LA RESISTÈNCIA. Això és el bàsic. La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori. Beneficis de l entrenament de Resistència

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LA RESISTÈNCIA. Això és el bàsic. La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori. Beneficis de l entrenament de Resistència"

Transcripción

1 LA RESISTÈNCIA

2 LA RESISTÈNCIA Això és el bàsic La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori Beneficis de l entrenament de Resistència Com millorar la Resistència Definició El recorregut de l oxigen Mètodes d entrenament Tipus De la Resistència aeròbica a la anaeròbica La intensitat de l exercici

3 La Resistència Definició (Repàs) DEFINICIÓ: És la capacitat que té l organisme per aguantar una activitat física prolongada en el temps. També ens permet recuperar-nos ràpidament després de fer una activitat física.

4 La Resistència Tipus (Repàs) TIPUS DE RESISTÈNCIA:! Resistència aeròbica: la fem quan l exercici és d intensitat moderada, i per tant, l oxigen que el nostre organisme és capaç d aportar és suficient per poder satisfer les necessitats que l exercici exigeix. Amb esta resistència realitzem exercicis prolongats i d intensitat moderada.! Resistència anaeròbica: la fem quan l exercici és molt intens i, per tant, exigirà molt d oxigen, i el nostre organisme no serà capaç d aportar-lo tot. Al ser insuficient, anirem caient progressivament en l esgotament, i al final ens haurem d aturar. Amb aquest tipus de resistència realitzem exercicis molt intensos i de curta duració.

5 La Resistència de l exercici (Repàs) COM CONTROLEM LA INTENSITAT DE L EXERCICI: La intensitat de l exercici quan fem un treball de resistència, i no d altres qualitats, és controla mitjançant la freqüència cardíaca. El número de pulsacions per minut que tinguem quan fem un exercici de resistència ens marcarà la intensitat del mateix. Les pulsacions es prenen de la següent forma: A l artèria caròtida: situada al costat del coll A l artèria radial, situada al canell, més enrere del naixement del dit polze. Recorda que les pulsacions te les pots prendre amb qualsevol dit de la mà, inclús amb més de un dit a la vegada, però que mai has de fer servir el dit polze. La freqüència cardíaca es comptabilitza en un minut. Sempre parlem de pulsacions per minut (ppm). Com contar pulsacions en un minut pot fer-se molt llarg i es podem equivocar al contar, les contem en 15 segons i el número de pulsacions que ens resulte, les multiplicarem per quatre per tal de saber quantes tenim en un minut.

6 La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori - El recorregut de l oxigen Què passa en l exercici? 1. L oxigen s introdueix en el nostre organisme dissolt en l aire, que entra per la boca i per les fosses nasals i arriba fins als pulmons per les vies respiratòries. 2. En els pulmons es troben els alvèols pulmonars que estan rodejats de capil lars sanguinis. En ells es produeix l intercanvi de gasos i l'oxigen passa a la sang. 3. Aquesta sang oxigenada es dirigeix cap al cor per les venes pulmonars i entra en l aurícula esquerra. 4. De l aurícula a traves de la vàlvula mitral la sang passa al ventricle esquerre. Quan aquest es plena es produeix la sístole i la sang surt per la artèria aorta. 5. La sang circula per tota la xarxa arterial i es distribueix per tot el nostre cos, però sobretot a les zones del nostre cos que són més actives al exercici.

7 La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori - El recorregut de l oxigen Què passa en l exercici? (2) 6. Les artèries es van dividint de manera massiva fins als capil lars sanguinis. En ells s'allibera l oxigen (O 2 ) de la sang i es recull el diòxid de carboni (CO 2 ) per ser eliminat. Si l exercici és moderat, l oxigen arribarà a les fibres musculars en quantitat suficient i la persona realitzarà un exercici aeròbic. Si l exercici és intens, encara que el sistema respiratori i cardiovascular envien tot l oxigen possible, aquest serà insuficient per satisfer les necessitats de les fibres musculars. En aquest cas es tractarà d un esforç anaeròbic. 7. Ja de retorn, el diòxid de carboni es transportat per la sang pel sistema venós. La sang conflueix en les venes caves, que la buiden a l interior de l aurícula dreta del cor. 8. De l aurícula dreta passa al ventricle dret a través de la vàlvula tricúspide. Quan es plena, amb la sístole la sang carregada de CO 2 és impulsada per les arteries pulmonars cap als pulmons. 9. De nou arriba la sang als alvèols pulmonars i en els seus capil lars sanguinis s allibera el CO 2 i es capta el O 2 començant de nou el procés.

8 La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori - El recorregut de l oxigen Atenció! Què passa en l exercici? (3) Has de tindre en compte que, a més de l O 2, la sang transporta els nutrients i minerals que s extrauen de l alimentació i que són necessaris per a l exercici i per a la vida humana. Són recollits per l aparell circulatori des de l intestí i distribuïts per la sang per tot l organisme. En el cas d exercicis molt prolongats la fatiga pot esdevindre no només per la manca d O 2, sinó també per la mancança d estos elements que depenen de la ingesta. També la ingesta d aigua és molt important en el cas d aquest tipus d exercici (deshidratació).

9 La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori De la resistència aeròbica a la anaeròbica Quan realitzes un esforç aeròbic o un anaeròbic? El pas d un exercici aeròbic a un anaeròbic és diferent per a cada persona. Hui en dia entrenadors i metges empren mètodes sofisticats per calcular aquest canvi i altres valors importants per la preparació física (Proves d esforç) Nosaltres hem de saber que, generalment i per poder guiar-nos de forma bàsica, el moment a partir del qual es comença a treballar anaeròbicament es situa entre en 80% i el 90% de la Freqüència Cardíaca Màxima (FCM). Aquesta zona s anomena zona de canvi FCM-100% 90% 80% 60% Màxima Molt Alta Alta Moderada Suau Resistència Anaeròbica Zona de Canvi Resistència Aeròbica Quan vulgues entrenar de manera aeròbica has d assegurar-te que les pulsacions durant l esforç no superen la zona de canvi. Si la teua Freqüència Cardíaca (FC) es troba just dins d aquesta zona de canvi, al teu organisme ja li comença a faltar oxigen i, per tant, ja inicies un treball anaeròbic. FC repòs FC Basal Regeneratiu Repòs Si vols treballar de manera anaeròbica has de treballar amb intensitat de forma que les teues pulsacions superen la zona de canvi.

10 La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori De la resistència aeròbica a la anaeròbica Veiem-ne un exemple pràctic Per tal de saber la Freqüència Cardíaca Màxima FCM= 209 (0,7 x edat) Aquesta fórmula (Fórmula de Tanaka) és més complexa però més fiable que altres més senzilles. Si apliquem la fórmula a una persona de 15 anys: FCM= 209 (0,7 x 15)= 199 ppm El 60% és 119 ppm FCM-100% 90% 80% 60% Màxima Molt Alta Alta Moderada Suau Resistència Anaeròbica Zona de Canvi Resistència Aeròbica El 80% és 159 ppm Regeneratiu El 90% és 179 ppm FC repòs Repòs Així doncs per fer un esforç aeròbic treballarem per sota de 159 ppm. Per fer un treball anaeròbic treballarem per damunt de 179 ppm. I la zona de canvi i de màxim rendiment aeròbic la tenim entre 159/179 ppm. FC Basal

11 Beneficis de l entrenament de Resistència Augment del nombre de glòbuls vermells de la sang, que són els encarregats de transportar l oxigen. Augment de la mida del cor, tant de la seua capacitat com del gruix de les parets del múscul cardíac. Augment de la xarxa de capil lars de l aparell circulatori. Augment de la capacitat respiratòria, la capacitat dels pulmons i de transportar l aire per les vies respiratòries. Ajuda en el control del pes ideal, sobre tot el treball aeròbic. Cal recordar que el treball anaeròbic només està indicat per a persones amb una bona condició física de base i que busquen un objectiu de rendiment amb aquest treball. Per buscar els beneficis que per a la nostra salut ens aporta l entrenament de resistència, treballarem de manera aeròbica.

12 Com millorar la Resistència - Mètodes d entrenament SENSE PAUSES DE RECUPERACIÓ: Es tracta de sistemes continus, es a dir, l exercici es realitza sense pauses de recuperació. Marxa Cursa contínua Circuit natural: Es tracta de fer un recorregut determinat, normalment corrent, alhora que es fan pauses per realitzar exercicis diversos. Aquestes parades s anomenen estacions. En alguns parcs (Riu Túria, en València) hi ha estacions preparades per fer aquest tipus de circuit. Fartlek: Córrer distàncies diverses a ritmes també diversos. En el fartlek s aprofita l orografia del terreny o els elements artificials de l entorn.

13 Com millorar la Resistència - Mètodes d entrenament AMB PAUSES DE RECUPERACIÓ: Es tracta de sistemes fraccionats, es a dir, l exercici es divideix o fragmenta en parts diverses, separades per una pausa de recuperació. Aquest sistema permet treballar a intensitats més elevades al fraccionar el temps d esforç i per les pauses de recuperació. Mètode de repeticions i sèries: es realitzen diverses repeticions d un tipus de treball, respectant el temps marcat per a la recuperació. Les repeticions es poden agrupar en sèries. Exemple: 2 x 6 de 100m rec 1-4 al 80%

14 Com millorar la Resistència - Mètodes d entrenament AMB PAUSES DE RECUPERACIÓ: Circuit d exercicis: es tracta de realitzar un circuit d entre 8 i 12 postes. Cada exercici es pot fer un número determinat de repeticions o per temps, i s estableix també una pausa de recuperació entre exercicis. Curses en costes Cal recordar que l entrenament de resistència no només es realitza amb la carrera. Nadant, en bicicleta, caminant i d altres formes molt diverses, també es pot desenvolupar la resistència.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament La Força LA FORÇA Això és el bàsic La Força i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Força Com millorar la Força Definició Tipus Criteris per al treball de Força Mètodes d entrenament Força

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L aparell circulatori està format per 1. Cor 2. Vasos sanguinis 2.1 artèries que es ramifiquen en arterioles i aquestes en capil lars arterials 2.2 venes que es ramifiquen en vènules

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea Per què és necessària la P. F.? Millora les capacitats condicionals i conseqüentment el rendiment Disminució risc de patir malalties

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT La Base Del Benestar Del Nostre Cos 2ª AVALUACIÓ - TEMA 3 rt 4 ESO LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT RELACIÓ ENTRE CONDICIÓ FÍSICA I SALUT FACTORS QUE INCIDEIXEN EN LA CONDICIÓ

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física TEMA 1: LA RESISTÈNCIA II Què és la Resistència? És la qualitat física que permet a una persona realitzar esforços de llarga durada. Quins són els tipus de Resistència? Per a realitzar qualsevol tipus

Más detalles

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA Unitat 4: LA RESISTÈNCIA CONCEPTE La resistència és la capacitat que ens permet mantenir un esforç físic durant un temps prolongat i recuperar-nos més ràpidament després d efectuar una activitat física.

Más detalles

LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC

LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC Què és la freqüència cardíaca? La freqüència cardíaca (FC) és el nombre de vegades que el cor es contreu en un minut, i és important conèixer el seu comportament entre altres

Más detalles

1.1 Beneficis del cos humà per la pràctica continuada d exercici físic

1.1 Beneficis del cos humà per la pràctica continuada d exercici físic TEMA 1: ACTIVITAT FÍSICA I SALUT El cos humà és el nostre mitjà de relació amb el món exterior. Per això l hem de cuidar i l hem de moure, per aprofitar totes les possibilitats que ens ofereix. Entenem

Más detalles

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat.

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat. LA FLEXIBILITAT LA FLEXIBILITAT Això és el bàsic La Flexibiloitat i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Flexibilitat Com millorar la Flexibilitat Definició Factors dels que depèn la Flexibilitat

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl lules

Más detalles

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Condició Física La condició física està íntimament relacionada

Más detalles

LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC

LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC Què és la freqüència cardíaca? La freqüència cardíaca (FC) és el nombre de vegades que el cor es contreu en un minut, i és important conèixer el seu comportament entre altres

Más detalles

Tema 4: La nutrició. Ceip Dr. Sobrequés Bescanó. Coneixement del medi natural- 6è nivell. En aquest tema aprendràs a :

Tema 4: La nutrició. Ceip Dr. Sobrequés Bescanó. Coneixement del medi natural- 6è nivell. En aquest tema aprendràs a : Anomenem nutrició a la transformació de l oxigen i els aliments en matèria per créixer i energia. La nutrició comprèn 4 processos: digestió dels aliments, respiració, circulació de la sang i excreció de

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI NOM... CURS... L'aparell circulatori està format pel cor i els vasos sanguinis. El cor impulsa la sang pels vasos sanguinis, que recorren tot el cos. La funció principal de la circulació

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III Educació Física, 3r d ESO UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III La capacitat que tenim per superar millor el cansament d un esforç depèn de l anomenada condició física. Podem definir

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013 Examen parcial de Física - COENT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25

Más detalles

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament.

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament. L ESCALFAMENT L escalfament és un conjunt d exercicis que es realitzen abans de començar qualsevol activitat física, per així poder-la fer en les millors condicions, millorant el seu rendiment i disminuint

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius.

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1- Quina diferència hi ha entre teixit, òrgan i sistema. 2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. 3- Indica el nivell d organització al que pertanyen:

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS

LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS UD 10 1. LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS És: HETERÒTROFA: Obtenen matèria orgànica de l exterior alimentant-se d altres éssers vius. AERÒBICA Utilitza oxigen per a trencar molècules de

Más detalles

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO.

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. Les taules i dibuixos feu-les al mateix dossier i les respostes més llargues contesteu-les a part. Podeu buscar la informació

Más detalles

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques 4.1. EXPONENCIALS Definim exponencial de base a i exponent n:. Propietats de les exponencials: (1). (2) (3) (4) 1 (5) 4.2. EQUACIONS EXPONENCIALS Anomenarem

Más detalles

1.- APARELL CIRCULATORI. Els seus elements fonamentals són: la sang, el cor i els vasos sanguinis.

1.- APARELL CIRCULATORI. Els seus elements fonamentals són: la sang, el cor i els vasos sanguinis. Bloc de continguts 1. Fonaments teòrics bàsics. Unitat didàctica 1.5.2 : L APARELL CARDIO-RESPIRATORI. El sistema Cardio-respiratori està format per l aparell circulatori i el respiratori, i globalment

Más detalles

PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H

PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H Abans de començar a seguir qualsevol pla d'entrenament és recomanable passar un reconeixement mèdic, per a descartar qualsevol problema que es puga derivar de la pràctica esportiva.

Más detalles

L APARELL RESPIRATORI

L APARELL RESPIRATORI L APARELL RESPIRATORI Consta de: a. Vies respiratòries b. Pulmons a. Vies respiratòries Les vies respiratòries estan recobertes per un teixit que té uns petits pèls anomenats cilis i unes glàndules productores

Más detalles

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament.

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament. L ESCALFAMENT L escalfament és un conjunt d exercicis que es realitzen abans de començar qualsevol activitat física, per així poder-la fer en les millors condicions, millorant el seu rendiment i disminuint

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 1 1 k 1.- Determineu el rang de la matriu A = 1 k 1 en funció del valor del paràmetre k. k 1 1 [2 punts] En ser la matriu

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Departament d educació física 1r ESO Institut Ègara LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA

Departament d educació física 1r ESO Institut Ègara LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA La sessió d Educació Física i de qualsevol entrenament és la posada en pràctica dels exercicis programats per desenvolupar el propi nivell de condició física. Tota sessió ha

Más detalles

2n ESO. Departament d Educació Física Teoria 1a. avaluació INS Les Corts

2n ESO. Departament d Educació Física Teoria 1a. avaluació INS Les Corts TEMA 1: L ESCALFAMENT L escalfament és un conjunt d exercicis que es realitzen abans de començar qualsevol activitat física, per tal de poder-la fer en les millors condicions, millorant el seu rendiment

Más detalles

Recomanacions Ergonòmiques

Recomanacions Ergonòmiques Pàg. 1 de 5 Professionalitza la veu si aquesta és la teva eina de treball LA VEU I LES QUALITATS ACÚSTIQUES DEL SO La veu està dotada de diferents qualitats acústiques. Aquestes estan directament relacionades

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Objectius Aprendre les variables que influeixen en un negoci Aprendre els components d un model de negoci Definir la proposta de valor del projecte

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 3 Seccions Una secció és una marca definida per l usuari dins del document que permet emmagatzemar opcions de format de pàgina, encapçalaments i peus de pàgina,... diferents

Más detalles

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010 ELs recursos naturals: L ús que en fem Febrer de 2010 Què és un recurs? Recurs Un recurs és un bé natural que pot tenir algun interés per a l ésser humà. Tipus de recursos. Establirem dues classificacions.

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

El procés respiratori es pot dividir en 4 parts: 1. Ventilació pulmonar 2. Intercanvi de gasos 3. Transport de gasos 4. Respiració a nivell cel.

El procés respiratori es pot dividir en 4 parts: 1. Ventilació pulmonar 2. Intercanvi de gasos 3. Transport de gasos 4. Respiració a nivell cel. El procés respiratori es pot dividir en 4 parts: 1. Ventilació pulmonar 2. Intercanvi de gasos 3. Transport de gasos 4. Respiració a nivell cel.lular 1. Ventilació pulmonar Cada pulmó està envoltat de

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

Proporcionalitat i percentatges

Proporcionalitat i percentatges Proporcionalitat i percentatges Proporcions... 2 Propietats de les proporcions... 2 Càlul del quart proporcional... 3 Proporcionalitat directa... 3 Proporcionalitat inversa... 5 El tant per cent... 6 Coneixement

Más detalles

No t hi resignis, la incontinència té solució. El primer pas: parlar-ne. Dexeus GINECOLOGIA TEST D INCONTINÈNCIA URINÀRIA

No t hi resignis, la incontinència té solució. El primer pas: parlar-ne. Dexeus GINECOLOGIA TEST D INCONTINÈNCIA URINÀRIA GINECOLOGIA TEST D INCONTINÈNCIA URINÀRIA No t hi resignis, la incontinència té solució. El primer pas: parlar-ne. Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

Recomanacions ergonòmiques

Recomanacions ergonòmiques Pàg. 1 LLEGEIX la següent introducció, INCLINANT EL CAP Pàg. 2 Relaxació muscular de la ZONA CERVICAL Exercicis de coll Amb l objectiu de reduir la fatiga musculoesquelètica i, en especial, la tensió de

Más detalles

UNITAT UNIFICAR ESTILS

UNITAT UNIFICAR ESTILS UNITAT UNIFICAR ESTILS 2 Columnes Una altra de les opcions de format que ens ofereix Ms Word és poder canviar el nombre de columnes de tot el document o d una secció. Per defecte, quan creem un document

Más detalles

UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL

UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL UNITAT CREAR UNA BASE DE DADES AMB MS EXCEL 1 Crear una base de dades i ordenar Una base de dades és un conjunt d informació homogènia organitzada de forma sistemàtica. El contingut d una base de dades

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut Gabriel Ferrater i Soler Institut d Educació Secundària Gabriel Ferrater DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER ESO EXAMEN DE SETEMBRE Consta de

Más detalles

MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0

MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0 MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0 10/07/2013 Índex. Gestió de places disponibles.... 3 Gestió d ingressos i Baixes.... 5 Validacions sobre l assistència.... 7 Correspondència entre

Más detalles

ε = N BS w sin (w t)

ε = N BS w sin (w t) Problema 1. pàg, 253. Problema 20. La bobina d un alternador consta de 25 espires de 60 cm 2 i gira amb una freqüència de 50 Hz en un camp magnètic uniforme de 0,4 T. Calcula: a) la fem induïda en funció

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ. 4t ESO

QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ. 4t ESO QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ F SIC 4t ESO ACTIVITATS UNITAT 1 DIARI Fes un diari de totes les sessions que hem fet en aquesta unitat. Explica els exercicis que hem fet i comenta com els has fet tu,o

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 2 Referències Una referència reconeix una cel la o un conjunt de cel les dins d un full de càlcul. Cada cel la està identificada per una lletra, que indica la

Más detalles

premsa@elnatacio.com - 17/09/2018 11:06-212.0.105.5 Al tornar a la rutina acompanyada d exercici, convé carregar el cos dels nutrients necessaris. La vitamina C, el ferro i el magnesi són importants a

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC.

L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC. L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC. 1.- DEFINICIÓ. És l activitat que disposa a l organisme per a l autèntic treball, ja que, implica la transició de la disposició orgánica de repòs, a la possibilitat d

Más detalles

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar JMatch Aquesta patata ens permet crear exercicis d associació d elements, fer parelles. Obre JMatch com ja estàs acostumat o acostumada a fer i obtindràs aquesta pantalla, Com a les altres patates, podem

Más detalles

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a.

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. ENUNCIAT: Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. Dos transportistes porten un vidre de longitud

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1.1 Equacions lineals Una equació lineal està composta de coeficients (nombres reals) acompanyats d incògnites (x, y, z,t..o ) s igualen a un terme independent, i les solucions

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous.

