i el teu ajuntament Guia didàctica de l obra: EL NINOT DE NEU del grup: December Quintet adreçada a: Educació Infantil

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "i el teu ajuntament Guia didàctica de l obra: EL NINOT DE NEU del grup: December Quintet adreçada a: Educació Infantil"

Transcripción

1 i el teu ajuntament Guia didàctica de l obra: EL NINOT DE NEU del grup: December Quintet adreçada a: Educació Infantil Elaborada per Pedagogia de l Espectacle Curs

2 ÍNDEX Introducció. Objectius educatius del programa. Fitxa artística. L espectacle. La companyia. La música. El conte: El ninot de neu. Raymond Briggs. La pellícula. Els instruments. Objectius i continguts pedagògics. Propostes de treball. Bibliografia. Webgrafia. I abans de tancar...

3 INTRODUCCIÓ Cal adreçar una guia didàctica als professors? La resposta a la pregunta ens sembla clara: sí, per diverses raons. Sí, perquè l activitar de preparació amb els alumnes esdevingui una activitat plena, a partir del coneixement d allò que es va a veure. L anada al teatre serà d una altra manera si el professorat ha pogut fer-se seva l activitat i transmetre la illusió i la motivació per veure l espectacle a partir del coneixement previ d una sèrie d aspectes. Sí, per poder adaptat l activitat a la diversitat d alumnes a partir dels suggeriments de treball que la guia proposa. La diversitat de l aula es correspon amb la diversitat de propostes que us presentem: volgudament obertes per tal que tothom pugui trobar-hi el nivell que és capaç de seguir. Sí, per tal de contribuir activament a l assoliment dels objectius curriculars. Per mitjà de les propostes d abans, durant i després de la sessió, treballar d altres punts de vista objectius de llengua i literatura, de llenguatge teatral, continguts musicals, d expressió plàstica, d escenografia, d illuminació, aspectes que no sempre apareixen formulats d aquesta forma en els llibres de text. Per a què pot servir proposar un treball didàctic d un contingut teatral? Per aprofitar la màgia de l escenari i convertir-la en recurs educatiu, relacionat amb el currículum. Aquesta guia pretén, precisament, proposar uns suggeriments i unes activitats que permetin vincular els llenguatges cultural i artístic amb l educatiu d una manera rigorosa però també lúdica. La creativitat, l emotivitat, l empatia són valors imprescindibles per a l educació integral de les persones. Ara bé, des de quin contingut escolar cal treballar-les? L escenari és una ficció, una finestra, un mirall, un aparador en el qual la paraula, la música, el gest... adquireixen vida, significat i materialització. És un espai de síntesi on la literatura, la història, l economia, l ètica, l estètica... deixen de ser continguts curriculars per esdevenir personatges, històries de vida, realitats que, aprofitades convenientment, faran més significatius els aprenentatges, aportant-hi el valor afegit d unes estratègies imaginatives que facilitin la comprensió de la realitat. Estarem d acord que, socialment, calen adults capaços de produir, difondre o, simplement, consumir cultura amb racionalitat i criteri. Cal, doncs, un treball lent i sistemàtic basat en el desenvolupament d estratègies didàctiques adients. Aquesta és, si més no, la voluntat educativa que inspira aquesta guia.

4 OBJECTIUS EDUCATIUS DEL PROGRAMA Aquest espectacle està inclòs en el programa Anem al Teatre, organitzat per l Àrea de Cultura i l Àrea d Educació de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments. Ofereix, en horari escolar, espectacles de teatre i dansa i concerts de música per als alumnes d educació infantil, primària i secundària. Els objectius bàsics del programa són: La creació de nous públics de teatre, música i dansa i l educació de la sensibilitat artística. Articular programacions artístiques de qualitat, adequades a cada nivell educatiu. Garantir la igualtat d oportunitats d accés dels alumnes a l oferta artística sigui quina sigui la seva procedència geogràfica. Afavorir la coneixença i identificació dels espais escènics del municipi i/o de l entorn. Els objectius específics: Oferir als centres educatius recursos bàsics per a realitzar activitats artístiques que complementin els currículums. Garantir un itinerari coherent i complet d activitats relacionades amb les arts, per cada nivell educatiu. Desvetllar als mestres i professors l interès per conjugar programes amb elements culturals i educatius. Ajudar els infants i joves a descobrir les pròpies inquietuds artístiques. Assegurar, mitjançant processos didàctics, que s han assolit les actituds bàsiques necessàries per gaudir, crear o donar suport a tota mena d espectacles artístics de manera crítica i responsable.

5 FITXA ARTÍSTICA Música: December Quintet. Piano: Roc Sala. Saxo alt: Nil Villà. Bateria: Joan Vidal. Clarinet: Gabriel Amargant. Baix elèctric: Nicolàs Cabrera. Raymond Briggs: Autor i illustrador de l Àlbum El ninot de neu. Producció: AC Granollers i December Quintet. Gènere: Cinema & jazz.

6 L ESPECTACLE L espectacle s estructura en dues parts clarament diferenciades: Primera part: molt breu i com a benvinguda de la mainada al teatre, es podran escoltar, un per un, els cinc instruments protagonistes d aquesta audició. La bateria sonarà mentre els nens i nenes entren a la sala i els donarà la benvinguda, poc a poc i pausadament, sense estridències. El saxo prendrà el relleu, traslladant momentàniament l acció de l escenari a la sala, on haurà estat tota l estona, molt a prop dels nens i les nenes i desvetllant el misteri de la seva presència en aquest espai. Acte seguit apareixerà el clarinet, que sortirà des del fons de la sala i anirà tocant fins a l escenari on passarà el relleu al baix elèctric. Quan haurà tocat uns minutets, la resta d instruments s hi aniran afegint fins a completar la formació. Ara ja hi són tots i poden mostrar als infants com sona el quintet... i quin és el so de l hivern que ha creat aquesta jove banda de músics de jazz. Segona part: música i cinema. Comença la pellícula acompanyada d aquesta nova banda sonora original per a unes velles i belles imatges. LA COMPANYIA Aquest grup de jazz va néixer l any 1996 amb formació inicial per a piano, clarinet i saxo (December Trio) dins dels grups de cambra de l Aula d Ensenyaments musicals d Argentona. L any 1999 el grup passa a ser Quartet amb la incorporació de la bateria i participa al Festival Internacional de Música de Granollers, precedint l actuació de Lluís Vidal Trio. Amb aquesta formació, ha participat en diversos festivals i mostres musicals.

7 L any 2002 passa a ser December Quintet amb la incorporació del contrabaix. Recentment ha tornat a participar al Festival Internacional amb la projecció de El Rostre Pàllid i ha estrenat l espectacle Gospel Songs for Children, en collaboració amb 60 cantaires del Cor Jove del Collegi Jardí i el Cor Infantil Amics de la Unió. Vinculats a l ESMUC, han participat en activitats escolars al Vallès Oriental i al Baix Llobregat. LA MÚSICA Inspirant-se en l àlbum, els músics de December Quintet han compost una música original i moderna que aconsegueix millorar la comprensió de l argument i augmentar les emocions de l espectador, marcant els cops d efecte del film i destacant els sentiments dels personatges. El so dels cinc instruments està perfectament compenetrat amb les imatges, és com veure la música i escoltar les imatges. Una experiència de la qual, sense cap dubte, els nens i les nenes gaudiran. December Quintet ha acceptat el difícil repte d escriure música, pensant que els infants l escoltaran. No es tracta de música infantil, és, simplement, bona música.

8 EL CONTE: EL NINOT DE NEU El Ninot de Neu, de l'autor anglès Raymond Briggs, és un àlbum illustrat que explica la història d un infant que construeix un ninot de neu al jardí de casa seva. Durant la nit el ninot pren vida i junts comparteixen els seus mons amb complicitat. Aquesta faula meravellosa té un final realista quan el sol del matí fon la neu i trenca el somni. Realitat i somni es barregen en aquesta història d amistat i pèrdua. Tot i el pessimisme del final de la història, ens queda un regust de calidesa, gràcies a la profunditat dels personatges i a la seva relació. Utilitzant una tècnica de llapis i pastel l'autor aconsegueix que les seves illustracions transmetin una agradable sensació d'espontaneïtat. RAYMOND BRIGGS Raymond Briggs va néixer a Londres l'any Després d'estudiar art en prestigiosos centres de la seva ciutat, va començar a treballar en el món de la publicitat. Aviat però, va començar a guanyar reconeixement com a illustrador i autor de llibres infantils. Moltes de les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes i se n'han fet adaptacions per a sèries de dibuixos animats i pellícules. Alguns dels seus títols més coneguts són: The Mother Goose Treasury, Father Christmas i The Showman. També és autor de llibres per a adults, entre els quals destaca When the Wind Blows.

9 LA PELLÍCULA L any 1982, aquest conte es va convertir en una pellícula de dibuixos animats de 26 minuts, sota la direcció de Dianne Jackson. Va ser un èxit rotund. La pellícula no té paraules, igual que l àlbum, a excepció de la cançó Walking in the air. La història s explica a través de les imatges de Raymond Briggs, l acció i la música de Howard Blake. Fitxa tècnica Direcció: Dianne Jackson. Títol original The Snowman. Producció: John Coates. Autor i illustrador: Raymond Briggs. Música: Howard Blake. Channel 4, Universal Pictures, 1986, Anglaterra, 27 minuts. La primera part de la història manté la trama de l àlbum original, tot i que la família no té un arbre de Nadal a casa. Però quan el nen i el ninot de neu emprenen el vol, a la pellícula van més lluny, fins i tot apareixen més personatges. Al final de la pellícula, el nen troba a la butxaca una bufanda que li ha donat el Pare Noel, això no està dibuixat a l àlbum original. El que sí succeeix de la mateixa manera és que al matí es troba el ninot fos.

10 ELS INSTRUMENTS El saxòfon Instrument de la família del vent fusta, de llengüeta senzilla i tub metàllic de perforació cònica construït normalment de llautó- que fou inventat cap el 1840 pel constructor belga Adolphe Sax. La família dels saxos comprèn instruments de diverses mides que van del sopranino al contrabaix, si bé els més emprats són el soprano, alt, tenor i baríton. El clarinet El clarinet és un instrument de la família de vent-fusta. Com indica el seu nom, l'instrument està elaborat principalment amb fusta, principalment banús o granadillo (granadilla), encara que s'empren altres tipus de fustes en la seva construcció, com per exemple el "palorosa. Sembla ser que el clarinet fou inventat cap al 1700 pel fabricant d'instruments de corda Johann Christoph Denner ( ), desenvolupant un instrument anomenat Chalumeau. Aquest clarinet, però, era molt primitiu i només disposava d'una clau, amb la qual cosa la seva sonoritat era molt pobra. Seria Ivan Müller qui acabaria de dotar al clarinet de l'engranatge de claus que avui s'utilitza. Un total de tretze claus que fan del clarinet un instrument molt ric en registres i sons. El seu cos està format per l'embocadura, el barrilet, els dos cossos i la campana. Quan es bufa, s'accionen les claus per a variar els sons. El clarinet esdevé avui dia un instrument imprescindible tant per a les orquestres com per a les bandes de música.

11 La bateria És un conjunt d instruments de so indeterminat del grup de percussió amb timbres diferents (plats, caixa, bombo, timbals, esquelles,...). La distribució dels instruments ajuda a què aquests puguin ser tocats amb les mans, mitjançant una pals anomenats baquetes, i amb els peus, utilitzant uns pedals. Neix a principis del s. XX a Nova Orleans. Els creadors d aquest instrument foren els músics negres en voler introduir a les seves bandes de jazz un instrument de percussió que reforcés la base rítmica. La seva funció és bàsicament la d acompanyar, i forma la base rítmica juntament amb el baix, el piano i la guitarra. El piano És un instrument de teclat, de cordes percudides, compost d una taula de ressonància sobre la qual, mitjançant un pontet, es tensen les cordes, fixades d una banda a un marc, normalment de ferro, i de l altra al claviller. El so es produeix mitjançant uns martells que, comandats per l acció de les tecles, percudeixen i posen en vibració les cordes. La denominació piano, amb què normalment identifiquem aquest instrument, és una abreviació del seu veritable nom: piano e forte, que de fet és el que es buscava quan es va inventar al segle XVIII: controlar la sonoritat, la intensitat i l expressió de les cordes un cop s han posat en vibració. Per les seves possibilitats harmòniques, rítmiques i melòdiques, el piano té un paper destacat en molts dels estils que configuren el panorama musical actual: jazz, rock, pop,...

12 El baix elèctric Instrument electròfon semblant a la guitarra elèctrica i que actua com a substitut del contrabaix. Consta de quatre cordes i fa la funció bàsica d instrument harmònic. El baix elèctric (igual que la guitarra elèctrica) té moltes possibilitats sonores i interpretatives pròpies i que no trobem en els instruments tradicionals, com l ús d efectes, que són circuits electrònics inserits entre l instrument i l amplificador. Cada un d ells proporciona sonoritats diferents i els més habituals són: el distorsionador, el chorus, el wahwah, el flanger, etc. Aquest instrument el trobem amb molta freqüència en grups de música actual d estil rock o pop. OBJECTIUS I CONTINGUTS PEDAGÒGICS CAPACITATS Progressar en el coneixement i domini del seu cos, en el moviment i la coordinació, tot adonant-se de les seves possibilitats. Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges. Observar i explorar l entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals. Comportar-se d acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la collaboració amb el grup i cap a la integració social. OBJECTIUS Fer somriure, captivar i emocionar a través de la música i les imatges. Conèixer la relació entre imatge, argument i so. Donar l oportunitat d escoltar i d observar la interpretació dels diferents instruments. Gaudir de la música en directe d una banda que ha compost música per a unes imatges.

13 CONTINGUTS Conceptuals: Instruments musicals: piano, bateria, saxòfon alt, clarinet i baix elèctric. Coneixement dels aspectes bàsics de la funció de la música en els inicis del cinema. Els instruments solistes i la música de cambra Procedimentals: Escolta i observació de la interpretació de cada un dels instruments. Escolta de música en directe composta especialment per a les imatges projectades. Associació entre les expressions artístiques d un mateix element a través de diferents canals (auditiu i visual). Actitudinals: Gaudi a través de la música en directe. Hàbits a l hora d assistir a un espectacle. Respecte pels intèrprets i per la resta de l alumnat. PROPOSTES DE TREBALL Abans de l espectacle *Abans d assistir a una activitat fora de l aula, sempre és interessant preparar als i a les alumnes per a l experiència que viuran, per tal que l esperin amb illusió i perquè la gaudeixin intensament. El fet de saber que aniran al teatre, en aquest cas, augmenta l interès i la motivació de l infant per l espectacle, fent que estigui més receptiu a les indicacions i que presenti una actitud més positiva enfront dels estímuls que rebrà. Els podem explicar que aniran a veure una pellícula de dibuixos animats on la música del film serà en directe.

FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA

FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA UNA OPORTUNITAT PER DESCOBRIR UN CINEMA DIFERENT, PLE D IMAGINACIÓ I CREATIVITAT. DOSSIER PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL P3, P4, P5 10a EDICIÓ: DEL 22 AL 30

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT

CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT Proposta Didàctica per al Cicle Mitjà i Superior de Primària i 1r Cicle d Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) PROPOSTA DIDÀCTICA

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

INSTRUMENTS DE CORDA POLSADA I PERCUDIDA

INSTRUMENTS DE CORDA POLSADA I PERCUDIDA INSTRUMENTS DE CORDA POLSADA I PERCUDIDA índex - Informació General. - Instruments de corda polsada. - L Arpa. - El Clavecí. - La Guitarra. - Instruments de corda percudida. - El Piano. - El Clavicordi.

