I aquesta aigua que circula per dins de Montserrat, on va a parar?

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "I aquesta aigua que circula per dins de Montserrat, on va a parar?"

Transcripción

1 El Bages forma part de la Depressió Central Catalana. Si ens fixem en el mapa de Catalunya, veurem que ocupa una zona situada entre sistemes muntanyosos: Al nord hi ha els Pirineus. En diagonal, del nord-est al sud-oest, hi ha les serralades litorals. Depressió Central Fa milions d anys, durant el període Terciari, aquesta conca o depressió es va anar omplint de sediments que portaven rius procedents de les muntanyes que l envoltaven. Per tant, a la nostra comarca, tenim un munt de roques sedimentàries d aquell període: conglomerats, margues, calcàries, sal... EL RELLEU DEL BAGES Al sud del Bages no hi trobarem formacions muntanyoses pròpiament dites. Les muntanyes s originen per plegaments i trencaments de l escorça terrestre (per exemple, els Pirineus) El que nosaltres anomenem muntanyes a la nostra comarca, no són el mateix. Com s han format? Recordes que les roques del Bages procedeixen de sediments? Són roques bastant toves que l erosió de l aigua, el vent i les diferències de temperatura poden arrossegar, esquerdar, trencar i transportar. Al llarg de milions d anys, l erosió del terreny a la nostra comarca ha provocat l aparició del relleu actual.

2 Montserrat Montserrat no és una muntanya! Així d entrada, això podria semblar un disbarat, però és ben veritat si tenim en compte que no s ha format per cap elevació del terreny. El riu Llobregat és un dels protagonistes més importants en la creació de Montserrat. Els rius acostumen a arrossegar els materials que van trobant al llarg del seu curs. Aquí, a la plana, el riu no té massa força, però transporta els materials poc pesants que troba pel camí. I on han anat a parar tots aquests materials? Doncs cap a Barcelona. Si observem el mapa de Catalunya, veurem que al costat de Barcelona hi ha un delta: el delta del Llobregat. I com penseu que s ha format? Quan el riu arriba al mar va abandonant, al llarg de milers i milers d anys, els materials que ha anat transportant. Les roques que formen Montserrat són més dures que les que abans havia al seu voltant i per això el riu no se les va endur. El Llobregat es va dedicar a pispar els materials més tous que voltaven Montserrat, fent que baixés el nivell de la terra i deixant una elevació allí on s havien acumulat els materials més durs. I per què Montserrat té aquesta forma tan característica, amb tantes punxes enfilant-se cap al cel? Això també és a causa del material de què està formada. És un material on s hi fan esquerdes per on entra l aigua. A l hivern, l aigua de dins les esquerdes es gela. Quan l aigua es gela, augmenta de volum i té tanta força que pot partir les roques. Així és com s ha format el relleu tan escarpat que forma Montserrat. I d aquí procedeix també el seu nom: muntanya amb forma de serra (mont serrat).

3 Però encara que l aigua no s hagi pogut endur Montserrat, hi ha entrat per un munt d esquerdes o clivelles i ha anat fent de les seves. Per la part exterior ens ha deixat aquesta mena de columnes, però per la part interior ha anat desfent els materials més tous i ha format un munt de coves. I aquesta aigua que circula per dins de Montserrat, on va a parar? Una part surt per les fonts naturals i una part més important es filtra pels aqüífers, que són una mena de rius interior que circulen per sota la terra. Els aqüífers són molt importants per a la natura: subministren aigua a terrenys secs, donen aigua a poblacions a través dels pous...

4 El relleu tabular Al Bages, a part de Montserrat, trobarem més muntanyes de mentida. Són terrenys més elevats que han aparegut gràcies a l erosió de les terres que les envoltaven. Vegeu aquesta imatge: Al fons podem observar la silueta d unes muntanyes. Són altiplans que s han format per l erosió. En aquesta altra imatge podem veure el Collbaix (té uns 500 metres d alçada). El riu Cardener i les rieres que passaven pel seu voltant van anar erosionant i esgarrapant la terra durant centenars de milers d anys, però el Collbaix estava format per roca conglomerada i va resistir l erosió.

5 Així doncs, on són les muntanyes del Bages? A la zona nord de la comarca. A la zona on ara s eleven els Pirineus hi va haver uns plegaments molt forts. La força d aquests plegaments va arribar fins a la nostra comarca. Això sí, amb molta menys intensitat. Però com que el terreny era bastant tou perquè hi havia sal i guix, hi va haver plegaments i, fins i tot, trencaments del terreny (les falles). En aquesta imatge podem veure tot un embolic de línies. Són els estrats que es van rebregar per la força dels plegaments. Cardona I aquesta és la coneguda falla del Mig-món món, a Súria. La trobem al costat mateix de la carretera, per la sortida nord de la població. Es poden veure els estrats inclinats i l esquerda o trencament que hi ha al mig.

6 Les terrasses fluvials Tant el Llobregat, com el Cardener, com les moltes rieres que circulen pel Bages han tingut un paper fonamental en l aparició de les terrasses fluvials. Ara les terrasses del riu ja no s utilitzen tant com abans, però encara podem veure al costat del riu alguns horts. Ja sabem que l aigua dels rius arrossega el material que va trobant pel camí. En el curs alt d un riu, com que hi ha mes desnivell, l aigua baixa amb més força i pot arrossegar pedres de mida considerable. Aquí, al poble, el riu acostuma a baixar molt més tranquil. Tot i així, en èpoques de fortes pluges, podem veure com creix i puja pels marges del voltant. Durant aquestes crescudes el riu diposita als marges tot de llims que ha anat transportant i, quan l aigua torna al seu cabal, els llims queden abandonats als marges. Aquests llims són molt bons per a la terra i, des que les persones van aprendre a cultivar la terra, van veure que hi podien plantar les seves hortalisses i els creixien millor i amb més facilitat. Per això des de fa un munt d anys, els pagesos han aprofitat les terrasses dels rius per a instal lar-hi els seus horts. Però sempre corrien el perill d una pujada del nivell del riu. Si el riu baixa amb més cabal d aigua i amb més força, els horts poden desaparèixer en un tres i no res. Aquí podem veure unes imatges de l any És el Llobregat, al costat del pont que entra a Sant Vicenç. Veieu els horts del voltant? No en va quedar res. Al costat veureu la de coses que la riera de Castellet va deixar al carrer del Clot del Tufau.

7 Plànol geològic del Bages

8 HISTÒRIA GEOLÒGICA Una història de fa molts milions d anys. Aquesta és la forma que, en l actualitat, té la Península Ibèrica. Nosaltres som a l extrem nord-est. Però no sempre ha tingut aquest aspecte. Si poguéssim fer retrocedir el temps uns quants milions d anys, ens trobaríem que una gran part de Catalunya és a sota del mar. Fixa t en aquesta imatge. Si segueixes la línia blanca reconeixeràs el perfil actual de la Península. La zona més fosca és mar. Un braç de mar que cobria part del País Basc, part de l Aragó i part de Catalunya. Alguns dels rius que corrien per aquella època desembocaven en aquest mar. Fa molts milions d anys, l escorça de la Terra va sofrir uns forts moviments.

9 Imagina una pilota embolicada amb paper. Si fas pressió damunt el paper, per alguns llocs el paper es trencarà, per altres el paper s arrugarà i quedaran tot de bonys. Doncs, si fa no fa, i una mica més exagerat és el que li va passar al nostre planeta. Al voltant d aquell mar situat al bell mig de Catalunya, es van alçar sistemes muntanyosos importants: els Pirineus i les Serralades litorals. A causa d això, un tros d aquell antic mar va quedar tancat com si fos un gran llac. Els rius van canviar el seu curs. Ja no desembocaven en el mateix mar. I l evaporació va fer que, poc a poc, s anés assecant fins a desaparèixer del tot. Aquell era un mar càlid, semblant a l actual mar del Carib. Per això les roques de la nostra comarca són roques sedimentàries. És a dir, roques que al llarg de moltíssims anys es van anar acumulant al fons marí. Una gran part d aquests materials els van anar portant els rius que desembocaven en aquest mar. I clar, els mars són salats, així que, en evaporar-se l aigua, va quedar acumulada un munt de sal repartida per tota la comarca, però que en alguns llocs es troba molt concentrada ( per exemple a Cardona).

10 Montserrat i Sant Llorenç del Munt Els materials que formen Montserrat i Sant Llorenç del Munt van ser arrossegats fins a la costa pels antics rius d aquella època. De fet eren dos dels deltes que formaven aquests rius en arribar al mar. En aquesta primera imatge veiem els materials que els rius abandonen formant deltes. En aquesta segona imatge es representa el període en què el mar es va anar evaporant i van començar a quedar només uns petits llacs salats. Els rius seguien dipositant llims i sorres en aquests llacs. Es van començar a formar les roques calcàries, les margues... La força dels plegaments que van crear els Pirineus, també va arribar fins a la nostra comarca. Observa com la força empeny la terra i provoca plegaments a la zona nord. Durant aquest procés, la sal marina que havia quedat enterrada sota centenars de metres de terra, va sortir cap a la superfície en llocs com Cardona.

11 Des de fa més de 13 milions d anys, tots aquests moviments que van fer tant d enrenou van aturar-se. Però això no vol dir que les terres de la nostra comarca no canviessin. Al contrari. Durant aquests milions d anys d època de calma hi va haver una protagonista molt important que va fer un munt de feina a la nostra comarca: l erosió. El clima, l aigua, el vent han tingut molt de temps per a fer de les seves i, amb paciència, però amb molta constància, han anat formant l actual relleu. En aquest dibuix podem veure Montserrat a la dreta i Sant Llorenç del Munt a l esquerra. Dues muntanyes que no s han creat per plegaments o per falles del terreny, sinó que eren els sediments de dos deltes de rius que han quedat a la superfície i són més elevats gràcies a l evaporació d un mar i a l erosió continuada, sobretot dels rius.

12 COM ES VA FORMAR LA NOSTRA COMARCA

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins.

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. Vitrina de paleontologia del Museu Comarcal de Manresa La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. L existència d un antic mar on els rius abocaven els

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

AL CASTELL DE SARROCA DE LLEIDA I A LA TORRE DE LA SENYORA PER LA VALL MAJOR

AL CASTELL DE SARROCA DE LLEIDA I A LA TORRE DE LA SENYORA PER LA VALL MAJOR AL CASTELL DE SARROCA DE LLEIDA I A LA TORRE DE LA SENYORA PER LA VALL MAJOR Segrià Distància: 10,5 km. Durada: 3 h. Desnivell: 150 m. Itinerari circular no senyalitzat Accedim a Sarroca de Lleida des

Más detalles

SULFAT DE COURE IODE

SULFAT DE COURE IODE SULFAT DE COURE IODE Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Saber fer mescles heterogènies, i també saber què són. Conèixer un altres noms per anomenar les mescles

Más detalles

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a.

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. ENUNCIAT: Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. Dos transportistes porten un vidre de longitud

Más detalles

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA?

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? La Terra és anomenada el Planeta Blau perquè està envoltada d aigua. La capa d aigua o Hidrosfera no és una capa contínua, ja que l aigua es troba distribuïda en diferents

Más detalles

ITINERARI 5: Travessa Colomèrs-Saboredo Dificultat: mitja (BE S3) Desnivell: 700 m Longitud: 5.3 km

ITINERARI 5: Travessa Colomèrs-Saboredo Dificultat: mitja (BE S3) Desnivell: 700 m Longitud: 5.3 km ITINERARI 5: Travessa Colomèrs-Saboredo Dificultat: mitja (BE S3) Desnivell: 700 m Longitud: 5.3 km La travessa d aquests dos refugis es fa superant el Còth deth Gran Tuc de Sendrosa (2450 m). L itinerari

Más detalles

Itinerari 17 La carena de Montagut

Itinerari 17 La carena de Montagut Itinerari 17 La carena de Montagut Santes Creus (monestir) les Pobles cim de Montagut ermita de Montagut Querol Santes Creus (monestir) S ha de tenir present que els kilometratges són orientatius i que

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

QUAN ES VAN FORMAR AQUESTES ROQUES. El món en el període Eocè

QUAN ES VAN FORMAR AQUESTES ROQUES. El món en el període Eocè QUAN ES VAN FORMAR AQUESTES ROQUES 1. Els terrenys que estudiem avui es van dipositar aquí a la segona meitat de l Eocè. Pinta les caselles corresponents a aquest període de temps. 2. Són certes aquestes

Más detalles

Itinerari 15 De Santes Creus a l Albà

Itinerari 15 De Santes Creus a l Albà Itinerari 15 De Santes Creus a l Albà Santes Creus les Pobles l Albà Aiguamúrcia Santes Creus S ha de tenir present que els kilometratges són orientatius i que els kilòmetres parcials acostumen a ser mes

Más detalles

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO)

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO) UNITAT 22 CATALUNYA 385 Catalunya està situada al nord-est de la península Ibèrica. És un país muntanyós. Les serralades més importants són els Pirineus -que estan situats al nord- i les Serralades Litorals

Más detalles

EL SERRAT DEL MACARI

EL SERRAT DEL MACARI Com és la roca? EL SERRAT DEL MACARI 1. Observa la roca que forma el cingle. Quin és el seu color dominant?... 2. Marca amb una X les característiques d aquesta roca: Forma una massa compacta Sembla molt

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Tema 7: El relleu terrestre

Tema 7: El relleu terrestre A la superfície de la Terra s hi produeixen canvis que poden ser fruit de: Processos geològics externs que són conseqüència d agents exteriors de la Terra com l aigua de rius i mars, les glaceres, l aire

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

El gran joc de la vida saludable

El gran joc de la vida saludable Instruccions Material Plantilles del menjaclosques i l ocellet, tisores i un paquet amb quatre retoladors per pintar les figures. Això és el que heu de fer Heu de pintar el full imprimible que conté dibuixos

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria.

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria. 1 Al ser una subhasta per intranet, es a dir, privada, ens conectem via Terminal Server, es a dir la opció de Conexión a Escritorio Remoto d aquesta forma: Al accedir-hi, ens demanará el nom del servidor

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del al 6 de març de Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Entre les TU del dia de març i les TU del dia 6 de març de l Observatori Fabra

Más detalles

FI DE LA VISITA I RECOMANACIONS

FI DE LA VISITA I RECOMANACIONS FI DE LA VISITA I RECOMANACIONS És molt important tractar bé els documents, per tal que es conservin en bones condicions i durin el màxim de temps possible. Aquí et donem uns consells que pots posar en

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig OBJECTIUS DE LA UNITAT Localitzar les unitats de relleu i rius d Espanya i Catalunya Enumerar els trets bàsics del clima de la

Más detalles

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU MESETA 1 UNITATS INTERIORS

Más detalles

Del Monestir de Montserrat a Manresa

Del Monestir de Montserrat a Manresa Tram Montserrat-Vic Del Monestir de Montserrat a Manresa La sortida des del Monestir de Montserrat és realment esplèndida, no només pel que representa la seva ubicació al cor del Parc Natural del mateix

Más detalles

GRÈVOL, COVA DEL. Muntanyes de Prades. Nivell sobre el Mar:975 metres. 1 : Caracteristiques. 2 : Boques

GRÈVOL, COVA DEL. Muntanyes de Prades. Nivell sobre el Mar:975 metres. 1 : Caracteristiques. 2 : Boques 1 : Caracteristiques Nom: Sinonim: Sinonim: Descripció Breu: Tipus: Desnivell: Recorregut: Litologia: Comarca: Municipi: Gran Unitat: Unitat: Escudelleta, Cova de l' Barranc de la Pixera, Cova nº3 del

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

SORTIM DE PLANOLES, DES DE LA CRUÏLLA D ENTRADA AL POBLE A PEU DE LA N H. SEGUIM LA N-152 DURANT UNS 6 KM FINS DÒRRIA.

SORTIM DE PLANOLES, DES DE LA CRUÏLLA D ENTRADA AL POBLE A PEU DE LA N H. SEGUIM LA N-152 DURANT UNS 6 KM FINS DÒRRIA. PUIGMAL. 15-08-2007. EL PUIGMAL. 2.913 M. OBJECTIU DE LA NOSTRA RUTA. SORTIM DE PLANOLES, DES DE LA CRUÏLLA D ENTRADA AL POBLE A PEU DE LA N-152. 8.00 H. SEGUIM LA N-152 DURANT UNS 6 KM FINS DÒRRIA. ENS

Más detalles

Tema 4 (I) :Les fonts de la història

Tema 4 (I) :Les fonts de la història En aquest tema aprendràs que : Per conéixer el passat cal investigar a partir de les restes i els documents que es conserven. Els arqueòlegs i els historiadors són els encarregats d investigar les fonts

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

LA FORMACIÓ DE LA SAL

LA FORMACIÓ DE LA SAL LA FORMACIÓ DE LA SAL 1. Ratlla la zona de la casella tramada corresponent a l'època de formació de la sal. 2. Marca amb una X les caselles correctes sobre aquella època geològica. El clima en aquella

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica * Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral

Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral Dimecres les tempestes van deixar pluja molt intensa i fortes ventades a diversos sectors del litoral i prelitoral Feia

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica Gemma Torres Julià PREGUNTES AMB RESPOSTA Vocabulari principal Muntanya: Elevació del terreny natural i alta que sobresurt de l'entorn. Quina és la

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013 Examen parcial de Física - COENT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

CURS 2017 /2018. És el conjunt de tot el que existeix: les estreles, els planetes o els sers vius que hi habiten en formen part.

CURS 2017 /2018. És el conjunt de tot el que existeix: les estreles, els planetes o els sers vius que hi habiten en formen part. L UNIVERS CURS 2017 /2018 Anem a començar definint l univers. Què és per a tu l univers? És el conjunt de tot el que existeix: les estreles, els planetes o els sers vius que hi habiten en formen part.

Más detalles

Editor d imatges on line. Apunts de treball 1

Editor d imatges on line. Apunts de treball 1 Editor d imatges on line Apunts de treball 1 Entrem al programa amb l enllaç: http://pixlr.com/editor/ 1 Al principi ens surt aquest menú. Triem l opció d obrir una imatge de l ordinador. En aquest cas

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

Introducció a l energia

Introducció a l energia Temaris de CCNN i CCSS adaptats a Lectura Fàcil https://sites.google.com/a/xtec.cat/manuals-lf/ Energia 1: Introducció a l energia Autoria: Cristina Montoya Amb la col laboració del CEE Escola Vida Montserrat

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

EL CICLE DE L AIGUA. L evaporació és el fenomen pel qual l aigua passa d estat líquid a

EL CICLE DE L AIGUA. L evaporació és el fenomen pel qual l aigua passa d estat líquid a EL CICLE DE L AIGUA L aigua es mou contínuament pel nostre planeta i adopta diverses formes. La podem trobar en estat líquid al mar o als rius, en estat sòlid en forma de neu o gel a les muntanyes o també

Más detalles

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY

L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY L AGUS I ELS MONSTRES EL SALT DEL TEMPS JAUME COPONS & LILIANA FORTUNY Cada divendres a l hora del pati la Lídia i jo anem a la biblioteca de l escola per tornar els llibres que hem llegit aquella setmana

Más detalles

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA:

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: FITXA 1: Els elements del relleu A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: Depressió Vall Muntanya Altiplà A.2. RESPON A LES PREGUNTES SEGÜENTS: Com s anomena la localitat

Más detalles

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS Petjada ecològica de la ciutat de Terrassa davant dels escenaris d evolució demogràfica /. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS.. Introducció

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu.

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Un projecte d Antoni Abad produït per l Institut Ramon Llull per a la 57a edició de La Biennale di Venezia. Accessible per a les

Más detalles

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous.

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. TractemInosbé.GuiaperalsalumnesdePrimària La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. Al escolaaprenemllengua,matemàtiques,i altrescosesimportants,peròsobretothem d aprendreaviureiatreballarjunts.

Más detalles

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Aprendre el concepte de densitat. Saber calcular la densitat. Conèixer els instruments del laboratori que es fan servir per

Más detalles

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera:

LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de la mongeta: Una fulla de mongetera: Títol: Les hortalisses I, II i III Capítol: LA MONGETA, LA CEBA, LA PASTANAGA, LA CARXOFA, LA PATATA Durades: 05:25 min. 05:14 min. 06:03 min. 05:41 min. 08:48 min. LA MONGETA 1. Dibuixa: La llavor de

Más detalles

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar JMatch Aquesta patata ens permet crear exercicis d associació d elements, fer parelles. Obre JMatch com ja estàs acostumat o acostumada a fer i obtindràs aquesta pantalla, Com a les altres patates, podem

Más detalles

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys.

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. I no tots els països van començar en el mateix moment a recollir-les.

Más detalles

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre SERIAL KILLERS CIÈNCIES NATURALS A la vostra sèrie trobareu molts exemples de comportaments relacionats relacionats amb la salut.

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

EL QUINZET GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ

EL QUINZET GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ El quinzet V ersió 2006 Sèries de rapidesa de càlcul mental - Primària EL QUINZET MÈTODEODE DE RAPIDESA DE CÀLCUL GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ 2006 El quinzet V ersió 2006 Sèries de rapidesa de càlcul

Más detalles

TAULES EN WORD 2003 I 2007

TAULES EN WORD 2003 I 2007 TAULES EN WORD 2003 I 2007 Crear / inserir una taula: Una taula està formada de files (horitzontal) i columnes (verticals). Per inserir una taula en el nostre document hem d anar al menú Taula->Inserir-

Más detalles

Unitat 8. El planeta Terra i la mesura del temps. 1 ESO - Naturals. El planeta Terra i la mesura del temps Unitat 8 1 ESO - Naturals 1 / 13

Unitat 8. El planeta Terra i la mesura del temps. 1 ESO - Naturals. El planeta Terra i la mesura del temps Unitat 8 1 ESO - Naturals 1 / 13 Unitat 8 El planeta Terra i la mesura del temps 1 ESO - Naturals El planeta Terra i la mesura del temps Unitat 8 1 ESO - Naturals 1 / 13 1. La forma de la Terra Demoatracó que la Terra és redona Els vaixells

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

Solucions individuals per al canvi climàtic

Solucions individuals per al canvi climàtic Solucions individuals per al canvi climàtic Que fa la gent per combatre el canvi climàtic? Index 1. Com ho vam fer (pàg. 1) 2. Li preocupa a la gent el canvi climàtic? (pàg. 2) 3. Les preguntes de l'enquesta

Más detalles

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA INTRODUCCIÓ El llibre que utilitza el mestre per explicar el Tema 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA Si pitges als enllaços podràs llegir el llibre que utilitza el professor per donar el Tema 4: Una altra propietat

Más detalles

Punts del circuit a tenir en compte

Punts del circuit a tenir en compte Punts del circuit a tenir en compte Zona Urbana: Primer just després de donar la sortida el circuit es desvia cap a l'esquerra vorejant el riu, per tant caldrà gent en aquest punt i senyalitzar-ho molt

Más detalles

COM CREIXEN LES TIGES I LES ARRELS DE LES PLANTES. GEOTROPISME

COM CREIXEN LES TIGES I LES ARRELS DE LES PLANTES. GEOTROPISME 1 EXPERIMENT 1 Hem agafat una mongeta de les que havien germinat, que té arrels, tija i una fulla. L hem penjada de manera que la tija ha quedat horitzontal i l extrem mirant cap a terra i en direcció

Más detalles

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible LA TERRA Tema 2 1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible la vida 1.El planeta Terra -El planeta

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

Figura 5: representació de les diferents maneres de mirar el món i de representar el mapa mundi.

Figura 5: representació de les diferents maneres de mirar el món i de representar el mapa mundi. COM SÓN ELS MAPES? TIPUS DE MAPES Hi ha molts tipus de mapes però els més destacats són: Mapes topogràfics: són els mapes que donen la màxima informació sobre un territori físic, com el relleu, els rius,

Más detalles

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR 1. Idees antigues 2. Origen de l Univers i components 3. El Sistema Solar - Planetes interiors - Planetes exteriors 4. Personatges històrics 1. Idees antigues Des de

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

EL RELLEU DE CATALUNYA

EL RELLEU DE CATALUNYA 1. Què és el relleu? EL RELLEU DE CATALUNYA 2. Completa: Catalunya és un territori situat al, al sud d i obert al. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita al nord amb i. A l est amb. Al sud amb.

Más detalles

Inferència de Tipus a Haskell

Inferència de Tipus a Haskell Inferència de Tipus a Haskell Mateu Villaret 21 d abril de 2008 1 Exemple d inferència de tipus Considerem la definició en Haskell de la funció map Haskell Code 1 map f [] = [] 2 map f (x: xs) = (f x)

Más detalles

El desplegament de l activitat turística al Pirineu. Daniel Paül

El desplegament de l activitat turística al Pirineu. Daniel Paül El desplegament de l activitat turística al Pirineu Daniel Paül Duane Hanson's "Tourists II" de 1988 D on ve el turisme: Fins als anys 30 el turisme era molt limitat. - Turisme religiós - Turisme de salut

Más detalles

La Terra, el planeta on vivim

La Terra, el planeta on vivim F I T X A 2 La Terra, el planeta on vivim El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

La representació de la Terra

La representació de la Terra La representació de la Terra Antigament, la realització de mapes era lenta i difícil, perquè es dibuixaven a partir d observacions sobre el terreny. Actualment, els mapes es fan a partir de fotografies

Más detalles

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA Nom Curs 1. EL RELLEU D'ESPANYA 1. On està situada Espanya? Quina extensió té? 2. Elabora un un esquema sobre el relleu de la Península seguint la divisió entre unitats interiors

Más detalles

Sembla que la vida sorgí a l aigua fa uns 600 milions d anys i encara avui l acompanya i li és d absoluta necessitat.

Sembla que la vida sorgí a l aigua fa uns 600 milions d anys i encara avui l acompanya i li és d absoluta necessitat. DATA: IMPORTÀNCIA DE L AIGUA: L AIGUA I ELS ÉSSERS VIUS Sembla que la vida sorgí a l aigua fa uns 600 milions d anys i encara avui l acompanya i li és d absoluta necessitat. Per exemple, existeixen organismes

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 2012-2013 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup Activitat 1: El telèfon mòbil Observa la figura següent, que representa la càrrega que queda

Más detalles