LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat"

Transcripción

1 LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

2 La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació. La transcripció del DNA. La traducció o biosíntesi de proteïnes

3 Introducció L ADN durant la vida de la cèl lula té dues funcions: Transmetre la informació que conté a la descendència. (Replicació o duplicació) Expressar la informació que conté en forma de proteïnes. (Transcripció i traducció) Dogma central de la biologia molecular

4 Flux de la informació genètica

5 Flux de la informació genètica en eucariotes

6 La duplicació o replicació del DNA Procés mitjançant el qual a partir d'una molècula de DNA de doble hèlix se'n sintetitzen dues de idèntiques. La molècula progenitora serveix de motlle per a la síntesi de la seva còpia. La replicació té lloc necessàriament cada cop que es divideix una cèl lula i constitueix una etapa del seu cicle de vida.

7 Hipòtesis sobre la duplicació del DNA Hipòtesi conservadora. Hipòtesi semiconservadora (Watson i Crick) Hipòtesi dispersiva.

8 Hipòtesi replicació conservadora Molècula DNA progenitora Molècules DNA filles Molècula amb els dos filaments parentals. La molècula parental es conserva. Molècula amb els dos filaments de nova síntesi

9 Hipòtesi replicació semiconservadora Molècula DNA progenitora Molècules DNA filles Cadascuna de les molècules filles conté un filament parental i un filament de nova sítesi.

10 Hipòtesi replicació dispersiva Molècula DNA progenitora Molècules de DNA després d'un cicle de replicació Les molècules filles estan formades per dos filaments cadascun dels quals conté segments parentals i segments de nova síntesi.

11 Hipòtesi conservadora Hipòtesi semiconservadora Hipòtesi dispersiva DNA parental Molècules filles després d'un cicle de replicació Molècules filles després de dos cicle de replicació

12 Experiments que van portar a coneixer el mecanisme de replicació del DNA 1957 Meselson i Stahl 1956 Kornerg 1963 Cairns 1968 Okazaki

13 Experiment que demostra la hipòtesi correcta sobre la duplicació del DNA: 1957 Meselson i Stahl. Clica damunt la foto per veure una animació de l'experiment i de les conclusions!!

14 Experiment de Meselson i Stahl Cultiven bacteris d'escherichia coli en un medi amb N15 (isòtop del nitrogen N14 amb un neutró més i per tant de major pes). Els bacteris incorporen el nitrogen pesat N15 en el seu DNA. Després passen aquests bacteris a un medi amb N 14, (isòtop comú del nitrogen i més lleuger). Qualsevol DNA nou que sintetitzin els bacteris a partir d'ara serà més lleuger que el parental.

15 Cada 20 minuts, extreuen bacteris del medi que conté N14, i procedeixen a la separació del DNA per un procés de centrifugació pel gradient de densitat.

16 Centrifugació per gradient de densitat Meselson i Sthal van utilitzar la centrifugació en gradient de densitat per distingir entre el DNA pesat carregat amb N15 del DNA lleuger carregat amb N14.

17 Resultats obtinguts per Meselson i Stahl després de 2 cicles de replicació

18 Meselson i Stahl arriben a la conclusió que la replicació del DNA segueix el model semiconservador al comparar el que els hi va sortir amb el que hauria d'haver sortit si les hipòtesis correctes fossin la conservadora o la dispersiva.

19

20 Clica damunt l'esquema per veure una explicació de l'experiment!!

21

22 Resultat:

23 El sentit de creixement dels nous filaments 1956, Kornberg: Comença l estudi sobre els mecanismes pels quals es produeix la duplicació del DNA. Aïlla l'enzim DNA-polimerasa de l Escherichia coli. Aquest enzim és capaç de sintetitzar DNA in vitro.

24 Com pot la DNA-polimerasa sintetitzar DNA? La DNA polimerasa és incapaç de sintetitzar una cadena de DNA de novo. L'enzim l'únic que pot fer és afegir nucleòtids a l'extrem 3' lliure d'una cadena preexistent (anomenada DNA encebador). A més l'enzim necessita una cadena patró (motlle) a la que copiar de forma complementària. DNA patró DNA encebador

25 La DNA-polimerasa necessita: Desoxiribonucleòtids 5'-trifosfat lliures en el medi (datp, dgtp, dctp i dttp) Un DNA encebador ( primer ). Una cadena de DNA patró o motlle.

26 Nucleòtids lliures Mg2+ DNA polimerasa DNA patró DNA encebador

27 Cadena nova Cadena motlle Extrem 5' Extrem 3' Cadena nova Extrem 5' Cadena motlle Extrem 3' Desoxiribosa Fosfat DNA polimerasa Extrem 3' Extrem 3' Desoxinucleòtid trifosfat Extrem 5' Extrem 5' Com que la DNA-polimerasa només pot unir els nucleòtids al carboni 3 lliure del primer la nova cadena sintetitzada només pot créixer en sentit 5 3, essent la cadena patró el filament 3 5. El nou filament sintetizat per la DNA polimerasa serà complementari i antiparal lel al filament 3 5

28 Experiment de Cairns (1963) Objectiu: observar la duplicació del DNA in vivo Cairns deixa creixer, durant dues generacions, bacteris de Escherichia coli en un medi amb nucleòtids radiactius (timina tritiada, TH3), els quals emeten partícules β capaces d'impressionar una placa fotogràfica. Quan els bacteris es divideixen incorporen la timina marcada en el seu nou DNA, fet que permet localitzar les noves molècules de DNA sintetitzat.

29 Cada 3 minuts es realitza una autoradiografia del DNA bacterià fins obtenir la seqüencia completa, primer d'una replicació del DNA, que dura aproximadament uns 30 minuts, i després d'una segona replicació. Formes observades en les fotografies després d'un cicle de replicació: Les imatges inicials tenien forma de V; les posteriors, de mitja lluna, i les finals semblaven cercles aixafats. Les formes en V Cairns les va anomenar forquetes de replicació, formades pels dos nous filaments de DNA tritiat sintetitzats sobre la doble cadena antiga que s'havia escindit en dos per poder servir de motlle. Les formes de mitja lluna les va anomenar bombolles de replicació. Les formes circulars van fer possible deduir a Cairns que el DNA d'escherichia coli era circular.

30

31

32 Les autoradiografies obtingudes després de la 1a generació presenten imatges de punts formant un cercle. En les autoradiografies corresponents a la 2a generació s'observen imatges de punts en forma de lletra θ (theta) que mostraven una zona interior amb doble quantitat de punts.

33 Cairns interpreta que el DNA de Escherichia coli és circular, que es replica de forma semiconservativa i que existeix un únic origen de replicació.

34 Posteriorment als experiments de Cairns es confirma que la replicació en E. coli té un unic origen de replicació i que a més és bidireccional: a partir de l'origen de replicació (OriC) avança en els dos sentits.

35

36

37 En eucariotes la replicació del DNA també és bidireccional però a diferencia dels bacteris té lloc a partir de molts orígens de replicació.

38

39 Recapitulem!!! Propietats de la replicació És semiconservadora: les dues cadenes de DNA inicials se separen i cadascuna serveix de motlle per a la síntesi, segons la complementarietat de bases, d'una nova cadena antiparal lela. Comença en uns llocs concrets anomenats orígens de replicació: En bacteris, hi ha un únic origen de replicació: es diu que la replicació és monofocal. En eucariotes, hi ha molts orígens de replicació: és diu que la replicació és multifocal. És bidireccional: és a dir, a partir de l'origen de replicació avança en els dos sentits.

40 Tots aquests descobriments fets van plantejar en el seu moment dos dilemes... Dilema 1: Si la DNA-polimerasa necessita un primer o DNA encebador, de quina manera es sintetitza aquest primer?

41 Dilema 2: Si la DNA polimerasa només pot unir nucleòtids a l'extrem 3' del DNA primer, de quina manera és pot sintetitzar la cadena 3 5 a partir de la cadena patró 5 3?

42 Els fragments d'okazaki 1968 Okazaki. Descobreix uns fragments (anomenats fragments d'okazaki) constituïts per uns 50 nucleòtids de RNA i entre 1000 i 2000 nucleòtids de DNA que van donar solució als dilemes plantejats. 5' RNA 3' DNA

43 Els fragments d'okazaki són sintetitzats per una RNA-polimerasa (també anomenada primasa), que no necessita encebador, i per una DNApolimerasa, en direcció 5 3 sobre diferents regions d'una cadena patró 3 5. Fragment d'okazaki 3' 5' (cadena líder) (Cadena retardada) DNA patró

44 DNA patró Inici síntesi RNA Síntesi RNA «primer» Allargament del RNA «primer» per una DNA polimerasa Fragment d'okazaki

45

46 Bombolla de replicació (2 forquetes de replicació)

47 Bombolla de replicació (2 forquetes de replicació)

48 La síntesi de DNA es produeix en les dues cadenes simultàniament, però en direccions oposades. La replicació del DNA en una forqueta de replicació comença quan la molecula de DNA de cadena doble es desenrotlla per proporcionar dos motlles de cadena simple.

49 La síntesi de DNA es continua en una cadena motlle i discontínua en l'altra.

50 Solució al dilema 1. Primer o encebador de RNA: és sintetitzat per la RNA-polimerasa (primasa) la qual no necessita cap encebador per poder sintetitzar fragments de RNA. Després el RNA serà eliminat i substituït per DNA. Solució al dilema 2. Els fragments d Okazaki.

51 Nou dilema: Si el DNA d una cèl lula no té fragments de RNA en la seva estructura, què passa amb el RNA dels fragments d'okazaki? Enllaç animació forquetes de replicació (molt recomanable!!!)

52 Activitat exonucleasa 5 3 de la DNA polimerasa. La DNA polimerasa elimina el «primer» en direcció 5 3 i omple el buit deixat amb nucleòtids nous complementaris mitjançant la seva activitat polimerasa 5 3 Activitat de la DNA lligasa. L'enzim estableix un enllaç covalent entre el 3'-OH de l'últim nucleòtid afegit per la DNA polimerasa i el 5'-P del fragment d'okazaki següent. L'ATP aporta l'energia necessària per aquesta unió.

53

54 Síntesis continua de la cadena 5 3 A U T A C G G C A A C C G T T T G G C T A G C A A C C G C G T G T T G C A C Síntesis continua de la cadena en dirección 5' 3'. La síntesis de esta cadena no plantea ningún problema. Así, una vez separadas ambas cadenas, se sintetiza el primer y la ADN pol. III (una de las enzimas que unen los nucleótidos) va a elongar la cadena en dirección 5' 3'.

55 Síntesis discontinua de la cadena 3 5 A T T A C G G C A A C C G T T U T G G C T A G A C A C C G C T G T G C T C G A C A Síntesis discontinua. La cadena complementaria no se va a replicar en sentido 3' 5' sino que se replica discontinuamente en dirección 5' 3'. Primero se sintetiza el primer (ARN) y posteriormente este se elonga con ADN. El ARN es posteriormente eliminado y los diferentes fragmentos sintetizados, llamados fragmentos de Okazaki, son unidos entre sí.

56

57 Enllaç d'interès: DNA replication

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació. La transcripció

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

3. L àcid ribonucleic

3. L àcid ribonucleic 3. L àcid ribonucleic L'àcid ribonucleic o ARN està constituït per nucleòtids de ribosa, amb les bases adenina, guanina, citosinai uracil. Per tant, no té timinacoml'adn. Aquests ribonucleòtids s'uneixen

Más detalles

Tema 14. El DNA, portador del missatge genètic

Tema 14. El DNA, portador del missatge genètic Tema 14. El DNA, portador del missatge genètic 1. El DNA com a material genètic Perquè una molècula sigui portadora de la informació genètica ha de complir quatre condicions: capacitat d'emmagatzematge

Más detalles

Surgix una pregunta: On està continguda la informació genètica?

Surgix una pregunta: On està continguda la informació genètica? Surgix una pregunta: On està continguda la informació genètica? Experiments de Hershey i Chase http://www.mhhe.com/sem/spanish_animations/sp_hershey _chase.swf Resultats de l experiment La informació

Más detalles

1.4. Els àcids nucleics

1.4. Els àcids nucleics 1.4. Els àcids nucleics Són polímers de nucleòtids Se sintetitzen des de l extrem 5 (carboni 5 del primer nucleòtid) cap a l extrem 3 (carboni 3 de l últim nucleòtid) No hi ha enzims que permetin afegir

Más detalles

Duplicació-Traducció-Transcripció

Duplicació-Traducció-Transcripció Duplicació-Traducció-Transcripció Expressió gènica Duplicació o replicació de l ADN Procés de síntesi o autocopiat de tot el DNA nuclear (eucariota) o cromosòmic (procariota). Aquest procés va ser descrit

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR JUNIO 2002 Este esquema representa les diferents étapes d'un procés cellular. Observeu~lo i responeu: Este esquema representa las diferentes etapas de un proceso celular.

Más detalles

4. L Àcid ribonucleic (ARN)

4. L Àcid ribonucleic (ARN) 4. L Àcid ribonucleic (ARN) Polímer de nucleòtids amb ribosa i bases d A,U,G,C. Els nucleòtids s uneixen entre si mitjançant enllaços fosfodièster 5' 3' igual que en el DNA La presència d'un OH en posició

Más detalles

Els àcids nucleics 1

Els àcids nucleics 1 Els àcids nucleics 1 Àcids nucleics 2 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) 2 3 L àcid desoxiribonucleic (DNA) Polímer de nucleòtids amb desoxiribosa i bases d A,T,G,C.

Más detalles

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA.

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. Guía didàctica. A partir del tutorial a http://www.biocourse.com/ui/swf/ilabs/lac_operon.swf, l alumnat podrà treballar el model de l operó, analitzant

Más detalles

Els àcids nucleics 1er Batxillerat

Els àcids nucleics 1er Batxillerat Els àcids nucleics 1er Batxillerat Àcids nucleics 3 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) L àcid ribonucleic. (RNA). Polímer de nucleòtids amb ribosa i bases d A,U,G,C.

Más detalles

La primera pregunta: semiconservativa o conservativa? Experimento de Meselson y Stahl

La primera pregunta: semiconservativa o conservativa? Experimento de Meselson y Stahl REPLICACIÓN DE ADN La primera pregunta: semiconservativa o conservativa? Experimento de Meselson y Stahl Replicación semiconservativa La copia de DNA original fue marcada con N15 (isótopo pesado). Este

Más detalles

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

Replicación del ADN - Replicación de la doble hélice: Biosíntesis de ADN en células procariotas y

Replicación del ADN - Replicación de la doble hélice: Biosíntesis de ADN en células procariotas y Replicación del ADN - Replicación de la doble hélice: Biosíntesis de ADN en células procariotas y eucariotas. Corrección de errores. (poner especial atención, es muy importante entenderla, pues en este

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR. Proteïnes DNA. Conceptes a recordar

GENÈTICA MOLECULAR. Proteïnes DNA. Conceptes a recordar GENÈTICA MOLECULAR Conceptes a recordar Proteïnes Són macromolècules formades per aminoàcids, l ordre dels aminoàcids ve donat per les instruccions del DNA en el procés de l expressió genètica (transcripció,

Más detalles

Meselson y Stahl demostraron en 1957 que el modelo válido era el semiconservativo. Duplicación o replicación de ADN: Qué es el ADN polimerasa III?

Meselson y Stahl demostraron en 1957 que el modelo válido era el semiconservativo. Duplicación o replicación de ADN: Qué es el ADN polimerasa III? DUPLICACIÓN DEL ADN: Cuando una célula se divide, transmite su información genética a las células hijas; para ello duplica previamente su ADN mediante el mecanismo denominado replicación o duplicación.

Más detalles

Dogma Central de la Biología Molecular

Dogma Central de la Biología Molecular Replicación Dogma Central de la Biología Molecular Ciclo celular Modelo semiconservador Comprobación Polimerización Procariontes (Modelo Theta) Procariontes y Eucariontes Mitocondrias Origen de la replicación

Más detalles

TEMA 14 ADN, portador del mensaje genético

TEMA 14 ADN, portador del mensaje genético TEMA 14 ADN, portador del mensaje genético ÍNDICE 1. ADN como material genético 2. La duplicación del ADN. Hipótesis y descubrimiento del modelo semiconservativo 3. Síntesis in vitro de ADN. 4. Replicación

Más detalles

6 Replicación y recombinación

6 Replicación y recombinación Replicación Mecanismo Recombinación Fundamentos de Genética Grado en Bioquímica Universidad de Granada Prof. Ángel Martín Alganza (ama@ugr.es) Departamento de Genética Replicación Mecanismo Recombinación

Más detalles

6 Replicación y recombinación. Modelos de replicación propuestos replicación conservativa, dispersiva y semiconservativa

6 Replicación y recombinación. Modelos de replicación propuestos replicación conservativa, dispersiva y semiconservativa 6 Replicación y recombinación 6 Replicación y recombinación Fundamentos de Genética Grado en Bioquímica Universidad de Granada Prof. Ángel Martín Alganza (ama@ugr.es) Departamento de Genética Replicación

Más detalles

OBJETIVOS. Comprender la forma a través de la cual nuestro material genético se mantiene en el tiempo. Analizar el trayecto de la información genética

OBJETIVOS. Comprender la forma a través de la cual nuestro material genético se mantiene en el tiempo. Analizar el trayecto de la información genética REPLICACIÓN NM4 OBJETIVOS Comprender la forma a través de la cual nuestro material genético se mantiene en el tiempo. Analizar el trayecto de la información genética CONOCIMIENTOS PREVIOS NECESARIOS COMPOSICIÓN

Más detalles

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota 3. La divisió generadora de cèl lules amb la meitat de cromosomes 3.1. El concepte de reproducció S'entén per reproducció la generació de nous individus.

Más detalles

Bell-lloc Exercicis 1

Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 2 1. INTRODUCCIÓ. 1. Fes un resum d aquest apartat dels apunts a la llibreta. 2. Observa aquesta fotografia. Aquest animal no ha tingut massa sort. Però sabries

Más detalles

Introducción: componentes del ADN, los desoxirribonucleótidos (dnmps).

Introducción: componentes del ADN, los desoxirribonucleótidos (dnmps). Replicación del DNA e introducción a la técnica de reacción en cadena de la polimerasa (PCR). Curso de Biología Molecular y Genómica, Instituto de Ciencias Biomédicas (ICBM), Fac. de Medicina Universidad

Más detalles

Cuál de estas 3 posibilidades de replicación es la que ocurre?

Cuál de estas 3 posibilidades de replicación es la que ocurre? Cuál de estas 3 posibilidades de replicación es la que ocurre? Marcaje del DNA bacteriano con N 15 Experimento de Meselson-Stahl (1958) 1. Bacteria crecida en N 14 2. Bacteria crecida en N 15 3. Incubación

Más detalles

Una exposició per comprendre la vida de laboratori

Una exposició per comprendre la vida de laboratori Laura Valls Plana XIII Jornades d Història de la Ciència i l Ensenyament Antoni Quintana marí Sessió: Altres formats per a la història de la ciència a l aula 20 i 21 de novembre de 2015 i. la vida de laboratori

Más detalles

BIOLOGÍA MOLECULAR: GENÓMICA,

BIOLOGÍA MOLECULAR: GENÓMICA, T-replicación BIOLOGÍA MOLECULAR: GENÓMICA, PROTEÓMICA Y METABOLÓNICA (1) (2) (3) Proteina Metabolitos y macromoléculas Genoma Transcriptoma Proteoma Metaboloma La información que contiene el DNA se transmite

Más detalles

Presentación organizada con fines didácticos por José Antonio Pascual Trillo (accesible en )

Presentación organizada con fines didácticos por José Antonio Pascual Trillo (accesible en  ) Presentación organizada con fines didácticos por José Antonio Pascual Trillo (accesible en www.japt.es ) Hipótesis conservativa Hipótesis semiconservativa Demostración: Experimentos de Meselson y Stahl

Más detalles

Cuál de estas 3 posibilidades de replicación es la que ocurre?

Cuál de estas 3 posibilidades de replicación es la que ocurre? Cuál de estas 3 posibilidades de replicación es la que ocurre? Marcaje del DNA bacteriano con N 15 Experimento de Meselson-Stahl (1958) 1. Bacteria crecida en N 14 2. Bacteria crecida en N 15 3. Incubación

Más detalles

Biologia 2n Batxillerat. Biologia. 2n Batxillerat

Biologia 2n Batxillerat. Biologia. 2n Batxillerat Biologia. 2n Batxillerat P Els àcids nucleics (macromolècules) estan formats per nucleòtids (monòmers), que al seu torn són molècules complexes (formades per tres tipus de molècules diferents: Fosfòric

Más detalles

Els cicles biològics

Els cicles biològics Els cicles biològics Un cicle biològic és la seqüència de fases de la vida reproductiva d'un organisme: des de la seva concepció fins a la producció de la seva pròpia descendència. Cicle de vida humà:

Más detalles

Replicación del ADN. Conservativa. La doble cadena original se mantiene y se sintetiza otra completamente nueva.

Replicación del ADN. Conservativa. La doble cadena original se mantiene y se sintetiza otra completamente nueva. Replicación del ADN El ADN portador de la información genética debe transmitirse fielmente a cada una de las células hijas obtenidas tras la división celular. Por tanto, antes de producirse ésta, es imprescindible

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria.

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

Purinas (R); Pirimidinas (Y)

Purinas (R); Pirimidinas (Y) Replicación del ADN La doble hélice Purinas (R); Pirimidinas (Y) Tautómeros Puentes de H normales a) Una vez que la replicación comienza, todo el ADN es replicado. b) Como regla general, cuando la replicación

Más detalles

IV Plan Común. Tema 2: Flujo de información génica Replicación del ADN

IV Plan Común. Tema 2: Flujo de información génica Replicación del ADN IV Plan Común Tema 2: Flujo de información génica Replicación del ADN Objetivo Analizar los procesos moleculares involucrados en la replicación del ADN. Cómo se hereda el ADN? Importancia de la replicación

Más detalles

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum:

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: 1. Selecciona en quina situació (1, 2 o 3) es troba la teva sol licitud, d acord amb la Guia del Pràcticum. 2. Omple el formulari segons la situació que hagis

Más detalles

Ácidos nucleicos. 2ª Parte: Replicación del ADN. Tema 11 de Biología NS Diploma BI Curso Ácidos nucleicos 1/20

Ácidos nucleicos. 2ª Parte: Replicación del ADN. Tema 11 de Biología NS Diploma BI Curso Ácidos nucleicos 1/20 Ácidos nucleicos 2ª Parte: Replicación del ADN Tema 11 de Biología NS Diploma BI Curso 2011-2013 Ácidos nucleicos 1/20 Conservación de la información genética La información genética fluye desde el ADN

Más detalles

Els àcids nucleics (3) Unitat 5

Els àcids nucleics (3) Unitat 5 Els àcids nucleics (3) Unitat 5 1 Àcids nucleics 3 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) 2 3 L àcid ribonucleic. (RNA). Polímer de nucleòtids amb ribosa i bases d A,U,G,C.

Más detalles

El cicle cel.lular i el seu control. Informe addicional pel professorat

El cicle cel.lular i el seu control. Informe addicional pel professorat Introducció El cicle cel.lular i el seu control. Informe addicional pel professorat Les cèl lules proliferen augmentant el seu contingut de molècules i orgànuls (creixement en massa o mida) i duplicant

Más detalles

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes?

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes? En la nostra vida diària trobem moltes situacions de relació entre dues variable que es poden interpretar mitjançant una funció de primer grau. La seva expressió algebraica és del tipus f(x)=mx+n. També

Más detalles

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació?

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació? LA MEIOSI El procés 1 La meiosi és el tipus de divisió cel lular que es produeix en cèl lules especialitzades relacionades amb processos sexuals. Per exemple, en els aparells reproductors dels animals

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

Replicación. Realizado por Facundo Fernandez Mendez y Fernando Guilland

Replicación. Realizado por Facundo Fernandez Mendez y Fernando Guilland Replicación LA REPLICACIÓN DEL DNA El primer proceso necesario para la transmisión de la información genética es su duplicación, es decir, la realización de una copia que pueda ser transportada por los

Más detalles

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Biologia Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

Veamos rápidamente el ciclo celular

Veamos rápidamente el ciclo celular Replicación del adn Veamos rápidamente el ciclo celular Fase G1: Fase de crecimiento celular. Fase G2: la célula ya duplicó su material genético, y se prepara para la mitosis. Fase M: fase de división

Más detalles

El catabolisme. Introducció.

El catabolisme. Introducció. El catabolisme. Introducció. Les cèl lules són dinàmiques. Tota l'activitat cel lular és possible gràcies a l'atp. L'ATP té un gran potencial energètic i funciona com la principal moneda energètica de

Más detalles

Replicación del ADN. Introducción. Replicones, orígenes y finales. Mecanismo semi-conservativo. Replicación semi-discontinua.

Replicación del ADN. Introducción. Replicones, orígenes y finales. Mecanismo semi-conservativo. Replicación semi-discontinua. Facultad de Medicina Genética 1 er Curso TEMA 0-5 REPLICACIÓN. eucariota. Apartados Introducción Replicones, orígenes y finales Mecanismo semi-conservativo Replicación semi-discontinua ARN cebador Introducción

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Activitat 1 Obriu l animació següent: No toqueu el cursor! Descriviu què es veu a la pantalla: A l extrem superior esquerra

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

DOGMA DE LA BIOLOGÍA CELULAR. Miss Marcela Saavedra A.

DOGMA DE LA BIOLOGÍA CELULAR. Miss Marcela Saavedra A. DOGMA DE LA BIOLOGÍA CELULAR Miss Marcela Saavedra A. DOGMA CENTRAL DE LA GENÉTICA MOLECULAR OBJETIVO DE LA REPLICACIÓN Para que la información genética sea transmitida de una generación a la siguientes

Más detalles

DOGMA DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR

DOGMA DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR DOGMA DE LA BIOLOGÍA MOLECULAR CUÁLES SON LAS MODIFICACIONES AL DOGMA? Modelos de replicación del ADN LA REPLICACIÓN ES SEMI CONSERVATIVA EXPERIMENTOS DE MESELSON Y STAHL http://highered.mcgraw hill.com/olc/dl/120076/bio22.swf

Más detalles

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA INTRODUCCIÓ El llibre que utilitza el mestre per explicar el Tema 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA Si pitges als enllaços podràs llegir el llibre que utilitza el professor per donar el Tema 4: Una altra propietat

Más detalles

ÀCIDS NUCLEICS ADN. GEN és un segment d ADN que codifica per una proteïna.

ÀCIDS NUCLEICS ADN. GEN és un segment d ADN que codifica per una proteïna. ADN PROTEÍNA RTFQ GEN és un segment d ADN que codifica per una proteïna. ÀCIDS NUCLEICS Tipus:ADN (àcid desoxiribonucleic) i ARN (àcid ribonucleic) L estructura de l Àcid desoxiribonucleic (ADN) És una

Más detalles

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE Noor Benghanou Kouiyed MENDEL L ÈPOCA ANTERIOR A MENDEL Es creia en la teoria genètica de la mescla. En que els descendents presentaven les característiques intermèdies dels

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

MISIONEROS DE LA PRECIOSA SANGRE Formando Personas Integras

MISIONEROS DE LA PRECIOSA SANGRE Formando Personas Integras Saint Gaspar College MISIONEROS DE LA PRECIOSA SANGRE Formando Personas Integras Departamento Ciencias y tecnología Profesores: Christian Contreras/ Ricardo Diaz Vega Guía de Biología IV medios A y B:

Más detalles

Unidad 1: Información Genética y Proteínas Tema: Replicación del ADN

Unidad 1: Información Genética y Proteínas Tema: Replicación del ADN Unidad 1: Información Genética y Proteínas Tema: Replicación del ADN Colegio Hispano Americano Depto. De Ciencias - Biología Prof.: Ma. José Espinoza A. Nivel: 4to Medio Flujo de Información Genética en

Más detalles

Dr. Antonio Barbadilla

Dr. Antonio Barbadilla Dr. Antonio Barbadilla 1 REPLICACIÓN DEL ADN HIPÓTESIS SOBRE LA DUPLICACIÓN DEL ADN CONSERVATIVA DISPERSIVA SEMICONSERVATIVA REPLICACIÓN CONSERVATIVA DEL ADN REPLICACIÓN SEMICONSERVATIVA DEL ADN EXPERIENCIAS

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL

UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL 1 Crear una base de dades i ordenar Una base de dades és un conjunt d informació homogènia organitzada de forma sistemàtica. El contingut d una base de dades

Más detalles

TEMA 16. LA BASE MOLECULAR DE LA HERENCIA.

TEMA 16. LA BASE MOLECULAR DE LA HERENCIA. TEMA 16. LA BASE MOLECULAR DE LA HERENCIA. 1.-El ADN como molécula portadora de la herencia. 1.1. Experiencias para su descubrimiento. 1.2. El material genético en procariotas y eucariotas. 2.- La replicación

Más detalles

TEMA 4 : Matrius i Determinants

TEMA 4 : Matrius i Determinants TEMA 4 : Matrius i Determinants MATRIUS 4.1. NOMENCLATURA. DEFINICIÓ Una matriu és un conjunt de mxn elements distribuïts en m files i n columnes, A= Aquesta és una matriu de m files per n columnes. És

Más detalles

LES PROTEÏNES TEMA 4

LES PROTEÏNES TEMA 4 LES PROTEÏNES TEMA 4 1. Composició de les proteïnes Biomolècules formades per: Carboni Hidrogen Oxigen Nitrogen Sovint poden contenir altres elemens: Sofre, Fòsfor, Coure, Magnesi,.. 1. Composició de

Más detalles

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Els enzims al lostèrics són els que poden

Más detalles

Ajuntament de Pollença C/ Calvari, Pollença

Ajuntament de Pollença C/ Calvari, Pollença Ajuntament de Pollença C/ Calvari, 2 07460 Pollença Assumpte: Informe parades transport públic regular Port de Pollença L Ajuntament de Pollença està realitzant una reordenació de la seva xarxa viària

Más detalles

DUPLICACION DEL ADN. Dra Carmen Aída Martínez

DUPLICACION DEL ADN. Dra Carmen Aída Martínez DUPLICACION DEL ADN Dra Carmen Aída Martínez Definción El proceso de replicación de ADN es el mecanismo que permite al ADN duplicarse (es decir, sintetizar una copia idéntica) Replicación La reproducción

Más detalles

Contingut d etanol OBJECTIU REACTIUS I APARELLS

Contingut d etanol OBJECTIU REACTIUS I APARELLS Contingut d etanol L etanol és el segon component principal de totes les begudes alcohòliques. Després de l aigua és una substància fàcil d obtenir a partir de fonts nombroses i diverses, i és capaç de

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Tema : GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Vector El vector AB és el segment orientat amb origen al punt A i extrem al punt B b a A B Les projeccions del vector sobre els eixos són les components del vector: a

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

Recepció de documents electrònics Juliol 2012

Recepció de documents electrònics Juliol 2012 documents electrònics Juliol 2012 L estudiant porta un document en format electrònic. Què he de fer? Tres passes ben senzilles: Es poden donar tres situacions diferents: 1) L escenari més comú és que l

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Els polinomis. Un polinomi és una expressió algebraica amb una única lletra, anomenada variable. Exemple: 9x 6 3x 4 + x 6 polinomi de variable x

Els polinomis. Un polinomi és una expressió algebraica amb una única lletra, anomenada variable. Exemple: 9x 6 3x 4 + x 6 polinomi de variable x Els polinomis Els polinomis Un polinomi és una expressió algebraica amb una única lletra, anomenada variable. Exemple: 9x 6 3x 4 + x 6 polinomi de variable x Elements d un polinomi Els termes: cadascun

Más detalles

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT 5 Funcions d Informació i altres funcions d interès Les funcions d Informació s utilitzen per obtenir dades sobre les cel les, el seu contingut, la seva ubicació, si donen

Más detalles

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1)

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Nom: ACTIVITAT 39 LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Data: LES LENTS 1. RAIGS CONVERGENTS, DIVERGENTS I PARAL LELS Els raigs convergents es dirigeixen tots cap a un punt (convergeixen): Els raigs divergents

Más detalles

IES Pando Departamento de Biología y Geología 1

IES Pando Departamento de Biología y Geología 1 IES Pando Departamento de Biología y Geología 1 2 Células en diversos estadios del ciclo celular en la raíz de ajo. 3 Diversos aspectos del núcleo durante el ciclo celular Ciclo celular 4 Repartición del

Más detalles

BIOQUÍMICA. Metabolisme

BIOQUÍMICA. Metabolisme Metabolisme Conjunt ordenat de totes les reaccions químiques que tenen lloc en la cèl lula i que permeten obtenir energia i poder reductor a partir del seu entorn i sintetitzar els seus components fonamentals.

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 165 Activitat 1 Quina part, en la composició dels nucleòtids, en determina els diferents tipus? La base nitrogenada, que pot ser de quatre tipus: adenina, timina,

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiques totes aquelles propietats dels cossos de l Univers que es poden mesurar, és a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o valor;

Más detalles

Biología Molecular. Biología Molecular

Biología Molecular. Biología Molecular Biología Molecular Función Bioquímica Genética Proteínas Genes Biología Molecular Biología Molecular Es el estudio de las bases moleculares del proceso de replicación, transcripción y traducción del material

Más detalles

Organització dels genomes

Organització dels genomes Organització dels genomes GEN Un gen és un segment de DNA que a l'expresar-se dona lloc a un producte funcional que pot ser una proteïna o un RNA. GENOMA El genoma és tota la informació genètica d'un organisme.

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 2 Referències Una referència reconeix una cel la o un conjunt de cel les dins d un full de càlcul. Cada cel la està identificada per una lletra, que indica la

Más detalles

UNIVERSIDAD NACIONAL DE GRAL. SAN MARTÍN ECyT BIOLOGÍA CPU. Biología. Información genética, ADN, Cromosomas

UNIVERSIDAD NACIONAL DE GRAL. SAN MARTÍN ECyT BIOLOGÍA CPU. Biología. Información genética, ADN, Cromosomas UNIVERSIDAD NACIONAL DE GRAL. SAN MARTÍN ECyT BIOLOGÍA CPU Biología Información genética, ADN, Cromosomas Qué es la información genética? Es la información biológica heredable: Toda la información que

Más detalles

Bases moleculares de la herencia

Bases moleculares de la herencia Bases moleculares de la herencia i. Qué moléculas son las portadoras de la información hereditaria? ii. Cómo se preserva y trasmite la información hereditaria? iii. Cómo se expresa esta información? Dogma

Más detalles