1. Digues quins són els quatre òrgans que normalment presenten els vegetals:

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "1. Digues quins són els quatre òrgans que normalment presenten els vegetals:"

Transcripción

1 IES GAUDÍ CIÈNCIES NATURALESA 1er ESO 8.1. Característiques generals (pàgina 221) 1. Digues quins són els quatre òrgans que normalment presenten els vegetals: 2. Relaciona amb fletxes segons convingui: Arrels Òrgans d enlairament per buscar la llum i de conducció d aigua i nutrients Tiges Òrgans reproductors Fulles Òrgans de fixació i d absorció d aigua i nutrients Flors Òrgans especialitzats a captar l energia de la llum per realitzar la fotosíntesi 8.2. Els òrgans de les plantes: L arrel (pàgines 223 i 224) 3. Completa el següent paràgraf, amb les següents paraules: ramificada, pilífera, arrel, subterrani, minerals, pèls, herba, aigua, arbre, terminal, creixement, còfia, planta, sòl. L és l òrgan de la, generalment, que serveix per fixar-la al i absorbir l i les sals. D arrels n hi ha de molts tipus, i aparentment poc tenen a veure les d un amb les d una, però de fet, tenen unes parts comunes: la zona (amb la o extrem final), una zona de, la zona formada per absorbents i finalment una zona. 4. Digues les dues funcions que realitzen les arrels en les plantes. 5. Classifica les següents arrels en: axonomorfes, napiformes i fasciculades:

2 IES GAUDÍ CIÈNCIES NATURALESA 1er ESO 8.2.Els òrgans de les plantes: La tija (pàgines 224 i 225) 1. Digues les dos funcions que realitzen les tiges en les plantes. 2. Completa el següent paràgraf, amb les següents paraules: ramificacions(2), tiges, subterrànies, herbàcies(2), arbòries, aèries, llenyoses(2), aquàtiques, arbustives. Les acostumen a ser, però també n hi ha d i de. Hi ha tiges, normalment verdes i toves, i, més dures, que acumulen cèl lules mortes. Les tiges poden ser anuals o bianuals, en funció del temps que durin. Les acostumen a durar més temps i poden ser, fins a una alçària de cinc metres i des de la base, o, amb alçàries superiors als cinc metres i al llarg del tronc central. 3. Relaciona amb fletxes segons convingui: Tiges aèries Rizoma, tubercle i bulb Tiges subterrànies Canya i suculenta Estípit Rèptil Enfiladissa 4. Posa els noms on calgui en el següent dibuix: rèptil, rizoma, tiges subterrànies, estípit, suculenta, tija aquàtica, bulb, canya, tubercle, enfiladissa, tiges aèries.

3 2. ÒRGANS DE LES PLANTES: LES FULLES Les fulles són òrgans aeris que tenen les següents funcions: Realitzar la fotosíntesi, per obtenir sucres. Realitzar la respiració, per obtenir oxigen i eliminar diòxid de carboni. Parts de la fulla (pàgina 225) Limbe: Làmina plana de la fulla. Anvers: Làmina de la fulla cara al sol. Revers: Làmina de la fulla oposada al sol. Pecíol: Punt de la fulla per on s'enganxa a la tija. Nervis: Conductes per on circula la saba. Sol haver-hi un nervi principal i altres secundaris. Tipus de fulles: Veure pàgina 226 EXERCICI: Mirant la pàgina 226, completa el següent quadre: Segons la forma del limbe Segons el tipus de nervis Segons la forma de la vora PALMERA PI HEURA OLM MORERA LLORER OLIVERA Observacions: Escriu el que consideris curiós de les fulles que has observat.

4 8.2. Els òrgans de les plantes (pàgines 225 i 226) 1. Digues les dos funcions que realitzen les fulles en les plantes. 2. Completa el següent paràgraf amb les següents paraules: limbe(4), nervis, pecíol, saba, fulla(2), anvers, estomes, revers. Per poder fer els intercanvis de gasos, la disposa d'unes obertures anomenades. En general, la està formada per una làmina anomenada, que sol ser plana i ampla. El s'uneix a la tija pel. La cara superior del, és a dir, l'encarada a la llum del sol, és l', i la inferior, el. En el solen haver-hi, que són conductes per on circula la. 3. Relaciona amb fletxes segons convingui: Segons la divisió del limbe Segons la forma del limbe Segons els tipus de nervis Segons la forma de la vora Segons la manera d'inserir-se Entera, serrada, dentada i lobulada Verticil lades, oposades i alternes Unninèrvia, penninèrvia, paral lelinèrvia i palmatinèrvia Cordiforme, trifoliada, sagitada, oval, lanceolada i acicular Simple i composta 4. Posa els noms on calgui en el següent dibuix:

5 8.3. Les funcions vitals en les plantes (La nutrició, pàgines ) 1. Digues per a quines dos coses serveix la nutrició. 2. Completa el següent paràgraf amb les següents paraules: arrels, química(3), oxigen, llum, elaborada, sucres(4), respirar(2), respiració, fotosíntesi(4), vius(2), interna, pèls, diòxid, minerals, bruta(2). L'aigua i les sals són absorbides pels absorbents de les i són transportades arreu de la planta en un dissolució que coneixem amb el nom de saba. Un cop arriba a les fulles es produeix una reacció química, la, que transforma la saba en saba, que està constituïda per aigua i matèria orgànica (bàsicament ). Per tant, el que s'ha produït en la és matèria orgànica, i aquesta síntesi és possible gràcies a la, al de carboni i a l'aigua. Com a residu de la apareix l'. La planta utilitza els bàsicament per respirar i obtenir energia (també anomenada energia ), de la mateixa manera que ho fan els animals i la majoria d'éssers. L'avantatge de les plantes és que poden fabricar-se els que necessiten per, en canvi, els animals han d'ingerir els a través de la dieta. Les plantes, igual que els animals, han de sempre, tant de nit com de dia, ja que les cèl lules de tots els éssers necessiten constantment energia per funcionar. Es pot considerar que la és una reacció inversa a la. 3. Relaciona amb fletxes segons convingui: Nutrició Funcions vitals de les plantes Saba bruta Saba elaborada Fotosíntesi Respiració Formada per aigua i sals minerals Obtenció de nutrients i energia Obtenció d'energia química, diòxid de carboni i aigua a partir de matèria orgànica (sucres) i oxigen Nutrició, relació i reproducció Formada per aigua, sals minerals i matèria orgànica (sucres) Obtenció de matèria orgànica (sucres) i oxigen a partir d'aigua, sals minerals i llum

6 8.3. Les funcions vitals en les plantes (La relació i reproducció, pàgines ) 1. Digues què vol dir que les plantes es relacionen. 2. Digues de quines dos maneres es poden reproduir les plantes i quina és la principal. 3. Completa el següent paràgraf amb les següents paraules: aigua, relació, llum, negativament(2), femenins, arrels, gàmetes, esporòfit(3), amunt, individu, fotosíntesi, gametòfit(3), vital, positivament, estímul, medi. Efectivament, les plantes també fan la funció de : reaccionen positivament o davant d'un. Per exemple, les tiges reaccionen a la gravetat i positivament a la llum perquè han de facilitar que es pugui fer la a les fulles, i per això creixen cap. En canvi, les reaccionen a la gravetat i no són atretes per la perquè han de buscar l' que es filtra al sòl. Les plantes presenten durant la seva vida o cicle dues generacions: i. L' genera espores que s'escampen en el i produeixen un altre o generació anomenat. El és l'encarregat de generar els masculins i, que, un cop fecundats, donaran lloc a un nou. 4. Relaciona amb fletxes segons convingui: Relació Estímul positiu Les tiges de la planta, quan s'allunyen del terra Reacció positiva o negativa de la planta davant d'un estímul Estímul negatiu Les tiges de la planta, quan s'acosten a la llum Reproducció asexual Reproducció sexual Esporòfit Gametòfit Reproducció on fan falta dos individus Genera espores que s'escampen en el medi Genera gàmetes masculins i femenins Reproducció a partir d'un únic individu

7 TIPUS SEGONS ELS ÒRGANS SEGONS LA PRESÈNCIA O NO DE LLAVOR CARACTERÍSTIQUES BRIÒFITS (Molses) NO CORMÒFITS (no presenten òrgans desenvolupats, ni arrels ni tija ni fulles veritables) PTERIDÒFITS (Falgueres) CORMÒFITS (sí presenten òrgans desenvolupats: arrels, tija i fulles veritables) Sense llavor Plantes petites, viuen en llocs humits, a prop de fonts i rius. (Pàgina 231) Els gàmetes masculins es desplacen nedant cap als femenins per fecundar-los, per la qual cosa necessiten aigua en estat líquid. Com a resultat es formen espores que originaran noves molses. Sense llavor Plantes que poden arribar a uns quants metres d'alçada, amb fulles molt dividides, i que viuen en zones humides. (Pàgina 233) Darrera les fulles, a l'època de la reproducció, veiem unes estructures fosques, els sorus, que contenen espores que originaran noves falgueres. Els gàmetes masculins es desplacen nedant cap als femenins per fecundar-los, per la qual cosa necessiten aigua en estat líquid. ESPERMATÒFITS (Plantes amb flors) CORMÒFITS (sí presenten òrgans desenvolupats: arrels tija i fulles veritables) Amb llavor (conjunt format per un embrió d'una planta i les estructures que el protegeixen. Aquest embrió donarà lloc a una planta adulta quan la llavor germini). Es divideixen en dos grans grups: 1. Gimnospermes: tenen llavors no protegides o sense fruit, com en el pi o l'avet, i les flors són sempre unisexuals i poc vistoses o atraients. 2. Angiospermes: tenen llavors protegides dins d'un fruit, com en els arbres fruiters (cirerer, castanyer...), i les flors acostumen a ser hermafrodites i molt vistoses i atraients. Per tal que es formin les llavors, el pol len que fabriquen els estams d'una flor ha d'arribar a l'estigma d'una altra flor (pol linització), mitjançant insectes o el vent. (Pàgina 235) Un cop s'han format les llavors, són disseminades mitjançant el vent, animals o l'aigua que se les enduu. Després, quan les llavors cauen per fi en un lloc adequat, amb aigua i temperatura adients, comencen a germinar DIVERSITAT I CLASSIFICACIÓ DELS VEGETALS (Pàgines )

8 8.4. Diversitat i classificació dels vegetals (pàgines ) 1. Digues quins són els tres tipus de vegetals que existeixen. 2. Relaciona segons convingui: Briòfits Pteridòfits Són cormòfits (presenten òrgans desenvolupats) Plantes amb flor Espermatòfits No es reprodueixen mitjançant llavors Molses No són cormòfits (no presenten òrgans desenvolupats) Falgueres Es reprodueixen mitjançant llavors Hi ha de dos tipus: gimnospermes i angiospermes 3. Completa el següent paràgraf amb les següents paraules: flors, reproductora, vasculars, briòfits, conductors(2), cormòfits, llavors, espermatòfits(3), corm(3), pteridòfits, superiors, llavors(2), flor, molses. Els són plantes d'estructura senzilla, sense ni vasos. Les en són un exemple. Els són vegetals (amb vasos ) i. Els són plantes amb, que es reprodueixen a través de. Els s'anomenen també plantes, ja que presenten estructures molt desenvolupades, com les i les. La és l'estructura dels vegetals. 4. Classifica les següents plantes en: espermatòfit angiosperma, espermatòfit gimnosperma, briòfit i pteridòfit:

9 8.4.3 ELS ESPERMATÒFITS: LA FLOR (pàgina 235) Els espermatòfits són plantes vasculars amb corm, que es reprodueixen a través de llavors i mitjançant flors. La flor és l'estructura reproductora dels vegetals espermatòfits. Parts: Estams: Fulles fèrtils masculines que contenen els grans de pol len o espores masculines. Estan formats per antera i filament. Pistil: Fulla fèrtil femenina, formada per ovari, estil i estigma. A l'ovari hi ha els òvuls que seran fecundats pel pol len. Pètals: Fulles no fèrtils que protegeixen el pistil i els estams. Poden ser grans i de colors vistosos per tal de atraure els insectes. El conjunt de pètals s'anomena corol la. Sèpals: Fulles no fèrtils que protegeixen les altres parts de la flor. El conjunt de sèpals l'anomenem calze. Pol linització d'una flor mitjançant la papallona: Aquesta xucla amb la trompa el nèctar de la flor mentre que els estams, moguts pel batec de els ales de la papallona, deixen anar el pol len, que cau sobre la papallona. Pol linització d'una flor per part d'una abella: Per poder arribar al nectari i xuclar el suc ensucrat, l'abella ha de passar entre els estams i el pistil. Recull el pol len i deixa el que porta d'una altra flor, sobre l'estigma.

Tema 3: Les plantes i els fongs

Tema 3: Les plantes i els fongs En aquest tema aprendràs que de plantes n hi ha de molts tipus. Les plantes fabriquen el seu propi aliment i els fongs s alimenten de substàncies que fabriquen altres éssers vius, pero també aprendràs

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

EL REGNE DE LES PLANTES. INTRODUCCIÓ

EL REGNE DE LES PLANTES. INTRODUCCIÓ EL REGNE DE LES PLANTES. INTRODUCCIÓ El regne de les plantes és l únic regne que es pot veure des de la Lluna. Les grans extensions de boscos i selves donen el color verd a determinades regions de la Terra.

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

Els vegetals. 1. La colonització del medi terrestre. 2. La fotosíntesi i la respiració dels vegetals. 3. Els vegetals inferiors: plantes sense llavors

Els vegetals. 1. La colonització del medi terrestre. 2. La fotosíntesi i la respiració dels vegetals. 3. Els vegetals inferiors: plantes sense llavors 11 Els vegetals 1. La colonització del medi terrestre 2. La fotosíntesi i la respiració dels vegetals 3. Els vegetals inferiors: plantes sense llavors 4. Els vegetals superiors: plantes amb flors i llavors

Más detalles

Conjunt d!òrgans que realitzen una mateixa funció. Conjunt de cèl lules que realitzen una mateixa funció.

Conjunt d!òrgans que realitzen una mateixa funció. Conjunt de cèl lules que realitzen una mateixa funció. 7.1. Concepte d animal (pàgina 189) 1. Digues què estudia la zoologia. 2. Completa el següent paràgraf, amb les següents paraules: animal, cel lular, òrgans, relació, reproducció, eucariotes, nutrició,

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Fitxes de repàs UNITAT 4

Fitxes de repàs UNITAT 4 CEIP Lucentum Curs 2013-2014 Fitxes de repàs UNITAT 4 Nom Data: 1) Roques, rierol, pluja, arena, núvols, aire 2) Roure, aranyes, herba, esquirols, mosques, ocell, raboses, ratolins, bolets, bacteris Perque

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

Les plantes UNITAT. SABRÀS: Per què les plantes són éssers vius. Quines són les seves parts. Com s alimenten les plantes. Què en saps?

Les plantes UNITAT. SABRÀS: Per què les plantes són éssers vius. Quines són les seves parts. Com s alimenten les plantes. Què en saps? UNITAT 2 Les plantes SABRÀS: Per què les plantes són éssers vius. Quines són les seves parts. Com s alimenten les plantes. Què en saps? Per què són imprescindibles les plantes al nostre planeta? Quines

Más detalles

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles.

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles. LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ÀRBRES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ARBRES Las plantas tienen tres partes que son las raíces,

Más detalles

EL PARC GÜELL Història del Parc Güell

EL PARC GÜELL Història del Parc Güell EL PARC GÜELL Història del Parc Güell Antoni Gaudí va construir el Parc Güell a la Muntanya Pelada cap a l any 1900 (principis del segle XX). La Muntanya Pelada és al nord del barri de Gràcia. A l any

Más detalles

TREBALL DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES NATURALS. 1a. AVALUACIÓ 1. Què és un mineral. 2. Què és la duresa? Digues què és l escala de Mohs

TREBALL DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES NATURALS. 1a. AVALUACIÓ 1. Què és un mineral. 2. Què és la duresa? Digues què és l escala de Mohs TREBALL DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES NATURALS 1a. AVALUACIÓ 1. Què és un mineral. 2. Què és la duresa? Digues què és l escala de Mohs 3. Què és la exfoliació i la fractura? Posa exemples 4. Digues quins

Más detalles

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg )

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg ) Tema 8. Energia tèrmica (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg. 178-200) ÍNDEX 8.1. Formes de transferir energia 8.2. Temperatura, calor i energia tèrmica 8.3. Calor 8.3.1. Formes de transferència

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS EL COLOR CROMOPLASTOS Y APARECIÓ

I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS EL COLOR CROMOPLASTOS Y APARECIÓ Y APARECIÓ EL COLOR CROMOPLASTOS I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 Y APARECIÓ EL COLOR CROMOPLASTOS El objetivo de este taller es introducir

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Com funcionen les bicicletes?

Com funcionen les bicicletes? Com funcionen les bicicletes? Nom: Data: Dibuixa una bicicleta el més detalladament possible: 1/20 Nom: Data: Després d anar a buscar informació a la biblioteca i a internet, escriu les parts de la bicicleta

Más detalles

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2016 Biologia Sèrie 3 Fase específica Qualificació a Exercici 1 b c a Exercici 2 b c Exercici 3 a b Suma de notes parcials Qualificació

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA JUNIO 2002 a) Estructura general de un aminoácido. Concepto de péptido Estructura general d'un aminoàci. Concepte de pèptid b)

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro Dossier de reforç Visitem la cotxera de metro Reforç 1 El continu anar i venir dels trens Cada dia, uns 120 trens, compostos per cinc cotxes cadascun, transporten més d un milió de persones pels més de

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

DE QUÈ ESTÀ FET EL NOSTRE COS?

DE QUÈ ESTÀ FET EL NOSTRE COS? DE QUÈ ESTÀ FET EL NOSTRE COS? Activitat.- Poseu un exemple de cada nivell d organització prenent com a model el vostre cos. Consulteu aquestes webs: - http://svt.ac-creteil.fr/archives/media/meds/zoomflash/zoom6c.html

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53 INFORME D OCUPACIÓ HOTELERA A MATARÓ. 213 AGRAÏMENTS Volem donar les gràcies als quatre hotels cinc, durant la primera meitat del 213 que configuren l actual xarxa hotelera de la ciutat per la seva col

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI NOM... CURS... L'aparell circulatori està format pel cor i els vasos sanguinis. El cor impulsa la sang pels vasos sanguinis, que recorren tot el cos. La funció principal de la circulació

Más detalles

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples:

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: 2 PROGRESSIONS 9.1 Progressions aritmètiques Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: La successió

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS 1.* Indiqueu quants electrons tenen a l última capa cada un d aquests elements. a) C f) O k) K b) F g) P l) S c) Ne h) H m) He d) Br i) I n) Cl

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 2 Format de paràgraf Per defecte, quan es crea un document a Ms Word el text apareix alineat a l esquerra, amb un interlineat senzill i sense cap tipus de sagnat o entrada

Más detalles

L HORA DE LA GRAMÀTICA

L HORA DE LA GRAMÀTICA L HORA DE LA GRAMÀTICA ELS VERBS COPULATIUS Ens toca estudiar una mena de verbs molt especials. Pel funcionament que tenen, pel complement que porten, pel tipus d oracions que formen... són els verbs copulatius!

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

FEM UN PROGRAMA DE TELEVISIÓ:

FEM UN PROGRAMA DE TELEVISIÓ: FEM UN PROGRAMA DE TELEVISIÓ: El pas del medi aquàtic al medi terrestre dels organismes fotosintètics La vida va començar al medi aquàtic, però alguns organismes van anar adquirint algunes modificacions

Más detalles

Què és regne? Així per la seua complexitat i evolució tenim els cinc regnes: Moneres. Protists. Animal. Vegetal. Fongs

Què és regne? Així per la seua complexitat i evolució tenim els cinc regnes: Moneres. Protists. Animal. Vegetal. Fongs ELS ESSERS VIUS Què és regne? Per a poder definir un esser viu des del més senzill fins als més complexos cal entendre què els esses vius presenten una gran diversitat de formes i grandàries, i la taxonomia

Más detalles

EL SISTEMA NERVIÓS EL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL

EL SISTEMA NERVIÓS EL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL EL SISTEMA NERVIÓS EL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL CENTRES ÒRGANS CARACTERÍSTIQUES 1.150 gr. Escorça: Substància grisa (cos i ramificacions curtes). CERVELL Dins: Substància blanca (ramificacions llargues).

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Taller de Pins i Pinyes

Taller de Pins i Pinyes Imatge: Casals i Jurado Guia didàctica 01a Nivells: alumnes d infantil (P4 i P5) i Cicle Inicial Objectius: Aquesta activitat incideix en el desenvolupament de les habilitats següents: Identificar els

Más detalles

TEMA 5 L'ATMOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom:

TEMA 5 L'ATMOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: TEMA 5 L'ATMOSFERA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 1.- L ATMOSFERA, UNA ESFERA D AIRE L atmosfera: composició Les capes de l atmosfera 2.- LA DINÀMICA DE L ATMOSFERA La circulació

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

Incendi! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos!

Incendi! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos! CODI: IE 005 DATA: FEB 2016 REVISIÓ: 00 Pàg. 1! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos! CODI: IE 005 DATA: FEB 2016 REVISIÓ: 00 Pàg. 2 Foc, fum, calor i foscor! Els incendis progressen

Más detalles

POLINOMIS. p(x) = a 0 + a 1 x + a 2 x a n x n,

POLINOMIS. p(x) = a 0 + a 1 x + a 2 x a n x n, POLINOMIS Un monomi és una expressió de la forma ax m, on el coeficient a és un nombre real o complex, x és una indeterminada i m és un nombre natural o zero. Un polinomi és una suma finita de monomis,

Más detalles

Càlcul de tants efectius

Càlcul de tants efectius Càlcul de tants efectius Utilització de la funció TIR en el càlcul 1de 39 Exercici 1 15.000 15.000 15.000 15.000 15.000 X 0 1 2 3 4 5 i=0,05 i=0,035 En primer lloc, es calcula el capital X igualant els

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

Dossier de recuperació Ciències Socials

Dossier de recuperació Ciències Socials Dossier de recuperació Ciències Socials 1er ESO Curs: 2011-2012 El dossier s ha d entregar en un quadern ben presentat escrit a ordinador o a mà el dia de l examen de recuperació de Setembre. El dossier

Más detalles

ACTIVITAT 1: Observació de radiacions IR

ACTIVITAT 1: Observació de radiacions IR Alumne/a: QUÍMICA BATXILLERAT PRÀCTIQUES DE LABORATORI - GUIÓ Experiències amb radiacions electromagnètiques Grup: Data: ACTIVITAT 1: Observació de radiacions IR Observar les radiacions IR produïdes per

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia.

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia. EUROPA (2ª part) Realitza les següents activitats, per ordre, cercant la informació a les pàgines webs recomanades o al llibre de Coneixement del medi. 1. A classe, vam llegir les principals activitats

Más detalles

LA GIRAFA. Projecte realitzat pels alumnes de cicle mitjà de l aula d acollida del CEIP MONTSENY de Barcelona

LA GIRAFA. Projecte realitzat pels alumnes de cicle mitjà de l aula d acollida del CEIP MONTSENY de Barcelona LA GIRAFA Projecte realitzat pels alumnes de cicle mitjà de l aula d acollida del CEIP MONTSENY de Barcelona 1. Com és? La girafa pertany a la família dels giràfids. Els avantpassats de les girafes eren

Más detalles

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat METABOLISME 2n Batxillerat Concepte de metabolisme El metabolisme és el conjunt de totes les reaccions químiques i per tant transformacions d energia que succeeixen en l'interior de les cèl lules. L esquema

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Annex I Material Material per l activitat de treball cooperatiu LES MÀQUINES MOTRIUS Les màquines motrius transformen una energia primària, com la del vent, la de l'aigua o la del foc, en energia mecànica

Más detalles

MICROORGANISMES II. Biologia 2n batxillerat M A R I A L L U Ï S A G E N É. P R O F E S S O R A D E B I O L O G I A I G E O L O G I A.

MICROORGANISMES II. Biologia 2n batxillerat M A R I A L L U Ï S A G E N É. P R O F E S S O R A D E B I O L O G I A I G E O L O G I A. MICROORGANISMES II Biologia 2n batxillerat M A R I A L L U Ï S A G E N É. P R O F E S S O R A D E B I O L O G I A I G E O L O G I A. Com tots els éssers vius els bacteris fan totes les funcions vitals.

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

Charles Darwin ( )

Charles Darwin ( ) Charles Darwin (1809-1882) Charles Darwin Estudià teologia, història natural, botànica i geologia a Cambridge. Acabats els estudis, es va embarcar com naturalista al Beagle, que va fer la volta al món

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

POLINOMIS. Divisió. Regla de Ruffini.

POLINOMIS. Divisió. Regla de Ruffini. POLINOMIS. Divisió. Regla de Ruffini. Recordeu: n Un monomi en x és una expressió algebraica de la forma a x on a és un nombre real i n és un nombre natural. A s anomena coeficient i n s anomena grau del

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres Guia docent 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres 1 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps? Energia solar fotovoltaica La central elèctrica I Centrals fotovoltaiques La central elèctrica II Centrals eòliques I La turbina Centrals eòliques II Turbines hidràuliques

Más detalles

Oració subordinada adjectiva: funció en l oració

Oració subordinada adjectiva: funció en l oració Oració subordinada adjectiva: funció en l oració Les oracions subordinades de relatiu adjectives funcionen dins l oració principal com a complement d un nom, el qual és el seu antecedent: Han castigat

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

CONEGUEM EL MOSQUIT TIGRE Taller per al control del mosquit tigre Fitxa 1

CONEGUEM EL MOSQUIT TIGRE Taller per al control del mosquit tigre Fitxa 1 Fitxa 1 COM ÉS? El mosquit tigre (Aedes albopictus) és petit, negre i té unes ratlles blanques al seu cos i a les potes. QUÈ FA? Pica tant a les persones com als animals. Un sol mosquit fa moltes picades,

Más detalles

Els sistema solar 1r d ESO Fina Vert

Els sistema solar 1r d ESO Fina Vert EL SISTEMA SOLAR Què recordes? Origen i components Els rodamons Planetes? Quins? Altres viatgers Què recordes? Activitat 1.- Què recordes? a) Dibuixa el Sistema Solar amb tots els seus components que recordis

Más detalles

Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya. Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona

Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya. Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona La Terra es mou? Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona De què parlarem? La Terra es belluga. Rotació: : El dia i la nit. Els estels es mouen! Translació:

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

TEMA 2: FUNCIÓ DE REPRODUCCIÓ

TEMA 2: FUNCIÓ DE REPRODUCCIÓ TEMA 2: FUNCIÓ DE REPRODUCCIÓ 1- INTRODUCCIÓ 1.1 Funció de reproducció 1.2 Diferència entre reproducció i sexualitat 1.3 Tipus de reproducció 1.4 Dimorfisme sexual 6 1.4.1 Caràcters sexuals 1.4.1.1 Caràcters

Más detalles

Escherichia coli. Bacteri simbiont que habita lʼintestí gruixut de molts animals entre ells lʼhome.

Escherichia coli. Bacteri simbiont que habita lʼintestí gruixut de molts animals entre ells lʼhome. 2.2 Teixits Els organismes més simples que existeixen són aquells que estan formats per una única cèl lula. Aquest tipus d organismes s anomenen unicel lulars. Aquesta cèl lula és capaç de fer totes les

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA?

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA? QUÈ ÉS LA TERRA? És el nostre planeta. És un dels planetes més petits del Sistema Solar i el tercer més proper al Sol, a una distància de 150.000.000 de quilòmetres. La temperatura mitjana del planeta

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas Si ja tens un NIU, no has de tornar-te a registrar. Pots accedir a la inscripció directament. Només has de validar el teu NIU i la teva paraula de pas al requadre que hi ha a la dreta de la pantalla: Si

Más detalles

Les espècies invasores

Les espècies invasores Les espècies invasores El cas dels ailants a Collserola Cargol Poma Un drama per al Delta i els agricultors Silur Un predador que amenaça la fauna dels rius Ailants Arreu una invasió Espècies exòtiques

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles