TRASTORNS Etapa Infantil i Primària DE L ESPECTRE AUTISTA ASPERCAMP Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TRASTORNS Etapa Infantil i Primària DE L ESPECTRE AUTISTA ASPERCAMP Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona"

Transcripción

1 TRASTORNS Etapa Infantil i Primària DE L ESPECTRE AUTISTA Si em coneixes i em comprens, podràs ajudar-me a aprendre i entendre millor el món ASPERCAMP Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona

2 Índex 1. Que Vol dir Tea? 2. Què observem a l aula? 3. Necessitats especifiques en l aprenentatge 4. Estratègies 5. Materials i recursos 6. Preguntes

3 Què vol dir TEA? Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona El concepte de espectre autista engloba infants amb alteracions i necessitats semblants, però amb diferents graus d afectació. Població neurotípica fenotip ampli TGD-NE Autisme atípic Asperger Autisme És un trastorn del neurodesenvolupament que implica dèficits en les habilitats d interacció social i la comunicació, així com la presència de patrons de comportament i interessos restringits, estereotipats i repetitius.

4 Diversitat dins d un continuum BAIX FUNCIONAMENT ASPERGE R AUTISM E TG D TGD- NE El professional haurà d especificar: Nivell de llenguatge AUTISME ATÍPIC Severitat dels símptomes nuclears ALT FUNCIONAMENT Capacitat intel lectual

5 RELACIÓ SOCIAL Aïllament complet (no vincle) Vincle amb alguns adults, però no amb els iguals Relacions induïdes, externes, infreqüents i unilaterals Alguna motivació, manca empatia i comprensió aspectes socials subtils LLENGUATGE Mutisme i llenguatge ecolàlic Comunicació espontània amb frases curtes Llenguatge amb capacitat de conversar però limitat Alteracions en la prosòdia COMUNICACIÓ Absència, instrumentalització Conducta proto-imperativa (demanar) Algunes conductes proto-declarativa Poques declaracions internes, reciprocitat i empatia

6 DESENV. COGNITIU Discapacitat intel lectual Nivell dins de la normalitat o per sobre Rendiment superior en àrees específiques IMAGINACIÓ Absència completa de joc simbòlic Joc funcional elemental induït i/o repetitiu Ficcions estranyes i poc imaginatives Joc imaginatiu contingut limitat (aïllament) FLEXIBILITAT Escassa activitat funcional i autònoma Estereotípies (aleteig, fer tombs...) i rituals simples Rituals complexos i dificultat per tolerar canvis Interessos limitats, obsessius i poc funcionals Rigidesa i perfeccionisme

7 Els TEA són trastorns greus que requereixen atenció i intervenció especialitzada. Quan parlem de simptomatologia lleu, moderada o severa, no comparem amb població neurotípica sinó amb la població que té el trastorn. (DSM-V) Si l infant ha rebut un diagnòstic de TEA és perquè les manifestacions que presenten causen un deteriorament significatiu del seu dia a dia a nivell personal, familiar i/o escolar.

8 Què observarem a l aula, en casos de simptomatologia lleu o moderada...? Un altra forma d aprendre Hàbits d autonomia

9 Manca d habilitats per relacionar-se amb els iguals i mantenir relacions d amistat. Dificultat per prendre la iniciativa en les relacions amb els iguals (passivitat, desinterès o manca habilitat). Dificultat per identificar les pròpies emocions i les emocions i intencions dels altres. Dificultat per empatitzar. Repercuteix en la forma d actuar comentaris poc apropiats. Dificultat per entendre subtileses i demandes implícites de les situacions socials.

10 Dificultat per seguir les normes socials i de convivència. Són immadurs i més infantils que els seus companys/es, però també són sincers i no tenen malicia. Egocentrisme i unilateralitat en les relacions amb els altres. Es relacionen millor amb nens i nenes més petits o adults. Manca d interès en explicar experiències, vivències i sentiments personals, fins i tot, a la família. Acostumen a viure situacions de rebuig. Vulnerabilitat social extrema. AUTOESTIMA

11 Baix contacte ocular amb l interlocutor. Ús escàs o inapropiat llenguatge no verbal (gestos). Parla inexpressiva per alteracions melodia i to de veu. Dificultat regulació torns de conversa i discurs unilateral. Parla superficialment perfecta i formal. Ús de neologismes i paraules inventades. S expressa molt bé, però té dificultats per comprendre instruccions senzilles. Verborrea i verbalització involuntària dels pensaments. Poca capacitat de síntesi. Explicacions molt llargues (detalls i retombs). Dificultat a l hora d escoltar i fer preguntes. Preguntes repetitives o llenguatge estereotipat. Processament informació lent: necessita més temps per pensar i respondre preguntes.

12 Dificultat comprensió conceptes abstractes, fa interpretacions literals. Sembla que no escolta, cal assegurar la seva atenció. Es perd en les explicacions grupals. Preferència pel canal visual. Assimilen i retenen millor aquesta informació. Tendència a pensar en imatges (paraules, idees i conceptes abstractes). NECESSITEN SUPORTS VISUALS pensadors i aprenents visuals

13 Rutines marcades o rituals no funcionals (ex. mateix camí). Comportament i pensament poc flexible (rigidesa). Dificultat per gestionar canvis i imprevistos. Temes d interès específics i repetitius. Dificultat per regular la motivació i centrar l atenció en temes que no l interessen. Podem aprofitar els seus interessos per treballar altres àrees. Baixa tolerància a la frustració. Perfeccionisme en alguns casos. Conductes disruptives (sobretot en moments de poca estructuració). Amb freqüència podrem observar: Moviments repetitius amb les mans o el cos (ex. Sacsejar les mans, moure les mans davant dels ulls, aleteig...). Preocupació per parts d objectes. Hipersensibilitats sensorials (90% dels casos). Ansietat, obsessions, fòbies i pors.

14 En el joc podem observar... Treball a l escola i a casa Dificultat per gestionar el temps lliure. Desconeixement de les normes d alguns jocs. Jocs i interessos restringits. Dificultat per acceptar guanyar / perdre, molt poca tolerància a la frustració. Poden jugar amb els companys però sempre acaba malament (exemples). Alguns nens prefereixen jugar sols (donen tombs, juguen amb pedres, ficcions...). Gran sentit de la justícia i necessitat de dir la veritat. Dificultats per interpretar les normes de manera flexible, molta rigidesa. Jocs i interessos limitats que no solen ser afins a la resta de companys. Maldestres, dificultats en la motricitat fina i gruixuda. Hiper o hiposensibilitat a estímuls sensorials (música, contacte, soroll...).

15 Hàbits d autonomia Mostra dificultats per seguir les rutines de l aula. Li costa més aprendre els hàbits que als seus companys: Un dia ho fa molt bé, però al següent cal recordar-li A casa i a l escola té DIFICULTATS PER ASSUMIR els hàbits d autonomia bàsics. Necessita SUPORTS VISUALS que li indiquin quins passos ha de seguir i poder ser autònom. No aprèn per observació, CAL ENSENYAR-LI EXPLÍCITAMENT. Li costa GENERALITZAR els aprenentatges d una situació a l altra. Cal ser molt concrets.

16 Dificultats freqüents en la motricitat fina i la coordinació. Pot haver-hi retard en les adquisicions motrius i de la marxa autònoma. La coordinació motriu és feixuga. Maldestre quan corre i salta. Dificultats per agafar la pilota (fins i tot si se li llança a curta distància), coordinar les diferents parts del cos, seguir el ritme i pedalejar. * Sensacions La motricitat fina pot estar també afectada. Li pot retallar amb tisores, subjectar i fer pressió amb el llapis, lligar-se les sabates, els botons, i utilitzar apropiadament els coberts. En alguns casos: Hipotonia (40-60%), apràxia (25-40%), dificultats d equilibri, orientació espaial i la propiocepció. Base biològica deguda a alteracions en NT i regions cerebrals mediadores en el control motor. No assumir que per augmentar el nivell d exigència assolirà nivells similars al dels companys.

17 Un altra forma d aprendre Necessitats específiques en l aprenentatge TEORIA DE LA MENT COHERÈNCIA CENTRAL Baixa comprensió social i capacitat d inferir estats mentals en els altres. Poca comprensió en activitats de contingut emocional Dificultat per contextualitzar i integrar informació. Aprenentatge concret i poca deducció. Bona adquisició d allò mecànic i concret. PROCESSAMENT FUNCIONS EXECUTIVES Mancances de planificació, flexibilitat, memòria de treball, monitorització i inhibició. Dificultats d atenció. Necessiten més temps. Preferència canal visual. Dificultats per seguir explicacions grupals i seqüències d instruccions.

18 Un altra forma d aprendr e Necessitats específiques en l aprenentatge TEORIA DE LA MENT COHERÈNCIA CENTRAL Baixa comprensió social i capacitat d inferir estats mentals en els altres. Poca comprensió en activitats de contingut emocional Dificultat per contextualitzar i integrar informació. Aprenentatge concret i poca deducció. Bona adquisició d allò mecànic i concret. PROCESSAMENT FUNCIONS EXECUTIVES Mancances de planificació, flexibilitat, memòria de treball, monitorització i inhibició. MOTIVACIÓ Dificultats d atenció. Necessiten més temps. Preferència canal visual. Dificultats per seguir explicacions grupals i seqüències d instruccions.

19 Punts forts Excel lent memòria. Gran capacitat per mantenir l atenció sobre un centre d interès. Segueixen bé les pautes, normes i instruccions per passos. En alguns casos, habilitats excepcionals en àrees específiques. Coneixements sobre un tema concret de manera exhaustiva. Gran motivació per recopilar informació relacionada amb els seus interessos particulars. Punts febles Dificultats comprensió lectora i en la resolució de problemes. Execució lenta de les tasques. Dificultats de comprensió dels conceptes abstractes. Dificultats en la motricitat fina. Baixa capacitat d atenció. Dificultats per organitzar-se. Baixa tolerància a la frustració * Exemple text llarg, necessitat d adaptació.

20

21

22 En general, ser FLEXIBLE: INDIVIDUALITZAR ADAPTACIONS (PI) RELACIÓ POSITIVA PUNTS FORTS Proporcionar ajudes Anticipar activitats o esdeveniments Ús d estructura i suport visual Llenguatge concret i simple Ús de reforçadors positius Ensenyar per passos i consolidar Reduir el nivell d exigència, però augmentar la freqüència Donar temps per pensar i respondre VEURE DOCUMENT ESTRATÈGIES

23 En general, ser FLEXIBLE: INDIVIDUALITZAR ADAPTACIONS (PI) RELACIÓ POSITIVA PUNTS FORTS Fomentar la integració en el grup Descans entre diferents demandes si l exigència és alta Proporcionar guies escrites: Pautes per fer fitxes o treballs, com treballar textos (graelles de seguiment d un text ) Buscar algun ajudant que el guiï amb les tasques o l agenda Ensenyar-los a buscar ajuda i aclariments davant una situació que no entenen Limitar opcions: massa opcions generen ansietat i confusió.

24 Quan és necessari fer un PI? Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona La decisió de fer un PI ve derivada per: El dictamen per l escolarització que fa l EAP Quan la comissió d atenció a la diversitat (CAD) del centre Quan el PI ve motivat per un dictamen recent d escolarització de l EAP, o quan l alumne ja ha disposat de PI en els cursos anteriors, el PI s ha de fer en els dos primers mesos del curs; en altres casos en que no hi ha un coneixement suficient sobre les necessitats de l alumne, es pot disposar d un mes més per concretar-lo.

25 Com fer un PI? Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona Amb caràcter general, aquestes grans línies d atenció inclouen: Les prioritats en relació a les competències bàsiques i/o les habilitats adaptatives Les adaptacions i prioritats en relació a les diferents àrees/matèries En aquest sentit cal especificar quin tipus d adaptació es fa. ü Adaptacions que afecten els objectiu ü Adaptacions metodològiques que no afecten els objectius El PI també ha d incloure els interessos i capacitats de l alumne i tenir en compte les expectatives de la família.

26 Quina durada té? Quan s'acaba? El PI es realitza habitualment per a un curs escolar, al llarg del qual es va adaptant i/o modificant segons el progrés i les necessitats de l alumne. Es pot finalitzar en qualsevol moment i abans del temps inicialment previst. (Demanda del tutor o dels pares) En aquest cas el tutor/coordinador informa sobre la conveniència de continuar o no amb el pla individualitzat; el director/a estudia la sol licitud raonada de la família i escolta l equip PI i la comissió d atenció a la diversitat del centre. El director/a és qui pot prendre i signar la decisió motivada de finalitzar anticipadament un pla individualitzat. Hi ha de constar el coneixement de la família i es fa constar en el document del pla i en l expedient acadèmic de l alumne/a

27 Importància de realitzar un PI a l alumnat amb TEA/SA Donar resposta a determinades necessitats del alumnes que ho necessitin. No es necessari que els continguts siguin reduïts moltes vegades es simplement una adaptació metodològica. Per concretar els criteris d avaluació que es modifiquen i es tindran en compte per aquell alumne. Per disposar d un registre sobre els coneixements i les habilitats específiques que s han d avaluar. Per disposar d una eina que guia l adaptació de les activitats d aula.

28 Models facilitats des del Departament d Ensenyament ports/plans/models

29 Exemple pla individualitzat: pi_compartit_exemple.pdf

30 Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona ESTRATÈGIES D INTERVENCIÓ Relaxació i autocontrol Assegurar la comprensió i resolució Maneig de la conducta Rutines diàries Pautes i guions socials Estructurar les tasques Generalitzar aprenentatges

31 Assegurar la comprensió 1. Reduir distraccions Evitar estímuls innecessaris Dirigir-se directament a l alumne Situar-lo a prop de l adult i company ajudant Instruccions individualitzades i tocs d atenció Utilitzar el seu nom en les explicacions Espai de treball independent 3. Suport visual 2. Ajustar nivell llenguatge Pas a pas Simplificar demanda Frases curtes Llenguatge concret Donar temps Millora l autonomia Requereix menys coneixement social Proporciona un record visual estable.

32 No donar res per sobreentès! Explicar què esperem de l infant. Ensenyar de forma explícita les normes socials i de comportament Pautes visuals per afavorir el record i l autonomia (no cal repetir sempre). NORMES SOCIALS amb suport visual Assegurem l èxit i el reforcem.

33 Assegurar la bona resolució 4. Donar tranquil litat Proporcionar i feedback i tranquil litat de forma freqüent sobre l activitat que està fent Anar controlant la seva situació de progrés i estrès Proporcionar-li el dret de sortir de l aula per relaxar-se Ajudar-lo fins que pugui resoldre la tasca sol i amb èxit << Aprenentatge sense error >> Organitzar la tasca d aprenentatge posant èmfasi en l èxit, partint d allò que l infant sap fer per si sol, dividint els objectius i tasques en petits passos i proporcionant les ajudes necessàries. 5. Ser generosos amb els elogis Trobar oportunitats durant la jornada per transmetre ls les coses que han fet correctament Elogiar els intents i els èxits

34 Rutines diàries Els infants amb TEA necessiten rutines per estar tranquils i aprendre. Poc a poc anirem flexibilitzant, ja que el nen guanyarà en organització interna. -Anticipació. -Marcar l ordre i predeir el canvi. -Llenguatge concret i senzill

35 Adaptació al centre Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona Al llarg de la vida escolar del nen hi han varis canvis importants segons l etapa educativa en la que es troba, aquest canvis són: Llar d infants Etapa educació Infantil Etapa educació primària Etapa educació secundària Els dos canvis més importants són el pas de la llar d infants a educació infantil (en moltes ocasions implica canvi de centre) i de primària a secundària (en moltes ocasions implica canvi de centre) Creiem important facilitar a l infant l adaptació al centre, que es pot facilitar mitjançant visites prèvies a l escola i als mestres que tindrà, mapes per tal que l alumne conegui els llocs principals del centre (biblioteca, pati menjador, USEE etc.).

36 Hores conflictives Les hores més conflictives són aquelles on els patrons d'interacció social i les normes de conducta no són explícites i poc estructurades: L'hora d'educació física Els canvis d'aula El pati Menjador Colònies Els canvis d aula impliquen: Descans entre classes, canvis aula/professor Crits à sensibilitat sensorial (bloqueig auditiu) Poca tolerància al mal comportament, recrimina Majors demandes socials Estratègies: Explicitar alternatives possibles, especificar a l agenda de forma visual o escrita aquests canvis, adults o companys de referència, indicadors visuals a les aules, etc.

37 L hora d educació física Poca estructuració Demandes de competències socials Coordinació motriu i lentitud de moviments Dificultats per entendre les regles del joc en equip Dificultat per processar instruccions grupals Solen ser objecte de burla Explicitar totes les normes, especialment les de joc social i assegurar que ho entenen ESTRATÈGIES Assignar a quin equip ha d anar cada alumne No exposar l alumne al ridícul Intentar evitar els jocs competitius No deixar-los sols durant el joc lliure

38 Hora del pati i del menjador L hora del pati i el descans del menjador poden resultar problemàtics per la seva manca d estructuració, els sorolls i el moviment. Les demandes socials excedeixen les competències del nen. Hipo o hiper sensibilitats sensorials. Desconeixement de les regles implícites dels jocs espontanis Es recomanable buscar un lloc tranquil i allunyat del soroll. Atendre possibles hipersensibilitats tàctils, auditives, visuals... ESTRATÈGIES És important que si es dona a provar un aliment nou es deixi escopir si no li agrada. Horaris fixes per menjar i beure Quantitats el més fixes possibles Sempre el mateix lloc per menjar

39 Marxar de colònies Les activitats en colònies / esplais són menys predictibles i més desestructurades. Hi menys rutines, de manera que els nens són menys autònoms que quan van a l'escola o són a casa. Han de improvisar, adaptar-se i resoldre, contínuament, situacions noves. Consideracions prèvies a la decisió de si el nen va de colònies: El nen/a hi vol anar? Li fa il lusió? Ha mostrat en altres ocasions capacitat d'adaptació suficient? Compta amb algun grup de suport entre els seus companys? Hi va alguna persona de referència que conegui les seves característiques?

40 Estratègies colònies Anar de colònies té l'objectiu clar que l infant pugui gaudir del context grupal, lúdic, etc. No cal que pressionem per adquirir aprenentatges en aquest context. Reduir l'estada si és convenient perquè la separació no sigui tan llarga i la pugui tolerar millor. Anticipar l'activitat de manera clara i senzilla. Ajudes: Repassar contes (Ex. Teo va de colònies), imatges, fotos, seqüències, calendaris, dibuixos fets per nosaltres mateixos, etc. que ens permetin explicar amb ajuda visual d allò que probablement passarà. Figura de referència clara a la qual el nen/a pugui demanar ajuda, consol o la qual dirigir-se en moments de conflicte. Tots els adults responsables del grup han de conèixer les característiques específiques del nen/a i el nom de la persona que s'ocupa d'ell/a.

41 Estratègies colònies Reservar espai "refugi" per si s'angoixa per alguna cosa. És recomanable que es porti alguna de les seves joguines preferides o relacionades amb els seus centres d'interès perquè l'ajudin a calmar-se. Permetre que pugui estar "a estones" fora dels jocs o activitats que puguin ser-li més difícils o que no li agradin (pot ajudar als monitors en alguna tasca). Companys tranquils voltant, grup segur i acollidor. L'hora d'anar a dormir: objecte especial per a aquest moment. Preferentment llitera / llit prop de la paret. Si es considera adequat pot dormir amb les persones de referència. Pot necessitar una llum petita.

42 Estratègies pròpies de l etapa > Aprofitar recursos per tot el grup > Recursos específics 1. Deures 2. Llibre de text 3. Dictat 4. Dibuixar

43 Estructurar les tasques Penjador de: Permet suplir dèficits executius, treballar de forma sistemàtica i independent.. Fomenta aprenentatges escolars i l adquisició d hàbits d autonomia. BATA ABRIC MOTXILLA

44 Generalitzar aprenentatges Encara que haguem fet explicacions generals els hi costarà generalitzar d una situació a l altra (social), d un problema a l altre (aprenentatges)... Tenir paciència. Recordar les normes en situacions noves. Ensenyar habilitats generals de resolució de problemes, aplicables a situacions molt diferents. Fomentar l abstracció dels principis subjacents al procés de solució de problemes. Ajudar al nen a identificar situacions noves en les que són adequades les estratègies apreses. Practicar les estratègies apreses en diferents contextos. No interpretar les dificultats de comportament del nen com un desafiament vers l adult.

45 ESTRATEGIES ACADÈMIQUES DINS L AULA Com apliquem aquestes pautes a situacions concretes?

46 Rutina amb suport visual: Quan el Martí arriba a l escola BEN FET! BEN FET!

47 Estructurar també els aprenentatges: Exemple: Diccionari de matemàtiques i pautes SUMAR RESTAR MULTIPLICAR DIVIDIR Poner juntas varias cosas. La cantidad total siempre es MAYOR Tengo algo y... - Me regalan más - Compro más - Encuentro más - Me dan más Cuando hay que quitar cosas. La cantidad final siempre es MENOR. Tengo algo y... - Se rompen - Se me pierden - Se estropean - Gasto - Regalo - Me como Cuando tengo varias cosas iguales y tengo que calcular cuánto hay en total. La cantidad final siempre es MAYOR El DOBLE siempre es multiplicar por x 2 El TRIPLE siempre es multiplicar por x 3 Cuando tengo que REPARTIR algo en partes iguales. La cantidad siempre es MENOR. La MITAD siempre es dividir entre : 2 Simplificar el llenguatge dels enunciats. Subratllar amb un color les preguntes clau i amb un altre la informació o dades. Incloure els seus interessos en els enunciats per augmentar motivació i comprensió. Ús de programes informàtics motivadors: Mates Blaster, Mia matemáticas o Trampolín. Ajudar-los amb esquemes per facilitar la comprensió de les equivalències de significats.

48

49 Afavorir l ús de l agenda: Sistema comunicació Assegurar-nos que compren la utilitat real de l agenda. Donar temps suficient per apuntar els deures una vegada anotats a la pissarra (evitar hora del pati o de marxar lentitud / ansietat). Cridar l atenció explícita de l alumne quan toqui escriure. Proporcionar un company/tutor que l ajudi a revisar deures o treballs. Ensenyar-lo a utilitzar diferents colors depenent de la tasca. Dividir l agenda en diferents apartat segons l assignatura. Davant de dificultats grafomotrius, establir un codi per reduir les anotacions. SI ÉS NECESSARI Establir mecanisme de control extern: revisar l agenda abans de marxar i aconseguir un punt o segell per haver anotat els deures. Premiar-lo per la seva responsabilitat.

50 Adaptar les avaluacions escrites Tenir en compte la seva lentitud a l hora d escriure Permetre que puguin preguntar en referència a l enunciat. Proporcionar més temps per completar l examen. Reduir el nombre de preguntes. Subratllar els justifica. Estructurar les preguntes o dividir-les en petits enunciats, deixant un espai després de cada pregunta. Tipologia d avaluació que els pot ser beneficiosa: Exàmens orals Exàmens amb ordinador Exàmens d elecció múltiple Exercicis d omplir espais Exercicis d associació Avaluació continuada sense examen Ensenyar estratègies d afrontament: abans de començar, llegeixo totes les preguntes, començo pel principi, si no recordo bé la resposta passo a la següent pregunta, etc.

51 Necessiten que els ensenyem a jugar... Fomentar imitació de la conducta social amb un referent.

52 Necessiten que els ensenyem a jugar... 1, 2, 3 PICA PARET QUIETS COM ESTÀTUES Es gira ràpid per mirar. POL,T HAS MOGUT Si diuen que m he mogut, torno a començar sense enfadar-me. Guanya qui toca l esquena a qui la para i tornem a començar.

53 Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona ESTRATÈGIES D INTERVENCIÓ Relaxació i autocontrol Assegurar la comprensió i resolució Maneig de la conducta Rutines diàries Pautes i guions socials Estructurar les tasques Generalitzar aprenentatges

54 Pautes i guions socials LLISTAT DE CONDUCTA Contextualitzar la conducta d explicar històries

55 Pautes i guions socials LLISTAT DE CONDUCTA Ajudar-lo a estructurar el fet social Especificar clarament referents a l aula i al pati. Inclús amb una fotografia.

56 Treballo en silenci. Si tinc dubtes, aixeco la mà Al matí, trec els deures de la motxilla.

57 Pautes i guions socials Aurora Garrigós HISTORIES SOCIALS Gray, 1991)

58 Pautes i guions socials Aurora Garrigós HISTORIES SOCIALS (Gray, 1991) Recursos per crear històries socials

59 Pautes i guions socials Aurora Garrigós HISTORIES SOCIALS (Gray, 1991) Anticipació i prevenció: NENA QUE S ESPANTA QUAN HI HA MOLTA GENT

60 Tots els nens i nenes podem faltar a l escola

61 Estratègies de maneig de la conducta PRIORITAT Reforçament positiu de la conducta quevolem incrementar.

62 Estratègies de maneig de la conducta Enfocament reactiu vs Enfocament constructiu o proactiu Què puc fer si fa aquesta conducta? Què puc fer perquè pari de fer aquesta conducta? Què li he d ensenyar quan no fa aquesta conducta? Què vull que faci en aquesta situació en comptes d aquesta conducta? Major Eficàcia La conducta és la expressió de la interacció entre PERSONA i CONTEXT

63 Tècniques de relaxació i autocontrol Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona

64 Tècniques de relaxació i autocontrol Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona

65 MATERIAL I RECURSOS Programa AraWord On trobar pictogrames? Programa intic (agendes visuals) Aplicacions per mòbils i tablets Web ARASAAC

66 Programes intervenció específics Material per treballar habilitats socio-emocionals

67 MATERIAL I RECURSOS Trastornos del Espectro Autista de Alto Funcionamiento: Otra forma de aprender (Editorial CEPE) L alumne amb Síndrome d Asperger a l escola primària: Marta Maristany El Síndrome de Asperger: Estrategias prácticas para el aula maciotic/dvdformacio/ materials/tdtgd/pdf/asp erger.pdf tipo2/m3.pdf

68 Gràcies per la vostra atenció! Si em coneixes i em comprens, podràs ajudar-me a aprendre i entendre millor el món ASPERCAMP Associació d Asperger-TEA del Camp de Tarragona

ELS NENS AMB TGD/TEA: UN DIA A LA NOSTRA ESCOLA. CEE Montserrat Montero de Granollers Mail:

ELS NENS AMB TGD/TEA: UN DIA A LA NOSTRA ESCOLA. CEE Montserrat Montero de Granollers Mail: ELS NENS AMB TGD/TEA: UN DIA A LA NOSTRA ESCOLA CEE Montserrat Montero de Granollers Mail: a8069645@xtec.cat TGD/TEA Alteracions i dificultats de: 1. Socialització 2. Comunicació i Llenguatge 3. Anticipació

Más detalles

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA En col laboració amb el Col legi de Logopedes de Catalunya Barcelona, 28 d octubre de 2011 L escriptura és un codi de comunicació social que té característiques

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA

Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA Índex 2 Fitxes de Comprensió lectora 3 Lectures 3 La nau dels llibres 4 Pla lector 6 Ortografia 7 Cal ligrafia 8 Referència

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Quaderns. d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA T E X T G R U P QUADERNS PER A TREBALLAR QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA

Quaderns. d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA T E X T G R U P QUADERNS PER A TREBALLAR QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA Quaderns d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA L E C T O G R U P QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA QUADERNS PER A RESOLDRE PROBLEMES MATEMÀTICS T E X T G R U P QUADERNS D EXPRESSIÓ ESCRITA QUADERNS PER A TREBALLAR

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL

BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX. Objectius EDUCACIÓ INFANTIL EDUCACIÓ INFANTIL Nivell: Educació Infantil Durada: 45 minuts. Material: Pintura de dits, mural o paper continu. BONS HÀBITS: TINC CURA DE MI MATEIX Objectius 1. Conscienciar els infants de la importància

Más detalles

INFORME-RESUM A ELABORAR PEL TUTOR/A, EN RELACIÓ ALS APRENENTATGES DE L ALUMNE/A

INFORME-RESUM A ELABORAR PEL TUTOR/A, EN RELACIÓ ALS APRENENTATGES DE L ALUMNE/A INFORME-RESUM A ELABORAR PEL TUTOR/A, EN RELACIÓ ALS APRENENTATGES DE L ALUMNE/A L'objectiu d'aquest document és ajudar-nos a sistematitzar les observacions dels alumnes amb la finalitat de facilitar la

Más detalles

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix ESCOLA COLLBAIX DE SANT JOAN DE VILATORRADA Projecte educatiu del CEIP Collbaix: Escola integrada a la comunitat educativa de Sant Joan de Vilatorrada. Escola

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas PROPOSTA DIDÀCTICA Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR:

Más detalles

PLANIFIQUEM UN HORARI SETMANAL D ESTUDI. Autor: jestiarte Font: https://www.slideshare.net/jestiarte/plade-estudi-personal-presentation

PLANIFIQUEM UN HORARI SETMANAL D ESTUDI. Autor: jestiarte Font: https://www.slideshare.net/jestiarte/plade-estudi-personal-presentation PLANIFIQUEM UN HORARI SETMANAL D ESTUDI Autor: jestiarte Font: https://www.slideshare.net/jestiarte/plade-estudi-personal-presentation ALGUNS ERRORS HABITUALS DELS ESTUDIANTS No tinc cap horari per a l

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

Clic de sons i nombres

Clic de sons i nombres Clic de sons i nombres Margarita Fortuny (mfortun4@pie.xtec.es) PAQUET D'ACTIVITATS D'ALGUNS DELS PRIMERS APRENENTATGES QUE ES FAN A L'ESCOLA: 1- ACTIVITATS DE NÚMEROS I NOMBRES DESTINAT A EDUCACIÓ INFANTIL.

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

HÀBITS. Autonomia personal (benestar i seguretat personal)

HÀBITS. Autonomia personal (benestar i seguretat personal) HÀBITS Un hàbit és una forma de comportament adquirida que el nen/a aplica en el moment oportu,d una manera segura i adient i sense control extern per part de l adult. Procés per a l adquisició d hàbits

Más detalles

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA:

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA: Espai LÀBORA Barcelona Taller Entrevista de selecció per competències 8 de Juny 2015 Entitats promotores del Programa LÀBORA: Aspectes previs Professionals competents La selecció per competències Objectius

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Barcelona Activa Capacitació Professional i Ocupació Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: És probable que vulguis donar un gir professional a la teva vida i treballar en allò

Más detalles

QUART d ESO Reunió informativa. Interpretació Tests Psicotècnics El nostre Batxillerat i C.F.

QUART d ESO Reunió informativa. Interpretació Tests Psicotècnics El nostre Batxillerat i C.F. QUART d ESO 2010-2011 Reunió informativa Interpretació Tests Psicotècnics El nostre Batxillerat i C.F. 1 COM INTERPRETAR EL TEST PSICOTÈCNIC? En el nostre cas, és un recurs d'orientació. Ha de ser interpretat

Más detalles

PROJECTE PROFESSIONAL

PROJECTE PROFESSIONAL CONSTRUEIX EL TEU PROJECTE PROFESSIONAL. DOSSIER DE PROJECTE PROFESSIONAL EL PROJECTE PROFESSIONAL RECORDA ELS ELEMENTS DEL PROJECTE RPOFESSIONAL Què vull? Interessos i motivacions Alternatives d objectiu/s

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

SIGNES D ALERTA EN EL DESENVOLUPAMENT DE 0 A 3 ANYS

SIGNES D ALERTA EN EL DESENVOLUPAMENT DE 0 A 3 ANYS SIGNES D ALERTA EN EL DESENVOLUPAMENT DE 0 A 3 ANYS Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Bages C/ Fonollar 12-14, 1er pis 08241 Manresa Tel: 93 874 71 04 93 872 82 81 www.cdiapbages.org

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

ESTRUCTURA D UNA EXPERIÈNCIA PRÀCTICA A L AULA

ESTRUCTURA D UNA EXPERIÈNCIA PRÀCTICA A L AULA ESTRUCTURA D UNA EXPERIÈNCIA PRÀCTICA A L AULA Títol de l experiència Nivell i curs Nom de l autor/a Centre Població Música en moviment. Dança tradicional ( Introducció a la Mazurka ). Secundària. 2º ESO

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

TASTET DE BALLS. . Aconseguir actituds solidàries i de respecte envers els companys i les companyes.

TASTET DE BALLS. . Aconseguir actituds solidàries i de respecte envers els companys i les companyes. TASTET DE BALLS. Aconseguir que sigui una estona agradable per a tothom.. Aconseguir actituds solidàries i de respecte envers els companys i les companyes.. Afavorir un enriquiment del llenguatge corporal

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

HUE. una eina per aprendre.

HUE. una eina per aprendre. HUE una eina per aprendre perevinas@vedrunaripoll.org tenim... serveix per... Llegir/projectar documents. Prendre instantànies de fitxes o del treball d un alumne. Per fer de lupa i mostrar a tots els

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

Cicle: Superior Nivell: 2n (6è) Temporalització: maig - juny Trimestre: 6è Setmanes: 3 Sessions: 6

Cicle: Superior Nivell: 2n (6è) Temporalització: maig - juny Trimestre: 6è Setmanes: 3 Sessions: 6 UNITAT DE PROGRAMACIÓ: Iniciació al volei. 1. Justificació Aquesta UP queda justificada dins de la programació d EF ja que és un esport col lectiu i on els alumnes poden desenvolupar les habilitats motrius

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

CEIP TORRE LLAUDER PROVA DELS MÍNIMS DE LLENGUATGE DE C.I. NOM:... CURS:... DATA: Associa cada paraula amb el seu dibuix:

CEIP TORRE LLAUDER PROVA DELS MÍNIMS DE LLENGUATGE DE C.I. NOM:... CURS:... DATA: Associa cada paraula amb el seu dibuix: PROVA DELS MÍNIMS DE LLENGUATGE DE C.I. NOM:... CURS:... DATA:... 11.- Associa cada paraula amb el seu dibuix: barca - balcó - cabra - planxa - bota. 12.- Relaciona cada frase amb el seu dibuix. -- En

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESTRUCTURES FAMILIARS ACTUALS LA FAMÍLIA AVUI CADA DIA QUE PASSA HI HAN MES

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

TEA (Trastorn de l Espectre Autista)

TEA (Trastorn de l Espectre Autista) TEA (Trastorn de l Espectre Autista) La feina dels nens no és aprendre. La nostra feina és ensenyar-los de la millor manera perquè aprenguin Noemi Quibus Ricard Ferrer WEB: FACEBOOK: www.facebook.com/animateaautisme

Más detalles

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 2n. DE PRIMÀRIA

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 2n. DE PRIMÀRIA (1r. Trimestre) ADAPTACIÓ S ha adaptat al ritme del curs. Es mostra segur i tranquil. ACTITUD Davant la feina Mostra interès en la realització de les feines. S esforça. Manté l atenció. Comprèn que ha

Más detalles

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL 14 CENTRES EDUCATIUS: 4504 alumnes (0-18 anys) matrícula viva 3 Escoles bressol municipals 5 CEIP 2 IES ( Secundària- Batxillerat Cicles formatius) 4 Centres concertats

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT D EDUCACIÓ FÍSICA: Àrea d educació física Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Activitat física Competència 1: resoldre situacions motrius de forma eficaç en

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: Saps quines son les competències que has desenvolupat en el transcurs de la teva formació i experiència professional? Saps com ho has

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

PROJECTE D INNOVACIÓ PEDAGÒGICA QUADERN LLEVANT 8 FEM LA. Material confeccionat per: Montse Rodés Antoni Caralt Il lustracions: NOM: Roser Cussó

PROJECTE D INNOVACIÓ PEDAGÒGICA QUADERN LLEVANT 8 FEM LA. Material confeccionat per: Montse Rodés Antoni Caralt Il lustracions: NOM: Roser Cussó PROJECTE D INNOVACIÓ PEDAGÒGICA 07-08 QUADERN LLEVANT 8 FEM LA NOM: Material confeccionat per: Montse Rodés Antoni Caralt Il lustracions: 1 Roser Cussó PRÒLEG Els Quaderns que us presentem són una proposta

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

Manual gestió d usuaris

Manual gestió d usuaris 1 Manual gestió d usuaris 2 Dades del document Codi: Nom: Manual de.g. 03/2012 de gestió d usuaris Versió: V1.0 Data d aprovació: - Òrgan d aprovació: - Òrgan gestor: Àrea TIC Històric de revisions Versió

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

Una nova forma de llegir... Una nova forma d aprendre. T imagines un llibre de text adaptat a les necessitats individuals de cada estudiant?

Una nova forma de llegir... Una nova forma d aprendre. T imagines un llibre de text adaptat a les necessitats individuals de cada estudiant? PREMI SIMO EDUCACIÓN 2015 Una nova forma de llegir... Una nova forma d aprendre T imagines un llibre de text adaptat a les necessitats individuals de cada estudiant? SmartBook, guanyador del premi SIMO

Más detalles

Unitat 2: L escola i l institut

Unitat 2: L escola i l institut Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Llibre del professor Unitat 2: L escola i l institut Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via

Más detalles

CREA LES TEVES ACTIVITATS

CREA LES TEVES ACTIVITATS CREA LES TEVES ACTIVITATS INFANTIL SECUNDÀRIA PRIMÀRIA BATXILLERAT 1. CREA LES TEVES ACTIVITATS EL MEU ESPAI Entra a Cruïlla Connecta amb les teves dades d accés. Des de la pantalla El meu espai entra

Más detalles

EDUCAR AMB INTEL LIGENCIA EMOCIONAL. Noemí Luelmo Checa Psicòloga

EDUCAR AMB INTEL LIGENCIA EMOCIONAL. Noemí Luelmo Checa Psicòloga EDUCAR AMB INTEL LIGENCIA EMOCIONAL Noemí Luelmo Checa Psicòloga Intel ligència emocional La intel ligència emocional inclou la habilitat per percebre amb precisió, valorar i expressar emoció, la habilitat

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

TALLER DE SALUT Sessió 5 DORMIR I DESCANSAR. ACTIVITATS RECREATIVES.

TALLER DE SALUT Sessió 5 DORMIR I DESCANSAR. ACTIVITATS RECREATIVES. TALLER DE SALUT TALLER DE SALUT Sessió 5 DORMIR I DESCANSAR. ACTIVITATS RECREATIVES 2 1a PART DORMIR I DESCANSAR 3 EL SON És un estat durant el qual es produeixen canvis, tant en funcions corporals com

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar. Direcció General de Política Lingüística

El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar. Direcció General de Política Lingüística El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar Alícia Arisa Arisa Elena Blaya Boronat Barcelona, 21 de gener de 2015 Índex 1. Origen del MECR 2. El MECR: objectius i

Más detalles

TIPUS ACTIVITATS DE COMPRENSIÓ ORAL

TIPUS ACTIVITATS DE COMPRENSIÓ ORAL TIPUS ACTIVITATS DE COMPRENSIÓ ORAL Cicles/nivells Nom activitat descripció Durada Tots Lectura de contes Llegir contes: a cada pàgina del conte fer servir el quadre de preguntes de la taxonomia de Bloom,

Más detalles

Bloc Escola inclusiva

Bloc Escola inclusiva Educació Infantil i Primària Bloc Escola inclusiva 1. Educació emocional i resolució de conflictes adreçat a professorat de primària Activitat que permet conèixer aspectes sobre intel ligència emocional:

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA El nen s esforça i se n surt prou bé tant en l escriptura com parlant ORDRE ENS/164/2016, de 14 de

Más detalles

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen.

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen. EL LLENGUATGE El llenguatge és qualsevol sistema natural de comunicació i d expressió. Es pot parlar de llenguatge animal i de llenguatge humà. El llenguatge és més necessari com més relacions grupals

Más detalles

REPÀS DE VOCALS I DIFTONGS

REPÀS DE VOCALS I DIFTONGS QUADERN LLEVANT 6 PROJECTE D INNOVACIÓ PEDAGÒGICA 07-08 REPÀS DE VOCALS I DIFTONGS NOM: Material confeccionat per: Montse Rodés Antoni Caralt Il lustracions: Roser Cussó 1 PRÒLEG Els Quaderns que us presentem

Más detalles

Tècniques de cerca efectiva

Tècniques de cerca efectiva Bloc 2. Massa informació i poc temps Tècniques de cerca efectiva Gemma Mascaró Cristina Clotet Biblioteca de la UVic OBJECTIUS Després de completar aquesta activitat has de ser capaç de: Desenvolupar una

Más detalles

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina.

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. Curs DEI2 Recursos TAC i estratègies per a l'educació Infantil. Centre d interès: Els dinosaures. Aquests centre d interès ha estat treballat amb nens i nenes d

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5.

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5. CRITERIS D AVALUACIÓ MATÈRIA: Música 1r ESO PARCIALS 20% ACTITUD: L actitud s avaluarà diàriament i es tindrà en conte si l alumne parla, la puntualitat, fa deures, porta material, participa en classe

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics CNL Vallès Occidental 3 Maria Badia, Montserrat Campoy i Palmira Freixa 1 L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge:

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Com funcionen les bicicletes?

Com funcionen les bicicletes? Com funcionen les bicicletes? Nom: Data: Dibuixa una bicicleta el més detalladament possible: 1/20 Nom: Data: Després d anar a buscar informació a la biblioteca i a internet, escriu les parts de la bicicleta

Más detalles

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT COMISSIÓ EUROPEA. 2007-2013 pap@xtec.cat sllengua@xtec.cat PRESSUPOST 13620 MILIONS PER ALS SET ANYS OBJECTIUS (2) Comenius: 1/20 alumnes 2007-2013 Erasmus: 3.000.000

Más detalles