PODA DE PRODUCCIÓ EN PRESSEGUER

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PODA DE PRODUCCIÓ EN PRESSEGUER"

Transcripción

1 PODA DE PRODUCCIÓ EN PRESSEGUER Ramon Montserrat IRTA Estació Experimental de Lleida La finalitat de la poda de producció és mantenir en equilibri l activitat vegetativa i productiva de l arbre per aconseguir una producció elevada, de qualitat i constant al llarg dels anys. Encara que l activitat principal de la poda de producció es realitza durant la parada hivernal amb la poda de fructificació, la poda en verd a l estiu i la prepoda a la tardor són un complement molt important per tal de mantenir els arbres en equilibri i poder aconseguir els objectius abans esmentats. PODA DE FRUCTIFICACIÓ La poda de fructificació es realitza durant l hivern i té com a objectiu deixar el nombre adequat de rames productives segons el potencial de producció de la plantació. La intensitat de la poda dependrà de la fertilitat de cada varietat, l hàbit productiu, les condicions ambientals de la finca i el destí del producte. Segons el seu hàbit productiu, cada varietat produeix la fruita de millor qualitat en un tipus de rama determinat (Taula 1 i Figura 1). Pel que fa a aquest aspecte, podem classificar les varietats en tres grups: varietats que produeixen sobre mixtes, varietats que produeixen sobre xifones i ramets de maig i varietats que produeixen bé en tot tipus de rama. Taula 1.- Tipus de rames productives. Tipus de rama productiva Mixta Xifona Ramet de maig Descripció Rama de 20 a 80 cm de longitud amb gemmes laterals de flor i de fusta Rama curta, menor de 20 cm, amb les gemmes laterals de flor i la terminal de fusta. Rama molt curta que presenta una gemma vegetativa central envoltada de botons de flor Rama mixta lateral Xifona Rama de dos anys Ramet de maig Rama mixta terminal Figura 1.- Tipus de rames productives.

2 Varietats que produeixen sobre mixtes (poda sobre mixtes) Aquestes varietats solen florir molt sobre mixtes o donen fruits de mala qualitat sobre la resta de rames. Les rames mixtes poden sortir directament de les branques principals o sobre rames de dos anys, en posició lateral o terminal (Figura 2). En varietats amb molta floridesa és preferible seleccionar aquelles que surten directament del tronc o les primeres que es troben a la rama de dos anys, com és el cas de Catherine, Romea i els diferents clons d UFO. Mixta situada directament sobre una rama principal Mixta sobre rama de dos anys en posició lateral Mixta sobre rama de dos anys en posició terminal Figura 2.- Representació esquemàtica de rames mixtes situades en diferents posicions. En les varietats amb poca flor (sèrie Rich ) o mal quallat ( Red Diamond ) és preferible treballar sobre mixtes laterals i terminals situades sobre rama de dos anys, millorant així el potencial de producció. Les xifones i ramets de maig se suprimeixen sistemàticament per evitar pèrdua de calibre i qualitat del fruit. La renovació de les mixtes és molt important i cal assegurar-la deixant una petita part basal de la rama vella ( taco ) amb gemes vegetatives per tal d afavorir noves brotacions. Consideracions a tenir en compte amb la poda de varietats que produeixen sobre mixtes tipus Rich

3 1a. No formar una rama mare directament. 1b. No obrir massa les rames mares. 2. No debilitar les submares. 3. Afavorir l instal lació de coursonnes. 4. Recuperar rames vigoroses per formar cursones. 5. Poda a taco per afavorir la renovació. 6. Poda sobre bones rames mixtes 7. La poda en verd es fonamental. 8. Eliminar la fusta de dos anys massa dèbil. CEFRA Figura 3.- Esquema de poda de varietats tipus Rich. 1a. No formar una rama mare directament, ja que tenim el risc de que la vegetació es desplaci cap a l extrem, deixant despullada la part baixa de la rama. 1b. Cal no obrir excessivament les rames mare ja que la fusta es poc resistent i es poden doblegar pel pes de la fruita. 2. Les submares, encara més que les mares es dobleguen amb facilitat i es perden molt ràpidament, per tant, es te que procurar no debilitar-les amb la poda. 3. Les coursonnes son petites estructures que suporten les rames mixtes i es tenen que potenciar al màxim. 4. Es pot recuperar una rama mixta vigorosa per formar una coursonne arquejant-la mitjançant una lligada. 5. Poda a taco: consisteix en deixar una petita part basal de la rama amb gemes vegetatives per assegurar la seva renovació. 6. Poda sobre bones rames mixtes situades en rames de dos anys, ja que son les que produeixen millor qualitat. 7. La poda en verd es fonamental per que no s assequin les parts baixes de l arbre. Els pollissos es tallen de forma que puguin tornar a brotar i així recuperar punts de vegetació, especialment a les parts baixes. 8. Cal eliminar sistemàticament la fusta de dos anys dèbil i amb poc creixement terminal, ja que el fruit que produeix es petit i de mala qualitat.

4 Intensitat de la poda En aquests tipus de varietats és necessari fer una previsió de càrrega per deixar el nombre de mixtes adequat. Aquesta previsió s ha de calcular en funció del potencial productiu de la plantació tenint molt en compte l experiència d anys anteriors i la resposta vegetativa dels arbres. Exemple: Per una plantació a 5x3m (666 arbres/ha Potencial productiu de la parcel.la k/ha Marge de seguretat = 20% Producció calculada % = k/ha Producció calculada per arbre /666 = 54 k Pes mig del fruit 160 g Fruits per arbre 54/0,160 = 338 Fruits per metre lineal de rama mixta = 5 Fruits per rama mixta (60 cm) = 3 Nº de mixtes por arbre 338/3 = 113 Un cop podats els primers arbres, cal comptar el nombre de mixtes deixades per tal de veure si correspon a les previsions fetes anteriorment. Varietats que produeixen sobre xifones i ramets de maig (poda sobre rama de dos anys) Són varietats que sobre mixtes floreixen poc o tenen un mal quallat i en canvi produeixen bé sobre xifones i ramets de maig ( Big Top, Big Sun, Nectariane COV ). En aquestes varietats cal mantenir les millors rames de dos anys senceres, conservant xifones i ramets de maig. Les més dèbils i mal situades se suprimeixen, deixant el suficient espai entre elles per facilitar l entrada de llum (Figura 4). La funció principal de les mixtes no és tant la de produir, sinó la d assegurar la renovació de les rames de dos anys de cara a la pròxima campanya. La poda d aquestes varietats és més lleugera per tal d aprofitar al màxim el seu potencial de producció.

5 1. Creixement de les mares molt erecte. 1a. Obertura amb poda d estiu. 1b. Obertura amb rama prevista l any abans. 2. Les submares s instal len difícilment, surten amb un angle molt tancat. 2a. Es fa necessari arquejar-les artificialment. 2b. La vegetació s esmuny a l extrem. 3. Les coursonnes son difícils d instal lar, poden provocar reaccions vigoroses. 4. Rames mixtes poc productives. Poda sobre rames de dos anys. 5. Evitar les rames verticals, agafen massa força. 6. Poda d estiu dels pollissos. 7. Les rames mal il luminades tenen poques flors. CEFRA Figura 4.- Esquema de poda de varietats tipus Big Top. 1. Les rames mare, solen tenir un creixement molt erecte i les secundaries surten amb angles molt tancats, per aconseguir la seva obertura es fonamental la poda de formació en verd tipus vas català (1a). Posteriorment, l obertura es fa sobre fusta de dos anys per mitjà d una rama seleccionada l any anterior per aquest motiu(1b). 2. Les submares son difícils d instal lar ja que formen un angle molt tancat amb les mares (2a), pot ser interesant arquejar-les artificialment si es necessari. La vegetació es desplaça fàcilment als extrems (2b). 3. Les coursonnes són difícils d instal lar i poden provocar reaccions vigoroses (3a). 4. Les rames mixtes són poc productives, per lo tant es tenen que deixar rames de dos anys amb les seves xifones i ramets de maig. 5. Evitar les rames mixtes verticals ja que agafen massa vigor i es transformen en rames de dos anys inservibles per produir. 6. Al principi de l estiu, la poda en verd dels futurs pollissos es te que fer a uns 10 cm, d aquesta manera apareixeran anticipats capaços de produir l any vinent. 7. A les zones ombrejades, les brotacions son dèbils i amb poques flors, es millor suprimir-les ja que donen fruita de mala qualitat.

6 Varietats que produeixen bé en tot tipus de rama (poda intermèdia) Aquestes varietats accepten tot tipus de rama ( Elegant Lady, Plus Plus, Tardibelle ). La intensitat de la poda es farà en funció del grau de floribunditat de cada varietat, procurant deixar les mixtes adequades per mantenir una bona renovació de l arbre. PODA EN VERD La poda en verd és la que es duu a terme durant el període vegetatiu i té com a objectiu corregir els creixements desmesurats en certes parts de l arbre per tal de reequilibrar-lo. Es tracta d eliminar una part de la vegetació que no és necessària per a la producció i que a més la perjudicaria. Les operacions de poda en verd poden seguir l ordre següent: 1) eliminació de pollissos ( chupons ) i 2) eliminació de creixements terminals de les rames productives verticals o massa vigoroses. Eliminació de pollissos Aquesta operació cal fer-la aviat, sovint coincidint amb l aclarida de fruits. Moltes vegades els pollissos se suprimeixen totalment, especialment els situats a les parts altes, però en algunes varietats és millor tallar-los a 10 cm o desviar-los a un anticipat per tal de poder-los aprofitar l any vinent, ja sigui per produir o per recuperar nous punts de vegetació. Eliminació de creixements terminals de les rames productives verticals o massa vigoroses Aquesta poda es pot fer fins un mes abans de la collita, d aquesta manera facilitem l entrada de llum i aconseguim millorar el color i la qualitat del fruit. És necessari deixar un marge de seguretat de 20 cm entre el tall i l últim fruit de la rama per tal de que quedi protegit per les fulles del voltant (Figura 5). En varietats primerenques es pot realitzar després de la recol lecció, amb una poda més severa però amb mesura per tal de no provocar l aparició d anticipats. A la vegada que es fa aquest tipus de poda, cal eliminar també els pollissos que hagin quedat oblidats en la poda anterior. La poda mecànica d estiu de les parts altes dels arbres no substitueix totalment la poda manual però sí la facilita.

7 Pollís part baixa 2 Mixta vertical 3 Pollís part alta 4 Mixta vigorosa 5 Pollís sobre mixta Figura 5.- Esquema de poda en verd abans de collir. PREPODA Aquesta operació és una poda simple i de rames grans que té com a objectiu principal facilitar l entrada de llum a les parts interiors de l arbre durant la tardor, per tal de millorar la qualitat de la fusta que ha de produir l any vinent. La prepoda es realitza a finals d estiu, normalment durant el mes de setembre en les varietats ja recol lectades, i s eliminen solament les rames grosses que es preveu treure amb la poda d hivern. Llista de possibles intervencions en la prepoda: 1. Suprimir els pollissos oblidats en la poda en verd o que han sortit més tard. 2. Eliminar les rames de dos anys verticals i massa vigoroses. 3. Tallar les rames massa baixes i que poden dificultar les feines de conreu. 4. Desviar o retallar les submares. 5. Suprimir les rames superiors vigoritzades excessivament. 6. Desviar les rames mare a l altura desitjada de l arbre.

8 1-2 Pollissos interiors 3 Rames debilitades 4 Desviaments submares 5 Rames superiors vigoritzades 6 Rebaixament de rames mare Giauque, 2003 Figura 6.- Esquema de les possibles intervencions en prepoda.

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

Geografia Criteris específics de correcció Model 1

Geografia Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2010) Criteris específics de correcció L examen de consisteix en tres parts, puntuades respectivament amb 4, 3 i 3 punts. Cal respondre la prova

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo)

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Districte de Sant Martí Juliol de 2013 BIM/SA Barcelona d Infraestructures Municipals La

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

INDICADORS BÀSICS I.C QUALITAT AIGUA DEPURADA (Fòsfor)

INDICADORS BÀSICS I.C QUALITAT AIGUA DEPURADA (Fòsfor) I.C.4.3.3. QUALITAT DE L AIGUA DEPURADA. Fòsfor El nitrogen i el fòsfor són nutrients que es troben a l aigua depurada en quantitats a vegades importants. El marc legal limita els abocaments d aquests

Más detalles

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5.

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5. CRITERIS D AVALUACIÓ MATÈRIA: Música 1r ESO PARCIALS 20% ACTITUD: L actitud s avaluarà diàriament i es tindrà en conte si l alumne parla, la puntualitat, fa deures, porta material, participa en classe

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2016-2017 Barcelona, 21 d octubre de 2016 Departament de Salut La grip és un problema important de salut pública Malaltia infecciosa vírica molt contagiosa. La incidència

Más detalles

Sistemes de formació en presseguer: avaluació i resultats econòmics als 10 anys d implantació

Sistemes de formació en presseguer: avaluació i resultats econòmics als 10 anys d implantació Sistemes de formació en presseguer: avaluació i resultats econòmics als 10 anys d implantació R. Montserrat S. Alegre R. Dalmau IRTA-Estació Experimental de Lleida 1.- INTRODUCCIÓ: El presseguer es una

Más detalles

APOGES BÀSIC. És necessari que l instal lador tingui drets d administrador a la màquina.

APOGES BÀSIC. És necessari que l instal lador tingui drets d administrador a la màquina. APOGES BÀSIC 1. Introducció: Apoges Bàsic és un programa escriptori que té com a objectiu la visualització de les dades del Sistema d Informació Geogràfica de identificació de Parcel les agrícoles (SIGPAC),

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR 1. Idees antigues 2. Origen de l Univers i components 3. El Sistema Solar - Planetes interiors - Planetes exteriors 4. Personatges històrics 1. Idees antigues Des de

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Educació secundària obligatòria CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Curs 0-04 Educació secundària obligatòria Quadern de matemàtiques Ítem Resposta Punts Observacions. Dibuixa el gràfic

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS:

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS: ENTRENADOR PERSONAL ENTRENADOR PERSONAL L ENTRENADOR PERSONAL ÉS UN PROFESSIONAL AMB FORMACIÓ PER A PREPARAR PLANS D ENTRENAMENT ESPECÍFICS ADAPTATS ALS OBJECTIUS, CONDICIONS, CARACTERÍSTIQUES I NECESSITATS

Más detalles

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL 1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL SISTEMES DE JOC RAFA GUTIERREZ Febrer Març 2009 CONSIDERACIONS PRÈVIES Què és la tècnica individual? Els fonaments tècnics Què és la tàctica individual? Decisions

Más detalles

De la poda (II) Autor:

De la poda (II) Autor: De la poda (II) Autor: Joan Rallo García ÍNDEX Segona part Presentació 7 VIII. La poda de les principals espècies 9 Poda del melicotoner 9 Poda de l albercoquer 26 Poda de l ametller 32 Poda de la prunera

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

SITUACIÓ ACTUAL DE L OLIVERA EN ALTA DENSAITAT

SITUACIÓ ACTUAL DE L OLIVERA EN ALTA DENSAITAT SITUACIÓ ACTUAL DE L OLIVERA EN ALTA DENSAITAT Josep Baiges Navarro Reus 20 de novembre 2010 ESTAT ACTUAL DE L OLIVICULTURA TRADICIONAL Producció mitjana : 2-4 tones olives /Ha. Recolecció totalment manual

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014 Reglament regulador del càlcul c de prestacions Juny, 2014 Objecte Prestacions (exemple) Es regula la base de càlcul de les prestacions econòmiques de la branca general Prestacions d incapacitat temporal

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

Descripció de les plantes

Descripció de les plantes Descripció de les plantes Nom comú: Alzina Nom científic: Quercus ilex Característiques: Arbre de fulla perenne, d uns 5 metres d alçada. Té la fulla ovada i dentada. L anvers és de color verd fosc i lluent,

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura

Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura Índex 1. Introducció... 3 2. Comprovació... 3 Cas 1: Instal lació correcta... 3 Cas 2: Instal

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR

ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU VORAMAR ELS VIATGES D ULISSES CASAL ESTIU 2017 - VORAMAR PRIMERA SETMANA COMENÇA L AVENTURA Ara és el moment de tornar a l'illa d'ítaca on l'espera la seva dona Penèlope i el seu fill Telèmac. Ulisses abans d'endinsar-se

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Barcelona, 18 de juny de 2013 Vilanova i la Geltrú Capital comarca Garraf 66.591 habitants Cens 2012: 837 establiments

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET Com puc rendibilitzar la meva inversió? L'objectiu d'aquesta presentació és respondre de forma efectiva a aquesta pregunta. Mitjançant el desenvolupament de la franquícia Petro7 li ajudarem a aconseguir

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

Imatge digital 4t d ESO

Imatge digital 4t d ESO Imatge digital 4t d ESO Introducció Una imatge digital és una representació bidimensional d una imatge utilitzant bits (uns i zeros). Hi ha dos tipus d imatges digitals: o Imatges de mapa de bits o Imatges

Más detalles

El tramvia arriba a Badalona

El tramvia arriba a Badalona El tramvia arriba a Badalona El nou tram amplia la línia T5 en 2 km i 3 noves parades i ha comportat la reurbanització dels carrers al llarg del seu traçat 8 de setembre de 2007 El tramvia Sant Martí -

Más detalles

El preu de la llet i d altres partides dels ingressos a les explotacions. Informe setembre 2009

El preu de la llet i d altres partides dels ingressos a les explotacions. Informe setembre 2009 El preu de la llet i d altres partides dels ingressos a les explotacions Informe setembre 2009 Observatori de la llet De les dades de les explotacions de la mostra de l Observatori es recullen els ingressos

Más detalles

ENTRADES VIP PER PARTIT

ENTRADES VIP PER PARTIT ENTRADES VIP PER PARTIT Localitats exclusives situades a diferents punts de l Estadi, que ofereixen una visió privilegiada del terreny de joc. Aquestes localitats, a més, donen accés a una sala VIP, on

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

TEMA 5: La competència perfecta 1

TEMA 5: La competència perfecta 1 TEMA 5: La competència perfecta 1 1. Que en l equilibri a llarg termini en competència perfecta no hi hagi beneficis extraordinaris ni pèrdues es deu a: a) Que el preu és constant. b) La lliure concurrència.

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

LA VESPA ASIÀTICA. Vespa velutina. Identificació i actuació

LA VESPA ASIÀTICA. Vespa velutina. Identificació i actuació LA VESPA ASIÀTICA Vespa velutina Identificació i actuació Figura 1. Exemplar adult de Vespa velutina Font: M.A. Miranda (Laboratori de Zoologia de la UIB) (2015) Introducció La vespa asiàtica (Vespa velutina)

Más detalles

Crear formularis amb Google Form. Campus Ciutadella 04/03/2016

Crear formularis amb Google Form. Campus Ciutadella 04/03/2016 Crear formularis amb Google Form Campus Ciutadella 04/03/2016 Crear formularis amb Google Form Índex: 1. Informació bàsica 2. Afegir col laboradors 3. Disseny 4. Tipus de preguntes 5. Preguntes condicionals

Más detalles

Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa

Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa Els establiments de turisme rural arriben gairebé al 100% d ocupació a Catalunya durant la Setmana Santa El conseller d Innovació,, Josep Huguet, ha presentat avui les dades d ocupació turística de Setmana

Más detalles

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta .- Elements d una recta..- Vector director d una recta..- Vector normal d una recta.3.- Pendent d una recta.- Equacions d una recta..- Equació ectorial, paramètrica i contínua..- Equació explícita.3.-

Más detalles

Variació població. Població

Variació població. Població . Demografia . Demografia Perfil de la Ciutat. Edició 3 Una visió global Indicadors Ciutat Variació població Mitjana Densitat deu anys edat Barberà del Vallès 3.436,6% 5.47 38,3,5% Girona 97.98 5,5% 7.39

Más detalles

ASSESSORAMENT DEMOGRÀFIC PER A LA PLANIFICACIÓ ESCOLAR I EDUCATIVA TARRAGONA,

ASSESSORAMENT DEMOGRÀFIC PER A LA PLANIFICACIÓ ESCOLAR I EDUCATIVA TARRAGONA, Ajuntament de Tarragona Conselleria d Ensenyament Institut Municipal d Educació Departament de Geografia Universitat Rovira i Virgili ASSESSORAMENT DEMOGRÀFIC PER A LA PLANIFICACIÓ ESCOLAR I EDUCATIVA

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

L HORA DE LA GRAMÀTICA

L HORA DE LA GRAMÀTICA L HORA DE LA GRAMÀTICA ELS VERBS COPULATIUS Ens toca estudiar una mena de verbs molt especials. Pel funcionament que tenen, pel complement que porten, pel tipus d oracions que formen... són els verbs copulatius!

Más detalles

La construcció d una maqueta aerogenerador ALSTOM ECOTÈCNIA ECO-100 de 3 MW amb gir de 360º.

La construcció d una maqueta aerogenerador ALSTOM ECOTÈCNIA ECO-100 de 3 MW amb gir de 360º. A EROGENERADOR:ALSTOM ECO100 Objectiu La construcció d una maqueta aerogenerador ALSTOM ECOTÈCNIA ECO-100 de 3 MW amb gir de 360º. Material ALSTOM ECO 100. GIR DE 360º DM3 fusta Llistó de fusta 3 cm x

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut.

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut. Una cosa curiosa és el que poden fer les altes temperatures, com per exemple, dilatar un material, el coure. En aquest experiment observem aquest fet i tot seguit l expliquem. Material necessari: Un fil

Más detalles

Com preparar-se per a una entrevista de feina

Com preparar-se per a una entrevista de feina Com preparar-se per a una entrevista de feina Guia d orientació 5 Introducció L entrevista de feina acostuma a ser l últim obstacle que cal superar en els processos de selecció que les empreses duen a

Más detalles

Comença la venda de bitllets de la Grossa de Cap d Any 2016, amb més facilitats per escollir els números preferits

Comença la venda de bitllets de la Grossa de Cap d Any 2016, amb més facilitats per escollir els números preferits Barcelona, 6 de juliol del 2016 Comença la venda de s de la Grossa de Cap d Any 2016, amb més facilitats per escollir els números preferits Els punts de venda podran imprimir s de tots els números a través

Más detalles

La xarxa. Una xarxa d ordinadors no és res més que una colla d ordinadors connectats entre si per tal que puguin intercanviar dades.

La xarxa. Una xarxa d ordinadors no és res més que una colla d ordinadors connectats entre si per tal que puguin intercanviar dades. La xarxa 1. L'estructura de la xarxa 2. L accés als recursos compartits 3. El procés d arrancada 4. Els permisos 5. Els usuaris 1. L estructura de la xarxa Una xarxa d ordinadors no és res més que una

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles