L experiència de l Associació de propietaris i propietàries de finques rústiques de la Vall de Camprodon.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L experiència de l Associació de propietaris i propietàries de finques rústiques de la Vall de Camprodon."

Transcripción

1 L experiència de l Associació de propietaris i propietàries de finques rústiques de la. 7 d octubre de 2017 Conservació dels prats de dall: estudis i experiències en el maneig a Catalunya. PATT SANT CLIMENT SESCEBES

2 6 municipis Camprodon, Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vilallonga de Ter Superfície: 293,26 km 2 Població (2016): habitants Font: IDESCAT Cens agrari (2009) SAU: ha (de les quals, ha són pastures permanents, i la resta, terres llaurades) Caps de bestiar per espècie Boví: Oví: Cabrum: 305 Equí: 794 Font: IDESCAT

3 Mancomunitat de la Municipis: Camprodon, Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vilallonga de Ter. Entre els seus objectius, destaca la promoció i la preservació del paisatge de la Vall de Camprodon i la cura per un desenvolupament ordenat i sostenible del territori. Carta del Paisatge de la Document estratègic per a la protecció i el desenvolupament del territori de la Vall al qual s ha arribat mitjançant un pacte col lectiu entre els diferents agents que el gestionen. El seu contingut expressa la voluntat compartida de treballar per al desplegament racional de les activitats econòmiques que s hi donen, tenint en compte la sostenibilitat de les iniciatives i el seu impacte sobre el paisatge, donant pautes per a la seva ordenació i plantejant accions específiques que, per si soles, han de conduir a la millora de l entorn. 10 Objectius de qualitat paisatgística de la Carta del Paisatge de la 16 Compromisos de la Carta del Paisatge de la

4 Objectius Mancomunitat de la Soy, E. coord. (2010) Estudi de recuperació de prats Camprodon. Mancomunitat de la. i pastures a la Vall de Caracterització del sector agro-ramader de la vall Establir criteris pel manteniment i/o recuperació de prats i pastures Identificar zones prioritàries on mantenir i/o recuperar pastures Quantificar de manera aproximada el potencial aprofitament de biomassa resultant de les zones identificades com a priòritàries a recuperar Plantejar pautes de gestió dels espais oberts Paràmetres d anàlisi: Criteris físics, Criteris agronòmics, Criteris socio-econòmics Criteris d exclusió 1. Pautes per a delimitar l àrea potencial de manteniment i/o recuperació de prats i pastures. 2. Cartografia. 3. Estratègies de gestió de les àrees prioritàries.

5 Mancomunitat de la Cartografia i conclusions Tenint en compte els criteris físics, agronòmics i socioeconòmics, valorant les dades obtingudes, les àrees a recuperar suposen un total de 2.645,92 ha. Es constata que el manteniment del mosaic agroforestal és un benefici per a tothom, degut a factors ecològics, socials, econòmics i paisatgístics.

6 Mancomunitat de la Programa de Desenvolupament Rural de la De desembre de 2008 a juliol de 2013, la Mancomunitat de la, en el marc de les convocatòries del Servei d Ocupació de Catalunya dels Programes de Desenvolupament Local, compta amb una plaça d AODL que desenvolupa el pla de treball definit per l estratègia de Desenvolupament Rural de la. De juliol de 2013 fins a l actualitat, la Mancomunitat de la incorpora la figura d un tècnic que continua desenvolupant el pla de treball definit per l estratègia de Desenvolupament Rural de la. Desenvolupament rural de la Suport a entitats representatives dels sectors econòmics estratègics de la vall Desenvolupament mediambiental sostenible Suport estructural a entitats per al seu desenvolupament i sostenibilitat Impuls estratègic en la capacitat d actuació de les entitats i de la seva repercussió sobre el territori Impulsar línies d actuació en el marc del desenvolupament medioambiental sostenible

7 Associació de propietaris de finques rústiques de la Associació fundada l any 2003, que té com a principals objectius: potenciar activitats socioeconòmiques diverses per tal de millorar la qualitat de vida en el món rural; mantenir la identitat cultural i la utilització racional i sostenible dels recursos naturals de la Vall de Camprodon; i defensar la propietat, els seus interessos, així com la iniciativa privada. Any 2009 Des de l any 2009, va entrar a formar part de les entitats del Programa de Desenvolupament Rural de la. Entitat compromisària de la Carta del Paisatge de la (signatura a setembre de 2009). Maig de 2011 El Projecte pilot per a la recuperació de pastures i la producció de biomassa forestal de l associació, resulta beneficiària de l ajut de l Obra Social de Catalunya Caixa (actual Fundació Catalunya-La Pedrera).

8 Projecte pilot de recuperació de pastures i de producció de biomassa forestal a la Promotors Gestió tècnica Col laboradors Objectiu, ubicació i durada Conèixer les millors tècniques disponibles per a la recuperació de pastures i per a la producció de biomassa forestal, així com avaluar la seva viabilitat tècnica, la idoneïtat de casdascuna de les actuacions i els costos dels treballs realitzats. Àmbit geogràfic: Inici / Finalització: Juny de 2011 / Tardor de Seguiment posterior (projecte viu). Eixos d acció Prova pilot en recuperació de pastures Objectiu: Avaluar les diferents actuacions possibles per a la recuperació de pastures envaïdes per vegetació arbustiva o arbòria, en funció de la tipologia de vegetació present a la parcel la i l orografia del terreny. Prova pilot en producció de biomassa Objectiu: Determinar els costos de producció de biomassa forestal en les parcel les i avaluar la viabilitat tècnica i econòmica de les actuacions realitzades.

9 Recuperació de pastures a la Metodologia Proposta del projecte als socis de l entitat en assemblea extraordinària. Recull de confirmacions de participació en el projecte. Selecció de les parcel les d estudi, en base als socis que van confirmar la seva participació en el projecte. Reunió amb propietaris de la vall, de dins i fora l associació, per a recollir les seves pràctiques habituals i els resultats que obtenen. Estudi de les característiques de les parcel les, plantejament de les actuacions i programació de les mateixes. Execució de les actuacions: recull descriptiu i gràfic de les tasques realitzades. Seguiment de les actuacions de manteniment. Tancament de l actuació programada.

10 Recuperació de pastures a la La recuperació de pastures a la Descripció Parcel les: 15 Caracterització: presència d una problemàtica de degradació de la pastura per la presència de vegetació no desitjable, arbrada i/o arbustiva. Superfícies de les parcel les: entre 0,5 a 2 hectàrees. Actuacions: Primera actuació - Eliminació de vegetació amb mètodes mecànics i/o manuals. Segona actuació - Manteniment mitjançant l eliminació de vegetació amb mètodes mecànics i/o manuals, o bé amb fitosanitaris o altres mètodes. Tercera actuació Seguiment d actuacions de manteniment.

11 Recuperació de pastures a la Resultats Quantitatius: cost unitari de cada actuació, segons superfície ( /ha). Qualitatius: valoració dels resultats segons els tractaments realitzats i les tipologies de vegetació. TRACTAMENTS Romaguera Falguera Ginesta Arç Avellaner Bosc de pi roig Bosc mixt caducifoli Estassada 2.291,67 502, , ,43 Estassada + manteniment 360,00 Estassada + fitosanitari 5.511, ,58 Estassada + ressembra 609,76 Estassada + conreu + ressembra 2.779,49 Estassada + pastura intensiva 613,33 802,26 Estassada + tallada arreu 478,53 Estassada + tallada arreu + manteniment 6.300,00 Estassada + aclarida + cabres 4.480,00 Estassada + adevesament + pastura amb rucs 2.378,72 RESULTAT Dolent Acceptable Bo Molt Bo Valoració Amb totes les metodologies emprades s aconsegueix inicialment eliminar la vegetació arbustiva i/o arbòria que ha envaït la pastura. En aquelles actuacions en què inicialment es realitza un treball profund del sòl i la ressembra amb espècies pradenques, amb o sense cultius intercalats, els resultats són més bons. Els resultats milloren quan s inclouen en les actuacions un manteniment periòdic, ja sigui per mitjans mecànics o bé per pastura. No hi ha una relació clara entre cost i millors resultats.

12 Recuperació de pastures a la Conclusions La recuperació de la qualitat de la pastura només s aconsegueix si s evita que la pastura es degradi ràpidament amb l ocupació de nova vegetació no desitjada, però representa un cost elevat per a les explotacions ramaderes de zones de muntanya. La recuperació de pastures permet recuperar el potencial farratger de terrenys degradats i comporta una millora paisatgística i ambiental.

13 Producció de biomassa forestal a la La producció de biomassa forestal a la Descripció Parcel les: 5 Caracterització de les parcel les: diferents tipologia arbrada. Superfícies de les parcel les: entre 0,5 a 9,5 hectàrees. Actuacions: Obtenció d estella forestal primària, en cada cas.

14 Producció de biomassa forestal a la Resultats Quantitatius: cost unitari de cada actuació, segons superfície ( /ha). Qualitatius: valoració dels resultats segons els tractaments realitzats i les tipologies de vegetació. La producció de biomassa forestal Despeses Codi actuació Tipus de bosc Aprofitament Producte Tallada Estirar i desbrancar Trituració Transport Total B1 Avellaner Estassada Arbre sencer ,00 696, ,00 B2 Coníferes (pi) Fusta Restes 2.040, ,00 0, , ,00 B3 Coníferes (pi) Biomassa Arbre sencer 300,00 90,00 851,00 560, ,00 B4 Caducifolis Llenyes Restes , , ,00 840, ,00 B5 Caducifolis Biomassa Arbre sencer 1.020, , , , ,00 La producció de biomassa forestal Ingressos La producció de biomassa forestal Marge Brut CODI ACTUACIÓ SUPERFÍCIE (ha) ESTELLA PRODUÏDA (Tm) FUSTA (Tm) PRODUÏDA LLENYA PRODUÏDA (Tm) INGRÉS TOTAL ( ) INGRÉS UNITARI TOTAL ( /ha) RESULTAT( ) RESULTAT UNITARI ( /ha) B1 0,5 17,82 0,00 0, , ,60-317,70-635,40 B2 0,80 105,86 36,00 0, , , , ,13 B3 0,80 32,50 0,00 0, , ,63 311,50 389,38 B4 4,50 267,61 0,00 120, , , ,10-942,47 B5 9,50 760,00 0,00 0, , , ,00-418,95

15 Producció de biomassa forestal a la Valoració dels resultats La producció d estella forestal no pot ser avui l objectiu principal en aquest tipus de parcel les, però sí que pot esdevenir un objectiu secundari que permet aconseguir uns ingressos que compensen els costos de les actuacions.. La valoració del propietari o gestor de la finca ha estat positiva: en totes l objectiu principal ha estat diferent de la producció d estella (principalment, la recuperació de pastures). L aprofitament de la fusta que no s ha pogut comercialitzar en tots els casos com a llenya i fusta comercial, en alguns casos la biomassa s ha consumit en la mateixa explotació. En les actuacions s ha donat un alt aprofitament de restes (evitant la crema in situ). Conclusions La producció de biomassa forestal primària esdevé una eina complementària a la gestió forestal i a la recuperació de pastures amb la finalitat d obtenir uns ingressos complementaris per a compensar l alt cost que tenen aquest tipus d actuacions en zones de muntanya. Però, les dificultats d accedir a les finques i els majors costos per unitat de superfície derivats de l orografia fan que el resultat econòmic d aquestes actuacions sigui negatiu en la majoria dels casos, si bé la valoració dels propietaris és positiva perquè s ha aconseguit millorar el resultat de l actuació per a l objectiu principal plantejat.

16 Què fem dels boscos? En ple desenvolupament del Projecte pilot per a la recuperació de pastures i la producció de biomassa forestal des de l associació es va apostar per l elaboració de la proposta Què fem dels boscos a la Vall?, un pas endavant per incentivar la col laboració entre entitats del territori i la comunitat educativa. Eixos principals: la valorització del sector forestal i de les activitats silvícoles, la reflexió al voltant de l eficiència i l estalvi energètic, la identificació d energies renovables locals, la sensibilització forestal i la cohesió del teixit social, a partir de les veus de les entitats del sector forestal, les entitats gestores del territori, les famílies i l escola. Organització: en activitats prèvies, activitats de camp i activitats posteriors a l aula, que apropen el projecte pilot a l escola, de manera coral des del territori, amb una prosposta específica per a cada cicle d Educació Primària: Cicle Inicial Sentir el bosc Cicle Mitjà Recuperant pastures Cicle Superior Bosc, pastures i biomassa

17 Més enllà del projecte pilot Apropar els boscos a les aules Prenent com a eixos principals de treball la valorització del sector forestal i de les activitats silvícoles, la reflexió al voltant de l eficiència i l estalvi energètic, la identificació d energies renovables locals i la cohesió del teixit social, trobem les eines per apropar els boscos a les aules de manera coral des del territori.

18 Més enllà del projecte pilot Manteniment de les zones recuperades Mateniment i neteja amb rucs. Manteniment i neteja amb cabres. Manteniment i neteja amb vaques. Propietaris: gestors responsables del territori

19 Moltes gràcies Associació de propietaris i propietàries de finques rústiques de la C/ Sant Roc, 22 Hotel d entitats Camprodon Mancomunitat de la Àrea de desenvolupament rural, territori i paisatge Teresa Monje i Alegret Ae: desenvolupamentrural@valldecamprodon.org Telèfon

La recuperació de pastures i la producció de biomassa forestal a la vall de Camprodon

La recuperació de pastures i la producció de biomassa forestal a la vall de Camprodon 36 silvicultura la Recuperació de pastures i la producció de biomassa forestal La recuperació de pastures i la producció de biomassa forestal a la vall de Camprodon L Associació de Propietaris de Finques

Más detalles

PROJECTE PILOT PER A LA RECUPERACIÓ DE PASTURES I LA PRODUCCIÓ DE BIOMASSA FORESTAL

PROJECTE PILOT PER A LA RECUPERACIÓ DE PASTURES I LA PRODUCCIÓ DE BIOMASSA FORESTAL PROJECTE PILOT PER A LA RECUPERACIÓ DE PASTURES I LA PRODUCCIÓ DE BIOMASSA FORESTAL Projecte beneficiari de l ajut de l Obra Social de CatalunyaCaixa 2011 Realitzador del projecte: Associació de propietaris

Más detalles

PLA TÈCNIC DE GESTIÓ I MILLORA FORESTAL CONJUNT

PLA TÈCNIC DE GESTIÓ I MILLORA FORESTAL CONJUNT PLA TÈCNIC DE GESTIÓ I MILLORA FORESTAL CONJUNT Promou: Subvenciona: Argençola Bellprat Carme La Llacuna La Pobla de Claramunt La Torre de Claramunt Orpí Sta Mª Miralles Sta Margarida de Montbui St. Martí

Más detalles

apip Associació per a la Promoció i la Inserció Professional

apip Associació per a la Promoció i la Inserció Professional DESENVOLUPAMENT DEL PLA DE GESTIÓ INTEGRAL PER A LA CONSERVACIÓ DELS SISTEMES NATURALS DE LA XARXA DE PARCS NATURALS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA INSERCIÓ SÒCIO LABORAL I REALITZACIÓ DE TREBALLS SILVÍCOLES

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

agrícola Maig de 2009

agrícola Maig de 2009 Pla per a l eficiència en l ús de l aigua per a reg agrícola Maig de 2009 1 1. Pla d eficiència per a l ús de l aigua en el reg agrícola Origen: Llei 21/2005, de mesures financeres El Govern ha d establir,

Más detalles

Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya

Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya 2015-2020 Àmbit d aplicació Superfície d espais amb figures de protecció a Catalunya 960.102 ha terrestres protegides, de les quals

Más detalles

Francesc Primé - Montserrat Fuguet Tècnics de Diputació de Tarragona Jornada tècnica. La biomassa forestal en el sector turístic

Francesc Primé - Montserrat Fuguet Tècnics de Diputació de Tarragona Jornada tècnica. La biomassa forestal en el sector turístic en equipaments municipals i Projecte Xarxa de calor de proximitat PO FEDER Eix 4 Francesc Primé - Montserrat Fuguet Tècnics de Diputació de Tarragona Jornada tècnica. La biomassa forestal en el sector

Más detalles

Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis

Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis Associació Propietaris Miralles Orpinell 27 i 29 d abril de 2017 Ricard Farriol Almirall. Área de planificación

Más detalles

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ Per a la futura fusió de la XCT i la XVAC s està duent a terme un procés participatiu que recull les opinions dels membres i socis d

Más detalles

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 1992: El Conveni sobre diversitat biològica s obra a signatura a la Cimera de laterraariodejaneiro 1993:

Más detalles

Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal. Eines i models ORGEST

Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal. Eines i models ORGEST Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal Eines i models ORGEST Jornada tècnica Ribes de Freser, 30 d abril de 2013 Teresa Cervera Zaragoza ORGEST (Orientacions de gestió

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

Valorització integral de recursos forestals a nivell local: Silvopastura i ús de biomassa forestal a Begues (Baix Llobregat)

Valorització integral de recursos forestals a nivell local: Silvopastura i ús de biomassa forestal a Begues (Baix Llobregat) Valorització integral de recursos forestals a nivell local: Silvopastura i ús de biomassa forestal a Begues (Baix Llobregat) Liberto Mas, Tècnic de Medi Ambient Aj. de Begues Jornada: Nous reptes en conservació

Más detalles

El Banc de Llavors de la Garrotxa

El Banc de Llavors de la Garrotxa El Banc de Llavors de la Garrotxa Centre de recuperació i conservació de varietats tradicionals Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) Març de 2010 Antecedents del banc de llavors

Más detalles

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS CURS 2016-2017 El que passa al món ens afecta a nosaltres...... i el que fem nosaltres afecta el món la Terra Lleida Sostenibilitat planetària Sostenibilitat local El nostre centre, més sostenible! Pensar

Más detalles

VAL D ARAN BIOSPHERE DESTINATION

VAL D ARAN BIOSPHERE DESTINATION Extensió: 620km 2 El 30% per sobre dels 2000m d altitud La Val d Aran es troba al centre dels Pirineus (Vall atlàntica). La seva localització, topografia i clima afavoreix la existència d una gran biodiversitat

Más detalles

DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL. (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya)

DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL. (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya) DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya) Any 2008 Aquest Dossier conté una selecció de diferents articles de premsa que han aparegut al llarg del 2008 i que

Más detalles

Biomassa al Ripollès

Biomassa al Ripollès Biomassa al Ripollès Pla estratègic d aprofitament de biomassa forestal per a ús energètic a la comarca del Ripollès Esteve Pous Garrido Gerent - Enginyer de forests Consorci d Espais d Interès Natural

Más detalles

CONSORCI PER AL DESENVOLUPAMENT DE LA CATALUNYA CENTRAL METODOLOGIA LEADER

CONSORCI PER AL DESENVOLUPAMENT DE LA CATALUNYA CENTRAL METODOLOGIA LEADER CONSORCI PER AL DESENVOLUPAMENT DE LA CATALUNYA CENTRAL METODOLOGIA LEADER 1 Qui és el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central? El Consorci constituït com a Grup d Acció Local està composat

Más detalles

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants de Zona Nord

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants de Zona Nord PLA D ACCIÓ B+S Associació de Comerciants de Zona Nord 1. Dades de l organització Nom: Associació de Comerciants de Zona Nord Breu descripció: L objectiu de l Associació de Comerciants de Zona Nord és

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

INTRODUCCIÓ. Des del 2006 la Fundació forma part de la Xarxa d habitatges d inclusió, què actualment depèn de l agència de l habitatge de Catalunya.

INTRODUCCIÓ. Des del 2006 la Fundació forma part de la Xarxa d habitatges d inclusió, què actualment depèn de l agència de l habitatge de Catalunya. OCTUBRE 2016 INTRODUCCIÓ La Fundació Privada Habitat Solidari de Calella es va constituir el dia 23 d octubre de l any 1997 per iniciativa de Càritas Parroquial de Calella per tal de facilitar l accés

Más detalles

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC Exemples de documents i registres del Tot seguit es desenvolupen alguns models de documents del i de registres derivats de la seva execució a títol d exemple per facilitar la comprensió del principi 7

Más detalles

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Els protocols d avaluacid avaluació d AQU Catalunya Albert Basart. Gestor de projectes. AQU Catalunya Guies d avaluacid

Más detalles

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015

Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI. Entitats sense ànim de lucre 2015 Treball i Formació per a persones beneficiàries de la RMI Entitats sense ànim de lucre 2015 Objecte: El Programa Treball i Formació subvenciona la realització d accions d experiència laboral (contracte

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

BIOMASSA. Joan Vila President de l AGFMP

BIOMASSA. Joan Vila President de l AGFMP BIOMASSA Joan Vila President de l AGFMP ASSOCIACIÓ DE GESTIÓ FORESTAL MONTSENY PONENT PUNT DE PARTIDA Geografia Estat dels boscos Perills. Composició de l A.D.F. Montseny Ponent Limitacions A.D.F. Despesa

Más detalles

Custòdia del Territori:

Custòdia del Territori: Custòdia del Territori: Educació Ambiental i Implicació social. VII Reunió de la xct Juny 2012 La Custòdia del Territori. Perquè conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

PROSPECTIVA ENERGÈTICA DE CATALUNYA PROENCAT 2050-

PROSPECTIVA ENERGÈTICA DE CATALUNYA PROENCAT 2050- PROSPECTIVA ENERGÈTICA DE CATALUNYA 2050 -PROENCAT 2050- IV Assemblea General de la Comunitat RIS3CAT Energia 28/06/2018 Abast i objectiu de la PROENCAT 2050 L objectiu de la PROENCAT 2050 és valorar adequadament

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Parc natural del Montseny Reserva de la Biosfera Diputació de Barcelona Diputació de Girona. Consell Coordinador Aiguafreda, 2 de juliol de 2012

Parc natural del Montseny Reserva de la Biosfera Diputació de Barcelona Diputació de Girona. Consell Coordinador Aiguafreda, 2 de juliol de 2012 Parc natural del Montseny Consell Coordinador Aiguafreda, 2 de juliol de 2012 Parc natural del Montseny Ordre del dia 1. Lectura i aprovació, si s escau de l Acta de la reunió anterior. 2. Donar compte

Más detalles

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral?

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? El Govern balear, junt amb les patronals i sindicats, constata uns elevats índex de sinistralitat a les Illes Balears i, de forma consensuada decideixen

Más detalles

Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn. 9 d octubre de 2015

Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn. 9 d octubre de 2015 Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn 9 d octubre de 2015 XARXA EDUCATIVA La Societat és xarxa... i això afecta a totes les organitzacions M. Castells Escola, Família i Entorn Beneficis

Más detalles

REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT

REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT Exposició de motius El Consell Municipal de Medi Ambient és un òrgan consultiu i de participació de l Ajuntament de Montmeló, en el qual hi participen totes

Más detalles

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Línies generals d actuació 2011-2012 Presentació a directors/es de centres de secundària Organigrama Direcció General d ESO i Batxillerat

Más detalles

L Arxiu Audiovisual de Canal Terrassa TV

L Arxiu Audiovisual de Canal Terrassa TV L Arxiu Audiovisual de Canal Terrassa TV Arxiu Municipal de Terrassa Canal Terrassa TV Observatori d arxius i TV locals Girona, 11 de maig 2009 Antecedents del Productor 1986 Comencen les emissions de

Más detalles

Reus, 14 d abril de 2011

Reus, 14 d abril de 2011 BARCELONA I L FP: Una organització, tres entitats al servei de centres i empreses Reus, 14 d abril de 2011 La Formació Professional a Barcelona Consell de la FP: Òrgan de consulta i participació impulsat

Más detalles

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya XVAC

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya XVAC Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya XVAC QUI SOM? La Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) és una organització de segon nivell que aglutina organitzacions sense ànim de lucre que realitzen

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

COORDINACIÓ 2on CASAL DE LLEURE PER A INFANTS A LA ZONA DEL TOUDGHA, TINGHIR. ALKARIA 2016

COORDINACIÓ 2on CASAL DE LLEURE PER A INFANTS A LA ZONA DEL TOUDGHA, TINGHIR. ALKARIA 2016 Assoc. Cat. de Solidaritat i Cooperació Internacional pel Desenvolupament. G-63811939 COORDINACIÓ 2on CASAL DE LLEURE PER A INFANTS A LA ZONA DEL TOUDGHA, TINGHIR. ALKARIA 2016 Localització del projecte:

Más detalles

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible.

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Àlex Serrahima, advocat i propietari. Juan Porras, advocat i cap de serveis del CPF. Les

Más detalles

Els serveis públics i l acció comunitària

Els serveis públics i l acció comunitària Els serveis públics i l acció comunitària IGOP: Escola de Polítiques Socials i Urbanes 25 octubre 2016 Raquel Gallego (IP), Nicolás Barbieri, Ernesto Morales Índex Marc analític: ü Conceptes ü Indicadors

Más detalles

Sistema de Gestió de la Qualitat

Sistema de Gestió de la Qualitat Sistema de Gestió de la Qualitat Qualificació i avaluació de proveïdors Alumne: Rubén Martín Gallardo Tutor: Jaume Beneded Navarro Treball final de Grau Grau Enginyeria Informàtica. Curs 2012-2013-03-10

Más detalles

Els espais naturals protegits catalans generen més de llocs de treball

Els espais naturals protegits catalans generen més de llocs de treball Nota de premsa L estudi Impacte econòmic i social dels espais naturals protegits de Catalunya aporta dades per a la cohesió i el desenvolupament del territori Els espais naturals protegits catalans generen

Más detalles

Els boscos: On som i cap on anem? La propietat i la sostenibilitat forestal I Setmana Bosc i Societat

Els boscos: On som i cap on anem? La propietat i la sostenibilitat forestal I Setmana Bosc i Societat Els boscos: On som i cap on anem? La propietat i la sostenibilitat forestal Joan Rovira i Ciuró I Setmana Bosc i Societat SANT CELONI Setembre de 2015 La propietat PRIVADA i la sostenibilitat... Tenen

Más detalles

TRANSICIÓ CAP A LA SOBIRANIA ENERGÈTICA

TRANSICIÓ CAP A LA SOBIRANIA ENERGÈTICA TRANSICIÓ CAP A LA SOBIRANIA ENERGÈTICA MODEL ENERGÈTIC ACTUAL Fonts: combustible fòssil, lluny la producció del lloc de consum Abastament: producció centralitzada en poques mans, dependència Econòmic:

Más detalles

GESTIÓ MANCOMUNADA DE CLAVEGUERAM LA PROPOSTA DEL CONSORCI BESÒS TORDERA

GESTIÓ MANCOMUNADA DE CLAVEGUERAM LA PROPOSTA DEL CONSORCI BESÒS TORDERA GESTIÓ MANCOMUNADA DE CLAVEGUERAM LA PROPOSTA DEL CONSORCI BESÒS TORDERA Índex El Consorci. Fundació i composició El Sistema de Sanejament El Clavegueram La Proposta de gestió El Consorci. Fundació i composició

Más detalles

La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018

La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018 La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018 Educar per una #transicióenergètica 20 de març de 2018, Sala d actes El vagó. Diputació de Barcelona Virgínia Domingo, Ajuntament

Más detalles

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Balanç a desembre 2016 (tancament) Ministeri de Medi

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

EXPERIÈNCIA D UNA EMPRESA EN PROJECTES EUROPEUS

EXPERIÈNCIA D UNA EMPRESA EN PROJECTES EUROPEUS www.catalanadeperforacions.com Jornada Oportunitats de Programa Horitzó 2020 per a les PIMES i els serveis de la Xarxa EEN per l R+D EXPERIÈNCIA D UNA EMPRESA EN PROJECTES EUROPEUS ACCIÓ, 16 de febrer

Más detalles

Xarxa d ateneus cooperatius, projectes singulars i aracoop. Reunió Xarxa d Ateneus Cooperatius 2018

Xarxa d ateneus cooperatius, projectes singulars i aracoop. Reunió Xarxa d Ateneus Cooperatius 2018 Xarxa d ateneus cooperatius, projectes singulars i aracoop Reunió Xarxa d Ateneus Cooperatius 2018 El Departament de Treball Afers Socials i famílies, promou la xarxa d ateneus cooperatius concebuts com

Más detalles

ÀREA 6 TURISME RURAL ÀREES DE GESTIÓ

ÀREA 6 TURISME RURAL ÀREES DE GESTIÓ ÀREES DE GESTIÓ ÀREA 6 TURISME RURAL 6.1. Senders locals i àrees recreatives------------------------------------------------------------83 6.2. Actuacions a la Via Verda d Alcoi-------------------------------------------------------------89

Más detalles

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat 28-04-2014 Programa Baixem al Carrer Inici del programa: 2009 Territori: Poble Sec Agents que van intervenir: Per iniciativa del Pla Comunitari del barri A través

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015 Planificació estratègica Pla anual i memòria Terrassa abril 2015 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Inspecció Educativa Vallès Occidental Millora continua és... PLANIFICAR FER PROPOSTES

Más detalles

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants Xavier Nogués

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants Xavier Nogués PLA D ACCIÓ B+S Associació de Comerciants Xavier Nogués 1. DADES DE L ORGANITZACIÓ Nom: Associació de Comerciants Xavier Nogués Breu descripció: Associacio que agrupa 30 comerços i restauradors associats

Más detalles

INDICADORS DE SOSTENIBILITAT AL SECTOR HOTELER

INDICADORS DE SOSTENIBILITAT AL SECTOR HOTELER INDICADORS DE SOSTENIBILITAT AL SECTOR HOTELER Aplicació online www.indicadorsambientals.com als establiments de la Xarxa d Hotels Sostenibles de Balears 1 INTRODUCCIÓ: TURISME SOSTENIBLE Definició de

Más detalles

elprojecte Viles Florides promou la flor i planta com a patrimoni Catalunya i posa en valor polítiques sostenibles

elprojecte Viles Florides promou la flor i planta com a patrimoni Catalunya i posa en valor polítiques sostenibles elprojecte Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d Horticultura Ornamental de Catalunya(CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la

Más detalles

PRESENTACIÓ dels PROJECTES PARTICIPATIUS

PRESENTACIÓ dels PROJECTES PARTICIPATIUS TRET DE SORTIDA PRESENTACIÓ dels PROJECTES PARTICIPATIUS als VEÏNS i VEÏNES d AVINYÓ Avinyó - Març de 2017 Els PROJECTES PARTICIPATIUS QUÈ SÓN? Mecanisme de participació ciutadana mitjançant el qual els

Más detalles

Raval Territori Socialment Responsable (TSR)

Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Dades històriques rellevants de El Raval 1960: 105.000 hab. 1996: 35.000 hab. Anys 80: prostitució, droga, marginalitat... 1981-1996: Fugida de 70.000 hab Finals

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

Pla de Promoció (PPR-EEBE)

Pla de Promoció (PPR-EEBE) SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT ESCOLA D ENGINYERIA DE BARCELONA EST (EEBE) Pla de Promoció (PPR-EEBE) (2017-2020) Gestió Documental i control de canvis Versió Referència de la modificació Elaborat

Más detalles

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G PROJECTE DE DIFUSIÓ temyque@gmail.com ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G66346305 1 ÍNDEX PRESENTACIÓ Pág. 3 A QUÉ ES DEDICA TEMYQUE Pág. 4 QÉ ES LA ESCLEROSI MÚLTIPLE OBJECTIUS DE LA DIFUSIÓ EINES PER LA DIFUSIÓ

Más detalles

DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI

DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI Resultats i oportunitats de futur Abril de 2017 PALLARS JUSSÀ Superfície: 1.343,1

Más detalles

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT COMISSIÓ EUROPEA. 2007-2013 pap@xtec.cat sllengua@xtec.cat PRESSUPOST 13620 MILIONS PER ALS SET ANYS OBJECTIUS (2) Comenius: 1/20 alumnes 2007-2013 Erasmus: 3.000.000

Más detalles

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal...

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal... Proves d accés a la universitat Geografia Sèrie 1 Opció d examen (Marqueu el quadre de l opció triada) OPCIÓ A OPCIÓ B Qualificació 1 2 Exercici 1 3 4 1 2 Exercici 2 3 4 Suma de notes parcials Convocatòria

Más detalles

AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018

AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018 AJUNTAMENT DE GIRONA PRESSUPOSTOS PARTICIPATS DELS BARRIS 2018 Servei Responsable: Participació Altres serveis que hi col laboren: --- --------------------------------------------------------------- NOM

Más detalles

PLA D ACCIÓ B+S. Gremi de Garatges

PLA D ACCIÓ B+S. Gremi de Garatges PLA D ACCIÓ B+S Gremi de Garatges 0 1. Dades de l organització Nom: GREMI DE GARATGES DE BARCELONA I PROVINCIA Breu descripció: Dades de contacte: Defensa i assessorament dels interessos propis del gremi

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

polígon industrial el pla

polígon industrial el pla polígon industrial el pla Sant Feliu de Llobregat, Octubre de 2008 1 PRIMERES VALORACIONS Des del passat mes de febrer dintre del projecte Gesmopoli es va obrir una nova fase amb la introducció de la figura

Más detalles

LES ESCOLES MAGNET. UNA APOSTA PER L EXCEL LÈNCIA I L EQUITAT

LES ESCOLES MAGNET. UNA APOSTA PER L EXCEL LÈNCIA I L EQUITAT LES ESCOLES MAGNET. UNA APOSTA PER L EXCEL LÈNCIA I L EQUITAT Aina Tarabini Grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) http://grupsderecerca.uab.cat/geps/ Universitat Autònoma

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ UNITAT 8 LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT La direcció de la producció La funció de producció és la funció transformadora o fabricadora de béns, serveis o productes dins de

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT

PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT PROJECTE MICROTIC Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a PIMES Comunitat Energia RIS3CAT - Índex Continguts 1. Objectius i abast del projecte 2. Consorci 3. Paquets de treball 4. WP2:

Más detalles

PAC Aspectes pràctics

PAC Aspectes pràctics PAC 2015 2020. Aspectes pràctics Aspectes a considerar 2014, alertes INGRESSOS AGRARIS, atenció: Persones beneficiaries de la PAC jubilades, sense ingressos agraris... Empreses excloses del cobrament:

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME

Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública 2 Estratègies a l entorn de la Contractació Pública Foment de la contractació

Más detalles

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària.

Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Estudi d avaluació en tres contextos d aprenentatge de l anglès: Kids&Us, Educació Primària i Secundària. Dra. Elsa Tragant Mestres, Professora Titular de Universitat Universitat de Barcelona Barcelona,

Más detalles

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012 PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA DEL PROCÉS PARTICIPATIU 2012 QUÈ SÓN LES RESERVES DE LA? Son àrees representatives dels territoris i els ecosistemes de la Terra, d'ambients terrestres, costers

Más detalles

Pla d Acció de Mandat de Montmeló. Continguts a comunicar

Pla d Acció de Mandat de Montmeló. Continguts a comunicar Pla d Acció de Mandat de Montmeló. Continguts a comunicar 1. El Pla d Acció de Mandat (PAM) 2016-2019 1.1. Què és el PAM? El Pla d'acció de Mandat (PAM) és un document que s elabora a l inici de cada mandat

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL 14 CENTRES EDUCATIUS: 4504 alumnes (0-18 anys) matrícula viva 3 Escoles bressol municipals 5 CEIP 2 IES ( Secundària- Batxillerat Cicles formatius) 4 Centres concertats

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 Què som? L Institut Municipal de Parcs i Jardins és un organisme autònom de caràcter comercial i de serveis. Depèn de la 3a

Más detalles

LA UNIÓ EUROPEA I ELS FONS FEDER

LA UNIÓ EUROPEA I ELS FONS FEDER LA UNIÓ EUROPEA I ELS FONS FEDER - El motiu original per la fundació de la Comunitat Econòmica Europea, més tard Unió Europea, va ser el desig de reconstruir Europa després dels tràgics esdeveniments de

Más detalles

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Maite Carol Juny 2014 LA GESTIÓ ECONÒMICA DEL SERVEIS EDUCATIUS LOCALS: UNA NECESSITAT PER A GARANTIR UN SERVEI DE QUALITAT

Más detalles

MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA.

MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA. MUNTANYES i ZONES OROGRÀFIQUES D INTERÈS PAISATGÍSTIC DE SON SERVERA. S inclouen a continuació al present catàleg, una fitxa de cada una de les muntanyes o indrets orogràfics amb més interès paisatgístic.

Más detalles

INFORME DE GESTIÓ Principals activitats realitzades Desembre 2010

INFORME DE GESTIÓ Principals activitats realitzades Desembre 2010 INFORME DE GESTIÓ Principals activitats realitzades Desembre 2010 1.- Qüestions estratègiques i de relació Reunions amb la FEEC (escalada) Conveni pendent. Col laboració amb el Zoo de Barcelona vers aclimatació

Más detalles

La mel com a Producte Forestal No Fuster

La mel com a Producte Forestal No Fuster La mel com a Producte Forestal No Fuster Pau Vericat Grau Área de Gestió Forestal Sostenible pau.vericat@ctfc.cat Eva Moré Palos Grup de plantes aromàtiques i medicinals Àrea de Productes Forestals no

Más detalles

Viabilitat tècnica i econòmica de projectes de biomassa amb Empreses de Serveis Energètics.

Viabilitat tècnica i econòmica de projectes de biomassa amb Empreses de Serveis Energètics. Viabilitat tècnica i econòmica de projectes de biomassa amb Empreses de Serveis Energètics. Núria Palmada 16 de setembre de 2013 POTENCIAL D INVERSIÓ EN BIOMASSA A LES COMARQUES GIRONINES AL SECTOR PÚBLIC

Más detalles

Servei d observació i vigilància aèria de les aigües litorals i les platges

Servei d observació i vigilància aèria de les aigües litorals i les platges Servei d observació i vigilància aèria de les aigües litorals i les platges Temporada d estiu de 2011 ÍNDEX Pàgina 1. Presentació...1 2. Programació i objectius del Servei de vigilància aèria...1 3. Publicació

Más detalles