iupi!! TitereArte proposa estimular les capacitats sensitives dels nens i nenes i educar-los com a espectadors.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "iupi!! TitereArte proposa estimular les capacitats sensitives dels nens i nenes i educar-los com a espectadors."

Transcripción

1

2 TitereArte proposa estimular les capacitats sensitives dels nens i nenes i educar-los com a espectadors. iupi!! és el resultat d un llarg procés d investigació amb l objectiu de crear un llenguatge visual i dramàtic comprensible pels nens de fins a 5 anys. La facultat humana de comunicar-se és independent d una llengua o una altra. En aquest cas, Iupi, el protagonista, es comunica amb el seu propi idioma, un codi inventat a través del qual transmet les seves vivències. Mitjançant aquest codi, i amb l acompanyament de la música com a element fonamental, IUPI!! experimenta una complicitat única amb els nens estimulant-los a comprendre i a escoltar més enllà de les paraules.

3

4 SINOPSI En Iupi és un cuc que queda encisat per una papallona. Desitja arribar a ella, però li resulta més complicat del que esperava. Per sort té un bon amic, el cargol, que l ajudarà a superar els obstacles. En Iupi finalment arribarà a la papallona a través del seu propi creixement. La història s enmarca en les quatre estacions de l any com a metàfora del pas del temps. JUSTIFICACIÓ Iupi és un espectacle creat especialment per als nens i nenes més petits, utilitzant com a personatges i escenografia a elements que habitualment tenen a les seves sales de bressol i parvulari. A través dels personatges de la història, els petits comprenen més enllà de les paraules com els sentiments i valors com l amistat, generositat, i amor poden conjugar per fer complir els somnis en realitat. Estimular els nens mitjançant l art és clau per crear un món millor. LA TÈCNICA DE MANIPULACIÓ Iupi és un espectacle que neix d una experimentació tant pel que fa a la dramatúrgia com a la posada en escena i manipulació dels seus personatges. La interpretació de l actriu-titellaire a la vista del públic, havia de conjugar amb les entrades i sortides dels diferents personatges, de manera que després d un llarg procés es va traduir en una tècnica nova, mixta i diferent de calçar a la mà de la seva manipuladora. Tot i així com l escenografia està sobre una taula podem considerar aquesta tècnica com titelles de taula i tija.

5

6 LA COMPANYIA TitereArte és una entitat que es dedica des de l any 2000 a la formació, investigació i difusió del teatre de titelles. La seva creadora, Mónica Pes, ha desenvolupat al costat d un equip de 18 professors, un programa de Formació Interdisciplinària del Titellaire (FIT, 2003). Així mateix, al llarg d aquests anys s han realitzat tallers i cursos per a educadors, i activitats per a públic familiar que han estat reconeguts i programats per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona. Desde 2010 Titerearte té seu a La Formiga Martinenca, una cooperativa cultural centenària del barri del Clot, on la companyia té sala propia amb aforament de 150 persones. Actualment té en cartell tres espectacles: Carbassa, per a públic familiar, recomanat especialment per a nens a partir de 5 anys, Hug-mà per a joves i adults, i finalment Iupi, l espectacle per als més petits de la família fins a 5 anys. A la nostra sala, la companyia organitza funcions familiars en caps de semana, i també programa un circuit escolar per visitar la seu i gaudir dels nostres espectacles i tallers.

7 QUI SOM Mónica Pes Es va formar com a actriu titellaire a l Escola Taller Teatro Municipal General de San Martín de Buenos Aires, Argentina ( ); com així també amb l actual grup Libertablas, Bs.As. ( ). Realitza estudis internacionals de Formació Professional en titelles de tija, ombres i fil amb UNIMA (Unión Intenacional de la Marioneta). Arriba a Barcelona l any 1994 i continua la seva trajectòria a Catalunya. Fa la direcció artística a Cucudrulu amb la Cia. Boca Rica, amb la producció de la Cia. Jordi Bertran (1996). S encarrega de la construcció i manipulació de titelles a El viatge de la pastanaga del Departament d Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (1995). Realitza el disseny i construcció de titelles per a la visita guiada del Museu de la Ciència i Tècnica de Terrassa, del Departament de Cultura de la Ge- neralitat de Catalunya (1998). professora de teatre d objectes a l Escola d expressió i psicomotricitat de l Ajuntament de Barcelona, a la Direcció General de Joventut de la Conselleria d Educació i Cultura de la Comunitat de Madrid i al Programa de Formació Permanent de l Escola d animació i educació juvenil de la Direcció General de Juventut de la Conselleria d Educació i Cultura de la Comunitat de Madrid. Funda, i és intèrpret i directora de la Cia. Deu Dits Teatre de Titelles amb els espectacles Volem junts...? (1995), El peix de colors (1998) i Tots som estrelles (2002). És intèrpret titellaire dels grups Teatro tiempo de títeres (1994), Barrilete (1992) i Manos sueltas (1989) a diferents espectacles. Ha col laborat amb L Estenedor Teatre de titelles a espectacles com Blau cel, groga llimona; Pere Quart; Miquel Martí Pol, amics de les paraules; Lluna i Menuda entre d altres (des de 1997 fins 2012). Funda i dirigeix TitereArte, entitat dedicada a la formació, investigació i difusió del teatre de titelles. A TitereArte coordina l equip de professors de la Formació Interdisciplinaria del Titellaire (des del 2003 fins l actualitat).

8 Mireia Guilella Formada en interpretació a La Casona. Com a titellaire ha format part de la Cia. Renaixença. Com a actriu de teatre ha estat protagonista a Delirium, dirigida per Patty Santos, i a Formatge, guix i mel!, a la Cia. Pentateatre Atòmic. Actriu a Troianes, dirigida per Albert Vidal (2011), a Un Terròs de Sucre, de Modest Urgell, dirigida per Rosa Maria Isart (2011), a Lolita, en radioteatre (2011). En cinema ha estat protagonista de la sèrie Art de Garatge, emesa a Andorra, i de diversos curtmetratges. Actualment combina el reporterisme i la locució amb la seva incorporació a la Cia. TitereArte amb l espectacle Volem junts?

9

10 FITXA ARTÍSTICA Idea original: Graciela i Gloria Díaz Música original: Pep Pasqual Adaptació, realització i direcció: Mónica Pes Coca Interpretació: Mireia Guilella Fotografia: Jesús Atienza y David Silva Disseny gràfic: David Silva (rasgoaudaz.com) Producció: TitereArte

11 FITXA PEDAGÒGICA Destinataris: Nens d escola bressol fins a 3 anys Nens de parvulari de 3 a 5 anys. Idioma: Iupi parla amb un idioma iventat. Tansols utilitza 3 paraules que poden ser en català o castellà: Gràcies, auxili i perdó. Les considerem paraules essencials, utilitzades en moments clau de l espectacle i escollim dir-les amb un idioma comú per no deixar lloc al dubte. Valors i continguts: La persecució dels somnis, la perseverància i la constància per arribar a aconseguir el que més es desitja. L amistat, l amor i la bondat com a aspectes a desenvolupar, i com a camí per a la realització dels somnis. Objectius: Que el nen entreni i ampliï la seva escolta i gaudeixi de l experiència. Metodologia: Escola bressol: L obra dura 25 minuts. L espectacle s adapta fent-lo més atractiu i comprensible per als més petits. S escurça la part d introducció inicial, per esser simbólica i es comença directament amb el naixement del cuc. Parvulari: L obra dura aproximadament 40 minuts. Aquesta és la durada de l espectacle complet. Es proposa, després de l obra, un taller posterior, on els nens (P4 i P5) poden construir la seva papallona i jugar a desenvolupar les seves pròpies ales. A continuació es fa un taller grupal d integració dels valors i vivències de l obra. És la combinació de l espectacle i el taller grupal el que dóna com a resultat una experiència única que continua més enllà de l espectacle, quan el nen arriba a casa seva i pot seguir jugant a la seva papallona. Els nens no són únicament espectadors, sinó que experimenten en primera persona les emocions de l espectacle, i tenen l oportunitat de trobar les seves pròpies «ales», així com Iupi descobreix les seves.

12

13 FITXA TÈCNICA Durada: 35 minuts a escola bressol. 40 minuts a parvulari, amb possibilitat de taller posterior. Tècnica de manipulació: Titelles de taula, titella amb tija i manipulació directa, a la vista del públic. Espai escènic: 2 50m d amplada. 1 5 m de fons m d alçada. Temps de muntatge: 45 minuts. Temps de desmuntatge: 30 minuts. Corrent: Un endoll a 220 v. Per 2000 w. La companyia porta el seu propi material tècnic de il.luminació i so.

14 PLANOL TÈCNIC En breve lo tendremos

15 Contacte Mallorca, Barcelona titerearte.com titerearte.wordpress.com

iupi!! TitereArte propone estimular las capacidades sensitivas de los niños y niñas y educarlos como espectadores

iupi!! TitereArte propone estimular las capacidades sensitivas de los niños y niñas y educarlos como espectadores TitereArte propone estimular las capacidades sensitivas de los niños y niñas y educarlos como espectadores iupi!! es el resultado de un largo proceso de investigación con el objetivo de crear un lenguaje

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA Auditori Municipal 25, 26 i 27 de gener de 2013 A.C.A. AMIGOS DE LA SANTA CRUZ DE CANJÁYAR Antonio Simón Hernández President Direcció i coordinació Logo o imatge de l entitat

Más detalles

FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA

FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA FESTIVAL DE CINEMA INFANTIL DE BARCELONA UNA OPORTUNITAT PER DESCOBRIR UN CINEMA DIFERENT, PLE D IMAGINACIÓ I CREATIVITAT. DOSSIER PER A CENTRES D EDUCACIÓ INFANTIL P3, P4, P5 10a EDICIÓ: DEL 22 AL 30

Más detalles

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESTRUCTURES FAMILIARS ACTUALS LA FAMÍLIA AVUI CADA DIA QUE PASSA HI HAN MES

Más detalles

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL

ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL ACTIVITATS EDUCATIVES CONDUÏDES PER ARTISTES I EDUCADORS D ART ADREÇADES A ESCOLES BRESSOL I EDUCACIÓ INFANTIL Experimentem amb l ART c/ Torrijos, 68 08012 Barcelona Tel. 93.217.18.77 inscripcions@experimentem.org

Más detalles

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA

MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA PETER PAN MATERIAL I SUGGERIMENTS PER A UNA TASCA PEDAGÒGICA I- L ESPECTACLE Un muntatge produït pel Centre de Titelles de Lleida que es va estrenar la temporada 2004-2005 en una versió d en Joan-Andreu

Más detalles

Institut del Teatre ESAD Escola Superior d Art Dramàtic

Institut del Teatre ESAD Escola Superior d Art Dramàtic Institut del Teatre ESAD Escola Superior d Art Dramàtic Els estudis superiors d art dramàtic de l Institut del Teatre s imparteixen a l Escola Superior d Art Dramàtic (ESAD). L ESAD atorga el títol superior

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 1 ANEM A JUGAR! Cicle educació infantil 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona Curs 2011-2012 1.

Más detalles

roda, roda Rodoreda Qui som? Què fem? Trajectòria

roda, roda Rodoreda Qui som? Què fem? Trajectòria Qui som? Què fem? roda, roda Rodoreda La companyia de teatre Engruna Teatre som dues noies la Ruth i la Mireia, que volem explorar les possibilitats del teatre infantil. La nostra companyia neix al 2006

Más detalles

Equip educatiu de l EBM el Marfull Judit Bruno. Maria Sanromà. Lluïsa Vela

Equip educatiu de l EBM el Marfull Judit Bruno. Maria Sanromà. Lluïsa Vela Equip educatiu de l EBM el Marfull 2017-18 Judit Bruno Sóc Mestra en educació infantil des del 2014 i Tècnica en Educació Infantil des de l any 2004 encara que fa 16 anys que treballo dins del món educatiu

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

INSTI TUT DEL TEATRE

INSTI TUT DEL TEATRE INSTI TUTDEL TEATRE ESTAE ESCOLA SUPERIOR DE TÈCNIQUES DE LES ARTS DE L ESPECTACLE Els estudis tècnics de l Institut del Teatre s imparteixen a l Escola Superior de Tècniques de les Arts de l Espectacle

Más detalles

TITELLES SEBASTIÀ VERGÉS

TITELLES SEBASTIÀ VERGÉS TITELLES SEBASTIÀ VERGÉS SEBASTIÀ VERGÉS presenta Hansel i Gretel en teatre de titelles. És una adaptació del famós conte dels germans Grimm, en una nova versió actualitzada i divertida en què sempre es

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA Auditori Municipal 25, 26 i 27 de gener de 2013 AMICS DE LES ARTS I JOVENTUTS MUSICALS QUI SOM Adela Farré i Cuberes Presidenta d Amics de les Arts i Joventuts Musicals des

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

SETMANA DE L ENERGIA 2017 Recursos de l Institut Català d Energia

SETMANA DE L ENERGIA 2017 Recursos de l Institut Català d Energia SETMANA DE L ENERGIA 2017 Recursos de l Institut Català d Energia PARTICIPACIÓ SETMANA DE L ENERGIA ITINERÀNCIES SE 16 SETMANA DE L ENERGIA 2015 SETMANA DE L ENERGIA 2016 CAMPANYA DE COMUNICACIÓ SE 17

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN.

ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. ANTONI TÀPIES. LES TEXTURES I ELS MATERIALS DE L ENTORN. L ANTONI TÀPIES VA NÈIXER A BARCELONA, EL 13 DE DESEMBRE DE L ANY 1923. EL SEU PARE ES DEIA JOSEP I LA SEVA MARE MARIA. TENIA TRES GERMANS: LA MARIA

Más detalles

Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Jordi Bertran L ESPECTACLE Presentació Sinopsis LA PRODUCCIÓ FITXA ARTÍSTICA COMPANYIA JORDI BERTRAN RECULLS DE PREMSA FITXA TÈCNICA CONTACTE Presentació CIRCUS és un espectacle

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

Setmana Europea de Prevenció de Residus Dóna-li una nova vida

Setmana Europea de Prevenció de Residus Dóna-li una nova vida Setmana Europea de Prevenció de Residus 2017. Dóna-li una nova vida Una nova vida? 1. Si funciona... Es pot vendre, intercanviar, Regalar (a la deixalleria o en qualsevol espai). 2. Si no funciona... Potser

Más detalles

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA CESSIÓ DE RECURSOS ICAEN Àmbit geogràfic: Catalunya Transport: inclòs Muntatge i desmuntatge:

Más detalles

UD 6. Expressió corporal

UD 6. Expressió corporal Àrea: psicomotricitat Curs: educació infantil Nº Sessions: 4 Objectius: - Representar moviments. - Representar objectes, accions, situacions tan individualment com en grup. - Complir les normes Metodologia:.

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu.

Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Catalonia in Venice. La Venezia che non si vede. La Venècia que no es veu. Un projecte d Antoni Abad produït per l Institut Ramon Llull per a la 57a edició de La Biennale di Venezia. Accessible per a les

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

Planetari Digital Primària. Dossier Pedagògic. Jove Espectacle, s.l

Planetari Digital Primària. Dossier Pedagògic. Jove Espectacle, s.l Planetari Digital Primària Dossier Pedagògic Jove Espectacle, s.l. 609313501 jovespectacle@gmail.com www.jovespectacle.cat/escoles Índex Introducció i Objectius Resum de la sessió del Planetari Introducció

Más detalles

ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA

ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA ACTIVITATS DE LLEURE ESCOLA LA MERCÈ ACTIVITATS AL MIGDIA UN CENTRE D INTERÈS I UN PERSONATGE La gestió del Menjador Escolar és una actuació que integra la alimentació dels infants, així com la seva cura,

Más detalles

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2

FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 FITXA DE PRIMÀRIA Sales 1 i 2 Busca un carrer del call que es veu des de la primera sala. Després l hauràs d ensenyar als teus companys. Que una casa era jueva només es podia saber per una cosa: perquè

Más detalles

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA

CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA CONGRÉS DE CULTURA DE TERRASSA Auditori Municipal 25, 26 i 27 de gener de 2013 Mònica Lao Directora del Centre d Estudis Musicals Alicia Coordinadora del grup QUI SOM Baketukem és el primer grup estable

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

Com preparar-se per a una entrevista de feina

Com preparar-se per a una entrevista de feina Com preparar-se per a una entrevista de feina Guia d orientació 5 Introducció L entrevista de feina acostuma a ser l últim obstacle que cal superar en els processos de selecció que les empreses duen a

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

de què parlen les parets de l escola?

de què parlen les parets de l escola? de què parlen les parets de l escola? V Jornada de diàlegs educatius. FUB 16 de novembre de 2013 Antònia Pérez, Montserrat Montoriol, Dolors Feixas Escola Cooperativa El Puig. Esparreguera de què et parla

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

AFOBOI - Agrupació Fotogràfica de Sant Boi Centre d Art Can Castells Carrer Lluis Castells, Sant Boi de Llobregat

AFOBOI - Agrupació Fotogràfica de Sant Boi Centre d Art Can Castells Carrer Lluis Castells, Sant Boi de Llobregat PROJECTE PILOT APRENEM FOTOGRAFIA Aquest projecte neix amb la idea d apropar als nens a la fotografia introduint-nos a l escola, com una altra expressió artística. El que hem pretès és ensenyar als nens

Más detalles

FORMACIÓ. Educadors en el lleure Director-directora, monitor-monitora... Acció social Associacionisme Voluntariat

FORMACIÓ. Educadors en el lleure Director-directora, monitor-monitora... Acció social Associacionisme Voluntariat FORMACIÓ Educadors en el lleure Director-directora, monitor-monitora... Acció social Associacionisme Voluntariat Informació 972 24 93 25 www.fundacioesplaigirona.cat www.fundacioesplaigirona.cat ESCOLA

Más detalles

RÒVERS 1R TRIMESTRE CURS // CLAN (1999)

RÒVERS 1R TRIMESTRE CURS // CLAN (1999) RÒVERS 1R TRIMESTRE CURS 2016-17 // CLAN (1999) QUÈ ÉS RÒVERS? PROJECTE EDUCATIU L etapa RÒVER és l espai on el jove viu la seva pròpia realització i la comparteix amb el seu grup, fent patent el seu esperit

Más detalles

EL MAG D'OZ. Espectacle de teatre familiar

EL MAG D'OZ. Espectacle de teatre familiar EL MAG D'OZ Espectacle de teatre familiar L'OBRA Adaptació dramàtica: Mar Colàs Coreografies: Guillem Cirera Músiques: Neus Kaori Lletres: Jordi Fornieles Direcció musical: Gemma Costa La Dorothy és transportada

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

INDEX. Capoeira Infantil 3 Presentació 5 Justificació 6 Objectius 7 Metodologia 9 Preus 10

INDEX. Capoeira Infantil 3 Presentació 5 Justificació 6 Objectius 7 Metodologia 9 Preus 10 1 INDEX. Capoeira Infantil 3 Presentació 5 Justificació 6 Objectius 7 Metodologia 9 Preus 10 2 CAPOEIRA INFANTIL. La capoeira, art, dansa i lluita, que ja fa més de quatre-cents anys que resisteix com

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Catàleg de Parc Nadal o Saló de la Infància 2013

Catàleg de Parc Nadal o Saló de la Infància 2013 Catàleg de Parc Nadal o Saló de la Infància 2013 L objectiu d aquest projecte és presentar un conjunt d activitats enfocades al vostre Parc de Nadal. Volem oferir un servei integral que s encarregarà des

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

El cafè de l Havana. Contacte: Quim Mas Telèfons: /

El cafè de l Havana. Contacte: Quim Mas Telèfons: / El cafè de l Havana El cafè de l Havana Contacte: Quim Mas Telèfons: 608 016 978 / 933 400 281 El Cafè de l Havana DESCRIPCIÓ DEL CONCERT ESPECTACLE Ens trobem en el Cafè de l Havana on s ha de produir

Más detalles

MUSEU BALEAR DE CIÈNCIES NATURALS

MUSEU BALEAR DE CIÈNCIES NATURALS MUSEU BALEAR DE CIÈNCIES NATURALS El Museu Balear de Ciències Naturals és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la divulgació, la conservació i la investigació de la naturalesa balear. Des de l any

Más detalles

19/05/10. 1ªTrobada Networking Jo Directiva ESADE, Barcelona 6 de Maig de 2010

19/05/10. 1ªTrobada Networking Jo Directiva ESADE, Barcelona 6 de Maig de 2010 1ªTrobada Networking Jo Directiva ESADE, Barcelona 6 de Maig de 2010 Agenda 18:00 Benvinguda 18:15 Introducció: "L Essència de la dona directiva" 18:30 Debat obert 19:30 Final sessió Benvinguda Presentació

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

Clic de sons i nombres

Clic de sons i nombres Clic de sons i nombres Margarita Fortuny (mfortun4@pie.xtec.es) PAQUET D'ACTIVITATS D'ALGUNS DELS PRIMERS APRENENTATGES QUE ES FAN A L'ESCOLA: 1- ACTIVITATS DE NÚMEROS I NOMBRES DESTINAT A EDUCACIÓ INFANTIL.

Más detalles

JO I EL TITELLA DE LA CLASSE E.B. LA CASONA

JO I EL TITELLA DE LA CLASSE E.B. LA CASONA JO I EL TITELLA DE LA CLASSE E.B. LA CASONA ON SOM? L escola La Casona del barri del Roc Blanc va obrir les seves portes el dia 3 de Novembre del 2003 i es inagurada el dia 20 de Desembre del mateix any.

Más detalles

UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT

UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT UN CURRÍCULUM COMPETENCIAL PER A L EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA AVANÇAMENT Aspectes destacats del currículum a l ESO Un model pedagògic coherent S orienta a l adquisició de les competències bàsiques

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix ESCOLA COLLBAIX DE SANT JOAN DE VILATORRADA Projecte educatiu del CEIP Collbaix: Escola integrada a la comunitat educativa de Sant Joan de Vilatorrada. Escola

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

Parla n amb algú de confiança. Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote

Parla n amb algú de confiança. Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote Parla n amb algú de confiança Beneficia t dels drets que et dóna el Conveni de Lanzarote El vídeo del Consell d Europa titulat Parla n amb algú de confiança tracta essencialment els abusos sexuals comesos

Más detalles

A través de la seva web (www.cdmae.cat) ofereix l accés directe als seus recursos i serveis. Col leccions museístiques

A través de la seva web (www.cdmae.cat) ofereix l accés directe als seus recursos i serveis. Col leccions museístiques Amb la participació a la Nit dels Museus, l Institut del Teatre i el MAE obren les seves exposicions i espais per donar a conèixer l interior d un edifici destinat a la creació i la formació de les arts

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Busquem la clau!

Busquem la clau! 1 2 3 4 5 6 7 8 Busquem la clau! Relació de temes i continguts Unitat 1: Busquem la clau. Experiència: Nosaltres en sabem el secret / Valors: Parlem d això, parlem d allò / Transcendent: El que es veu

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

El tramvia arriba a Badalona

El tramvia arriba a Badalona El tramvia arriba a Badalona El nou tram amplia la línia T5 en 2 km i 3 noves parades i ha comportat la reurbanització dels carrers al llarg del seu traçat 8 de setembre de 2007 El tramvia Sant Martí -

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT

CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT CONCERT DIDÀCTIC UN INSTRUMENT ANOMENAT ORQUESTRA MATERIAL PER AL PROFESSORAT Proposta Didàctica per al Cicle Mitjà i Superior de Primària i 1r Cicle d Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) PROPOSTA DIDÀCTICA

Más detalles

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu desenvolupament personal i social. Els experiments i activitats

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA

TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA TREBALL SOBRE LA PEL LÍCULA EL AMO DE LA CASA Aules de sisè OBJECTIUS - Reflexionar i debatre sobre la cooperació de totes les persones de la família en les tasques de la llar. - Diferenciar entre les

Más detalles

Música. Guia informativa

Música. Guia informativa Música Guia informativa Els estudis de música poden ser de diferents nivells: els ensenyaments elementals i no reglats, que s'imparteixen en escoles de música, els ensenyaments professionals i els ensenyaments

Más detalles

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas

PROPOSTA DIDÀCTICA. Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas PROPOSTA DIDÀCTICA Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa Dibuixos de Valentí Gubianas Eulàlia Canal La nena que només es va poder endur una cosa FITXA DEL LLIBRE TÍTOL DE L OBRA: AUTOR:

Más detalles

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R

T E C N O L O G I A I C U R S A N T E R I O R Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I C U R S A N T E R I O R DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes

Más detalles

LA FACULTAT ANTONI GAUDÍ

LA FACULTAT ANTONI GAUDÍ FACULTAT ANTONI GAUDÍ LA FACULTAT ANTONI GAUDÍ La Facultat Antoni Gaudí és un centre universitari que pertany a l Ateneu Universitari Sant Pacià. A partir dels estudis de grau, màsters i postgrau, busca

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN

ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN Casa Amèrica Catalunya. 3-7 de novembre del 2014 Dediquem a Juan Gelman l Altar de Morts 2014 El dilluns 3 de novembre, a les 20 hores, s inaugura a Casa Amèrica

Más detalles

Marc urbanístic: Pla Especial del Port Aprovació definitiva: 25 de maig 2007, després d una ampli procés participatiu Desenvolupament: cal la redacció

Marc urbanístic: Pla Especial del Port Aprovació definitiva: 25 de maig 2007, després d una ampli procés participatiu Desenvolupament: cal la redacció Front marítim de Vilanova i la Geltrú (plaça del Port) Abril 2014 Marc urbanístic: Pla Especial del Port Aprovació definitiva: 25 de maig 2007, després d una ampli procés participatiu Desenvolupament:

Más detalles

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR

T E C N O L O G I A I CURS ANTERIOR Institut d Educació Secundària La Serreta Departament de Tecnologia T E C N O L O G I A P E N D E N T D E S E G O N I CURS ANTERIOR DOSSIER de FEINA Preparació Recuperació ANOTACIONS: Per alumnes amb la

Más detalles

MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET. Maleta didàctica dels temples i els déus de l antic Egipte

MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET. Maleta didàctica dels temples i els déus de l antic Egipte MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET Maleta didàctica dels temples i els déus de l antic Egipte PRESENTACIÓ Les Maletes Didàctiques Arqueonet.net A través de les Maletes Didàctiques d Arqueonet, els alumnes

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Activitats infantils i familiars

Activitats infantils i familiars Activitats infantils i familiars La Mostra Sonora i Visual és el context perfecte per a la presentació de processos d experimentació, creació i empoderamentació tecnològic amb nens i joves del barri, vinculats

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

MANIFEST DEL COLLEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA DAVANT L ACORD SOBRE LA INSERCIÓ DEL PSICÒLEG EDUCATIU EN EL SISTEMA EDUCATIU ESPANYOL NO UNIVERSITARI.

MANIFEST DEL COLLEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA DAVANT L ACORD SOBRE LA INSERCIÓ DEL PSICÒLEG EDUCATIU EN EL SISTEMA EDUCATIU ESPANYOL NO UNIVERSITARI. IE-36/01/2004 MANIFEST DEL COLLEGI DE PEDAGOGS DE CATALUNYA DAVANT L ACORD SOBRE LA INSERCIÓ DEL PSICÒLEG EDUCATIU EN EL SISTEMA EDUCATIU ESPANYOL NO UNIVERSITARI. Davant l acord signat pel Consejo General

Más detalles

El grau mitjà consta de dos cicles o nivells i en finalitzar s obté el títol de Tècnic Esportiu en la modalitat esportiva corresponent.

El grau mitjà consta de dos cicles o nivells i en finalitzar s obté el títol de Tècnic Esportiu en la modalitat esportiva corresponent. Els Ensenyaments Esportius són una formació que et capacita per desenvolupar una activitat professional en el camp de l'activitat física i l'esport: iniciació esportiva, tecnificació esportiva i conducció

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

ets un artista......i exposes al MAMT

ets un artista......i exposes al MAMT ets un artista......i exposes al MAMT La Diputació de Tarragona va acordar l octubre de 2011 la realització d una nova activitat vinculada al MAMT Pedagògic: Ets un artista... i exposes al MAMT. Calendari...,

Más detalles

Dossier Programa Persones Cuidadores

Dossier Programa Persones Cuidadores Dossier Programa Persones Cuidadores Índex 1. Antecedents 2. Els Serveis de la Plataforma 3. Valoracions curs 2009-2010 4. Oferta de serveis 2011 1. Antecedents L any 2009 l Obra Social de CatalunyaCaixa

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Estudi d impacte econòmic de Girona Temps de Flors 2012

Estudi d impacte econòmic de Girona Temps de Flors 2012 Estudi d impacte econòmic de Girona Temps de Flors 2012 Dr. Jordi Comas Trayter Dra. Sílvia Aulet Serrallonga Sr. Yassine Bouallala Sra. Verónica Bernadó Estudi elaborat per la Universitat de Girona Índex

Más detalles