TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES. Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES. Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol."

Transcripción

1 TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol. 1. Les parts de les plantes Les plantes tenen tres parts: arrel, tija i fulles. Algunes plantes tenen flors i fruits. Les flors només surten uns quants dies a l any. Després, es converteixen en fruits. Dins dels fruits hi ha les llavors. fruits flors fulles tija arrel

2 1.1. L'arrel L arrel és la part de la planta que creix sota terra. Subjecten la planta al sòl. Absorbeix l aigua i les substàncies minerals del sòl que li serviran per alimentar-se. Les arrels creixen cap el centre de la terra i poden tenir diverses formes: Arrel principal gruixuda de la qual en surten altres de més fines. Com l olivereta i la rosella. Moltes arrels fines de mida semblant. Com el porro i el blat. Arrels gruixudes que emmagatzemen aliments. Com la pastanaga i la remolatxa La tija Creix sobre el terra i sosté les fulles, les flors i els fruits. Distribueix l aliment per tota la planta. Acostumen a dividir en branques. Hi ha diferents tipus de tiges: les llenyoses i les herbàcies. Tiges llenyoses estan formades per fusta i són dures i rígides. Reben el nom de troncs i es troben en els arbres i els arbusts. o Els arbres tenen una tija llenyosa i gruixuda anomenada tronc. Les branques són dures i neixen a la part alta. Com la perera i l'alzina. o Els arbustos tenen la tija més curta que els arbres. Per això,les seves branques neixen de prop del terra.

3 Tiges herbàcies són flexibles, primes i de color verd. Es troben en les herbes com la rosella, julivert i camamilla. Tija Herbàcia Llenyosa Herbes curta llarga Arbustos Arbres 1.3. Les fulles Les fulles són les parts verdes de la planta que neixen de les branques. Estan formades pel pecíol i el limbe. El pecíol és la part per on la fulla s'uneix a la tija. El limbe és la part més ampla de la fulla i pot tenir formes molt variades. Els nervis són tubs prims per on circula l'aliment. nervis pecíol limbe

4 Hi ha plantes de fulla caduca perquè perden les fulles a la tardor i d'altres són de fulla perenne, perquè conserven les fulles verdes tot l'any. 2. LES PLANTES I LES FUNCIONS VITALS Les plantes de la mateixa manera que els animals i la resta d éssers vius, fan les tres funcions vitals: relació, nutrició i reproducció. 2.1 LA RELACIÓ Les plantes tenen diferents maneres de relacionar-se, noten les condicions del medi on viuen, com ara la llum, la temperatura o la humitat, i s hi adapten. Podem observar que: Les fulles i les tiges s inclinen cap a la llum. Les arrels creixen cap a on hi ha aigua. Algunes plantes tanquen les fulles quan alguna cosa les toca. Hi ha plantes enfiladisses que s enrotllen al voltant d altres plantes per créixer. Algunes plantes obren les seves flors durant el dia i altres durant la nit. Algunes intenten defensar-se dels seus depredadors amb espines. Les plantes carnívores, necessiten cridar l atenció dels insectes 3 perquè s alimenten d ells. Per això, tenen flors vistoses i molt oloroses per atraure ls.

5 2.2 LA NUTRICIÓ Les plantes són capaces de fabricar l aliment que necessiten. Les plantes necessiten aigua, sals minerals, diòxid de carboni i la llum del sol. L aigua i les sals minerals L'aigual es vital per l'existència de les plantes. Les plantes aconsegueixen agua quan plou o les reguen. Aquestes l agafen per l arrel a través d uns pèls absorbents molt fins. Les plantes prenen aigua i sals minerals per l'arrel i formen la saba bruta. La saba bruta puja per l'arrel i per la tija a través d'uns conductes i arriba fins a les fulles. El diòxid de carboni És un gas que forma part de l aire. Els éssers vius l expulsem en respirar i també es produeix sempre que es crema alguna cosa. Les plantes agafen diòxid de carboni per les fulles per elaborar el seu aliment. La fotosíntesi El procés que fan servir les plantes per produir el seu aliment s anomena fotosíntesi i té lloc a les fulles. La saba bruta, puja des de l arrel fins a les fulles per la tija. Allà la saba bruta es combina amb el diòxid de carboni que les fulles han captat de l aire i es transforma en saba elaborada que és l aliment de les plantes. L'energia que necessita la planta per fer aquest procés l'agafa de la llum del sol.

6 6 diòxid de carboni la llum del sol aigua sals minerals 2.3 LA REPRODUCCIÓ Reproducció sexual, quan les flors tenen una part masculina i una de femenina i formen les llavors que quan cau a terra i troba una temperatura i una humitat adequades, germina i dóna lloc a una nova planta. Reproducció no sexual, quan es planta per mitjà d esqueixos, és a dir, branques que formen arrels, creixen i donen lloc a una altra planta. 8 La flor La flor és la part de la planta que conté els òrgans reproductors i es forma de diverses parts: 9 El calze. Està format per unes fulles verdes, anomenades sèpals que protegeixen la flor.

7 La corol la. És la part més vistosa. Està formada per unes fulles de colors anomenades pètals. Els estams. Són els òrgans reproductors masculins de la flor. El pistil. És l òrgan reproductor femení de la flor. corol la pistil pètals estams sèpals La pol linització calze La pol linització és el transport dels grans de pol len des dels estams d una flor fins al pistil d una altra. Aquest procés es fa mitjançant el vent o a través dels insectes. El fruit i la llavor El fruit es forma a partir de la flor i conté les llavors. Els fruits poden ser: carnosos: són sucosos i a l interior contenen aigua. Per exemple: la taronja, el kiwi i l albergínia. secs: tenen poca aigua. Per exemple: les nous, els cacauets i les glans.

8 Quan una llavor cau a terra i troba humitat germina i dóna lloc a una nova planta. 1. En els estams de la flor es formen els grans de pol len. 2. Un gra de pol len arriba al pistil d una altra flor transportat pel vent o per un insecte 3. El pistil madura i es forma el fruit 4. A l interior del fruit es troben les llavors. 5. Una llavor cau a terra, germina i dóna lloc a una nova planta. 3. Què en sabem de les plantes? L hàbitat de les plantes Els boscos, on hi ha diferents tipus de plantes com arbres, arbustos i herbes que hi creixen de manera espontània. 1 Els prats, on predominen les herbes. Els camps de conreu, on els pagesos conreen les plantes. Plantes cultivades en parcs i jardins L hàbitat és el medi on viuen les plantes.

9 La importància de les plantes Les plantes són imprescindible per a la vida. Produeixen l aliment i l oxigen que fan servir la resta dels éssers vius. Tenen altres funcions: Aliments per a les persones i els animals herbívors. Refugi o habitatge per molts animals del bosc. Obtenció de primeres matèries com la fusta, medicaments, teixits, paper, etc. Per guarnir les cases, els carrers... Algunes plantes a Catalunya Segons les condicions del clima, de la terra, etc. hi ha un tipus de plantes o unes altres. L alzina la podem trobar normalment a les planes i a les muntanyes. La farigola es troba a llocs assolellats i secs de les muntanyes. El pi forma grans pinedes i les podem trobar a tot el nostre territori. El narcís és una planta que viu als prats de les muntanyes.

10 LES PLANTES tenen arrels tija fulles flors poden ser segons el tipus les plantes són es clasifiquen per les seves parts són principal secundàries la forma la vora fabriquen herbes arbustos arbres l'aliment de la planta absorbeixen distribueix corol la calze estams pistil aigua i sals minerals del sòl. l'aliment a tota la planta produeixen fruits les llavors dels quals asseguren. la reproducció

11

TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES

TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES TEMA 4: COM SÓN LES PLANTES Les plantes són éssers vius que per créixer necessiten aigua, aire, llum del sol i algunes substàncies del sol. 1. Les parts de les plantes Les plantes tenen tres parts: arrel,

Más detalles

El nostre projecte: Les plantes. Els viatgers tafaners

El nostre projecte: Les plantes. Els viatgers tafaners El nostre projecte: Les plantes Els viatgers tafaners FOTOS PLANTES LES PLANTES Les plantes són éssers vius, és a dir, igual que els animals, segueixen un cicle vital: Neixen. Creixen. Es reprodueixen.

Más detalles

Títol: ago 24-8:56 (pàgina 1 de 10)

Títol: ago 24-8:56 (pàgina 1 de 10) TEMA 4 LES PLANTES ÉSSERS VIUS Col legi Mare de Déu del Carme Estanislao Figueres, 31 43002 Tarragona Medi Natural, Social i Cultural. Barcanova 3r Educació Primària mlope573@xtec.cat OBJECTIUS - Reconèixer

Más detalles

Tema 3: Les plantes i els fongs

Tema 3: Les plantes i els fongs En aquest tema aprendràs que de plantes n hi ha de molts tipus. Les plantes fabriquen el seu propi aliment i els fongs s alimenten de substàncies que fabriquen altres éssers vius, pero també aprendràs

Más detalles

El grup de les plantes amb flors i llavors representa el grau evolutiu més alt dels vegetals i té les característiques següents:

El grup de les plantes amb flors i llavors representa el grau evolutiu més alt dels vegetals i té les característiques següents: PLANTES SUPERIORS El grup de les plantes amb flors i llavors representa el grau evolutiu més alt dels vegetals i té les característiques següents: L estructura de corm presenta fulles, tija i arrels completament

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ? QUINS TIPUS DE NUTRICIÓ HI HA QUINS SÓN ELS PROCESSOS IMPLICATS EN LA NUTRICIÓ 1. QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ És el conjunt de processos mitjançant els quals

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

QUADERN DE L ALUMNE (segon cicle)

QUADERN DE L ALUMNE (segon cicle) C. P. SON ANGLADA C/. Mossèn Gabriel Bestard, 38 (07011) Palma de Mallorca tfn.(971) 790016 QUADERN DE L ALUMNE (segon cicle) LLINATGES I NOM ACTIVITAT 1 Observa atentament i dibuixa els següents arbres

Más detalles

L'HORT. Títol: PORTADA (pàgina 1 de 21) Les plantes. Matèria: MEDI NATURAL Nivell educatiu: CICLE INICIAL Tutora: Elisabeth Febrer i Claveras

L'HORT. Títol: PORTADA (pàgina 1 de 21) Les plantes. Matèria: MEDI NATURAL Nivell educatiu: CICLE INICIAL Tutora: Elisabeth Febrer i Claveras L'HORT Les plantes Matèria: MEDI NATURAL Nivell educatiu: CICLE INICIAL Tutora: Elisabeth Febrer i Claveras Títol: PORTADA (pàgina 1 de 21) Títol: L'hort Autora: Elisabeth Febrer i Claveras efebrer@xtec.cat

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

TEMA 10 MONERES, PROTISTS, FONGS I PLANTES

TEMA 10 MONERES, PROTISTS, FONGS I PLANTES TEMA 10 MONERES, PROTISTS, FONGS I PLANTES Quadern 1 Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 4.- EL REGNE PLANTES Les plantes amb llavors Les plantes sense llavors Més informació: www.lescienciesdelanaturadelllido.wordpress.com

Más detalles

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera:

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera: Títol: Les hortalisses I, II i III Capítol: LA MONGETA, LA CEBA, LA PASTANAGA, LA CARXOFA, LA PATATA Durades: 05:25 min. 05:14 min. 06:03 min. 05:41 min. 08:48 min. LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES ' 5A. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES ECOSISTEMA DE BOSCOS Es un ecosistema terrestre en el que la vegetació predominant es l'arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrós

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 110 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Indica les funcions de la membrana cel lular. Té diferents funcions: dóna forma i mobilitat a la cèl lula, rep els estímuls externs i també l

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE NATURALS. 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta):

DOSSIER D ESTIU DE NATURALS. 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta): INS PERE BORRELL Alumne: Ciències naturals Curs: 1r A DOSSIER D ESTIU DE NATURALS 1. Posa el nom als següents planetes (plutó ja no compta): 2. Defineix: Meteorit: Satèl lit: Asteroide: Estel fugaç: 2.

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES

CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES CIÈNCIES DE LA NATURALESA Quadern d exercicis ECOSISTEMES 1.* Digueu quina part de la planta porta a terme les següents funcions. a) Les fulles b) Les tiges c) Les arrels 1.1. Capten energia de la llum

Más detalles

TEMA 10 MONERES, PROTISTS, FONGS I PLANTES

TEMA 10 MONERES, PROTISTS, FONGS I PLANTES TEMA 10 MONERES, PROTISTS, FONGS I PLANTES Quadern 1 Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 4.- EL REGNE PLANTES Les plantes amb llavors Les plantes sense llavors Més informació: www.lescienciesdelanaturadelllido.wordpress.com

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

1. Digues quins són els quatre òrgans que normalment presenten els vegetals:

1. Digues quins són els quatre òrgans que normalment presenten els vegetals: IES GAUDÍ 07-08 CIÈNCIES NATURALESA 1er ESO 8.1. Característiques generals (pàgina 221) 1. Digues quins són els quatre òrgans que normalment presenten els vegetals: 2. Relaciona amb fletxes segons convingui:

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

El cicle del carboni

El cicle del carboni El cicle del carboni El cicle i el flux Us heu preguntat mai perquè no s acaba l aire que respirem? Respirem per agafar un gas: l oxigen (O 2 ), i expulsar-ne un altre: el diòxid de carboni (CO 2 ). I

Más detalles

TEMA 1: EL MANTENIMENT DE LA VIDA

TEMA 1: EL MANTENIMENT DE LA VIDA TEMA 1: EL MANTENIMENT DE LA VIDA COMPOSTOS QUÍMICS (2) ESTRUCTURES CEL LULARS (4) ESTRUCTURES ESPECÍFIQUES NIVELLS D ORGANITZACIÓ CÈL LULA (3) TEIXIT ÒRGAN ÉSSER VIU (1) APARELL/SISTEMA FUNCIONS VITALS

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

ALIMENTS I NUTRIENTS

ALIMENTS I NUTRIENTS ALIMENTS I NUTRIENTS NUTRICIÓ Funció vital per la qual els organismes obtenen i després fan servir els materials necessaris per a viure. Materials plàstics: són aquells que proporcionen les substàncies

Más detalles

Institut Domènech i Montaner. Reus (Baix Camp) - Seminari de Biologia. Dossier de treball del tema 9: Joan Nievas - Darrera modificació: 18/01/2017

Institut Domènech i Montaner. Reus (Baix Camp) - Seminari de Biologia. Dossier de treball del tema 9: Joan Nievas - Darrera modificació: 18/01/2017 Institut Domènech i Montaner Reus (Baix Camp) - Seminari de Biologia Alumne / Curs / Grup: Dossier de treball del tema 9: Les plantes Joan Nievas - Darrera modificació: 18/01/2017 Es permet la reproducció

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

TEMA 2: L ATMOSFERA I LA HIDROSFERA.

TEMA 2: L ATMOSFERA I LA HIDROSFERA. TEMA 2: L ATMOSFERA I LA HIDROSFERA. L ATMOSFERA DE LA TERRA. o La composició de l atmosfera. L atmosfera és la capa més externa. Està composta sobretot d aire però també de gotetes d aigua líquida, pols,

Más detalles

CEIP Jaume Balmes. 4rt A ELS ARBRES DEL NOSTRE COL LEGI

CEIP Jaume Balmes. 4rt A ELS ARBRES DEL NOSTRE COL LEGI CEIP Jaume Balmes. 4rt A ELS ARBRES DEL NOSTRE COL LEGI Raül Èric Òscar Toni ÍNDEX I. Introducció. II. Què en sabem i què volem saber. III. Primer arbre: EL PLATANER 1. L'arbre: dibuix, descripció i informacions

Más detalles

Les plantes UNITAT. SABRÀS: Per què les plantes són éssers vius. Quines són les seves parts. Com s alimenten les plantes. Què en saps?

Les plantes UNITAT. SABRÀS: Per què les plantes són éssers vius. Quines són les seves parts. Com s alimenten les plantes. Què en saps? UNITAT 2 Les plantes SABRÀS: Per què les plantes són éssers vius. Quines són les seves parts. Com s alimenten les plantes. Què en saps? Per què són imprescindibles les plantes al nostre planeta? Quines

Más detalles

Tema 5: El sistema solar i l univers

Tema 5: El sistema solar i l univers Tema 5: El sistema solar i l univers Introducció Qué és una estrella? Una estrella és una esfera de gas molt calenta i brillant. Les estrelles produeixen la seva propia llum. Hi ha estrelles de moltes

Más detalles

Els cicles biològics

Els cicles biològics Els cicles biològics Un cicle biològic és la seqüència de fases de la vida reproductiva d'un organisme: des de la seva concepció fins a la producció de la seva pròpia descendència. Cicle de vida humà:

Más detalles

Les plantes SABER SABER FER. Fer una clau per classificar fulles. Estudi de la influència de la llum en el creixement de llavors.

Les plantes SABER SABER FER. Fer una clau per classificar fulles. Estudi de la influència de la llum en el creixement de llavors. 9 Les plantes SABER Característiques del regne de les plantes Els òrgans vegetals La nutrició en les plantes La relació en les plantes La reproducció de les plantes La reproducció sexual de les angiospermes

Más detalles

TEMA 9 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE NUTRICICIÓ

TEMA 9 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE NUTRICICIÓ TEMA 9 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE NUTRICICIÓ Quadern 1 Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- ELS ÉSSERS VIUS I LES FUNCIONS VITALS 2.- ELS ÉSSERS VIUS I LA NUTRICIÓ 3.- LA NUTRICIÓ EN

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

TEMA 11 ELS ANIMALS INVERTEBRATS

TEMA 11 ELS ANIMALS INVERTEBRATS TEMA 11 ELS ANIMALS INVERTEBRATS Quadern 1 Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 2.- ELS PORÍFERS 3. - ELS CNIDARIS 4 i 5.- ELS CUCS Els platihelmints Els nematodes Els anèl lids Més informació:

Más detalles

LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS

LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS UD 10 1. LA NUTRICIÓ DELS ANIMALS És: HETERÒTROFA: Obtenen matèria orgànica de l exterior alimentant-se d altres éssers vius. AERÒBICA Utilitza oxigen per a trencar molècules de

Más detalles

UNITAT 4: La geosfera 1. *Omple el dibuix sobre l estructura interna de la Terra:

UNITAT 4: La geosfera 1. *Omple el dibuix sobre l estructura interna de la Terra: Dossier de recuperació de ciències de la natura de 1r ESO Per tal de recuperar la matèria de ciències experimentals de 1r d ESO que t ha quedat pendent, aquí tens una proposta de quadern que hauràs d imprimir

Más detalles

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura?

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs. 74-75 1.- Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? 2.- A quina zona climàtica no hi ha hivern?... 3.- A quina zona no hi ha gairebé

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Dossier d estiu de Medi natural, social i cultural. 4t d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi natural, social i cultural. 4t d Educació Primària. 1.- Escriu el nom dels òrgans que coneguis: Aquest és l aparell... Aquest és l aparell... Aquest és l aparell... 2.- Explica què és la NUTRICIÓ:............ 1 3.- Completa les frases amb les paraules següents:

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau Ritmes Circadians Dra. Maria Mercè Tor i Palau Aula d extensió Universitària-UdL, Curs 2017-2018 Què son els ritmes Circadians? Són canvis físics, mentals i conductuals que segueixen un cicle diari. Responen

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

Fitxes de repàs UNITAT 4

Fitxes de repàs UNITAT 4 CEIP Lucentum Curs 2013-2014 Fitxes de repàs UNITAT 4 Nom Data: 1) Roques, rierol, pluja, arena, núvols, aire 2) Roure, aranyes, herba, esquirols, mosques, ocell, raboses, ratolins, bolets, bacteris Perque

Más detalles

Introducció a l energia

Introducció a l energia Temaris de CCNN i CCSS adaptats a Lectura Fàcil https://sites.google.com/a/xtec.cat/manuals-lf/ Energia 1: Introducció a l energia Autoria: Cristina Montoya Amb la col laboració del CEE Escola Vida Montserrat

Más detalles

Origen i evolució de la vida. Temes 2, 3 i 4

Origen i evolució de la vida. Temes 2, 3 i 4 Origen i evolució de la vida Temes 2, 3 i 4 De quina vida parlem? Humans i altres animals. Vegetals. Fongs. Protoctistes. Monera (bacteris). Provant d entendre què és la vida Els éssers vius estan formats

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

LA REPRODUCCIÓ HUMANA

LA REPRODUCCIÓ HUMANA LA REPRODUCCIÓ HUMANA 1. CARACTERÍSTIQUES Fecundació interna: l espermatozoide de l home fecunda l òvul dins del cos de la dona i es forma el zigot Vivípars: naixem després de desenvolupar-nos dins del

Más detalles

TEMA 4: CLASSIFICACIÓ D'ESSERS VIUS. ELS ANIMALS

TEMA 4: CLASSIFICACIÓ D'ESSERS VIUS. ELS ANIMALS TEMA 4: CLASSIFICACIÓ D'ESSERS VIUS. ELS ANIMALS ELS CINC REGNES D'ÉSSERS VIUS 1. Regne dels animals 2. Regne de les plantes 3. Regne dels fongs 4. Regne dels bacteris 5. Regne dels protozous i les algues

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

WALL E, EVA i la planta dins la sabata

WALL E, EVA i la planta dins la sabata WALL E, EVA i la planta dins la sabata 1.-Per què WALL E està tot sol a la Terra? 2.-Aquesta és l EVA (EVE en anglès). Com arriba a conèixer al robot terrestre? 3.-WALL E, EVA i la planta dins la sabata.

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 1 ANEM A JUGAR! Cicle educació infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona Curs 2011-2012 1.

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5B. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5B. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES 5B. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES Els boscos de l'ecosistema El bosc es un ecosistema en que la vegetació predominant es arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrosos animals,

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl lules

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

FITXA 1: Els éssers vius

FITXA 1: Els éssers vius FITXA 1: Els éssers vius A.1. DEL CONJUNT D ÉSSERS VIUS SEGÜENT, ESCULL ELS QUE COMPLEIXIN ELS CRITERIS QUE S ESPECIFIQUEN. HAS DE COL LOCAR-LOS TOTS SENSE REPETIR-NE CAP: Falguera, ametller, cocodril,

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

EL REGNE DE LES PLANTES. INTRODUCCIÓ

EL REGNE DE LES PLANTES. INTRODUCCIÓ EL REGNE DE LES PLANTES. INTRODUCCIÓ El regne de les plantes és l únic regne que es pot veure des de la Lluna. Les grans extensions de boscos i selves donen el color verd a determinades regions de la Terra.

Más detalles

Membranes cel lulars i orgànuls no delimitats per membranes (3)

Membranes cel lulars i orgànuls no delimitats per membranes (3) Membranes cel lulars i orgànuls no delimitats per membranes (3) Membranes cel lulars i orgànuls no delimitats per membranes La membrana plasmàtica. El transport a través de la membrana. Membranes de secreció:

Más detalles

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010 ELs recursos naturals: L ús que en fem Febrer de 2010 Què és un recurs? Recurs Un recurs és un bé natural que pot tenir algun interés per a l ésser humà. Tipus de recursos. Establirem dues classificacions.

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

Tema 7: El relleu terrestre

Tema 7: El relleu terrestre A la superfície de la Terra s hi produeixen canvis que poden ser fruit de: Processos geològics externs que són conseqüència d agents exteriors de la Terra com l aigua de rius i mars, les glaceres, l aire

Más detalles

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li

Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li Les Guilleries: Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries: un enorme massís de muntanyes velles i gastades, cobertes d espessa vegetació que li donen una singularitat encara més definitòria, situades

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

TEMA 2: Divisibilitat Activitats

TEMA 2: Divisibilitat Activitats TEMA 2: Divisibilitat Activitats 1. 35 és múltiple de 5?. Raoneu la resposta 2. 48 és divisible per 6?. Raoneu la resposta 3. Completeu els deu primers múltiples de 8 8, 16,, 32,,,,,, 80 4. Quines de les

Más detalles

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ JUNY 2014 PART CIENTÍFIC MATEMÀTIC TÈCNICA APARTAT b1 MATEMÀTIQUES Durada: 1 hora

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ JUNY 2014 PART CIENTÍFIC MATEMÀTIC TÈCNICA APARTAT b1 MATEMÀTIQUES Durada: 1 hora PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ JUNY 2014 PART CIENTÍFIC MATEMÀTIC TÈCNICA APARTAT b1 MATEMÀTIQUES Durada: 1 hora NOTA: Realitza les operacions a l'espai en blanc de cada pregunta. No es

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles.

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles. LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ÀRBRES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ARBRES Las plantas tienen tres partes que son las raíces,

Más detalles

PLÀNOL PER RESSEGUIR L'ITINERARI

PLÀNOL PER RESSEGUIR L'ITINERARI MONTJUÏC. 1 PLÀNOL PER RESSEGUIR L'ITINERARI MONTJUÏC. 2 1. DES DEL MIRADOR DE LA TORRE SUCHET 1. Aquesta torre es va construir després de l enderroc de la torre Sant Joan. Veient el seu emplaçament, sabríeu

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

PROJECTE DE LA GIRAFA

PROJECTE DE LA GIRAFA PROJECTE DE LA GIRAFA ELENA ROS PADULLÉS ROGER VILALTA BARROSO MARC LORENTE MONISTROL ANNA QUERO PÉREZ CURS 2007-08 ESCOLA DE VILADA CEIP SERRA DE PICAMIL INDEX 1-CARACTERISTIQUES FÍSIQUES. 2-ALIMENTACIÓ.

Más detalles

LA PRUNA I EN GERD L HORT I LA PARADA FITXES DE PRODUCTES

LA PRUNA I EN GERD L HORT I LA PARADA FITXES DE PRODUCTES LA PRUNA I EN GERD Al llarg del llibre t acompanyaran la Pruna i en Gerd, dos joves pagesos molt sensibilitzats amb el conreu ecològic. Amb ells podràs aprendre un munt de coses sobre les fruites i les

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L aparell circulatori està format per 1. Cor 2. Vasos sanguinis 2.1 artèries que es ramifiquen en arterioles i aquestes en capil lars arterials 2.2 venes que es ramifiquen en vènules

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS:

L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS: L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS: Funcions L'aparell digestiu té com a funció transformar els aliments en substàncies nutritives simples perquè el nostre organisme pugui assimilar-les i transportar-les

Más detalles

UNITAT 1: LA CÈL.LULA

UNITAT 1: LA CÈL.LULA UNITAT 1: LA CÈL.LULA 1. Tots els éssers vius estén formats per cèl.lules I aqeustes esten constutiudes per biomolecules. Completa el quare següent basat en les biomolecules. Biomolècules orgàniques Glúcids

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

Com aconsegueixen les plantes el seu aliment?

Com aconsegueixen les plantes el seu aliment? unitat 3 Els vegetals Els homes primitius quan eren nòmades s alimentaven de plantes silvestres i diferenciaven les que es podien menjar de les que podien ser tòxiques o senzillament immenjables. Quan

Más detalles

3. COM ES NODREIXEN LES PLANTES? MODEL CIENTÍFIC

3. COM ES NODREIXEN LES PLANTES? MODEL CIENTÍFIC 3. COM ES NODREIXEN LES PLANTES? MODEL CIENTÍFIC En les seqüències anteriors hem explorat la necessitat que té una planta d'aigua, llum i aire. En aquesta seqüència analitzarem en quina mesura els necessita.

Más detalles

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins.

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. Vitrina de paleontologia del Museu Comarcal de Manresa La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. L existència d un antic mar on els rius abocaven els

Más detalles

TREBALLEM LES PLANTES

TREBALLEM LES PLANTES TREBALLEM LES PLANTES LES LLAVORS Pep Vidal Laia Roca Agenda 21 Escolar de Lleida Curs 2014-2015 Qüestions a investigar: - Una llavor és un ésser viu? - Per a què serveixen les llavors? - Són iguals totes

Más detalles

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA?

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA? QUÈ ÉS LA TERRA? És el nostre planeta. És un dels planetes més petits del Sistema Solar i el tercer més proper al Sol, a una distància de 150.000.000 de quilòmetres. La temperatura mitjana del planeta

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Bufa, quin paisatge! Explora el món de les plantes amb el senyor Cantalombardi. Bufa, quin paisatge!

PROPOSTA DIDÀCTICA. Bufa, quin paisatge! Explora el món de les plantes amb el senyor Cantalombardi. Bufa, quin paisatge! PROPOSTA DIDÀCTICA Bufa, quin paisatge! text Víctor Raga dibuixos Montse Español la tortuga setciències Bufa, quin paisatge! Explora el món de les plantes amb el senyor Cantalombardi FITXA DEL LLIBRE TÍTOL

Más detalles

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Activitat 1 Obriu l animació següent: No toqueu el cursor! Descriviu què es veu a la pantalla: A l extrem superior esquerra

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles