PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA"

Transcripción

1 PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA / PACTE LOCAL PER A L'OCUPACIÓ A BARCELONA PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA

2 PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA

3 PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA

4 [4] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA UN REFERENTE DE CONCERTACIÓN PARA EL EMPLEO Y EL DESARROLLO LOCAL El Ayuntamiento de Barcelona, los sindicatos CC.OO. y UGT, y las organizaciones empresariales Confederación Empresarial de Barcelona (FTN) y PIMEC-SEFES firmaron el día 10 de Diciembre de el Pacto Local para el Empleo de Barcelona , comprometiéndose a trabajar por una serie de objetivos en favor del empleo de calidad en la ciudad. Se trata del tercer Pacto Local para el Empleo de Barcelona, después de los firmados en Noviembre de y en Marzo de y que se enmarcan en una amplia trayectoria del Ayuntamiento de concertación para el desarrollo de la actividad económica y el empleo. Así mismo, el Ayuntamiento también comparte con los agentes sociales y económicos otros ámbitos de participación y propuesta como el Consejo Económico y Social, el Consejo de la Formación Profesional y Ocupacional, el Plan Estratégico Metropolitano o el Pacto Industrial de la Región Metropolitana de Barcelona. El acuerdo de Barcelona ha sido el primer Pacto Local para el Empleo que se firmó en Cataluña en el período UNA APLICACIÓN DE LAS RECOMENDACIONES DE LA ESTRATEGIA EUROPEA PARA EL EMPLEO El Pacto Local para el Empleo materializa la recomendación europea planteada en la Estrategia Europea para el Empleo, que expresa que la concertación a nivel local entre administraciones y agentes económicos y sociales constituye un valor añadido que favorece la adecuación y la efectividad de las políticas de empleo, en relación a las especificidades del territorio. Esta recomendación ha sido asumida por la Federación de Municipios de Cataluña que ha impulsado el establecimiento de este tipo de acuerdos. Así mismo la Generalitat de Catalunya ha reconocido el valor de los Pactos Territoriales como instrumento estratégico del nuevo Servicio para el Empleo de Cataluña.

5 [5] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA UN REFERENT DE CONCERTACIÓ PER A L OCUPACIÓ I EL DESENVOLUPAMENT LOCAL L Ajuntament de Barcelona, els sindicats CC.OO. i UGT, i les organitzacions empresarials Confederació Empresarial de Barcelona (FTN) i PIMEC- SEFES van signar el dia 10 de desembre del 2003 el Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona , comprometent-se a treballar per una sèrie d objectius a favor de l ocupació de qualitat a la ciutat. Es tracta del tercer Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona, després dels signats el novembre de 1997 i el març de 2001 i que s emmarquen en una àmplia trajectòria de l Ajuntament de concertació per al desenvolupament de l activitat econòmica i l ocupació. Així, l Ajuntament també comparteix amb els agents socials i econòmics altres àmbits de participació i proposta com el Consell Econòmic i Social, el Consell de la Formació Professional i Ocupacional, el Pla Estratègic Metropolità o el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona. L acord de Barcelona va ser el primer Pacte Local per a l Ocupació que es va signar a Catalunya en el període UNA APLICACIÓ DE LES RECOMANACIONS DE L ESTRATÈGIA EUROPEA PER A L OCUPACIÓ El Pacte Local per a l Ocupació materialitza la recomanació europea plantejada en l Estratègia Europea per a l Ocupació que expressa que la concertació a nivell local entre administracions i agents econòmics i socials constitueix un valor afegit que afavoreix l adequació i l efectivitat de les polítiques d ocupació en relació a les especificitats del territori. Aquesta recomanació ha estat assumida per la Federació de Municipis de Catalunya que ha impulsat l establiment d aquest tipus d acords. Així mateix la Generalitat de Catalunya ha reconegut el valor dels Pactes Territorials com a instrument estratègic del nou Servei per a l Ocupació de Catalunya.

6 [6] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA EN RESPUESTA A LOS NUEVOS RETOS DE BARCELONA Y DE SUS CIUDADANOS Y CIUDADANAS La economía de Barcelona está en el tránsito de la sociedad industrial a la sociedad de la información lo cual implica cambios en los sectores económicos y en los perfiles profesionales: nuevos retos y nuevas oportunidades. La ciudad se ha implicado en un amplio proceso de transformación urbana para acompañar este tránsito en las mejores condiciones. De este modo Barcelona ha avanzado en materia de empleo consiguiendo los niveles promedio europeos en tasa de empleo general y tasa de empleo femenina. A pesar de ello se mantiene un colectivo de desempleados importante con riesgo de llegar a ser estructural, con una incidencia importante en las mujeres y en personas de mayor edad. Muchas personas también, especialmente jóvenes, sufren una inestabilidad excesiva en el empleo. Barcelona inicia esta concertación en un proceso de profunda transformación urbana con grandes proyectos como el área de Levante vinculadas al Fórum Universal de las Culturas, el desarrollo del distrito 22@BCN, grandes infraestructuras de comunicaciones como la ampliación del puerto, la del aeropuerto o el tren de gran velocidad y otros proyectos importantes como la ampliación de la Fira y nuevas zonas de actividad económica como el Parc Logístic o el eje de la Gran Via. La ciudad también experimenta importantes transformaciones sociales y ciudadanas como la ampliación de los flujos migratorios, la creciente presencia de mujeres en los ámbitos laborales, empresariales y ciudadanos, la creciente preocupación sobre la conciliación de la vida laboral y personal o la mayor presencia de personas mayores en el conjunto de la sociedad, con nuevas demandas de servicios que no siempre encuentran respuestas adecuadas. Se constata también como la realidad económica y social de la ciudad ha llegado a ser plenamente metropolitana como lo ha puesto de manifiesto en primer Plan Estratégico Metropolitano y como esta dimensión metropolitana tiene una especial incidencia en aspectos como la vivienda o la red de transporte público. Los escenarios internacionales también están cambiando y muy especialmente, el Pacto Local se plantea en un momento en que la ampliación de la Unión Europea a nuevos países del centro y este de Europa abre nuevos retos a nuestras empresas y trabajadores y obliga a desarrollar nuevos factores de competitividad.

7 [7] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA EN RESPOSTA ALS NOUS REPTES DE BARCELONA I DELS SEUS CIUTADANS I CIUTADANES L economia de Barcelona està en el trànsit de la societat industrial a la societat de la informació el que implica canvis en els sectors econòmics i en els perfils professionals: nous reptes i noves oportunitats. La ciutat s ha implicat en un ampli procés de transformació urbana per acompanyar aquest trànsit en les millors condicions. Així Barcelona ha avançat en matèria d ocupació assolint els nivells promig europeus en taxa d ocupació general i taxa d ocupació femenina. Malgrat això es manté un col lectiu d aturats important amb risc d esdevenir estructural, amb una incidència important en les dones i en persones de més edat. Moltes persones també, especialment joves, pateixen una excessiva inestabilitat en l ocupació. Barcelona enceta aquesta concertació en un procés de profunda transformació urbana amb grans projectes com l àrea de Llevant vinculades al Fòrum Universal de les Cultures, el desenvolupament del districte 22@BCN, grans infrastructures de comunicacions com l ampliació del port, la de l aeroport o el tren de gran velocitat o altres projectes importants com l ampliació de la Fira i noves zones d activitat econòmica com el Parc Logístic o l eix de la Gran Via. La ciutat també experimenta importants transformacions socials i ciutadanes com l ampliació dels fluxos migratoris, la creixent presència de dones en els àmbits laborals, empresarials i ciutadans, la creixent preocupació sobre la conciliació de la vida laboral i personal o la major presència de gent gran en el conjunt de la societat, amb noves demandes de serveis que no sempre troben respostes adequades. Es constata també com la realitat econòmica i social de la ciutat ha esdevingut plenament metropolitana com ho ha posat de relleu en primer Pla Estratègic Metropolità i com aquesta dimensió metropolitana té una especial incidència en aspectes com l habitatge o la xarxa de transport públic. Els escenaris internacionals també estan canviant i molt especialment, el Pacte Local es planteja en un moment en què l ampliació de la Unió Europea a nous països del centre i est d Europa obre nous reptes a les nostres empreses i treballadors i obliga a desenvolupar nous factors de competitivitat.

8 [8] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA UN COMPROMISO PARA AVANZAR HACIA LA PLENO EMPLEO, LA CALIDAD Y PRODUCTIVIDAD EN EL TRABAJO Y LA COHESIÓN SOCIAL En esta nueva etapa, el Pacto Local para el Empleo de Barcelona integra plenamente las directrices de empleo planteadas por la nueva Estrategia Europea para el Empleo, que ha sido reformulada por la Unión Europea a principios del En este sentido, mediante el Pacto Local, Ayuntamiento, sindicatos y organizaciones empresariales se comprometen con los tres objetivos globales que recoge la nueva Estrategia Europea para el Empleo, y que son:.avanzar hacia el pleno empleo, incrementando las tasas de empleo de acuerdo con los objetivos de las Cumbres de Lisboa y Estocolmo.Avanzar en la calidad y productividad del trabajo.avanzar en la cohesión y en un mercado de trabajo inclusivo En base a estos objetivos europeos el Pacto Local para el Empleo de Barcelona establece un objetivo general, 9 objetivos específicos y 34 medidas para alcanzarlos. UN OBJETIVO: SITUAR BARCELONA ENTRE LAS CIUDADES MÁS AVANZADAS EN BIENESTAR Y CALIDAD DE VIDA El objetivo general del Pacto Local para el Empleo es situar a Barcelona entre las ciudades más avanzadas en bienestar y calidad de vida de Europa, apostando por un crecimiento económico que incorpore más valor añadido e innovación y que genere más y mejores oportunidades para todo el mundo y más empleo de calidad. En consonancia con los objetivos europeos de las Cumbres de Lisboa y Estocolmo y con el propio Pacto Local del período anterior ( ), se mantiene el objetivo de avanzar hacia una tasa de empleo global del 70% el 2.010, una tasa del 60% para mujeres y una tasa del 50% para trabajadores de más de 55 años. Los objetivos específicos que se acuerdan para alcanzar este objetivo general son: 1. Conseguir el pleno empleo en Barcelona en el sentido establecido por la nueva Estrategia Europea para el Empleo.

9 [9] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA UN COMPROMÍS PER AVANÇAR CAP A LA PLENA OCUPACIÓ, LA QUALITAT I PRODUCTIVITAT EN EL TREBALL I LA COHESIÓ SOCIAL En aquesta nova etapa, el Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona integra plenament les directrius d ocupació plantejades per la nova Estratègia Europea per a l Ocupació que ha estat reformulada per la Unió Europea a principis del En aquest sentit, mitjançant el Pacte Local, Ajuntament, sindicats i organitzacions empresarials es comprometen amb els tres objectius globals que recull la nova Estratègia Europea per a l Ocupació, i que són:.avançar cap a la plena ocupació, incrementant les taxes d ocupació d acord amb els objectius de les Cimeres de Lisboa i Estocolm.Avançar en la qualitat i productivitat del treball.avançar en la cohesió i en un mercat de treball inclusiu En base a aquests objectius europeus el Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona estableix un objectiu general, 9 objectius específics i 34 mesures per assolir-los. UN OBJECTIU: SITUAR BARCELONA ENTRE LES CIUTATS MÉS AVANÇADES EN BENESTAR I QUALITAT DE VIDA L objectiu general del Pacte Local per a l Ocupació és situar Barcelona entre les ciutats més avançades en benestar i qualitat de vida d Europa, apostant per un creixement econòmic que incorpori més valor afegit i innovació i que generi més i millors oportunitats per a tothom i més ocupació de qualitat. En consonància amb els objectius europeus de les Cimeres de Lisboa i Estocolm i amb el propi Pacte Local del període anterior ( ), es manté l objectiu d avançar cap a una taxa d ocupació global del 70% el 2010, una taxa del 60% per a les dones i una taxa del 50% per als treballadors de més de 55 anys. Els objectius específics que s acorden per assolir aquest objectiu general són 1. Aconseguir la plena ocupació a Barcelona en el sentit establert per la nova Estratègia Europea per a l Ocupació.

10 [10] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA Mejorar la calidad y la productividad en el trabajo incorporando los parámetros de la economía del conocimiento, promoviendo los sectores emergentes y los nuevos perfiles profesionales. 3. Avanzar en la cohesión social mediante un mercado de trabajo más inclusivo. 4. Mejorar la seguridad y la salud laboral de los trabajadores y trabajadoras. 5. Favorecer la incorporación de la sociedad de la información en los ámbitos profesionales y empresariales. 7. Desarrollar modelos y prácticas que favorezcan la conciliación de la vida laboral y familiar. 8. Avanzar hacia una mejor gobernanza de las políticas de empleo y desarrollo local en Barcelona. 9. Hacer que el Pacto Local permita a la administración local y al conjunto de los agentes económicos y sociales de la ciudad, una participación en la determinación de las necesidades y en la planificación de las acciones en políticas de empleo en la ciudad. 6. Crear un entorno que favorezca la innovación y la creación de empresas.

11 [11] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA Millorar la qualitat i la productivitat en el treball incorporant els paràmetres de l economia del coneixement, promovent els sectors emergents i els nous perfils professionals. 3. Avançar en la cohesió social mitjançant un mercat de treball més inclusiu. 4. Millorar la seguretat i la salut laboral dels treballadors i treballadores. 5. Afavorir la incorporació de la societat de la informació en els àmbits professionals i empresarials. 7. Desenvolupar models i pràctiques que afavoreixin la conciliació de la vida laboral i familiar. 8. Avançar cap a una millor governança de les polítiques d ocupació i desenvolupament local a Barcelona. 9. Fer que el Pacte Local permeti a l administració local i al conjunt dels agents econòmics i socials de la ciutat una participació en la determinació de les necessitats i en la planificació de les accions en polítiques d ocupació a la ciutat. 6. Crear un entorn que afavoreixi la innovació i la creació d empreses.

12 PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA (Texto íntegro del Pacto firmado el 10 de Diciembre de 2.003)

13 PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA (Text íntegre del Pacte signat el 10 de Desembre de 2003)

14 [14] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA Un Nuevo Contexto Para el Pacto Local La mejora de la calidad de vida se ha convertido en uno de los principales objetivos de las ciudades europeas. La calidad de vida es un aspecto multidimensional que implica aspectos como la calidad del entorno urbano, los servicios, la convivencia y también muy especialmente más empleo, de más calidad, con menos riesgos y adaptado a los parámetros de la sociedad del conocimiento. La economía de Barcelona está en el tránsito de la sociedad industrial a la sociedad de la información lo cual implica cambios en los sectores económicos y en los perfiles profesionales: nuevos retos y nuevas oportunidades. La ciudad se ha implicado en un amplio proceso de transformación urbana para acompañar este tránsito en las mejores condiciones. De este modo Barcelona ha avanzado en materia de empleo consiguiendo los niveles promedio europeos en tasa de empleo general y tasa de empleo femenina. A pesar de ello se mantiene un colectivo de desempleados importante con riesgo de llegar a ser estructural, con una incidencia importante en las mujeres y en personas de más edad. Muchas personas también, especialmente jóvenes, sufren una inestabilidad excesiva en el empleo. En este sentido el empleo sigue siendo un objetivo imprescindible para afrontar el futuro y, también en este sentido, tanto el Ayuntamiento de Barcelona como las organizaciones empresariales y sindicales más representativas del territorio consideran necesario seguir avanzando para alcanzar las tasas de empleo de las ciudades líderes de Europa en bienestar y calidad de vida, reduciendo desigualdades entre personas y colectivos y ampliando las oportunidades para todo el mundo. El Pacto Local para el Empleo de Barcelona del período ha supuesto una experiencia positiva que ha permitido incorporar aprendizajes, hacer propuestas en común y hacer avances en mate-

15 [15] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA Un nou Context per al Pacte Local La millora de la qualitat de vida ha esdevingut un dels principals objectius de les ciutats europees. La qualitat de vida és un aspecte multidimensional que implica aspectes com la qualitat de l entorn urbà, els serveis, la convivència i també molt especialment més ocupació, de més qualitat, amb menys riscos i adaptada als paràmetres de la societat del coneixement. L economia de Barcelona està en el trànsit de la societat industrial a la societat de la informació el que implica canvis en els sectors econòmics, en els perfils professionals, nous reptes i noves oportunitats. La ciutat s ha implicat en un ampli procés de transformació urbana per acompanyar aquest trànsit en les millors condicions. Així Barcelona ha avançar en matèria d ocupació assolint els nivells promig europeus en taxa d ocupació i taxa d ocupació femenina. Malgrat això es manté un col lectiu d aturats important amb risc d esdevenir estructural, amb una incidència important en les dones i en persones de més edat. Moltes persones també, especialment joves, pateixen una excessiva inestabilitat en l ocupació. En aquest sentit l ocupació segueix sent un objectiu imprescindible per afrontar el futur i, també en aquest sentit, tant l Ajuntament de Barcelona com les organitzacions empresarials i sindicals més representatives del territori consideren necessari seguir avançant per assolir les taxes d ocupació de ciutats capdavanteres d Europa en benestar i qualitat de vida, reduint desigualtats entre persones i col lectius i ampliant les oportunitats per a tothom. El Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona del període ha suposat una experiència positiva que ha permès incorporar aprenentatges, fer propostes en comú i fer avanços

16 [16] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA ria de empleo. Esto nos anima a renovar la experiencia aprendiendo de las lecciones del período anterior y planteando nuevos retos y objetivos. En este nuevo período hay algunos elementos de contexto que hace falta incorporar, entre otros:.la ampliación de la UE a nuevos países del centro y este de Europa abre nuevos retos a nuestras empresas y trabajadores y obligará a plantear nuevos factores de competitividad..el entorno legislativo e institucional para las políticas de empleo atraviesa un proceso de profunda transformación que implicará cambios importantes en las políticas y los recursos disponibles. La reforma de los fondos estructurales a partir del abre también nuevos interrogantes..las transformaciones sociales y la incorporación de las mujeres al empleo exigen un nuevo énfasis en la conciliación de la vida familiar y profesional, lo cual implica formular nuevas propuestas sobre el tiempo en la ciudad..en el contexto de transformación institucional mencionado anteriormente cabe destacar de manera más específica la progresiva expansión del SOC (Servicio para el Empleo de Cataluña) que abre un nuevo escenario en los servicios para el empleo en la ciudad..el Plan Estratégico Metropolitano aprobado por todas las entidades firmantes enmarca un conjunto de escenarios y objetivos estratégicos que el Pacto Local hace suyos. Muy especialmente se incorpora la recomendación de añadir una perspectiva metropolitana a la concertación en el territorio y un énfasis en la innovación. El Pacto Local para el Empleo de Barcelona se enmarca en un amplio abanico de instrumentos y espacios de participación y concertación con los agentes sociales y empresariales: Plan Estratégico Metropolitano, Consejo Económico y Social, Consejo de la Formación Profesional, Consejo de Ciudad y otros consejos regulados por el nuevo Reglamento de Participación Ciudadana, Plataforma Sindical Prioritaria,... Asimismo, Barcelona Activa cuenta con convenios bilaterales con organizaciones sindicales y empresariales para temas concretos.

17 [17] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA en matèria d ocupació. Això ens anima a renovar l experiència aprenent de les lliçons del període anterior i plantejant nous reptes i objectius. En aquest nou període hi ha alguns elements de context que cal incorporar, entre altres:.l ampliació de la UE a nous països del centre i est d Europa obre nous reptes a les nostres empreses i treballadors i obligarà a plantejar nous factors de competitivitat..l entorn legislatiu i institucional per a les polítiques d ocupació travessa un procés de profunda transformació que implicarà canvis importants en les polítiques i els recursos disponibles. La reforma dels fons estructurals a partir del 2006 obre també nous interrogants..les transformacions socials i la incorporació de les dones a l ocupació exigeix un nou èmfasi en la conciliació de la vida familiar i professional, el que implica formular noves propostes sobre el temps a la ciutat..en el context de transformació institucional esmentat abans cal destacar de manera més específica el progressiu desplegament del SOC que obre un nou escenari en els serveis per a l ocupació a la ciutat..el Pla Estratègic Metropolità aprovat per totes les entitats signants emmarca un conjunt d escenaris i objectius estratègics que el Pacte Local fa seus. Molt especialment s incorpora la recomanació d afegir una perspectiva metropolitana a la concertació en el territori i un èmfasi en la innovació. El Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona s emmarca en un ampli ventall d instruments i espais de participació i concertació amb els agents socials i empresarials: Pla Estratègic Metropolità, Consell Econòmic i Social, Consell de la Formació Professional, Consell de Ciutat i altres consell regulats pel nou Reglament de Participació Ciutadana, Plataforma Sindical Prioritària,... Així mateix Barcelona Activa compta amb convenis bilaterals amb organitzacions sindicals i empresarials per temes concrets.

18 [18] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA El referente de la Nueva Estrategia Europea para el Empleo Europa ha reformulado la Estrategia Europea para el Empleo 1, haciendo balance de los cinco años de su aplicación y confirmándose en los retos de ampliar las tasas de empleo y actividad de la población, reducir las diferencias entre géneros, avanzar hacia una sociedad más basada en el conocimiento y buscar el necesario equilibrio entre flexibilidad y seguridad. Asimismo, Europa se ratifica en el llamamiento hecho en la Cumbre de Luxemburgo de en el sentido de apelar a la movilización de todos los actores a nivel nacional, regional y local y los agentes sociales para avanzar en los objetivos de empleo. Los tres objetivos globales que recoge a nueva estrategia europea para el empleo son:.pleno empleo. Es decir, incrementar les tasas de empleo de acuerdo con los objetivos de Lisboa y Estocolmo: Tasa global de empleo del 67% en el y el 70% en el Tasa de empleo femenina del 57% el en y el 60% en el Tasa de empleo trabajadores mayores (55-64 años) del 50% en el Calidad y productividad del trabajo. El avance hacia puestos de trabajo de más calidad está estrechamente relacionado con la economía del conocimiento. Asimismo la calidad del empleo está fuertemente relacionada con la productividad.cohesión y un mercado de trabajo inclusivo. La reducción del desempleo y de las desigualdades en el acceso al mercado laboral tienen a menudo mucho que ver con el acceso a las oportunidades, a la formación necesaria o a las nuevas tecnologías. Estos no son problemas que afecten solamente a los desempleados sino también a las personas inactivas. La nueva Estrategia Europea para el Empleo añade la idea de articular medios para la mejora de la gobernanza de las políticas de empleo para hacerlas más efectivas, transparentes e implicar el máximo de agentes. En este sentido se solicita explícitamente un «mayor desarrollo de la dimensión territorial de la Estrategia Europea para el Empleo tanto a nivel regional como local». 1.- Ver la Comunicación: «El futuro de la Estrategia Europea del Empleo (EEE). Una estrategia para el pleno empleo y mejores puestos de trabajo para todos» COM(2003) 6 final

19 [19] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA El referent de la Nova Estratègia Europea per a L Ocupació Europa ha reformulat l Estratègia Europea per a l Ocupació 1, fent balanç dels cinc anys de la seva aplicació i refermant-se en els reptes d ampliar les taxes d ocupació i activitat de la població, reduir les diferències entre gèneres, avançar cap a una societat més basada en el coneixement i buscar el necessari equilibri entre flexibilitat i seguretat. Així mateix, Europa es ratifica en la crida feta en la Cimera de Luxemburg del 1997 en el sentit d apel lar a la mobilització de tots els actors a nivell nacional, regional i local i els agents socials per avançar en els objectius d ocupació. Els tres objectius globals que recull a nova estratègia europea per a l ocupació són:.plena ocupació. És a dir, incrementar les taxes d ocupació d acord amb els objectius de Lisboa i Estocolm: Taxa global d ocupació del 67% el 2005 i el 70% el 2010 Taxa d ocupació femenina del 57% el 2005 i el 60% el 2010 Taxa d ocupació treballadors grans (55-64 anys) del 50% el 2010.Qualitat i productivitat del treball. L avanç cap a llocs de treball de més qualitat està estretament relacionada amb l economia del coneixement. Així mateix la qualitat de l ocupació està fortament relacionada amb la productivitat.cohesió i un mercat de treball inclusiu. La reducció de la desocupació i de les desigualtats en l accés al mercat de treball tenen sovint molt a veure amb l accés a les oportunitats, a la formació necessària o a les noves tecnologies. Aquests no són problemes que afectin només als desocupats sinó també als inactius. La nova Estratègia Europea per a l Ocupació afegeix la idea d articular mitjans per millorar de governança de les polítiques d ocupació per fer-les més efectives, transparents i implicar el màxim d agents. En aquest sentit es demana explícitament un «major desenvolupament de la dimensió territorial de l Estratègia Europea per a l Ocupació a nivell tant regional com local». 1.- Veure la Comunicació: «El futuro de la Estrategia Europea del Empleo (EEE). Una estrategia para el pleno empleo y mejores puestos de trabajo para todos» COM(2003) 6 final

20 [20] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA Objetivo General El objetivo general del Pacto Local para el Empleo es situar Barcelona entre las ciudades más avanzadas en bienestar y calidad de vida de Europa, apostando por un crecimiento económico que incorpore más valor añadido e innovación y que genere más y mejores oportunidades para todo el mundo y más empleo de calidad. En consonancia con los objetivos europeos de Lisboa y Estocolmo y con el propio Pacto Local del período anterior, se mantiene el objetivo de avanzar hacia una tasa de empleo global del 70% el en 2.010, una tasa del 60% para las mujeres y una tasa del 50% para trabajadores de más de 55 años. Objetivos Específicos 1. Conseguir el pleno empleo en Barcelona en el sentido establecido por la nueva Estrategia Europea para el Empleo. 2. Mejorar la calidad y la productividad en el trabajo incorporando los parámetros de la economía del conocimiento, promoviendo los sectores emergentes y los nuevos perfiles profesionales. 3. Avanzar en la cohesión social mediante un mercado de trabajo más inclusivo. 4. Mejorar la seguridad y la salud laboral de los trabajadores y trabajadoras. 5. Favorecer la incorporación de la sociedad de la información en los ámbitos profesionales y empresariales. 6. Crear un entorno que favorezca la innovación y la creación de empresas. 7. Desarrollar modelos y prácticas que favorezcan la conciliación de la vida laboral y familiar. 8. Avanzar hacia una mejor gobernanza de las políticas de empleo y desarrollo local en Barcelona. 9. Hacer que el Pacto Local permita a la administración local y al conjunto de agentes económicos y sociales de la ciudad una participación en la determinación de las necesidades y en la planificación de las acciones en políticas de empleo en la ciudad.

21 [21] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA Objectiu General L objectiu general del Pacte Local per a l Ocupació és situar Barcelona entre les ciutats més avançades en benestar i qualitat de vida d Europa, apostant per un creixement econòmic que incorpori més valor afegit i innovació i que generi més i millors oportunitats per a tothom i més ocupació de qualitat. En consonància amb els objectius europeus de Lisboa i Estocolm i amb el propi Pacte Local del període anterior, es manté l objectiu d avançar cap a una taxa d ocupació global del 70% el 2010, una taxa del 60% per a les dones i una taxa del 50% per als treballadors de més de 55 anys. Objectius Específics 1. Aconseguir la plena ocupació a Barcelona en el sentit establert per la nova Estratègia Europea per a l Ocupació. 2. Millorar la qualitat i la productivitat en el treball incorporant els paràmetres de l economia del coneixement, promovent els sectors emergents i els nous perfils professionals. 3. Avançar en la cohesió social mitjançant un mercat de treball més inclusiu. 4. Millorar la seguretat i la salut laboral dels treballadors i treballadores. 5. Afavorir la incorporació de la societat de la informació en els àmbits professionals i empresarials. 6. Crear un entorn que afavoreixi la innovació i la creació d empreses. 7. Desenvolupar models i pràctiques que afavoreixin la conciliació de la vida laboral i familiar. 8. Avançar cap a una millor governança de les polítiques d ocupació i desenvolupament local a Barcelona. 9. Fer que el Pacte Local permeti a l administració local i al conjunt dels agents econòmics i socials de la ciutat una participació en la determinació de les necessitats i en la planificació de les accions en polítiques d ocupació a la ciutat.

22 [22] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA Medidas 1. Hacer de la transformación de la ciudad el motor generador de nuevas oportunidades para personas y empresas, haciéndolas más accesibles a aquellas personas con más dificultades para incorporarse al mercado laboral: mujeres, mayores de 40 años, jóvenes, desempleados de larga duración, personas con cargas familiares, personas con disminuciones, minorías e inmigrantes. 2. Impulsar la competitividad empresarial, apostando por las actividades que incorporen más valor añadido y avanzando en fórmulas que mejoren la calidad del empleo. 3. Impulsar un mercado laboral más eficiente, apostando por la cohesión social, en la perspectiva de favorecer una mayor capacidad de incorporación de los jóvenes y de los colectivos con especiales dificultades que existen en la ciudad. 4. Hacer realidad la paridad de participación equitativa de mujeres en los programas para el empleo y la creación de empresas. 5. Apostar de manera decidida por los programas que integren formación y experiencia laboral para promover el empleo de personas en situación de desempleo. 6. Reconocer el valor y la contribución de la economía social y el tercer sector por su capacidad de ofrecer servicios de proximidad y por su incidencia en la inserción laboral de colectivos desfavorecidos. 7. Hacer un seguimiento del avance en la aplicación de clausulas sociales en la contratación pública, aprobadas por el Pleno del Ayuntamiento el 22 de Marzo de 2.002, así como las aprobadas por el Parlament de Catalunya en las Leyes 27/2002 que regula las empresas de inserción laboral y 31/2002 de Medidas Fiscales y Administrativas. Las entidades del Pacto Local asesorarán a la Comisión para la inclusión de las cláusulas sociales en la contratación municipal. 8. Trabajar juntos para disponer en la ciudad de un centro de recursos para la igualdad de oportunidades. Explorar fórmulas como el «cheque servicios» u otros, que puedan ser idóneas para generar empleo. 9. Desarrollar programas para abrir nuevas vías a los jóvenes con fracaso escolar y para favorecer su incorporación al mercado de trabajo. 10. A partir de los análisis hechos en el marco del proyecto EQUAL y una vez identificadas las barreras que dificultan el acceso de personas inmigradas a puestos de trabajo vacantes, se impulsarán medidas para favorecer la contratación de estas personas. 11. Apostar decididamente por la formación como eje vertebrador para mejorar la cualificación de nuestros profesionales y la competitividad de nuestras empresas. En este sentido nos planteamos como objetivo ampliar el número de personas que participan en acciones de formación en la ciudad de Barcelona, facilitar el acceso a la formación mediante instrumentos de formación a distancia (e-learning) y acercar la formación a las PYMES. Mantendremos una formación transversal en nuevas tecnologías en todas las acciones formativas. 12. Identificar y difundir los nuevos perfiles profesionales en sectores con futuro, los nuevos yacimientos de empleo y las nuevas culturas del trabajo. En este sentido profundizaremos en la identificación

23 [23] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA Mesures 1. Fer de la transformació de la ciutat el motor generador de noves oportunitats per a persones i empreses, fent-les més accessibles a aquelles persones amb més dificultats per incorporar-se al mercat de treball: dones, majors de 40 anys, joves, desocupats de llarga durada, persones amb càrregues familiars, persones amb disminucions, minories i immigrants. 2. Impulsar la competitivitat empresarial, apostant per les activitats que incorporin més valor afegit i avançant en fórmules que millorin la qualitat de l ocupació. 3. Impulsar un mercat de treball més eficient, apostant per la cohesió social, en la perspectiva d afavorir una major capacitat d incorporació dels joves i dels col lectius en especials dificultats que existeixen a la ciutat. 4. Fer realitat la paritat de participació equitativa de dones en els programes per a l ocupació i la creació d empreses. 5. Apostar de manera decidida pels programes que integrin formació i experiència laboral per promoure l ocupació de persones aturades. 6. Reconèixer el valor i la contribució de l economia social i el tercer sector per la seva capacitat d oferir serveis de proximitat i per la seva incidència en la inserció laboral de col lectius desfavorits. 7. Fer un seguiment de l avanç en l aplicació de clàusules socials en la contractació pública, aprovades pel Plenari de l Ajuntament el 22 de març del 2002, així com les aprovades pel Parlament de Catalunya en les Lleis 27/2002 que regula les empreses d inserció laboral i 31/2002 de Mesures Fiscals i Administratives. Les entitats del Pacte Local assessoraran la Comissió per a la inclusió de les clàusules socials en la contractació municipal. 8. Treballar plegats per disposar a la ciutat d un centre de recursos per a la igualtat d oportunitats. Explorar fórmules com el «xec serveis» o altres, que puguin ser idònies per generar ocupació. 9. Desenvolupar programes per obrir noves vies als joves amb fracàs escolar i per afavorir la seva incorporació al mercat de treball. 10. A partir de les anàlisi fetes en el marc del projecte EQUAL i un cop identificades les barreres que dificulten l accés de persones immigrades a llocs de treball vacants, s impulsaran mesures per afavorir la contractació d aquestes persones. 11. Apostar decididament per la formació com a eix vertebrador per millorar la qualificació dels nostres professionals i la competitivitat de les nostres empreses. En aquest sentit ens plantegem com a objectiu ampliar el nombre de persones que participen en accions de formació a la ciutat de Barcelona, facilitar l accés a la formació mitjançant instruments de formació a distància (e-learning) i acostar la formació a les PIMES. Mantindrem una formació transversal en noves tecnologies en totes les accions formatives. 12. Identificar i difondre els nous perfils professionals en sectors amb futur, els nous jaciments d ocupació i les noves cultures del treball. En aquest sentit aprofundirem en la identi-

24 [24] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA de estas nuevas realidades, actualizándolas y difundiéndolas. Barcelona Activa ofrece Porta 22 como instrumento para contribuir en este objetivo. Promoveremos acciones para el reconocimiento de los nuevos perfiles profesionales. 13. Analizar el impacto de las actuaciones de transformación en la ciudad y en el entorno metropolitano en los próximos años sobre la actividad económica y el empleo en el futuro y sobre los perfiles profesionales. 14. Reconocer el valor estratégico para el empleo de calidad y con sentido de futuro de algunos sectores emergentes como el medio ambiente y la sostenibilidad, las ciencias de la vida, las tecnologías de la información, los servicios culturales y de contenidos audiovisuales, la aeronáutica y el espacio, los servicios a las personas o la logística y establecer las bases que favorezcan su desarrollo. 15. Analizar las oportunidades profesionales derivadas de los contenidos y objetivos del Fórum Universal de las Culturas y contribuir a acercarlas a las personas y a las empresas. 16. Impulsar medidas para mejorar la salud y seguridad en el trabajo, y desarrollar acciones formativas y ejemplificadoras, así como la identificación y difusión de buenas prácticas. Se propondrán acciones para reducir la accidentabilidad «in itinere» así como aquella que se produzca en jornada laboral de personas que deben desplazarse en su trabajo. 17. Trabajar para transmitir nuevos valores en el trabajo y en la empresa y ampliar la responsabilidad social corporativa. Así mismo, impulsaremos y difundiremos buenas prácticas de compatibilización de la vida familiar y profesional en las empresas y los servicios públicos de Barcelona y desarrollaremos acciones que aceleren la aplicación de la Ley de conciliación de la vida laboral y familiar. Favorecer el desarrollo de buenas prácticas en políticas de conciliación de la vida familiar y laboral en PYMES de 10 a 100 trabajadores que puedan servir de referencia en este segmento empresarial. 18. Dar un impulso renovado a la divulgación y la capacitación digital de empresarios, trabajadores, profesionales y estudiantes para favorecer el empleo de calidad y la competitividad de las empresas. 19. Ofrecer soporte a emprendedores y emprendedoras en la puesta en marcha y también en la consolidación de su iniciativa empresarial. Asimismo plantearemos instrumentos que favorezcan la interrelación entre los servicios de apoyo a emprendedores de las diversas entidades del Pacto. 20. Impulsar una relación estratégica para la promoción y el apoyo de la iniciativa emprendedora. En este sentido participaremos en la organización del Día del Emprendedor y otras iniciativas de apoyo del espíritu de empresa. 21. A partir de la comunidad virtual del portal barcelonanetactiva.com, colaborar en la puesta en marcha de una red de emprendedores y emprendedoras de Barcelona. 22. Propiciar la ampliación del capital riesgo y los microcréditos para favorecer la viabilidad de iniciativas empresariales en la ciudad. Promover, en colaboración con las universidades, el surgimiento de iniciativas que ayuden, orienten y estimulen empresas y emprendedores científicos y tecnológicos. 23. Ampliar la oferta de información y servicios de la ciudad de interés empresarial accesibles a través de Internet y estimular la utilización de los medios telemáticos en las relaciones entre el Ayuntamiento y las empresas y los trámites on-line. 24. Favorecer que las empresas de Barcelona incorporen la innovación, las nuevas tecnologías, la calidad y la excelencia y participen en redes empresariales. 25. Impulsar la cultura de la innovación para ampliar las oportunidades profesionales de las

25 [25] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA ficació d aquestes noves realitats, actualitzant-les i difonent-les. Barcelona Activa ofereix Porta 22 com a instrument per a contribuir en aquest objectiu. Promourem accions per al reconeixement dels nous perfils professionals. 13. Analitzar l impacte de les actuacions de transformació a la ciutat i a l entorn metropolità en els propers anys sobre l activitat econòmica i l ocupació en el futur i sobre els perfils professionals. 14. Reconèixer el valor estratègic per a l ocupació de qualitat i amb sentit de futur d alguns sectors emergents com el medi ambient i la sostenibilitat, les ciències de la vida, les tecnologies de la informació, els serveis culturals i de continguts audiovisuals, l aeronàutica i l espai, els serveis a les persones o la logística i a sentar les bases que afavoreixin el seu desenvolupament. 15. Analitzar les oportunitats professionals derivades dels continguts i objectius del Fòrum Universal de les Cultures i contribuir a acostar-les a les persones i a les empreses. 16. Impulsar mesures per millorar la salut i seguretat en el treball, i desenvolupar accions formatives i exemplificadores, així com la identificació i difusió de bones pràctiques. Es proposaran accions per reduir l accidentabilitat «in itinere» així com aquella que es produeix en jornada laboral de persones que han de desplaçar-se en el seu treball. 17. Treballar per transmetre nous valors en el treball i en l empresa i ampliar la responsabilitat social corporativa. Així mateix, impulsarem i difondrem bones pràctiques de compatibilització de la vida familiar i professional en les empreses i els serveis públics de Barcelona i desenvoluparem accions que accelerin l aplicació de la Llei de conciliació de la vida laboral i familiar. Afavorir el desenvolupament de bones pràctiques en polítiques de conciliació de la vida familiar i laboral en PIMES de 10 a 100 treballadors que puguin servir de referència en aquest segment empresarial. 18. Donar un impuls renovat a la divulgació i la capacitació digital d empresaris, treballadors, professionals i estudiants per afavorir l ocupació de qualitat i la competitivitat de les empreses. 19. Oferir suport a emprenedors i emprenedores en la posta en marxa i també en la consolidació de la seva iniciativa empresarial. Així mateix plantejarem instruments que afavoreixin la interrelació entre els serveis de suport a emprenedors de les diverses entitats del Pacte. 20. Impulsar una relació estratègica per a la promoció i el suport de la iniciativa emprenedora. En aquest sentit participarem en l organització del Dia de l Emprenedor i altres iniciatives de suport de l esperit d empresa. 21. A partir de la comunitat virtual del portal barcelonanetactiva.com, col laborar en la posta en marxa d una xarxa d emprenedors i emprenedores de Barcelona. 22. Propiciar l ampliació del capital risc i els microcrèdits per afavorir la viabilitat d iniciatives empresarials a la ciutat. Promoure, en col laboració amb les universitats, el sorgiment d iniciatives que ajudin, orientin i estimulin empreses i emprenedors científics i tecnològics. 23. Ampliar l oferta d informació i serveis de la ciutat d interès empresarial accessibles a través d Internet i estimular la utilització dels mitjans telemàtics en les relacions entre l Ajuntament i les empreses i els tràmits on-line. 24. Afavorir que les empreses de Barcelona incorporin la innovació, les noves tecnolo-

26 [26] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA personas y la mejora competitiva de las empresas y favorecer el desarrollo de redes de innovación en la ciudad. 26. Impulsar el cluster del conocimiento del área metropolitana de Barcelona que incorpore los parques científicos y tecnológicos y las infraestructuras de innovación y de creación de empresas. 27. Promover el Triángulo de la Innovación, interrelacionando investigadores e innovadores con los sectores empresariales y escuelas de negocio y con el sistema financiero para favorecer la materialización de la innovación en iniciativas empresariales viables. 28. Desarrollar un modelo urbano que favorezca la complejidad de usos y actividades económicas en la ciudad, propiciando actividades económicas sostenibles y la diversificación del tejido empresarial. Favorecer la movilidad en transporte público a las zonas de actividad productiva. 29. Realizar propuestas para avanzar hacia una mejor gobernanza de las políticas de empleo que incorpore una mayor racionalidad en el calendario de las convocatorias, mayor agilidad en los pagos, posibilidad de acciones plurianuales mediante contratos-programa, condiciones de co-financiación menos gravosas o mayor flexibilidad administrativa. 30. Reiterar al Departamento de Trabajo de la Generalitat la necesidad de crear una instancia de información y seguimiento del conjunto de las políticas de empleo en Barcelona con participación del Ayuntamiento y agentes sociales y económicos. Así mismo esta instancia debería hacer un seguimiento de la expansión del SOC en la ciudad. Progresivamente esta instancia debería ir adoptando una perspectiva metropolitana. 31. Ampliar la colaboración entre las entidades del Pacto y con otras entidades para facilitar el acceso on-line a la oferta de programas y servicios para la búsqueda de empleo y la creación de empresas en Barcelona. 32. Reforzar la participación en el Pacto Industrial Metropolitano como plataforma para analizar y hacer propuestas en relación a los recursos humanos, la accesibilidad, el territorio, la actividad económica y la innovación en el ámbito de la Región Metropolitana de Barcelona y profundizar en las sinergias entre el PIM y el Plan Estratégico Metropolitano. 33. Presentar anualmente una Memoria donde se reflejen los principales indicadores del mercado laboral de Barcelona, la valoración del conjunto de políticas activas de empleo en la ciudad, así como las contribuciones realizadas por las diferentes entidades firmantes a los objetivos del Pacto. 34. Disponer de datos del mercado laboral de la ciudad actualizadas y accesibles a todo el mundo. El Observatorio del Mercado Laboral de Barcelona se integrará en la red de Observatorios del Mercado Laboral de Cataluña.

27 [27] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA gies, la qualitat i l excel lència i participin en xarxes empresarials. 25. Impulsar la cultura de la innovació per ampliar les oportunitats professionals de les persones i la millora competitiva de les empreses i afavorir el desenvolupament de xarxes d innovació a la ciutat. 26. Impulsar el cluster del coneixement de l àrea metropolitana de Barcelona que incorpori els parcs científics i tecnològics i les infrastructures d innovació i de creació d empreses. 27. Promoure el Triangle de la Innovació, interrelacionant investigadors i innovadors amb els sectors empresarials i escoles de negoci i amb el sistema financer per afavorir la materialització de la innovació en iniciatives empresarials viables. 28. Desenvolupar un model urbà que afavoreixi la complexitat d usos i activitats econòmiques a la ciutat, propiciant activitats econòmiques sostenibles i la diversificació del teixit empresarial. Afavorir la mobilitat en transport públic a les zones d activitat productiva. 29. Realitzar propostes per avançar cap a una millor governança de les polítiques d ocupació que incorpori una major racionalitat en el calendari de les convocatòries, major agilitat dels pagaments, possibilitat d accions plurianuals mitjançant contractes-programa, condicions de co-finançament menys gravoses o major flexibilitat administrativa. 30. Reiterar al Departament de Treball de la Generalitat la necessitat de crear una instància d informació i seguiment del conjunt de les polítiques d ocupació a Barcelona amb participació de l Ajuntament i els agents socials i econòmics. Així mateix aquesta instància hauria de fer un seguiment del desplegament del SOC a la ciutat. Progressivament aquesta instància hauria d anar adoptat una perspectiva metropolitana. 31. Ampliar la col laboració entre les entitats del Pacte i amb altres entitats per facilitar l accés on-line a l oferta de programes i serveis per a la recerca d ocupació i la creació d empreses a Barcelona. 32. Reforçar la participació en el Pacte Industrial Metropolità com a plataforma per analitzar i fer propostes en relació als recursos humans, l accessibilitat, el territori, l activitat econòmica i la innovació en l àmbit de la Regió Metropolitana de Barcelona i aprofundir en les sinèrgies entre el PIM i el Pla Estratègic Metropolità. 33. Presentar anualment una Memòria on es reflectiran els principals indicadors del mercat de treball de Barcelona, la valoració del conjunt de polítiques actives d ocupació a la ciutat, així com les contribucions realitzades per les diferents entitats signants als objectius del Pacte. 34. Disposar de dades del mercat de treball de la ciutat actualitzades i accessibles a tothom. L Observatori del Mercat de Treball de Barcelona s integrarà en la xarxa d Observatoris del Mercat de Treball de Catalunya.

28 [28] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA Acuerdos PRIMERO. Las entidades firmantes del Pacto Local para el Empleo de Barcelona asumen el objetivo general y los objetivos específicos y se comprometen mediante este acuerdo a trabajar para alcanzarlos mediante el conjunto de medidas mencionadas. SEGUNDO. El plazo de vigencia del Pacto es desde su firma hasta el 31 de Diciembre de 2.007, siempre que no se rescinda de mutuo acuerdo o que alguna de las partes lo denuncie con un mes de antelación. TERCERO. La Comisión de Seguimiento del Pacto estará formada por dos miembros de cada entidad firmante y presidida por la Concejala de Empleo e Innovación. Deberá reunirse como mínimo una vez al año. Podrán celebrarse también reuniones técnicas para tratar temas concretos. CUARTO. El Pacto Local para el Empleo de Barcelona concurrirá a las convocatorias de Pactos Territoriales del Departamento de Trabajo o de otras administraciones. A efectos de estas convocatorias, Barcelona Activa será la entidad coordinadora del Pacto. Valorando positivamente la experiencia de participación en programas como las Iniciativa Comunitaria Equal, se estudiaran mecanismos para que, en el marco de las convocatorias de Pactos Territoriales, se puedan desarrollar fórmulas de gestión directa por parte de las entidades del Pacto en alguna de las acciones que se propongan. QUINTO: El Ayuntamiento de Barcelona, a través de Barcelona Activa contribuirá económicamente a los objetivos de este Pacto. Para el año la previsión de aportación municipal contemplada en el proyecto Presupuesto es de ocho millones de Euros. Para ejercicios posteriores la aportación se prevé que sea la mencionada.

29 [29] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA Acords PRIMER. Les entitats signants del Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona assumeixen l objectiu general i els objectius específics i es comprometen mitjançant aquest acord a treballar per assolir-los mitjançant el conjunt de mesures esmentades. SEGON. El termini de vigència del Pacte és des de la seva signatura fins el 31 de desembre de 2007, sempre que no es rescindeixi per mutu acord o que cap de les parts el denunciï amb un mes d antelació. TERCER. La Comissió de Seguiment del Pacte estarà formada per dos membres per cada entitat signant i presidida per la Regidora d Ocupació i Innovació. S haurà de reunir com a mínim un cop a l any. Podran celebrar-se també reunions tècniques per tractar temes concrets. QUART. El Pacte Local per a l Ocupació de Barcelona concorrerà a les convocatòries de Pactes Territorials del Departament de Treball o d altres administracions. Als efectes d aquestes convocatòries, Barcelona Activa serà l entitat coordinadora del Pacte. Valorant positivament l experiència de participació en programes com les Iniciatives Comunitàries o l Equal, s estudiaran mecanismes perquè en el marc de les convocatòries de Pactes Territorials es puguin desenvolupar fórmules de gestió directa per part de les entitats del Pacte en alguna de les accions que es proposin. CINQUÈ: L Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa contribuirà econòmicament als objectius d aquest Pacte. Per l any 2004 la previsió d aportació municipal contemplada en el projecte Pressupost és de vuit milions d Euros. Per a exercicis posteriors l aportació es preveu que sigui l esmentada.

30 [30] PACTO LOCAL PARA EL EMPLEO EN BARCELONA Y en prueba de conformidad firman este documento con seis copias y a un sólo efecto en Barcelona, el 10 de Diciembre de

31 [31] PACTE LOCAL PER A L OCUPACIÓ A BARCELONA I en prova de conformitat signen aquest document amb sis còpies i amb un sol efecte a Barcelona el 10 de desembre de 2003.

32 D'esquerra a dreta: Àngel Crespo, Ciríaco Hidalgo, Maravillas Rojo, Alfons Vilà i Jordi Esteller. Impressió:Gràfiques Ibèria Disseny gràfic: Estudi Mar Lissón Paper: Cyclus Print (proceso de fabricación sin cloro y sin blanqueantes ópticos) D.L.B:

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

Què és? Som el que mengem

Què és? Som el que mengem Què és? Som el que mengem Natació Educativa Hoquei Medi Obert Act. aquàtica discapacitats Tallers Cuina L H Camina 100x100 SALUDABLE Dia Mundial de la Salut Jornades Adaptades INTRO Activitat física i

Más detalles

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Balanç a desembre 2016 (tancament) Ministeri de Medi

Más detalles

ACORD TERRITORIAL PER A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA I L OCUPACIÓ

ACORD TERRITORIAL PER A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA I L OCUPACIÓ ACORD TERRITORIAL PER A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA I L OCUPACIÓ compromís de cooperació dels ajuntaments del Montsià, empreses i comunitat educativa El Montsià és la comarca més meridional de Catalunya,

Más detalles

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 Què som? L Institut Municipal de Parcs i Jardins és un organisme autònom de caràcter comercial i de serveis. Depèn de la 3a

Más detalles

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor Institut Català de la Salut Àmbit d Atenció Primària Barcelona ciutat Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva

Más detalles

e 2 esplais al quadrat

e 2 esplais al quadrat e 2 esplais al quadrat excel lents pel què fem i per com ho fem Un projecte per fer un pas endavant en la qualitat i responsabilitat, tant social com mediambiental en els centres d esplai. IV Jornada de

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL S E G O N A E D I C I Ó D E S A B A D E L L U N I V E R S I T A T D E L 7 A L 1 1 D E J U L I O L D E 2 0 0 3 LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL LES ESTRATÈGIES LOCALS EN LA MOBILITAT URBANA Joan Carles

Más detalles

La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord

La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord Mariona Tomàs Col lecció_estudis Sèrie_Govern Local 13 La governabilitat metropolitana a Europa i l Amèrica del Nord La governabilitat metropolitana

Más detalles

Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016)

Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016) Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016) ÍNDEX 1. Objectiu de l estudi 2. Metodologia 3. Procés metodològic 4. Habitatge 5. Situació Laboral 6 Conciliació 7. Oci

Más detalles

Pla d Empresa Social. Suport a la revisió i/o elaboració del pla de negoci. Consultoria i Estudis

Pla d Empresa Social. Suport a la revisió i/o elaboració del pla de negoci. Consultoria i Estudis Pla d Empresa Social Suport a la revisió i/o elaboració del pla de negoci Data: 17 de juny de 2013 Per 2013 a: Ajuntament de Sant Joan Despí Consultoria i Estudis Sumari 1. Justificació... 3 2. Àmbits

Más detalles

Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya

Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya El Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya El Pla de Salut 2011-2015 I Tres eixos de transformació Programes de salut: més salut i per a tothom i millor qualitat de vida Nou línies

Más detalles

2ª REUNIÓN RED DE POLÍTICAS DE IGUALDAD DE OPORTUNIDADES EN LOS FONDOS ESTRUCTURALES Y FONDO DE COHESIÓN SEVILLA, 13 Y 14 DE MAYO 2010

2ª REUNIÓN RED DE POLÍTICAS DE IGUALDAD DE OPORTUNIDADES EN LOS FONDOS ESTRUCTURALES Y FONDO DE COHESIÓN SEVILLA, 13 Y 14 DE MAYO 2010 ª REUNIÓN RED DE POLÍTICAS DE IGUALDAD DE OPORTUNIDADES EN LOS FONDOS ESTRUCTURALES Y FONDO DE COHESIÓN SEVILLA, 13 Y 14 DE MAYO 010 PROGRAMA CONCIL-IAM MARCO ESTRATÉGICO REGIONAL DE REFERENCIA 007-013

Más detalles

FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC

FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC FORMACIÓ PERMANENT DE LA UPC MÀSTERS, POSTGRAUS I CURSOS DE FORMACIÓ CONTÍNUA www.talent.upc.edu La UPC School ofereix als professionals de l arquitectura, l enginyeria i les TIC un extens catàleg de formació

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

[ FONDO SOCIAL EUROPEO Comité de Seguimiento POEFE ] Madrid, 17 de marzo 2016

[ FONDO SOCIAL EUROPEO Comité de Seguimiento POEFE ] Madrid, 17 de marzo 2016 [ FONDO SOCIAL EUROPEO Comité de Seguimiento POEFE 2014-2020] Madrid, 17 de marzo 2016 1 [ Objetivos Estratégicos] Empleo Eje 1: Promover la sostenibilidad y la calidad en el empleo y favorecer la movilidad

Más detalles

Debilidad económica. Cambio hacia una Economía basada en el Conocimiento

Debilidad económica. Cambio hacia una Economía basada en el Conocimiento Debilidad económica. Cambio hacia una Economía basada en el Conocimiento Reducida inversión privada en I+D. Inversión I+D en 2013 según OCDE Inversión Pública (0,85% PIB) Inversión Privada (0,66% PIB)

Más detalles

Curs de gestió de la. bicicleta. cap a ciutats. sostenibles. curs online de 75 hores del 16 de setembre al 5 de desembre de 2016

Curs de gestió de la. bicicleta. cap a ciutats. sostenibles. curs online de 75 hores del 16 de setembre al 5 de desembre de 2016 Curs de gestió de la cap a ciutats curs online de 75 hores del 16 de setembre al 5 de desembre de 2016 Què és? Des de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, gràcies al finançament de l'ajuntament de

Más detalles

Premi. L impulsen el Barcelona Institut d Emprenedoria i el Consell Social de la Universitat de Barcelona

Premi. L impulsen el Barcelona Institut d Emprenedoria i el Consell Social de la Universitat de Barcelona Premi 2015 L impulsen el Barcelona Institut d Emprenedoria i el Consell Social de la Universitat de Barcelona La Universitat de Barcelona convoca el Premi Emprèn!UB per impulsar la innovació i donar suport

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents Montse Guitert i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital Jornada Institucional de Docents, 9 juliol 2011 Índex Conceptualització d'activitats en equip

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona

Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona 2013-2018 Procés de Participació Grup Sectorial del Pacte per la Mobilitat: la Bicicleta Gener 2013 Contingut 1. Procés de Participació del PMU 2. Convocatòria dels

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL

Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL El present informe té com a finalitat la identificació i l anàlisi dels diferents agents de l Economia Social que realitzen la seva activitat al Vallès Occidental.

Más detalles

Eines de tecnologia mòbil per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat

Eines de tecnologia mòbil per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat Eines de tecnologia mòbil per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat BCN Inclou EsclaTIC Estel Mapp4all Prometteo Desenvolupades amb el suport de l Institut Municipal de Persones

Más detalles

Real Decreto Ley de medidas urgentes para la reforma del mercado laboral. 10 de Febrero de 2012

Real Decreto Ley de medidas urgentes para la reforma del mercado laboral. 10 de Febrero de 2012 Real Decreto Ley de medidas urgentes para la reforma del mercado laboral 10 de Febrero de 2012 DIAGNÓSTICO Contexto global Profundas y rápidas r transformaciones derivadas de la globalización n y de los

Más detalles

Plan Estratégico del Deporte en la ciudad de Barcelona

Plan Estratégico del Deporte en la ciudad de Barcelona 23/11/2009 Plan Estratégico del Deporte en la ciudad de Barcelona Sergi Pujalte García G Gerente t d dell Institut I tit t Barcelona B l E Esports t Ajuntament de Barcelona Por qué qué:: La relación Barcelona

Más detalles

FORMACIÓ EN TICC A VILANOVA I LA GELTRÚ PLA DIRECTOR

FORMACIÓ EN TICC A VILANOVA I LA GELTRÚ PLA DIRECTOR FORMACIÓ EN TICC A VILANOVA I LA GELTRÚ PLA DIRECTOR Vilanova i la Geltrú esdevingui una ciutat campus del coneixement amb segell universitari Volem una ciutat de referència en l àmbit de l ensenyament,

Más detalles

Bloc Escola inclusiva

Bloc Escola inclusiva Educació Infantil i Primària Bloc Escola inclusiva 1. Educació emocional i resolució de conflictes adreçat a professorat de primària Activitat que permet conèixer aspectes sobre intel ligència emocional:

Más detalles

Premià de Mar ciutat experimental Sènior

Premià de Mar ciutat experimental Sènior 1 Premià de Mar ciutat experimental Sènior Abril 2007 2 3 EQUIPAMENTS PÚBLICS NECESSARIS PER A GENT GRAN DE PREMIÀ DE MAR GENT GRAN DEPENDENT DOMICILI RESIDÈNCIA SAD Servei Atenció Domicili CENTRE DE SERVEIS

Más detalles

2.- Informe del director. Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013

2.- Informe del director. Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013 2.- Informe del director Consell Català d Estadística 13 de novembre de 2013 Activitats Idescat/SEC des de novembre 2012 Treballs en marxa i de futur Pla estadístic 2015-2018 Activitats Idescat/SEC des

Más detalles

LAS PAE HOY: SITUACIÓN Y PERSPECTIVAS

LAS PAE HOY: SITUACIÓN Y PERSPECTIVAS LAS PAE HOY: SITUACIÓN Y PERSPECTIVAS TEMAS A TRATAR SITUACIÓN ACTUAL DE LAS PAE HOY Y ANTECEDENTES INMEDIATOS LA ESTRATEGIA EUROPA2020 PERSPECTIVAS EN ESPAÑA Y EUROPA 2 SITUACIÓN ACTUAL DE LAS PAE > Conocimiento

Más detalles

P. 4 P. 24 P. 44 Objectiu del pacte per a l ocupació de qualitat a Barcelona Promoure un mercat de treball de qualitat, inclusiu, amb alta productivitat i que generi oportunitats professionals per a tothom,

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS La raó de ser de l'economia - Economia. Microeconomia i macroeconomia. - El contingut

Más detalles

PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLENCIA DE GÈNERE. Ara tenen un mòbil i Centres d atenció per defensar-les.

PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLENCIA DE GÈNERE. Ara tenen un mòbil i Centres d atenció per defensar-les. PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLENCIA DE GÈNERE Ara tenen un mòbil i Centres d atenció per defensar-les. PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLÈNCIA

Más detalles

Tema 8. Políticas laborales activas. Profesora Laura Pérez Ortiz Grupo 86 Curso

Tema 8. Políticas laborales activas. Profesora Laura Pérez Ortiz Grupo 86 Curso Política laboral española Tema 8. Políticas laborales activas Profesora Laura Pérez Ortiz Grupo 86 Curso 2009-2010 Índice 1. Políticas laborales: fundamentos económicos 2. Definición y características

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

SETZENA EDICIÓ DELS PREMIS AL MÈRIT ESPORTIU DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA DECIMOSEXTA EDICIÓN DE LOS PREMIOS AL MÉRITO DEPORTIVO DE LA CIUDAD DE VALENCIA

SETZENA EDICIÓ DELS PREMIS AL MÈRIT ESPORTIU DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA DECIMOSEXTA EDICIÓN DE LOS PREMIOS AL MÉRITO DEPORTIVO DE LA CIUDAD DE VALENCIA SETZENA EDICIÓ DELS PREMIS AL MÈRIT ESPORTIU DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA DECIMOSEXTA EDICIÓN DE LOS PREMIOS AL MÉRITO DEPORTIVO DE LA CIUDAD DE VALENCIA Presentació de propostes / Presentación de propuestas

Más detalles

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 IMPLANTACIÓ D UN PAU CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 David Tisaire Berga Definicions i obligacions Implantació: tot el conjunt de mesures a prendre per assegurar l eficàcia operativa del

Más detalles

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori EL POUM -instrument d ordenació integral del municipi -planificació del desenvolupament del territori -definició i ordenació de diferents aspectes de la ciutat (carrers, edificis, parcs i equipaments)

Más detalles

Los Proyectos Europeos. Fondos Estructurales Programas Competitivos

Los Proyectos Europeos. Fondos Estructurales Programas Competitivos 1 2 Los Proyectos Europeos Fondos Estructurales Programas Competitivos 3 Programas Competitivos para todas las Políticas de la UE. Están abiertos a la participación de todos los Estados Miembros (EMs)

Más detalles

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo)

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Districte de Sant Martí Juliol de 2013 BIM/SA Barcelona d Infraestructures Municipals La

Más detalles

Tinència d Alcaldia de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports.

Tinència d Alcaldia de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. Tinència d Alcaldia de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. Mesura de Govern per l adhesió de la ciutat de Barcelona a la celebració de l Any Europeu de l Envelliment Actiu i de la Solidaritat entre Generacions

Más detalles

INTERVENCIÓN DEL VICEPRESIDENTE TERCERO DEL GOBIERNO Y MINISTRO DE POLÍTICA TERRITORIAL Y ADMINISTRACIÓN PÚBLICA

INTERVENCIÓN DEL VICEPRESIDENTE TERCERO DEL GOBIERNO Y MINISTRO DE POLÍTICA TERRITORIAL Y ADMINISTRACIÓN PÚBLICA MINISTERIO DE POLÍTICA TERRITORIAL Y ADMINISTRACIÓN PÚBLICA Gabinete de Prensa INTERVENCIÓN DEL VICEPRESIDENTE TERCERO DEL GOBIERNO Y MINISTRO DE POLÍTICA TERRITORIAL Y ADMINISTRACIÓN PÚBLICA Acto de entrega

Más detalles

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET Com puc rendibilitzar la meva inversió? L'objectiu d'aquesta presentació és respondre de forma efectiva a aquesta pregunta. Mitjançant el desenvolupament de la franquícia Petro7 li ajudarem a aconseguir

Más detalles

BIOLÓGICOS. Estrategia española de Bioeconomía Horizonte 2030

BIOLÓGICOS. Estrategia española de Bioeconomía Horizonte 2030 R EC U R S O S BIOLÓGICOS Estrategia española Plan de actuación 2016 Acciones El Primer Plan Anual de actuación para el 2016 contará con las siguientes acciones: 1. En la promoción de la investigación

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

Orden del día. 1_ Constitución de la Comisión Promotora. 3_ Fase I. Trabajos asociados. 4_ Asociaciones de planificación estratégica

Orden del día. 1_ Constitución de la Comisión Promotora. 3_ Fase I. Trabajos asociados. 4_ Asociaciones de planificación estratégica Orden del día. 1_ Constitución de la Comisión Promotora 2_ Plan Estratégico Santander 2.010-2.020. 2 020 Objetivos, fases y calendario 3_ Fase I. Trabajos asociados 4_ Asociaciones de planificación estratégica

Más detalles

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES. Les funcions i tasques a desenvolupar s articulen dintre de les pròpies atribuïdes a l EAIA en el seu Decret de creació 338/1986 de 18 de novembre (DOGC

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Se presenta como Buena Práctica EL Instituto de Sistemas Fotovoltaicos de Concentracion, (ISFOC)

Se presenta como Buena Práctica EL Instituto de Sistemas Fotovoltaicos de Concentracion, (ISFOC) Se presenta como Buena Práctica EL Instituto de Sistemas Fotovoltaicos de Concentracion, (ISFOC) La actividad principal del ISFOC es la I+D en el campo de la energía solar fotovoltaica de concentración.

Más detalles

La marca de la Diputació de Barcelona

La marca de la Diputació de Barcelona La marca de la Diputació de Barcelona La nostra marca evoluciona amb nosaltres La Diputació de Barcelona ha revisat la seva marca, d una banda per aconseguir una imatge unificada que ens identifiqui com

Más detalles

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 NOTA INFORMATIVA REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 Auxiliar de gerontologia Els professionals que estan treballant actualment o s incorporin abans del 31 de

Más detalles

Rodalies de Catalunya incorpora dos nous trens Civia i acorda les primeres millores en el servei

Rodalies de Catalunya incorpora dos nous trens Civia i acorda les primeres millores en el servei Rodalies de Catalunya incorpora dos nous trens Civia i acorda les primeres millores en el servei L Òrgan Mixt de Coordinació Generalitat Renfe ha acordat implantar a partir del cap de setmana del 6-7 de

Más detalles

BASES: 01 OBJECTIUS : Amb la concessió d aquest premi es volen assolir els següents objectius:

BASES: 01 OBJECTIUS : Amb la concessió d aquest premi es volen assolir els següents objectius: V EDICIÓ DEL CONCURS 5a BECA ROTARY IMPULS A L EMPRENEDORIA 2016 Rotary Club de Cerdanyola del Vallès i l Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, convoquen la cinquena Edició del Concurs 5a Beca Rotary Impuls

Más detalles

EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS

EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS Carme Lucena Cayuela vocal del Tribunal Català de Contractes

Más detalles

Propuestas para una Directiva europea para fomentar la movilidad sostenible al trabajo

Propuestas para una Directiva europea para fomentar la movilidad sostenible al trabajo Propuestas para una Directiva europea para fomentar la movilidad sostenible al trabajo Conferencia de presentación de resultados del proyecto E Cosmos Madrid 18 y 19 de octubre Manel Ferri Departamento

Más detalles

L Obra Social "la Caixa" treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant ajuts a més de infants

L Obra Social la Caixa treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant ajuts a més de infants Nota de premsa El programa CaixaProinfància s adreça a llars amb menors de 16 anys, en risc d exclusió social L Obra Social "la Caixa" treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant

Más detalles

Gent gran vulnerable i pèrdua d autonomia

Gent gran vulnerable i pèrdua d autonomia Gent gran vulnerable i pèrdua d autonomia Presentació de l informe sobre la Població vulnerable a Barcelona 14 juny 2007 Escenaris socials de planificació a la ciutat de Barcelona Evolució de la taxa de

Más detalles

Qüestionari d avaluació

Qüestionari d avaluació Qüestionari d avaluació 2010 Guia d instruccions per complimentar el model de qüestionari d avaluació. març 2010 GS012010QP10001 I RESOLUCIÓ 2010 La Resolució TRE/3767/2009, de 30 de novembre (DOGC. Núm.5545,

Más detalles

3. DERECHOS ESTATUTARIOS Y PRINCIPIOS RECTORES 3.B) PRINCIPIOS RECTORES 3.B) 7 EMPLEO Y RELACIONES LABORALES

3. DERECHOS ESTATUTARIOS Y PRINCIPIOS RECTORES 3.B) PRINCIPIOS RECTORES 3.B) 7 EMPLEO Y RELACIONES LABORALES 3. DERECHOS ESTATUTARIOS Y PRINCIPIOS RECTORES 3.B) PRINCIPIOS RECTORES 3.B) 7 EMPLEO Y RELACIONES LABORALES COMUNITAT VALENCIANA L.O. 1/2006, de 10 de abril, de reforma de la L.O. 5/1982, de 1 de julio,

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

LES PERSONES QUE FAN LA URV

LES PERSONES QUE FAN LA URV LES PERSONES QUE FAN LA URV INFORME 2015 Gerència Servei de Gabinet de Comunicació Gabinet del Rector Gabinet Recursos Humans Tècnic del Rectorat i Relacions Externes URV.A07.01.02 Índex Presentació 3

Más detalles

portd 21/12/01 08:30 Página 1 Memòria d activitats 1 9 9 9

portd 21/12/01 08:30 Página 1 Memòria d activitats 1 9 9 9 portd 21/12/01 08:30 Página 1 a Memòria d activitats 1 9 9 9 a Barcelon a ctiva int de prt 21/12/01 08:37 Página 1 Llacuna 162 08018 Barcelona Tel. 93 401 97 77 http://www.barcelonactiva.es barcelonactiva@barcelonactiva.es

Más detalles

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT IMPLANTACIÓ DE PANTALLES TÀCTILS PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT GRAN Entitat gestora: M Dolors Fitó Selva Directora Residència Assistida, Centre de dia i CGG Font dels

Más detalles

CONCLUSIONES DEL CONSEJO SOBRE LA CONTRIBUCIÓN DE LA CULTURA AL DESARROLLO REGIONAL Y LOCAL

CONCLUSIONES DEL CONSEJO SOBRE LA CONTRIBUCIÓN DE LA CULTURA AL DESARROLLO REGIONAL Y LOCAL CONCLUSIONES DEL CONSEJO SOBRE LA CONTRIBUCIÓN DE LA CULTURA AL DESARROLLO REGIONAL Y LOCAL EL CONSEJO RECORDANDO - El marco de referencia político pertinente que se indica en el anexo de las presentes

Más detalles

La crisi energètica: El gas natural, oportunitats i reptes. Javier Alcaide Director de Estudis

La crisi energètica: El gas natural, oportunitats i reptes. Javier Alcaide Director de Estudis La crisi energètica: El gas natural, oportunitats i reptes Javier Alcaide Director de Estudis Palma 4 de març de 2009 El gas natural al món. Consum mundial d energia Consum mundial d energia primària (Gtep)

Más detalles

CENTRO DE SECUNDARIA Y FORMACIÓN PROFESIONAL EL CAMPICO PROGRAMACIÓN GENERAL DE LA ASIGNATURA. CURSO ACADÉMICO 2016/2017 TEMARIO

CENTRO DE SECUNDARIA Y FORMACIÓN PROFESIONAL EL CAMPICO PROGRAMACIÓN GENERAL DE LA ASIGNATURA. CURSO ACADÉMICO 2016/2017 TEMARIO CENTRO DE SECUNDARIA Y FORMACIÓN PROFESIONAL EL CAMPICO CURSO: 3º E.S.O. ASIGNATURA: MÚSICA PROGRAMACIÓN GENERAL DE LA ASIGNATURA. CURSO ACADÉMICO 2016/2017 TEMARIO Unidad 1. Unidad 2. Unidad 3. Unidad

Más detalles

A21 LOCAL DE TORRELLA PLAN DE ACCIÓN SOCIO-AMBIENTAL 1. INTRODUCCIÓN

A21 LOCAL DE TORRELLA PLAN DE ACCIÓN SOCIO-AMBIENTAL 1. INTRODUCCIÓN 1. INTRODUCCIÓN Con la firma de la Carta de las Ciudades y Pueblos hacia la Sostenibilidad (Carta de Aalborg) el municipio de Torrella emprende el proceso de cambio hacia la consecución de un desarrollo

Más detalles

Compromís de puntualitat Per a la humanització del usos del temps a Girona

Compromís de puntualitat Per a la humanització del usos del temps a Girona Compromís de puntualitat Per a la humanització del usos del temps a Girona Girona, juliol de 2015 La Reforma Horària i el Compromís La Iniciativa per a la Reforma Horària es proposa incidir en un canvi

Más detalles

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007 www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 L estadística, a partir de l evolució dels principals indicadors

Más detalles

CONDICIONES DE ADMISIBILIDAD CONDICIONES EXCLUYENTES. 1 Presentación telemática dentro del plazo establecido en la convocatoria

CONDICIONES DE ADMISIBILIDAD CONDICIONES EXCLUYENTES. 1 Presentación telemática dentro del plazo establecido en la convocatoria CONDICIONES DE ADMISIBILIDAD CONDICIONES EXCLUYENTES 1 Presentación telemática dentro del plazo establecido en la convocatoria 2 Presentación del formulario completo 3 Presupuesto FEDER conforme lo establecido

Más detalles

UROLALDE, S.L. RESPONSABILIDAD SOCIAL CORPORATIVA

UROLALDE, S.L. RESPONSABILIDAD SOCIAL CORPORATIVA UROLALDE, S.L. RESPONSABILIDAD SOCIAL CORPORATIVA 13 (UROLALDE, ISA 20 Y SERBILAN XXI) 2 de 5 ÍNDICE POLITICA DE RSC (RESPONSABILIDAD SOCIAL CORPORATIVA) OBJETO ALCANCE PRINCIPIOS BÁSICOS POLÍTICAS DE

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

PROGRAMA ESTRATEGICO DE COMERCIO DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS 2016/2020: INDICADORES Y GOBERNANZA

PROGRAMA ESTRATEGICO DE COMERCIO DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS 2016/2020: INDICADORES Y GOBERNANZA 1 (20 de julio de 2016) PROGRAMA ESTRATEGICO DE COMERCIO DEL PRINCIPADO DE ASTURIAS 2016/2020: INDICADORES Y GOBERNANZA INDICADORES GOBERNANZA DEL PLAN Programa 1 DINAMIZACION COMERCIAL 1. Cooperación

Más detalles

Cataluña cuenta por primera vez con un Plan Estratégico del Turismo en Cataluña que fija los objetivos de la política turística de los próximos 5 años

Cataluña cuenta por primera vez con un Plan Estratégico del Turismo en Cataluña que fija los objetivos de la política turística de los próximos 5 años Cataluña cuenta por primera vez con un Plan Estratégico del Turismo en Cataluña que fija los objetivos de la política turística de los próximos 5 años El Plan Estratégico del Turismo en Cataluña (PETC)

Más detalles

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA Què és? L Espai de deures és un projecte que vol contribuir a reduir l elevat índex de fracàs

Más detalles

Autoempleo Verde Plan de formación e impulso para la creación y mejora de empleo ambiental vinculado a las empresas de economía social andaluzas

Autoempleo Verde Plan de formación e impulso para la creación y mejora de empleo ambiental vinculado a las empresas de economía social andaluzas página 1 de 14 Autoempleo Verde Plan de formación e impulso para la creación y mejora de empleo ambiental vinculado a las empresas de economía social andaluzas Memoria final 1 página 2 de 14 Índice 1.

Más detalles

EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Una acció educativa en el marc curricular Octubre 2015 ÍNDEX INTRODUCCIÓ... 1 1. OBJECTIUS... 4 2. MARC NORMATIU... 5 3. PRINCIPIS... 7 4.

Más detalles

competencias al Ministerio citado en el considerando precedente.

competencias al Ministerio citado en el considerando precedente. BUENOS AIRES, VISTO el Expediente Nº S01:0121447/2016 del Registro del MINISTERIO DE PRODUCCIÓN, las Leyes Nros. 24.467, 25.300 y la Ley de Ministerios (texto ordenado por Decreto N 438/92) y sus modificaciones,

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Responsabilitats pròpies del proveïdor en el procés de securització Manel Garcia, CESICAT Responsable de l Oficina

Más detalles

PARLA3 El teu futur parla idiomes

PARLA3 El teu futur parla idiomes PARLA3 El teu futur parla idiomes RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DEL NOU PROGRAMA DE TERCERES LLENGÜES Dimecres, 18 de febrer de 2015 MOTIVACIÓ En l enquesta que l AQU fa el 2014 als graduats universitaris

Más detalles

Ciudades digitales, Instrumentos para el desarrollo local

Ciudades digitales, Instrumentos para el desarrollo local Encuentro de Ciudades Digitales Mendoza, 17-19 19 de abril de 2005 Ciudades digitales, Instrumentos para el desarrollo local Susana Finquelievich LINKS Asociación Civil para el Estudio y Promoción de la

Más detalles

Retos y acciones para la construcción de un desarrollo con equidad social. Panamá, 30 de mayo 2012 Barbara Auricchio

Retos y acciones para la construcción de un desarrollo con equidad social. Panamá, 30 de mayo 2012 Barbara Auricchio Retos y acciones para la construcción de un desarrollo con equidad social Panamá, 30 de mayo 2012 Barbara Auricchio Igualdad de género y desarrollo desde la perspectiva del PNUD La búsqueda de igualdad

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

L ETIQUETATGE DELS ALIMENTS Reglament 1169/2011 (RIAC)

L ETIQUETATGE DELS ALIMENTS Reglament 1169/2011 (RIAC) L ETIQUETATGE DELS ALIMENTS Reglament 1169/2011 (RIAC) Jornada Tècnica d Informació Alimentària al Consumidor 1 Barcelona, 29 d abril de 2015 EL NOSTRE MODEL PRODUCTES 2014 Nº referències MdF Nº referències

Más detalles

Marco Estratégico ALOKABIDE

Marco Estratégico ALOKABIDE Marco Estratégico 2013-2016 ALOKABIDE Índice 1. Misión de ALOKABIDE 2. Visión ALOKABIDE 2016 3. Valores de ALOKABIDE 4. Ejes Estratégicos 5. Objetivos Estratégicos 6. Objetivos Operativos 2 3 Enunciado

Más detalles

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014]

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] 2014 2012 DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] La Banca Ètica a l Estat continua creixent, l evolució de les seves xifres contrasta amb les del conjunt del sistema financer Les dinàmiques de les

Más detalles

BACHILLER EN TURISMO

BACHILLER EN TURISMO BACHILLER EN TURISMO PRESENTACIÓN La formación en la Orientación en Turismo de la Nueva Escuela Secundaria de la Ciudad de Buenos Aires, propone a los jóvenes estudiantes el desarrollo de saberes que contribuyan

Más detalles