Construcció d un robot a partir de residus electrónics

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Construcció d un robot a partir de residus electrónics"

Transcripción

1 Construcció d un robot a partir de residus electrónics Iban Moscoso Rubert Tutor: Jordi Sellarès Juny 2012 Eng. Tèc. Industrial, esp. Electrónica Industrial

2 Introducció

3 Justificació del projecte En la societat de consum que vivim avui en dia es generen gran quantitat de residus. Aquests contenen diversos contaminants altaments perjudicials per el medi ambient i la salut. Filosofia d usar i llençar instaurada a la societat que agreuja més el problema.

4 Antecedents Videocàmera de visió nocturna: Videocàmera modificada per poder grabar en la foscor. Dixi: Robot rastrejador fet amb elements reciclats. PH-Bot: Robot seguidor de vigilància a Distància per persones amb mobilitat reduïda i malaltes.

5 Objectius Reciclar i recuperar components electrònics, preparar-los per posteriorment poder utilitzar-los i trobar les seves especificacions técniques. Demostrar que amb la majoria d aquests components es possible construïr un robot.

6 Descripció general El robot constarà de diferents parts: Motors (tracció i direcció): Encarregats de proporcionar el moviment i gir del robot. Encoders: S encarregaràn de controlar en tot moment la posició del robot. Circuit de control: Es on hi haurà el cervell del robot. Bateria: Proporcionarà electricitat al robot. Carregador: Permetrà carregar les bateries del robot.

7 Elements que s han recuperat

8 Característiques del robot Tracció: S utilitzaràn motors de contínua. Alimentació: Farem servir bateries recarregables Ni-Mh AA. Control robot: Es farà a través d un controlador Arduino i de dos encoders. Control motors: Realitzat a travès de l Arduino i a través del driver L293D.

9 Disseny del robot Part mecànica

10 Estructura del robot Per al xassis utilitzarem una carcassa de CD-rom. Els eixos i les rodes les treurem d una impressora i els tallarem a mida. El motor de tracció es col.locarà paral.lel a l eix de darrera unit amb aquest amb una corretja. El motor de direcció farà girar un eix vertical al qual hi ha unida la roda boja. Finalment es col.locarà el connector del carregador a un dels costats.

11 Disseny del robot Part elèctrica

12 Bateries AA Ni-Mh Cada bateria Ni-Mh té una tensió d 1.2 V, i una capacitat de 2350 mah. Hem utilitzat 8 bateries Ni-Mh connectades en sèrie, el que dona un total de 9,6 V i 2350 mah. En el nostre cas, els motors consumeixen aproximadament 1 A, per tant la seva autonomia serà aproximadament de 2 hores, tal i com es pot veure a la gràfica de descàrrega.

13 Carregador de bateríes Per carregar les bateríes es connectarà el carregador i s apretarà l interruptor de càrrega. El LED s encendrà. Quan ja estiguin carregades es treu el carregador i es desactiva l interruptor per que funcioni autónomament. Les bateríes també es carreguen mentre estiguem fent funcionar el robot amb el carregador connectat.

14 Disseny del robot Part electrònica

15 Proves de control dels motors Per controlar els motors de CC s ha utilitzat el driver L293D. Aquest driver permet controlar el motor i fer-lo funcionar en ambdòs sentits només invertint les entrades 1A i 2A. Posant EN a nivell baix o totes les entrades a nivell alt, fa que el motor s aturi.

16 Connexionat dels motors Connectarem un motor a cadascún dels ponts H del driver. El motor de tracció es connectarà a les sortides O1 i O2, i el de direcció a les sortides O3 i O4. Les entrades EN1, EN2, I1, I2, I3 i I4 es connectaràn a les sortides digitals D2, D3, D4, D5, D6 i D7 de l Arduino, respectivament. El driver s alimentarà i alimentarà els motors a 5 V.

17 Proves de funcionament dels fotointerruptors Els fotointerruptors consten d un emissor d infrarrojos i un fototransistor separats per una obertura on s insertarà un element mecánic que produïrà un tall del feix de llum. A la sortida s obtenen 0 o 5 V, segons si passa llum o no. Seràn els encarregats d informar l Arduino de les voltes que aquests han realitzat.

18 Connexionat dels fotointerruptors Els fotointerruptors es connectaràn a les entrades analògiques A0 (tracció) i A1 (direcció). En el cas del fotointerruptor de tracció, es col.locarà una resistència de 470 Ω a l entrada Vin, i de 10 kω a la sortida analògica A. En el cas del de direcció, es col.locarà una resistència de 470 Ω a GND i de 10 kω entre GND i A. S alimentaràn amb les sortides digitals D8 i D9, respectivament.

19 Controlador Arduino L Arduino Nano és una placa basada en el ATmega168 (Arduino Nano 2.x Funciona amb un cable USB Mini-B. Es pot alimentar per USB o amb una font externa de 6 a 20 V. Operen a 5 V. Té 14 entrades/sortides digitals i 8 entrades analògiques. Mesuren entre 5 V i massa. Utilitza un llenguatge de programació anomenat Wired, que es subconjunt de C.

20 Connexionat de totes les parts del circuit

21 Connexionat del circuit Tots els components del circuit de control es posaràn en una placa de topos, i per connectar-los s utilitzarà la tècnica del wire-wrap. Aquesta tècnica consisteix en unir dos components amb un cable enrotllat entre les potes que es vulguin unir, mitjançant una eina especial per aquesta tasca.

22 Resultats

23 Funcionament del programa recta(distancia, sentit): Es pot modificar la distància que recorrerà el robot i el sentit de gir del motor (true=endavant o false=enrera). corba(radi de gir, angle, direccio, sentit): Es pot modificar el radi de gir i l angle que recorrerà el robot, la direcció (true=dreta o false=esquerra) i el sentit de gir del motor (true=endavant o false=enrera). test_motors(): El que fa simplement es comprovar si el gir dels motors de tracció i direcció funciona correctamet, o sigui, si giren en ambdós sentits. alinia(): Serveix per alinear la roda boja de direcció del robot. Es va pitjant el botó d inici de programa fins que la roda quedi aliniada amb el robot.

24 Funcionament del programa

25 Pressupost Electrónica Unitats Preu / unitat Total del nostre robot Total del robot sense haver reciclat res Driver motor L293D Resisténcies Condensadors Condensadors electrolítics Díodes LED Regulador Arduino nano Carregador bateries Components eléctrics Interruptor ON/OFF Polsador Pack bateries Ni-Mh 1.2 V mah, 4 unitats Cable unifilar Connector carregador bateries Sensors Fotointerruptors Actuadors Motor tracció Motor direcció amb encoder incorporat Varis Xassis xapa ferro Hubs alumini per eixos Desoldador estany Porta-piles de 4 unitats Placa de topos Tornavís Total

26 Pla de treball realitzat 1. Recabar informació sobre com recuperar components. 2. Obtenció eines per recuperar components. 3. Recerca d aparells per reciclar. 4. Desmuntatge dels aparells. 5. Extracció de components dels aparells. 6. Documentació dels components recuperats. 7. Proves amb els motors recuperats. 8. Proves amb els encoders. 9. Proves circuit de control. 10. Construcció del xassís del robot. 11. Construcció del circuit de control. 12. Proves de funcionament del robot. 13. Realització memória.

27 Conclusions El controlador Arduino ofereix unes prestacions óptimes, tant en la seva capacitat de connexió de sensors i actuadors, com en la facilitat de la seva programació. Es necessita molta dedicació i molta cura per aconseguir desmuntar i treure els components electrònics dels aparells disponibles. Aconseguir els datasheets de molts components electrònics, sobretot sensors i actuadors, es pràcticament impossible perquè no hi ha referéncies. Malgrat les aparençes, utilitzant en la majoria dels casos components i material reciclat es pot arribar a construir un robot.

28 Millores futures Utilitzar encara més elements reciclats o recuperats en el disseny del robot, com per exemple, aprofitar una bateria d un portàtil, construir el driver del motor amb transistors, etc... Tambè seria possible controlar-lo inalàmbricament en comptes de amb el cable USB, afegint una comunicació vía infrarrojos, wifi, radiofreqüència, etc... Tambè es podria dissenyar un programa que contes les voltes dels motors també quan estan parats i no sols quan estan en marxa. Una altra millora consistiria en afegir més sensors. Per exemple, un seguidor de línia que anés resseguint aquesta, utilitzar motors pas a pas per moure la roda de direcció amb més precisió, etc

29 Gràcies per la seva atenció Alguna pregunta?

INSTRUMENTACIÓ VIRTUAL AMB PYTHON. Alexandre Cors Bardolet Tutor: Jordi Sellarès Juny 2011

INSTRUMENTACIÓ VIRTUAL AMB PYTHON. Alexandre Cors Bardolet Tutor: Jordi Sellarès Juny 2011 INSTRUMENTACIÓ VIRTUAL AMB PYTHON Alexandre Cors Bardolet Tutor: Jordi Sellarès Juny 2011 Instrumentació virtual Instrumentació virtual Instruments tradicionals - No hi ha digitalització (manual) Instrumentació

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) 1kV 200 µa

Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) 1kV 200 µa Electricitat. Llei d Ohm. 1. Completa la taula: Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) 5V 1kV 2. Completa la taula. 3. Completa la taula. 150Ω 5kΩ 5MΩ Voltatge (V) Resistència (Ω) Intensitat (A) 100Ω

Más detalles

Manual de muntatge de la placa IMAGINA

Manual de muntatge de la placa IMAGINA Manual de muntatge de la placa IMAGINA 1.-El primer que cal fer és netejar bé amb un cotó impregnat d alcohol, les pistes de la cara per on s haurà de soldar. Després cal tallar tres potes de resistències

Más detalles

BEETLEBOT Manual d'instruccions

BEETLEBOT Manual d'instruccions Materials necessaris: 2 motors 2 interruptors SPDT 2 piles 1 adaptador per a doble pila 1 perla de plàstic o fusta planxa d'alumini o altre metall cable elèctric cinta adhesiva BEETLEBOT Manual d'instruccions

Más detalles

PROJECTE CONSTRUCTIU 4RT ESO CONSTRUCCIÓ D UNA MAQUETA D UNA CRUÏLLA DE SEMÀFORS CONTROLADA AMB L EQUIP SADEX

PROJECTE CONSTRUCTIU 4RT ESO CONSTRUCCIÓ D UNA MAQUETA D UNA CRUÏLLA DE SEMÀFORS CONTROLADA AMB L EQUIP SADEX PROJECTE CONSTRUCTIU 4RT ESO CONSTRUCCIÓ D UNA MAQUETA D UNA CRUÏLLA DE SEMÀFORS CONTROLADA AMB L EQUIP SADEX Jordi Polo i Mercader DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA I.E.S. CAN MAS DE RIPOLLET 1 PROJECTE DE TECNOLOGIA

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 73 Activitat 1 Per una bombeta passa una intensitat de 0,3 A. Indica quina càrrega elèctrica passa en 0,5 segons i quants electrons representa aquesta càrrega

Más detalles

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT.

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. 1. El títol d aquest capítol fa referència a elements que s encarreguen de transmetre moviments entre dos o més punts. En els següents dibuixos es representen diversos

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Electrotècnia Sèrie 2 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna, i la segona té dues opcions (A o B), de les quals

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Barrera automatitzada de pàrquing

Barrera automatitzada de pàrquing RESUM DEL PROJECTE D APLICACIÓ AMB EL SADEX Nom del projecte: Barrera automatitzada de pàrquing Autor/a: RAFAEL OJEDA MARTÍNEZ Data: 15-7-2005 Centre: IESM BOSC DE MONTJUÍC Nivell/cicle/crèdit: 4t ESO

Más detalles

Modelització de superfícies per llum difusa Pág. 107

Modelització de superfícies per llum difusa Pág. 107 Modelització de superfícies per llum difusa Pág. 107 Annex A: Plànols A continuació hi ha un recull dels plànols de les peces que s han hagut de dissenyar per poder construir l equip. No inclou els plànols

Más detalles

Maqueta de muntacàrregues de dues parades

Maqueta de muntacàrregues de dues parades Projectes amb PICAXE Maqueta de muntacàrregues de dues parades Professor: Antonio Romero Dossier Professor/a Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (by-nc-sa): No es permet un ús comercial de l'obra

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables

1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables UD1: GENERACIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA Nom i cognom: Data: nota 1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables 2-Com definiries essencialment què

Más detalles

ÍNDEX MANUAL DE MUNTATGE

ÍNDEX MANUAL DE MUNTATGE Aleix Curcó Albuixech ÍNDEX MANUAL DE MUNTATGE Índex manual de muntatge... 2 Capítol 1: Cablejat...3 1.1. Cable pla... 4 1.2. Cable de connexió del sensor d ultrasò... 4 1.3. Cable de connexió dels motors...

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 19 de Març del 2015

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 19 de Març del 2015 ognoms i Nom: odi Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25 punts, en blanc = 0 punts.

Más detalles

QUINA RELACIÓ HI HA ENTRE L'ELECTRICITAT I EL MAGNETISME?

QUINA RELACIÓ HI HA ENTRE L'ELECTRICITAT I EL MAGNETISME? QUINA RELACIÓ HI HA ENTRE L'ELECTRICITAT I EL MAGNETISME? CORRENTS ELÈCTRICS I CAMPS MAGNÈTICS ELECTRICITAT MAGNETISME ELECTROIMANTS ELECTRICITATS + IMANTS = MOVIMENT MOTORS ELÈCTRICS MAGNETISME ELECTRICITAT

Más detalles

Què és l electricitat?

Què és l electricitat? Què és l electricitat? Corrent elèctric Àtom La pila impulsa els electrons COMPONENTS D UN CIRCUIT ELÈCTRIC GENERADOR CONDUCTOR RECEPTOR Símbols i esquemes Simbologia Esquema elèctric Circuit elèctric

Más detalles

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I CURS ANTERIOR DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes amb la

Más detalles

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I C U R S A N T E R I O R DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

OBJECTIUS I FUNCIONAMENT DE L APLICACIÓ PER A SMARTPHONE DOMO PHONE

OBJECTIUS I FUNCIONAMENT DE L APLICACIÓ PER A SMARTPHONE DOMO PHONE OBJECTIUS I FUNCIONAMENT DE L APLICACIÓ PER A SMARTPHONE DOMO PHONE INTRODUCCIÓ I OBJECTIUS Domòtica La domòtica és una tècnica moderna que té la finalitat d automatitzar una llar utilitzant les últimes

Más detalles

Treball final de grau

Treball final de grau Treball final de grau Estudi: Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica Títol: Automatització de maquetes FESTO amb PLC s S7-1200 Document: Alumne: Minerva Montenegro Gallardo Tutor utor:

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES 1 Gràfics de columnes A partir de la informació continguda en un rang de cel les podem crear un gràfic per visualitzar aquestes dades. Ms Excel proporciona diferents

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Districte universitari de Catalunya SÈIE 3 PAU. LOGSE. Curs 2001-2002 ELECTOTÈCNIA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ 5 Diapositiva amb taula Les diapositives d objectes permeten inserir una taula dins la presentació. S entén per taula una quadrícula que es compon

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Pràctiques d electrònica analògica

Pràctiques d electrònica analògica Pràctiques d electrònica analògica Membres del grup: Nom i cognoms: Nom i cognoms: Nom i cognoms: Nom i cognoms: 1 Pràctica 1. Muntatges en placa protoboard. Mesura de magnituds bàsiques La placa protoboard

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2010-2011 Tecnologia industrial Sèrie 2 La prova consta de dues parts que tenen dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

Primera part. a) s = a + b. b) s = a + b + c. c) s = b + c. d) s = b + c

Primera part. a) s = a + b. b) s = a + b + c. c) s = b + c. d) s = b + c Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Electrotècnia sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

L automatització és:

L automatització és: Automatismes i s L automatització és: la substitució de l acció humana per mecanismes, moguts per una font d energia exterior. Exemples: reproductor de vídeo, sistemes de calefacció, obertura de portes,

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

TECNOLOGIES 2n CURS TREBALL D ESTIU

TECNOLOGIES 2n CURS TREBALL D ESTIU TECNOLOGIES 2n CURS 2015 2016 TREBALL D ESTIU Per recuperar l'àrea de Tecnologies de 2n d'eso pendent has de realitzar les activitats que se't proposen a continuació. El lliurament d'aquestes activitats

Más detalles

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat La tecnologia i el procés tecnològic La tecnologia és la ciència que estudia i aplica el conjunt de coneixements teòrics i pràctics que la humanitat ha

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO

IES MANUEL DE PEDROLO Exercici 1 (PAAU 04) Per pujar una comporta vertical de massa m = 815 kg s empra una transmissió pinyó_cremallera. Sobre el pinyó, roda dentada de z = 17 dents i mòdul m0 = 4 mm, actua un motor que el

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Mini Aerogenerador kit C-0207

Mini Aerogenerador kit C-0207 Mini Aerogenerador kit Aquest mini aerogenerador que has de muntar, produeix prou energia elèctrica per il luminar els leds lluminosos que porta inserits a la carcassa i que avisa de la presència del vent.

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona Entrem al navegador d Internet i accedim a la pàgina principal de la eina de gestió de guàrdies,

Más detalles

Tutorial amplificador classe A

Tutorial amplificador classe A CFGM d Instal lacions elèctriques i automàtiques M9 Electrònica UF2: Electrònica analògica Tutorial amplificador classe A Autor: Jesús Martin (Curs 2012-13 / S1) Introducció Un amplificador és un aparell

Más detalles

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica.

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica. CONTINGUT EXP. ESCRITA FINAL DEPARTAMENT: TECNOLOGIA MATÈRIA: TECNOLOGIA TEMA: DEURES D ESTIU DE TECNOLOGIA 3r D ESO DATA: JUNY 2017 NOM I COGNOM: GRUP: 3r ESO UNITAT 1 EL METODE DE PROJECTES 1. Completa

Más detalles

ESTUDI I RESOLUCIÓ DE LES EQUACIONS DE MASSA, QUANTITAT DE MOVIMENT I ENERGIA SOTMESES A UN CAMP MAGNÈTIC. IDENTIFICACIÓ DE POSSIBLES APLICACIONS

ESTUDI I RESOLUCIÓ DE LES EQUACIONS DE MASSA, QUANTITAT DE MOVIMENT I ENERGIA SOTMESES A UN CAMP MAGNÈTIC. IDENTIFICACIÓ DE POSSIBLES APLICACIONS ESTUDI I RESOLUCIÓ DE LES EQUACIONS DE MASSA, QUANTITAT DE MOVIMENT I ENERGIA SOTMESES A UN CAMP MAGNÈTIC. IDENTIFICACIÓ DE POSSIBLES APLICACIONS Centre Tecnològic de Transferència de Calor (CTTC) Departament

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016 ognoms i Nom: Examen parcial de Física - OENT ONTINU odi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt,

Más detalles

Automatismes i Robots

Automatismes i Robots Automatismes i Robots L automatització és: la substitució de l acció humana per mecanismes, moguts per una font d energia exterior. Exemples: reproductor de vídeo, sistemes de calefacció, obertura de portes,

Más detalles

PROBLEMES ELECTRICITAT

PROBLEMES ELECTRICITAT PROBLEMES ELECTRICITAT 3er ESO BLOC I: Magnituds elèctriques. Llei d Ohm. Potència i Energia Elèctrica 1. Dibuixa els símbols i escriu una breu definició dels següents dispositius elèctrics: Nom del dispositiu

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 1 Format de text Quan escrivim un document a Ms Word, aquest adopta les característiques que, per defecte, té predeterminades: el tipus de font, l alineació de text, les

Más detalles

Vehicle WiFi. TFC - Enginyeria Tècnica d'informàtica de Sistemes. Estudiant: Francesc Pujol Contreras Consultor: Jordi Bécares Ferrés

Vehicle WiFi. TFC - Enginyeria Tècnica d'informàtica de Sistemes. Estudiant: Francesc Pujol Contreras Consultor: Jordi Bécares Ferrés Vehicle WiFi TFC - Enginyeria Tècnica d'informàtica de Sistemes Estudiant: Francesc Pujol Contreras Consultor: Jordi Bécares Ferrés 19 de gener de 2013 Index de la presentació Introducció Objectius Descripció

Más detalles

Geogebra és un programa de llicència lliure i multiplataforma per l aprenentatge i ensenyament de les matemàtiques a tots els nivells.

Geogebra és un programa de llicència lliure i multiplataforma per l aprenentatge i ensenyament de les matemàtiques a tots els nivells. Espiral de Fibonacci Geogebra 1. Introducció al programa Geogebra és un programa de llicència lliure i multiplataforma per l aprenentatge i ensenyament de les matemàtiques a tots els nivells. Teniu una

Más detalles

(c) J.J. Llorca. C:\Documents and Settings\juanjo\Mis documentos\curselec\placa PROTOBOARD.doc

(c) J.J. Llorca. C:\Documents and Settings\juanjo\Mis documentos\curselec\placa PROTOBOARD.doc La placa protoboard és una placa ideal per a muntar i r de forma provisional els diferents circuits abans de muntar-los definitivament o abans de realitzar la placa de circuit imprès dels mateixos. Està

Más detalles

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs

EL RACÓ DEL BEE-BOT. Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs EL RACÓ DEL BEE-BOT Escola Sant Jordi. Vilanova i la Geltrú Curs 1015-1016 INTRODUCCIÓ Actualment l'ús la tecnologia està present en el nostre dia a dia. Diàriament utilitzem eines tecnològiques sense

Más detalles

ENERGIA EÒLICA. VISITA AL PARC EÒLIC ES MILÀ

ENERGIA EÒLICA. VISITA AL PARC EÒLIC ES MILÀ ENERGIA EÒLICA. VISITA AL PARC EÒLIC ES MILÀ ENERGIA EÒLICA La forma habitual d aprofitar l energia del vent es mitjançant aerogeneradors. L energia produïda està directament relacionada amb la velocitat

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 PAS 1: La primera cosa que es necessita tan per fer sobres com per fer etiquetes és una llista amb totes les adreces de les quals es volen fer sobres o etiquetes.

Más detalles

SISTEMA DE GESTIÓ DOMÒTICA D UNA VIVENDA

SISTEMA DE GESTIÓ DOMÒTICA D UNA VIVENDA Volum II Pressupost PROJECTE FI DE CARRERA SISTEMA DE GESTIÓ DOMÒTICA D UNA VIVENDA PFC presentat per obtenir el títol d Enginyeria Tècnica Industrial especialitat ELECTRÒNICA INDUSTRIAL Per Xavier Fernández

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

Universitat Politècnica de Catalunya Departament d Enginyeria Electrònica. Tema 1 TRANSISTORS BIPOLARS

Universitat Politècnica de Catalunya Departament d Enginyeria Electrònica. Tema 1 TRANSISTORS BIPOLARS Universitat Politècnica de Catalunya Departament d Enginyeria Electrònica Tema 1 TRANSISTORS BIPOLARS TRANSISTOR BIPOLAR Introducció Conceptes bàsics BJT en continua BJT en alterna Bibliografia: Principios

Más detalles

Sistema de gestió domòtica d un habitatge

Sistema de gestió domòtica d un habitatge Volum III Pressupost econòmic PROJECTE FI DE CARRERA Sistema de gestió domòtica d un habitatge PFC presentat per obtenir el títol d Enginyeria Tècnica Industrial especialitat en Electrònica Industrial

Más detalles

Famíles lògiques. Escala d integració. Conjunt de tots els components lògics fabricats amb la mateixa tecnologia. Nº de portes

Famíles lògiques. Escala d integració. Conjunt de tots els components lògics fabricats amb la mateixa tecnologia. Nº de portes Escala d integració Nº de portes S.S.I. - Integració a petita escala M.S.I. - Integració a mitja escala L.S.I. - Integració a gran escala.l.s.i. - Integració a molt gran escala U.L.S.I. - Integració a

Más detalles

2. Si la configuració d'un robot és RRR, quin tipus de robot és? a) Cilíndric b) De braç articulat c) Esfèric d) SCARA

2. Si la configuració d'un robot és RRR, quin tipus de robot és? a) Cilíndric b) De braç articulat c) Esfèric d) SCARA Cicle de grau superior: Data: Automatització i robòtica industrial 22/12/14 Mòdul professional: RA % M7: Robòtica industrial RA1 100 Unitat formativa: RA2 29,41 UF1: Configuració de robots industrials

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Una dona fa una força horitzontal constant sobre una caixa que llisca sobre el terra d una habitació

Más detalles

Implementació de filtres amb una FPGA Efectes del treball amb aritmètica de precisió finita

Implementació de filtres amb una FPGA Efectes del treball amb aritmètica de precisió finita Implementació de filtres amb una FPGA Efectes del treball amb aritmètica de precisió finita Jordi Bonet i Dalmau 14 de gener de 2016 Utilitzarem una FPGA per tal d experimentar amb els efectes de treballar

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v de setembre de 2013

Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v de setembre de 2013 Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v.3.0 16 de setembre de 2013 Índex de contingut Introducció... 3 Presentació del visor... 3 Com es pot inserir el visor en un web... 5 2 Introducció El

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Codi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació:

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat Convocatòria 2014 Electrotècnia Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A i B). Resoleu

Más detalles

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DEL MOVIMENT

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DEL MOVIMENT UNITAT 11 MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DEL MOVIMENT TECNOLOGIA INDUSTRIAL 1 BATXILLERAT Mecanismes de transmissió directa L arbre és una peça, generalment cilíndrica, capaç de transmetre un moviment circular

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

LES FORCES I EFECTES

LES FORCES I EFECTES TEMA 5 LES MÀQUINES LES FORCES I EFECTES Una FORÇA és la causa capaç de provocar la deformació d un cos o un canvi en el seu estat de repòs o de moviment, és a dir, el pot posar en moviment, el pot aturar,

Más detalles

Departament de Tecnologia U.3.ELECTRÒNICA DIGITAL.FITXA (II) Llinatges, Nom: Curs:

Departament de Tecnologia U.3.ELECTRÒNICA DIGITAL.FITXA (II) Llinatges, Nom: Curs: U.3.ELECTRÒNICA DIGITAL.FITXA (II) Llinatges, Nom:Curs: Nota: 1. Una empresa hortícola es dedica a la producció de tomàtiga, la temperatura òptima de producció és de 25ºC. A l estiu quan la temperatura

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC

3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC 3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC El nou sistema obtingut és un sistema trifàsic equilibrat en tensions, UL1, UL2 i UL3, que tenen el mateix mòdul (valor eficaç) i desfasades entre elles 120º. 1. Introducció

Más detalles

Desenvolupament web en l entorn client

Desenvolupament web en l entorn client Informàtica i comunicacions Desenvolupament web en l entorn client CFGS.DAW.M06/0.16 Desenvolupament d aplicacions web Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

UNITAT IMPRIMIR LLIBRES DE TREBALL

UNITAT IMPRIMIR LLIBRES DE TREBALL UNITAT IMPRIMIR LLIBRES DE TREBALL 1 Configurar pàgina La impressió d un full de càlcul de Ms Excel és el pas final que s haurà d executar si es vol presentar, en suport paper, el treball realitzat. Un

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

U.D. 1: L'ELECTRICITAT

U.D. 1: L'ELECTRICITAT U.D. 1: L'ELECTRICITAT QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 1: L'ELECTRICITAT - 2 1. Fes un llistat de precaucions que cal prendre a la llar,

Más detalles

Manual eportfoli Infermeria

Manual eportfoli Infermeria Manual eportfoli Infermeria Versió Alumne Índex: Introducció... 3 Accés... 4 Espai de comunicació... 5 eportfoli... 6 Perfil usuari... 6 Índex eportfoli... 8 Afegir evidències... 12 Editar evidències...

Más detalles

Jornada de presentació de PISSARRES DIGITALS INTERACTIVES. Crp-Cervera. 15 d abril de 2009 Francesc Solans

Jornada de presentació de PISSARRES DIGITALS INTERACTIVES. Crp-Cervera. 15 d abril de 2009 Francesc Solans Jornada de presentació de PISSARRES DIGITALS INTERACTIVES. Crp-Cervera. 15 d abril de 2009 Francesc Solans [fsolans@xtec.cat] QUÈ ÉS UNA PISSARRA DIGITAL (PDI)? ORDINADOR PC o PORTÀTIL PROJECTOR. El projector

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Aula de recursos de Tecnologia Taller d electricitat P4

Aula de recursos de Tecnologia Taller d electricitat P4 Objectius P4: Els elements receptors, de comandament i de protecció 1. Conèixer el conjunt d'elements receptors. 2. Identificar i conèixer els diversos elements de comandament i les seves aplicacions.

Más detalles

Projecte/Treball Fi de Carrera

Projecte/Treball Fi de Carrera Projecte/Treball Fi de Carrera Estudi: Enginyeria Industrial. Pla 2002 Títol: Disseny dels elements constitutius per adaptar un centre de mecanitzat de control numèric a la tecnologia Incremental Sheet

Más detalles

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT ene 27 18:54 1 1. Màquines i mecanismes màquina : conjunt de dispositius creat per realitzar una tasca determinada exemples: rentadora, motor, serra, etc.

Más detalles

Com utilitzar Google Analytics per millorar el ROI del nostre web

Com utilitzar Google Analytics per millorar el ROI del nostre web Com utilitzar Google Analytics per millorar el ROI del nostre web 9 d octubre de 2012 SERVEI DE DESENVOLUPAMENT VÍCTOR DE FRANCISCO vdf@reexporta.com @victordf octubre / 12 PROGRAMA Opcions generals Configuració

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

a) La fase tecnológica i la fase técnica d un projecte tècnic.

a) La fase tecnológica i la fase técnica d un projecte tècnic. CONTINGUT EXP. ESCRITA FINAL DEPARTAMENT: TECNOLOGIA MATÈRIA: TECNOLOGIA TEMA: DEURES D ESTIU DE TECNOLOGIA 3r D ESO DATA: JUNY 2014 NOM I COGNOM: GRUP: 3r ESO UNITAT 1 EL METODE DE PROJECTES 1. Completa

Más detalles

RECURSOS ENERGÈTICS. Conscienciació de la necessitat de fer un desenvolupament sostenible.

RECURSOS ENERGÈTICS. Conscienciació de la necessitat de fer un desenvolupament sostenible. RECURSOS ENERGÈTICS Energia: unitats i tipus. Formes de producció dels diferents tipus d energies. Avantatges i desavantatges de cada forma de producció segons el cost, l impacte ambiental i la sostenibilitat.

Más detalles