EXAMEN D'ECONOMIA II

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EXAMEN D'ECONOMIA II"

Transcripción

1 EXAMEN D'ECONOMIA II DATA: CODI DE LA PROVA: 270/12165/02/0 PROFESSOR: XAVIER LLINÀS GRUP: NOM I COGNOMS: D.N.I.: OBSERVACIONS: LLEGEIXI ATENTAMENT LES INSTRUCCIONS SEGÜENTS I SEGUEIXI-LES AMB TOTA CURA: 1.- Escrigui, en el moment de començar l'exercici, EN EL FULL DE MARQUES, el seu nom i cognoms, D.N.I., grup de classe, identificació de la prova, permutació, patró i el nom del professor corresponent (i si ve al cas, les observacions corresponents). 2.- Faci les marques ben definides amb rotulador o bolígraf omplint els petits rectangles. 3.- Llegeixi atentament les preguntes i fins que no n'estigui totalment segur, no faci els senyals corresponents en el full de marques. 4.- Tingui en compte que només pot assenyalar una resposta correcta; si dubta entre dues opcions, agafi la que cregui millor. 5.- Cada quatre respostes errònies suposarà l'eliminació d'una resposta correcta (cada resposta errònia suposa l'eliminació de 0,25 resposta correcta). 6.- Respongui en full de marques per la columna de l'esquerra (sense possibilitat d'anular la resposta incorrecta). 7.- Procuri no esborrar sobre el full de marques; en conseqüència, no transcrigui les respostes fins que no estigui segur (si s'equivoca demani tippex al professor) 8.- Bona sort.

2 1.- Quina de les següents afirmacions és correcta: a) La demanda d un producte és elàstica si al disminuir el preu, l ingrés total augmenta. b) L' oferta d un producte és elàstica si al disminuir el preu, la quantitat ofertada augmenta en proporció major. c) La demanda és rígida si a l'augmentar el preu en una proporció, la quantitat demandada disminueix en una proporció major. d) L'elasticitat és unitària quan una variació en el preu no afecta a la quantitat demandada. e) Cap de les anteriors és correcta. 2.- En general podem afirmar que: a) Els béns de primera necessitat tenen una demanda més elàstica que els béns de luxe. b) Els béns amb més substitutius en el consum tendeixen a tenir una demanda més elàstica que aquells que no els tenen. c) Els béns que representen una part molt important del pressupost personal tendeixen a tenir una demanda més inelàstica que els que representen una proporció petita. d) Els béns que no tenen béns substitutius en la producció tenen una oferta més elàstica que els que en tenen. e) Totes són correctes. 3.- Si a l incrementar el preu d un bé B, fa que la quantitat demandada d un altre bé A, augmenti, llavors: a) Són substitutius. b) Són complementaris. c) Són béns normals. d) Són béns inferiors. e) La seva demanda és inelàstica. 4.- En termes de corbes d'indiferència un augment de la utilitat total ve representat per: a) Un desplaçament cap a la dreta. b) Un desplaçament cap a l'esquerra. c) Un moviment cap amunt al llarg de la corba. d) Un moviment cap avall al llarg de la corba. e) Un moviment cap el punt mig de la corba. 5.- Es sap que el coeficient d elasticitat creuada de demanda entre dos béns A i B és de +0,5. Aixó vol dir que: a) A i B són béns complementaris. b) A i B són béns substitutius. c) A i B són béns independents. d) A i B són béns inferiors. e) A i B són béns de luxe. 6.- La corba d oferta a curt termini de l empresa que treballa en competència perfecta és: a) La seva corba de costos marginals. b) El tram ascendent de la seva corba de costos marginals. c) El tram de la seva corba de costos marginals que discorre per sobre de la de costos mitjos. d) El tram de la seva corba de costos marginals que discorre per sobre de la de costos variables mitjos. e) La seva corba d ingrés mig.

3 7. A curt termini, l'oferta de tomàquets és inelàstica perquè. a) Els tomàquets no es poden guardar massa temps. b) Als consumidors els és difícil desplaçar la demanda cap a altres vegetals. c) Als pagesos els és fàcil canviar de cultiu. d) No té productes substitutius. 8.- Amb relació a alguns bens, les compres tendeixen a disminuir quan augmenta la renda dels compradors. Aquests bens són coneguts com bens... a) Normals. b) Inversos. c) Mitjos. d) De luxe. e) Cap dels anteriors. 9.- Un monopolista que vol i pot maximitzar els seus beneficis el que farà es igualar l ingrés marginal a: a) El cost mig. b) El cost variable mig. c) El cost total. d) El cost fix mig. e) Cost marginal El monopoli natural es presenta: a) Només en el sector primari i d aquí el nom de natural. b) Quan la demanda és petita i es natural que un sol oferent es faci amb el mercat. c) Quan hi ha importants economies d escala, el que fa natural que tant sols hi hagi un sol oferent. d) Quan hi ha una concessió de l administració, en un servei públic i es fa difícil deixar el servei al joc de la competència, és natural que l administració pensi amb un sol oferent. e) Quan per raons històriques no hi ha més competidors i el monopolista hi ha arribat d una manera natural sense fusions ni adquisicions Un exemple de béns complementaris d oferta són: a) Melons i síndries. b) La pell i la carn. c) Camises de màniga llarga i camises de màniga curta. d) Cafè i sucre. e) Patates i pastanagues Una empresa que s enfronta a una corba trencada de demanda: a) Es una empresa monopolística. b) Es una empresa oligopolística c) Espera que si ella baixa el preu unilateralment les altres la seguiran. d) Si l empresa puja el preu unilateralment probablement les altres no la seguiran. e) Les respostes b), c) i d) són correctes S entén per competència monopolística: a) Un mercat amb molts compradors i molts venedors, però un dels venedors és molt important i actua pràcticament com un monopoli. b) Un mercat on hi ha solament dos oferents que es fan competència. c) Un mercat on hi ha molts oferents i molts demandants, però el producte és diferenciat. d) Un mercat on hi ha monopoli i no hi ha barreres d entrada. e) Les respostes a) i d) són correctes.

4 14.- La corba trencada de demanda: a) Ens mostra el punt d equilibri del monopoli. b) Ens mostra el punt d equilibri de l oligopoli. c) Expressa gràficament el perquè els preus en l oligopoli tenen tendència a no bellugarse. d) Explica el preu òptim pels oligopolistes quan aquests es posen d acord Un consumidor seguirà comprant un bé fins que: a) La seva utilitat marginal iguali el nivell del preu. b) La seva utilitat marginal baixi per sota del nivell del preu. c) La seva utilitat total caigui al nivell del preu. d) La seva utilitat total pugi al nivell del preu. e) La seva utilitat caigui fins a zero Per aconseguir una representació gràfica de com s arriba a determinar la demanda dels factors de la producció es fan servir: a) La corba de possibilitats de producció. b) Les corbes isoquantes i isocost. c) La recta de equidistribució i les corbes d indiferència. d) Les corbes d indiferència i d utilitat. e) Les corbes isoquantes, isocost i la recta de balanç És probable que una millora en la tecnologia que utilitza un productor (venedor) es tradueixi en: a) Un desplaçament de la seva corba d oferta cap a la dreta. b) Un augment de la seva oferta. c) Un desig i possibilitat per la seva part d oferir la mateixa quantitat a un preu més alt. d) Les respostes a) i b) són correctes. e) Totes les anteriors són certes Si a curt termini, una empresa en competència perfecta pot cobrir els seus costos variables mitjos i tant sols una petita fracció dels fixos, hauria de: a) Tancar. b) Augmentar la producció per tal d aprofitar la disminució dels costos fixos mitjos. c) Seguir produint encara que sigui amb pèrdues. d) Pujar el preu per tal de poder cobrir els costos Si una empresa en condicions de competència perfecta ven 10 unitats d un producte homogeni a un preu de mercat de 5 euros per unitat, el seu ingrés marginal és: a) 5 euros. b) 50 euros. c) Més de 5 euros. d) Menys de 5 euros. e) En competència perfecta no te sentit parlar d ingrés marginal Una crítica general al monopoli, quan el comparem amb la competència perfecta és que: a) Restringeix la producció i carrega un preu més elevat. b) Augmenta la producció però a un preu més elevat. c) Restringeix la producció i carrega un preu de competència. d) Carrega un preu excessivament baix (per sota del cost) i produeix un excedent de béns. e) Prescindeix de la consideració del preu i del volum de producció a l hora d assignar els seus recursos.

5 21.- Si un monopoli existent correspon a un monopoli natural, el control de l Estat ha de consistir en primer lloc: a) Regulació de preus. b) Prohibició. c) Nacionalització. d) Lleis antitrust. e) Privatització Un fabricant de calçat redueix el preu en un 15% i experimenta un 30% d increment en la quantitat demandada. Això suggereix que, si totes les coses restants queden igual, l elasticitat de la demanda és: a) 15%. b) 30%. c) 50%. d) 100% Quina de les següents no és una barrera d entrada: a) Economies d escala. b) Diferenciació de productes. c) Normes institucionals. d) Avantatges en certs costos. e) Baix poder adquisitiu dels consumidors En microeconomia, el llarg termini és un període: a) En el que és possible variar la capacitat instal lada. b) Superior a un més. c) Al menys superior a un any. d) Suficientment llarg com per poder establir unes polítiques econòmiques La corba d'oferta d'un producte, en un mercat de monopoli, coincidirà, a curt termini, amb: a) Un monopoli no té corba d'oferta. b) La funció de costos marginals a partir del mínim dels costos variables mitjos. c) La funció de costos marginals en el seu tram creixent. d) La funció de costos marginals a partir dels costos totals mitjos. e) La funció de costos marginals en el seu tram per sobre dels ingressos marginals L'entrada de noves empreses en un sector que treballa en condicions de competència monopolística: a) Provocaria una situació d'ineficiència assignativa. b) Es veu impedida per control de patents. c) Es pot veure impedida per la complexitat del coneixement tecnològic. d) És tan fàcil com en condicions de competència perfecta. e) Provocaria una situació d'ineficiència tècnica Quin dels següents oferents s enfronta a una demanda molt elàstica: a) FECSA b) La gasolinera de l autopista. c) La confiteria del barri. d) Un pagés del maresme productor de flors. e) La companya municipal de transports de Barcelona.

6 28.- La corba de costos mitjos a llarg termini és l envolvent de: a) Les corbes de cost marginal a curt termini. b) Les corbes de cost mig a curt termini. c) Les corbes de cost variable mig a curt termini. d) Les corbes de cost marginal a llarg termini. e) La corba de cost fix és la corba de costos mitjos a llarg termini La característica de la competència monopolística que porta a que a llarg termini els beneficis d una empresa, en aquests tipus de mercat tendeixen a zero: a) La diferenciació del producte. b) El poder de mercat. c) L absència de barreres d entrada i de sortida. d) Els costos publicitaris. e) Els costos de recerca El tractat de Maastrich obligava a: a) La creació d'una moneda única a partir de b) La creació d'una moneda única a partir de c) Que si es volia passar a la tercera fase, el volum acumulat de Deute Públic no havia d'excedir l'1% del PIB. d) El volum acumulat de Deute Públic ho havia de superar el 70% del PIB. e) Que si es volia passar a la tercera fase els tipus d'interès no han d excedir en més d'un 2% la mitjana dels tres països més sanejats El GATT és: a) Acord general pels afers del tercer mon. b) És un organisme de la ONU per assegurar la justícia internacional. c) És una àrea de lliure comerç. d) Acord general sobre aranzels i comerç. e) Acord general sobre transaccions i taxes Un cas de proteccionisme acceptat generalment és el de: a) Establiment d un aranzel compensador de preu, en el cas de que països veïns fabriquin productes similars als tradicionals de la nostra economia a costos inferiors. b) Compensar el possible dumping d altres països. c) En el cas de protegir una indústria naixent. d) L aranzel científic. e) Mai des de el punt de vista doctrinal, es pot admetre mesures proteccionistes Quin país forma part de la zona euro des de l any 2001: a) Gran Bretanya. b) Dinamarca. c) Grècia. d) Suècia. e) Irlanda Les barreres aranzelàries tendeixen a: a) Reduir la eficiència de la producció mundial. b) Reduir el volum de la producció mundial. c) Augmentar els preus en els països que imposen aranzels. d) Reduir l àmbit de la elecció del consumidor. e) Totes les anteriors Una característica d un sistema de canvis flexibles es que: a) Fa reduir l incertesa sobre els tipus de canvi. b) Fa possible un ajust automàtic sense l intervenció del govern. c) Requereix l utilització de fons i reserves internacionals del tipus de les detentades en el Fons Monetari Internacional. d) Les bandes de fluctuació es poden variar mitjançant una devaluació o revaluació.

7 36.- Dumping és sinònim, de: a) Intervenció del Banc Central en defensa de la seva divisa. b) Especulació monetària. c) Barreres no aranzelàries. d) Subvencions a les exportacions. e) Guerra comercial. 37. Si els tipus d'interès d'un país son elevats: a) La moneda nacional tendeix a fer-se mes forta. b) El tipus de canvi de la moneda nacional baixa. c) Les monedes estrangeres tendeixen a fer-se mes fortes que la moneda nacional. d) Les importacions tendeixen a disminuir. e) El tipus de canvi de la moneda del país no te per que variar L establiment d un aranzel redueix la quantitat importada perquè: a) Incrementa el preu d importació. b) Redueix el preu de l interior. c) Augmenta el preu de les exportacions. d) Augmenta el risc de canvi. e) Els aranzels normalment són neutrals El preu en dòlars d un euro està al voltant de: a) 0,50 $. b) 0,65 $. c) 0,80 $ d) 0,95 $ e) 1,10 $ 40.- Si l euro es deprecia amb relació amb el dòlar americà, mantenint-se tota la resta constant, els productes americans són: a) Més barats per als europeus. b) Més barats per als americans. c) Més cars per als americans. d) Més cars per als europeus.

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

BLAT (u) (1) PINYA TROPICAL

BLAT (u) (1) PINYA TROPICAL 2n Trimestre, Curs 2012 / 13 6 de març de 2013 Nom i Cognoms:... Grup:... NOTA D AUTOAVALUACIÓ: [ ] PREGUNTES (si no s indica el contrari, cada pregunta val un punt) [01] Un grup de joves decideixen viure

Más detalles

Tema 3. La restricció pressupostària. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 3. La restricció pressupostària. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 3. La restricció pressupostària Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona La restricció pressupostària Per desgràcia, no totes les cistelles de consum són assequibles al consumidor.

Más detalles

TEMA 5: La competència perfecta 1

TEMA 5: La competència perfecta 1 TEMA 5: La competència perfecta 1 1. Que en l equilibri a llarg termini en competència perfecta no hi hagi beneficis extraordinaris ni pèrdues es deu a: a) Que el preu és constant. b) La lliure concurrència.

Más detalles

Tema 1. Principis bàsics d economia

Tema 1. Principis bàsics d economia Tema 1. Principis bàsics d economia Conceptes introductoris: - Mercat: situació en la que es determina el preu d un bé o servei i la quantitat que s ha de produir - Agents que determinen el preu i la quantitat:

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

1) Llegueix la següent classificació dels béns econòmics i posa un exemple de cadascun:

1) Llegueix la següent classificació dels béns econòmics i posa un exemple de cadascun: LA EMANA. ACTIVITATS 1) Llegueix la següent classificació dels béns econòmics i posa un exemple de cadascun: CLASSIFICACIÓ ELS BÉNS ECONÒMICS BÉNS E CONSUM: Satisfan directament una necessitat de les famílies

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

Curs 04 / de maig de 2005

Curs 04 / de maig de 2005 24 de maig de 2005 Preguntes Nom i Cognoms: Grup: _1r C_ [01] Es demana que determinis si es produiria un moviment o un desplaçament de la corba d oferta o demanda i, en tot cas, cap a quin sentit es desplaçaria

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

PREGUNTES TIPUS TEST ( 25% de penalització per cada quatre respostes errònies ) [ ]

PREGUNTES TIPUS TEST ( 25% de penalització per cada quatre respostes errònies ) [ ] 29 de febrer de 2008 PREGUNTES TIPUS TEST ( 25% de penalització per cada quatre respostes errònies ) [ ] 1) Quins dels següents elements creus que augmentaran la productivitat del factor treball? a. L

Más detalles

UNITAT TAULES DINÀMIQUES

UNITAT TAULES DINÀMIQUES UNITAT TAULES DINÀMIQUES 3 Modificar propietats dels camps Un cop hem creat una taula dinàmica, Ms Excel ofereix la possibilitat de modificar les propietats dels camps: canviar-ne el nom, l orientació,

Más detalles

Exercicis de Microeconomia. TEMA 6: El monopoli

Exercicis de Microeconomia. TEMA 6: El monopoli TEMA 6: El monopoli 1. El factor que pot provocar un monopoli natural és: a) L obtenció d una patent. b) L existència d economies d escala importants. c) El control d un factor productiu essencial per

Más detalles

El diagrama de Swan 26 abril 2017

El diagrama de Swan 26 abril 2017 El diagrama de Swan 1 26 abril 2017 Equilibri intern i equilibri extern L equilibri intern requereix plena ocupació dels recursos (taxa d atur suficientment baixa) i estabilitat de preus (taxa d inflació

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014

Comparació de preus del natural amb Europa. Febrer 2014 Comparació de preus del natural amb Europa gas Febrer 2014 SÍNTESI Aquest document replica l exercici fet al 10/2013, on s analitzaven els preus elèctrics. En aquest cas, es recullen els preus del gas

Más detalles

Tema 11. La maximització de beneficis. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 11. La maximització de beneficis. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 11. La maximització de beneficis Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 Factors de producció K, L Producte Procés de producció (Funció de Producció) En auest tema estudiarem com

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

El preu de la xocolata

El preu de la xocolata presentació Es tracta d un joc per reflexionar sobre els intermediaris que participen del Comerç Internacional objectiu Prendre consciència de la desigual distribució dels beneficis i conèixer de forma

Más detalles

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 =

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 = SOLUIONRI 6 La gràfica de la regió factible és: r2 r3= ( 150, 0) r3 r5= ( 150, 50) r4 r5= ( 110, 90) r1 r4= D( 0, 90) r r = E( 0, 0) 1 2 160 120 80 40 E D 40 80 120 160 El benefici (en euros) està determinat

Más detalles

Algunes consideracions entorn dels problemes proposats

Algunes consideracions entorn dels problemes proposats El treball a l aula 1. Temes de discussió - Com depèn la demanda del preu? Quins altres factors, que no considera la llei de la demanda, poden incidir en la demanda? - Com depèn l oferta del preu? Quins

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013 Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa Desembre 2013 SÍNTESI En aquest document es recullen els preus de l energia elèctrica que paguen les empreses a i als països de la UE-15 i la seva

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

taxa (%) anys taxa (%) anys taxa (%) anys

taxa (%) anys taxa (%) anys taxa (%) anys Llista d exercicis 1 Agregats macroeconòmics 1. PIB i deflactor del PIB. Per a cada període t, calcula: (i) el PIB nominal; (ii) el PIB real a preus constants del període t = 2; (iii) el deflactor del

Más detalles

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Classe 3 Tema 1. El sistema econòmic espanyol Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Funció de producció Cobb-Douglas Funció de producció Cobb-Douglas

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

GERÈNCIA: joc d empreses

GERÈNCIA: joc d empreses Introducció Gerència és un model que simula el comportament d unes empreses que competeixen en un mercat. Les condicions no seran exactament les reals perquè, com a tot model, a Gerència simplificarem

Más detalles

5. LES CORBES DE COSTOS I LA DECISIÓ DE PRODUIR.

5. LES CORBES DE COSTOS I LA DECISIÓ DE PRODUIR. 5. LES CORBES DE COSTOS I LA DECISIÓ DE PRODUIR. Programa detallat: 5.1. La funció de cost total 5.2. Costos a llarg termini: cost mig i cost marginal 5.3. Costos a curt termini: cost variable mig 5.4.

Más detalles

PROGRAMA D assignatures

PROGRAMA D assignatures PROGRAMA D assignatures 24782 INTRODUCCIÓ A L ECONOMIA Curs Acadèmic 2007-2008 Núm.Crèdits Totals 9 Núm.Crèdits Teòrics Núm.Crèdits Pràctics JOAN RIPOLL ALCON Llicenciat en Administració I Direcció d Empreses.

Más detalles

Vehicles elèctrics i gestió de la demanda

Vehicles elèctrics i gestió de la demanda Vehicles elèctrics i gestió de la demanda Jornada Vehicles elèctrics per incrementar l'ús de renovables a la xarxa elèctrica Barcelona, 24 de maig de 2011 Miguel Cruz, Grup de Recerca en Economia de l

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

PART III: TEORIA DE L EMPRESA

PART III: TEORIA DE L EMPRESA PART III: TEORIA E L EMPREA Tema 6: La tecnologia Tema 7: Els costos Tema 8: La maximització de beneficis i l oferta de l emresa cometitiva Tema 9: Euilibri cometitiu i euilibri general eartament de Teoria

Más detalles

INDICADORS JUNY 2018

INDICADORS JUNY 2018 INDICADORS JUNY 218 ÍNDEX Creació i dissolució de societats mercantils 3 Empreses en concurs 4 Índex de producció industrial i de la xifra de negocis del sector serveis 5 Cartera de comandes. Estadística

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 2012-2013 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup Activitat 1: El telèfon mòbil Observa la figura següent, que representa la càrrega que queda

Más detalles

Tema 5. La funció de demanda individual: estàtica comparativa. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 5. La funció de demanda individual: estàtica comparativa. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 5. La funció de demanda individual: estàtica comparativa Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Estàtica comparativa x x ( p, p, m) * 1 1 1 2 x x ( p, p, m) * 2 2 1 2 x x ( p, p,

Más detalles

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta REINALD BESALÚ I ANNA MEDRANO / JULIOL 215 Principals resultats de l estudi: - Els films amb participació de productores catalanes produïts

Más detalles

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat UPF, Curs 2015-16 Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat Professors: Albert Satorra, Christian Brownlees, Mireia Besalú Nom i Cognoms: DNI: Grup: Signeu aquí 1. Ompliu

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Matemàtiques aplicades a les ciències socials Sèrie 4 Responeu a TRES de les quatre qüestions i resoleu UN dels dos problemes següents. En les respostes,

Más detalles

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA UNITAT 7 LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT El departament de producció Funcions del departament Aprovisionament. Fabricació. Emmagatzemament. Control de

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Pensions a la Catalunya independent. Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona

Pensions a la Catalunya independent. Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona Pensions a la Catalunya independent Elisenda Paluzie Universitat de Barcelona 1 Es podran pagar les pensions? Com? El sistema de Seguretat Social espanyol és un sistema de repartiment: les cotitzacions

Más detalles

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA 2014-15 FCSB EVOLUCIÓ DE LA PARTICIPACIÓ GLOBAL DELS ESTUDIANTS EN LES ENQUESTES 80 70 Curs/Semestre Fisioteràpia Infermeria Nutrició Mitjana 3 tit. 200910, 34 27,09 32,76 31,28

Más detalles

Exercici 1. Models de Rebut

Exercici 1. Models de Rebut Exercici 1 La diferencia entre els rebuts que es relacionen i el que hem vist a classe és en la distribució de les dades, que en els exemples que veurem més endavant està ben organitzada i ben enquadrada.

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2004 Pautes de correcció

Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2004 Pautes de correcció Oficina d'organització de Proves d'accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 SÈRIE 3 1) El Fons Monetari Internacional és una institució d àmbit internacional creada després de la segona guerra mundial (1945)

Más detalles

Mitjans de pagament internacional. Com minimitzar el risc de cobrament

Mitjans de pagament internacional. Com minimitzar el risc de cobrament Mitjans de pagament internacional Com minimitzar el risc de cobrament Elecció de mitjans de pagament: Factors a tenir en consideració Confiança amb el comprador Força comercial Objectius Risc país Legislació

Más detalles

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS Introducció Mitjançant aquest document s explica breument la forma de procedir per donar d alta o modificar una sol licitud. Per poder emplenar

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009 Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona Informe setembre 2009 Des de l Observatori de la llet es fa un seguiment dels preus al consum dels productes lactis, a 5 àrees

Más detalles

21. Moneda estrangera

21. Moneda estrangera 21. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 21.3 2. Norma de registre i valoració núm. 13 de a. Conceptes 21.4 b. Normes de valoració 21.4 c. Novetats 21.5 3. Aspectes a considerar i importància

Más detalles

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa TRES IDENTITATS MACROECONÒMIQUES FONAMENTALS A escala microeconòmica, la despesa que fa un consumidor en un determinat bé és, a la vegada, l ingrés que obté el venedor del bé. El flux circular és expressió

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Tema 5. Dades macroeconòmiques Què és la Macroeconomia? La Macroeconomia és una de les àrees de la ciència econòmica que es preocupa per l evolució d una economia. El seu

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

La matèria: els estats físics

La matèria: els estats físics 2 La matèria: els estats PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa Els estats de la matèria Els gasos Els estats de la matèria i la teoria cinètica Els canvis d estat Lleis La

Más detalles

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL

AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL AGENDA 21 ESCOLAR PLUS (+) DE SABADELL CURS 2016/2017 Ecoauditoria de l Aigua ESC Andreu Castells INDEX 1. REVISIÓ DELS CONSUMS D AIGUA 2. REVISIÓ DELS DIFERENTS ESPAIS DEL CENTRE 2.1. PLANTA BAIXA COS

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS DOSSIER DE REPÀS 1. Ordena els nombres de més petit a més gran: 01 0 01 101 0 001 0 001 0 1. Converteix els nombres fraccionaris en nombres decimals i representa ls en la recta: /4 1/ 8/ 11/10. Efectua

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

AL CASTELL DE SARROCA DE LLEIDA I A LA TORRE DE LA SENYORA PER LA VALL MAJOR

AL CASTELL DE SARROCA DE LLEIDA I A LA TORRE DE LA SENYORA PER LA VALL MAJOR AL CASTELL DE SARROCA DE LLEIDA I A LA TORRE DE LA SENYORA PER LA VALL MAJOR Segrià Distància: 10,5 km. Durada: 3 h. Desnivell: 150 m. Itinerari circular no senyalitzat Accedim a Sarroca de Lleida des

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 1 Format de text Quan escrivim un document a Ms Word, aquest adopta les característiques que, per defecte, té predeterminades: el tipus de font, l alineació de text, les

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017 Les pensions només estan garantides en la República Catalana juliol de 2017 Índex I. Com es paga la pensió? II. El futur de les pensions és incert a Espanya III. Catalunya, en millor situació per pagar

Más detalles

Problemes de programació lineal de la sele.

Problemes de programació lineal de la sele. Problemes de programació lineal de la sele. 1. En un taller de confecció es disposa de 80 metres quadrats de tela de cotó i de 120 metres quadrats de tela de llana. Es fan dos tipus de vestits, A i B.

Más detalles

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Sant Llorenç de Morunys, 7 de novembre de 2013 Jordi ROCA JUSMET Catedràtic d Economia, Universitat de Barcelona

Más detalles

CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA

CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA Elements Substàncies pures Compostos Homogènia Mescles homogènies (dissolucions) MATÈRIA Mescles Heterogènia Mescles heterogènies DISSOLUCIONS Preparació de dissolucions a partir

Más detalles

TAXA DE CANVI

TAXA DE CANVI TAXA DE CANVI http://en.wikipedia.org/wiki/exchange_rate Taxa de canvi Una taxa de canvi (nominal) és el preu relatiu de dues monedes: quantes unitats d una moneda són necessàries per a adquirir una unitat

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

3. Per quantificar la incertesa, és habitual establir un marge d'error del... a).0,025. b).0,050%. c).0,050. d).0,025%.

3. Per quantificar la incertesa, és habitual establir un marge d'error del... a).0,025. b).0,050%. c).0,050. d).0,025%. Autoavaluació: Decisió Estadística i Errors Associats a una Prova de Decisió 1 1. Volem decidir quin és el nivell d'ansietat estadística dels estudiants de psicologia a la població en base als nivells

Más detalles

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014

Reglament regulador. prestacions. Juny, 2014 Reglament regulador del càlcul c de prestacions Juny, 2014 Objecte Prestacions (exemple) Es regula la base de càlcul de les prestacions econòmiques de la branca general Prestacions d incapacitat temporal

Más detalles

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC 2013 1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC usuario [Escribir el nombre de la compañía] 01/01/2013 Memòria del primer curs de:

Más detalles

Orígens i Accionistes. Fundada al 1998 Accionistes: Empreses que la formen: VAL Telecomunicaciones Multitel Ferrovial BSCH

Orígens i Accionistes. Fundada al 1998 Accionistes: Empreses que la formen: VAL Telecomunicaciones Multitel Ferrovial BSCH Orígens i Accionistes Fundada al 1998 Accionistes: Nacionals VAL Telecomunicaciones Multitel Ferrovial BSCH Internacionals Bank of America Caisse de Dépôt et Placement du Quebec GE Capital Inversió: més

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Economia i organització d empreses Sèrie 4

Economia i organització d empreses Sèrie 4 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2009 Economia i organització d empreses Sèrie 4 Dades de la

Más detalles

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar

JMatch. Exporta a HP6 Pàgina d arrossegar/deixar anar JMatch Aquesta patata ens permet crear exercicis d associació d elements, fer parelles. Obre JMatch com ja estàs acostumat o acostumada a fer i obtindràs aquesta pantalla, Com a les altres patates, podem

Más detalles

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES

UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES UNITAT REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES 1 Gràfics de columnes A partir de la informació continguda en un rang de cel les podem crear un gràfic per visualitzar aquestes dades. Ms Excel proporciona diferents

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica. Àlex Pujol

Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica. Àlex Pujol Enfortir l espai d economia social en la construcció europea,... una visió micro econòmica Àlex Pujol DEFINICIÓ Generadors de feina i de cohesió social Combinació entre la rendibilitat econòmica i la inclusió

Más detalles

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA.

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. Fa pocs mesos la Tresoreria General de la Seguretat Social va posar en marxa el control del compliment, per part de les

Más detalles

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància

INTRODUCCIÓ. La seva utilitat i importància 1 INTRODUCCIÓ Els senyals de trànsit La seva utilitat i importància Segurament hauràs observat que hi ha una pila de senyals viaris diferents. Tots tenen un significat important per a la nostra seguretat.

Más detalles

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Groups 1 a 4. Examen Final

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Groups 1 a 4. Examen Final UPF, Curs 2012-13 Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Groups 1 a 4 Examen Final Professors: Albert Satorra i Christian Brownlees Nom i Cognom..., Grup... NIA... Nom i Cognoms... 1 Test A Llegiu aquestes

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles