Serveis Generals i Coordinació Territorial PLA DE FUTUR DEL BARRI DEL BAIX GUINARDÓ

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Serveis Generals i Coordinació Territorial PLA DE FUTUR DEL BARRI DEL BAIX GUINARDÓ"

Transcripción

1 PLA DE FUTUR DEL BARRI DEL BAIX GUINARDÓ

2 A// PRESENTACIÓ DEL PROCÉS. DADES TÈCNICQUES 1. INTRODUCCIÓ DEL PROJECTE I OBJECTIUS Amb la mesura de govern Els barris de Barcelona de desembre de 2008, l Ajuntament va donar un pas més en el procés de descentralització administrativa i participativa de la ciutat, iniciat l any 1984, amb la divisió territorial de la ciutat en districtes. L any 2007, amb la mesura de govern la Barcelona dels barris, es van delimitar i denominar els barris de la ciutat. I finalment, l any 2009,s han modificat el Reglaments d organització i funcionament dels districtes i del les normes reguladores de la participació ciutadana per tal de regular un nou espai de participació: el Consell de Barri. L objectiu final d aquestes i d altres actuacions municipals és potenciar la proximitat en les accions municipals. El nou model de gestió territorial, implantat aquesta legislatura, aproxima les politiques municipals centrals als districtes i als barris amb la creació de les Direccions de territori i la figura del tècnic i tècnica de barri. Paral lelament, amb la constitució dels Consells de barri, s impulsa la proximitat participativa de l Ajuntament amb la ciutadania. La mesura Els barris de Barcelona consolida els barris com la unitat bàsica de convivència, de proximitat i de participació, per excel lència. Els elements que formen part essencial d aquesta unitat són els seus veïns i veïnes, que conviuen en un territori al voltant d uns serveis públics i privats, uns espais oberts, una xarxa d equipaments i activitats, i vertebrat mitjançant un teixit d entitats i associacions. Per tal d adaptar la intervenció municipal a la realitat de cada territori, cada barri ha elaborat un Pla de futur amb l objectiu de concretar les línies estratègiques de treball a deu anys vista, a partir de l anàlisi i la diagnosi de la realitat que s ha treballat en el si dels consells de barri i a les comissions de seguiment.

3 Aquest pla s ha fet comptant amb les opinions dels agents claus de la vida del barri : els veïns i les veïnes, les entitats i les associacions, i s ha aprofitat la feina feta en altres processos i taules sectorials de treball, als llocs on n hi ha. Per què elaborem els plans de futur? : per planificar millor com volem que siguin els nostres barris per conèixer de més a prop els desitjos i necessitats de la ciutadania envers el seu territori i dibuixar col lectivament el nostre barri per organitzar les actuacions a partir de les necessitats i de les demandes per compartir un projecte de barri entre tots per apostar per la proximitat envers la ciutadania En aquest procés, s ha creat al Baix Guinardó l oportunitat de disposar d un espai de debat i reflexió entre diferents agents (entitats, ciutadans, Administració i polítics), on posar en comú les diferents experiències i visions del barri. A la vegada, s ha volgut impulsar una dinàmica de treball conjunta entre entitats i veïns/nes que probablement fins ara no havien tingut l oportunitat de pensar plegats sobre les necessitats del seu barri. Tant de bo que aquest procés, engegat en aquest moment per una part del teixit associatiu i alguns ciutadans del Baix Guinardó, tingui continuïtat en el temps i es pugui fer extensiu a la resta d entitats del barri.

4 2. COM S HI HA PARTICIPAT? L espai on s ha elaborat el Pla de futur ha estat la Comissió de Seguiment del Consell de Barri, amb un total de cinc sessions i amb el contingut següent: - 1ª Sessió (8 d abril de 2010): reunió de consellers/res, vicepresidents/es i tècnics/ques de barri per presentar i treballar el procediment dels plans de futur dels barris del districte. - 2ª Sessió (26 d abril de 2010): en aquesta sessió es constitueix la Comissió de Seguiment, es fa la validació de l aproximació al territori/diagnosi enviada prèviament als components de la Comissió i es presenta el document amb la descripció de com serà el procés de redacció del Pla de futur. - 3ª Sessió (21 de juny de 2010): es treballen els eixos Serveis a les persones i equipaments i Associacionisme i participació. - 4ª Sessió (14 d octubre de 2010): es treballen els eixos Espai públic, urbanisme, mobilitat i habitatge, Comerç, ocupació, empreses i mercats i Convivència, prevenció i seguretat. - 5ª Sessió (18/10/2010): reunió d una part dels membres de la Comissió. Es prepara la presentació del document al Consell de Barri. Alguns membres de la Comissió de Seguiment també han utilitzat el correu electrònic com a eina de comunicació entre sessions, amb l objectiu d aportar propostes als temes treballats en el marc de la Comissió.

5 La metodologia La metodologia emprada per a l elaboració del Pla de futur del barri ha estat seguint el criteri que és la Comissió de Seguiment la que ha de decidir quines són les principals línies del Pla de futur. Ha estat per tant una metodologia adreçada a facilitar el debat inicial per arribar finalment a un consens. El format s ha concretat en la dinàmica de les sessions de treball en forma de tallers, amb el suport de la Fundació Segle XXI que s ha encarregat de dinamitzar-les. El procés per elaborar d una manera consensuada les línies estratègiques del Pla de futur ha estat el següent: En primer lloc, s ha validat el document d Aproximació al territori /diagnosi que la tècnica de barri ha elaborat prèviament, i que ha servit de punt de partida del Pla de futur. La documentació utilitzada per a l elaboració de l Aproximació al territori ha estat: - Pla d actuació municipal Pla d actuació del barri Llistat d equipaments i serveis del barri - Guia d entitats del Districte Horta-Guinardó - Dades rellevants de la gestió dels serveis prestats al territori i projectes actuals i projectes previstos - Altres dades socioeconòmiques i demogràfiques del barri Les aportacions orals a partir de converses amb entitats i amb veïns/veïnes del Baix Guinardó, també han estat una font important. El document d Aproximació al territori/diagnosi ha estat debatut a la primera sessió de la Comissió de Seguiment, on els participats han fet aportacions i esmenes que han quedat incorporades al document definitiu.

6 Posteriorment el debat s ha centrat en cinc eixos de treball, a partir de la foto del barri, un document on s ha recollit la realitat del Baix Guinardó pel que fa a cada un dels eixos temàtics i s han definit els punts forts/potencialitats i els punts febles/aspectes de millora del barri. Els eixos són els següents: - Serveis a les persones i equipaments - Espai públic, urbanisme, mobilitat i habitatge - Comerç, mercats,ocupació i empreses - Convivència, prevenció i seguretat - Associacionisme i participació Finalment, s han consensuat quines són les línies estratègiques de cada eix temàtic.

7 3. QUI HI HA PARTICIPAT? Les persones que han participat en l elaboració del Pla de futur són les que composen la Comissió de Seguiment del Consell de Barri, segons estableixen les Normes reguladores de la participació ciutadana. Aquesta comissió és l encarregada de fer el seguiment dels temes plantejats al Consell de Barri i l òrgan representatiu d aquest. La seva composició, per tal de garantir-ne la representativitat, és la següent: entitats del barri inscrites al Registre d Entitats, ciutadania individual inscrita al Registre Ciutadà, equips tècnics de districte i grups polítics de districte. La recomanació de la proporció dels membres que la componen és de 40% representants del teixit associatiu del barri, 40% representants polítics i representants dels equips tècnics i 20% representants de la ciutadania. En el cas del Baix Guinardó es va convidar a totes les entitats del barri a participar a la Comissió, i també als ciutadans a títol individual que al Consell de Barri van manifestar el seu desig d estar informats del procés. Les característiques associatives del barri han derivat en una Comissió de Seguiment on l Associació de Veïns i Veïnes del Baix Guinardó té un paper primordial, conjuntament amb la gent gran, que associats o no, fan la seva vida social al voltant del Casal de Gent Gran. Hi ha participat també un nombre important de ciutadans a títol individual.

8 Hi han participat 30 persones: 17 representants del teixit associatiu, 5 representants de la ciutadania a títol individual i 8 representants polítics i dels equips tècnics del Districte.

9 4. CALENDARI REUNIONS: DISTRICTE HORTA-GUINARDÓ BAIX GUINARDÓ COMISSIONS DE SEGUIMENT CONSELLS DE BARRI LLOC: Seu del Districte d Horta- Guinardó 18/01/2010: Constitució del Consell de Barri LLOC: Seu del Districte d Horta- Guinardó 8/04/2010: reunió consellers i vicepresidents i tècnics del districte LLOC: Seu del Districte d Horta- Guinardó 26/04/2010: constitució de la Comissió de Seguiment i validació de l Aproximació al territori/diagnosi LLOC: Seu del Districte d Horta- Guinardó 21/06/2010: es treballen els eixos Serveis a les persones i equipaments i Associacionisme i participació LLOC: Seu del Districte d Horta- Guinardó LLOC: Seu del Districte d Horta- Guinardó 14/10//2010 es treballen els eixos Espai públic: urbanisme, mobilitat, transports i habitatge ; Comerç, ocupació, empreses i mercats i Convivència, prevenció, seguretat 18/10/2010, reunió d una part dels membres de la Comissió. Es prepara la presentació del document al Consell de Barri. LLOC: Seu del Districte d Horta- Guinardó 22/11/2010: es presenta el Pla de futur al Consell de Barri.

10 B// Resultats del procés de deliberació i consulta 5. Document d Aproximació al territori/diagnosi validat 5.1 La foto del barri La foto del barri ha estat, juntament amb l Aproximació al territori/diagnosi realitzada pels tècnics, i validada en Comissió de Seguiment, el punt de partida per a l elaboració del Pla de futur. Aquesta foto del Baix Guinardó presenta d una manera objectiva la realitat actual i futura del barri. S hi ha recollit la informació següent: - De què disposa el barri: recull, per a cada un dels eixos, allò que descriu la realitat del barri pel que fa a equipaments, serveis, espai públic, urbanisme, mobilitat, comerç, transport... S hi ha incorporat equipaments i serveis que, si bé no estan ubicats territorialment al barri, donen servei i atenció als seus habitants, i també aquells equipaments i serveis que situats al Baix Guinardó, n ofereixen a tot el districte. - Actuacions en marxa i actuacions previstes: aquelles actuacions de l Administració que s estan duent a terme o que està previst fer-ho. - Demandes procedents d altres processos participatius: aquells elements de millora que d una manera o altra han estat exposats en altres espais de comunicació entre el barri i l Administració. A partir d aquí es pot dir que el Baix Guinardó és un barri heterogeni, amb una configuració dels seus habitatges i de l espai públic molt similar a la de l Eixample en bona part del seu territori. Un dels elements urbans més característics del barri és el Parc de les Aigües -actualment en procés de reurbanització- on també es troba la Casa de les Altures, actual Seu del Districte. Un altre espai que fa temps es va recuperar per al barri, és el que havia ocupat la caserna militar de Girona, en un emplaçament també singular com són els Jardins Prínceps de Girona, on s ubiquen actualment diversos equipaments públics -Arxiu Municipal, Serveis Tècnics, EAIA, OAC i properament hi haurà els Serveis Socials d Atenció Primària-.

11 El Baix Guinardó es considera un dels punts neuràlgics del Districte d Horta-Guinardó, ja que dintre del seu territori es concentren bona part dels serveis i equips que ofereixen serveis a tot el districte. En general, és un barri amb una bona xarxa d equipaments públics, propers i accessibles. Destaquen la qualitat del Casal de Gent Gran i de la Biblioteca Mercè Rodoreda. Són més escasses les possibilitats de la gent jove per trobar-hi equipaments on fer-hi activitats esportives, culturals o de lleure. Iniciatives com l obertura dels patis escolars, dintre del programa Temps de barri, pal lien parcialment aquesta manca d oferta adreçada als infants i als joves del barri. Les actuacions previstes en un futur més o menys proper, com són l escola bressol o la pista poliesportiva a l espai Prínceps de Girona, contribuirà a completar la bona xarxa d equipaments públics al barri. El Baix Guinardó està ben comunicat pel que fa al de transport públic amb altres barris de Barcelona per mitjà del metro, bus i grans vies que faciliten el trànsit. En general és un barri tranquil, on la convivència, la seguretat i el civisme no presenta problemàtiques destacables. Amb un comerç de proximitat abundant i divers, distribuït per bona part del seu territori. L enderrocament del viaducte i la reurbanització de la Ronda del Guinardó, ha suposat darrerament una transformació important del seu espai públic, ja que ha trencant barreres urbanístiques, i també ha facilitat la comunicació entre el veïnat.

12 1. Serveis a les persones i equipaments Serveis Generals i Coordinació Territorial Foto del barri: 1. Serveis a les persones i equipaments De què disposa el barri? Actuacions en marxa Actuacions previstes ACCÉS A LA CULTURA - Biblioteca Municipal Mercè Rodoreda - Arxiu Municipal Horta-Guinardó(*) - Espai Jove Boca Nord(**) (futur) Demandes procedents d altres processos participatius / necessitats ACCIÓ SOCIAL - Centre Serveis Socials Guinardó (**) - Equip Atenció Infància i Adolescència (EAIA)(*) - Punt d informació i atenció a les dones (PIAD)(**) -Projecte Interxarxes d atenció social a la Infància i l Adolescència(*) -Nou Centre Serveis Socials al c/lepant (*) ATENCIÓ CIUTADANA -Oficina d Atenció Ciutadana (OA)(*) -5 punts wi-fi FOMENT DE L ESPORT - 4 espais esportius urbans: petanques, frontó, taula ping-pong - Noves pistes bitlles als Jardins Príncep de Girona - Pista poliesportiva a l espai IES Prínceps de Girona -Equipament esportiu públic (*) Serveis de Districte i/o compartits amb altres barris (**) Serveis situats fora dels límits del barri

13 1. Serveis a les persones i equipaments Serveis Generals i Coordinació Territorial De què disposa el barri? Actuacions en marxa Actuacions previstes ATENCIÓ SANITARIA - CAP Sardenya - CAP Sanllehy (**) - CUAP urgències Atenció Primària (Dos de Maig)(**) - Centres Salut Mental Infantil i adults (**) - 3 Centres Atenció drogodependències (**) - Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP)(*) (futur) Demandes procedents d altres processos participatius / necessitats EDUCACIÓ - 2 CEIP públics - 2 IES - 3 Centres concertats - EBM Montserrat (**) - 1 Escola d adults(*) - Equip d Atenció Psicopedagògica (EAP)(*) - Recursos educatius (CRP, Normalització L.)(*) - Escola bressol a l espai Prínceps de Girona (*) - Centres d educació especialitzada (*) Serveis de Districte i/o compartits amb altres barris (**) Serveis situats fora dels límits del barri

14 1. Serveis a les persones i equipaments Serveis Generals i Coordinació Territorial De què disposa el barri? Actuacions en marxa Actuacions previstes (futur) Demandes procedents d altres processos participatius / necessitats PROMOCIÓ SOCIAL I ASSOCIATIVA - Casal Gent Gran - Centre Cívic Guinardó(**) - Casal Infantil Guinardó(**) RESIDENCIES I RECURSOS PER A LA GENT GRAN - Residències gent gran Guinardó - Centre de Curta Estada. Programa a Respir(**) -Centre Cívic multifuncional o Casal de barri, amb un espai especial per a joves i activitats pels adults - Ludoteca EQUIPS NETEJA -Parc Auxiliar dte. 7 - Punt Verd de Barri Guinardó (**) (*) Serveis de Districte i/o compartits amb altres barris (**) Serveis situats fora dels límits del barri

15 2. Espai públic, urbanisme, mobilitat, habitatge Serveis Generals i Coordinació Territorial Foto del barri: 2. Espai públic, urbanisme, mobilitat, habitatge De què disposa el barri? Actuacions en marxa Actuacions previstes (futur) Demandes procedents d altres processos participatius / necessitats HABITATGES DE PROMOCIÓ SOCIAL - Habitatges amb serveis per a la gent gran - Habitatges de lloguer per a joves - Nova urbanització de la Ronda del Guinardó. ESPAIS VERDS - Parc de les Aigües - Jardins Príncep Girona MOBILITAT - Accés metro (L4) - 12 busos de ciutat - Bus barri: estacions bicing - Àrea verda - Aparcament soterrat municipal: c/ Marina - Remodelació del Parc de les Aigües - Reurbanització dels Jardins del Príncep de Girona: projecte Àrea de Medi Ambient. - Aparcament carrer Thous, dins la segona fase obres reurbanització de la Ronda Guinardó. - Modificació recorregut bus de barri 114

16 3. Comerç ocupació, empreses i mercats Serveis Generals i Coordinació Territorial Foto del barri: 3. Comerç ocupació, empreses i mercats De què disposa el barri? Actuacions en marxa Actuacions previstes (futur) Demandes procedents d altres processos participatius / necessitats - Comerç de proximitat abundant i divers - Estudi de l activitat comercial al districte (*) - Barcelona Activa (*) (*) Serveis de Districte i/o compartits amb altres barris

17 4. Convivència, prevenció, seguretat Serveis Generals i Coordinació Territorial Foto del barri: 4. Convivència, prevenció, seguretat De què disposa el barri? Actuacions en marxa Actuacions previstes (futur) Demandes procedents d altres processos participatius / necessitats -Mossos d Esquadra ABP Horta- Guinardó (*) -Llengua, interculturalitat i cohesió social (LIC) (*) -Policia Comunitària dels Mossos d Esquadra -Guàrdia Urbana de proximitat -Programa Temps de barri: patis oberts a. CEIP Mas Casanovas. CEIP Jovellanos -Servei de Gestió de Conflictes a l espai públic (*) -Programa Nous Veïns i Veïnes (*) (*) Serveis de Districte i/o compartits amb altres barris

18 5. Associacionisme i participació Serveis Generals i Coordinació Territorial Foto del barri: 5. Associacionisme i participació De què disposa el barri? Actuacions en marxa Actuacions previstes (futur) Demandes procedents d altres processos participatius / necessitats -36 entitats al barri -Actualització fitxer d entitats -Consell de Barri -Comissió de Seguiment del Consell de Barri -Elaboració del Pla de futur del Baix Guinardó -Festa Major del Baix Guinardó

19 5.2 Resultats de la validació en forma de : Aspectes de millora/punts febles i potencialitats/punts forts del barri per cadascun dels eixos temàtics. En referència als serveis i als equipaments, al Baix Guinardó es troben concentrats una bona part dels equipaments i equips que ofereixen serveis a tot el districte. Destaquen el dinamisme del Casal de gent gran i l oportunitat cultural que suposa la Biblioteca Mercè Rodoreda. El Casal també acull una de les Aules d Extensió Universitària, adscrites a la UAB. La valoració del veïnat d aquests dos equipaments és molt alta, al igual que es valora molt positivament la qualitat de l atenció sanitària de l EAP Sardenya. Pel que fa als equipaments perquè la gent jove tingui el seu espai, existeix la idea generalitzada que el jovent ha de sortir del barri per buscar activitats culturals o de lleure, per la manca d oferta al Baix Guinardó. L obertura dels patis escolars, als dos CEIP del barri, durant els caps de setmana i vacances escolars, ha pal liat en certa manera aquesta mancança. En un futur més o menys proper, nous espais completaran el mapa d equipaments del Baix Guinardó: la nova construcció del Centre de Serveis Socials al carrer Lepant, i la construcció de l Escola Bressol a l espai Prínceps de Girona. Pel que fa a l espai públic, el Baix Guinardó ha tingut recentment una forta transformació amb l enderrocament del viaducte i la reurbanització de la Ronda del Guinardó. L adequació de les dues zones verdes del barri Parc de les Aigües i Jardins dels Prínceps de Girona- contribueixen a augmentar la qualitat de l espai públic del barri. Les zones que actualment es considera que s han de millorar són els passatges situats per sota de la Roda i el tram per sobre la Ronda comprés entre els carrers Thous i Cartagena. L execució del projecte previst de remodelació dels Jardins dels Prínceps de Girona també es reclama com a necessari. El Baix Guinardó està ben comunicat amb la resta de la ciutat, l orografia del barri dificulta però els desplaçaments interns a la gent gran. En aquest sentit hi ha demandes del veïnat de millorar la mobilitat amb el bus de barri.

20 Pel que fa al comerç, el Baix Guinardó té una gran diversitat de comerços de proximitat. Hi ha una part del veïnat que en algun moment han reclamat la presència al barri d un gran supermercat, punt en ocasions controvertit atès que pot afectar la supervivència del comerç més pròxim. Un dels punts febles de la xarxa de comerciants és que al barri no hi ha cap associació que els representi. La convivència i la seguretat al barri no presenta problemàtiques destacables. En ocasions els/les veïns/veïnes desitjarien més cohesió veïnal i més sentiment de pertinença al barri. La vida associativa del barri necessita millorar alguns aspecte. Bona part de les entitats amb seu al Baix Guinardó són entitats de ciutat que participen poc de les activitats del barri. Hi ha però associacions com l Associació de veïns i veïnes, amb una forta consolidació, i d altres com la gent gran, amb una àmplia capacitat per aglutinar persones i plantejar activitats. Aquestes dues associacions, amb la incorporació recent d alguna altra entitat, estan actuant com a interlocutors gairebé únics davant les institucions. Seria interessant la coordinació i la creació de xarxes entre entitats, i en aquest sentit, la Comissió de seguiment del Consell de Barri, com a espai de debat i reflexió, pot ser una oportunitat.

21 EIX TEMÀTIC: SERVEIS A LES PERSONES I EQUIPAMENTS PUNTS FORTS/POTENCIALITATS - Al Baix Guinardó es concentren bona part dels equipaments i equips que ofereixen serveis a tot el districte: Seu del Districte, OAC, Arxiu Municipal, EAIA, EAP..., En aquest sentit, podem considerar aquest barri com un punt neuràlgic del Districte. - Barri amb molt bona qualitat dels equipaments i activitats per a la gent gran. Destaca la qualitat i el dinamisme del Casal de Gent Gran. - Els veïns i les veïnes del barri valoren molt positivament la Biblioteca Mercè Rodoreda. - El Baix Guinardó participa del projecte Patis oberts, mantenint durant els caps de setmana el patis de les escoles públiques oberts per activitats de nens, joves i famílies. - També es valora molt positivament la qualitat de l atenció sanitària de l EAP Sardenya. PUNTS FEBLES/ASPECTES DE MILLORA - Bona part del veïnat del Baix Guinardó, i sobretot la gent jove, a l hora de buscar activitats culturals o de lleure, tenen la tendència a desplaçar-se cap a altres barris de la ciutat. El Centre Cívic, ubicat al Guinardó, és utilitzat pel veïnat que viu a la franja del barri més propera al Guinardó. - Les activitats educatives en el temps de lleure per a infants i adolescents són insuficients, i les que es fan al barri del Guinardó no sempre arriben al col lectiu juvenil del Baix Guinardó. - Els Serveis Socials d Atenció Primària han estat fins ara ubicats al barri del Guinardó, on no sempre ha estat fàcil l accessibilitat per a la gent gran i/o amb problemes de mobilitat. La nova construcció d un centre de serveis socials al carrer Lepant, preveu una millora important en la qualitat d atenció a les persones que necessitin aquests serveis. - L atenció especialitzada està situada fora del barri (Hospital de Sant Pau, CUAP de l Hospital Dos de Maig, CAP Pere Claret,...) amb la problemàtica que comporta els desplaçaments i la mobilitat, sobre tot per a la gent gran.

22 EIX TEMÀTIC: ESPAI PÚBLIC: URBANISME, MOBILITAT, TRANSPORTS I HABITATGE PUNTS FORTS/POTENCIALITATS - L enderrocament del viaducte i la reurbanització de la Ronda del Guinardó preveu un futur de més integració de tot el territori. - L obertura i adequació de les dues zones verdes del barri (Parc de les Aigües, Jardins dels Prínceps de Girona), han augmentat la qualitat de l espai públic del barri. - En conjunt, al barri hi ha força transport públic i grans vies que faciliten la comunicació, especialment, amb altres barris i/o ciutat. PUNTS FEBLES/ASPECTES DE MILLORA - Durant els últims anys, el Baix Guinardó ha estat territorialment dividit pel viaducte. - Actualment (2010), ens trobem en una època complexa quant a la mobilitat a causa de la gran quantitat d obres a l espai públic. - L orografia del barri condiciona aspectes importants de la vida dels seus habitants. La mobilitat interna del barri no sempre dóna resposta a les necessitats de la gent. - Barri amb poc espai públic que faciliti la cohesió veïnal. La gent tendeix a desplaçar-se cap a altres zones de la ciutat a l hora de buscar serveis o espais lúdics. Hi ha zones del barri que caldria tenir en compte amb vista a intervencions futures: tram per sobre de la Ronda del Guinardó entre els carrers Thous i Cartagena (carrers Castillejos, Josep Ciurana, Niça i Pere Costa), i també els passatges situats per sota de la Ronda (passatge Lligalbé i Sant Pere).

23 EIX TEMÀTIC: COMERÇ, OCUPACIÓ, EMPRESES I MERCATS PUNTS FORTS/POTENCIALITATS PUNTS FEBLES/ASPECTES DE MILLORA - Comerç de proximitat abundant i divers, distribuït per bona part del territori. - No hi ha cap associació que representi el comerç del barri.

24 EIX TEMÀTIC: CONVIVÈNCIA, PREVENCIÓ I SEGURETAT PUNTS FORTS/POTENCIALITATS PUNTS FEBLES/ASPECTES DE MILLORA - El Baix Guinardó considerat punt neuràlgic del districte. - La convivència, la seguretat i el civisme no presenten problemàtiques destacables. - El barri ha estat durant els últims anys territorialment dividit. El viaducte ha estat una barrera urbanística que ha donat lloc a barreres comunicatives entre les dues zones del barri. - Barri poc cohesionat a nivell veïnal. - L obertura de les zones verdes del barri (Parc de les Aigües i Jardins Prínceps de Girona) han motivat el veïnat a gaudir de l espai públic.

25 EIX TEMÀTIC: ASSOCIACIONISME I PARTICIPACIÓ PUNTS FORTS/POTENCIALITATS PUNTS FEBLES/ASPECTES DE MILLORA - Al Baix Guinardó hi ha un nombre important d entitats i associacions, algunes amb projecció de ciutat. - L Associació de veïns i veïnes és una entitat consolidada i amb una forta implicació al barri. - Altres entitats, amb alta participació de la gent gran, també tenen una àmplia capacitat per aglutinar gent o plantejar activitats. - Els actes i les festes que s organitzen des de l Associació de veïns i veïnes, tenen molt bona acceptació per la gent del barri. - El moviment associatiu al Baix Guinardó és abundant però no sempre actiu dintre del barri. L Associació de veïns i veïnes i la gent gran, amb la incorporació recent d alguna altra entitat, estan actuant com a interlocutors gairebé únics davant les institucions. - Bona part de les entitats del barri representen interessos molt concrets i particulars, desvinculats de la realitat del barri. - Les inquietuds dels joves estan poc representades entre el teixit associatiu. - Entre la gent del Baix Guinardó hi ha poc sentiment de pertinença al barri.

26 5.3 Línies estratègiques del Pla de Futur segons eixos de treball A l hora d establir les línies estratègiques d intervenció, al Baix Guinardó s ha tingut molt present les potencialitats que com a barri té i aquells aspectes que caldria millorar, amb l objectiu de donar resposta a les necessitats del veïnat: Serveis a les persones i equipaments Quant als serveis i als equipaments, si bé és un barri amb una bona xarxa d equipaments públics, s hi detecten mancances quan la gent més jove busca activitats culturals i de lleure. Un casal de barri, amb activitats i oferta cultural per a joves i adults, i algun equipament esportiu, també són reivindicacions del veïnat. Urbanisme, habitatge, espai públic i mobilitat Reconeguda per part dels veïns i veïnes la transformació que ha suposat per al barri l enderrocament del viaducte, es demanen amb vistes a futures intervencions que es tinguin en compte aquelles zones del barri que es troben més deteriorades: passatges (Lligalbé, Sant Pere i Boné) i el tram per sobre la Ronda del Guinardó (carrers Castillejos, Niça, Josep Ciurana i Pere Costa). Vetllar per la cura i el manteniment de l espai públic, millorar el servei de neteja i el manteniment de les zones enjardinades, adaptar l espai als col lectius que necessiten una atenció especial i replantejar-se el recorregut del bus de barri, completarien les peticions veïnals que configuren les línies estratègiques del Pla de futur. Comerç, ocupació, empreses i mercats En general es planteja dinamitzar el comerç existent al barri, facilitant i donant suport a les iniciatives adreçades a l associacionisme.

27 Convivència, prevenció i seguretat A partir de considerar el barri com un espai poc cohesionat en l aspecte veïnal, es plantegen a la Comissió de Seguiment línies estratègiques per crear espais de trobada veïnal, i també treballar per aconseguir més motivació i interès dels veïns i les veïnes en aquells aspectes de convivència que afectin el barri. Associacionisme i participació Es considera necessari potenciar la implicació de les associacions a les activitats de barri i la creació de xarxes entre entitats afins, i dirigir aquestes activitats a fomentar el sentiment d identitat com a barri, amb el que això suposa d implicació de la gent en la vida veïnal. La creació d un espai on les entitats tinguin un lloc físic de trobada també es considera que facilitaria la seva implicació al barri.

28 EIX TEMÀTIC: SERVEIS A LES PERSONES I EQUIPAMENTS LÍNIES ESTRATÈGIQUES: ACCIONS - Potenciar al Baix Guinardó els equipaments socials, culturals i lúdics adreçats especialment als nens, joves i gent de mitjana edat - Crear un centre cívic multifuncional o casal de barri, amb un espai i activitats específiques per a la gent jove del barri, i pensat també per fer hi altres activitats adreçades als adults (tipus tallers de fotografia, ball, etc.). - Construir o habilitar un espai per a una ludoteca. - Adaptar el barri als col lectius que mereixen una atenció especial. Hi manquen centres d educació especial. - Crear d algun centre o escola per atendre nens amb discapacitat, que necessitin atenció especialitzada. - Fomentar l esport - Construir un equipament esportiu de titularitat pública.

29 EIX TEMÀTIC: ESPAI PÚBLIC: URBANISME, MOBILITAT, TRANSPORTS I HABITATGE LÍNIES ESTRATÈGIQUES: ACCIONS - Arranjament i millora de l espai públic. Amb vista a futures intervencions urbanístiques prioritzar les zones del barri que es consideren més deteriorades. - Tenir especialment present les zones del barri més deteriorades urbanísticament, com són la zona entre els carrers Thous i Cartagena (Castillejos, Niça, Josep Ciurana i Pere Costa), i la zona dels passatges per sota la Ronda (passatges Lligalbé i Sant Pere i Boné), on caldria reurbanitzar i ordenar l aparcament. - Es podria pensar a habilitar com a espai públic algunes zones d aquests passatges que semblen abandonades. - Millorar l enllumenat del carrer Alcalde de Móstoles. - Vetllar per la cura i el manteniment de l espai públic. - Instal lar alguns sortidors d aigua/fons en zones concretes del barri. Per exemple a la nova rotonda de sortida del túnel de la Rovira. - Mantenir algun element significatiu que recordi l antiga estructura del viaducte.

30 EIX TEMÀTIC: ESPAI PÚBLIC: URBANISME, MOBILITAT, TRANSPORTS I HABITATGE LÍNIES ESTRATÈGIQUES: ACCIONS - Millorar el servei de neteja a tot el barri i el manteniment de les zones enjardinades. - Pel que fa la mobilitat del Baix Guinardó, caldria un replantejament de la mobilitat interna del barri, que faciliti l apropament del veïnat als serveis més allunyats (salut, educatius, socials...). - Adaptar l espai públic per als col lectius que necessiten una atenció especial. - Fer seguiment del contracte de neteja. Tenir especial cura dels parterres, on la brutícia s acumula. Posar-hi més papereres. - Fer el seguiment de les zones enjardinades, especialment l arbrat i l impacte que els arbres poden tenir sobre la seguretat dels vianants, pel que fa a l amplada dels escocells i les arrels sobre el paviment. - Allargar el recorregut del bus de barri 114, fer-lo passar pels carrers Cartagena Niça Castillejos. - Afegir bancs i cadires als carrers de pujada per facilitar l accessibilitat i la mobilitat de la gent gran. - Adaptar els semàfors per a les persones amb disminució sensorial (invidents).

31 EIX TEMÀTIC: COMERÇ, OCUPACIÓ, EMPRESES I MERCATS LÍNIES ESTRATÈGIQUES: ACCIONS - En general caldria dinamitzar el barri i els seus comerços. - Plantejar activitats per promoure el petit comerç i motivar l associacionisme dintre del col lectiu de comerciants. - Facilitar els tràmits fins on tingui competència el Districte, davant l obertura de nous comerços. - Donar suport les iniciatives adreçades a l associacionisme dels comerciants. - Hi ha zones del barri on no hi ha gaire activitat comercial. El veïnat les identifiquen com zones mortes quan a l activitat comercial: carrers Alcalde de Móstoles, Padilla-Cartagena-Ronda Guinardó. - Cal ajudar la dinamització comercial de les zones menys dinàmiques pel que fa al comerç. En general, una millora de l espai públic ajuda a potenciar la zona i a incentivar els hàbits de compra. En concret, al carrer Alcalde de Móstoles, una millora de l enllumenat hi pot ajudar en aquest sentit.

32 EIX TEMÀTIC: CONVIVÈNCIA, PREVENCIÓ I SEGURETAT LÍNIES ESTRATÈGIQUES: ACCIONS - Enderrocament del viaducte a la Ronda del Guinardó, com a oportunitat per fomentar la integració de tot el territori i millorar la cohesió del barri. - Fomentar accions cíviques. - Més prevenció i vigilància de la Guàrdia Urbana. - Atès que es considera que el barri és dispers i que hi ha algunes dificultats per generar espais de trobada veïnal, caldria trobar elements que facilitin aquesta trobada, i també treballar per aconseguir més motivació i interès dels veïns i veïnes en aquells aspectes de convivència que afectin el barri. - Fer el seguiment de la problemàtica dels excrements dels gossos, reforçat amb alguna campanya, amb l objectiu de fer més conscient la gent, i trobar solucions adequades a la realitat de cada zona del barri. En aquest sentit és important mantenir net l espai públic. - En concret es considera necessari posar èmfasi en el fet que la Guàrdia Urbana vigili el quadrat que hi ha per sobre del túnel de la Rovira i el passadís subterrani dels jardins d Hiroshima. - Prevenir les relliscades i les caigudes de les persones a l espai públic. - Per evitar les caigudes de les persones al carrer, s hauria de tenir cura de l estat de l espai públic, sobretot en indrets i voreres amb forts pendents.

33 EIX TEMÀTIC: ASSOCIACIONISME I PARTICIPACIÓ LÍNIES ESTRATÈGIQUES: ACCIONS - Potenciar l associacionisme i la participació al barri. - Coordinar i crear xarxes entre entitats afins. - Promoure les entitats i tenir-ne especial cura d aquelles que fan activitats per a la infància i l adolescència. - Amb l objectiu de potenciar les associacions i fomentar-ne la participació al barri, caldria crear espais físics de trobada al Baix Guinardó, tipus ateneu, centre cívic multifuncional, o casal de barri. - Treballar la relació entre les diferents entitats que hi ha al barri, amb l objectiu d aconseguir la creació de xarxes. Seria molt interessant la creació d una coordinadora d entitats i, alhora tenir també molt present la xarxa de comerciants i la gent jove. - Millorar la informació de les activitats que fan les diferents entitats. - Participació més activa dels associats a les juntes directives de les entitats i en concret a la de l Associació de veïns i veïnes. - Fer activitats per dotar el Baix Guinardó de més identitat com a barri. En aquest sentit es podria aprofitar el Parc de les Aigües amb l objectiu d implicar la gent en la vida veïnal.

34 C// Conclusions- document resum idees principals: El procés per elaborar el Pla de futur ha estat un procés de certa complexitat. Elaborar línies estratègiques generals a partir de necessitats concretes i precises és un exercici d abstracció important però necessari, per poder crear un marc que sigui punt de partida per arribar a propostes concretes que serveixin per resoldre o millorar la situació actual i futura del barri. Ja se n han fet algunes que s han recollit, com un avançament de possibles solucions. Al Baix Guinardó s ha evidenciat la implicació d algunes entitats del barri, el dinamisme de la gent gran i la voluntat d alguns veïns i veïnes que a títol individual, han apostat per formar part d una comissió de gent disposada a pensar i reflexionar sobre el barri on viuen. El consens no ha estat difícil, ha existit una coincidència de fons en allò que necessita el barri, encara que les activitats de les entitats estiguin orientades a objectius diferenciats i els ciutadans a títol individual visquin realitats diferents. Les aportacions han estat diverses però coincidents en allò que és comú: urbanisme, equipaments, mobilitat, convivència... No es plantegen canvis estructurals sinó una millora d allò que, malgrat les gran transformacions recents del barri, encara continuen essent deficitàries: adequació urbanística d alguns carrers del barri, la millora del transport intern per facilitar la mobilitat dels veïns i veïnes, sobretot dels més gran, equipaments perquè la gent jove no hagi de desplaçar-se a altres barris de la ciutat, un espai on les entitats tinguin un lloc de trobada... En aquesta línia, es vol potenciar un barri pacífic, que prioritzi i s adapti a les necessitats de la gent que hi viu. A la Comissió de seguiment del Consell de Barri es va compartir el valor que es dóna a la convivència i la relació, i per això es demanen intervencions i millores per crear espais que ho facin possible, com podria ser un casal de barri, tot i ser conscients que l enderrocament del viaducte, la reurbanització de la ronda del Guinardó i del Parc de les Aigües, ajudarà molt en aquest sentit.

35 La feina feta durant les sessions de treball per elaborar la proposta del Pla de futur ha permès no tan sols plantejar i consensuar els aspectes que hi són reflectits, sinó que ha estat també una oportunitat per fer un treball en comú amb visió global de barri, on cada participant ha aportant aquells elements que coneixen amb més profunditat per l activitat i les vivències que li són pròpies. S ha consolidat un nou espai de participació que inclou entitats, ciutadans, polítics i tècnics del districte i s ha iniciat un treball conjunt de construcció de barri que ha de continuar en els propers consells i comissions de seguiment i que ajudarà, entre d altres, a prioritzar les intervencions del proper Pla d actuació del districte.

36 D// Annexos: Persones que han participat en l elaboració del Pla de Futur: - Joan Vallvé Conseller Baix Guinardó ICV-EUiA - Maria Rodríguez Vicepresidenta Consell de Barri i presidenta de l AVV - Jordi Fornés Conseller ICV-EUiA - Enric Rius Conseller ERC - Joan Ferrús Conseller PSC - Fernando Carretero Conseller PPC - Susanna Porcar Consellera CiU - Luís F. Garcia Conseller PSC - Josep Andrés AVV Baix Guinardó - Francesc Serrano AVV Baix Guinardó - Pere Josep Guzmán Casal Gent Gran Baix Guinardó - Santiago Pi Matas Casal Gent Gran Baix Guinardó - Eduard Jiménez Casal Gent Gran Baix Guinardó - Estrella Hernández Aula Extensió Universitària - Catalina de Villalobos Casal Gent Gran Baix Guinardó - Jordi Vernet Esplai la Gralla - Míriam San José Esplai Arc Iris - Frederic Fernández AVV Baix Guinardó - Laura Marino Veïna a títol individual - Raül Barahora Veí a títol individual - Maria Sagrario Atance Parròquia Esperit Sant - Josepa Cirera Parròquia Esperit Sant - Enric Lluch Veí a títol individual - Manel Muñoz Veí a títol individual - Mª Josep Martínez AVV Baix Guinardó - Rosa Andrés Latorre AVV Baix Guinardó - Josep M. Silvestre Veí a títol individual - Jaume Tarantino Club Petanca Alt Guinardó - Josep M. Pomé Club Petanca Alt Guinardó - Laura Pérez Directora serveis al territori - Pilar Causapié Tècnica de barri

37 Buidatge de la sessió de treball del 21 de juny de 2010 Districte/barri: Horta Guinardó, Baix Guinardó Data i hora: 21 de juny de 19:00 a 20:45 hs. Lloc: Seu del districte (Ronda Guinardó 49) Nom del dinamitzador/a: Leandro Weller Eix temàtic: Serveis a les persones i equipaments Validació diagnosi Idees de consens PUNTS FORTS PUNTS FEBLES - Els centres educatius estan oberts al barri. Els cap de setmana els patis estan oberts i dinamitzats per educadors per als nens i joves del barri. És una activitat que funciona prou bé. - Casal de la gent gran està ben dinamitzat. Les activitats envers aquest col lectiu funcionen bé. - La biblioteca està molt bé. - Hi han zones verdes. - L atenció sanitària és de les millors. - Falten centres d'educació especial. - Falten semàfors per a invidents. - No hi ha un centre cívic multifuncional. Que sigui casal de barri, amb un espai per a joves (ja que els joves s'han d'anar del barri) i per adults (on es facin curs de fotografia, ball, etc.) - Manca una ludoteca. - No hi ha un equipament esportiu públic al barri. Eix temàtic: Serveis a les persones i equipaments Línies estratègiques Idees de consens El barri ha d'estar millor adaptat per als col lectius que mereixen una atenció especial. Falten centres d'educació especial per als disminuïts psíquics. I en relació al disminuïts sensorials falten semàfors adaptats. S'han de potenciar els equipaments socials, culturals i lúdics dirigits als nens, joves, a la gent d'edat mitjà i als adults. En concret falta un centre cívic multifuncional. Que sigui casal de barri, amb un espai per a joves (estil casal de joves com a La Sedeta) i per adults (on es facin curs de fotografia, ball, etc.). Al barri tampoc hi ha una Ludoteca. S'ha de fomentar l'esport i per això cal un equipament esportiu públic.

38 Eix temàtic: Associacionisme i participació. Validació diagnosi Idees de consens PUNTS FORTS PUNTS FEBLES - Actes i festes que es fan tenen molta acceptació. - Poca participació. La gent no s'implica per falta de temps. La gent tampoc participa perquè no està informada o perquè vol que li donin tot fet. - Les entitats no són constants i es reuneixen per temes concrets. - Poca relació entre les entitats. - Hi han poques associacions per a joves. - La Associació de veïns del barri s'ha de potenciar més. Si bé hi han 300 associats la junta de l'entitat ho fan tot. La gent s'implica quan tenen tot fet. A més l'espai és petit. - No hi ha un ateneu o espai (casal) per a que les entitats es quedin al barri. - Al Baix Guinardó hi ha poca sensació de barri (a diferència de el que passa a Gràcia). Eix temàtic: Associacionisme i participació. Línies estratègiques Idees de consens S'ha de fomentar la participació al barri, especialment la dels joves. Per això cal potenciar els espais físics de trobada (ateneu, centre cívic multifuncional, etc.) El associacionisme i les associacions s'han de potenciar. S'ha de millorar la informació de les activitats que fan les diferents entitats. La juntes directives per a no sobrecarregar-se necessiten de una participació més activa dels seus associats. Per això es va proposar de fer cursos per a la formació de les entitats. Al barri s'ha de treballar en la relació entre les diferents entitats que existeixen. Per això els participants van parlar de la necessitat de fer una coordinadora d'entitats. S'han de fer activitats per donar-li al Baix Guinardó més sensació i identitat de barri. En aquest sentit es pot aprofitar el Parc de les Aigües per implicar a la gent en la vida del barri.

39 Buidatge de la sessió de treball del 14 d octubre de 2010 Districte/barri: Horta Guinardó/Guinardó Data i hora: 14/10/ :00 21:00 Lloc: Seu del Districte Nom del dinamitzador/a: Charlotte Fernández Eix temàtic: Espai públic, urbanisme, mobilitat, transports i habitatge Línies estratègiques Idees de consens Arranjament i millora de l espai públic al barri: 1. Instal lar alguns sortidors d aigua/fonts. Com per exemple a la rotonda nova de sortida del túnel 2. Mantenir alguns elements de l antiga estructura del viaducte i alguna antiga farola. 3. Fer seguiment de l arbrat: algunes problemes amb els arrels 4. Afegir bancs i cadires als carrers de pujada per a facilitar l accessibilitat i la mobilitat de la gent gran. 5. Millora de les zones enjardinades pel que fa a l arbrat i l impacta sobre la seguretat que pot tenir l amplada del forat. 6. Millorar l enllumenat de c/alcalde Móstoles S identifica un quadrat aïllat al barri (Ronda Guinardó, Cartagena, Verge Montserrat) així com els passatges (Lligalbé i St Pere) que necessiten d una intervenció de millora urbana. Pel que fa a la neteja i la brutícia: fer un seguiment del contracte de neteja També tenir present l impacte d alguns parterres en la brutícia que poden generar. Millora de les zones enjardinades Pel que fa a la mobilitat: es demana que el recorregut del barri faciliti una millor connexió interna d aquest. Per exemple que el 114 s allargui i passi per Cartagena-Niza-Castillejos.

40 Eix temàtic: Comerç, empreses i mercats Línies estratègiques Idees de consens En general es creu que es necessari dinamitzar el barri i els seus comerços Facilitar l apertura de nous comerços facilitant els tràmits necessaris Intentar fomentar l associacionisme comerciant tot i que es necessari que hi hagi voluntat per part dels comerciants. Recolzar aquells que tinguin la iniciativa. S identifiquen algunes zones mortes (Alcalde Móstoles, la zona de Padilla- Cartagena.Verge de Montserrat-Ronda Guinardó). Cal ajudar la dinamització comercial d aquelles zones. Millorar l enllumenat del carrer Alcalde Móstoles. Una possible iniciativa seria que l espai públic potenciés la trobada i el comerç. Millora de l espai públic per incentivar els hàbits de compra Aportacions no consensuades Per una banda es proposa dinamitzar el barri amb algun gran supermercat de cadena com un Mercadona, però no tothom comparteix la idea ja que es creu que presentaria dificultats pel petit comerç. D altre banda, es veu complicat que des de Districte es pugui decidir sobre la ubicació d una cadena ja que aquesta decisió depèn directament de la iniciativa privada.

41 Eix temàtic: Convivència, prevenció i seguretat Línies estratègiques Idees de consens Donat que es considera que el barri es dispers i que existeixen algunes dificultats de generar espais de trobada es creu que caldria trobar elements que facilitin la trobada dels veïns i veïnes del barri. En aquest sentit, es creu que caldria també intentar aconseguir més motivació i interès per part del habitants del barri, tot i que es reconeix la dificultat existent. Pel que fa al civisme es proposa fer seguiment de la problemàtica de la caca de gos, reforçant amb una campanya i trobant solucions ajustades a cada realitat. Relacionat amb l incivisme i la brutícia es creu que és necessari més prevenció i vigilància de la Guàrdia Urbana. Alguns indrets com el quadrat per sobre del túnel o bé el passadís soterrani dels jardins d Hiroshima. Es considera necessari posar més papereres. Pel que fa la seguretat (per l estat de l espai públic) es demana arranjar aquest per evitar caigudes i relliscades als indrets de baixada que faci falta. En aquest sentit es demana arranjar i millora els dos passatges del barri i també el parc de Princep Girona. A les aportacions no consensuades que apareixen als buidatges, se n hi hauria d afegir una altra que va fer un membre de la Comissió de Seguiment a través del correu electrònic: Un punt verd fix per al barri, aquesta proposta es va plantejar a la sessió de la comissió del 21 de juny. La majoria de membres van considerar que no era un tema prioritari per al barri, atès que el punt verd del barri del Guinardó està situat al carrer Mas Casanovas, molt a prop del barri del Baix Guinardó.

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

e 2 esplais al quadrat

e 2 esplais al quadrat e 2 esplais al quadrat excel lents pel què fem i per com ho fem Un projecte per fer un pas endavant en la qualitat i responsabilitat, tant social com mediambiental en els centres d esplai. IV Jornada de

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

Consell de Barri de Montbau

Consell de Barri de Montbau Consell de Barri de Montbau ACTA Dilluns, 8 de maig de 2013 a les 19 h Seu social de l Associació de Veïns de Montbau, carrer de Roig i Solé, 31, ORDRE DEL DIA 1. Seguiment de les intervencions realitzades

Más detalles

PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE. Mesura de Govern

PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE. Mesura de Govern PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE. Mesura de Govern PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE Mesura de Govern Consell Plenari del Districte de l Eixample Juliol de

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

Consell de Barri de la Guineueta. Els Barris de Barcelona: L elaboració dels Plans de Futur de cada barri Districte de Nou Barris

Consell de Barri de la Guineueta. Els Barris de Barcelona: L elaboració dels Plans de Futur de cada barri Districte de Nou Barris Consell de Barri de la Guineueta Els Barris de Barcelona: L elaboració dels Plans de Futur de cada barri Districte de Nou Barris La Iniciativa, refresquem l origen Mesura de govern- els barris de Barcelona

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

EL FORT PIENC, LA SAGRADA FAMÍLIA, LA DRETA DE L EIXAMPLE

EL FORT PIENC, LA SAGRADA FAMÍLIA, LA DRETA DE L EIXAMPLE GUIA D ENTITATS, SERVEIS I EQUIPAMENTS PÚBLICS. ACTIVITATS EXTRAESCOLARS AL BARRI 3-16 ANYS curs 2014-2015 EL FORT PIENC, LA SAGRADA FAMÍLIA, LA DRETA DE L EIXAMPLE eixample Us presentem la Guia d entitats,

Más detalles

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014]

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] 2014 2012 DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] La Banca Ètica a l Estat continua creixent, l evolució de les seves xifres contrasta amb les del conjunt del sistema financer Les dinàmiques de les

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI Col legi Sagrada Família Any 1966-2016 50 ANIVERSARI 50 ANYS DE CAMÍ Amb la festa del naixement Maria Gay i Tibau, fundadora de les religioses de Sant Josep de Girona, comença la celebració del 50è aniversari

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

L Avinguda Paral lel es converteix en un nou eix cívic i ciutadà

L Avinguda Paral lel es converteix en un nou eix cívic i ciutadà 14 de març de 2015 L Avinguda Paral lel es converteix en un nou eix cívic i ciutadà» L actuació ha permès guanyar un 56% d espai per a vianants, gràcies a la creació de sis nous espais públics a les cruïlles

Más detalles

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 A) RADIOGRAFIA SOCIAL ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 Assistència: 18 persones repartiment de gènere: 7 dones - 11 homes (40-60%) franges edat: 0-35 anys: 5 persones 35-65 anys: 7 persones

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Judit Vilà QUI SOM Som una xarxa de trenta-nou escoles d arreu del nostre país, molt diverses però cohesionades totes per una història i per un

Más detalles

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ Barcelona, 6 de Maig del 2015 Què és el TDAH? Característiques Trastorns

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos Aprenentatge servei Educar per a la ciutadania OCTAEDRO Títol: Aprenentatge servei. Educació per a la ciutadania Autors: Josep Maria Puig, Roser

Más detalles

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA

Col legi de Fisioterapeutes RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Col legi de Fisioterapeutes de Catalunya RECULL DE PREMSA DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA Setembre 2004 Els fisioterapeutes critiquen el sistema de regularització de la Generalitat de les teràpies naturals

Más detalles

7è PREMI CONSELL MUNICIPAL D IMMIGRACIÓ DE BARCELONA BASES DE LA CONVOCATÒRIA 2015

7è PREMI CONSELL MUNICIPAL D IMMIGRACIÓ DE BARCELONA BASES DE LA CONVOCATÒRIA 2015 7è PREMI CONSELL MUNICIPAL D IMMIGRACIÓ DE BARCELONA BASES DE LA CONVOCATÒRIA 2015 Aquest document és un resum de les bases del 7è premi del Consell Municipal d Immigració de Barcelona. Conté, a més, informació

Más detalles

Acta de reunió del Consell de Comerç de l'eixample

Acta de reunió del Consell de Comerç de l'eixample Acta de reunió del Consell de Comerç de l'eixample Data: 19 de maig de 2008 Hora: 20.30 h Lloc: Sala reunions del Departament de Comunicació i Qualitat, carrer Valencia, 307, 3a planta Ordre del dia Aprovació,

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Símbol El símbol de la UAB va ser creat com un exercici d expressivitat gràfica de la relació entre el quadrat i la lletra A, i

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

El Novembre s ha fet la renovació de càrrecs, la Junta Directiva està composada per: Presidenta: Esther Garcia; Secretaria: Mª Carmen Lamazares;

El Novembre s ha fet la renovació de càrrecs, la Junta Directiva està composada per: Presidenta: Esther Garcia; Secretaria: Mª Carmen Lamazares; 2011 El Novembre s ha fet la renovació de càrrecs, la Junta Directiva està composada per: Presidenta: Esther Garcia; Secretaria: Mª Carmen Lamazares; Tresorera: Eva Sala; Vocals: Estel Salomó, Flor Bellver,

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

Memòria d activitats 2014 Memoria de actividades 2014. Bici i Submarinisme Adaptat. associació 10 è. Bici y Submarinismo Adaptado aniversari

Memòria d activitats 2014 Memoria de actividades 2014. Bici i Submarinisme Adaptat. associació 10 è. Bici y Submarinismo Adaptado aniversari Memòria d activitats 2014 2014 Memoria de actividades 2014 Bici i Submarinisme Adaptat 10 è Bici y Submarinismo Adaptado aniversari 10 è aniversari Escola Anxaneta de Terrassa IES de Centelles Universitat

Más detalles

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social LLISTAT DE PONÈNCIES XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL Barcelona, 21 octubre 2011 Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social Ilaria De Leito. El Banco del Tiempo y la interculturalidad

Más detalles

Xerrada i debat: Proposta veïnal per al nou equipament Esportiu i Cultural al solar situat al Camí Antic de València 82.

Xerrada i debat: Proposta veïnal per al nou equipament Esportiu i Cultural al solar situat al Camí Antic de València 82. Xerrada i debat: Proposta veïnal per al nou equipament Esportiu i Cultural al solar situat al Camí Antic de València 82. Barcelona, 9 de Febrer de 2010. El nou equipament de barri que a través de la comissió

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Antes de comenzar, la presentación del informe, una puntualización:

Antes de comenzar, la presentación del informe, una puntualización: Sr. Alcalde, regidors i regidores Sr. Josep Escartin, Síndic Municipal de Greuges de Sabadell i president del FòrumSD Sr. Francisco Amaya, Síndic Personer de Mollet Senyores i senyors, Amigues i amics,

Más detalles

Metropolitana Oportunitats i ocupació Natura Territori vertebrat Compromís cívic i ciutadà Atractiva Desenvolupament econòmic i social Acollidora

Metropolitana Oportunitats i ocupació Natura Territori vertebrat Compromís cívic i ciutadà Atractiva Desenvolupament econòmic i social Acollidora Montcada i Reixac: la ciutat que volem Metropolitana Oportunitats i ocupació Natura Territori vertebrat Compromís cívic i ciutadà Atractiva Desenvolupament econòmic i social Acollidora Actualització del

Más detalles

Nuevos Modelos de Planificación y Control de Gestión en las AA.PP

Nuevos Modelos de Planificación y Control de Gestión en las AA.PP Nuevos Modelos de Planificación y Control de Gestión en las AA.PP Los pasos a seguir para poner en marcha un Sistema de Control de Gestión: El modelo del Ayuntamiento de Mataró Zaragoza 16 de noviembre

Más detalles

Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART

Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART PROGRAMA DE CURSOS I ACTIVITATS GENER - MARÇ 2016 CENTRE JUJOL CAN NEGRE COM A ESCOLA MUNICIPAL D ART ESPAI PER L ART, AMB L ART Amb aquests eixos i un espai

Más detalles

Mesures d estalvi d aigua

Mesures d estalvi d aigua Mesures d estalvi d aigua La falta de pluges en els darrers mesos ha fet baixar les reserves d aigua dels embassaments i dels aqüífers. Tots els municipis que rebem aigua potable de la xarxa Ter-Llobregat,

Más detalles

GUIA PER ACOLLIR UN CAMP DE VOLUNTARIAT

GUIA PER ACOLLIR UN CAMP DE VOLUNTARIAT GUIA PER ACOLLIR UN CAMP DE VOLUNTARIAT L SCI de Catalunya, nascuda al 1982, representa una de les més de 40 branques que configuren la xarxa del Servei Civil Internacional, un moviment internacional que

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

Guia de serveis municipals i suport a les famílies. L Hospitalet

Guia de serveis municipals i suport a les famílies. L Hospitalet Guia de serveis municipals i suport a les famílies L Hospitalet Ser al costat de les persones és la nostra màxima prioritat. És per això que hem elaborat aquesta Guia de serveis municipals de suport a

Más detalles

I Informe de seguiment del Pla Municipal per a la Inclusió Social. Conèixer Barcelona

I Informe de seguiment del Pla Municipal per a la Inclusió Social. Conèixer Barcelona I Informe de seguiment del Pla Municipal per a la Inclusió Social Conèixer Barcelona A l apartat vuitè, el Pla Municipal per a la Inclusió Social 2005-2010 estableix: Els informes de seguiment seran els

Más detalles

Gestió d entitats no lucratives Aspectes jurídics i de gestió del voluntariat

Gestió d entitats no lucratives Aspectes jurídics i de gestió del voluntariat GUIA DE GESTIÓ D ENTITATS Suport Jurídic Gestió d entitats no lucratives Aspectes jurídics i de gestió del voluntariat 10 Índex Introducció 3 Normativa aplicable 3 Concepte de voluntariat 5 Diferències

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

La salut a Barcelona 2010

La salut a Barcelona 2010 La salut a Barcelona 2010 Informe de Salut Objectiu: Presentar l estat de salut de la població de Barcelona i els seus determinants l any 2010: Qui som: situació demogràfica i socioeconòmica Com vivim:

Más detalles

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 Envelliment en l entorn laboral? http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/who_nmh_nph_02.8.pdf Envelliment Actiu (OMS, 2002) Procés

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS La raó de ser de l'economia - Economia. Microeconomia i macroeconomia. - El contingut

Más detalles

PANGEA: Historial de projectes

PANGEA: Historial de projectes PANGEA: Historial de projectes 1996-2000 Participació al projecte Epitelio, Teletrabajo y Teleservicios para Luchar contra la Exclusión Social y Económica. Unió Europea, 1996-1999. "Multi-Site Classroom".

Más detalles

Un projecte per a joves creat per joves

Un projecte per a joves creat per joves 1 ART I CULTURA CONTRA LA VIOLÈNCIA QUOTIDIANA Un projecte per a joves creat per joves La campanya de sensibilització Whyviolence? uneix durant tres mesos a cinquanta joves de tres districtes de Barcelona

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

MEMÒRIA. Projecte ENTITAT SOL LICITANT:

MEMÒRIA. Projecte ENTITAT SOL LICITANT: MEMÒRIA Projecte ENTITAT SOL LICITANT: PLA BUITS Barcelona, gener 2013 INDEX DOCUMENT MEMÒRIA 1. JUSTIFICACIÓ DEL PROJECTE... 4 1.1. L existència prèvia d un gran solar tancat, buit i abandonat des de

Más detalles

Catàleg de recursos municipals per a la gent GRAN de Viladecans

Catàleg de recursos municipals per a la gent GRAN de Viladecans Catàleg de recursos municipals per a la gent GRAN de Viladecans Promoció de l envelliment actiu Formació Salut i qualitat de vida Participació social Serveis per a la promoció de l autonomia personal i

Más detalles

01 Introducció 02. Objectius 03 Procés de treball 04 05

01 Introducció 02. Objectius 03 Procés de treball 04 05 Índex 01 Introducció 02 Objectius 03 Procés de treball 04 05 Resum de la diagnosi Proposta estratègica Introducció 01 Introducció Els mercats són una part molt important del comerç de la ciutat des de

Más detalles

Moltes gràcies per endavant!!!

Moltes gràcies per endavant!!! El càncer de mama, continua sent el més freqüent en les dones. Les millores en el diagnòstic i tractament, han fet que augmenti el nombre de dones que viuen amb la malaltia de manera crònica, de manera

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Contingut 1.- Introducció 2.- Radiografia de la dona TIC A càrrec d Elisabet Golobardes, Directora d ETSEEI La Salle (Universitat Ramon Llull)

Más detalles

INFORME SOBRE LA SITUACIO DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

INFORME SOBRE LA SITUACIO DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA INFORME SOBRE LA SITUACIO DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA MONTCADA I REIXAC. 2007 Elaborat per: Regidoria de Dona i Igualtat Comissió de seguiment del Protocol d actuació local contra la violència vers les dones.

Más detalles

Sol licitud d autorització sanitària d establiments de MENJARS PREPARATS Solicitud de autorización sanitaria de establecimientos de COMIDAS PREPARADAS

Sol licitud d autorització sanitària d establiments de MENJARS PREPARATS Solicitud de autorización sanitaria de establecimientos de COMIDAS PREPARADAS Sol licitud d autorització sanitària d establiments de MENJARS Solicitud de autorización sanitaria de establecimientos de COMIDAS Dades del titular / Datos del titular Nom i cognoms o Raó social / Nombre

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014

CONVOCATÒRIA DE PROJECTES. Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 SESSIÓ INFORMATIVA CONVOCATÒRIA DE PROJECTES D INVESTIGACIÓ DEL PLAN ESTATAL 2014 Servei de Recerca 16; 17 i 18 de setembre de 2014 Projectes d Investigació Fonamental no orientada El pressupost La pregunta

Más detalles

Entitats i grups de suport en els àmbits social i de salut a la ciutat de Barcelona

Entitats i grups de suport en els àmbits social i de salut a la ciutat de Barcelona Entitats i grups de suport en els àmbits social i de salut a la ciutat de Barcelona Tipus, origen, història, funcionament i beneficis Març 2011 Entitats i grups de suport en els àmbits social i de salut

Más detalles

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA 1 RECOMENDACIONES AL ALTA Autor: Sociedad Valenciana de Traumatología Estas recomendaciones pretenden ser una ayuda para usted, que ha sufrido una fractura

Más detalles

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013.

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Informes OBSI Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear 2013. Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Ja és sabut que les Illes Balears és

Más detalles

Consell Municipal de Benestar Social Informe participatiu: propostes dels grups de treball

Consell Municipal de Benestar Social Informe participatiu: propostes dels grups de treball Consell Municipal de Benestar Social 2010-2011 Informe participatiu: propostes dels grups de treball Consell Municipal de Benestar Social Document presentat al Plenari del Consell Municipal de Benestar

Más detalles

2.- En cas de necessitat una atenció posterior a la prestada en primera instància, quan indiquen en urgències la necessitat un seguiment per un

2.- En cas de necessitat una atenció posterior a la prestada en primera instància, quan indiquen en urgències la necessitat un seguiment per un RAM ACCIDENTS NUM. PÒLISSA: 50060362 CONSELLERIA DE EDUCACIÓ, INVESTIGACIÓ, CULTURA I ESPORT DIRECCIÓN GENERAL D ESPORT JOCS ESPORTIUS DE LA COMUNITAT VALENCIANA PROTOCOL D'ACTUACIÓ PER ALS ASSEGURATS

Más detalles

Índex. Presentació... 5

Índex. Presentació... 5 Índex Presentació.......................................... 5 BIBLIOTECA DE CATALUNYA - DADES CIP. (Col lecció lectura fàcil ; 2) ISBN 9788439385233 I. Catalunya. Departament d Acció Social i Ciutadania

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com

Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009. prevenció dels ASI. ITER BSO www.alonsovarea.com Jornada sobre prevenció, detecció i atenció als ASI Cerdanyola, maig 2009 El treball en xarxa en la prevenció dels ASI www.alonsovarea.com CADA COSA EN SU MOMENTO Construir una RED es hermoso http://yoriento.com/2009/03/como-fomentar-el-trabajo-el-equipo-de-verdad-487.html

Más detalles

XXI. Las inscripciones se efectuaran en las Juntas de Distrito del 1 al 15 de diciembre, de 9 a 14 horas

XXI. Las inscripciones se efectuaran en las Juntas de Distrito del 1 al 15 de diciembre, de 9 a 14 horas XXI Las inscripciones se efectuaran en las Juntas de Distrito del 1 al 15 de diciembre, de 9 a 14 horas XX CONCURSO DE BELENES CIUDAD DE CASTELLON BASES 1.- El ámbito del concurso será el de la ciudad

Más detalles

NOU SAIER Servei d Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats. NUEVO SAIER Servicio de Atención a Inmigrantes, Emigrantes y Refugiados

NOU SAIER Servei d Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats. NUEVO SAIER Servicio de Atención a Inmigrantes, Emigrantes y Refugiados NOU SAIER Servei d Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats Ens adaptem als canvis i a les necessitats de la ciutadania oferint dos nous serveis NUEVO SAIER Servicio de Atención a Inmigrantes, Emigrantes

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

La participació ciutadana en els afers públics, a més de

La participació ciutadana en els afers públics, a més de Apreciades ciutadanes, Apreciats ciutadans, La participació ciutadana en els afers públics, a més de ser un dret ciutadà, ha de ser observat com un element bàsic de la democràcia. Aquest dret, reconegut

Más detalles

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola Cru-Evolució Mira el món diferent! Una aposta de ciutadania global des de l escola ESO - educació EDUCACIÓ Juntament amb les comunitats i les organitzacions del Sud amb què treballem hem aconseguit que

Más detalles

BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ

BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ Primera: Convocatòria La Regidoria de Comerç i Turisme de l'ajuntament convoca els Premis al Comerç 2015, amb l'objectiu de promoure

Más detalles

Barcelona, una escola oberta a tothom.

Barcelona, una escola oberta a tothom. Barcelona, una escola oberta a tothom. Benvolgudes famílies, Ens plau informar-vos que, durant aquests dies, els centres educatius sostinguts amb fons públics a la ciutat de Barcelona organitzen i desenvolupen

Más detalles

Nous projectes als polígons

Nous projectes als polígons 00 Nous projectes als polígons Catàleg dels Polígons Industrials de Barberà del Vallès Àrea d aparcaments i serveis Área de aparcamientos y servicios Centre d aparcaments de vehícles industrials i serveis

Más detalles

Beques Daniel Bravo. per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica. Bases convocatòria 2015

Beques Daniel Bravo. per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica. Bases convocatòria 2015 Beques Daniel Bravo per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica Bases convocatòria 2015 Objectiu Beneficiaris La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu presenta la convocatòria 2015 de les

Más detalles

PROJECTE GRANSACTIUS RESUM

PROJECTE GRANSACTIUS RESUM PROJECTE GRANSACTIUS RESUM La Federació Catalana de Voluntariat Social té per missió la promoció i el reconeixement del voluntariat social com agent protagonista de l'acció entre els més desafavorits amb

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

Biblioteca i serveis universitaris

Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca i serveis universitaris 275 Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca A més del personal fix, format pel director, la cap de bibliotecàries i vuit professionals més, fem constar la presència

Más detalles

Barcelona per l acció comunitària

Barcelona per l acció comunitària Barcelona per l acció comunitària Plans, projectes i accions comunitàries Barcelonasocial Ajuntament de Barcelona Edició: Ajuntament de Barcelona. Acció Social i Ciutadania Coordinació tècnica: Direcció

Más detalles

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU Aquesta carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l atenció sanitària ha estat aprovada amb caràcter de document programàtic a la sessió de govern del Consell Executiu de la Generalitat

Más detalles

UNA CIUTAT DE PRIMERA CONTIGO HACEMOS. MANUEL REYES Candidato a la alcaldía de Castelldefels

UNA CIUTAT DE PRIMERA CONTIGO HACEMOS. MANUEL REYES Candidato a la alcaldía de Castelldefels UNA CIUTAT Descárgate el programa en manuelreyes.cat Programa electoral 2015-2019 DE PRIMERA CONTIGO MANUEL REYES Candidato a la alcaldía de Castelldefels HACEMOS MILLOR GESTIÓ #menysimpostos 2 UNA CIUTAT

Más detalles

UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC

UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC Jordi Serrano Muñoz, Biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya. jserrano@uoc.es Marta Tort Pascual, Consorci Biblioteques Universitàries

Más detalles