Facultat de Medicina

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Facultat de Medicina"

Transcripción

1 Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : OTORRINOLARINGOLOGIA Codi: Tipus : OBLIGATÒRIA Impartició: SEMESTRAL (4rt CURS) Departaments implicats : CIRURGIA I ESPECIALITATS QUIRÚRGIQUES (CAMPUS CASANOVA) CIÈNCIES CLÍNIQUES (CAMPUS BELLVITGE) Nom del professor coordinador/s : ISABEL VILASECA GONZÁLEZ (CAMPUS CASANOVA) MANEL MAÑÓS I PUJOL (CAMPUS BELLVITGE) Crèdits ECTS : 5 Hores estimades de l assignatura : 125 Prerequisits per cursar l assignatura Per un correcte seguiment de l assignatura, l alumne haurà de tenir les competències (coneixements teòrics i resolució de problemes) corresponents a les assignatures de: 1.- Anatomía 2.- Fisiología 3.- Histología 4.- Biologia cel lular 5.- Microbiología 6.- Immunologia 7.- Farmacologia 8.- Diagnòstic per la Imatge 9.- Radioteràpia 10.- Bioestadística Competències que es desenvolupen en l assignatura En el període de formació en Otorinolaringologia i Malaltíes de Cap i Coll (ORL-MCC) l alumne ha d adquirir el nivell suficient de coneixements perquè com a metge pugui ser capaç d actuar de forma correcta i amb agilitat en el diagnòstic i tractament de les malalties de l ORL-MCC més freqüents. Així mateix s ha de familiaritzar amb la valoració diagnòstica de caràcter urgent o no urgent de la patologia amb la orientació terapèutica pel que fa al règim en que el pacient ha de ser avaluat i tractat (medicina primària, règim ambulatori o hospitalari). També ha de tenir coneixement de la utilitat de la interconsulta ORL en el context de l hospital i de la policlínica general.

2 Competències que es desenvolupen en l assignatura Objectius d aprenentatge de l assignatura Referides a coneixements - Identificar els principals problemes de la patologia ORL-MCC, concretats en: 1.- Urgències ORL i MCC més freqüents : actitud a seguir. 2.- Consultes ORL-MCC programades: valoració de les situacions més freqüents. 3.- Manifestacions ORL de les malalties sistèmiques - Conèixer les bases teòriques dels mètodes diagnòstics en patologia ORL i MCC, concretats en : 1.- Exploració Física Completa ORL. 2.- Avaluació de les exploracions de diagnòstic per la imatge més freqüents en ORL-MCC : Rx, TC, MRI, PET-TC, Ecografia. 3.- Avaluació de les exploracions específiques de l ORL-MCC: acumetria, audiometria tonal i supraliminar, impedanciometria, potencials evocats auditius de tronc cerebral, estroboscòpia laríngia. - Conèixer les bases de la terapèutica mèdico-quirúrgica de les principals malalties de l ORL-MCC, concretades en : 1.- Malalties del sistema audiovestibular. 2.- Malalties de l òrgan naso-sinusal. 3.- Malalties de les glàndules salivals. 4.- Malalties de l eix faringo -laringi. 5.- Malalties cervicals anteriors i laterals. Referides a habilitats, destreses - Saber realitzar una anamnesi ORL detallada i correcta. - Saber realitzar una exploració física bàsica ORL. - Interpretar les troballes dels apartats precedents - interpretar les exploracions de diagnòstic per la imatge i del funcionalisme audiovestibular i laringi. - Realitzar de maniobres terapèutiques senzilles: extracció de taps de cera, extracció de cossos estranys, tamponament d epistaxis, col locació de cànules de traqueotomia i/ó laringectomia, col locació de sondes nasogàstriques. Referides a actituds, valors i normes - Treballar en grup i assumir responsabilitats. - Mostrar una actitud científica i un esperit crític. - Treballar en la clínica amb interès i respecte per al els pacients. - Contribuir a la promoció de la salut i a la prevenció de la malaltia. Bloc temàtic o de continguts de l assignatura A. OTOLOGIA A.1 Patologia Inflamatòria i infecciosa A.2 Patologia congènita i osteodistròfies A.3 Patologia vestibular perifèrica A.4 Patologia del Nervi Facial A.5 Traumatismes, tumors i cossos estranys B. RINOLOGIA B.1 Patologia Inflamatòria i infecciosa B.2 Patologia congènita, traumes,epistaxis i cossos estranys B.3 Al.lèrgia, hiperreactivitat, poliposi. B.4 Complicacions de les sinussitis C. FARINGOLARINGOLOGIA

3 C.1 Patologia Inflamatòria i infecciosa de l Anell de Waldeyer C.2 Roncopatia i Síndrome de l Apnea Obstructiva en la Són. C.3 Patologia inflamatòria i infecciosa de la laringe. C.4 Traumatismes. Cossos estranys. C.5 Patologia de la comunicació i del llenguatge D. CERVICAL Y ONCOLOGIA D.1 Patologia disontogènica cervical D.2 Patologia de les glàndules salivals D.3 Tumors dels Sins paranasals. D.4 Tumors de la Faringe D.5 Tumors de la Laringe D.6 Adenopaties cervicals Metodologia i organització general de l assignatura La docència presencial de l assignatura constarà de 68 h, distribuïda en 20 classes magistrals (1 h), i 8 seminaris / pràctiques clíniques (6 h). Les activitats no presencials constaran de 57 hores: presentació de treballs dirigits, recerca d informació, consulta de bibliografia. Campus virtual. El campus virtual s utilizarà com un espai de comunicació. S hi penjaran tots els power-points que s usen en les explicacions de les classes teòriques i dels seminaris. Els documents del campus virtual s actualitzaran contínuament i, per tant, es recomana la seva consulta i ús com a mitjà per aconseguir el material que s utilitzarà a les classes. És convenient que els alumnes portin el material gràfic a classe per facilitar la presa d apunts. Pràctiques Es faran 40 hores de Pràctiques Hospitalàries en forma d Ensenyament Clínic de 9 a 14 hores de dilluns a dijous. En aquesta Rotació Clínic-Assistencial els estudiants passaran per les diferents Àrees d Atenció Assistencial : Consulta Externa, Quiròfan i Urgències. L assistència serà controlada. En la seva rotació clínica, l alumne presenciarà les intervencions quirúrgiques ORL més freqüents en el nostre Servei; assistirà a la valoració i orientació diagnòstica de les primeres i segones visites de les patologies ORL més freqüents en el nostre medi tot observant els procediments diagnòstics i terapèutics que comporta l atenció ORL d urgència. L alumne aprendrà a reconèixer els equips ORL de diagnòstic i a introduir-se en les tècniques de l otoscòpia, la exploració de la faringe i cervical, la rinoscòpia i la laringoscòpia indirecta. Seminaris i treballs dirigits Es realitzaran seminaris orientats els primers a conèixer la metodologia de la Historia Clinica i les Exploracions ORL bàsiques; en els següents i basant-se en la presentació de cassos clínics, es discutirà la praxi clínica ORL en front d ells. Tutories L alumnat pot rebre atenció personalitzada, consultar i discutir qüestions de l assignatura amb el professorat, sempre amb cita prèvia. Activitats no presencials Es realitzaran treballs dirigits orientats a complementar els coneixements sobre l assignatura. Estudi. Recerca d informació, consulta de bibliografia, consulta a Internet.

4 Avaluació Criteris d avaluació, puntuació i ponderació Per l avaluació global de l assignatura, el pes relatiu de l avaluació clínica i de l examen teòric serà de 32% i 68 % respectivament. Avaluació Clínica : 32 % del total 1.- Assistència i participació activa a les pràctiques i seminaris clínics (16 %): 0 a 16 punts S avaluarà fins a 2 punts per a cada dia de pràctiques. 2.- Avaluació dels portafolis i treballs clínics relatius als seminaris i pràctiques (16 %) : 0 a 16 punts. Es imprescindible l assistència al 80% de les pràctiques i seminaris per a ser avaluat. Puntuació Clínica Màxima: 32 PUNTS. Avaluació Teòrica: 68 % del total Per a ser avaluat l examen teòric caldrà haver aprovat l avaluació clínica. Prova Teòrica amb preguntes tipus test: 68 preguntes amb una única resposta correcta de 5 possibles. Es resten les respostes negatives. Puntuació Teòrica Final Màxima: 68 punts. Qualificació final (Acreditació) La qualificació final s obté de la Suma de l Avaluació Clínica (32%) i de l Avaluació Teòrica (68%) Expressió : Nota numèrica amb un decimal de 0 a Aprovat s haurà d obtenir un 70% en relació amb el promig de les tres notes màximes; - Notable un 80%; - Excel lent un 90% - El numero de matrícules d honor serà de 1 per cada 20 alumnes o fracció. La superació de l avaluació clínica es conservarà un curs acadèmic addicional: fins la convocatòria de setembre del següent curs acadèmic Revisió d Exàmens La revisió dels exàmens és faran de forma individual amb l alumne prèvia sol licitud per escrit dins del terminis establerts Fons d informació bàsica Bàsica 1.- Basterra J. Otorrinolaringología y patologia cérvicofacial. Elsevier-Masson, Barcelona Cobeta I. Otorrinolaringología y patologia cervicofacial. Barcelona, Ars Medica, Lee KJ. Otorinolaringología. Cirugía de Cabeza y Cuello. 7ª Ed. McGraw Hill, Mexico Poch Broto J. Otorrinolaringología y Patologia Cervicofacial. Panamericana, Madrid Ramírez Camacho, R. Manual de Otorrinolaringología. 2ª Ed. McGraw Hill, Madrid, Llorente Pendás JL, Alvarez Marcos C, Nuñez Batalla F. Otorinolaringología: Manual clínico. Panamericana, Madrid, 2011.

5 Consulta 1.- Suárez C, Gil Carcedo L, Marco J, Medina J, Ortega P. Tratado de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello.. 2ª Ed. (4 Tomos). Panamericana, Madrid, Bayley BJ. Atlas of Head And Neck Surgery Otolaryngology. Philadelphia, Lippincott- Raven Bull TR. Color Atlas of ENT Diagnosis. 4th ed. Thieme, New York, Anniko M, Bernal M, Bonkowsky V, Bradley P, IuratoS. Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery (European manual of medicine). Springer, Myers EN. Otorrinolaringologia Quirúrgica (2 vol). 2ª ed. Elsevier, Lalwani, A. Current diagnosis & treatment otolaryngology head and neck surgery. Mc Graw Hill, Stewart, M., Selesnick, S. Differential diagnosis in Otolaryngology. Head and Neck Surgery, Thieme Flint,P.Haughey,B. Lund,V. Niparko,J. Richardson, M. Robbins T, Thomas,R. Cummings Otolaryngology. Head and Neck Surgery, Mosby 2010

Facultat Medicina. Departaments implicats : Patologia i Terapèutica Experimental (Unitat d Anatomia i Embriologia Humanes)

Facultat Medicina. Departaments implicats : Patologia i Terapèutica Experimental (Unitat d Anatomia i Embriologia Humanes) Facultat Medicina de PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : ANATOMIA HUMANA Codi: Tipus : Obligatòria Impartició: 2n semestre Departaments implicats : Patologia i Terapèutica

Más detalles

Marta Sitges (Departament de Medicina, Universitat de Barcelona, Servei de

Marta Sitges (Departament de Medicina, Universitat de Barcelona, Servei de Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura: Resonància Magnètica Cardíaca Codi: 571983 Tipus : Optativa Comú Impartició: Dijous de 8 a 9 h. Aula Claude Bernard.

Más detalles

Aprobada en Consejo de Departamento de Cirugía y sus Especialidades el 31 de Mayo de 2016 MÓDULO MATERIA CURSO SEMESTRE CRÉDITOS TIPO

Aprobada en Consejo de Departamento de Cirugía y sus Especialidades el 31 de Mayo de 2016 MÓDULO MATERIA CURSO SEMESTRE CRÉDITOS TIPO GUIA DOCENTE DE LA ASIGNATURA Otorrinolaringologia Aprobada en Consejo de Departamento de Cirugía y sus Especialidades el 31 de Mayo de 2016 MÓDULO MATERIA CURSO SEMESTRE CRÉDITOS TIPO Formación Clínica

Más detalles

Avaluació de les practiques en centres en el Grau de Psicologia

Avaluació de les practiques en centres en el Grau de Psicologia Avaluació de les practiques en centres en el Grau de Psicologia 7 FACULTAT DE PSICOLOGIA Dra. M. Victòria Carreras i Archs Vicedegana Facultat Psicologia 1 PRÀCTIQUES EN EL GRAU DE PSICOLOGIA Les Pràctiques

Más detalles

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Dades generals de l assignatura Nom de l assignatura: Tècniques de Diagnòstic Campus: August Pi i Sunyer (Casanova) Codi: 364488 Curs acadèmic: 2015-2016

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Matemàtiques Facultat de Ciències Matemàtiques 1 Primer quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Matemàtiques Facultat de Ciències Matemàtiques 1 Primer quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 34148 Nom Matemàtica bàsica Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2017 2018 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 1107 Grau de Matemàtiques

Más detalles

Otorrinolaringologia Curso Académico 2017/2018. (Aprobada en Consejo de Departamento de Cirugía y sus Especialidades de fecha 19 de julio de 2017)

Otorrinolaringologia Curso Académico 2017/2018. (Aprobada en Consejo de Departamento de Cirugía y sus Especialidades de fecha 19 de julio de 2017) GUIA DOCENTE DE LA ASIGNATURA Otorrinolaringologia Curso Académico 2017/2018. (Aprobada en Consejo de Departamento de Cirugía y sus Especialidades de fecha 19 de julio de 2017) MÓDULO MATERIA CURSO SEMESTRE

Más detalles

Índex. PRESENTACIÓ Grup 3- GG

Índex. PRESENTACIÓ Grup 3- GG www.uib.cat 22104. TICs aplicadas a la Educación Primaria PRESENTACIÓ Grup 3- GG Virginia Ferreiro Basurto virginia.ferreiro@uib.es 2015-2016 Índex Tutoria Objectiu de l assignatura Competències Continguts

Más detalles

PROGRAMA DE FARMACOLOGIA CLINICA CLASSES TEÒRIQUES

PROGRAMA DE FARMACOLOGIA CLINICA CLASSES TEÒRIQUES PROGRAMA DE FARMACOLOGIA CLINICA 2017-2018 CLASSES TEÒRIQUES 12-02-18 Tema 1. Introducció a la farmacologia clínica i terapèutica. Els medicaments d'ús humà. 12-02-18 13-02-18 Tema 2. Fonts d'informació

Más detalles

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA. Impartició: Dijous de 8 a 9 h. Aula Claude Bernard. Escala 12 planta 4, Hospital Clinic

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA. Impartició: Dijous de 8 a 9 h. Aula Claude Bernard. Escala 12 planta 4, Hospital Clinic Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura: Ecocardiografia Transtoràcica I Codi: 571979 Tipus : Optativa Impartició: Dijous de 8 a 9 h. Aula Claude Bernard. Escala

Más detalles

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : RADIOLOGIA i MEDICINA FÍSICA GENERAL Codi: CAMPUS CLINIC: 361443 CAMPUS BELLVITGE: 363847 Tipus : OBLIGATÒRIA Impartició:

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Guia docent de l assignatura Geografia regional

Guia docent de l assignatura Geografia regional Guia docent de l assignatura Geografia regional I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Geografia regional Codi: 101196 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: Bàsica Crèdits

Más detalles

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al context valencià Guia docent de l assignatura: Llenguatges d Especialitat, Neologia i Organismes Terminològics Professora: Empar Minguet

Más detalles

Nom de l assignatura: LUPUS ERITEMATÓS SISTÈMIC, SÍNDROME ANTIFOSFOLIPÍDICA, SÍNDROME DE SJÖGREN I ESCLEROSI SISTÈMICA

Nom de l assignatura: LUPUS ERITEMATÓS SISTÈMIC, SÍNDROME ANTIFOSFOLIPÍDICA, SÍNDROME DE SJÖGREN I ESCLEROSI SISTÈMICA Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura: LUPUS ERITEMATÓS SISTÈMIC, SÍNDROME ANTIFOSFOLIPÍDICA, SÍNDROME DE SJÖGREN I ESCLEROSI SISTÈMICA Codi: Tipus : Optativa

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau Periodisme Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau Periodisme Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 33391 Nom Medicaments i societat / Medicina i salut Cicle Grau Crèdits ECTS 4.5 Curs acadèmic 2017-2018 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període

Más detalles

ROTACIÓ DE MEDICINA de FAMILIA

ROTACIÓ DE MEDICINA de FAMILIA ROTACIÓ DE MEDICINA de FAMILIA Documents que podeu trobar a continuació: Objectius de la rotació Avaluació per part del tutor Enquesta de satisfacció Full per la pràctica reflexiva Nom i cognoms alumne...

Más detalles

FACULTAT D ODONTOLOGIA. VIII Trobada de Professors de Ciències de la Salut

FACULTAT D ODONTOLOGIA. VIII Trobada de Professors de Ciències de la Salut FACULTAT D ODONTOLOGIA * *Pràctiques preclíniques : Ensenyament Basat en Problemes * Odontologia Integrada en el pacient infantil: ACOE * Pràctiques clíniques: Llibreta de pràctiques Iniciatives d innovació

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

GUIA O ITINERARI FORMATIU

GUIA O ITINERARI FORMATIU Validat FES-IMP-002 Rev.01 1. DENOMINACIÓ OFICIAL DE L ESPECIALITAT I REQUISITS DE TITULACIÓ 1.1. Nom de l especialitat: Anàlisis Clíniques 1.2. Durada: Quatre anys 1.3. Llicenciatura prèvia: Medecina

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

PROGRAMA DE FONAMENTS DE LA CIRURGIA. CURS

PROGRAMA DE FONAMENTS DE LA CIRURGIA. CURS PROGRAMA DE FONAMENTS DE LA CIRURGIA. CURS 2017-18 ASSIGNATURA: BASES DE LA CIRURGIA CLÍNICA Curs: Responsable asignatura: Classes teòriques: Pràctiques el laboratori de simulació clínica (PLAB): Pràctiques

Más detalles

PROGRAMA D assignatures

PROGRAMA D assignatures PROGRAMA D assignatures 27328 EDUCACIÓ PER A LA SALUT Curs Acadèmic 2009-2010 Núm.Crèdits Totals 4,5 Núm.Crèdits Teòrics 2 Núm.Crèdits Pràctics 2,5 Curs 2º Semestre Tipus (T, O, OP, LLE) 1r OB FERNANDO

Más detalles

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup:

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup: PORTFOLI REFLEXIU CURS 2016-17 Pràctica Clínica Assistencial I http://www.uab.es/medicina Pràctica d introducció al sistema sanitari i a l atenció de la salut COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula

Más detalles

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo Grado Filología Catalana FACULTAT DE FILOLOGIA, TRADUCCIÓ I COMUNICACIÓ

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo Grado Filología Catalana FACULTAT DE FILOLOGIA, TRADUCCIÓ I COMUNICACIÓ FICHA IDENTIFICATIVA Datos de la Asignatura Código 35382 Nombre Historia de la Corona de Aragón Ciclo Grado Créditos ECTS 6.0 Curso académico 2016-2017 Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo 1001

Más detalles

PROGRAMA EPIDEMIOLOGIA DE GRAU CURS

PROGRAMA EPIDEMIOLOGIA DE GRAU CURS PROGRAMA EPIDEMIOLOGIA DE GRAU CURS 2017-2018 Assignatura: Epidemiologia Curs: 3er Semestre: Segon Nombre de crèdits : 3 ECTS Responsable assignatura: Irma Casas Garcia Activitats formatives : - Classes

Más detalles

Programa d Educació per a la Salut. Curs acadèmic 2012-2013 Codi 102708 Matèria Educació per a la Salut Curs 2012-2013. C2,S4 Idioma Crèdits 6 Crèdits ECTS 6 Hores de estudio Facultat Infermeria Departament

Más detalles

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA 2014-15 FCSB EVOLUCIÓ DE LA PARTICIPACIÓ GLOBAL DELS ESTUDIANTS EN LES ENQUESTES 80 70 Curs/Semestre Fisioteràpia Infermeria Nutrició Mitjana 3 tit. 200910, 34 27,09 32,76 31,28

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Otorrinolaringología Clínica. Código: Créditos ECTS: 4.5. Titulación Tipo Curso Semestre. Uso de idiomas

Otorrinolaringología Clínica. Código: Créditos ECTS: 4.5. Titulación Tipo Curso Semestre. Uso de idiomas 2017/2018 Otorrinolaringología Clínica Código: 102940 Créditos ECTS: 4.5 Titulación Tipo Curso Semestre 2502442 Medicina OB 4 0 Contacto Nombre: Miquel Quer Agustí Correo electrónico: Miquel.Quer@uab.cat

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2011-2012 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de la matemàtica MATÈRIA: Tractament de la Informació, Atzar i Probabilitat CODI: 100813 CURS: Tercer CRÈDITS ECTS: 6 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

Taula de Planificació Docent de Psicologia i Habilitats Comunicatives

Taula de Planificació Docent de Psicologia i Habilitats Comunicatives PSICOLOGIA I HABILITATS COMUNICATIVES Codi 102704 Matèria Psicologia i Habilitats Comunicatives Curs 2011-2012 Idioma Crèdits Crèdits ECTS 9 Hores d'estudi Facultat Infermeria Departament Infermeria Titulació

Más detalles

Pla Docent. 1. Dades descriptives de l assignatura. 2. Presentació de l assignatura. Nom de l'assignatura: Delincuencia Organizada.

Pla Docent. 1. Dades descriptives de l assignatura. 2. Presentació de l assignatura. Nom de l'assignatura: Delincuencia Organizada. Pla Docent 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l'assignatura: Delincuencia Organizada Curs Acadèmic: 2014-15 Curs: 4rt Trimestre: 3er Titulació / : Criminologia i Polítiques Públiques de Prevenció

Más detalles

Universitat de les Illes Balears

Universitat de les Illes Balears ny acadèmic 2010-11 valuació a l'àrea de LL. i Lit.Cat/ 21, N, Eivissa Identificació de l'assignatura valuació a l'àrea de LL. i Lit.Cat/ Ll. i Lit. Cast. Crèdits 1.36 presencials (34 Hores) 3.64 no presencials

Más detalles

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO p TECNO_v : doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA Pàgina 1 de 5 Aquest document pot quedar obsolet

Más detalles

DADES DESCRIPTIVES DE LA MATÈRIA Atenció d infermeria davant situacions d emergències

DADES DESCRIPTIVES DE LA MATÈRIA Atenció d infermeria davant situacions d emergències Atenció d infermeria davant situacions d emergències 1 Universitat de les Illes Balears Escola d Infermeria i Fisioteràpia DADES DESCRIPTIVES DE LA MATÈRIA Atenció d infermeria davant situacions d emergències

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Medicina Facultat de Medicina i Odontologia 3 Segon quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Medicina Facultat de Medicina i Odontologia 3 Segon quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 34486 Nom Otorinolaringologia Cicle Grau Crèdits ECTS 4.5 Curs acadèmic 2016-2017 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 1204 - Grau de Medicina

Más detalles

M13 PROJECTE EMPRESARIAL

M13 PROJECTE EMPRESARIAL M13 PROJECTE EMPRESARIAL ADFI 2M En el mòdul 13 Projecte Empresarial es pretén millorar i profunditzar en els processos administratius i financers del projecte ( empresa simulada) dissenyat en el mòdul

Más detalles

Unitat Docent Pediatria

Unitat Docent Pediatria Pediatria Pla Supervisió Id: 7524 PLA SUPERVISIÓ PEDIATRIA Coordinadora: Dr. Roger Garcia Puig Autores: Dra. Alícia Mirada Vives Dra. Rosa Puigarnau Vallhonrat Centre: Hospital Universitari MútuaTerrassa

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

PROGRAMA Curs

PROGRAMA Curs 1 Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió Departament d'economia de l'empresa Assignatures TÈCNIQUES D ORGANITZACIÓ I GESTIÓ EMPRESARIAL 26988 COMPTABILITAT I 21311 COMPTABILITAT II 21312 Montserrat

Más detalles

Nom assignatura: Psicologia (20441) Titulació: Grau en Biologia Humana Curs: 3er Trimestre: 3er Nombre de crèdits ECTS: 6 Hores dedicació estudiant:

Nom assignatura: Psicologia (20441) Titulació: Grau en Biologia Humana Curs: 3er Trimestre: 3er Nombre de crèdits ECTS: 6 Hores dedicació estudiant: Nom assignatura: Psicologia (20441) Titulació: Grau en Biologia Humana Curs: 3er Trimestre: 3er Nombre de crèdits ECTS: 6 Hores dedicació estudiant: 150 Llengua o llengües de la docència: Castellà i català

Más detalles

TÈCNIQUES I ASPECTES OPTOMÈTRICS DE LA CIRURGIA OCULAR

TÈCNIQUES I ASPECTES OPTOMÈTRICS DE LA CIRURGIA OCULAR general Nom de l assignatura (cat., cast., angl.): Tècniques i aspectes optomètrics de la cirurgia ocular, Técnicas y aspectos optométricos de la cirugía ocular, Ocular Surgery: Techniques and optometric

Más detalles

Guia docent. Identificació de l'assignatura. Professors. Contextualització. Requisits. Recomanables. Competències. Específiques.

Guia docent. Identificació de l'assignatura. Professors. Contextualització. Requisits. Recomanables. Competències. Específiques. 8, 1S, GEAM Identificació de l'assignatura Assignatura 22455 - Mecanització Agrària Crèdits 2,4 de presencials (60 hores) 3,6 de no presencials (90 hores) 6 de totals (150 hores). 8, 1S, GEAM (Campus Extens)

Más detalles

Màster en Acupuntura. 2a Edició.

Màster en Acupuntura. 2a Edició. Màster en Acupuntura. 2a Edició. CURS 2012-2013 PREINSCRIPCIÓ 20/02/12 fins al 31/12/12 MATRÍCULA 20/02/12 fins al 31/12/12 IMPORT MATRÍCULA 4300 Forma de pagament: Es pot pagar en dos terminis; el primer

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau d'història Facultat de Geografia i Història 2 Segon quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau d'història Facultat de Geografia i Història 2 Segon quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 34030 Nom Història contemporània universal II Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2017-2018 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 1005

Más detalles

Facultat de Medicina

Facultat de Medicina Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : CONEIXEMENTS SOBRE VACUNES Codi: 364534 Tipus : OPTATIVA Impartició: Segón semestre (13 de febrer- 5 de juny de 2015,

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de

Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de crèdits ECTS: 6 Hores dedicació estudiant: 150 Llengua

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

Grau en Infermeria - Pla d Estudis 1821 ITINERARI CURRICULAR DE PRIMER CURS

Grau en Infermeria - Pla d Estudis 1821 ITINERARI CURRICULAR DE PRIMER CURS Guia docent del grau en FACULTAT D INFERMERIA PRIMER CURS 2014-15 Grau en - Pla d Estudis 1821 ITINERARI CURRICULAR DE PRIMER CURS CODI ASSIGNATURA CRÈDIT S PROFESSOR RESPONSABLE DEPARTAMENT ASSIGNATURES

Más detalles

MODELS I EXPERIÈNCIES EN GESTIÓ CLÍNICA ALS HOSPITALS. AUTONOMIA DE GESTIÓ DE L ICNU (INSTITUT CLÍNIC DE NEFROLOGIA I UROLOGIA) J.M.

MODELS I EXPERIÈNCIES EN GESTIÓ CLÍNICA ALS HOSPITALS. AUTONOMIA DE GESTIÓ DE L ICNU (INSTITUT CLÍNIC DE NEFROLOGIA I UROLOGIA) J.M. MODELS I EXPERIÈNCIES EN GESTIÓ CLÍNICA ALS HOSPITALS AUTONOMIA DE GESTIÓ DE L ICNU (INSTITUT CLÍNIC DE NEFROLOGIA I UROLOGIA) J.M. Campistol AUTONOMIA DE GESTIO - ICNU Projecte Prisma Les Bases del

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES. - Conèixer els aspectes epidemiològics, patogènics, clínics i terapèutics avançats de les principals

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES. - Conèixer els aspectes epidemiològics, patogènics, clínics i terapèutics avançats de les principals DADES GENERALS Nom de l assignatura: Malalties Autoinflamàtories I Immunologia Clínica Avançada Codi: 571922 Tipus : Optativa Impartició: Divendres de 8 a 9 h. en el seminari 4 (4ª. planta, ala nord) de

Más detalles

Crèdits: 6 Teòrics: 2 Seminaris/Laboratori: 4. Departament: Infermeria Fonamental i Medicoquirúrgica

Crèdits: 6 Teòrics: 2 Seminaris/Laboratori: 4. Departament: Infermeria Fonamental i Medicoquirúrgica Assignatura: Infermeria Geriàtrica Tipus: Troncal Codi: 242007 Crèdits: 6 Teòrics: 2 Seminaris/Laboratori: 4 Departament: Infermeria Fonamental i Medicoquirúrgica Semestre acadèmic: 1r i 2n Semestre curricular:

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Treball Social CODI: 101734 MATÈRIA: Treball social en l'àmbit de la salut mental MÒDUL: XVII. Optatvitat PROFESSOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

Secretaria d Estudiants i Docència, Facultat de Medicina

Secretaria d Estudiants i Docència, Facultat de Medicina DADES GENERALS Nom de l assignatura: Vasculitis Sistèmiques I Miopaties Inflamatòries Codi: 571921 Tipus : Optativa Impartició: Divendres de 10 a 11 h. en el seminari 4 (4a. planta, ala nord) de la Facultat

Más detalles

I Jornada de Casos Clínics d infeccions als Serveis d Urgències. I Jornada de Casos Clínics d Infeccions als Serveis d Urgències.

I Jornada de Casos Clínics d infeccions als Serveis d Urgències. I Jornada de Casos Clínics d Infeccions als Serveis d Urgències. I Jornada de Casos Clínics d Infeccions als Serveis d Urgències. 1 Organitza: Societat Catalana de Medicina d Urgències i Emergències (SoCMUE) www.socmue.cat Col labora: MSD Enfermedades infecciosas. Univadis

Más detalles

CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ DE TÈCNIC EN FARMÀCIA I PARAFARMÀCIA. 2 cursos acadèmics. Curs

CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ DE TÈCNIC EN FARMÀCIA I PARAFARMÀCIA. 2 cursos acadèmics. Curs CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ DE TÈCNIC EN FARMÀCIA I PARAFARMÀCIA 2 cursos acadèmics Curs 2016-2017 Curs 2016-2017 Curs 2016-2017 Sistema LOE PLA D ESTUDIS El cicle està dividit en mòduls. Cada mòdul està

Más detalles

Guia docent de l assignatura Dret

Guia docent de l assignatura Dret Guia docent de l assignatura Dret I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Introducció al Dret Codi: 103725 Titulació: Grau de Direcció Hotelera Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: FB Crèdits ECTS:

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA Fitxa de l assignatura Identificació 1. Nom de l assignatura Teoria i Tècnica de la Fotografia 2. Àrea CAP Titulació Publicitat i Relacions Públiques 3. Tipus Troncal

Más detalles

Nom de l assignatura: MATERIALS D EXPLORACIÓ EN LES ALTERACIONS DEL LLENGUATGE, PARLA I AUDICIÓ. Període en que s imparteix: semestral (1er semestre)

Nom de l assignatura: MATERIALS D EXPLORACIÓ EN LES ALTERACIONS DEL LLENGUATGE, PARLA I AUDICIÓ. Període en que s imparteix: semestral (1er semestre) 1. IDENTIFICACIÓ: Nom de l assignatura: MATERIALS D EXPLORACIÓ EN LES ALTERACIONS DEL LLENGUATGE, PARLA I AUDICIÓ Codi: 50026 Professorat: A. Casals Titulació: Diplomatura de logopèdia Tipologia d assignatura:

Más detalles

PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT

PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT Prova teòrica: 1a Part: Preguntes del temari tipus test

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

COMPC1 - Comptabilitat de Costos I

COMPC1 - Comptabilitat de Costos I Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

GUIA O ITINERARI FORMATIU DE MEDICINA NUCLEAR

GUIA O ITINERARI FORMATIU DE MEDICINA NUCLEAR GUIA O ITINERARI FORMATIU DE MEDICINA NUCLEAR Especialitat: Medicina Nuclear Data revisió: febrer 2016 Cap de la unitat docent: Dr. Ignasi Carrió Gasset Tutor: Dra. Montserrat Estorch Cabrera ÍNDEX: 1.

Más detalles

ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS 14-15 CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Per saber quins són els objectius (o resultats d'aprenentatge), continguts (temari) i criteris

Más detalles

OTORINOLARINGOLOGIA I MALALTIES DEL CAP I DEL COLL

OTORINOLARINGOLOGIA I MALALTIES DEL CAP I DEL COLL OTORINOLARINGOLOGIA I MALALTIES DEL CAP I DEL COLL Crèdits totals: 7 Crèdits teòrics: 3 Crèdits pràctics: 4 OBJECTIU GENERAL L assignatura troncal d Otorinolaringologia i Malalties del Cap i del Coll (ORL-MCC)

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

CURS D INTRODUCCIÓ AL VOLUNTARIAT

CURS D INTRODUCCIÓ AL VOLUNTARIAT CURS D INTRODUCCIÓ AL VOLUNTARIAT Universitat de Girona Presentació Aquest curs vol donar a conèixer el paper i el significat del voluntariat des d una triple perspectiva: la perspectiva individual de

Más detalles

Curso de postgrado para enfermeria.manresa

Curso de postgrado para enfermeria.manresa Curso de postgrado para enfermeria.manresa Índex 1. PRESENTACIÓ... 2 2. JUSTIFICACIÓ... 3 3. OBJECTIUS DEL PROGRAMA... 4 4. ESTRUCTURA I CONTINGUT DEL CURS... 5 1. PRESENTACIÓ DIRECCIÓ DEL CURS Valentí

Más detalles

CENTRE DEPARTAMENTS PROFESSORS

CENTRE DEPARTAMENTS PROFESSORS MODELS D APRENENTATGE ACTIU A LA FACULTAT DE MEDICINA I CIÈNCIES DE LA SALUT CENTRE de la Salut DEPARTAMENTS Ciències Mèdiques Bà siques Medicina i Cirurgia PROFESSORS Antoni Castro Ramon Descarrega Montserrat

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar als professionals amb els coneixements i procediments

Más detalles

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria MÀSTER UNIVERSITARI EN

Más detalles

Departaments implicats : Patologia i Terapèutica Experimental / Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia,

Departaments implicats : Patologia i Terapèutica Experimental / Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia, Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : FARMACOLOGIA Codi: xxxxxx Tipus : OBLIGATÒRIA Impartició: SEMESTRAL Departaments implicats : Patologia i Terapèutica

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau d' Història de l'art Facultat de Geografia i Història 2 Primer quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau d' Història de l'art Facultat de Geografia i Història 2 Primer quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 33882 Nom Història de l'art bizantí i islàmic Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2017-2018 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 1006

Más detalles

Grau en Medicina. Formació bàsica (FB) 72 Obligatòries (OB) Optatives (OP) Treball de final de grau (TFG) Pràctiques externes (PR) Total 360

Grau en Medicina. Formació bàsica (FB) 72 Obligatòries (OB) Optatives (OP) Treball de final de grau (TFG) Pràctiques externes (PR) Total 360 Universitat Cardenal Herrera - CEU RESOLUCIÓ de 17 de juny de 201, de la Universitat Cardenal Herrera-CEU, per la qual es publica la modificació del pla d estudis de Graduat o Graduada en Medicina. [201/471]

Más detalles

Direcció: Dra. Marina Romeo

Direcció: Dra. Marina Romeo GRAU EN COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL DOCUMENT DE TREBALL PER A L ELABORACIÓ DE L ASSIGNATURA PROJECTES I AUTORS: GRUP GID CAV (Grup d Innovació Docent consolidat per la Universitat de Barcelona) Direcció: Dra.

Más detalles

Aprovat pel Consell de Govern de 24 de juliol de ACGUV 156/2014.

Aprovat pel Consell de Govern de 24 de juliol de ACGUV 156/2014. Pla de Formació Lingüística i Didàctica per a l obtenció del Certificat de Capacitació per a l'ensenyament en Valencià, Certificat de Capacitació per a l Ensenyament en llengua estrangera i el Diploma

Más detalles

Facultat de Medicina. Impartició:Segón semestre (14 febrer-23 de maig de 2014, divendres de 16:00 a 18:00), aula 18

Facultat de Medicina. Impartició:Segón semestre (14 febrer-23 de maig de 2014, divendres de 16:00 a 18:00), aula 18 Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA DADES GENERALS Nom de l assignatura : CONEIXEMENTS SOBRE VACUNES Codi: 364534 Tipus : OPTATIVA Impartició:Segón semestre (14 febrer-23 de maig de 2014,

Más detalles

Manual eportfoli Infermeria

Manual eportfoli Infermeria Manual eportfoli Infermeria Versió Alumne Índex: Introducció... 3 Accés... 4 Espai de comunicació... 5 eportfoli... 6 Perfil usuari... 6 Índex eportfoli... 8 Afegir evidències... 12 Editar evidències...

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

GUIA O ITINERARI FORMATIU

GUIA O ITINERARI FORMATIU Validat FES-IMP-002 Rev.01 1. DENOMINACIÓ OFICIAL DE L ESPECIALITAT I REQUISITS DE TITULACIÓ 1.1. Nom de l especialitat: Mèdica 1.2. Durada: 5 anys 1.3. Llicenciatura prèvia: Medicina i Cirurgia 2. DEFINICIÓ

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

Preparació de Proves a la Universitat +45

Preparació de Proves a la Universitat +45 Preparació de Proves a la Universitat +45 Objectiu del curs La realització d aquest curs de Preparació a la Prova d Accés a la Universitat té la finalitat de formar-te per realitzar la prova d accés lliure

Más detalles

Sessió Informativa GRAU D'ENGINYERIA INFORMÀTICA DOBLE ITINERARI ENG. INFORMÀTICA I MATEMÀTIQUES. Facultat Matemàtiques i Informàtica

Sessió Informativa GRAU D'ENGINYERIA INFORMÀTICA DOBLE ITINERARI ENG. INFORMÀTICA I MATEMÀTIQUES. Facultat Matemàtiques i Informàtica Sessió Informativa GRAU D'ENGINYERIA INFORMÀTICA DOBLE ITINERARI ENG. INFORMÀTICA I MATEMÀTIQUES Facultat Matemàtiques i Informàtica Eloi Puertas i Prats 13 de Juliol 2017 Organització Facultat Espais

Más detalles

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF).

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). M7 Venda tècnica AVALUACIÓ ORDINÀRIA Nota final de curs (ordinària) La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). Els percentatges

Más detalles

CALENDARI ACADÈMIC

CALENDARI ACADÈMIC FACULTAT D INFERMERIA Curs 2017-18 CALENDARI ACADÈMIC 2017-18 CALENDARI ACADÈMIC 2017-18 PERÍODE PRIMER CURS Docència a l aula (Acollida: 12 i 13 de setembre) Del 12 de setembre al 15 de desembre de 2017

Más detalles

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA

Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Facultat de Medicina PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Dades generals de l assignatura Nom de l assignatura: Tècniques d Imatge Campus: August Pi i Sunyer (Casanova) Codi: Curs acadèmic: 2011-2012 Coordinació:

Más detalles

Màster en Psicopedagogia

Màster en Psicopedagogia Màster en Psicopedagogia Curs 2012-2013 MATÈRIA: CODI: 14459 Dinàmica i gestió fr grups i d'equips CURS: Primer CRÈDITS ECTS: 5 crèdits SEMESTRE: 2n TIPUS DE MATÈRIA: Optativa IDIOMA: Català / Castellà

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL Temari: MÒDULO 1: INTERVENCIÓ AMB FAMILIES I ATENCIÓ A MENORS EN RISC SOCIAL UF 1: Intervenció socioeducativa amb infants en risc social. UF 2: Intervenció socioeducativa amb famílies.

Más detalles