Xarxa d espais naturals protegits de les Illes Balears

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Xarxa d espais naturals protegits de les Illes Balears"

Transcripción

1

2 Xarxa d espais naturals protegits de les Illes Balears L IBANAT presenta l oferta educativa dels espais naturals protegits per al curs , oberta a tots els centres educatius. Parc Natural de s Albufera des Grau Parc Nacional de l Arxipèlag de Cabrera Gràcies al finançament de l Obra Social La Caixa, comptam amb: el projecte Més accés als espais naturals, que possibilita que l alumnat amb mobilitat reduïda pugui gaudir de les visites com els demés. el quadern de camp de la Xarxa d Espais Naturals, per a alumnes a partir de 5è de primària, un material per enamorar-se de la natura.

3 Més accés als espais naturals El terreny ja no és una barrera perquè tothom pugui venir i gaudir dels espais naturals. El projecte Més accés als espais naturals es basa en l ús de cadires Joëlette per fer possible l accés de persones amb mobilitat reduïda. Amb les cadires Joëlette l alumnat amb mobilitat reduïda pot fer la visita o activitat acompanyat de tota la seva classe. Què són les cadires Joëlette? Són unes cadires tot terreny amb una sola roda que permeten que una persona amb mobilitat reduïda pugui fer recorreguts per terrenys no adaptats amb l ajut de tres o més persones acompanyants que la condueixin. Qui mena les cadires Joëlette? En el projecte Més accés als Espais Naturals s han format voluntaris i voluntàries de totes les Illes en la conducció de cadires Joëlette, per tal que l experiència es faci amb total seguretat. És gràcies al voluntariat que el projecte s ha convertit en una realitat.

4 Com ho heu de fer per sol licitar l ús d una cadira Joëlette en la vostra sortida escolar? Disposam de 12 cadires Joëlette per ser emprades als espais naturals protegits de les Illes Balears. 8 són a l illa de Mallorca, 2 a Menorca i 2 a Eivissa i Formentera. Per tal d assegurar la disponibilitat de cadires i de voluntaris, és necessari que feu la sol licitud de cadires amb prou antelació. Indicau en la sol licitud de l activitat el nombre de cadires que necessitau, així com qualsevol informació que pugui ser d interès per tal d adaptar el servei al vostre grup. Sou benvinguts! Aspectes que cal tenir en compte El préstec de la cadira Joëlette és completament gratuït. Cal sol licitar-lo amb antelació suficient. L ús de la cadira està subjecte a la disponibilitat de voluntariat, i limitat per les seves característiques físiques a persones d un màxim de 120 kg. Per garantir la seguretat dels usuaris, només poden conduir les cadires Joëlette les persones que acreditin la formació per manejar-les.

5 El quadern de camp de la Xarxa d Espais Naturals Protegits Disposam d un material específic per acompanyar els nostres naturalistes més joves en les activitats guiades pels equips d educació ambiental. Un material nou que il lusiona! A partir de 5è de primària Descobreix i fes teus els espais naturals protegits. Amb mapes, vistes d ocell i il lustracions dels hàbitats, les plantes, les aus i els elements patrimonials que hi pots trobar. Amb espai per a notes i dibuixos. Conserva l i t acompanyarà a totes les visites arreu de la Xarxa. Finançat per:

6 Parc Natural de s Albufera des Grau El Parc Natural de s Albufera des Grau està situat al nord-est de l illa de Menorca. S estén pels termes municipals de Maó i es Mercadal, amb una extensió total de hectàrees, de les quals ha són marines i ha són terrestres. S Albufera des Grau és una extensa zona humida on es troba tot un gradient ambiental, des de l estreta gola oberta a la mar fins a les parts més interiors, amb les ribes ocupades per joncs, canyet, salicòrnies i tamarells. L ecosistema aquàtic és d una diversitat destacable, i hostatja grans concentracions d ocells aquàtics. Els voltants d aquesta albufera inclouen una gran varietat d ecosistemes: zones humides, terres de pastures i cultius, boscos, dunes i platges. El litoral fins al cap de Favàritx és una successió de cales verges i penya-segats amb un interès paisatgístic i biològic excepcional. L illa d en Colom, separada per un freu poc profund de la costa menorquina, és la llar de comunitats vegetals i animals úniques en el món. Activitats que s ofereixen:

7 Índex d activitats de s Albufera des Grau: Qui viu a s Albufera? Els exploradors de la natura La mar Taller d aromes S Albufera des Grau Les aus de les zones humides Educació infantil (2n cicle) Educació primària Educació secundària Activitat 1r 2n 3r 1r 2n 3r 4t 5è 6è 1r 2n 3r Posidònia, platges i illots. Sortida en caiac S Albufera des Grau, gestió de l aigua 4t i FPB Batx. i CFGM 1r 2n Adults i grups organitzats

8 Qui viu a s Albufera? El conte de titelles d en Xoc, una fotja, servirà d introducció a l activitat. L objectiu de la sortida és veure aquest animal i observar-lo amb el telescopi alhora que descobrim l entorn natural a partir d un joc d endevinalles. Objectius: Identificar, localitzar i observar elements naturals. Fomentar actituds respectuoses amb el medi natural. Gaudir del medi natural. Nivells educatius: 2n de segon cicle d educació infantil. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Itinerari de sa Gola (platja des Grau). Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a h. Durada: dues hores i mitja. Observacions: disponible a partir de mitjan octubre. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

