Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI"

Transcripción

1 Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI 1.2 LA MONARQUIA LA MONARQUIA: Va de l any 753 ac al 509 ac Roma va ser governada inicialment per monarques. Van ser un total de 7, quatre lla9ns i tres etruscos. Aquests monarques eren escollits pels patricis (el grup social privilegiat i poderós). Eren ajudats pel SENAT (format pels represenants de més edat de les famílies patrícies). Els reis i el Senat molt sovint estaven enfrontats, ja que tots volien el màxim poder. Finalment, l any 509 ac, els patricis van aconseguir fer fora els etruscos i el seu rei Tarquini el Superb. Així desapareixia la monarquia romana i començava una nova forma de govern: la República. 1.3 LA REPÚBLICA LA REPÚBLICA: Va de l any 509 ac al 27 ac * En aquest període, Roma va aconseguir: 1- Unificar polí9cament la península itàlica. 2- Iniciar la conquesta del món mediterrani. * La República era governada per tres ins9tucions principals: 1- Els comicis: assemblees de par9cipació ciutadana en les quals s aprovaven les lleis i elegien les autoritats de la República. 2- Els magistrats: Els més importants eren els cònsols que manaven l exèrcit i convocaven les assemblees. 3- El senat: Format per 300 membres que exercien el càrrec per tota la vida. Era l assemblea més important. 2.2 L IMPERI L IMPERI: Va de l any 27 ac al 476 dc L any 27 ac Octavi August es va proclamar emperador. Així, el poder militar, polí9c i religiós es concentraria,a par9r d ara, en una sola persona. El Senat va con9nuar exis9nt, però va perdre influència i autoritat. Durant l Imperi va con9nuar l expansió territorial de Roma, que va sotmetre tot el món mediterrani (d aquí l expressió mare nostrum ), i va arribar fins als rius Rin i Danubi pel nord i fins a Gran Bretanya per occident. L any 476 dc els pobles germànics van envair Roma i van posar fi a l Imperi romà d Occident (aquesta no va ser però la única causa de la desaparició d aquesta part de l imperi Unitat 12).

2 1.1 EL NAIXEMENT DE ROMA: Al s. VIII ac la península itàlica estava habitada per diversos pobles que no tenien cap lligam entre ells.. A la regió del Laci (on es fundaria posteriorment la ciutat de Roma) hi habitaven els lla9ns, que es van enriquir molt gràcies al comerç perquè aquella era una zona de pas entre el nord i el sud de la península. Els lla9ns van fundar set poblats en set turons, que més endavant es van unir i van formar la ciutat de Roma. Segons la llegenda, Roma va néixer l any 753 ac. LA MONARQUIA: Va de l any 753 ac al 509 ac RECORDA! Roma va ser governada inicialment per monarques. Van ser un total de 7, quatre lla9ns i tres etruscos. Aquests monarques eren escollits pels patricis (el grup social privilegiat i poderós). Eren ajudats pel Senat (format pels represenants de més edat de les famílies patrícies). Els reis i el Senat molt sovint estaven enfrontats, ja que tots volien el màxim poder. Finalment, l any 509 ac, els patricis van aconseguir fer fora els etruscos i el seu rei Tarquini el Superb. Així desapareixia la monarquia romana i començava una nova forma de govern: la República. 1.3 LA SOCIETAT ROMANA: Pel que fa a la par9cipació en la vida polí9ca, els habitants de Roma no tenien els mateixos drets. La societat es dividia en tres grups fonamentals: Els patricis: Ciutadans rics, amb terres i ramats. Es reservaven tots els càrrecs polí9cs i administra9us. Els plebeus: Eren pagesos pobres i artesans. estaven obligats a pagar impostos, fer de soldats a l exèrcit, però no tenien drets polí9cs, és a dir, no podien tenir cap càrrec ni elegir-ne, ni votar les lleis. Aquesta situació era injusta i va provocar moltes revoltes i lluites fins que, al segle V ac es va crear la figura del tribú de la plebs, que els representava polí9cament. Finalment, al segle III ac els plebeus van aconseguir tenir els mateixos drets polí9cs que els patricis. Els esclaus: aquest grup no par9cipava de la vida polí9ca I mai va tenir cap 9pus de dret (més informació sota el glossari).

3 LA REPÚBLICA: Va de l any 509 ac al 27 ac Recorda! * En aquest període, Roma va aconseguir: 1- Unificar polí9cament la península itàlica. 2- Iniciar la conquesta del món mediterrani. * La República era governada per tres ins9tucions principals: 1- Els comicis: assemblees de par9cipació ciutadana en les quals s aprovaven les lleis i elegien les autoritats de la República. 2- Els magistrats: Els més importants eren els cònsols que manaven l exèrcit i convocaven les assemblees. 3- El senat: Format per 300 membres que exercien el càrrec per tota la vida. Era l assemblea més important. 2.1 LA CRISI DE LA REPÚBLICA: Aquesta expansió territorial va dur a la República a una crisi profunda. El govern de la República, el Senat, es va mostrar incapaç de controlar la situació i de governar tots els territoris conquerits. Aquesta situació va donar l oportunitat a diferents famílies nobles que tenien els seus propis exèrcits per agafar protagonisme. Això va originar guerres civils i governs personals que es van posar per damunt del Senat en el govern de la República. Després d uns quants anys de guerres civils, el general Juli Cèsar va aconseguir derrotar els altres generals, i va intentar conver9r-se en rei (això hagués volgut dir tornar a la monarquia), però va ser assassinat l any 44 ac, víc9ma d una conspiració republicana que tenia por del poder excessiu que acumulava i que pogués arribar a conver9r-se en emperador. En aquest període, Roma va passar de ser una pe9ta ciuta a conver9r-se en la capital d un gran imperi. Aquesta expansió no va ser gens fàcil i va ser conseqüència d un seguit de guerres. 2.1 L EXPANSIÓ TERRITORIAL DURANT LA REPÚBLICA: * Un cop controlada la Itàlia peninsular (havent vençut els etruscos i altres pobles itàlics + la Magna Grècia), els romans van entrar en contacte amb un nou rival: Cartago (que aleshores era la potència més important del Mediterrani occidental) (mirar glossari). Roma i Cartago es van enfrontar en les guerres púniques (els romans anomenaven púnics als cartaginesos), que van durar més de 100 anys. Finalment, en la tercera guerra púnica Cartago va ser destruïda i conver9da en una província romana més. Roma va con9nuar llavors la seva expansió territorial amb la conquesta de la península Ibèrica (Hispània), la Gàl.lia, Grècia, l actual Turquia, Síria i Egipte (veure mapa pàg. 265).

4 L IMPERI: Va de l any 27 a.c. al 476 d.c. Recorda! L any 27 ac Octavi August es va proclamar emperador. Així, el poder militar, polí9c i religiós es concentraria,a par9r d ara, en una sola persona. El Senat va con9nuar exis9nt, però va perdre influència i autoritat. Durant l Imperi va con9nuar l expansió territorial de Roma, que va sotmetre tot el món mediterrani (d aquí l expressió mare nostrum ), i va arribar fins als rius Rin i Danubi pel nord i fins a Gran Bretanya per occident. L any 476 dc els pobles germànics van envair Roma i van posar fi a l Imperi romà d Occident. 2.2 LORGANITZACIÓ DE L IMPERI: El moment en què es va produïr la màxima expansió territorial coincideix amb el regnat de l emperador Trajà ( dc). Al llarg de dos segles (200 anys), l Imperi va viure una època de pau coneguda amb el nom de pax romana. L imperi romà es va dividir en unes 50 províncies. Al capdavant de cada província hi havia un PRETOR (glossari), designat per l emperador i encarregat de fer-hi complir les seves ordres. La unitat d aquest imperi tan gran s aconseguí a través d una complicada xarxa de camins o vies, que comunicaven tots els racons de l imperi amb la capital. El poderós exèrcit romà, les LEGIONS, estava molt ben organitzat i també va contribuïr a aquesta unitat de l imperi.

5 Quan els romans van arribar a la península Ibèrica, aquest territori estava poblat per celtes, que n ocupaven el centre i el nord (que també estava ocupat pels vascons), els ibers, que habitaven la zona oriental Una cultura avançada: 3- Els ibers La societat ibera s estenia des d Andalusia fins al sud de França (veure mapa pàg. 268). Aquesta cultura va sorgir de l evolució dels pobles indígenes, influits també per grecs i fenicis, que comerciaven amb ells. Es tractava d un conglomerat de tribus amb caracterís9ques culturals similars, però que mai van cons9uir cap unitat polí9ca. Un dels aspectes més destacats de la seva cultura era l escriptura (tot i que avui encara no ens és possible traduïr-ne els textos). Prac9caven una religió basada en el culte a la natura. També adoraven uns déus protectors i benefactors pels quals sacrificaven animals. També rendien culte a divinitats relacionades amb la fer9litat. Com que la seva població va anar en augment, i els recusos van començar a escassejar, sembla que entre els ibers van ser freqüents la guerra i el pillatge (robatoris). La cultura ibèrica va exis9r fins cap a l any 50 ac, quan la fundació de noves ciutats romanes va fer que s abandonessin els poblats i els seus habitants s integressin a la vida romana Economia i societat: *Els ibers van ser el primer poble de la península Ibèrica en u9litzar el ferro. *L agricultura era la base de la seva economia. També es van desenvolupar molt l ac9vitat tèx9l, la metal.lúrgia i la ceràmica. Van prac9car el comerç amb grecs, fenicis i cartaginesos, i van arribar a encunyar monedes pròpies. La societat ibera estava fortament jerarquitzada (organitzada per ordre d importància social). Al capdamunt de la piràmide social hi havia els cabdills, que eren escollits entre l aristocràcia guerrera.

6 Catalunya va ser el primer lloc de la península que els romans van ocupar. Aquesta conquesta va ser força ràpida (al contrari que l ocupació romana del nord de la península, que va ser més lenta i difcil). 4- La conquesta romana de Catalunya 4.1. Els romans arriben a Catalunya: Com va començar la conquesta? Com ja saps, Cartago i Roma es van enfrontar a la península ibèrica en la segona guerra púnica ( ac). En aquesta guerra, l exèrcit cartaginès, comandat per Anníbal, va voler ocupar la península itàlica. La resposta dels romans va ser enviar una expedició militar, dirigida pel general romà Gneu Corneli Escipió va desembarcar a Empúries, que era una ciutat aliada dels romans, per defensar-la. Aquest desembarcament dels romans a la península va permetre als romans conquerir Cartago Nova (l actual Cartagena), que estava en mans dels cartaginesos. Els cartaginesos van ser expulsats doncs de la península Ibèrica, i així va començar la conquesta romana d Hispània (que és el nom que van donar els romans a la península). Primeres divisions provincials d Hispània: Per facilitar el govern de les terres que conquerien, els romans van dividir el seu territori en províncies. 1- Inicialment, Hispània va ser dividida en dues províncies: *la Citerior, que incloïa el territori que ocupa avui Catalunya. *la Ulterior. 2- Posteriorment, en època d Octavi August, Hispània va ser dividida en tres províncies: *la Tarraconense, amb capital a Tarraco (Tarragona) *la Bèica, amb capital a Corduba (Còrdova) *la Lusitània, amb capital a Emèrita Augusta (Mèrida) 4.2. La resistència ibera: * Els ibers estaven molt dividits: en general les tribus del litoral eren aliades de Roma i les de l interior donaven suport a Cartago. L any 197 ac va escalatar al territori de l actual Catalunya una rebel.lió generalitzada de les tribus ibèriques contra Roma per causes polí9ques i econòmiques (descontentament de les tribus pels impostos imposats per Roma i incompliment d acords polí9cs) Aquesta revolta va ser esclafada amb gran duresa per un poderós exèrcit romà. Per consolidar el seu domini sobre aquests territoris, Roma va establir a Hispània nombrosos colons, la majoria an9cs legionaris. De mica en mica la població ibera va anar adoptant tots els aspectes de la de la civilitazció romana, inclosa la llengua, el llas. Així, els habitants de la península van deixar de ser ibers i es van conver9r de mica en mica en hispanoromans.

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira Bloc 5 Roma i la Hispània romana Begonya Mira Índex 5.1. Localització i cronologia. 5.1.1 Etapes: Monarquia, República i Imperi. 5.2 Organització política, econòmica i social. 5.3 Expansió de l Imperi:

Más detalles

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI Alumne/a... 1r de Secundària A B C CIÈNCIES SOCIALS 1r ESO Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI 1- ELS ORÍGENS DE ROMA En el segle VIII ac, a la península Itàlica, a la regió del Laci i a prop del riu Tíber,

Más detalles

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix On i quan van aparèixer les primeres formes d escriptura? Què suposen les

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó?

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg. 78 1.- Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? 2.- Què va passar a finals del segle XIV? Pàgs. 80-81 1.- Què era el catarisme? 2.- Què va

Más detalles

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS TEMA 8 ELS REIS CATÒLICS TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS LA MONARQUIA AUTORITÀRIA : ELS REIS CATÒLICS 1.- Pinta els diferents regnes peninsulars amb els mateixos colors del mapa de la pàg. 130. Pàgs.

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

L edat moderna (II) La monarquia hispànica

L edat moderna (II) La monarquia hispànica En aquest tema aprendràs que : Amb el casament dels Reis Catòlics, a finals del SXV va començar un procés d unificació dels regnes peninsulars. Durant bona part de l edat moderna, l imperi hispànic fou

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte Les primeres civilitzacions L escriptura Una societat complexa Desenvolupament d una cosmogonia pròpia (religió) Divisió de la societat en classes

Más detalles

2 ESO Geografia i Història

2 ESO Geografia i Història 2 ESO Geografia i Història El regne germànic: els visigots a Hispània Setembre 2016 El regne germànic: els visigots a Hispània 2 ESO Geografia i Història Setembre 2016 1 / 17 Alta edat mitjana Grans invacions

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent:

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1 Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1453 476 inici divisió alta edat mitjana / baixa edat mitjana fi nal cap a l any 1000 revolució feudal Edat mitjana Esdeveniment

Más detalles

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric.

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Curs: 1º ESO. Continguts Currículum: La Hispania Romana, LA CONQUESTA DE HISPANIA. INTRODUCCIÓ. Un dels trets més significatius de la civilització romana

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA...

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA... DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA... TRIMESTRE I 1 Relaciona cadascun d aquests mots amb la seva definició. Recorda que, en grec, κράτος (krátos) significa poder

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda)

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) MESOPOTÀMIA I EGIPTE Pàgs. 152 1.- Fixa t en el mapa i escriu els noms de MESOPOTÀMIA i EGIPTE. Pinta Egipte de color vermell i Mesopotàmia de color groc. Pàgs. 154-155 2.-A on va sorgir la primera civilització

Más detalles

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar.

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. Tema 7 La prehistòria 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. 2. Quin nom rep el primer avantpassat de l ésser humà? 3. Quin

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc ELS ROMANS ÍNDEX QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc Fundació de ROMA OCTAVI AUGUST 1r emperador romà Caiguda

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL. Roma

EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL. Roma EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL Roma EL FINAL DE L EDAT ANTIGA: LA CIVILITZACIÓ ROMANA L intent fallit de Constitució Europea feia menció al passat clàssic d Europa que començà amb la civilització grega i

Más detalles

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011 FITXES LOCALS 1 CAS: FLIX DADES BÀSIQUES Superfície: 116,9 km 2 Població: 4.61 habitants (21) Nombre d empreses: 296 (21) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 211 2 EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ Evolució 425 42 428 Comparativa

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític?

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? Pàgs. 132-133 1.- Què és la Prehistòria? LA PREHISTÒRIA 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? 4.- Analitza el mapa de la pàg. 132 i explica a quina zona del món podem situar el naixement de

Más detalles

La revolució americana. La independència dels Estats Units

La revolució americana. La independència dels Estats Units La revolució americana La independència dels Estats Units Causes de la revolució La revolta es va produir després de la guerra que Anglaterra havia mantingut amb França (Guerra dels 7 anys) Aquesta guerra

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Aquest dimecres 27 d abril ha estat la jornada central de l objecció de consciència a les proves de tercer de

Más detalles

En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó

En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó Existeixen moltes tradicions que, tot i estar molt arrelades a un poble, el seu origen, pel que recorda la memòria col lectiva,

Más detalles

Tema 5 : L edat antiga

Tema 5 : L edat antiga En aquest tema aprendràs que : L edat antiga és la segona etapa de la història de la humanitat. Comença amb l aparició de l escriptura i acaba amb la caiguda de l imperi romà d occident. La península ibèrica

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 6è Medi - UD 12 L edat mitjana i l edad moderna Llagostí L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 1. L edat mitjana a Europa /1 Any 476: caiguda de l Imperi romà Els pobles germànics

Más detalles

Segle XVII A Europa es van produir al segle XVII importants transformacions. Les principals van ser les següents: l'hegemonia francesa va substituir a l'espanyola la monarquia absoluta, representada

Más detalles

Van construir les primeres ciutats planificades i van formar els primers estats (països).

Van construir les primeres ciutats planificades i van formar els primers estats (països). L'edat antiga El fet històric important que marca el pas de la prehistòria a l'edat Antiga és el descobriment de l'escriptura. Aquesta etapa de la història acaba amb la caiguda de l'imperi romà (any 476).

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents 23 de juliol del 2009 Padró d habitants residents a l estranger 2009 Catalunya té 144.002 ciutadans que resideixen a l estranger habitualment França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

Tema 4 (I) :Les fonts de la història

Tema 4 (I) :Les fonts de la història En aquest tema aprendràs que : Per conéixer el passat cal investigar a partir de les restes i els documents que es conserven. Els arqueòlegs i els historiadors són els encarregats d investigar les fonts

Más detalles

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig LA MONARQUIA HISPÀNICA (1469-1714) Història 3r ESO LA MONARQUIA HISPÀNICA És la unió dinàstica dels reis catòlics (Aragó i Castella) sota l hegemonia castellana. S implantà una monarquia autoritària (poder

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

CANAL REUS TV

CANAL REUS TV CANAL REUS TV 19.04.2017 http://www.canalreustv.cat/noticies/professor-pedro-nueno-enceta-la-commemoracio-dels-10-anys-secot "Durant aquests 10 anys de crisi hem intentant ajudar amb la nostra experiència

Más detalles

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 5 --- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 1 El català, llengua plenament oficial del club. Vetllar perquè la llengua catalana sigui en tots els àmbits la llengua realment

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 13 (tretze) LA LÍNIA DEL TEMPS Dels primers caçadors al temps actual Nom i cognoms 4t curs L ORIGEN DE LA TERRA Al principi es va formar la terra. Desprès

Más detalles

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c)

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) 1. Presentació 2. Temps d estudi 3. Medi natural: Territori 4. Evolució històrica: Fets i etapes 5. Economia 6. Societat 7. Religió 8. Lletres I ciències 9. Art 10. Invasions

Más detalles

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU 2017 - VORAMAR PRIMERA SETMANA COMENÇA L AVENTURA Ara és el moment de tornar a l'illa d'ítaca on l'espera la seva dona Penèlope i el seu fill Telèmac. Ulisses abans d'endinsar-se

Más detalles

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a 1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a mitjan segle XIII: Ara, contesta les preguntes següents: Quines comunitats autònomes actuals corresponen aproximadament

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS

PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS LES ETAPES INICIALS Les primeres restes de presència humana a les Balears s han datat cap el 7200 ac a Esporles (cova de Canet). Altres restes entorn del 5000 a Valldemossa

Más detalles

Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac. petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu

Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac. petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu CONTE: EL PETIT DRAC VERDET Sant Jordi 2009 Primer curs Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu de Lleida. Tot el

Más detalles

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011 PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2011 RESULTATS PER CENTRE Hospital de la Santa Creu i Sant Pau UP 772 Àrea Sanitària Divisió

Más detalles

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7.

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. ESPANYA I CATALUNYA » 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. MIGRACIONS TRANSOCEÀNIQUES » La densitat

Más detalles

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de INDEX 1- Definició 2- Objectius 3- Avantatges 4- Història De La UE_1 5- Història De La UE_2 6- Institucions De La UE 7- El Consell Europeu Es L'órgan 8- La Comissió Europea 9- El Tribunal De Justícia Europeu

Más detalles

Espanya al segle XIX. protagonistes

Espanya al segle XIX. protagonistes Espanya al segle XIX protagonistes Carles IV Nom: Carles IV Pseudònim: El caçador Data de naixement: 11 de noviembre de 1748 Data de la mort: 20 de gener de 1819 Càrrec: rei d Espanya 14 de desembre de

Más detalles

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya 1. Edad antiga. Cap a l any 196 abans de Crist, els romans dominaven dues zones en la península Ibèrica que denominaven en llatí Provincia Hispania

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA LECTURA A L AULA MATERIAL ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Observa el dibuix de la portada i contesta: a) Qui poden ser aquests dones? b) Com van vestides i què creus que fan? c) En què es veu que

Más detalles

Utilitza el teu poder

Utilitza el teu poder Utilitza el teu poder Tu pots decidir qui dirigeix Europa Al maig tu podràs, juntament amb altres 400 milions de ciutadans, elegir els nostres diputats al Parlament Europeu. Aquestes seran les vuitenes

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

Quasi be tothom que ens dediquem a la recerca dels nostres avantpassats hem consultat alguna vegada els fogatges:

Quasi be tothom que ens dediquem a la recerca dels nostres avantpassats hem consultat alguna vegada els fogatges: Introducció Els fogatges de 1497 i 1553 van ser estudiats i transcrits per en Josep Iglésies i Fort (1902-1986). Els treballs van ser publicats per la Fundació Salvador Vives Casajoana, i editats per en

Más detalles

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat.

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. (1798 1857) Es va proposar com a objectiu comprendre científicament la societat per després reorganitzar-la sobre bases

Más detalles

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ Per a la futura fusió de la XCT i la XVAC s està duent a terme un procés participatiu que recull les opinions dels membres i socis d

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

_HISTÒRIA!DE!L ART:!PANTEÓ!D AGRIPA!

_HISTÒRIA!DE!L ART:!PANTEÓ!D AGRIPA! _HISTÒRIADEL ART:PANTEÓD AGRIPA TREBALLFINALARQUITECTURA AlbertGomezSubarroca 2ndeBATX Històriadel Art EASDONDARA Curs2015D2016 AlbertGomezSubarrocaEASDONDARA2015D2016 1 H.ART:PANTEÓ ÍNDEX 1. CATALOGACIÓ...2

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys.

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. I no tots els països van començar en el mateix moment a recollir-les.

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per LA PREHISTÒRIA Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per poder estudiar-lo millor. PREHISTÒRIA (des de fa 5m d anys fins 3.000 a.c ) EDAT ANTIGA (des de 3.000 a.c fins al segle V d.c)

Más detalles

BREU DE DADES ANY D ELECCIONS LES ELECCIONS AUTONÒMIQUES: RESULTATS

BREU DE DADES ANY D ELECCIONS LES ELECCIONS AUTONÒMIQUES: RESULTATS BREU DE DADES - 25 2015. ANY D ELECCIONS LES ELECCIONS AUTONÒMIQUES: RESULTATS GESOP, Gabinet d Estudis Socials i Opinió Pública, S.L. C/ Llull 102 5a planta 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 485

Más detalles

DESTROSSA AQUEST PAÍS

DESTROSSA AQUEST PAÍS DESTROSSA AQUEST PAÍS FRANCESC PUIGPELAT COL LECCIÓ CLÀSSICA PRIMERA EDICIÓ: MARÇ DEL 2016 FRANCESC PUIGPELAT, 2016 COLUMNA EDICIONS LLIBRES I COMUNICACIÓ, S.AU. AV. DIAGONAL, 662-664 - 08034 BARCELONA

Más detalles

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 1 Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 2 1. Distribució de la població mundial. A partir del document, respon: a) Classificació.

Más detalles

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom 01 INTRODUCCIÓ Normes viàries i civisme Ser un vianant autònom Les normes viàries són regles que tots hem de seguir, tant els vianants com els conductors i els passatgers. Quan siguis a la ciutat amb els

Más detalles

Conèixer els catalans d abans de 1714

Conèixer els catalans d abans de 1714 bé per considerar-se n per incorporació Si volem decidir adequadament què volem ser, hem de saber qui érem Si volem decidir conscientment on volem anar, hem de saber d on venim La nostra força està en

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE Noor Benghanou Kouiyed MENDEL L ÈPOCA ANTERIOR A MENDEL Es creia en la teoria genètica de la mescla. En que els descendents presentaven les característiques intermèdies dels

Más detalles

Preguntes més freqüents

Preguntes més freqüents Preguntes més freqüents Què he de fer per avançar les meves factures? 1. Donar-se d alta a BBVA net advance..4 2. Activar/signar el contracte d avançament de factures de cada client 5 3. Sol licitar l

Más detalles

Creixement Econòmic: Fets importants

Creixement Econòmic: Fets importants Creixement Econòmic: Fets importants (1) Creixement Mundial de Llarg Plaç (2) Creixement Estable als EEUU? (3) Efecte de Llarg Plaç del Diferencial de Creixement (4) Creixement Econòmic d Espanya comparat

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.es Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

Dossier de preparació per la prova de socials Set 2015

Dossier de preparació per la prova de socials Set 2015 DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs 2014-2015 CIÈNCIES SOCIALS 1r ESO 1r ESO A: Dossier de preparació per la prova de socials Set 2015 1r ESO Grup A ÉS IMPORTANT I INDISPENSABLE PER APROVAR, PRESENTAR

Más detalles

El tramvia de Barcelona transporta més de 200 milions de viatgers en 10 anys de servei

El tramvia de Barcelona transporta més de 200 milions de viatgers en 10 anys de servei El tramvia de Barcelona transporta més de 200 milions de viatgers en 10 anys de servei Des de la reintroducció del tramvia a la regió metropolitana de Barcelona el 3 d abril de 2004, aquest mode de transport

Más detalles

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de TASQUES D ESTIU 2017 Ciències Socials 2n Curs d ESO Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de l examen per poder aprovar la matèria. TEMA 1: DEL MÓN ANTIC AL MÓN MEDIEVAL 1. Indica si

Más detalles

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Tema 9 L ORGANITZACIÓ DE LA SOCIETAT ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Organització Territorial Institucions Catalanes Els Símbols: oficials i tradicionals. El català ORGANITZACIÓ POLÍTICA D ESPANYA Organització

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

Obriu la vostra caixa i observeu tot el que hi ha dins. Sabríeu dir que és, tot això?

Obriu la vostra caixa i observeu tot el que hi ha dins. Sabríeu dir que és, tot això? 1 Obriu la vostra caixa i observeu tot el que hi ha dins. Sabríeu dir que és, tot això? A la vostra caixa s'ha colat un intrús... una eina que no es va fer servir a la Prehistòria, ni tampoc la van emprar

Más detalles

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY Cada divendres a l hora del pati la Lídia i jo anem a la biblioteca de l escola per tornar els llibres que hem llegit aquella setmana

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Història Sèrie 2 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 Mancomunitat de Catalunya Article 1. Les províncies de Barcelona, Girona, Lleida

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles