F.73 ELS PRIMERS FREDS

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "F.73 ELS PRIMERS FREDS"

Transcripción

1 F.73 ELS PRIMERS FREDS

2 Títol: Els primers freds. FITXA TÈCNICA Autor: Miquel Blay (Olot, 1866 Madrid, 1936). Cronologia: Tipologia: Escultura exempta. Material: marbre blanc. Mides: 137 x 98 x 82 cm. Estil: realista / simbolista. Tema: anecdòtic i costumista. Localització: MNAC (Barcelona).

3 CONTEXT HISTÒRIC

4 2ª meitat del segle XIX Restauració Borbònica, després del Sexenni Democràtic. Torn pacífic entre Conservadors i Liberals. Falsejament electoral. La Població està decebuda. Inici del desengany a Catalunya, com a resposta sorgiran moviments per diferenciar-se de la resta de l'estat. Culturalment la Renaixença i políticament el Catalanisme polític. Socialment i econòmicament Catalunya és molt diferent de la resta de l'estat. L'art que es fa a Catalunya també es vol diferenciar del que es fa a Espanya i evolucionarà cap al modernisme.

5 BIOGRAFIA DE L AUTOR

6 Miquel Blay es va formar com a artista a l escola de dibuix i pintura d Olot, dirigida per J. Berga i Joaquim Vayreda. El 1888 es traslladà a París on va viure fins l any Entre el 1890 i el 1894 l escultor va visitar Roma, on va adquirir una sòlida formació artística que li va valer el reconeixement de la seva obra i l obtenció de diversos premis nacionals i internacionals.

7 El 1892 va rebre la primera medalla de l'exposició Nacional de Belles Arts de Madrid, per l obra Els primers freds. El 1900 és primera medalla en l Exposició Universal de París i també rebé el títol de Cavaller de la Legió d Honor el Roman a París fins el 1906, instal lant-se a Madrid quan ja era un artista reconegut. Va ser nomenat acadèmic a Madrid (1909) i a Roma (1924).

8

9

10

11

12

13

14 DESCRIPCIÓ FORMAL

15 L escultura presenta la figura principal d un ancià amb barba i una nena, ambdós asseguts en un banc i completament nus. El contrast entre els cossos és absolut: el vell mostra, en la seva postura majoritàriament, línies rectes i es manté damunt dels dos peus al terra, en canvi la nena presenta línies ondulades i descansa gràcilment recolzada en la figura de l ancià.

16 L escultura presenta la figura principal d un ancià amb barba i una nena, ambdós asseguts en un banc i completament nus. El contrast entre els cossos és absolut: el vell mostra, en la seva postura majoritàriament, línies rectes i es manté damunt dels dos peus al terra, en canvi la nena presenta línies ondulades i descansa gràcilment recolzada en la figura de l ancià.

17

18 Hi ha un alt grau de realisme acompanyat d una minuciositat extrema. Això s evidencia en l anatomia de l ancià, especialment en la textura de la pell i la morbidesa i els plecs de la carn.

19 És molt destacable el tractament escultòric del cap del personatge masculí, ple de naturalisme que mostra amb tot detall la constricció muscular en el gest facial i també al coll, en l intent de superar l adversitat.

20 Les mans també són molt expressives, entrellaçades, com si volgués suggerir que no hi ha cap altra esperança o alternativa.

21 En canvi, tot es torna tendresa en el tractament de la nena, la cara de la qual es troba modelada amb molta delicadesa unint els volums amb una textura continuada que dona gran bellesa als matisos que treu la llum damunt la subtil anatomia.

22 Ella busca la protecció de l'ancià, recolzant tendrament el cap en la seva clavícula, i plega els dos peus, en una postura que reflecteix timidesa i indefensió. La nena centra tota l atenció en l ancià, mentre aquest observa a l espectador, resignat però digne.

23

24 TEMÀTICA

25 Els primers freds no és tan sols una escultura anecdòtica que reflecteixi la sensació de fred, sinó que és tot un simbolisme de la vulnerabilitat de l ésser humà en les dues etapes crucials de la seva existència: la infantesa i la vellesa (inici i final de la vida). La nuesa dels dos personatges contribueix a remarcar l estat d indefensió en que es troben.

26 Blay ens fa reflexionar sobre les dificultats i la cruesa de la vida. L ancià deixa entreveure el que seria una robusta musculatura en els seus anys de joventut i treball. Ara, la seva mirada trista i resignada sembla assumir la debilitat de la vellesa. La nena, malgrat tot, sembla demanar la protecció de l ancià amb la seva tendra actitud de recolliment.

27 L escultor aconsegueix transformar una escena de tendresa commovedora en una representació idealitzada del sofriment humà.

28 En el procés de creació d Els primers freds, l'escultor primer du a terme una versió amb les figures vestides i després una altra amb les figures nues, que és la definitiva. Ambdues versions són fetes a Roma.

29 MODELS I INFLUÈNCIES

30 La influència de Rodin a l obre de Blay és evident en el tractament del marbre perquè marca l anatomia amb una gran exactitud i utilitza la tècnica del non finito en el rostre de la nena.

31 Des del punt de vista formal, el model en que es va inspirar Blay també va ser francès: el grup Èdip a Colonna de l escultor Jean- Baptiste Hugues, format per dues figures -l ancià i la nena- en una actitud similar a la d Els primers freds.

32 Escultures de Josep Llimona. Premiada amb la Primera Medalla a l Exposició Nacional de Madrid, Els primers freds va significar la transició de l Academicisme capa una modernitat escultòrica representada per l obra de Josep Llimona i Enric Clarasó.

33 Eva d Enric Clarasó

34 ..\VIDEOS\Museu Comarcal de la Garrotxa Miquel Blay i Fbrega.wmv

Els primers freds Miquel Blay ( ) Els primers freds Museu Nacional d Art de Catalunya, a Barcelona (MNAC) Realisme.

Els primers freds Miquel Blay ( ) Els primers freds Museu Nacional d Art de Catalunya, a Barcelona (MNAC) Realisme. Els primers freds a)catalogació: -Autor: Miquel Blay (1866-1936) -Títol: Els primers freds -Cronologia: 1891-1892 -Localització original: Exposició Nacional de Madrid de 1892 -Localització actual: Museu

Más detalles

ACTIVITAT(2:(ÀLISI(FROMAL(D UNA(ESCULTURA(

ACTIVITAT(2:(ÀLISI(FROMAL(D UNA(ESCULTURA( HISTÒRIADEL ART:EsculturaActivitat2_Anàlisiformaldeescultures2nBATX ACTIVITAT2:ÀLISIFROMALD UNAESCULTURA 1_ELPROFETAGargallo' ' 2.TÈCNICA 1.DESCRIPCIÓ L obraqueanalitzaremacontinuacióésunaesculturaexemptade

Más detalles

F. 76 EL DINAR CAMPESTRE

F. 76 EL DINAR CAMPESTRE F. 76 EL DINAR CAMPESTRE FITXA TÈCNICA Títol: El dinar campestre. Autor: Edouard Manet (París 1832-1883). Cronologia: 1863. Tècnica: Oli sobre tela. Mides: 2,08 x 2,64 m. Estil: realista impressionista.

Más detalles

NAMASTÉ 1/2014 T-194 DL ona. ag Tarr. Diputació de àfic y gr a i Dissen ativ orpor e C tg t d Ima Unita

NAMASTÉ 1/2014 T-194 DL ona. ag Tarr. Diputació de àfic y gr a i Dissen ativ orpor e C tg t d Ima Unita NAMASTÉ A vegades és bo anar a la biografia d una persona per entendre, justificar o valorar amb més precisió el treball que realitza. En el cas de Barra Nogueras això és important. El lloc de naixement,

Más detalles

DESCONSOL. Josep Llimona

DESCONSOL. Josep Llimona DESCONSOL Josep Llimona Documentació general Títol: Desconsol. Autor: Josep Llimona i Bruguera (1864 1934). Cronologia: 1907 (el 1917 se n va fer una rèplica per al parc de la Ciutadella). Estil: modernisme

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

FITXA TÈCNICA Títol: El pensador. Autor: Auguste Rodin. (París, Meudon, 1917) Cronologia: Tipologia: Escultura

FITXA TÈCNICA Títol: El pensador. Autor: Auguste Rodin. (París, Meudon, 1917) Cronologia: Tipologia: Escultura F.72 EL PENSADOR FITXA TÈCNICA Títol: El pensador. Autor: Auguste Rodin. (París, 1840 - Meudon, 1917) Cronologia: 1880-1900. Tipologia: Escultura exempta. Material: bronze. Mides: 71,5 x 40 cm. Estil:

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

El Modernisme va rebre a cada país un nom

El Modernisme va rebre a cada país un nom Modernisme a Europa El Modernisme va rebre a cada país un nom diferent, el Jugendstil a Alemanya, Floreal i Liberty a Italia, Secesió a Austria però se l identifica generalment amb el nom que va rebre

Más detalles

LES BIBLIOTEQUES POPULARS DE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA ( )

LES BIBLIOTEQUES POPULARS DE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA ( ) UNIVERSITAT DE BARCELONA Departament de Biblioteconomia i Documentació Programa de doctorat Literatura catalana (Dep. de Filologia Catalana. Universitat Autònoma de Barcelona) LES BIBLIOTEQUES POPULARS

Más detalles

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries Les axonometries 1 Copia en la pauta de sota el dibuix en perspectiva militar i acaba de dibuixar la muralla. Després, acoloreix les cares amb llapis de colors. Utilitza tres colors diferents, un per cadascuna

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA Aules de sisè OBJECTIUS - Reflexionar i debatre sobre la cooperació de totes les persones de la família en les tasques de la llar. - Diferenciar entre les

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 1 ANEM A JUGAR! Cicle educació infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona Curs 2011-2012 1.

Más detalles

Hermes amb Dionís infant PRAXÍTELES

Hermes amb Dionís infant PRAXÍTELES Hermes amb Dionís infant PRAXÍTELES Dades bàsiques Autor: Praxíteles (380-330 ac) Cronologia: - 350-330 ac Material i tècnica: Talla de marbre Forma: Grup de figures dempeus exemptes Mides: 2,13 m d alçada

Más detalles

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS.

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS. Estudi de l evolució del percentatge d aprovats dels alumnes de les Illes Balears a les àrees lingüístiques a les etapes d educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat en el període

Más detalles

MAQUETA PER AL MURAL DEL SOL

MAQUETA PER AL MURAL DEL SOL MAQUETA PER AL MURAL DEL SOL Joan Miró, 1956 Gouache, carbonet damunt paper 212,8 x 121,5 cm El 1955, la UNESCO va sol licitar la participació de Joan Miró en la decoració de l edifici de la seva nova

Más detalles

1.- El Noucentisme és un moviment cultural que es dóna en un període molt concret. Per què rep aquest nom?

1.- El Noucentisme és un moviment cultural que es dóna en un període molt concret. Per què rep aquest nom? L ARQUITECTURA DE RAFAEL MASÓ 1 1. EL NOUCENTISME 1.- El Noucentisme és un moviment cultural que es dóna en un període molt concret. Per què rep aquest nom? 2.- L'obra La nacionalitat catalana, presenta

Más detalles

DISSENY HUB BARCELONA

DISSENY HUB BARCELONA DISSENY HUB BARCELONA Programació vàlida fins al 31.12.2010 1 de 5 Els museus del Disseny Hub Barcelona proposen pels diferents nivells educatius diverses activitats adreçades per a les escoles. És possible

Más detalles

El 2015 serà probablement el 4t any més càlid a Catalunya des de que hi ha registres

El 2015 serà probablement el 4t any més càlid a Catalunya des de que hi ha registres El 2015 serà probablement el 4t any més càlid a Catalunya des de que hi ha registres La desviació respecte a la mitjana climàtica 1961-1990 s estima en +1,6ºC. El quinquenni 2011-2015 ha estat el més càlid

Más detalles

La dansa. Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910).

La dansa. Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910). 1 La dansa Aquest quadre es titula La dansa. Quines diferències observes entre les persones que hi apareixen? H. Matisse, La dansa (1910). 10 Henri MATISSE (1869-1954) Se l considera el pintor de la natura

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Exercicis. Segles XVIII XIX - XX

Exercicis. Segles XVIII XIX - XX Exercicis Segles XVIII XIX - XX Carmen 12/02/2015 1.- Goya: - Context històric de la seva obra - Explica les diferents etapes de la seva obra: temes, aspectes tècnics... 2.- Realitza un quadre comparatiu

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys.

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. I no tots els països van començar en el mateix moment a recollir-les.

Más detalles

Incidència del Càncer

Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents. Catalunya,

Más detalles

TREBALL D'ANÀLISI D'UNA ESCULTURA DE CHILLIDA, OTEIZA O HENRY MOORE.

TREBALL D'ANÀLISI D'UNA ESCULTURA DE CHILLIDA, OTEIZA O HENRY MOORE. Escull l'obra d'un dels artistes proposats al final del document i analitza-la usant la taula que hi ha a les pàgines següents. Trobaràs aquest document a la Carpeta de materials dels professors. Llegeix

Más detalles

BARCELONA - ABS 465 SAGRADA FAMÍLIA

BARCELONA - ABS 465 SAGRADA FAMÍLIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ PRIMÀRIA 2017 RESULTATS PER CENTRE BARCELONA - ABS 465 SAGRADA FAMÍLIA Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ ABRIL de 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO Terres de Lleida

ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ ABRIL de 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO Terres de Lleida ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ ABRIL de 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO Terres de Lleida 4 de maig de 2011 CCOO TERRES DE LLEIDA 1 L OCUPACIÓ A LLEIDA. ABRIL DE 2011 ATUR REGISTRAT

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Resultats de l estudi sobre el moviment turístic a partir de dades mòbils reals. Girona, Temps de Flors 2016

Resultats de l estudi sobre el moviment turístic a partir de dades mòbils reals. Girona, Temps de Flors 2016 Resultats de l estudi sobre el moviment turístic a partir de dades mòbils reals Girona, Temps de Flors 2016 El 2015 Girona va ser una ciutat pionera a l'estat en l'anàlisi, a partir de dades mòbils reals,

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

ABS 465 SAGRADA FAMÍLIA BARCELONA

ABS 465 SAGRADA FAMÍLIA BARCELONA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ PRIMÀRIA 2017 RESULTATS PER CENTRE ABS 465 SAGRADA FAMÍLIA BARCELONA Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Hermes amb Dionís infant

Hermes amb Dionís infant Hermes amb Dionís infant Autor: Praxíteles (309-330 ac) Cronologia: 343 ac Localització original: Temple d Hera (Olímpia) Localització actual: Museu Arqueològic (Olímpia) Estil: Grec clàssic Dimensions:

Más detalles

L Artista, escola d art, està dedicada

L Artista, escola d art, està dedicada El Centre de l Artista, fundat l any 1988, està situat en el barri de Gràcia de Barcelona. Es un espai de formació, creació, recerca personal i restitució del benestar a través de tres àrees d acció: Art,

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

EL CRIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Albert!Gomez!Subarroca! 2n!BATX! Història!de!l art! EASD!ONDARA! Curs!2015!!2016!

EL CRIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Albert!Gomez!Subarroca! 2n!BATX! Història!de!l art! EASD!ONDARA! Curs!2015!!2016! EL CRIT EDVARD MUNCH AlbertGomezSubarroca 2nBATX Històriadel art EASDONDARA Curs2015 2016 HISTÒRIADEL ART:treballfinaldepinturaAlbertGomezSubarroca2nBATXEASDONDARA Elarteeselcorazóndelasangre 1 HISTÒRIADEL

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA

ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA ACTIVITAT 2: ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS D'UNA PINTURA ANÀLISIS OBRA PICTÒRICA 1: Jaques Louis David: El jurament dels Horacis (1784-1785) ANÀLISIS OBRA PICTÒRICA 2: Jackson Pollock: Número 1 (1948)

Más detalles

DE LA CIUTAT MEDIEVAL A LA MODERNA. ELS EIXAMPLES. Músics ambulants a Barcelona. [ ] Autor: Josep Gaspar i Serra Referència: ANC1-23-N-334

DE LA CIUTAT MEDIEVAL A LA MODERNA. ELS EIXAMPLES. Músics ambulants a Barcelona. [ ] Autor: Josep Gaspar i Serra Referència: ANC1-23-N-334 DE LA CIUTAT MEDIEVAL A LA MODERNA. ELS EIXAMPLES. Músics ambulants a Barcelona. [1925 1930] Autor: Josep Gaspar i Serra Referència: ANC1-23-N-334 Nom alumne/a: Grup / Matèria: Data: 1. INTRODUCCIÓ A L'ACTIVITAT

Más detalles

Evolució del preu del transport públic en relació als increments de l IPC i el salarial. Responsabilitat d estudis Àrea tècnica del Barcelonès

Evolució del preu del transport públic en relació als increments de l IPC i el salarial. Responsabilitat d estudis Àrea tècnica del Barcelonès Evolució del preu del transport públic en relació als increments de l IPC i el salarial Responsabilitat d estudis Àrea tècnica del Barcelonès Barcelona, novembre de 2009 Presentació L informe que es presenta

Más detalles

Prova d accés a la Universitat (2006)

Prova d accés a la Universitat (2006) El model d examen consta de dues opcions integrades. En primer lloc, has de contestar la part a: cada qüestió val 0,3 punts. Màxim per les deu qüestions: 3 punts. De les vint qüestions proposades n has

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Teresa Broseta i Toni Cabo. Supermara, superheroïna per sorpresa

PROPOSTA DIDÀCTICA. Teresa Broseta i Toni Cabo. Supermara, superheroïna per sorpresa PROPOSTA DIDÀCTICA Supermara, superheroïna per sorpresa Teresa Broseta i Toni Cabo Supermara, superheroïna per sorpresa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA:... AUTORA:... IL LUSTRADOR:... TÀNDEM EDICIONS

Más detalles

Dibuixem els drets humans

Dibuixem els drets humans 1 Dibuixem els drets humans Desenvolupament: L alumnat ha de representar, mitjançant un dibuix, un dret humà de què hàgim parlat. Per exemple, si escollim el dret a l educació, poden dibuixar a nens i

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

NOTA DE PREMSA. El termini de recollida de signatures de la ILP per a la dació en pagament s amplia tres mesos

NOTA DE PREMSA. El termini de recollida de signatures de la ILP per a la dació en pagament s amplia tres mesos NOTA DE PREMSA El termini de recollida de signatures de la ILP per a la dació en pagament s amplia tres mesos Es podran lliurar signatures fins al 25 de gener de 2013 Barcelona, 23 d octubre de 2012.-

Más detalles

El gran joc de la vida saludable

El gran joc de la vida saludable Instruccions Material Plantilles del menjaclosques i l ocellet, tisores i un paquet amb quatre retoladors per pintar les figures. Això és el que heu de fer Heu de pintar el full imprimible que conté dibuixos

Más detalles

al voltant d altres estrelles.

al voltant d altres estrelles. El descobriment de planetes al voltant d altres estrelles. Jordi Miralda Institut de Ciències del Cosmos, Universitat de Barcelona - ICREA Universitat Catalana d Estiu Prada de Conflent, 22-8-2009 2009

Más detalles

UTILITATS DE LINKEDIN PER ALS ACTUARIS

UTILITATS DE LINKEDIN PER ALS ACTUARIS PER ALS ACTUARIS Mireia Garreta Simó 26 d Octubre de 2017 Col legi d Actuaris de Catalunya, Barcelona Introducció Definició Per què crear un perfil? Què agrada més als usuaris? Tipologia de comptes Creació

Más detalles

Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg )

Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg ) Tema 9. La llum Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg. 226-255) ÍNDEX 9.1. Què és una ona? 9.2. Tipus d ones 9.3. Magnituds característiques de les ones 9.4. La llum visible o llum blanca 9.5. Espectre electromagnètic

Más detalles

Física o química 2 La cera i el gel

Física o química 2 La cera i el gel Física o química 2 La cera i el gel Heu vist tot sovint que la cera de les espelmes quan es fon es converteix en cera líquida i que el gel quan es fon es converteix en aigua. Però heu observat alguna diferència

Más detalles

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI Atur registrat Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT CONTINGUTS Taxa d atur registrat. Resum de dades... 3 La taxa d'atur es redueix al març i se situa en el 13,4% de la població

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

Problemes de Sistemes de Numeració. Fermín Sánchez Carracedo

Problemes de Sistemes de Numeració. Fermín Sánchez Carracedo Problemes de Sistemes de Numeració Fermín Sánchez Carracedo 1. Realitzeu els canvis de base que s indiquen a continuació: EF02 16 a binari natural b) 235 10 a hexadecimal c) 0100111 2 a decimal d) FA12

Más detalles

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu.

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Un projecte d Antoni Abad produït per l Institut Ramon Llull per a la 57a edició de La Biennale di Venezia. Accessible per a les

Más detalles

August Font Carreras ( ). Bonaventura Pollés Vivó ( ) Josep Fradera Botey ( ) 6. Fons personals

August Font Carreras ( ). Bonaventura Pollés Vivó ( ) Josep Fradera Botey ( ) 6. Fons personals August Font Carreras (1846-1924). Deixeble d Elies Rogent i titulat a Madrid l any 1869, Font va ser un dels primers vuit professors de l Escola d Arquitectura de la que també fou catedràtic (1871-1918).

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

MURALLA DEL CARME - CARRER NOU (1)

MURALLA DEL CARME - CARRER NOU (1) MURALLA DEL CARME - CARRER NOU (1) (1) Aquest gran edifici va ser la seu d'uns "grans magatzems", un establiment que ocupava tot l'edifici i on es venia de tot. Es va construir entre 1935 i 1952, una època

Más detalles

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta REINALD BESALÚ I ANNA MEDRANO / JULIOL 215 Principals resultats de l estudi: - Els films amb participació de productores catalanes produïts

Más detalles

PADRÓ CONTINU XIFRA OFICIAL DE POBLACIÓ

PADRÓ CONTINU XIFRA OFICIAL DE POBLACIÓ Informació anual PADRÓ CONTINU XIFRA OFICIAL DE POBLACIÓ Any 2014 Observatori de Desenvolupament Local del Maresme Àrea de Promoció Econòmica 13 de Gener del 2015 Amb el suport de: PADRÓ CONTINU XIFRA

Más detalles

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Els dobles graus i les noves propostes de graus i de màsters, que han tingut una notable capacitat de captació

Más detalles

Estimacions de població. Dades definitives. 2017

Estimacions de població. Dades definitives. 2017 28 de desembre de 2017 Estimacions de població. Dades definitives. 2017 La població de Catalunya ha augmentat en 47.944 habitants l any 2016 i consolida la tendència iniciada l any anterior La població

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009 Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona Informe setembre 2009 Des de l Observatori de la llet es fa un seguiment dels preus al consum dels productes lactis, a 5 àrees

Más detalles

El tramvia arriba a Badalona

El tramvia arriba a Badalona El tramvia arriba a Badalona El nou tram amplia la línia T5 en 2 km i 3 noves parades i ha comportat la reurbanització dels carrers al llarg del seu traçat 8 de setembre de 2007 El tramvia Sant Martí -

Más detalles

SALA D'ESPECEJAMENT DE DESPIECE

SALA D'ESPECEJAMENT DE DESPIECE SALA D'ESPECEJAMENT DE DESPIECE CREADA EN PLENA NATURA Carlos Colomer, S.A. és una empresa de caràcter familiar. Fundada l'any 1972 per Carles Colomer i Plana, està ubicada en un entorn immillorable al

Más detalles

L' AVENÇ BARCELONA 01/01/13. Cód: Página: 62

L' AVENÇ BARCELONA 01/01/13. Cód: Página: 62 L' AVENÇ Mensual Sin datos OJD Sin datos OJD 01/01/13 Sección: OTROS Valor: 1.500,00 Área (cm2): 551,9 Ocupación: 100 % Documento: 1/3 Autor: XAVIER VALLS Núm. Lectores: 0 Cód: 65968764 Página: 62 L' AVENÇ

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

DADES ESTADÍSTIQUES DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA ILLES BALEARS 2005

DADES ESTADÍSTIQUES DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA ILLES BALEARS 2005 DADES ESTADÍSTIQUES DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA ILLES BALEARS 2005 ÍNDEX 1. Introducció... 3 2. Operadors inscrits en el CBPAE... 4 3. Superfície inscrita en el CBPAE... 5 4. Superfície inscrita en

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

Tema 3. La restricció pressupostària. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 3. La restricció pressupostària. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 3. La restricció pressupostària Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona La restricció pressupostària Per desgràcia, no totes les cistelles de consum són assequibles al consumidor.

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

Pots reservar cita, I després regalar. l experiència a algú altre. O bé, si no pots donar sang, regalar

Pots reservar cita, I després regalar. l experiència a algú altre. O bé, si no pots donar sang, regalar Vine a viure la súperexperiència de donar sang a la #MaratoDonantsCAT La Marató de Donants de Sang de Catalunya lacelebrem al gener, just després de les festes de Nadal,en un moment en què tradicionalment

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

BREU DE DADES (13) Eleccions Generals NOVEMBRE 2011

BREU DE DADES (13) Eleccions Generals NOVEMBRE 2011 BREU DE DADES (13) Eleccions Generals NOVEMBRE 11 GESOP, Gabinet d Estudis Socials i Opinió Pública, S. L. C/ Llull 2, 4t. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 0 07 42 Fax 93 0 55 22 www.gesop.net twitter.com/@_gesop

Más detalles

DIA MUNDIAL DEL CÀNCER La situació del càncer a la demarcació de Tarragona

DIA MUNDIAL DEL CÀNCER La situació del càncer a la demarcació de Tarragona NOTA DE PREMSA Reus, 4 febrer de 2016 DIA MUNDIAL DEL CÀNCER 2016 La situació del càncer a la demarcació de Tarragona Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Càncer l Hospital Universitari Sant

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS En aquest recurs treballaràs la representació i interpretació de gràfiques a partir de les despeses d aigua, llum, gas i telèfon d una família. Resol les activitats que tens

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

FONS PATRIMONIAL Descripció i inventari del fons

FONS PATRIMONIAL Descripció i inventari del fons FONS PATRIMONIAL Descripció i inventari del fons 599.017 - Família Austrich Martell Descripció del fons personal 599.017 - Família Austrich Martell FITXA DE DESCRIPCIÓ 1. ÀREA D IDENTIFICACIÓ 1.1. Codi

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

Activació de codis QR

Activació de codis QR Manual d usuari Activació de codis QR Consell de Col legis de Veterinaris de Catalunya Arxiu d Identificació d Animals de Companyia Control del document Control de canvis Versió Data Canvis 1.0 09/06/2016

Más detalles

Narcís Roget. Una visió inèdita de l Empordà

Narcís Roget. Una visió inèdita de l Empordà Dossier de premsa exposició temporal Narcís Roget. Una visió inèdita de l Empordà Del 18 de novembre al 5 de febrer de 2017 Sala temporal del Museu de l Empordà Inauguració divendres 18 de Novembre a les

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

9, 10, 11, 12 i 13 de juliol

9, 10, 11, 12 i 13 de juliol Programa d Activitats de qualitat i amb un alt valor educatiu. Dissenyat, gestionat i portat a terme pels professors i mestres de la pròpia Escola. Alt nivell de coneixement dels alumnes. Continuïtat del

Más detalles

DIDIER LOURENÇO DEL 19 D ABRIL A PRIMERS DE JUNY DEL 2013 W O M E N

DIDIER LOURENÇO DEL 19 D ABRIL A PRIMERS DE JUNY DEL 2013 W O M E N DIDIER LOURENÇO DEL 19 D ABRIL A PRIMERS DE JUNY DEL 2013 W O M E N 1 2 Woman11 l Oli sobre tela l 130x 130 cm 3 WOMEN és un cant a la dona, un homenatge que sorgeix de la fascinació que la figura femenina

Más detalles