Qui pot fer un document de voluntats anticipades? Qualsevol persona major d edat, en plenes facultats mentals.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Qui pot fer un document de voluntats anticipades? Qualsevol persona major d edat, en plenes facultats mentals."

Transcripción

1 Uns em recomanen que faci el Testament Vital i altres em diuen que és millor fer el Document de Voluntats Anticipades. Què faig? Tot fa referència al mateix document. El terme Testament Vital ve de la primera proposta que va fer DMD l any Document de Voluntats Anticipades és el terme legal que utilitza el Parlament de Catalunya quan legalitza el document. Els dos termes s utilitzen de forma indiferenciada. Qui pot fer un document de voluntats anticipades? Qualsevol persona major d edat, en plenes facultats mentals. Aquest document té validesa legal? Si Des de quan és legal el DVA? Llei del Parlament de Catalunya 21/2000 del 29 de desembre del 2000 El text del DVA ha de ser el mateix per tothom? Cadascú pot redactar les pròpies voluntats anticipades, però va bé tenir una guia que ens recordi els diversos aspectes a tenir en compte. El DVA, l he de redactar conjuntament amb el meu metge? Oficialment es defensa la conveniència de fer-ho així, però en la majoria dels casos els metges estan poc formats en aquest aspecte i compten amb poc temps per poder fer aquest tipus de tasques. Hi ha alguna guia o escrit que m ajudi a redactar el meu DVA? Entre els documents més destacats podríem citar els proposats per: -L associació DMD. -Departament de Sanitat. -Conferència Episcopal Espanyola. -Grup d Opinió de l Observatori de Bioètica i Dret Parc Científic de Barcelona. -Comissió de Bioètica de la Generalitat de Catalunya. -Col legi de Metges. Quina és la funció dels testimonis? Testimoniar que la persona fa el testament vital amb llibertat i amb plenes facultats mentals. Quina funció tenen els representants? En cas de dubte en la interpretació del document, representar a la persona afectada en el diàleg amb els metges. Un testimoni pot ser alhora representant? Si.

2 Els meus pares i el meu germà, poden ser els testimonis? Segons la llei, dels tres testimonis, almenys dos no han de tenir relació de parentiu ni estar vinculats per relació patrimonial amb l atorgant. DMD aconsellem que, si és possible, cap dels tres sigui familiar i que els testimonis no tinguin lligams econòmics amb la persona afectada (socis, hereus...). Els testimonis han d estar d acord amb els meus valors? No és necessari. La seva funció és puntual, amb la seva signatura donen fe que la persona que fa el DVA està en plenes facultats mentals i actua lliurament. Els representants han d estar d acord amb el que jo he expressat en el DVA? Si, i és molt important que sigui així, ja que prendran decisions en nom de la persona que ha fet el DVA. Si només trobo dos testimonis que vulguin signar, el DVA serà vàlid? No. Inicialment el DVA es feia amb dos testimonis, però quan es va fer la Llei es va decidir que els testimonis havien de ser tres. Si no poso cap representant, el DVA tindrà validesa legal? Si. El tenir un o dos representants és una possibilitat que ofereix el DVA, però no és imprescindible. Què passa si mor algun dels testimonis abans que jo? No passa res, donat que ja han fet la seva funció. Què passa si mor algun dels representants abans que jo? Si hi ha dos representants el que queda farà aquesta funció. Si la persona es queda sense representant, en cas de dubtes els metges parlaran amb els representants legals del malalt (que són els familiars més propers). Què cal fer per tal que el meu DVA quedi registrat oficialment? Registrar-lo a Sanitat. Els requisits necessaris són: Si s ha fet amb tres testimonis: Presentar la sol licitud de registre. Portar el DVA original i fotocòpia. Portar fotocòpia dels DNI dels tres testimonis i els DNI originals per tal que validin les fotocòpies. Si es fa a través de notari, Ell se n cuida de registrar-lo. On puc validar les fotocòpies dels DNI? A les oficines de registre de la Generalitat (es pot saber quines són a través de: En els llocs dels mossos on fan DNI o bé en el mateix cap. Sempre cal portar les fotocòpies i els DNI originals.

3 Los fotocòpies validades dels DNI, tenen caducitat? Si, caduquen als tres mesos. Si el DVA no està registrat a Sanitat, és vàlid igualment? Si, té tota la validesa. A on es registre el DVA? En el CAP corresponent o bé portant-lo directament al Registre de Voluntats Anticipades: Adreça: Direcció General de Recursos Sanitaris Departament de Sanitat i Seguretat Social Travessera de les Corts, (Maternitat) Pavelló Ave Maria Barcelona Tel Hi ha un únic registre de DVA per tot Catalunya? Si, el Decret 175/2002 del 25 de juny, regula el registre del DVA. Existeix un registre de DVA que inclogui tot l estat espanyol? El registre està creat: Real Decret 124/2007 del 2 de febrer, però encara estan treballant en la logística per posar-lo en funcionament. Quines avantatges té el fet d haver registrat el DVA? Que des de un centre sanitari o un hospital, el metge pot accedir a l arxiu i tenirne constància. Si faig el DVA amb un notari, igualment l he de registrar jo mateix a Sanitat? En aquest cas és el mateix notari qui el registrarà. És aconsellable comprovar que el registre s hagi dut a terme. En el DVA, puc posar que demano l eutanàsia? Es pot demanar, però no ens l aplicaran mentre no s hagi legalitzat o despenalitzat. Un desig personal no pot passar mai per davant de la llei. Si canvio de pensament o em varia la situació personal, puc modificar el DVA? Si. Així està previst legalment i serà sempre vàlid l últim realitzat. El DVA que jo faci, tindrà caducitat? No. Serveix per sempre, mentre no es canvi o s anul li.

4 En cas de matisos diferents, què tindrà més validesa: el que jo pugui dir directament al metge i/o a familiars o bé el que està escrit i signat en el meu DVA? El DVA està concebut pel cas en que no ens puguem expressar. Mentre puguem dir el que volem, la nostra voluntat és la que es fa prevaler. Com sabrà el metge que jo tinc redactat un DVA? Si està registrat a Sanitat, pot accedir al registre, però és aconsellable que els familiars o persones properes n estiguin informats i ho diguin als metges. En cas d hospitalització, és important que portin una còpia del DVA perquè quedi inclòs a la nostra història clínica. No tinc familiars que puguin dir als metges que jo tinc un DVA. Què puc fer per tal que si un dia m ingressen en un hospital, tinguin present el meu DVA? Tenir-lo registrat a Sanitat. Demanar que consti a la nostra història del CAP i a la de l hospital de referència. Confiar en persones properes que ens puguin fer costat si anem a un hospital. També podem fer-ho constar posant una petita nota junt a la tarja sanitària... Quan vaig fer el DVA estava bé de salut. Ara m han diagnosticat una malaltia (x), puc modificar-lo per explicar millor el que vull? Si, i és aconsellable poder comptar amb assessorament mèdic. Un metge pot negar-se a complir les meves voluntats expressades en el DVA per motius de consciència? I què passa aleshores? Un metge pot fer objecció de consciència, però en aquest cas està obligat a passar aquest pacient seu a un altre metge que pugui donar compliment a la voluntat expressada en el DVA. Que puc fer si el meu metge no accepta el document de voluntats anticipades? Un metge no pot negar-se a acceptar el DVA. La llei diu: Cada servei de salut regularà el procediment adequat per tal que, arribat el cas, es garantitzi l acompliment de les instruccions prèvies de cada persona, que hauran de constar per escrit. (Apartado 2 del artículo 11 de la Ley 41/2002 de 14 de noviembre, básica reguladora de la autonomía del paciente y derechos y obligaciones en materia de información y documentación clínica). Què passa si els meus familiars no pensen el mateix que jo respecte als tractaments que vull rebre i els que no? La voluntat del pacient passa per sobre de la dels familiars. Però cal assegurar que els metges sàpiguen que tenim el DVA. Què passa si no hi ha acord, sobre la interpretació del meu DVA, entre les persones que han de prendre les decisions (metges i familiars)? Generalment, si passa això, es demana la intervenció del comitè de bioètica del centre on estiguem.

5 Si un familiar esta en estat vegetatiu i se que ell no volia estar així, com puc demanar que es respecti la seva voluntat si no hi ha cap document de voluntats anticipades? Els representants legals del malalt tenen veu i vot en les decisions i cal tenir-les en compte si el propi malalt no pot expressar-se. S ha de parlar amb l equip metge responsable i mirar d arribar als acords tenint en compte la voluntat que el malalt havia expressat, encara que no ho hagi deixat per escrit i, en cas de no acord, s ha de recorre a la direcció del centre i al comitè D ètica si es necessari o arribat a l extrem de no acord, portar el cas davant del jutge. Segons la Llei de Sanitat, entre les opcions legals possibles, qui decideix en primer lloc es el malalt. Si aquest esta impossibilitat, en segon lloc decideix la família i en últim extrem, el metge. La meva mare té Alzheimer, no pot viure sola però encara pot signar. Pot fer el DVA? Com que un dels requisits és fer el DVA en plenes facultats mentals, en cas d Alzheimer o deteriorament mental caldria avaluar la capacitat que té la teva mare per prendre decisions. El meu avi té una demència molt avançada i la seva qualitat de vida és molt dolenta. Jo sé que no vol viure en aquestes condicions, però mai ha fet el DVA. Què puc fer? Si no té DVA serà més difícil fer prevaler la seva voluntat, caldrà posar-se d acord amb la resta de familiars i els metges per aconseguir al màxim l atenció pal liativa. El nostre fill petit està en estat vegetatiu, podem fer un DVA per ell? No poden fer un DVA en nom del fill, però com a tutors poden prendre les decisions que consideren que l afavoreixen més. Puc posar en el DVA que faig donació d òrgans o donació del meu cos a la ciència? Puc demanar que m incinerin? Tot i que en principi el DVA està pensat per expressar decisions respecte al final de la vida, aquests aspectes també es poden incloure. En altres països, també existeix el DVA? Si, però no en tots. Jo sóc catòlica, puc fer el DVA? Hi ha alguna proposta de DVA de la Conferència Episcopal Espanyola? El seu contingut, es semblant al de DMD o al de Sanitat? La Conferència Episcopal ha elaborat una proposta de DVA, que és bastant diferent de la de DMD o Sanitat. En lloc de parlar de drets, parla de valors religiosos, de la vida com un do de Déu i rebutja explícitament l eutanàsia. El que té en comú amb el document de DMD és que demana atenció pal liativa. Hi ha legislació sobre el DVA a l Estat Espanyol? Si. BOE nº 274 Llei 41/2002 del Ley básica reguladora de la autonomía del paciente y de derechos y obligaciones en materia de información

6 y documentación clínica. Pel que fa al DVA parla de document de Intenciones Prévias. On puc trobar informació sobre el DVA? Telèfon: També a través d Internet: -- salut ciutadans voluntats anticipades La meva germana sempre diu que vol fer el DVA però mai arriba a fer-lo, per què li costa tant? Fer aquest document implica parlar sobre la mort i afrontar la mort personal, pensar en el final de la vida, en com volem viure i en quines condicions no ho volem. Hi ha implicacions personals i emocionals molt profundes, i és bo que es reflexioni molt abans de fer-lo. És natural que costi arribar a fer el DVA. El fet de tenir DVA, què representa pels metges? Conèixer la voluntat del seu pacient els pot ajudar molt a l hora de prendre decisions (i no està pendent dels familiars que no sempre estan d acord). Representa també una certa cobertura legal. El meu DVA, quines implicacions té pels meus familiars? Poden prendre decisions sabent que compleixen la voluntat del malalt. Els protegeix emocionalment en moments que acostumen a ser molt límits. També pot ser un motiu de diàleg amb la família sobre un tema tan tabú com és el de la mort. Em sabria dir alguns arguments a favor del DVA? -Ja que les decisions s han de prendre, és millor que estiguin d acord amb la forma de pensar del pacient. -Possibilita expressar la pròpia voluntat quan encara estàs capacitat per fer-ho. -El fet de tenir un cert control sobre el procés de la malaltia, redueix el patiment físic i també el psíquic. -Promou el diàleg amb el metge i el representant. -Redueix el sentiment de culpabilitat i l estrès de la família i del personal sanitari. Quin tipus d arguments expressen les persones que es manifesten en contra del DVA? Alguns dels arguments que es fan servir són: -No podem preveure com ens sentirem. Podem canviar d opinió quan la mort està pròxima sense poder-ho expressar. -Els que no fan el DVA estan vistos com persones egoistes que volen tots els tractaments i causen una gran despesa a la sanitat pública. Bibliografia: Voluntades Anticipadas, una alternativa a la muerte solitaria Juan Carlos Ciurana. Ed. Trotta Madrid, 2005

, major d edat, amb el. DNI núm. i amb domicili a, carrer, núm. i telèfon,

, major d edat, amb el. DNI núm. i amb domicili a, carrer, núm. i telèfon, Jo,, major d edat, amb el núm. i amb domicili a, carrer, núm. i telèfon, amb capacitat per prendre una decisió de manera lliure i amb la informació suficient que m ha permès reflexionar, Expresso les instruccions

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

Unas personas me recomiendan que haga el Testamento de Vital y otros me dicen que es mejor hacer el Documento de Voluntades Anticipadas. Qué hago?

Unas personas me recomiendan que haga el Testamento de Vital y otros me dicen que es mejor hacer el Documento de Voluntades Anticipadas. Qué hago? Unas personas me recomiendan que haga el Testamento de Vital y otros me dicen que es mejor hacer el Documento de Voluntades Anticipadas. Qué hago? Todo hace referencia al mismo documento. El termo Testamento

Más detalles

Preguntes més freqüents

Preguntes més freqüents Preguntes més freqüents Què he de fer per avançar les meves factures? 1. Donar-se d alta a BBVA net advance..4 2. Activar/signar el contracte d avançament de factures de cada client 5 3. Sol licitar l

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

Recepció de documents electrònics Juliol 2012

Recepció de documents electrònics Juliol 2012 documents electrònics Juliol 2012 L estudiant porta un document en format electrònic. Què he de fer? Tres passes ben senzilles: Es poden donar tres situacions diferents: 1) L escenari més comú és que l

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

MODEL ORIENTATIU DE DOCUMENT DE VOLUNTATS ANTICIPADES

MODEL ORIENTATIU DE DOCUMENT DE VOLUNTATS ANTICIPADES MODEL ORIENTATIU DE DOCUMENT DE VOLUNTATS ANTICIPADES Us presentem un model orientatiu per a la redacció d un document de voluntats anticipades (DVA). Podeu utilitzar altres models o confeccionar-ne un

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Pla de mesura de Satisfacció als Clients Resultats d enquestes als metges de urgències Catlab (FHSJDM,HUMT i CST)

Pla de mesura de Satisfacció als Clients Resultats d enquestes als metges de urgències Catlab (FHSJDM,HUMT i CST) Butlletí Nº 94 Mes Octubre 2018 Pla de mesura de Satisfacció als Clients 2016-2018 Resultats d enquestes als metges de urgències Catlab (FHSJDM,HUMT i CST) Dintre del Pla de mesura de Satisfacció als Clients

Más detalles

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES 4 Estils de llista Els estils són conjunts d atributs de format que queden definits en un document. Resulten molt útils quan es volen determinar els formats

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns%

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Grafitinet C/Orient,78084planta1 08172SantCugatdelVallés Tel:935830437 Fax:935879739 Email:info@grafitinet.net Páginaweb:www.grafitinet.net Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Què són les

Más detalles

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries compartit annex és definir el procediment per establir un acord individualitzat de seguiment de referència -

Más detalles

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona

EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona EINA PLANIFICACIÓ TORNS DE GUÀRDIES (PTG) Col legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Tarragona Entrem al navegador d Internet i accedim a la pàgina principal de la eina de gestió de guàrdies,

Más detalles

REGISTRE A LES DIRECCIONS PROVINCIALS DE L INSS PER A L APLICACIÓ DE LA CLÀUSULA DE SALVAGUARDA DE JUBILACIÓ ANTICIPADA I PARCIAL

REGISTRE A LES DIRECCIONS PROVINCIALS DE L INSS PER A L APLICACIÓ DE LA CLÀUSULA DE SALVAGUARDA DE JUBILACIÓ ANTICIPADA I PARCIAL REGISTRE A LES DIRECCIONS PROVINCIALS DE L INSS PER A L APLICACIÓ DE LA CLÀUSULA DE SALVAGUARDA DE JUBILACIÓ ANTICIPADA I PARCIAL Per a acollir-se a la clàusula de salvaguarda del Reial Decret-Llei 5/2013

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

Manual de lliurament de la T- CAT P

Manual de lliurament de la T- CAT P Manual de lliurament de la T- CAT P Realitzat per: Ana Hernández Barajas Versió: 1.3 Data: 4/4/16 Arxiu: Manual_T-CAT P Manual de la T-CAT P Pàg. 2/12 Índex 1. Introducció... 3 2. Operativa amb l aplicació

Más detalles

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas Si ja tens un NIU, no has de tornar-te a registrar. Pots accedir a la inscripció directament. Només has de validar el teu NIU i la teva paraula de pas al requadre que hi ha a la dreta de la pantalla: Si

Más detalles

UNITAT TAULES DINÀMIQUES

UNITAT TAULES DINÀMIQUES UNITAT TAULES DINÀMIQUES 3 Modificar propietats dels camps Un cop hem creat una taula dinàmica, Ms Excel ofereix la possibilitat de modificar les propietats dels camps: canviar-ne el nom, l orientació,

Más detalles

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades Confidencialitat Principi ètic en virtut del qual un metge no pot revelar cap informació obtinguda en el curs de l'assistència

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

Els pares; una peça clau! Núria Sans

Els pares; una peça clau! Núria Sans Els pares; una peça clau! Núria Sans Factors de protecció generals Més és menys La capacitat de pensar de forma crítica i creativa La capacitat per prendre decisions Informació. Per facilitar la presa

Más detalles

La graella de les tasques domèstiques. Com es reparteixen?

La graella de les tasques domèstiques. Com es reparteixen? Material per l alumnat 2 > Cap a una orientació laboral en igualtat 36 Material per l alumnat 2 Presentació de l activitat Nivell Durada Secundària. Una hora aproximadament. Objectius Reflexionar, des

Más detalles

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació L objectiu d aquesta guia informativa és descriure el protocol elaborat entre els diferents actors per garantir la implementació de les mesures corresponents

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous.

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. TractemInosbé.GuiaperalsalumnesdePrimària La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. Al escolaaprenemllengua,matemàtiques,i altrescosesimportants,peròsobretothem d aprendreaviureiatreballarjunts.

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a.

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. ENUNCIAT: Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. Dos transportistes porten un vidre de longitud

Más detalles

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom

INTRODUCCIÓ. Ser un vianant autònom 01 INTRODUCCIÓ Normes viàries i civisme Ser un vianant autònom Les normes viàries són regles que tots hem de seguir, tant els vianants com els conductors i els passatgers. Quan siguis a la ciutat amb els

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

Monogràfic sobre la signatura digital

Monogràfic sobre la signatura digital Monogràfic sobre la signatura digital Entitats sense ànim de lucre Junta directiva Amb caràcter previ, cal analitzar si tenim la Junta Directiva al dia. És a dir, que els seus membres no tinguin els càrrecs

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

Utilitza el teu poder

Utilitza el teu poder Utilitza el teu poder Tu pots decidir qui dirigeix Europa Al maig tu podràs, juntament amb altres 400 milions de ciutadans, elegir els nostres diputats al Parlament Europeu. Aquestes seran les vuitenes

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

Els drets dels pacients al final de la vida: legislació vigent

Els drets dels pacients al final de la vida: legislació vigent Els drets dels pacients al final de la vida: legislació vigent Escola d Estiu. Diputació de Barcelona 11/07/2018 Isabel Alonso Dávila, presidenta DMD-CATALUNYA Origen de les lleis actuals: Declaració dels

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

UTILITZA L HI TENS TOT EL DRET

UTILITZA L HI TENS TOT EL DRET UTILITZA L HI TENS TOT EL DRET 7 COSES QUE HAS DE SABER DEL CATALÀ A LA JUSTÍCIA 01 EN CATALÀ, ELS DOCUMENTS SÓN VÀLIDS. Pots presentar els documents en català sense necessitat de traducció. Només els

Más detalles

La signatura digital per a entitats sense ànim de lucre

La signatura digital per a entitats sense ànim de lucre La signatura digital per a entitats sense ànim de lucre El certificat de signatura digital genera una firma digital que permet operar amb les administracions públiques digitalment, com per exemple: Ajuntament,

Más detalles

CoSignatura. Guia bàsica d ús

CoSignatura. Guia bàsica d ús CoSignatura Guia bàsica d ús ÍNDEX 1. Utilitat del producte... 3 2. Requeriments tècnics... 3 3. Accés al producte... 3 4. Botonadura a la dreta... 4 5. Opcions de menú a l esquerra... 4 5.1. Safata d

Más detalles

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000

COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 COMBINAR CORRESPONDÈNCIA AMB WORD 2000 PAS 1: La primera cosa que es necessita tan per fer sobres com per fer etiquetes és una llista amb totes les adreces de les quals es volen fer sobres o etiquetes.

Más detalles

CULTURA I VALORS ÈTICS

CULTURA I VALORS ÈTICS DOSSIER RECUPERACIÓ CULTURA I VALORS ÈTICS 4t CURS D ESO CURS 2016-2017 PRIMERA AVALUACIÓ PRIMERA ETAPA: ÈTICA I MORAL 1 COMPRENSIÓ LECTORA A. Llegeix el següent text i respon les preguntes proposades:

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

SÓC UNA PERSONA ESTRANGERA QUE VULL FER UN TRÀMIT I NO SÉ QUIN ÉS AQUEST TRÀMIT VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A

SÓC UNA PERSONA ESTRANGERA QUE VULL FER UN TRÀMIT I NO SÉ QUIN ÉS AQUEST TRÀMIT VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A SÓC UNA PERSONA ESTRANGERA QUE VULL FER UN TRÀMIT I NO SÉ QUIN ÉS AQUEST TRÀMIT VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A LA PERSONA QUE VULL CONTRACTAR

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

CONFIDENCIALITAT I DOCÈNCIA EN ATENCIÓ PRIMÀRIA EVA PEGUERO RODRÍGUEZ. Basat en les reflexions del grup d ètica de la camfic

CONFIDENCIALITAT I DOCÈNCIA EN ATENCIÓ PRIMÀRIA EVA PEGUERO RODRÍGUEZ. Basat en les reflexions del grup d ètica de la camfic CONFIDENCIALITAT I DOCÈNCIA EN ATENCIÓ PRIMÀRIA EVA PEGUERO RODRÍGUEZ Basat en les reflexions del grup d ètica de la camfic Conflictes d interès Eva Peguero 2016 Lligams amb entitats que han donat suport

Más detalles

repàs Nom: Data: Curs: Escriu els múltiples comuns de cada parell de nombres (sense incloure el 0) i tria n l MCM.

repàs Nom: Data: Curs: Escriu els múltiples comuns de cada parell de nombres (sense incloure el 0) i tria n l MCM. repàs 1 Obtín els 10 primers múltiples de 6, 8 i 1. nombre 0 1 3 4 5 6 7 8 9 Múltiples de 6 Múltiples de 8 Múltiples de 1 Escriu els múltiples comuns de cada parell de nombres (sense incloure el 0) i tria

Más detalles

Tres principis. Som més autònoms si punxem nosaltres i/o si es punxa ell. Sempre hi ha un risc que s ha d assumir. La preparació és la clau.

Tres principis. Som més autònoms si punxem nosaltres i/o si es punxa ell. Sempre hi ha un risc que s ha d assumir. La preparació és la clau. ANEM DE VIATGE Tres principis Som més autònoms si punxem nosaltres i/o si es punxa ell. Sempre hi ha un risc que s ha d assumir. La preparació és la clau. Preparació del viatge Avaluar el nivell sanitari

Más detalles

Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals

Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals Instruccions per a l ús del Portal d Informació Econòmica i de Serveis Locals Servei de Programació Barcelona, novembre de 2015 Cliqueu aquí per entrar a l accés restringit 2/15 Introduir en minúscules

Más detalles

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5.

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5. CRITERIS D AVALUACIÓ MATÈRIA: Música 1r ESO PARCIALS 20% ACTITUD: L actitud s avaluarà diàriament i es tindrà en conte si l alumne parla, la puntualitat, fa deures, porta material, participa en classe

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

Reviseu habitualment el Correu Brossa del Webmail icater.org (encara que tingueu el correu instal lat en local al vostre ordinador o dispositiu mòbil)

Reviseu habitualment el Correu Brossa del Webmail icater.org (encara que tingueu el correu instal lat en local al vostre ordinador o dispositiu mòbil) Guies Pràctiques ICATER núm. 13 Reviseu habitualment el Correu Brossa del Webmail icater.org (encara que tingueu el correu instal lat en local al vostre ordinador o dispositiu mòbil) Il lustre Col legi

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

CPS. Carpeta Personal de Salut

CPS. Carpeta Personal de Salut MANUAL CONNEXIÓ CPS Carpeta Personal de Salut Juny 2010 ÍNDEX 1. Introducció 2. Requisits mínims a. De sistema operatiu i. Com comprovar-ho b. De hardware i. Com comprovar-ho c. De navegador i. Com comprovar-ho

Más detalles

SOBIRANIA FISCAL. Passos per exercir sobirania fiscal amb la declaració de renda. Sobirania Fiscal

SOBIRANIA FISCAL. Passos per exercir sobirania fiscal amb la declaració de renda. Sobirania Fiscal SOBIRANIA FISCAL Passos per exercir sobirania fiscal amb la declaració de renda Resum, exercir sobirania fiscal a través de la declaracions de renda Instruccions bàsiques. 4 passes. 1. Baixar els document

Más detalles

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar JMatch Aquesta patata ens permet crear exercicis d associació d elements, fer parelles. Obre JMatch com ja estàs acostumat o acostumada a fer i obtindràs aquesta pantalla, Com a les altres patates, podem

Más detalles

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Aprendre el concepte de densitat. Saber calcular la densitat. Conèixer els instruments del laboratori que es fan servir per

Más detalles

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum:

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: 1. Selecciona en quina situació (1, 2 o 3) es troba la teva sol licitud, d acord amb la Guia del Pràcticum. 2. Omple el formulari segons la situació que hagis

Más detalles

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS Introducció Mitjançant aquest document s explica breument la forma de procedir per donar d alta o modificar una sol licitud. Per poder emplenar

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

GUIA AUTOMATRÍCULA

GUIA AUTOMATRÍCULA GUIA AUTOMATRÍCULA 2014-2015 Coses a tenir en compte abans de començar el procés de matrícula: En aquest aplicatiu el temps d inactivitat és molt curt (uns 15 minuts) per tant si el teniu obert sense fer

Más detalles

UNITAT REVISAR EL DOCUMENT

UNITAT REVISAR EL DOCUMENT UNITAT REVISAR EL DOCUMENT 1 Seleccionar l idioma del document Ms Word proporciona diferents eines per a corregir l ortografia dels documents. El primer pas que s ha de realitzar per activar la correcció

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

Guia per a entitats, empreses i ciutadans. Manual per obtenir un certificat de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre

Guia per a entitats, empreses i ciutadans. Manual per obtenir un certificat de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre Guia per a entitats, empreses i ciutadans Manual per obtenir un certificat de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre DIPUTACIÓ DE GIRONA 15/02/2018 Introducció Tal i com s estableix a l article 14 de la

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits.

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Introducció Teniu oliveres i soleu elaborar oli amb què us abastiu. Però, els dubtes sorgeixen quan teniu excedents... Com

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància 1 INTRODUCCIÓ Els senyals de trànsit La seva utilitat i importància Segurament hauràs observat que hi ha una pila de senyals viaris diferents. Tots tenen un significat important per a la nostra seguretat.

Más detalles

Sumari. Identificador i contrasenya. Com accedir al Campus Virtual. Dins del Campus Virtual:

Sumari. Identificador i contrasenya. Com accedir al Campus Virtual. Dins del Campus Virtual: Campus Virtual Sumari Identificador i contrasenya Com accedir al Campus Virtual Dins del Campus Virtual: La meva pàgina inicial Perfil Les meves assignatures Altres cursos Dins del curs Identificador i

Más detalles

Annex I. Sol licitud d ajuda econòmica individual per a persones amb discapacitat a l àmbit d Eivissa per a l any 2017

Annex I. Sol licitud d ajuda econòmica individual per a persones amb discapacitat a l àmbit d Eivissa per a l any 2017 Annex I Sol licitud d ajuda econòmica individual per a persones amb discapacitat a l àmbit 1. AJUDES QUE SE SOL LICITEN Concepte Quantia 2. DADES DE LA PERSONA AMB DISCAPACITAT Cognoms i nom DNI / NIE

Más detalles

Com verificar una signatura electrònica amb Adobe Reader 8.0

Com verificar una signatura electrònica amb Adobe Reader 8.0 Com verificar una signatura electrònica amb Adobe Reader 8.0 1. Prerequisits. Un prerequisit per la validació de la signatura electrònica amb els certificats de CATCert és la instal lació en l equip dels

Más detalles

Límits: fronteres afectuoses per un desenvolupament harmònic. Noemí Luelmo Checa Psicòloga

Límits: fronteres afectuoses per un desenvolupament harmònic. Noemí Luelmo Checa Psicòloga Límits: fronteres afectuoses per un desenvolupament harmònic Noemí Luelmo Checa Psicòloga Definint límit La nostra selecció de definicions sobre límit es aquesta: Un límités una divisió, ja sigui física

Más detalles

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola

Más detalles

Cures Pal liatives Pediàtriques: Un dret dels infants. Un deure de tots.

Cures Pal liatives Pediàtriques: Un dret dels infants. Un deure de tots. Cures Pal liatives Pediàtriques: Un dret dels infants. Un deure de tots. Dilluns 10 d octubre de 2016 Recinte Modernista de l Hospital de la Santa Creu i Sant Pau CURES PAL LIATIVES PEDIÀTRIQUES Un dret

Más detalles

Facilitar als alumnes l'accés al programari i dades de pràctiques que ara només tenen accessible a les aules d informàtica.

Facilitar als alumnes l'accés al programari i dades de pràctiques que ara només tenen accessible a les aules d informàtica. AULES VIRTUALS OBJECTIUS Facilitar als alumnes l'accés al programari i dades de pràctiques que ara només tenen accessible a les aules d informàtica. Per facilitar l accés entenem: - Que puguin accedir

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

Llei 9/2014 de la seguretat industrial dels establiments, les instal lacions i els productes Nou Procediment de tramitació

Llei 9/2014 de la seguretat industrial dels establiments, les instal lacions i els productes Nou Procediment de tramitació Llei 9/2014 de la seguretat industrial dels establiments, les instal lacions i els productes Nou Procediment de tramitació Octubre 2014 Canal Empresa és el portal de la Generalitat adreçat a les empreses,

Más detalles

PROTOCOL D ACTUACIÓ FARMACÈUTICA

PROTOCOL D ACTUACIÓ FARMACÈUTICA PROTOCOL D ACTUACIÓ FARMACÈUTICA 1. LA PERSONA VE A RECOLLIR LA PROVA (una persona pot venir a recollir les proves de diferents individus) EL FARMACÈUTIC HA DE: 1a.- Recordar a la persona que si s ha realitzat

Más detalles

Identitat digital del metge/sa i aspectes deontològics. Dra. Mireia Sans Secció de metges

Identitat digital del metge/sa i aspectes deontològics. Dra. Mireia Sans Secció de metges Identitat digital del metge/sa i aspectes deontològics Dra. Mireia Sans Secció de metges esalut @MireiaSansC mireiasanscorrales@gmail.com Cerca t a Google Tinc identitat digital? Té bona salut? L estic

Más detalles

NORMA 7.19: PROTOCOL DE VAGA D ALUMNES. Decret 102/2010, de 3 d agost, d autonomia dels centres educatius.

NORMA 7.19: PROTOCOL DE VAGA D ALUMNES. Decret 102/2010, de 3 d agost, d autonomia dels centres educatius. Aprovat en claustre el dia 30-juny-2014 Aprovat en CE el dia 7-octubre-2014 MARC NORMATIU NORMA 7.19: Decret 102/2010, de 3 d agost, d autonomia dels centres educatius. Article 24 punt 2 Mesures correctores

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Teresa Gregori Ricardo Alcántara

Teresa Gregori Ricardo Alcántara PROPOSTA DIDÀCTICA Elaborada per Teresa Gregori Ricardo Alcántara Fils i tisores Il lustracions de Rebeca Luciani Ricardo Alcántara Fils i tisores FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR: IL LUSTRACIONS:

Más detalles

UNITAT OPCIONS ADDICIONALS DE MS POWERPOINT

UNITAT OPCIONS ADDICIONALS DE MS POWERPOINT UNITAT OPCIONS ADDICIONALS DE MS POWERPOINT 1 Revisar i enviar El programa Ms PowerPoint 2010 disposa d una eina que permet enviar una presentació per ser revisada per altres persones i així validar-ne

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0

MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0 MUS Nous criteris gestió CD a la Web de residències v. 1.0 10/07/2013 Índex. Gestió de places disponibles.... 3 Gestió d ingressos i Baixes.... 5 Validacions sobre l assistència.... 7 Correspondència entre

Más detalles

El teu esforç compta!

El teu esforç compta! El teu esforç compta! Nous informes d estrangeria per acreditar la integració i l adequació de l habitatge Nuevos informes de extranjería para acreditar la integración y la adecuación de la vivienda www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/immigracio/estrangeria

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles