Guia de bones pràctiques mediambientals per als. d Urgell durgell

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Guia de bones pràctiques mediambientals per als. d Urgell durgell"

Transcripción

1 Guia de bones pràctiques mediambientals per als centres educatius del Pla d Urgell durgell

2 Des del Servei de Medi Ambient hem elaborat aquesta Guia de bones pràctiques mediambientals als centres educatius del Pla d Urgell per tal d informar mestres, pares i alumnes d algunes bones pràctiques habituals a l escola o a casa que poden reduir l impacte de la nostra activitat diària sobre el medi ambient. Hem tingut en compte petits gestos, la suma dels quals, malgrat que puguin semblar poc importants, en tractar-se d accions repetitives, fa que esdevinguin força significatius. Com podem ajudar el nostre entorn i reduir el nostre impacte sobre el medi ambient? Molt fàcil: gota a gota, full a full, pila a pila i quilowatt a quilowatt... podem participar a tenir més cura del nostre entorn. Hem resumit en diferents àmbits les accions més quotidianes que fem a les escoles i algunes també a casa. Amb el canvi d alguns hàbits i un petit esforç per part nostra podem fer el nostre centre més sostenible.

3 Àmbits d actuació COMPRA VERDA. Practiquem-la! AIGUA. Cada gota compta! ENERGIA. Per què no carreguem les piles? PAPER. Fem un bon paper, reutilitzem! RESIDUS. Reduïm, separem i reciclem!

4 Practiquem la COMPRA VERDA S'entén per compra verda l opció de prioritzar l ús de productes reciclats, 100% reciclables i mediambientalment saludables a l hora de comprar productes quotidians per a l escola, la llar, l oficina i per a tots els usos possibles. La compra verda no sempre implica una despesa més elevada; juntament amb el cost se n ha d avaluar l ús, la vida útil i l impacte ambiental. La compra verda és un canvi d hàbits que pot minimitzar de manera significativa el nostre impacte diari sobre el medi ambient. Productes tan significatius per la gran quantitat utilitzada com el paper (fulls en blanc, paper higiènic, mocadors, tovallons, paper de cuina), o bé pel consum energètic innecessari (bombetes), o per la curta vida útil i llarg procés de degradació (bosses de plàstic d un sol ús, bolígrafs, piles) o per ser altament contaminants (productes de neteja), poden fàcilment ser substituïts per productes de material reciclat, bombetes de baix consum, piles, bolígrafs i retoladors recarregables, bosses biodegradables o reutilitzables i productes de neteja no tòxics. Aquests petits gestos faran la nostra activitat i el nostre entorn més sostenible.

5 Practiquem la COMPRA VERDA A continuació, us indiquem una llista d algunes etiquetes ecològiques que poden orientar-nos i ser-nos d utilitat a l hora de decidir una compra verda i que a dia d avui ofereixen fiabilitat i transparència: Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental Generalitat de Catalunya. Varietat de productes i serveis ductes_i_ecoserveis/distintiu Etiqueta Ecològica Europea Unió Europea Varietat de productes i serveis l Àngel Blau Agencia Federal de Medi Ambient i Institut Alemany d Etiquetatge Varietat de productes i serveis Cigne Nòrdic Consell Nòrdic Varietat de productes i serveis Energy Star L Agència de Protecció Mediambiental (EPA) dels Estats Units Forest Stewardship Council ONG Internacional. Productes de fusta i paper Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes ONG Internacional Productes de fusta i paper

6 AIGUA D AIXETES i CISTERNES Les aixetes de lavabos i piques i les descàrregues de les cisternes dels vàters són una font important del nostre consum d aigua. En cada descàrrega d una cisterna fem servir entre 6 i 10 litres d aigua. Moltes de les descàrregues serien suficients amb el 50% del volum d aigua. Hem d evitar el consum d aigua innecessari. Tanquem bé les aixetes després de fer-les servir, per evitar pèrdues. Fem servir el cabal d aigua de les aixetes dels lavabos i piques que sigui suficient per a cada activitat (rentar-nos les mans, esbandir els vasos...). Fem servir l aigua de la pica de manera responsable: tanquem l aixeta quan calgui i evitem que ragi innecessàriament. No fem servir el vàter com a paperera. Utilitzem la interrupció de la descàrrega sempre que sigui possible.

7 AIGUA DE BOCA El volum de l aigua que fem servir per beure no és gaire gran si el comparem amb el total de l aigua consumida, però pot arribar a suposar una important generació d envasos. Per beure, podem triar aigua embotellada o aigua de l aixeta. El consum d aigua de l aixeta és una bona alternativa, malgrat que aquesta pot presentar puntualment sabors o olors no massa agradables. Per millorar el seu gust, podem fer servir sistemes de filtrat que eliminen o redueixen olors i/o sabors. Aquest sistema pot suposar un estalvi en el cost de l aigua i també en el cost de l envàs (fabricació, ió gestió dels residus i reciclatge del material per a la seva reutilització). Si triem l aigua embotellada: comprem envasos amb més volum per tal de minimitzar la quantitat d envàs per litre d aigua consumida. Si triem la de l aixeta i el sistema de filtratge: hem de tenir en compte que la durada del filtre ve indicada pels fabricants, però que pot variar en funció de la qualitat de l aigua.

8 Què més podem fer...? Podem posar economitzadors d aigua a totes les aixetes de lavabos i piques per tal de reduir el volum d aigua per la mateixa fracció de temps. Si tenim cisternes de dues descàrregues, fem servir la que convingui en cada ocasió. També podem reduir el volum de les cisternes posant dins de cada cisterna uns reductors de volum d aigua (algunes ampolles plenes d aigua amb sal pot ser una bona opció), perquè a cada descàrrega del dipòsit puguem estalviar el mateix volum d aigua. Podem fer servir una gerra amb sistema de filtració d aigua per tal que els usuaris que vulguin puguin fer ús de l aigua de l aixeta per a consum de boca.

9 CLIMATITZACIÓ Entre el 30 i el 40% del consum energètic a les escoles i a les oficines es deu als sistemes de calefacció i d aire dairecondicionat. A les aules i altres llocs de treball, als espais de pas i a les àrees de lleure, haurien de disposar de sistemes de climatització que es poguessin regular en funció de les necessitats i de l ús de cada l espai. La regulació de les temperatures de treball són molt importants a l hora de fer el treball més agradable i de fer un consum energètic més responsable. Aprofitem al màxim les temperatures exteriors per refrescar (a l estiu) els espais de treball. Tanquem bé les finestres quan estigui funcionant algun sistema de climatització. Mantinguem la temperatura entre 20º i 22ºC a l hivern, i entre 23º i 25ºC a l estiu. Tanquem els aparells de les zones on no hi hagi ningú.

10 ENLLUMENAT La distribució dels punts de llum a tots els espais de treball és molt important a l hora de garantir una il luminació luminació suficient i evitar despeses energètiques innecessàries. Alguns espais de treball i zones de trànsit poden tenir una doble distribució del sistema d enllumenat enllumenat. En general, durant les hores de més llum i als espais amb més finestres podem tenir suficient llum si només mantenim encesa una part de l enllumenat. ll Aprofitem al màxim la llum natural que entra a les aules i espais de treball. Si a les aules podem passar amb una part de l enllumenat, no ens caldrà obrir tots els llums; així podrem estalviar el 50% del consum elèctric. Podem fer el mateix a les sales de reunions, sales de lleure i espais de trànsit. En sortir de les aules temporalment o al final de la jornada, apaguem tots els llums.

11 EQUIPS INFORMÀTICS i APARELLS ELECTRÒNICS La pantalla és la part de l ordinador que més energia consumeix. Si deixemem de fer servir l ordinador durant un temps curt (menys d una hora), podem apagar el monitor. Si el temps ésmésllarg, podem apagar tot l ordinador ielpodem encendre en tornar a l oficina. En sortir de l oficina, hem d apagar del tot altres perifèrics: impressores, altaveus, etcètera, i no deixar-los en stand by. No utilitzem protectors de pantalles animats, ja que són grans consumidors d energia. Podem fer servir l ascensor quan sigui necessari, però l ús de les escales no és només beneficiós per a l estalvi d energia sinó també un hàbit molt saludable.

12 PILES RECARREGABLES i CARREGADORS Estem envoltats d aparells que necessiten endollar-se al corrent elèctric o necessiten piles per funcionar: ràdios, gravadores, teclats, ratolins, llanternes i molts altres aparells. Hi ha al mercat piles i bateries recarregables que es poden reutilitzar moltes vegades abans que deixin de ser definitivament útils, com a alternativa a les d un sol ús, que suposen un residu quantiós i molt contaminant. No fem servir piles per a aquells aparells que es pugin endollar al corrent elèctric. Si hem d utilitzar piles, fem servir piles recarregables i carregadors per tal de minimitzar i it aquests residus devida curta i altament t contaminants. t

13 FEM UN BON PAPER: REDUÏM El paper p és un dels materials fungibles dels quals hi ha més consum a l'escola i dels quals se n fa més mal ús. Evitem imprimir correus i esborranys; llegim-los a la pantalla. Passem el corrector i revisem els documents abans d imprimir-los. Guardem els informes i documents només en format electrònic i sempre que sigui i possible evitem la còpia enpaper. Fem les impressions i les fotocòpies a doble cara i en tinta negra. Utilitzem l escàner per distribuir digitalment còpies d un document en lloc de fer còpies en format paper. Reduïmd ï la mida de la imatge i la grandària de la lletra, sempre que ens aporti una reducció del consum del paper i de la tinta gastada. Prioritzem l ús del correu electrònic per davant del fax. Utilitzem el fax directament des de l ordinador, sense imprimir-lo.

14 FEM UN BON PAPER: REUTILITZEM Abans de llençar un full de paper a la paperera, donem-li la volta. Una gran quantitat dels fulls de paper que llencem a la paperera poden tenir un segon ús. Tinguem a mà una safata per al paper d esborrany. Reutilitzem el paper copiat o imprès a una sola cara per prendre notes, imprimir esborranys, còpies internes, etcètera, sempre que no contingui informació confidencial. Reutilitzem les carpetes buides. Escrivim en llapis el títol o utilitzem etiquetes adhesives per facilitar la seva reutilització. Utilitzem paper reciclat o amb garantia de qualitat ambiental sempre que sigui possible.

15 RESIDUS: PREVENCIÓ i SEPARACIÓ El millor residu és aquell que no s arriba a generar! Tan important com fer una bona separació dels residus que generem és la seva prevenció, és a dir, minimitzar els residus generats. Fem ús de suports i d embolcalls reutilitzables a l hora de portar el nostre esmorzar: carmanyoles per a la fruita o l entrepà, bosses de plàstic reutilitzables, boc n roll, etcètera. Evitem l ús del paper d alumini; és un material difícil de reciclar. Utilitzem els contenidors de selectiva per a cada fracció. Evitem al màxim l ús del cubell de rebuig. Procurem allargar la vida dels tòners impriminti i sempre que sigui i possible amb la qualitat de mínima resolució. Dipositem els tòners i els cartutxos gastats i les piles usades als contenidors específics per a la seva recollida i reciclatge.

16 ADRECES I CONTACTES D INTERÈS Consell Comarcal del Pla d Urgell ll Agència de Residus de Catalunya: Agència Catalana de l Aigua: Centre Tecnològic Forestal: Institut Català d Energia: Gràcies per la vostra col laboració! Servei de Medi Ambient del Consell Comarcal

paper energia residus aigua BONES PRÀCTIQUES AMBIENTALS A L OFICINA Reviseu els documents en pantalla abans d imprimir los

paper energia residus aigua BONES PRÀCTIQUES AMBIENTALS A L OFICINA Reviseu els documents en pantalla abans d imprimir los BONES PRÀCTIQUES AMBIENTALS A L OFICINA paper Reviseuelsdocumentsenpantallaabansd imprimir los Fotocopieu/imprimiuadoblecara Arxiveuladocumentacióelectrònicatantcomsiguipossible Escanejaelsdocumentsienvia

Más detalles

ENCUESTA ECOAUDITORIA ESCOLAR

ENCUESTA ECOAUDITORIA ESCOLAR Col legi ILLES COLUMBRETES CENTRE CONCERTAT D ED.INFANTIL 2 n CICLE, D ED.PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA Carrer dels Frares, 1 e-mail:illescolumb@planalfa.es Telèfon 964-51 63 62 Apartat Correus, 80 Fax: 964 59

Más detalles

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL CURS 2016/2017 Ecoauditoria de l Aigua ESC Andreu Castells INDEX 1. REVISIÓ DELS CONSUMS D AIGUA 2. REVISIÓ DELS DIFERENTS ESPAIS DEL CENTRE 2.1. PLANTA BAIXA COS

Más detalles

A casa, estalviem aigua

A casa, estalviem aigua Consell Comarcal del Gironès Àrea de Medi Ambient El Gironès estalvia aigua A casa, estalviem aigua A casa, estalviem aigua L'aigua, un element vital A Catalunya, en l'última dècada, les necessitats d'utilització

Más detalles

La introducció de criteris ambientals en els actes festius s ha de considerar en l instant mateix en que es comença a planificar i organitzar la

La introducció de criteris ambientals en els actes festius s ha de considerar en l instant mateix en que es comença a planificar i organitzar la La introducció de criteris ambientals en els actes festius s ha de considerar en l instant mateix en que es comença a planificar i organitzar la festa. Per aconseguir que una festa sigui més sostenible

Más detalles

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola

Más detalles

DÓNA-LI UNA OPORTUNITAT AL FUTUR

DÓNA-LI UNA OPORTUNITAT AL FUTUR DÓNA-LI UNA OPORTUNITAT AL FUTUR Foto cedida per Rocío Bermúdez La setmana dedicada a la mitigació del canvi climàtic des de les universitats tanca la campanya El clima canvia. I tu? de ZeroCO 2, iniciativa

Más detalles

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 PAS 1: La primera cosa que es necessita tan per fer sobres com per fer etiquetes és una llista amb totes les adreces de les quals es volen fer sobres o etiquetes.

Más detalles

DEIXALLERIA MÉS I MILLOR

DEIXALLERIA MÉS I MILLOR GUIA DEIXALLERIA PER RECICLAR MÉS I MILLOR PER QUÈ RECICLAR ELS ENVASOS? Amb cada envàs que reciclem contribuïm a millorar la qualitat de l aire que respirem, ja que reduïm les emissions de CO 2, a més

Más detalles

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL CURS 2016/2017 Ecoauditoria de l Aigua ESC Catalunya INDEX 1. REVISIÓ DELS CONSUMS D AIGUA 2. REVISIÓ DELS DIFERENTS ESPAIS DEL CENTRE 2.1. PLANTA BAIXA EDIFICI PRIMÀRIA

Más detalles

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL 1. COM HEM PLANTEJAT L E+S? El projecte es va presentar inicialment al Claustre de professors i seguidament a la Comissió de l Escola Verda de professors i d alumnes. Després

Más detalles

LA COMPRA VERDA en una organització EMAS

LA COMPRA VERDA en una organització EMAS LA COMPRA VERDA en una organització EMAS CLUB EMAS Maria Passalacqua Vic, 14 de juliol de 2010 Què és la compra verda? Ambientalment correcta? Sostenible?... És incloure, en el moment de comprar, criteris

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

INSTRUCCIONS D ÚS DEL SERVIDOR D APLICACIONS

INSTRUCCIONS D ÚS DEL SERVIDOR D APLICACIONS INSTRUCCIONS D ÚS DEL SERVIDOR D APLICACIONS ESTABLIMENT DE LA CONNEXIÓ Per iniciar la connexió, cal obrir l arxiu Connexió a ServerApp que rebreu per correu electrònic: En obrir-se, pot aparèixer un missatge

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

Manual de bones pràctiques ambientals

Manual de bones pràctiques ambientals Manual de bones pràctiques ambientals Equipaments culturals 30 d abril de 2015 Sònia Bellviso 1 Presentació La sostenibilitat ambiental és una de les premisses fonamentals de l actuació de la Generalitat

Más detalles

MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0

MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0 MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0 10/07/2013 Índex. Gestió de places disponibles.... 3 Gestió d ingressos i Baixes.... 5 Validacions sobre l assistència.... 7 Correspondència entre

Más detalles

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN Pel proper curs 2017-18, fruit de més de 15 anys d experiència i avaluació, us fem arribar diferents propostes per trobar la més adient a la realitat

Más detalles

TEST RESIDUS 1. Preguntes GENERALS sobre el concepte residu

TEST RESIDUS 1. Preguntes GENERALS sobre el concepte residu TEST RESIDUS 1 Preguntes GENERALS sobre el concepte residu Un residu és: Tot allò que podem abandonar lliurement perquè no ens serveix Tot allò que l administració declara com a residu de forma oficial

Más detalles

CONSUM I DEPURACIÓ D AIGUA Cicle Inicial de Primària

CONSUM I DEPURACIÓ D AIGUA Cicle Inicial de Primària CONSUM I DEPURACIÓ D AIGUA Cicle Inicial de Primària Nom i cognom: CONSTRUCCIÓ D UNA DEPURADORA CASOLANA La construcció d una depuradora casolana és molt senzilla, i a més, permet netejar l aigua bruta

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

Ambientalització d oficines i esdeveniments a l Ajuntament de Cornellà de Llobregat

Ambientalització d oficines i esdeveniments a l Ajuntament de Cornellà de Llobregat Jornada Com definir l estratègia en compra verda en una organització Club EMAS, 2 d abril de 2009 Ambientalització d oficines i esdeveniments a l Ajuntament de Cornellà de Llobregat Virgínia Vallvé Cádiz

Más detalles

Via alternativa per al traspàs d artefactes al SIC

Via alternativa per al traspàs d artefactes al SIC A qui va dirigit Aquest howto va dirigit a: Tots aquells proveïdors d aplicacions que necessitin una via alternativa al SVN de SIC per poder continuar traspassant els artefactes d aplicacions als tècnics

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

GESTIO DE RESIDUS. Ernest Valls. Ajuntament de Tortosa

GESTIO DE RESIDUS. Ernest Valls. Ajuntament de Tortosa GESTIO DE RESIDUS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa COMPETÈNCIES MUNICIPALS La Llei Reguladora de les Bases del Règim Local i la Llei Municipal de Règim Local de Catalunya enumera el llistat de competències

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

PROPOSTES DE FUTUR MODELS DE RECOLLIDES

PROPOSTES DE FUTUR MODELS DE RECOLLIDES PROPOSTES DE FUTUR MODELS DE RECOLLIDES SITUACIÓ DELS INDEX DE RECICLATGE A EUROPA Només 6 països Superen l objectiu del 50% de reciclatge de residus municipals CATALUNYA 33% SITUACIÓ ÍNDEX DE RECICLATGE

Más detalles

L ús eficient de l energia a la llar

L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar L ús eficient de l energia a la llar Introducció Eficiència energètica a la llar Calefacció Aigua calenta sanitària Electrodomèstics Il luminació Eficiència energètica

Más detalles

Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals

Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals Servei de Programació Barcelona, novembre de 2015 Cliqueu aquí per entrar a l accés restringit 2/15 Introduir en minúscules

Más detalles

Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016

Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016 Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016 Context El mercat dels aparells elèctrics i electrònics (AEE) està en creixement constant. A Catalunya,

Más detalles

MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs

MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs 2017-2018 4 llapis marca Staedtler del núm.2 4 gomes d esborrar marca Milan 3 maquinetes metàl liques Staedtler 1 regle de plàstic de 15 cm i 1 regle de 30 cm (n hi ha per

Más detalles

MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs

MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs 2014-2015 6 llapis marca Staedtler del núm.2 6 gomes d esborrar marca Milan 3 maquinetes metàl liques Staedtler 1 regle de plàstic de 15 cm i 1 regle de 30 cm (n hi ha per

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA Benvolgudes famílies!! En aquest apartat us volem fer un resum de la dinàmica que realitzen els vostres fill i filles a l estona del menjador escolar, de 12:30

Más detalles

EL RECICLATG. Classificació de Contenidors: El reciclatge és l utilització de deixalles per. a la. reutilització d aquestes mateixes,

EL RECICLATG. Classificació de Contenidors: El reciclatge és l utilització de deixalles per. a la. reutilització d aquestes mateixes, EL RECICLATG GE El reciclatge és l utilització de deixalles per reutilització d aquestes mateixes, a la la refabricació del mateix producte o l elaboració de productes nous. Classificació de Contenidors:

Más detalles

La natura ens regala entorns únics. Una terra de la qual sentir-nos orgullosos i, per això, en tenim cura.

La natura ens regala entorns únics. Una terra de la qual sentir-nos orgullosos i, per això, en tenim cura. ORGULLOSOS DE RECICLAR GUIA PER RECICLAR CORRECTAMENT ECOEMBES EL PODER DE LA COL LABORACIÓ SENTE T ORGULLÓS DE TENIR CURA DEL MEDI AMBIENT Trencs d alba, rius, paisatges... La natura ens regala entorns

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Aprendre el concepte de densitat. Saber calcular la densitat. Conèixer els instruments del laboratori que es fan servir per

Más detalles

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS Introducció Mitjançant aquest document s explica breument la forma de procedir per donar d alta o modificar una sol licitud. Per poder emplenar

Más detalles

EXPOSICIÓ La segona vida de la roba i la sostenibilitat global

EXPOSICIÓ La segona vida de la roba i la sostenibilitat global EXPOSICIÓ La segona vida de la roba i la sostenibilitat global L EXPOSICIÓ HUMANA I LA PROTECCIÓ DEL La finalitat social de la roba usada Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció

Más detalles

elèctric de casa nostra

elèctric de casa nostra Com analitzar el consum elèctric de casa nostra Ecoviure 2013 MIREM-NOS LA FACTURA D ELECTRICITAT -Tenim la potència contractada adequada? -Podem acollir-nos al bo social? -Gastem massa energia? -D on

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament.

PREPARACIÓ - La fitxa P4- núm. 1B s ha de treballar prèviament. NOM DE L ACTIVITAT: Núm. de FITXA: OBJECTIUS: CONTINGUTS: P4 Núm. 1A i 1B Amb què em rento? - Que els nens/es facin un repàs dels objectes d higiene. - Relacionar els hàbits d higiene amb els objectes

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 12 de juny del 2017

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 12 de juny del 2017 DECLARACIÓ DELS GRANS MAGATZEMS I GRANS SUPERMERCATS COM A PRODUCTORS SINGULARS DE RESIDUS I ADJUDICACIÓ DE LA RECOLLIDA I GESTIÓ DE LA FRACCIÓ MATÈRIA ORGÀNICA Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i

Más detalles

SARGANTANA. Escola d Estiu dels Xiquets i Xiquetes Grup D 10, 11 i 12 anys (2008, 07 i 06) Primer torn

SARGANTANA. Escola d Estiu dels Xiquets i Xiquetes Grup D 10, 11 i 12 anys (2008, 07 i 06) Primer torn SARGANTANA Escola d Estiu dels Xiquets i Xiquetes 2018 Grup D 10, 11 i 12 anys (2008, 07 i 06) Primer torn SARGANTANA GRUP D ESCOLA D ESTIU DELS XIQUETS I XIQUETES INTRODUCCIÓ Aquest butlletí inclou el

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

2. Objectius Ambiental: Social Econòmic:

2. Objectius Ambiental: Social Econòmic: 1. Descripció Es tracta d una iniciativa que pretén reutilitzar objectes en bon estat de conservació i funcionament per tal de destinar-los a cobrir necessitats bàsiques de persones en situació de vulnerabilitat

Más detalles

OBJECTIUS I FUNCIONAMENT DE L APLICACIÓ PER A SMARTPHONE DOMO PHONE

OBJECTIUS I FUNCIONAMENT DE L APLICACIÓ PER A SMARTPHONE DOMO PHONE OBJECTIUS I FUNCIONAMENT DE L APLICACIÓ PER A SMARTPHONE DOMO PHONE INTRODUCCIÓ I OBJECTIUS Domòtica La domòtica és una tècnica moderna que té la finalitat d automatitzar una llar utilitzant les últimes

Más detalles

Solucions individuals per al canvi climàtic

Solucions individuals per al canvi climàtic Solucions individuals per al canvi climàtic Que fa la gent per combatre el canvi climàtic? Index 1. Com ho vam fer (pàg. 1) 2. Li preocupa a la gent el canvi climàtic? (pàg. 2) 3. Les preguntes de l'enquesta

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

Espais de comunicació

Espais de comunicació 1 Campus Virtual Espais de comunicació 1 Què són els espais de comunicació Els espais de comunicació ofereixen un entorn al qual hi tenen accés: Usuaris coordinadors que poden publicar informació i avisos.

Más detalles

Introducció a l energia

Introducció a l energia Temaris de CCNN i CCSS adaptats a Lectura Fàcil https://sites.google.com/a/xtec.cat/manuals-lf/ Energia 1: Introducció a l energia Autoria: Cristina Montoya Amb la col laboració del CEE Escola Vida Montserrat

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA?

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? La Terra és anomenada el Planeta Blau perquè està envoltada d aigua. La capa d aigua o Hidrosfera no és una capa contínua, ja que l aigua es troba distribuïda en diferents

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs

MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs MATERIAL ESCOLAR 1r CURS Curs 2016-2017 4 llapis marca Staedtler del núm.2 4 gomes d esborrar marca Milan 3 maquinetes metàl liques Staedtler 1 regle de plàstic de 15 cm i 1 regle de 30 cm (n hi ha per

Más detalles

Guia didàctica* Extracte

Guia didàctica* Extracte KitCaixa Hàbits Saludables Guia didàctica* Extracte * La Guia del KitCaixa Hàbits Saludables té com a protagonistes l Elmo i el Dr. Ruster. Tot i que la majoria de les activitats es fan amb material físic

Más detalles

mercat amb pocs recursos

mercat amb pocs recursos Com fer un estudi de mercat amb pocs recursos Claudia Vallvé BizBarcelona. 2012. La pregunta Com fer un estudi de mercat amb pocs recursos 1 La pregunta Estudi de mercat Un estudi de mercat consisteix

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica. Àlex Pujol

Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica. Àlex Pujol Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica Àlex Pujol DEFINICIÓ Generadors de feina i de cohesió social Combinació entre la rendibilitat econòmica i la inclusió

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

Major, Masquefa NIF: P B Tel Fax

Major, Masquefa NIF: P B Tel Fax 2 INTRODUCCIÓ Movie Maker és un software molt senzill per a poder crear d una manera ràpida i senzilla a partir d imatges, fotografies, gravacions de vídeo i d àudio, composicions audiovisuals. OBRIR EL

Más detalles

Infraestructures ambientals urbanes. Xarxa de recollida pneumàtica de residus sòlids urbans (RSU)

Infraestructures ambientals urbanes. Xarxa de recollida pneumàtica de residus sòlids urbans (RSU) Infraestructures ambientals urbanes. Xarxa de recollida pneumàtica de residus sòlids urbans (RSU) Desembre 2014 Estudi realitzat per: Consorci del Besòs, 2014 Què és la xarxa de recollida de residus pneumàtica

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

EL SERVEI DE RECOLLIDA SELECTIVA COMERCIAL A BARCELONA

EL SERVEI DE RECOLLIDA SELECTIVA COMERCIAL A BARCELONA EL SERVEI DE RECOLLIDA SELECTIVA COMERCIAL A BARCELONA Lloc xerrada: Teodor Roviralta, 47-51 CosmoCaixa (Auditori) Data: Dimarts, 26 d abril de 2005 Hora: 17:30 hores Ponent: Silvia Muñoz (Directora Tècnica

Más detalles

1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica:

1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica: Objectius: Treballar amb blocs d informació Fer servir les opcions de format de paràgraf Exercici: 1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica: 2.- Copia l tres

Más detalles

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre SERIAL KILLERS CIÈNCIES NATURALS A la vostra sèrie trobareu molts exemples de comportaments relacionats relacionats amb la salut.

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

El cicle del plàstic. Una dinàmica educativa

El cicle del plàstic. Una dinàmica educativa El cicle del plàstic Una dinàmica educativa Avaluar quines repercussions té per a la mitigació del canvi climàtic el reciclatge de plàstics. El que no se sap, no es pot ensenyar El que no s entén, no es

Más detalles

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits.

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Introducció Teniu oliveres i soleu elaborar oli amb què us abastiu. Però, els dubtes sorgeixen quan teniu excedents... Com

Más detalles

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut.

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut. Una cosa curiosa és el que poden fer les altes temperatures, com per exemple, dilatar un material, el coure. En aquest experiment observem aquest fet i tot seguit l expliquem. Material necessari: Un fil

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta

Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta PLEC DE CONDICIONS TÈCNIQUES PER A LA LICITACIÓ D UN ACORD MARC PER A LA PRESTACIÓ DEL SERVEI DE SUBMINISTRAMENT DE BOSSES I

Más detalles

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona Entrem al navegador d Internet i accedim a la pàgina principal de la eina de gestió de guàrdies,

Más detalles

COM FER LA RECOLLIDA SELECTIVA

COM FER LA RECOLLIDA SELECTIVA Ajuntament de Benavent de Segrià COM FER LA RECOLLIDA SELECTIVA Ara toca la fracció orgànica!!! Presentació Aquest any comencem a fer la recollida selectiva orgànica. Per nosaltres és molt important,

Más detalles

1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables

1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables UD1: GENERACIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA Nom i cognom: Data: nota 1-Quins són els principals avantatges d utilitzar les energies renovables en comptes de les no renovables 2-Com definiries essencialment què

Más detalles

Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal

Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal Residus i Neteja Viària i Eficiència Energètica en l Enllumenat Públic El que no es pot mesurar no es pot avaluar i el que no es pot avaluar no es

Más detalles

GIRONA TRIA FER MENYS RESIDUS. europea de la prevenció de residus ( )

GIRONA TRIA FER MENYS RESIDUS. europea de la prevenció de residus ( ) GIRONA TRIA FER MENYS RESIDUS Eines de prevenció de la I iii setmana europea de la prevenció de residus (2009-2010) Accions de prevenció Del 21 al 29 de novembre Mercat d intercanvi Embolcall reutilitzable

Más detalles

m a t e r i a l CURS

m a t e r i a l CURS m a t e r i a l CURS 18 19 http://agora.xtec.cat/ceipflix/lescola/material-escolar/ ÍNDEX EDUCACIÓ INFANTIL 3, 4 I 5 ANYS... 3 CICLE INICIAL... 3 CICLE MITJÀ... 4 CICLE SUPERIOR... 5 2 EDUCACIÓ INFANTIL:

Más detalles

GUIA D ÚS DE LA BORSA DE TREBALL AMB CV TOOLS

GUIA D ÚS DE LA BORSA DE TREBALL AMB CV TOOLS GUIA D ÚS DE LA BORSA DE TREBALL AMB CV TOOLS BORSA DE TREBALL CV TOOLS Si ja ets col legiat/ada o precol legiat/ada del COPC, i vols donar-te d alta a la nova borsa de treball CV Tools, a continuació

Más detalles

La bossa de recanvi ha de portar: mitjons, calcetes o calçotets. Samarreta, pantalons i jersei. Tot marcat i fàcilment identificable.

La bossa de recanvi ha de portar: mitjons, calcetes o calçotets. Samarreta, pantalons i jersei. Tot marcat i fàcilment identificable. MATERIAL D EDUCACIÓ INFANTIL 3 ANYS 2 Bates (marcades amb el nom al davant) 1 Equip d esport 2 Pitets amb goma i bossa 1 Bossa amb roba de recanvi 1 Paquet de tovalloletes humides 1 Capsa de mocadors de

Más detalles

QUÈ FAS EL CAP DE SETMANA? QUÉ HACES EL FIN DE SEMANA? QU EST-CE QUE VOUS FAIT LE WEEKEND?

QUÈ FAS EL CAP DE SETMANA? QUÉ HACES EL FIN DE SEMANA? QU EST-CE QUE VOUS FAIT LE WEEKEND? Ajuntament de Roses 2006 Disseny: M. parada DL: GI-1552-2006 CAT E FR QUÈ FAS EL CAP DE SETMANA? QUÉ HACES EL FIN DE SEMANA? QU EST-CE QUE VOUS FAIT LE WEEKEND? QUÈ ÉS LA DEIXALLERIA MUNICIPAL? La Deixalleria

Más detalles

Tres principis. Som més autònoms si punxem nosaltres i/o si es punxa ell. Sempre hi ha un risc que s ha d assumir. La preparació és la clau.

Tres principis. Som més autònoms si punxem nosaltres i/o si es punxa ell. Sempre hi ha un risc que s ha d assumir. La preparació és la clau. ANEM DE VIATGE Tres principis Som més autònoms si punxem nosaltres i/o si es punxa ell. Sempre hi ha un risc que s ha d assumir. La preparació és la clau. Preparació del viatge Avaluar el nivell sanitari

Más detalles

Twitter com a eina d atenció al client. Febrer de 2016

Twitter com a eina d atenció al client. Febrer de 2016 Twitter com a eina d atenció al client Febrer de 2016 1 Decisions 2.0 Bo, bonic i barat Amb uns recursos limitats, s ha de valorar molt bé l entrada a una nova xarxa social Les noves iniciatives no només

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles