L ORACIÓ L oració és un conjunt de paraules que expressa un pensament conté un verb subjecte predicat

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L ORACIÓ L oració és un conjunt de paraules que expressa un pensament conté un verb subjecte predicat"

Transcripción

1 GRAMÀTICA L ORACIÓ L oració és un conjunt de paraules que expressa un pensament complet i que conté, almenys, un verb. Totes les oracions tenen un subjecte i un predicat. El subjecte és la persona, animal o cosa a què es refereix el verb, ens diu de què o de qui xerram. El predicat és allò que es diu del subjecte, ens diu què fa el subjecte, què li passa, com és o com està. Per exemple: Els alumnes de 5è B vàrem anar d excursió a Pregonda. Subjecte Predicat El subjecte i el predicat han de concordar. Això vol dir que el subjecte ha de coincidir en persona i nombre amb el verb (1ª, 2ª o 3ª persona singular o plural). Per exemple: Els alumnes de 5è B va anar d excursió a Pregonda No seria una oració amb sentit, perquè els alumnes està en plural i va anar en singular. L oració com hem llegit abans, és un conjunt de paraules. Entre aquestes paraules sabem que sempre hi ha d haver com a mínim un verb; però també hi pot haver altres paraules com: noms, determinants, adjectius, pronoms, preposicions, conjuncions, adverbis... EL NOM O SUBSTANTIU Els noms o substantius són les paraules que anomenen persones, animals o coses, idees o sentiments. Hi ha diferents classes de noms: Comuns i propis: Els noms comuns anomenen qualsevol persona, animal o cosa d una classe determinada. Per exemple: dona, ciutat, ca, planeta. Els noms propis són els que ens diuen com s anomena una persona, animal o cosa per diferenciarla de la resta de la seva classe. Per exemple: Caterina, Maó, Guffi, Plutó. Individuals i col lectius: Els noms individuals són els que en singular anomenen una sola persona, animal o cosa. Per exemple: jugador, ovella, arbre. Els noms col lectius són els que en singular anomenen un conjunt de persones, animals o coses. Per exemple: equip, ramat, pinar. Concrets i abstractes: Els noms concrets són els que anomenen éssers o objectes que podem veure, tocar, sentir. Per exemple: taula, ca, llapis. Els noms abstractes són els que anomenen idees, sentiments. Per exemple: generositat, amistat.

2 Masculins i femenins: Els noms masculins solen anar acompanyats per determinants com: el, els, aquest, aquell... Els noms femenins solen anar acompanyats per determinants com: la, les, aquestes, aquelles... Singulars i plurals: Els noms en singular anomenen un sol ésser o objecte. Per exemple: dona, bossa. Els noms en plural anomenen diversos éssers o objectes. Per exemple: dones, bosses. Recorda que el plural es sol fer afegint s o es, però en alguns casos afegirem ns, os o no afegirem res (pa pans, ós óssos, llapis llapis). L ADJECTIU L adjectiu és una paraula que acompanya el nom i ens diu com és o com està. L adjectiu ha de ser del mateix gènere (masculí femení) i del mateix nombre (singular plural) que el nom i el determinant als quals acompanya, per tal que concordin; i normalment s escriurà darrere del nom. Els adjectius poden ser: 1. Variables: tenen una forma per al masculí i una altra per al femení. El femení es pot formar: afegint a (fort forta), afegint na (ple plena), canviant e per a (negre negra), canviant o per a (flonjo flonja), canviant u i t per va i da (blau blava, forçut forçuda). 2. Invariables: tenen la mateixa forma per al masculí que per al femení. Per exemple: un cavall jove una euga jove. El plural es forma: afegint s (estret estrets), afegint os (fosc foscos), afegint ns (pla plans), canviant a per es (segura segures). Els adjectius expressen qualitats i aquestes poden tenir diferents graus. Els graus de l adjectiu són 3: - Un adjectiu està en grau positiu quan no indica intensitat. Per exemple: En Pere està fort. - Un adjectiu està en grau comparatiu quan compara la intensitat amb la que dos éssers o objectes posseeixen una qualitat. El grau pot ser d inferioritat, igualtat o superioritat. Per exemple: En Joan està menys fort que en Pere. - Un adjectiu està en grau superlatiu quan expressa una qualitat en grau màxim. Per exemple: En Pere està fortíssim. ELS DETERMINANTS Els determinants són paraules que solen anar al costat d un nom i en precisen més el significat. Segons la informació que aporten al nom, els determinants poden ser: - Articles: el, la, els, les, l, en, na. - Demostratius: aquest, aquesta, aquests, aquestes, aquell, aquella, aquells, aquelles. - Possessius: meu, meva, teu, teva, seu, seva, nostre, nostra, vostre, vostra... - Numerals: un, dos, tres, quatre... primer, segon, tercer, quart... - Indefinits: un, una, algun, algunes, molt, poc, bastant...

3 EL VERB Els verbs són les paraules que utilitzam per expressar accions. Cada verb té moltes formes. La forma que dóna nom al verb és l infinitiu. El conjunt de totes les formes d un mateix verb és la seva conjugació. Els verbs s agrupen segons la terminació de l infinitiu en tres conjugacions: 1ª conjugació els verbs acabats en ar, 2ª conjugació els verbs acabats en er o re, 3ª conjugació els verbs acabats en ir. Les formes verbals expressen en quin moment passa l acció: en el passat, en el present o en el futur. Passat, present i futur són els tres temps verbals. Si dubtes, pots utilitzar les paraules ahir, avui i demà per identificar el temps d un verb. Les formes verbals poden estar en singular o en plural, segons el nombre de persones que realitzen l acció del verb, i poden fer referència a la persona que parla (primera: jo, nosaltres), a la que escolta (segona: tu, vosaltres) o a una altra (tercera: ell, ella, ells, elles). Per això deim que els verbs tenen nombre i persona. ORTOGRAFIA LES SÍL LABES Una síl laba és cada un dels cops de veu amb què pronunciam una paraula. Totes les síl labes han de tenir almenys una vocal per poder-les pronunciar. La síl laba tònica d una paraula és la síl laba que sona més forta. Les altres síl labes de la paraula s anomenen síl labes àtones. Per tant, una paraula només pot tenir una síl laba tònica, la resta de síl labes sempre seran àtones. Tipus de síl labes: monosíl labes (1 síl laba), bisíl labes (2 síl labes), trisíl labes (3 síl labes) i polisíl labes (més de 3 síl labes). Quan una paraula no cap a final de línia, posam un guionet (-) per indicar que la paraula continua en la línia següent. Recorda que 1) no es poden separar les lletres d una mateixa síl laba (hor-abaixa), 2) ni separar vocals que formen un diftong (cu-ina), 3) ni separar els dígrafs incorrectament (n hi ha alguns que se separen i altres que no: ter-ra, llu-na), i 4) no s ha de deixar cap lletra sola a final o a començament de línia(aleshores).

4 ELS DÍGRAFS Un dígraf és un grup de dues lletres que representen un sol so (sonen com si només fos una). En català trobam que hi ha dígrafs que se separen i dígrafs que no se separen. Convé recordar-los per separar correctament les paraules en síl labes i també a final de línia. DÍGRAFS QUE SE SEPAREN l l: il luminar, tranquil la rr: carro, carretera ss: dissabte, assenyalar tg: metge, ferotge tj: platja, corretja tx: cotxe, metxa ts: potser DÍGRAFS QUE NO SE SEPAREN gu: guerra, guineu qu: forqueta, esquimal ll: lluna, callar ny: canya, pinya ig: puig, maig ix (quan és a final de paraula): peix, coix tx (a final de paraula): esquitx tz: realitzar ix (quan està entre vocals): caixa, bruixa L APÒSTROF I LA CONTRACCIÓ Com a norma general, els articles el i la i la preposició de s apostrofen (l i d ) davant una paraula que comença per h o per vocal. Però hi ha algunes excepcions: - El, la i de no s apostrofen davant el nom de les lletres. Per exemple: la ela. - El, la i de no s apostrofen davant paraules que comencen per i, u, hi, hu quan fan de consonant i no de vocal. Per exemple: el iogurt, la hiena. - La no s apostrofa davant les paraules que comencen per i, u, hi, hu àtones. Per exemple: la ignorància, la universitat, la història, la humitat. Generalment, quan les paraules a, de i per es troben amb els articles el, els, s uneixen i formen una sola paraula. Per això deim que es contreuen. D aquesta manera queda: a + el = al a + els = als de + el = del de + els = dels per + el = pel per + els = pels Però quan l article el s ha d apostrofar (l ) amb la paraula següent, no es fa la contracció. Per exemple: de l any, a l aire... ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ Quan escrivim, posam un punt (.) al final de cada oració. Hi ha tres tipus de punt: - Punt i seguit: separa dues oracions del mateix paràgraf. - Punt i a part: separa dos paràgrafs.

5 - Punt i final: s escriu al final del text. S escriu una coma (,) en els casos següents: - Per separar els elements d una enumeració. - En les cartes, postals, notes..., després de la salutació i del comiat. S escriuen dos punts (:): - Davant d una enumeració que s anuncia. - Abans de citar les paraules exactes que ha dit algú. Els punts suspensius (...) s escriuen en els casos següents: - Quan deixam incompleta una enumeració de coses. - Quan interrompem una oració per expressar dubte, sorpresa, temor... L ÚS DE LES MAJÚSCULES Escrivim majúscules en els següents casos: - Al principi d un text. - Després de signes de puntuació que s empren per tancar oracions. Per exemple: després de punt (.), després d interrogació (?), després d admiració (!)... - En els noms propis de persones, animals, llocs... - En els títols de llibres, pel lícules, cançons, rondalles, obres teatrals... LÈXIC El DICCIONARI En el diccionari, les paraules es troben ordenades alfabèticament lletra per lletra. A l hora de cercar alguna paraula en el diccionari, has de saber que els noms apareixen en singular (casa i no cases), els adjectius apareixen en masculí singular (blau i no blava, blaus o blaves) i els verbs apareixen en infinitiu (redactar i no redactaré o redactava). En alguns diccionaris hi ha il lustracions que ens ajuden a entendre més bé el significat de les paraules que cercam. Quan cercam una paraula trobarem: - Entrada: la paraula cercada. - Definició: l explicació de què vol dir aquella paraula. En pot tenir una o més d una. - Abreviacions: que ens indiquen quin tipus de paraula és (nom, verb, adjectiu, determinant, preposició, adverbi, conjunció...). En alguns casos ens indicarà si és una paraula masculina o femenina. - Poden incloure sinònims, antònims i paraules de la mateixa família.

6 TIPOLOGIES TEXTUALS 1. Una biografia és un text narratiu que conta els fets més importants de la vida d una persona. Inclou la data de naixement, els records, les anècdotes, els estudis, les feines que ha realitzat, la seva vida quan era jove i de gran, els premis que ha obtingut, etc. ordenats de manera cronològica, és a dir, seguint un ordre (des del naixement fins a la mort o fins a l actualitat, si encara és viu). Quan escrivim sobre la nostra vida i contam les nostres experiències, esteim fent una autobiografia, perquè contam la nostra pròpia vida. 2. Una descripció és una representació d alguna cosa amb paraules, és a dir, a través d un text escrit. Es tracta de fer veure al lector un objecte, un paisatge, una persona o de fer sentir una experiència, una emoció o un sentiment. Quan descrivim una persona, hem de dir el seu nom, com és físicament, com és el seu caràcter i quins són els seus gusts. Quan descrivim un animal, hem de dir de quin animal es tracta, què té d especial, com és el seu cos, com viu, a quin grup pertany, etc. Quan descrivim un lloc, hem de dir quin lloc és, com és i quines coses hi ha. També podem contar què és el que més ens crida l atenció i com ens sentim en aquest lloc 3. Una rondalla és un text narratiu breu que s ha anat transmetent de pares a fills i que antigament s explicaven a la vora del foc; per això les rondalles no tenen autor conegut, és a dir, són anònimes. De vegades coneixem el nom de la persona que les ha recollit per escrit. En les rondalles es combinen elements de fantasia, de llegenda i de reals. La trama és molt senzilla amb situacions i personatges molt comuns als nostres pobles. Normalment a una rondalla hi ha: 1) Situació inicial: es presenten els personatges i les circumstàncies; 2) Conflicte: apareix un conflicte que fa que canviï la situació presentada; 3) Acció: els personatges intenten resoldre el conflicte; 4) Resolució: és el resultat de l acció dels personatges per resoldre el conflicte; i 5) Situació final: es torna a la situació estable del principi, però d una manera diferent.

LECTURA I COMPRENSIó: Pla Lector Sindbad el marí. GRAMÀTICA: l adjectiu i els seus graus. Els pronoms personals forts. Gènere dels adjectius

LECTURA I COMPRENSIó: Pla Lector Sindbad el marí. GRAMÀTICA: l adjectiu i els seus graus. Els pronoms personals forts. Gènere dels adjectius LECTURA I COMPRENSIó: Pla Lector Sindbad el marí. GRAMÀTICA: l adjectiu i els seus graus. Els pronoms personals forts. Gènere dels adjectius ORTOGRAFIA: accent diacrític i la contracció, apòstrof ESCRIPTURA:

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

S + V + O V + S + O S + O + V

S + V + O V + S + O S + O + V Annex 7 ESTRUCTURA SINTÀCTICA DE DIFERENTS LLENGÜES LLENGÜES ORDRE DELS ELEMENTS DE LA FRASE ALTRES ASPECTES LLENGÜES ROMÀNIQUES : CATALÀ, ESPANYOL ROMANÈS,FRANCÈS PORTUGUÈS... XINÈS RUS WÒLOF FULA TAGAL

Más detalles

ESTRUCTURA SINTÀCTICA DE DIFERENTS LLENGÜES. La nena menja caramels. Menja nena caramels. Nena caramels menja.

ESTRUCTURA SINTÀCTICA DE DIFERENTS LLENGÜES. La nena menja caramels. Menja nena caramels. Nena caramels menja. ESTRUCTURA SINTÀCTICA DE DIFERENTS LLENGÜES LLENGÜES ORDRE DELS ELEMENTS DE LA FRASE ALTRES ASPECTES LLENGÜES ROMÀNIQUES: CATALÀ, ESPANYOL ROMANÈS, FRANCÈS PORTUGUÈS... RUS WÒLOF FUL TAGAL AMAZIC ÀRAB

Más detalles

ELS DÍGRAFS. Un dígraf és un grup de dues lletres que representen un sol so (sonen com si només

ELS DÍGRAFS. Un dígraf és un grup de dues lletres que representen un sol so (sonen com si només ELS DÍGRAFS Un dígraf és un grup de dues lletres que representen un sol so (sonen com si només fos una). En català trobam que hi ha dígrafs que se separen i dígrafs que no se separen. Convé recordar-los

Más detalles

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant:

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant: ELS PRONOMS FEBLES 1. Normes generals Tots els pronoms febles s escriuen sempre separats del verb de diverses maneres: separats: La recordo apostrofats: L obria amb guió: Doneu-me A més, prenen diferents

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES SUBSTANTIVES (Llibre, pàg. 354)

LES ORACIONS SUBORDINADES SUBSTANTIVES (Llibre, pàg. 354) LES ORACIONS SUBORDINADES SUBSTANTIVES (Llibre, pàg. 354) 1.Les oracions subordinades substantives completives 2. Les oracions subordinades substantives interrogatives 3. Les oracions subordinades substantives

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491)

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) TIPUS 1. Les oracions subordinades adverbials pròpies Adverbials de temps Adverbials de lloc Adverbials de manera 2. Les oracions subordinades

Más detalles

PRONOMS RELATIUS (Remarques)

PRONOMS RELATIUS (Remarques) PRONOMS RELATIUS (Remarques) 1) Que o Què a) Que (conjunció) b) Que (pronom relatiu) c) Què (pronom interrogatiu) d) Que (adverbi quantitat) a) Penso que no hi aniré b) El noi que vindrà demà és el meu

Más detalles

Comprensió lectora Quadern de preguntes

Comprensió lectora Quadern de preguntes Comprensió lectora Quadern de preguntes TEMPS: 45 minuts Material Abans de contestar les preguntes següents llegeix el text Postal des de la platja del Quadern de lectures Postal des de la platja Qui escriu

Más detalles

Departament de LLengua catalana i Literatura

Departament de LLengua catalana i Literatura Departament de LLengua catalana i Literatura Exercicis i temari per a la recuperació de primer curs d ESO La prova de recuperació es realitzarà el 4 o 5 de Setembre de 2012. Els alumnes entregaran amb

Más detalles

El verb: temps i mode

El verb: temps i mode Nom i cognoms: Data: PRÀCTICA El verb: temps i mode El verb informa del temps en què passen els fets o estats: passat o pretèrit: l acció o estat ja ha passat. present: l acció o estat del verb passa ara.

Más detalles

L HORA DE LA GRAMÀTICA

L HORA DE LA GRAMÀTICA L HORA DE LA GRAMÀTICA ELS VERBS COPULATIUS Ens toca estudiar una mena de verbs molt especials. Pel funcionament que tenen, pel complement que porten, pel tipus d oracions que formen... són els verbs copulatius!

Más detalles

2. MORFOLOGIA NOMINAL: Introducció.

2. MORFOLOGIA NOMINAL: Introducció. 2. MORFOLOGIA NOMINAL: Introducció http://www.ub.edu/hesperialatina/index.html Tots els continguts estan registrats amb una llicència Creative Commons 2. MORFOLOGIA NOMINAL INTRODUCCIÓ A diferència del

Más detalles

Teresa Gregori Ricardo Alcántara

Teresa Gregori Ricardo Alcántara PROPOSTA DIDÀCTICA Elaborada per Teresa Gregori Ricardo Alcántara Fils i tisores Il lustracions de Rebeca Luciani Ricardo Alcántara Fils i tisores FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR: IL LUSTRACIONS:

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

Unitat 3 DE SOL A SOL. En aquesta unitat...

Unitat 3 DE SOL A SOL. En aquesta unitat... Unitat 3 DE SOL A SOL En aquesta unitat... Parlarem de les coses que fem habitualment. Aprendrem a preguntar com és el dia a dia dels companys i a explicar què fem nosaltres. Demanarem i donarem l hora

Más detalles

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA

ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA ACTIVITATS D ANTICIPACIÓ A LA LECTURA 1 Busca el significat de les paraules «llegenda» i «errant». Després escriu el que creus que pot ser l argument de l obra: 2 Observa la portada del llibre i fixa t

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

GRAMÀTICA CATALANA (GRAU MITJÀ) PER JOAN GELABERT I CROSA MESTRE D'ENSENYAMENT PRIMARI TERCERA' EDICIÓ

GRAMÀTICA CATALANA (GRAU MITJÀ) PER JOAN GELABERT I CROSA MESTRE D'ENSENYAMENT PRIMARI TERCERA' EDICIÓ GRAMÀTICA CATALANA (GRAU MITJÀ) PER JOAN GELABERT I CROSA MESTRE D'ENSENYAMENT PRIMARI TERCERA' EDICIÓ I SUB Hamburg GIRONA.-1936 DALMAU CARLES, PLA, S. A. tioitors ÍNDEX Pàgines LLIÇÓ I. (Definicions

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Unitat 13. Fonètica i ortografia Pronúncia i ortografia de les laterals

Unitat 13. Fonètica i ortografia Pronúncia i ortografia de les laterals Fonètica i ortografia Pronúncia i ortografia de les laterals Morfosintaxi Conjuncions: concepte. Conjuncions de coordinació: usos de i, o, ni, però. Ús de que a l'inici d'oracions interrogatives i exclamatives.

Más detalles

LES ORACIONS COMPOSTES

LES ORACIONS COMPOSTES ORACIONS COMPOSTES LES ORACIONS COMPOSTES Una oració composta és aquella que està formada per dos o més verbs, la qual cosa vol dir que la componen dos o més proposicions i estructures de subjecte - predicat).

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 2 Referències Una referència reconeix una cel la o un conjunt de cel les dins d un full de càlcul. Cada cel la està identificada per una lletra, que indica la

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

CEIP TORRE LLAUDER PROVA DELS MÍNIMS DE LLENGUATGE DE C.I. NOM:... CURS:... DATA: Associa cada paraula amb el seu dibuix:

CEIP TORRE LLAUDER PROVA DELS MÍNIMS DE LLENGUATGE DE C.I. NOM:... CURS:... DATA: Associa cada paraula amb el seu dibuix: PROVA DELS MÍNIMS DE LLENGUATGE DE C.I. NOM:... CURS:... DATA:... 11.- Associa cada paraula amb el seu dibuix: barca - balcó - cabra - planxa - bota. 12.- Relaciona cada frase amb el seu dibuix. -- En

Más detalles

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

4. MORFOLOGIA VERBAL: Introducció.

4. MORFOLOGIA VERBAL: Introducció. 4. MORFOLOGIA VERBAL: Introducció http://www.ub.edu/hesperialatina/index.html Tots els continguts estan registrats amb una llicència Creative Commons 4. MORFOLOGIA VERBAL LLATINA El conjunt de formes que

Más detalles

El determinat o definit que serveix principalment per a denotar que el nom ja és conegut (per exemple:joan va portar el cotxe).

El determinat o definit que serveix principalment per a denotar que el nom ja és conegut (per exemple:joan va portar el cotxe). 4. L article L article o determinant és una partícula que precedeix el substantiu( o altres mots substantivats) per indicar-nos-en el gènere i el nombre, influint alhora en la seva determinació. Hi ha

Más detalles

Llengua catalana 2 215

Llengua catalana 2 215 Llengua catalana 2 215 R ECULL ORTOGRÀFIC Llengua catalana 2 217 L A SÍL LABA Una síl laba és un so o un grup de sons d una paraula que diem en un sol cop de veu. La paraula gallina, per exemple, té tres

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

Equacions i sistemes de segon grau

Equacions i sistemes de segon grau Equacions i sistemes de segon grau 3 Equacions de segon grau. Resolució. a) L àrea del pati d una escola és quadrada i fa 0,5 m. Per calcular el perímetre del pati seguei els passos següents: Escriu l

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

La síl laba els dígrafs l hiat

La síl laba els dígrafs l hiat La síl laba els dígrafs l hiat La síl laba La síl laba és un so o grup de sons que pronunciem en un sol cop de veu. La síl laba que es pronuncia amb més intensitat s anomena tònica. car pe ta ca di ra

Más detalles

GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA

GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA GUIÓ DEL TREBALL DE LECTURA www.aprenentjunts.com Aquí tens el guió del treball d'el PETIT PRÍNCEP. Abans de fer el treball, llegeix bé les preguntes que et demanen, així mentre llegeixes et podràs fixar

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

La citació. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Nucli del text

La citació. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Nucli del text La citació És el document amb què habitualment es demana la presència d algú en un lloc i en una data (o un termini) determinats perquè hi faci un tràmit administratiu. Té un to formal i una estructura

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

UNITAT III. L'ORACIÓ COMPOSTA. ESQUEMA SEMÀNTIC I SINTÀCTIC. PRONOMS FEBLES: SUBSTITUCIÓ I COMBINACIÓ.

UNITAT III. L'ORACIÓ COMPOSTA. ESQUEMA SEMÀNTIC I SINTÀCTIC. PRONOMS FEBLES: SUBSTITUCIÓ I COMBINACIÓ. UNITAT III. L'ORACIÓ COMPOSTA. ESQUEMA SEMÀNTIC I SINTÀCTIC. PRONOMS FEBLES: SUBSTITUCIÓ I COMBINACIÓ. L ESTRUCTURA DE L ORACIÓ. FUNCIONS (FORMA) + SUBSTITUCIÓ PRONOMINAL DE LES DIFERENTS FUNCIONS. Les

Más detalles

ORACIÓ SUBORDINADA ADVERBIAL

ORACIÓ SUBORDINADA ADVERBIAL Les oracions subordinades adverbials equivalen a un sintagma adverbial i se subordinen, generalment, al nus de l oració principal. ESTRUCTURES 1. Adverbi o conjunció + ORACIÓ 2. Preposició + INFINITIU

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

Tema 4 (I) :Les fonts de la història

Tema 4 (I) :Les fonts de la història En aquest tema aprendràs que : Per conéixer el passat cal investigar a partir de les restes i els documents que es conserven. Els arqueòlegs i els historiadors són els encarregats d investigar les fonts

Más detalles

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms:

1. Posa, al lloc corresponent del dibuix, indicant-les si cal amb una fletxa, les lletres corresponents als següents noms: TALLER + VISITA GUIADA Tècnica de la imatge ESO i Batxillerat Hem utilitzat, a l espai 1, càmeres fosques. Mirarem de reflectir en aquest full el que hem entès de la seva estructura i del seu funcionament.

Más detalles

2. Completa amb x, ix, tx o ig les paraules que tens a continuació:

2. Completa amb x, ix, tx o ig les paraules que tens a continuació: Nom: Data: ORTOGRAFIA 1. Accentua les paraules i classifica-les: interes mecanic magica ultima rodoli histeric maquina examen camio 2. Completa amb x, ix, tx o ig les paraules que tens a continuació: iclet

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

APUNTS DE MORFOLOGIA I SINTAXI, L'ANÀLISI DEL LLENGUATGE

APUNTS DE MORFOLOGIA I SINTAXI, L'ANÀLISI DEL LLENGUATGE APUNTS DE MORFOLOGIA I SINTAXI, L'ANÀLISI DEL LLENGUATGE Si escrivim un text, el primer que necessitarem seran paraules que anirem organitzat de manera lògica formant oracions, paràgrafs i, finalment,

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

LECTURA I COMPRENSIÓ: Pla lector Sindbad el marí.

LECTURA I COMPRENSIÓ: Pla lector Sindbad el marí. CONTINGUTS: LECTURA I COMPRENSIÓ: Pla lector Sindbad el marí. GRAMÀTICA: estructura del verb, el nombre, la persona, el temps i el mode. El verb: les conjugacions i formes. verbs regulars i irregulars.

Más detalles

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA ATENA LECTURES DE FILOSOFIA PLATÓ R. DESCARTES D. HUME J. S MILL F. NIETZSCHE 1. Lectura 2. Buidatge idees principals de cada apartat. 3. Escollir fragment (5-10 línies) i fer anàlisi. Idees principals

Más detalles

UNITAT 2. CIUTATS I GENT

UNITAT 2. CIUTATS I GENT UNITAT 2. CIUTATS I GENT LA FAMÍLIA El pare, la mare, els pares, les mares el fill, la filla, els fills, les filles L avi, l àvia, els avis, les àvies el nét, la néta, els néts, les nétes El germà, la

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 NOM:... GRUP: U.D.1 - L ESCALFAMENT: 1. Definició de l escalfament. Omple els espais buits amb la paraula adequada: Conjunt d... que fem...

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous.

TRACTEM-NOS BÉ. Fem-lo! Volem un món millor? Guia per als alumnes de Primària. La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. TractemInosbé.GuiaperalsalumnesdePrimària La violència no resol els conflictes, només en crea de nous. Al escolaaprenemllengua,matemàtiques,i altrescosesimportants,peròsobretothem d aprendreaviureiatreballarjunts.

Más detalles

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 Busca un carrer del call que es veu des de la primera sala. Després l hauràs d ensenyar als teus companys. Que una casa era jueva només es podia saber per una cosa: perquè

Más detalles

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d.

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d. Dossier d equacions de primer grau 1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: Solucions: Equació / Identitat / Identitat / Identitat 2. Indica els elements d aquestes equacions (membres,

Más detalles

CULTURA I VALORS ÈTICS

CULTURA I VALORS ÈTICS DOSSIER RECUPERACIÓ CULTURA I VALORS ÈTICS 4t CURS D ESO CURS 2016-2017 PRIMERA AVALUACIÓ PRIMERA ETAPA: ÈTICA I MORAL 1 COMPRENSIÓ LECTORA A. Llegeix el següent text i respon les preguntes proposades:

Más detalles

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S3_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S3_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 L L E N G U A C A T A L A N A S È R I E 3 S3_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT QUALIFICACIÓ COGNOMS

Más detalles

De l ou a la poma (1)

De l ou a la poma (1) CDA DE LA CIUTAT DE TARRAGONA Material de l alumnat. Cicle Mitjà CDA DE LA CIUTAT DE TARRAGONA 1 Camp d Aprenentatge de la ciutat de Tarragona Autors: Núria Montardit Bofarull Marta Panadès Manresa Jordi

Más detalles

Problemes de Sistemes de Numeració. Fermín Sánchez Carracedo

Problemes de Sistemes de Numeració. Fermín Sánchez Carracedo Problemes de Sistemes de Numeració Fermín Sánchez Carracedo 1. Realitzeu els canvis de base que s indiquen a continuació: EF02 16 a binari natural b) 235 10 a hexadecimal c) 0100111 2 a decimal d) FA12

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 1 ANEM A JUGAR! Cicle educació infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona Curs 2011-2012 1.

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

FORMES I COL LOCACIÓ DELS PRONOMS FEBLES. Consonant Vocal o hac Consonant o diftong US/VOS US/VOS -VOS -VOS ES S -SE S

FORMES I COL LOCACIÓ DELS PRONOMS FEBLES. Consonant Vocal o hac Consonant o diftong US/VOS US/VOS -VOS -VOS ES S -SE S FORMES I COL LOCACIÓ DELS PRONOMS FEBLES Reforçades Sol DAVANT Elidides Plenes - DARRERE Reduïdes Consonant Vocal o hac Consonant o diftong Vocal Majoria de temps excepte... Perífrasis verbals...imperatiu,

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres.

1 Copia aquesta taula i completa-la: 2 Escriu en el teu quadern el nombre corresponent a les caselles marcades. Unitat 1. La taula dels nombres. . La meva família La taula dels nombres Copia aquesta taula i completa-la: 898 Respon prenent com a referència el nombre 898: a) Què passa quan puges una fila amunt cap a la casella blava? b) Què passa

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

Com funcionen les bicicletes?

Com funcionen les bicicletes? Com funcionen les bicicletes? Nom: Data: Dibuixa una bicicleta el més detalladament possible: 1/20 Nom: Data: Després d anar a buscar informació a la biblioteca i a internet, escriu les parts de la bicicleta

Más detalles

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT 5 Funcions d Informació i altres funcions d interès Les funcions d Informació s utilitzen per obtenir dades sobre les cel les, el seu contingut, la seva ubicació, si donen

Más detalles

Ed. Visual i plàstica. DOSSIER d estiu recuperació de 1r ESO

Ed. Visual i plàstica. DOSSIER d estiu recuperació de 1r ESO Ed. Visual i plàstica DOSSIER d estiu recuperació de 1r ESO estiu 20 nom i cognom: http://blocs.xtec.cat/zonavip/ o entrant per lla web de l institut, per sota el calendari TEMA 1: LA PERCEPCIÓ Veure

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Teresa Broseta i Toni Cabo. Supermara, superheroïna per sorpresa

PROPOSTA DIDÀCTICA. Teresa Broseta i Toni Cabo. Supermara, superheroïna per sorpresa PROPOSTA DIDÀCTICA Supermara, superheroïna per sorpresa Teresa Broseta i Toni Cabo Supermara, superheroïna per sorpresa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA:... AUTORA:... IL LUSTRADOR:... TÀNDEM EDICIONS

Más detalles

CURS DE VALENCIÀ. NIVELL A1. PROGRAMA

CURS DE VALENCIÀ. NIVELL A1. PROGRAMA CURS DE VALENCIÀ. NIVELL A1. PROGRAMA 1. OBJECTIU GENERAL Comprendre i utilitzar expressions quotidianes i familiars i frases molt senzilles encaminades a satisfer les primeres necessitats. Presentar-se

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA INTRODUCCIÓ El llibre que utilitza el mestre per explicar el Tema 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA Si pitges als enllaços podràs llegir el llibre que utilitza el professor per donar el Tema 4: Una altra propietat

Más detalles

Morfologia dels pronoms febles

Morfologia dels pronoms febles 1 de 5 29/11/2009 16:44... > continguts i activitats > mòdul 4 > morfologia dels pronoms febles Morfologia dels pronoms febles Morfologia dels pronoms febles Els pronoms febles són sintagmes nominals.

Más detalles

El festival de les paraules. Autor: Jordi Sierra i Fabra. Il lustrador: Marta Brú

El festival de les paraules. Autor: Jordi Sierra i Fabra. Il lustrador: Marta Brú El festival de les paraules Autor: Jordi Sierra i Fabra Il lustrador: Marta Brú Propostes didàctiques: Nathalie Pons Roussel Podeu veure un resum del llibre, així com també de la biografia de l autor i

Más detalles

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les.

Encreuada. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Encreuada Col loca en el seu lloc les paraules de la llista. El serveix per mesurar el pas del temps. La busca més gran assenyala els, i la busca més petita assenyala les. Per a saber la data, mirem el.

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

Unitat 2 PERSONES IMPORTANTS

Unitat 2 PERSONES IMPORTANTS Unitat 2 PERSONES IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB Presentacions Presentacions i salutacions - Senyor Creus, li presento la Sra. Vidal. - Encantat.

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

Inferència de Tipus a Haskell

Inferència de Tipus a Haskell Inferència de Tipus a Haskell Mateu Villaret 21 d abril de 2008 1 Exemple d inferència de tipus Considerem la definició en Haskell de la funció map Haskell Code 1 map f [] = [] 2 map f (x: xs) = (f x)

Más detalles

Matemàtiques 1 - FIB

Matemàtiques 1 - FIB Matemàtiques 1 - FIB 8-1-016 Examen F1 Grafs JUSTIFIQUEU TOTES LES RESPOSTES 1 (a) [05 punts] Doneu la definició de la matriu d incidències d un graf (b) [15 punts] Enuncieu i proveu el Lema de les encaixades

Más detalles

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu.

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Un projecte d Antoni Abad produït per l Institut Ramon Llull per a la 57a edició de La Biennale di Venezia. Accessible per a les

Más detalles

Web of Science. Com saber les citacions que ha rebut un article o un autor

Web of Science. Com saber les citacions que ha rebut un article o un autor Web of Science Com saber les citacions que ha rebut un article o un autor Darrera revisió: març de 2012 Sumari Web of Science Science Citation Index Cited Reference Search Accés a Cited Reference Search

Más detalles

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes?

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes? En la nostra vida diària trobem moltes situacions de relació entre dues variable que es poden interpretar mitjançant una funció de primer grau. La seva expressió algebraica és del tipus f(x)=mx+n. També

Más detalles

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS

CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS CIUTATS I PAÏSOS. LLOCS IMPORTANTS Fitxes de gramàtica Cesc, Marc, Rosa, Montserrat i Eulàlia Servei de Llengües - UAB ON VIUS? VIURE ESTAR-SE Jo VISC m estic Tu VIUS t estàs Ell / Ella / Vostè VIU s està

Más detalles