Comptabilitat financera és una assignatura obligatòria que s imparteix en el primer trimestre del segon curs.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Comptabilitat financera és una assignatura obligatòria que s imparteix en el primer trimestre del segon curs."

Transcripción

1 PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA COMPTABILITAT FINANCERA 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l assignatura: Comptabilitat financera Curs acadèmic: Curs: 2n Trimestre: 1r Titulació/Estudis: Grau en Negocis i Màrqueting Internacionals Codi de l assignatura: Nombre de crèdits: 6 Nombre total d hores de dedicació: 150 Llengua de docència: Català o castellà, en funció de si hi ha estudiants d intercanvi Professorat: Llorenç Bagur Horari: GRUP 1: Dilluns, 16:15-17:45 Dimecres, 14:30-16:00 Divendres, :30-15:25 / :30-16:25 / :30-17:25 GRUP 2: Dilluns, 14:30-16:00 Dimecres, 16:15-17:45 Divendres, :00-18:55 / :00-19:55 / :00-20:55 Tutoria: Dimecres, 13:30-14:30 2. Presentació de l assignatura Aquest grau té com a objectiu general la formació de persones capaces de desenvolupar tasques diverses relacionades amb la gestió d una empresa. Aquesta formació ha de permetre als futurs titulats assumir càrrecs de responsabilitat en diferents departaments de l empresa, com ara els de comptabilitat i administració financera, gestió comercial o organització i recursos humans. En aquest marc, aquesta assignatura introdueix els participants en el món de la comptabilitat i en la utilitat dels estats financers, oferint-los una habilitat imprescindible per a qualsevol bon gestor. És per aquest motiu que, a més d una preparació tècnica bàsica en matèries formatives i instrumentals, s orienta la formació cap a l adquisició de competències generals molt necessàries en l exercici professional, com són la comunicació oral i escrita, el treball en equip, la preocupació per la qualitat del treball i l assoliment de fites. Comptabilitat financera és una assignatura obligatòria que s imparteix en el primer trimestre del segon curs. La configuració de l assignatura permet comprendre els conceptes comptables bàsics, assimilar el procés d elaboració dels estats financers i entendre el significat dels estats

2 financers elaborats com a resultat de l activitat d una organització. La base és entendre la comptabilitat com a informació bàsica per a la presa de decisions empresarials. La comptabilitat com a sistema d informació és aplicable a tot tipus d organitzacions, no solament nacionals sinó també d àmbit internacional. L eix central de l assignatura és la comprensió i l elaboració d un cicle comptable (es treballa a partir de la comptabilització de transaccions bàsiques de l empresa) i la construcció final del balanç de situació i del compte de resultats corresponents a l activitat empresarial en un període de temps. El coneixement i la correcta aplicació de la normativa comptable i dels criteris de valoració comptable completen els requeriments necessaris per aconseguir uns coneixements i unes capacitats bàsiques per al bon desenvolupament professional futur de l alumne i per al seguiment d aquest estudi de grau. L assoliment d aquestes habilitats s aconseguirà mitjançant un procés d aprenentatge pràctic i orientat a la realitat de l empresa. 3. Competències a treballar en l assignatura Competències generals Instrumentals G.I.1. Capacitat de cerca, anàlisi, valoració i síntesi de la informació. G.I.3. Capacitat d organització i planificació. G.I.8. Competència comunicativa, oral i escrita, en llengua anglesa. Genèriques personals G.P.3. Sentit i compromís moral i ètic profunds. Per a l aplicabilitat G.A.2. Capacitat per aplicar criteris quantitatius i aspectes qualitatius en la presa de decisions. Competències específiques Disciplinàries E.D.9. Introduir i desenvolupar la terminologia, els conceptes i les pràctiques de la comptabilitat financera i la comptabilitat de costos. Professionals E.P.7. Il lustrar la realitat empresarial mitjançant activitats com visites i conferències de directius o elaboració de casos pràctics. E.P.9. Valorar i discutir la posició econòmica i financera d una organització. E.P.17. Ser capaç d expressar-se i comprendre la comunicació oral i escrita en anglès en un nivell avançat aplicantlo a l àmbit dels negocis internacionals. Les competències indicades anteriorment s interrelacionen amb les competències bàsiques recollides en el RD 1393/2007, a saber: a. Competència per a la comprensió de coneixements, partint de la base de l educació secundària general. b. Competència per a l aplicació de coneixements a la feina diària en la gestió o el màrqueting internacionals, en particular, la competència d elaboració i defensa d arguments i de resolució de problemes. c. Competència per reunir i interpretar dades rellevants, que permeti emetre judicis reflexius sobre la realitat econòmica i social.

3 d. Competència per comunicar-se i transmetre informació (idees, problemes, solucions) a públics especialitzats i no especialitzats. e. Competències per desenvolupar activitats d aprenentatge de manera relativament autònoma. Així, les competències desenvolupades en l assignatura s estructuren entre les que es consideren un desenvolupament o concreció de les competències bàsiques i les que defineixen el perfil professional del graduat, tant pel que fa a competències generals com específiques, i les competències pròpies de l assignatura. Competència bàsica: comprensió de coneixements Competències generals G.I.3, G.A.2 Competència bàsica: reunir i interpretar dades Competències generals G.I.1 Competència bàsica: comunicar-se i transmetre informació Competències generals G.I.8 Competències específiques E.P.17 Competència bàsica: desenvolupar activitats d aprenentatge Competències generals G.I.3 Competències que defineixen el perfil professional no incloses en les bàsiques De manera general, aquestes competències tenen en comú els següents elements clau per aconseguir la professionalització de l estudiant en l àmbit dels negocis i el màrqueting internacionals: - capacitar l estudiant per a l adaptació a equips i entorns dinàmics; - capacitar l estudiant perquè creï la seva pròpia visió integral del funcionament d un negoci o projecte de màrqueting internacional; - capacitar l estudiant per a la presa de decisions complexes i els processos de negociació. Competències específiques E.D.9, E.P.7, E.P.9, Resultats d aprenentatge Seguint les normes establertes, establir la imatge fidel i real de l empresa en els estats comptables.

4 4. Continguts Tema 1. Introducció: comptabilitat i sistemes d informació L entorn econòmic i la necessitat d informació. Concepte de comptabilitat. Usuaris de la informació comptable. Objectius de la informació comptable. Requisits de la informació comptable. SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 1 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 1, p URÍAS VALIENTE: Cap. 1, p HORNGREN ET AL.: Cap. 1 Tema 2. El balanç: estructura econòmica i financera de l empresa El patrimoni de l empresa: variacions. La identitat comptable: actiu i passiu. Elements de l actiu i del passiu. El balanç de situació com a expressió de l equilibri patrimonial. SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 2 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 2, p URÍAS VALIENTE: Cap. 2, p HORNGREN ET AL.: Cap. 1 Tema 3. El mètode comptable El mètode comptable: estructura i fins. La dinàmica empresarial: fets econòmics i fets comptables. El principi de dualitat. Tipus de fets comptables. El registre dels fets comptables. L agregació comptable: els estats comptables. Canvis en el net patrimonial: resultat comptable. Expressió analítica de la dinàmica empresarial. SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 3 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 3, p URÍAS VALIENTE: Cap. 2, p HORNGREN ET AL.: Cap. 1 i 2 Tema 4. Instruments de representació: comptes i llibres de comptabilitat El compte com a instrument de representació comptable. Classes de comptes i propietats. Instruments materials: llibres de comptabilitat. El mètode de la partida doble. SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 4 i 5 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 4, p URÍAS VALIENTE: Cap. 3, p HORNGREN ET AL.: Cap. 3 Tema 5. Existències Classes d existències. Procediment d inventari permanent. Les operacions comercials. Comptabilització de les entrades i les sortides de magatzem. Procediment d inventari periòdic: registres bàsics. Comptabilització de les operacions de compra i venda. Anàlisi comparativa dels procediments d inventari permanent i d inventari periòdic. SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 15 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 5 i 6, p URÍAS VALIENTE: Cap. 6, p HORNGREN ET AL.: Cap. 7 Tema 6. Una aproximació al cicle comptable Resultat total i periòdic. Una aproximació al cicle comptable. Valoració comptable del patrimoni empresarial: principis comptables de valoració.

5 SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 6 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 7, p URÍAS VALIENTE: Cap. 4, p HORNGREN ET AL.: Cap. 5 Tema 7. El resultat periòdic: ingressos i despeses Ingressos: concepte i classes. Despeses: concepte i classes. La periodificació. El resultat periòdic: la seva determinació i comptabilització. La distribució del resultats. L amortització de l immobilitzat. SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 20 i 22 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 8 i 10, p , p URÍAS VALIENTE: Cap. 5 i 7, p , p HORNGREN ET AL.: Cap. 2, 4 i 8 Tema 8. Comptabilització de transaccions bàsiques de l empresa Comptes a cobrar i a pagar per operacions comercials. Immobilitzat. Finançament permanent i inversions financeres. SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, LL. Cap. 10 i 16 SERRA SALVADOR ET AL.: Cap. 9, 10 i 11, p URÍAS VALIENTE: Cap. 7, p HORNGREN ET AL.: Cap. 6, 8 i 9 5. Avaluació L avaluació de l assoliment del conjunt de les habilitats es farà de manera progressiva, mitjançant la participació en les activitats que s aniran desenvolupant durant el curs en les sessions de SEMINARI i a l examen final. La qualificació final de l assignatura serà el resultat de l avaluació dels següents apartats: A. Avaluació contínua: (50 % de la nota final) Lliurament dels casos que es treballaran INDIVIDUALMENT durant els seminaris. De les 7 entregues programades, es corregiran aleatòriament 2 casos a cada alumne, essent cada cas corregit un 15 % de la nota final (TOTAL 30 %). No s acceptaran casos per . S han de portar impresos a la sessió de seminaris de divendres. Cas individual que es treballarà a la mateixa sessió de seminari i s entregarà al final. Es corregirà a tothom i representarà el 20 % de la nota. NO S AVISARÀ DEL SEMINARI EN QUÈ ES TREBALLARÀ AQUEST CAS, TOT I QUE ESTÀ PREVIST QUE SIGUI PASSAT L EQUADOR DEL CURS. Per poder fer l examen final s exigirà l assistència a un mínim d un 70 % dels seminaris (7 de 10 sessions). B. Avaluació final (50 % de la nota final) Els casos que es desenvoluparan a les sessions de seminari són considerats elements d avaluació contínua. Per poder presentar-se a l examen final s ha d assolir la qualificació mínima de 4.

