Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA"

Transcripción

1 Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : Activitat física i Salut. Codi: (a emplenar posteriorment) Tipus : Presencial Impartició: Català Departaments implicats : Ciències Fisiològiques II Nom del professor coordinador : Casimiro Javierre Membres de l equip docent: Joan Ramon Barbany, M.Antonia Lizarraga, Luisa Corral Crèdits ECTS : 3 Crèdits ECTS Hores estimades de l assignatura : 75 Hores presencials 32 Hores aprenentatge autònom 43 Prerequisits per cursar l assignatura Recomanacions respecta d assignatures, matèries o mòduls que l estudiant ha d haver cursat per tenir més garanties d assoliment dels objectius de l assignatura: Per cursar aquesta assignatura, l alumne ha de tenir els coneixements suficients de les matèries següents: Estructura i funció de l aparell locomotor, de la sang, sistema cardiovascular, respiratori, renal i immune. Competències específiques: Conèixer les funcions normals dels diferents aparells i sistemes del humà Interpretar els aspectes més generals dels paràmetres funcionals corresponents Valorar la resposta d aquests sistemes enfront de determinades circumstàncies ambientals o funcionals Integrar la rellevància dels diferents coneixements Contribuir a la capacitació per tal de poder aplicar principis de recerca i d informació Competències generals: Aplicació pràctica de coneixements Capacitat de generació de noves idees ( creativitat ) Capacitat de gestió de la informació (cercar i analitzar informació procedent de diverses fonts)

2 Capacitat de resolució de problemes Competències que es desenvolupen en l assignatura Competències transversals: Genèriques de la llicenciatura medicina aplicades a l assignatura Capacitats: Anàlisi i síntesi Organitza i planificar Crítica i autocrítica Adaptacions a noves situacions Treball en equip Aplicació pràctica de coneixements Generació de noves idees ( creativitat ) Habiltats: Gestió de la informació (cercar i analitzar informació procedent de diverses fonts) Resolució de problemes Treball autònom Específiques de l assignatura Cognitives Posar de manifest la relació que hi ha entre l activitat física de l organisme en conjunt i l estat funcional dels diversos òrgans i sistemes. Fer prendre consciència de la importància de l exercici físic com a mitjà per mantenir la salut i per prevenir o retardar l aparició de la malaltia. Il lustrar el paper que els diversos tipus d exercici poden tenir en la pràctica clínica com a mitjà per millorar la salut de la població en general i la condició física dels malalts. Interpretar els aspectes més generals dels paràmetres funcionals corresponents Valorar la resposta d aquests sistemes enfront l activitat física Coneixement de les bases bioquímiques i fisiològiques en què es fonamenta la activitat muscular Coneixement dels aspectes metabòlics de la activitat física Coneixement dels mecanismes d adaptació dels aparells respiratori, cardiocirculatori, digestiu i immunitari als diferents tipus d activitat física Coneixement de les repercussions de l activitat física sobre el sistema osteoarticular Contribuir a la capacitació per tal de poder aplicar principis de recerca i d informació Procediments/Instrumentals Inscriure els coneixements apresos dins la llicenciatura de Medicina i Cirurgia i l exercici professional del metge Reconèixer l impacte dels continguts sobre els coneixements d altres disciplines relacionades en l àmbit de les Ciències de la Salut i Biològiques Habilitats: Respecte a l habilitat descriptiva i de identificació: Possibilitar a l estudiant de la Llicenciatura en Medicina i cirurgia, l adquisició de tot una sèrie de coneixements teòrico-pràctics, en relació a les

3 característiques de la funció dels aparells i sistemes orgànics corporals i la seva resposta al exercici Desenvolupar capacitats relacionades en el àmbits respectius de la comunicació oral, escrita i gràfica Respecte a les habilitats de maneig (interpretació) i instrumentals (procediments). Perfilar i inscriure el contingut temàtic de la assignatura en les òrbites respectives, de la resta de disciplines estudiades en el segon curs i del contingut total dels estudis de la Llicenciatura de Medicina Desenvolupar la capacitat de representar i interpretar amb precisió les gràfiques que relacionen paràmetres funcionals dels diferents aparells i sistemes Desenvolupar la capacitat crítica en la realització de pràctiques experimentals. Respecte a les habilitats per resoldre problemes. Desenvolupar capacitats creatives i habilitats manuals amb el desenvolupament de recursos d aprenentatge de caràcter pràctic Desenvolupar l hàbit de consulta bibliogràfica mitjançant la docència dels seminaris d aplicació de coneixements corresponents Desenvolupar la capacitat d establir relacions causa efecte entre paràmetres funcionals dels diferents aparells i sistemes Desenvolupar capacitat d aprenentatge autònom mitjançant el plantejament de tasques a resoldre Acadèmiques: Respecte als coneixements (Saber): Coneixement i judici crític de les bases científiques, interpretatives i de la resolució dels problemes del contingut de l assignatura: 1. Bases bioquímiques i fisiològiques de l activitat muscular. 2. Despesa metabòlica corporal: Metabolisme basal. Efecte tèrmic dels aliments. Termorregulació. 3. Despesa metabòlica relacionada amb l exercici físic. 4. Balanç energètic i reserves d energia: Obesitat. 5. Adaptacions metabòliques a l exercici físic i el seu impacte sobre la salut: Exercici físic i sensibilitat a la insulina. Exercici físic i metabolisme lipídic. 6. Subministrament d oxigen i exercici físic: Impacte de l exercici sobre l aparell respiratori. 7. Sistema cardiovascular i exercici físic: Adaptacions del sistema cardiovascular als exercicis de llarga durada. Exercici físic i hipertròfia cardíaca. 8. Sistema gastrointestinal i exercici físic: Trànsit intestinal i sedentarisme. 9. Sistema immunitari i exercici físic: Resposta del sistema immunitari i malalties degeneratives. 10. Impacte de l'exercici físic sobre el sistema osteoarticular: Osteogènesi, mineralització i exercici físic. Osteoporosi i activitat física. 11. Sistema músculo-òsteo-articular i activitat física: Flexibilitat; resistència. Capacitat de treball i manteniment de la forma física. 12. Sistema nerviós i exercici físic. Respecte a la relació amb l aprenentatge d actituds, valors i normes de comportament.

4 Tenir molt present l'existència i la importància dels aspectes ètics en l'exercici de la medicina Mantenir una actitud de confiança i respecte, juntament amb una predisposició sincera a la col laboració en qualsevol moment Conèixer deure de respectar l'autonomia de les persones Conèixer el deure de procurar beneficis i evitar maleficis, i el deure de cercar la màxima equitat en la distribució dels recursos i la protecció de la salut pública Conèixer i saber utilitzar una metodologia correcta per a la resolució de conflictes ètics Comprendre la importància del dret a la confidencialitat i el deure a respectar-la en la relació entre el metge i el pacient i respectar la intimitat Objectius d aprenentatge de l assignatura Objectius generals Posar de manifest la relació que hi ha entre l activitat física de l organisme en conjunt i l estat funcional dels diversos òrgans i sistemes. Fer prendre consciència de la importància de l exercici físic com a mitjà per mantenir la salut i per prevenir o retardar l aparició de la malaltia. Il lustrar el paper que els diversos tipus d exercici poden tenir en la pràctica clínica com a mitjà per millorar la salut de la població en general i la condició física dels malalts. Objectius específics Coneixement de les bases bioquímiques i fisiològiques en què es fonamenta l activitat muscular Coneixement dels aspectes metabòlics de l activitat física Coneixement dels mecanismes d adaptació dels aparells respiratori, cardiocirculatori, digestiu i immunitari als diferents tipus d activitat física Coneixement de les repercussions de l activitat física sobre el sistema osteoarticular Bloc temàtic o de continguts de l assignatura 1. Bases bioquímiques i fisiològiques de l activitat muscular. 2. Despesa metabòlica corporal: Metabolisme basal. Efecte tèrmic dels aliments. Termorregulació. 3. Despesa metabòlica relacionada amb l exercici físic. 4. Balanç energètic i reserves d energia: Obesitat. 5. Adaptacions metabòliques a l exercici físic i el seu impacte sobre la salut: Exercici físic i sensibilitat a la insulina. Exercici físic i metabolisme lipídic. 6. Subministrament d oxigen i exercici físic: Impacte de l exercici sobre l aparell respiratori. 7. Sistema cardiovascular i exercici físic: Adaptacions del sistema cardiovascular als exercicis de llarga durada. Exercici físic i hipertròfia cardíaca. 8. Sistema gastrointestinal i exercici físic: Trànsit intestinal i sedentarisme. 9. Sistema immunitari i exercici físic: Resposta del sistema immunitari i malalties degeneratives.

5 10. Impacte de l'exercici físic sobre el sistema osteoarticular: Osteogènesi, mineralització i exercici físic. Osteoporosi i activitat física. 11. Sistema músculo-òsteo-articular i activitat física: Flexibilitat; resistència. Capacitat de treball i manteniment de la forma física. 12. Sistema nerviós i exercici físic. Metodologia i organització general de l assignatura a.- Classes magistrals: 10 sessions (1 sessió setmanal de 2 hores de duració) (total 20 hores) b.- Seminaris : 2 seminaris (2 hores de duració) (total 4 hores) c.- Pràctiques : 4 sessions (2 hores de duració) (total 8 hores) d.- Nombre i característiques dels treballs i hores d estudi: - Treball de revisió bibliogràfica d un dels temes estudiats durant el curs (20 hores) - Estudi i preparació de les proves de l avaluació continuada: 23 hores Aproximació a la estructura general per semestre: 16 divendres de 2 hores d Activitats Formatives programades 2 setmanes per estudi, preparació global, i avaluacions Avaluació Procediment: Continuada Proves i evidències dels aprenentatges (nombre i continguts): Prova de Evaluació i discussió de casos clínics (2) Treball de revisió bibliogràfica (1) Cronologia en el temps (període de realització de les proves i/o de lliurament de treballs): 1ª prova: Setmana 6 del curs 2ª prova: Setmana 16 del curs Treball de revisió: màxim 2 setmanes desprès d acabar l assignatura Pes relatiu de les proves: 35 % del total de la qualificació final Avaluació única (excepcional i prèvia sol licitud raonada per escrit del alumne durant la primera setmana de docència de l assignatura): Exàmen teòric i treball de revisió bibliogràfic Requisits previs (presentació de treballs, assistència a pràctiques, seminàris): Presentació del treball de revisió bibliogràfica Tipus de la prova única: Exàmen amb contingut teòric i resolució de problemes Sistema de revisió de les qualificacions: Revisió de les proves efectuades i el treball amb el alumne Criteris d avaluació Criteris i puntuació de la Qualificació Final: Participació a classe: 25% Proves evaluació continuada: 35%

6 Treball: 40% Criteris de qualificació final (prova de síntesi) Exàmen amb contingut teòric i resolució de problemes Treball de revisió bibliogràfica Sistema de puntuació i ponderació Participació a classe: 25% Proves evaluació continuada: 35% Treball: 40% Fons d informació bàsica Libros: Barbany J.R. Fundamentos de fisiología del ejercicio y del entrenamiento. Ed.: Barcanova Temas Universitarios. Bayes de Luna A, Furlanello F, Maron BJySGJ. Cardiología Deportiva. Barcelona: Mosby/Doyma, Bompa TO. Periodización. Teoría y metodología del entrenamiento. Barcelona: Hispano Europea SA, Generalitat de Catalunya. Departament de Sanitat i Seguretat Social. Activitats preventives per a la gent gran. Llibre blanc. Direcció General de Salut Pública. Barcelona, Guia per a la promoció de la Salut per mitjà de l activitat física. Quaderns de Salut Pública nº Generalitat de Catalunya, Departament de Sanitat i Seguretat Social Guia per a la promoció de la Salut per mitjà de l activitat física. Generalitat de Catalunya. Segura Cardona R. Exercici físic i salut. Departament de Sanitat i Seguretat Social. Generalitat de Catalunya. Barcelona: Rotagraphik-Giesa, Wilmore JH, Costill DL. Fisiología del esfuerzo y del deporte. Barcelona: Paidotribo, 2001 (4a edició). Wilmore JH. Individual exercise prescription. Am J Cardiol 1974; 33 (6): Páginas web recomendadas cfm&contentid=11398

Facultat de Medicina

Facultat de Medicina Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : Ejercicio en la salud y la enfermedad Codi: Tipus : Optativa Impartició: Castellano/Catalán/Inglés Departaments implicats

Más detalles

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA EVALUACIÓN DE IMPACTO AMBIENTAL

GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA EVALUACIÓN DE IMPACTO AMBIENTAL GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA EVALUACIÓN DE IMPACTO AMBIENTAL 1. DATOS INICIALES DE IDENTIFICACIÓN Nombre de la asignatura: Evaluación de Impacto Ambiental Número de créditos Plan 2001: 4.5 Número de créditos

Más detalles

Introducció a la Psicologia

Introducció a la Psicologia Introducció a la Psicologia 2013/2014 Codi: 102305 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501572 Administració i Direcció d'empreses OT 4 0 2501573 Economia OT 4 0 Professor de contacte Nom: Lluís Capdevila

Más detalles

PLA DOCENT COMPETÈNCIES QUE S ADQUIRIRAN EN CURSAR L ASSIGNATURA

PLA DOCENT COMPETÈNCIES QUE S ADQUIRIRAN EN CURSAR L ASSIGNATURA PLA DOCENT Curs : 4rt Especialitat: Direcció i Dramatúrgia Codi de l assignatura: 543003 Assignatura (nom): Estètica Tipus d assignatura (Bàsica, Obligatòria,Optativa): Obligatòria Crèdits ECTS de l assignatura

Más detalles

CURS: 4t QUADRIMESTRE: 1er CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català

CURS: 4t QUADRIMESTRE: 1er CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: SICOLOGIA CODI: 102827 MATÈRIA: Trastorns d audició i llenguatge MÒDUL: Optativitat ROFESSOR/A RESONSABLE: José Luis Navarro Sierra EQUI

Más detalles

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015_2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

PERIODITZACIÓ. Taller d oratòria: habilitats, estratègies i recursos

PERIODITZACIÓ. Taller d oratòria: habilitats, estratègies i recursos CURS 2014-2015 PERIODITZACIÓ Taller d oratòria: habilitats, estratègies i recursos - Del 03 de març al 19 de maig de 2015 - Dimarts de 16:30 a 20:30h -10 sessions (40 hores) Març: 3, 10, 17, 24 i 31 Abril:

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Introducción a la Tecnología Digital Aplicada. Curs Curso

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Introducción a la Tecnología Digital Aplicada. Curs Curso GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Generalitat de Catalunya Departament d educació i universitats IES FLIX DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BLOC 2_ Objectius 1ER BAT. 1. OBJECTIUS UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Comprendre el concepte de

Más detalles

INSTRUMENTO PRINCIPAL (Ins. Orquesta sinfónica) Curs Curso 2014/15. Instrumentos de la orquesta sinfónica. Arco, viento-madera y viento-metal

INSTRUMENTO PRINCIPAL (Ins. Orquesta sinfónica) Curs Curso 2014/15. Instrumentos de la orquesta sinfónica. Arco, viento-madera y viento-metal GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 FUNDAMENTOS CIENTÍFICOS DEL DISEÑO. Curs Curso. Ciencia Aplicada al Diseño

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 FUNDAMENTOS CIENTÍFICOS DEL DISEÑO. Curs Curso. Ciencia Aplicada al Diseño GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Dossier electrònic (Si/No): Si Professor coordinador: Mª José Motilva e-mail: motilva@tecal.udl.es

Dossier electrònic (Si/No): Si Professor coordinador: Mª José Motilva e-mail: motilva@tecal.udl.es 2.1. DADES INICIALS D IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: INDUSTRIES ALIMENTARIES Nombre de crèdits Pla 2001: 6 Nombre de crèdits ECTS: 5 Caràcter (troncal T, obligatòria Ob, optativa Op): T Titulació:

Más detalles

Diseño Gráfico, Diseño Moda, Diseño de Interiores. Tecnología Aplicada al Diseño. www.easdo.es/moodle. Lugar despacho nº Día Horas. Correo electrónico

Diseño Gráfico, Diseño Moda, Diseño de Interiores. Tecnología Aplicada al Diseño. www.easdo.es/moodle. Lugar despacho nº Día Horas. Correo electrónico GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs / Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 Codi / Código Nom de l assignatura / Nombre de la asignatura Crèdits ECTS RETOQUE DIGITAL Y PROCESOS FINALES Créditos

Más detalles

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat Unitat responsable: 820 - EUETIB - Escola Universitària d'enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona Unitat que imparteix: 712 - EM - Departament d'enginyeria Mecànica Curs: Titulació: 2015 GRAU EN ENGINYERIA

Más detalles

MATÈRIA: Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I

MATÈRIA: Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Educació Infantil CODI: 100700 MATÈRIA: rocessos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I MÒDUL:

Más detalles

370639 - ERGONOMIA - Ergonomia Visual

370639 - ERGONOMIA - Ergonomia Visual Unitat responsable: 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa Unitat que imparteix: 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria Curs: Titulació: 2015 GRAU EN ÒPTICA I OPTOMETRIA (Pla 2009).

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Fundamentos históricos del diseño. Curs Curso 1.º. Historia de las Artes y el Diseño

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Fundamentos históricos del diseño. Curs Curso 1.º. Historia de las Artes y el Diseño GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso. Proyectos de Diseño Gráfico. Título Superior de las Enseñanzas Artísticas Superiores

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso. Proyectos de Diseño Gráfico. Título Superior de las Enseñanzas Artísticas Superiores GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016. Taller de presentación y comunicación del proyecto. Curs Curso. Proyecto de diseño de producto

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016. Taller de presentación y comunicación del proyecto. Curs Curso. Proyecto de diseño de producto GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Universitat de les Illes Balears Guia docent

Universitat de les Illes Balears Guia docent 1, 2S, GTUR Identificació de l'assignatura Crèdits Període d'impartició d'impartició 2.4 presencials (60 hores) 3.6 no presencials (90 hores) 6 totals (150 hores). 1, 2S, GTUR(Campus Extens) Segon semestre

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016. Historia y cultura del diseño de interiores. Curs Curso 3º

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016. Historia y cultura del diseño de interiores. Curs Curso 3º GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

MÈTODES - Métodos de Investigación

MÈTODES - Métodos de Investigación Unidad responsable: Unidad que imparte: Curso: Titulación: Créditos ECTS: 2016 370 - FOOT - Facultad de Óptica y Optometría de Terrassa 731 - OO - Departamento de Óptica y Optometría 749 - MAT - Departamento

Más detalles

5º.Que el alumno sepa estimar las condiciones de almacenamiento y transporte frigorífico adecuadas para distintos productos hortofrutícolas.

5º.Que el alumno sepa estimar las condiciones de almacenamiento y transporte frigorífico adecuadas para distintos productos hortofrutícolas. 1.- DATOS INICIALES Asignatura: Frigoconservación de frutas y hortalizas. Créditos plan 2001: 4,5 Créditos ECTS: 3,5 Titulación: Ingeniero Técnico Agrícola. Especialidad: Industrias Agrarias y Alimentarias.

Más detalles

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU Aquesta carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l atenció sanitària ha estat aprovada amb caràcter de document programàtic a la sessió de govern del Consell Executiu de la Generalitat

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-16 MARKETING ONLINE. Curs Curso. Estudios Superiores de Diseño. Ciencias Sociales y Legislación

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-16 MARKETING ONLINE. Curs Curso. Estudios Superiores de Diseño. Ciencias Sociales y Legislación GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-16 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

MASTER EN DIRECCIÓN Y GESTION LABORAL MÀSTER EN DIRECCIÓ I GESTIÓ LABORAL

MASTER EN DIRECCIÓN Y GESTION LABORAL MÀSTER EN DIRECCIÓ I GESTIÓ LABORAL Denominación Denominació Name Curso Curs Course Modulo Mòdul Modulate Materia Matèria Matter Periocidad Periocitat Period Economia social Economia social Social economy MASTER EN DIRECCIÓN Y GESTION LABORAL

Más detalles

Titulació Tipus Curs Semestre. 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A

Titulació Tipus Curs Semestre. 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A Treball de Fi de Màster 2013/2014 Codi: 42537 Crèdits: 12 Titulació Tipus Curs Semestre 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A Professor de contacte Nom: Marta Tafalla González Correu electrònic:

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

Titulació Tipus Curs Semestre. - Comprendre els fonaments epistemològics de la investigació social qualitativa.

Titulació Tipus Curs Semestre. - Comprendre els fonaments epistemològics de la investigació social qualitativa. Mètodes qualitatius de recerca en criminologia 2015/2016 Codi: 100451 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2500257 Criminologia OB 3 1 Professor de contacte Nom: Lluís Sáez Giol Correu electrònic:

Más detalles

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al context valencià

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al context valencià Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al context valencià Guia docent de l assignatura: Tecnologies de la informació i de la comunicació Professor: Vicent Partal i Mar Iglesias

Más detalles

MATÈRIA: Psicologia de grups i de les organitzacions. CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D IMPARTICIÓ: Català i/o castellà

MATÈRIA: Psicologia de grups i de les organitzacions. CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D IMPARTICIÓ: Català i/o castellà UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Psicologia CODI: 102821 MATÈRIA: Psicologia de grups i de les organitzacions MÒDUL: VIII. Matèries obligatòries de l'àmbit social

Más detalles

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV 1 GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA (CURS 29-21) Informe de seguimiento del Máster en Gestión Administrativa (Curso 29-21) Departament de Dret i Ciències Polítiques Barcelona, abril

Más detalles

SEGON SEMESTRE CURS 2012-13 Curs: 1r Grup: A2 Aula:

SEGON SEMESTRE CURS 2012-13 Curs: 1r Grup: A2 Aula: SEGON SETRE CURS 2012-13 Curs: 1r Grup: A2 Aula: Per diferenciar el tipus de docència, haureu d'utilizar els següents criteris: Classes teòriques : negreta Seminaris: cursiva Pràctiques: format normal

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

GUIA DOCENT APLICACIONS BIOMÈDIQUES DE LA BIOTECNOLOGIA LLICENCIATURA DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA

GUIA DOCENT APLICACIONS BIOMÈDIQUES DE LA BIOTECNOLOGIA LLICENCIATURA DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA GUIA DOCENT APLICACIONS BIOMÈDIQUES DE LA BIOTECNOLOGIA LLICENCIATURA DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA 1. DADES GENERALS DE IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Biotecnologia Microbiana Nombre de

Más detalles

GUIA DOCENT AVALUACIO, DIAGNOSTIC I INTERVENCIO PSICOLOGICA EN L'ADULTESA Màster

GUIA DOCENT AVALUACIO, DIAGNOSTIC I INTERVENCIO PSICOLOGICA EN L'ADULTESA Màster Any acadèmic 2014-15 GUIA DOCENT AVALUACIO, DIAGNOSTIC I INTERVENCIO PSICOLOGICA EN L'ADULTESA Màster Professorat: Dr. Anton Aluja Sr. Salvador Gallart Informació general de l'assignatura Denominació Caràcter

Más detalles

ENQUESTA DE SATISFACCIÓ 20 DE GRADUATS I GRADUADES

ENQUESTA DE SATISFACCIÓ 20 DE GRADUATS I GRADUADES EQUESTA DE SATSFACCÓ 20 DE GRADUATS GRADUADES 14 . FORME DETALLAT PER ÍTEM ESEYAMET Ítem 1 La titulació ha respost a les meves expectatives Ítem 2 L estructura del pla d estudis ha permès una progressió

Más detalles

Abordatge estratègic de situacions professionals

Abordatge estratègic de situacions professionals Guia d aprenentatge (3 ECTS) Any acadèmic 2015-2016 Semestre: 2n Grau en Educació Social / Grau en Treball Social Mòdul: Espais professionals Professor: Dr. Paco López Pàgina 1 de 7 Rev. 4 (21.09.2015)

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2012-2013 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2012-2013 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

Interiors Tercer Segon Específica 4 (2.2 presencial)

Interiors Tercer Segon Específica 4 (2.2 presencial) GUIA DOCENT ASSIGNATURA: EDI15-INSTAL LACIONS II 2014-2015 1. Dades de l assignatura ESPECIALITAT CURS SEMESTRE TIPUS ECTS Interiors Tercer Segon Específica 4 (2.2 presencial) Departament: Ciència i tecnologia

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) Informe de seguimiento del Grado en Psicología (Curso 2009-2010) Departament de Psicologia Barcelona, abril 2011 PRESENTACIÓ DE LA TITULACIÓ

Más detalles

MATÈRIA: : Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) II

MATÈRIA: : Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) II UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Educació Infantil CODI: 100701 MATÈRIA: : Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) II

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓN: Grado en Educación Social CÓDIGO: 100902 MATERIA: Derecho y Economía MÓDULO: III. Derecho y Economía PROFESOR/A RESPONSABLE: Héctor

Más detalles

SOL LICITUD DE BECA PREDOCTORAL UIC CONVOCATÒRIA 2015

SOL LICITUD DE BECA PREDOCTORAL UIC CONVOCATÒRIA 2015 Dades d identificació de la persona sol licitant / Datos de identificación de la persona solicitante Nom / Nombre Primer cognom / Primer apellido Segon cognom / Segundo apellido Tipus identificador / Tipo

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

SEGON SEMESTRE CURS 2012-13 Curs: 1r Grup: A1 Aula:

SEGON SEMESTRE CURS 2012-13 Curs: 1r Grup: A1 Aula: Per diferenciar el tipus de docència, haureu d'utilizar els següents criteris: Classes teòriques : negreta Seminaris: cursiva Pràctiques: format normal feb. 11 dl feb. 12 dm feb. 13 dc P. gr 1-2 P. gr

Más detalles

1. Dades del mòdul. Mitjans audiovisuals i fotografia. Idioma d impartició : Català/Castellano

1. Dades del mòdul. Mitjans audiovisuals i fotografia. Idioma d impartició : Català/Castellano GUIA DOCENT CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR DE FOTOGRAFIA ARTÍSTICA FAMÍLIA PROFESSIONAL DEL DISSENY GRÀFIC MÒDUL FOTOGRAFIA ARTÍSTICA CURS Segon HORES SETMANALS 13 1. Dades del mòdul Departament: Mitjans

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 2191 - M.U. en Psicologia General Sanitària

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 2191 - M.U. en Psicologia General Sanitària FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 44188 Nom Intervenció en psicologia de la salut Cicle Màster Crèdits ECTS 12.0 Curs acadèmic 2015-2016 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període

Más detalles

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT PROGRAMA FORMATIU INFERMERIA HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT M. Àngels Pi Sans Directora Infermeria HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT Característiques: Monogràfic de Traumatologia Accidents laborals o malalties

Más detalles

Any acadèmic GUIA DOCENT BIOLOGIA MOLECULAR Grau en Biotecnologia. Coordinació: Francisco Ferrezuelo

Any acadèmic GUIA DOCENT BIOLOGIA MOLECULAR Grau en Biotecnologia. Coordinació: Francisco Ferrezuelo Any acadèmic 2016-17 GUIA DOCENT BIOLOGIA MOLECULAR Grau en Biotecnologia Coordinació: Francisco Ferrezuelo Informació general de l'assignatura Denominació Semestre d'impartició Caràcter BIOLOGIA MOLECULAR

Más detalles

1. Dades de l assignatura

1. Dades de l assignatura HISTOLOGIA 1. Dades de l assignatura Nom de l assignatura HISTOLOGIA Codi 100782 Crèdits ECTS 6 Curs i període en el que s imparteix Horari Lloc on s imparteix Llengües Primer curs, segon semestre Veure

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 GRAU EN PSICOLOGIA GRADO EN PSICOLOGÍA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 Departament de Psicologia i Ciències de l'educació Barcelona, maig 2012 2 PRESENTACIÓ

Más detalles

NORMATIVA DE PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES EXTERNES DELS ESTUDIANTS DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

NORMATIVA DE PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES EXTERNES DELS ESTUDIANTS DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA NORMATIVA DE PRÀCTIQUES ACADÈMIQUES EXTERNES DELS ESTUDIANTS DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA (Aprovada per la Comissió Acadèmica el 27 d abril del 2012) (Aprovada pel Consell de Govern el 8 de maig del

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CFGS

PROVES D ACCÉS A CFGS PROVES D ACCÉS A CFGS PSICOLOGIA TEMARI BLOC 1. INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA 1.1.- Definició de psicologia. 1.2.- Evolució històrica de la psicologia. - Fonts de la psicologia: el pensament filosòfic clàssic,

Más detalles

L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària

L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació L EDUCACIÓ EMOCIONAL A L ESCOLA. 5136 Segon curs dels estudis de Mestre, especialitat d Educació Primària Curs 2011-2012 Assignatura troncal Segon quadrimestre

Más detalles

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al context valencià Guia docent de l assignatura: Recursos, procediments i tècniques del pèriodisme cultural Professor: Jordi Sebastià

Más detalles

NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA

NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA 1 DADES GENERALS DE L ASSIGNATURA NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA CODI: 258009 ENSENYAMENT: PEDAGOGÍA CURS ACADÈMIC: 2007-2008 TIPUS D ASSIGNATURA: Obligatoria IMPARTICIÓ:

Más detalles

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

GUIA DOCENT CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR DE FOTOGRAFIA MÒDUL TEORIA FOTOGRÀFICA. CURS Segon HORES SETMANALS 4 CRÈDITS: --- 1.

GUIA DOCENT CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR DE FOTOGRAFIA MÒDUL TEORIA FOTOGRÀFICA. CURS Segon HORES SETMANALS 4 CRÈDITS: --- 1. GUIA DOCENT CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR DE FOTOGRAFIA MÒDUL TEORIA FOTOGRÀFICA CURS Segon HORES SETMANALS 4 CRÈDITS: --- 1. Dades del mòdul Departament: Projectes i teoria del disseny Idioma d impartició:

Más detalles

Año académico 2015-16. GUÍA DOCENTE NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO Grado en Turismo. Profesorado: Eva Martin Fuentes

Año académico 2015-16. GUÍA DOCENTE NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO Grado en Turismo. Profesorado: Eva Martin Fuentes Año académico 2015-16 GUÍA DOCENTE NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO Grado en Turismo Profesorado: Eva Martin Fuentes Información general de la asignatura Denominación Carácter NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO

Más detalles

Comunicació, Educació i Alfabetització Mediàtica

Comunicació, Educació i Alfabetització Mediàtica Comunicació, Educació i Alfabetització Mediàtica 2013/2014 Codi: 103125 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501933 Periodisme OT 0 0 Professor de contacte Nom: José Manuel Pérez Tornero Correu electrònic:

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS (CURS 29-21) Informe de seguimiento del Máster en Estudios Humanísticos y Sociales (Curso 29-21) Departament d Humanitats i Ciències de

Más detalles

Currículum. Ministerio de Economía y Competitividad. Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación. Nom: Data:

Currículum. Ministerio de Economía y Competitividad. Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación. Nom: Data: Ministerio de Economía y Competitividad. Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación Currículum Nom: Data: CRISTINA DE GISPERT BROSA 03/11/2015 - 1 - Número de registre: 03053 Data de

Más detalles

Año académico 2014-15. GUÍA DOCENTE PERITAGES Y VALORACIONES Grado en Arquitectura Técnica. Profesorado: Lluís Pueyo Sisó Javier Lujan Egea

Año académico 2014-15. GUÍA DOCENTE PERITAGES Y VALORACIONES Grado en Arquitectura Técnica. Profesorado: Lluís Pueyo Sisó Javier Lujan Egea Año académico 2014-15 GUÍA DOCENTE PERITAGES Y VALORACIONES Grado en Arquitectura Técnica Profesorado: Lluís Pueyo Sisó Javier Lujan Egea Información general de la asignatura Denominación Carácter Peritages

Más detalles

Año académico 2014-15. GUÍA DOCENTE GESTIÓN DE TURISMO RURAL Y DE MONTAÑA Grado en Turismo. Profesorado: Antoni Colom

Año académico 2014-15. GUÍA DOCENTE GESTIÓN DE TURISMO RURAL Y DE MONTAÑA Grado en Turismo. Profesorado: Antoni Colom Año académico 2014-15 GUÍA DOCENTE GESTIÓN DE TURISMO RURAL Y DE MONTAÑA Grado en Turismo Profesorado: Antoni Colom Información general de la asignatura Denominación Carácter GESTIÓN DE TURISMO RURAL Y

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2012-2013 MATÈRIA: Ensenyament i Aprenentatge de les Llengües I CODI: 100814 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de les llengües CURS: Primer CRÈDITS ECTS: 7 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA

MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA MÀSTER UNIVERSITARI EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA MÁSTER UNIVERSITARIO EN GESTIÓN ADMINISTRATIVA INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2011-2012 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2011-2012 Departament de Dret i Ciències

Más detalles

Comptabilitat de Costos

Comptabilitat de Costos Comptabilitat de Costos 2013/2014 Codi: 102374 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501572 Administració i Direcció d'empreses OB 2 2 2501573 Economia OT 4 0 Professor de contacte Nom: Pere Nicolás

Más detalles

Jornada d'innovació Docent UPC 2010

Jornada d'innovació Docent UPC 2010 Jornada d'innovació Docent UPC 2010 El Sistema de Garantia de la Qualitat a l aula: una eina imprescindible per a la millora de la docència Jordi Hernández Marco Coordinador del grup GIQUAL ETSEIB 11-Febrer-2010

Más detalles

EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral) Universitat de les Illes Balears Departament de Ciències de l Educació EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso 3º. Historia del Diseño del Producto

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso 3º. Historia del Diseño del Producto GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Disponibilidad, difusión y uso de los indicadores de inserción laboral de los graduados del Sistema Universitario Catalán

Disponibilidad, difusión y uso de los indicadores de inserción laboral de los graduados del Sistema Universitario Catalán www.aqu.cat Disponibilidad, difusión y uso de los indicadores de inserción laboral de los graduados del Sistema Universitario Catalán Martí Casadesús Director Valencia, 22 de septiembre de 2015 Índice

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 TALLER DE AUDIOVISUALES. Curs Curso. Medios audiovisuales

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 TALLER DE AUDIOVISUALES. Curs Curso. Medios audiovisuales GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

TITULACIÓN: CENTRO: CURSO ACADÉMICO: GUÍA DOCENTE

TITULACIÓN: CENTRO: CURSO ACADÉMICO: GUÍA DOCENTE TITULACIÓN: CENTRO: CURSO ACADÉMICO: 2010-2011 GUÍA DOCENTE 1. DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA NOMBRE: Biomecánica CÓDIGO: 10111001 CURSO ACADÉMICO: 2011-2012 TIPO: Obligatoria Créditos ECTS: 6 CURSO: 2º

Más detalles

Nom de l assignatura i (Codi) 1391 Estudi Diplomatura en Educació Social

Nom de l assignatura i (Codi) 1391 Estudi Diplomatura en Educació Social Nom de l assignatura i (Codi) 1391 Estudi Diplomatura en Educació Social Curs: 2006-2007 Tipus d assignatura: Optativa Durada: 2n Quadrimestre Nombre de crèdits (teòrics i pràctics): 4.5 (3T i 1.5P) Desdoblament

Más detalles

ANNEX 1. COMPETÈNCIES TRANSVERSALS SEGONS TUNING

ANNEX 1. COMPETÈNCIES TRANSVERSALS SEGONS TUNING ANNEX 1. COMPETÈNCIES TRANSVERSALS SEGONS TUNING Aquest annex proposa una descripció de competències transversals (genèriques) segons Tuning, així com els possibles nivells d adquisició de cadascuna de

Más detalles

GUIA DOCENT DE LA BIOTECNOLOGIA DE LA REPRODUCCIÓ ANIMAL ESTUDIS DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA

GUIA DOCENT DE LA BIOTECNOLOGIA DE LA REPRODUCCIÓ ANIMAL ESTUDIS DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA GUIA DOCENT DE LA BIOTECNOLOGIA DE LA REPRODUCCIÓ ANIMAL ESTUDIS DE BIOTECNOLOGIA UNIVERSITAT DE LLEIDA DADES INICIALS D IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: BIOTECNOLOGIA DE LA REPRODUCCION ANIMAL Nombre

Más detalles

TELEDETECCIÓN AÉREA Y ESPACIAL GRAU DE GEOGRAFIA I MEDI AMBIENT UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

TELEDETECCIÓN AÉREA Y ESPACIAL GRAU DE GEOGRAFIA I MEDI AMBIENT UNIVERSITAT DE VALÈNCIA TELEDETECCIÓN AÉREA Y ESPACIAL GRAU DE GEOGRAFIA I MEDI AMBIENT UNIVERSITAT DE VALÈNCIA 1.- FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l assignatura Coordinació 2.- RESUM Codi: 33806 Nom: Teledetección aérea y espacial

Más detalles

804029 - HCI-M - Human-Computer Interaction

804029 - HCI-M - Human-Computer Interaction Coordinating unit: 804 - CITM - Image Processing and Multimedia Technology Centre Teaching unit: 804 - CITM - Image Processing and Multimedia Technology Centre Academic year: Degree: 2015 BACHELOR'S DEGREE

Más detalles

Metodologia de la llengua i la literatura espanyoles

Metodologia de la llengua i la literatura espanyoles Metodologia de la llengua i la literatura espanyoles 2015/2016 Codi: 100599 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2500248 Llengua i literatura espanyoles FB 1 A 2501801 Estudis de Català i Espanyol

Más detalles

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals.

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals. UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Diplomatura de Mestre Llengua Estrangera CODI: 40030 ASSIGNATURA: Educació Física i la seva didàctica PROFESSOR/A: Pere Blanco i Felip

Más detalles

Nom de l assignatura : ECOENDOSCOPIA DIGESTIVA DIAGNÓSTICA Y TERAPÉUTICA

Nom de l assignatura : ECOENDOSCOPIA DIGESTIVA DIAGNÓSTICA Y TERAPÉUTICA Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : ECOENDOSCOPIA DIGESTIVA DIAGNÓSTICA Y TERAPÉUTICA Codi: 571901 Tipus : Obligatoria Impartició: Clases presenciales:

Más detalles

Titulació Tipus Curs Semestre. 2501935 Publicitat i Relacions Públiques OT 4 0

Titulació Tipus Curs Semestre. 2501935 Publicitat i Relacions Públiques OT 4 0 Recerca de Mercats i del Consumidor 2015/2016 Codi: 103150 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501935 Publicitat i Relacions Públiques OT 4 0 Professor de contacte Nom: Elaine Aparecida Lopes Da

Más detalles

FACTORS PSICOSOCIALS EN EL TREBALL

FACTORS PSICOSOCIALS EN EL TREBALL FACTORS PSICOSOCIALS La situació actual de les empreses, en evolució constant per la necessitat d adaptació als nous canvis, a les noves tecnologies, als mercats cada cop més competitius i globalitzats,

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 DISEÑO BÁSICO (PRODUCTO) Curs Curso. Fundamentos del diseño

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 DISEÑO BÁSICO (PRODUCTO) Curs Curso. Fundamentos del diseño GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignaturadatos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

ASIGNATURA: FUNDAMENTOS EN FISIOTERAPIA 1. Curso 2013-2014

ASIGNATURA: FUNDAMENTOS EN FISIOTERAPIA 1. Curso 2013-2014 ASIGNATURA: FUNDAMENTOS EN FISIOTERAPIA 1. Curso 2013-2014 Datos de la asignatura: Código 102709 FUNDAMENTOS EN FISIOTERAPIA 1 Materia FUNDAMENTOS DE FISIOTERAPIA Curso 2013-14,C1,S1 Idioma Créditos Créditos

Más detalles

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV

GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV Curs /Curso 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Titulació Pla Tipus Curs Semestre. 2500257 Graduat en Criminologia 805 Graduat en Criminologia OB 2 1

Titulació Pla Tipus Curs Semestre. 2500257 Graduat en Criminologia 805 Graduat en Criminologia OB 2 1 Dret penal general 2012/2013 Codi: 100459 Crèdits ECTS: 6 Titulació Pla Tipus Curs Semestre 2500257 Graduat en Criminologia 805 Graduat en Criminologia OB 2 1 Professor de contacte Nom: Maria Jose Rodriguez

Más detalles

Codi / Código Nom de l assignatura / Nombre de la asignatura Crèdits ECTS Créditos ECTS. Escuela de Arte y Superior de Diseño de Orihuela

Codi / Código Nom de l assignatura / Nombre de la asignatura Crèdits ECTS Créditos ECTS. Escuela de Arte y Superior de Diseño de Orihuela GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2013-2014 Codi / Código Nom de l assignatura / Nombre de la asignatura Crèdits ECTS Créditos ECTS PMMDM Sastrería caballero Curs

Más detalles

Assignatura: Fisiopatologia

Assignatura: Fisiopatologia Guia de l estudiant 2014-2015 Assignatura: Codi G102 Nom matèria Fisiologia Tipus matèria Formació bàsica Crèdits ECTS 15 Impartició Anual L assignatura s imparteix durant el primer i segon semestre Coordinadora

Más detalles