IES Francesc de Borja Moll DEPARTAMENT DE COMERÇ I MÀRQUETING

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "IES Francesc de Borja Moll DEPARTAMENT DE COMERÇ I MÀRQUETING"

Transcripción

1 IES Francesc de Borja Moll DEPARTAMENT DE COMERÇ I MÀRQUETING C/ Caracas nº Palma de Mallorca Tf: iesfrancescdeborjamoll@ educacio.caib.es GESTIÓ ADMINISTRATIVA DEL COMERÇ INTERNACIONAL La gestió administrativa del Comerç Exterior. Introducció. - Fases en que se produeix la intervenció administrativa en el comerç internacional: Contractació. Despatx duaner. Transport. Cobros i pagos exteriors. Assegurament de riscos. - Estadística del comerç exterior espanyol: - Publicacions oficials i comercials de legislació de comerç exterior: BOE DOCE Edicions comercials de legislació comercial i duanera. - Aplicacions informàtiques per a la gestió del comerç internacional: bases de dades, tractament de textos, fulls de càlcul, paquets integrats, aplicacions concretes. - Activitats del tècnic en la gestió administrativa del comercio internacional: Obtenció de permisos/llicències. Complementació de documentació comercial i duanera. Eleccions de pòlisses de assegurances. Relació amb agents participants i organismes oficials. Anàlisis de les barreres al Comerç Internacional. - La intervenció administrativa en el Comerç Internacional. Premisses: Afectació a les relacions polítiques Internacionals. Protecció dels recursos naturals interns. Protecció de la producció interna. Protecció de la balança de pagaments. Control de canvis. Protecció de la moral, orde públic, seguretat interior, etc. - Barreres al Comerç Internacional: Barreres de caràcter comercial. Règims Comerciales. L Aranzel. L IVA, Imposts especials. Exaccions Agrícoles. Barreres de caràcter no comercial. Etiquetat, presentació. Envàs, embalatge. Normes de qualitat. Homologació. Normes sanitàries i fitosanitàries. - Organismes competents per a l establiment de barreres al Comercio Internacional: Anàlisis dels règims de Comerç Exterior - Règims tradicionals de Comerç Exterior: Comerç Lliure. Comerç global o contingent. Comerç bilateral. Comerç d Estat. - Règims ordinaris actuals de Comerç Exterior: Règim de Llibertat Comercial. Règim de Vigilància Estadística a priori o posteriori.

2 (comunitària o regional). Règim de Autorització Administrativa. Règim d abastament a les Illes Canàries. - Règims Comerciales especials: Règims de la PAC Productes tèxtils. Productes Siderúrgics. Material de Defensa i Tecnologia de Doble ús. - Règim dels intercanvis intracomunitaris. - Documents comercials suport de les operacions d Importació i: La NOPI La AAI Certificats d Importació o Fixació Anticipada. Certificats MCI La NOPE la AAE per operació. la AAE global. Llicències de Importació MDPTDU Llicències de Exportació MDPTDU - Restriccions quantitatius comunitàries: Contingents quantitatius repartits i no repartits. - Control del destí de les exportacions de material de Defensa i Tecnologia de Doble Ús. - Acords d autolimitació d exportacions. Anàlisi de l Aranzel de duanes. - L Aranzel de Duanes: Nomenclatura i columnes de drets. - Nomenclatures aranzelàries utilitzades en España: Nomenclatura de Brussel les. El AAC La nomenclatura combinada. El Codi Taric - Estructura del Aranzel Integrat d. - Regles para determinar el aforo de las mercaderies. - Les columnes de drets: Tercers països no preferencials. Països de l Est. Països del Mediterráneo. ACP SPG - Tipus de gravamen aranzelari: Ad-valorem, específics, mixtos, màxims i mínims específics. - Contingents i límits màxims aranzelaris. Establiment i gestió. L aviso d importació. Determinació de l origen de mercaderies. - L origen de las mercaderies: - Criteris aranzelaris per a la determinació de l origen de les mercaderies: Mercaderies originaries de un país. Mercaderies produïdes amb la intervenció de dos o més països. - Els certificats de origen: Contingut, Expedició i Models. - Models de certificats de origen: Certificat d origen Comunitat Europea. Certificat d origen EUR. Certificat FORM-A Determinació del valor en la duana. - Procediment general de determinació del valor en duana: El valor de transacció.

3 Elements constitutius del valor en duana. Elements exclosos del valor en duana. - La declaració de valor en duana (DV1): Supòsits d aplicació i exclusió de la obligació de declaració. Estructura i contingut de la declaració. - Determinació del tipus de canvi aplicable per a la determinació del valor en duana. - Procediments secundaris de determinació del valor en duana: Procediment basat en el valor de transacció de mercaderies idèntiques. Procediment basat en el valor de transacció de mercaderies similars. Procediment deductiu o substractiu. Procediment basat en el cost de producció. Procediment denominat de l últim recurs. - Procediments especials de determinació del valor en duana: - La declaració INTRASTAT: Subjectes obligats. Llindars d exclusió. Formularis utilitzables. Llocs i formes de presentació. Anàlisis dels règims duaners. - Els destins duaners. Inclusió de mercaderies en el règim, ultimació del Règim. - El trànsit comunitari: Trànsit interno i trànsit extern. El transitari. Drets i obligacions. Garanties en les operacions de trànsit. - El despatx a lliure pràctica comunitària. La lliure circulació intracomunitària. - El règim d admissió temporal: - Règim de dipòsits duaners. Tipus de dipòsits i operacions autoritzades. - Zones franques i dipòsits francs. Inclusió, permanència i ultimació del règim. Manipulacions usuals. - Règim de Perfeccionament Actiu: Característiques, modalitats, autorització. Inclusió, permanència i ultimació del règim. - Règim d Exportació: Exportació definitiva i exportació temporal. Tramitació de les exportacions temporals. - Règim de Perfeccionament Passiu: Característiques, modalitats, autorització. Inclusió, permanència i ultimació del règim. - El Documento Únic Duaner (DUA): Estructura i contingut. Presentació, admissió, comprovació, contracció de deutes, autorització d aixecament/sortida. - La documentació duanera: Factures, certificats de origen, documents justificatius del règim comercial/aranzelari, DV1, certificats homologació, qualitat, sanitaris, fitosanitaris, certificat internacional de importació, etc. - L Agent de Duanes. Representació, deures/obligacions; tarifes. - El despatx en factoria. Autorització, funcionament, obligacions. - Rectificació de declaracions duaneres. - Devolució d ingressos indeguts. Anàlisis del despatx duaner de mercaderies. - La declaració sumaria. Terminis de presentació i contingut de la mateixa. - La comprovació prèvia de les mercaderies. - Terminis per a l elecció del destí duaner, segons el mitjà de transport utilitzat. - Presentació del DUA - Documents a incorporar al DUA: Factures, Permisos/llicències ; documents del règim previ aranzelari; certificats d homologació, qualitat, sanitaris, fitosanitaris, etc. - Tramitació de declaracions incompletes o a falta de documents. Terminis per a l aportació de documents.

4 - Acceptació del DUA - Comprovació de mercaderies i extracció de mostres. - Liquidació i contracció del deute duanera. - Pagament o fiançament del deute duaner. Efectiu, Avals, altres garanties. Termini. - Rectificació dels DUAS - Alliberament de garanties. - Execució de garanties. - Refús de mercaderies. Requisits, efectes i termini per a efectuar-lo. - Destrucció i/o abandono de mercaderies. Supòsits i efectes. - Sol licitud de devolució de ingressos indeguts. - Règim de faltes i sancions tributaries de caràcter duaner. Anàlisis de l assegurança de mercaderies. - El contracte d assegurança de mercaderies. Conceptes i elements. - Tipus de contracte: Adhesió, Formal, Subsidiari, Contraassegurança, Reassegurança, Assegurança múltiple. Coassegurança. - Béns assegurables. - Rics assegurables. - Determinació de la Prima, Franquícia, Sobreprima i Extorn. - Reclamació d indemnitzacions. - L assegurança marítima: Rics assegurables. - Varada, temporal, naufragi, abordatge, git, foc o explosió, l avaria grossa. - Altres Assegurances no marítims. - Legislació Nacional e Internacional sobre assegurances. - Clubs de protecció de indemnització: La Informàtica aplicada a la gestió administrativa del Comerç Exterior. - Estructura d una base de dades. - Programes de bases de dades. - Programes informàtics adaptats a la informació comercial i duanera. - Bases públiques de dades: SIBILA-SIE ( ICEX). IMPI. CRITERIS D AVALUACIÓ La gestió administrativa del Comerç Exterior. Introducció. Reconèixer les distintes fases de una operació de comerç internacional. Reconèixer les principals publicacions legislatives en matèria de comerç internacional. Identificar l objecte de les distintes eines informàtiques aplicables a la gestió del comerç internacional. Anàlisi Realitzar un informe sectorial del comerç exterior provincial/autonòmic, analitzant l evolució quantitativa i la seva distribució geogràfica. Realitzar un informe sobre les missions a desenvolupar pel Tècnic Superior en Comerç Internacional. Anàlisis de les barreres al Comerç Internacional. Explicar la diferència existent entre barreres comercials i no comercials al comerç. Enumerar els principals objectius de la política comercial comunitària. Identificar, de entre una relació donada d acords de protecció al comerç exterior comunitari, el tipus de barrera de que se tracta en cada cas i l òrgan que adopta la mesura. Catalogar, dins les barreres al comerç internacional, un acord d adopció de mesures antidumping, identificant l organisme competent pel seu establiment i els efectes que del mateix se deriven.

5 Anàlisis dels règims de Comerç Exterior. Comprensió Interpretar una disposició jurídica en base a la qual determinada mercaderia, de determinat origen, resta afectada per un procés de vigilància comunitària.. Identificar, dins una relació proposada, el règim comercial aplicable a una operació d importació/exportació. Complimentar el corresponent document suport d una operació d importació/exportació, davant un supòsit degudament caracteritzat. Determinar la documentació complementària necessària per a la realització d una determinada operació d importació/exportació. Identificar els organismes competents per a la verificació/autorització de permisos/llicències d importació/exportació. Anàlisi Determinar, en un supòsit degudament caracteritzat d importació/exportació, si la reglamentació comercial permet la realització i, en el cas favorable, elaborar un esquema comprensiu de la documentació que se precisa per a la tramitació, òrgan encarregat de la mateixa, forma de presentació i termini per a l obtenció del corresponent permís/llicència. Anàlisis de l Aranzel de Duanes. Descriure la composició d un codi aranzelari, identificant els distints nivells de desagregació. Determinar l aforament aranzelari de diverses mercaderies simples. Determinar l aforament aranzelari de diverses mercaderies compostes. Identificar la columna de drets aplicable a una determinada operació d importació. Calcular els drets aplicables a l importació de diverses mercaderies. Calcular els drets aranzelaris i la resta de tributs aplicables a una importació originaria de tercers països. Complimentar els distints documents existents per a l acolliment a un contingent o un límit màxim aranzelari. Identificar als organismes on es poden obtenir informació aranzelària nacional o internacional, i obtenir aquesta informació davant un supòsit pràctic donat. Determinació de l origen de mercaderies Enumerar les regles aranzelàries existents per a la determinació de l origen de les mercaderies. Identificar l organisme competent per a la expedició d un determinat certificat d origen. Determinar l origen de les mercaderies davant un supòsit en el que intervenen dos o més països en l obtenció, depenent de l existència o no de protocols comercials a l efecte. Determinar quin tipus de certificat d origen resulta necessari davant una determinada operació d importació/exportació. Complimentar, partint de les dades d una operació comercial, el certificat d origen corresponent. Determinació del valor en la duana Relacionar els distints procediments existents per a la determinació de valor en duana. Reconèixer les distintes despeses que s inclouen/exclouen dins del valor en duana. Determinar, davant un supòsit degudament caracteritzat, el valor en duana a través del procediment corresponent. Complimentar el DVA en un supòsit degudament caracteritzat. Complimentar la declaració INTRASTAT, utilitzant el formulari apropiat, en un supòsit degudament caracteritzat que comprengui 3 expedicions i 3 introduccions intracomunitàries

6 Redactar un informe relatiu a la incidència tributaria, derivada d una determinada operació degudament caracteritzada. Anàlisis dels règims duaners. Reconèixer un règim duaner en un supòsit degudament caracteritzat. Identificar el grau d habilitació duanera per a la inclusió d una determinada mercaderia en un règim duaner. Complimentar una sol licitud/llicència d importació temporal. Realitzar l estat de liquidació d un RPA, en un supòsit degudament caracteritzat. Redactar un sol lícit duaner en una operació d exportació temporal. Calcular les despeses financeres derivats de la constitució de garanties de deutes duaneres. Anàlisi Determinar la documentació necessària per a dur a terme la inclusió de mercaderies en un règim duaner. Formular una reclamació economicoadministrativa davant una desestimació de devolució d ingressos indeguts en matèria duanera. Redactar un sol lícit a l autoritat duanera per a dur a terme el canvi d embalatge d una mercaderia situada en un dipòsit duaner. Anàlisis del despatx duaner de mercaderies. Enumerar la seqüència d operacions en un despatx duaner (import/export). Complimentar un DUA, disposant de les oportunes instruccions, en un supòsit degudament caracteritzat. Redactar una sol licitud a la autoritat duanera, per a procedir a la comprovació de les mercaderies amb caràcter previ a la presentació de la declaració de despatx. Preparar la documentació necessària per al despatx i procedir a la remissió a l Agent de Duanes despatxant, davant un supòsit degudament caracteritzat. Anàlisis de l assegurança de mercaderies. Descriure els elements que caracteritzen un contracte d assegurança en el trànsit internacional de mercaderies. Anàlisis Identificar els possibles riscs d una determinada operació en un supòsit degudament caracteritzat. Deduir les clàusules d una pòlissa d assegurança en un supòsit degudament caracteritzat. Elegir, d entre tres, la pòlissa més convenient davant un supòsit pràctic degudament caracteritzat de comerç internacional. Formular, en un supòsit degudament caracteritzat, una reclamació per sinistre, determinant la documentació que s ha d acompanyar a la mateixa. La informàtica aplicada a la gestió administrativa del Comerç Exterior. Descriure les principals fonts i canals d informació utilitzats en les empreses per a l obtenció d una base documental que recolzi i subministri dades a les distintes operacions de comerç internacional. Definir les tècniques d arxiu més utilitzades en l organització de la informació i documentació que se genera en l activitat de comerç internacional.

7 Confeccionar el fitxer mestre de clients i proveïdors, seleccionant i estructurant la informació rellevant de cada operació, a partir d unes dades relatives a diverses operacions de comerç internacional. Elaborar un informe amb una correcta i adequada presentació, utilitzant un paquet integrat de gestió administrativa, en la base de dades figurin els corresponents a diverses operacions de compraventa internacional, en el que figuren: Tots els clients i proveïdors ordenats per orde d importància Total d operacions per cada client/proveïdor, indicant data mercaderia i import de l operació. Total d operacions per cada tipus de mercaderia, amb indicació del país d origen/destinació. Finalment enviar una carta a tots els clients/proveïdors que hagin superat la xifra X de negoci, formulant una determinada oferta comercial o sol licitant una proforma sobre determinada operació. TIPUS D EXAMEN L examen consistirà en una prova teòrica i una pràctica. La prova teòrica serà: o bé de tipus test en el que cada pregunta tendrà 4 respostes de les que només una serà correcta o més exacta que les altres, o bé de pregunta amb resposta oberta que haurà de ser tan concreta i exacta com sigui possible. El temps per a la realització de les dues proves serà l establert en el calendari d exàmens exposat en el tauler del centre, pàgina web, o altres mitjans disponibles pel centre. CRITERIS DE QUALIFICACIÓ En el cas que l examen sigui tipus test, la nota es calcularà segons la següent fórmula: Respostes Correctes (Respostes Incorrectes x 0,33) Nota = x 10 Respostes Totals En cas que l examen sigui de respostes curtes i concretes, cada pregunta puntuarà diferent segons la dificultat. En el cas de la prova pràctica, cada exercici puntuarà diferent segons la dificultat. La nota final serà la mitja aritmètica de la nota dels exàmens: teòric i pràctic, sempre i quan tenguin aprovades les dues parts (teoria i pràctica). La suma de les màximes puntuacions de les preguntes serà 10. En el cas de no haver superat una de les proves, la nota final serà inferior a 5. BIBLIOGRAFIA Gestión administrativa del comercio internacional F.J. Lobato ED. EDITEX Gestión del comercio exterior de la empresa Isabel González López, Ana Isabel Martínez Senra i altres ED. ESIC Gestión administrativa del comercio internacional C. Vicient, J. Nicolau, M.A. Martín, J.M. García ED. McGrawHill Gestión administrativa del comercio internacional Francisa Peirats Mecho / Pablo Ninot Alagarda ED. Marcombo Pàgines web: Cámara de Comercio, ICEX.

MÒDUL PROFESSIONAL 1: GESTIÓ ADMINISTRATIVA DEL COMERÇ INTERNACIONAL

MÒDUL PROFESSIONAL 1: GESTIÓ ADMINISTRATIVA DEL COMERÇ INTERNACIONAL MÒDUL PROFESSIONAL 1: GESTIÓ ADMINISTRATIVA DEL COMERÇ INTERNACIONAL Durada: 231 hores UNITATS FORMATIVES: UF 1: Organismes i normes internacionals Durada: 33 hores 1.Organismes i institucions relacionades

Más detalles

LOGÍSTICA D EMMAGATZEMATGE

LOGÍSTICA D EMMAGATZEMATGE IES Francesc de Borja Moll DEPARTAMENT DE COMERÇ I MÀRQUETING C/ Caracas nº 6 07007 Palma de Mallorca Tf: 971-278150 e-mail: iesfrancescdeborjamoll @educacio.caib.es LOGÍSTICA D EMMAGATZEMATGE Unitat didàctica

Más detalles

Gestió administrativa del comerç internacional

Gestió administrativa del comerç internacional Comerç i màrqueting Gestió administrativa del comerç internacional CFGS.CIN.M01/0.16 CFGS - Comerç internacional Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Crèdits Aquesta col lecció ha estat

Más detalles

Mitjans de pagament Internacionals.

