Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI"

Transcripción

1 Alumne/a... 1r de Secundària A B C CIÈNCIES SOCIALS 1r ESO Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI 1- ELS ORÍGENS DE ROMA En el segle VIII ac, a la península Itàlica, a la regió del Laci i a prop del riu Tíber, es va fundar la ciutat de Roma Roma i els mites Segons la llegenda, Ròmul i Rem, fills bessons del déu Mart i de Rea, filla d un rei, van ser abandonats en una cistella al riu Tíber. Una lloba els va trobar i els va alletar. Quan van ser grans, Ròmul i Rem van fundar la ciutat de Roma al mateix lloc on la lloba els havia salvat. Ròmul va ser el primer rei de la ciutat L origen històric Segons les fonts històriques, l any 753 ac, Roma va ser fundada a la vora del riu Tíber. Els seus habitants ja coneixien el ferro i eren agricultors i pastors. En aquella època, a la península Itàlica hi vivien diferents pobles. Els més importants eren els etruscos*, que vivien al nord del Laci i la Magna Grècia, formada per colònies gregues que eren ciutats independents al Sud. La societat romana d aquesta època estava dividida en dos grups: els patricis i els plebeus. Aquesta divisió social era hereditària, és a dir, els fills dels patricis eren patricis I els fills dels plebeus eren plebeus. Aquesta divisió es va mantenir durant segles i va provocar molts enfrontaments entre els romans. Al principi, Roma va ser governada per reis etruscos. Aquests reis eren elegits i controlats pel Senat. El Senat era una assemblea de tres-cents patricis. Els reis i el Senat molt sovint estaven enfrontats, ja que tots volien el màxim poder.

2 Finalment, l any 509 ac, els patricis van aconseguir fer fora els etruscos i el seu rei Tarquini el Superb*. Així desapareixia la monarquia romana i començava una nova forma de govern: la República. Vocabulari: Etruscos: Poble situat al nord de Roma, resultat de la fusió d immigrants asiàtics i pobladors itàlics. Van ser els introductors de la civilització urbana a la península Itàlica. 2. LA REPÚBLICA I L MPERI Des de la fi de la monarquia (509 ac) fins a la caiguda de l Imperi romà d Occident (476 dc), la història de Roma es divideix en dues etapes: l època republicana i l època imperial La República (509 ac-27 ac) L any 509 ac, a Roma, la República va substituir la monarquia com a forma de govern. A la República el poder es repartia entre tres institucions: el senat, les assemblees i les magistratures. Els patricis eren els únics que podien ser senadors, magistrats i participar en les assemblees, mentre que els plebeus estaven obligats a pagar impostos, fer de soldats a l exèrcit, però no tenien drets polítics, és a dir, no podien tenir cap càrrec ni elegir-ne, ni votar les lleis. Aquesta situació era injusta i va provocar moltes revoltes i lluites fins que, finalment, al segle III ac els plebeus van aconseguir tenir els mateixos drets polítics que els patricis La crisi de la República A partir del segle I ac, la República va tenir un seguit de problemes que en van provocar la fi: - Augment dels treballadors sense feina, ja que hi havia molts esclaus que treballaven sense cobrar. - La ruïna de molts pagesos, a causa del treball dels esclaus; els preus dels cereals van baixar molt i els pagesos havien de malvendre la collita. - Conflictes socials*: Els pagesos pobres i els treballadors sense feina s enfrontaven als patricis, que eren els grans propietaris d esclaus, per aconseguir un repartiment més just de la riquesa.

3 - Guerres civils*: Per assegurar l ordre en els enfrontament entre patricis i plebeus, el senat va donar més poder a alguns militars. Aleshores van començar les lluites entre generals romans per tenir més poder. Després d uns quants anys de guerres civils, el general Juli Cèsar va aconseguir derrotar els altres generals, i va intentar convertir-se en rei, però va ser assassinat l any 44 ac L Imperi L any 27 ac, el successor de Juli Cèsar, Octavi August, va posar fi a la República i va ser nomenat emperador. Roma tenia una nova forma de govern, l Imperi, en la qual el cèsar o emperador tenia tot el poder mentre visqués, ja que el càrrec era vitalici*. A diferència de la Roma republicana, en què el poder estava repartit entre el senat, les assemblees i els magistrats, i els càrrecs eren per un temps limitat, a la Roma imperial tot el poder el tenia l emperador i era per a tota la vida. Octavi August va aconseguir posar fi a les guerres civils i assegurar les fronteres. D aquesta manera, els segles I i II van ser dos segles de pau i prosperitat, anomenada pax romana. Vocabulari: Conflictes socials: Lluites entre diferents grups socials. Guerra civil: Lluita entre exèrcits d un mateix país. Vitalici: terme que s aplica als càrrecs que s exerceixen de per vida. 3. L EXPANSIÓ DE ROMA Entre el segle VI ac i el segle II dc, Roma va anar conquerint territoris sense parar, fins a convertir-se en un gran imperi La conquesta de la Mediterrània Entre el 500 ac i el 250 ac, Roma va conquerir la península Itàlica. Roma volia continuar les seves conquestes a l oest del Mediterrani, que estava controlat pels cartaginesos*. Romans i cartaginesos es van enfrontar en tres guerres anomenades guerres púniques. Els cartaginesos van ser derrotats i els romans van continuar la seva expansió. Un cop conquerits els territoris de la Mediterrània occidental, els romans van anar incorporant a l Imperi tots els

4 regnes hel lenístics, de tal manera que a finals del segle II dc tots els territoris que envoltaven la Mediterrània estaven sota dominació romana. Per això els romans l anomenaven Mare Nostrum (el nostre mar). Després del segle II dc, els romans es van limitar a defensar les seves fronteres, sobretot la zona dels rius Danubi i Rin, que feien de frontera amb els territoris germànics, per evitar que els bàrbars entressin a l Imperi. Les conquestes romanes van ser possibles gràcies a l exèrcit. Era un exèrcit molt ben organitzat, la unitat bàsica del qual era la legió, formada per sis mil soldats Les ciutats, eix de l Imperi romà Per poder governar un territori tan gran, els romans van dividir l Imperi en províncies. Cada província era governada per un pretor, que era el representant de l emperador i feia obeir les seves ordres. Els romans van fundar moltes ciutats, anomenades urbs. Les ciutats eren imprescindibles per a l organització del territori. Eren el centre del poder polític, on vivien els pretors i magistrats, i del poder econòmic, on es feien les grans operacions comercials. Les ciutats romanes estaven molt ben planificades: tenien places, carrers empedrats amb voreres, clavegueres, fonts públiques i estaven emmurallades. La més gran, Roma, tenia un milió d habitants. Per anar d una ciutat a l altra hi havia calçades o vies, camins empedrats per on circulaven les legions i els carros dels comerciants Una economia esclavista La majoria dels romans treballaven i es guanyaven la vida amb l agricultura. Els conreus principals eren els de la trilogia mediterrània: els cereals, la vinya i l olivera, però també conreaven hortalisses i arbres fruiters. A les ciutats, els tallers artesanals feien teixits, armes, ceràmica, vidre, calçat, etc. El comerç era molt important, ja que tant els productes agrícoles com els artesans es comerciaven per tot l Imperi. El transport es feia amb carros utilitzant les calçades, però el mitjà més utilitzat va ser el vaixell. A tot l Imperi romà, molts treballadors eren esclaus, per això es diu que l economia romana era esclavista.

5 Vocabulari: Cartaginesos: Habitants d un territori situat al nord d Àfrica, a l actual Tunísia. Els romans també els anomenaven púnics. 4. LA PENÍNSULA IBÈRICA ABANS DE LA CONQUESTA ROMANA Abans de l arribada dels romans, la península Ibèrica era habitada pels ibers, els cèltics i una petita part pels vascons Els pobles ibers Habitaven l est de la península Ibèrica, des d Andalusia fins més enllà del Pirineu, tocant al Mediterrani. Encara que tenien una llengua i cultura semblants, s organitzaven en grups de famílies o tribus independents, governades per cabdills guerrers. Alguna tribu, com l anomenada Tartessos, era molt rica, segons es pot veure pels magnífics tresors d or i plata que s han trobat. Els ibers van construir poblats fortificats dalt dels turons per defensar-se dels atacs de les tribus enemigues. Alguns d aquests poblats s han pogut excavar, per això sabem que vivien en cases petites i molt senzilles, i que construïen forns per coure el pa i la ceràmica. També s han trobat sitges on guardaven els cereals i molins de mà per convertir els cereals en farina. Els ibers eren sobretot agricultors i ramaders, tenien ramats de cabres i ovelles. També comerciaven i coneixien la moneda. Coneixien l escriptura, però la llengua s ha perdut i no podem saber el que diuen els textos que s han trobat Els pobles cèltics Els pobles cèltics van ocupar el nord i l oest de la península Ibèrica. Parlaven una llengua d origen totalment diferent de la dels ibers i no coneixien l escriptura. Els pobles cèltics eren molt diversos i també eren diferents les seves activitats econòmiques. Alguns, com els celtibers, eren agricultors; d altres, com els lusitans, eren ramaders; i d altres, com els càntabres, en el segle III ac encara eren recol lectors com a la prehistòria El contacte amb la Mediterrània oriental: grecs i fenicis Entre els segles X i VIII ac, els grecs i els fenicis van arribar a les costes de la Mediterrània per comerciar amb els ibers.

6 Els grecs van fundar dues colònies a la costa catalana: Emporion o Empúries al segle VI ac, i Rhode o Roses, al segle V ac. Els grecs compraven als ibers que hi havia a prop cereals i metalls com el ferro i els venien ceràmica decorada i altres productes artesanals. Gràcies a aquest comerç, els ibers van conèixer la moneda. Els fenicis eren un poble que vivia a l actual Síria, Líban i Israel. Van fundar colònies al nord d Àfrica. La més important va ser Cartago, i a Andalusia Gadir (o Cadis), Malaca (Màlaga) i Sexi (Almuñécar). Els fenicis també buscaven metalls com l estany, mineral que barrejat amb el coure els permetia fer el bronze. A partir del segle V els comerciants de Cartago van substituir els fenicis i van fundar noves colònies, Cartago Nova (Cartagena) i Ibussim (a l illa d Eivissa). 5. LA CONQUESTA ROMANA D HISPÀNIA Durant la segona guerra púnica, el cabdill cartaginès Anníbal volia atacar la ciutat de Roma i destruir-la. Quan Anníbal ja era a prop de Roma, els romans van enviar per mar un poderós exèrcit a la península Ibèrica, per impedir que els cartaginesos li enviessin reforços. Anníbal va perdre la guerra i els romans van començar la conquesta d Hispània Les etapes de la conquesta romana d Hispània Per als romans, Hispània estava formada per tots els territoris de la península Ibèrica i les illes Balears. La conquesta romana va començar el 218 ac amb l arribada dels romans a Empúries i va acabar l any 19 ac. Va passar per les etapes següents: a) Fins al 195 ac Després de desembarcar a Empúries, els romans van derrotar els cartaginesos, i amb poc temps van controlar tots els poblats ibers de Catalunya que vivien a prop del mar. Els ibers de la zona de Lleida no acceptaven el domini romà i es van revoltar diverses vegades. Tot i així, el 195 ac els romans ja controlaven tota la costa mediterrània i la vall del Guadalquivir. b) Fins al 123 ac Els exèrcits romans van haver de lluitar molt per vèncer els celtibers i els lusitans. Amb tot, l any 123 ac ja controlaven les illes Balears i tota la Península, excepte la zona ocupada pels àsturs, càntabres i vascons.

7 c) Des del 29 al 19 ac L emperador Octavi August va acabar la conquesta de tota la Península l any 19 ac. Però grups d àsturs, càntabres i vascons es van refugiar a les muntanyes i mai no van ser sotmesos. Els romans van prendre les terres que fins aleshores havien estat dels pobles ibers i celtibers, i les van repartir entre els terratinents (famílies que tenien extensions enormes de terra), els soldats retirats i colons romans. Aquesta va ser una de les causes per la qual els ibers i celtibers s oposaren a la conquesta romana Les províncies romanes Per poder governar un territori tan gran, l emperador Octavi August, l any 27 ac, va dividir la Península en tres grans províncies: La Bètica, amb la capital a Corduba (Còrdova). La Lusitània, amb la capital a Emèrita Augusta (Mèrida).La Tarraconense, amb la capital a Tàrraco (Tarragona). A part d aquestes ciutats, que van ser les més importants, els romans en van fundar moltes més. Les ciutats eren molt importants en el món romà, ja que eren el centre del poder polític hi vivien els magistrats, i el centre del poder econòmic, on es feien els grans negocis i es concentrava el comerç, que es realitzava a través de les calçades, els rius i el ports de mar més importants.

8 ACTIVITATS UNITAT En quin segle es va fundar Roma? En quin segle va desaparèixer la monarquia romana? 2. Per què el símbol de Roma és una lloba? Coneixes alguna altra llegenda en què s abandonés un nadó en un riu? Quina? 3. Quines eren les grans diferències entre els patricis i els plebeus? PATRICIS PLEBEUS 4. Quines diferències hi havia entre la Roma republicana i la Roma imperial? ROMA REPUBLICANA: ROMA IMPERIAL: 5. Quins problemes van provocar la fi de la República?

9 6. Què va ser la pax romana? 7. Qui va ser el primer emperador romà? 8. Per què els romans anomenaven Mare Nostrum la Mediterrània? 9. Què és la trilogia mediterrània? Quins tres cultius la composen? 10. Quin va ser el mitjà de transport més usat pel comerç romà?. 11. Per què es diu que l economia romana era esclavista? A quines feines es dedicaven els esclaus de l antiga Roma? 12. Per què bona part dels poblats ibèrics estan situats sobre turons? 13. Va ser profitós per als ibers el contacte amb els pobles grecs i fenicis? Per què? 14. Quins territoris formaven Hispània?

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira Bloc 5 Roma i la Hispània romana Begonya Mira Índex 5.1. Localització i cronologia. 5.1.1 Etapes: Monarquia, República i Imperi. 5.2 Organització política, econòmica i social. 5.3 Expansió de l Imperi:

Más detalles

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI 1.2 LA MONARQUIA LA MONARQUIA: Va de l any 753 ac al 509 ac Roma va ser governada inicialment per monarques. Van ser un total de 7, quatre lla9ns i tres etruscos. Aquests

Más detalles

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó?

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg. 78 1.- Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? 2.- Què va passar a finals del segle XIV? Pàgs. 80-81 1.- Què era el catarisme? 2.- Què va

Más detalles

Tema 5 : L edat antiga

Tema 5 : L edat antiga En aquest tema aprendràs que : L edat antiga és la segona etapa de la història de la humanitat. Comença amb l aparició de l escriptura i acaba amb la caiguda de l imperi romà d occident. La península ibèrica

Más detalles

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix On i quan van aparèixer les primeres formes d escriptura? Què suposen les

Más detalles

PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS

PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS LES ETAPES INICIALS Les primeres restes de presència humana a les Balears s han datat cap el 7200 ac a Esporles (cova de Canet). Altres restes entorn del 5000 a Valldemossa

Más detalles

Van construir les primeres ciutats planificades i van formar els primers estats (països).

Van construir les primeres ciutats planificades i van formar els primers estats (països). L'edat antiga El fet històric important que marca el pas de la prehistòria a l'edat Antiga és el descobriment de l'escriptura. Aquesta etapa de la història acaba amb la caiguda de l'imperi romà (any 476).

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda)

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) MESOPOTÀMIA I EGIPTE Pàgs. 152 1.- Fixa t en el mapa i escriu els noms de MESOPOTÀMIA i EGIPTE. Pinta Egipte de color vermell i Mesopotàmia de color groc. Pàgs. 154-155 2.-A on va sorgir la primera civilització

Más detalles

EDAT ANTIGA. 6è de Primària CEIP Miguel Bordonau

EDAT ANTIGA. 6è de Primària CEIP Miguel Bordonau EDAT ANTIGA 6è de Primària CEIP Miguel Bordonau E T A P E S D E L A H I S T Ò R I A PREHISTÒRIA Des de l aparició dels primers humans fins a la invenció de l escriptura (any 3500 a. C.). EDAT ANTIGA Des

Más detalles

UD 12 Colonitzacions i pobles preromans

UD 12 Colonitzacions i pobles preromans https://llagosti.wordpress.com/ https://llagosti.wordpress.com/ 1 / 0.Com vivien Al llarg del I mil leni ac, pobles indoeuropeus procedents de l est d Europa van penetrar a la península Ibèrica i es van

Más detalles

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS TEMA 8 ELS REIS CATÒLICS TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS LA MONARQUIA AUTORITÀRIA : ELS REIS CATÒLICS 1.- Pinta els diferents regnes peninsulars amb els mateixos colors del mapa de la pàg. 130. Pàgs.

Más detalles

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte Les primeres civilitzacions L escriptura Una societat complexa Desenvolupament d una cosmogonia pròpia (religió) Divisió de la societat en classes

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc ELS ROMANS ÍNDEX QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc Fundació de ROMA OCTAVI AUGUST 1r emperador romà Caiguda

Más detalles

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric.

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Curs: 1º ESO. Continguts Currículum: La Hispania Romana, LA CONQUESTA DE HISPANIA. INTRODUCCIÓ. Un dels trets més significatius de la civilització romana

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

Bloc 4. La Grècia Clàssica. Begonya Mira

Bloc 4. La Grècia Clàssica. Begonya Mira Bloc 4 La Grècia Clàssica Begonya Mira Índex 4.1. Localització i cronologia. 4.1.1 Origens del món grec i etapes : època obscura, arcaica, clàssica i hel lenística. 4.2. Les polis gregues: la seua forma

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

L edat moderna (II) La monarquia hispànica

L edat moderna (II) La monarquia hispànica En aquest tema aprendràs que : Amb el casament dels Reis Catòlics, a finals del SXV va començar un procés d unificació dels regnes peninsulars. Durant bona part de l edat moderna, l imperi hispànic fou

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a 1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a mitjan segle XIII: Ara, contesta les preguntes següents: Quines comunitats autònomes actuals corresponen aproximadament

Más detalles

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent:

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1 Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1453 476 inici divisió alta edat mitjana / baixa edat mitjana fi nal cap a l any 1000 revolució feudal Edat mitjana Esdeveniment

Más detalles

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 6è Medi - UD 12 L edat mitjana i l edad moderna Llagostí L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 1. L edat mitjana a Europa /1 Any 476: caiguda de l Imperi romà Els pobles germànics

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 13 (tretze) LA LÍNIA DEL TEMPS Dels primers caçadors al temps actual Nom i cognoms 4t curs L ORIGEN DE LA TERRA Al principi es va formar la terra. Desprès

Más detalles

ACTIVITATS RECUPERACIÓ 1r ESO CIÈNCIES SOCIALS, GEOGRAFIA I HISTÒRIA

ACTIVITATS RECUPERACIÓ 1r ESO CIÈNCIES SOCIALS, GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS RECUPERACIÓ 1r ESO CIÈNCIES SOCIALS, GEOGRAFIA I HISTÒRIA 2014-2015 NOM: EL PALEOLÍTIC: ELS NOSTRES AVANTPASSATS MÉS REMOTS 1. La prehistòria es caracteritza per l ab 2. La prehistòria va durar

Más detalles

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista...

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista... La revolució industrial (1750-1850) 1.- Introducció: la revolució industial, un aspecte més de l època de les revolucions 1750-1850 ÈPOCA DE Transformacions 1- Polítiques i socials Revolucions liberals

Más detalles

2 ESO Geografia i Història

2 ESO Geografia i Història 2 ESO Geografia i Història El regne germànic: els visigots a Hispània Setembre 2016 El regne germànic: els visigots a Hispània 2 ESO Geografia i Història Setembre 2016 1 / 17 Alta edat mitjana Grans invacions

Más detalles

L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana

L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana NOM: CURS: 2013-2014 6è E.P. L ús de l escriptura marca un punt determinant en el pas de la prehistòria a l edat antiga. L escriptura

Más detalles

Dossier de preparació per la prova de socials Set 2015

Dossier de preparació per la prova de socials Set 2015 DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs 2014-2015 CIÈNCIES SOCIALS 1r ESO 1r ESO A: Dossier de preparació per la prova de socials Set 2015 1r ESO Grup A ÉS IMPORTANT I INDISPENSABLE PER APROVAR, PRESENTAR

Más detalles

EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL. Roma

EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL. Roma EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL Roma EL FINAL DE L EDAT ANTIGA: LA CIVILITZACIÓ ROMANA L intent fallit de Constitució Europea feia menció al passat clàssic d Europa que començà amb la civilització grega i

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.es Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de TASQUES D ESTIU 2017 Ciències Socials 2n Curs d ESO Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de l examen per poder aprovar la matèria. TEMA 1: DEL MÓN ANTIC AL MÓN MEDIEVAL 1. Indica si

Más detalles

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per LA PREHISTÒRIA Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per poder estudiar-lo millor. PREHISTÒRIA (des de fa 5m d anys fins 3.000 a.c ) EDAT ANTIGA (des de 3.000 a.c fins al segle V d.c)

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA LECTURA A L AULA MATERIAL ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Observa el dibuix de la portada i contesta: a) Qui poden ser aquests dones? b) Com van vestides i què creus que fan? c) En què es veu que

Más detalles

INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA

INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA Nom: Data: INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA 1. Què és la història? 2. La prehistòria va... L edat antiga va... L edat mitjana va... L edat moderna va... L edat contemporània va... 3. Omple els espais buits: El

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA...

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA... DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA... TRIMESTRE I 1 Relaciona cadascun d aquests mots amb la seva definició. Recorda que, en grec, κράτος (krátos) significa poder

Más detalles

La història. Escola Pompeu Fabra - Cicle Mitjà - 3r - Medi - Introducció a la història 1

La història. Escola Pompeu Fabra - Cicle Mitjà - 3r - Medi - Introducció a la història 1 La història La història és l estudi d alguns fets del passat des dels primers éssers humans fins a l actualitat. Els historiadors han dividit la història en cinc grans períodes o edats: la Prehistòria

Más detalles

CANAL REUS TV

CANAL REUS TV CANAL REUS TV 19.04.2017 http://www.canalreustv.cat/noticies/professor-pedro-nueno-enceta-la-commemoracio-dels-10-anys-secot "Durant aquests 10 anys de crisi hem intentant ajudar amb la nostra experiència

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Aquest dimecres 27 d abril ha estat la jornada central de l objecció de consciència a les proves de tercer de

Más detalles

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL.

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. A l Edat Mitjana, a partir dels segles IX-X, a l Europa occidental s hi va formar un sistema polític, econòmic i social conegut com a FEUDALISME. 1. ORÍGENS DEL

Más detalles

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya En aquest tema aprendràs que : A el sector terciari és el que dóna feina a més gent. En el sector terciari hi trobem les activitats que ofereixen un servei a la societat, per aixó s anomena sector de serveis.

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

Tema 4 (I) :Les fonts de la història

Tema 4 (I) :Les fonts de la història En aquest tema aprendràs que : Per conéixer el passat cal investigar a partir de les restes i els documents que es conserven. Els arqueòlegs i els historiadors són els encarregats d investigar les fonts

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7.

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. ESPANYA I CATALUNYA » 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. MIGRACIONS TRANSOCEÀNIQUES » La densitat

Más detalles

Tema 2 : La població de Catalunya

Tema 2 : La població de Catalunya En aquest tema aprendràs que : Els augments i les disminucions de població depenen dels naixements, de les morts i de les migracions. La població de viu majoritàriament en ciutats. Segons la situació laboral,

Más detalles

ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME

ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME 1. Caracteritza els dos moviments arquitectònics: on sorgeixen, perquè, quines característiques generals presenten aquestes construccions i quins materials s

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta RECUPERACIÓ CURSOS ANTERIOR Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític?

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? Pàgs. 132-133 1.- Què és la Prehistòria? LA PREHISTÒRIA 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? 4.- Analitza el mapa de la pàg. 132 i explica a quina zona del món podem situar el naixement de

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó

En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó Existeixen moltes tradicions que, tot i estar molt arrelades a un poble, el seu origen, pel que recorda la memòria col lectiva,

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

QUÈ ÉS UN DINOSAURE?

QUÈ ÉS UN DINOSAURE? QUÈ ÉS UN DINOSAURE? LA PARAULA DINOSAURE VOL DIR LLANGARDAIX TERRIBLE. ELS DINOSAURES VAN VIURE A LA TERRA FA MILIONS D ANYS. EREN RÈPTILS COM LES SERPS, ELS LLANGARDAIXOS, LES TORTUGUES I ELS COCODRILS

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys.

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. I no tots els països van començar en el mateix moment a recollir-les.

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

El desplegament de l activitat turística al Pirineu. Daniel Paül

El desplegament de l activitat turística al Pirineu. Daniel Paül El desplegament de l activitat turística al Pirineu Daniel Paül Duane Hanson's "Tourists II" de 1988 D on ve el turisme: Fins als anys 30 el turisme era molt limitat. - Turisme religiós - Turisme de salut

Más detalles

Context historic LOCALITZACIÓ CRONOLOGIA

Context historic LOCALITZACIÓ CRONOLOGIA Context historic LOCALITZACIÓ la Roma clàssica parteix de l actual Roma, però ocupa primer la península Itàlica, nord d Àfrica i península Ibèrica i fa un immens imperi al voltant de la Mediterrània CRONOLOGIA

Más detalles

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c)

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) 1. Presentació 2. Temps d estudi 3. Medi natural: Territori 4. Evolució històrica: Fets i etapes 5. Economia 6. Societat 7. Religió 8. Lletres I ciències 9. Art 10. Invasions

Más detalles

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya

Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya Reis de Castella, reis de les Espanyes i reis d Espanya 1. Edad antiga. Cap a l any 196 abans de Crist, els romans dominaven dues zones en la península Ibèrica que denominaven en llatí Provincia Hispania

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

HCR: Història i cultura de les religions. IES Illa de Rodes (Roses)

HCR: Història i cultura de les religions. IES Illa de Rodes (Roses) HCR: Història i cultura de les religions IES Illa de Rodes (Roses) religió (82-83) 83) Xavier Serra Història i Cultura de les Religions (HCR) 2007/08 2 religió Diana i Apol lo l (82-83) 83) Xavier Serra

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. La Liliana al País. e les Coses Perdudes per. Francesc Puigpelat. pelat (Balaguer, 1959) és. sta de ràdio i televisió.

PROPOSTA DIDÀCTICA. La Liliana al País. e les Coses Perdudes per. Francesc Puigpelat. pelat (Balaguer, 1959) és. sta de ràdio i televisió. s PROPOSTA DIDÀCTICA 84 La Liliana al País de les Coses Perdudes at s de les Coses Perdudes Il lustracions de Raül Arrué aül Arrué pelat (Balaguer, 1959) és odista, encara que també sta de ràdio i televisió.

Más detalles

QÜESTIONARI PER AJUDAR-TE A ESTUDIAR L ESPANYA MEDIEVAL

QÜESTIONARI PER AJUDAR-TE A ESTUDIAR L ESPANYA MEDIEVAL QÜESTIONARI PER AJUDAR-TE A ESTUDIAR L ESPANYA MEDIEVAL 1. Com es va iniciar la resistència armada als exèrcits islàmics? La batalla de Covadonga, l any 722, va ser la primera victòria dels regnes cristians

Más detalles

Unitat 9. La taula periòdica

Unitat 9. La taula periòdica Unitat 9. La taula periòdica Evolució històrica. La taula periòdica actual. 1. Quines de les propostes de classificació de la taula de Mendeleiev es mantenen vigents actualment i quines altres han estat

Más detalles

INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU

INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU NOM I COGNOM 4t E.S.O. GRUP CURS 2015-2016 Tema 1. El segle XVIII. La crisi de l Antic Règim 1. Característiques de l agricultura

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

ELS BANDOLERS ESPAI PEROT ROCAGUINARDA (OLOST)

ELS BANDOLERS ESPAI PEROT ROCAGUINARDA (OLOST) ELS BANDOLERS ESPAI PEROT ROCAGUINARDA (OLOST) Activitats didàctiques CICLE SUPERIOR Producció: CatEmocions, SL Textos: Francesc Comas Il lustracions: Laura Estrada Coordinació: Josep Alert CONTINGUTS

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

TEMA 2: Divisibilitat Activitats

TEMA 2: Divisibilitat Activitats TEMA 2: Divisibilitat Activitats 1. 35 és múltiple de 5?. Raoneu la resposta 2. 48 és divisible per 6?. Raoneu la resposta 3. Completeu els deu primers múltiples de 8 8, 16,, 32,,,,,, 80 4. Quines de les

Más detalles

La polis grega. 1r ESO

La polis grega. 1r ESO La polis grega 1r ESO LA POLIS El naixement de la polis és fruit d'un llarg procés. Durant l'edat Fosca, s. XII a VIII a. de C., els habitants de l Hèlade vivien dispersos en llogarets, organitzats entorn

Más detalles

Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac. petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu

Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac. petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu CONTE: EL PETIT DRAC VERDET Sant Jordi 2009 Primer curs Temps era temps, quan els ocells tenien dents hi havia un drac petitó com un cigró. Hi vivia a la plaça Sant Isidre de Montoliu de Lleida. Tot el

Más detalles

Descobrint Ernest Lluch

Descobrint Ernest Lluch Descobrint Ernest Lluch REPORTER: Bon dia, ets el nét de l'ernest Lluch, Josep Lluch, m equivoco? JOSEP LLUCH: Efectivament, sóc jo! REPORTER: Mira, jo sóc Pep Rovira encarregat del diari de l institut

Más detalles

QUADERN INDIVIDUAL PROJECTE Nº

QUADERN INDIVIDUAL PROJECTE Nº QUADERN INDIVIDUAL PROJECTE Nº 4 NOM. 1 MESOPOTÀMIA: LA CIVILITZACIÓ ENTRE RIUS.- Mesopotàmia era el nom que rebien les terres situades entre els rius Tigris i Èufrates. Al IV mil lenni a.c. van idear

Más detalles

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN Pel proper curs 2017-18, fruit de més de 15 anys d experiència i avaluació, us fem arribar diferents propostes per trobar la més adient a la realitat

Más detalles

El preu de la xocolata

El preu de la xocolata presentació Es tracta d un joc per reflexionar sobre els intermediaris que participen del Comerç Internacional objectiu Prendre consciència de la desigual distribució dels beneficis i conèixer de forma

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Aprendre el concepte de densitat. Saber calcular la densitat. Conèixer els instruments del laboratori que es fan servir per

Más detalles

Aprofitament didàctic:

Aprofitament didàctic: EN JAN TOTLIFAN Aquesta és la història d en Jan, un nen que de petit a casa seva li feien tot, així que no li calia aprendre a fer res si ell no volia... Quan es va fer gran va tenir un ajudant, en Nicolau,

Más detalles

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO.

FEINA D ESTIU. CIÈNCIES SOCIALS. 1R ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU 1r ESO Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_05_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_deures

Más detalles