIDO) Tiene un clima ecuatorial: Temperaturas que superan la media anual de los 22ºC, con una amplitud térmica muy pequeña. Precipitaciones que superan los

Más detalles

LOS CLIMAS DEL MUNDO

LOS CLIMAS DEL MUNDO LOS CLIMAS DEL MUNDO CLIMAS CÁLIDOS Precipitaciones: muy abundantes, 1500 y 2500 mm. No hay estación seca. Temperaturas: Altas y uniformes todo el año (en torno a 25-26º C). Amplitud Térmica: No más de

Más detalles