CONSTITUCIONS COMPARADES D ESPANYA (SEGLE XIX)

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CONSTITUCIONS COMPARADES D ESPANYA (SEGLE XIX)"

Transcripción

1 març 1812 / 4 maig març 1820 / 1 octubre agost 1836/ 17 juliol 1837 Nacional (Art.3) Estatut Reial 10 abril 1834 / 12 agost 1836 Reial juliol 1837 / 23 maig 1845 Nacional (al preàmbul) - Corts unicambrals i elegides biennalment (una reunió anual en un període de sessions fix). Elegides per Sufragi Universal masculí i indirecte (veïns, parròquia, partit judicial i diputats) - Funció legislativa compartida amb el Rei (Art.15) - Diputació permanent. Corts bicambrals i biennals: Estament dels Pròcers i Estament dels Procuradors, amb dues funcions: consultiva i de control dels Elegides per Sufragi Censatari masculí. (0,15%) Corts bicambrals i biennals: Congrés i Senat, que fa lleis i controla al govern i els -Congrés: elegit per Sufragi Censatari masculí i directe (1837:0,7% a 1844: 5 9%). -Senat: nomenat entre les ternes presentades al rei pels electors nomenats pels Diputats a Corts de cada província. Amples: llibertat civil, propietat i drets individuals (igualtat jurídica, inviolabilitat del domicili, impremta -sobre temes no religiosos-, sufragi, educació elemental, Milícia Nacional, etc.). Limitades i externes a l Estatut: propietat i impremta (amb censura prèvia del govern). Amples: llibertat civil, propietat i drets individuals (llibertat d impremta sense censura prèvia i sota control dels jurats, igualtat jurídica, inviolabilitat del domicili, associació, educació elemental, Milícia Nacional, etc.). - Estat centralitzat, però autoritats locals electives. - Governants (secretaris) responsables dels seus actes, però inviolables durant el seu mandat. estructura provincial (Javier de Burgos) - Estat confessional: religió catòlica oficial i única. (Desaparició de la Inquisició) Estat confessional: Religió catòlica oficial i única Estat no confessional, però, el i locals elecconegut com la catolicisme és retives. religió única que espanyols i cal professen els sustentar. i veto suspensiu durant 2 anys. elegeix jutges - Consell d'estat consultiu (membres proposats per Corts i designació reial). Amples atribucions elegeix jutges, etc. Corts té veto absolut. - Poder judicial separat: tribunals amb jutges de carrera i jurats.

2 maig 1845 / 27 juliol octubre 1856 / 1 juny 1869 Compartida 1856 (no promulgada) Nacional Corts bicambrals i triennals: Congrés i Senat, amb caràcter colegislador i control al govern i dels -Congrés: elegit per Sufragi Censatari masculí i directe (1 x habitants/província). (1846:0,8% a 1865: 2 7%) -Senat: elegit per la reina entre l oligarquia segons uns criteris molt limitadors Corts bicambrals: Congrés i Senat, amb caràcter colegislador, excepte per a pressupostos, impostos i crèdits (reservat al Congrés). Sense la tutela reial del 45: iniciativa legislativa, control al govern, diputació permanent, autoconvocatòria, dret de veto (compartit entre Corts i Rei), etc. Congrés i Senat elegits per Sufragi Censatari masculí i directe, però el Senat amb condicions més dures. Lleis orgàniques per afrontar certs temes(exemple:educació) Amples: llibertat civil, propietat i drets individuals (igualtat jurídica, inviolabilitat del domicili, impremta, associació, educació elemental), però sotmeses en la pràctica a lleis molt restrictives. Amples: llibertat civil, propietat i drets individuals, però no socials, (impremta, -sense censura prèvia i control pels jurats-, igualtat jurídica i per a ocupar càrrecs, inviolabilitat domicili, servei militar, educació elemental, Milícia). Prohibició del desterrament i de la pena de mort per delictes polítics. i locals designades pel rei. però amb autoritats provincials i locals electives. Estat confessional: Religió catòlica oficial i única. (Concordat 1851) Estat amb tolerància religiosa, però, el catolicisme és reconegut com la Religió que professen els espanyols i cal sustentar. (Suspensió del Concordat) elegeix Govern. té veto absolut. - Tribunals amb jutges (però sense jurats i sense autonomia). - Clara divisió de : Executiu: Rei i Govern. Legislatiu: Corts i Rei. amb jutges i jurats. - Consell d Estat.

3 juny 1869 / 11 febrer 1873 Nacional (popular: la monarquia està supeditada al poder del poble, -art. 32-) Corts bicambrals (Congrés i Senat amb caràcter colegislador): Congrés: elegit per Sufragi Universal masculí i directe (1 x habitants/província). Exclusiva en control de pressupostos, impostos i crèdits. - Senat: elegit per Sufragi Universal masculí i indirecte, representació quasi territorial (4 per província) i condicions dures per a presentar-se al Senat: 40 anys, renda alta, estudis superiors, etc. Ambdues cambres reforçades: terminis per a la convocatòria, mesa de les cambres, dret d interpel lació i control al govern i iniciativa legislativa (superior a la del monarca), diputació permanent. Lleis orgàniques per afrontar certs temes(exemple:educació) - Amplíssims, minuciosos i garantits: llibertat civil, propietat i drets individuals i socials (impremta, -sense censura prèvia i control pels jurats-, reunió, associació, petició, igualtat jurídica i garanties processals, inviolabilitat del domicili i de la correspondència, llibertat de treball estrangers, servei militar, educació elemental, Milícia Nacional). - Estat centralitzat, però obert a certa descentralització, (especialment a les colònies), amb estructura provincial, però amb autoritats provincials i locals electives. - Estat amb llibertat Religiosa i de culte, però, el catolicisme és reconegut com la Religió que cal sustentar. (Suspensió del Concordat) - Clara divisió de : Executiu: Rei i Govern. Ministres membres de les Legislatiu: Corts i Rei (retallat). (jutges, per oposició, i jurats). - Consell d Estat.

4 1873 (projecte: 11 febrer 1873 /4 gener 1874) Popular (l Estat està supeditat al poder del poble, art. 42) - Corts bicambrals (Congrés i Senat, amb diferents ): Congrés: elegit per Sufragi Universal masculí i directe (1 x habitants/província). Iniciativa legislativa plena. Senat: elegit per Sufragi Universal masculí i representació territorial (4 x Estat). No legisla però té vot suspensiu. Semblant als del 69. Però afegeix: -Reducció edat electoral (21) -Prohibició treball infantil (<10 anys) -Final esclavitud (a Pto. Rico). Elecció del President de la República per vot indirecte (elegit per una Junta de Representants elegits pels electors de cada Estat). República federal formada per Estats i territoris divisibles en províncies. Descentralització plena, amb autonomia política i (art. 40 i 92 a 101), però amb limitacions (funcions de l Estat) Separació Església-Estat. Desaparició pressupostos per el culte. -Divisió de : Relacional: President de la República Executiu:Govern Legislatiu: Corts i Govern. (jutges per oposició i jurats) i Tribunal Suprem. Consell d Estat.

5 juny 1876 / 15 setembre 1923 compartida 1 Corts bicambrals, elegides cada 5 anys (Congrés i Senat, amb caràcter colegislador) amb dret de veto durant la legislatura i control del govern i dels - Congrés: elegit per Sufragi (Censatari masculí i directe fins 1891, Universal, des d eixe any), 1 x habitants i circumscripció provincial (però amb corrupció i manipulació electoral). - Senat: diversos tipus de senadors: De Dret Propi (nobles, càrrecs administratius, religiosos o militars. Vitalicis o elegits pel rei (fins 180). Triats per les Corporacions i majors contribuents (oligarquia social, econòmica i política). Semblants als del 69. Però és una declaració formal, amb alguns drets desapareguts, (matrimoni civil, exèrcit voluntari, etc.), mentre que el govern es reserva la modificació, retall, suspensió o supressió de drets en determinades circumstàncies. i locals elegides en funció de la legislació ordinària. Estat confessional amb tolerància religiosa, però, el catolicisme és reconegut com la Religió que poden professar els espanyols en públic i el culte de la qual cal mantindre. Els altres cultes han de fer-se en privat.. sanciona i promulga les lleis. dret de veto durant la legislatura. Comanda i és cap de l exèrcit. - Tribunals amb jutges professionals i inamovibles, però organitzats en funció d una legislació ordinària canviant. 1. interna: Al llarg de la història, per damunt de qualsevol doctrina o text constitucional, sempre han estat la Monarquia i les Corts, com a base del poder i la legitimitat (teoria de Cánovas).

El dret de participació política El dret de sufragi actiu i el seu abast El dret de sufragi passiu o d accés a càrrecs públics El dret de petició

El dret de participació política El dret de sufragi actiu i el seu abast El dret de sufragi passiu o d accés a càrrecs públics El dret de petició El dret de participació política El dret de sufragi actiu i el seu abast El dret de sufragi passiu o d accés a càrrecs públics El dret de petició Participació directa: A l àmbit local (art. 140 CE) A l

Más detalles

Constitució de Baiona ( )

Constitució de Baiona ( ) Constitució de Baiona (8-07-1808) Vigència 8-07-1808 fins 1814. En realitat alguns no l accepten com a constitució espanyola al no reconèixer la validesa de les abdicacions de Baiona i considerar el regnat

Más detalles

Tema 2: L organització política de Catalunya

Tema 2: L organització política de Catalunya En aquest tema aprendràs que : és una de les 17 comunitats autònomes de l estat espanyol. Les comunitats autònomes s autogovernen d acord amb el que estableix el seu estatut i la Constitució espanyola.

Más detalles

ORGANITZACIÓ D'ESPANYA I LA UNIÓ EUROPEA

ORGANITZACIÓ D'ESPANYA I LA UNIÓ EUROPEA ORGANITZACIÓ D'ESPANYA I LA UNIÓ EUROPEA Index Organització territorial Municipis Províncies Comunitats autònomes El govern d'espanya Constitució Cap d'estat Govern central Corts Generals Tribunal de Justícia

Más detalles

Tema 6. La crisi de l Antic Règim ( ) 1833)

Tema 6. La crisi de l Antic Règim ( ) 1833) Tema 6. La crisi de l Antic Règim (1808-1833) 1833) 6.1. La guerra del Francès (1808-1814) 1814) 6.2. Les Corts de Cadis 6.3. Absolutisme i liberalisme (1814-1833) 1833) 6.4. La independència de l Amèrica

Más detalles

AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018

AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018 AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018 Servei Responsable: Participació Altres serveis que hi col laboren: --- --------------------------------------------------------------- NOM

Más detalles

FONS RAFAEL PATXOT I FERRER ( )

FONS RAFAEL PATXOT I FERRER ( ) FONS RAFAEL PATXOT I FERRER (1810 1886) L Ajuntament de Girona ha ingressat a l Arxiu Municipal de Girona el fons documental de Rafael Patxot i Ferrer, avi del mecenes Rafael Patxot i Jubert. BIOGRAFIA

Más detalles

Documents per a l'organització i la gestió dels centres

Documents per a l'organització i la gestió dels centres Documents per a l'organització i la gestió dels centres Ensenyament de la religió 22/06/2017 Índex Ensenyament de la religió 3 1 Aspectes generals de l'ensenyament de la religió 3 2 L'ensenyament de la

Más detalles

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Tema 9 L ORGANITZACIÓ DE LA SOCIETAT ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Organització Territorial Institucions Catalanes Els Símbols: oficials i tradicionals. El català ORGANITZACIÓ POLÍTICA D ESPANYA Organització

Más detalles

Catalunya i Espanya al segle XIX. David Fernández de Arriba. Materials Didàctics

Catalunya i Espanya al segle XIX. David Fernández de Arriba. Materials Didàctics Catalunya i Espanya al segle XIX La Crisi de l'antic Règim Crisi monarquia borbònica (Carles IV) Guerra contra França (1793-1795) 1799. Ministre Godoy Aliança amb Napoleó contra Gran Bretanya 1808. Motí

Más detalles

La diversitat religiosa a Catalunya. 6 de març de 2017

La diversitat religiosa a Catalunya. 6 de març de 2017 La diversitat religiosa a Catalunya 6 de març de 2017 Identitat religiosa Es considera una persona amb creences religioses? 0,2% Sí No No ho sap 44,7% 55,1% Base: 1.600 2 Nivell de coneixement sobre la

Más detalles

Benvolgut Secretari, Aquestes són les esmenes pel Ple de demà DOCUMENT DE RECOLLIDA D OBSERVACIONS

Benvolgut Secretari, Aquestes són les esmenes pel Ple de demà DOCUMENT DE RECOLLIDA D OBSERVACIONS Benvolgut Secretari, Aquestes són les esmenes pel Ple de demà DOCUMENT DE RECOLLIDA D OBSERVACIONS Rec. Nou redactat de les recomanacions / Observacions / Esmenes núm. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Más detalles

MEMBRES ELECTES: Ajuntament de Granollers Càrrec: Alcalde X. Partit Judicial de Granollers. Data pressa possession: 13/06/2015 Mandat :

MEMBRES ELECTES: Ajuntament de Granollers Càrrec: Alcalde X. Partit Judicial de Granollers. Data pressa possession: 13/06/2015 Mandat : Declaració d incompatibilitats i activitats que proporcionen o poden proporcionar ingresos econòmics dels regidors, regidores i alts càrrecs de la corporació municipal MEMBRES ELECTES: Nom i cognoms: JOSEP

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

Característiques generals Composició Competències

Característiques generals Composició Competències Característiques generals Composició Competències Polítics: instruments a través dels quals els ciutadans El suport social i la consciència de la seva importància per a la convivència democràtica L extensió

Más detalles

Centralitat i descentralització de les estratègies educatives al sector norueg de les TIC

Centralitat i descentralització de les estratègies educatives al sector norueg de les TIC Educació i descentralització Lliçons apreses Centralitat i descentralització de les estratègies educatives al sector norueg de les TIC Øystein Johannessen Director general adjunt Ministeri noruec d Ensenyament

Más detalles

La Constitución de 1812.

La Constitución de 1812. La Constitución de 1812. En el nombre de Dios Todopoderoso. Padre, Hijo y Espíritu Santo, autor y supremo legislador de la sociedad. Las Cortes generales y extraordinarias de la Nación española, bien convencidas,

Más detalles

Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC

Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC -18 Acord núm. CG//06/07 del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC

Más detalles

INDICADORS BÀSICS. VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor

INDICADORS BÀSICS. VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor Aquest indicador recull el nombre de llicències de pesca recreativa en vigor a Menorca. Segons la llei que regula la pesca marítima, marisqueig i aqüicultura

Más detalles

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades Confidencialitat Principi ètic en virtut del qual un metge no pot revelar cap informació obtinguda en el curs de l'assistència

Más detalles

Estatuto Real de Bayona. 8 de julio 1808 (José I, Bonaparte)

Estatuto Real de Bayona. 8 de julio 1808 (José I, Bonaparte) Estatuto Real de Bayona. 8 de julio 1808 (José I, Bonaparte) Se trata de una carta otorgada Contiene el reconocimiento de algunos, como la libertad de imprenta. no consagra una tabla de No los proclama.

Más detalles

Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends

Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends Estudis d Economia i Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends Estudis d Economia i Introducció Doble imposició - Concepte: Es produeix quan la renda queda gravada doblement, en el moment

Más detalles

Competència social i ciutadana Sèrie 1

Competència social i ciutadana Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Competència social i ciutadana Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

Tema B.7. Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i el Tribunal Constitucional

Tema B.7. Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i el Tribunal Constitucional Tema B.7. Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i el Tribunal Constitucional 1. Poder judicial i potestat jurisdiccional 1.1. Principis configuradors del poder judicial 1.2. Estatut dels jutges i

Más detalles

L elaboració de l Estatut d autonomia. Les modificacions del text estatutari. Les institucions d autogovern. Les altres institucions autonòmiques

L elaboració de l Estatut d autonomia. Les modificacions del text estatutari. Les institucions d autogovern. Les altres institucions autonòmiques Antecedents El procés autonòmic L elaboració de l Estatut d autonomia Les modificacions del text estatutari Les institucions d autogovern Les altres institucions autonòmiques Les institucions d autogovern

Más detalles

DE L ABSOLUTISME A L ESTAT LIBERAL. Espanya al segle XIX

DE L ABSOLUTISME A L ESTAT LIBERAL. Espanya al segle XIX DE L ABSOLUTISME A L ESTAT LIBERAL. Espanya al segle XIX Espanya al segle XIX Segle XVIII: arribada dels Borbons al tro espanyol Felip V i Ferran VI van governar com a reis absoluts Carles III: Despotisme

Más detalles

UNITAT 2: REVOLUCIONS LIBERALS I MOVIMENTS NACIONALISTES ( ) DOSSIER D'ACTIVITATS I ESQUEMES

UNITAT 2: REVOLUCIONS LIBERALS I MOVIMENTS NACIONALISTES ( ) DOSSIER D'ACTIVITATS I ESQUEMES ÍNDEX DEL TEMA: 1 1. Liberalisme i nacionalisme. 2. Els inicis de la Revolució Francesa (1789-1792). 3. La Primera Francesa (1792-1799). 4. El període napoleònic (1799-1815). 5. Restauració i revolucions

Más detalles

T.2.- L empresa com institució social. Funcions de l empresa

T.2.- L empresa com institució social. Funcions de l empresa T.2.- L empresa com institució social. L empresa com a institució social. 1.L empresa com a institució 2.Anàlisi de l empresa 3.Les relacions dins l empresa 4. Bibliografia 1. L empresa com a institució

Más detalles

Tema 3. Estats Units. Universitat Pompeu Fabra

Tema 3. Estats Units. Universitat Pompeu Fabra Tema 3. Estats Units Context: - Història: o 1776: Declaració d independència dels EEUU o 1787: Constitució Estabilitat constitucional degut a les bones condicions de sortida o 1861-1865: Guerra de Secessió.

Más detalles

La justícia de tots i per tots Qui participa en l Administració de Justícia? El jurat popular El Consell General del Poder Judicial

La justícia de tots i per tots Qui participa en l Administració de Justícia? El jurat popular El Consell General del Poder Judicial La justícia de tots i per tots Qui participa en l Administració de Justícia? El jurat popular El Consell General del Poder Judicial Concepte general: donar a cadascú segons les seves necessitats i exigir

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Informació sobre la Rendició anual de comptes d entitats esportives davant del Consell Català de l Esport. Secció de suport a entitats

Informació sobre la Rendició anual de comptes d entitats esportives davant del Consell Català de l Esport. Secció de suport a entitats Informació sobre la Rendició anual de comptes d entitats esportives davant del Consell Català de l Esport Secció de suport a entitats Juliol 2016 Índex sobre rendició anual de comptes davant del CCE 1-

Más detalles

CALENDARI 20 FISCAL 18 de l empresari

CALENDARI 20 FISCAL 18 de l empresari Gener 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Encamp - Impost sobre els rendiments arrendataris (01/01) Comença el període voluntari de pagament de l impost

Más detalles

EDICTE. De 09:00 h. a 13:00 h. i

EDICTE. De 09:00 h. a 13:00 h. i ALA. Informe d Intervenció: 2016/416. Referència: Aprovació de la modificació de l Ordenança fiscal número 23, reguladora dels Preus públics per la prestació dels serveis o realització d activitats de

Más detalles

Piscina Municipal de l Escorxador Estiu 2017

Piscina Municipal de l Escorxador Estiu 2017 Piscina Municipal de l Escorxador Estiu 2017 Nous preus amb tarifació social perquè tothom pugui accedir-hi en igualtat de condicions L Ajuntament de Sant Feliu ha aprovat les noves tarifes de la Piscina

Más detalles

ACORDS DE GOVERN DE 13 DE GENER

ACORDS DE GOVERN DE 13 DE GENER ACORDS DE GOVERN DE 13 DE GENER DEPARTAMENT DEL CONSELLER EN CAP...1 DEPARTAMENT D ENSENYAMENT...1 DEPARTAMENT D UNIVERSITATS, RECERCA I SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ...1 BIOGRAFIES...2 ACORDS DE GOVERN DE

Más detalles

Fonts. Web HERMES, diputació Barcelona.

Fonts. Web HERMES, diputació Barcelona. Fonts Web HERMES, diputació Barcelona. http://www.diba.cat/hg2/default.asp Observatori d Empresa I Ocupació de la Generalitat de Catalunya. http://www20.gencat.cat/portal/site/observatoritreball Instituto

Más detalles

L'organització política de les societats

L'organització política de les societats L'organització política de les societats L'organització política de les societats Sistemes polítics: Una mica d'història Dictadura-Democràcia Monarquia-República Tipus d'estats: Centralistes-Federals La

Más detalles

Annex I. Sol licitud d ajuda econòmica individual per a persones amb discapacitat a l àmbit d Eivissa per a l any 2017

Annex I. Sol licitud d ajuda econòmica individual per a persones amb discapacitat a l àmbit d Eivissa per a l any 2017 Annex I Sol licitud d ajuda econòmica individual per a persones amb discapacitat a l àmbit 1. AJUDES QUE SE SOL LICITEN Concepte Quantia 2. DADES DE LA PERSONA AMB DISCAPACITAT Cognoms i nom DNI / NIE

Más detalles

La crisi de l'antic Règim

La crisi de l'antic Règim El segle XVIII La crisi de l'antic Règim L'Antic Règim Tres eixos: Sistema polític: Monarquia absoluta Sistema econòmic: Agricultura senyorial Sistema social: Societat estamental Monarquia absoluta Característiques

Más detalles

La Revolució francesa

La Revolució francesa La Revolució francesa 1789-1799 Un canvi polític revolucionari 1. INTRODUCCIÓ: causes de la revolució francesa ausa ofunda Difusió de les idees dels il lustrats (llibertat, igualtat, sobirania Nacional,...)

Más detalles

Funcionament. de la. Aquest fullet és una guia breu de les institucions de la Unió Europea (UE) i explica com es prenen les decisions.

Funcionament. de la. Aquest fullet és una guia breu de les institucions de la Unió Europea (UE) i explica com es prenen les decisions. Funcionament de la UE Aquest fullet és una guia breu de les institucions de la Unió Europea (UE) i explica com es prenen les decisions. PAÏSOS DE LA UE La Unió Europea (UE) té 27 Estats membres: Alemanya,

Más detalles

Equivalències entre qualificacions estrangeres i les qualificacions previstes en el Reial Decret 1125/2003

Equivalències entre qualificacions estrangeres i les qualificacions previstes en el Reial Decret 1125/2003 Equivalències entre qualificacions estrangeres i les qualificacions previstes en el Reial Decret 1125/2003 L Acord de 25 d octubre de 2004, del Consejo de Coordinación Universitaria, pel que s estableixen

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI Atur registrat Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT CONTINGUTS Taxa d atur registrat. Resum de dades... 3 La taxa d'atur es redueix al març i se situa en el 13,4% de la població

Más detalles

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Els dobles graus i les noves propostes de graus i de màsters, que han tingut una notable capacitat de captació

Más detalles

Règim econòmic i cobertura socials dels diputats

Règim econòmic i cobertura socials dels diputats Règim econòmic i cobertura socials dels diputats 1. RÈGIM ECONÒMIC 1.1. Règim jurídic Art. 12 RPC. DRETS ECONÒMICS I RÈGIM DELS DRETS «1. Els diputats tenen dret a una assignació fixa i poden percebre

Más detalles

ANNEX I INSTÀNCIA. Sr./Sra...amb DNI..., en qualitat de.. de l entitat..., i actuant en representació d aquesta,

ANNEX I INSTÀNCIA. Sr./Sra...amb DNI..., en qualitat de.. de l entitat..., i actuant en representació d aquesta, ANNEX I SUBVENCIONS PER AL MANTENIMENT Y DESENVOLUPAMENT 1 INSTÀNCIA Sr./Sra....amb DNI..., en qualitat de.. de l entitat..., i actuant en representació d aquesta, EXPOSA: Que coneix la convocatòria d

Más detalles

SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA DEL DIA 27 DE SETEMBRE DE 2018 ORDRE DEL DIA

SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA DEL DIA 27 DE SETEMBRE DE 2018 ORDRE DEL DIA SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA DEL DIA 27 DE SETEMBRE DE 2018 ORDRE DEL DIA Declaració Institucional de la Diputació de Barcelona en memòria de les víctimes dels atemptats terroristes

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016.

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. El passat 30 de gener, el Butlletí Oficial de l Estat, publicava l Ordre ESS/70/2016, de 29 de gener, per la que es desenvolupen les normes

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ DE SEGURETAT SOCIAL PER AL 2017

NORMES DE COTITZACIÓ DE SEGURETAT SOCIAL PER AL 2017 NORMES DE COTITZACIÓ DE SEGURETAT SOCIAL PER AL 2017 Resumim els principals aspectes de l Ordre de cotització publicada el mes de febrer de l any en curs. COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL RÈGIM GENERAL

Más detalles

5. Alta Ribagorça. Índex de taules

5. Alta Ribagorça. Índex de taules 5. Índex de taules 5.01 Territori i població. 1998. 5.02 Evolució de la població de dret. 1975-1998. 5.03 Moviment natural de la població. 1997. 5.04 Moviments migratoris interns. Saldos destinació-procedència.

Más detalles

L EXPERIÈNCIA I VALORACIÓ DE 10 ANYS DE LA LLEI

L EXPERIÈNCIA I VALORACIÓ DE 10 ANYS DE LA LLEI L EXPERIÈNCIA I VALORACIÓ DE 10 ANYS DE LA LLEI 16/03/2016 Montse Llopis mllopis@acra.cat Situació actual d envelliment de la població La xifra de persones amb 65 anys o més a Catalunya pràcticament es

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

«CADA NACIÓ ESCULL LA SEVA PRÒPIA LLEI» Usatge «Unaquaeque gens»

«CADA NACIÓ ESCULL LA SEVA PRÒPIA LLEI» Usatge «Unaquaeque gens» "Aquesta Constitució que teniu a les mans serà la primera llei que els diputats que representin Reagrupament al Parlament de Catalunya presentaran perquè s aprovi". Joan Carretero (Vic, 13 de març del

Más detalles

REGLAMENT D ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL CONSELL DEL MUSEU MUNICIPAL DE XIXONA

REGLAMENT D ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL CONSELL DEL MUSEU MUNICIPAL DE XIXONA REGLAMENT D ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL CONSELL DEL MUSEU MUNICIPAL DE XIXONA REGLAMENT D ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL CONSELL DEL MUSEU MUNICIPAL DE XIXONA CAPÍTOL I Naturalesa i Règim Jurídic

Más detalles

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Acord núm. 59/ del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Document

Más detalles

calendari acadèmic dels estudis de grau i màster. Curs

calendari acadèmic dels estudis de grau i màster. Curs Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster Curs 2018-2019 Acord núm. CG/2018/04/03 del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster. Curs 2018-2019 Document

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4- Empresa Iniciativa Empresarial (Les Formes jurídiques de l empresa) -UNITAT 4- 1. Legislació aplicable Codi Civil (Llibre IV, Títol VIII, arts. 1.665 al 1.708), RD de 24 de juliol de 1889. Codi de Comerç,

Más detalles

EXTRACTE DELS ACORDS APROVATS. PLE 2/2015 Ordinari del dia 27 de gener de 2015

EXTRACTE DELS ACORDS APROVATS. PLE 2/2015 Ordinari del dia 27 de gener de 2015 Ajuntament de L Hospitalet Pàgina 1/7 EXTRACTE DELS ACORDS APROVATS PLE 2/2015 Ordinari del dia 27 de gener de 2015 L'AJUNTAMENT PLE, EN SESSIÓ ORDINÀRIA CELEBRADA EL DIA 27 DE GENER DE 2015, VA ADOPTAR

Más detalles

ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ ABRIL de 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO Terres de Lleida

ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ ABRIL de 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO Terres de Lleida ANÀLISI DE L ATUR I DE LA CONTRACTACIÓ ABRIL de 2011 Secretaria d Ocupació i Formació. CCOO Terres de Lleida 4 de maig de 2011 CCOO TERRES DE LLEIDA 1 L OCUPACIÓ A LLEIDA. ABRIL DE 2011 ATUR REGISTRAT

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

7. L ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA ( )

7. L ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA ( ) 7. L ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA (1875-1898) 7.2. LA VIDA POLÍTICA I L ALTERNANÇA EN EL PODER El frau electoral Entre nosaltres regna la farsa en tota la seva nuesa, una farsa completa, especial

Más detalles

CAMPIONAT DE CATALUNYA

CAMPIONAT DE CATALUNYA CAMPIONAT DE CATALUNYA Estàndards & Llatins COPA CATALUNYA COPA FEDERACIÓ CATALANA Normes Reguladores Campionats de Catalunya i requisits de participació 1.- Introducció La Federació Catalana de Ball Esportiu

Más detalles

QÜESTIONARI DE PREGUNTES

QÜESTIONARI DE PREGUNTES Generalitat de Catalunya Escola d'administració Pública de Catalunya QÜESTIONARI DE PREGUNTES UIXER/A DEL PARLAMENT DE CATALUNYA A PROVA: EXERCICI: 1 1 h Generalitat de Catalunya j 11 Escola d'administració

Más detalles

ARXIU JOSÉ MARÍA ADÁN GARCÍA

ARXIU JOSÉ MARÍA ADÁN GARCÍA BIBLIOTECA VALENCIANA NICOLAU PRIMITIU ARXIU JOSÉ MARÍA ADÁN GARCÍA PROVISIONAL José María Adán García (Segorbe, 1931) Advocat i polític Perfil biogràfic Nascut a Segorbe (Castelló) el 19 de desembre de

Más detalles

Campanya de comunicació de l IRPF i e-tràmits. Ministeri de Finances Andorra la Vella, 23 de novembre del 2015

Campanya de comunicació de l IRPF i e-tràmits. Ministeri de Finances Andorra la Vella, 23 de novembre del 2015 Campanya de comunicació de l IRPF i e-tràmits Ministeri de Finances Andorra la Vella, 23 de novembre del 2015 Objectius de la campanya - Ajudar en la gestió de l IRPF - Potenciar l Administració on-line

Más detalles

La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI.

La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI. La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI. Estanis Vayreda i Puigvert Director general Barcelona, 9 de febrer de 2012 Guió de la presentació 1. Fotografia dels serveis socials

Más detalles

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Resum executiu / 1 La comunitat d Airbnb a Barcelona / 2 Perfil dels amfitrions i dels hostes / 5 Airbnb i el turisme / 8 Catalunya

Más detalles

REGLAMENT DE LA COMISSIÓ DE PARTICIPACIÓ DEL CENTRE CÍVIC FRANCESC LLOBET I GIBERT CAPÍTOL I OBJECTIUS

REGLAMENT DE LA COMISSIÓ DE PARTICIPACIÓ DEL CENTRE CÍVIC FRANCESC LLOBET I GIBERT CAPÍTOL I OBJECTIUS REGLAMENT DE LA COMISSIÓ DE PARTICIPACIÓ DEL CENTRE CÍVIC FRANCESC LLOBET I GIBERT CAPÍTOL I OBJECTIUS Article 1. Llobet i Gibert de Vidreres és un organisme d assessorament, consulta, proposta i participació

Más detalles

12.5 EL REINADO DE ALFONSO XII:EL SISTEMA CANOVISTA Y LA CONSTITUCIÑON DE 1876

12.5 EL REINADO DE ALFONSO XII:EL SISTEMA CANOVISTA Y LA CONSTITUCIÑON DE 1876 12.5 EL REINADO DE ALFONSO XII:EL SISTEMA CANOVISTA Y LA CONSTITUCIÑON DE 1876 Matrimonio de amor, matrimonio de Estado Mª de las Mercedes Mª Cristina de Habsburgo Lorena Pronunciamiento militar del General

Más detalles

12.5 EL REINADO DE ALFONSO XII:EL SISTEMA CANOVISTA Y LA CONSTITUCIÑON DE 1876

12.5 EL REINADO DE ALFONSO XII:EL SISTEMA CANOVISTA Y LA CONSTITUCIÑON DE 1876 12.5 EL REINADO DE ALFONSO XII:EL SISTEMA CANOVISTA Y LA CONSTITUCIÑON DE 1876 Matrimonio de amor, matrimonio de Estado Mª de las Mercedes Mª Cristina de Habsburgo Lorena LA RESTAURACIÓN Manifiesto de

Más detalles

ORGANITZACIÓ CONSTITUCIONAL DE L ESTAT I FONTS DEL DRET

ORGANITZACIÓ CONSTITUCIONAL DE L ESTAT I FONTS DEL DRET ORGANITZACIÓ CONSTITUCIONAL DE L ESTAT I FONTS DEL DRET TEMA 5: EL PODER JUDICIAL 1. RESUM DEL TEMA 2. CONCEPTES CLAU 3. CAS PRÀCTIC 4. MATERIALS ADDICIONALS MARIBEL GONZÁLEZ PASCUAL JOAN SOLANES MULLOR

Más detalles

CONSELL D INFANTS D ENCAMP I EL PAS DE LA CASA

CONSELL D INFANTS D ENCAMP I EL PAS DE LA CASA CONSELL D INFANTS D ENCAMP I EL PAS DE LA CASA Reglament de funcionament del Consell d Infants Exposició de motius La Convenció sobre els drets de l infant que Andorra va signar i aprovar l any 1995 apel

Más detalles

LA PROTECCIÓ DE LA PROPIA IMATGE

LA PROTECCIÓ DE LA PROPIA IMATGE LA PROTECCIÓ DE LA PROPIA IMATGE LEGISLACIÓ aplicable: A) Art. 18.1 de la Constitució Espanyola. B) Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig de protecció civil a l honor, a la intimitat personal i familiar i

Más detalles

PROCÉS DE PREINSCRIPCIÓ CURS Barcelona, 5 de març de 2013

PROCÉS DE PREINSCRIPCIÓ CURS Barcelona, 5 de març de 2013 PROCÉS DE PREINSCRIPCIÓ CURS 2013-2014 Barcelona, 5 de març de 2013 EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA (1998-2011) Evolució del nombre de naixements entre 1998 i 2011 100.000 90.000 89.024 84.015 nombre naixements 80.000

Más detalles

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014 Comparació de preus del natural amb Europa gas Febrer 2014 SÍNTESI Aquest document replica l exercici fet al 10/2013, on s analitzaven els preus elèctrics. En aquest cas, es recullen els preus del gas

Más detalles

A favor de qui estaven Relació de documents Document 1 Document 1A Document 2 Document 3 Document 3A Document 3B Pàgina 3 Pàgina 4 Pàgina 5 Pàgina 6 P

A favor de qui estaven Relació de documents Document 1 Document 1A Document 2 Document 3 Document 3A Document 3B Pàgina 3 Pàgina 4 Pàgina 5 Pàgina 6 P A favor de qui estaven Relació de documents Document 1 Document 1A Document 2 Document 3 Document 3A Document 3B Pàgina 3 Pàgina 4 Pàgina 5 Pàgina 6 Pàgina 7 Pàgina 8 Document 3C Document 4 Document 5

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2009-2010 Història Sèrie 2 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 Mancomunitat de Catalunya Article 1. Les províncies de Barcelona, Girona, Lleida

Más detalles

REGISTRE D INTERESSOS SECCIÓ 2ª BÉNS PATRIMONIALS MEMBRES ELECTES. Nom i cognoms. Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2

REGISTRE D INTERESSOS SECCIÓ 2ª BÉNS PATRIMONIALS MEMBRES ELECTES. Nom i cognoms. Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2 Annex II MEMBRES ELECTES Nom i cognoms Regidor/a Ajuntament Partit judicial DNI Mandat representatiu Anys: / Llista electoral Adreça CP Població Província Adreça electrònica Telèfon 1 Telèfon 2 TIPUS DE

Más detalles

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA.

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. Fa pocs mesos la Tresoreria General de la Seguretat Social va posar en marxa el control del compliment, per part de les

Más detalles

Pla de Recursos Humans per al mandat d abril de 2016

Pla de Recursos Humans per al mandat d abril de 2016 Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019 22 d abril de 2016 Pla de Recursos Humans per al mandat 2015-2019 El primer pas d una política de Recursos Humans orientada a modernitzar la plantilla municipal,

Más detalles

Dr. NORBERTO E. FRAGA Prof. GABRIEL A. RIBAS INSTRUCCIÓN CÍVICA TEXTO Y ACTIVIDADES

Dr. NORBERTO E. FRAGA Prof. GABRIEL A. RIBAS INSTRUCCIÓN CÍVICA TEXTO Y ACTIVIDADES Dr. NORBERTO E. FRAGA Prof. GABRIEL A. RIBAS INSTRUCCIÓN CÍVICA TEXTO Y ACTIVIDADES ÍNDICE UNIDAD 1: LA DEMOCRACIA Concepto de democracia 1 Antecedentes: la democracia y otras formas de gobierno 1 En la

Más detalles

CAMPANYA DE L IRPF 2017

CAMPANYA DE L IRPF 2017 CAMPANYA DE L IRPF 2017 Del 3 d abril a l 1 d octubre Ministeri de Finances Andorra la Vella, 5 d abril del 2018 Aspectes generals A partir del mes d abril té lloc la tercera campanya de declaració de

Más detalles

Observatori socioeconòmic

Observatori socioeconòmic ce bservatori socioeconòmic CERDANYLA DEL VALLÈS MAIG 2016 BSERVATRI SCIECNÒMIC DE CERDANYLA DEL VALLÈS INDICADRS SCIECNÒMICS, CERDANYLA A través d aquest informe, podrem consultar mensualment els indicadors

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE PLE I FIXACIÓ DE L ORDRE DEL DIA

CONVOCATÒRIA DE PLE I FIXACIÓ DE L ORDRE DEL DIA CONVOCATÒRIA DE PLE I FIXACIÓ DE L ORDRE DEL DIA Atès el que disposa l article 53.1.c) en relació amb l article 98 del Decret legislatiu 2/2003, pel qual s aprova el Text refós de la Llei municipal i de

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

177,553 86,943 DHA) 35, ,938 Sublot 4 (2.0 A) 21, ,228 63,77 Sublot 5 (2.0DHA) 21,893189

177,553 86,943 DHA) 35, ,938 Sublot 4 (2.0 A) 21, ,228 63,77 Sublot 5 (2.0DHA) 21,893189 RESOLUCIÓ D'ALCALDIA X2015001800/RA012015000031 SERVEI: COMPRES Atès que en data 30 d octubre de 2012, la Comissió Executiva del Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL) va aprovar els plecs de

Más detalles

Informació sobre els requisits per a Treballar a l Administració

Informació sobre els requisits per a Treballar a l Administració Informació sobre els requisits per a Treballar a l Administració La Diputació de Tarragona i els seus organismes autònoms desenvolupen les seves activitats amb l estructura formal dels empleats públics,

Más detalles

CURRICULUM VITAE CARLES RIBELL I TOLEDANO. Granollers, gener 2011

CURRICULUM VITAE CARLES RIBELL I TOLEDANO. Granollers, gener 2011 CURRICULUM VITAE CARLES RIBELL I TOLEDANO Granollers, gener 2011 DADES PERSONALS Carles Ribell i Toledano 47 anys. Nascut a Granollers ( Vallès Oriental ), el dia 25 de febrer de 1969. EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL

Más detalles

Interpretació de l'actualitat jurídica en l'àmbit educatiu (Període del 7/03 al 13/06 de 2013)

Interpretació de l'actualitat jurídica en l'àmbit educatiu (Període del 7/03 al 13/06 de 2013) Normativa apareguda des de la darrera sessió del dia 7 de març de 2013 amb rellevància, directa o indirecta, per a l educació i el món local, resumida per a la sessió del dia 13 de juny de 2013 Interpretació

Más detalles

QUADRE DE CLASSIFICACIÓ FONS JOSEP MARIA TRIGINER GENERALITAT DE CATALUNYA (JMT-GEN)

QUADRE DE CLASSIFICACIÓ FONS JOSEP MARIA TRIGINER GENERALITAT DE CATALUNYA (JMT-GEN) QUADRE DE CLASSIFICACIÓ FONS JOSEP MARIA TRIGINER GENERALITAT DE CATALUNYA (JMT-GEN) 1 QUADRE DE CLASSIFICACIÓ JOSEP Mª TRIGINER GENERALITAT DE CATALUNYA A. PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA PSC (PSC-PSOE)

Más detalles

ÍNDEX DEFINICIÓ DELS ACTORS I OBLIGACIONS EL NOU MERCAT ELÈCTRIC EL MERCAT REGULAT (TUR) EL MERCAT LLIURE LA CONTRACTACIÓ EL COST DE L ENERGIA

ÍNDEX DEFINICIÓ DELS ACTORS I OBLIGACIONS EL NOU MERCAT ELÈCTRIC EL MERCAT REGULAT (TUR) EL MERCAT LLIURE LA CONTRACTACIÓ EL COST DE L ENERGIA ENERGIA ELÈCTRICA: LA LIBERALITZACIÓ DEL MERCAT 28 D OCTUBRE DE 1 ÍNDEX DEFINICIÓ DELS ACTORS I OBLIGACIONS EL NOU MERCAT ELÈCTRIC EL MERCAT REGULAT (TUR) EL MERCAT LLIURE LA CONTRACTACIÓ EL COST DE L

Más detalles

Estructura, organització i pressupost de les administracions públiques

Estructura, organització i pressupost de les administracions públiques Estructura, organització i pressupost de les administracions Rubén Pino García Empresa i administració Empresa i administració Índex Introducció 5 Resultats d aprenentatge 7 1 L origen de l Administració

Más detalles

CAMPIONAT DE CATALUNYA

CAMPIONAT DE CATALUNYA CAMPIONAT DE CATALUNYA Estàndards & Llatins COPA CATALUNYA COPA FEDERACIÓ CATALANA Normes Reguladores Campionats de Catalunya i requisits de participació 1.- Introducció La Federació Catalana de Ball Esportiu

Más detalles

MODELS DE DECLARACIÓ PATRIMONIAL D ALTS CÀRRECS LOCALS

MODELS DE DECLARACIÓ PATRIMONIAL D ALTS CÀRRECS LOCALS MODELS DE DECLARACIÓ PATRIMONIAL D ALTS CÀRRECS LOCALS La Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC), preveu unes obligacions de transparència als

Más detalles

Projectes Final de Carrera a l EPS

Projectes Final de Carrera a l EPS Jornada Treball Final de Grau. Presentació de models Girona 4 de juliol 2014 Projectes Final de Carrera a l EPS Josep Soler Introducció Tradició a les Escoles Politècniques. Obligatorietat del PFC. Molta

Más detalles