9 Els exploradors de la natura En aquesta activitat els fillets es converteixen en exploradors de la natura. Fer silenci, anar a poc a poc, escoltar, ensumar, observar aus amb el telescopi o seguir tot sols un itinerari curt seran alguns dels requisits per aconseguir el diploma d exploradors. Objectius: Utilitzar els sentits per percebre l entorn natural. Observar les aus amb telescopi. Adquirir hàbits de respecte a la natura. Nivells educatius: 2n de primària. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a h. Durada: tres hores. Observacions: comença a mitjans d octubre fins a febrer. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

10 La mar El joc de la tortuga de la mar ens servirà per acostar-nos a conèixer aquest animal i els impactes ambientals que l afecten. Observarem i classificarem el que trobem damunt l arena, i construirem una xarxa tròfica marina en la qual cada alumne serà un dels organismes que la formen. Objectius: Entendre la necessitat de protegir les zones marines. Conèixer alguns dels impactes ambientals que afecten les espècies marines. Veure la interconnexió entre els diferents organismes. Nivells educatius: 3r i 4t de primària. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a Durada: tres hores i quinze minuts. Observacions: disponible tot l any. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

11 Taller d aromes Les plantes aromàtiques que trobam al Parc Natural i les seves qualitats seran el punt de partida d aquest taller. Els fillets coneixeran algunes d aquestes plantes, experimentaran amb les essències que se n poden extreure i les utilitzaran per elaborar un cosmètic natural. Objectius: Reconèixer algunes plantes aromàtiques. Elaborar un producte de manera artesanal. Posar en valor els recursos naturals. Nivells educatius: 4t de primària. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a Durada: tres hores i quinze minuts Observacions: disponible tot l any. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

12 S Albufera des Grau En aquesta activitat observarem aus amb un telescopi i coneixerem les característiques de la duna mòbil, la duna fixa i els elements que configuren s Albufera des Grau. Objectius: Donar a conèixer el Parc Natural i la importància de conservar-lo. Conèixer diferents ecosistemes de la zona: la llacuna, la duna fixa i la duna mòbil. Identificar i conèixer les característiques de la flora i la fauna de la zona. Nivells educatius: 5è i 6è de primària. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a h. Durada: tres hores i quinze minuts. Observacions: disponible de novembre a febrer. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

13 Les aus de les zones humides A més de l observació directa d aus a s Albufera, en aquesta activitat tractarem de conèixer diferents aspectes de les aus i el seu comportament: la morfologia, les migracions i també com els afecten els impactes ambientals. Objectius: Conèixer els impactes ambientals que afecten les zones humides i les aus que hi viuen. Valorar la funció de les zones humides i la importància d aquestes per a les aus. Adquirir hàbits d observació i estudi dels éssers vius. Nivells educatius: secundària. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a h. Durada: tres hores i mitja. Observacions: disponible de novembre a febrer. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

14 Posidònia platges i illots. Sortida en caiac. Excursió en caiac per conèixer els valors ambientals del litoral i de l àrea marina del Parc Natural. Partint de la platja des Grau visitarem cala Tamarells i l illa d en Colom. També farem una aturada per prendre un bany. Objectius: Conèixer la importància dels ecosistemes marins i litorals: la Posidonia oceanica i els sistemes duna-platja. Entendre què és un endemisme amb el cas de la sargantana balear. Posar en valor les àrees marines i la necessitat de protegir-les. Nivells educatius: 3r i 4t d ESO. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a h. Durada: tres hores. Observacions: és important tenir en compte que es tracta d una sortida didàctica, no d una sortida purament d oci. Del 15 de maig al 15 de juny. El grup s haurà de fer càrrec del cost del lloguer del caiac. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

15 S Albufera des Grau; gestió de l aigua. Xerrada sobre l'ecologia de s'albufera al llarg de l'any (paràmetres fisicoquímics, vegetació, nutrients...), i la gestió ambiental que se n fa des del Parc Natural. Visita a la zona de la paret mestre i les comportes de s'albufera des Grau. Objectius: Entendre la dinàmica ecològica de s Albufera i quins són i com actuen els factors que la determinen. Conèixer la gestió ambiental que se n fa des del Parc Natural. Posar en valor els ecosistemes aquàtics i la necessitat de protegir-los. Entendre que l aigua és un be escàs i la importància de fer-ne un ús raonable. Nivells educatius: 4t d ESO i batxillerat. Capacitat: un grup classe. Lloc: Parc Natural de s Albufera des Grau. Horari: adaptat al centre educatiu de 8.30 a h. Durada: tres hores. Observacions: tot l any. Contacte per a informació i reserves: A/e: educacioambientalesgrau@gmail.com Tel.: / Full d inscripció Organitza:

16 Parc Nacional Maritimoterrestre de l Arxipèlag de Cabrera Situat enfront de les costes del migjorn de Mallorca, el subarxipèlag de Cabrera va ser protegit l any 1991 amb la figura de protecció més important, convertint-se en el primer parc nacional maritimoterrestre de tot l estat espanyol. El Parc té més de hectàrees i la seva superfície terrestre (aproximadament el 13% del total) la conformen les 18 illes i illots de l arxipèlag, entre les quals destaquen l illa dels Conills i Cabrera. Aquesta darrera es troba entre les illes sense urbanitzar més grans de la Mediterrània occidental i posseeix uns fons marins en un estat de conservació magnífic. Les illes del Parc es troben entapissades principalment per una cobertura vegetal de garriga i pinar; enriquida per la presència de flora especialitzada a altres indrets. Destaquen les plantes litorals i un tipus de rogeta que constitueix l únic endemisme exclusiu de l illa. Dins la fauna terrestre sobresurten els petits invertebrats, entre els quals trobam un gran nombre d endemismes; dels vertebrats destaquen l endèmica sargantana balear (amb un total de 10 subespècies a tot el Parc) i els aucells sedentaris (com el busqueret coallarga), migradors (com el falcó marí) o nidificants (com l àguila peixatera). Les aigües de Cabrera constitueixen la principal raó de ser del parc; a les seves praderies de posidònia es pot trobar una de les diversitats d espècies de peixos més altes de la Mediterrània. Finalment, la seva història, teixida entre d altres pels monjos bizantins, els pirates musulmans i els captius napoleònics, i els aspectes etnogràfics aportats per pescadors, pagesos i garriguers, s afegeixen als valors naturals per donar un conjunt de notable valor patrimonial. Activitats que s ofereixen:

17 Índex d activitats* del Parc Nacional de l Arxipèlag de Cabrera Cabrera en directe (videoconferència) Educació infantil (2n cicle) Educació primària Educació secundària Activitat 1r 2n 3r 1r 2n 3r 4t 5è 6è 1r 2n 3r 4t i FPB Batx. i CFGM 1r 2n Adults i grups organitzats Per veure les activitats que es poden fer a Cabrera, visitau l apartat d Espais Naturals Protegits de Mallorca i Cabrera.

18 Cabrera en directe (videoconferència) Connexió en directe entre l aula i l illa de Cabrera. Una oportunitat de conèixer com és Cabrera a l hivern: un dia de pluja, la verda vegetació, un dia que hi ha temporal a la mar... Els alumnes podran interactuar des de l aula (i des de qualsevol punt de la geografia balear) amb els guies que estaran a Cabrera. Objectius: Conèixer el Parc Nacional de l Arxipèlag de Cabrera. Fomentar actituds i comportaments respectuosos amb el medi. Adquirir nocions generals dels principals organismes vius que es troben a l arxipèlag. Entendre la importància de la conservació dels espais naturals. Comprendre com es viu a Cabrera. Nivell educatiu: primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, adults i grups organitzats. Capacitat: 40 alumnes Lloc: els alumnes poden ser a qualsevol lloc amb connexió a Internet i Skype, mentre els guies seran a Cabrera. Durada: 1 hora Observacions: L activitat es fa d octubre a abril. Contacte per a informació i reserves: Tel.: A/e: guiesparcnacionalcabrera@gmail.com Full d inscripció Organitza:

19 Dades d interès Reserva Natural de s Albufereta Ctra. Alcúdia-Port de Pollença. Tel.: Fax: reserva.albufereta@gmail.com Parc Natural de s Albufera de Mallorca Ctra. Alcúdia-Artà, km. 5,2 (platja de Muro) Can Picafort Tel.: Fax: parc.albufera2@gmail.com Parc Natural de la Península de Llevant Cases de s Alqueria Vella (Ma 3333) Artà Tel.: educacio.pnllevant@gmail.com Parc Natural de Mondragó C/ de Llaneras, Santanyí Tel.: Fax: parcmondrago@gmail.com Paratge Natural de la Serra de Tramuntana Ca s Amitger, plaça dels Pelegrins, s/n Lluc (Escorca) Tel.: / Fax: educacioambientaltramuntana@gmail.c om Finca pública de Son Real Ctra. Alcúdia- Artà Km 17.7 Can Picafort Can Picafort (Sta. Margalida) Tel: educaciosonreal@gmail.com Parc Nacional Maritimoterrestre de l Arxipèlag de Cabrera (oficina a Palma) C/ del Gremi Corredors, 10, 1r Polígon de Son Rossinyol Palma Tel.: Oficina d informació del Parc (Port de Cabrera) Tel.: / guiesparcnacionalcabrera@gmail.com Parc Natural de s Albufera des Grau Ctra. des Grau, km 3,5 (creuer de Llimpa) Maó Tel.: / educacioambientalesgrau@gmail.com Parc Natural de ses Salines d Eivissa i Formentera C/ de Múrcia, 6, baixos Eivissa Tel.: Fax: eaespaisnaturals@gmail.com Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent C/ de Múrcia, 6, baixos Eivissa Tel.: Fax: eaespaisnaturals@gmail.com

Xarxa d espais naturals protegits de les Illes Balears

Xarxa d espais naturals protegits de les Illes Balears Xarxa d espais naturals protegits de les Illes Balears L IBANAT presenta l oferta educativa dels espais naturals protegits per al curs 2018-2019, oberta a tots els centres educatius. Parc Natural de ses

Más detalles

L Aula de la Mar. C/ Francesc Femenias, Palma (Es Portitxol) Aula de la mar

L Aula de la Mar. C/ Francesc Femenias, Palma (Es Portitxol) Aula de la mar L Aula de la Mar L Aula de la Mar -sa Petrolera- és un centre d interpretació del medi marí que posa a l abast dels alumnes i professors de les Illes, i també del públic en general, un conjunt d elements

Más detalles

Guia de recursos i activitats d educació ambiental. Curs Menorca

Guia de recursos i activitats d educació ambiental. Curs Menorca Guia de recursos i activitats d educació ambiental Curs 2013-2014 Menorca Condicions generals Les activitats d educació ambiental que trobareu en aquesta guia són gratuïtes per als centres. Per participar-hi,

Más detalles

Guia de recursos i activitats d educació ambiental

Guia de recursos i activitats d educació ambiental Guia de recursos i activitats d educació ambiental Curs 2012 2013 Menorca Condicions generals Les activitats d educació ambiental són gratuïtes per als centres però s ha de formalitzar la inscripció en

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Tasca 1.- LES ILLES BALEARS. ASPECTES GENERALS

Tasca 1.- LES ILLES BALEARS. ASPECTES GENERALS TEMA 6: EL MEDI NATURAL DE LES ILLES BALEARS Tasca 1.- LES ILLES BALEARS. ASPECTES GENERALS 1.- ASPECTES GENERALS Les Illes Balears són un arxipèlag situat al Mediterrani occidental, format per quatre

Más detalles

MUSEU BALEAR DE CIÈNCIES NATURALS

MUSEU BALEAR DE CIÈNCIES NATURALS MUSEU BALEAR DE CIÈNCIES NATURALS El Museu Balear de Ciències Naturals és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la divulgació, la conservació i la investigació de la naturalesa balear. Des de l any

Más detalles

descobrim Passejant els nostres espais naturals Edició revisada i actualitzada

descobrim Passejant els nostres espais naturals Edició revisada i actualitzada descobrim les illes illes les Passejant els nostres espais naturals Edició revisada i actualitzada La Conselleria de Medi Ambient durant aquesta legislatura està realitzant una aposta decidida per l educació

Más detalles

MALETES DIDÀCTIQUES DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC D'EIVISSA I FORMENTERA

MALETES DIDÀCTIQUES DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC D'EIVISSA I FORMENTERA MALETES DIDÀCTIQUES DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC D'EIVISSA I FORMENTERA Habitualment, és l alumnat el que surt del centre per acudir a un museu. Amb aquesta proposta es pretén invertir el mecanisme: que sigui

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

Espais naturals protegits: de les Illes Balears

Espais naturals protegits: de les Illes Balears Xarxa d espais naturals protegits de les Illes Balears L IBANAT presenta l oferta educativa dels espais naturals protegits per al curs 2017-2018, oberta a tots els centres educatius. Espais naturals protegits:

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

RECURSOS PEL DIA MUNDIAL DE L AIGUA 2017

RECURSOS PEL DIA MUNDIAL DE L AIGUA 2017 Barcelona, 27 de gener de 2017 RECURSOS PEL DIA MUNDIAL DE L AIGUA 2017 Lídia Barceló Soler Secció de sostenibilitat i educació Direcció de Serveis Ambientals El Programa metropolitàd educació per a la

Más detalles

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova.

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. GEOGRAFIA PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. L examen s ha de presentar escrit amb

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA.

MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA. MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA. S inclouen a continuació al present catàleg, una fitxa de cada una de les muntanyes o indrets orogràfics amb més interès paisatgístic.

Más detalles

FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA

FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA UNA OPORTUNITAT PER DESCOBRIR UN CINEMA DIFERENT, PLE D IMAGINACIÓ I CREATIVITAT. DOSSIER PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL P3, P4, P5 10a EDICIÓ: DEL 22 AL 30

Más detalles

Castell Platja d Aro. Des de 9 per bicicleta. Sportivament. Lloguer de bicicleta (4 hores aprox.) Tel

Castell Platja d Aro. Des de 9 per bicicleta. Sportivament. Lloguer de bicicleta (4 hores aprox.) Tel Castell Platja d Aro Sportivament Bicicletes i gestió d activitats i esdeveniments Empresa de serveis que actua dins l àmbit de l esport, de l oci, de la salut i el turisme. Tel. 972 82 51 51 www.sportivament.com

Más detalles

Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009

Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009 Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l any 2009 La implantació de la veda del raor ha permès la recuperació de fins a un 16% de la seva talla i un 75% del pes de l espècie Els estudis

Más detalles

CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic

CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic De l 1 al 3 de juliol de 2015 15 hores lectives PRESENTACIÓ I JUSTIFICACIÓ DEL CURS El present curs d estiu pretén oferir una visió àmplia de

Más detalles

JUGATEQUESAMBIENTALS DE SANT ADRIÀ DE BESÒS (PARC DEL LITORAL I PARC DEL BESÒS) EQUIPAMENT * CODI: BAR.1

JUGATEQUESAMBIENTALS DE SANT ADRIÀ DE BESÒS (PARC DEL LITORAL I PARC DEL BESÒS) EQUIPAMENT * CODI: BAR.1 JUGATEQUESAMBIENTALS DE SANT ADRIÀ DE BESÒS (PARC DEL LITORAL I PARC DEL BESÒS) EQUIPAMENT * CODI: BAR.1 PRESENTACIÓ: La Jugatecambiental es tracta d'un espai lúdic i educatiu obert tots els diumenges

Más detalles

DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT

DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT Descobrir l'entorn del municipi. Donar a conèixer part del patrimoni històric, cultural i natural de Lliçà d'amunt. Prendre consciència de pertànyer a una localitat. Integrar-se

Más detalles

Guia de recursos i activitats d educació ambiental. Curs Mallorca

Guia de recursos i activitats d educació ambiental. Curs Mallorca Guia de recursos i activitats d educació ambiental Curs 2013-2014 Mallorca Condicions generals Les activitats d educació ambiental són gratuïtes pels centres però s ha de formalitzar la inscripció en el

Más detalles

MOLÍ DEL FOIX. CENTRE D INTERPRETACIÓ HISTÒRICA I NATURAL (SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS) EQUIPAMENT CODI: APE.1

MOLÍ DEL FOIX. CENTRE D INTERPRETACIÓ HISTÒRICA I NATURAL (SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS) EQUIPAMENT CODI: APE.1 PRESENTACIÓ: El Molí del Foix és un equipament municipal que es dedica a l educació ambiental i a promoure la preservació i coneixement de l entorn natural. Com que està ubicat en un antic molí fariner

Más detalles

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012 PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA DEL PROCÉS PARTICIPATIU 2012 QUÈ SÓN LES RESERVES DE LA? Son àrees representatives dels territoris i els ecosistemes de la Terra, d'ambients terrestres, costers

Más detalles

PROGRAMA D ORIENTACIÓ 4t ESO INSTITUT MEDITERRÀNIA CURS

PROGRAMA D ORIENTACIÓ 4t ESO INSTITUT MEDITERRÀNIA CURS PROGRAMA D ORIENTACIÓ 4t ESO INSTITUT MEDITERRÀNIA CURS 2016-2017 De què parlarem? Activitats d orientació realitzades des de Tutoria Quins reptes tenen els joves per orientar-se? Com aprenen a prendre

Más detalles

INDICADORS BÀSICS. VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor

INDICADORS BÀSICS. VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor Aquest indicador recull el nombre de llicències de pesca recreativa en vigor a Menorca. Segons la llei que regula la pesca marítima, marisqueig i aqüicultura

Más detalles

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17

ELS ECOSISTEMES. 5A. Curs 16/17 ELS ECOSISTEMES ' 5A. Curs 16/17 TIPUS D'ECOSISTEMES ECOSISTEMA DE BOSCOS Es un ecosistema terrestre en el que la vegetació predominant es l'arboria. Els arbres proporcionen refugi i aliment a nombrós

Más detalles

Quadern per a alumnes. EDUCACIÓ PRIMÀRIA 1r, 2n i 3r

Quadern per a alumnes. EDUCACIÓ PRIMÀRIA 1r, 2n i 3r Quadern per a alumnes EDUCACIÓ PRIMÀRIA 1r, 2n i 3r Índex Treball inicial i planificació a l aula Activitat de reflexió: 1. Per què anem a comprar? Activitat d informació: 2. On es pot anar a comprar?

Más detalles

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar NOTES INFORMATIVES Maig 2012 Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar Curs escolar 2010-2011 Amb la intenció d elaborar una radiografia de les característiques de l escolarització

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Custòdia del Territori:

Custòdia del Territori: Custòdia del Territori: Educació Ambiental i Implicació social. VII Reunió de la xct Juny 2012 La Custòdia del Territori. Perquè conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat

Más detalles

Compatibilitats amb les Eines de la Plataforma CATALUNYA EMPRÈN

Compatibilitats amb les Eines de la Plataforma CATALUNYA EMPRÈN Compatibilitats amb les Eines de la Plataforma CATALUNYA EMPRÈN Introducció Aquest document té per objectiu que el personal tècnic de la xarxa CATALUNYA EMPRÈN pugui dur a terme les comprovacions necessàries

Más detalles

2011: ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA

2011: ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA 2011: ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA PRESENTACIÓ Anualment es declaren anys internacionals per donar a conèixer o rememorar fets històrics rellevants amb l objectiu de crear i incentivar espais de debat,

Más detalles

El mar, un ecosistema immens Full de treball alumnat

El mar, un ecosistema immens Full de treball alumnat El mar, un ecosistema immens Full de treball alumnat Havies sentit parlar mai de la posidònia? Saps quina mena d ésser viu és? A quin regne pertany?...activa aquest vídeo, mira l amb atenció, et pot ajudar

Más detalles

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Resum executiu / 1 La comunitat d Airbnb a Barcelona / 2 Perfil dels amfitrions i dels hostes / 5 Airbnb i el turisme / 8 Catalunya

Más detalles

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 1992: El Conveni sobre diversitat biològica s obra a signatura a la Cimera de laterraariodejaneiro 1993:

Más detalles

9, 10, 11, 12 i 13 de juliol

9, 10, 11, 12 i 13 de juliol Programa d Activitats de qualitat i amb un alt valor educatiu. Dissenyat, gestionat i portat a terme pels professors i mestres de la pròpia Escola. Alt nivell de coneixement dels alumnes. Continuïtat del

Más detalles

El grau mitjà consta de dos cicles o nivells i en finalitzar s obté el títol de Tècnic Esportiu en la modalitat esportiva corresponent.

El grau mitjà consta de dos cicles o nivells i en finalitzar s obté el títol de Tècnic Esportiu en la modalitat esportiva corresponent. Els Ensenyaments Esportius són una formació que et capacita per desenvolupar una activitat professional en el camp de l'activitat física i l'esport: iniciació esportiva, tecnificació esportiva i conducció

Más detalles

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA Benvolgudes famílies!! En aquest apartat us volem fer un resum de la dinàmica que realitzen els vostres fill i filles a l estona del menjador escolar, de 12:30

Más detalles

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL CURS 2016/2017 Ecoauditoria de l Aigua ESC Andreu Castells INDEX 1. REVISIÓ DELS CONSUMS D AIGUA 2. REVISIÓ DELS DIFERENTS ESPAIS DEL CENTRE 2.1. PLANTA BAIXA COS

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Esquerra Republicana de Catalunya-Grup Municipal (Calella, Maresme) PARC DALMAU de Calella Calella, desembre de 2015

Esquerra Republicana de Catalunya-Grup Municipal (Calella, Maresme) PARC DALMAU de Calella Calella, desembre de 2015 PROJECTE DE MILLORA DEL PARC DALMAU DE CALELLA Pàgina 1 Esquerra Republicana de Catalunya-Grup Municipal (Calella, Maresme) PARC DALMAU de Calella Calella, desembre de 2015 Des del grup municipal d ERC-Calella

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS.

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS. Estudi de l evolució del percentatge d aprovats dels alumnes de les Illes Balears a les àrees lingüístiques a les etapes d educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat en el període

Más detalles

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ I.b.1.1. PRECIPITACIÓ Tot i que Menorca compta amb un nombre d estacions meteorològiques prou elevat, la seva distribució no és gens homogènia i les sèries que existeixen divergeixen molt entre elles quant

Más detalles

Aprenent jugant. C/ De la Mel, Manresa Tel:

Aprenent jugant. C/ De la Mel, Manresa Tel: Aprenent jugant A través dels diferents jocs i joguines els infants reforcen i aprenen... > Aprenentatges escolars com els números, colors, vocabulari. > Habilitats com l agilitat, la percepció, la concentració,

Más detalles

Més informació i reserves a través del correu electrònic o bé trucant al

Més informació i reserves a través del correu electrònic o bé trucant al ITINERARIS DIVULGATIUS I TALLERS 2011-2012 L Escola Agrària de Manresa i l associació L Era, Espai de Recursos Agroecològics ofereixen itineraris i tallers divulgatius adreçats a centres educatius a la

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

Programa les activitats educatives d estiu amb CosmoCaixa

Programa les activitats educatives d estiu amb CosmoCaixa Programa les activitats educatives d estiu amb CosmoCaixa VISITA LLIURE Visita lliure al Museu Els participants recorreran els diferents espais de CosmoCaixa: la Sala de la Matèria, el Mur Geològic i el

Más detalles

PER A TOTES LES EDATS (activitats sense cost) PER A NENS i JOVES (activitats amb cost) PER A ADULTS (activitats amb cost)

PER A TOTES LES EDATS (activitats sense cost) PER A NENS i JOVES (activitats amb cost) PER A ADULTS (activitats amb cost) Vila-sacra, agost de 2018 Benvolguts veïns, us fem arribar com cada inici de curs un resum de les activitats que es poden fer a Vila-sacra. Us en presentem primer un resum distribuït per edats del públic

Más detalles

Xarxa forestal. Activitats MALLORCA

Xarxa forestal. Activitats MALLORCA Activitats Xarxa forestal MALLORCA La Xarxa Forestal promou activitats per a fomentar la prevenció d incendis forestals i sensibilitzar en els valors i la importància dels boscos. Aquestes iniciatives

Más detalles

Pla de Promoció (PPR-EEBE)

Pla de Promoció (PPR-EEBE) SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT ESCOLA D ENGINYERIA DE BARCELONA EST (EEBE) Pla de Promoció (PPR-EEBE) (2017-2020) Gestió Documental i control de canvis Versió Referència de la modificació Elaborat

Más detalles

JORNADES SOBRE LA NOVA GOVERNANÇA DE L AIGUA

JORNADES SOBRE LA NOVA GOVERNANÇA DE L AIGUA JORNADES SOBRE LA NOVA GOVERNANÇA DE L AIGUA 18 Terrassa, 10 i 11 d octubre de 2018 Sala d actes del Vapor Universitari de Terrassa Presentació Sr. Marc Armengol i Puig tinent d Alcalde de l Àrea de Territori

Más detalles

PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta.

PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta. PROVES D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria maig 2014 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora per fer la prova. Heu de contestar al mateix full, a l espai per a cada pregunta. L examen

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

El preu de la xocolata

El preu de la xocolata presentació Es tracta d un joc per reflexionar sobre els intermediaris que participen del Comerç Internacional objectiu Prendre consciència de la desigual distribució dels beneficis i conèixer de forma

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

IMPLANTACIÓ DE DISTINTIUS AMBIENTALS A LES BALEARS - SECTOR TURISME, 2009

IMPLANTACIÓ DE DISTINTIUS AMBIENTALS A LES BALEARS - SECTOR TURISME, 2009 IMPLANTACIÓ DE DISTINTIUS AMBIENTALS A LES BALEARS- SECTOR TURISME DADES DE 2009 1 de 12 IMPLANTACIÓ DE DISTINTIUS AMBIENTALS A LES BALEARS - SECTOR TURISME, 2009 > EMAS, ISO 14001, Ecoetiqueta, Distintiu

Más detalles

11 febrer 2015 Autocar / Tot el dia - Parc Güell (BCN) 11 març 2015 Autocar / Tot el dia

11 febrer 2015 Autocar / Tot el dia - Parc Güell (BCN) 11 març 2015 Autocar / Tot el dia 1r trimestre - Biblioteca de Roquetes (P5) 22 octubre 2014 Sense transport / Matí - Can Coll (Collserola) 31 octubre 2014 Autocar / Tot el dia - Biblioteca de Roquetes (P4) 5 novembre 2014 Sense transport

Más detalles

CICLES DE GRAU SUPERIOR

CICLES DE GRAU SUPERIOR CICLES DE GRAU SUPERIOR DOCUMENTACIÓ QUE S HA D APORTAR PER A L ACCÉS VIA BATXILLER c) Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol licitud, es tenen els requisits acadèmics que permeten

Más detalles

RUTA GEOLÒGICA: ROQUES, FÒSSILS I MINERALS

RUTA GEOLÒGICA: ROQUES, FÒSSILS I MINERALS RUTA GEOLÒGICA: ROQUES, FÒSSILS I MINERALS Descobreix dos dels espais amb més interès geològic de Catalunya. A més a més podrem observar fòssils i minerals. Geozona 126 Anticlinal d Oliana i 152 Discordances

Más detalles

Instal lacions solars fotovoltaiques

Instal lacions solars fotovoltaiques Electricitat i electrònica Instal lacions solars fotovoltaiques CFGM.EE10.M06/0.09 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Instal lacions solars

Más detalles

Informe sobre l evolució dels resultats de la Llengua anglesa en el tram de l educació obligatòria a les Illes Balears en el període comprès entre

Informe sobre l evolució dels resultats de la Llengua anglesa en el tram de l educació obligatòria a les Illes Balears en el període comprès entre Informe sobre l evolució dels resultats de la Llengua anglesa en el tram de l educació obligatòria a les Illes Balears en el període comprès entre 2014 i 2017. Aquest informe té com a objectiu presentar

Más detalles

Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya

Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya Tutorial per als gestors de la borsa als centres v.01 El nou aplicatiu de la borsa de treball té com a objectiu facilitar als titulars i directors

Más detalles

El programa HOGARES VERDES

El programa HOGARES VERDES El programa HOGARES VERDES Sagunt, 2 de març de 2011 Anna Pons Frígols Cap de la secció d Activitats del CEACV Presentació del CEACV, qui som? Titularidad pública (G.V. - C.M.A.A.U.H.) Inaugurat el 5 de

Más detalles

Tot això dins un espai acollidor i segur.

Tot això dins un espai acollidor i segur. QUI SÓM? Capuxí som un equip educatiu multidisciplinar apassionats per l ecologia, la sosteniblitat i la conservació del medi natural, especialitzat en el treball amb infants i joves. Can Puigoriol Xic

Más detalles

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar

Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar NOTES INFORMATIVES- Setembre 2016 Dades d ensenyament del Baix Llobregat: escolarització i èxit escolar Curs escolar 2015-2016 Amb la intenció d elaborar una radiografia de les característiques de l escolarització

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

UNITAT 4: La geosfera 1. *Omple el dibuix sobre l estructura interna de la Terra:

UNITAT 4: La geosfera 1. *Omple el dibuix sobre l estructura interna de la Terra: Dossier de recuperació de ciències de la natura de 1r ESO Per tal de recuperar la matèria de ciències experimentals de 1r d ESO que t ha quedat pendent, aquí tens una proposta de quadern que hauràs d imprimir

Más detalles

www.femnatura.com info@femnatura.com 93 776 54 00 SORTIDES A LA NATURA OBSERVEM ELS OCELLS Durant la sortida aprendrem les tècniques que ens permeten identificar la gran quantitat d espècies d ocells que

Más detalles

INTERPRETACIÓ DEL PATRIMONI I EDUCACIÓ AMBIENTAL ACTIVITATS PER A CENTRES EDUCATIUS EN EL CENTRE D INTERPRETACIÓ RACÓ DE L'OLLA

INTERPRETACIÓ DEL PATRIMONI I EDUCACIÓ AMBIENTAL ACTIVITATS PER A CENTRES EDUCATIUS EN EL CENTRE D INTERPRETACIÓ RACÓ DE L'OLLA INTERPRETACIÓ DEL PATRIMONI I EDUCACIÓ AMBIENTAL ACTIVITATS PER A CENTRES EDUCATIUS EN EL CENTRE D INTERPRETACIÓ RACÓ DE L'OLLA Centre d Interpretació Racó de l'olla - Parc Natural de l'albufera D INTERPRETACIÓ

Más detalles

Dinàmica de grups. Universitat Oberta. Tomás Ibáñez Gracia (coordinador) Psicopedagogia. Edició experimental Curs

Dinàmica de grups. Universitat Oberta. Tomás Ibáñez Gracia (coordinador) Psicopedagogia. Edició experimental Curs Dinàmica de grups Tomás Ibáñez Gracia (coordinador) 3 crèdits M1/02.033 Edició experimental Curs 1996 97 Universitat Oberta de Catalunya Psicopedagogia Universitat Oberta de Catalunya M1/02.033 Dinàmica

Más detalles

El tresor de la reina Elisenda

El tresor de la reina Elisenda EI 4 Treballem la geometria al claustre del Monestir de Pedralbes Curs 2013-2014 Repte matemàtic al claustre del Monestir de Santa Maria de Pedralbes per a L objectiu de l activitat és descobrir formes

Más detalles

Informe tècnic final - Memòria de la intervenció arqueològica al c/ Santa Isabel, 8

Informe tècnic final - Memòria de la intervenció arqueològica al c/ Santa Isabel, 8 Generalitat de Catalunya Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació Direcció General del Patrimoni Cultural Servei d'arqueologia i Paleontologia Biblioteca del Patrimoni Cultural 7071 Informe tècnic

Más detalles

Castanyada. amb Eix Estels! Celebra la. A Mas Banyeres, i La Llobeta. màxim 11 grups de NENS. gratuïtes 1-2 NOV.

Castanyada. amb Eix Estels! Celebra la. A Mas Banyeres, i La Llobeta. màxim 11 grups de NENS. gratuïtes 1-2 NOV. Celebra la Castanyada amb Eix Estels! Del 31 d Octubre al 3 de Novembre de 2013 DES DE 30,67 des de 35,67 Preu per persona i dia en règim de pensió completa amb la modalitat fórmula completa per a grups

Más detalles

TERRES DE L EBRE, EBREBIOSFERA PAISATGES 1: HORTA DE SANT JOAN, ITINERARI RIU ESTRETS

TERRES DE L EBRE, EBREBIOSFERA PAISATGES 1: HORTA DE SANT JOAN, ITINERARI RIU ESTRETS TERRES DE L EBRE, EBREBIOSFERA PAISATGES : HORTA DE SANT JOAN, ITINERARI RIU ESTRETS Les Estades Escolars proposen sortides i activitats de descoberta, investigació i identificació per avaluar la importància

Más detalles

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CFGM d'atenció a Persones en Situació de Dependència CFGS d'integració Social CFGS Educació Infantil C / P A R E C O L L, 3, 1 7 0 0 5, G I R O N A T E L È F O N : 9

Más detalles

Abans de passar a descriure les activitats en les que us podeu inscriure, cal que quedi clar que...

Abans de passar a descriure les activitats en les que us podeu inscriure, cal que quedi clar que... L AMPA de l Cubelles, l AMPA de l Les Vinyes i la Regidoria d Infància i ntut ( ) ens hem unit per oferir als i les joves de Cubelles una programació d activitats conjunta. Abans de passar a descriure

Más detalles

PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT INSTITUT EUROPA CURS

PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT INSTITUT EUROPA CURS PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT INSTITUT EUROPA CURS 2013-2014 La prova d accés a la universitat s estructura en dues fases: Fase general (obligatòria) Fase específica (voluntària) Els exàmens de les PAU

Más detalles

AVENTURA T AL CASAL : MENJA T EL MÓN...

AVENTURA T AL CASAL : MENJA T EL MÓN... INFORMACIÓ CASAL D ESTIU 2016 AVENTURA T AL CASAL : MENJA T EL MÓN... Descripció El casal d estiu es realitzarà del 22 de juny al 29 de juliol i del 29 d agost al 9 de setembre de 2016 a les instal lacions

Más detalles

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G PROJECTE DE DIFUSIÓ temyque@gmail.com ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G66346305 1 ÍNDEX PRESENTACIÓ Pág. 3 A QUÉ ES DEDICA TEMYQUE Pág. 4 QÉ ES LA ESCLEROSI MÚLTIPLE OBJECTIUS DE LA DIFUSIÓ EINES PER LA DIFUSIÓ

Más detalles

Matèria de modalitat ECONOMIA. Humanitats i Ciències Socials

Matèria de modalitat ECONOMIA. Humanitats i Ciències Socials Matèria de modalitat ECONOMIA Humanitats i Ciències Socials BATXILLERAT Nou currículum LOE Novetat primavera 2008 Índex 1. L economia i la ciència econòmica 1. L economia 2. Necessitats, escassesa i elecció

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

"HISTÒRIA DE LA VIDA"

HISTÒRIA DE LA VIDA "HISTÒRIA DE LA VIDA" QUADERN DIDÀCTIC ESO I BATXILLERAT Paula Camarero Lozano 1 PROPOSTA DIDÀCTICA El present quadern està dirigit als alumnes d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, com a complement

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

Guia de recursos i activitats d educació ambiental. Curs Eivissa i Formentera

Guia de recursos i activitats d educació ambiental. Curs Eivissa i Formentera Guia de recursos i activitats d educació ambiental Curs 2013-2014 Eivissa i Formentera Condicions generals Les activitats d educació ambiental que trobareu en aquesta guia són gratuïtes per als centres.

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

Recepció de documents electrònics Juliol 2012

Recepció de documents electrònics Juliol 2012 documents electrònics Juliol 2012 L estudiant porta un document en format electrònic. Què he de fer? Tres passes ben senzilles: Es poden donar tres situacions diferents: 1) L escenari més comú és que l

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Dibuixem els drets humans

Dibuixem els drets humans 1 Dibuixem els drets humans Desenvolupament: L alumnat ha de representar, mitjançant un dibuix, un dret humà de què hàgim parlat. Per exemple, si escollim el dret a l educació, poden dibuixar a nens i

Más detalles

Programa Escolar PARC DE LES OLORS DEL SERRAT Santa Eulàlia de Ronçana Vallès Oriental

Programa Escolar PARC DE LES OLORS DEL SERRAT Santa Eulàlia de Ronçana Vallès Oriental Programa Escolar 2016 PARC DE LES OLORS DEL SERRAT Santa Eulàlia de Ronçana Vallès Oriental SORTIDA AL PARC DE LES OLORS Conèixer el món de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals a través dels

Más detalles

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA CESSIÓ DE RECURSOS ICAEN Àmbit geogràfic: Catalunya Transport: inclòs Muntatge i desmuntatge:

Más detalles

ACTI_ VITATS EDU _ CATIVES 2017 _ 2018

ACTI_ VITATS EDU _ CATIVES 2017 _ 2018 ACTI_ VITATS EDU _ CATIVES 2017 _ 2018 ACTIVITATS GRATUÏTES AQUALOGIA A L ESCOLA Des de les aules dels centres educatius, mitjançant metodologies grupals i amb eines digitals i tallers, treballarem conceptes

Más detalles

LA FACULTAT ANTONI GAUDÍ

LA FACULTAT ANTONI GAUDÍ FACULTAT ANTONI GAUDÍ LA FACULTAT ANTONI GAUDÍ La Facultat Antoni Gaudí és un centre universitari que pertany a l Ateneu Universitari Sant Pacià. A partir dels estudis de grau, màsters i postgrau, busca

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 NOM:... GRUP: U.D.1 - L ESCALFAMENT: 1. Definició de l escalfament. Omple els espais buits amb la paraula adequada: Conjunt d... que fem...

Más detalles