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina.

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. Curs DEI2 Recursos TAC i estratègies per a l'educació Infantil. Centre d interès: Els dinosaures. Aquests centre d interès ha estat treballat amb nens i nenes d

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Com preparar-se per a una entrevista de feina

Com preparar-se per a una entrevista de feina Com preparar-se per a una entrevista de feina Guia d orientació 5 Introducció L entrevista de feina acostuma a ser l últim obstacle que cal superar en els processos de selecció que les empreses duen a

Más detalles

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL ACTIVITATS EDUCATIVES CONDUÏDES PER ARTISTES I EDUCADORS D ART ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL Experimentem amb l ART c/ Torrijos, 68 08012 Barcelona Tel. 93.217.18.77 inscripcions@experimentem.org

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Clic de sons i nombres

Clic de sons i nombres Clic de sons i nombres Margarita Fortuny (mfortun4@pie.xtec.es) PAQUET D'ACTIVITATS D'ALGUNS DELS PRIMERS APRENENTATGES QUE ES FAN A L'ESCOLA: 1- ACTIVITATS DE NÚMEROS I NOMBRES DESTINAT A EDUCACIÓ INFANTIL.

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu desenvolupament personal i social. Els experiments i activitats

Más detalles

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix ESCOLA COLLBAIX DE SANT JOAN DE VILATORRADA Projecte educatiu del CEIP Collbaix: Escola integrada a la comunitat educativa de Sant Joan de Vilatorrada. Escola

Más detalles

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT COMISSIÓ EUROPEA. 2007-2013 pap@xtec.cat sllengua@xtec.cat PRESSUPOST 13620 MILIONS PER ALS SET ANYS OBJECTIUS (2) Comenius: 1/20 alumnes 2007-2013 Erasmus: 3.000.000

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA Auditori Municipal 25, 26 i 27 de gener de 2013 A.C.A. AMIGOS DE LA SANTA CRUZ DE CANJÁYAR Antonio Simón Hernández President Direcció i coordinació Logo o imatge de l entitat

Más detalles

El més gran de tots. P-5 solistes a l aula. (el contrabaix) Per: Joan Solà Morales

El més gran de tots. P-5 solistes a l aula. (el contrabaix) Per: Joan Solà Morales Avda de Girona, 86 17150 Sant Gregori Tel 972 428 724 Fax 972 428 741 http://www.espectaclesjduch.cat info@jduch.cat P-5 solistes a l aula El més gran de tots (el contrabaix) Per: Joan Solà Morales Presentació

Más detalles

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA Aules de sisè OBJECTIUS - Reflexionar i debatre sobre la cooperació de totes les persones de la família en les tasques de la llar. - Diferenciar entre les

Más detalles

CREA LES TEVES ACTIVITATS

CREA LES TEVES ACTIVITATS CREA LES TEVES ACTIVITATS INFANTIL SECUNDÀRIA PRIMÀRIA BATXILLERAT 1. CREA LES TEVES ACTIVITATS EL MEU ESPAI Entra a Cruïlla Connecta amb les teves dades d accés. Des de la pantalla El meu espai entra

Más detalles

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc

L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc L activitat educativa per descobrir i gaudir del peix i el marisc Educació Secundària Obligatòria Consulteu la nostra web: www.centreinteractiudelpeix.org 1. LA PESCA I LA LLOTJA ECOLOGIA DELS ORGANISMES

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 1 ANEM A JUGAR! Cicle educació infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona Curs 2011-2012 1.

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA Auditori Municipal 25, 26 i 27 de gener de 2013 AMICS DE LES ARTS I JOVENTUTS MUSICALS QUI SOM Adela Farré i Cuberes Presidenta d Amics de les Arts i Joventuts Musicals des

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

AFOBOI - Agrupació Fotogràfica de Sant Boi Centre d Art Can Castells Carrer Lluis Castells, Sant Boi de Llobregat

AFOBOI - Agrupació Fotogràfica de Sant Boi Centre d Art Can Castells Carrer Lluis Castells, Sant Boi de Llobregat PROJECTE PILOT APRENEM FOTOGRAFIA Aquest projecte neix amb la idea d apropar als nens a la fotografia introduint-nos a l escola, com una altra expressió artística. El que hem pretès és ensenyar als nens

Más detalles

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA PETER PAN MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA I- L ESPECTACLE Un muntatge produït pel Centre de Titelles de Lleida que es va estrenar la temporada 2004-2005 en una versió d en Joan-Andreu

Más detalles

Bloc Escola inclusiva

Bloc Escola inclusiva Educació Infantil i Primària Bloc Escola inclusiva 1. Educació emocional i resolució de conflictes adreçat a professorat de primària Activitat que permet conèixer aspectes sobre intel ligència emocional:

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

HUE. una eina per aprendre.

HUE. una eina per aprendre. HUE una eina per aprendre perevinas@vedrunaripoll.org tenim... serveix per... Llegir/projectar documents. Prendre instantànies de fitxes o del treball d un alumne. Per fer de lupa i mostrar a tots els

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

ESTRUCTURA D UNA EXPERIÈNCIA PRÀCTICA A L AULA

ESTRUCTURA D UNA EXPERIÈNCIA PRÀCTICA A L AULA ESTRUCTURA D UNA EXPERIÈNCIA PRÀCTICA A L AULA Títol de l experiència Nivell i curs Nom de l autor/a Centre Població Música en moviment. Dança tradicional ( Introducció a la Mazurka ). Secundària. 2º ESO

Más detalles

UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT

UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT Aspectes destacats del currículum a l ESO Un model pedagògic coherent S orienta a l adquisició de les competències bàsiques

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO NOM DE L ACTIVITAT: Coneixeu la Bleda? Núm. de FITXA: P3 Núm. 1 OBJECTIUS: - Aconseguir la motivació del grup classe a través de la incorporació a l aula del titella Bleda. - Que els nens/es coneguin el

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

RESUM DEL TREBALL. Projecte: La televisió - Classe de 3r de l escola Cossetània

RESUM DEL TREBALL. Projecte: La televisió - Classe de 3r de l escola Cossetània RESUM DEL TREBALL Projecte: La televisió - Classe de 3r de l escola Cossetània Objectius de l activitat Aquest projecte ha estat vinculat a l aprenentatge i la introducció del llenguatge audiovisual a

Más detalles

Lluís Grané. Primer resident

Lluís Grané. Primer resident Lluís Grané. Primer resident Amb la col laboració de: Tercer concert a La Pedrera 16 Desembre Barcelona, 16 de novembre de 2012 1 Residències Tercer concert del primer resident, Lluís Grané La Pedrera

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Al Treball en Transport Públic

Al Treball en Transport Públic Al Treball en Transport Públic El Cas de l Aeroport de Barcelona 19 d octubre, 2004 Transport Públic per a tothom 1 . Plantejament L Aeroport del Prat, ha estat, és i serà una de les àrees amb major nombre

Más detalles

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 Busca un carrer del call que es veu des de la primera sala. Després l hauràs d ensenyar als teus companys. Que una casa era jueva només es podia saber per una cosa: perquè

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA

ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA ACTIVITATS DE LLEURE ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA UN CENTRE D INTERÈS I UN PERSONATGE La gestió del Menjador Escolar és una actuació que integra la alimentació dels infants, així com la seva cura,

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

Activitats infantils i familiars

Activitats infantils i familiars Activitats infantils i familiars La Mostra Sonora i Visual és el context perfecte per a la presentació de processos d experimentació, creació i empoderamentació tecnològic amb nens i joves del barri, vinculats

Más detalles

Un pintor i mil rostres Visita taller per a alumnes de P4 i P5

Un pintor i mil rostres Visita taller per a alumnes de P4 i P5 Un pintor i mil rostres Visita taller per a alumnes de P4 i P5 Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes i professorat a mirar

Más detalles

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut.

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut. Una cosa curiosa és el que poden fer les altes temperatures, com per exemple, dilatar un material, el coure. En aquest experiment observem aquest fet i tot seguit l expliquem. Material necessari: Un fil

Más detalles

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 Grup 21 curs Societat, Ciència i Cultura Societat, Ciència i Cultura 103699 i contextos I 103700 i contextos II 102011 / 6ECTS Teories i Pràctiques contemporànies

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

Telèfon de coneixements Durada prevista de l activitat: Biblioteca Central d Igualada

Telèfon de coneixements Durada prevista de l activitat: Biblioteca Central d Igualada DESCOBRIM LA BIBLIOTECA Fomentar el gust pels contes i descobrir els llibres de coneixements biblioteca, educació infantil INFANTIL (P3, P4 i P5) 1 QUÈ ÉS LA BIBLIOTECA? Conèixer el funcionament de la

Más detalles

El manual és una eina de consulta que té com a objectius:

El manual és una eina de consulta que té com a objectius: Jornada de senyalització viària, 9 de març de 2010 Què és? Per què es fa? El manual és una eina de consulta que té com a objectius: Establir un estàndard de qualitat en la senyalització de les obres a

Más detalles

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics CNL Vallès Occidental 3 Maria Badia, Montserrat Campoy i Palmira Freixa 1 L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge:

Más detalles

Institut del Teatre ESAD Escola Superior d Art Dramàtic

Institut del Teatre ESAD Escola Superior d Art Dramàtic Institut del Teatre ESAD Escola Superior d Art Dramàtic Els estudis superiors d art dramàtic de l Institut del Teatre s imparteixen a l Escola Superior d Art Dramàtic (ESAD). L ESAD atorga el títol superior

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

Grup de treball de competències bàsiques EXPRESSIÓESCRITA SE Montcada Vallès Occidental VI INS La Ribera

Grup de treball de competències bàsiques EXPRESSIÓESCRITA SE Montcada Vallès Occidental VI INS La Ribera Grup de treball de competències bàsiques EXPRESSIÓESCRITA SE Montcada Vallès Occidental VI INS La Ribera Alex Martín Chazeaud i Neus Vilademunt Vilamitjana Curs 2011-2012 Inspecció LIC-CRP-EAP Formadora:

Más detalles

Unitat 2: L escola i l institut

Unitat 2: L escola i l institut Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Llibre del professor Unitat 2: L escola i l institut Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via

Más detalles

TINGUEM CURA DEL PLANETA

TINGUEM CURA DEL PLANETA Conferència internacional de joves TINGUEM CURA DEL PLANETA Aprenent a participar Per què? Orígens Brasil, any 2003 Objectiu Incentivar les escoles a realitzar conferències de medi ambient sobre els problemes

Más detalles

Busquem la clau!

Busquem la clau! 1 2 3 4 5 6 7 8 Busquem la clau! Relació de temes i continguts Unitat 1: Busquem la clau. Experiència: Nosaltres en sabem el secret / Valors: Parlem d això, parlem d allò / Transcendent: El que es veu

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

Parla n amb algú de confiança. Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote

Parla n amb algú de confiança. Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote Parla n amb algú de confiança Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote El vídeo del Consell d Europa titulat Parla n amb algú de confiança tracta essencialment els abusos sexuals comesos

Más detalles

Equip educatiu de l EBM el Marfull Judit Bruno. Maria Sanromà. Lluïsa Vela

Equip educatiu de l EBM el Marfull Judit Bruno. Maria Sanromà. Lluïsa Vela Equip educatiu de l EBM el Marfull 2017-18 Judit Bruno Sóc Mestra en educació infantil des del 2014 i Tècnica en Educació Infantil des de l any 2004 encara que fa 16 anys que treballo dins del món educatiu

Más detalles

Els contes s han triat també en funció del cicle que s hagi d explicar (document annex)

Els contes s han triat també en funció del cicle que s hagi d explicar (document annex) TALLERS DE COEDUCACIÓ El joc, la joguina, els contes infantils, esdevenen cabdals en l aprenentatge i desenvolupament dels infants, per això es necessari fomentar el judici crític envers la competència,

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles