1. La divisió del sistema nerviós 2. El mapa del cervell: les funcions psíquiques 3. La neurona i la transmissió de l impuls nerviós 4.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "1. La divisió del sistema nerviós 2. El mapa del cervell: les funcions psíquiques 3. La neurona i la transmissió de l impuls nerviós 4."

Transcripción

1 1. La divisió del sistema nerviós 2. El mapa del cervell: les funcions psíquiques 3. La neurona i la transmissió de l impuls nerviós 4. Tècniques per a l estudi del cervell 5. El sistema endocrí

2

3 Funció general: connectar l encèfal amb totes les parts del cos, al seu través es dóna la conducció d impulsos nerviosos (dels nervis del cos cap al cervell i del cervell cap a qualsevol part del cos). - Funció pròpia: l acte reflex. No és voluntari i té la funció de protegir el cos d agressions externes (estructura molt senzilla, intervé una via aferent o impuls sensorial, la medul la i una via eferent o motora).

4 - Consta de cinc parts bàsiques que s han anat desenvolupant en els animals al llarg de l evolució. Per ordre d aparició són: bulb raquidi diencèfal mesencèfal cerebel escorça cerebral o còrtex

5 Prolongació superior de la medul la. - Col labora en la regulació de les funcions respiratòria, circulatòria i de l equilibri, i és el centre reflex de la tos, l esternut, la deglució o el vòmit.

6 - Regula el sistema hormonal mitjançant el tàlem i hipotàlem. - Regula la temperatura corporal, la ingestió de menjar i d aigua, el comportament sexual, la reproducció i els ritmes biològics. - Té efectes sobre les emocions (por, ràbia, aversió o plaer).

7 És una estructura d escassa importància en els mamífers, en general i en els éssers humans en particular, amb funcions relacionades amb el processament sensorial i de control motor.

8 Situat en la part inferior de l encèfal i ben diferenciat, relacionat amb la coordinació, la precisió i la suavitat dels moviments, i amb el manteniment de l equilibri.

9 - És la capa de teixit nerviós que constitueix la superfície dels hemisferis cerebrals, on es realitzen les funcions psicològiques més evolucionades. - S hi poden reconèixer diferents àrees: motores sensorials d associació

10 - Àrees motores: són els llocs on s originen els impulsos nerviosos que van als músculs i determinen els moviments voluntaris. - Àrees sensorials: on se situen els receptors dels missatges procedents de les diferents parts del cos. Com més sensible sigui una regió corporal més àmplia serà l àrea de l escorça. - Àrees d associació: s anomenen d aquesta manera perquè originalment es va pensar que era aquí on es produïen les noves associacions, és a dir on s edificava l aprenentatge. Aquestes àrees estan connectades les unes a les altres, amb àrees motores i sensorials, i amb parts internes del cervell. Són àrees que interpreten, integren i actuen sobre la base de la informació processada per les àrees sensorials.

11 Somàtic: transmet l entrada d estímuls sensorials externs i dirigeix els moviments voluntaris. Autònom: de manera no conscient organitza el funcionament de les glàndules i els músculs dels òrgans interns: el batec del cor o la digestió,...

12 Simpàtic: prepara per una actuació defensiva quan algun estímul alarma o irrita. Parasimpàtic: relaxa quan desapareix la causa de la tensió.

13 El cervell es divideix clarament en dos hemisferis: dret i esquerre. Aparentment són iguals però un d ells és dominant i l altre subordinat. En les persones dretanes domina l hemisferi esquerre, i en les esquerranes el dret (suposen un 10% de la població). Cada hemisferi controla de manera predominant determinats comportament, però treballen en col laboració units pel cos callós, les dues meitats del cervell cooperen i es complementen. Hemisferi esquerre: és el més verbal, relacionat amb el pensament abstracte. Hemisferi dret: percepció visual i reconeixement de l emoció, síntesi i el pensament concret.

14 Segle XIX: frenologia de Gall: protuberàncies del crani podien revelar les nostres qualitats mentals i els trets del nostre caràcter (malgrat els seus errors evidents va tenir la virtut de centrar l atenció en el fet que diferents regions del cervell tenen funcions específiques.

15 El 1861 Broca: va observar que una lesió a l hemisferi esquerre motivava l alteració del llenguatge articulat. El 1873 Wernicke, va descobrir lesions en el lòbul posterior de l hemisferi esquerre deixaven intacta la parla però provocaven trastorns de la comprensió del llenguatge. Kleist, sobre la base d observacions realitzades de persones que havien tingut lesions cerebrals va fer un mapa de localització de les funcions psíquiques en l escorça cerebral.

16 2.1. La polèmica científica sobre el localisme psíquic. Aquesta idea és controvertida, perquè si bé hi ha proves d un cert localisme, és a dir que diferents funcions estan localitzades a diferents zones, però per explicar funcions com el llenguatge, la memòria o la intel ligència no serveix.

17 Sobre aquesta qüestió hi ha tres tipus de teories: Localistes: Divideixen el cervell en nombrosos centres, cadascun és responsable de determinats trets o qualitats psíquiques. Totalistes: Els processos psicològics superiors no es poden descompondre en elements simples. Les funcions mentals no són independents entre si, sinó que es troben interrelacionades en un tot estructurat. Sintètiques: Tracten d unificar les dues anteriors. Admeten la relació que hi ha entre determinades conductes i àrees cerebrals específiques, però hi ha una interdependència de nombroses àrees en l execució de les funcions psíquiques superiors.

18 2.2. La teoria de Luria. És la teoria sintètica més interessant. Defineix el concepte de funció biològica: activitat complexa que s executa mitjançant el treball conjunt d un sistema d òrgans. L objectiu final i constant d una funció biològica es realitza encara que variï l aportació de cadascun dels òrgans. Sistemes funcionals tan complexos com els psicològics no poden ser localitzats en un reduït grup de cèl lules de l escorça cerebral. Una mateixa lesió de l encèfal pot produir trastorns en diversos sistemes funcionals i que un mateix sistema funcional pot patir en resultar lesionats diferents sectors del cervell. Els científics haurien de substituir la tasca de localitzar per la d analitzar les zones cerebrals que treballen conjuntament en un sistema funcional.

19 El teixit nerviós està constituït per les neurones i les cèl lules de la Glia. Les neurones són les cèl lules especialitzades en la recepció i la transmissió dels senyals del medi intern i extern, les cèl lules de Glia s encarreguen de protegir i nodrir les neurones.

20 * El cos cel lular de la neurona, on es troba el nucli, té una forma lleugerament esfèrica. Des del cos cel lular es projecten diverses dendrites i un únic axó. Les dendrites són curtes, nombroses i ramificades. Serveixen per rebre els impulsos nerviosos que provenen d altres cèl lules i conduir-los al cos cel lular. L axó és una fibra llarga que pot tenir ramificacions i que acaba en un botó terminal. De longitud variable. La seva funció és la de transmetre l impuls nerviós del cos cel lular a altre neurones, músculs o altres òrgans del cos. Solen estar coberts per mielina que facilita una conducció més ràpida de l impuls nerviós.

21 Les neurones no es toquen entre si, estan lleugerament separades per l espai sinàptic. Podem observar tres tipus de neurones que realitzen funcions diferents: Neurones sensorials o aferents: aporten al S.N. la informació de l exterior i del mateix organisme. Neurones motores o eferents: transmeten les ordres dels centres nerviosos als òrgans efectors: els músculs o les glàndules. Interneurones: enllacen les sensitives i les motores.

22 Es genera quan un estímul provoca modificacions en la membrana cel lular. Aquest impuls denominat potencial d acció, és un petit canvi elèctric que avança per la neurona des de les dendrites del cos cel lular cap als botons terminals de l axó. El potencial d acció ha de tenir una intensitat mínima denominada llindar. Un cop superat el llindar, la intensitat de l impuls no varia la resposta de la neurona ni en intensitat ni en velocitat. És una reacció de tot o res. La intensitat de l estímul es deu a que reaccionen més o menys sovint un nombre variable de neurones.

23 - Quan l impuls elèctric arriba al botó terminal de l axó, s atura. En aquest moment el botó de l axó allibera unes substàncies químiques anomenades neurotransmissors a l espai intersinàptic. - Els neurotransmissors viatgen per l espai i s encaixen en la membrana de la neurona receptora com les peces d un trencaclosques fent així, que aparegui un nou impuls o bé dificultant el naixement de nous impulsos.

24

25 S han identificat uns cinquanta neurotransmissors diferents i encara no estan completament estudiats els seus efectes sobre el comportament humà. Se sap que una determinada via nerviosa pot utilitzar un o dos neurotransmissors, o que determinats neurotransmissors poden tenir efectes concrets sobre la conducta i les emocions.

26 Tot sembla indicar que les drogues actuen en les sinapsis afavorint o inhibint l actuació dels neurotransmissors. Les endorfines són alliberades espontàniament per l organisme com a resposta al dolor i a l exercici intens. El seu objectiu és provocar sensació de benestar. L heroïna o la morfina actuen com les endorfines, però si inundem l organisme d aquests opiacis artificials la fabricació d endorfines s interromp. Així, quan desapareix l efecte de la droga apareix el patiment fins que se n obté una nova dosi

27 4.1.Observacions clíniques 4.2. Manipulació del cervell 4.3. Electroencefalograma 4.4. Tomografia axial computeritzada (TAC) 4.5. Tomografia per emissió de positrons (TEP) 4.6. Imatges per ressonància magnètica (IRM)

28 4.1.Observacions clíniques És el mètode més antic. Es tracta d observar els efectes de les malalties o les lesions cerebrals en el funcionament de l organisme i el comportament humà. També s observen les alteracions de la conducta i posteriorment s analitzen les lesions que hi havia al cervell, habitualment amb l autòpsia després de la mort.

29 4.2. Manipulació del cervell Per realitzar alguns estudis, s han provocat lesions cerebrals en àrees específiques del cervell d animals de laboratori per així poder observar-ne els resultats en la conducta. Estimular elèctricament neurones de diferents zones del cervell i observar les respostes musculars i fisiològiques i relacionar-les amb determinats comportaments o emocions.

30 4.3. Electroencefalograma L activitat elèctrica del cervell pot ser registrada mitjançant elèctrodes permetent detectar les alteracions dels ritmes elèctrics del cervell. Les alteracions lleus no les pot captar, per això està en desús en l àmbit clínic.

31 4.4. Tomografia axial computeritzada (TAC) Es tracta de fotografies radiogràfiques des de diferents plànols i eixos.

32 5.5. Tomografia per emissió de positrons (TEP) S utilitza per conèixer l activitat de les diferents parts del cervell. S injecta un element de baixa radioactivitat associat a alguna substància que intervingui en el funcionament del cervell. A partir dels canvis en l emissió de radioactivitat es pot mesurar el flux sanguini en una zona concreta del cervell, la qual cosa informa sobre el seu grau d activitat durant la realització de diferents activitats.

33 4.6. Imatges per ressonància magnètica (IRM) Es col loca el cap en un intens camp magnètic. Els àtoms queden durant un moment desorientats i, quan tornen a la posició normal, es detecten creant imatges en una computadora: el resultat és una imatge detallada dels teixits nerviosos.

34 El sistema endocrí està constituït per cèl lules especialitzades, que formen glàndules que es distribueixen per tot l organisme. Les hormones que segreguen aquestes glàndules arriben a tots els racons de l organisme i actuen sobre les cèl lules dels teixits. Algunes actuen conjuntament però d altres tenen funcions antagòniques o ben diferenciades.

35 5.1. La funció de les hormones Les glàndules endocrines envien les seves secrecions directament al corrent sanguini que les transporta allà on calgui. Les glàndules més importants són l epífisi, la hipòfisi, la tiroide, les paratiroides, el tim, el pàncrees, les glàndules suprarenals i les gònades (ovaris, testicles). El centre rector d aquestes glàndules és d hipotàlem, situat al diencèfal.

36 Les hormones controlen processos biològics relacionats amb: l equilibri metabòlic el creixement corporal l activitat reproductora l adaptació als canvis ambientals l organització cíclica d algunes activitats biològiques Les alteracions de l aparell endocrí sorgeixen estats patològics de diversa gravetat.

37 5.2. La funció de l hipotàlem L hipotàlem controla l organisme mitjançant el sistema nerviós autònom i, a més, organitza la secreció d hormones. El missatge nerviós és ràpid i curt, el missatge endocrí és lent però durador. Les dues funcions, nerviosa i endocrina, actuen d acord i conjuntament per assegurar una adequada coordinació entre els òrgans per tal que responguin adequadament a les demandes del context (resposta a una situació de perill). Les hormones actuen sobre els centres nerviosos i el sistema nerviós influeix sobre les glàndules endocrines. En alguns casos resulta confús diferenciar les hormones dels neurotransmissors, almenys quinze substàncies tenen les dues funcions.

LA NEURONA. Cos cel lular Dendrites

LA NEURONA. Cos cel lular Dendrites LA NEURONA Cos cel lular Àxon Dendrites L àxon de les neurones està recobert d una beina d una substància aïllant anomenada mielina que facilita la transmissió dels impulsos nerviosos. Botó sinàptic NEURONES

Más detalles

Parts i funcions del sistema nerviós

Parts i funcions del sistema nerviós Parts i funcions del sistema nerviós El sistema nerviós està format per dues grans parts: El sistema nerviós central: es compon de l'encèfal i la medul.la espinal i es troba protegit dins dels ossos del

Más detalles

SNC: Encèfali Medul laespinal

SNC: Encèfali Medul laespinal 1. ENCÉFAL SNC: Encèfali Medul laespinal Telencèfal: Percep i fa conscients les sensacions i elabora les respostes voluntàries. A l escorça cerebral hi resideixen els processos relacionats amb la intel

Más detalles

Percepció i coordinació

Percepció i coordinació Percepció i coordinació El sistema nerviós és l encarregat de coordinar les tasques i de regular totes les funcions dels diferents òrgans de l organisme humà. El sistema endocrí actua coordinat amb el

Más detalles

SISTEMA NERVIÓS INS. ALEXANDRE SATORRAS CURS C4.1

SISTEMA NERVIÓS INS. ALEXANDRE SATORRAS CURS C4.1 SISTEMA NERVIÓS INS. ALEXANDRE SATORRAS CURS 2011-2120 C4.1 El sistema nerviós Sistema nerviós- sistema endocrí: Actuen plegats al sistema neuroendocrí. Permet coordinar totes les activtats que es realitzen

Más detalles

EL SISTEMA NERVIÓS EL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL

EL SISTEMA NERVIÓS EL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL EL SISTEMA NERVIÓS EL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL CENTRES ÒRGANS CARACTERÍSTIQUES 1.150 gr. Escorça: Substància grisa (cos i ramificacions curtes). CERVELL Dins: Substància blanca (ramificacions llargues).

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 110 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Indica les funcions de la membrana cel lular. Té diferents funcions: dóna forma i mobilitat a la cèl lula, rep els estímuls externs i també l

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria.

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

LA COORDINACIÓ I RELACIÓ

LA COORDINACIÓ I RELACIÓ LA COORDINACIÓ I RELACIÓ 1. La relació i coordinació dels ev Estímuls i receptors 2. Sistemes de coordinació Sistema nerviós Sistema endocrí 3. Respostes de les plantes Tema 3 1. La relació i coordinació

Más detalles

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau Ritmes Circadians Dra. Maria Mercè Tor i Palau Aula d extensió Universitària-UdL, Curs 2017-2018 Què son els ritmes Circadians? Són canvis físics, mentals i conductuals que segueixen un cicle diari. Responen

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 3r ESO B Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Completa el text amb aquestes paraules: moltes / pluricel lular / eucariotes /

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Presentareu la feina al setembre, el dia de l examen. RECORDEU! Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Aquestes feines

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 80 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Cita les quatre funcions principals del sistema nerviós. Les quatre funcions principals del sistema nerviós són les següents: - Tenir informació

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius.

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1- Quina diferència hi ha entre teixit, òrgan i sistema. 2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. 3- Indica el nivell d organització al que pertanyen:

Más detalles

Funcions de relació. La funció vital dels estímuls i les respostes.

Funcions de relació. La funció vital dels estímuls i les respostes. Funcions de relació La funció vital dels estímuls i les respostes. Integració dels organismes amb el medi La funció de relació permet als éssers vius rebre informació del medi. Integració dels organismes

Más detalles

EL CERVELL. De: Mireia Martínez i Carla Budria 3rB Professor: Miquel Mulet

EL CERVELL. De: Mireia Martínez i Carla Budria 3rB Professor: Miquel Mulet EL CERVELL De: Mireia Martínez i Carla Budria 3rB Professor: Miquel Mulet INTRODUCCIÓ AL CERVELL El cervell es un òrgan que està situat a la part avantsuperior de l encèfal. Tenim el cervell protegit per

Más detalles

Exemple de prova d admissió

Exemple de prova d admissió Exemple de prova d admissió Grau en Direcció d Empreses-BBA La prova d admissió d ESADE La prova d admissió consta de les parts següents: Examen de tipus test amb tres seccions: 1. Suficiència d informació

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria maig de 2005

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria maig de 2005 Convocatòria maig de 2005 1. a) Què és una neurona?. Realitza l esquema d una neurona i indica les seves parts. b) Assenyala els tipus de neurones segons les seves funcions. Indica la funció que realitza

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

La representació de la Terra

La representació de la Terra La representació de la Terra Antigament, la realització de mapes era lenta i difícil, perquè es dibuixaven a partir d observacions sobre el terreny. Actualment, els mapes es fan a partir de fotografies

Más detalles

Exemple de prova d admissió. Grau i Màster en Dret - GED

Exemple de prova d admissió. Grau i Màster en Dret - GED Exemple de prova d admissió Grau i Màster en Dret - GED La prova d admissió al Grau en Dret d ESADE La prova d admissió consta de les parts següents: Examen de tipus test amb tres seccions: 1. Suficiència

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat.

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. (1798 1857) Es va proposar com a objectiu comprendre científicament la societat per després reorganitzar-la sobre bases

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl lules

Más detalles

Introducció a l energia

Introducció a l energia Temaris de CCNN i CCSS adaptats a Lectura Fàcil https://sites.google.com/a/xtec.cat/manuals-lf/ Energia 1: Introducció a l energia Autoria: Cristina Montoya Amb la col laboració del CEE Escola Vida Montserrat

Más detalles

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament La Força LA FORÇA Això és el bàsic La Força i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Força Com millorar la Força Definició Tipus Criteris per al treball de Força Mètodes d entrenament Força

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

La relació de la cèl lula eucariota

La relació de la cèl lula eucariota La relació de la cèl lula eucariota La funció de relació cel lular Els estímuls Estímuls: variacions de les condicions ambientals que afecten la cèl lula ü QUÍMIC ü TÈRMIC ü LLUMINÓS, etc.. QUÍMICS - Substàncies

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 101 Activitat 1 Indica les afirmacions correctes. 1.- El cuc de terra, si es fragmenta en dues parts, cada una d elles és capaç de produir un nou individu. Aquest tipus de reproducció

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

AUXILIARS AUDITIUS IMPLANTABLES I NO IMPLANTABLES

AUXILIARS AUDITIUS IMPLANTABLES I NO IMPLANTABLES AUXILIARS AUDITIUS IMPLANTABLES I NO IMPLANTABLES AUXILIARS AUDITIUS L objectiu de la protetització és la de maximitzar l entrada de so millorant la funció auditiva i possibilitant l aprenentatge de la

Más detalles

5.1. Què és el so? 5.2. La propagació del so Les qualitats del so Propietats ondulatòries del so

5.1. Què és el so? 5.2. La propagació del so Les qualitats del so Propietats ondulatòries del so Tema 5. El so ÍNDEX 5.1. Què és el so? 5.2. La propagació del so 5.3. Les qualitats del so 5.4. Propietats ondulatòries del so http://www.explorelearning.com/index.cfm?method=cresource.dspview&resourceid=610

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Inspeccions. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 9

Í N D E X. Cèdules Inspeccions. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 9 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 9 Í N D E X Inspeccions...2 1. Cerca...2 2. Pestanya Inspeccions...3 2.1.1 Botons de la pantalla...3 3. Procediment per a la creació de inspeccions...4 3.1 Creació d una inspecció...4

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L aparell circulatori està format per 1. Cor 2. Vasos sanguinis 2.1 artèries que es ramifiquen en arterioles i aquestes en capil lars arterials 2.2 venes que es ramifiquen en vènules

Más detalles

1) LA NEURONA 2) POTENCIAL D ACCIÓ I POTENCIAL GRADUAT TEMA 2: NEUROFISIOLOGIA

1) LA NEURONA 2) POTENCIAL D ACCIÓ I POTENCIAL GRADUAT TEMA 2: NEUROFISIOLOGIA TEMA 2: NEUROFISIOLOGIA 1) LA NEURONA La neurona esta constituïda per dos parts principals el cos i la prolongació(axó). Aquests són cèl lules que es comuniquen entre si per sinapsis. Els axons estan protegit

Más detalles

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO.

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. Les taules i dibuixos feu-les al mateix dossier i les respostes més llargues contesteu-les a part. Podeu buscar la informació

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

Unitat 1. El cos humà

Unitat 1. El cos humà Unitat 1. El cos humà 1. Anomena les parts assenyalades d aquesta cèl lula. Es tracta d una cèl lula eucariota o procariota?raona la resposta. 2. Identifica els orgànuls cel lulars que realitzen les funcions

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis QUÈ ÉS UN ÉSSER VIU?

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis QUÈ ÉS UN ÉSSER VIU? CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis QUÈ ÉS UN ÉSSER VIU? 1.* Digueu si les afirmacions següents són certes o falses. 1.1. A mitjan segle XVI ja es va comercialitzar el primer microscopi. 1.2.

Más detalles

Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1)

Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1) Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1) Orgànuls cel lulars delimitats per membranes El reticle endoplasmàtic. L'aparell de Golgi. Lisosomes. Vacúols. Lisosomes. Peroxisomes i glioxisomes. Orgànuls

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL 1. Com definiries la matèria d educació física? 4 35 3 25 2 15 1 5 Queda bastant clar quina visió tenen els alumnes de la matèria d educació

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del al 6 de març de Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Entre les TU del dia de març i les TU del dia 6 de març de l Observatori Fabra

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

TFC JEE SUPORT I SEGUIMENT TFC ANNAPURNA

TFC JEE SUPORT I SEGUIMENT TFC ANNAPURNA TFC JEE SUPORT I SEGUIMENT TFC ANNAPURNA Autor: Sergi Martínez Millet Consultor: Vicenç Font Sagrista Enginyeria Tècnica Informàtica de Sistemes Juny 2011 OBJECTIU: Mitjançant aquesta aplicació infants

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Síndromes de sensibilització central Fibromiàlgia Síndrome de fatiga crònica Sensibilitat química múltiple Electrohipersensibilitat

Síndromes de sensibilització central Fibromiàlgia Síndrome de fatiga crònica Sensibilitat química múltiple Electrohipersensibilitat Obrim els ulls a les Síndromes de sensibilització central Fibromiàlgia Síndrome de fatiga crònica Sensibilitat química múltiple Electrohipersensibilitat Les síndromes La fibromiàlgia (FM) es caracteritza

Más detalles

LA CÈL LULA EUCARIOTA ORGÀNULS CARACTERÍSTIQUES FUNCIONS IMATGE

LA CÈL LULA EUCARIOTA ORGÀNULS CARACTERÍSTIQUES FUNCIONS IMATGE LA CÈL LULA EUCARIOTA ORGÀNULS CARACTERÍSTIQUES FUNCIONS IMATGE Membrana cel lular Estructura externa que envolta la Formada per una doble capa de lípids on s hi insereixen molècules de proteïnes i lípids.

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 2 Referències Una referència reconeix una cel la o un conjunt de cel les dins d un full de càlcul. Cada cel la està identificada per una lletra, que indica la

Más detalles

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen.

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen. EL LLENGUATGE El llenguatge és qualsevol sistema natural de comunicació i d expressió. Es pot parlar de llenguatge animal i de llenguatge humà. El llenguatge és més necessari com més relacions grupals

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si.

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si. L ORGANIGRAMA Introducció A tota empresa és important concretar les tasques que realitzaran les persones que hi treballen, agrupar-les creant llocs de treball i relacionar aquests llocs adjudicant capacitats

Más detalles

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si.

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si. L ORGANIGRAMA Introducció A tota empresa és important concretar les tasques que realitzaran les persones que hi treballen, agrupar-les creant llocs de treball i relacionar aquests llocs adjudicant capacitats

Más detalles

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009 Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona Informe setembre 2009 Des de l Observatori de la llet es fa un seguiment dels preus al consum dels productes lactis, a 5 àrees

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro Dossier de reforç Visitem la cotxera de metro Reforç 1 El continu anar i venir dels trens Cada dia, uns 120 trens, compostos per cinc cotxes cadascun, transporten més d un milió de persones pels més de

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

Revisant la taula periòdica

Revisant la taula periòdica Revisant la taula periòdica Nivell a qui s adreça Temes Fonament Aquesta activitat està pensada per a alumnes entre els 14 i els 16 anys, que ja hagin estudiat la taula periòdica. També pot ser útil com

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

Orientacions relatives a la lectura a primera vista - Especialitat piano

Orientacions relatives a la lectura a primera vista - Especialitat piano Orientacions relatives a la lectura a primera vista - Especialitat piano Prova específica d accés als ensenyaments de música de grau professional. Primer curs. Accés curs 2018-2019 Índex de continguts

Más detalles

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS CLASSIFICACIÓ, CARACTERÍSTIQUES I APROXIMACIÓ TÈCNICO-TÀCTICA El concepte d esport és molt ampli L aparició dels esports van nèixer amb finalitats

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

Una analogia per a l àtom

Una analogia per a l àtom Una analogia per a l àtom Nivell a qui s adreça Temes Fonament Aquesta activitat està pensada per a alumnes de cursos de batxillerat o bé per a estudiants de 14-16 anys que ja han estudiat el tema de l

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT La Base Del Benestar Del Nostre Cos 2ª AVALUACIÓ - TEMA 3 rt 4 ESO LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT RELACIÓ ENTRE CONDICIÓ FÍSICA I SALUT FACTORS QUE INCIDEIXEN EN LA CONDICIÓ

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Dossier d aprenentatge. Visita al Centre de Regulació de Trànsit (CRT)

Dossier d aprenentatge. Visita al Centre de Regulació de Trànsit (CRT) Dossier d aprenentatge Visita al Centre de Regulació de Trànsit (CRT) Aprenentatge 1 Dades de la flota La xarxa d autobusos presta servei a Barcelona i altres municipis de l àrea metropolitana. La xarxa

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància 1 INTRODUCCIÓ Els senyals de trànsit La seva utilitat i importància Segurament hauràs observat que hi ha una pila de senyals viaris diferents. Tots tenen un significat important per a la nostra seguretat.

Más detalles