ESTUDI DELS HÀBITS TURÍSTICS DELS CIUTADANS DE BARCELONA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "ESTUDI DELS HÀBITS TURÍSTICS DELS CIUTADANS DE BARCELONA"

Transcripción

1 ESTUDI DELS HÀBITS TURÍSTICS DELS CIUTADANS DE BARCELONA

2 ESTUDI DELS HÀBITS TURÍSTICS DELS CIUTADANS DE BARCELONA INTRODUCCIÓ Els hàbits de les persones consumidores de viatges han canviat durant els últims anys com a conseqüència de trobar-nos a l!era de les noves tecnologies. Al mateix temps també hi ha hagut una evolució del mercat turístic com a conseqüència de l!aparició de les companyies low cost, múltiples ofertes de paquets turístics i nombrosos portals online dedicats a la recerca d!ofertes i viatges. Tots aquests factors, juntament amb moment de dificultat econòmica que està patint el nostre país, han estat decisius per modificar els els costums i les preferències de les persones, les quals també han evolucionat per tal d!adaptar-se a la nova situació (durada dels viatges, destinacions, tipus d!allotjament, etc). Els principals objectius d!aquest estudi són els d!evaluar els principals hàbits vacacionals per part dels ciutadans de Barcelona per mitjà d!una enquesta de 12 preguntes relacionades amb les activitats vacacionals dels enquestats durant el Les preguntes feien relació a temes tals com la durada de les vacances, tipus de transport utilitzat, mitjans d!informació, allotjament, acompanyants, etc. Durant el mes de desembre de 2010 es va enquestar a una mostra de 120 casos, formada per persones d!entre 20 anys i fins als majors de 70. Cada sector el composen 20 persones (10 dones i 10 homes). Aquest diferenciació per sexes i edats també ha permès detectar les diferències entre homes i dones, així com l!evolució dels hàbits turístics de la població en funció de l!edat.

3 MOSTRA DE L!ENQUESTA SOBRE HÀBITS TURÍSTICS DELS CIUTADANS DE BARCELONA Nom i Cognoms 0. Característiques sociodemogràfiques: Sexe! Home! Dona Edad Estat civil! Solter/a! Casat/da Fills! Si! No Situació laboral! En actiu! Atur Disponibilitat de carnet i vehicle! Si! No Ingressos propis! Si! No 1. Tipus de viatge que ha realitzat en 2010 (pot triar més d!una opció):! Vacances d!estiu o temporada! Viatges de pont! Viatges de cap de setmana! Altres 2. Destinacions que ha visitat aquest any durant el seu temps vacacional :! S!ha quedat al seu municipi! La seva Província! Catalunya! Altres regions d!espanya! Europa! Fora d!europa 3. Relació amb la destinació del viatge:! Vinculació afectiva amb un altre pais o comunitat autònoma! Disposar d!una segona residència! Disposar d!amics o familiars en el lloc de destí! Simplement per turisme 4. Durada dels viatges! Un mes! Tres semanes! Dues setmanes! Una setmana! Altre 5. Època de l!any en que ha realitzat les seves vacances:! Estiu! Tardor! Hivern! Primavera 6. Com s!ha repartit el temps de vacances?! Setmanes repartides al llarg de l!any! Vacances de temporada i alguns dies sueltos! Tot de cop (un mes)

4 7. Tipus i quantitat d!acompanyants amb els que ha viatjat:! En parella! Amb amics (num)! En família (num)! Sol 8. Tipus d!allotjament utilitzat! Hotel o similar! Segona residència! Casa de familiar o amic! Camping o caravana! Vivenda llogada! Altres 9. Mitjà de transport utilitzat (pot marcar més d!una opció)! Cotxe Propi! De lloguer!! Tren! Autobus! Vaixell! Avió Ús d!aerolínies! normal! Low cost 10. Mitjans d!informació i compra de viatges (en el cas de vacances turístiques )! Internet! Agències de Viatges! Ambdós! Directament amb la companyia de transport! Internet! telèfon! taquilles! Directament amb l!hotel! Internet! Telèfon! Altres 11. Nivell de satisfacció amb els mitjans d!informació / promoció / publicitat:! Molt alt! Alt! Normal! baix! Molt Baix 12. Promig de despeses per persona:

5 RESULTATS Un cop enquestada la mostra de 120 casos, s!ha procedit a realitzar les estadístiques posteriors i associació de resultats per tal d!interpretar-los i arribar a una conclusió. A continuació es mostren els resultats de cadascuna de les preguntes que composaven l!enquesta. Cada pregunta consta de 3 gràfiques: Gràfica amb el percentatge del total de les persones enquestades. Gràfica dels resultats per sexes. Gràfica dels resultats per franges d!edat i sexe. A continuació es mostra una descripció dels resultats obtinguts de cada pregunta. PREGUNTA 1: TIPUS DE VIATGE QUE HA REALITZAT EN 2010 El 71% de les persones enquestades ha realitzat vacances d!estiu o temporada: Un 37% ha realitzat només aquest tipus de vacances. Un 17% a més de vacances d!estiu ha fet viatges de pont. Un 10% ha realitzat viatges d!estiu i de cap de setmana. Un 5% ha pogut fer viatges durant l!estiu, ponts i caps de setmana. La resta només ha realitzat viatges de pont (4%) o de cap de setmana (10%). Pel que fa al sexes, hi ha bastant igualtat excepte en dos casos: El nombre d!homes és major en el grup de les persones que ha realitzat viatges d!estiu + ponts. També és major el nombre d!homes que no han realitzat vacances en el El cas en el que és major el nombre de dones és en els viatges de cap de setmana..

6 Amb major o menor nombre de persones, en totes les franges d!edat el tipus de vacances més realitzats durant el 2010 han estat les vacances d!estiu o temporada. La franja d!edat en la que es pot apreciar més igualtat tant pel tipus de viatges com per gèneres és la de les persones de 20 a 29 anys, seguits del grup de 30 a 39 anys. Cal destacar que el col lectiu amb un major nombre de persones que han realitzat aquest tips de viatge són les dones majors de 70 anys (en aquest cas, el nombre de d!homes és menys de la meitat). En canvi, en la franja de 60-69, el nombre d!homes i dones que ha fet vacances d!estiu és el mateix. Pel que fa a les persones que no han fet vacances, hi ha més dones joves (20-29, i 40-49) mentre que a mesura que l!edat va avançant, aquesta tendència s!inverteix (a partir de la franja dels 50 en endavant només hi ha homes que no les han fet). La gent de i ha realitzat viatges de pont (encara que pocs). Però a partir dels 50 anys, no ho ha ningú que els hagi realitzat.

7 PREGUNTA 2: DESTINACIONS QUE HA VISITAT AQUEST ANY DURANT LES VACANCES El 66% del total dels enquestats no ha sortit del territori espanyol. Aquest percentatge està repartit de la següent forma: Un 4% no ha sortit de la província de Barcelona Un 19% ha anat a indrets de Catalunya Un 27% ho ha fet a la resta del territori espanyol. Un 20% del total ha anat a Europa: Un 8% exclusivament a Europa, Un 7% a Espanya i Europa Un 5% a Catalunya i Europa Un 3% a Catalunya, Espanya i Europa en el mateix any. Pel que fa als sexes, és major el nombre d!homes en els següents casos: Els que han viatjat per Espanya. Els que han viatjat a Espanya + Europa. És major el nombre de dones en el cas de les persones que s!han quedat a Catalunya. Els casos més igualats entre sexes són: Les persones que han anat a Catalunya i Espanya, Les que han viatjat a Catalunya i Europa Les que només ho han fet a Europa.

8 Pel que fa a les franges d!edat, les persones que més han sortir a Europa són les de 20 a 29 anys. Les que menys ho han fet són les de i les majors de 70: A mesura que va avançant l'edat, disminueix el nombre de persones que han sortit d'espanya (en el cas de majors de 70 no hi ha ningú que ho hagi fet). En el cas de sexes i edats, cal destacar els següents casos: En la majoria de les franges d!edat, és major el nombre de dones que s!han quedat a Catalunya, especialment en les franges de i majors de 70. En el cas d!espanya succeeix a la inversa: en la major part dels casos és major el nombre d!homes que han realitzat vacances per territori espanyol, especialment els de la franja de anys. PREGUNTA 3: RELACIÓ AMB LA DESTINACIÓ DEL VIATGE El 62% de les persones enquestades han realitzat les seves vacances simplement per turisme o a una segona residència: Un 28% només ha viatjat per turisme. Un 28% només ha estat a la segona residència Un 6% ha combinat les seves vacances entre segona residència i viatges de turisme. Un 19% disposava d!amics o familiars en el lloc de destí, i un 14%, a més de visitar amics o familiars també a viatjat per turisme.

9 En el cas de les dades per sexes, és major el nombre de dones que han passat les seves vacances a una segona residència o a casa de familiars o amics. En canvi els homes han realitzat més viatges per turisme. Cal destacar que en el cas de viatges per vinulació afectiva, només hi ha homes, encara que pocs. Finalment, el cas més igualat entre sexes és el de les persones que han realitzat viatges per turisme i a més han estat a casa d!algun familiar o amic. En les franges d!edat de i 30-39, la majoria d!homes i dones han viatjat sobretot per turisme. A mesura que augmenta l!edat, també ho fa la segona residència, però cal destacar que són més les dones que hi van que no pas els homes (en el cas de les persones majors de 70 anys, les dones dupliquen els homes). La franja d!edat amb més desigualtats entre sexes és la dels anys: Només hi ha homes que tinguin una vinculació afectiva amb el lloc de destí o que hagin fet viatges per turisme i a més hagin visitat a familiars o amics. El nombre de dones és superior en el cas de les persones que han combinat viatges de segona residència amb viatges turístics.

10 PREGUNTA 4: DURADA DELS VIATGES Els viatges del 32% dels enquestats han durat un mes. Un 20% ha fet viatges d!una setmana de durada, i el 17% menys d!una setmana. Els intervals intermitjos (2 i 3 setmanes) són la durada menys usada pels enquestats. Malgrat que la durada més usual tant per homes com per dones és d!un mes, hi ha un 25% més d!homes. També és major el nombre d!homes que han realitzat viatges de: 2 setmanes Una setmana Hi ha més dones que han realitzat viatges de: 3 setmanes Menys d!una setmana 3 setmanes + 1 setmana

11 Pel que fa a les franges d'edat, la durada més comú ha estat la d'un mes en tots els casos excepte en les persones de anys. Les persones de més edat (60-69 i majors de 70) són les que segueixen realitzant més viatges d!un mes de durada. Això pot resultar estrany, atès que en principi disposen de més temps lliure per fer vacances, però és possible que ho facin per costum. En canvi, les més joves han fet diversos viatges de curta durada al llarg de l!any (grup de 20-29, seguits dels grups de i 50-59). Pel que fa als sexes, el grup de anys també és la franja d!edat en que es pot apreciar més igualtat entre homes i dones en tot tipus de viatges, Curiosament, la franja que mostra més diferències és la de anys: Els homes que han fet vacances d!un mes de durada dupliquen les dones. No hi ha cap home que hagi realitzat viatges de menys d!una setmana o de 3 setmanes, mentre que el 50% de les dones d!aquesta edat si que els ha realitzat. PREGUNTA 5: ÈPOCA DE L!ANY EN QUE HA REALITZAT ELS SEUS VIATGES El 66% de les persones enquestades ha realitzat les seves vacances durant l'estiu, repartits de la següent forma: Un 34% només durant l'estiu. Un 16% durant l'estiu i la primavera. Un 10% durant l'estiu i la tardor. Un 6% durant l!estiu i l!hivern Tant les persones que han viatjat durant la primavera com les que ho han fet les quatre estacions de l'any representen un 16% del total en ambdós casos. L!estació durant la qual s'han realitzat menys vacances és l'hivern, amb un 3% del total. Pel que fa als sexes, es pot apreciar una igualtat considerable entre homes i dones, tret de dos casos: En el cas d!estiu + tardor, en el els homes dupliquen les dones. En el cas de les persones que han viatjat durant totes les estacions, són les dones les que dupliquen els homes.

12 En el cas de les franges d!edat, l!estació predominant és l!estiu en totes elles, però cal destacar que l!estiu va guanyat terreny a mesura que avança l!edat dels enquestats. En els casos de i és on més repartida està la cosa pel que fa a les estacions de l!any. A partir dels i en els majors de 70, la cosa es torna a repartir una mica. PREGUNTA 6: COM S!HA REPARTIT EL TEMPS DE LES SEVES VACANCES? Casi la meitat de les persones enquestades (49%) ha fet les vacances repartides en setmanes al llarg de l!any. Segueixen els que han fet tot de cop (27%). Finalment, el 24% han realitzat vacances de temporada, però s!han guardat alguns dies per fer viatges de menor durada. En aquest cas, la gràfica ens mostra que la diferència entre homes i dones és mínima.

13 En totes les franges d!edat predominen les vacances realitzades durant diferents setmanes repartides al llarg de l!any. Cal destacar que l!excepció torna a ser la frange de 30-39, atès que el que més han fet ha estat viatges de temporada i alguns dies sueltos. PREGUNTA 7: TIPUS D!ACOMPANYANTS AMB ELS QUE HA VIATJAT El 33% dels enquestats ha viatjat en família, seguits dels que ho han fet en parella (27% del total). Un 14% ha viatjat amb amics i un 13% ho han fet sols. La resta d'opcions no arriben al 5% del total.

14 Pel que fa als sexes, no hi ha diferències rellevants, tret de dos casos: Hi ha més homes que han viatjat amb amics. Només hi ha dones que han combinat: Amics + família Amics + sol Família + sol Les franges de i són els casos amb els tipus d!acompanyant més repartirts. A partir de la franja d!edat de 40-49, la família passa a ser els tipus d!acompanyament més comú (amb aquesta edat la família ja esta consolidada i se sol viatjar amb la parella i els fills). Les persones majors de 70 viatgen més en parella.

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

LA IMATGE TURÍSTICA DE CATALUNYA. Turisme de Catalunya Barcelona, 28 de gener de 2008

LA IMATGE TURÍSTICA DE CATALUNYA. Turisme de Catalunya Barcelona, 28 de gener de 2008 LA IMATGE TURÍSTICA DE CATALUNYA 1.- Concepte de marca turística. Marca turística Conjunt de valors d un territori que evoquen en el turista una imatge particular d aquest territori. Representació de la

Más detalles

CONDUCTES ADDICTIVES DELS JOVES DE 4T D ESO DE LA CATALUNYA CENTRAL

CONDUCTES ADDICTIVES DELS JOVES DE 4T D ESO DE LA CATALUNYA CENTRAL CONDUCTES ADDICTIVES DELS JOVES DE 4T D ESO DE LA CATALUNYA CENTRAL CURS 2011-2012 Informe de resultats Autora: Núria Obradors Rial INTRODUCCIÓ A continuació es presenten alguns dels resultats de l estudi

Más detalles

DADES DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. 2009

DADES DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. 2009 NOTES INFORMATIVES 21 de juny de 2010 DADES DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. 2009 Dades dels Partits Judicials del Baix, a partir de les dades de l Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género

Más detalles

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013.

Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Informes OBSI Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear 2013. Obsímetre 17: Els hàbits de compra de la ciutadania balear. Dades INE i Ibestat 2013. Ja és sabut que les Illes Balears és

Más detalles

El transport públic guanya quota al cotxe privat

El transport públic guanya quota al cotxe privat Nota de premsa Presentació dels resultats de l Enquesta de Mobilitat en dia feiner, EMEF 2008 El transport públic guanya quota al cotxe privat Cada dia es realitzen 22,2 milions de desplaçaments a Catalunya,

Más detalles

- 2014 Informe Novembre, 2014 Presentat a: 1 Raval de Jesús, 36. 1ª planta 43201 Reus T. 977 773 615 F. 977 342 405 www.gabinetceres.com INTRODUCCIÓ I ASPECTES METODOLÒGICS 3 CARACTERÍSTIQUES DEL PARTICIPANT

Más detalles

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 9 de novembre del 2006 L índex de desenvolupament humà l any 2004 Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà L elevada esperança de vida dels catalans (80,8 anys) situa

Más detalles

EQUACIONS DE PRIMER GRAU

EQUACIONS DE PRIMER GRAU 1.- Resol les equacions següents: a) x 6x + 10 b) 6x + 1 + 4x c) 5x + -10 d) 6(x 1) 4(x ) e) 1-4x + 6x f) 5(x ) + 4 (5x 1) + 1 g) 8( 10 x ) -6 h) 11 (x + 7) x (5x 6) i) 6( 7 x ) 8( 6 x ) j) ( 1) + 5x 1

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016)

Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016) Coneixent la ciutadania de Granollers: la realitat de les dones i els homes (2016) ÍNDEX 1. Objectiu de l estudi 2. Metodologia 3. Procés metodològic 4. Habitatge 5. Situació Laboral 6 Conciliació 7. Oci

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica

Projecte app: ALIMENTACIÓ. LAURA ILLAMOLA Metge de família Diplomada en Nutrició i Dietètica Projecte app: ALIMENTACIÓ CARDIOSALUDABLE des del CAP LAURA ILLAMOLA Metge de família 37.535 Diplomada en Nutrició i Dietètica OBJECTIU DE L EXPERIÈNCIA Objectiu principal: Realitzar una app amb consells

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES. Les funcions i tasques a desenvolupar s articulen dintre de les pròpies atribuïdes a l EAIA en el seu Decret de creació 338/1986 de 18 de novembre (DOGC

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014 Reglament regulador del càlcul c de prestacions Juny, 2014 Objecte Prestacions (exemple) Es regula la base de càlcul de les prestacions econòmiques de la branca general Prestacions d incapacitat temporal

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils annex 2 al punt 6 Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils Barcelona,18 de març de 2016 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491)

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) TIPUS 1. Les oracions subordinades adverbials pròpies Adverbials de temps Adverbials de lloc Adverbials de manera 2. Les oracions subordinades

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

Cicle Superior Petits textos de comprensió lectora

Cicle Superior Petits textos de comprensió lectora Aquí tens la publicitat d una botiga. A partir de tot el que pots llegir, contesta les següents preguntes: 1. Quin és el nom de la botiga? 2. Quina és la oferta? 3. Quines són les característiques del

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Càlcul de les prestacions

Càlcul de les prestacions Càlcul de les prestacions Salari global És la remuneració que l empresa lliura a la persona assalariada com a contraprestació dels seus serveis, incloent-hi els complements, les primes, les gratificacions

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA Què és? L Espai de deures és un projecte que vol contribuir a reduir l elevat índex de fracàs

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

Tipus de Currículum Vitae

Tipus de Currículum Vitae El Currículum Vitae El currículum és un document que conté informació personal i professional necessària i rellevant per trobar feina en el món laboral. L objectiu del currículum és obtenir una entrevista

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

La mobilitat dels turistes de l àrea central de Costa Daurada. Estudi realitzat a Salou Cambrils - Vila-seca- La Pineda Platja

La mobilitat dels turistes de l àrea central de Costa Daurada. Estudi realitzat a Salou Cambrils - Vila-seca- La Pineda Platja La mobilitat dels turistes de l àrea central de Costa Daurada Estudi realitzat a Salou Cambrils - Vila-seca- La Pineda Platja Definició de l operació estadística Objecte de l operació Identificar el comportament

Más detalles

Tractament de les epicondilitis: punció seca i exercicis versus exercicis.

Tractament de les epicondilitis: punció seca i exercicis versus exercicis. Tractament de les epicondilitis: punció seca i exercicis versus exercicis. Autors: Mercedes Möller Parera, Ramón Arroyo Aljaro, Esther Nuñez Juárez, Mario Martin Sánchez, María Díaz Martínez, Sonia Martínez

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

Registre del consum d alcohol a l e-cap

Registre del consum d alcohol a l e-cap Registre del consum d alcohol a l e-cap Rosa Freixedas, Estela Díaz i Lídia Segura Subdirecció General de Drogodependències ASSOCIACIÓ D INFERMERI A FAMILIAR I COMUNITÀRI A DE CATALUN YA Índex Introducció

Más detalles

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA http://xlpv.cult.gva.es QUÈ PERMET FER? Consulta del catàleg col lectiu de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (exlpv).

Más detalles

Page 1 of 10 Estadística -- Enquesta de valoració dels seminaris TIC. Curs 2006-07 Filtre aplicat en les estadístiques: No s'ha aplicat cap filtre 1.- Edat Fins a 25 anys 0 (0%) De 26 a 30 anys 2 (4,26%)

Más detalles

LA RENDA FAMILIAR DISPONIBLE BRUTA DE BARCELONA EN EL

LA RENDA FAMILIAR DISPONIBLE BRUTA DE BARCELONA EN EL LA RENDA FAMILIAR DISPONIBLE BRUTA DE BARCELONA EN EL CONTEXT CATALÀ (2010) Sumari La desfavorable conjuntura econòmica provoca en 2010 un descens generalitzat de les rendes que afecta la totalitat de

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY

EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY EL MÓN DE LA FOTOGRAFIA COL LABORA AMB L ONG SONRISAS DE BOMBAY Per què? Des de la nostra afició per la fotografia ens ha sorgit la idea d organitzar una subhasta solidària a favor de la ong Sonrisas de

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

"L'agència d'investigació començarà a la tardor" EN TREVISTA

L'agència d'investigació començarà a la tardor EN TREVISTA TENDÈNCI ES "L'agència d'investigació començarà a la tardor" EN TREVISTA DETALLES JOSEP CORBELLA MADRID Carmen Vela, Secretària d'estat d'investigació L'Agència Estatal d'investigació, que la comunitat

Más detalles

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Informe especial: La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Font principal: Butlletí d informació sobre l audiovisual a Catalunya (BIAC) Penetració (en % sobre el total de la població) 87,1 61,9 72,8 64,2

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

EL TURISME RUS A CATALUNYA I A LA COSTA BARCELONA

EL TURISME RUS A CATALUNYA I A LA COSTA BARCELONA EL TURISME RUS A CATALUNYA I A LA COSTA BARCELONA Damià Serrano Responsable Laboratori Turisme. Diputació de Barcelona. Jaume Garau GAPS Resum de Resultats Jornada de tendències en els mercats emissors:

Más detalles

Títol: Autor: Il lustrador: Editorial: Col lecció: Lloc i any d'edició: Número de pàgines:

Títol: Autor: Il lustrador: Editorial: Col lecció: Lloc i any d'edició: Número de pàgines: DEURES D'ESTIU 2015 1r ESO El Departament de llengua us desitja un bon estiu, però per tal de reforçar tot el que heu après aquest curs a la matèria de llengua, i per a preparar el curs vinent, us recomanem

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007 www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 L estadística, a partir de l evolució dels principals indicadors

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT PLA DE MILLORA URBANA PMU 13 : Carrer Barcelona Novembre 2010, Aprovació inicial Girona EQUIP REDACTOR: TALLER D ARQUITECTURA I TERRITORI José González Baschwitz, arquitecte

Más detalles

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Pàgina 1 de 11 ÍNDEX CONFIGURACIÓ D UN NOU COMPTE DE CORREU...3 1 CONFIGURACIÓ GENERAL...3 2 CONFIGURACIÓ NOM COMPTE I ADREÇA DE RESPOSTA...8

Más detalles

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo)

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Districte de Sant Martí Juliol de 2013 BIM/SA Barcelona d Infraestructures Municipals La

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

TREBALL DE RECERCA SOBRE LA HISTÒRIA DEL CANVI CLIMÀTIC: DE KYOTO A COPENHAGUEN. Projecte CHANGE BY ART

TREBALL DE RECERCA SOBRE LA HISTÒRIA DEL CANVI CLIMÀTIC: DE KYOTO A COPENHAGUEN. Projecte CHANGE BY ART TREBALL DE RECERCA SOBRE LA HISTÒRIA DEL CANVI CLIMÀTIC: DE KYOTO A COPENHAGUEN. Projecte CHANGE BY ART Nom : Gemma Colell Testagorda Curs: 1r Batxillerat A 2009/10 CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORÀNI ÍNDEX

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació Sèries del Quinzet. Proves d avaluació INSTRUCCIONS Les proves d avaluació de l aprenentatge del Quinzet estan dissenyades per fer l avaluació interna del centre. Aquestes proves, seguint les directrius

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Contingut 1.- Introducció 2.- Radiografia de la dona TIC A càrrec d Elisabet Golobardes, Directora d ETSEEI La Salle (Universitat Ramon Llull)

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

www.femnatura.com info@femnatura.com 93 776 54 00 SORTIDES A LA NATURA OBSERVEM ELS OCELLS Durant la sortida aprendrem les tècniques que ens permeten identificar la gran quantitat d espècies d ocells que

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2011-2012 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Llengua catalana

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Llengua catalana CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Llengua catalana PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Llengua catalana Convocatòria ordinària. 2004. COMPRENSIÓ LECTORA

Más detalles

TEMPS DE CONDUCCIO I DESCANS A PARTIR DE REGLAMENT 561/2006

TEMPS DE CONDUCCIO I DESCANS A PARTIR DE REGLAMENT 561/2006 BUTLLETÍ ASETRANS. MAIG 2007 Pàgina 1 CONDUCCIÓ ININTERROMPUDA Després d un període de 4 i 1/2 hores de conducció, el conductor haurà de fer una pausa ininterrompuda de com a mínim 45 minuts, excepte quan

Más detalles

Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències

Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències ESADE està treballant en un projecte de millora de la comunicació intercampus i del correu electrònic de tota

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 28 de novembre del 2012 La nupcialitat a Catalunya l any 2011 Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 L edat mitjana al primer matrimoni se

Más detalles

1. Principals resultats de l enquesta

1. Principals resultats de l enquesta 1. Principals resultats de l enquesta En aquest apartat es mostren els resultats de l enquesta sobre la percepció que tenen els ciutadans dels diferents aspectes clau del territori que ha estat realitzada

Más detalles

Beques Daniel Bravo. per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica. Bases convocatòria 2015

Beques Daniel Bravo. per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica. Bases convocatòria 2015 Beques Daniel Bravo per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica Bases convocatòria 2015 Objectiu Beneficiaris La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu presenta la convocatòria 2015 de les

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Moviment natural dels estrangers a Catalunya

Moviment natural dels estrangers a Catalunya Número 11, octubre de 2011 Moviment natural dels s a Catalunya Presentació En aquest onzè número del monogràfic La immigració en xifres es presenta una anàlisi del moviment natural de la població de nacionalitat

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

CAMINANT AMB JESÚS I 3r EP (Curs )

CAMINANT AMB JESÚS I 3r EP (Curs ) Palma, 19 de setembre de 2016 Circular núm.:7 3r EP CAMINANT AMB JESÚS I 3r EP (Curs 2016-2017) Benvolguts amics i amigues, Com cada any us oferim la possibilitat que els vostres fills i filles participin

Más detalles

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre Problemes ( pàgina 44 del llibre de classe, Editorial Casals ) (21) Barregem 60 L de vi blanc amb 20 L de vi negre i obtenim un vi de 10 graus (10% d alcohol). Si, contràriament, barregem 20 L de blanc

Más detalles