6 L examen final és una activitat obligatòria que es fa en el període d exàmens. La prova consta de dues parts: o o La primera part consisteix en un tipus test. La segona part implica la resolució de diferents casos pràctics que es poden produir en una empresa real. És condició imprescindible haver tret un 4 a l examen final per fer mitja. En cas que no s arribi a aquesta qualificació mínima a l examen final, es considerarà suspesa l assignatura. Aquests percentatges de valoració poden patir petites variacions. Si aquests canvis es produeixen, seran avisats als alumnes amb prou antelació. Elements d avaluació Període temporal Tipus d avaluació Agent avaluació Obl Opt Docent Autoaval Coaval Tipus activitat Avaluació síntesi Avaluació continua Seminari 3 Setmana 3 X X X X X Seminari 4 Setmana 4 X X X X X Seminari 5 Setmana 5 X X X X X Seminari 6 Setmana 6 X X X X X Seminari 7 Setmana 7 X X X X X Seminari 8 Setmana 8 X X X X X Agrupament Pes (%) Indiv Grup (#) Seminari 9 Setmana 9 X X X X X 30% CAS CICLE Seminari Setmana 5 a 10? X X X X X 20% Examen final X X X X 50% Dossier de casos corregits Tot el trimestre x x x x La còpia total o parcial en els treballs i/o l examen comportarà suspendre automàticament l assignatura sense dret a recuperació. C. Criteris de recuperació de COMPTABILITAT FINANCERA Els elements d avaluació contínua no són recuperables. En el cas que l assignatura no s hagi superat, però s hagi arribat al mínim de 4 punts en l apartat d avaluació contínua, es podrà optar a la recuperació de l assignatura mitjançant la realització d un examen de recuperació. L examen de recuperació es programarà en la data que fixi ESCI-UPF. En cas de no assistir a l examen de recuperació, l estudiant mantindrà la qualificació obtinguda. En cas d assistir a l examen de recuperació, l estudiant obtindrà la nova qualificació, segons al criteri següent: Examen final: 50 % Elements d avaluació contínua (casos seminaris) 50 %

7 Treball de competències i avaluació de resultats d aprenentatge: G.I.1. G.I.3. G.I.8. G.P.3. G.A.2. E.D.9. E.P.7. E.P.9. E.P.17. Casos seminaris X X X X X X X X Cas individual X X X Examen final X X X X Resultats d aprenentatge x x x 6. Bibliografia i recursos didàctics Bibliografia bàsica: SOLDEVILA, P., OLIVERAS, E., BAGUR, Ll. Contabilidad General con el Nuevo PGC, 2a edició, Profit Editorial, Bibliografia complementaria: SERRA SALVADOR, V., GINER INCHAUSTI, B., VILAR SANCHÍS, E. Sistemas de información contable. (Una introducción a la contabilidad). 2a ed. València: Tirant lo Blanch, URIAS VALIENTE, J. Introducción a la contabilidad. Teoría y supuestos. Madrid: Pirámide, HORNGREN, SUNDEM, ELLIOTT. Introduction to Financial Accounting, Prentice Hall. CAÑIBANO CALVO, L. Contabilidad. Análisis contable de la realidad económica. Madrid: Pirámide, CAÑIBANO, L., GONZADO, J. A. Prácticas de contabilidad. Madrid: Pirámide, URIAS VALIENTE, J. Problemas de contabilidad. Madrid: Pirámide, Altres recursos didàctics: Dossier de casos resolts (perquè l alumne es pugui autoavaluar). Transparències (utilització a les sessions de teoria). Dossiers resum de normativa comptable (per facilitar l estudi de l assignatura a l alumne). 7. Metodologia L assignatura té 6 crèdits, que corresponen aproximadament a un total de 150 h de dedicació per part de l estudiant, amb la finalitat que assoleixi el conjunt de competències generals i específiques de l assignatura. Aquestes 150 h es desglossen en sessions presencials (4 h setmanals) i treball i estudi personal per part de l alumne (resolució de casos pràctics, lectures, autoavaluació amb casos resolts, etc.). L estructura i el detall de la part de treball i estudi personal es poden veure a l apartat 8 d aquesta mateixa guia.

8 L assignatura s estructura en 3 tipus de sessions presencials: 1. Sessions plenàries presencials de tot el grup-classe. 2. Sessions pràctiques setmanals amb part del grup-classe, en format de seminaris. 3. Sessions de tutoria individual. A continuació es detallen els diferents tipus de sessions. a. Sessions plenàries presencials de tot el grup Les sessions plenàries són aquelles en què hi participa tot el grup-classe i tenen una durada de 1,5 hores. S inicien fent un resum de la sessió anterior i segueix la introducció d un nou contingut. Els continguts nous es presenten acompanyats de les transparències de què l alumne disposa en el seu dossier del curs i es complementen amb la resolució d exercicis explicatius. Es prepara la sessió pràctica següent introduint els exercicis que cal fer i indicant els aspectes que cal tenir en compte i els materials didàctics a utilitzar. b. Seminaris setmanals Els seminaris són de caràcter setmanal i són conduïts pel professor responsable o el professor ajudant. El grup-classe es dividirà en 4 seminaris (15/20 alumnes per seminari, aproximadament). Les tasques a desenvolupar seran exercicis proposats pel professor que caldrà lliurar al principi de la sessió. c. Tutories individuals (optatives i voluntàries) Els alumnes disposen d hores de consulta individual i voluntària. S HA DE CONFIRMAR ASSISTÈNCIA. HORA DE TUTORIA SETMANAL: DIMECRES DE 13:30 A 14:30 h 8. Programació d activitats 1) Distribució d hores entre teoria i pràctiques (segons el nombre de crèdits del pla d estudis): 3 h de magistralitat i 1 h de seminari 2) Programació d activitats al pla d estudis Dins de l aula: Classes magistrals, Seminaris, Tutories presencials Fora de l aula: Treball en grup, Treball individual (memòries, exercicis, etc.), estudi personal Sobre les 150 hores de dedicació aproximada de l estudiant a l assignatura, es preveu la distribució següent:

9 1. Assistència a les sessions plenàries (3 h x 10 setm.) 30 hores 2. Assistència a SEMINARIS (1 h x 10 setm.) 10 hores 3. Preparació dels exercicis dels seminaris (3 h x 10 setm.) 30 hores 4. Preparació setmanal fora de l aula (5 h x 10 setm.) 50 hores (TREBALL I ESTUDI PERSONAL PAUTATS A LA TAULA) 5. Examen final 4 hores 6. Preparació examen final 26 hores Total hores de dedicació a l assignatura 150 hores Setmana SESSIONS PRESENCIALS ESTUDI PERSONAL I TREBALL INDIVIDUAL Setmana 1 Teoria: Sistemes d informació i balanç Llegir Cap. 1 i 2 llibre Setmana 2 Setmana 3 Setmana 4 Setmana 5 Seminari 1: NO HI HA SEMINARI PRESENCIAL. NO S HA D ENTREGAR RES. TREBALLAR A CASA LA PART INTRODUCTÒRIA. Teoria: Mètode comptable I Seminari 2: Es treballaran diferents casos a classe. NO S HA D ENTREGAR RES. Teoria: Mètode comptable II (comptes i assentaments) Seminari 3: Entregar cas COMPRASA I Teoria: Existències Seminari 4: Entregar cas COMPRASA II Teoria: Ajustos i cicle comptable Seminari 5: Entregar cas Cicle comptable periòdic Treballar exercicis resolts T1 i T2 Llegir Cap. 3 llibre Treballar exercicis resolts T3 Preparar SEM3: COMPRASA I Llegir Cap. 4 i 5 llibre Treballar exercicis resolts T3 Preparar SEM4: COMPRASA II Llegir Cap. 15 llibre Treballar exercicis resolts T4 Preparar SEM5: Cicle comptable periòdic Llegir Cap. 6 llibre Treballar exercicis resolts T4 Preparar SEM6: Cas

10 Setmana 6 Setmana 7 Setmana 8 Setmana 9 Teoria: Immobilitzat material Seminari 6: Entregar Cas MEDITERRANI Teoria: Immobilitzat intangible Seminari 7: Entregar Cas LEASINGS Teoria: Actius i passius financers Seminari 8: Entregar cas EMPRÈSTITS Teoria: Actiu corrent Seminari 9: Entregar cas PRÉSTECS MEDITERRANI Llegir Dossier Immobilitzat material Preparar SEM7: LEASINGS Llegir Dossier Immobilitzat intangible Preparar SEM8: EMPRÈSTITS Llegir Dossier Actius i passius financers Preparar SEM9: PRÉSTEC GRAN EMPRESA Llegir dossier Actiu Corrent Repassar actius i passius financers Setmana 10 Setmana exàmens finals Teoria: Patrimoni net Seminari 10: DUBTES/Cas anàlisi financer. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Llegir dossier Patrimoni net i dossier Introducció a l anàlisi financera Repàs COMPRENSIU de l assignatura

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Contabilidad financiera es una asignatura obligatoria que se imparte en el primer trimestre del segundo curso.

Contabilidad financiera es una asignatura obligatoria que se imparte en el primer trimestre del segundo curso. PLAN DOCENTE DE LA ASIGNATURA CONTABILIDAD FINANCIERA 1. Datos descriptivos de la asignatura Nombre de la asignatura: Contabilidad financiera Curso académico: 2016-2017 Curso: 2º Trimestre: 1º Titulación/Estudios:

Más detalles

Pla d Activitat Docent. Introducció a la Comptabilitat Financera

Pla d Activitat Docent. Introducció a la Comptabilitat Financera Universitat Pompeu Fabra Pla d Activitat Docent Introducció a la Comptabilitat Financera Grau: Administració i Direcció d Empreses (ADE) codi: 20837 Economia (ECO) codi: 20837 Ciències Empresarials - Management

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA MACROECONOMIA. [Macroeconomia - Curs ] Dades descriptives de l assignatura

PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA MACROECONOMIA. [Macroeconomia - Curs ] Dades descriptives de l assignatura PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA MACROECONOMIA 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l assignatura: Macroeconomia Curs acadèmic: 2016-2017 Curs: 1r Trimestre: 3r Titulació / Estudis: Grau en Negocis

Más detalles

Universitat Pompeu Fabra. Comptabilitat Financera I. Pla Docent Curs Professors Llorenç Bagur

Universitat Pompeu Fabra. Comptabilitat Financera I. Pla Docent Curs Professors Llorenç Bagur Universitat Pompeu Fabra Comptabilitat Financera I Pla Docent Curs 2011-12 Professors Llorenç Bagur (llorenç.bagur@upf.edu) INTRODUCCIÓ Aquesta assignatura és la continuació de l assignatura Introducció

Más detalles

Guia docent de l assignatura Geografia regional

Guia docent de l assignatura Geografia regional Guia docent de l assignatura Geografia regional I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Geografia regional Codi: 101196 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: Bàsica Crèdits

Más detalles

PLAN DOCENTE DE LA ASIGNATURA

PLAN DOCENTE DE LA ASIGNATURA PLAN DOCENTE DE LA ASIGNATURA CONTABILIDAD FINANCIERA 1. Datos descriptivos de la asignatura Nombre de la asignatura: Contabilidad Financiera Curso académico: 2015-2016 Curso: 2º Trimestre: 1º Titulación

Más detalles

PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA PUBLICITAT I COMUNICACIÓ. 1. Dades descriptives de l assignatura

PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA PUBLICITAT I COMUNICACIÓ. 1. Dades descriptives de l assignatura PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA PUBLICITAT I COMUNICACIÓ 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l assignatura: Publicitat i comunicació Àrea: Màrqueting i investigació de mercats Perfil: Àrea de màrqueting

Más detalles

PROGRAMA Curs

PROGRAMA Curs 1 Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió Departament d'economia de l'empresa Assignatures TÈCNIQUES D ORGANITZACIÓ I GESTIÓ EMPRESARIAL 26988 COMPTABILITAT I 21311 COMPTABILITAT II 21312 Montserrat

Más detalles

Comptabilitat Financera

Comptabilitat Financera Plà d activitat docent Comptabilitat Financera Estudi: ADE/ Economia Codi: 20691 Curs: tercer o quart Trimestre: tercer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Más detalles

Comptabilitat General i Anàlisi de balanços Consorci-2016 Programes formatius 1 Comptabilitat general i Anàlisi de Balanços Accions formatives que composen l itinerari: Aquest itinerari està composat per

Más detalles

COMPTABILITAT 2804 PRIMER

COMPTABILITAT 2804 PRIMER COMPTABILITAT 2804 PRIMER TOT L ANY Curs 2006-07 TRONCAL 9 Professor(s) Edifici/Despatx Telèfon e-mail Oscar Chacón González Jovellanos DB20 971 432174 oscar@economistas.org Miquel Salvà Jovellanos DB20

Más detalles

Guia docent de l assignatura Dret

Guia docent de l assignatura Dret Guia docent de l assignatura Dret I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Introducció al Dret Codi: 103725 Titulació: Grau de Direcció Hotelera Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: FB Crèdits ECTS:

Más detalles

M13 PROJECTE EMPRESARIAL

M13 PROJECTE EMPRESARIAL M13 PROJECTE EMPRESARIAL ADFI 2M En el mòdul 13 Projecte Empresarial es pretén millorar i profunditzar en els processos administratius i financers del projecte ( empresa simulada) dissenyat en el mòdul

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL CRITERIS D'AVALUACIÓ Departament Cicle Formatiu Administratiu CFGS Administració i Finances M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DEL MÒDUL PROFESSIONAL NOTA FINAL DE CURS

Más detalles

PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA. Microeconomia. 1. Dades descriptives de l assignatura

PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA. Microeconomia. 1. Dades descriptives de l assignatura PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Microeconomia 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l assignatura: Microeconomia Curs acadèmic: 016-017 Curs: 1r Trimestre: n Titulació/Estudis: Grau en Negocis i Màrqueting

Más detalles

Grup 1 Dimarts (magistral), 08:00-10:15 Dijous (seminaris), 12:35-13:30 (1A) / 13:35-14:30 (1B) / 11:35-12:30 (1C)

Grup 1 Dimarts (magistral), 08:00-10:15 Dijous (seminaris), 12:35-13:30 (1A) / 13:35-14:30 (1B) / 11:35-12:30 (1C) PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA COMPTABILITAT DE COSTOS 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l assignatura: Comptabilitat de costos Curs acadèmic: 2016-2017 Curs: 3r Trimestre: 2n Titulació/Estudis:

Más detalles

ESCI-M6O37 - Estructures i Construccions Industrials

ESCI-M6O37 - Estructures i Construccions Industrials Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 340 - EPSEVG - Escola Politècnica Superior d'enginyeria de Vilanova i la Geltrú 737 - RMEE - Departament de Resistència de

Más detalles

21. Moneda estrangera

21. Moneda estrangera 21. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 21.3 2. Norma de registre i valoració núm. 13 de a. Conceptes 21.4 b. Normes de valoració 21.4 c. Novetats 21.5 3. Aspectes a considerar i importància

Más detalles

COMPF1 - Comptabilitat Financera I

COMPF1 - Comptabilitat Financera I Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2013 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Universitat Pompeu Fabra

Universitat Pompeu Fabra Universitat Pompeu Fabra GRADO EN ADMINISTRACIÓN Y DIRECCIÓN DE EMPRESAS, GRADO EN ECONOMIA, GRADO EN CIENCIAS EMPRESARIALES, GRADO EN INTERNATIONAL BUSINESS ECONOMICS Introducción a la Contabilidad Financiera

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO p TECNO_v : doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA Pàgina 1 de 5 Aquest document pot quedar obsolet

Más detalles

Índex. PRESENTACIÓ Grup 3- GG

Índex. PRESENTACIÓ Grup 3- GG www.uib.cat 22104. TICs aplicadas a la Educación Primaria PRESENTACIÓ Grup 3- GG Virginia Ferreiro Basurto virginia.ferreiro@uib.es 2015-2016 Índex Tutoria Objectiu de l assignatura Competències Continguts

Más detalles

ROBAS - Robòtica Bàsica

ROBAS - Robòtica Bàsica Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 707 - ESAII - Departament

Más detalles

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF).

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). M7 Venda tècnica AVALUACIÓ ORDINÀRIA Nota final de curs (ordinària) La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). Els percentatges

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA Fitxa de l assignatura Identificació 1. Nom de l assignatura Teoria i Tècnica de la Fotografia 2. Àrea CAP Titulació Publicitat i Relacions Públiques 3. Tipus Troncal

Más detalles

Cicles formatius Vicens Vives 1

Cicles formatius Vicens Vives 1 Cicles formatius 2018-2019 1 2018-2019 Cicles formatius Administració i gestió presenta la nova oferta educativa per a cicles formatius, basada en les línies metodològiques següents: Continguts accessibles

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2011-2012 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de la matemàtica MATÈRIA: Tractament de la Informació, Atzar i Probabilitat CODI: 100813 CURS: Tercer CRÈDITS ECTS: 6 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

FITXA TÈCNICA ASSIGNATURA:

FITXA TÈCNICA ASSIGNATURA: FITXA TÈCNICA ASSIGNATURA: Nom de l assignatura: diagnòstic de la fertilitat del sòls Número de crèdits Pla 2001: 4,5 Número de crèdits ECTS: Caràcter (troncal T, obligatoria Ob, optativa Op): Op Titulació:

Más detalles

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al context valencià Guia docent de l assignatura: Llenguatges d Especialitat, Neologia i Organismes Terminològics Professora: Empar Minguet

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

Oferta Formativa CFA Canovelles Curs Blocs Ensenyament Matí Tarda Vespre Català Ensenyaments inicials i

Oferta Formativa CFA Canovelles Curs Blocs Ensenyament Matí Tarda Vespre Català Ensenyaments inicials i Oferta Formativa CFA Canovelles Curs 2013-14 Blocs Ensenyament Matí Tarda Vespre Català 2 1 1 Ensenyaments inicials i Castellà 2 1 1 Anglès 1 1 1 bàsics COMPETIC inicial 1 1 1 CFI nivell 1 1 1 1 Formació

Más detalles

Universitat Pompeu Fabra. Introducció a la Comptabilitat Financera Curs Pla Docent. Professor Titular: Jordi Perramon

Universitat Pompeu Fabra. Introducció a la Comptabilitat Financera Curs Pla Docent. Professor Titular: Jordi Perramon Universitat Pompeu Fabra Introducció a la Comptabilitat Financera Curs 2015-2016 Pla Docent Professor Titular: Jordi Perramon 1. Presentació La c onfiguració de la m atèria pr oposa l a c omprensió del

Más detalles

Dimarts, 11:45 12:45. Seminaris 201: Divendres, 12:30 13:25 202: Divendres, 13:30 14:25 203: Divendres, 11:30 12:25

Dimarts, 11:45 12:45. Seminaris 201: Divendres, 12:30 13:25 202: Divendres, 13:30 14:25 203: Divendres, 11:30 12:25 PLA DOCENT DE L ASSIGNATURA Anàlisi de dades 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l assignatura: Anàlisi de dades Curs acadèmic: 2017 2018 Curs: 1r Trimestre : 1r Titulació/Estudis: Grau en Negocis

Más detalles

Pla docent: Anàlisi de Dades. Guia docent Programació d activitats

Pla docent: Anàlisi de Dades. Guia docent Programació d activitats Pla docent: Anàlisi de Dades Guia docent Programació d activitats 1 Guia Docent 1.1 Descripció de l assignatura Curs acadèmic 2014-2015 Nom de l assignatura Anàlisi de Dades Codi 20825 Tipus d assignatura

Más detalles

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT El patrimoni empresarial El patrimoni empresarial és el conjunt de béns, drets i obligacions que té una empresa degudament valorats

Más detalles

Anàlisi Econòmica i Financera de l'empresa

Anàlisi Econòmica i Financera de l'empresa Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 310 - EPSEB - Escola Politècnica Superior d'edificació de Barcelona 1039 - UPF - Universitat Pompeu Fabra MÀSTER UNIVERSITARI

Más detalles

ALUMNES QUE HAN FET 3R ESO A MATEMÀTIQUES

ALUMNES QUE HAN FET 3R ESO A MATEMÀTIQUES MATEMÀTIQUES de la prova de recuperació de setembre a l hora especificada per a la matèria De cada un dels temes següents del teu llibre de text fes un petit resum i fes els exercicis múltiples de cinc

Más detalles

Pla docent: Anàlisi de Dades. Guia docent Programació d activitats

Pla docent: Anàlisi de Dades. Guia docent Programació d activitats Pla docent: Anàlisi de Dades Guia docent Programació d activitats 1 Guia Docent 1.1 Descripció de l assignatura Curs acadèmic 2015-2016 Nom de l assignatura Anàlisi de Dades Codis 20825, 21116 i 23624

Más detalles

Contractació i Comerç Internacional

Contractació i Comerç Internacional Unitat responsable: 310 - EPSEB - Escola Politècnica Superior d'edificació de Barcelona Unitat que imparteix: 732 - OE - Departament d'organització d'empreses Curs: Titulació: 2018 MÀSTER UNIVERSITARI

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE DRET I ECONOMIA CURS ACADÈMIC PROFESSOR/A: IOLANDA MONTEGUT SALLA/DOLORS FALCÓ RUBIÓ

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE DRET I ECONOMIA CURS ACADÈMIC PROFESSOR/A: IOLANDA MONTEGUT SALLA/DOLORS FALCÓ RUBIÓ UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE DRET I ECONOMIA CURS ACADÈMIC 2005-2006 ENSENYAMENT: CIÈCIES EMPRESARIALS ASSIGNATURA: COMPTABILITAT FINANCERA I PROFESSOR/A: IOLANDA MONTEGUT SALLA/DOLORS FALCÓ RUBIÓ

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

FONMQT - Fonaments de Màrqueting

FONMQT - Fonaments de Màrqueting Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Semipresencial o combinada

Semipresencial o combinada Nivell bàsic Desenvolupa les habilitats de comprensió i producció orals, perquè l'aprenent pugui resoldre en català les necessitats fonamentals de la vida quotidiana. L'assoliment d'aquest nivell equival

Más detalles

SIN - Sistemes d'informació

SIN - Sistemes d'informació Unitat responsable: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Unitat que imparteix: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Curs: Titulació: 2017 GRAU EN ENGINYERIA EN ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL (Pla

Más detalles

Comptabilitat Financera I. Codi: Crèdits: 6. Titulació Tipus Curs Semestre Comptabilitat i Finances OB 1 2

Comptabilitat Financera I. Codi: Crèdits: 6. Titulació Tipus Curs Semestre Comptabilitat i Finances OB 1 2 2017/2018 Comptabilitat Financera I Codi: 102128 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501231 Comptabilitat i Finances OB 1 2 Professor de contacte Nom: Francesc Gómez Valls Correu electrònic: Francesc.Gomez@uab.cat

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

MATFIN - Matemàtiques Financeres

MATFIN - Matemàtiques Financeres Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

Introducció a la Psicologia (20633)

Introducció a la Psicologia (20633) Facultat de Dret Grau en Relacions Laborals Pla docent de l assignatura Introducció a la Psicologia (20633) Curs 2015-2016 Introducció a la Psicologia (20633) Nom de l'assignatura: Introducció a la Psicologia.

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa OE - Departament d'organització d'empreses

205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa OE - Departament d'organització d'empreses Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 732 - OE - Departament d'organització

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau d' Història de l'art Facultat de Geografia i Història 2 Primer quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau d' Història de l'art Facultat de Geografia i Història 2 Primer quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 33882 Nom Història de l'art bizantí i islàmic Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2017-2018 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 1006

Más detalles

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 D acord amb la base 7.2.1. de la Resolució de dia 28 de febrer (BOIB núm. 29, de 6 de març de 2018) els coordinadors elaboren i fan públics els

Más detalles

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria MÀSTER UNIVERSITARI EN

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Matemàtiques Facultat de Ciències Matemàtiques 1 Primer quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Matemàtiques Facultat de Ciències Matemàtiques 1 Primer quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 34148 Nom Matemàtica bàsica Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2017 2018 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 1107 Grau de Matemàtiques

Más detalles

Pla Docent. 1. Dades descriptives de l assignatura. 2. Presentació de l assignatura. Nom de l'assignatura: Delincuencia Organizada.

Pla Docent. 1. Dades descriptives de l assignatura. 2. Presentació de l assignatura. Nom de l'assignatura: Delincuencia Organizada. Pla Docent 1. Dades descriptives de l assignatura Nom de l'assignatura: Delincuencia Organizada Curs Acadèmic: 2014-15 Curs: 4rt Trimestre: 3er Titulació / : Criminologia i Polítiques Públiques de Prevenció

Más detalles

MIEU - Materials Intel ligents i Experiència d'usuari

MIEU - Materials Intel ligents i Experiència d'usuari Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 717 - EGE - Departament d'expressió

Más detalles

GUIA DOCENT DE L ASSIGNATURA Comptabilitat General

GUIA DOCENT DE L ASSIGNATURA Comptabilitat General GUIA DOCENT DE L ASSIGNATURA Comptabilitat General 1. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Comptabilitat General Codi: 1074 Titulació: Grau en Direcció Hotelera Curs acadèmic: 2018-19 Tipus d assignatura:

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE Terrassa COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE A PARTIR DE LES TÈCNIQUES D ESTUDI Context

Más detalles

EC - Enginyeria Comercial

EC - Enginyeria Comercial Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2015 295 - EEBE - Escola d'enginyeria de Barcelona Est 717 - EGE - Departament d'expressió Gràfica a l'enginyeria GRAU EN ENGINYERIA

Más detalles

La identificació de competències a MC MUTUAL

La identificació de competències a MC MUTUAL La identificació de competències a MC MUTUAL Algunes dades sobre MC MUTUAL MC MUTUAL és una mútua d accidents de treball i enfermetats professionals Entitat gestora de la Seguretat Social Sense ànim de

Más detalles

Manual eportfoli Infermeria

Manual eportfoli Infermeria Manual eportfoli Infermeria Versió Alumne Índex: Introducció... 3 Accés... 4 Espai de comunicació... 5 eportfoli... 6 Perfil usuari... 6 Índex eportfoli... 8 Afegir evidències... 12 Editar evidències...

Más detalles

Competències transversals dels tècnics/ques d ocupació. Mercè Gómez Ubiergo

Competències transversals dels tècnics/ques d ocupació. Mercè Gómez Ubiergo Competències transversals dels tècnics/ques d ocupació Mercè Gómez Ubiergo L adaptació del pla docent del postgrau d Epert/a en Inserció Laboral a les consignes de l EEES (Espai europeu d educació superior)

Más detalles

Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de

Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de Nom assignatura: Psicologia i Psicopatologia Titulació: Grau en Criminologia i Polítiques públiques de prevenció Curs: 1r Trimestre: 3r Nombre de crèdits ECTS: 6 Hores dedicació estudiant: 150 Llengua

Más detalles

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo Grado Filología Catalana FACULTAT DE FILOLOGIA, TRADUCCIÓ I COMUNICACIÓ

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo Grado Filología Catalana FACULTAT DE FILOLOGIA, TRADUCCIÓ I COMUNICACIÓ FICHA IDENTIFICATIVA Datos de la Asignatura Código 35382 Nombre Historia de la Corona de Aragón Ciclo Grado Créditos ECTS 6.0 Curso académico 2016-2017 Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo 1001

Más detalles

DOSSIER INFORMATIU BATXILLERAT

DOSSIER INFORMATIU BATXILLERAT DOSSIER INFORMATIU BATXILLERAT 2010-2012 - 1 - 1.- MARC LEGAL 1.1. ORGANIGRAMA DEL SISTEMA EDUCATIU SEGONS LA LOE MÓN LABORAL BATXILLERAT ( 16-18) PAAU UNIVERSITAT FORMACIÓ PROFESSIONAL GRAU SUPERIOR (CFGS)

Más detalles

240PE002 - Smart Moto Challenge

240PE002 - Smart Moto Challenge Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 240 - ETSEIB - Escola Tècnica Superior d'enginyeria Industrial de Barcelona 710 - EEL - Departament d'enginyeria Electrònica

Más detalles

HD - Habilitats Directives

HD - Habilitats Directives Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 295 - EEBE - Escola d'enginyeria de Barcelona Est 732 - OE - Departament d'organització d'empreses GRAU EN ENGINYERIA ELÈCTRICA

Más detalles

CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català

CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Treball Social CODI: 101719 MATÈRIA: Ètica i Deontologia MÒDUL: XIII. Eines Professionals i Organitzatives PROFESSOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

El currículum i el seu desplegament a l educació primària

El currículum i el seu desplegament a l educació primària El currículum i el seu desplegament a l educació primària Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Novembre de 2008 11/12/2008 Marc normatiu de referència Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig

Más detalles

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA Activitat Formació de Formadors Qui som? Què fem? ICE UB Tasques encomanades pel Departament d Educació. La formació de formadors per poder cobrir les

Más detalles

LD - Lideratge i Direcció

LD - Lideratge i Direcció Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 295 - EEBE - Escola d'enginyeria de Barcelona Est 732 - OE - Departament d'organització d'empreses GRAU EN ENGINYERIA ELÈCTRICA

Más detalles

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgació Grup d Innovació Docent : Trans@net Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgacio. Grup d Innovació docent

Más detalles

Economia del medi ambient i de la qualitat (21814)

Economia del medi ambient i de la qualitat (21814) Facultat de Dret Grau en Relacions Laborals Pla docent de l assignatura Economia del medi ambient i de la qualitat (21814) Curs 2015-2016 Economia del medi ambient i de la qualitat (21814) Titulació/estudi:

Más detalles

GUIA DOCENT. Introducció a la Geografia Física. I.- DADES INICIALS D'IDENTIFICACIÓ. Nom de l'assignatura: Introducció a la Geografia Física

GUIA DOCENT. Introducció a la Geografia Física. I.- DADES INICIALS D'IDENTIFICACIÓ. Nom de l'assignatura: Introducció a la Geografia Física GUIA DOCENT Introducció a la Geografia Física. I.- DADES INICIALS D'IDENTIFICACIÓ Nom de l'assignatura: Introducció a la Geografia Física Caràcter: Troncal Titulació: Geografia Cicle: 1er Departament:

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau en Òptica i Optometria Facultat de Física 4 Segon quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau en Òptica i Optometria Facultat de Física 4 Segon quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 34313 Nom Treball fi de grau en Òptica i Optometria Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2018-2019 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015 Planificació estratègica Pla anual i memòria Terrassa abril 2015 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Inspecció Educativa Vallès Occidental Millora continua és... PLANIFICAR FER PROPOSTES

Más detalles

GUIA DOCENT EN FORMAT ECTS

GUIA DOCENT EN FORMAT ECTS GUIA DOCENT EN FORMAT ECTS 1. DADES INICIALS D IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Ramaderia sostenible i ramaderia ecològica Caràcter: Optativa Titulació: Enginyer Agrònom i Enginyer de Forest Cicle:

Más detalles

Índex. Presentació REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9

Índex. Presentació REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9 Índex Presentació... 7 19884 REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9 Introducció... 21 Primera part. Marc conceptual de la comptabilitat... 41

Más detalles

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL)

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL) Màster universitari en formació del professorat d educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyament d idiomes. ESPECIALITATS D ORIENTACIÓ EDUCATIVA (OE) FORMACIÓ I ORIENTACIÓ

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

GÈNERE I DRETS HUMANS

GÈNERE I DRETS HUMANS GUIA DOCENT GÈNERE I DRETS HUMANS Coordinació: CAMPS MIRABET, MARIA NURIA Any acadèmic 2017-18 Informació general de l'assignatura Denominació GÈNERE I DRETS HUMANS Codi 101849 Semestre d'impartició 2N

Más detalles

RA - Robòtica Aplicada

RA - Robòtica Aplicada Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 707 - ESAII - Departament

Más detalles

PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT

PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT Prova teòrica: 1a Part: Preguntes del temari tipus test

Más detalles