PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria maig de 2005

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria maig de 2005"

Transcripción

1 Convocatòria maig de a) Què és una neurona?. Realitza l esquema d una neurona i indica les seves parts. b) Assenyala els tipus de neurones segons les seves funcions. Indica la funció que realitza cada una d elles. 2. Indica les etapes del desenvolupament cognitiu segons J. Piaget, de cada una d elles indica dues característiques. 3. A partir de la definició de grup social, segons Salvador Giner, defineix els següents elements constitutius dels grups socials: a) Concepte d integració. b) El nombre de components. c) El sentiment de pertinença. d) Comportaments homogenis. 4. El model estructural de la personalitat, segons Freud, està format per tres instàncies o estructures, 4.1.a. Quines són aquestes tres estructures. 4.1.b. Descriu cada una d elles. 5. De totes les teories sobre motivació, que coneixes, indiqueu dues i descriu-les. Qualificació: cada exercici té la puntuació màxima de dos punts. - Els exercicis que estan dividits amb dues qüestions, cadascuna de les dues qüestions té la puntuació màxima d un punt. - L exercici quatre malgrat tingui dues qüestions la forma de puntuació canvia, la primera qüestió té una puntuació màxima de mig punt i la segona qüestió una puntuació màxima d un punt i mig. - A l exercici tres, cadascuna de les quatre qüestions té la puntuació màxima de mig punt.

2 Convocatòria extraordinària setembre de a) Des del punt de vista de la seva morfologia, se sol dividir el sistema nerviós en dues grans estructures, com s anomenen?. Quins són els elements que constitueixen cada una d elles?. b) Indica les funcions de cada una d elles. 2. a) Si després d haver aplicat un test, et comuniquessin que el quocient d intel ligència és 100, que pensaries, que correspon a una persona: a) molt intel ligent b) poc intel ligent C) normal Raona la teva resposta. b) Què és quocient d intel ligència?. 3. a) Què s entén per agressivitat?. b) A qui pot anar dirigida l agressivitat. Indica i defineix dos tipus d agressivitat. 4. Indica i explica cada una de les fases de la personalitat segons Freud, per això indica de cada una d elles: l edat que comprèn, els òrgans i les accions de plaer, els trets de personalitat. 5. Defineix els termes: a) neurosi b) psicosi Qualificació: cada exercici té la puntuació màxima de dos punts. Els exercicis que estan dividits amb dues qüestions, cadascuna de les dues qüestions té la puntuació màxima d un punt.

3 Convocatòria maig de a) Anomena les dues grans estructures en què està dividit el sistema nerviós. b) Indica n les principals subdivisions de cada una i les funcions. 2. a) Què és la percepció. b) De totes les teories que coneixes sobre els mecanismes de la percepció, indica n una i explica-la. 3. a)explica què és el procés de socialització. b)descriu aquest procés a la infància i a l adolescència. 4. a) Explica què són els tests d intel ligència. b) Anomena i explica dues característiques que hagi de tenir un test d intel ligència per ésser eficaç. 5. a) Explica què són els trastorns mentals. b) Anomena dos tipus de trastorn mental i explica n dos símptomes de cadascun.

4 Convocatòria setembre de a) Què és el sistema nerviós perifèric? b) Realitza un esquema de l SNP. Explica n les parts i funcions. 2. a)què entenem per memòria? b)explica el model estructural de la memòria segons Richard Atkinson i Richard Shiffrin. 3. a) Explica el principi en què es basen les teories factorials de la intel ligència. b) De les teories factorials que coneixes explica n una. 4. a) Parla de l agressivitat humana. b) Relaciona les conductes agressives i l aprenentatge social. 5. a) Què és la psicoteràpia? b) Anomena dos procediments terapèutics reconeguts en psicoteràpia i explica el seu funcionament.

5 Convocatòria maig de Les neurones a) Què són les neurones? b) La sinapsi neuronal i principals neurotransmissors. 6. Els processos psicològics a) Què és la percepció? b) De totes les teories que coneixes sobre els mecanismes de la percepció, indica n una i explica-la. 7. La personalitat a)explica els postulats de la psicologia humanista sobre la personalitat. b) Parla dels conceptes de sí mateix i de congruència segons Carl Rogers. 4. Aprenentatge a) Explica la teoria de l aprenentatge per condicionament operant o instrumental. b) Explica què és la conducta segons aquesta teoria. 5. L home com a ésser social a) Explica les relacions socials: grup, influència social i autoritat. b) El lideratge, rol i estatus social.

6 Convocatòria setembre de Escoles psicològiques a) Explica les bases de la teoria psicoanalítica. b) Anomena tres representants importants d aquesta corrent psicològica. 2. Els processos psicològics a) Què entenem per memòria? b) Explica el model estructural de la memòria segons Richard Atkinson i Richard Shiffrin. 3. Desenvolupament psicològic del pensament a) Explica el desenvolupament cognitiu segons Jean Piaget. b) Anomena i explica les característiques principals de les etapes del desenvolupament cognitiu segons aquest autor. 4. L home com ésser social a) Explica què és el procés de socialització. b) Descriu aquest procés a la infància i a l adolescència. 5. La vida afectiva a) Què és la motivació? b) Característiques i tipus de motivació.

7 Convocatòria maig de Les neurones a) Definició, parts de les neurones i funcions de cada una. b) Que són els neurotransmissors. Anomena n tres i explica la seva funció. 2. L aprenentatge a) Anomena i explica breument les idees bàsiques de les principals teories sobre l aprenentatge. b) Desenvolupa més àmpliament la teoria del condicionament operant o instrumental de Skinner. 3. La memòria a) Que és?. Descriu els processos bàsics de la memòria. b) Estructura de la memòria d acord amb la teoria de R. Atkinson i R. Shiffrin. 4. La intel ligència a) Idees bàsiques o claus de la teoria del desenvolupament de la intel ligència segons Piaget. b) Etapes del desenvolupament cognitiu segons aquest autor. 5. La personalitat a) Estructura de la personalitat segons la teoria de Freud. b) Explica tres trastorns de la personalitat.

8 Convocatòria setembre de La Psicologia a) Anomena les principals teories actuals de la psicologia i un representant de cada una b) Desenvolupa la teoria humanista. 2. La percepció a) Explica el procés de la percepció. b) Principals aportacions de la Gestald 3. La influència de la societat i la cultura a) El procés de socialització i l aprenentatge social b) Les actituds, valors i normes de la vida social 4. La intel ligència a) Teoria de la intel ligència de David Goleman b) Teoria de les intel ligències múltiples de Gardner 5. El pensament: solució de problemes. a) Etapes de la resolució de problemes b) Explica tres estratègies de resolució de problemes

9 Llinatges: Nom: Document d identificació: Qualificació PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria maig de 2009 Part específica: Psicologia 1. L evolució humana a) Explica el procés d hominització. b) Característiques principals i causes que el desenvolupen. 2. Bases fisiològiques del comportament a) Principals estructures del sistema nerviós central i les seves funcions. b) Principals estructures del sistema nerviós perifèric i les seves funcions. 3. Els processos psicològics a) Què és la percepció?. Fases del procés perceptiu. b) Classificació dels òrgans sensorials. 4. La intel ligència a) Explica el concepte d intel ligència emocional. b) Parla sobre la presa de consciència i control de les pròpies emocions. 5. Els trastorns mentals a) Concepte de trastorn mental. b) Els trastorn d ansietat. Característiques i classificació. Passatge de Guillem de Torrella, Palma Tel.: Fax: Web:

10 Llinatges: Nom: Document d identificació: Qualificació PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria setembre de 2009 Part específica: Psicologia 1.- Introducció a la psicologia: a) Defineix la psicologia. b) Explica la base de la psicologia cognitiva. 2.- Bases fisiològiques de la conducta humana: a) Enumera i defineix les parts d una neurona. b) Relaciona cada part (primera columna) amb la seva funció (segona columna): 1. Bulb raquidi A. Regula l equilibri i la coordinació motora 2. Lòbul parietal B. Controla funcions vitals 3. Lòbul temporal C. Associat a les sensacions corporals 4. Medul la espinal D. Controla la parla i la memòria 5. Cerebel E. Recull la informació somatosensorial 3.- La memòria: a) Explica els tres processos bàsics de la memòria. b) Indica dues diferències entre la memòria a curt termini i la memòria a llarg termini. 4.- L aprenentatge: a) Què faries amb un nen de tres anys que quan s enutja pega als seus companys/es? b) Què és l aprenentatge? 5.- Llenguatge, pensament i creativitat: a) Enumera les cinc etapes per resoldre problemes. b) Defineix: dislèxia, dislàlia i afàsia. Passatge de Guillem de Torrella, Palma Tel.: Fax: Web:

PRUEBAS DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO SUPERIOR Convocatoria mayo de 2005 PSICOLOGIA

PRUEBAS DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO SUPERIOR Convocatoria mayo de 2005 PSICOLOGIA Convocatoria mayo de 2005 PSICOLOGIA 1. a) Qué es una neurona?. Realiza el esquema de una neurona y indica sus partes. b) Señala los tipos de neuronas según sus funciones. Indica la función que realiza

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CFGS

PROVES D ACCÉS A CFGS PROVES D ACCÉS A CFGS PSICOLOGIA TEMARI BLOC 1. INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA 1.1.- Definició de psicologia. 1.2.- Evolució històrica de la psicologia. - Fonts de la psicologia: el pensament filosòfic clàssic,

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

CONVOCATÒRIA D INCIDÈNCIES. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2001 Prova única globalitzada SOLUCIONS

CONVOCATÒRIA D INCIDÈNCIES. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2001 Prova única globalitzada SOLUCIONS CONVOCATÒRIA D INCIDÈNCIES Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2001 Prova única globalitzada SOLUCIONS PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. CONVOCATÒRIA D INCIDÈNCIES. 2001. SOLUCIONS

Más detalles

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen.

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen. EL LLENGUATGE El llenguatge és qualsevol sistema natural de comunicació i d expressió. Es pot parlar de llenguatge animal i de llenguatge humà. El llenguatge és més necessari com més relacions grupals

Más detalles

Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de

Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de crèdits ECTS: 6 Hores dedicació estudiant: 150 Llengua

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

Convocatòria Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica

Convocatòria Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Biologia Sèrie 1 Fase específica Exercici 1 Qualificació a b c a Convocatòria 2017 Exercici 2 b c Exercici 3 a b Suma de notes parcials Qualificació

Más detalles

Filosofia Sèrie 3. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Fase específica. Convocatòria 2015

Filosofia Sèrie 3. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Fase específica. Convocatòria 2015 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Filosofia Sèrie 3 Fase específica Qualificació 1 2 Qüestions 3 4 5 Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: Saps quines son les competències que has desenvolupat en el transcurs de la teva formació i experiència professional? Saps com ho has

Más detalles

Geografia Criteris específics de correcció Model 1

Geografia Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2010) Criteris específics de correcció L examen de consisteix en tres parts, puntuades respectivament amb 4, 3 i 3 punts. Cal respondre la prova

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial NORMATIVA REFERENT A LES PROVES D'ACCÉS ALS ESTUDIS UNIVERSITARIS DELS MÉS GRANS DE 25 ANYS. CURS 2015-2016 INFORMACIÓ GENERAL PROVES ACCÉS UNIVERSITAT CURS 2015-2016 Amb el nou Reial Decret 1892/2008,

Más detalles

Vides compartides: amb quina et quedes?

Vides compartides: amb quina et quedes? Material per l alumnat 3 > Cap a una orientació laboral en igualtat 61 Material per l alumnat 3 Presentació de l activitat Nivell Durada Secundària. Dues hores (aproximadament). Objectius Fomentar una

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

ISLAS BALEARES. Índice. Juny de Juny de Setembre de Juny de Setembre de

ISLAS BALEARES. Índice. Juny de Juny de Setembre de Juny de Setembre de ISLAS BALEARES Índice Juny de 2007 252 Juny de 2006 255 Setembre de 2006 258 Juny de 2005 261 Setembre de 2005 264 Información extraída de la página web de la Universidad de las Islas Baleares: http://www.uib.es

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles

EXERCICIS - SOLUCIONS

EXERCICIS - SOLUCIONS materials del curs de: MATEMÀTIQUES SISTEMES D EQUACIONS EXERCICIS - SOLUCIONS AUTOR: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 21 d abril de 2009 Aquests materials han estat realitzats

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

Creació de l AGÈNCIA CATALANA DEL MEDI AMBIENT I DEL TERRITORI. 4 de maig de 2015

Creació de l AGÈNCIA CATALANA DEL MEDI AMBIENT I DEL TERRITORI. 4 de maig de 2015 Creació de l AGÈNCIA CATALANA DEL MEDI AMBIENT I DEL TERRITORI 4 de maig de 2015 Índex 1. Objectiu 2. Organismes del Govern i Internacionals 3. Proposta de model d Agència a configurar 4. Relació de l

Más detalles

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA En col laboració amb el Col legi de Logopedes de Catalunya Barcelona, 28 d octubre de 2011 L escriptura és un codi de comunicació social que té característiques

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Economia i organització d empresa sèrie 1 L examen consta de dues opcions

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Biologia Sèrie 2 Fase específica Qualificació a Exercici 1 b c a Exercici 2 b c a Exercici 3 b Suma de notes parcials c Qualificació

Más detalles

Problemes de programació lineal de la sele.

Problemes de programació lineal de la sele. Problemes de programació lineal de la sele. 1. En un taller de confecció es disposa de 80 metres quadrats de tela de cotó i de 120 metres quadrats de tela de llana. Es fan dos tipus de vestits, A i B.

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR JUNIO 2002 Este esquema representa les diferents étapes d'un procés cellular. Observeu~lo i responeu: Este esquema representa las diferentes etapas de un proceso celular.

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

PRINCIPALS ESCOLES PSICOLÒGIQUES. Els inicis de la Psicologia i les principals escoles

PRINCIPALS ESCOLES PSICOLÒGIQUES. Els inicis de la Psicologia i les principals escoles PRINCIPALS ESCOLES PSICOLÒGIQUES Els inicis de la Psicologia i les principals escoles Primeres teories científiques PSICOLOGÍA ESTRUCTURALISTA Primer laboratori de psicologia (leipzig 1879) WILHELM WUNDT

Más detalles

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010

Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2010 Matemàtiques Sèrie 1 Dades de la persona aspirant Qualificació

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

Taula de Planificació Docent de Psicologia i Habilitats Comunicatives

Taula de Planificació Docent de Psicologia i Habilitats Comunicatives PSICOLOGIA I HABILITATS COMUNICATIVES Codi 102704 Matèria Psicologia i Habilitats Comunicatives Curs 2011-2012 Idioma Crèdits Crèdits ECTS 9 Hores d'estudi Facultat Infermeria Departament Infermeria Titulació

Más detalles

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2016 Biologia Sèrie 3 Fase específica Qualificació a Exercici 1 b c a Exercici 2 b c Exercici 3 a b Suma de notes parcials Qualificació

Más detalles

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions

Matemàtiques Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 0 Matemàtiques Sèrie SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

Socio: es refereix al fet social, a la societat, a quines normes, idees interaccions es donen en els grups socials.

Socio: es refereix al fet social, a la societat, a quines normes, idees interaccions es donen en els grups socials. Sociologia Socio: es refereix al fet social, a la societat, a quines normes, idees interaccions es donen en els grups socials. Logos: Significa raó, paraula, estudi, tractat... Per tant la Sociologia

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal...

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal... Proves d accés a la universitat Geografia Sèrie 1 Opció d examen (Marqueu el quadre de l opció triada) OPCIÓ A OPCIÓ B Qualificació 1 2 Exercici 1 3 4 1 2 Exercici 2 3 4 Suma de notes parcials Convocatòria

Más detalles

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 5 Els climes. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 5 Els climes 1r d ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Quina funció té l atmosfera? Quines són les seves capes? Què és el clima? Com es pot conèixer el clima d una regió? Què és el temps?

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: SETEMBRE

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

Introducció a la Psicologia (20633)

Introducció a la Psicologia (20633) Facultat de Dret Grau en Relacions Laborals Pla docent de l assignatura Introducció a la Psicologia (20633) Curs 2015-2016 Introducció a la Psicologia (20633) Nom de l'assignatura: Introducció a la Psicologia.

Más detalles

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA JUNIO 2002 a) Estructura general de un aminoácido. Concepto de péptido Estructura general d'un aminoàci. Concepte de pèptid b)

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10 Electricitat i electrònica Electrotècnia CFGM.IEA.M10/0.10 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i

Más detalles

L autonomia pedagògica i el Projecte Educatiu de Centre Subdirecció General d Ordenació Curricular i Serveis Educatius

L autonomia pedagògica i el Projecte Educatiu de Centre Subdirecció General d Ordenació Curricular i Serveis Educatius L autonomia pedagògica i el Projecte Educatiu de Centre Subdirecció General d Ordenació Curricular i Serveis Educatius Consorci d Educació de Barcelona: Formació per als equips directius 18/01/2011 La

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna.

Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna. Pàg: 1 de 25 Nom i cognoms / Nombre y apellidos: Exercici per als candidats sense grau mitjà. Jazz i Música Moderna. Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna. (Pista 05) 1.

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

Història de l art. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015

Història de l art. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 2. Fase específica. Convocatòria 2015 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Història de l art Sèrie 2 Fase específica Qualificació 1 Exercici 1 2 3 4 1 Exercici 2 2 3 4 1 Exercici 3 2 3 4 Suma de notes

Más detalles

Gestió logística i comercial

Gestió logística i comercial Administració i gestió Gestió logística i comercial CFGS.AFI.M10/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup:

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup: PORTFOLI REFLEXIU CURS 2016-17 Pràctica Clínica Assistencial I http://www.uab.es/medicina Pràctica d introducció al sistema sanitari i a l atenció de la salut COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula

Más detalles

Tema 2: Equacions i problemes de segon grau.

Tema 2: Equacions i problemes de segon grau. Tema : Equacions i problemes de segon grau..1. Les equacions de n grau. Equacions del tipus x + 5x - 3 0, on la incògnita x es troba elevada al quadrat, diem que són equacions de segon grau. Exemples:

Más detalles

Terratrèmol Lorca [3 punts]

Terratrèmol Lorca [3 punts] SETEMBRE 2013 SÈRIE 1 Exercici 1 (obligatori) Terratrèmol Lorca [3 punts] L 11 de maig de 2011 el municipi de Llorca (Múrcia) va patir un terratrèmol de magnitud 4,5 en l escala de Richter, que va anar

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

TALLERS TERAPÈUTICS A TRAVÉS DE LA VISUALITZACIÓ CREATIVA

TALLERS TERAPÈUTICS A TRAVÉS DE LA VISUALITZACIÓ CREATIVA TALLERS TERAPÈUTICS A TRAVÉS DE LA VISUALITZACIÓ CREATIVA Des del punt de vista històric i occidental, la Consciència està dividida en Quatre Funcions. A la Grècia clàssica van ser famosos els 4 Elements

Más detalles

OBSERVATORI BLAUGRANA

OBSERVATORI BLAUGRANA OBSERVATORI BLAUGRANA INFORME DE RESULTATS DESEMBRE 2016 30 de gener del 2017 Estudi realitzat per: VALORACIÓ, SITUACIÓ GENERAL I SATISFACCIÓ NIVELL DE SATISFACCIÓ Satisfacció general Digui m fins a quin

Más detalles

SSCMOB - Sistemes de Suport a les Comunicacions Mòbils

SSCMOB - Sistemes de Suport a les Comunicacions Mòbils Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 230 - ETSETB - Escola Tècnica Superior d'enginyeria de Telecomunicació de Barcelona 744 - ENTEL - Departament d'enginyeria

Más detalles

2. Puntuacions típiques i corba normal

2. Puntuacions típiques i corba normal 2. Puntuacions típiques i corba normal Hem vist que les característiques importants d una distribució de valors són la seva localització, representada normalment per la mitjana, i la seva dispersió, per

Más detalles

EXERCICIS POLINOMIS I FRACCIONS ALGEBRAIQUES

EXERCICIS POLINOMIS I FRACCIONS ALGEBRAIQUES EXERCICIS POLINOMIS I FRACCIONS ALGEBRAIQUES Suma de monomis. 1. Realitza les següents operacions: + 8 4 9 9 6 + 4 5 5 1 + 4 4 4 11 7 f) 6 7 1 8. Realitza les següents operacions: 1 + 5 5 + 1 y + y + y

Más detalles

On demana l àvia que escampen les seues cendres?

On demana l àvia que escampen les seues cendres? proposta didàctica FITXA TÈCNICA DEL LLIBRE Títol:... Autor/a:... Il lustrador/a:... Col lecció:... Núm.:... Edicions Bromera TEST D on és Saïda i de què la coneix Ferran? Per què és difícil comunicar-se

Más detalles

QUART d ESO Reunió informativa. Interpretació Tests Psicotècnics El nostre Batxillerat i C.F.

QUART d ESO Reunió informativa. Interpretació Tests Psicotècnics El nostre Batxillerat i C.F. QUART d ESO 2010-2011 Reunió informativa Interpretació Tests Psicotècnics El nostre Batxillerat i C.F. 1 COM INTERPRETAR EL TEST PSICOTÈCNIC? En el nostre cas, és un recurs d'orientació. Ha de ser interpretat

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents Montse Guitert i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital Jornada Institucional de Docents, 9 juliol 2011 Índex Conceptualització d'activitats en equip

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2010 Història de l art Sèrie 2 Fase específica Opció: Arts i Humanitats Qualificació Etiqueta identificadora de lʼalumne/a 1 2 3 4 5 6 7

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA Fitxa de l assignatura Identificació 1. Nom de l assignatura Teoria i Tècnica de la Fotografia 2. Àrea CAP Titulació Publicitat i Relacions Públiques 3. Tipus Troncal

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar.

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. Tema 7 La prehistòria 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. 2. Quin nom rep el primer avantpassat de l ésser humà? 3. Quin

Más detalles

Relacions en l equip de treball

Relacions en l equip de treball Transversal Relacions en l equip de treball CFGM.TRAN.RET/0.07 CFGM - Cicle formatiu grau mitjà CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Relacions en l equip de treball Aquesta col lecció ha estat dissenyada i

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació?

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació? LA MEIOSI El procés 1 La meiosi és el tipus de divisió cel lular que es produeix en cèl lules especialitzades relacionades amb processos sexuals. Per exemple, en els aparells reproductors dels animals

Más detalles

Qüestionari (Adreçament IP)

Qüestionari (Adreçament IP) Qüestionari (Adreçament IP) 1. Quina longitud, en bits, té una adreça IPv4? Com es representa una IPv4? 2. Per cadascuna de les classes IP (A, B i C), digues: valors dels primers bits rang del 1r byte

Más detalles

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N.

EXERCICIS TEMA 6. EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICIS TEMA 6 EXERCICI 1. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 10mm, quan se li aplica una força de tracció de 2000N. EXERCICI 2. Calcula l esforç aplicat a una barra de diàmetre 45mm, quan

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles