POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs"

Transcripción

1 Ciències socials, geografia i història Segon curs

2 Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval 11 El segle del Barroc 04 Els orígens de Catalunya 12 Catalunya dins la Monarquia Hispànica (s. XVI-XVII) 05 Catalunya dins la Corona d Aragó (segles XIII-XV) 13 Els habitants del planeta 06 Orígens i expansió de la Corona de Castella 14 La població d Espanya i la de Catalunya 07 Climas Renaixement y paisajes i Reforma de España, Europa y la CA 15 La ciutat i el món urbà 08 La monarquia autoritària: els Reis Catòlics 16 Les societats humanes

3 La ciutat medieval 1. La recuperació de la vida urbana 2. Les activitats urbanes: l artesania i el comerç 3. La societat urbana 4. La consolidació del poder reial 5. La crisi de la Baixa Edat Mitjana (segles XIV i XV) 6. L art gòtic. L arquitectura 7. L escultura i la pintura gòtiques

4 Introducció Entre els segles XII i XIV, es va iniciar a Europa un desenvolupament econòmic que va afavorir el renaixement de les ciutats. Les ciutats es van convertir en un centre de producció artesana i d intercanvi de productes. Es va desenvolupar una burgesia pròspera que governava la ciutat. Els monarques van aprofitar el creixement d aquesta burgesia per augmentar i consolidar el seu poder sobre la noblesa feudal. Un estil artístic nou, el gòtic, va permetre construir edificis més alts i esvelts. A partir de mitjan segle XIV i durant una bona part del XV, Europa va patir una crisi econòmica i social generalitzada.

5 1. La recuperació de la vida urbana 1.1. Expansió agrària i creixement demogràfic 1.2. Les ciutats, nous centres econòmics

6 1.1. Expansió agrària i creixement demogràfic A partir del segle XI, a l Europa occidental es van introduir una sèrie d innovacions tècniques a l agricultura: Noves tècniques de conreu, com la rotació triennal i l ús dels fems dels animals com a adob. Nous instruments agrícoles van millorar el rendiment de la força dels animals de tir a l hora de fer les tasques del camp. Entre els segles XII i XIV, l aplicació d aquests avenços va suposar un augment de la productivitat a una gran part de l Europa occidental.

7 1.2. Les ciutats, nous centres econòmics La millora de l agricultura va estimular la revitalització o l aparició de les ciutats. Els agricultors, en produir més del que necessitaven per al consum, van generar un excedent d aliments i de primeres matèries. Els agricultors, els nobles i els eclesiàstics, propietaris de les terres, van buscar mercats on vendre aquests productes, i els van trobar a les florents ciutats europees. El creixement de la població va fomentar l emigració d una part dels pagesos a les ciutats, on trobaven més llibertat personal i oportunitats per millorar la seva vida.

8 2. Les activitats urbanes: l artesania i el comerç 2.1. Els artesans i els gremis Casa i taller d un artesà (il lustració) 2.2. Fires i mercats 2.3. Les grans rutes del comerç

9 2.1. Els artesans i els gremis La ciutat medieval es va convertir en un centre de producció d objectes manufacturats. El treball artesà s organitzava en tallers petits, el propietari dels quals era el mestre artesà, que disposava d eines pròpies. Era un treball manual. Els artesans de cada ofici s organitzaven en gremis, estructurats de forma jeràrquica: aprenents, oficials i mestres artesans. El gremi es preocupava de mantenir el compliment d una sèrie de normes.

10 Casa i taller d un artesà

11 2.2. Fires i mercats Els nuclis urbans acollien el mercat, al qual acudien els pagesos de la zona per intercanviar-hi productes agrícoles per manufactures. Van sorgir les fires, mercats periòdics de gran magnitud on es compraven i es venien grans quantitats de productes.

12 2.3. Les grans rutes del comerç El comerç marítim va adquirir més importància que el terrestre per a les llargues distàncies. La causa era la major capacitat i velocitat dels vaixells. La primera gran ruta marítima es va obrir al Mediterrani. S importaven productes de luxe (seda i espècies) i exportaven teixits, armes i eines. Una segona ruta va ser la de l Atlàntic i el Bàltic. Es transportaven llanes, vins, pells, fusta i blat.

13 3. La societat urbana 3.1. L aparició de la burgesia Ca d oro, Venècia (il lustració) 3.2. El govern de les ciutats 3.3. La cultura urbana

14 3.1. L aparició de la burgesia El creixement de les ciutats va transformar la societat feudal. Això va permetre la formació d un nou grup social no privilegiat, la burgesia. La burgesia estava formada per persones dedicades a fer feines artesanes i al comerç, que no depenien de cap senyor feudal. La base de la seva riquesa eren els diners que cobraven pel seu treball, per la venda dels seus productes o pels beneficis dels seus negocis. Segons la seva riquesa, es distingia l alta burgesia, formada per grans comerciants i banquers, i la petita burgesia, formada per mestres artesans i petits comerciants.

15 Ca d oro, Venècia

16 3.2. El govern de les ciutats Al primer moment, les ciutats van formar comunes o assemblees de tots els veïns per organitzar el seu govern. Posteriorment elegien magistrats, dirigits per un batlle. L ajuntament era l edifici on es reunien i on guardaven el segell, l escut d armes o estendard, l arxiu dels documents i el tresor de la ciutat. Amb el temps, el govern de les ciutats va anar passant a les mans de les famílies més riques de comerciants i banquers, que van constituir un grup privilegiat, el patriciat urbà.

17 3.3. La cultura urbana Als segles X i XI, a l Europa occidental, llegir i escriure era una tasca reservada als clergues, funcionaris reials i mercaders rics. A mesura que avançava el segle XII, la millora de les condicions econòmiques i el desenvolupament de la vida urbana van propiciar la il lustració d alguns nobles i burgesos. La necessitat de coneixements va potenciar el desenvolupament de les escoles a les ciutats, dependents de l Església o del govern de la ciutat. Aviat es van formar corporacions anomenades universitats.

18 4. La consolidació del poder reial 4.1. Els reis volen el suport de la burgesia 4.2. Les corts i els parlaments 4.3. Les guerres entre les monarquies europees Regnes de l Europa occidental a mitjan segle XIV (mapa)

19 4.1. Els reis volen el suport de la burgesia Entre els segles X i XII, la monarquia va exercir un poder escàs sobre el territori del seu regne. Els reis no podien imposar-se als senyors feudals. A partir del segle XII, els monarques van aprofitar el creixement econòmic i la puixança de la burgesia per intentar imposar la seva autoritat sobre la noblesa feudal. Alguns reis van donar suport als burgesos en oferir-los cartes de privilegis que els feien lliures, és a dir, no sotmesos a cap senyor feudal. A canvi del suport i dels privilegis reials, els burgesos van facilitar als monarques recursos econòmics per a les lluites que tenien contra els nobles.

20 4.2. Les corts i els parlaments A les reunions del consell o cort reial, es va acceptar que hi fossin presents els representants de la burgesia. Convocant-los, el rei pretenia reconèixer la importància d aquest estament en la societat medieval i volia demanar-los aportacions en metàl lic, els subsidis. Les reunions del rei amb els tres estaments (noblesa, clerecia i burgesia) rebien el nom de corts o parlaments.

21 4.3. Les guerres entre les monarquies europees Es van originar nombrosos enfrontaments entre els monarques europeus per l esforç d algunes monarquies per consolidar el poder i establir un regne amb fronteres clares. El conflicte més greu va ser la Guerra dels Cent Anys, que va enfrontar França i Anglaterra entre 1337 i La guerra es va iniciar per un problema successori de la corona francesa i per la pretensió del monarca anglès de ser reconegut com a rei de França. Encara que els anglesos van ocupar durant anys una bona part del territori francès, el conflicte va acabar amb la victòria de Carles VII de França.

22 Regnes de l Europa occidental a mitjan segle XIV

23 5. La crisi de la Baixa Edat Mitjana (segles XIV-XV) 5.1. La fam, la guerra, la pesta 5.2. Les revoltes dels pagesos 5.3. Les revoltes urbanes La pesta a Europa. Les revoltes pageses i urbanes (mapa)

24 5.1. La fam, la guerra, la pesta Des de principis del segle XIV, es va produir a Europa una crisi agrària a conseqüència d un seguit de males collites. La conseqüència va ser que la producció de blat va minvar i la fam es va expandir per tot el continent. A aquest primer problema es va unir el dels danys provocats per les freqüents guerres entre senyors feudals. El període més dur va ser l any 1347, quan la denominada Pesta Negra va assolar Europa, afectant una població subalimentada i provocant una gran mortalitat.

25 5.2. Les revoltes dels pagesos El descens de la població va tenir efectes immediats al camp, on va començar a escassejar la mà d obra i moltes terres de conreu van quedar abandonades. Els senyors van veure com les seves rendes disminuïen, i per compensar aquest desequilibri van augmentar els impostos als seus serfs. La manca d aliments, la puja dels preus i l empitjorament de les condicions de vida dels serfs van fer augmentar les tensions socials al camp.

26 5.3. Les revoltes urbanes La crisi va arribar també a les ciutats, on la mortalitat va ser encara més elevada que en les zones rurals. Davant l augment de la misèria, els grups més desfavorits van exigir millores i també un major accés als càrrecs municipals, monopolitzats pel patriciat urbà. Les revoltes es van escampar per un gran nombre de ciutats europees i sovint anaven acompanyades d assalts als barris jueus.

27 La pesta a Europa. Les revoltes pageses i urbanes

28 La pesta a Europa. Les revoltes pageses i urbanes

29 La pesta a Europa. Les revoltes pageses i urbanes

30 La pesta a Europa. Les revoltes pageses i urbanes

31 6. L art gòtic. L arquitectura 6.1. Les noves construccions urbanes 6.2. Les catedrals i les esglésies gòtiques Una catedral gòtica (il lustració)

32 6.1. Les noves construccions urbanes Des del segle XII, noves tècniques constructives van permetre que sorgís un nou estil artístic: el gòtic. El desenvolupament de l economia i l augment de la població a les ciutats va originar la necessitat de noves construccions. Es van aixecar palaus per a nobles i mercaders, ajuntaments per al govern de la ciutat i llotges per als mercaders. La ciutat medieval va elevar grans catedrals de pedra, símbols del poder econòmic i del prestigi de les ciutats, i de la fe en Déu dels seus habitants.

33 6.2. Les catedrals i les esglésies gòtiques Les principals característiques de l arquitectura gòtica són: La utilització d un nou tipus d arc, l ogival. Un nou tipus de volta, anomenada de creueria o ogival. Es van obrir grans finestrals coberts amb vidrieres de colors. Als murs exteriors s utilitzava un sistema complex d arcbotants i contraforts. La portalada gòtica va heretar els elements bàsics del romànic. La planta va continuar sent de creu llatina.

34 Una catedral gòtica

35 7. L escultura i la pintura gòtiques 7.1. L escultura 7.2. La pintura

36 7.1. L escultura L escultura gòtica s utilitzava per decorar les façanes de les esglésies. També s utilitzaven les gàrgoles. A partir del segle XIV, l escultura es va independitzar de l arquitectura i es va mostrar en retaules que decoraven les esglésies o en monuments funeraris. L escultura gòtica era molt més realista, tant en els vestits com en la representació del rostre humà. Va començar a dotar-se de moviment als personatges i se ls va atorgar un volum que no existia al romànic.

37 7.2. La pintura La pintura gòtica mostrava la preocupació per nous aspectes com la representació de la profunditat, l estudi anatòmic dels personatges, etc. A la pintura gòtica li interessava plasmar la realitat; per aquesta raó els personatges que apareixien eren retrats fidels dels homes i les dones de l època.

La recuperació de la vida urbana

La recuperació de la vida urbana La ciutat medieval La recuperació de la vida urbana Finals segle XI: atur grans invasions i disminució guerres entre feudals. Expansió agrària: causes Noves tècniques de conreu Augment de la productivitat

Más detalles

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL.

Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. Tema 2 EUROPA FEUDAL I CIUTAT MEDIEVAL. A l Edat Mitjana, a partir dels segles IX-X, a l Europa occidental s hi va formar un sistema polític, econòmic i social conegut com a FEUDALISME. 1. ORÍGENS DEL

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII.

L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. L ART ROMÀNIC UD 2 I UD 3 L ART ROMÀNIC I L ART GÒTIC 1 L estil artístic més representatiu del món feudal és el romànic, que es va desenvolupar a Europa entre els segles XI i XIII. Les esglèsies romàniques

Más detalles

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó?

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg. 78 1.- Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? 2.- Què va passar a finals del segle XIV? Pàgs. 80-81 1.- Què era el catarisme? 2.- Què va

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 6è Medi - UD 12 L edat mitjana i l edad moderna Llagostí L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 1. L edat mitjana a Europa /1 Any 476: caiguda de l Imperi romà Els pobles germànics

Más detalles

TEMA 1. LA CRISI DE L ANTIC RÈGIM.

TEMA 1. LA CRISI DE L ANTIC RÈGIM. TEMA 1. LA CRISI DE L ANTIC RÈGIM. 1. ANTIC RÈGIM. Inici s. XVIII major part d Europa Antic Règim AR societats europees de l Edat moderna que mantenien un model de vida basat en: a) Economia agrària senyorial

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

La crisi de l'antic Règim

La crisi de l'antic Règim El segle XVIII La crisi de l'antic Règim L'Antic Règim Tres eixos: Sistema polític: Monarquia absoluta Sistema econòmic: Agricultura senyorial Sistema social: Societat estamental Monarquia absoluta Característiques

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

ESPANYA EN L EDAT MITJANA. INVASIÓ MUSULMANA REGNE VISIGOT

ESPANYA EN L EDAT MITJANA. INVASIÓ MUSULMANA REGNE VISIGOT ESPANYA EN L EDAT MITJANA. REGNE VISIGOT 476-711 CONQUESTA DE GRANADA 1492 INVASIÓ MUSULMANA 711-1492 REGNE VISIGOT Els visigots eren un poble germànic que es va instal lar a la península Ibèrica i va

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a 1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a mitjan segle XIII: Ara, contesta les preguntes següents: Quines comunitats autònomes actuals corresponen aproximadament

Más detalles

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista...

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista... La revolució industrial (1750-1850) 1.- Introducció: la revolució industial, un aspecte més de l època de les revolucions 1750-1850 ÈPOCA DE Transformacions 1- Polítiques i socials Revolucions liberals

Más detalles

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig

LA MONARQUIA HISPÀNICA ( ) Història 3r ESO. IES Can Puig LA MONARQUIA HISPÀNICA (1469-1714) Història 3r ESO LA MONARQUIA HISPÀNICA És la unió dinàstica dels reis catòlics (Aragó i Castella) sota l hegemonia castellana. S implantà una monarquia autoritària (poder

Más detalles

Tema 5 L època del gòtic

Tema 5 L època del gòtic Tema 5 L època del gòtic 1. Una cultura urbana Creixement de les ciutats Nous edificis per cobrir les noves necessitats: Catedrals, esglésies i convents (religiosos) Llotges de mercaders i ajuntaments

Más detalles

DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs

DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs DEURES D ESTIU DE CIÈNCIES SOCIALS Curs 2014-2015 CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO 2n ESO A i B La professora de Socials informarà als alumnes dels deures que han de fer, i donarà les instruccions individualitzades

Más detalles

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7.

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. ESPANYA I CATALUNYA » 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. MIGRACIONS TRANSOCEÀNIQUES » La densitat

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) DIVERSITAT Per què les ciutats varen créixer al segle XI? 2.- A on es localitzaven les grans ciutats?

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) DIVERSITAT Per què les ciutats varen créixer al segle XI? 2.- A on es localitzaven les grans ciutats? LA CIUTAT MEDIEVAL El fenomen urbà Cap al segle XI les ciutats d Europa van iniciar un creixement. Al mateix temps van augmentar el comerç i la població, i molts pagesos que fugien del feudalisme s hi

Más detalles

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte Les primeres civilitzacions L escriptura Una societat complexa Desenvolupament d una cosmogonia pròpia (religió) Divisió de la societat en classes

Más detalles

Tema 6 : L edat Mitjana

Tema 6 : L edat Mitjana En aquest tema aprendràs que : L edat mitjana comporta un nou sistema social i una nova organització política caracteritzada bàsicament per : La societat feudal : nova organització de les classes socials.

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

Referents històrics Segle XII unificació cultural segle XIII les ciutats ordres mendicants segle XIV l art una fe més sentimental i humana

Referents històrics Segle XII unificació cultural segle XIII les ciutats ordres mendicants segle XIV l art una fe més sentimental i humana L art gòtic Referents històrics Segle XII: Creixement demogràfic i desenvolupament econòmic. Les rutes comercials, les croades, les peregrinacions... Portaren a una unificació cultural europea. Aquesta

Más detalles

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de TASQUES D ESTIU 2017 Ciències Socials 2n Curs d ESO Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de l examen per poder aprovar la matèria. TEMA 1: DEL MÓN ANTIC AL MÓN MEDIEVAL 1. Indica si

Más detalles

Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA

Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA LA BAIXA EDAT MITJANA L EUROPA FEUDAL. Poders i conflictes Des de l Alta Edat Mitjana els conflictes van ser freqüents: Revoltes de pagesos contra senyors. Guerres dels

Más detalles

RECUPERACIÓ ESTIU ROMA. 1.- Qui eren Ròmul i Rem? 2.- Qui eren els patricis?

RECUPERACIÓ ESTIU ROMA. 1.- Qui eren Ròmul i Rem? 2.- Qui eren els patricis? 1.- Qui eren Ròmul i Rem? RECUPERACIÓ ESTIU ROMA 2.- Qui eren els patricis? 3.- Qui es va enfrontar a les guerres Púniques? Qui va guanyar? Per què es varen enfrontar? 4.- Qui va ser Espàrtac? Què va fer?

Más detalles

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis EL SECTOR TERCIARI Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis El sector terciari és el que inclou una

Más detalles

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS TEMA 8 ELS REIS CATÒLICS TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS LA MONARQUIA AUTORITÀRIA : ELS REIS CATÒLICS 1.- Pinta els diferents regnes peninsulars amb els mateixos colors del mapa de la pàg. 130. Pàgs.

Más detalles

INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA

INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA Nom: Data: INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA 1. Què és la història? 2. La prehistòria va... L edat antiga va... L edat mitjana va... L edat moderna va... L edat contemporània va... 3. Omple els espais buits: El

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

INSTRUCCIONS PER LLIURAR EL TREBALL

INSTRUCCIONS PER LLIURAR EL TREBALL 5 INSTRUCCIONS PER LLIURAR EL TREBALL 1. És obligatori presentar aquest dossier per poder aprovar. 2. El dossier, ben fet, significarà el 50% de la qualificació. 3. L examen serà l altre 50% de la qualificació

Más detalles

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix On i quan van aparèixer les primeres formes d escriptura? Què suposen les

Más detalles

Segle XVII A Europa es van produir al segle XVII importants transformacions. Les principals van ser les següents: l'hegemonia francesa va substituir a l'espanyola la monarquia absoluta, representada

Más detalles

Tema 5: L edat contemporània(ii) La industrialització

Tema 5: L edat contemporània(ii) La industrialització En aquest tema aprendràs que : La introducció de les màquines va generar canvis profunds en dos àmbits fonamentals: La tècnica: L aplicació de nous invents als transports va permetre traslladar més passatgers

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO Setembre 2017 S ha de fer un dossier escrit a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs i nom i cognoms de l

Más detalles

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar.

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. Tema 7 La prehistòria 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. 2. Quin nom rep el primer avantpassat de l ésser humà? 3. Quin

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta RECUPERACIÓ CURSOS ANTERIOR Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ

TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ TEMA 13.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TASCA 3: EL CREIXEMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ En el desenvolupament natural de la població de l Estat espanyol als darrers segles es distingeixen tres etapes o

Más detalles

CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO

CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO TREBALL D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS 2n ESO Pràctica tema 1 del llibre: L ISLAM I AL-ANDALUS 1. Fixa t en el mapa de la pàg. 19 del teu llibre de text (L Edat Mitjana). Quines grans

Más detalles

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira Bloc 5 Roma i la Hispània romana Begonya Mira Índex 5.1. Localització i cronologia. 5.1.1 Etapes: Monarquia, República i Imperi. 5.2 Organització política, econòmica i social. 5.3 Expansió de l Imperi:

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

ART MEDIEVAL A LES BALEARS

ART MEDIEVAL A LES BALEARS ART MEDIEVAL A LES BALEARS PERIODITZACIÓ Primera etapa (c. 1231-1276) - Els conqueridors introdueixen el gòtic a Mallorca - Destacat paper dels ordes mendicants - Arquitectura esglésies conventuals i de

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda)

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) MESOPOTÀMIA I EGIPTE Pàgs. 152 1.- Fixa t en el mapa i escriu els noms de MESOPOTÀMIA i EGIPTE. Pinta Egipte de color vermell i Mesopotàmia de color groc. Pàgs. 154-155 2.-A on va sorgir la primera civilització

Más detalles

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ DEPARTAMENT DE CIÈCIES SOCIALS Prof. Miquel Gregori CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ Ciències socials, geografia i història Segon curs Catalunya dins la Corona d Aragó (segles XIII-XV) 1. L expansió militar

Más detalles

2 ESO Geografia i Història

2 ESO Geografia i Història 2 ESO Geografia i Història El regne germànic: els visigots a Hispània Setembre 2016 El regne germànic: els visigots a Hispània 2 ESO Geografia i Història Setembre 2016 1 / 17 Alta edat mitjana Grans invacions

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.es Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta DEURES D ESTIU Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per

Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per LA PREHISTÒRIA Els historiadors han dividit el temps en diferents èpoques per poder estudiar-lo millor. PREHISTÒRIA (des de fa 5m d anys fins 3.000 a.c ) EDAT ANTIGA (des de 3.000 a.c fins al segle V d.c)

Más detalles

El Modernisme va rebre a cada país un nom

El Modernisme va rebre a cada país un nom Modernisme a Europa El Modernisme va rebre a cada país un nom diferent, el Jugendstil a Alemanya, Floreal i Liberty a Italia, Secesió a Austria però se l identifica generalment amb el nom que va rebre

Más detalles

L edat moderna (II) La monarquia hispànica

L edat moderna (II) La monarquia hispànica En aquest tema aprendràs que : Amb el casament dels Reis Catòlics, a finals del SXV va començar un procés d unificació dels regnes peninsulars. Durant bona part de l edat moderna, l imperi hispànic fou

Más detalles

ORIGEN DEL TERME. Renaixement (Vasari) per referir-se a l art dels bàrbars ( godos ) Finals S. XVIII gòtic comença a ser valorat

ORIGEN DEL TERME. Renaixement (Vasari) per referir-se a l art dels bàrbars ( godos ) Finals S. XVIII gòtic comença a ser valorat ARQUITECTURA GÒTICA ORIGEN DEL TERME Renaixement (Vasari) per referir-se a l art dels bàrbars ( godos ) sentit pejoratiu Finals S. XVIII gòtic comença a ser valorat S. XIX diferenciació entre romànic i

Más detalles

Deures d estiu de 2n D ESO

Deures d estiu de 2n D ESO DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS Deures d estiu de 2n D ESO Professora: Mercè Briones RECORDEU Heu de respondre CORRECTAMENT a TOTES les qüestions del dossier Us el podeu imprimir i contestar les preguntes

Más detalles

Activitats del dossier:

Activitats del dossier: Dossier de recuperació de Ciències Socials. 2n ESO Setembre 2018 S ha de fer un dossier escrit a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs i nom i cognoms de l

Más detalles

Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes

Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes Història de l Abadia del Comtat d Urgell 1166-2017 AULES D EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA DE LLEIDA 15 i 16 de febrer de 2017 INTRODUCCIÓ Situació geogràfica

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

TIPOLOGIA. Cooperatives. Mutualitats. Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES. Llocs de treball pels socis. Serveis pels socis

TIPOLOGIA. Cooperatives. Mutualitats. Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES. Llocs de treball pels socis. Serveis pels socis TIPOLOGIA Cooperatives Mutualitats INSTRUMENTS DE L ECONOMIA SOCIAL Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES Llocs de treball pels socis Serveis pels socis Finalitats d interès general EL dret de fundació està

Más detalles

Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament.

Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament. 1 Escriu a sota de cada imatge si representa un poblament rural o urbà: Ara, explica, a partir de les imatges anteriors, aquests dos tipus de poblament. 2 Completa aquestes frases sobre les àrees de la

Más detalles

INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU

INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU INS GALILEO GALILEI SEMINARI DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA ACTIVITATS D ESTIU NOM I COGNOM 4t E.S.O. GRUP CURS 2015-2016 Tema 1. El segle XVIII. La crisi de l Antic Règim 1. Característiques de l agricultura

Más detalles

ÍNDEX 1. ORIGEN 2. CONTEXT HISTÒRIC 3. CAUSES 4. FUNCIONAMENT 5. TIPUS DE CARTILLES

ÍNDEX 1. ORIGEN 2. CONTEXT HISTÒRIC 3. CAUSES 4. FUNCIONAMENT 5. TIPUS DE CARTILLES ÍNDEX 1. ORIGEN 2. CONTEXT HISTÒRIC 3. CAUSES 4. FUNCIONAMENT 5. TIPUS DE CARTILLES 5.1. EXEMPLE 6. CONSEQÜENCIES DE L ÚS DE LES CARTILLES 7. EL MERCAT NEGRE O ESTRAPERLO 7.1. PRODUCTES I PREUS 8. BIBLIOFRAFIA

Más detalles

El ressorgiment urbà d Europa

El ressorgiment urbà d Europa El ressorgiment urbà d Europa QÜESTIONS. Descriu què es mostra en la il lustració. 2. Es tracta d un paisatge rural o urbà? Per què? 3. S hi pot observar cap activitat econòmica? Quina? El creixement demogràfic

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

Tema 2 : La població de Catalunya

Tema 2 : La població de Catalunya En aquest tema aprendràs que : Els augments i les disminucions de població depenen dels naixements, de les morts i de les migracions. La població de viu majoritàriament en ciutats. Segons la situació laboral,

Más detalles

DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA. FEINA D ESTIU 2n D ESO NOM DE L ALUMNE:

DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA. FEINA D ESTIU 2n D ESO NOM DE L ALUMNE: DEPARTAMENT DE GEOGRAFIA I HISTÒRIA FEINA D ESTIU 2n D ESO NOM DE L ALUMNE: CONCEPTES: 1. Defineix els termes següents en relació als temes estudiats: Hègira:... Califa:... Alcorà:... Islam:... Feu:...

Más detalles

TREBALL COOPERATIU: HISTÒRIA

TREBALL COOPERATIU: HISTÒRIA TREBALL COOPERATIU: HISTÒRIA PERÍODE: HISTÒRIA ETAPA: EDAT MODERNA QUAN COMENÇA? Al 1.492 d.c. FETS HISTÒRICS: Amb el descobriment d Amèrica. CRONOLOGIA QUAN ACABA? Al 1.789 d.c. FETS HISTÒRICS: Amb la

Más detalles

DOSSIER DE CIÈNCIES SOCIALS 2n D ESO

DOSSIER DE CIÈNCIES SOCIALS 2n D ESO DOSSIER DE CIÈNCIES SOCIALS 2n D ESO ACTIVITATS ESTIU Nom: Cognoms: Curs: ACTIVITATS QUE S HAURAN DE LLIURAR EL MATEIX DIA DE L EXAMEN. Fer les activitats al dossier. 1.- On va surgir l Islam? TEMA 1:

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments

Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments Barri de Sant Antoni Districte de l Eixample Direcció de Turisme 16 de Març

Más detalles

fotografia El Monestir de Poblet Equip de treball:

fotografia El Monestir de Poblet Equip de treball: fotografia El Monestir de Poblet Equip de treball: 1. Situació geogràfica Com es pot arribar a Poblet Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos, mapes, etc) i amb molts elements orientatius

Más detalles

2ª MITAT S. XVIII NEOLÍTIC LA INDUSTRIALITZACIÓ: ÈPOCA DE CANVI. Dos períodes de grans transformacions. Màquines en el procés de producció

2ª MITAT S. XVIII NEOLÍTIC LA INDUSTRIALITZACIÓ: ÈPOCA DE CANVI. Dos períodes de grans transformacions. Màquines en el procés de producció Dos períodes de grans transformacions NEOLÍTIC 2ª MITAT S. XVIII Sedentarisme Màquines en el procés de producció Historiabaseokfordega.blogspot.com 1 2 Estat lliberal Mode de producció Liberalisme econòmic

Más detalles

L EDAT US ATREVIU A DESCOBRIR-LA? MITJANA

L EDAT US ATREVIU A DESCOBRIR-LA? MITJANA L EDAT US ATREVIU A DESCOBRIR-LA? MITJANA Què en sabem de l Edat mitjana? Qui eren els nobles? I els cavallers? Perquè creieu que tenien aquest nom? On vivien? I els monjos sabeu qui són? On vivien? La

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles

TREBALL COOPERATIU: HISTÒRIA

TREBALL COOPERATIU: HISTÒRIA TREBALL COOPERATIU: HISTÒRIA PERÍODE: HISTÒRIA ETAPA: EDAT CONTEMPORÀNIA QUAN COMENÇA? Al 1.789 d.c. FETS HISTÒRICS: Amb la Revolució Francesa. CRONOLOGIA QUAN ACABA? Arriba fins els nostres dies. FETS

Más detalles

LA MONEDA SOCIAL DE SANTA COLOMA DE GRAMENET ESTEVE SERRANO ORTÍN

LA MONEDA SOCIAL DE SANTA COLOMA DE GRAMENET ESTEVE SERRANO ORTÍN LA MONEDA SOCIAL DE SANTA COLOMA DE GRAMENET ESTEVE SERRANO ORTÍN Primer Tinent d Alcaldessa de Serveis Interns, Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació i Promoció de la Ciutat de l Ajuntament de Santa Coloma

Más detalles

La Catedral de Girona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs

La Catedral de Girona. Quadern de treball dels alumnes. Camp d aprenentatge Els Monestirs La Catedral de Girona Quadern de treball dels alumnes Camp d aprenentatge Els Monestirs 1. Com es pot arribar? 1.1 Dissenya un itinerari molt clar (ho pots reforçar amb fotos i amb molts elements orientatius)

Más detalles

Visita-taller Artistes i picapedrers. L arquitectura medieval. Artistes i picapedrers. L arquitectura medieval GUIÓ DE PRIMÀRIA

Visita-taller Artistes i picapedrers. L arquitectura medieval. Artistes i picapedrers. L arquitectura medieval GUIÓ DE PRIMÀRIA 1 Artistes i picapedrers. L arquitectura medieval GUIÓ DE PRIMÀRIA Taller - visita 2 Educació primària Artistes i picapedrers. L arquitectura medieval Àrees de coneixement * Principals: * Instrumental:

Más detalles

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval Taller Els vitralls: una artesania d època medieval GUIÓ DEL TALLER ELS VITRALLS: UNA ARTESANIA D ÈPOCA MEDIEVAL INTRODUCCIÓ A l època medieval, període de poder i de comerç, la vida quotidiana s organitzava

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític?

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) LA PREHISTÒRIA. Pàgs Què és la Prehistòria? 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? Pàgs. 132-133 1.- Què és la Prehistòria? LA PREHISTÒRIA 2.- Què és el Paleolític? 3.- Què és el Neolític? 4.- Analitza el mapa de la pàg. 132 i explica a quina zona del món podem situar el naixement de

Más detalles

El desenvolupament rural a Catalunya. Pel desenvolupament urbà de les àrees rurals. Pla de Busa, Solsonès

El desenvolupament rural a Catalunya. Pel desenvolupament urbà de les àrees rurals. Pla de Busa, Solsonès El desenvolupament rural a Catalunya. Pla de Busa, Solsonès No existeix la Catalunya pobra Renda familiar disponmible per habitant, 2000 i 2002 (elaboració pròpia a partir d Idescat) No tot es queda a

Más detalles

PLA DE VOLUNTARIAT DE L ASSOCIACIÓ SALUT I FAMÍLIA

PLA DE VOLUNTARIAT DE L ASSOCIACIÓ SALUT I FAMÍLIA PLA DE VOLUNTARIAT DE L ASSOCIACIÓ SALUT I FAMÍLIA 2017-2018 Barcelona Gener 2017 ÍNDEX 1- Introducció. 2- Voluntaris/es propis de l Associació Salut i Família. 3- Voluntaris/es vinculats a la Xarxa de

Más detalles

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Classe 3 Tema 1. El sistema econòmic espanyol Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Funció de producció Cobb-Douglas Funció de producció Cobb-Douglas

Más detalles

TASCA 6: L'ART ROMÀNIC. L'ARQUITECTURA

TASCA 6: L'ART ROMÀNIC. L'ARQUITECTURA TEMA 2: L'EUROPA FEUDAL TASCA 6: L'ART ROMÀNIC. L'ARQUITECTURA Es coneix com a romànic l art que desenvoluparen els països d Europa occidental durant els segles X-XII, és a dir, durant l època del feudalisme.

Más detalles

Recuperació de Segon d ESO. NOM: CURS 2n

Recuperació de Segon d ESO. NOM: CURS 2n IES Juníper Serra. Departament de Ciències Socials. 1 Geografia i història Recuperació de Segon d ESO. NOM: CURS 2n Ha de realitzar la prova escrita. Ha de realitzar el dossier d activitats Per poder recuperar

Más detalles

Un bàsquet per l'educació i la salut a Kolda. SENEGAL

Un bàsquet per l'educació i la salut a Kolda. SENEGAL Un bàsquet per l'educació i la salut a Kolda. SENEGAL UNA ALIANÇA QUE TÉ COM OBJECTIU MILLORAR LA SALUT I L EDUCACIÓ A TRAVÉS DE L ESPORT ALTRES COL.LABORADORS I que compte amb el suport del jugador de

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya En aquest tema aprendràs que : A el sector terciari és el que dóna feina a més gent. En el sector terciari hi trobem les activitats que ofereixen un servei a la societat, per aixó s anomena sector de serveis.

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

ACTIVITATS DIDÀCTIQUES AL CASTELL DEL CATLLAR

ACTIVITATS DIDÀCTIQUES AL CASTELL DEL CATLLAR ACTIVITATS DIDÀCTIQUES AL CASTELL DEL CATLLAR EDUCACIÓ INFANTIL (P3, P4, P5)... 3 EDUCACIÓ INFANTIL (p4 i p5) i PRIMÀRIA (Cicle inicial)... 4 EDUCACIÓ PRIMÀRIA (Cicle inicial i mitjà)... 5 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Más detalles

LA CIUTAT I LES SEVES FUNCIONS. La ciutat i els seus elements

LA CIUTAT I LES SEVES FUNCIONS. La ciutat i els seus elements LA CIUTAT I LES SEVES FUNCIONS La ciutat i els seus elements CIUTAT NO HI HA UNA ÚNICA MANERA DE DEFINICIÓ: Segons paràmetres qualitatius o quantitatius. - Criteri numèric: a Espanya: - 10 000 habitants:

Más detalles

ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME

ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME 1. Caracteritza els dos moviments arquitectònics: on sorgeixen, perquè, quines característiques generals presenten aquestes construccions i quins materials s

Más detalles