FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 15-16

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 15-16"

Transcripción

1 CIÈNCIES DE LA NATURALESA FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS IES PUIG DE SA FONT El Departament de Ciències Naturals els informa que per a poder aprovar l assignatura de ciències naturals pendent de 3r curs d ESO, l alumne ha de lliurar el dossier d exercicis tant de la part de biologia i geologia com la de física i química (complet, net i ordenat, posant-hi esment). Aquests dossiers poden suposar un 20 % de la nota de recuperació. Els dossiers de Biologia i Geologia i Física i Química s han d entregar abans del 19 d abril. És requisit indispensable haver lliurat els dossiers de feina i haver-los aprovat per recuperar l assignatura pendent. A més, ha d aprovar una avaluació de les assignatures del curs actual (tant Biologia i Geologia com Física i Química) o de l àmbit. En cas de no aprovar cap avaluació d una o de les assignatures, o no cursar una o cap de les dues assignatures, haurà de fer un examen de la part no recuperada o no cursada. La data d aquest examen serà el 19 d abril. Si no aprova l assignatura pendent té l opció de presentar-se a la convocatòria extraordinària de setembre. Nom: Curs: Data:

2 BIOLOGIA I GEOLOGIA Mètode científic. La cèl lula. 1) A) Explica les etapes del mètode científic. b) Aplica el mètode científic a la situació següent: El senyor Verdaguer és l encarregat d uns vivers i acaba de rebre una comanda que havia fet la setmana passada. La comanda consisteix en tres capses de llavors (unes 3000 llavors) d un arbre que ell vol sembrar i fer crèixer per després vendre ls. Però s ha trobat amb un problema: no han arribat les intruccions i no sap com fer-ho. El podries ajudar? 2) Quins són els principis bàsics de la Teoria cel.lular?. 3) Diferències entre cèl.lula procariota i cèl.lula eucariota. 4) Assenyala quines són les funcions vitals que realitza la cèl lula i explica breument en què consisteixen. 5) Assenyala quin és l'orgànul cel.lular encarregat de dur a terme cada una de les funcions següents: a) Duen a terme la síntesi de proteïnes: b) Duen la informació genètica: c) Fabricació i distribució de proteïnes: d) Conté els enzims digestius de la cèl.lula: e) Emmagatzema substàncies: f) Hi té lloc la respiració cel.lular: g) Hi té lloc la fotosíntesi: h) Completa la formació d'algunes proteïnes: i) Fabrica lípids: j) Intervenen en la divisió cel.lular: k) Controla tota l'activitat cel.lular: l) Aïlla l'interior cel.lular del medi extern: 6) Diferències entre cèl.lula animal i cèl.lula vegetal ) Què són els bioelements? I les biomolècules? Posa exemples de cada un. 8) Hi ha dos tipus de cèl.lules segons la forma de nutrició: autòtrofes i heteròtrofes. De les següents afirmacions, digués quines són vertaderes (V) i quines són falses (F): 1) Una cèl.lula autòtrofa té mitocondris, però no té cloroplasts. 2) Una cèl.lula heteròtrofa té mitocondris i cloroplasts. 3) Una cèl.lula heteròtrofa no té mitocondris, però si que té cloroplasts. 4) Una cèl.lula autòtrofa té mitocondris i cloroplasts. 5) Una cèl.lula heteròtrofa té mitocondris, però no té cloroplasts. 6) Una cèl.lula heteròtrofa pot realitzar la fotosíntesi. 7) Una cèl.lula autòtrofa pot realitzar la fotosíntesi i la respiració. 8) Una cèl.lula autòtrofa pot realitzar la fotosíntesi. 9) Una cèl.lula heteròtrofa no pot realitzar ni la fotosíntesi ni la respiració. 10) Una cèl.lula heteròtrofa pot realitzar la respiració.

3 9) De la llista següent encercla allò que està format per cèl lules: fusta vi mà ferro pell sang mosca vidre plàstic ou llet múscul tomàtiga pedra bolet bacteri carbó virus alga protozou corall col guix 10) Quina és la principal diferència entre meiosi i mitosi. 11) Dibuixa una cèl lula animal i una vegetal. Posa els noms dels orgànuls. La nutrició. La digestió. 1) Què és la nutrició i què ens proporciona? 2) Explica els 4 aparells que intervenen en la nutrició. 3) Quina diferència hi ha entre aliment i nutrient? Posa exemples 4) - El pa i l'oli són aliments energètics, això significa que... i estan formats sobretot per La llet i la carn són aliments plàstics, això significa que... i estan formats sobretot per La pastenaga i la poma són aliments reguladors, això significa que......i estan formats sobretot per.... 5) Què és una dieta equilibrada? 6) L aigua és per als éssers vius perquè té dues funcions importants. Quines són? 7) Explica un transtorn de l alimentació. 8) Relaciona correctament: teixit adipós teixit cartilaginós teixit meristemàtic teixit parenquimàtic teixit nerviós teixit epitelial forma estructures resistents recobreix i protegeix estructures transmet l impuls nerviós fa de reserva alimentària i aïllant tèrmic possibiliten el creixement realitzen la fotosíntesi 9) Quina és la funció de l intestí prim? I la de l intestí gros? 10) Per efectuar la digestió es necessita el concurs de les que s anomenen glàndules annexes al tub digestiu: el fetge i el pàncrees. Quines són les seves funcions? 11) Per què és necessària una capa muscular a les parets de l estómac?

4 12) Completa part Glàndules salivals substància digestiva l aboquen a funció Estómac Fetge Pàncrees Intestí prim 13) Com es produeix una diarrea i en què consisteix? 14) Completa el text següent amb les paraules adequades: Per poder realitzar les activitats vitals, les persones necessiten una aportació d'energia que prové dels... El cos humà obté aquesta... de l'... dels aliments dins dels... de la cèl lula. Perquè això pugui passar, l'aliment ha de ser prèviament digerit a l'... i, posteriorment, absorbit per l'... i transportat a la... Un cop allà, la... el farà arribar a totes les cèl lules de l'organisme per tal que hi penetri fins arribar al..., on serà... i alliberarà l'energia continguda als aliments, en tenir lloc, la... cel lular. 15) Completa l esquema que hi ha al final del quadernet referent a l aparell digestiu. La respiració 1) a) Què és la nutrició? b) Anomena els aparells que intervenen en la nutrició. 2) Anomena i explica en què consisteixen les tres fases que comprén la respiració ) Quina de les tres fases anteriors constitueix la vertadera respiració?. Per què?. Explica-la. 4) On té lloc l intercanvi de gasos? Per què? 5) Omple els buits següents: La té unes formacions anomenades amígdales, la funció de les quals és produir. Després segueix la que és un conducte de tan sols 4 cm on hi ha les. A continuació hi ha la, que és un conducte taspissat d un epiteli ciliat. La es divideix en dos conductes, anomenats cada un dels quals es dirigeix a un. Aquest té l aspecte d una massa esponjosa constituïda per milers de ramificacions dels anomenades.

5 6) Quina relació hi ha entre l aparell respiratori i l aparell digestiu? 7) Respon a les qüestions següents: a) Quin agent provoca la tuberculosi? b) Quin nom rep la inflamació de la faringe? c) Com s anomena la malaltia vírica que origina cavitats en el pulmó? d) Esmenta algun símptoma del refredat. 8) Relaciona aquestes dues columnes: Fosses nasals Laringe Bronquis Alvèols pulmonars Pulmons Faringe Tràquea Conté les cordes vocals Conducte format per cartílags Comuniquen l aparell respiratori amb l exterior Es ramifiquen i acaben en els alvèols pulmonars Comunica les fosses nasals amb la laringe Intercanvi de gasos amb la sang Permeten l entrada i sortida d aire 9) Explica els efectes negatius que produeixen les substàncies que té el tabac: - Quitrà: - Nicotina: - Monòxid de carboni: Altres substàncies acompanyants: La circulació 1) a) Què és la nutrició? b) Anomena els aparells que intervenen en la nutrició. 2) Què és l aparell circulatori? Quins són els seus components? 3) a)què és el pols?. b)és sempre igual en una persona? c)per què?. 4) Quina és la principal diferència entre artèria i vena?. 5) Tenen vàlvules les artèries?. I les venes?. Per què?. 6)Explica perquè els capil lars tenen les parets molt fines. 7) Escriu quatre factors que augmenten el risc de patir malalties cardíaques. 8)Per què no es mescla la sang de la part dreta del cor amb la de la part esquerra? 9) Què és la limfa i quina funció té? 10) Què és un electrocardiograma?

6 11) a)quin lípid pot obstruir les artèries? b)per què? c)què pot provocar? d)seria una bona solució eliminar-lo completament? e)per què? 12)Anomena dues malaties cardiovasculars. 13)Assenyala si són vertaderes o falses les frases següents: a) La sang rica en oxigen circula per les artèries. b) Les venes pulmonars duen la sang al cor. c) La limfa circula pels capil lars sanguinis. d) El cor és un òrgan muscular. e) La circulació major es dóna entre el cor i els pulmons. f) Els glòbuls vermells transporten l oxigen a les cèl lules. 13) Fes el full que hi ha després sobre el cor i la circulació sanguínea. L excreció. La reproducció. 1) a) Què és la nutrició? b) Anomena els aparells que intervenen en la nutrició. 2) Omple els buits següents: Els conductes excretors posen en comunicació els... amb... Estan formats pels... que connecten els ronyons amb la......, la qual és una bossa dilatable que comunica amb... a través de la... 3) a) On es fabrica l'orina?. b) Quins són els seus dos components majoritaris? 4) Relaciona aquestes dues columnes: Cistitis Insuficiència renal Protatitis Còloc nefrític Inflamació de la glàndula que exerceix una pressió sobre la uretra Espasme molt dolorós de l urèter El ronyó no elimina la urea de la sang Infecció de la bufeta de l orina causada per bacteris 5) A continuacó tens els noms de molts òrgans que intervenen en la nutrició. Fes 4 columnes i col loca'ls segons l'aparell del que formen part. ronyons pulmons cor estómac vena llengua intestí prim pàncrees tràquea glàndules salivals fetge bronquis faringe bufeta artèria laringe alvèols pulmonars capil lars esòfag fosses nasals 6) Què és l hemodiàlisi? 7) Què són les nefrones?

7 8) Si diàriament excretam uns 2 litres d orina, perquè els ronyons filtren diàriament 180 litres? 9)a) Què són els gàmetes? b) Què és el zigot? 10) Per quins conductes i estructures passa un òvul que no és fecundat? 12) Relaciona les columnes correctament: Unió de cèl lules sexuals Destrucció de la mucosa uterina Formació d espermatozous Formació de l òvul Fixació de l embrió a la paret de l úter Espermatogènesi Implantació Fecundació Ovogènesi Menstrució 13) a) En què consisteix i on es produeix la fecundació? b) Quin símptoma indica que una dona pot estar embarassada? A què és degut? 14) Què és un mètode anticonceptiu? Posa 4 exemples. 15) Què són les malalties de transmissió sexual? Quin és el vehicle de transmissió? 16) És cert que els mètodes anticonceptius eviten les malalties de transmissió sexual? Per què? 17) Hi ha algun mètode anticonceptiu que a la vegada eviti les malalties de transmissió sexual? Quin? Per què? 18) Quin són els mètodes anticonceptius més efectius? Per què? Són els més recomanables? Per què? 19) Dibuixa l aparell excretor i posa el nom de les seves parts. 20) Dibuixa els aparells reproductors masculí i femení. Posa el nom de les seves parts.

8 Física i química Les mesures. La matèria (1a part) 1) Què és una magnitud? 2) a) Què vol dir mesurar? b) Per què és necessari utilitzar instruments de mesura? 3) Omple el requadre següent: magnitud fonamental TEMPS LONGITUD MASSA TEMPERATURA unitat símbol instrument de mesura 4) Què és la densitat? 5) És possible que dos sòlids que pesen 1 kg cada un tenguin densitats diferents? Explica la teva resposta. 6)Fes els canvis d unitats següents utilitzant factors de conversió: 230 km a m 1250 cm a dam 350 mg a g 2000 m 2 a Hm g a kg cm 3 a m km/h a m/s 2,7 g/cm 3 a kg/ m 3 7) Suposa que en el laboratori tens una botella amb aigua, i no saps si és aigua de la mar o aigua destil lada; què faries per aclarir el teu dubte? (explica bé tot el que faries). Per què? Nota: no la pots tastar! 8) Si ficam un ou en un recipient amb aigua, l ou cau al fons; però si posam l ou dins un tassó que conté una dissolució d aigua saturada de sal, l ou ja no se n va al fons. Podries explicar aquest fet? 9) Completa (pensa a posar les unitats) material Massa (g) Volum (cm 3 ) Densitat (g/cm 3 ) vidre 600 g 200 cm 3 oli 815,2 cm 3 0,92 g/cm 3 càlculs mercuri 1400 g 13,6 g/cm 3 fusta 300 g 1500 cm 3

9 Quin és al material que té la major densitat? Per què? 10) Què és el que fa que un cos estigui en estat sòlid, líquid o gasós? Explica bé la teva resposta. Teoria cinètica. Les dissolucions. 1) Explica basant-te en la teoria cinètica els casos següents: a) La roba estesa al sol s eixuga. b) Els gasos es poden comprimir. c) Els sòlids no canvien la seva forma ni el seu volum. d) Els líquids canvien la seva forma, però no el seu volum. 2) Col loca els nom allà on toca: El pas de líquid a sòlid es diu... El pas de líquid a gas es diu... El pas de gas a sòlid es diu... El pas de sòlid a gas es diu... El pas de sòlid a líquid es diu... El pas de gas a líquid es diu... 3) Explica la diferència entre substància pura i mescla. 4) Completa la taula següent: SUBSTÀNCIA PURA Suc de poma Aigua de la mar Aire Ferro Llet amb Nesquik Aigua amb sucre Sal Oli i aigua granit Pulsera d'or Oxigen Aigua MESCLA HOMOGÈNIA MESCLA HETEROGÈNIA 5) a) Quins són els components d'una dissolució? b) Què és la concentració?

10 6) Vull preparar 250 ml d'una dissolució a una concentració del 35% en volum. Quants de ml de solut hauré de posar? 7) Una dissolució concentrada, pot ser no saturada?. Explica la teva resposta 8) Tenim una dissolució concentrada de sucre en aigua. Què hem de fer per, a partir d'ella, aconseguir una dissolució diluïda de sucre en aigua?. Per què?. 9) Suposa que tenim una dissolució de 300 g, i sabem que té una concentració del 20% en pes, quants grams de solut tendrà?. 10) Suposa que es dissolen 20 g de nitrat de potassi dins 150 ml d'aigua. Si deixam evaporar 35 ml d'aigua, quina concentració ( en g/l) tendrà la dissolució resultant?. 11) Una dissolució que té una concentració del 35% en massa, significa que té... grams de solut dins... grams de dissolució. 12) Una dissolució que té una concentració del 35% en volum, significa que té... ml de solut dins... ml de dissolvent. 13) Sabent que la solubilitat d'una substància és de 33g/l a 15ºC, si posam 3 grams dins 15 ml de dissolució, estarà saturada?. Per què?. 14) Per preparar brou de peix s han d afegir 16 grams de sal a 2 litres de brou. a) Quina serà la concentració d aquest brou? Expressa-la en g/l. b) Si agafes un tassó de brou, quina serà la concentració d aquest tassó? c) Si dins el tassoó hi caben 200 ml, quants grams de sal hi haurà dins el tassó?

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO.

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. Les taules i dibuixos feu-les al mateix dossier i les respostes més llargues contesteu-les a part. Podeu buscar la informació

Más detalles

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius.

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1- Quina diferència hi ha entre teixit, òrgan i sistema. 2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. 3- Indica el nivell d organització al que pertanyen:

Más detalles

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota.

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. BIOLOGIA 1ª AVALUACIÓ 1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. 2. Fes una taula amb els diferents orgànuls cel lulars i la funció que realitzen. 3. Dibuixa una

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 3r ESO B Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Completa el text amb aquestes paraules: moltes / pluricel lular / eucariotes /

Más detalles

Tema 4: La nutrició. Ceip Dr. Sobrequés Bescanó. Coneixement del medi natural- 6è nivell. En aquest tema aprendràs a :

Tema 4: La nutrició. Ceip Dr. Sobrequés Bescanó. Coneixement del medi natural- 6è nivell. En aquest tema aprendràs a : Anomenem nutrició a la transformació de l oxigen i els aliments en matèria per créixer i energia. La nutrició comprèn 4 processos: digestió dels aliments, respiració, circulació de la sang i excreció de

Más detalles

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Presentareu la feina al setembre, el dia de l examen. RECORDEU! Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Aquestes feines

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU

FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU Departament de Física i Química Nom: Curs: FÍSICA I QUÍMICA TERCER D ESO TREBALL D'ESTIU Per recuperar la matèria pendent has de fer aquest quadernet d activitats, complet, totes les preguntes. L has de

Más detalles

L APARELL RESPIRATORI

L APARELL RESPIRATORI L APARELL RESPIRATORI Consta de: a. Vies respiratòries b. Pulmons a. Vies respiratòries Les vies respiratòries estan recobertes per un teixit que té uns petits pèls anomenats cilis i unes glàndules productores

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 110 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Indica les funcions de la membrana cel lular. Té diferents funcions: dóna forma i mobilitat a la cèl lula, rep els estímuls externs i també l

Más detalles

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA (VEURE CALENDARI) PER TAL DE RECUPERAR L ASSIGNATURA DE BIOLOGIA I GEOLOGIA. UNITAT 1. LA SALUT HUMANA 1.

Más detalles

L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS:

L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS: L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS: Funcions L'aparell digestiu té com a funció transformar els aliments en substàncies nutritives simples perquè el nostre organisme pugui assimilar-les i transportar-les

Más detalles

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA QUE ES REALITZARÀ EL DIMECRES 9 DE JULIOL

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA QUE ES REALITZARÀ EL DIMECRES 9 DE JULIOL NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA QUE ES REALITZARÀ EL DIMECRES 9 DE JULIOL A LES 11:30h. PER TAL DE RECUPERAR L ASSIGNATURA DE BIOLOGIA I GEOLOGIA.

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 17-18

FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 17-18 FÍSICA I QUÍMICA FEINA DE PENDENTS 3r D ESO, CURS 17-18 IES PUIG DE SA FONT El Departament de física i química informa que per a poder aprovar l assignatura de Física i química pendent de 3r curs d ESO,

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

2n ESO FEBRER fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so

2n ESO FEBRER fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so TEMA 1: LA MATÈRIA I ELS MATERIALS 1. Indica les coses que estan formades de matèria: fusta llum núvols cuir dolor - intel ligència cotó alcohol so És matèria No és materia 2. Propietats de la matèria.

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria.

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS

LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS UD 10 1. LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS És: HETERÒTROFA: Obtenen matèria orgànica de l exterior alimentant-se d altres éssers vius. AERÒBICA Utilitza oxigen per a trencar molècules de

Más detalles

EL COS HUMÀ - ACTIVITATS

EL COS HUMÀ - ACTIVITATS 1. De què s encarrega la funció de nutrició? Dilluns 23 d abril de 2.012 2. Quins aparells intervenen en la funció de nutrició? 3. En què consisteix la funció de relació? 4. En què consisteix la funció

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

UNITAT 4: La geosfera 1. *Omple el dibuix sobre l estructura interna de la Terra:

UNITAT 4: La geosfera 1. *Omple el dibuix sobre l estructura interna de la Terra: Dossier de recuperació de ciències de la natura de 1r ESO Per tal de recuperar la matèria de ciències experimentals de 1r d ESO que t ha quedat pendent, aquí tens una proposta de quadern que hauràs d imprimir

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

ACTIVITATS RECUPERACIÓ BIOLOGIA TERCER ESO NOM I COGNOMS... ACTIVITATS REFORÇ BIOLOGIA.

ACTIVITATS RECUPERACIÓ BIOLOGIA TERCER ESO NOM I COGNOMS... ACTIVITATS REFORÇ BIOLOGIA. ACTIVITATS REFORÇ BIOLOGIA. 1.- COMPLETEU: El elements químics que formen la matèria dels éssers vius s anomenen...els 4 principals són...si aquest elements s uneixen formen les...que poden ser inorgàniques

Más detalles

Unitat 1. El cos humà

Unitat 1. El cos humà Unitat 1. El cos humà 1. Anomena les parts assenyalades d aquesta cèl lula. Es tracta d una cèl lula eucariota o procariota?raona la resposta. 2. Identifica els orgànuls cel lulars que realitzen les funcions

Más detalles

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ? QUINS TIPUS DE NUTRICIÓ HI HA QUINS SÓN ELS PROCESSOS IMPLICATS EN LA NUTRICIÓ 1. QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ És el conjunt de processos mitjançant els quals

Más detalles

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2016 Competència d interacció amb el món físic Sèrie

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

UNITAT 1: LA CÈL.LULA

UNITAT 1: LA CÈL.LULA UNITAT 1: LA CÈL.LULA 1. Tots els éssers vius estén formats per cèl.lules I aqeustes esten constutiudes per biomolecules. Completa el quare següent basat en les biomolecules. Biomolècules orgàniques Glúcids

Más detalles

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 1

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Competència d interacció amb el món físic Sèrie

Más detalles

TEMA 3: FUNCIÓ DE NUTRICIÓ

TEMA 3: FUNCIÓ DE NUTRICIÓ TEMA 3: FUNCIÓ DE NUTRICIÓ INTRODUCCIÓ 1- Defineix funció de nutrició. 2- Defineix material plàstics i materials energètics. 3- Fes una llista de tots els sistemes i aparells que intervenen en la funció

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE NATURALS. 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta):

DOSSIER D ESTIU DE NATURALS. 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta): INS PERE BORRELL Alumne: Ciències naturals Curs: 1r A DOSSIER D ESTIU DE NATURALS 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta): 2. Defineix: Meteorit: Satèl lit: Asteroide: Estel fugaç: 2.

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 101 Activitat 1 Indica les afirmacions correctes. 1.- El cuc de terra, si es fragmenta en dues parts, cada una d elles és capaç de produir un nou individu. Aquest tipus de reproducció

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L aparell circulatori està format per 1. Cor 2. Vasos sanguinis 2.1 artèries que es ramifiquen en arterioles i aquestes en capil lars arterials 2.2 venes que es ramifiquen en vènules

Más detalles

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses.

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses. LES DISSOLUCIONS Definició: una dissolució és una mescla homogènia formada per un component majoritari, que s'anomena dissolvent, i una o diverses substàncies que es troben dissoltes, que s'anomenen soluts.

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. 3r ESO CIÈNCIES DE LA NATURALESA BIOLOGIA

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. 3r ESO CIÈNCIES DE LA NATURALESA BIOLOGIA DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO CIÈNCIES DE LA NATURALESA BIOLOGIA Nom i Cognoms: Curs: Grup: Institut Puig Castellar Seminari de Biologia i Geologia 1. Dibuixa un esquema de la cèl lula. Indica els següents

Más detalles

LA REPRODUCCIÓ HUMANA

LA REPRODUCCIÓ HUMANA LA REPRODUCCIÓ HUMANA 1. CARACTERÍSTIQUES Fecundació...: l espermatozoide de l home fecunda l òvul dins del cos de la dona. La cèl lula inicial que es forma és el......: Naixem després de desenvolupar-nos

Más detalles

ALIMENTS I NUTRIENTS

ALIMENTS I NUTRIENTS ALIMENTS I NUTRIENTS NUTRICIÓ Funció vital per la qual els organismes obtenen i després fan servir els materials necessaris per a viure. Materials plàstics: són aquells que proporcionen les substàncies

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis QUÈ ÉS UN ÉSSER VIU?

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis QUÈ ÉS UN ÉSSER VIU? CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis QUÈ ÉS UN ÉSSER VIU? 1.* Digueu si les afirmacions següents són certes o falses. 1.1. A mitjan segle XVI ja es va comercialitzar el primer microscopi. 1.2.

Más detalles

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica.

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. 3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. Questionari: 1. Defineix què és un sistema material 2. Què és una propietat extensiva? 3. Què és una

Más detalles

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Competència d interacció amb el món físic Sèrie

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

RECUPERACIÓ BIOLOGIA 3r ESO

RECUPERACIÓ BIOLOGIA 3r ESO RECUPERACIÓ BIOLOGIA 3r ESO Respon a totes aquestes preguntes. Aquest dossier l hauràs de lliurar obligatòriament el mateix dia de l examen de recuperació. Unitat 1. El cos humà 1. Dibuixa la cèl lula

Más detalles

ALUMNES QUE HAN FET 3R ESO A MATEMÀTIQUES

ALUMNES QUE HAN FET 3R ESO A MATEMÀTIQUES MATEMÀTIQUES de la prova de recuperació de setembre a l hora especificada per a la matèria De cada un dels temes següents del teu llibre de text fes un petit resum i fes els exercicis múltiples de cinc

Más detalles

Unitat 1: El manteniment de la vida

Unitat 1: El manteniment de la vida Unitat 1: El manteniment de la vida Activitats per treballar la unitat: Per a que puguis realitzar les activitats és imprescindible llegir primer les fotocopies de la Unitat 1. Llegeix cada apartat i després

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:...

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO IES CAMÍ DE MAR CURS 2016-2017 Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... Instruccions de la tasca a realitzar durant l estiu. Naturals 1r ESO Aquest dossier

Más detalles

L APARELL DIGESTIU. estómac intestí gruixut intestí prim LA BOCA. arrel EL PROCÉS DE LA DIGESTIÓ

L APARELL DIGESTIU. estómac intestí gruixut intestí prim LA BOCA. arrel EL PROCÉS DE LA DIGESTIÓ L APARELL DIGESTIU 1. Escriu cada nom al lloc corresponent. boca faringe esòfag 2. Pinta el dibuix. rosa: la faringe taronja: l esòfag verd: l estómac blau fosc: l intestí gruixut estómac intestí gruixut

Más detalles

Bell-lloc Exercicis 1

Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 1 Bell-lloc Exercicis 2 1. INTRODUCCIÓ. 1. Fes un resum d aquest apartat dels apunts a la llibreta. 2. Observa aquesta fotografia. Aquest animal no ha tingut massa sort. Però sabries

Más detalles

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL.

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL. Nom: Data: Grup: 2n ESO E NOTA LA MATÈRIA 1. Classifica els següents elements en la columna correcta: Longitud, 4 mm 3, ferro, temps, pintura, 7.9 g/cm 3, temperatura, 35 Kg, aigua, 4 m 3, superfície,

Más detalles

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana.

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Efectua els següents canvis d unitats: 5 kg a mg 15 dg a hg 5.000 cm a m 125 cm2 a m2 10 m3 a cm3 6 ml a cm3 2 anys a s 2.000.000

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE. Biologia i geologia

DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE. Biologia i geologia DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE Biologia i geologia JUNTAMENT A AQUEST DOSSIER CAL ENTREGAR UN RESUM DELS TEMES REALITZATS DURANT EL 1R TRIMESTRE: TEMA 1, TEMA 2, TEMA 3 I TEMA 8. 3r ESO Curs: 2014-2015

Más detalles

EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS

EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS 1 EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS La composició de les dissolucions es pot expressar en termes qualitatius o quantitatius. Les expressions quantitatives de la composició

Más detalles

Dossier d estiu de Medi natural, social i cultural. 4t d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi natural, social i cultural. 4t d Educació Primària. 1.- Escriu el nom dels òrgans que coneguis: Aquest és l aparell... Aquest és l aparell... Aquest és l aparell... 2.- Explica què és la NUTRICIÓ:............ 1 3.- Completa les frases amb les paraules següents:

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

L APARELL DIGESTIU. L aparell digestiu consta de : a) Tub digestiu. b) Glàndules acompanyants. c) Vàlvules

L APARELL DIGESTIU. L aparell digestiu consta de : a) Tub digestiu. b) Glàndules acompanyants. c) Vàlvules L APARELL DIGESTIU L aparell digestiu consta de : a) Tub digestiu b) Glàndules acompanyants c) Vàlvules a) Tub digestiu 1. cavitat bucal 2. faringe 3. esòfag 4. estómac 5. intestí prim (duode, jejú, ili)

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl lules

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

Dossier de Recuperació NSTITUT OLIVAR GRAN. CIÈNCIES NATURALS 1r ESO A,B CURS: CURS Alumne/a: Curs i grup:

Dossier de Recuperació NSTITUT OLIVAR GRAN. CIÈNCIES NATURALS 1r ESO A,B CURS: CURS Alumne/a: Curs i grup: CURS: 2014-15 NSTITUT OLIVAR GRAN Dossier de Recuperació CIÈNCIES NATURALS 1r ESO A,B Alumne/a: Curs i grup: IES OLIVAR GRAN DEPARTAMENT DE CIÈNCIES Treball de recuperació de CIÈNCIES NATURALS de 1r ESO

Más detalles

Feina d estiu i Què cal saber

Feina d estiu i Què cal saber Biologia i Geologia 3r ESO Curs 2015-2016 Feina d estiu i Què cal saber Per poder fer l examen de recuperació cal lliurar aquest dossier el dia de l examen completament fet. És condició indispensable presentar

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis. Ones

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis. Ones FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis Ones 1.* Quin és el període d una ona si la freqüència és de 65,4 Hz? 2.** Relacioneu els conceptes amb les definicions corresponents. a) Amplitud b) Longitud d ona

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ Física i Química 2n ESO E

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ Física i Química 2n ESO E DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ Física i Química 2n ESO E NOM: COGNOMS: GRUP: El dossier s ha d entregar el dia de l examen de recuperació de setembre. La nota d aquest dossier representarà un 20% de la

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 2n ESO A, B i D NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de

Más detalles

Quin és el contingut d aquest dossier?

Quin és el contingut d aquest dossier? SES Manuel Carrasco i Formiguera. Curs 2016-2017 INSTRUCCIONS PER RECUPERAR L ASSIGNATURA DE CIÈNCIES EXPERIMENTALS DE 3 ESO. Setembre 2017 Per aprovar l assignatura caldrà resoldre els exercicis que proposo

Más detalles

Subatòmic Atòmic Molecular Cel lular Pluricel lular Població Ecosistema

Subatòmic Atòmic Molecular Cel lular Pluricel lular Població Ecosistema El cos humà 1. Classifica les estructures segons el nivell d organització: protons, mitocondri, fetge, nitrogen, greixos, ramat d ovelles, electrons, aparell de Golgi, formiguer, fageda, pulmons, oxigen,

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO

ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO ACTIVITATS RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 2n ESO 1. Explica què és l univers i tot el que coneguis del Sistema Solar i completa la taula. UNIVERS: SISTEMA SOLAR: 2. Explica què és un solstici i un equinocci.

Más detalles

ANEM A FER UNA OBSERVACIÓ

ANEM A FER UNA OBSERVACIÓ VISITA A L'ESTACIÓ METEOROLÒGICA DE GIRONA. 1 ANEM A FER UNA OBSERVACIÓ Tipus d estació: Dia Hora Observem el cel Cobertura de núvols (octaus) Tipus de núvols Dades actuals Temperatura Humitat Direcció

Más detalles

Escherichia coli. Bacteri simbiont que habita lʼintestí gruixut de molts animals entre ells lʼhome.

Escherichia coli. Bacteri simbiont que habita lʼintestí gruixut de molts animals entre ells lʼhome. 2.2 Teixits Els organismes més simples que existeixen són aquells que estan formats per una única cèl lula. Aquest tipus d organismes s anomenen unicel lulars. Aquesta cèl lula és capaç de fer totes les

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 2012-2013 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup Activitat 1: El telèfon mòbil Observa la figura següent, que representa la càrrega que queda

Más detalles

Feina de recuperació d estiu de Ciències de la Naturalesa de 3r d ESO

Feina de recuperació d estiu de Ciències de la Naturalesa de 3r d ESO Feina de recuperació d estiu de Ciències de la Naturalesa de 3r d ESO L alumnat de 3r d ESO que tingui suspesa Ciències de la Naturalesa ha de presentar un dossier de Biologia i Geologia i un dossier de

Más detalles

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria Gasos, Solucions i estequiometria Equació d Estat dels gasos ideals o perfectes Equació d Estat dels Gasos Ideals. p V = n R T p és la pressió del gas; es mesura habitualment en atmosferes o Pascals en

Más detalles

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents:

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: 1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: a) Està formada per milers de milions d estrelles. b) Orbita entre Mart i Júpiter. c) La Terra només en té un. d) És

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 3r. ESO

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 3r. ESO DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 3r. ESO NOM: COGNOM: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de la nota final.

Más detalles

RECULL D'EXÀMENS i EXERCICIS BÀSICS. Física i Química de 2n ESO a l'ies Vinyet. Curs

RECULL D'EXÀMENS i EXERCICIS BÀSICS. Física i Química de 2n ESO a l'ies Vinyet. Curs RECULL D'EXÀMENS i EXERCICIS BÀSICS Física i Química de 2n ESO a l'ies Vinyet Curs 2010-2011 1r Trimestre 2n Trimestre 3r Trimestre Tema 1: La mesura Tema 2: Les propietats de la matèria Tema 3: La matèria

Más detalles

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components.

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Els components que formen una mescla s'anomenen substàncies pures. Segons el seu aspecte (també aspecte microscòpic)

Más detalles

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc Educació Secundària Obligatòria Consulteu la nostra web: www.centreinteractiudelpeix.org 1. LA PESCA I LA LLOTJA ECOLOGIA DELS ORGANISMES

Más detalles

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA?

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? La Terra és anomenada el Planeta Blau perquè està envoltada d aigua. La capa d aigua o Hidrosfera no és una capa contínua, ja que l aigua es troba distribuïda en diferents

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

Seminari de Biologia i Geologia CRITERIS D'AVALUACIÓ. Curs

Seminari de Biologia i Geologia CRITERIS D'AVALUACIÓ. Curs CRITERIS D'AVALUACIÓ Curs 2017-18 Criteris i activitats d avaluació de Biologia i Geologia de primer d ESO L avaluació inicial es realitzarà mitjançant les activitats indicades pel professor. qüestions

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI NOM... CURS... L'aparell circulatori està format pel cor i els vasos sanguinis. El cor impulsa la sang pels vasos sanguinis, que recorren tot el cos. La funció principal de la circulació

Más detalles