RECULL D EXCURSIONS I ASCENCIONS

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "RECULL D EXCURSIONS I ASCENCIONS"

Transcripción

1 CENTRE EXCURSIONISTA DE CATALUNYA CLUB ALPÍ CATALÀ Secció de Càmping Paradís, 10 pral Barcelona. 54è. CAMPAMENT DE VACANCES ANTONI GELABERT Càmping Le Grand Champ CHAMONIX (Alps francesos) 167 ch. Glacier de Taconnaz Telf. +33(0) Del dijous 1 d agost al dijous 15 d agost de 2013 RECULL D EXCURSIONS I ASCENCIONS Vista del Lac Blanc i el Montblanc. El refugi vell fou destruït per un allau i refet després. Els 350 km de camins que recorren la vall tenen un manteniment excel lent, invitant als excursionistes a descobrir els mes de 160 itineraris adaptats a totes les necessitats. Caminar per els camins de la vall entre l olor dels avets, agafar alçada, degustar els aranyons en un marc meravellós o posar a prova la teva resistència... A la nostre disposició tenim la guia i el mapa de camins del Mont-Blanc, a la venda a la Oficina de Turisme i en les diferents llibreries de Chamonix. Web : info@chamonix.com 85 Place du Triangle de l Amitié La Oficina de Guies us pot aconsellar envers els itineraris i tot allò que desitgeu saber : Web : Place de l Église http//:meteo.chamonix.com També tenim a ALTAÏR Les millors rutes per la vall i muntanya Montblanc de Rother amb 50 excursions de Hartmut Ebertein (Gran Via Barcelona - Télf ).

2 Transport a la Vall de Chamonix Per els desplaçaments per la vall de Chamonix tenim el Chamonix Bus amb serveis locals sortint de Servoz al sud fins el Col des Montets i Le Tour al nord. El ferrocarril SNCF de via estreta, amb uns set serveis diaris, també ens faciliten els desplaçaments. Preveure amb alguna sortida la necessitat de dur dos cotxes al no coincidir sortida i arribada. Tren Mont-Blanc Express La línia SNCF arriba a tots els pobles de Saint Gervais-le Fayet a Martigny (Suiza), passant per Servoz, les Houches, Chamonix, Argentière y Vallorcine. Aproximadament un tren per hora. Si teniu la Targeta de Hoste podeu utilitzar gratuïtament la línia SNCF de Servoz a Vallorcine. Chamonix bus Aquest transport urbá regular recorre la ciutat i els dominis del esquí. Si teniu la Targeta de Hoste teniu lliure accés des de Servoz a Tour. Minibus: les Mulets Aquets minibús es gratuït per el centre ciutat, en temporada alta surten cada 10 minuts. Targeta de Hoste Aquesta targeta ofereix moltes avantatges; sobre tot, la circulació gratuïtament tant al bus com la xarxa de trens SNCF per als trajectes interns, incloent els municipis de Servoz y Vallorcine, així com un accés preferent a les instal lacions públiques esportives y culturals. Al arribar al vostre allotjament us donaran la targeta, no dubteu a demanar-la. Si us allotgeu gratuïtament, la targeta l heu de demanar a l ajuntament o a la Oficina de Turisme amb un cost de 2 per una setmana. Mont-Blanc Multipass Existeix també la possibilitat de comprar uns abonaments per utilitzar els telefèrics i remuntadors mecànics de manera il limitada. L Oficina de Turisme us informarà al respecte.

3 Índex 1. Tête de Balme, m. 2. Refuge Albert I, m. 3. Lac Blanc, m. 4. Lac Blanc, m. (Vía ferrada) 5. Glacier d Argentière, p m. 6. Grand Balcon Sud 7. Plan de l Aiguille, m. Montenvers, m. 8. Croix de Lognan m. Le Lavancher 9. Chalet des Pyramides, 1895 m. (extensió ruta núm. 13). 10. Les Houches 980 m. Bionnassay 1500 m. 11. La Flégère m. Le Brévènt m. 12. Chamonix Chamonix ( Grand Balcon Nord). 13. Montagne de la Côte (extensió ruta núm. 9). 14. Aiguillette des Posettes m. - Col de Balme, m. 1. Tête de Balme, m. Alçada màxima : 2321 m. cim. Localitat de la Vall : Le Tour, 1453 m. Desnivell acumulat: 160 m. Durada: Pujada 1 h. baixada 0,25 minuts. Sortida : Telefèric Le Tour. Menjar : Refugi Col de Balme, 2191 m. Itinerari: El mes bonic es començar de la estació intermèdia del telefèric (Charamillon) requerint 1 h 15 addicionals, un camí senyalitzat (TMB) ens durà al Col du Balme. La baixada podem fer amb la variant del Col de Possettes uns 45 min. Addicionals.

4 2. Refuge Albert I, m. Dificultat : Senzilla amb alguns trams exposats amb segurs. Darrers 100 m amb neu. Alçada màxima : 2702 m. cim. Localitat de la Vall : Le Tour, 1453 m. i Argentière, 1244 m. Desnivell acumulat: 550 m. Durada: Pujada 2,30 h. baixada 1,30 h.. Sortida : Telefèric Le Tour. Menjar : Refugi Albert I. Itinerari: La imponent vista del Glacier du Tour i la Aiguille du Chardonnet valen l esforç per visitar aquet refugi. Del telefèric Col de Balme anirem cap el sud, camí planer per sota del Lac de Charamillon, el camí passa per sobre del Glacier du Tour on es torna exposat amb unes baranes molt velles. El camí es torna encrespat poc abans d arribar al refugi. 3. Lac Blanc, m. Dificultat : Senzilla amb els últims trams una mica costeruts. Alçada màxima : 2352 m. Localitat de la Vall : Chamonix, Les Praz i Argentière, 1244 m. Desnivell acumulat: 450 m. Durada: 4 h. ( 2 h. mes si no utilitzem el telefèric per camí ben marcat ). Sortida : Chamonix les Praz, telefèric de Flégère, aparcament. Menjar : Refugi del Lac Blanc. Itinerari: De la estació intermèdia del telefèric Flégère 1877 m, baixarem en direcció N creuant vessant creuada per telecadires per un camí ample que pujant suaument ens durà al petit Lac de la Flégère, el camí es torna més costerut fins la esplanada on estan els llacs de Cheserys, els quals son a la dreta i no veurem. Enfront nostre el Lac Blanc, mes gran, amb el Refuge du Lac Blanc.

5 4. Lac Blanc, m. ( Vía ferrada ) Dificultat : Senzilla, amb l excepció dels trams una mica costeruts equipats amb escales i diversos cables. Millor anar equipat per assegurar-se. Alçada màxima : Lac Blanc 2352 m. Localitat de la Vall : Chamonix i Argentière, 1244 m. Desnivell acumulat: 1000 m. Durada: Fins Lac Blanc 3,30 h. Retorn a Flègére 0,45 h. Equipament i preparació: Equip normal de muntanya, portar cordes per assegurar. Sortida : Tré le Champ ó l aparcament sota del Col des Montets 1417 m. Menjar : Refugi del Lac Blanc. Itinerari: Des de Tré le Champ, el camí comença al petit aparcament una mica mes amunt del poble al costat esquerra (O) de la carretera. Seguim el camí pujant lleugerament fins arribar a una bifurcació per sobre d un vell telecadira. Anirem pujant per el costat dret fins arribar a les parets anomenades Dalle de la Remuaz (punt de partida per els escaladors), arribarem al peu de la punta de la Aiguillette d Argentière. A continuació comença la Via Ferrada, al final trobarem el camí cap el Lac Blanc, passant per els llacs de Cheserys, faltaran uns 20 minuts per el refugi.

6 5. Glacier d Argentière, p m.. Alçada màxima : 2338 m. Localitat de la Vall : Chamonix i Argentière, 1244 m. Desnivell acumulat: 370 m. Durada : Pujada 1,45 h. Baixada 0,45 h. Sortida : Argentière-Chosalets, telefèric Lognan-Grands Montets, aparcament. Menjar : Chalet de Lognan.. Itinerari: Des de la estació intermèdia del Croix de Lognan del telefèric que ens du a la Aiguille des Grands Montets agafarem una pista per el cantó est. Mes amunt del Chalet de Lognan el camí es desvia cap al sud-est per arribar al mirador a m. amb una vista espectacular dels seracs. Continuarem pujant fins arribar als 2338 m. la caminada acaba aquí, la seva prolongació sols es per a persones experimentades i equipades per els trams amb escales i cadenes, fins arribar a l illa de roca mes alta de la gelera. 6. Grand Balcon Sud Alçada màxima : 2110 m. Localitat de la Vall : Chamonix les Praz i Argentière, 1244 m. Desnivell acumulat: 700 m. Durada : 4h. Sortida : Col des Montets, aparcament 1461 m. Menjar : Le Flégère i/o al refugi del Lac Blanc si ens desviem. Itinerari: El camí a seguir es el TMB per no trobar sorpreses de pèrdues. Des de el Col de Montets pujarem en direcció Oest per camí senyalitzat fins un esglaó en la roca de les Aiguilles Rouges. Necessari dur aigua, es un camí amb molt de sol i no tenim possibilitats de comprar ni trobar.

7 7. Plan de l Aiguille, m. Montenvers, m. Alçada màxima : 2310 m. Localitat de la Vall : Chamonix 1040 m. Desnivell acumulat: No digne de mencionar. Durada : 2,30 h. Principalment en baixada. Sortida : Estació inicial del telefèric de Montenvers ó aparcament del telefèric a l Aiguille du Midi. Menjar : No en trobarem. Itinerari: Des de l estació intermèdia del telefèric a l Aiguille du Midi, baixarem al anomenat Hotel du Plan de l Aiguille. Aquí comença el camí en baixada en direcció nord-est per sota les Aiguilles de Chamonix. Casi al final i en una bifurcació agafarem el camí de la dreta que puja una mica costerut fins el punt 2200 m o anomenat Signal Forbes. Vista espectacular dels Drus i les muntanyes del costat. Al curt camí ens permet visitar a Montenvers la Gruta del Gel. Per tornar podem agafar el cremallera o agafar el camí de baixada mol tranquil evitant dreceres.

8 8. Croix de Lognan m. Le Lavancher Alçada màxima : 1973 m. punt de sortida. Localitat de la Vall : Argentière 1244 m.. Desnivell acumulat: Baixada 700 m.. Durada : 1,30 h. Principalment en baixada. Sortida : Telefèric de Argentière Croix de Lognan Aiguille des Grands Montets. Menjar : a Lavancher.. Observació : Poc avanç de finalitzar, es pot allargar caminant en direcció sud, passant per la Tête des Prapatros fins arribar al Chapeau, vista impressionant del final del Mer de Glace. Aquesta prolongació te una durada de 1 h. Itinerari: Des de Croix de Lognan caminarem en direcció oest, passarem per les estacions inicials dels telefèrics, desprès d una petita baixada entrarem al bosc continuarem baixant per el camí cap Argentière, creurem el torrent de Pendant passant per les cabanyes de Pendant, arribant a la bifurcació, agafarem el camí de la dreta creuant el bosc, en la següent bifurcació anirem per el camí de la dreta arribant al del Chapeau a Levancher, tombant a la dreta arribarem a Levancher. Si volem tornar a Argentière es pot caminar en pla passant per el Petit Balcon Nord en uns 40 minuts. 9. Chalet des Pyramides, 1895 m. Alçada màxima : 1895 m.. Localitat de la Vall : Chamonix, 1040 m. Desnivell acumulat: 850 m.. Durada : 1,30 h. amb telecadira, 2,30 h sense telecadira. Sortida : Aparcament de la estació inicial del telecadira o a Le Mont aparcament. Menjar : a Chalet des Pyramides. Observació : Podem observar des de l estació del telecadira la impressionant disminució de les glaceres, a l any 1990 baixava fins a la vall a 1200 m. de alçada.

9 Itinerari: Des Mont un petit poblet per sobre de Bossons agafarem una petita carretera que creua el telecadira i acaba sent un camí estret. Pujarem fins al llom de la gran morrena fins al Chalet des Pyramides. El camí continua per sobra del Chalet des Pyramides encara que la seva dificultat va augmentant i solament es recomanable per a excursionistes experimentats. Es pot pujar fins a la Gite à Balmat, lloc en el que va pernoctar Balmat, un dels primers en la conquesta del Montblanc (descripció en la ruta núm. 12). La baixada es per el mateix camí de pujada. El telecadira si hem deixat el cotxe a Le Mont no es necessari. 10. Les Houches 980 m. Bionnassay 1500 m. Alçada màxima : 1635 m Col de Voza o 1785 m. si agafem el telecadira. Localitat de la Vall : Les Houches / Sanit-Gervais-Les-Bains Desnivell acumulat: 650 m.. Durada : 2,45 h. sense telecadira ni tren, 0,30 h. amb telecadira o tren. Sortida : Aparcament de la estació inicial del telecadira de Les Houches i baixar a Bellevue baixant caminant fins el Col de Voza (15 minuts ), o al aparcament del tren de Saint-Gervais- Les-Bains i baixar a Col de Voza, si optem per aquets mitjans. Si la opció es caminant passada la estació del telecadira a la esquerra trobarem el camí de pujada. Observació : El Col de Voza es un mirador privilegiat de la ruta, al oest la cadena de Les Aiguilles Rouges, a la dreta tot el front Francès del Montblanc, des de Aguja de Tour fins la de Goûter, al centre les Aiguilles de Chamonix, la de Midi (3842m.), la Dôme du Goûter (4304 m.), fins al cim del Montblanc. Itinerari: Des de Les Houches i desprès del telefèric girarem a l esquerra on comença el camí. Des de el Col de Voza tot es baixada i amb 15 arribarem al refugi Des Fioux i amb 15 mes al Auberge de Bionnassay enfront d una font que trobarem a la dreta. Una ampliació de la pujada amb tren i al ser el temps de caminar mol curt podem arribar fins el final del tren a l estació de Le Nid d Aigle, principi de la via normal per pujar al Montblanc.

10 11. La Flégère m. Le Brévènt m. Alçada màxima : 2525 m. Localitat de la Vall : Chamonix, 1040 m. Desnivell acumulat: 665 m. Durada : Sortida : Aparcament de la estació inicial del telecadira a La Flégère a Chamonix les Praz. Observació : La vista espectacular de la vesant nord-oest del massís del Montblanc es tot un espectacle, es un mirador privilegiat de la ruta. Itinerari: De la estació intermèdia del telefèric Flégère 1877m. seguirem el camí ben indicat cap a Le Brévènt m., final d una de les mes boniques caminades per aquet massís. Des de Le Brévènt baixarem amb el telefèric fins a Chamonix.

11 12. Chamonix Chamonix ( Grand Balcon Nord ) Dificultat : Mitjana - Alta. Alçada màxima : 2310 m. Localitat de la Vall : Chamonix 1040 m. Desnivell acumulat: 1330 m. Durada : 6 7 h. ( es una ampliació del recorregut núm. 7 ). Sortida : Enfront estació inicial del telefèric a l Aiguille du Midi. Menjar : No en trobarem. Itinerari: Des de l estació del telefèric a l Aiguille du Midi, al aparcament de l altre banda de la carretera surt el camí. El camí senyalitzat a Plan de l Aiguille guanya alçada immediatament entrant al bosc pujant de manera constant per les revoltes existents. En els primers 30 minuts es troben dos bifurcacions, agafarem sempre la de la dreta. El paisatge es fa mes obert on podem veure el Glacier des Bossons i la Montagne de la Côte. Seguirem pujant fins arribar al Chalet du Plan de l Aiguille ( temps 2,30 h). Aquí comença el camí en direcció a Montenvers ( seguint el mateix traçat que el núm. 7 ) en baixada en direcció nord-est per sota les Aiguilles de Chamonix. Casi al final i en una bifurcació agafarem el camí de la dreta que puja una mica costerut fins el punt 2200 m o anomenat Signal Forbes. Vista espectacular dels Drus i les muntanyes del costat. Per tornar podem agafar el cremallera o agafar el camí de baixada mol tranquil evitant dreceres passant per el Museu de Fauna Alpina. Darrere el museu surt el camí de retorn a Chamonix..

12 13. Montagne de la Côte (extensió ruta núm. 9 ) Dificultat : Mitjana Alta.. Alçada màxima : 2589 m. La Jonction. Localitat de la Vall : Chamonix Les Bossons. Desnivell acumulat: 1200m.. Durada : 5 6 h. amb telecadira, 0,45 h. Mes sense telecadira. Sortida : Chalet du Glacier des Bossons. Observació : Ruta amb bones vistes del Glacier des Bossons i de la zona mes alta del Montblanc. Utilitzada per Balmat i Paccard en la seva primera pujada al Montblanc. Itinerari: Agafem el telecadira que puja al Chalet du Glacier des Bossons, seguirem la ruta núm. 9 fins al Chalet des Pyramides (1,30 h.). El camí guanya alçada i passa a la part occidental de la Montagne de la Côte des de on podem veure el Glacier de Taconnaz. Als 30 minuts del chalet arribem a una bifurcació on es veu l immensa mola del Montblanc. El camí de la dreta ens porta per la ruta de tornada cap el Glacier de Taconnaz. Ens mantindrem a l esquerra pujant per un camí amb revolts i costerut fins a la cresta creuarem passant a la part oriental del ramal. L Aiguille du Midi es contempla al horitzó, mentrestant la part alta la cascada de gel del Glacier de Bossons domina el primer pla. El camí continua una mica mes pla avanç de girar a la dreta per començar a pujar per un terreny rocós. Senyals de pintura groga marcaran la ruta amb un parell de passos on es farà necessari utilitzar les mans, però en general es bastant fàcil, arribarem al emplaçament del campament Gite a Balmat. Per arribar a La Jonction requereix un petit esforç de pujada mes enllà dels blocs de granit. La tornada la farem per el mateix camí fins a la bifurcació al Glacier du Taconnaz, es recomana seguir per la dreta, el camí de l esquerra es mes exigent ( 2 2,30 h. des de La Jonction).

13 14. Aiguillette des Posettes m. - Col de Balme, m. Alçada màxima : 2321 m. cim. Localitat de la Vall : Le Tour, 1453 m. Argentière. Desnivell acumulat: 1080 m. Durada: Fins Aiguillette 2,30 h.+ 1,30 h. fins al Col de Balme. Sortida : Tré le Champ. Menjar : Refugi Col de Balme, 2191 m. Itinerari: Ruta al revés de la núm. 1. La sortida comença uns metres per sobre del poble a l alçada del parking. Primer per un espès bosc passant per el Chalet Chaleyre. Primera bifurcació per l esquerra, segona bifurcació per sobre del bosc, girem a l esquerra passem per el llom de la Aiguillette des Posettes, continuem fins el cim. Baixarem per la dreta de la cresta fins las cabanyes de Chalet de Balme. Seguirem cap el Col des Posettes casi en pla. Des de aquí pujarem lleugerament fins el Col de Balme. En pocs minuts arribarem a l estació del telefèric per baixar fins Le Tour.

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions Rutes de muntanya, senderisme i excursions Famílies i nens Llacs, ríus i cascades Català Fàcil excursió de caire familiar fins al concorregut llac de Gaube Cauterets, Vall de Cauterets, Alts Pirineus,

Más detalles

CINGLES DE VALLCEBRE. Excursió núm.: 9. Fitxa tècnica: Dificultat: nivell 2

CINGLES DE VALLCEBRE. Excursió núm.: 9. Fitxa tècnica: Dificultat: nivell 2 CINGLES DE VALLCEBRE Excursió núm.: 9 Fitxa tècnica: Dificultat: nivell 2 Itinerari: Vallcebre (plaça major) 1.121 m. Santa Magdalena 1.297 m. Grau dels Boigs 1.259 m. Grau de les Granoteres 1.221 m. Grau

Más detalles

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions Rutes de muntanya, senderisme i excursions Llacs, rius i cascades Paisatges pintorescos Famílies i nens Rutes circulars Català El circ glacial granític més gran del Principat d Andorra Grau Roig, Parròquia

Más detalles

PROGRAMA CAZORLA DIVENDRES 25/03/16:

PROGRAMA CAZORLA DIVENDRES 25/03/16: PROGRAMA CAZORLA DIVENDRES 25/03/16: 7 00 Eixida en autobús des de Vinalesa. 10 00 Parada per esmorzar en un restaurant a l eixida d Albacete. 12 00 EXCURSIÓ: NAIXEMENT DEL RIU MUNDO De camí a Cazorla,

Más detalles

BOCETO DE LO QUE PODRIA SER NUESTRO VIAJE A CHAMONIX

BOCETO DE LO QUE PODRIA SER NUESTRO VIAJE A CHAMONIX BOCETO DE LO QUE PODRIA SER NUESTRO VIAJE A CHAMONIX Suponiendo el vuelo con Easyjet que sale desde Málaga sobre las 9:10 h y que llega a Ginebra sobre las 11.35 h. Alquiler de coches y recogida de los

Más detalles

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions Rutes de muntanya, senderisme i excursions Famílies i nens Paisatges Rutes pintorescos circulars Llacs, rius i cascades Raquetes de neu Català Circular per la capçalera de la vall d Aspe des de Sansanet

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

NOVA XARXA BUS EXPRÉS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

NOVA XARXA BUS EXPRÉS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA NOVA XARXA BUS EXPRÉS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA 1 PERQUÈ APOSTAR PER L AUTOBÚS INTERURBÀ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA? 1 CIVIA ~ 4,8M 1 bus~ 240.000 1. Més eficient i econòmic 1 tramvia ~ 2,5M Adaptar

Más detalles

LES DOLOMITES LES MUNTANYES MÉS BELLES DEL MÓN

LES DOLOMITES LES MUNTANYES MÉS BELLES DEL MÓN LES DOLOMITES LES MUNTANYES MÉS BELLES DEL MÓN Reinhold Messner, el millor muntanyenc de la història, va dir de les Dolomites: "No són les muntanyes més altes, però són sens dubte les muntanyes més belles

Más detalles

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

Lugar Etapas Km. Des. Des. Nivel. Francia Media

Lugar Etapas Km. Des. Des. Nivel. Francia Media Tour del Mont-Blanc Resumen del Trekk Lugar Etapas Km. Des. Des. Nivel Francia 7 98 6.538 6.190 Media El Mont Blanc es el punto culminante y cumbre emblemática de los Alpes y uno de los picos más conocidos

Más detalles

Carlit (2.921m) des del llac de les Bulloses

Carlit (2.921m) des del llac de les Bulloses Rutes de muntanya, senderisme i excursions Rutes circulars Ascensions alta muntanya Català Ascensió al pic Carlit per la zona lacustre de les Bulloses Montlluís, Alta Cerdanya, Pirineus Orientals, França

Más detalles

CAMÍ ESCOLAR CONVERTIR EL FET D ANAR A L ESCOLA EN UNA ACTIVITAT QUOTIDIANA AGRADABLE I SEGURA

CAMÍ ESCOLAR CONVERTIR EL FET D ANAR A L ESCOLA EN UNA ACTIVITAT QUOTIDIANA AGRADABLE I SEGURA CONVERTIR EL FET D ANAR A L ESCOLA EN UNA ACTIVITAT QUOTIDIANA AGRADABLE I SEGURA SITUACIÓ ACTUAL C/ REIS CATÒLICS Artèria de tots els EQUIPAMENTS CAP Centre Cívic La Puput Camp de futbol Escola Nabí Punt

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

Foto: Albert Oliveras ANYS DEL TREN DE SARRIÀ. calendari 2014

Foto: Albert Oliveras ANYS DEL TREN DE SARRIÀ. calendari 2014 Foto: Albert Oliveras a a calendari 2014 Foto: Albert Oliveras gener 2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Estació de la Molina el 1925, poc després que

Más detalles

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions

RUTESPIRINEUS Rutes de muntanya, senderisme i excursions Rutes de muntanya, senderisme i excursions Paisatges pintorescos Famílies i nens Llacs, rius i cascades Flora i fauna Català Planell d Aigüestortes i estany de la Llebreta Un itinerari preciós per descobrir

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències

Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències ESADE està treballant en un projecte de millora de la comunicació intercampus i del correu electrònic de tota

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

BHUTAN: El país del Dragó

BHUTAN: El país del Dragó Dia 1. BARCELONA / CIUTAT DE CONNEXIÓ Sortida de l'aeroport de Barcelona en direcció a una ciutat de connexió. Nit a l'avió. Dia 2. CIUTAT DE CONNEXIÓ DELHI o KATMANDÚ. Arribada a les ciutats de Delhi

Más detalles

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12 L ESCALFAMENT Anna Solà Hernánedez Educació física 4t ESO A Curs 2011/12 L escalfament és un exercici físic previ a una activitat en la que es fa un esforç superior al normal. Posa en marxa el cos i és

Más detalles

FENÒMENS METEOROLÒGICS i COM FOTOGRAFIAR-LOS

FENÒMENS METEOROLÒGICS i COM FOTOGRAFIAR-LOS FENÒMENS METEOROLÒGICS i COM FOTOGRAFIAR-LOS EDICIÓ PRIMAVERA Port del Comte i Tuixent 8, 9 i 10 d abril del 2016 Jaume Cusidó Fotògraf de meteorologia, natura i viatges Eloi Cordomí Físic i meteoròleg

Más detalles

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Pàgina 1 de 11 ÍNDEX CONFIGURACIÓ D UN NOU COMPTE DE CORREU...3 1 CONFIGURACIÓ GENERAL...3 2 CONFIGURACIÓ NOM COMPTE I ADREÇA DE RESPOSTA...8

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Grups. Empresa. Espais i sales Experiències enoturístiques Activitats esportives Activitats teambuilding

Grups. Empresa. Espais i sales Experiències enoturístiques Activitats esportives Activitats teambuilding Grups Empresa Espais i sales Experiències enoturístiques Activitats esportives Activitats teambuilding Espais i sales Sala m2 Capacitat Preu Preu ½ jornada Sala Arnau 122 m2 120 pax 750 495 Sala Bernat

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

Instal lació de l aplicació 2xRDP:

Instal lació de l aplicació 2xRDP: Instal lació de l aplicació 2xRDP: Per poder accedir als programes de Suport al núvol tenim dos mitjans: Accés a través del programa 2xRDP: En primer lloc podem accedir-hi instal lant el programa 2x RDP,

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

La rateta que escombrava l escaleta

La rateta que escombrava l escaleta Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: La rateta que escombrava l escaleta Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit

Más detalles

Coves de Montsant. 15 de març de 2015 Monitor: Albert Poblet Anglès

Coves de Montsant. 15 de març de 2015 Monitor: Albert Poblet Anglès Coves de Montsant bonica paret aprop del camí, entre la Roca Corbatera i els Cingles de Sant Joan Bonic racó aprop de la Roca Corbatera 15 de març de 2015 Monitor: Albert Poblet Anglès Av. Prat de la Riba,

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

FES EL TEU CORREU ELECTRÒNIC MÉS SEGUR

FES EL TEU CORREU ELECTRÒNIC MÉS SEGUR FES EL TEU CORREU ELECTRÒNIC MÉS SEGUR Andorra Telecom recomana utilitzar l encriptació SSL per fer el seu correu electrònic més segur. L encriptació SSL permet que tant el vostre nom d usuari, mot clau,

Más detalles

Escola Anoia PRÀCTICA 1

Escola Anoia PRÀCTICA 1 PRÀCTICA 1 La figura de la dreta representa una premsa dedicada a l estampat d objectes diversos, que realitza un recorregut vertical d anada i tornada. La sortida del pistó neumàtic ha de tenir lloc quan

Más detalles

Viatge a Andalusia Sierra Nevada - Estiu 2012

Viatge a Andalusia Sierra Nevada - Estiu 2012 Viatge a Andalusia Sierra Nevada - Estiu 2012 Projectat i realitzat esgraonadament amb tres parts i amb diversos objectius. PRIMERA PART: Turisme i Ascensions als sostres Provincials - Mágina (2.167m.)

Más detalles

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem 17/18 d octubre de 2014 a Verdú I a les aules, què? Setembre de 2014 Benvolgudes i benvolguts, Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem sobre allò que ens defineix, immersos

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo)

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Districte de Sant Martí Juliol de 2013 BIM/SA Barcelona d Infraestructures Municipals La

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Cales de Mallorca, situada en la costa de Manacor, está formada por Cala Antena, Cala Domingos Grans y Cala Domingos Petits.

Cales de Mallorca, situada en la costa de Manacor, está formada por Cala Antena, Cala Domingos Grans y Cala Domingos Petits. Cales de Mallorca, situada en la costa de Manacor, está formada por Cala Antena, Cala Domingos Grans y Cala Domingos Petits. Cales de Mallorca es un destino ideal para vacaciones familiares; dispone de

Más detalles

Rodalies de Catalunya incorpora dos nous trens Civia i acorda les primeres millores en el servei

Rodalies de Catalunya incorpora dos nous trens Civia i acorda les primeres millores en el servei Rodalies de Catalunya incorpora dos nous trens Civia i acorda les primeres millores en el servei L Òrgan Mixt de Coordinació Generalitat Renfe ha acordat implantar a partir del cap de setmana del 6-7 de

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

PROCEDIMENT DE RECOMPTE DE MOTS

PROCEDIMENT DE RECOMPTE DE MOTS Serveis Lingüístics Melcior de Palau, 140 08014 Barcelona Tel. +34 934 035 478 Fax +34 934 035 484 serveislinguistics@ub.edu www.ub.edu/sl PROCEDIMENT DE RECOMPTE DE MOTS Aquest document té com a objectiu

Más detalles

AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013

AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013 AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013 Resum del procediment: 1. Selecciona la plaça que vols prioritzar des del Portal del SOP 2. Clica al link

Más detalles

FIN DE SEMANA EN FLIX

FIN DE SEMANA EN FLIX FIN DE SEMANA EN FLIX Descubre porqué Flix es el pueblo donde el río pasa dos veces. Aprovechando todo lo que nos ofrece el campo al buen tiempo pensamos que los meses de primavera i verano son los idóneos

Más detalles

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS L ORDINADOR Tipus d ordinadors de sobretaula portàtil de butxaca Formats per la unitat central, el teclat, el ratolí i la pantalla. A la unitat central o torre és on es troben la gran part del maquinari

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

Conèixer el País Càtar

Conèixer el País Càtar Conèixer el País Càtar Programa Dia 3 d octubre. Barcelona Montségur Mirepoix Carcassone Presentació en el punt i l'hora acordats per agafar l'autocar privat amb destinació a Montségur. Arribada i visita

Más detalles

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma.

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma. ENDEVINA ON SOC mocadors i un rellotge amb alarma. Els jugadors es posen en parelles. Un dels dos tria ser el jugador A i l altre el B. Cada parella pensa un so amb la boca o amb el cos. Tothom es posa

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

www.femnatura.com info@femnatura.com 93 776 54 00 SORTIDES A LA NATURA OBSERVEM ELS OCELLS Durant la sortida aprendrem les tècniques que ens permeten identificar la gran quantitat d espècies d ocells que

Más detalles

Des de Barcelona Ruta 1 Gandesa -Tortosa

Des de Barcelona Ruta 1 Gandesa -Tortosa + Consell Comarcal de la Terra Alta Consell Comarcal del Baix Ebre BUS+BICI Via verda Terra Alta i Baix Ebre Via verda Terra Alta i Baix Ebre Estació Àrea de lleure H Allotjament Gandesa Bot Prat de Comte

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+

Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+ Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+ Ref.: D1365 N- Versió: 1.1 Pàgina 1 de 11 Control documental Estat formal Elaborat per: Aprovat per: Formació CATCert CATCert Data de creació 09/03/2011

Más detalles

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ Índex Índex Pàg. 2 Informació General Pàg. 3 Què és? Pàg. 3 Quan? Pàg. 3 Dirigit

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

Servei Públic de Transport Especial de Barcelona. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

Servei Públic de Transport Especial de Barcelona. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat Servei Públic de Transport Especial de Barcelona Institut Municipal de Persones amb Discapacitat Què és el Servei Públic de Transport Especial? Barcelona compta amb un dels serveis de transport públic

Más detalles

AVALUACIÓ AMBIENTAL I SOCIAL

AVALUACIÓ AMBIENTAL I SOCIAL PLA DE MOBILITAT DE LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. CAMPUS DE BELLATERRA AVALUACIÓ AMBIENTAL I SOCIAL Pla de Mobilitat de la Universitat Autònoma de Barcelona. Campus de Bellaterra Lluís Ferrer i

Más detalles

Nivell C4: Tractament de la informació escrita Mòdul 2: Opcions de format i impressió de documents

Nivell C4: Tractament de la informació escrita Mòdul 2: Opcions de format i impressió de documents 1 Nivell C4: Tractament de la informació escrita Mòdul 2: Opcions de format i impressió de documents 1. OBJECTIUS 2. FORMAT BÀSIC DE PARÀGRAF 3.FORMAT BÀSIC DE PAGINA DE TEXT 4. IMPRESSIÓ DE DOCUMENTS

Más detalles

APENDIX D GUIA PER FER UNA REGRESSIÓ LINEAL AMB EXCEL

APENDIX D GUIA PER FER UNA REGRESSIÓ LINEAL AMB EXCEL APENDIX D GUIA PER FER UNA REGRESSIÓ LINEAL AMB EXCEL 1. Obriu el programa Excel e introduïu les dades omplint les columnes A i B amb els valors de les x (columna A) i y (columna B) que voleu representar.

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

alberg albergue montsec-mur Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS

alberg albergue montsec-mur Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS montsec-mur alberg albergue Guàrdia (Pallars Jussà) 93 430 16 06 www.peretarres.org/montsecmur FUNDACIÓ PERE TARRÉS montsec-mur Situat a la comarca del Pallars Jussà, s ubica aquest alberg envoltat de

Más detalles

Nous projectes als polígons

Nous projectes als polígons 00 Nous projectes als polígons Catàleg dels Polígons Industrials de Barberà del Vallès Àrea d aparcaments i serveis Área de aparcamientos y servicios Centre d aparcaments de vehícles industrials i serveis

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

Cap de Boumort (2.077m) des d Hortoneda

Cap de Boumort (2.077m) des d Hortoneda Rutes de muntanya, senderisme i excursions Ascensions mitja muntanya Rutes circulars Flora i fauna Català Recorregut circular per la serra de Boumort des d Hortoneda, al Pallars Jussà La Pobla de Segur,

Más detalles

Consum a través Internet... Compra sense por!

Consum a través Internet... Compra sense por! Consum a través Internet... Compra sense por! SABIES QUÈ...? T has plantejat mai quina diferència hi ha entre la botiga del costat de casa i una botiga d Internet? Què tenen en comú?? Semblances Diferències

Más detalles

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 08/09 Professorat: Gemma Masnou i Enric Olmos Curs: 2n ESO 2n

Más detalles

Lugar Etapas Km. Des. Des. Nivel. Francia Alta

Lugar Etapas Km. Des. Des. Nivel. Francia Alta Mont Blanc Resumen del Trekk Lugar Etapas Km. Des. Des. Nivel Francia 2 15 2.800 2.800 Alta El Mont Blanc es una cima que no necesita presentaciones. Su prestigio y su estética bastan para despertar cada

Más detalles

Horaris Horarios. bus. For men tera. Compromís. Compromiso decalidad Turística

Horaris Horarios. bus. For men tera. Compromís. Compromiso decalidad Turística Horaris Horarios bus For men tera Compromís Turística Compromiso decalidad Turística dequalitat de la Savina Cala Saona 30 Big Sur / Cavall de n Borras Moll de Pescadors Can Xicu Sort Polígon Industrial

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA

NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA Biblioteca Municipal Pompeu Fabra NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA Novembre de 2006 NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA 1. Accés a la Biblioteca La Biblioteca és un servei públic municipal obert a tots els ciutadans,

Más detalles

Pirineu Aragonès. Visites i sortides. Villa de Ainsa i rodalies

Pirineu Aragonès. Visites i sortides. Villa de Ainsa i rodalies Pirineu Aragonès El Pirineu Aragonès és ple de pobles encantadors i paisatges impressionants, i per poder-lo conèixer a fons es necessita una estada llarga o bé varies estades a zones determinades. Aquesta

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Una programació local, descentralitzada i identificada amb el territori.

Una programació local, descentralitzada i identificada amb el territori. TELEVISIÓ DE GIRONA és un grup de comunicació que va néixer el 1985 amb la vocació de servir a la societat de les comarques de Girona mitjançant la difusió d informació local, esports, cultura, concursos,

Más detalles

Què és? Som el que mengem

Què és? Som el que mengem Què és? Som el que mengem Natació Educativa Hoquei Medi Obert Act. aquàtica discapacitats Tallers Cuina L H Camina 100x100 SALUDABLE Dia Mundial de la Salut Jornades Adaptades INTRO Activitat física i

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491)

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) TIPUS 1. Les oracions subordinades adverbials pròpies Adverbials de temps Adverbials de lloc Adverbials de manera 2. Les oracions subordinades

Más detalles

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls RUTES GUIADES PER VALLS La Ciutat de Valls us convida a gaudir d'una ruta turística guiada pel centre històric de la capital de l'alt Camp. Totes les rutes tenen una

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

A la nana, Federico García Lorca

A la nana, Federico García Lorca Nom: Data: SOBRE L AUDICIÓ A la nana, Federico García Lorca Mou-te lliurement per l espai seguint la música quan escoltis el tema A. Al tema B fes una volta. Torna a escoltar el poema seguint la lletra

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Unitat 9. Els cossos en l espai

Unitat 9. Els cossos en l espai Unitat 9. Els cossos en l espai Pàgina 176. Reflexiona Si et fixes en la forma dels objectes del nostre entorn, descobriràs els cossos geomètrics. Els cossos geomètrics sols existeixen en la nostra ment.

Más detalles

INSTAL LACIÓ DE DICCIONARIS COMPLEMENTARIS

INSTAL LACIÓ DE DICCIONARIS COMPLEMENTARIS Serveis Lingüístics Melcior de Palau, 140 08014 Barcelona Tel. +34 934 035 478 Fax +34 934 035 484 serveislinguistics@ub.edu www.ub.edu/sl INSTAL LACIÓ DE DICCIONARIS COMPLEMENTARIS PER AL VERIFICADOR

Más detalles

EQUACIONS DE PRIMER GRAU

EQUACIONS DE PRIMER GRAU 1.- Resol les equacions següents: a) x 6x + 10 b) 6x + 1 + 4x c) 5x + -10 d) 6(x 1) 4(x ) e) 1-4x + 6x f) 5(x ) + 4 (5x 1) + 1 g) 8( 10 x ) -6 h) 11 (x + 7) x (5x 6) i) 6( 7 x ) 8( 6 x ) j) ( 1) + 5x 1

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Tossa de Mar. Paradís Blau de la Costa Brava. www.tossademar.cat/casatatossa

Tossa de Mar. Paradís Blau de la Costa Brava. www.tossademar.cat/casatatossa www.tossademar.cat/casatatossa Ajuntament de Tossa de Mar Àrea de Promoció Econòmica www.tossademar.cat www.infotossa.com Promoció Econòmica Ajuntament de Tossa de Mar Tossa de Mar Paradís Blau de la Costa

Más detalles

EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY

EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY Per què? Des de la nostra afició per la fotografia ens ha sorgit la idea d organitzar una subhasta solidària a favor de la ong Sonrisas de

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles