Aprendremquèésun esforçi elsdiferentstipusque hiha. Estudiarem diferents tipus d estructures.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Aprendremquèésun esforçi elsdiferentstipusque hiha. Estudiarem diferents tipus d estructures."

Transcripción

1

2 Què veurem en aquest tema? Aprendrem què és una estructura. Aprendremquèésun esforçi elsdiferentstipusque hiha. Estudiarem diferents tipus d estructures. Identificaremelselementsque aguanten elsesforçosde les estructures. Coneixerem diferents tipus de materials i estructures.

3 1.-Quèsónles estructures? Les estructures són elements resistents que es mantenen estables davant de l acció dels esforços als quals es poden veure sotmesos. Perquè una estructura funcioni correctament ha de ser resistent, rígida i estable. Les forces que actuen sobre una estructura s anomenen càrregues. Les càrregues es reparteixen entre tots els elements de l estructura produïnt diferents tipus d esforços.

4 TIPUS D ESFORÇ TRACCIÓ COMPRESSIÓ FLEXIÓ TORSIÓ CISALLAMENT

5 HI HA 5 TIPUS D ESFORÇOS MECÀNICS: 1.-ESFORÇ DE TRACCIÓ: Un cos està sotmès a un esforç de tracció quan se li apliquen dues forces de sentit oposat que tenen tendència a allargar-lo. 2.-ESFORÇ DE COMPRESSIÓ: Un cos està sotmès a un esforç de compressió quan se li apliquen dues forces de sentit oposat que tenen tendència a aixafar-lo.

6 3.-ESFORÇ DE FLEXIÓ: Un cos està sotmès a un esforç de flexió quan rep una o més forces que tendeixen a doblegar-lo. Exemples: 4.-ESFORÇ DE TALL O CISALLAMENT: Un cos està sotmès a un esforç d cisallament o de tall quan se li apliquen dues forces de sentit oposat que tenen tendència a tallar-lo.

7 5.-ESFORÇOS DE TORSIÓ: Uncosestàsotmèsaunesforçdetorsióquanseliapliquenduesforcesde sentit oposat que tenen tendència a retorçar-lo. Exemples: caragol, eixos de màquines, etc.

8 2.-Quina és la funció de les estructures? Suportar pesos pesos: el pes dels elements sobre l estructura i elpesmateixdel objecteidelapròpiaestructura. Resistir forces externes externes: la paret d una presa suporta la força de l aigua continguda a l embassament, així com una teuladasuportaelpesdelaneuquehihacaigut. Mantenir la forma forma: les estructures han de ser capaçes de suportar pesos i resistir forces sense deformar-se. Servir de protecció protecció: la carcassa d un monitor o d un ordinador protegeix els elements que hi ha al seu interior, així com el xassís d un cotxe protegeix als passatgers.

9

10 3.-TIPUS D ESTRUCTURES Segons els elements amb els que estan construits les estructures es poden classificar en 3 grans grups: 1. Estructures massives. 2. Estructures laminars o de carcassa. 3. Estructures d armadura. 4. Estructures de voltes. 3.1) ESTRUCTURES MASSIVES Són estructures molt pesades i massisses, construïdes amb elements molt grans, amples i resistents. Exemples:

11 3.2) ESTRUCTURES LAMINARS O DE CARCASSA Estan constituïdes per làmines o panells resistents i prims formant carcasses que envolten i protegeixen les peces internes de l objecte. La resistència d aquestes carcasses s aconsegueix donant a les làmines una determinada forma. En són exemples, la carrosseria d un cotxe, una llauna de conserva, la carcassa d un televisor o d un ordinador,...

12 3.3) Estructures d armadura Estan formades per peces com barres, tubs, pilars, bigues o cables units entre sí per formar una espècie d esquelet o armadura. En són exemples les estructures d edificis, ponts metàl lics, grues, torres d alta tensió, gronxadors, carretons de supermercat,... Segons la disposició dels seus elements poden ser: Triangulades: es construeixen mitjançant la unió de barres que van formant triangles.

13 Penjades:elpeséssuportatpercablesqueestanunits aaltreselementsmésrobustoscommursotorres resistents. Entramades: tenen elements verticals i horitzontals que s uneixen entre si formant una espècie de malla. Els elements horitzontals es recolzen en els verticals.

14 3.4) Estructures de voltes En les estructures de volteshipredominen elsarcs, les volteso les cúpules amb elements de subjecció i suport. Aquestselementspoden suportar esforçosde compressióimportants, i el pes dels elements reposa sobre els murs laterals(per això cal reforçar-los amb contraforts o arcbotants). Exemples: Arc romà de Cabanes Entramat de voltes Cúpula de Sant Pere del Vaticà (vista exterior i interior).

15 ELEMENTS D UNA ESTRUCTURA FONAMENTS: base resistent on es recolzen les estructures. Solen estar per sota del nivell de terra. La major part dels edificis s aixequen sobre fonaments de formigó per evitar que s enfonsin pel propi pes. COLUMNES O PILARS: són barres verticals dissenyades especialment per suportar esforços de compressió.

16 BIGUES: són barres horitzontals que estan sotmeses a esforços de flexió. Les diverses plantes d un edifici se suporten amb bigues. ARC: elements en forma de corba que serveix per cobrir un forat entre dos pilars, i que suporta una part de l estructura descarregant el pes als extrems. Arc de Triomf, Paris Arc de Constantí, Roma

17 TIRANTS: són cables o barres que suporten esforços de tracció. Poden ser d acer i serveixen per augmentar la resistència i l estabilitat d una estructura.

18 ESTRUCTURES RESISTENTS El més fonamental és que una estructura aguanti les càrregues (resistència resistència) i que no caigui (estabilitat). Una estructura és resistent quan conserva la seva forma després d aplicar-li càrregues.

19

20 Elements que proporcionen resistència i estabilitat a lesestructures: TRIANGLES: Un triangle és l única estructura geomètrica que no es deforma si se li apliquen forces als costats. I per convertir en estructures rígides un quadrat i un pentàgon

21 CURIOSITAT: Dilatació de la Torre Eiffel El Sol surt per l est i comença a escalfar aquesta cara de la Torre Eiffel. Els perfils de ferro que formen l estructura de la torre es dilaten i obliguen la torre a inclinar-se cap a l oest. A la tarda passa el contrari. El Sol és a l oest i la dilatació dels perfils situats en aquesta banda faquelatorre s inclinicap al est. Aquest fenomen fa que la part més alta de la torre no estigui sobrelaverticaldelpuntmitjàde la base, ja que al llarg del dia es produeixen oscil lacions; a l estiu són més apreciables.

22 ARCS: Un altre element que també aporta resistència a una estructura és l arc, que treballa sotmès a compressió. Aquest element ja va ser utilitzat pels romans perferpontsambpedresimaons. Els arcs romans es mantenen gràcies al suport d un maó Pont Romà d Alconetar, Càceres sobre l altre, i no s utilitza cap adhesiu entre les peces. Al maó central se li diu pedra angular o clau; és el que subjecta l arc i sol ser més gran que la resta. Arc de Titus, Roma

23 ESTRUCTURES ESTABLES Les estructures estables són aquelles que, quan se ls aplica una força, conserven la seva posició. Són estructures inestables les que en aplicar-hi un petit impuls perden l equilibri. L estabilitat està relacionada amb el centre de gravetat. El centre de gravetat és un punt imaginari on estaria tota la massa de l objecte si es pogués comprimir. Quan aquest punt se situa fora de la base de l objecte, aleshores es converteix en inestable i bolca:

24 PERFILS Un altre recurs molt utilitzat per construir estructures són els perfils, que són barres de diferents seccions. Els perfils ens permeten fer les estructures resistents, lleugeres i, alhora, econòmiques. Tipus: Oberts, amb forma de V, T, U, L, X, H. Tancats, amb forma de,,.

- ESTRUCTURES - Les estructures es dividixen en dos grans grups: Les estructures naturals. Les estructures artificials.

- ESTRUCTURES - Les estructures es dividixen en dos grans grups: Les estructures naturals. Les estructures artificials. PRIMER D E.S.O. ESFORÇOS I ESTRUCTURES TECNOLOGIA IES SOLLANA - ESTRUCTURES - Què és un estructura? Definició És un conjunt d elements que: És estable. Suporta el seu propi pes. És resistent als esforços

Más detalles

ESFORÇOS I ESTRUCTURES

ESFORÇOS I ESTRUCTURES ESORÇOS I ESTRUCTURES Observa el teu voltant...alguna vegada t has fixat en que tot allò que t envolta posseeix una estructura? Pensa en el teu cos...si no tinguessis l esquelet, què passaria? Podries

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat Exercici 1 (PAAU 04) La barra prismàtica de la figura, de massa m = 8 kg, s aguanta verticalment sense caure per l acció dels topalls. El topall A és fix i el topall B es prem contra la barra per mitjà

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

TECNOLOGIES Versió impresa MATERIALS: ESTRUCTURES

TECNOLOGIES Versió impresa MATERIALS: ESTRUCTURES TECNOLOGIES Versió impresa MATERIALS: ESTRUCTURES Introducció Quan observem amb atenció el món que ens envolta, podem trobar-hi arbres, closques de cargol, coves amb estalactites i estalagmites, i també

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

CARREGA LES PILES A B C D E F G H I

CARREGA LES PILES A B C D E F G H I Nom i cognoms:............................... Data:......... Curs:.... CARREGA LES PILES Classificació Les estructures tenen per finalitat subjectar elements, mecanismes, objectes, etc. a més de vèncer

Más detalles

SUFICIÈNCIA TECNOLOGIA 3r ESO CURS

SUFICIÈNCIA TECNOLOGIA 3r ESO CURS SUFICIÈNCIA TECNOLOGIA 3r ESO CURS 2014-2015 Nom i cognoms: Curs: 1r Trimestre 1. Contesta les preguntes següents, de les quals només una d elles pot ser vàlida 1.1. La propietat que tenen alguns materials

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

Forces i estructures. clau DeL tema

Forces i estructures. clau DeL tema 3 orces i estructures 1. Les forces 2. Les propietats mecàniques dels materials 3. Esforços 4. Estructures 5. Estructures metàl liques clau DeL tema En el disseny i construcció de qualsevol objecte, aparell

Más detalles

5. Les estructures. Tipus d estructures. Esforços en les estructures. Estabilitat en les estructures. Estructures entramades. Estructures triangulades

5. Les estructures. Tipus d estructures. Esforços en les estructures. Estabilitat en les estructures. Estructures entramades. Estructures triangulades Tipus d estructures Esforços en les estructures Estabilitat en les estructures Estructures entramades Estructures triangulades Estructures laminars 1 COMPETÈNCIES DEL CURRÍCULUM ACTIVITATS CCLI: Competència

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible LA TERRA Tema 2 1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible la vida 1.El planeta Terra -El planeta

Más detalles

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Condició Física La condició física està íntimament relacionada

Más detalles

- ELS MECANISMES DE TRANSMISSIÓ I TRANSFORMACIÓ DEL MOVIMENT -

- ELS MECANISMES DE TRANSMISSIÓ I TRANSFORMACIÓ DEL MOVIMENT - - ELS - Què són els mecanismes? Es poden definir com dispositius que reben una energia d entrada i a través d un sistema de transmissió i/o transformació del realitzen un treball. En els mecanismes podem

Más detalles

ESTRUCTURES METÀL-LIQUES

ESTRUCTURES METÀL-LIQUES ESTRUCTURES METÀL-LIQUES Forces Representació de forces Força és l acció que aplicada sobre un cos que hi origina un canvi en l estat de moviment, de repós, o bé el deforma. Els efectes d'una força sobre

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN

JUNTA UNIVERSAL O CARDAN ELEMENTS DELS DIRECTA Eix: Suport fix de forma cilíndrica que serveix perquè un altre element (roda o politja) giri al seu voltant. Arbre: barra, normalment cilíndrica, que gira i transmet un moviment

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ 5 Diapositiva amb taula Les diapositives d objectes permeten inserir una taula dins la presentació. S entén per taula una quadrícula que es compon

Más detalles

ESTRUCTURES I ESFORÇOS MECÀNICS

ESTRUCTURES I ESFORÇOS MECÀNICS es ill. w -h ra cg.m w w w 1 Explicar els avantatges de la simulació digital d estructures i valorar l ús d aquesta eina informà- ESTRUCTURES I ESORÇOS MECÀNICS tica. Objectius Identificar les forces que

Más detalles

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica.

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica. CONTINGUT EXP. ESCRITA FINAL DEPARTAMENT: TECNOLOGIA MATÈRIA: TECNOLOGIA TEMA: DEURES D ESTIU DE TECNOLOGIA 3r D ESO DATA: JUNY 2017 NOM I COGNOM: GRUP: 3r ESO UNITAT 1 EL METODE DE PROJECTES 1. Completa

Más detalles

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut.

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut. Una cosa curiosa és el que poden fer les altes temperatures, com per exemple, dilatar un material, el coure. En aquest experiment observem aquest fet i tot seguit l expliquem. Material necessari: Un fil

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

UD. 3 Els mitjans de transport

UD. 3 Els mitjans de transport - Tren Terrestres - Tramvia - Metro - Automòbil MITJANS DE TRANSPORT Marítims - Embarcacions Aeris - Avions - Helicopters -Element motriu (motor) ELEMENTS COMUNS - Espai Passatgers Mercaderies - Sistema

Más detalles

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA

SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs MECÀNICA SÈRIE 1 PAAU. LOGSE. Curs 1999-2000 MECÀNICA La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona consta de dues opcions, A o B, entre les quals cal triar-ne

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

La façana doble fulla, esquemes generals de façanes

La façana doble fulla, esquemes generals de façanes FAÇANES DOBLE FULLA INDEX 1. La façana convencional 2. Precedents històrics i exemples actuals 3. Funcionament 1. Aïllament 2. Inèrcia tèrmica 3. Protecció a l aigua 4. Condensacions 4. Materials 5. Recomanacions

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR 1. Idees antigues 2. Origen de l Univers i components 3. El Sistema Solar - Planetes interiors - Planetes exteriors 4. Personatges històrics 1. Idees antigues Des de

Más detalles

TECNOLOGIES 2n CURS TREBALL D ESTIU

TECNOLOGIES 2n CURS TREBALL D ESTIU TECNOLOGIES 2n CURS 2015 2016 TREBALL D ESTIU Per recuperar l'àrea de Tecnologies de 2n d'eso pendent has de realitzar les activitats que se't proposen a continuació. El lliurament d'aquestes activitats

Más detalles

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT ene 27 18:54 1 1. Màquines i mecanismes màquina : conjunt de dispositius creat per realitzar una tasca determinada exemples: rentadora, motor, serra, etc.

Más detalles

a) La fase tecnológica i la fase técnica d un projecte tècnic.

a) La fase tecnológica i la fase técnica d un projecte tècnic. CONTINGUT EXP. ESCRITA FINAL DEPARTAMENT: TECNOLOGIA MATÈRIA: TECNOLOGIA TEMA: DEURES D ESTIU DE TECNOLOGIA 3r D ESO DATA: JUNY 2014 NOM I COGNOM: GRUP: 3r ESO UNITAT 1 EL METODE DE PROJECTES 1. Completa

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

QUINA RELACIÓ HI HA ENTRE L'ELECTRICITAT I EL MAGNETISME?

QUINA RELACIÓ HI HA ENTRE L'ELECTRICITAT I EL MAGNETISME? QUINA RELACIÓ HI HA ENTRE L'ELECTRICITAT I EL MAGNETISME? CORRENTS ELÈCTRICS I CAMPS MAGNÈTICS ELECTRICITAT MAGNETISME ELECTROIMANTS ELECTRICITATS + IMANTS = MOVIMENT MOTORS ELÈCTRICS MAGNETISME ELECTRICITAT

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

La Catedral de Girona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs

La Catedral de Girona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs La Catedral de Girona Quadern de treball dels alumnes Camp d aprenentatge Els Monestirs 1. Com es pot arribar? 1.1 Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos i amb molts elements orientatius)

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

Els materials. i les seves propietats

Els materials. i les seves propietats Els materials i les seves propietats Els materials i les seves propietats Materials Propietats Procedència biològiques químiques físiques materials elaborats matèries primeres densitat tèrmiques elèctriques

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

2. EL MOVIMENT I LES FORCES

2. EL MOVIMENT I LES FORCES 2. EL MOVIMENT I LES FORCES Què has de saber quan finalitzi la unitat? 1. Reconèixer la necessitat d un sistema de referència per descriure el moviment. 2. Descriure els conceptes de moviment, posició,

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

EL CAMP B i la regla de la mà dreta

EL CAMP B i la regla de la mà dreta Escola Pia de Sabadell Física de 2n de Batxillerat (curs 2013-14) E EL CAMP B i la regla de la mà dreta Pepe Ródenas Borja 1 Vectors en 3D 2 Com pot girar una baldufa 3 Producte vectorial i mà dreta 4

Más detalles

UNITAT 5 LA FUSTA (II) Treballar amb la fusta

UNITAT 5 LA FUSTA (II) Treballar amb la fusta UNITAT 5 LA FUSTA (II) Treballar amb la fusta 1. Marcar i Serrar MARCAR: Abans de tallar la fusta tenim marcar el traç que ens guiarà el tall. Per marcar ens farem servir de llapis i estris per mesurar

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

Estructures. Competències en construcció. La bastida

Estructures. Competències en construcció. La bastida 1 Estructures Competències en construcció La bastida Les bastides són estructures provisionals, auxiliars, amb les quals es poden fer des de torres fins a passarel. les o ponts. És per aquest motiu que

Más detalles

EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL:

EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: EL MOTOR DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL: LA MÀQUINA DE VAPOR VISITA AL MUSEU NACIONAL DE LA CIÈNCIA I DE LA TÈCNICA DE CATALUNYA (Terrassa) Jordi Regalés LA MÀQUINA DE VAPOR: ENERGIA PER A LA FÀBRICA TÈXTIL

Más detalles

UNITAT UNIFICAR ESTILS

UNITAT UNIFICAR ESTILS UNITAT UNIFICAR ESTILS 2 Columnes Una altra de les opcions de format que ens ofereix Ms Word és poder canviar el nombre de columnes de tot el document o d una secció. Per defecte, quan creem un document

Más detalles

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes

Màquines Simples. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Baix Montseny. Tipus de document: Dossier i problemes Màquines Simples Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier i problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4rt Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM Revisat per: [si cal]

Más detalles

APOGES BÀSIC. És necessari que l instal lador tingui drets d administrador a la màquina.

APOGES BÀSIC. És necessari que l instal lador tingui drets d administrador a la màquina. APOGES BÀSIC 1. Introducció: Apoges Bàsic és un programa escriptori que té com a objectiu la visualització de les dades del Sistema d Informació Geogràfica de identificació de Parcel les agrícoles (SIGPAC),

Más detalles

MÀQUINES SIMPLES I ELEMENTS DE MÀQUINES

MÀQUINES SIMPLES I ELEMENTS DE MÀQUINES UNITAT 10 MÀQUINES SIMPLES I ELEMENTS DE MÀQUINES TECNOLOGIA INDUSTRIAL 1 BATXILLERAT Sistemes mecànics Una màquina és un sistema que està format per un o més conjunts mecànics amb parts mòbils i, eventualment,

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl lules

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

UD 6. Expressió corporal

UD 6. Expressió corporal Àrea: psicomotricitat Curs: educació infantil Nº Sessions: 4 Objectius: - Representar moviments. - Representar objectes, accions, situacions tan individualment com en grup. - Complir les normes Metodologia:.

Más detalles

Departament de Tecnologia. ESTRUCTURES. ESTRUCTURES

Departament de Tecnologia. ESTRUCTURES. ESTRUCTURES ESTRUCTURES 1. Introducció: L estructura la podem definir com el conjunt d elements simples disposats de manera que donen rigidesa i permeten suportar sense trecar-se les càrregues o esforços a què es

Más detalles

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D 1/8 Es disposen en grups de tres o quatre i se ls fa lliurament del dossier. Potser és bona idea anar donant per parts, segons l

Más detalles

Mini Aerogenerador kit C-0207

Mini Aerogenerador kit C-0207 Mini Aerogenerador kit Aquest mini aerogenerador que has de muntar, produeix prou energia elèctrica per il luminar els leds lluminosos que porta inserits a la carcassa i que avisa de la presència del vent.

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament La Força LA FORÇA Això és el bàsic La Força i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Força Com millorar la Força Definició Tipus Criteris per al treball de Força Mètodes d entrenament Força

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Matemàtiques Convocatòria ordinària. 2004. 1. A l esquerra teniu

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Tecnologia industrial Sèrie 2

Tecnologia industrial Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2016 Tecnologia industrial Sèrie 2 SOLUCIONS,

Más detalles

Santa Maria del Pi Barcelona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs

Santa Maria del Pi Barcelona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs Santa Maria del Pi Barcelona Quadern de treball dels alumnes Camp d aprenentatge Els Monestirs 1. Com es pot arribar? 1.1 Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos i amb molts elements

Más detalles

UNITAT TAULES DINÀMIQUES

UNITAT TAULES DINÀMIQUES UNITAT TAULES DINÀMIQUES 3 Modificar propietats dels camps Un cop hem creat una taula dinàmica, Ms Excel ofereix la possibilitat de modificar les propietats dels camps: canviar-ne el nom, l orientació,

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 46 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Digues quatre substàncies de la naturalesa que van ser proposades pels grecs com a constituents de la matèria. L aigua, l aire, la terra i el foc.

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2011 QÜESTIONS A) Dos blocs es mouen per l acció de la força F sobre un terra horitzontal sense fregament tal com es veu a la figura, on T és la tensió de la corda que uneix els dos cossos. Determineu la relació

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

Perquè volen els avions?

Perquè volen els avions? Perquè volen els avions? L any 1738 un científic suís, anomenat Daniel Bernoulli, va demostrar que en augmentar la velocitat d un fluid (aire, aigua, oli,...) disminueix la pressió que exerceix. Això és

Más detalles

TORRE EIFFEL GUSTAVE EIFFEL. Arquitectura francesa del ferro ( ). 324 m d alçària. París.

TORRE EIFFEL GUSTAVE EIFFEL. Arquitectura francesa del ferro ( ). 324 m d alçària. París. TORRE EIFFEL GUSTAVE EIFFEL Arquitectura francesa del ferro (1887-1889). 324 m d alçària. París. ALEXANDRE GUSTAVE BONNICKHAUSEN EIFFEL (1832, Dijon 1923, París). Enginyer i industrial francès, expert

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

Santa Margarita de la Cot. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs

Santa Margarita de la Cot. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs Santa Margarita de la Cot Quadern de treball dels alumnes Camp d aprenentatge Els Monestirs 1. Com es pot arribar 1.1 Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos i amb molts elements orientatius)

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles