TEMA: EL PAISATGE NATURAL ESPANYOL: EL RELLEU.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TEMA: EL PAISATGE NATURAL ESPANYOL: EL RELLEU."

Transcripción

1 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..1 TEMA: EL PAISATGE NATURAL ESPANYOL: EL RELLEU. 1.- EVOLUCIÓ GEOLÒGICA I GEOMORFOLÒGICA DE LA PENÍNSULA IBÈRICA La distribució litològica de la península Ibèrica presenta tres zones: una de materials silicis, una altra de materials calcaris, i una tercera de materials argilosos. La litologia ha condicionat les diverses ocupacions i fets humans en el passat i en el present, també ha contribuït a crear regions físiques geogràfiques, però no les diferenciacions polítiques, nascudes estes de manera artificial per desig de l'home. L'Espanya silícia, la calcària i l'argilosa és el resultat d'un llarg procés geològic i geomorfològic que durat milions d'anys. Des dels començaments de l'era Arcaica fins a l'era Quaternària, la península ha patit variats processos orogènics i geomorfològics que han donat com resultat el relleu i el paisatge actual. Vegem un resum de la història geològica i geomorfològica de les terres ibèriques, un procés que seguix actiu. ERA ARCAICA (fa milions d'anys) Durant esta era geològica no va haver-hi terres emergides en el que hui és la península Ibèrica. En el solar submergit es va produir un procés de sedimentació marina en l'espai conegut com a mar o geosinclinal del Thetys, que ocupava la pràctica totalitat del territori d'europa i separava dos plaques continentals: l'africana o Gondwana, i la Paleuropea. Estos materials sedimentats van ser elevats pels moviments orogènics posteriors. Almenys va haver-hi huit orogènies durant el precambrià, però a penes van afectar l'actual península Ibèrica. Només s'han trobat algunes zones amb materials d'esta era a Galícia, en Cangas de Narcea (Astúries), al nord de les muntanyes de Toledo i en l'oest del Sistema Central.

2 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..2 ERA PRIMÀRIA O PALEOZOIC ( milions A.C.) Durant l'era Primària es van produir dos moviments orogènics: el Caledonià (entre el Cambrià i el Silúric), i l'hercinià (durant el Carbonífer, última etapa del Paleozoic). L'orogènia caledoniana no va afectar la península Ibèrica. Serà l'herciniana la que forme els primers relleus emergits peninsulars, amb els materials sedimentaris del Thetys. L'orogènia herciniana. Este plegament va desenrotllar unes forces tangencials, de direcció SOTA-NE, que van actuar sobre els materials sedimentats en direcció SE-NE. Eleven estos materials i els fer emergir per damunt del nivell marí, amb direcció NO-SE. Sorgixen així els massissos paleozoics o hercinians Massís central o Meseteño Massís dels Pirineus Massís BeticoRifeny Massís Català-Sard-Balear (nord de l'actual Cadena Catalana). Massís de l'ebre Entre els massissos se situen canals marins profunds. El caràcter hercinià dels materials plegats en esta orogènia i que han arribat fins a l'actualitat, es nota en la litologia (material silici) i en la direcció NO-SE dels plecs. El clima plujós produïx una vegetació exuberant de boscos i grans falagueres, (helechos) que l'aigua de l'erosió va sepultant; es creen així grans bosses de material orgànic, que, a través de milions d'anys, donaran lloc a l hulla. ERA SECUNDÀRIA O MESOZOIC ( milions A.C.) Durant el Mesozoic no va haver-hi moviments orogènics, va ser un llarg període de sedimentació tant marina com continental, que colmatará els geosinclinals o canals que separaven els massissos hercinians. Les transgressions i regressions marines afectaran la modalitat de sedimentació que es produïsca. En un període de transgressió, és a dir, quan el nivell del mar augmenta i nega (inunda) major quantitat de terres, les terres que queden ocupades per les aigües patixen una sedimentació marina. Mentres que en el següent moment de regressió, quan les aigües es retiren i emergixen terres,

3 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..3 estes afegiran als seus estrats una sedimentació continental. El massís dels Pirineus quedarà, sovint, submergit davall les aigües. La litologia dels materials secundaris està composta per argiles i calcàries. Així, les fosses dels actuals Pirineus i Sistemes Bètics van arreplegar, durant el Mesozoic, sediments formats per calcàries i argiles. ERA TERCIÀRIA O CENOZOICA (65-2 milions A.C.) En ella es va produir el moviment orogènic alpí que configurarà el relleu peninsular tal com ho veiem hui en dia. Els sediments depositats en els geosinclinals patiran un procés de plegament (tectònica de plegament), mentres que els materials durs dels massissos hercinians seran fracturats (tectònica de fractura) per les forces orogèniques. 1. Acció de l'orogènia alpina sobre els massissos hercinians L'orogènia els fractura al tractar-se de materials antics i durs. El massís beticorifeny es disloca en tres blocs al fracturar-se. Queden elevats els vores i afonat el centre. Sorgixen així dos estructures fallades: Sierra Nevada al nord, les muntanyes del Rif al sud, i el mar d'alborán com a zona deprimida entre ambdós. El massís català-sard-balear quasi s'afona en la seua totalitat, i tan sols queda emergit una zona en la seu vora nord (Empúries-Ebre) i xicotetes restes en el nord de Menorca, Còrsega i Sardenya. El massís dels Pirineus es fractura i s'afona per les vores. Mentres que en el centre s'eleva un horst, anomenat Pirineu axial o central. El massís de l'ebre s'afona completament a uns metres de profunditat, i es convertix així en una zona deprimida que serà reblida per sedimentació des de finals de l'era Terciària i en el quaternari. El massís meseteño patix les pressions alpines, però no s'afona. Es fractura i sorgixen dos horsts: el Sistema Central i els Montes de Toledo. La zona sud s'afona, i apareix la flexió-falla de Sierra Morena. Entre els horst citats queden dos dovelles o zones planes: la SubMeseta Nord i la SubMeseta Sud. Abans de l'orogènia alpina, el massís meseteño estava basculat cap a l'est, inclinació que canviarà cap a l'oest després del moviment alpí, quedant elevada la part oriental, de manera que els rius que abans desembocaven en el Mediterrani, ara ho faran cap a l'atlàntic.

4 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA Acció de l'orogènia alpina sobre els geosinclinals de sedimentació mesozoica Els geosinclinals, fosses o canals marins de l'actual Serralada Cantàbrica, Sistema Ibèric i Sistemes Bètics, incloses les illes Balears, reblits per sedimentació de materials Secundaris, reaccionen a l'orogènia alpina plegant-se i formant les esmentades cadenes muntanyoses. Queden com a zones afonades les depressions de l'ebre, del Guadalquivir i la fossa de València, el rebliment de la qual es realitzarà al llarg del Terciari i el quaternari. ERA QUATERNÀRIA, NEOZOICA O ANTROPOICA (des de fa 2 milions) És un període caracteritzat per la tranquil litat orogènica, a pesar dels moviments sísmics que reflectixen el continu moviment de les plaques que formen l'escorça terrestre. Des de la fi de l'orogènia alpina, els relleus elevats han patit l'acció erosiva de tots els agents geomorfològics: aigua de pluja, escolament, fluvial i glacial; vent; erosió química o descomposició litològica; erosió dels vegetals, tant mecànica com química; i l'acció dels agents biològics, erosió antròpica o humana d'una banda, biòtica o animal per una altra. 2. PENYAL O LITOLOGIA DE LA PENÍNSULA IBÈRICA 2.1. L'Espanya silícia És la de materials més antics. Apareix situada sobretot en la zona oest amb ramificacions cap al Sistema Central, Montes de Toledo i Sierra Morena. També apareixen materials antics, com a conseqüència dels plegaments alpins en el Pirieneu Axial, en el Sistema Penibètic i en la Serralada Costaner-Catalana. És l'àrea del granit i de la pissarra; en zones elevades, les baixes temperatures trenquen les roques produint un paisatge de parets verticals amb una base de fragments esmicolats que reben el nom de penyalars. En zones de poca altitud, apareix un paisatge suau i arredonit.

5 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..5 En el penyal silici es distingixen: Roques intrusives: granits Roques metamòrfiques: pissarres, quarsites, gneis, marbres. Roques sedimentàries: arenoses L'Espanya calcària. Penyal de calcàries, conglomerats, arenoses, margues. S'estén pel País Basc, Pre-Pirineos, part de la Serralada Costanero-Catalana, Sistema Ibèric i Subbètic. Es tracta dels sediments del Secundari que apareixen plegats per l'orogènia alpina durant el Terciari. Els materials calcaris es descomponen fàcilment per l'aigua de pluja, produint un paisatge complex amb estretes goles degut a l'erosió dels rius, abundants coves amb aigües subterrànies i afonaments del terreny (paisatge càrstic). En aquells terrenys en què la calcària es dissol apareixen bons terrenys per a l'agricultura L'Espanya argilosa. Penyal d'argiles, margues, algeps, calcàries lacustres. Ocupa bona part de la SubMeseta Nord i Sud, les depressions de l'ebre i Guadalquivir, igual que les planes al luvials costaneres mediterrànies. Els paisatges variats depenen de l'acció erosiva dels rius i de l'elevació dels terrenys. Estos materials són poc resistents i s'originen grans valls que se separen per estructures tabulares; és comú trobar turons testimoni, és a dir, relleus de poca altura que estan protegits per una capa dura (calcària) que no ha pogut ser erosionada. Quan les aigües afecten profundament els terrenys argilosos, transformen el paisatge, apareixent zones en què rendixen poc els cultius. Finalment, en cas d'existir una alternança d'estrats molt resistents i altres blans, apareix el típic paisatge de relleu en costa, amb vessants suaus i de pendent escàs.

6 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..6 Els terrenys volcànics. El vulcanisme va crear les illes Canàries des del miocé (finals de l'era Terciària). També hi ha restes de materials volcànics en la península: Camp de Calatrava (submeseta Sud) i taques a Almeria. 3. ORGANITZACIÓ I MORFOLOGIA DE LES UNITATS DE RELLEU La península Ibèrica destaca per la importància de la meseta, resguardada de les influències marines per la disposción perifèrica del relleu muntanyós, la seua elevada altitud mitjana de 600 metres, i la seua localització entre dos mars, l'atlàntic i el Mediterrani, i entre dos continents, Àfrica i Europa La Meseta La meseta, un elevat altiplà amb altitud mitjana de 600 a 700 metres, és la principal unitat de relleu peninsular, ocupa el 45 % de la superfície peninsular i condiciona la disposició de les altres unitats morfoestructurales.

7 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..7 Està formada per materials paleozoics creats per l'orogènia Herciniana, fracturats durant l'era Terciària pels moviments alpins; en algunes zones la sedimentació terciària i quaternària se superposa al sòcol paleozoic. En el seu interior es distingixen dos grans unitats com són la SubMeseta Nord i la SubMeseta Sud, a més dels Monts de Lleó, el Sistema Central i els Montes de Toledo. Una sèrie de cinturons muntanyosos voregen la meseta: el massís Galaic, la Serralada Cantàbrica, el Sistema Ibèric i Sierra Morena. Unitats interiors de la Meseta. SubMeseta Nord o Conca del Duero. La SubMeseta Nord és una elevada plana de metres d'altitud estesa al llarg d'uns km2, vorejada per un cinturó muntanyós, excepte pel seu costat oest. El sòcol paleozoic, alçat per l'orogènia herciniana, ha quedat al descobert per l'erosió. Durant l'orogènia alpina el massís meseteny es va fracturar, una de les fosses tectòniques que es van crear va ser la SubMeseta Nord sobre la qual el procés d'erosió dels relleus muntanyosos que la voregen va ser emplenant-la amb sediments terciaris i quaternaris. Es distingixen tres zones: Erms: al nord i est Relleus amesetats, de terrenys elevats, plans i pedregosos, la capa superior de calcària del qual és resistent a l'erosió, mentres que per davall les margues yesíferas i argiles, més blanes, formen un talús erosionat amb valls. Camps: en la zona central En els valls fluvials apareixen estes planes extenses de terres argiloses, aprofitades per a l'agricultura en comarques com la Terra de Campos. En la en la zona de contacte amb les serres i els erms, apareixen turons i turons testimoni, de vegades amb polperes o rampes cobertes de cantells poc rodats per l'erosió. Penillanura: a Zamora i Salamanca En els afloraments del sòcol paleozoic (granits i pissarres) l'erosió fluvial provoca una profunda gola, els Arribes del Duero, amb desnivells de fins a 500 metres.

8 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..8 Sistema Central Esta serralada en què aflora el sòcol paleozoic està formada per blocs hercinians, fallats i desnivellats pel plegament alpí. En el paisatge se succeïxen les serres de Gredos, Béjar, Guadarrama, Ayllón, Gata i l'estrela (horsts de falla) separades pels ports de Navacerrada, Somosierra... (fosses tectòniques), i les valls o corredors de Lozoya, Tiétar, Ambles, Jerte i Alagón. Els materials que predominen són granítics i metamòrfics.en les serres més altes, per damunt dels metres, queden restes del modelatge glacera d'etapes anteriors més fredes que les actuals. SubMeseta Sud Està formada per dos conques, la del Tajo i la del Guadiana, separades pels Monts de Toledo. Es pot distingir les següents zones segons el seu origen geològic i litologia: Els erms de Conca i Guadalajara. Els estrats calcaris superiors resistixen l'erosió fluvial i formen erms, taules i turons testimoni. Quan l'erosió pot actuar, els rius s'encajan excavant valls de forts pendents i sòls pobres per a l'agricultura. Els camps dels cursos mitjans del Tajo i del Guadiana. Els sediments que aporta l'erosió fluvial són calcaris i argilosos, molt fèrtils per a l'agricultura. La Manxa és la major plana de la península, composta per estrats calcaris terciaris sense deformar per les orogènies. El Camp de Calatrava. Lleugerament elevat sobre l'altura mitjana de la SubMeseta Sud, és una zona en què el vulcanisme de finals de l'era Terciària ha deixat mostres en el relleu i material volcànic (cràters i cons a penes visibles). El peneplà extremeny. La seua altitud entre 300 i 500 metres és inferior a la mitjana de la submeseta. Ací aflora el sòcol paleozoic molt erosionat, esguitat per muntanyes illa de roques molt dures i resistents a l'erosió com ocorre en la ciutat de Trujillo, assentada sobre un penyal granític elevat.

9 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..9 Muntanyes de Toledo. Dividixen la SubMeseta Sud en dos conques hidrogràfiques, Tajo i Guadiana. S'estenen al llarg de 200 km, amb serres de poca altura (1.500 metres) fracturades en blocs o horts per l'orogènia alpina, de manera que predominen el penyal d'origen hercinià (granits, pissarres cristal lines i quarsites). Destaquen la Serres de Guadalupe, la Serra de Sant Pere i la de Sant Mamed, esta a Portugal. Els vorells muntanyosos de la meseta Serralada Cantàbrica Esta cadena muntanyosa, formada per l'orogènia alpina, discorre paral lela a la costa durant 400 km, amb cimes entre els i metres, es convertix en una barrera aïlla a l'altiplà de la influència marina. En el sector occidental o asturià, aflora el sòcol paleozoic de la meseta fracturat i elevat durant l'orogènia alpina. Destaca el gran horst o pilar tectònic dels Pics d'europa. La seua litologia silícia es caracteritza per l'escassetat de granits i l'abundància de pissarres i quarsites. Són materials del Carbonífer i conformen els principals jaciments d'hulla espanyols. En el sector oriental -la muntanya santanderina i les muntanyes basquesapareixen materials mesozoics plegats i elevats per l'orogènia alpina, raó que explica el seu penyal calcari. Montes de Lleó Situats en l'extrem nord-occidental de la meseta, formen part del sòcol paleozoic meseteño fracturat a horts per l'orogènia alpina; per una de les les fosses tectòniques fluïx el riu Sil que la colmata amb els sediments que deposita al seu pas. En les cimes més altes l'erosió glacial ha creat el relleu glacera més extens d'espanya en la comarca del Llac de Sanabria.

10 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA..10 Massís Galaic Forma part de l'antic sòcol de la meseta Per tant, de penyal silici: granits, pissarres, quarsites, gneis, marbre- arrasat per l'erosió durant el Secundari i fracturat en blocs durant els moviments alpins. Les cimes són aplanades, el relleu suau, l'altitud mitjana de 500 metres, els rius aprofiten les fosses tectòniques per a encaixar-se en profundes valls. En la costa, molt retallada, penetra el mar en les fractures i origina les rigues. Serra Morena És un escaló tectònic que discorre al llarg de 400 km pel sud de la meseta. Des de la depressió del Guadalquivir s'aprecia el desnivell d'uns metres sobre el qual els rius has excavat profundes goles com Despeñaperros. Com és part del sòcol paleozoic de l'altiplà, abunden els materials silicis (granits, quarsites, pissarres). Sistema Ibèric És el límit nororiental del sòcol paleozoic de la meseta. Alterna el sòcol paleozoic i els sediments mesozoics. En ambdós casos, l'orogènia alpina va elevar estos materials creant pliegues y falles. En el sector nord-oest, l'erosió ha fet aflorar el sòcol paleozoic en les serres de La Demanda i Moncayo. En el centre, la sedimentació terciària i quaternària farcida la gran fossa de Calataiud, donant ací una litologia argilosa. Al sud i l'est les serres d'albarrasí, Javalambre i el Maestrat estan formades per plegaments de materials secundaris, amb fenòmens cárstics en la Muntanya de Conca.

11 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA Unitats exteriors a l'meseta Depressió de l'ebre Durant l'era Primària va estar ocupada per una massís paleozoic. L'orogènia alpina va afonar completament esta muntanya i va formar una gran depressió coberta pel mar i tancada per la Cadena Litoral. Durant l'era quaternària l'erosió dels sistemes muntanyosos circumdants va ser colmatando la depressió i el riu Ebre va aconseguir obrir-se pas fins al mar. El seu penyal es compon de materials sedimentaris de l'era Quaternaria, com ara argiles, algeps i margues. Pirineus Esta serralada que s'estén al llarg de 440 km. En la frontera entre Espanya i França, és el conjunt muntanyós més elevat d'espanya, amb pics que superen els metres (Aneto, Mont Perdut i la Maladeta). La seua zona central o axial és un vell massís paleozoic que va ser fracturat i elevat per l'orogènia alpina. A un costat i a l'altre apareix el Prepirineu, una zona de sedimentació secundària plegada i alçada durant el Terciari per l'orogènia alpina. Una depressió separa les serres interiors, amb cimes superiors a metres, de les serres exteriors, de menor altura, entorn dels metres. En la zona axial, la litologia és de materials silicis, i en el prepirineu, calcaris i quaternaris argilosos d'origen glacial. En la Garrotxa hi ha restes de formes i material volcànic.

12 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA.. 12 Cadena Litoral Catalana La base de la serralada és l'antic massís hercinià que aflora en el nord amb un penyal silici. Al sud apareix un sector de sediments secundaris plegats en l'era Terciària, de penyal calcari i una zona de material volcànic a Garraf. Es distingixen tres alineacions paral leles: Serralada litoral: amb altures entorn dels 600 metres, esta serralada s'estén al llarg d'uns escassos 100 km, de Girona al sud de Barcelona, amb materials paleozoics fracturats per l'orogènia alpina i penyal silici, a més d'una zona de modelatge càrstic a Garraf. Depressió prelitoral o longitudinal: en esta fossa tectònica, entre les dos serralades (litoral i prelitoral), la sedimentació ha facilitat una agricultura de gran riquesa Serralada prelitoral o interior: una capa de plecs terciaris recobrix el sòcol paleozoic al llarg de 250 km. Ací es troben les majors altures com el massís de Montseny, Montserrat i Montsant. Sistemes Bètics S'estenen des de la Serra de Grazalema (Cadis) fins al cap de la Nau, continuen davall el mar i Es distingixen tres zones: Cadena Penibètica. Ací, al sud del Sistema Bètic aflora el sòcol paleozoic de l'antic massís BeticoRifeny, amb les majors altures en Sierra Nevada Pics de Mulhacén i de Penell-. Els sediments mesozoics apareixen plegats en les Alpujarras. Depressions Intrabètiques. La sedimentació quaternària d'argiles, margues i arenes colmata les fosses tectòniques i facilita la rica agricultura de les foies de ronda, Antequera, Granada, Guadix i Baza.

13 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA.. 13 Cadena Subbètica. Des de Cadis fins a Alacant, Eivissa i Menorca, els materials secundaris van ser plegats per l'orogènia alpina donant com resultat altures elevades, metres- en les Serres de Grazalema, Mágina, Sagra, Cazorla i Espuña. Depressió del Guadalquivir Com resultat de l'orogènia alpina, l'actual plana va quedar submergida baixos les aigües del mar en forma de gran golf marí obert a l'oceà Atlàntic. La sedimentació quaternària de fèrtils argiles aportada pel riu Guadalquivir i els seus afluents, va ser colmatando la fossa i guanyant terreny al mar. Els marenys del Guadalquivir i les zones d'inundació de Cadis i Doñana mostren que el procés de rebliment continu actuant Els arxipèlegs: Balears i Canàries Illes Balears En este arxipèleg es distingixen les illes majors de Mallorca, Menorca i Eivissa i les illes menors de Formentera, Cabrera i Conillera. Excepte Menorca, en la mitat septentrional del qual pareixen les restes de l'antic massís hercinià, les illes Balears formen part del Sistema Subbètic, amb una litologia calcària del Secundari plegada durant l'orogènia alpina i afectada pels fenòmens d'erosió càrstica (per exemple, en les mallorquines Cuevas del Drac).

14 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA.. 14 Illes Canàries Es localitzen en l'oceà Atlàntic, enfront de la costa nord-africana. Són terres d'origen volcànic, formades fa 30 milions d'anys pel vulcanisme posterior a l'orogènia alpina que va fracturar la placa africana i va provocar l'emissió a l'exterior de magma a través de tres falles tectòniques, la solidificació de la qual va donar lloc a les illes Canàries. En l'actualitat, l'activitat volcànica seguix activa amb erupcions molt recents en el Timanfaya i en el Teneguía durant El paisatge canari és típicament volcànic: els cràters i cons, calderes resultants de l'afonament dels antics volcans, les colades de lava i camps d'escòries (el malpaís, de superfície aspra i agrest), els profunds barrancs excavats per l'erosió de les aigües de pluja, els grans penya-segats en la costa. L'activitat agrària està limitada per la roca nua que aflora en la superfície i l'escassetat de sòl El litoral espanyol L'oceà Atlàntic i el Mar Mediterrani banyen els km de costa espanyola, dels quals quasi cinc mil són peninsulars. Litoral atlàntic. En el litoral atlàntic es distingixen la costa cantàbrica, les ries gallegues i la costa gaditana i onubense. Entre la desembocadura del riu Bidasoa i la Punta Estaca de Bars s'estén la costa cantàbrica, de contorns rectilinis, formes acantiladas degudes a l'afonament en el mar dels pilars tectònics i escasses platges. Les ries gallegues, entre l'estaca de Bars i el riu Miño, van sorgir en l'època de les glaciacions quaternàries, quan l'ascens del nivell del mar va inundar antigues valls fluvials que discorren al llarg de fosses tectòniques afonades per l'orogènia alpina. Les ries altes (Ortigueira, Cedeira, El Ferrol, Betanzos, La Corunya i Camariñas) són curtes i estretes en el seu tram cantàbric, i molt obertes en el litoral atlàntic. Fins a la Punta de Santa Tecla, en la desembocadura del Miño, les ries baixes ( Murs-Naia, Arosa, Pontevedra, Vigo) presenten forma d'embuts amples i profunds, i penetren fins a 35 km en l'interior del continent.

15 EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA.. 15 Litoral atlàntic meridional És una costa baixa, arenosa, plena de dunes, barres i illots modelats pels rius en els seus desemobocaduras, entre les boques del Guadiana fins a Punta Tarifa. Esta franja litoral pertany a la depressió del Guadalquivir, omplida per materials quaternaris durant el procés de sedimentació que contínua actiu i creant costa com es manifesta en els marenys, unes planes de fang formades pels sediments fluvials que queden coberts durant la plenamar i afloren en la baixamar. Costa mediterrània En el sector Bètic, entre Gibraltar i el cap de la Nau, alternen zones de costa acantilada Degudes a les muntanyes Bètiques- amb dunes, albuferes, terrasses marines i platges, paisatge que predomina en el golf de València, entre La Nau i la desembocadura de l'ebre. En el litoral català torna la successió de penya-segats i platges, a més dels deltes fluvials de l'ebre i del Llobregat.

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges

EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges EL RELLEU D'ESPANYA (2) Geografia 2n Batxillerat Bloc1: Medi ambient i paisatges LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU LES PRINCIPALS UNITATS DEL RELLEU MESETA 1 UNITATS INTERIORS

Más detalles

Geografia d Espanya EL RELLEU

Geografia d Espanya EL RELLEU Geografia d Espanya EL RELLEU EL RELLEU DEL TERRITORI ESPANYOL és el resultat de EVOLUCIÓ GEOLÒGICA es diferencia RELLEU PENINSULAR EL ROCAM RELLEU INSULAR : característiques principals Forma massissa

Más detalles

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs

EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA. Nom Curs EL MEDI FÍSIC D'ESPANYA Nom Curs 1. EL RELLEU D'ESPANYA 1. On està situada Espanya? Quina extensió té? 2. Elabora un un esquema sobre el relleu de la Península seguint la divisió entre unitats interiors

Más detalles

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià

Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica. Gemma Torres Julià Geografia d Espanya El relleu de la Península Ibèrica Gemma Torres Julià PREGUNTES AMB RESPOSTA Vocabulari principal Muntanya: Elevació del terreny natural i alta que sobresurt de l'entorn. Quina és la

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

1. Situa al mapa de la península Ibèrica els límits i els accidents geogràfics següents:

1. Situa al mapa de la península Ibèrica els límits i els accidents geogràfics següents: El relleu. Unitats i formes de relleu Avaluació inicial 1. Situa al mapa de la península Ibèrica els límits i els accidents geogràfics següents: RIUS: 1: Ebre 2:Tajo 3: Guadiana 4: Guadalquivir 5: Duero

Más detalles

01.A.04. MORFOLOGIA I RELLEU. Planificació de l espai fluvial a la conca del Foix

01.A.04. MORFOLOGIA I RELLEU. Planificació de l espai fluvial a la conca del Foix 01.A.04. MORFOLOGIA I RELLEU ÍNDEX 1 Introducció... 3 2 Característiques físiques de la conca... 3 2.1 Serralada prelitoral a les Gorges del foix... 4 2.1.1 Litologia... 4 2.1.2 Tectònica... 4 2.2 Depressió

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

GEOLOGIA DE LA CIUTAT DE GIRONA. Març 2014

GEOLOGIA DE LA CIUTAT DE GIRONA. Març 2014 GEOLOGIA DE LA CIUTAT DE GIRONA Març 2014 Geologia de la ciutat de Girona Situació geogràfica La ciutat de Girona està situada a la part nord de la depressió de la Selva, a l'enllaç del riu Onyar al riu

Más detalles

22/9/15. Per començar: CARACTERÍSTIQUES GENERALS. Disposició perifèrica del relleu muntanyós

22/9/15. Per començar: CARACTERÍSTIQUES GENERALS. Disposició perifèrica del relleu muntanyós 22/9/15 Per començar: 1 2 CARACTERÍSTIQUES GENERALS Forma massissa península Elevada altitud mitjana Disposició perifèrica del relleu muntanyós 3 1 EVOLUCIÓ GEOLÒGICA EVOLUCIÓ GEOLÒGICA ERA ARCAICA (4000

Más detalles

El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya

El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya El Marc Físic d Europa, Espanya i Catalunya El Marc Físic d Europa Europa és un apèndix menor a la part sudoccidental del continent eurasiàtic. Presenta una gran diversitat de relleu: massissos antics,

Más detalles

Qualsevol divisió de l espai geogràfic que té característiques semblants.

Qualsevol divisió de l espai geogràfic que té característiques semblants. CONCEPTES: Espai Territori Regió Lloc Localitzaci ó Paisatge Àrea de la superfície terrestre. Posició de l espai on es desenvolupa l activitat humana. Qualsevol divisió de l espai geogràfic que té característiques

Más detalles

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig

UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC. Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig UNITAT 5 ESPANYA: EL MEDI FÍSIC Ciències Socials 1r ESO D i E IES Can Puig OBJECTIUS DE LA UNITAT Localitzar les unitats de relleu i rius d Espanya i Catalunya Enumerar els trets bàsics del clima de la

Más detalles

Resumen del Relieve de España. El relieve de España se caracteriza por su gran diversidad y está organizado de la siguiente forma:

Resumen del Relieve de España. El relieve de España se caracteriza por su gran diversidad y está organizado de la siguiente forma: Resumen del Relieve de España El relieve de España se caracteriza por su gran diversidad y está organizado de la siguiente forma: - Una Meseta Central, ocupa el centro de la Península. La Meseta está dividida

Más detalles

Colegio San Vicente de Paúl de Laredo. Cantabria. EL RELIEVE ESPAÑOL

Colegio San Vicente de Paúl de Laredo. Cantabria.  EL RELIEVE ESPAÑOL EL RELIEVE ESPAÑOL 1. LA MESETA: 1.1. La Meseta es una extensión plana situada en el centro de la Península con una elevación entre 500 y 800 metros. 1.2. Está dividida por el Sistema Central en dos submesetas:

Más detalles

LES FORMES DE LA TERRA 1. La capa externa de la Terra

LES FORMES DE LA TERRA 1. La capa externa de la Terra Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) 2014 2015 1. Escriu el nom de les diferents capes que formen el conjunt de la Terra. LES FORMES DE LA TERRA 1. La capa externa de la Terra 2. Explica tot el que sàpigues

Más detalles

U2.- EL RELLEU DE LA PI, LES IB I LES IC

U2.- EL RELLEU DE LA PI, LES IB I LES IC U2.- EL RELLEU DE LA PI, LES IB I LES IC 1.- EL RELLEU DE LA PENÍNSULA IBÈRICA 1.1- Característiques generals del relleu peninsular 1.2- Evolució geològica de la PI. Tectònica de plaques. 1.3- Litologia

Más detalles

El relleu de la Terra

El relleu de la Terra El relleu de la Terra Les grans unitats de la Terra. Una descripció geogràfica. En el planeta podemos identificar grandes conjuntos geográfico. Todo el relieve que podemos ver se encuentra en las tierras

Más detalles

Síntesis de las principales unidades del relieve de España

Síntesis de las principales unidades del relieve de España Síntesis de las principales unidades del relieve de España 1.-LA MESETA Y LAS MONTAÑAS INTERIORES La Meseta es el principal elemento del relieve peninsular. En la zona meseteña se pueden distinguir cinco

Más detalles

Situación respecto a la meseta Nombre Situación Geográfica Interior de la meseta Montes detoledo

Situación respecto a la meseta Nombre Situación Geográfica Interior de la meseta Montes detoledo RESUMEN Situación respecto a la meseta Situación Geográfica Interior de la meseta Sistema central Centro península Montes detoledo Sur Montes de León Noroeste Alrededor de la meseta Cordillera Cantábrica

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA

EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA 1. EL RELIEVE PENINSULAR 1) Características del relieve peninsular Los tres rasgos básicos que caracterizan el territorio español son su elevada

Más detalles

LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE

LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE 3 LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE ESQUEMA DE LA UNIDAD 1. LA MESETA Y SUS UNIDADES INTERIORES a) Las penillanuras b) Las cuencas sedimentarias c)las sierras interiores de la Meseta 2. LOS REBORDES MONTAÑOSOS

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

Les planes i les muntanyes d Europa

Les planes i les muntanyes d Europa 34 Les planes i les muntanyes d Europa Europa és un continent menut, situat a l hemisferi nord. El relleu d Europa està format per: Planes al centre i a l est. Sistemes muntanyosos al nord i al sud. 1.

Más detalles

Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania.

Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania. RELLEU D EUROPA. Europa té una superfície de més de 10 milions de quilòmetres quadrats. És el continent menys extens després d Oceania. Quins són els límits d Europa? Europa limita amb: - al nord, amb

Más detalles

Geografía: España física. Apuntes básicos para 3º de ESO. José Manuel Roás Triviño

Geografía: España física. Apuntes básicos para 3º de ESO. José Manuel Roás Triviño Geografía: España física. Apuntes básicos para 3º de ESO. José Manuel Roás Triviño OCÉANO ATLÁNTICO Mar Mediterráneo Apuntes básicos de Geografía. España física. 1. Situación y límites de la península

Más detalles

El estudio físico de España

El estudio físico de España El estudio físico de España Unidad 7 Meseta Central Presenta una elevada altitud y está divide en dos partes por el Sistema Central Submeseta norte - Tiene una altitud media de 750m y está recorrida por

Más detalles

TEMA 2. EL PAI SAJE NATURAL ESP AÑO L: EL RELIEVE.

TEMA 2. EL PAI SAJE NATURAL ESP AÑO L: EL RELIEVE. TEMA 2. EL PAI SAJE NATURAL ESP AÑO L: EL RELIEVE. 1. EVOLUCIÓN GEOLÓGICA Y GEOMORFOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Introducción La distribución litológica de la península Ibérica presenta tres zonas: una

Más detalles

Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA

Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA Tema 3. L AIGUA A LA TERRA HIDROSFERA L AIGUA ESTATS Conjunt de tota l aigua que hi ha al nostre planeta. L aigua salada dels mars i oceans representa el 97% de l aigua de la Terra. LÍQUID SÒLID GASÓS

Más detalles

El estudio físico de España

El estudio físico de España El estudio físico de España Unidad 7 Meseta Central Tiene gran altitud, organiza el relieve peninsular y está dividida en dos submesetas por el Sistema Central Submeseta norte - Tiene una altitud media

Más detalles

LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE

LAS GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE 1 SITUACIÓN, POSICIÓN Y LOCALIZACIÓN DE LOS TERRITORIOS ESPAÑOLES. SW DE EUROPA A 14 KM DE ÁFRICA 1 SITUACIÓN, POSICIÓN Y LOCALIZACIÓN DE LOS TERRITORIOS ESPAÑOLES. PORTUGAL ESPAÑA ANDORRA GIBRALTAR 1

Más detalles

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO)

UNITAT 22 CATALUNYA 385 Maria Jesús Monter Domec Aprenem Ciències Socials (1 ESO) UNITAT 22 CATALUNYA 385 Catalunya està situada al nord-est de la península Ibèrica. És un país muntanyós. Les serralades més importants són els Pirineus -que estan situats al nord- i les Serralades Litorals

Más detalles

Tasca 3.- EL RELLEU DE LES ILLES BALEARS

Tasca 3.- EL RELLEU DE LES ILLES BALEARS TEMA 11: EL MEDI FÍSIC DE LES ILLES BALEARS Tasca 3.- EL RELLEU DE LES ILLES BALEARS El relleu de les Illes Balears és molt variat, degut als diferents materials que conformen el sòl i la seva erosió a

Más detalles

EL RELLEU DE CATALUNYA

EL RELLEU DE CATALUNYA 1. Què és el relleu? EL RELLEU DE CATALUNYA 2. Completa: Catalunya és un territori situat al, al sud d i obert al. Seguint els punts cardinals, Catalunya limita al nord amb i. A l est amb. Al sud amb.

Más detalles

Ciclo de sedimenta ción alpino Ciclo de sedimenta ción herciniano

Ciclo de sedimenta ción alpino Ciclo de sedimenta ción herciniano Ciclo de sedimenta ción alpino Ciclo de sedimenta ción herciniano OROGENIA HURONIANA (era Arcaica), OROGENIA CALEDONIANA (Silúrico y Devónico): su influencia sobre el relieve de la península es prácticamente

Más detalles

Tasca 3.- EL RELLEU DE LES ILLES BALEARS

Tasca 3.- EL RELLEU DE LES ILLES BALEARS TEMA 6: EL MEDI NATURAL DE LES ILLES BALEARS Tasca 3.- EL RELLEU DE LES ILLES BALEARS El relleu de les Illes Balears és molt variat, degut als diferents materials que conformen el sòl i la seva erosió

Más detalles

EVOLUCIÓN GEOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Y DE LOS ARCHIPIÉLAGOS.

EVOLUCIÓN GEOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Y DE LOS ARCHIPIÉLAGOS. DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Y DE LOS ARCHIPIÉLAGOS. RASGOS GENERALES DEL RELIEVE Forma maciza, poco recortada Elevada altitud media Disposición periférica Resultado de la EVOLUCIÓN GEOLÓGICA que originará:

Más detalles

Llanura. Cabo. Golfo. Bahía. Península. El relieve de Castilla y León: Tierras llanas y montañas.

Llanura. Cabo. Golfo. Bahía. Península. El relieve de Castilla y León: Tierras llanas y montañas. Montañas sierras - cordilleras El relieve de interior Llanura Páramos Depresiones EL RELIEVE El relieve de costa Cabo Bahía Golfo Ensenada Península El relieve de Castilla y León: Tierras llanas y montañas.

Más detalles

EJERCICIOS PRÁCTICOS TEMA 1

EJERCICIOS PRÁCTICOS TEMA 1 EJERCICIOS PRÁCTICOS TEMA 1 1. COMENTA EL MAPA SIGUIENTE De acuerdo con la clasificación de Hernández Pacheco, desde un punto de visto litológico encontramos tres zonas: a) Iberia silícea, de materiales

Más detalles

Unitats de relleu de la Península Ibèrica

Unitats de relleu de la Península Ibèrica Apunts de Geografía Jordi Dolcet, http://cinglera.wordpress.com MEDI FÍSIC COM A SUPORT El relleu espanyol: característiques i formació Espanya té una superfície de 505.989 km. Rere Rússia, Ucraïna i França

Más detalles

DESCUBRIENDO EL MUNDO. QUINTO DE PRIMARIA El relieve de España

DESCUBRIENDO EL MUNDO. QUINTO DE PRIMARIA El relieve de España DESCUBRIENDO EL MUNDO QUINTO DE PRIMARIA El relieve de España EL RELIEVE DE ESPAÑA EL RELIEVE EN LA ESPAÑA PENINSULAR España tiene una altitud media de 660 metros, esto la convierte en el segundo país

Más detalles

EL RELIEVE ESPAÑOL SU DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA

EL RELIEVE ESPAÑOL SU DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA EL RELIEVE ESPAÑOL SU DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA PARTE 2 I.E.S. DAUTE LOS SILOS CORDILLERAS EXTERIORES DE LA MESETA DEPRESIONES EXTERIORES DE LA MESETA REBORDES MONTAÑOSOS DE LA MESETA LA MESETA MAPA DE

Más detalles

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA TEMA 3 LA LITOSFERA Introducció. Segons la seva composició química la Terra presenta tres capes anomenades escorça,mantell i nucli. Nosaltres vivim sobre l'escorça i, per tant, és aquesta capa la que ens

Más detalles

La Meseta Central Llanura elevada Gran extensión Era Primaria: zócalo Era Terciaria: tres unidades:

La Meseta Central Llanura elevada Gran extensión Era Primaria: zócalo Era Terciaria: tres unidades: La Meseta Central Llanura elevada (600/800 m). Gran extensión (400.000 km 2 ). Evolución geológica: Era Primaria: Antiguo Macizo Hespérico-herciniano arrasado zócalo Era Terciaria: Deformada y basculada

Más detalles

EL MEDIO FÍSICO DE ESPAÑA

EL MEDIO FÍSICO DE ESPAÑA CONOCIMIENTO SOCIAL TRAMO III CEPA SAN CRISTÓBAL CURSO 2016-17 EL MEDIO FÍSICO DE ESPAÑA COORDENADAS DE LA PENÍNSULA IBÉRICA LATITUD LONGITUD Septentrional 43º 47 36 N Meridional 36º 00 08 N Oriental 3º

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

I. GRANDES ETAPAS DE LA EVOLUCIÓN GEOLÓGICA

I. GRANDES ETAPAS DE LA EVOLUCIÓN GEOLÓGICA AULA PERMANENTE DE FORMACIÓN ABIERTA DE LA UGR GEOGRAFÍA DE ESPAÑA TEMA 2: EL RELIEVE Y LAS AGUAS Miguel Ángel Sánchez del Árbol I. GRANDES ETAPAS DE LA EVOLUCIÓN GEOLÓGICA La metáfora del relieve peninsular:

Más detalles

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova.

GEOGRAFIA. PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ. Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. GEOGRAFIA PROVA D ACCÉS A GRAU SUPERIOR Convocatòria de setembre de 2015 VERSIÓ EN CATALÀ INSTRUCCIONS DE LA PROVA Disposau d 1 hora i 30 minuts per fer la prova. L examen s ha de presentar escrit amb

Más detalles

EL RELIEVE ESPAÑOL LAS GRANDES UNIDADES MORFOESTRUCTURALES: LA MESETA

EL RELIEVE ESPAÑOL LAS GRANDES UNIDADES MORFOESTRUCTURALES: LA MESETA EL RELIEVE ESPAÑOL LAS GRANDES UNIDADES MORFOESTRUCTURALES: LA MESETA GRANDES UNIDADES DEL RELIEVE PENINSULAR LA MESETA (pág.38) Llanura central elevada (600-800m.), 45% de la P. Ibérica Formada en era

Más detalles

El Relieve de España CEIP EL SOL GRUPO DE TRABAJO COMBISOL

El Relieve de España CEIP EL SOL GRUPO DE TRABAJO COMBISOL El Relieve de España El territorio de España. España está formada por: Gran parte de la Península Ibérica. Dos archipiélagos (conjunto de islas): las islas Baleares (en el Mediterráneo); las islas Canarias

Más detalles

CIENCIAS SOCIALES: SEXTO DE PRIMARIA CBM NUESTRA SEÑORA DE LOS ÁNGELES (EL ESPARRAGAL-MURCIA)

CIENCIAS SOCIALES: SEXTO DE PRIMARIA CBM NUESTRA SEÑORA DE LOS ÁNGELES (EL ESPARRAGAL-MURCIA) CIENCIAS SOCIALES: SEXTO DE PRIMARIA CBM NUESTRA SEÑORA DE LOS ÁNGELES (EL ESPARRAGAL-MURCIA) Formado por: parte de la península ibérica, las islas Canarias, las islas Baleares y las ciudades autónomas

Más detalles

Geografia; Formes de Relleu

Geografia; Formes de Relleu Geografia; Formes de Relleu El relleu El relleu el constitueixen les formes que sobresurten de la superfície de la terra. Sobre el relleu hi creix la vegetació i hi viuen els animals i les plantes. El

Más detalles

Unidades del relieve de la Península Ibérica

Unidades del relieve de la Península Ibérica Unidades del relieve de la Península Ibérica Unidades del relieve de la Península Ibérica Unidades del relieve de la Península Ibérica Introducción (I) El relieve español es muy variado. Prácticamente

Más detalles

EL RELIEVE DE ESPAÑA Y EL DE TU COMUNIDAD

EL RELIEVE DE ESPAÑA Y EL DE TU COMUNIDAD EL RELIEVE DE ESPAÑA Y EL DE TU COMUNIDAD RECUERDA LO QUE SABES El relieve es el conjunto de formas que tiene la superficie de la Tierra. El relieve puede ser de 2 tipos: relieve de interior y relieve

Más detalles

LA REPRESENTACIÓN DE LA TIERRA

LA REPRESENTACIÓN DE LA TIERRA LA REPRESENTACIÓN DE LA TIERRA LOS MAPAS LA ESCALA DE LOS MAPAS Un mapa es la representación de una parte de la superficie terrestre vista desde arriba y realizada a escala. En los mapas se emplean diversos

Más detalles

DESCOBRINT EL MÓN. QUART DE PRIMÀRIA El relleu de Catalunya

DESCOBRINT EL MÓN. QUART DE PRIMÀRIA El relleu de Catalunya DESCOBRINT EL MÓN QUART DE PRIMÀRIA El relleu de Catalunya PROGRAMACIÓ EL RELLEU DE OBJECTIUS DIDÀCTICS Reconèixer les característiques principals del relleu de Catalunya. Identificar els trets singulars

Más detalles

T. 13. La Terra: la. dinàmica terrestre

T. 13. La Terra: la. dinàmica terrestre T. 13. La Terra: la dinàmica terrestre TEORIES MOBILISTES TEORIA DE LA TECTÒNICA DE PLAQUES: (Wilson, 1931 i Mackenzie i Le Pichon, 70) Compendi d idees que explica els processos geològics terrestres...teoria

Más detalles

Naturaleza en España:

Naturaleza en España: Naturaleza en España: En este tema estudiaras la evolución geológica de Europa y España, además también te explicaremos las unidades morfoestructurales más importantes de España. Los geólogos distinguen

Más detalles

Relieve español Tema 2

Relieve español Tema 2 Relieve español Tema 2 1.Características generales relieve Forma compacta y maciza Gran anchura, dificulta afluencia vientos marinos, continentalidad. Altitud media elevada Bloque central + 600 m Disposición

Más detalles

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA:

A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: FITXA 1: Els elements del relleu A.1. RELACIONA CADA PARAULA AMB EL DIBUIX CORRESPONENT MITJANÇANT UNA FLETXA: Depressió Vall Muntanya Altiplà A.2. RESPON A LES PREGUNTES SEGÜENTS: Com s anomena la localitat

Más detalles

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS

CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ CURS 2015-2016 El dossier s ha d entregar el dia de la prova escrita de recuperació de la matèria. La nota de recuperació del curs s obtindrà considerant

Más detalles

Tema 7: El relleu terrestre

Tema 7: El relleu terrestre A la superfície de la Terra s hi produeixen canvis que poden ser fruit de: Processos geològics externs que són conseqüència d agents exteriors de la Terra com l aigua de rius i mars, les glaceres, l aire

Más detalles

3. Las grandes unidades del relieve

3. Las grandes unidades del relieve 3. Las grandes unidades del relieve ESQUEMA DE LA UNIDAD 1. LA MESETA Y SUS UNIDADES INTERIORES a) Las penillanuras b) Las cuencas sedimentarias c)las sierras interiores de la Meseta 2. LOS REBORDES MONTAÑOSOS

Más detalles

1. CARACTERES GENERALES. a) Características del relieve peninsular b) Características del relieve insular

1. CARACTERES GENERALES. a) Características del relieve peninsular b) Características del relieve insular EL RELIEVE ESPAÑOL ESQUEMA DE LA UNIDAD 1. CARACTERES GENERALES a) Características del relieve peninsular b) Características del relieve insular 2. EL PROCESO DE FORMACIÓN Y LA VARIEDAD LITOLÓGICA a) La

Más detalles

T. 2 Els elements del medi físic: clima, aigües i vegetació. 2.2 Les aigües

T. 2 Els elements del medi físic: clima, aigües i vegetació. 2.2 Les aigües T. 2 Els elements del medi físic: clima, aigües i vegetació 2.2 Les aigües Caractérístiques generals de la diversitat hídrica d Espanya Aigües continentals: rius, torrents, rierols, llacs, zones humides

Más detalles

Els paisatges d interior

Els paisatges d interior Els paisatges d interior La forma que té un paisatge s anomena relleu i és diferent segons si som a la muntanya, a la plana o a la costa. Els paisatges d interior estan allunyats del mar i poden ser de

Más detalles

EL RELIEVE EVOLUCIÓN GEOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA. Isaac Buzo Sánchez IES Extremadura Montijo (Badajoz)

EL RELIEVE EVOLUCIÓN GEOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA. Isaac Buzo Sánchez IES Extremadura Montijo (Badajoz) EL RELIEVE EVOLUCIÓN GEOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Isaac Buzo Sánchez IES Extremadura Montijo (Badajoz) INTRODUCCIÓN CRONOLOGÍA GENERAL Cuaternario 1.8 Cenozoico Neógeno 25 23.2 Paleógeno 65 40 Cretácico

Más detalles

TEMA 1 El relieve y las aguas de España y Castilla la Mancha

TEMA 1 El relieve y las aguas de España y Castilla la Mancha TEMA 1 El relieve y las aguas de España y Castilla la Mancha La geografía, el territorio y los mapas 1.1. El espacio geográfico Es el elemento estudiado por la Geografía. Está compuesto por el medio natural

Más detalles

EXERCICIOS AUTOAVALIABLES DOCUMENTAIS

EXERCICIOS AUTOAVALIABLES DOCUMENTAIS EXERCICIOS AUTOAVALIABLES DOCUMENTAIS EXERCICIO 1 Coa axuda dun atlas completa (pon os nomes) o seguinte mapa mudo das unidades de relevo e as illas dos principias arquipélagos españois. 1 EXERCICIO 2

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL

ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL Master Universitario en Profesorado La Geografía en la enseñanza secundaria GEOGRAFÍA FÍSICA Y PAISAJE Enrique Matarredona Coll Pablo Giménez Font Área de Geografía Física Universidad de Alicante ESPACIO

Más detalles

TEMA 1: EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA

TEMA 1: EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA TEMA 1: EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA TEMA 1: EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL 1 ÍNDICE 1. EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL (MAPAS) 2. EL RELIEVE PENINSULAR 1. El relieve terrestre

Más detalles

PAPIOL, ESCLETXES DE

PAPIOL, ESCLETXES DE 1 : Caracteristiques Nom: Descripció Breu: Tipus: Desnivell: Recorregut: Litologia: Comarca: Municipi: Gran Unitat: Unitat: Conegut conjunt d'esquerdes al Papiol (Baix Llobregat) Cova 20 metres 300 metres

Más detalles

T 2. Las grandes unidades del relieve español (1) PEVAU

T 2. Las grandes unidades del relieve español (1) PEVAU T 2 Las grandes unidades del relieve español (1) PEVAU - Tema 1e. Grandes unidades morfoestructurales - Cordillera Cantábrica Meseta Sierra Morena Rebordes montañosos de la Meseta - Tema 1e. Grandes unidades

Más detalles

UT1. EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA GEOGRAFÍA 2016/17

UT1. EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA GEOGRAFÍA 2016/17 UT1. EL ESPACIO GEOGRÁFICO ESPAÑOL: DIVERSIDAD GEOMORFOLÓGICA GEOGRAFÍA 2016/17 https://www.laguiadelvaron.com/ mapas-curiosos-forma-de-ver-almundo/ ESQUEMA DE LA UNIDAD 1. El espacio geográfico español.

Más detalles

EL RELIEVE ESPAÑOL 1. CARACTERES GENERALES. a) Características del relieve peninsular b) Características del relieve insular

EL RELIEVE ESPAÑOL 1. CARACTERES GENERALES. a) Características del relieve peninsular b) Características del relieve insular EL RELIEVE ESPAÑOL ESQUEMA DE LA UNIDAD 1. CARACTERES GENERALES a) Características del relieve peninsular b) Características del relieve insular 2. EL PROCESO DE FORMACIÓN Y LA VARIEDAD LITOLÓGICA a) La

Más detalles

TEMA 1: El relieve de la Península Ibérica

TEMA 1: El relieve de la Península Ibérica TEMA 1: El relieve de la Península Ibérica 1. LA HISTORIA GEOLOGICA De acuerdo con la clasificación de Hernández Pacheco, desde un punto de visto litológico encontramos tres zonas: a) Iberia silícea, de

Más detalles

TEMA 3. EL RELIEVE DE ESPAÑA.

TEMA 3. EL RELIEVE DE ESPAÑA. TEMA 3. EL RELIEVE DE ESPAÑA. RASGOS GENERALES DEL RELIEVE ES ESPAÑA. Este conjunto tan diverso y ricamente contrastado que es España posee tres rasgos característicos: 1. La elevada altitud media. España

Más detalles

EL RELIEVE ESPAÑOL. Caracteres generales. La variedad litológica. El proceso de formación. Las costas españolas

EL RELIEVE ESPAÑOL. Caracteres generales. La variedad litológica. El proceso de formación. Las costas españolas EL RELIEVE ESPAÑOL Caracteres generales. La variedad litológica. El proceso de formación. Las costas españolas ASPECTOS INTRODUCTORIOS RELIEVE: Define el conjunto de formas que presenta la superficie terrestre.

Más detalles

2 EL RELIEVE ESPAÑOL

2 EL RELIEVE ESPAÑOL 2 EL RELIEVE ESPAÑOL ESQUEMA DE LA UNIDAD 1. CARACTERES GENERALES a) Características del relieve peninsular b) Características del relieve insular 2. EL PROCESO DE FORMACIÓN Y LA VARIEDAD LITOLÓGICA a)

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista 149.597.870 quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en compte

Más detalles

meseta acantiladas montañoso rectas Sistema Central Sistemas exteriores Sistema Ibérico Macizo Galaico Meseta Sierra Morena Los Pirineos

meseta acantiladas montañoso rectas Sistema Central Sistemas exteriores Sistema Ibérico Macizo Galaico Meseta Sierra Morena Los Pirineos 1 R Fecha: Ciencias Sociales 5.º 1 Completa las siguientes frases sobre las características del relieve de España con las palabras correspondientes: meseta acantiladas montañoso rectas El relieve de España

Más detalles

1. Relieve. a) Gran extensión de la Meseta. b) Cadenas montañosas muy numerosas y muchas cimas que superan los 3000 metros.

1. Relieve. a) Gran extensión de la Meseta. b) Cadenas montañosas muy numerosas y muchas cimas que superan los 3000 metros. 1. Relieve 1.1. Una altitud media elevada El relieve peninsular presenta una gran diversidad, con una altitud media elevada (660 metros, frente a los 340 de Europa) sólo superada en el continente por Suiza

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista uns 150,000.000 de quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en

Más detalles

CONTINUACIÓN 4 TEMA 1.

CONTINUACIÓN 4 TEMA 1. CONTINUACIÓN 4 TEMA 1. Repaso MACIZO GALAICO Montes León Cordillera cantábrica MESETA Norte 700 m Sistema Central MESETA Sur 600 m Sist. Ibérico Pirineos Sierra Morena Sistema Bético 3.2. Cordilleras

Más detalles

B.- UNIDADES DEL RELIEVE PENINSULAR. Morfológicamente: Dos unidades montañosas: TEMA 5.- EL RELIEVE ESPAÑOL

B.- UNIDADES DEL RELIEVE PENINSULAR. Morfológicamente: Dos unidades montañosas: TEMA 5.- EL RELIEVE ESPAÑOL TEMA 5.- EL RELIEVE ESPAÑOL A.- EVOLUCIÓN GEOMORFOLÓGICA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Ver tabla resumen. El perfil esquemático de la Península Ibérica, para hacerse una idea de sus distintas unidades de relieve

Más detalles

TEMA 8.- EL RELIEVE DE ESPAÑA

TEMA 8.- EL RELIEVE DE ESPAÑA TEMA 8.- EL RELIEVE DE ESPAÑA 1.-EL RELIEVE DE ESPAÑA.- El territorio de España comprende buena parte de la península Ibérica, las islas Baleares, las islas Canarias y Ceuta y Melilla, en el norte de África.

Más detalles

Qui són? La superfície de la Terra es troba sotmesa a una transformació continuada i lenta que fan els agents geològics externs: L atmosfera L L aigua

Qui són? La superfície de la Terra es troba sotmesa a una transformació continuada i lenta que fan els agents geològics externs: L atmosfera L L aigua ELS AGENTS GEOLÒGICS EXTERNS Qui són? La superfície de la Terra es troba sotmesa a una transformació continuada i lenta que fan els agents geològics externs: L atmosfera L L aigua de vessament (rius, torrents,

Más detalles

TEMA 3. LAS GRANDES UNIDADES DE RELIEVE. RELIEVE PENINSULAR. Unidades exteriores. Cordilleras alpinas

TEMA 3. LAS GRANDES UNIDADES DE RELIEVE. RELIEVE PENINSULAR. Unidades exteriores. Cordilleras alpinas TEMA 3. LAS GRANDES UNIDADES DE RELIEVE. 1. Las Meseta y sus unidades interiores. 2. Los rebordes montañosos de la Meseta. 3. Los sistemas y unidades exteriores. 4. Los relieves insulares. RELIEVE PENINSULAR

Más detalles

El espacio geográfico. español. El relieve español (IV) Las grandes unidades morfoestructurales del relieve peninsular

El espacio geográfico. español. El relieve español (IV) Las grandes unidades morfoestructurales del relieve peninsular El espacio geográfico español El relieve español (IV) Las grandes unidades morfoestructurales del relieve peninsular Las grandes unidades morfoestructurales del relieve peninsular Hasta ahora, las distintas

Más detalles

TEMA 1 EL RELIEVE CONTINUACIÓN 5

TEMA 1 EL RELIEVE CONTINUACIÓN 5 TEMA 1 EL RELIEVE CONTINUACIÓN 5 CABO DE CREUS. PEÑÓN DE IFAC. TÓMBOLO TÓMBOLOS: PEÑÓN DE IFACH EN CALPE (Alicante). TÓMBOLOS: CÁDIZ. TÓMBOLOS: GIBRALTAR. TÓMBOLOS: PENÍNSULA DE LA MAGDALENA (Santander).

Más detalles

Planificació de l espai fluvial de la conca del Besòs ÍNDEX

Planificació de l espai fluvial de la conca del Besòs ÍNDEX ÍNDEX 1.- INTRODUCCIÓ... 2 2.- UNITATS DE RELLEU DE LA CONCA DEL RIU BESÒS... 2 2.1.- SERRALADA LITORAL... 2 2.2.- DEPRESIÓ PRELITORAL... 3 2.3.- SERRALADA PRELITORAL... 3 2.3.1.- Sant Llorenç del Munt

Más detalles

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents 23 de juliol del 2009 Padró d habitants residents a l estranger 2009 Catalunya té 144.002 ciutadans que resideixen a l estranger habitualment França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Más detalles

RELIEVE ESPAÑOL EL RELIEVE PENINSULAR: CARACTERÍSTICAS Y EVOLUCIÓN

RELIEVE ESPAÑOL EL RELIEVE PENINSULAR: CARACTERÍSTICAS Y EVOLUCIÓN RELIEVE ESPAÑOL EL RELIEVE PENINSULAR: CARACTERÍSTICAS Y EVOLUCIÓN Coordenadas geográficas Características básicas 43º 47 N Punta Estaca de Bares 36º N Punta Tarifa 4º19 E Menorca 18º09 W El Hierro Tamaño

Más detalles

EL RELIEVE ESPAÑOL (I)

EL RELIEVE ESPAÑOL (I) BLOQUE 2 RD Tema 1 PEBAU EL RELIEVE ESPAÑOL (I) 1. Rasgos generales 2. Proceso de formación 1.RASGOS GENERALES DEL RELIEVE a) Características del relieve peninsular Una forma maciza y compacta, debido

Más detalles

TEMA 2: LA HIDROSFERA. La hidrosfera terrestre. La hidrosfera és la capa d aigua que recobrix el 70% de la superfície de la Terra.

TEMA 2: LA HIDROSFERA. La hidrosfera terrestre. La hidrosfera és la capa d aigua que recobrix el 70% de la superfície de la Terra. TEMA 2: LA HIDROSFERA. La hidrosfera terrestre. La hidrosfera és la capa d aigua que recobrix el 70% de la superfície de la Terra. Està formada pels:. oceans. mars. rius terrestres i subterranis. glaceres.

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles