Duplicació-Traducció-Transcripció

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Duplicació-Traducció-Transcripció"

Transcripción

1 Duplicació-Traducció-Transcripció

2 Expressió gènica

3 Duplicació o replicació de l ADN Procés de síntesi o autocopiat de tot el DNA nuclear (eucariota) o cromosòmic (procariota). Aquest procés va ser descrit per Arthur Kornberg. El mecanisme va ser proposat per Watson i Crick i desmostrat per Matthew S.Meelson i Franklin S. Stahl en (Imatge adjunta).

4 Possible hipòtesis de la replicació de DNA

5 Duplicació o replicació de l ADN procariota En els procariotes els requeriments per la replicació són: Una molècula de ADN motlle. Nucleòtids (NTP) Energia Proteïnes, que són: Iniciadores (Ori I) Helicases i topoisomerases Estabilitzadores (Obren la hèlix, la giren i l estabilitzen) Primasa (sintetitzen els primers o cebadors) ADN polimerasa III (genera les noves hèlix) ADN polimerasas II ( ADN mitocondrial) ADN polimerasa I (retira els primers i omple els forats i repara possibles errors) ADN lligasa (Uneix els fragments d Okazaki

6 Duplicació o replicació de l ADN procariota

7 Duplicació o replicació de l ADN Sempre hi ha 3 etapes: iniciació, elongació i terminació. Les principals diferències entre els processos descrits en eucariotes i procariotes són que: En eucariotes hi ha diversos orígens de replicació Es formen múltiples forquilles de replicació i de bombolles. Hi ha que separar les histones que es tornen a unir després de la creació de la nova còpia. Aquestes proteïnes s han sintetitzat prèviament. S han de construir els extrems: telomerasa.

8 Duplicació o replicació de l ADN

9 Transcripció eucariota La transcripció és el pas d ADN a RNAm, té lloc en el nucli de la cèl lula eucariota. Un fragment d ADN que s expressa i dóna una proteïna s anomena gen. Un gen o un fragment d ADN està format per una combinació per 4 nucleòtids (A, T, G i C) i una proteïna està formada per una seqüència d una combinació de 20 aminoàcids

10 Transcripció eucariota Per passar d un llenguatge de 4 nucleòtids a un de 20 aminoàcids s utilitza una clau anomenada codi genètic. En ell cada 3 nucleòtids d un gen codifica per un aminoàcid. Però el pas d ADN a proteïna no es realitza de manera directa, s ha de passar per un intermediari, el RNA missatger (RNAm). Només es transcriu una de les cadenes, la que va de 5 a 3.

11 Procés que té lloc al nucli. Transcripció eucariota Cada RNA té la seva pròpia polimerasa. Iniciació: caixa TATA (que indica l inici de duplicació), factors de transcripció que reconeixen seqüències consens anomenades reguladores. Elongació: S afegeix a l extrem 5 l estructura cap (7-metilguanosin trifosfat) Terminació: a l extrem 3 s afegeix la cua de poli-a.

12 Transcripció eucariota De tot l ADN d una cèl lula només una petita part es transcriu. En els organismes eucariotes es forma un precursor del RNAm, que té unes seqüències anomenades introns, que posteriorment s eliminen de l ARN i unes seqüències anomenades exons són les que queden i posteriorment es tradueixen. Aquest procés s anomena splicing o maduració de l ARN. Un altre modificació és la metilació o addició a l extrem 5 d un nucleòtid especial (Trifosfat de 7 metil-guanosina) i a l extrem 3 una cua d adenilats, conegut amb el nom de poliadenilació. Aquests processos tenen lloc al nucli. Els procariotes no tenen introns, es transcriu directament a RNAm.

13 Traducció eucariota La traducció és el pas d ARNm a proteïna, té lloc en els ribosomes que hi ha al citoplasma de la cèl lula eucariota. En els procariotes té lloc en el mateix compartiment per tant es donen simultàniament. En la traducció intervenen: RNAm: Conté la informació genètica en forma de seqüència de nucleòtids. Cada 3 nucleòtids és un codó, que mitjançant el codi genètic li assigna un aminoàcid. Sempre es comença a llegir en direcció 5 a 3. a partir del triplet AUG, que interpreta metionina fins un codó de parada. RNAt: Té una estructura secundària complexa que s uneix per l extrem 3 a un aminoàcid, que ve determinat per la seqüència de nucleòtids anomenats anticodó.

14 Traducció eucariota

15 Traducció eucariota

16 Traducció eucariota

17 El codi genètic el va intuir en Francis Crick i el va demostrar Niremberg, Khorana i Ochoa. Les característiques del codi genètic són: Cada 3 bases o nucleòtids s anomena codó. És específic: Cada triplet codifica per un aminoàcid. És degenerat: Diversos triplets codifiquen per un mateix aminoàcid. No presenta solapaments ni discontinuïtats. És universal. El codi genètic.

18 Regulació gènica Tots els gens no s expressen en totes les cèl lules ni en totes les etapes del desenvolupament. Per això hi ha una regulació gènica que és un mecanisme que permet que un gen s expressi o no segons el tipus cel lular i el moment de vida de l organisme. En eucariotes pot tenir lloc aquesta regulació a: A nivell de l ADN: Un fragment d ADN té un recargolament elevat impedint la col locació de la ARN polimerasa. A nivell de transcripció: Pot ser que calgui una substància per que l ARN polimerasa s hi uneixi o que una que impedeixi aquesta unió. L operó lactosa va ser descrit per Jacob i Monod en 1961 en Escherichia coli. A nivell post-transcripcional: Durant la maduració del RNA en un es cèl lules es transcriguin uns exons i en unes altres uns altres donant lloc a proteïnes diferents. (veure imatge superior) A nivell traduccional o post-traduccional: La síntesi de proteïnes no funciona o la proteïna no pot adquirir l estructura adequada. És rar.

19 L operó Jacob, Monod i col laboradors analitzaren el sistema de la lactosa en E. coli, de manera que els resultats dels seus estudis permeteren establir el model genètico de l Operó que permet comprender com té lloc la regulació de la expressió gènica en bacteris. Jacob y Monod ven rebre en 1965 el Premi Nobel per aquestes investigacions. Francois Jacob Jacques Monod

20 L operó Un operó és un sistema de regulació gènica a nivell de transcripció. Depenent de la presència o no de la lactosa en el medi de creixement, el bacteri Escherichia coli, expressava l enzim que li permetria utilitzar-la com a font d energia i matèria o no.

21 L operon El DNA bacterià està en forma de comosoma circular. Sovint hi ha DNA circular més petit fora del propi cromosoma, s anomenen plàsmids. Quan un d aquests plàsmids s incorpora al Cromosoma s anomena episoma.

22 L operon Un Operó és un grup de gens estructurals on la seva expressió està regulada per elements de control o genes (promotor i operador) i genes reguladores. El promotor, és la part de ADN on s unirà l ARN polimerasa abans d obrir el segment d ADN a transcriure, l inici de transcripció. El segment d ADN que conté informació per un polipèptid s anomena gen estructural. L operador controla l accés de l ARN polimerasa al promotor. El gen regulador controla el temps i velocitat de transcripció d altres gens.

23 L operó Lac El gen regulador codifica per una proteïna que s uneix a l operador, obstruint al promotor, i per tant la transcripció del gen estructural. Quan es mou la proteïna repressora es pot donar la transcripció. El promotor i l operador són llocs d unió de l ADN, no es transcriuen. Els operons són induïbles o reprimibles, segons el mecanisme de control. L operó lactosa és induïble, i l inductor és la lactosa, un disacàrid. Quan hi ha lactosa, aquesta s uneix al repressor que canvia de forma i no pot impedir la transcripció dels gens corresponents.

24 L operó Triptòfan L operó triptòfan és reprimible, quan en el medi hi ha suficient triptòfan el bacteris deixa de fabricar els enzims necessaris per la seva síntesi.

25 ARN de interferencia. Premio Nobel de Medicina,2006. Fire, A y Mello, C.

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació. La transcripció

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA.

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. Guía didàctica. A partir del tutorial a http://www.biocourse.com/ui/swf/ilabs/lac_operon.swf, l alumnat podrà treballar el model de l operó, analitzant

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

4. L Àcid ribonucleic (ARN)

4. L Àcid ribonucleic (ARN) 4. L Àcid ribonucleic (ARN) Polímer de nucleòtids amb ribosa i bases d A,U,G,C. Els nucleòtids s uneixen entre si mitjançant enllaços fosfodièster 5' 3' igual que en el DNA La presència d'un OH en posició

Más detalles

3. L àcid ribonucleic

3. L àcid ribonucleic 3. L àcid ribonucleic L'àcid ribonucleic o ARN està constituït per nucleòtids de ribosa, amb les bases adenina, guanina, citosinai uracil. Per tant, no té timinacoml'adn. Aquests ribonucleòtids s'uneixen

Más detalles

Surgix una pregunta: On està continguda la informació genètica?

Surgix una pregunta: On està continguda la informació genètica? Surgix una pregunta: On està continguda la informació genètica? Experiments de Hershey i Chase http://www.mhhe.com/sem/spanish_animations/sp_hershey _chase.swf Resultats de l experiment La informació

Más detalles

Els àcids nucleics 1er Batxillerat

Els àcids nucleics 1er Batxillerat Els àcids nucleics 1er Batxillerat Àcids nucleics 3 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) L àcid ribonucleic. (RNA). Polímer de nucleòtids amb ribosa i bases d A,U,G,C.

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR. Proteïnes DNA. Conceptes a recordar

GENÈTICA MOLECULAR. Proteïnes DNA. Conceptes a recordar GENÈTICA MOLECULAR Conceptes a recordar Proteïnes Són macromolècules formades per aminoàcids, l ordre dels aminoàcids ve donat per les instruccions del DNA en el procés de l expressió genètica (transcripció,

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR JUNIO 2002 Este esquema representa les diferents étapes d'un procés cellular. Observeu~lo i responeu: Este esquema representa las diferentes etapas de un proceso celular.

Más detalles

1.4. Els àcids nucleics

1.4. Els àcids nucleics 1.4. Els àcids nucleics Són polímers de nucleòtids Se sintetitzen des de l extrem 5 (carboni 5 del primer nucleòtid) cap a l extrem 3 (carboni 3 de l últim nucleòtid) No hi ha enzims que permetin afegir

Más detalles

Els àcids nucleics (3) Unitat 5

Els àcids nucleics (3) Unitat 5 Els àcids nucleics (3) Unitat 5 1 Àcids nucleics 3 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) 2 3 L àcid ribonucleic. (RNA). Polímer de nucleòtids amb ribosa i bases d A,U,G,C.

Más detalles

Els àcids nucleics 1

Els àcids nucleics 1 Els àcids nucleics 1 Àcids nucleics 2 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) 2 3 L àcid desoxiribonucleic (DNA) Polímer de nucleòtids amb desoxiribosa i bases d A,T,G,C.

Más detalles

Tema 14. El DNA, portador del missatge genètic

Tema 14. El DNA, portador del missatge genètic Tema 14. El DNA, portador del missatge genètic 1. El DNA com a material genètic Perquè una molècula sigui portadora de la informació genètica ha de complir quatre condicions: capacitat d'emmagatzematge

Más detalles

Control de Expresión Génica Procariota. Profesor: Javier Cabello Schomburg, MS

Control de Expresión Génica Procariota. Profesor: Javier Cabello Schomburg, MS Control de Expresión Génica Procariota Profesor: Javier Cabello Schomburg, MS Qué es un gen? Es una secuencia de nucleótidos en la molécula de ADN, equivalente a una unidad de transcripción. Contiene la

Más detalles

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

Formats per: Una pentosa (Ribosa o desoxiribosa) Base Nitrogenada Àcid fosfòric(h3po4)

Formats per: Una pentosa (Ribosa o desoxiribosa) Base Nitrogenada Àcid fosfòric(h3po4) Formats per: Una pentosa (Ribosa o desoxiribosa) Base Nitrogenada Àcid fosfòric(h3po4) Pentoses Unió de la pentosa amb la base mitjançant enllaç N- Glicosídic. Unió d un nucleòsid i l àcid fosfòric. Nuceòtids

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Els enzims al lostèrics són els que poden

Más detalles

Biologia 2n Batxillerat. Biologia. 2n Batxillerat

Biologia 2n Batxillerat. Biologia. 2n Batxillerat Biologia. 2n Batxillerat P Els àcids nucleics (macromolècules) estan formats per nucleòtids (monòmers), que al seu torn són molècules complexes (formades per tres tipus de molècules diferents: Fosfòric

Más detalles

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS?

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? Existeixen dos formes possibles de trobar la cromatina: l'heterocromatina i l'eucromatina. L'heterocromatina es caracteritza per ser la més condensada

Más detalles

TEMA 4 REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS

TEMA 4 REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS TEMA 4 REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS Necesidad de regular la expresión génica Control positivo y negativo. Sistemas enzimáticos inducibles y represibles El operón lac de E. coli Elementos

Más detalles

La informació hereditària

La informació hereditària Departament de Ciències Biologia i geologia 4t ESO Informació hereditària 2016 24/11/16 La informació hereditària Les molècules de l herència i la seua manipulació. Encara que l ADN ja es coneixia des

Más detalles

RECOMENDACIONES DE SELECTIVIDAD

RECOMENDACIONES DE SELECTIVIDAD RECOMENDACIONES DE SELECTIVIDAD 1. Se recomienda que los procesos de replicación del ADN, transcripción y traducción se expliquen tomando como referencia lo que acontece en una célula procariótica sin

Más detalles

TEMA 15 ELS GENS I LA SEUA FUNCIÓ. IES Enric Valor Nieves Martinez Danta 1

TEMA 15 ELS GENS I LA SEUA FUNCIÓ. IES Enric Valor Nieves Martinez Danta 1 TEMA 15 ELS GENS I LA SEUA FUNCIÓ IES Enric Valor Nieves Martinez Danta 1 1-La replicació semiconservativa de l ADN 2- El mecanisme de la replicació 3- L expressió del missatge genètic 4- El mecanisme

Más detalles

Una exposició per comprendre la vida de laboratori

Una exposició per comprendre la vida de laboratori Laura Valls Plana XIII Jornades d Història de la Ciència i l Ensenyament Antoni Quintana marí Sessió: Altres formats per a la història de la ciència a l aula 20 i 21 de novembre de 2015 i. la vida de laboratori

Más detalles

Quin és el material hereditari?

Quin és el material hereditari? Quin és el material hereditari? Griffith hi ha un principi transformant Avery, Macleod i Mccarty (1944) repeteixen l experiment el ppi transformant és l ADN Experiment Hersey i Chase No convenç Hersey

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

Orígenes de replicación en los cromosomas eucariotas

Orígenes de replicación en los cromosomas eucariotas Orígenes de replicación en los cromosomas eucariotas REPLICON: unidad del DNA en la cual ocurren actos individuales de replicación. El replicón contiene un origen donde comienza la replicación y un final

Más detalles

ÀCIDS NUCLEICS ADN. GEN és un segment d ADN que codifica per una proteïna.

ÀCIDS NUCLEICS ADN. GEN és un segment d ADN que codifica per una proteïna. ADN PROTEÍNA RTFQ GEN és un segment d ADN que codifica per una proteïna. ÀCIDS NUCLEICS Tipus:ADN (àcid desoxiribonucleic) i ARN (àcid ribonucleic) L estructura de l Àcid desoxiribonucleic (ADN) És una

Más detalles

Qué es un gen? EXPRESION GÉNICA 01/05/2013

Qué es un gen? EXPRESION GÉNICA 01/05/2013 Qué es un gen? Es una secuencia de nucleótidos en la molécula de ADN, equivalente a una unidad de transcripción. Contiene la información, a partir de la cual se sintetiza un polipéptido, una enzima, un

Más detalles

TRANSCRIPCIÓN CONCEPTO DE OPERÓN Y PROMOTOR. González Pérez Ana Karen Robledo Sarmiento Danely

TRANSCRIPCIÓN CONCEPTO DE OPERÓN Y PROMOTOR. González Pérez Ana Karen Robledo Sarmiento Danely TRANSCRIPCIÓN CONCEPTO DE OPERÓN Y PROMOTOR González Pérez Ana Karen Robledo Sarmiento Danely Transcripción Es la copia de un gen en un ARNm Ribosa Uracilo Cadena sencilla Operón Se define como una unidad

Más detalles

A qué da lugar el mensaje del ADN?

A qué da lugar el mensaje del ADN? A qué da lugar el mensaje del ADN? Cómo se lee el mensaje? FLUJO DE INFORMACIÓN DOGMA CENTRAL DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR (enunciado por F. Crick) DOGMA CENTRAL DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR ACTUALIZADO TRANSCRIPCIÓN

Más detalles

El Dogma Central de la Biología Molecular v.1. Manuel J. Gómez Laboratorio de Bioinformática Centro de Astrobiología INTA- CSIC

El Dogma Central de la Biología Molecular v.1. Manuel J. Gómez Laboratorio de Bioinformática Centro de Astrobiología INTA- CSIC El Dogma Central de la Biología Molecular v.1 Manuel J. Gómez Laboratorio de Bioinformática Centro de Astrobiología INTA- CSIC Flujo de información Material genético Proteínas Replicación Transcripción

Más detalles

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS LOS GENES DE UN ORGANISMO NO SE EXPRESAN TODOS NI TAMPOCO CONSTANTEMENTE, EXISTEN MECANISMOS DE REGULACIÓN transcripción traducción ADN ARN Proteína replicación

Más detalles

Quin és el material hereditari?

Quin és el material hereditari? Quin és el material hereditari? Griffith hi ha un principi transformant Avery, Macleod i Mccarty (1944) repeteixen l experiment el ppi transformant és l ADN Experiment Hersey i Chase No convenç Hersey

Más detalles

Dr. Antonio Barbadilla

Dr. Antonio Barbadilla Dr. Antonio Barbadilla 1 REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA Todas las células de un org. pluricelular, excepto los gametos, tienen la misma información genética, pero no todos los genes están activos durante

Más detalles

BIOQUÍMICA. Metabolisme

BIOQUÍMICA. Metabolisme Metabolisme Conjunt ordenat de totes les reaccions químiques que tenen lloc en la cèl lula i que permeten obtenir energia i poder reductor a partir del seu entorn i sintetitzar els seus components fonamentals.

Más detalles

Organització dels genomes

Organització dels genomes Organització dels genomes GEN Un gen és un segment de DNA que a l'expresar-se dona lloc a un producte funcional que pot ser una proteïna o un RNA. GENOMA El genoma és tota la informació genètica d'un organisme.

Más detalles

Nom La figura següent representa un procés cel lular fonamental

Nom La figura següent representa un procés cel lular fonamental Seminari de Biologia i Geologia IES La Llauna GENS I SALUT Maig 2007 Nom... Per respondre algunes de les preguntes de l examen, necessitareu consultar la taula del codi genètic: 1.- La figura següent representa

Más detalles

Unidad N 13: Regulación de la Expresión génica en Procariontes

Unidad N 13: Regulación de la Expresión génica en Procariontes Unidad N 13: Regulación de la Expresión génica en Procariontes IMPORANCIA DE LA REGULACIÓN GÉNICA Las bacterias poseen numerosos mecanismos para controlar la expresión de sus miles de genes, con los cuales

Más detalles

TRANSCRIPCIÓN, TRADUCCIÓN, REGULACIÓN EXPRESIÓN GENÉTICA (Docentes: Marina González Gabriela Gómez - Sede Montes de Oca)

TRANSCRIPCIÓN, TRADUCCIÓN, REGULACIÓN EXPRESIÓN GENÉTICA (Docentes: Marina González Gabriela Gómez - Sede Montes de Oca) TRANSCRIPCIÓN, TRADUCCIÓN, REGULACIÓN EXPRESIÓN GENÉTICA (Docentes: Marina González Gabriela Gómez - Sede Montes de Oca) 1) La secuencia de nucleótidos reconocida por la ARN polimerasa se conoce como:

Más detalles

1948: Enuncian la hipótesis denominada : UN GEN UNA ENZIMA

1948: Enuncian la hipótesis denominada : UN GEN UNA ENZIMA 1948: Enuncian la hipótesis denominada : UN GEN UNA ENZIMA En defensa de Crick.. . Es el paso de ADN a ARN. Proceso fundamental para la síntesis de proteínas. La ENZIMA necesaria para hacer una copia

Más detalles

El ADN portador de la información genética.

El ADN portador de la información genética. 1. El ADN portador de la información genética. 2. Duplicación del ADN. 3. Síntesis de proteínas. 4. Características del código genético. 5. Regulación de la expresión genética. El ADN portador de la información

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria.

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

Acción y Regulación Génica. Cátedra de Genética - Facultad de Agronomía y Zootecnia - UNT

Acción y Regulación Génica. Cátedra de Genética - Facultad de Agronomía y Zootecnia - UNT Acción y Regulación Génica Acción de los genes GEN Segmento de ADN Secuencia de nucleótidos que codifica un polipéptido o una molécula de ARN Actúa o se expresa formando una proteína Controla los procesos

Más detalles

Actualmente, se acepta que un gen se traduce en una cadena polipeptídica (formará proteínas enzimáticas y no enzimáticas)

Actualmente, se acepta que un gen se traduce en una cadena polipeptídica (formará proteínas enzimáticas y no enzimáticas) EXPRESIÓN DE LA INFORMACIÓN GENÉTICA El ADN es el material genético y se expresa formando cadenas polipeptídicas. El llamado dogma central de la biología molecular explica que el ADN se duplica(1), se

Más detalles

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat ENZIMS A Definició: Els enzims són proteïnes amb funció catalítica que intervenen en la major part de les reaccions metabòliques. B Composició: 1 Cadena polipeptídica 2 Heteroproteïna: part proteica (apoenzim)

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 165 Activitat 1 Quina part, en la composició dels nucleòtids, en determina els diferents tipus? La base nitrogenada, que pot ser de quatre tipus: adenina, timina,

Más detalles

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GÉNICA EN PROCARIOTAS Flujo de la Información Genética Dogma central transcripción traducción ADN ARN Proteína replicación Regulación de la Expresión Génica En los organismos

Más detalles

Genética molecular I SÍNTESIS DE ARN (TRANSCRIPCIÓN)

Genética molecular I SÍNTESIS DE ARN (TRANSCRIPCIÓN) Genética molecular I SÍNTESIS DE ARN (TRANSCRIPCIÓN) Temario selectividad Tema 11.- Expresión de la información genética: Transcripción y Traducción. 6.- Descripción del mecanismo de la transcripción (iniciación,

Más detalles

TRANSCRIPCIÓN, TRADUCCIÓN, REGULACIÓN EXPRESIÓN GENÉTICA (Docentes: Marina González Gabriela Gómez - Sede Montes de Oca)

TRANSCRIPCIÓN, TRADUCCIÓN, REGULACIÓN EXPRESIÓN GENÉTICA (Docentes: Marina González Gabriela Gómez - Sede Montes de Oca) TRANSCRIPCIÓN, TRADUCCIÓN, REGULACIÓN EXPRESIÓN GENÉTICA (Docentes: Marina González Gabriela Gómez - Sede Montes de Oca) 1) La secuencia de nucleótidos reconocida por la ARN polimerasa se conoce como:

Más detalles

Biologia Sèrie 1 INSTRUCCIONS

Biologia Sèrie 1 INSTRUCCIONS Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2014 Biologia Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

1. PRESENTACIÓ INTRODUCCIÓ... 4

1. PRESENTACIÓ INTRODUCCIÓ... 4 Pseudònim: Myc ÍNDEX 1. PRESENTACIÓ... 1 2. INTRODUCCIÓ... 4 2.1. EXPRESSIÓ GÈNICA... 4 2.2. REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ GÈNICA... 9 2.2.1. Regulació gènica en cèl lules procariotes... 10 2.2.2. Regulació

Más detalles

Regulacion de la expresion genetica

Regulacion de la expresion genetica Regulacion de la expresion genetica Funcionamiento Operon Lac Funcionamiento Operon Lac Policistron Represion por catabolito Operon Arabinosa Operon Triptofano: Modelo de atenuacion Proteinas alostericas

Más detalles

1. El ADN CONTIENE EL MENSAJE GENÉTICO

1. El ADN CONTIENE EL MENSAJE GENÉTICO 1. El ADN CONTIENE EL MENSAJE GENÉTICO La molécula de ADN es la portadora de la información genética (excepto en los virus de ARN). Se llegó a la siguiente conclusión, a partir de las siguientes observaciones

Más detalles

7. Expresión génica y regulación

7. Expresión génica y regulación Código Transcripción Traducción 7. Expresión génica y regulación Fundamentos de Genética Grado en Bioquímica Universidad de Granada Prof. Ángel Martín Alganza (ama@ugr.es) Departamento de Genética Código

Más detalles

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Biologia Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

Regulación génica. Necesaria tanto en procariotas como eucariotas. Todas las células del cuerpo tienen el mismo material genético

Regulación génica. Necesaria tanto en procariotas como eucariotas. Todas las células del cuerpo tienen el mismo material genético Regulación génica Necesaria tanto en procariotas como eucariotas Todas las células del cuerpo tienen el mismo material genético Bacterias responden a su ambiente expresando los genes apropiados. Economía

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

RETROTRANSCRIPTASA. Judit Tella Vila UAB Primer de genètica

RETROTRANSCRIPTASA. Judit Tella Vila UAB Primer de genètica RETROTRANSCRIPTASA Judit Tella Vila UAB Primer de genètica 0 Índex Introducció... 1 Retrovirus... 1 Genoma víric, ARN... 2 Virus RNA amb cadena positiva... 2 Picornavirus... 2 Togavirus... 2 Flavivirus...

Más detalles

Regulación de la expresión genética (Bacteria)

Regulación de la expresión genética (Bacteria) Regulación de la expresión genética (Bacteria) NIVEL TRANSCRIPCIONAL Estructura de un operón P: promotor de los genes estructurales E1... E4 R: gen regulador (codifica una proteína que regula la transcripción

Más detalles

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació?

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació? LA MEIOSI El procés 1 La meiosi és el tipus de divisió cel lular que es produeix en cèl lules especialitzades relacionades amb processos sexuals. Per exemple, en els aparells reproductors dels animals

Más detalles

EL PENSAMENT CRÍTIC i L ESTUDI DE L EVOLUCIÓ

EL PENSAMENT CRÍTIC i L ESTUDI DE L EVOLUCIÓ EL PENSAMENT CRÍTIC i L ESTUDI DE L EVOLUCIÓ Com decideixen els científics i científiques quina és la millor explicació per a un problema concret? Aquest podria ser un esquema simplificat del procediment

Más detalles

Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1)

Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1) Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1) Orgànuls cel lulars delimitats per membranes El reticle endoplasmàtic. L'aparell de Golgi. Lisosomes. Vacúols. Lisosomes. Peroxisomes i glioxisomes. Orgànuls

Más detalles

Tecnología del ADN recombinante.

Tecnología del ADN recombinante. Tecnología del ADN recombinante. Genética molecular procariota Principios de regulación. Ejemplos. La célula procariótica es más sencilla Las células de plantas y animales son diferentes La mayoría de

Más detalles

Expresión del material hereditario. Regulación en procariontes. Regulación en Eucariontes.

Expresión del material hereditario. Regulación en procariontes. Regulación en Eucariontes. Expresión del material hereditario. Regulación en procariontes. Regulación en Eucariontes. Genética Moderna. Griffiths, Gelbart, Miller, Lewontin. Capítulo 3. La Función de los Genes. Capítulo 14. Regulación

Más detalles

B) A continuació teniu un fragment del mrna que s obté a partir del gen que codifica per a la proteïna EPO. -GCACUGUUCUGGCAGAGA-

B) A continuació teniu un fragment del mrna que s obté a partir del gen que codifica per a la proteïna EPO. -GCACUGUUCUGGCAGAGA- Institut Ramon Casas i Carbó Departament de Ciències Experimentals Biologia i Geologia 4t d ESO Nom i Cognoms: Data: Grup: 1.- (2 punts) L eritropoetina (EPO) és una hormona secretada pels ronyons que

Más detalles

Bases moleculares de la herencia

Bases moleculares de la herencia Bases moleculares de la herencia i. Qué moléculas son las portadoras de la información hereditaria? ii. Cómo se preserva y trasmite la información hereditaria? iii. Cómo se expresa esta información? Dogma

Más detalles

Regulación de la expresión génica

Regulación de la expresión génica Regulación de la expresión génica Regulación de la expresión génica Mecanismos y sistemas que controlan la expresión de los genes Utilidad de la expresión génica Niveles de control de la expresión génica

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota 3. La divisió generadora de cèl lules amb la meitat de cromosomes 3.1. El concepte de reproducció S'entén per reproducció la generació de nous individus.

Más detalles

REGULACION DE LA EXPRESIÓN

REGULACION DE LA EXPRESIÓN REGULACION DE LA EXPRESIÓN GENÉTICA Esta obra está bajo una licencia Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported de Creative Commons. Para ver una copia de esta licencia, visite http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/

Más detalles

DUPLICACIÓN DEL ADN EN EUCARIONTES

DUPLICACIÓN DEL ADN EN EUCARIONTES 1 GENÉTICA MOLECULAR (CONTINUACIÓN) DUPLICACIÓN DEL ADN EN EUCARIONTES Es similar a la de los procariontes, es decir, semiconservativa y bidireccional. Existe una hebra conductora y una hebra retardada

Más detalles

Meselson y Stahl demostraron en 1957 que el modelo válido era el semiconservativo. Duplicación o replicación de ADN: Qué es el ADN polimerasa III?

Meselson y Stahl demostraron en 1957 que el modelo válido era el semiconservativo. Duplicación o replicación de ADN: Qué es el ADN polimerasa III? DUPLICACIÓN DEL ADN: Cuando una célula se divide, transmite su información genética a las células hijas; para ello duplica previamente su ADN mediante el mecanismo denominado replicación o duplicación.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 110 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Indica les funcions de la membrana cel lular. Té diferents funcions: dóna forma i mobilitat a la cèl lula, rep els estímuls externs i també l

Más detalles

Bell-lloc Exercicis 1

Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 2 1. INTRODUCCIÓ. 1. Fes un resum d aquest apartat dels apunts a la llibreta. 2. Observa aquesta fotografia. Aquest animal no ha tingut massa sort. Però sabries

Más detalles

TEMA 16. La base química de la herencia: Genética molecular

TEMA 16. La base química de la herencia: Genética molecular TEMA 16. La base química de la herencia: Genética molecular A.- Los ácidos nucleicos y su papel en la transmisión y expresión de la información genética. - Concepto molecular de gen B.- La replicación

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Bases moleculares de la herencia

Bases moleculares de la herencia Bases moleculares de la herencia I. Que moléculas son las portadoras de la información hereditaria? I. Como se preserva y trasmite la información hereditaria? I. Como se expresa esta información. Dogma

Más detalles

Claus per a comprendre la genètica

Claus per a comprendre la genètica Curs: 2011-2012 Diploma Sènior de la UOM Primer curs. Obligatòria Claus per a comprendre la genètica Professors: Dr. José Aurelio Castro Ocón Dra. Antònia Picornell Rigo Dra. Misericòrdia Ramon Juanpere

Más detalles

Regulación de la expresión genética. Nelson DL y Cox MM. (2000). Lehninger Principios de Bioquímica, 3ª ed. Ed. Omega.

Regulación de la expresión genética. Nelson DL y Cox MM. (2000). Lehninger Principios de Bioquímica, 3ª ed. Ed. Omega. Regulación de la expresión genética Nelson DL y Cox MM. (2000). Lehninger Principios de Bioquímica, 3ª ed. Ed. Omega. Mathews CK;Van C.K.; Holde KE;Ahern K.E.; Ahern, K. G (2002). Bioquímica, 3ª ed. Addison

Más detalles

TUTORÍA: DOGMA CENTRAL DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR Camilo Correa, Biólogo MSc

TUTORÍA: DOGMA CENTRAL DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR Camilo Correa, Biólogo MSc TUTORÍA: DOGMA CENTRAL DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR Camilo Correa, Biólogo MSc Temin, Premio Nobel 1975 PROCARIOTAS VS. EUCARIOTAS LA ESTRUCTURA DEL ADN La estructura del ADN? Respuesta a preguntas: Cómo se

Más detalles

Regulación de la expresión genética (Bacteria) Bibliografía: Griffits Cap 10: p. 301

Regulación de la expresión genética (Bacteria) Bibliografía: Griffits Cap 10: p. 301 Regulación de la expresión genética (Bacteria) Bibliografía: Griffits Cap 10: p. 301 NIVEL TRANSCRIPCIONAL Reguladores Factor σ Estructura de un operón P: promotor de los genes estructurales E1... E4 R:

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2011 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut 1 2 3 Qualificació a b a b c a b c Qualificació final Qualificació

Más detalles

GENÉTICA MOLECULAR 1865 MENDEL PRESENTA SU PUBLICACIÓN SOBRE LAS LEYES DE LA HERENCIA 1928 GRIFFITH DESCUBRE EL PRINCIPIO TRANSFORMANTE

GENÉTICA MOLECULAR 1865 MENDEL PRESENTA SU PUBLICACIÓN SOBRE LAS LEYES DE LA HERENCIA 1928 GRIFFITH DESCUBRE EL PRINCIPIO TRANSFORMANTE 1865 MENDEL PRESENTA SU PUBLICACIÓN SOBRE LAS LEYES DE LA HERENCIA 1928 GRIFFITH DESCUBRE EL PRINCIPIO TRANSFORMANTE 1 9 4 4 A V E R Y Y M C L E O D D E S C U B R E N Q U E P R I N C I P I O TRANSFORMANTE

Más detalles

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GENÉTICA EN PROCARIOTAS

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GENÉTICA EN PROCARIOTAS REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GENÉTICA EN PROCARIOTAS La regulación de la expresión de los genes se establece de la necesidad de controlar la actividad de las enzimas o de las proteínas en general, en momentos

Más detalles

Genes. Estructura. Promotores. Intrones y exones. Pseudogenes. Genética 1 er Curso. Facultad de Medicina TEMA 0-2

Genes. Estructura. Promotores. Intrones y exones. Pseudogenes. Genética 1 er Curso. Facultad de Medicina TEMA 0-2 Facultad de Medicina Genética 1 er Curso TEMA 0-2 EXPRESIÓN GÉNICA:FLUJO DE INFORMACIÓN GENÉTICA Genes. El código genético. Dogma central de la Biología Molecular.. Genes Apartados Estructura Promotores

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

TEMA 4. Regulación de la Expresión Génica

TEMA 4. Regulación de la Expresión Génica TEMA 4 Regulación de la Expresión Génica ORGANIZACIÓN DE UN OPERÓN PROCARIOTA ORGANIZACIÓN DE UN OPERÓN PROCARIOTA Unión al ADN Tipos de Operadores - Inducibles: el sustrato sobre el que va a actuar la

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

Universidad Nacional Autónoma de México

Universidad Nacional Autónoma de México Universidad Nacional Autónoma de México Facultad de Química Curso Genética y Biología Molecular (1630) Licenciatura Químico Farmacéutico Biológico Dra. Herminia Loza Tavera Profesora Titular de Carrera

Más detalles

Introducción. Expresión génica. Regulación de la expresión génica en procariotas

Introducción. Expresión génica. Regulación de la expresión génica en procariotas Introducción La secuencia genética siempre es la misma en todas las células y siempre está presente en organismos unicelulares, pero no se expresa igual en cada célula y en cada momento. Expresión génica

Más detalles

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GENÉTICA EN PROCARIOTES

REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GENÉTICA EN PROCARIOTES REGULACIÓN DE LA EXPRESIÓN GENÉTICA EN PROCARIOTES La regulación de la expresión de los genes surge de la necesidad de controlar la actividad de las enzimas o de las proteínas en general, en momentos precisos

Más detalles