Mitjans de pagament Internacionals. Mitjans de pagament Internacionals. Família: Comerç i Màrqueting Subapartat: Certificats de Professionalitat Hores: 90 Aquest curs es un mòdul del curs de Gestió Administrativa i Financera del Comerç Internacional

Más detalles

Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual

Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual Subvencionat pel Consorci Convocatòria 2017 93 5795430 / Comentaris generals de l oferta formativa Accions formatives incloses a l itinerari: Aquest

Más detalles

Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior. Subvencionat pel Consorci Convocatòria

Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior. Subvencionat pel Consorci Convocatòria Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior Subvencionat pel Consorci Convocatòria 2018 Comentaris generals de l oferta formativa Accions formatives incloses a l itinerari: Aquest

Más detalles

CFGS COMERÇ INTERNACIONAL: M1-GESTIÓ ADMINISTRATIVA DEL COMERÇ INTERNACIONAL

CFGS COMERÇ INTERNACIONAL: M1-GESTIÓ ADMINISTRATIVA DEL COMERÇ INTERNACIONAL TEMPORALITZACIÓ I RELACIÓ D UNITATS FORMATIVES I NUCLIS FORMATIUS MP1: GESTIÓ ADMINISTRATIVA DEL COMERÇ INTERNACIONAL (198 h) Unitats formatives Hores min Durada Data inici Data final +HLLD UF1 ORGANISMES

Más detalles

2. Utilitza eines informàtiques per a la tramitació i gestió integrada del risc de canvi, d'acord amb les necessitats de l'empresa.

2. Utilitza eines informàtiques per a la tramitació i gestió integrada del risc de canvi, d'acord amb les necessitats de l'empresa. MÒDUL PROFESSIONAL 2: FINANÇAMENT INTERNACIONAL Durada: 99 hores UNITATS FORMATIVES: UF 1: Instruments per a la gestió de riscos de canvi 1.Anàlisi del funcionament del mercat de divises: 1.1 El sistema

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

ANNEX 1 QUADRE DE CARACTERÍSTIQUES DEL CONTRACTE

ANNEX 1 QUADRE DE CARACTERÍSTIQUES DEL CONTRACTE ANNEX 1 QUADRE DE CARACTERÍSTIQUES DEL CONTRACTE 1. OBJECTE DEL CONTRACTE Títol del contracte: CONTRACTACIÓ D UN SERVEI DE D IMPLANTACIÓ I POSADA EN MARXA D UN ENTERPRISE SEVICE BUS PER A LA FUOC Número

Más detalles

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC Exemples de documents i registres del Tot seguit es desenvolupen alguns models de documents del i de registres derivats de la seva execució a títol d exemple per facilitar la comprensió del principi 7

Más detalles

REIAL DECRET 596/2016 DE 2 DE DESEMBRE PER A L IMPULS DE L ÚS DELS MITJANS ELECTRÒNICS EN LA GESTIÓ DE L IVA.

REIAL DECRET 596/2016 DE 2 DE DESEMBRE PER A L IMPULS DE L ÚS DELS MITJANS ELECTRÒNICS EN LA GESTIÓ DE L IVA. INFORMATIU INFORMATIU INFORMATIU - INFORMATIU INFORMATIU INFORMATIU REIAL DECRET 596/2016 DE 2 DE DESEMBRE PER A L IMPULS DE L ÚS DELS MITJANS ELECTRÒNICS EN LA GESTIÓ DE L IVA. El dia 6 de desembre es

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Comercio Exterior Facultad de Derecho y Economía Administración de Empresas y Gestión Económica de los Recursos Naturales. (25h/ECTS) 150 horas

Comercio Exterior Facultad de Derecho y Economía Administración de Empresas y Gestión Económica de los Recursos Naturales. (25h/ECTS) 150 horas Taula de Planificació Docent Curs acadèmic 2012-2013 Contextualització Dades de la assignatura: Código 101330 Nombre Facultad Departamento Tipología Extensión Idioma Créditos ECTS Comercio Exterior Facultad

Más detalles

entitat sense ànim de lucre agrupació de persones físiques o jurídiques Dades del President de l entitat o representant del sol licitant:

entitat sense ànim de lucre agrupació de persones físiques o jurídiques Dades del President de l entitat o representant del sol licitant: MODEL DE SOL LICITUD DE SUBVENCIÓ Nom de la convocatòria/subvenció directa: Dades del sol licitant: Tipologia: Sol licitant 1 : particular entitat sense ànim de lucre agrupació de persones físiques o jurídiques

Más detalles

Nòmines i Seguretat Social I i II Consorci-2016 Programes formatius 1 TR-02 Nòmines i Seguretat Social Accions formatives que composen l itinerari: Aquest itinerari està composat per les següents accions

Más detalles

TEMARI PROGRAMA 3,2,1 EXPORTA! FEDERACIÓ CATALANA D INDÚSTRIES DE LA CARN

TEMARI PROGRAMA 3,2,1 EXPORTA! FEDERACIÓ CATALANA D INDÚSTRIES DE LA CARN TEMARI PROGRAMA 3,2,1 EXPORTA! FEDERACIÓ CATALANA D INDÚSTRIES DE LA CARN 1. INTRODUCCIÓ: 1.1. Avantatges de l exportació 1.2. Qui pot exportar 1.3. Auto- diagnosi individual test per saber on és la nostra

Más detalles

SOL LICITUD SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA COMPETITIVA ANY 2016

SOL LICITUD SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA COMPETITIVA ANY 2016 SOL LICITUD SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA COMPETITIVA ANY 2016 MODELS DE DOCUMENTACIÓ PER SOL LICITAR SUBVENCIÓ EN RÈGIM DE CONCURRENCIA COMPETITIVA ADREÇADES AL FOMENT D INICIATIVES I PROPOSTES CULTURALS

Más detalles

Productes i serveis financers i d assegurances

Productes i serveis financers i d assegurances Administració Productes i serveis financers i d assegurances CFGS.0252.C08/0.09 CFGS - Administració i finances 22009 CFGS.0252.C08/0.09 Administració Productes i serveis financers i d assegurances CFGS.0252.C08/0.09

Más detalles

MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI

MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI CURS: PRIMER DURADA: 99 hores UNITATS FORMATIVES: UF 1: Organització de l atenció al client, consumidor i usuari Durada: 33 hores Continguts:

Más detalles

ANNEX I INSTÀNCIA. Sr./Sra...amb DNI..., en qualitat de.. de l entitat..., i actuant en representació d aquesta,

ANNEX I INSTÀNCIA. Sr./Sra...amb DNI..., en qualitat de.. de l entitat..., i actuant en representació d aquesta, ANNEX I SUBVENCIONS PER AL MANTENIMENT Y DESENVOLUPAMENT 1 INSTÀNCIA Sr./Sra....amb DNI..., en qualitat de.. de l entitat..., i actuant en representació d aquesta, EXPOSA: Que coneix la convocatòria d

Más detalles

Pla d Empresa. Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci:

Pla d Empresa. Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci: Pla d Empresa Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci: Índex Resum 3 Persona emprenedora 4 Característiques personals 4 Motivació

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA JURÍDICA

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA JURÍDICA CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA JURÍDICA ÀMBIT JURÍDIC 1. Assistència de Secretaria Intervenció: Activitat pròpia de les funcions de secretaria intervenció com a titulars en places exemptes. Assistència

Más detalles

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ UNITAT 8 LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT La direcció de la producció La funció de producció és la funció transformadora o fabricadora de béns, serveis o productes dins de

Más detalles

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010 PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER DUR A TERME EL DISSENY, LA CONSTRUCCIÓ I ADAPTACIÓ DE L STAND PROMOCIONAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE MALLORCA EN ELS SALONS NÀUTICS DE GÈNOVA, PARÍS I DUSSELDORF. Núm.

Más detalles

21. Moneda estrangera

21. Moneda estrangera 21. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 21.3 2. Norma de registre i valoració núm. 13 de a. Conceptes 21.4 b. Normes de valoració 21.4 c. Novetats 21.5 3. Aspectes a considerar i importància

Más detalles

Procediment d auditoria interna de Qualitat

Procediment d auditoria interna de Qualitat A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1. Elaboració del pla d auditories internes. E.2. Execució de les auditories. E.3. Informes d auditoria. E.4. Règim

Más detalles

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme GIA: principals característiques El Gestor d'informació d'activitats (GIA) és un aplicatiu informàtic amb tecnologia

Más detalles

Sistema Immediat d Informació

Sistema Immediat d Informació Sistema Immediat d Informació PLATAFORMA SII. LA EINA PER A LA GESTIÓ DEL IVA. Seminari de presentació. 2 de Febrer de 2.017 Presentació RD 596/2016 de 2 de desembre, publicat en el BOE 6 de desembre Implementa

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

Programa anual d actuació del DTF i Pla de control fiscal Exercici 2016

Programa anual d actuació del DTF i Pla de control fiscal Exercici 2016 Programa anual d actuació del DTF i Pla de control fiscal Exercici 2016 Ministeri de Finances Andorra la Vella, 30 de març de 2016 Programa anual d actuació del Departament de Tributs i de Fronteres Introducció

Más detalles

Informació sobre la Rendició anual de comptes d entitats esportives davant del Consell Català de l Esport. Secció de suport a entitats

Informació sobre la Rendició anual de comptes d entitats esportives davant del Consell Català de l Esport. Secció de suport a entitats Informació sobre la Rendició anual de comptes d entitats esportives davant del Consell Català de l Esport Secció de suport a entitats Juliol 2016 Índex sobre rendició anual de comptes davant del CCE 1-

Más detalles

SICALWIN. Modificacions Informes Trimestrals de Morositat 2015.

SICALWIN. Modificacions Informes Trimestrals de Morositat 2015. SICALWIN Modificacions Informes Trimestrals de Morositat 2015. Abril 2015 Índex 1. Introducció... 3 2. Obtenció dels informes a Sicalwin... 4 2.1. Pagaments realitzats en el trimestre... 5 2.2. Interessos

Más detalles

GUIA DE NORMATIVA BÀSICA DE TRIBUTACIÓ DE L ADVOCAT/DA

GUIA DE NORMATIVA BÀSICA DE TRIBUTACIÓ DE L ADVOCAT/DA Obligació Model Norma aplicable Declaracions censals (alta modificació, baixa) 036 - RD 1065/2007, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió

Más detalles

LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA).

LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA). LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA). Aprovada pel plenari del consell Municipal de l abril de 2001. Publicada a maig de 2001.

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Economia i Coneixement Comissió Central de Subministraments

Generalitat de Catalunya Departament d Economia i Coneixement Comissió Central de Subministraments MARTA BRUGUERA I MIRONÈS, Secretària de la Comissió Central de Subministraments CERTIFICO Que en la reunió d aquesta Comissió de 26 de juny de 2014, s ha acordat: ANTECEDENTS 1. En sessió de 28 de maig

Más detalles

SEMINARI PROTOCOL D EMERGÈNCIES. Consultoria de Protecció de Dades

SEMINARI PROTOCOL D EMERGÈNCIES. Consultoria de Protecció de Dades Consultoria de Protecció de Dades Licitud del tractament Condicions del consentiment Responsabilitat del tractament Emergències Protocol d actuació LICITUD DEL TRACTAMENT Licitud: lleialtat i transparència

Más detalles

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT El patrimoni empresarial El patrimoni empresarial és el conjunt de béns, drets i obligacions que té una empresa degudament valorats

Más detalles

CALENDARI 20 FISCAL 18 de l empresari

CALENDARI 20 FISCAL 18 de l empresari Gener 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Encamp - Impost sobre els rendiments arrendataris (01/01) Comença el període voluntari de pagament de l impost

Más detalles

CICLES DE GRAU SUPERIOR

CICLES DE GRAU SUPERIOR CICLES DE GRAU SUPERIOR DOCUMENTACIÓ QUE S HA D APORTAR PER A L ACCÉS VIA BATXILLER c) Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol licitud, es tenen els requisits acadèmics que permeten

Más detalles

INSTRUCCIONS DE PRESENTACIÓ

INSTRUCCIONS DE PRESENTACIÓ INSTRUCCIONS DE PRESENTACIÓ SUBVENCIONS DIRIGIDES A L IMPULS DE PROJECTES I ACTIVITATS D'INTERÈS PÚBLIC I/O D UTILITAT SOCIAL D ÀMBIT COMARCAL. CONVOCATÒRIA EXERCICI 2018 1. Les sol licituds, amb la documentació

Más detalles

octubre La sostenibilitat com a instrument de competitivitat empresarial Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya

octubre La sostenibilitat com a instrument de competitivitat empresarial Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya 27 28 octubre Anna Esteve i Traveset Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya AMBIENTALITZACIÓ DE LES COMPRES CONTRACTACIÓ PÚBLICA La contractació pública és el mecanisme pel qual

Más detalles

QUADRE DE CARACTERÍSTIQUES ESPECÍFIQUES EXPEDIENT: GESAT SAM 3/ Entitat adjudicadora

QUADRE DE CARACTERÍSTIQUES ESPECÍFIQUES EXPEDIENT: GESAT SAM 3/ Entitat adjudicadora 1 Entitat adjudicadora a) Organisme: Gestió Sanitària i Assistencial de Tortosa, SAM b) NIF: A-43381193 c) Òrgan de contractació: Conseller Delegat de Gestió Sanitària i assistencial de Tortosa, SAM d)

Más detalles

Model 347 Generació de documentació

Model 347 Generació de documentació Model 347 INTRODUCCIÓ 2 OBJECTIUS 2 Capítol 1: 3 1.1 Agents del Model 347 3 1.2 Elements del Model 347 3 1.3 Elaboració del Model 347 4 Introducció El Model 347 és la declaració anual d operacions financeres

Más detalles

Programa anual d actuació del DTF i Pla de control fiscal Exercici 2015

Programa anual d actuació del DTF i Pla de control fiscal Exercici 2015 Programa anual d actuació del DTF i Pla de control fiscal Exercici 2015 Ministeri de Finances i Funció Pública Andorra la Vella, 22 de juliol del 2015 Programa anual d actuació del Departament de Tributs

Más detalles

CREACIÓ D UN GIMNÀS I CENTRE DE RELAXACIÓ A...

CREACIÓ D UN GIMNÀS I CENTRE DE RELAXACIÓ A... Treball de Recerca CREACIÓ D UN GIMNÀS I CENTRE DE RELAXACIÓ A... Nom Cognom1 Cognom2 Dirigit per Tutor Esquema Procés de creació d una empresa Presentació del projecte empresarial Àrea de màrqueting Àrea

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA ÀMBIT ECONÒMIC 1. Elaboració execució pressupost. Assistència en l'elaboració i presentació d'informació econòmica, financera i de gestió, que conforma

Más detalles

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació L objectiu d aquesta guia informativa és descriure el protocol elaborat entre els diferents actors per garantir la implementació de les mesures corresponents

Más detalles

La gestió de les persones als clubs esportius. 10 de juliol de 2013 Biblioteca Mercè Rodoreda Sant Joan Despí

La gestió de les persones als clubs esportius. 10 de juliol de 2013 Biblioteca Mercè Rodoreda Sant Joan Despí La gestió de les persones als clubs esportius 10 de juliol de 2013 Biblioteca Mercè Rodoreda Sant Joan Despí Obligacions relacionades amb la gestió dels clubs esportius Obligacions Registrals Obligacions

Más detalles

Documentació a aportar (1/4)

Documentació a aportar (1/4) Documentació a aportar (1/4) 1. SOL LICITUD (a presentar per la persona estrangera resident) Sol licitud per duplicat (imprès oficial gratuït FOR01), degudament complimentada i signada per la persona estrangera

Más detalles

PROCEDIMENT DE TRAMITACIÓ PER A LA SOL LICITUD DE LES SUBVENCIONS. Alta de l expedient: OBTENCIÓ DE L INFORME D IDONEÏTAT

PROCEDIMENT DE TRAMITACIÓ PER A LA SOL LICITUD DE LES SUBVENCIONS. Alta de l expedient: OBTENCIÓ DE L INFORME D IDONEÏTAT PROCEDIMENT DE TRAMITACIÓ PER A LA SOL LICITUD DE LES SUBVENCIONS Alta de l expedient: OBTENCIÓ DE L Procediment que cal seguir per a la tramitació de tot l expedient ALTA DE L EXPEDIENT 1 OBTENCIÓ DOCUMENTACIÓ

Más detalles

NOVETATS VERSIÓ

NOVETATS VERSIÓ Versió: 1.0 Data: 02/07/2018 Pag. 1 / 11 PLATAFORMA DE SERVEIS DE CONTRACTACIÓ PÚBLICA NOVETATS VERSIÓ 6.16.0 JULIOL 2018 Versió: 1.0 Data: 02/07/2018 Pag. 2 / 11 Funcionalitats incorporades a la versió

Más detalles

Operacions administratives de recursos humans

Operacions administratives de recursos humans Administració i gestió Operacions administratives de recursos humans CFGM.GAD.M03/0.11 CFGM - Gestió administrativa Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

1 Oferta econòmica 0-60 punts 2 Oferta tècnica 0-40 punts 2.1 Pla de treball 0-20 punts 2.2 Metodologia de control i seguiment del servei 0-20 punts

1 Oferta econòmica 0-60 punts 2 Oferta tècnica 0-40 punts 2.1 Pla de treball 0-20 punts 2.2 Metodologia de control i seguiment del servei 0-20 punts ANUNCI pel qual es fa pública la licitació d un contracte. 1. Entitat adjudicadora: Infraestructures.cat, empresa pública de la Generalitat de Catalunya. b) Domicili: Carrer dels Vergós, 36-42 c) Localitat

Más detalles

Campanya de l IRPF Ministeri de Finances Andorra la Vella, 14 d abril del 2016

Campanya de l IRPF Ministeri de Finances Andorra la Vella, 14 d abril del 2016 Campanya de l IRPF 2015 Ministeri de Finances Andorra la Vella, 14 d abril del 2016 ASPECTES GENERALS L 1 de gener del 2015 va entrar en vigor l impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Amb

Más detalles

DOCUMENTS A ADJUNTAR EN EL COMPTE JUSTIFICATIU (segons l article12 de les bases).

DOCUMENTS A ADJUNTAR EN EL COMPTE JUSTIFICATIU (segons l article12 de les bases). COMPTE JUSTIFICATIU Subvenció per a la millora, rehabilitació i nova implementació d establiments comercials, de restauració, d oficines-serveis i d activitats tradicionals i artesania situats a peu de

Más detalles

LOGO LLEI PCAA. Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona

LOGO LLEI PCAA. Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona LOGO LLEI PCAA Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona Index 1 - MARC NORMATIU BÀSIC 2 - FONAMENTS DE LA LLEI 3/1998 3 ADEQUACIONS/INCORPORACIONS 4 PRINCIPALS INNOVACIONS 5 ELS NOUS ANNEXOS 1- MARC

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

Notificacions de sancions de trànsit. Carles Ferrer Barcelona, 15 de febrer de 2013

Notificacions de sancions de trànsit. Carles Ferrer Barcelona, 15 de febrer de 2013 Notificacions de sancions de trànsit Carles Ferrer Barcelona, 15 de febrer de 2013 Marc jurídic Llei 18/2009, de 23 de novembre, per la qual es modifica el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4- Empresa Iniciativa Empresarial (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4- 1. Legislació aplicable Codi Civil (Llibre IV, Títol VIII, arts. 1.665 al 1.708), RD de 24 de juliol de 1889. Codi de Comerç,

Más detalles

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015 Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI Entitats sense ànim de lucre 2015 Objecte: El Programa Treball i Formació subvenciona la realització d accions d experiència laboral (contracte

Más detalles

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011.

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011. MEMÒRIA ECONÒMICA DE LA FUOC 2011 Introducció Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011. La firma Deloitte,

Más detalles

Documentació a aportar (1/8)

Documentació a aportar (1/8) Documentació a aportar (1/8) SUPÒSIT ART.96.1. (Residents AMB UN MÍNIM D 1 ANY DE RESIDÈNCIA) 1. SOL LICITUD (a presentar per l empresari/a) Sol licitud per duplicat (imprès oficial gratuït, model FOR01)

Más detalles

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO BANC D ESPANYA

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO BANC D ESPANYA Suplement en llengua catalana al núm. 314 Dilluns 29 de desembre de 2014 Secc. I. Pàg. 1 I. DISPOSICIONS GENERALS BANC D ESPANYA 13572 Circular 6/2014, de 19 de desembre, del Banc d Espanya, per la qual

Más detalles

Tramitació en línia d alta de vehicles. Ajuntament de Manresa

Tramitació en línia d alta de vehicles. Ajuntament de Manresa Tramitació en línia d alta de vehicles Ajuntament de Manresa Aquest document està orientat als professionals de les gestories que han de dur a terme altes de vehicles a través del web municipal de l Ajuntament

Más detalles

PROCÉS DE GESTIÓ I REVISIÓ D INCIDÈNCIES, RECLAMACIONS I SUGGERIMENTS

PROCÉS DE GESTIÓ I REVISIÓ D INCIDÈNCIES, RECLAMACIONS I SUGGERIMENTS Codi: -PS7 Pàg.: 1 de 7 1 OBJECTE Detectar, recollir, revisar, analitzar i registrar les felicitacions, les queixes, els suggeriments i les reclamacions que manifestin els diferents grups d interès, per

Más detalles

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012 INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/2011 21/12/2011 de DGEMSI Data: 24/05/2012 Instrucció de 6 abril de 2011 de la Direcció General d Energia, Mines i Seguretat Industrial: Estableix els criteris per a la realització

Más detalles

Les Garanties en la venda dels béns de consum

Les Garanties en la venda dels béns de consum La gestió de les reclamacions dels consumidors en les empreses dedicades a la venda d electrodomèstics i electrònica Les Garanties en la venda dels béns de consum Barcelona, 29 de novembre de 2016 Normativa

Más detalles

Com elaborar un quadre de classificació funcional

Com elaborar un quadre de classificació funcional Com elaborar un quadre de classificació funcional Jordi Serra Serra Facultat de Biblioteconomia i Documentació Universitat de Barcelona Setembre de 2006 Fases de l elaboració 1. Anàlisi de les funcions

Más detalles

ANNEX 2 A la proposta de dictamen de data , Models Registre d Interessos (DECLARACIÓ DE BÉNS I PATRIMONI) Nom i cognoms...

ANNEX 2 A la proposta de dictamen de data , Models Registre d Interessos (DECLARACIÓ DE BÉNS I PATRIMONI) Nom i cognoms... Registre d Interessos Secretaria General ANNEX 2 A la proposta de dictamen de data 20.5.2015, Models Registre d Interessos REGISTRE D INTERESSOS. SECCIÓ 2ª BÉNS PATRIMONIALS (DECLARACIÓ DE BÉNS I PATRIMONI)

Más detalles

La nova directiva d emissions industrials El rol dels BREF en relació als límits d emissió de les autoritzacions ambientals

La nova directiva d emissions industrials El rol dels BREF en relació als límits d emissió de les autoritzacions ambientals La nova directiva d emissions industrials El rol dels en relació als límits d emissió Col legi Oficial d Enginyers Industrials Barcelona 25.01.2010 PER QUÈ REVISAR LA DIRECTIVA IPPC? La directiva IPPC

Más detalles

MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS. 1r BATXILLERAT

MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS. 1r BATXILLERAT MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS 1r BATXILLERAT Llibre utilitzat: Matemàtiques aplicades a les ciències socials 1, Editorial Castellnou UNITAT 1. ELS NOMBRES REALS 1.1 Classificació dels nombres

Más detalles

La nova seu electrònica de l ATC

La nova seu electrònica de l ATC La nova seu electrònica de l ATC Nou disseny i experiència d usuari Estructura de la nova seu electrònica Exemple: consulta d un impost i accés a la tramitació Març 2017 La seu electrònica de l ATC estrena

Más detalles

Impostos Especials Cervesa. Barcelona Beer Festival Març 2017

Impostos Especials Cervesa. Barcelona Beer Festival Març 2017 Impostos Especials Cervesa Barcelona Beer Festival Març 2017 Rigor professional, qualitat de servei i tracte personalitzat Des de 1960 Serveis de Consultoria i Gestió Aplicacions Informàtiques Consultoria

Más detalles

REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS

REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS REGISTRE MUNICIPAL D ASSOCIACIONS Descripció El Registre Municipal d Associacions de Cunit té per objecte facilitar el coneixement del nombre i naturalesa de les associacions existents al municipi, les

Más detalles

EXPEDIENT CASAP01/2016

EXPEDIENT CASAP01/2016 MODELS EXPEDIENT CASAP01/2016 SOL LICITUD D ADMISSIÓ (Model 1) NÚM. D EXPEDIENT: DADES DEL LICITADOR Nom de la raó social NIF Adreça CP Població Telèfon Fax e-mail *En cas de facilitar un correu electrònic

Más detalles

Informe del registre d'activitats de tractament

Informe del registre d'activitats de tractament Informe del registre d'activitats de tractament Índex SE001 Plataformes educatives SE002 Videovigilància SE003 Gestió econòmica, contractació i col laboradors Denominació de l'activitat de tractament SE001

Más detalles

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació Aquest document conté els apartats següents: Part primera: cicles formatius FP LOGSE C. Trasllat d un alumne entre centres sense haver finalitzat

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Pla docent. Curs d introducció a l Administració Local. Dades de l acció formativa. Presentació. Objectius

Pla docent. Curs d introducció a l Administració Local. Dades de l acció formativa. Presentació. Objectius Pla docent Curs d introducció a l Administració Local Dades de l acció formativa Modalitat formativa: Durada: Dedicació horària: Destinataris: Curs on-line 30 hores Caldrà una dedicació horària aproximadament

Más detalles

MÒDUL DE GESTIÓ D APROVISIONAMENT (castellano)

MÒDUL DE GESTIÓ D APROVISIONAMENT (castellano) MÒDUL DE GESTIÓ D APROVISIONAMENT (castellano) OBJETIVOS GENERALES Para realizar las operaciones que originan la administración y gestión del aprovisionamiento de existencias es necesario que el alumno

Más detalles

FUNCIONAMENT DEL REGISTRE MUNICIPAL D ENTITATS CIUTADANES

FUNCIONAMENT DEL REGISTRE MUNICIPAL D ENTITATS CIUTADANES FUNCIONAMENT DEL REGISTRE MUNICIPAL D ENTITATS CIUTADANES Normes generals de sol licitud: Els formularis s han d emplenar a màquina, ordinador o, si es presenten a mà, en lletra majúscula que sigui clara

Más detalles

Registre de Societats Professionals d Advocats

Registre de Societats Professionals d Advocats Registre de Societats Professionals d Advocats El dia 16 de juny de 2007 va entrar en vigor la llei 2/2007, de 15 de març, de Societats Professionals, que regula l exercici en comú de les activitats professionals.

Más detalles

Jornada sobre l impacte de les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals

Jornada sobre l impacte de les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals Jornada sobre l impacte les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals Llei 25/2013 27 sembre. Impuls la factura electrònica i creació l Comptable Factures 1 1 1 Objecte Objecte

Más detalles

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 2.4 TAXA D ACTIVITATS I D'INTERVENCIO INTEGRAL DE L'ADMINISTRACIO AMBIENTAL

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 2.4 TAXA D ACTIVITATS I D'INTERVENCIO INTEGRAL DE L'ADMINISTRACIO AMBIENTAL ORDENANÇA FISCAL NÚM. 2.4 DE L'ADMINISTRACIO AMBIENTAL Article 1 Fonament i naturalesa En ús de les facultats concedides per l article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d abril, Reguladora de les bases del règim

Más detalles

ANUNCI pel qual es fa pública la licitació d un contracte.

ANUNCI pel qual es fa pública la licitació d un contracte. ANUNCI pel qual es fa pública la licitació d un contracte. 1. Entitat adjudicadora: Infraestructures.cat, empresa pública de la Generalitat de Catalunya. b) Domicili: Carrer dels Vergós, 36-42 c) Localitat

Más detalles

(Edició 2018), que es regirà per les següents bases:

(Edició 2018), que es regirà per les següents bases: La Societat Catalana de Neuropsicología convoca el Premi Barraquer Bordas (Edició 2018), que es regirà per les següents bases: BASES 1. OBJECTIUS I PARTICIPANTS La Societat Catalana de Neuropsicologia

Más detalles

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat (2010) Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 1. Puntuació Ambdues opcions de l examen consten de cinc qüestions: dues de pràctica (resolució de dos

Más detalles

PROJECTES D OBRES Informe d Idoneïtat Tècnica de Barcelona

PROJECTES D OBRES Informe d Idoneïtat Tècnica de Barcelona 21 de Novembre de 2011 CONFERÈNCIA David Jiménez Serveis Tècnics CETIB Ordenança Reguladora dels Procediments d Intervenció Municipal en les Obres (ORPIMO) (va entrar en vigor l 1 d Octubre de 2011) Què

Más detalles

COMPF1 - Comptabilitat Financera I

COMPF1 - Comptabilitat Financera I Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2013 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Informe del registre d'activitats de tractament

Informe del registre d'activitats de tractament Informe del registre d'activitats de tractament Índex CE001 Plataformes educatives CE002 Activitats extraescolars CE003 Borsa de treball CE004 Videovigilància CE005 Gestió econòmica, contractació i col

Más detalles

REGISTRE D INTERESSOS SECCIÓ 2ª BÉNS PATRIMONIALS MEMBRES ELECTES. Nom i cognoms. Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2

REGISTRE D INTERESSOS SECCIÓ 2ª BÉNS PATRIMONIALS MEMBRES ELECTES. Nom i cognoms. Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2 Annex II MEMBRES ELECTES Nom i cognoms Regidor/a Ajuntament Partit judicial DNI Mandat representatiu Anys: / Llista electoral Adreça CP Població Província Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2 TIPUS DE

Más detalles

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC El projecte de Llei dels serveis de

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles