TASCA D ESTIU BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TASCA D ESTIU BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO"

Transcripción

1 TASCA D ESTIU BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO Si vols repassar els conceptes treballats durant el curs pots fer els següents exercicis i llegir els temes del document compartit (menys el que inclou biotecnologia, enginyeria genètica, aliments transgènics i clonació): 1. En quina part de la Terra hi ha més erupcions volcàniques? Per què? 2. Quins són els moviments que formen muntanyes. Explical s. 3. Com es produeix el moviment de les plaques, segons el model dels corrents de convecció del mantell? I segons el model de l impuls en les dorsals? 4. Explica les fases del cicle de Wilson. Pots servir-te de dibuixos. 5. Defineix: paleomagnetisme, fosses oceàniques, subducció, dorsal oceànica, corrents de convecció. 6. Quins tipus de límits de plaques trobam? 7. Dibuixar a escala una porció del planeta Terra amb les diferents capes unificant el 2 models. Cercar i col.locar-hi el nom de les discontinuïtats que les separen i la profunditat a la que es troba cada una d elles. 8. Explicar quina relació hi ha entre els plomalls tèrmics, els punts calents, els corrents de convecció, la zona D i el camp magnètic terrestre. 9. Pot un tipus de roca produir dreceres o ha de recórrer tot el cicle? 10. Quin és l origen dels diamants? 11. Quines diferències hi ha entre els arcs d illes i les illes volcàniques? 12. Quin tipus de formacions generen els fenòmens intraplaca? 13. Quins fenòmens geològics tenen lloc a les vores de les plaques tectòniques? 14. La Dorsal mesoatlàntica travessa Islàndia. L illa, augmenta o redueix de mida? Raona la resposta. 15. Per què la placa cavalcant pot ser oceànica o continental, però la subduent és sempre oceànica?

2 16. Enumera les 3 lleis de Mendel i digués que diu cada una d elles. 17. Indica quin tipus de gamets produiran els individus que tenen el següents genotips : AABb Aabb. AaBB.. AABB... AaBb. Aabb. Aabb. AaBB 18. Defineix: cromosoma, genotip, fenotip, gen, al.lel dominant, homozigot, heterozigot, locus. 19. Defineix: cromosoma, genotip, fenotip, gen, al.lel dominant, homozigot, heterozigot, locus. 20. Quina és la diferència entre genotip i fenotip 21. Quina diferència hi ha entre herència intermèdia i codominànica. 22. De què depèn el grup sanguini d una persona? 23. Per què deim que el grup sanguini 0 és el donant universal? 24. A què es deu que les persones del grup sanguini AB puguin rebre sang de qualsevol altra persona? 25. Què és i a què es deu el daltonisme? 26. Qué és i a què es deu l hemofília? 27. En el dondiego de noche (Mirabilis jalapa), el color vermell de les flors ho determina l al lel R, codominant amb l al lel B que determina el color blanc, sent roses les flors de les plantes heterozigòtiques. Si una planta amb flors vermelles es creua amb una altra de flors blanques, quin serà el fenotip de les flors de la F1 i de la F2 resultant de creuar entre sí dues plantes qualssevol de la F1, i quin ser el fenotip de la descendència obtinguda d'un creuament de les F1 amb el seu progenitor vermell, i amb el seu progenitor blanc? 28. L hemofília és una malaltia hereditària que es deu a un gen recessiu situat en el cromosoma X. Quin serà la proporció d hemofílics en la descendència d un matrimoni format per una dona portadora del gen i un home normal? 29. En els préssecs, el genotip homozigòtic G produeix glàndules ovals a la base de les fulles. L heterozigot per aquest caràcter produeix glàndules rodones, i l homozigot g manca de glàndules. En un altre locus, l al lel dominant L produeix pell peluda i el seu al lel recessiu l dóna lloc a pell llisa. Si es creua una varietat homozigòtica per a pell peluda i sense glàndules a la base de les seves fulles amb una varietat homozigòtica amb glàndules ovals i pell llisa, quines proporcions fenotípiques es poden esperar en la F2? 30. Creuant dues mosques de tipus comú (grisos) entre si, es va obtenir una descendència composta per 152 mosques grises i 48 negres. Quin eren els genotips dels progenitors? 31. Es van creuar plantes pures de pèsol amb longitud de tija alta i flor de color blanc amb altres de tija nana i flor vermella. Sabent que el caràcter tija alta és dominant sobre la tija nana i que la flor de color blanc és recessiva respecte a la de color vermell, quin serà la proporció de dobles heterozigòtics esperats en la F2?

3 32. Una parella té 2 fills, un del grup sanguini B i un del grup sanguini A. Les dades que es tenen dels genotips de la família són les següents: Pare fills: grup sanguini B Germana pare: grup sanguini 0 Padrina paterna: grup sanguini 0 Padrí matern: grup sanguini A Germana de la mare: grup sanguini AB 1r germà de la mare: grup sanguini B 2n germà de la mare: grup sanguini 0 Quin és el possible o possibles genotips del padrí i la padrina paterna, del padrí i de la padrina materna, de la mare i dels fills? Raona la teva resposta. 33. Creuam 2 varietats de pomes, una de polpa blanca i una de polpa groga i, s obté la següent descendència: 1670 individus de polpa blanca i 1820 de polpa groga. Quins són els genotips de les varietats creuades? Quins són els genotips de la descendència? De quin tipus de descendència es tracta? Quins genotips s obtindran si creuam la descendència? 34. Creuam 2 varietats de pomes, una de polpa blanca i una de polpa groga i, s obté la següent descendència: 1670 individus de polpa blanca i 1820 de polpa groga. Quins són els genotips de les varietats creuades? Quins són els genotips de la descendència? De quin tipus de descendència es tracta? Quins genotips s obtindran si creuam la descendència? 35. Quins podran ser els fenotips i genotips dels fills d una parella en la que la dona té els ulls blaus i l home és heterozigot per aquest caràcter. Se sap que el color fosc d ulls es deu a un gen dominant sobre l al.lel color blau. Com podrà ser la descendència si es creua amb homozigots recessius per aquest caràcter? 36. Les plomes de color marró per a una raça de gallines estan determinades per l'al lel B, dominant sobre el seu recessiu b, que determina color vermell. En un altre cromosoma es troba el locus del gen S, dominant que determina cresta llisa, i la cresta rugosa es deu al recessiu s. Un mascle de cresta llisa i color vermell es creua amb una femella de cresta llisa i color marró, produint-se una descendència formada per 3 individus de cresta llisa i color marró, tres de cresta llisa i color vermell, 1 de cresta arrugada i color marró i un altre de cresta arrugada i color vermell. Determina el genotip dels progenitors. 37. En els supòsit d una cèl.lula diploide de 36 cromosomes, respon les qüestions següents: Quin seria el nombre haploide de cromosomes? Quants de parells de cromosomes homòlegs tendria? Per què? Quants de cromosomes tendria al final de la primera divisió meiòtica? Quants de cromosomes tendria al final de la meiosi? 38. Quina és la diferència fonamental en el resultat final de la meiosi i la mitosi?

4 39. Si la primera divisió meiòtica és semblant a una mitosi, en quin punt de la divisió hi ha la clau que explica que les cèl.lules filles tenguin la meitat de la dotació cromosòmica de la cèl.lula mare? Per què passa això? 40. Descriu el procés de la meiosi. 41. Fes la copia de l altra cadena d ADN, així com també de la d ARN que s hauria de transcriure: A T T C C G T A T C G A A C G G 42. Descriu el procés de la síntesi de proteïnes. 43. La falta de banyes en el bestiar vacú és un caràcter dominant front a la presència. Un toro sense banyes es creua amb tres vaques: amb la vaca A, que té banyes, té un vadell sense banyes; amb la vaca B, també amb banyes, té un vadell amb banyes; amb la vaca C, sense banyes, té un vadell amb banyes. Quin serà el genotip del toro, de les tres vaques i de la descendència? 44. Per què es diu que les persones O - són donadores universals? 45. La policia científica ha aïllat un fragment d una de les cadenes d ADN d un presumpte criminal. En analitzar les proporcions de les bases nitrogenades trobaren: A = 27%, G = 35%, C = 25%, T = 13%. a. Determina les proporcions de bases de la cadena complementària. b. Calcula la proporció de cada base d ARN que es transcriuria del fragment trobat. 46. Si coneguessis la seqüència d aminoàcids d una proteïna, podríem trobar la seqüència de bases de l ADN que la codifica? Per què? 47. Si coneguessis la seqüència d aminoàcids d una proteïna, podríem trobar la seqüència de bases de l ADN que la codifica? Per què? 48. Explica si les afirmacions següents són vertaderes o falses: Diversos triplets diferents poden codificar el mateix aminoàcid. El mateix triplet pot codificar diferents aminoàcids. La seqüència de l ARNm determina la seqüència d aminoàcids de la proteïna. Cada trio d aminoàcids forma un triplet o codó. 49. Donat el fragment d ARN següent: UUC UCA AUC CCU GAU AGU GGG... a) Què passaria si es produís una mutació en què es canviés la tercera base del cinquè triplet per G? b) A partir de l anterior seqüència obtén el fragment de la cadena d ADN que s ha transcrit. c) Quins aminoàcids trobaríem dins el polipèptid (proteïna) obtingut a partir d aquest fragment.

5 50. Descriu la síntesi de proteïnes 51. A quins canvis va lligada l evolució humana? Explica ls breument. 52. Quines avantatges i desavantatges impliquen l adopció del bipedisme per als homínids? 53. Quins foren els principals canvis anatòmics lligats al bipedisme? 54. Enumera per ordre d antiguitat els principals grups d homínids que han anat apareixent al llarg de l evolució humana.

6

Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills.

Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. Exercici 1 (Monohibridisme) Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. a.escriu el genotip i el fenotip d aquests pares. b.escriu el genotip dels gàmets que poden formar.

Más detalles

Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia?

Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia? EXERCICIS RESOLTS DE LES LLEIS DE MENDEL Exercici 1 Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia? 1. Treballar

Más detalles

FEINES D'ESTIU SETEMBRE ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA:

FEINES D'ESTIU SETEMBRE ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA: FEINES D'ESTIU SETEMBRE 2016 4 ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA: Aquestes són les tasques que hauràs de fer durant s'estiu per poder preparar l'examen de recuperació de setembre. Les hauràs de lliurar fetes i ordenades

Más detalles

HERÈNCIA MENDELIANA: MONOHIBRIDISME

HERÈNCIA MENDELIANA: MONOHIBRIDISME HERÈNCIA MENDELIANA: MONOHIBRIDISME Exercici 1 Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. a. Escriu el genotip i el fenotip d aquests pares. b. Escriu el genotip dels gàmetes

Más detalles

PROBLEMES DE GENÈTICA: LLEIS DE MENDEL

PROBLEMES DE GENÈTICA: LLEIS DE MENDEL PROBLEMES DE GENÈTICA: LLEIS DE MENDEL 1.- Un home de cabell arrissat es casa amb una dona també de cabell arrissat. Tenen dos fills: un de cabell arrissat i altre de cabell llis. Digues quins seran els

Más detalles

2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula procariota i una eucariota.

2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula procariota i una eucariota. DOSSIER RECUPERACIÓ 4t ESO (BIOLOGIA-GEOLOGIA) TEMA: L ORGANITZACIÓ CEL LULAR DELS ÉSSERS VIUS 1. Enumera els postulats de la teoria cel lular. 2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 165 Activitat 1 Quina part, en la composició dels nucleòtids, en determina els diferents tipus? La base nitrogenada, que pot ser de quatre tipus: adenina, timina,

Más detalles

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

Dossier de Recuperació INSTITUT OLIVAR GRAN

Dossier de Recuperació INSTITUT OLIVAR GRAN INSTITUT OLIVAR GRAN CURS 2014-15 CURS: 2014-15 Dossier de Recuperació BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO A,B Alumne/a: Curs i grup: INSTITUT OLIVAR GRAN. DEPARTAMENT DE CIÈNCIES DE LA NATURALESA Treball de recuperació

Más detalles

DOSSIER D ESTIU. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO. Alumne/a: Data de lliurament:

DOSSIER D ESTIU. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO. Alumne/a: Data de lliurament: DOSSIER D ESTIU BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO Alumne/a: Data de lliurament: 1. Quins són els bioelements més abundants en els éssers vius? TEMA 1 : LA CÈL LULA 2. A quin grup de biomolècules pertany: fosfolípid,

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 4t ESO B/C

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 4t ESO B/C Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 4t ESO B/C Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Defineix els conceptes següents: a) Gen. b) Al lel. c) Cromosoma. d) Autosoma.

Más detalles

NOM...Curs Relaciona les dos columnes. * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO. múscul, neurona

NOM...Curs Relaciona les dos columnes. * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO. múscul, neurona NOM...Curs..... 3.- Relaciona les dos columnes. Nivell atòmic Nivell molecular Nivell cel lular Nivell pluricel lular * AMINOÀCID * GREIXOS * POTASI * PULMONS * FIBROCITS * SISTEMA NERVIÓS * TENDONS *

Más detalles

PROBLEMES DE GENÈTICA

PROBLEMES DE GENÈTICA PROBLEMES DE GENÈTICA 1. Certs tipus de miopia en l'espècie humana depenen d'un gen dominant (A); el gen per a la vista normal és recessiu (a). Com podran ser els fills d'un home normal i d'una dona miop,

Más detalles

Problemes de genètica. Informació addicional.

Problemes de genètica. Informació addicional. Enllaços d interès: Societat Espanyola de Genètica http://www.segenetica.es/ Problemes de genètica. Informació addicional. Per a saber-ne més, Curs de Genètica (UAB) http://biologia.uab.es/base/base.asp?sitio=cursogenetica&anar=diapos

Más detalles

DOSSIER D ESTIU. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO. Alumne/a:

DOSSIER D ESTIU. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO. Alumne/a: DOSSIER D ESTIU BIOLOGIA I GEOLOGIA 4t ESO Alumne/a: IMPORTANT Per a recuperar les Ciències Naturals de 4t d ESO cal: 1) Lliurar aquest dossier als professors Olga Ciutat o Santi Céster. (Data de lliurament:

Más detalles

Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena

Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena LES LLEIS DE L HERÈNCIA Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena genotip al conjunt de gens d'un organisme; s'ha heretat

Más detalles

GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA

GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA 1 Observa aquest pedigrí. Els homes es representen per un quadrat i les dones per una rodona. Els individus normals per símbols blancs i els afectats per la malaltia

Más detalles

Volcans i terratrèmols

Volcans i terratrèmols Volcans i terratrèmols 1 Recollint dades sobre els terratrèmols 1. Aneu a l'adreça següent per obtenir una llista dels terratrèmols majors de 4 graus de magnitud (escala de Richter) que s han produït els

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

PROBLEMES DE GENÈTICA

PROBLEMES DE GENÈTICA PROBLEMES DE GENÈTIC HERÈNCI MENDELIN 1) En les gallines de raça andalusa la combinació dels al lels que determinen el plomatge negre i el blanc donen un plomatge blau. Quina descendència tindrà una gallina

Más detalles

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota 3. La divisió generadora de cèl lules amb la meitat de cromosomes 3.1. El concepte de reproducció S'entén per reproducció la generació de nous individus.

Más detalles

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació?

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació? LA MEIOSI El procés 1 La meiosi és el tipus de divisió cel lular que es produeix en cèl lules especialitzades relacionades amb processos sexuals. Per exemple, en els aparells reproductors dels animals

Más detalles

PUNT D ARRIBADA. ACTIVITATS D AVALUACIÓ DEL MÒDUL

PUNT D ARRIBADA. ACTIVITATS D AVALUACIÓ DEL MÒDUL 172 PUNT D ARRIBADA. ACTIVITATS D AVALUACIÓ DEL MÒDUL Activitat 1 Marca la resposta correcta. Tingues en compte que només n hi ha una. 1. En augmentar el nombre d experiments duts a terme, la freqüència

Más detalles

NOM...Curs... * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO

NOM...Curs... * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO NOM...Curs..... 3.- Relaciona les dos columnes. Nivell atòmic Nivell molecular Nivell cel lular Nivell pluricel lular * AMINOÀCID * GREIXOS * POTASI * PULMONS * FIBROCITS * SISTEMA NERVIÓS * TENDONS *

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ 2on TRIMESTRE BIOLOGIA I GEOLOGIA

DOSSIER RECUPERACIÓ 2on TRIMESTRE BIOLOGIA I GEOLOGIA DOSSIER RECUPERACIÓ 2on TRIMESTRE BIOLOGIA I GEOLOGIA JUNTAMENT A AQUEST DOSSIER CAL ENTREGAR UN RESUM (un full per davant i per darrera màxim) DELS TEMES REALITZATS DURANT EL 2on TRIMESTRE: TEMA 9, TEMA

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO.

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. Les taules i dibuixos feu-les al mateix dossier i les respostes més llargues contesteu-les a part. Podeu buscar la informació

Más detalles

Biologia i Geologia 4t ESO

Biologia i Geologia 4t ESO 28/06/2017 TASQUES D ESTIU 2017 Ciències de la Naturalesa 4t Curs d ESO Biologia i Geologia 4t ESO Nom: Cognoms: Data: BLOC 1: BIOLOGIA 1. Fes un esquema amb els principals esdeveniments amb els investigadors

Más detalles

Treballar amb pesoleres (Pisum sativum), la qual cosa li permeté d obtenir una generació anual i una descendència nombrosa.

Treballar amb pesoleres (Pisum sativum), la qual cosa li permeté d obtenir una generació anual i una descendència nombrosa. LES LLEIS DE MENDEL Gregor Mendel Gregor Mendel fou un monjo austríac que va donar per primer cop una explicació científica de l herència de les característiques dels organismes. Malgrat que publicà els

Más detalles

Unitat 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II

Unitat 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II Unitat 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II 115 1 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 3 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de: Precisar quins són els mecanismes

Más detalles

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS

Biologia Sèrie 2 INSTRUCCIONS Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Biologia Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA.

BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. 1 BIOLULIA BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. ACTIVITATS DE REFORÇ I AMPLIACIÓ Pep Rios 2 BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA. BIOLOGIA I GEOLOGIA 4 ESO. GENÈTICA.

Más detalles

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 1

Competència d interacció amb el món físic Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Competència d interacció amb el món físic Sèrie

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ SETEMBRE BIOLOGIA-GEOLOGIA 4rt ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ SETEMBRE BIOLOGIA-GEOLOGIA 4rt ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ SETEMBRE BIOLOGIA-GEOLOGIA 4rt ESO NOM... Per poder fer l examen, cal entregar aquest dossier completament fet. En cas contrari, no hi haurà opció a realitzar-lo. Algunes de les

Más detalles

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE Noor Benghanou Kouiyed MENDEL L ÈPOCA ANTERIOR A MENDEL Es creia en la teoria genètica de la mescla. En que els descendents presentaven les característiques intermèdies dels

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Abril 2015

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Abril 2015 Pàgina 1 de 5 Sèrie 2 Exercici 1 [4 punts en total] Opció A La fibrosi quística és una malaltia hereditària recessiva que causa una discapacitat progressiva i la mort prematura de les persones afectades.

Más detalles

Els experiments i les lleis de Mendel

Els experiments i les lleis de Mendel Els experiments i les lleis de Mendel A que es va deure l'èxit dels treballs de Mendel? Va triar la planta correcta, la planta del pésol, Pisum sativum. Era una planta fàcil de cultivar. Pol linització

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. BIOLOGIA i GEOLOGIA. 4t. ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. BIOLOGIA i GEOLOGIA. 4t. ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ BIOLOGIA i GEOLOGIA 4t. ESO NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de la nota final.

Más detalles

RECUPERACIÓ BIOLOGIA 4t ESO

RECUPERACIÓ BIOLOGIA 4t ESO IES Pau Vila. 4t ESO Feina d estiu curs 2015/16. Seminari de Ciències Naturals RECUPERACIÓ BIOLOGIA 4t ESO Respon a totes aquestes preguntes. Aquest dossier l hauràs de lliurar obligatòriament el mateix

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

B) A continuació teniu un fragment del mrna que s obté a partir del gen que codifica per a la proteïna EPO. -GCACUGUUCUGGCAGAGA-

B) A continuació teniu un fragment del mrna que s obté a partir del gen que codifica per a la proteïna EPO. -GCACUGUUCUGGCAGAGA- Institut Ramon Casas i Carbó Departament de Ciències Experimentals Biologia i Geologia 4t d ESO Nom i Cognoms: Data: Grup: 1.- (2 punts) L eritropoetina (EPO) és una hormona secretada pels ronyons que

Más detalles

Gregor Johann Mendel. Gregor Johann Mendel

Gregor Johann Mendel. Gregor Johann Mendel Genètica Mendeliana Gregor Johann Mendel Gregor Johann Mendel està considerat el pare de la genètica moderna. A partir dels seus experiments va desenvolupar una teoria de l herència molt de temps abans

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

PANOTXES DE BLAT DE MORO PER A L ESTUDI DE L HERÈNCIA MENDELIANA

PANOTXES DE BLAT DE MORO PER A L ESTUDI DE L HERÈNCIA MENDELIANA ANOTXES DE BLAT DE MORO ER A L ESTUDI DE L HERÈNCIA MENDELIANA Contingut de les dues caixes: Caixa 1 (17-6301): 3 panotxes parentals per a dos caràcters (forma i color) : - groga i llisa: (17-6450). -

Más detalles

El relleu de la Terra

El relleu de la Terra El relleu de la Terra Les grans unitats de la Terra. Una descripció geogràfica. En el planeta podemos identificar grandes conjuntos geográfico. Todo el relieve que podemos ver se encuentra en las tierras

Más detalles

Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg )

Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg ) Tema 9. La llum Vostre llibre Tema 10. La llum (pàg. 226-255) ÍNDEX 9.1. Què és una ona? 9.2. Tipus d ones 9.3. Magnituds característiques de les ones 9.4. La llum visible o llum blanca 9.5. Espectre electromagnètic

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

Terratrèmol Lorca [3 punts]

Terratrèmol Lorca [3 punts] SETEMBRE 2013 SÈRIE 1 Exercici 1 (obligatori) Terratrèmol Lorca [3 punts] L 11 de maig de 2011 el municipi de Llorca (Múrcia) va patir un terratrèmol de magnitud 4,5 en l escala de Richter, que va anar

Más detalles

2. DOMINÀNCIA INCOMPLETA O HERÈNCIA INTERMÈDIA

2. DOMINÀNCIA INCOMPLETA O HERÈNCIA INTERMÈDIA GENÈTICA II. Objectius: Conèixer les lleis de Mendel i saber distingir quan s apliquen (Genètica I) Diferenciar entre dominància incompleta i herència intermèdia. Conèixer la teoria cromosòmica de l herència.

Más detalles

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR

GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR GENÈTICA MOLECULAR GENÉTICA MOLECULAR JUNIO 2002 Este esquema representa les diferents étapes d'un procés cellular. Observeu~lo i responeu: Este esquema representa las diferentes etapas de un proceso celular.

Más detalles

Problemes de genètica AMPLIACIÓ

Problemes de genètica AMPLIACIÓ Biologia 2n batxillerat INS TERRA ALTA Problemes de genètica AMPLIACIÓ PROBABILITAT 1. Es casa una dona sorda-muda amb un baró normal, la mare del qual era també sordamuda, mentre que el pare no tenia

Más detalles

TEMA 2: Divisibilitat Activitats

TEMA 2: Divisibilitat Activitats TEMA 2: Divisibilitat Activitats 1. 35 és múltiple de 5?. Raoneu la resposta 2. 48 és divisible per 6?. Raoneu la resposta 3. Completeu els deu primers múltiples de 8 8, 16,, 32,,,,,, 80 4. Quines de les

Más detalles

Manuel López Naval Pàgina 1

Manuel López Naval Pàgina 1 Manuel López Naval Cicle cel lular Consta de dos períodes de duració desigual Interfase: o període llarg : o període curt Interfase Ocupa la major part de la vida de la cèl lula Augmenta de mida Fa les

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 5

SOLUCIONARI Unitat 5 SOLUCIONARI Unitat 5 Comencem Escriu tres equacions que no tinguin solució en el conjunt. Resposta oberta. Per exemple: a) x b) 5x 0 c) x Estableix tres equacions que no tinguin solució en el conjunt.

Más detalles

TEMA 1. LA CÈL LULA, UNITAT DE VIDA

TEMA 1. LA CÈL LULA, UNITAT DE VIDA (La realització d aquest dossier és obligatòria per tal de poder fer l examen de recuperació del setembre). Haureu de presentar un dossier amb portada, nom i curs de l alumne, amb índex i bibliografia

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

MISTERIS DE GENÈTICA MENDELIANA AL FACEBOOK

MISTERIS DE GENÈTICA MENDELIANA AL FACEBOOK MISTERIS DE GENÈTICA MENDELIANA AL FACEBOOK Es tracta que els alumnes solucionin online una sèrie de preguntes i problemes de genètica mendeliana a través del Facebook al perfil que crearà el professor/a

Más detalles

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS

GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS GRÀFICS DE DESPESES FAMILIARS En aquest recurs treballaràs la representació i interpretació de gràfiques a partir de les despeses d aigua, llum, gas i telèfon d una família. Resol les activitats que tens

Más detalles

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca

Gràficament: una funció és contínua en un punt si en aquest punt el seu gràfica no es trenca Funcions contínues Funcions contínues Continuïtat d una funció Si x 0 és un nombre, la funció f(x) és contínua en aquest punt si el límit de la funció en aquest punt coincideix amb el valor de la funció

Más detalles

Els cicles biològics

Els cicles biològics Els cicles biològics Un cicle biològic és la seqüència de fases de la vida reproductiva d'un organisme: des de la seva concepció fins a la producció de la seva pròpia descendència. Cicle de vida humà:

Más detalles

Vols construir una gota de sang? Descripció detallada

Vols construir una gota de sang? Descripció detallada Vols construir una gota de sang? Descripció detallada L Hospital General de la teva comarca té un greu problema: les reserves del seu banc de sang són mínimes i necessita fer una campanya publicitària

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Presentareu la feina al setembre, el dia de l examen. RECORDEU! Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Aquestes feines

Más detalles

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària.

Dossier d estiu de Medi Natural. 3r d Educació Primària. 1.- Quines són les 3 activitats que realitzen tots els éssers vius? 2.- Els éssers vius estan adaptats al lloc on viuen. Descriu quines adaptacions fan aquests animals o plantes: Insecte pal: Castanyer:

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

Sector circular i Segment circular.

Sector circular i Segment circular. Tema: poligons, circumferència i cercle Activitats de consolidació Pàgina 1 de 8 1. Explica quines són les semblances i diferències entre: Línia poligonal i polígon. Circumferència i cercle. Sector circular

Más detalles

TEMA 1: Divisibilitat. Teoria

TEMA 1: Divisibilitat. Teoria TEMA 1: Divisibilitat Teoria 1.0 Repàs de nombres naturals. Jerarquia de les operacions Quan en una expressió apareixen operacions combinades, l ordre en què les hem de fer és el següent: 1. Les operacions

Más detalles

Biologia Curs 05/06 2a Aval./Tema 4. Herència Alumne: Data: Grup:

Biologia Curs 05/06 2a Aval./Tema 4. Herència Alumne: Data: Grup: Biologia Curs 05/06 2a Aval./Tema 4. Herència Alumne: Data: Grup: CROMOSOMES I ADN Els mecanismes de reproducció que hem estudiat fins ara garanteixen que els fills disposin de la informació necessària

Más detalles

EXERCICIS - SOLUCIONS

EXERCICIS - SOLUCIONS materials del curs de: MATEMÀTIQUES SISTEMES D EQUACIONS EXERCICIS - SOLUCIONS AUTOR: Xavier Vilardell Bascompte xevi.vb@gmail.com ÚLTIMA REVISIÓ: 21 d abril de 2009 Aquests materials han estat realitzats

Más detalles

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I CURS ANTERIOR DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes amb la

Más detalles

Problemes herència mendeliana

Problemes herència mendeliana 1/2 A 1/2 a 1/2 A AA Aa 1/2 a Aa aa Problemes herència (del guió de problemes) Razón genotípica 1/4 AA 1/2 Aa 1/4 aa Razón fenotípica 3/4 A- 1/4 aa 1 1 1. Quants genotips possibles es poden generar en

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Exercici 1. [4 punts] Opció A Un turista que visita les praderies del nord dels EUA veu, en un plafó informatiu d un parc natural, la gràfica següent, que correspon a les osciŀlacions

Más detalles

DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS

DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS Pàg. DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS DOSSIER DIDÀCTIC DE LA VISITA EXPOSICIÓ LIFE POTAMO FAUNA PLAFÓ GENERAL LIFE POTAMO FAUNA.. Posa els noms dels animals representats i relaciona cada un d'ells

Más detalles

EL NUCLI. ESTRUCTURA D INFORMACIÓ EL NÚCLEO. ESTRUCTURA DE INFORMACIÓN

EL NUCLI. ESTRUCTURA D INFORMACIÓ EL NÚCLEO. ESTRUCTURA DE INFORMACIÓN EL NUCLI. ESTRUCTURA D INFORMACIÓ EL NÚCLEO. ESTRUCTURA DE INFORMACIÓN JUNIO 2002 SEPTIEMBRE 2002 JUNIO 2003 1) Explica breument els nivells d'organització de la cromatina. Explica brevemente los niveles

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Matemàtiques aplicades a les ciències socials Sèrie 4 Responeu a TRES de les quatre qüestions i resoleu UN dels dos problemes següents. En les respostes,

Más detalles

El joc de la genètica. Genètica en el meu arbre genealògic

El joc de la genètica. Genètica en el meu arbre genealògic Alumna: Júlia Martí Renart Tutora: Carol Reina El joc de la genètica. Genètica en el meu arbre genealògic Presentació En aquest món no hi ha ningú exactament igual, tots presentem diferències, per més

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers 1.- Què és una galàxia? LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR 1. La Terra, un punt a l Univers 2.- De quina galàxia forma part el planeta Terra?... 3.- Defineix: ESTEL ( estrella ) : PLANETA: 4.- Què és

Más detalles

Convocatòria Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica

Convocatòria Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 1. Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Biologia Sèrie 1 Fase específica Exercici 1 Qualificació a b c a Convocatòria 2017 Exercici 2 b c Exercici 3 a b Suma de notes parcials Qualificació

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve

Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 1 Demografia del món actual ACTIVITATS Unitat 6 Activitats extretes de la presentació La població de Salvador Vila Esteve 2 1. Distribució de la població mundial. A partir del document, respon: a) Classificació.

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

Unitat 9. La taula periòdica

Unitat 9. La taula periòdica Unitat 9. La taula periòdica Evolució històrica. La taula periòdica actual. 1. Quines de les propostes de classificació de la taula de Mendeleiev es mantenen vigents actualment i quines altres han estat

Más detalles

La reproducció de la cèl lula eucariota (4)

La reproducció de la cèl lula eucariota (4) La reproducció de la cèl lula eucariota (4) La reproducció de la cèl lula eucariota La divisió cel lular. Tipus. El cicle cel lular. La interfase. El cicle cel lular. La divisió cel lular o fase M Formes

Más detalles

Nom La figura següent representa un procés cel lular fonamental

Nom La figura següent representa un procés cel lular fonamental Seminari de Biologia i Geologia IES La Llauna GENS I SALUT Maig 2007 Nom... Per respondre algunes de les preguntes de l examen, necessitareu consultar la taula del codi genètic: 1.- La figura següent representa

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

NO, la divisió no és exacta. SI, la divisió és exacta. SI, la divisió és exacta. NO, la divisió no és exacta. NO, la divisió no és exacta.

NO, la divisió no és exacta. SI, la divisió és exacta. SI, la divisió és exacta. NO, la divisió no és exacta. NO, la divisió no és exacta. 1. Comprova si hi ha relació de divibilitat entre aquestos nombres. a) 224 i 40 1 NO, la divisió no és exacta. b) 450 i 50 c) 400 i 16 d) 654 i 32 NO, la divisió no és exacta. e) 568 i 46 NO, la divisió

Más detalles

Ed. Visual i plàstica. DOSSIER d estiu recuperació de 1r ESO

Ed. Visual i plàstica. DOSSIER d estiu recuperació de 1r ESO Ed. Visual i plàstica DOSSIER d estiu recuperació de 1r ESO estiu 20 nom i cognom: http://blocs.xtec.cat/zonavip/ o entrant per lla web de l institut, per sota el calendari TEMA 1: LA PERCEPCIÓ Veure

Más detalles

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d.

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d. Dossier d equacions de primer grau 1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: Solucions: Equació / Identitat / Identitat / Identitat 2. Indica els elements d aquestes equacions (membres,

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles