Í NDEX. (Per accedir a cada unitat cliqueu-li al damunt

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Í NDEX. (Per accedir a cada unitat cliqueu-li al damunt"

Transcripción

1 Medi social i cultural 2 1 Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Unitat didàctica Í NDEX (Per accedir a cada unitat cliqueu-li al damunt

2

3 Medi social i cultural 2 3 U NITAT 1. EL RELLEU A E SPANYA P ER COMENÇAR Pàgina 5 En quin continent està situada Espanya? Quins són els països que té més a prop? Està situada a Europa. Portugal, França, Itàlia, Marroc Creus que Espanya té un relleu variat? Resposta oberta. Saps el nom d algun dels mars que envolten la península Ibèrica? Mar Mediterrània, oceà Atlàntic i mar Cantàbrica. Pàgina 6 1. Calca o dibuixa el contorn del mapa de la península Ibèrica. A continuació, pinta el territori corresponent a l Espanya peninsular i situa-hi els límits. Resposta gràfica. 2. Relaciona els territoris següents segons la seva situació geogràfica: illes Balears mar Mediterrània illes Canàries oceà Atlàntic Ceuta nord d Àfrica Andorra Pirineu Pàgina 9 3. Classifica els sistemes muntanyosos següents segons la seva situació respecte de la Meseta: Serralada Ibèrica, Serralada Bètica, Pirineu, Sistema Central, Muntanyes de Toledo, Massís Galaic, Sierra Morena, Muntanyes Basques, Serralada Cantàbrica, Sistema Mediterrani Dins de la Meseta Al voltant de la Meseta Exteriors a la Meseta Sistema Central Serralada Ibèrica Serralada Bètica Muntanyes de Toledo Massís Galaic Pirineu Sierra Morena Muntanyes Basques Serralada Cantàbrica Sistema Mediterrani 4. Què és una depressió? On estan situades la Depressió del Guadalquivir i la Depressió de l Ebre? Depressió és una extensió del territori de poca altitud situada entre sistemes muntanyosos. La Depressió del Guadalquivir està situada al sud-oest de la península, entre Sierra Morena i les serralades Bètiques. La Depressió de l Ebre està al nord-est de la Península, entre el Pirineu i la Serralada Ibèrica. 5. Digues quines d aquestes frases són certes i quines són falses: a) El Teide és la segona muntanya més alta d Espanya. (F)

4 4 Medi social i cultural 2 U NITAT 1. EL RELLEU A E SPANYA ( CONT. 1) b) El relleu de les illes Canàries és d origen volcànic. (C) c) La Serra de Tramuntana està situada a l illa de Mallorca. (C) d) El relleu de les illes Balears és molt muntanyós. (F) Pàgina Calca o dibuixa el contorn del mapa d Espanya amb les illes. Després, pinta la costa mediterrània de color groc, la costa atlàntica de color verd i la costa cantàbrica de color taronja. Resposta gràfica. 7. Explica les característiques pròpies de cadascun dels tres tipus de costa d Espanya. Costa Mediterrània: relleu de costa variat. Hi ha costa alta i costa baixa. Aigües tranquil les i càlides. Costa Atlàntica: Costa gallega, són característiques les ries. Costa andalusa, costa baixa, grans platges de sorra. Costa canària, a les illes occidentals hi predomina la costa alta i els penya-segats, i a les illes més orientals, les platges sorrenques. Costa cantàbrica: es caracteritza per ser una costa rocosa, alta i escarpada. Aigües fredes. 8. Classifica aquests accidents geogràfics segons el tipus de costa a la qual pertanyen: cap de Creus, cap de Finisterre, ria d Arousa, ria de Ribadeo, cap Ortegal, cap de Gata, cap de Palos, golf de Cadis Costa mediterrània Costa atlàntica Costa cantàbrica Cap de Creus Cap de Finisterre Ria de Ribadeo Cap de Gata Ria de Arousa Cap Ortegal Cap de Palos Golf de Cadis Pàgina Completa: Un mapa topogràfic ens permet saber com és el relleu d una zona. Aquest mapa s elabora unint amb una línia tots els punts imaginaris equivalents en altitud. Aquesta línia s anomena corba de nivell. D una corba de nivell a l altra sempre hi ha la mateixa diferència d altitud. F AIG MEMÒRIA Pàgina Copia aquest mapa conceptual i completa l:

5 Medi social i cultural 2 5 U NITAT 1. EL RELLEU A E SPANYA ( CONT. 2) El relleu la Meseta Els sistemes muntanyosos les depresions dins de la Meseta al voltant de la Meseta exterior a la Meseta Ebre Guadalquivir Sistema Central Muntanyes de Toledo Serrelada Cantàbrica Massís Galaic Serralada Ibèrica Sierra Morena Muntanyes Basques Pirineu Sistema Mediterrani Serralades Bètiques H E APRÈS Pàgina Copia i completa: La península Ibèrica està situada al sud-oest d Europa. Dins de la península Ibèrica hi ha tres estats: Espanya, Portugal i Andorra. Espanya ocupa la major part de la Península. Espanya limita al nord amb França, Andorra i la mar Cantàbrica; al sud amb l oceà Atlàntic i la mar Mediterrània, que es comuniquen a través de l estret de Gibraltar; a l est amb la mar Mediterrània, i a l oest amb Portugal i l oceà Atlàntic. 2. A més del territori peninsular, quines altres zones formen Espanya? Les illes Balears, situades a la mar Mediterrània, i les illes Canàries, a l oceà Atlàntic, pertanyen a Espanya. 3. Escriu els noms dels sistemes muntanyosos de la península Ibèrica segons la seva situació respecte de la Meseta:

6 6 Medi social i cultural 2 U NITAT 1. EL RELLEU A E SPANYA ( CONT. 3) Dins de la Meseta Al voltant de la Meseta Exteriors a la Meseta Sistema central, que divideix la Serralada Cantàbrica, Massís Muntanyes Basques, Sistema Meseta i les Muntanyes de Galaic i la Serralada Ibèrica. Mediterrani, les Serralades Toledo. Bètiques formades per la Serralada Subbètica i la Serralada Penibètica. 4. Com s anomenen les tres zones en què es divideix la costa espanyola? Costa mediterrània, costa atlàntica i costa cantàbrica. 5. Per a què serveix un mapa topogràfic? Per saber com és el relleu d una zona, relativament petita. 6. Observa el mapa topogràfic i el perfil de relleu de la pàgina 15 del llibre de l alumne. Fixa t que el perfil de relleu està incomplet. Calca l i completa l basant-te en el mapa topogràfic. Resposta gràfica. U NITAT 2. ELS RIUS I EL CLIMA A E SPANYA P ER COMENÇAR Pàgina 16 Observa la fotografia i digues si creus que correspon a un paisatge natural o a un paisatge humanitzat. És un paisatge predominantment natural. Per què? Perquè hi ha poca acció de l home. Passa algun riu per la localitat on vius o a prop? Quin? Resposta oberta. Has vist alguna vegada un llac o un estany? Quin? Resposta oberta. Quines utilitats creus que tenen les aigües dels rius i dels embassaments? Regadiu, ús per a la població, produir energia Explica com és el clima a la població on vius. Resposta oberta. Pàgina Calca el mapa dels rius d Espanya. Per resseguir els rius utilitza tres colors diferents segons la xarxa hidrogràfica a la qual pertanyen. Després, escriu els noms dels rius i dels mars on desemboquen. Resposta gràfica. 2. Digues si aquestes frases són certes i quines són falses: a) Els rius de la xarxa cantàbrica són els més llargs de la Península. (F)

7 Medi social i cultural 2 7 U NITAT 2. ELS RIUS I EL CLIMA A E SPANYA ( CONT. 1) b) A l estiu la majoria dels rius de la xarxa mediterrània baixen molt secs. (C) c) El cabal dels rius de la Meseta és abundant. (C) d) Els rius d Espanya s agrupen en cinc xarxes hidrogràfiques. (F) e) El Sil és un afluent del Duero. (F) f) El riu Guadalquivir té un tram navegable. (C) Pàgina Contesta: Quina diferència hi ha entre un llac i un embassament? Els llacs són acumulacions naturals d aigua i els embassaments són construccions artificials. D on prové l aigua dels llacs? De les aigües subterrànies, els rius i el desglaç. 4. Copia aquest fragment de text i completa l: La formació dels llacs és deguda a fenòmens diversos: el trencament de grans masses de roca a causa de moviments de la terra; l acumulació d aigua en el cràter d un volcà; l erosió del terreny per l acció de les glaceres; la dissolució del material del terreny per l acció de les aigües subterrànies, que surten a l exterior; l acumulació d aigua superficial en llocs on el sòl és de roca impermeable. Pàgina 22 Quin tipus de clima trobem a Galícia? Clima atlàntic. I a Catalunya? Mediterrani litoral a la costa, Mediterrani continental a l interior, i d alta muntanya als Pirineus. Quines espècies vegetals predominen a Extremadura? Alzines sureres. Pàgina Observa aquest climograma i contesta: Quins mesos són els més plujosos? Maig, juny i juliol. A quina estació de l any corresponen? Primavera i estiu. Quins són els mesos més secs? Novembre, gener i febrer. A quina estació de l any corresponen? Tardor i hivern. En quin mes es registren les temperatures més altes? Juny. I les més baixes? Desembre i gener. Creus que aquest climograma correspon a una zona de clima mediterrani? Per què? No, perquè hi plou molt a l estiu (juny, juliol ) i la temperatura és molt fresca (a l estiu no passa dels 15 C i a l hivern arriben a estar sota zero).

8 8 Medi social i cultural 2 U NITAT 2. ELS RIUS I EL CLIMA A E SPANYA ( CONT. 2) 6. Observa les espècies vegetals de les imatges i completa la taula que hi ha a continuació. Clima Clima Clima mediterrani mediterrani d alta litoral continental muntanya Clima atlàntic Clima subtropical màquia roure pi negre castanyer laurisilva espart alzina faig Pàgina Busqueu fotografies de Parcs Naturals, Parcs Nacionals i Reserves Naturals d Espanya i feu un mural. Activitat oberta. Escriviu-hi també les principals característiques de cadascun d aquests espais. Parcs Nacionals: són espais naturals relativament grans poc modificats per l home. No està permesa cap activitat que alteri el medi natural, incloent-hi l agricultura i la ramaderia. Parcs Naturals: són espais protegits compatibles amb activitats econòmiques dels seus habitants, com la ramaderia i l agricultura. Reserves Naturals: Són espais naturals d extensió reduïda i amb gran interès científic. No està permesa cap activitat humana llevat dels treballs científics propis. El seu accés és restringit. F AIG MEMÒRIA Pàgina Copia aquest mapa conceptual i completa l: Xarxes hidrogràfiques Mediterrània Atlàntica Cantàbria Ebre Ter Llobregat Besòs Túria Xúquer Segura rius gallecs Miño Eume Tambre Ulla rius de la Meseta Duero Tajo Guadiana rius andalusos Guadalquivir Odiel Tinto Guadalete Bidasoa Nerbión Nalón Navia Eo

9 Medi social i cultural 2 9 U NITAT 2. ELS RIUS I EL CLIMA A E SPANYA ( CONT. 3) H E APRÈS Pàgina Classifica els rius següents segons la xarxa hidrogràfica a la qual pertanyen: Guadalquivir, Xúquer, Tinto, Ebre, Miño, Besòs, Duero, Nalón, Guadiana, Eo Xarxa mediterrània Xarxa atlàntica Xarxa cantàbrica Xúquer Guadalquivir Nalón Ebre Tinto Eo Besòs Miño Duero Guadiana 2. Digues si aquestes afirmacions són certes i quines són falses: a) Els llacs són acumulacions naturals d aigua dolça o salada. (C) b) Espanya és un país molt ric en llacs. (F) c) La majoria de llacs espanyols són d origen volcànic. (F) d) La quantitat d aigua dels llacs no varia. (F) e) El cabal dels llacs prové de les aigües subterrànies, els rius i el desglaç. (C) 3. Identifica cada tipus de clima segons la definició: clima mediterrani litoral, clima mediterrani continental, clima d alta muntanya, clima atlàntic i clima subtropical. Clima mediterrani litoral: hiverns suaus i estius calorosos; pluges escasses i irregulars, la tardor és l estació més plujosa. Clima mediterrani continental: temperatures molt fredes a l hivern i molt caloroses a l estiu; precipitacions molt escasses, i a l hivern poden ser en forma de neu. Clima d alta muntanya: hiverns molt freds i estius suaus; precipitacions abundants, i a l hivern sovint en forma de neu. Clima atlàntic: temperatures suaus, no gaire fredes a l hivern i poc caloroses a l estiu; pluges abundants durant tot l any. Clima subtropical: clima molt suau durant tot l any; pluges, en general, molt escasses. 4. Contesta: En quins tipus d espais naturals l accés és obert i en quins és restringit? Els Parcs Nacionals i els Parcs Naturals són d accés obert i les Reserves Naturals són d accés restringit. En quins tipus d espais naturals no està permès de fer cap activitat econòmica? En les Reserves Naturals i en els Parcs Nacionals. En quin tipus d espai natural es poden dur a terme activitats econòmiques d una manera compatible amb l entorn? En els Parcs Naturals.

10 10 Medi social i cultural 2 U NITAT 3. POBLACIÓ, CLIMA I GOVERN A E SPANYA P ER COMENÇAR Pàgina 31 Com es diu la comunitat autònoma on vius? I la seva capital? Quins altres noms de comunitats autònomes coneixes? Resposta oberta. És gaire poblada, la localitat on vius? Creus que els darrers deu anys la població de la teva localitat ha augmentat o ha disminuït? Per què? Resposta oberta. A quin sector correspon l activitat de la fotografia? Al secundari. Posa altres exemples d activitats econòmiques dels sectors primari, secundari i terciari. Resposta oberta. Saps com es diu l actual president del govern espanyol? I els seus ministres? Digues el nom d algun d ells. Resposta oberta. Pàgina Observa el mapa de la divisió territorial d Espanya i contesta: Quantes províncies hi ha a Espanya? 50. Quines són les comunitats autònomes que tenen una sola província? La Rioja, Múrcia, Principat d Astúries, Comunitat Foral de Navarra, Madrid, Cantàbria i Illes Balears. Quina és la comunitat autònoma que té més províncies? Castella i Lleó. 2. Els noms d algunes de les províncies d aquestes comunitats s han barrejat. Localitza les que estan equivocades i torna a escriure els noms correctament. Andalusia: Jaén, Cadis, Màlaga, Sevilla, Almeria, Granada, Huelva i Còrdova, Aragó: Saragossa, Terol i Osca. Galícia: La Corunya, Pontevedra, Lugo i Orense. Pàgina 33 Quants habitants hi havia aproximadament a Espanya l any 1900? 19 milions. I el 1940? 26 milions. En quin període hi va haver un increment de població més gran? Del 1960 al En quin període el creixement va ser més petit? Del 1900 al Pàgina Explica com seria la piràmide de població espanyola d aquí a trenta anys si es donessin les circumstàncies següents: L arribada de més població immigrant.

11 Medi social i cultural 2 11 U NITAT 3. POBLACIÓ, CLIMA I GOVERN A E SPANYA ( CONT. 1) L augment de l esperança de vida en deu anys. L increment de la natalitat. La base augmentaria, i les franges de joves també. Hi hauria dues franges d edat més en la població de gent gran. Pàgina 36 Quin és el sector de producció majoritari a Espanya? El sector terciari. Quin tant per cent de la població activa treballa en el sector primari? El 7 %. Pàgina Digues quina és l opció correcta: a) L aplicació dels avenços tecnològics en l agricultura i la ramaderia ha fet que el nombre de treballadors d aquest sector a Espanya augmenti disminueixi es mantingui igual b) El ràpid desenvolupament de les noves tecnologies ha fet que darrerament augmentés força el nombre de persones que treballen en el sector primari sector secundari sector terciari Pàgina Relaciona aquests caps i cues de manera que formin una frase correcta: La Constitució defineix Espanya com una monarquia parlamentària. El cap de l Estat espanyol és el rei. Espanya està governada pel Parlament. El poder de l Estat es divideix en tres estaments. El defensor del poble vetlla pels drets fonamentals dels ciutadans. F AIG MEMÒRIA Pàgina Copia aquest mapa conceptual i completa l:

12 12 Medi social i cultural 2 U NITAT 3. POBLACIÓ, CLIMA I GOVERN A E SPANYA ( CONT. 2) La Constitució espanyola estableix que L Estat es divideix en Poder legislatiu Poder executiu Poder judicial Parlament Govern Tribunal Constitucional Tribunal Suprem Congrés Senat president ministres H E APRÈS Pàgines 42 i Quantes comunitats autònomes hi ha a Espanya? Hi ha disset comunitats autònomes. 2. De quines comunitats autònomes són capital aquestes ciutats: Sevilla (Andalusia), València (Comunitat Valenciana), Vitòria (País Basc), Mèrida (Extremadura), Valladolid (Castella i Lleó), Logronyo (La Rioja), Oviedo (Astúries), Santiago de Compostel la (Galícia), Saragossa (Aragó), Toledo (Castella-La Manxa). 3. Digues quines d aquestes afirmacions són certes i quines són falses. En cas que no siguin veritat, torna-les a escriure correctament. a) La majoria de la població espanyola viu en pobles. (F) Viu en ciutats. b) L esperança de vida de la població espanyola és baixa. (F) És alta. c) Les comunitats costaneres són de les més poblades. (C)

13 Medi social i cultural 2 13 U NITAT 3. POBLACIÓ, CLIMA I GOVERN A E SPANYA ( CONT. 3) d) La població a Espanya és molt jove. (F) És gran. e) La immigració ha fet créixer la població actual. (C) 4. Observa el gràfic de la pàgina 42 del llibre de l alumne i contesta: Quina és la comunitat autònoma que va rebre més turistes? Catalunya. Quines creus que són les causes per les quals unes comunitats autònomes determinades van rebre més turistes que d altres? Per la possibilitat de banyar-se a les platges, gaudir del sol i fer turisme cultural. Quines són les comunitats autònomes que van atreure menys turisme? Astúries i País Basc. Ordena les comunitats autònomes del gràfic, en sentit descendent, segons el nombre de turistes que van rebre. Catalunya, Illes Canàries, Illes Balears, Andalusia, Comunitat Valenciana, Madrid, País Basc i Astúries. 5. Copia i completa: Les comunitats autònomes costaneres, com, per exemple, Catalunya i el País Basc, les illes i la Comunitat de Madrid són les més poblades. La població activa d un país la formen les persones que hi treballen a canvi d un salari i també les que estan a l atur. L economia espanyola es basa, principalment, en el sector terciari. El ràpid desenvolupament de les noves tecnologies, com per exemple la informàtica i les telecomunicacions, ha fet que darrerament augmentés força el nombre de persones que treballen en el sector terciari. 6. Relaciona aquests caps i cues de manera que formin una frase correcta: La Constitució és la llei fonamental d Espanya. La pesca d altura es fa en grans vaixells lluny de les costes. L economia espanyola es basa en el sector terciari. Les piràmides de població mostren l estructura per edats i sexes. La pesca costanera es fa amb barques petites. 7. Copia i completa aquest quadre: Poder legislatiu. Correspon al Parlament. Està format pel Congrés dels Diputats, amb 350 diputats i el Senat, amb 208 senadors. Les funcions del Congrés són elegir el president del govern, elaborar i aprovar les lleis i els pressupostos de l Estat. El Senat proposa modificacions de les lleis que li arriben del Congrés. Poder executiu. Correspon al govern. Format pel president i els ministres. La seva funció és fer complir les lleis, dirigir la política i administrar els pressupostos. Poder judicial. Correspon als tribunals, formats pels jutges i magistrats. La seva funció és fer complir les lleis i penalitzar qui no les respecta.

14 14 Medi social i cultural 2 U NITAT 3. POBLACIÓ, CLIMA I GOVERN A E SPANYA ( CONT. 4) 8. Quin dels tres estaments de l Estat creus que s hauria de fer càrrec d aquestes situacions: S ha aprovat el pressupost per a la construcció d un nou aeroport. Poder executiu. El Congrés dels Diputats ha aprovat una nova llei. Poder legislatiu. El Tribunal Suprem es fa càrrec del recurs d una sentència. Poder judicial. 9. Contesta: Quina és la funció del defensor del poble? Vetllar pels drets fonamentals dels ciutadans i controlar que els poders de l Estat respectin aquests drets. Informa t de qui és actualment el defensor del poble d Espanya. Resposta oberta. Segons l any en què es treballi el llibre. U NITAT 4. EL MEDI FÍSIC A E UROPA P ER COMENÇAR Pàgina 45 Digues quins d aquests noms corresponen a continents: Oceania, Amèrica, Europa, Sud-àfrica, Sibèria, Àfrica, Austràlia, Àsia, Antàrtida, Alaska, Madagascar, Groenlàndia. Observa la fotografia i mira d identificar-hi alguna unitat de relleu del continent europeu, com per exemple el Pirineu, els Alps o l illa d Irlanda. Activitat d observació. Digues el nom d algun mar i d algun riu d Europa que coneguis. Resposta oberta. Pàgina Situa en un mapamundi mut els oceans, els continents i les mars més importants. Resposta gràfica. 2. Llegeix les característiques següents i digues de quin continent es tracta en cada cas: a) És el continent més petit. Està banyat pels oceans Índic i Pacífic. Austràlia forma part d aquest continent. Oceania. b) Està banyat per l oceà Atlàntic. La mar del Nord en forma part. La Serralada dels Urals el separa d un altre continent. Europa 3. Tria l opció correcta: La Terra està formada per: a) una tercera part de terres emergides.

15 Medi social i cultural 2 15 U NITAT 4. EL MEDI FÍSIC A E UROPA ( CONT. 1) b) dues terceres parts de terres emergides. c) una quarta part de terres emergides. La Terra està formada per: a) dues quartes parts d aigua. b) dues terceres parts d aigua. c) una tercera part d aigua. Pàgina Tria l opció correcta: Europa limita al nord amb: a) l oceà Pacífic b) la mar Càspia c) l oceà Glacial Àrtic Europa limita a l est amb: a) l oceà Atlàntic b) Àfrica c) la Serralada dels Urals i la mar Càspia Europa limita al sud amb: a) Àsia b) la mar Mediterrània c) l oceà Glacial Antàrtic Europa limita a l oest amb: a) Oceania b) l oceà Atlàntic c) l oceà Glacial Àrtic 5. Ordena aquests cims de més a menys altitud i escriu a quina serralada pertanyen: Aneto, El brus, Galdhöppigen, Montblanc 1. El brus pertany al Caucas. 2. Montblanc, pertany als Alps. 3. Aneto, pertany als Pirineu. 4. Galdhöppigen, pertany a la Serralada Escandinava. 6. Situa en un mapa físic mut d Europa els seus principals sistemes muntanyosos. Resposta gràfica.

16 16 Medi social i cultural 2 U NITAT 4. EL MEDI FÍSIC A E UROPA ( CONT. 2) Pàgina En què es diferencien una platja sorrenca i una de rocosa? La platja sorrenca està recoberta de sorra i sol ser més plana. La platja rocosa està formada per roques i sol ser més escarpada. 8. Digues quines d aquestes illes estan situades a la mar Mediterrània: Còrsega, Islàndia, Xipre, Gotland, Sicília, Sardenya Pàgina Classifica aquests rius segons la xarxa hidrogràfica a la qual pertanyen: Dvina, Ebre, Don, Volga, Danubi, Po, Sena, Tajo, Tàmesi, Petxora Xarxa Atlàntica: Sena, Tajo, Tàmesi. Xarxa Mediterrània: Ebre, Po. Xarxa de la mar Negra: Don, Danubi. Xarxa de la mar Càspia: Volga. Xarxa de l oceà Glacial Àrtic: Dvina, Petxora. 10. Situa els rius del gràfic en un mapa físic mut d Europa. Resposta gràfica. Pàgina Observa aquest climograma i contesta: Quina és la temperatura màxima i en quin mes es dóna? 19º C, al juliol. Quin és el mes en què hi ha més precipitacions? El desembre. Quin és el mes en què hi ha menys precipitacions? L agost. Creus que són regulars les precipitacions? No. A quin tipus de clima creus que pertany? Pertany al clima atlàntic perquè els estius són frescos, hi plou tot l any abundantment i els hiverns són suaus. F AIG MEMÒRIA Pàgina Completa aquest mapa conceptual i completa l:

17 Medi social i cultural 2 17 U NITAT 4. EL MEDI FÍSIC A E UROPA ( CONT. 3) EUROPA Limita amb Nord: oceà Glacial Àrtic Sud: mar Mediterrània Est: Urals i mar Càspia Oest: oceà Atlàntic Unitat de relleu Xarxes hidrogràfiques climes Plana Central Serralada Escandinava Serralada dels Carpats Caucas Alps Atlàntica Mediterrània De la mar Negra De la mar Càspia De l oceà Glacial Àrtic Mediterrani Atlàntic Polar D alta muntanya Continental Pàgines 56 i A partir de les característiques climàtiques d Europa, busca dos llocs on predomini cada un dels climes següents: Resposta oberta, vegem-ne, però, uns quants exemples: Clima mediterrani: Barcelona, Marsella, Atenes Clima atlàntic: Bordeus, Dublín Clima continental: Mouscou, Berlín Clima d alta muntanya: Salzburg Clima polar: Bergen 2. Relaciona els rius i els sistemes muntanyosos següents amb la lletra i el número del mapa, respectivament, que els correspon: Volga F Ebre D Carpats 4 Alps 3 Rin B Danubi E Caucas 6 Pirineus 5 Loira C Roine A Urals 2 Serralada Escandinava 1

18 18 Medi social i cultural 2 U NITAT 4. EL MEDI FÍSIC A E UROPA ( CONT. 4) 3. Escriu el nom dels oceans i dels continents: Continents Oceans Europa Atlàntic Àfrica Pacífic Àsia Índic Amèrica Glacial Àrtic Oceania Glacial Antàrtic Antàrtida 4. Identifica cada tipus de clima segons la definició: clima mediterrani, clima atlàntic, clima continental, clima d alta muntanya, clima polar Estius calorosos, llargs i secs; hiverns suaus; precipitacions a la primavera i a la tardor clima mediterrani Temperatures molt baixes durant tot l any; estius curts; precipitacions en forma de neu clima polar Temperatures baixes; hiverns llargs i molt freds i estius frescos; precipitacions abundants i en forma de neu clima d alta muntanya Temperatures suaus tant a l estiu com a l hivern; pluges abundants i regulars clima atlàntic Temperatures variables segons si és estiu o hivern; precipitacions més abundants a l estiu clima continental 5. Digues si els enunciats següents són certs o falsos. Àfrica és el continent més gran de la Terra. (F) L oceà Atlàntic banya les costes d Àsia. (F) Espanya forma part d Europa. (C) Els fiords són valls d origen glacial envaïdes pel mar. (C) A la major part d Europa el clima és temperat. (F) U NITAT 5. L EUROPA POLÍTICA P ER COMENÇAR Pàgina 58 Quants estats creus que hi ha a Europa? 49 estats. Digues quins d aquests països són europeus: França, Perú, Ucraïna, Suècia, Alemanya, Mauritània, Andorra, Índia, República Txeca, Romania, Canadà, Cuba, Irlanda, Dinamarca, Àustria, Uzbekistan, Estònia, Zàmbia. Saps què és la Unió Europea? Explica-ho. És una organització internacional d àmbit europeu dedicada a incrementar la integració econòmica i política entre els seus estats membres i a reforçar la cooperació entre ells. Digues el nom d algun estat que hi pertanyi. Activitat oberta.

19 Medi social i cultural 2 19 U NITAT 5. L EUROPA POLÍTICA ( CONT. 1) Pàgina Localitza els diversos estats europeus en un mapa polític mut i escriu-hi el nom. En cas que l estat sigui petit i el nom no hi càpiga, posa-hi un número i escriu-ne el nom en un altre full. Per exemple, posa un 1 sobre la superfície de Ciutat del Vaticà i en un altre full escriu-hi el següent: 1 = Ciutat del Vaticà. Activitat gràfica. 2. Digues el nom de la capital de cadascun d aquests estats: Alemanya - Berlín, Letònia - Riga, Finlàndia - Hèlsinki, Bèlgica - Brussel les, Estònia - Tallinn, Dinamarca - Copenhaguen, Irlanda - Dublín, Hongria - Budapest, Itàlia - Roma, Islàndia - Reykjavik, Grècia - Atenes, Lituània - Vílnius, Àustria - Viena, Bòsnia i Hercegovina - Sarajevo, Suècia - Estocolm, Noruega - Oslo, Polònia - Varsòvia, Regne Unit - Londres, Portugal - Lisboa, Suïssa - Berna. Pàgina 62 A quines zones d Europa hi ha una densitat de població més baixa? A la península escandinava i a Rússia. Pàgina Europa és un continent molt o poc poblat, si el comparem amb el resta de continents? Raona la resposta. Europa és un continent molt poblat comparat amb la resta de continents. Actualment té més de 750 milions d habitants. 4. Per què creus que els Alps són una zona poc poblada? Explica-ho. Perquè és una zona molt muntanyosa i freda. 5. Enumera les causes que fan que la població europea sigui cada cop més vella. La taxa de natalitat és cada cop més baixa i l esperança de vida més alta. Pàgina Pinta sobre un mapa polític mut d Europa els països que formen la Unió Europea. Resposta gràfica. 7. Creus que la idea que Europa tingui uns objectius comuns és positiva? Raona la resposta. Resposta oberta. 8. Relaciona aquests caps i cues de manera que formin una frase correcta: El Parlament Europeu està constituït per 732 diputats. La Comissió Europea proposa noves lleis.

20 20 Medi social i cultural 2 U NITAT 5. L EUROPA POLÍTICA ( CONT. 2) El Consell Europeu es reuneix com a mínim dos cops l any. El Tribunal de Justícia garanteix la correcta interpretació de les lleis. 9. Fes una recerca i informa t de qui és l actual representant espanyol a la Comissió Europea. Resposta oberta. Segons l any. F AIG MEMÒRIA Pàgina Copia i completa aquest mapa conceptual: Institucions i òrgans de govern de la UE Comissió Europea Parlament Europeu Consell d Europa Tribunal de Justícia Format per: 25 comissaris s encarreguen: de fer noves propostes de lleis i garantir que es compleixin les vigents Format per: 732 diputats s encarreguen: d aprovar lleis i fer el pressupost comunitari. Tasca de control. Format per: Caps de govern o d Estat S encarreguen: d impulsar polítiques generals Format per: 25 jutges i 8 advocats. S encarreguen: d interpretar i aplicar els tractats H E APRÈS Pàgina Relaciona aquests països amb el número del mapa que els correspon: Suècia 1 Àustria 10 Regne Unit 4 República Txeca 5 Països Baixos 7 Grècia 8 Romania 9 Dinamarca 11 Islàndia 12 França 6 Itàlia 2 Alemanya 3 2. Copia aquest fragment de text i completa l: La distribució de la població a Europa és irregular. Hi ha diversos factors que expliquen aquesta distribució poc homogènia, com, per exemple, el relleu, el clima i la industrialització. La majoria de la població es concentra a les ciutats.

21 Medi social i cultural 2 21 U NITAT 5. L EUROPA POLÍTICA ( CONT. 3) Europa es caracteritza per tenir una població envellida, ja que la taxa de natalitat és molt baixa i l esperança de vida ha augmentat molt. 3. Escriu com a mínim tres dels objectius que es van comprometre a complir els estats membres de la Unió Europea en el tractat de Maastricht. Dur a terme una política econòmica comuna. Instaurar una moneda única. Establir una ciutadania europea. Cooperar en matèria judicial i policial. Potenciar les polítiques socials, d investigació i de desenvolupament tecnològic. 4. Enumera els òrgans de govern de la Unió Europea. La Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell Europeu i el Tribunal de Justícia. U NITAT 6. L ECONOMIA A E UROPA P ER COMENÇAR Pàgina 71 Has visitat mai una indústria? De quin tipus? Explica-ho. Resposta oberta. D aquesta llista de països, quins creus que tenen una economia més desenvolupada? Portugal, Bolívia, Estats Units, Espanya, Alemanya, Estònia, Etiòpia A més de l euro, coneixes monedes d altres països? Quines? Resposta oberta. Pàgina En un mapa polític mut d Europa, pinta amb tres colors diferents les diverses regions econòmiques del continent: l Europa occidental central i nòrdica, l Europa occidental mediterrània i l Europa oriental. Resposta gràfica. 2. Quines diferències hi ha entre l Europa Occidental i l Europa Oriental? Els països de l Europa occidental són més rics a causa d un nivell de desenvolupament més alt. Els països de l Europa oriental tenen un nivell econòmic més baix perquè han iniciat el desenvolupament industrial recentment. Pàgina 75 Quines conclusions pots treure a partir de les dades dels gràfics de població i producció industrial? I pel que fa al comerç? Europa, tot i que només té el 7 % de la població mundial, és rica ja que produeix el 39 % de la producció industrial i el 38 % del comerç de tot el món.

22 22 Medi social i cultural 2 U NITAT 6. L ECONOMIA A E UROPA ( CONT. 1) 3. Observa el mapa sobre les activitats econòmiques dels països de la Unió Europea i digues quin tipus d activitat predomina en cadascun d aquests estats membres: França: agricultura, ramaderia. Alemanya: Indústria. Països Baixos: Indústria. Irlanda: Ramaderia. Itàlia: Indústria (al nord). Suècia: Ramaderia. 4. Repartiu-vos en grups i trieu cada grup un país de la Unió Europea. Busqueu informació sobre les principals activitats econòmiques del país escollit, com, per exemple, el tipus d indústria, l agricultura, la ramaderia, el comerç o el turisme. Amb les dades obtingudes elaboreu un mural i poseu en comú els treballs de tota la classe. Activitat de recerca. Pàgina Contesta: Quin avantatge té la moneda única a l hora de viatjar? No cal fer canvi de moneda. És més fàcil comparar els preus. Quina moneda es feia servir a Espanya abans de l euro? La pesseta. 6. Observa les imatges del revers de les monedes d euro i digues, a partir de les pistes que et donem a continuació, a quin país de la Unió Europea pertanyen. a) S hi veu un arbre, símbol republicà, dins d un hexàgon que simbolitza la forma geomètrica del país. França. b) El conegut dibuix de Leonardo de Vinci sobre les proporcions del cos humà apareix en la moneda del seu país natal. Itàlia. c) Ha triat uns ocells migratoris. Finlàndia. d) En l Antiguitat, en aquest país la saviesa estava representada per un mussol. Grècia. e) Un retrat de Mozart apareix en la moneda del país on va néixer. Àustria. f) S hi veu una àguila, símbol tradicional del país. Alemanya. F AIG MEMÒRIA Pàgina Copia i completa aquest mapa conceptual:

23 Medi social i cultural 2 23 U NITAT 6. L ECONOMIA A E UROPA ( CONT. 2) Regions econòmiques d Europa Occidental Oriental formada per Central i nòrdica comprèn Mediterrània formada per Europa de l Est Des d Escandinàvia fins a la meitat de la península italiana. Des de Gran Bretanya fins a Àustria. Península Ibèrica Meitat sud de la península italiana Illes de la zona Grècia H E APRÈS Pàgina Digues quines d aquestes frases són certes i quines són falses: a) Europa és una zona poc desenvolupada econòmicament. (F) b) Els països de l Europa oriental estan en procés de reconversió. (C) c) Tots els països europeus tenen un nivell de vida semblant. (F) d) La part occidental d Europa és la regió més desenvolupada del continent. (C) e) Grècia pertany a l Europa mediterrània. (C) 2. Copia i completa: L agricultura és una activitat molt important en la majoria de països que integren la Unió Europea. A la zona mediterrània s hi conrea, bàsicament, blat, vinya i olivera, i al centre d Europa, cereals i patates. La indústria té un pes molt important en l economia de la Unió Europea. De fet, la Revolució Industrial es va iniciar a Europa i durant molt de temps el continent europeu va ser el motor de noves indústries. Actualment, els Estats Units i el Japó són les principals potències industrials. El comerç i els serveis són les activitats que han experimentat un creixement més gran.

24 24 Medi social i cultural 2 U NITAT 6. L ECONOMIA A E UROPA ( CONT. 3) 3. Contesta: Què hi ha representat a la cara comuna de les monedes d euro? El valor de la moneda, el mapa de la Unió Europea i les dotze estrelles de la seva bandera. Quants països de la Unió Europea fan servir l euro? Escriu el nom dels que sàpigues. Dotze països: Bèlgica, Alemanya, Grècia, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Àustria, Portugal i Finlàndia. En quins països pots fer servir euros encunyats a Espanya? A tots els països de la Unió Europea que tenen com a moneda única l euro. 4. Relaciona aquests països europeus amb la regió econòmica a la qual pertanyen: A: Europa Occidental. B: Europa Oriental. Noruega: A Portugal: A Rússia: B Lituània: B Espanya: A Eslovàquia: B Polònia: B Finlàndia: A U NITAT 7. L EDAT M ODERNA P ER COMENÇAR Pàgina 81 Sabries delimitar el començament i el final de l Edat Moderna? Comença l any 1492 i s acaba el Anomena les edats anterior i posterior a l Edat Moderna. Anterior: Edat Mitjana. Posterior: Edat Contemporània. Saps qui era Cristòfor Colom? El descobridor d Amèrica. Com es deien els Reis Catòlics? Ferran II d Aragó i Isabel I de Castella. Per què l himne nacional de Catalunya es diu Els segadors? Per la guerra dels Segadors. Pàgina Amb quin fet històric es considera que comença l Edat Moderna? Quins esdeveniments en marquen el final? Es considera que comença l Edat Moderna amb el descobriment d Amèrica i acaba amb l inici de la Revolució Francesa i la posada en funcionament del primer teler de ferro mogut amb l energia de vapor.

25 Medi social i cultural 2 25 U NITAT 7. L EDAT M ODERNA ( CONT. 1) 2. Digues quines d aquestes frases són certes i quines són falses: a) El segle XIV forma part de l Edat Moderna. (F) b) Cristòfor Colom va descobrir Amèrica al final del segle XV. (C) c) L Edat Moderna s acaba al final del segle XVIII. (C) d) Colom va saber de seguida que havia trobat un continent nou. (F) Pàgina Quins regnes hi havia a la península Ibèrica abans de 1492? Castella, la Corona catalanoaragonesa, Portugal Navarra i el regne islàmic de Granada. 4. Tot i compartir el mateix rei que Castella, qui tenia el poder a Catalunya? Qui feia les lleis? El poder el tenia la Generalitat i les lleis les feien les Corts. Pàgina Per què Cristòfor Colom es volia endinsar en l oceà Atlàntic? Per anar a l Índia, ja que creia que la Terra era rodona i que navegant cap a l oest hi arribaria. 6. Enumera alguna conseqüència del descobriment d Amèrica. La conquesta i l ocupació dels territoris americans i la creació de les primeres colònies. El trasllat del gran comerç de la mar Mediterrània a l oceà Atlàntic. L enriquiment dels reis europeus amb l or i la plata. L arribada a Europa de nous productes com la patata, el tomàquet, les mongetes, el blat de moro, el cacau, les maduixes, el cotó i el cautxú. 7. Llegeix aquest text escrit pel mateix Cristòfor Colom i digues per què es pot desprendre d aquestes línies que els indis americans eren pacífics. «Diari de bord de Cristòfor Colom Van despullats com la seva mare els va parir, també les dones. No en vaig veure cap de més de trenta anys. Estan molt ben fets i són molt bonics de cos. Són del color dels canaris, ni negres ni blancs. No tenen armes ni les coneixen perquè els vaig ensenyar espases i les agafaven per la fulla i es tallaven. Vaig veure que alguns tenien senyals de ferides en el cos. Em van fer entendre que venien d altres llocs a fer-los captius i es defensaven.» Perquè no coneixien les armes, i perquè es defensaven només quan els intentaven fer captius. 8. Digues quins dels productes de les il lustracions provenen d Amèrica? La patata, el tomàquet, les maduixes i el blat de moro.

26 26 Medi social i cultural 2 U NITAT 7. L EDAT M ODERNA ( CONT. 2) Pàgina Digues quines d aquestes afirmacions fan referència a la monarquia absoluta: a) La voluntat del rei havia de ser llei. b) Els reis compartien el poder amb les Corts. c) Els reis podien cobrar impostos. d) No es podia criticar ni contradir els monarques. e) Les monarquies de l Edat Moderna eren democràtiques. f) Els reis creien que havien estat elegits per Déu. 10. Per què els reis absolutistes podien disposar d un bon exèrcit? Perquè s havien enriquit amb l or i la plata provinents d Amèrica. Pàgina Quina era la intenció de Felip IV i del seu primer ministre, el comte duc d Olivares, respecte de Catalunya? Volien aconseguir que Catalunya se sotmetés a les lleis de Castella. 12. Per què es van revoltar els pagesos de Catalunya? Perquè les tropes de Felip IV que anaven a lluitar contra els francesos passaven per Catalunya. Els soldats s allotjaven a les cases dels pobles i cometien tota mena d abusos. 13. Llegeix la segona estrofa d Els segadors, l himne nacional de Catalunya, que diu així: Ara és hora, segadors! Ara és hora d estar alerta! Per quan vingui un altre juny esmolem ben bé les eines. A quin juny es refereix el tercer vers? Al juny de 1640, quan els segadors es van revoltar contra els soldats de les tropes de Felip IV. Què et sembla que vol dir? Que caldria estar alerta i preparats per si torna a produir-se un altre atac. F AIG MEMÒRIA Pàgina Copia i completa aquest mapa conceptual:

27 Medi social i cultural 2 27 U NITAT 7. L EDAT M ODERNA ( CONT. 3) L Edat Moderna comença a la península Ibèrica acaba el 1492 hi ha el 1789 quan cinc regnes amb Colom descobreix Amèrica l inici de la Revolució Francesa l ús del primer teler de ferro mogut per vapor Castella Corona catalanoaragonesa Portugal Navarra Regne islàmic de Granada Pàgines 92 i Situa l Edat Moderna i digues quins fets històrics en marquen el començament i el final: Any Fets històrics Començament 1492 Descobriment d Amèrica. Final 1789 Revolució Francesa i invent de la màquina de vapor. 2. Copia i completa: Al començament de l Edat Moderna, a la península Ibèrica hi havia cinc regnes: Castella, la Corona catalanoaragonesa, Portugal, Navarra i el regne islàmic de Granada. Els Reis Catòlics, Ferran d Aragó i Isabel de Castella, van conquerir el regne de Granada l any Més tard també van incorporar-hi Navarra. Carles I, nét dels Reis Catòlics, va heretar els regnes hispànics, llevat de Portugal. A partir d aleshores la mateixa persona va ser rei de tots els regnes. Els regnes, però, van mantenir les seves institucions.

28 28 Medi social i cultural 2 3. Digues quina és la resposta correcta: Quin any es va descobrir Amèrica? a) 1942 b) 1454 c) 1492 d) 1472 U NITAT 7. L EDAT M ODERNA ( CONT. 4) Qui va finançar l expedició de Cristòfor Colom? a) Els Reis Catòlics b) Els reis de Portugal c) Carles I d) Amerigo Vespucci 4. Quina diferència hi havia a l Edat Moderna entre Castella i Catalunya a l hora de cobrar impostos i reclutar soldats? A Catalunya els reis no podien cobrar impostos sense l autorització de les Corts. Tampoc no podien reclutar soldats si no era per defensar la pròpia terra. 5. Relaciona aquests caps i cues de manera que formin una frase correcta: Durant l Edat Moderna els reis volien tenir més poder. Gràcies a l or i la plata d Amèrica els reis mantenien un bon exèrcit. Els reis hispànics havien aconseguit imposar l absolutisme a Castella. Els reis a Catalunya no podien cobrar impostos sense l autorització de les Corts. A Catalunya, la Generalitat i les Corts compartien el poder amb el rei. 6. Ordena cronològicament aquests fets històrics relacionats amb la guerra dels Segadors: 1. El 1635 la corona francesa va declarar la guerra a la monarquia de Felip IV. 2. Felip IV va fer passar les seves tropes per Catalunya per anar a lluitar contra els francesos. 3. Els soldats s allotjaven a les cases dels pobles per on passaven. 4. Els soldats van cometre molts abusos. 5. El 1640 els habitants d alguns pobles es van revoltar. 6. El dia de Corpus els segadors que eren a Barcelona es van revoltar contra els soldats i el virrei. 7. Va començar la guerra entre la Generalitat de Catalunya i la monarquia de Felip IV. 8. Dotze anys després, la Generalitat es va rendir.

29 Medi social i cultural 2 29 U NITAT 8. LA VIDA I LA CIÈNCIA A L EDAT M ODERNA P ER COMENÇAR Pàgina 95 Saps quines fonts d energia s utilitzaven a l Edat Moderna? Esmenta-les. La força humana, els animals, el foc, l aigua i el vent. Amb quin mitjà de transport creus que es feia el gran comerç en aquesta època? Amb vaixell. Quins progressos tècnics i científics es van fer durant l Edat Moderna? Entre d altres: Es va inventar la impremta. Es va demostrar amb el primer telescopi que la Terra girava al voltant del Sol. Es va plantejar la llei de la gravetat i es va explicar el moviment dels astres. Es va descobrir que l aire contenia oxigen i els tres estats de l aigua. Es va fer la primera classificació botànica. Saps amb quina finalitat Galileu va fer servir el telescopi per primera vegada? Per demostrar que la Terra girava al voltant del Sol. Saps qui va inventar la impremta? L alemany Gutenberg (1450). Què és una enciclopèdia? De quin segle creus que és la primera que es va redactar? Obra on es tracten tots els coneixements humans sobre tots els camps. La primera enciclopèdia es va redactar el segle XVIII. Pàgina A partir del dibuix, explica com s aprofitaven les fonts d energia durant l Edat Moderna. Amb el vent, es movien molins i vaixells. Amb la força dels animals, es movien les diligències. Amb la força de l aigua, es movien els molins. Amb el foc, s escalfaven i cuinaven. La força humana s aplicava al treball del camp, la construcció 2. Digues quines d aquestes frases fan referència al camp i quines a la ciutat: a) Hi vivia la major part de la població. Camp. b) Eren petites i emmurallades. Ciutats. c) Hi vivien i hi treballaven els artesans i els mercaders. Ciutats. d) L activitat principal era el conreu de cereals. Camp. e) Els seus habitants vivien en masies. Camp. f) Hi treballaven els macips de ribera. Ciutats. 3. Amb quin mitjà de transport es feia el gran comerç? I el transport de passatgers? Amb els vaixells de vela. Pàgina Digues quines d aquestes afirmacions sobre la masia són certes i quines són falses: a) Els dormitoris eren a la planta baixa. (F) b) A la planta baixa hi havia les quadres. (C) c) El menjador, la sala d estar i la cuina eren la mateixa estança. (C) d) Les golfes eren al segon pis, sota teulada. (C)

30 30 Medi social i cultural 2 U NITAT 8. LA VIDA I LA CIÈNCIA A L EDAT M ODERNA ( CONT. 1) 5. Relaciona les definicions amb la feina del conreu del blat que els correspon: Ficar el gra en sacs emmagatzemar Netejar el gra de les impureses que l acompanyen ventar Solcar la terra amb l arada llaurar Tallar el blat amb la falç segar Fer sortir el gra de l espiga dels cereals batre Escampar les llavors sembrar Pàgina Tria l opció correcta: Fins al segle XVIII les cases dels artesans van ser típiques de les ciutats/els pobles. Als tallers artesans s hi elaborava un sol producte/productes diferents. Pàgina Relaciona les definicions amb la part del vaixell que els correspon: Pal més proper a la popa messana Part davantera del vaixell proa Plataforma situada al capdamunt del pal major cofa Part posterior del vaixell popa Espai destinat a guardar-hi les provisions dipòsit Pàgina Busca en una enciclopèdia o a Internet qui va inventar el parallamps. En quin any es va inventar? En quin segle va viure el seu inventor? Benjamin Franklin. Va inventar el parallamps cap a l any Va viure al segle XVIII. 9. Ordena els científics que se citen en el text de la pàgina 103 del llibre de l alumne, segons l any de naixement, de més antic a més modern. Nicolau Copèrnic ( ) Galileu ( ) Isaac Newton ( ) Carl von Linné ( ) Antoine Laurent Lavoisier ( ) 10. Contesta: Qui va inventar la impremta? Gutenberg. En quin any? L any Per què es considera un invent de l Edat Moderna? Perquè no es va difondre fins als segles XVI i XVII. Per què creus que va ser un invent tan important? Perquè va permetre que els llibres i la seva saviesa arribessin a molta més gent.

31 Medi social i cultural 2 31 U NITAT 8. LA VIDA I LA CIÈNCIA A L EDAT M ODERNA ( CONT. 2) Pàgina Jean le Rond d Alembert, Voltaire, Montesquieu i Jean-Jacques Rousseau van ser quatre dels col laboradors de Diderot en la redacció de l Enciclopèdia. Consulta en una enciclopèdia o busca per Internet en quin dels apartats següents va treballar cadascun d ells: literatura, música, matemàtiques D Alambert en matemàtiques. Voltaire i Montesquieu en literatura. Rousseau en música. F AIG MEMÒRIA Pàgina Copia aquest mapa conceptual i completa l: L Edat Moderna es manté canvia fonts d energia: força humana animals foc aigua vent oficis al camp: pagesos a la ciutat: artesans mercaders gran comerç amb vaixells de vela avenços tècnics: impremta la ciència: Enciclopèdia Història Natural H E APRÈS Pàgina Digues quines d aquestes frases són certes i quines són falses: A l Edat Moderna a) Vivien més persones a la ciutat que al camp. (F) b) Les ciutats eren petites i emmurallades. (C) c) El conreu principal eren els cereals. (C) d) El gran comerç es feia amb tren. (F) e) Les persones viatjaven molt poc. (C) f) La força humana i els animals eren les úniques fonts d energia. (F)

32 32 Medi social i cultural 2 U NITAT 8. LA VIDA I LA CIÈNCIA A L EDAT M ODERNA ( CONT. 3) 2. Classifica aquests elements tenint en compte la distribució de les estances de la masia a l Edat Moderna: carro, arada, cassola, calaixera, plats, llit, taula, bous, gra, celler, flassada, excedents de collita, ferradures de cavalls, guarda-roba, matalàs, llar de foc Planta baixa: carro, arada, bous, ferradures de cavalls; cassola, plats, taula, llar de foc, celler Primer pis: calaixera, llit, flassada, guarda-roba, matalàs. Golfes: gra, excedents de collita. 3. Contesta aquestes preguntes sobre la casa de l artesà: A part del mestre artesà i la seva família, qui més vivia a la casa? L aprenent. Què era l obrador? On s elaborava el producte. On estava situat? A la planta baixa. Per què conreaven llegums i hortalisses al jardí? Per al consum familiar. 4. Digues quin fet s atribueix a cadascun d aquests personatges: Gutenberg, Copèrnic, Galileu, Newton, Lavoisier, Linné Va establir el sistema de classificació botànica. Linné. Va inventar la impremta. Gutenberg. Va afirmar que la Terra girava al voltant del Sol. Copèrnic. Va plantejar la llei de la gravetat. Newton. Va descobrir que l aire contenia oxigen. Lavoisier. Va utilitzar per primer cop el telescopi per demostrar que la Terra girava al voltant del Sol. Galileu. 5. Contesta: Quin era el contingut de la Història Natural del comte de Buffon? La descripció detallada de l ésser humà, els mamífers, els ocells i els rèptils. Qui va ser l impulsor de la primera Enciclopèdia? Denis Diderot. Esmenta, com a mínim, tres redactors de l Enciclopèdia. Jean la Rond d Alembert, Voltaire, Montesquieu i Jean-Jacques Rousseau. U NITAT 9. L ART A L EDAT M ODERNA P ER COMENÇAR Pàgina 109 Has visitat mai un museu de pintura o escultura? Quin? Recordes alguna obra d art que t agradés? Quina? Resposta oberta. Què vas aprendre abans, a llegir o a cantar? A cantar. Què vas aprendre abans, a dibuixar o a escriure? A dibuixar. Coneixes algun pintor o escultor de renom? Quins? Resposta oberta.

33 Medi social i cultural 2 33 U NITAT 9. L ART A L EDAT M ODERNA ( CONT. 1) Pàgina 110 Què vol transmetre l autor amb aquests versos? Les sensacions que li causa a l esperit la contemplació d una tempesta al mar. Què hi ha de diferent en aquest poema respecte dels textos normals que llegeixes? Té versos amb rima i la tria lèxica és més acurada. Pàgina Per què diem que la poesia és un art? Perquè és una manera diferent d expressar les idees i els pensaments, en aquest cas a través de paraules. 2. Observa les fotografies de les obres d art i digues quina de les imatges representa una pintura i quina una escultura? Quina diferència hi ha entre una pintura i una escultura? Pintura: Vella fregint ous, de Diego Velázquez. Escultura, el Moisès, de Miquel Àngel. Les diferències les podem trobar en els materials, la tridimensionalitat, els colors 3. Busca en una enciclopèdia o a Internet les imatges d una pintura i d una escultura de l Edat Moderna. Escriu-ne el nom de l autor i el títol. Resposta oberta. Pàgina 112 Quin segle de l Edat Moderna correspon a l estil renaixentista? El segle XVI. Pàgina Llegeix els textos, observa les pintures i respon les preguntes següents: Quina de les obres és de tema mitològic? El rapte d Europa, de Ticià. Per què? Perquè representa una llegenda extreta de la religió dels romans. Quina de les obres és de tema religiós? Sant Antoni Abat i sant Pau primer ermità, de Diego Velázquez. Per què? Perquè representa un tema relacionat amb la religió cristiana. 5. Observa la fotografia de l obra Sant Antoni Abat i sant Pau primer ermità i, amb l ajut del text, digues què representa cadascuna de les quatre escenes que estan encerclades. 1. Corb amb pa. 2. Sant Antoni. 3. Sant Pau. 4. Lleons cavant la tomba, sant Pau mort i sant Antoni ajupit.

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

Les planes i les muntanyes d Europa

Les planes i les muntanyes d Europa 34 Les planes i les muntanyes d Europa Europa és un continent menut, situat a l hemisferi nord. El relleu d Europa està format per: Planes al centre i a l est. Sistemes muntanyosos al nord i al sud. 1.

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA Nom Curs 1. EL RELLEU D'ESPANYA 1. On està situada Espanya? Quina extensió té? 2. Elabora un un esquema sobre el relleu de la Península seguint la divisió entre unitats interiors

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

1. Situa al mapa de la península Ibèrica els límits i els accidents geogràfics següents:

1. Situa al mapa de la península Ibèrica els límits i els accidents geogràfics següents: El relleu. Unitats i formes de relleu Avaluació inicial 1. Situa al mapa de la península Ibèrica els límits i els accidents geogràfics següents: RIUS: 1: Ebre 2:Tajo 3: Guadiana 4: Guadalquivir 5: Duero

Más detalles

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO)

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO) UNITAT 22 CATALUNYA 385 Catalunya està situada al nord-est de la península Ibèrica. És un país muntanyós. Les serralades més importants són els Pirineus -que estan situats al nord- i les Serralades Litorals

Más detalles

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA:

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: FITXA 1: Els elements del relleu A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: Depressió Vall Muntanya Altiplà A.2. RESPON A LES PREGUNTES SEGÜENTS: Com s anomena la localitat

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve

Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 1 Climes i paisatges de la Terra ACTIVITATS Unitat 3 Activitats extretes de la presentació Climes i paisatges de la Terra de Salvador Vila Esteve 2 1. Defineix els següents conceptes: a. Atmosfera b. Clima

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig OBJECTIUS DE LA UNITAT Localitzar les unitats de relleu i rius d Espanya i Catalunya Enumerar els trets bàsics del clima de la

Más detalles

Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania.

Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania. RELLEU D EUROPA. Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania. Quins són els límits d Europa? Europa limita amb: - al nord, amb

Más detalles

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 1 Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 2 1. Distribució de la població mundial. A partir del document, respon: a) Classificació.

Más detalles

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS 2015-2016 El dossier s ha d entregar el dia de la prova escrita de recuperació de la matèria. La nota de recuperació del curs s obtindrà considerant

Más detalles

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica Gemma Torres Julià PREGUNTES AMB RESPOSTA Vocabulari principal Muntanya: Elevació del terreny natural i alta que sobresurt de l'entorn. Quina és la

Más detalles

ORGANITZACIÓ D'ESPANYA I LA UNIÓ EUROPEA

ORGANITZACIÓ D'ESPANYA I LA UNIÓ EUROPEA ORGANITZACIÓ D'ESPANYA I LA UNIÓ EUROPEA Index Organització territorial Municipis Províncies Comunitats autònomes El govern d'espanya Constitució Cap d'estat Govern central Corts Generals Tribunal de Justícia

Más detalles

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia.

EUROPA (2ª part) a) On es produeix oli d oliva? Es produeix oli d oliva a Espanya, Itàlia i Grècia. EUROPA (2ª part) Realitza les següents activitats, per ordre, cercant la informació a les pàgines webs recomanades o al llibre de Coneixement del medi. 1. A classe, vam llegir les principals activitats

Más detalles

EL RELLEU DE CATALUNYA

EL RELLEU DE CATALUNYA 1. Què és el relleu? EL RELLEU DE CATALUNYA 2. Completa: Catalunya és un territori situat al, al sud d i obert al. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita al nord amb i. A l est amb. Al sud amb.

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

Tema 2 : La població de Catalunya

Tema 2 : La població de Catalunya En aquest tema aprendràs que : Els augments i les disminucions de població depenen dels naixements, de les morts i de les migracions. La població de viu majoritàriament en ciutats. Segons la situació laboral,

Más detalles

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova.

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. GEOGRAFIA PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. L examen s ha de presentar escrit amb

Más detalles

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers 1.- Què és una galàxia? LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR 1. La Terra, un punt a l Univers 2.- De quina galàxia forma part el planeta Terra?... 3.- Defineix: ESTEL ( estrella ) : PLANETA: 4.- Què és

Más detalles

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS TEMA 8 ELS REIS CATÒLICS TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS LA MONARQUIA AUTORITÀRIA : ELS REIS CATÒLICS 1.- Pinta els diferents regnes peninsulars amb els mateixos colors del mapa de la pàg. 130. Pàgs.

Más detalles

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura?

CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? CLIMES I PAISATGES DE LA TERRA Pàgs. 74-75 1.- Quines són les tres grans zones climàtiques de la Terra segons la temperatura? 2.- A quina zona climàtica no hi ha hivern?... 3.- A quina zona no hi ha gairebé

Más detalles

RESULTATS DE CATALUNYA 2015

RESULTATS DE CATALUNYA 2015 Programa per a l Avaluació Internacional de l Alumnat Programme for International Student Assessment RESULTATS DE CATALUNYA 2015 Barcelona, 6 de desembre de 2016 L estudi PISA Estudi continu i periòdic

Más detalles

C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA

C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA C. SOCIALS INSTRUCCIONS DE LA PROVA PROVES D ACCÉS A GRAU MITJÀ Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ Disposau d 1 hora per fer la prova. Heu de contestar al mateix full a l espai per a cada pregunta.

Más detalles

Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament.

Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament. 1 Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament. 2 Completa aquestes frases sobre les àrees de la

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS Aquí tens dues gràfiques prou significatives sobre les dades de la subnutrició al mon. Es tracta d interpretar i valorar el seu significat. PROPOSTA DE

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Ciències socials Solucions Convocatòria ordinària.

Más detalles

LES FORMES DE LA TERRA 1. La capa externa de la Terra

LES FORMES DE LA TERRA 1. La capa externa de la Terra Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) 2014 2015 1. Escriu el nom de les diferents capes que formen el conjunt de la Terra. LES FORMES DE LA TERRA 1. La capa externa de la Terra 2. Explica tot el que sàpigues

Más detalles

POLIS 3 Ciències socials, geografia Tercer curs

POLIS 3 Ciències socials, geografia Tercer curs Ciències socials, geografia Tercer curs www.vicensvives.com Índex 01 El relleu: marc físic de les activitats humanes 09 L economia catalana 02 Els paisatges de la Terra 10 L organització política de les

Más detalles

Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA

Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA L AIGUA ESTATS Conjunt de tota l aigua que hi ha al nostre planeta. L aigua salada dels mars i oceans representa el 97% de l aigua de la Terra. LÍQUID SÒLID GASÓS

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

DOSSIER DE REPÀS CIÈNCIES SOCIALS. 1r ESO

DOSSIER DE REPÀS CIÈNCIES SOCIALS. 1r ESO DOSSIER DE REPÀS CIÈNCIES SOCIALS 1r ESO -ALUMNA/E: -CURS: - Respon de manera clara, neta i ordenada totes les activitats. Has de copiar els enunciats de les activitats i han de contestar al quadern. -

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda)

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) MESOPOTÀMIA I EGIPTE Pàgs. 152 1.- Fixa t en el mapa i escriu els noms de MESOPOTÀMIA i EGIPTE. Pinta Egipte de color vermell i Mesopotàmia de color groc. Pàgs. 154-155 2.-A on va sorgir la primera civilització

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de maig de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Bona Sort!

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de maig de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Bona Sort! GEOGRAFIA INSTRUCCIONS DE LA PROVA PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de maig de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. L examen s ha de presentar escrit amb tinta

Más detalles

LES COMARQUES DE CATALUNYA

LES COMARQUES DE CATALUNYA CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) LES COMARQUES DE CATALUNYA Nom i cognoms 4rt curs Aquest és el mapa de Catalunya N (nord) O (oest) E (est) S (sud) Catalunya limita al nord

Más detalles

UNITAT 9 EL CLIMA (2)

UNITAT 9 EL CLIMA (2) UNITAT 9 EL CLIMA (2) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ J.A. Bermúdez / Banco de imágenes y sonidos

Más detalles

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de INDEX 1- Definició 2- Objectius 3- Avantatges 4- Història De La UE_1 5- Història De La UE_2 6- Institucions De La UE 7- El Consell Europeu Es L'órgan 8- La Comissió Europea 9- El Tribunal De Justícia Europeu

Más detalles

Els paisatges d interior

Els paisatges d interior Els paisatges d interior La forma que té un paisatge s anomena relleu i és diferent segons si som a la muntanya, a la plana o a la costa. Els paisatges d interior estan allunyats del mar i poden ser de

Más detalles

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a 1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a mitjan segle XIII: Ara, contesta les preguntes següents: Quines comunitats autònomes actuals corresponen aproximadament

Más detalles

Resultats de PISA 2012 a Catalunya. Departament d'ensenyament

Resultats de PISA 2012 a Catalunya. Departament d'ensenyament Resultats de PISA 2012 a Catalunya Departament d'ensenyament OBJECTIUS DE PISA Proporcionar indicadors de rendiment que permeten comparar certs aspectes dels sistemes educatius dels països participants

Más detalles

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Tema 9 L ORGANITZACIÓ DE LA SOCIETAT ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Organització Territorial Institucions Catalanes Els Símbols: oficials i tradicionals. El català ORGANITZACIÓ POLÍTICA D ESPANYA Organització

Más detalles

BREU DE DADES (15) LA POBLACIÓ DEL MÓN JULIOL 2012

BREU DE DADES (15) LA POBLACIÓ DEL MÓN JULIOL 2012 BREU DE DADES (15) LA POBLACIÓ DEL MÓN JULIOL 2012 GESOP,, S. L. C/ Llull 102, 5a. planta - 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net twitter.com/@_gesop PRESENTACIÓ: El nou breu

Más detalles

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS En aquest recurs treballaràs la representació i interpretació de gràfiques a partir de les despeses d aigua, llum, gas i telèfon d una família. Resol les activitats que tens

Más detalles

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents 23 de juliol del 2009 Padró d habitants residents a l estranger 2009 Catalunya té 144.002 ciutadans que resideixen a l estranger habitualment França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Más detalles

PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta.

PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta. PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora per fer la prova. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta. L examen

Más detalles

Resultats de PISA 2012 a Catalunya. Barcelona, 3 de desembre de 2013

Resultats de PISA 2012 a Catalunya. Barcelona, 3 de desembre de 2013 Resultats de PISA 2012 a Catalunya Barcelona, 3 de desembre de 2013 OBJECTIUS DE PISA Proporcionar indicadors de rendiment que permeten comparar certs aspectes dels sistemes educatius dels països participants.

Más detalles

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU MESETA 1 UNITATS INTERIORS

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

PISA 2009: avaluació de les desigualtats educatives a Catalunya

PISA 2009: avaluació de les desigualtats educatives a Catalunya PISA 2009: avaluació de les desigualtats educatives a Catalunya Ferran Ferrer (director) Alba Castejón Jose Luis Castel Adrià Zancajo Preguntes de recerca L alumnat de Catalunya obté puntuacions molt diferents

Más detalles

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya 1. Edad antiga. Cap a l any 196 abans de Crist, els romans dominaven dues zones en la península Ibèrica que denominaven en llatí Provincia Hispania

Más detalles

DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS. 3r d'eso

DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS. 3r d'eso DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS 3r d'eso Nom i Cognoms: Curs: 1 Indica el nom de les formes del relleu numerades al dibuix: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 2 Fixa't en el mapa i contesta

Más detalles

UNITAT 8 EL CLIMA (1)

UNITAT 8 EL CLIMA (1) UNITAT 8 EL CLIMA (1) On no hi ha indicacions, les il lustracions han sigut extretes de: Banco de imágenes y sonidos / http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ 137 138 139 Completa el vocabulari fent un

Más detalles

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO.

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU 1r ESO Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_05_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_deures

Más detalles

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 5 Els climes 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Quina funció té l atmosfera? Quines són les seves capes? Què és el clima? Com es pot conèixer el clima d una regió? Què és el temps?

Más detalles

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix On i quan van aparèixer les primeres formes d escriptura? Què suposen les

Más detalles

Dades de sinistralitat laboral. Resum executiu any 2008.

Dades de sinistralitat laboral. Resum executiu any 2008. Dades de sinistralitat laboral. Resum executiu any 2008. Període analitzat: Gener 2008 desembre 2008 Observatori del Treball de les Illes Balears Índex 1. RESUM EXECUTIU 3 p. 2. Taules per a Illes Balears

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 7 de setembre del 2005 Índex de desenvolupament humà 2005 Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà Se situa entre els 7 països del món amb una longevitat de la població

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític?

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? Pàgs. 132-133 1.- Què és la Prehistòria? LA PREHISTÒRIA 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? 4.- Analitza el mapa de la pàg. 132 i explica a quina zona del món podem situar el naixement de

Más detalles

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres.

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres. . La meva família La taula dels nombres Copia aquesta taula i completa-la: 898 Respon prenent com a referència el nombre 898: a) Què passa quan puges una fila amunt cap a la casella blava? b) Què passa

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

Competència social i ciutadana Sèrie 1

Competència social i ciutadana Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Competència social i ciutadana Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys.

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. I no tots els països van començar en el mateix moment a recollir-les.

Más detalles

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc Educació Secundària Obligatòria Consulteu la nostra web: www.centreinteractiudelpeix.org 1. LA PESCA I LA LLOTJA ECOLOGIA DELS ORGANISMES

Más detalles

RELACIONA AMB FLETXES

RELACIONA AMB FLETXES RELACIONA AMB FLETXES blanc el cable EL CABLE UNA POBLACIÓ una població la publicitat EL BLAT BLANC les bledes el blat UN IMPERMEABLE LES BLEDES el públic un impermeable LA PUBLICITAT EL BLOC el bloc EL

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

Informe anual d ac/vitat turís/ca 2016 a Barcelona ciutat

Informe anual d ac/vitat turís/ca 2016 a Barcelona ciutat Informe anual d ac/vitat turís/ca 216 a Barcelona ciutat Informe anual d'activitat turística 216 a Barcelona ciutat HOTELS (Hotels: inclou hotel, hotel apartament o aparhotel; Categories de 5*GL a 1* d'or)

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

Teresa Gregori Ricardo Alcántara

Teresa Gregori Ricardo Alcántara PROPOSTA DIDÀCTICA Elaborada per Teresa Gregori Ricardo Alcántara Fils i tisores Il lustracions de Rebeca Luciani Ricardo Alcántara Fils i tisores FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR: IL LUSTRACIONS:

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista 149.597.870 quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en compte

Más detalles

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Unitat 3 CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE Jo VISC Tu VIUS Ell / Ella / Vostè VIU Nosaltres VIVIM Vosaltres

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

Nota de conjuntura laboral a les Illes Balears

Nota de conjuntura laboral a les Illes Balears Nota de conjuntura laboral a les Illes Balears Abril 2014 Observatori del Treball de les Illes Balears TAULA RESUM. ABRIL DE 2014 Resum de les principals dades mensuals Illes Balears Espanya V. absoluts

Más detalles

LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA: ELS MAPES 1. La latitud i la longitud

LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA: ELS MAPES 1. La latitud i la longitud LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA: ELS MAPES 1. La latitud i la longitud 1.- Què són les coordenades geogràfiques? 2.- Defineix : paral lel: meridià: hemisferi: equador: meridià de Greenwich: 3.- Pàg. 25 (exercici

Más detalles

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014 Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma Setembre 2014 0. Introducció PIMEC ve prestant atenció a diferents problemàtiques del sector de l energia elèctrica a Espanya perquè

Más detalles

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE ESTAR-SE Jo VISC m estic Tu VIUS t estàs Ell / Ella / Vostè VIU s està

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Geografia Sèrie 1 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades. Oferta de places hoteleres per municipis (2006)

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

L avaluació PISA a Catalunya. 25 de març de 2011

L avaluació PISA a Catalunya. 25 de març de 2011 L avaluació PISA a Catalunya 25 de març de 2011 Guió Característiques i objectius dels estudis PISA Indicadors d Ensenyament Resultats de l alumnat de Catalunya en el PISA 2009 Conclusions i possibles

Más detalles

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó?

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg. 78 1.- Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? 2.- Què va passar a finals del segle XIV? Pàgs. 80-81 1.- Què era el catarisme? 2.- Què va

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona

Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1. ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Annexos. Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de l ETSEIB Pág. 1 ANNEX B: Climatologia de la ciutat de Barcelona Pàg. 2 Annexos: Proposta de rehabilitació de la façana de l edifici H de

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista uns 150,000.000 de quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en

Más detalles

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera:

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera: Títol: Les hortalisses I, II i III Capítol: LA MONGETA, LA CEBA, LA PASTANAGA, LA CARXOFA, LA PATATA Durades: 05:25 min. 05:14 min. 06:03 min. 05:41 min. 08:48 min. LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de

Más detalles

MODELS D EXÀMENS PRIMER C

MODELS D EXÀMENS PRIMER C MODELS D EXÀMENS PRIMER C Examen Carolina, Raimon, Mario 1-. Quin clima representa aquest climograma? Per què? 2-. Vocabulari. Mínim 3. Landa: Bioma: Sabana: 3-. Explica la diferència entre temps i clima:

Más detalles

Per poder recuperar la matèria de Ciències Socials és imprescindible presentar aquests dossier de feina.. Es valorarà:

Per poder recuperar la matèria de Ciències Socials és imprescindible presentar aquests dossier de feina.. Es valorarà: Recuperació 3er ESO Ciències Socials. Curs 2015/2016 Institut La Serreta Professora: Maribel Trigo ÍNSTRUCCIONS Per poder recuperar la matèria de Ciències Socials és imprescindible presentar aquests dossier

Más detalles

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Resum executiu / 1 La comunitat d Airbnb a Barcelona / 2 Perfil dels amfitrions i dels hostes / 5 Airbnb i el turisme / 8 Catalunya

Más detalles

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació

Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació Escola Dr. Sobrequés Bescanó Tema 1: El medi natural de Catalunya: clima i vegetació En aquest tema aprendràs que : A causa del relleu variat, es donen diferents tipus de clima : el mediterrani d alta

Más detalles