El funcionament del sistema es basa en dos components bàsics: - Disc Concentrador Solar Parabòlic. - Motor Stirling.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "El funcionament del sistema es basa en dos components bàsics: - Disc Concentrador Solar Parabòlic. - Motor Stirling."

Transcripción

1

2 El funcionament del sistema es basa en dos components bàsics: - Disc Concentrador Solar Parabòlic. - Motor Stirling.

3 El Motor Stirling és un motor de combustió externa o Motor d'aire calent. És a dir, la calor que fa servir el motor per funcionar es realitza a l'exterior.

4 El motor Stirling es basa en un cicle altament eficient que transforma la calor en energia mecànica. El motor Stirling l'aportació energètica es realitza a partir d'una font de calor externa. És a dir, converteix la calor solar en energia elèctrica a una temperatura de treball de 650 º C i amb una eficiència global del 30% al 35%.

5 Els motors Stirling són més silenciosos, ja que no és un motor d'explosió. Aquest tipus de motor s'aplica la calor al pistó per inducció i aquest per l'expansió i contracció dels gasos en el seu interior produeix un treball net en funció de la quantitat de calor d'entrada i de sortida. Font :

6 Com a desavantatge del sistema podem destacar que aquests motors tenen un temps de reacció lent, és a dir, que des que augmenta la temperatura fins que es tradueix en potència efectiva tarda una mica de temps. Font:

7 El motor Stirling és l'únic capaç d'aproximar-se al rendiment màxim teòric conegut. Pel que fa a rendiment de motors tèrmics és la millor opció.

8 Hi ha un element addicional al motor, anomenat regenerador, que, encara que no és indispensable, permet assolir majors rendiments. El regenerador és un intercanviador de calor interna que té la funció d'absorbir i cedir calor a les evolucions a volum constant del cicle. El regenerador consisteix en un medi porós amb conductivitat tèrmica menyspreable, que conté un fluid. El regenerador divideix el motor en dues zones: una zona calenta i una altra zona freda. El fluid es desplaça a de la zona calenta a la freda durant els diversos cicles de treball, travessant el regenerat

9 Disc Concentrador Solar Parabòlic, que és un captador, utilitza la calor del sol per incrementar la temperatura d'un fluid que circula pel seu interior, podem concentrar la radiació solar en un sol punt. Aquesta concentració permet que s'assoleixin temperatures que serien impossibles d'obtenir mitjançant ant captadors plans. Hem aconseguit l'energia solar tèrmica de mitja i alta temperatura.

10 Un cop adaptats els dos components al sistema, el funcionament del mateix és simple: un concentrador solar parabòlic concentra els raigs solars a la part apropiada d'un o diversos motors Stirling que generen un treball mecànic, i aquest amb un alternador, el converteix en energia elèctrica.

11 COSTOS

12 Igual que tots els sistemes de producció d'energia elèctrica a partir de les energies renovables, el cost de la inversió inicial en el sistema Disc-Stirling és forta. No obstant això, els costos d'operació són relativament baixos perquè no hi ha consum de combustible. El cost normalitzat de l'energia elèctrica depèn dels tipus d'interès i el període d'amortització, així com de la radiació solar en l'emplaçament. Al Sud d'europa es pot esperar que el cost normalitzat de l'energia elèctrica produïda sigui de 0,20 / kwh o fins i tot menys, suposant producció a gran escala dels mòduls.

13 concentrador disc Stirling està compost per un concentrador solar d'alta reflectivitat, per un receptor solar de cavitat, i per un motor Stirling o una microturbina que s'acobla a un alternador. el receptor assoleix temperatures al voltant dels 750 º C. Aquesta energia és utilitzada per a la generació d'energia pel motor o per la microturbina.

14 S'està portant a terme una iniciativa per promoure una planta de 80 kwe de discs stirling, comptant per això amb el suport de l'agència Andalusa de l'energia (AAE). La planta consisteix en 8 discs stirling de 10 kwe de potència unitària, que generaran 120 MWh d'electricitat cada any.

15 DISCS PARABÒLICS O DISCS STIRLING Cadascun dels disc de manera independent segueixen el sol en dos eixos, reflecteixen la calor en un motor Stirling que se situa en la part central del focus. La seva capacitat de concentració és entre 1000 i 4000 vegades, generant una potència per unitat que pot variar de 5 a 25 kw.

16 SunCatcher TM Technology Té una potència 25 KW elèctrics Una única estructura radial amb un plat solar Stirling. La part del concentrador suporta un mirall corb de vidre Realitza un seguiment automàtic del sol. concentra l'energia solar en un punt.

17 Unitat de conversió d energia El sistema converteix l energia solar tèrmica en energia elèctrica. La conversió es realitza en un motor stirling de quatre cilindres. El motor stirling treballa amb les aportacions de calor del sol concentrades que escalfen l hidrogen del motor

18 Hi ha un generador connectat al motor stirling que produeix energia elèctrica. El calor residual es transfereix a l aire de l ambient mitjançant un sistema de radiadors similars als dels cotxes. El procés de conversió no consumeix aigua (avantatge respecte a la majoria dels sistemes de generació d energia elèctrica tèrmica)

19 A l'alba, cada disc gira automàticament per enfocar al sol, mitjançant un programari d'automatització sofisticat permet concentrar l energia en un sol punt.

20 Màxima eficiència de conversió: d energia solar en electricitat 31,25%.

21 Projectes Valle Imperial (Solar 2):: California: San Diego Gas & Electric (SDG & E) 750 MW a 900 MW total de SunCatcher Power Systems. Calico (Solar 1):: Desert de Mojave, California:: Southern California Edison (SCE), 850MW total de SunCatcher Power Systems. Referència Planta Pilot AZ:: Arizona, EE.UU. 60 SunCatcher Sistemes de Potencia: 1,5 MW d electricitat generada.

22

RECURSOS ENERGÈTICS. Conscienciació de la necessitat de fer un desenvolupament sostenible.

RECURSOS ENERGÈTICS. Conscienciació de la necessitat de fer un desenvolupament sostenible. RECURSOS ENERGÈTICS Energia: unitats i tipus. Formes de producció dels diferents tipus d energies. Avantatges i desavantatges de cada forma de producció segons el cost, l impacte ambiental i la sostenibilitat.

Más detalles

Termodinàmica Fonamental. planta 11 Despatx 11.61

Termodinàmica Fonamental. planta 11 Despatx 11.61 ermodinàmica onamental Luis arlos Pardo Luis arlos Pardo planta 11 Despatx 11.61 ema 5: Màquines tèrmiques 1.- Màquines tèrmiques. Rendiment i eficiència 2.- icle de arnot 3.1.- Rendiment del cicle de

Más detalles

12. AMPLIACIONS I MILLORES

12. AMPLIACIONS I MILLORES 12. AMPLIACIONS I MILLORES Mejorar es cambiar; ser perfecto es cambiar a menudo 12 AMPLIACIONS I MILLORES 12.1 INTRODUCCIÓ... 2 12.2 AMPLIACIONS I MILLORES... 3 12.2.1 Granja solar... 3 12.2.2 Cogeneració...

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Annex I Material Material per l activitat de treball cooperatiu LES MÀQUINES MOTRIUS Les màquines motrius transformen una energia primària, com la del vent, la de l'aigua o la del foc, en energia mecànica

Más detalles

ECOTERMIK EQUIPS COMPACTES DE CALOR. Instal.lació d'equip compacte de calor

ECOTERMIK EQUIPS COMPACTES DE CALOR. Instal.lació d'equip compacte de calor EQUIPS COMPACTES DE CALOR assumeix la responsabilitat en totes les fases destinades a la utilització de Biomassa com a Energia, es fa càrrec de: Instal.lació d'equip compacte de calor Suministrament regular

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010 ELs recursos naturals: L ús que en fem Febrer de 2010 Què és un recurs? Recurs Un recurs és un bé natural que pot tenir algun interés per a l ésser humà. Tipus de recursos. Establirem dues classificacions.

Más detalles

Possibilitats d implementació de l autoconsum als edificis

Possibilitats d implementació de l autoconsum als edificis Associació de Professionals de les Energies Renovables de Catalunya Jornada tècnica Com estalviar en la factura energètica municipal Badalona, 25 d octubre de 2013 Possibilitats d implementació de l autoconsum

Más detalles

XARXA DE CALOR AMB 100 % ENERGIA RENOVABLE AL BARRI DE L ESTRELLA DE BADALONA

XARXA DE CALOR AMB 100 % ENERGIA RENOVABLE AL BARRI DE L ESTRELLA DE BADALONA Smart and flexible 100% renewable district heating and cooling systems for European cities XARXA DE CALOR AMB 100 % ENERGIA RENOVABLE AL BARRI DE L ESTRELLA DE BADALONA Energy Efficiency: Systems, Buildings

Más detalles

1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables

1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables UD1: GENERACIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA Nom i cognom: Data: nota 1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables 2-Com definiries essencialment què

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

Introducció a l energia

Introducció a l energia Temaris de CCNN i CCSS adaptats a Lectura Fàcil https://sites.google.com/a/xtec.cat/manuals-lf/ Energia 1: Introducció a l energia Autoria: Cristina Montoya Amb la col laboració del CEE Escola Vida Montserrat

Más detalles

U2. Termodinàmica química

U2. Termodinàmica química U2. Termodinàmica química 1. Completa les caselles buides de la següent taula suposant que les dades corresponen a un gas que compleix les condicions establertes en les caselles de cada fila. Variació

Más detalles

Entendre la factura elèctrica

Entendre la factura elèctrica Entendre la factura elèctrica D on ve la energia elèctrica que consumim a casa? Cadena de subministre d electricitat Liberalitzada Regulada Regulada Liberalitzada Xarxa de Distribució Centre de control

Más detalles

3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC

3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC 3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC El nou sistema obtingut és un sistema trifàsic equilibrat en tensions, UL1, UL2 i UL3, que tenen el mateix mòdul (valor eficaç) i desfasades entre elles 120º. 1. Introducció

Más detalles

PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA

PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA UNITAT 2 PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA TECNOLOGIA INDUSTRIAL 1 BATXILLERAT Centrals elèctriques productores d energia (I) Principals centrals elèctriques a Catalunya el 2010 rincipals centrals

Más detalles

ELECTROMAGNETISME. Principis físics i aplicacions tecnològiques

ELECTROMAGNETISME. Principis físics i aplicacions tecnològiques ELECTROMAGNETISME Principis físics i aplicacions tecnològiques 1. EXPERIÈNCIES DE FARADAY I HENRY MATERIALS Imant Solenoide Amperímetre En apropar el pol N de l imant a la bobina s observa que l amperímetre

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

d =2 Problema 1 La quantitat d'electricitat que circula per un conductor durant 3 hores és de C. Calcular la intensitat de corrent.

d =2 Problema 1 La quantitat d'electricitat que circula per un conductor durant 3 hores és de C. Calcular la intensitat de corrent. Problema 1 La quantitat d'electricitat que circula per un conductor durant 3 hores és de 21.600 C. Calcular la intensitat de corrent. Problema 2 Quina quantitat d'electricitat circula per un conductor

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs ELECTROTÈCNIA

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs ELECTROTÈCNIA SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 ELECTROTÈCNIA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals cal triar-ne

Más detalles

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014 Comparació de preus del natural amb Europa gas Febrer 2014 SÍNTESI Aquest document replica l exercici fet al 10/2013, on s analitzaven els preus elèctrics. En aquest cas, es recullen els preus del gas

Más detalles

2. METODOLOGIES DE CÀLCUL I AVALUACIÓ DEL CABAL MÍNIM D AIRE EXTERIOR DE VENTILACIÓ

2. METODOLOGIES DE CÀLCUL I AVALUACIÓ DEL CABAL MÍNIM D AIRE EXTERIOR DE VENTILACIÓ 1. MARC REGLAMENTARI El marc normatiu és el que s estableix en el RITE, Real Decret 1.027/2.007, i en concret a la instrucció tècnica : IT 1.1.4.2.2 Aquesta instrucció tècnica defineix les diferents categories

Más detalles

Segon principi de la termodinàmica

Segon principi de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica El segon principi de la termodinàmica s introdueix a fi de poder preveure la direccionalitat i espontaneïtat d una reacció química. El segon principi de la termodinàmica

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT ene 27 18:54 1 1. Màquines i mecanismes màquina : conjunt de dispositius creat per realitzar una tasca determinada exemples: rentadora, motor, serra, etc.

Más detalles

CONSORCI SANITARI DE L ANOIA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

CONSORCI SANITARI DE L ANOIA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA CONSORCI SANITARI DE L ANOIA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA 2007-2015 Qui s encarrega de l eficiència energètica? En primer lloc, què és l eficiència energètica (ee)?: La ee es una práctica que tiene como objeto

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

Direcció General d Indústria i Energia

Direcció General d Indústria i Energia Direcció General d Indústria i Energia ESTADÍSTIQUES ENERGÈTIQUES ILLES BALEARS 2010 1 ÍNDEX 1. EL CONSUM ENERGÈTIC A LES ILLES BALEARS. 2010... 3 2. CONSUM BRUT PER ENERGIES A LES ILLES BALEARS... 5 2.1.

Más detalles

2 ESO - Física i Química

2 ESO - Física i Química 2 ESO - Física i Química Alfons Rovira Octubre 2016 Contents Prefaci 3 Unitat 1 4 1. Les ciències física i química................................. 4 2. La matèria i les seues propietats..............................

Más detalles

PROBLEMES ELECTRICITAT

PROBLEMES ELECTRICITAT PROBLEMES ELECTRICITAT 3er ESO BLOC I: Magnituds elèctriques. Llei d Ohm. Potència i Energia Elèctrica 1. Dibuixa els símbols i escriu una breu definició dels següents dispositius elèctrics: Nom del dispositiu

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013 Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa Desembre 2013 SÍNTESI En aquest document es recullen els preus de l energia elèctrica que paguen les empreses a i als països de la UE-15 i la seva

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

U.D. 1: L'ELECTRICITAT

U.D. 1: L'ELECTRICITAT U.D. 1: L'ELECTRICITAT QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 1: L'ELECTRICITAT - 2 1. Fes un llistat de precaucions que cal prendre a la llar,

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014 Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma Setembre 2014 0. Introducció PIMEC ve prestant atenció a diferents problemàtiques del sector de l energia elèctrica a Espanya perquè

Más detalles

#10 EL BON ÚS DE L'ENERGIA A CA NOSTRA L'ENERGIA ELÈCTRICA I EL GAS A LA LLAR

#10 EL BON ÚS DE L'ENERGIA A CA NOSTRA L'ENERGIA ELÈCTRICA I EL GAS A LA LLAR EL BON ÚS DE L'ENERGIA A CA NOSTRA L'ENERGIA ELÈCTRICA I EL GAS A LA LLAR Tenint en compte que la major part de les cases de les Illes Balears disposen d energia elèctrica i que el gas natural arribarà

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2010-2011 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

Física 1r Batxillerat

Física 1r Batxillerat Corrent continu Intensitat del corrent (I): és la càrrega que circula en un conductor per unitat de temps, en el Sistema Internacional es mesura en ampers (A). Q I = t Diferència de potencial o voltatge

Más detalles

Empreses agregadores: Energia renovable, territori i eficiència

Empreses agregadores: Energia renovable, territori i eficiència Empreses agregadores: Energia renovable, territori i eficiència En el marc del Pacte Nacional per a la Transició Energètica: Divulgar en política energètica Pensar en el futur Empreses agregadores: Energia

Más detalles

Mapa de recursos d energia renovable. Manual d ús del mapa per la ciutadania

Mapa de recursos d energia renovable. Manual d ús del mapa per la ciutadania d energia renovable Manual d ús del mapa per la ciutadania 1 Medi Ambient i Serveis Urbans - Ecologia Urbana Mapa de recursos 1. Introducció Barcelona vol potenciar la generació renovable a la ciutat i

Más detalles

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA UNITAT 7 LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT El departament de producció Funcions del departament Aprovisionament. Fabricació. Emmagatzemament. Control de

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

PRODUCCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA

PRODUCCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA PREAVALUACIÓ 5 PRODUCCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA AMPLIACIÓ Hi ha diferents mètodes de producció d energia elèctrica, que van des dels convencionals fins als alternatius. La implantació de fonts d energia alternatives

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

elèctric de casa nostra

elèctric de casa nostra Com analitzar el consum elèctric de casa nostra Ecoviure 2013 MIREM-NOS LA FACTURA D ELECTRICITAT -Tenim la potència contractada adequada? -Podem acollir-nos al bo social? -Gastem massa energia? -D on

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Tecnologia industrial Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

PRÀCTICA 11 RADIACIÓ TÈRMICA

PRÀCTICA 11 RADIACIÓ TÈRMICA PRÀCTICA11 RADIACIÓTÈRMICA OBJECTIUS Determinaciódeladensitatdefluxderadiacióprocedentdesuperfíciesdistintesiestimaciódelesseues emissivitats. Determinació de la transmisivitat (radiació transmesa) d un

Más detalles

P=U I (6) 1W = 1V 1A En mecànica s'utilitza com unitat de potència el cavall de vapor (CV o bé HP) 1 CV = 736 W. Exemples: 11 i 12.

P=U I (6) 1W = 1V 1A En mecànica s'utilitza com unitat de potència el cavall de vapor (CV o bé HP) 1 CV = 736 W. Exemples: 11 i 12. 26. Potència elèctrica És el treball desenvolupat per unitat de temps. La potència elèctrica és el producte de la tensió per la intensitat de corrent. P=U I (6) P: Potència elèctrica, mesurada en W. U:

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 5 d octubre de 2017

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 5 d octubre de 2017 xamen parcial de ísica - CONT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. ncercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25 punts,

Más detalles

Menorca 100% renovables utopia o realitat?

Menorca 100% renovables utopia o realitat? Diàlegs amb la biosfera Menorca 100% renovables utopia o realitat? Joan Groizard Payeras Director General d Energia i Canvi Climàtic Menorca 100% renovables El punt de partida Poc a poc... de quina magnitud

Más detalles

Mesures per a millorar l eficiència energètica i el confort dels habitatges

Mesures per a millorar l eficiència energètica i el confort dels habitatges Mesures per a millorar l eficiència energètica i el confort dels habitatges SISTEMA DE MICROCOGENERACIÓ La microcogeneració és un sistema que genera electricitat i calor simultàniament a partir del gas

Más detalles

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT.

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. 1. El títol d aquest capítol fa referència a elements que s encarreguen de transmetre moviments entre dos o més punts. En els següents dibuixos es representen diversos

Más detalles

TAULA INTER-PROFESSIONAL DE L ENERGIA. LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA Transició Energètica i indústria

TAULA INTER-PROFESSIONAL DE L ENERGIA. LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA Transició Energètica i indústria TAULA INTER-PROFESSIONAL DE L ENERGIA LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA Transició Energètica i indústria Barcelona, 21 de març de 2018 EIXOS TRANSICIÓ ENERGÈTICA L assumpció dels acords de París COP21, han impulsat

Más detalles

VII.b.4.1. Energia primària i final per càpita a Menorca

VII.b.4.1. Energia primària i final per càpita a Menorca VII.b.4.1. primària i final per càpita a Menorca 1990-2016. Aquest indicador recull informació sobre l energia primària i final consumida a Menorca per habitant de dret i de fet. Cal diferenciar l energia

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Codi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació:

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

Projecte/Treball Final de Carrera

Projecte/Treball Final de Carrera Escola Politècnica Superior Projecte/Treball Final de Carrera Estudi: Enginyeria Industrial. Pla 1994 Títol: Projecte d una central d energia elèctrica de 400 kw mitjançant concentradors solars i una turbina

Más detalles

ENERGIA EÒLICA. VISITA AL PARC EÒLIC ES MILÀ

ENERGIA EÒLICA. VISITA AL PARC EÒLIC ES MILÀ ENERGIA EÒLICA. VISITA AL PARC EÒLIC ES MILÀ ENERGIA EÒLICA La forma habitual d aprofitar l energia del vent es mitjançant aerogeneradors. L energia produïda està directament relacionada amb la velocitat

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg )

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg ) Tema 8. Energia tèrmica (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg. 178-200) ÍNDEX 8.1. Formes de transferir energia 8.2. Temperatura, calor i energia tèrmica 8.3. Calor 8.3.1. Formes de transferència

Más detalles

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1.1 Equacions lineals Una equació lineal està composta de coeficients (nombres reals) acompanyats d incògnites (x, y, z,t..o ) s igualen a un terme independent, i les solucions

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

BATERIES i ACUMULADORS PER A INSTAL LACIONS D'ENERGIA SOLAR:

BATERIES i ACUMULADORS PER A INSTAL LACIONS D'ENERGIA SOLAR: BATERIES i ACUMULADORS PER A INSTAL LACIONS D'ENERGIA SOLAR: Les bateries son dispositius capaços d'emmagatzemar energia que no consumim en el precís moment en que s'obté de la transformació ex:d'una placa

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat Convocatòria 2014 Electrotècnia Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A i B). Resoleu

Más detalles

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament La Força LA FORÇA Això és el bàsic La Força i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Força Com millorar la Força Definició Tipus Criteris per al treball de Força Mètodes d entrenament Força

Más detalles

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012 INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/2011 21/12/2011 de DGEMSI Data: 24/05/2012 Instrucció de 6 abril de 2011 de la Direcció General d Energia, Mines i Seguretat Industrial: Estableix els criteris per a la realització

Más detalles

Parc central d'urbaser a Barcelona

Parc central d'urbaser a Barcelona Parc central d'urbaser a Barcelona ORGANITZACIÓ COMPROMESA AMB LA REDUCCIÓ D'EMISSIONS DE GASOS AMB EFECTE D'HIVERNACLE Abast de l'adhesió: Activitats i Instal lacions de la Contracta de Recollida de Residus

Más detalles

Bateries i acumuladors per instal lacions d energia solar

Bateries i acumuladors per instal lacions d energia solar Bateries i acumuladors per instal lacions d energia solar Document elaborat pel Servei d Ordenació de l Edificació Maig 2012 Les bateries son dispositius capaços d'emmagatzemar energia que no consumim

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

j Introducció al càlcul vectorial

j Introducció al càlcul vectorial FÍSICA 00 9 j Introducció al càlcul vectorial j Activitats finals h Qüestions 1. La suma dels vectors unitaris i, j és un altre vector unitari? Justifiqueu la resposta fent un gràfic. Els vectors unitaris

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

11 Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites

11 Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites Límits de funcions. Continuïtat i branques infinites Pàgina 7 A través d'una lupa a) A = + d " A = " + d A = 0 d "+ Soroll i silenci I = + d " 0 I = 0 d "+ Pàgina 75 a) Cert Cert Cert d) Cert e) Fals f)

Más detalles

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS Petjada ecològica de la ciutat de Terrassa davant dels escenaris d evolució demogràfica /. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS.. Introducció

Más detalles

Es va GENERALITZAR gràcies a la seva ADAPTABILITAT com a FONT ENERGÈTICA per : Moure VEHICLES Capacitat de proporcionar COMBUSTIBLES GASOSOS I LÍQUIDS

Es va GENERALITZAR gràcies a la seva ADAPTABILITAT com a FONT ENERGÈTICA per : Moure VEHICLES Capacitat de proporcionar COMBUSTIBLES GASOSOS I LÍQUIDS LA PRODUCCIÓ I EL CONSUM D LES FONTS ENERGÈTIQUES NO RENOVABLES Recursos energètics minerals > MATERIALS COMBUSTIBLES: PETROLI: Element més important en la PRODUCCIÓ ENERGÈTICA Es va GENERALITZAR gràcies

Más detalles

El teu anàlisi personalitzat

El teu anàlisi personalitzat El teu anàlisi personalitzat Preparat per a: Direcció: CUPS: Data emissió: 21 de Noviembre de 2014 Nº Proposta: 2.014 - Contacte: Dep. Comercial - HolaLuz.com E-mail de contacte: cambrasabadell@holaluz.com

Más detalles

ε = N BS w sin (w t)

ε = N BS w sin (w t) Problema 1. pàg, 253. Problema 20. La bobina d un alternador consta de 25 espires de 60 cm 2 i gira amb una freqüència de 50 Hz en un camp magnètic uniforme de 0,4 T. Calcula: a) la fem induïda en funció

Más detalles

Nou Material Mòbil per al Metro de Barcelona (Trens sèrie 5000)

Nou Material Mòbil per al Metro de Barcelona (Trens sèrie 5000) Nou Material Mòbil per al Metro de Barcelona (Trens sèrie 5000) 9 de maig 2005 ÍNDEX Nous trens per al Metro de Barcelona Millora freqüència a Línia 5 Millora freqüència a Línia 2 Millora freqüència a

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Disseny d una planta de tractament de purins amb producció de biogàs

Disseny d una planta de tractament de purins amb producció de biogàs 2. Les dejeccions ramaderes són els excrements i residus excretats pel bestiar, sols o barrejats amb jaç o restes d alimentació, encara que s hagin transformat. Normalment es distingeixen diferents tipus

Más detalles

EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL:

EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: LA MÀQUINA DE VAPOR VISITA AL MUSEU NACIONAL DE LA CIÈNCIA I DE LA TÈCNICA DE CATALUNYA (Terrassa) Jordi Regalés LA MÀQUINA DE VAPOR: ENERGIA PER A LA FÀBRICA TÈXTIL

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX Electròlisi(I) (I) Electròlisi L electròlisi és un procediment en què, en aplicar un corrent elèctric a una dissolució d un electròlit,

Más detalles

ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA. Octubre 2015

ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA. Octubre 2015 ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA Octubre 2015 INTRODUCCIÓ A través de les Declaracions anuals de residus industrials (DARI) s obté la informació sobre la

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Estat de la qüestió fotovoltaica

Estat de la qüestió fotovoltaica Curs: Associació de Professionals de les Energies Renovables de Catalunya Criteris, restriccions i recomanacions en les instal lacions tècniques de serveis municipals. Les contractacions. Organitza: Federació

Más detalles

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Càlcul 2 1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Dept. de Matemàtica Aplicada I www.ma1.upc.edu Universitat Politècnica de Catalunya 12 Febrer 2012 Copyleft c 2012 Reproducció permesa sota

Más detalles