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. TractemInosbé.GuiaperalsalumnesdePrimària La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. Al escolaaprenemllengua,matemàtiques,i altrescosesimportants,peròsobretothem d aprendreaviureiatreballarjunts.

Más detalles

TEMA 4 : Matrius i Determinants

TEMA 4 : Matrius i Determinants TEMA 4 : Matrius i Determinants MATRIUS 4.1. NOMENCLATURA. DEFINICIÓ Una matriu és un conjunt de mxn elements distribuïts en m files i n columnes, A= Aquesta és una matriu de m files per n columnes. És

Más detalles

40. 1ª SETMANA D'ENTRENAMENT

40. 1ª SETMANA D'ENTRENAMENT El següent pla d'entrenament te com a objectiu arribar al 31 de desembre de 2016, preparats per baixar de 40'00. Abans de començar a seguir qualsevol pla d'entrenament, és recomanable passar un reconeixement

Más detalles

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA INTRODUCCIÓ El llibre que utilitza el mestre per explicar el Tema 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA Si pitges als enllaços podràs llegir el llibre que utilitza el professor per donar el Tema 4: Una altra propietat

Más detalles

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona Entrem al navegador d Internet i accedim a la pàgina principal de la eina de gestió de guàrdies,

Más detalles

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Activitat 1 Obriu l animació següent: No toqueu el cursor! Descriviu què es veu a la pantalla: A l extrem superior esquerra

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 1 Format de text Quan escrivim un document a Ms Word, aquest adopta les característiques que, per defecte, té predeterminades: el tipus de font, l alineació de text, les

Más detalles

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria.

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria. 1 Al ser una subhasta per intranet, es a dir, privada, ens conectem via Terminal Server, es a dir la opció de Conexión a Escritorio Remoto d aquesta forma: Al accedir-hi, ens demanará el nom del servidor

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v de setembre de 2013

Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v de setembre de 2013 Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v.3.0 16 de setembre de 2013 Índex de contingut Introducció... 3 Presentació del visor... 3 Com es pot inserir el visor en un web... 5 2 Introducció El

Más detalles

TEMA 4 : Programació lineal

TEMA 4 : Programació lineal TEMA 4 : Programació lineal 4.1. SISTEMES D INEQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITA La solució d aquest sistema és l intersecció de les regions que correspon a la solució de cadascuna de les inequacions

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març del 2014 Codi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació:

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Matemàtiques PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Matemàtiques Convocatòria ordinària. 2004. 1. A l esquerra teniu

Más detalles

INTRODUCCIÓ AL FULL DE CÀLCUL-NIVELL II

INTRODUCCIÓ AL FULL DE CÀLCUL-NIVELL II INTRODUCCIÓ AL FULL DE CÀLCUL-NIVELL II Índex 1. Copiar fórmules 2. Referències relatives i absolutes 3. La prioritat dels operadors aritmètics 4. Les funcions 5. Ordenar 6. Filtrar 7. Format condicional

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

EXERCITACIÓ CARDIOVASCULAR

EXERCITACIÓ CARDIOVASCULAR Vols gaudir de l esport i vetllar per la teva salut? El Club Poliesportiu Flaçà i TOT UN MÓN t oferim unes activitats dirigides setmanals durant aquesta Temporada 2017/18 per ajudar-te a posar en forma

Más detalles

TAULES EN WORD 2003 I 2007

TAULES EN WORD 2003 I 2007 TAULES EN WORD 2003 I 2007 Crear / inserir una taula: Una taula està formada de files (horitzontal) i columnes (verticals). Per inserir una taula en el nostre document hem d anar al menú Taula->Inserir-

Más detalles

PROBLEMES ELECTRICITAT

PROBLEMES ELECTRICITAT PROBLEMES ELECTRICITAT 3er ESO BLOC I: Magnituds elèctriques. Llei d Ohm. Potència i Energia Elèctrica 1. Dibuixa els símbols i escriu una breu definició dels següents dispositius elèctrics: Nom del dispositiu

Más detalles

Departament de Tecnología INS VILA-SECA CURS NOM I COGNOMS:... GRUP:...

Departament de Tecnología INS VILA-SECA CURS NOM I COGNOMS:... GRUP:... Departament de Tecnología INS VILA-SECA CURS 2016 2017 NOM I COGNOMS:... GRUP:... Omple els espais del text de sota: El... és la força o energia que s aplica als electrons per desplaçar los. La quantitat

Más detalles