EL TRANSPORT DE MERCADERIES

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EL TRANSPORT DE MERCADERIES"

Transcripción

1 EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies, amb caràcter general està subjecte a autorització, és a dir per tal de poder realitzar aquesta activitat, cal complir els requisits que la normativa determina i sol licitar l autorització a l Administració. Una vegada acreditat que efectivament es compleixen aquests requisits, l administració atorga aquesta autorització en la forma de la targeta de transports. 1.- FORMES D AUTORITZACIONS Hi ha dues formes d autoritzacions: Autorització d empresa, amb una còpia certificada per a cada vehicle que disposi l empresa en la que s identifica el vehicle concret a la que està referida. Tant l autorització de l empresa com les còpies certificades per cada vehicle es configuren en una targeta de transports Autorització individual per a cada vehicle. En aquest cas també cada autorització es configura en una targeta de transport. 2.- TIPUS D AUTORITZACIONS Hi ha tres tipus de transport de mercaderies: El transport públic. Es tracta de transport públic quan l empresa que el vol realitzar, ho fa com a prestació d un servei a terceres persones o empreses. És a dir amb personal de la pròpia organització (treballadors, conductors,...) i els medis de la pròpia organització (vehicles,...) es traslladen mercaderies de terceres persones o empreses per satisfer les seves necessitats de mobilitat. Per a la prestació d aquest servei es percep, com a contrapartida, una remuneració econòmica El transport privat complementari. Es tracta de transport privat complementari, quan l empresa que el vol realitzar te una altra activitat econòmica principal, i el transport es fa en funció de les necessitats derivades d aquesta activitat principal. És a dir amb personal de la pròpia organització (treballadors, conductors,...) i els medis de la pròpia organització (vehicles,...) es traslladen mercaderies vinculades a la pròpia activitat empresarial, per satisfer les pròpies necessitats de mobilitat. Per a la realització d aquest transport, no hi ha cap contraprestació econòmica. El transport no pot ser contractat ni facturat de forma independent, però sí que es pot incorporar al preu final del producte que constitueix l activitat principal del l empresa abans d aplicar l IVA El transport privat particular. És el que realitzen les persones per satisfer les seves necessitats particulars de mobilitat, no vinculades a cap tipus d activitat econòmica. Amb caràcter general aquest tipus de transport s ha de realitzar amb vehicles de fins a Kg de MMA.

2 3.- TIPUS DE VEHICLES A efectes de les autoritzacions de transport de mercaderies, hi ha dos tipus de vehicles: Vehicles lleugers. Són els que tenen una MMA de fins a Kg, o els que superant aquesta MMA, la seva capacitat de càrrega, entesa com a MMA menys la Tara, és inferior a Kg Vehicles pesants. Són els que tenen una MMA superior a Kg i la seva capacitat de càrrega, entesa com a MMA menys la Tara és superior a Kg. També són vehicles pesants, les tractores quan la seva capacitat d arrossegament supera els Kg. 4.- EXEMPCIONS Estan exempts d autorització, els següents tipus de transport de mercaderies: - Els transports privats particulars. - Els transports privats complementaris realitzats amb vehicles de fins a Kg de MMA. - Els transports públics de mercaderies realitzats amb vehicles de fins a Kg de MMA. - Els transports realitzats en recintes tancats no dedicats a l activitat de transport. - Els transports privats complementaris realitzats amb tractors agrícoles. - Els transports d equipatges realitzats amb remolcs arrastrats per autobusos. - Els transports fúnebres. - Els transports d escombreries realitzats amb vehicles especialment condicionats. - Els transports de diners, valors, etc, realitzats amb vehicles especialment condicionats. - Els transports de medicaments i equipament mèdic. - L arrendament de vehicles sense conductor. - Els vehicles equipats permanentment amb maquinària com equip de sondejos, grues d elevació, grups electrògens, etc, constituint aquesta maquinaria l'ús exclusiu del vehicle. 5.- AUTORITZACIONS DE TRANSPORT PÚBLIC DE MERCADERIES Hi ha tres tipus d autoritzacions de transport públic de mercaderies MDPE Amb aquesta autorització es pot realitzar transport públic en tot l àmbit estatal amb qualsevol tipus de vehicle (lleuger o pesant). L autorització s atorga en la forma 1.1, és a dir autorització d empresa, amb una còpia certificada per a cada vehicle que disposi l empresa en la que s identifica el vehicle concret a la que està referida. Els requisits que cal complir per poder ser titular d aquest tipus d autorització són:

3 - Competència professional. - Establiment. - Disponibilitat dels vehicles per realitzar l activitat (1) (1) Per iniciar l activitat cal acreditar disposar d un mínim de 3 vehicles en règim de propietat o lísing de fins a 5 mesos d antiguitat i que comportin conjuntament una capacitat de càrrega de com a mínim 60 tn MDLE Amb aquesta autorització es pot realitzar transport públic en tot l àmbit estatal exclusivament amb vehicles lleugers. L autorització s atorga en la forma 1.1, és a dir autorització d empresa, amb una còpia certificada per a cada vehicle que disposi l empresa en la que s identifica el vehicle concret a la que està referida. Els requisits que cal complir amb caràcter general per poder ser titular d aquest tipus d autorització són: - Competència professional. - Establiment. - Disponibilitat dels vehicles per realitzar l activitat (2) (2) Per iniciar l activitat cal acreditar disposar d un mínim d un vehicle en règim de propietat o lísing de fins a 5 mesos d antiguitat. Quan es pretengui realitzar l activitat exclusivament amb vehicles de fins a Kg de MMA, els requisits a complir són:

4 - Disponibilitat dels vehicles per realitzar l activitat (3) (3) Per iniciar l activitat cal acreditar disposar d un mínim d un vehicle en règim de propietat o lísing de fins a 5 mesos d antiguitat MDSL Amb aquesta autorització es pot realitzar transport públic exclusivament en l àmbit de Catalunya, i exclusivament amb vehicles de fins a Kg de MMA. L autorització s atorga en la forma 1.2, és a dir autorització individual per a cada vehicle. Els requisits que cal complir per poder ser titular d aquest tipus d autorització són: - Competència professional (4) - Disponibilitat dels vehicles per realitzar l activitat (5) - Número mínim de conductors (4) La competència professional es pot acreditar amb la titulació pròpia de Catalunya. (5) Per iniciar l activitat cal acreditar la disponibilitat del vehicle que ha de tenir una antiguitat de fins a 6 anys. 6.- AUTORITZACIÓ DE TRANSPORT PRIVAT COMPLEMENTARI DE MERCADERIES Només hi ha un tipus d autorització de transport privat complementari de mercaderies MPCE Amb aquesta autorització es pot realitzar transport privat complementari en tot l àmbit estatal amb qualsevol tipus de vehicle (lleuger o pesant). L autorització s atorga en la forma 1.1, és a dir autorització d empresa, amb una còpia certificada per a cada vehicle que disposi l empresa en la que s identifica el vehicle concret a la que està referida.

5 Els requisits que cal complir amb caràcter general per poder ser titular d aquest tipus d autorització són: - Disponibilitat dels vehicles per realitzar el transport. - Acreditar la necessitat del transport. - No tenir altres autoritzacions en vigor. 7.- LA INTERMEDIACIÓ DEL TRANSPORT: L OPERADOR DEL TRANSPORT. L AUTORITZACIÓ OT. La intermediació en el transport públic, que es pot concretar en qualsevol dels tipus d operador del transport (agència de transport, consignatari, magatzemista distribuïdor, etc) requereix aquest tipus d autorització, que s atorga en la forma 1.121, tot i que no te referit cap vehicle. La realització d aquestes activitats no requerirà autorització quan la mateixa empresa disposi d autorització de transport de la classe MDP i al mateix tremps reuneixi tots els requisits per obtenir l autorització de la classe OT. Els requisits que cal complir per poder ser titular d aquest tipus d autorització OT són: - Competència professional. - Establiment obert al públic.

EL TRANSPORTE DE MERCANCÍAS

EL TRANSPORTE DE MERCANCÍAS EL TRANSPORTE DE MERCANCÍAS Es necesario indicar que, en todo lo que sigue, nos referiremos al transporte por carretera o vía pública, realizado mediante vehículos de motor. El transporte de mercancías,

Más detalles

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre (BOE núm. 5 de cinc de gener de 2013) per la qual es regula el control administratiu exigible per la realització de transport públic de mercaderies per carretera.

Más detalles

MODIFICACIÓ DELS REQUISITS PER L APLICACIÓ DE REGLES D INVERSIÓ DEL SUBJECTE PASSIU

MODIFICACIÓ DELS REQUISITS PER L APLICACIÓ DE REGLES D INVERSIÓ DEL SUBJECTE PASSIU Per Reial Decret 828/2013, de 25 d octubre s han modificat diversos articles del Reglament de l IVA, que afecten a la justificació documental de l aplicació de les regles d inversió del subjecte passiu

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre (BOE núm. 5 de cinc de gener de 2013) per la qual es regula el control administratiu exigible per la realització de transport públic de mercaderies per carretera. Substitueix al document de control previst

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

EL TRANSPORTE DE VIAJEROS

EL TRANSPORTE DE VIAJEROS EL TRANSPORTE DE VIAJEROS Es necesario indicar que, en todo lo que sigue, nos referiremos al transporte por carretera o vía pública, realizado mediante vehículos de motor. El transporte de viajeros, con

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

HISPANO LLACUNENSE, SL CARTA DE SERVEIS

HISPANO LLACUNENSE, SL CARTA DE SERVEIS 2018 HISPANO LLACUNENSE, SL CARTA DE SERVEIS Informació General Inicia les seves activitats l'any 1930, en la població de La Llacuna. S indiquen els serveis que es realitzen: línia de LLacuna, Sant Sadurní,

Más detalles

EXPERIÈNCIA GRUP D INSERCIÓ COMUNITARIA, LA PARTICIPACIÓ DE L AFECTAT EN LA RECUPERACIÓ EN SALUT MENTAL

EXPERIÈNCIA GRUP D INSERCIÓ COMUNITARIA, LA PARTICIPACIÓ DE L AFECTAT EN LA RECUPERACIÓ EN SALUT MENTAL EXPERIÈNCIA GRUP D INSERCIÓ COMUNITARIA, LA PARTICIPACIÓ DE L AFECTAT EN LA RECUPERACIÓ EN SALUT MENTAL Jornada tècnica La Unió T. Mas, Mª J. Oliva i M. González Novembre/ 2016 Experiencia grup d inserció

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Serveis: Proves a realitzar: Teòrica i pràctica (veure pàg 151 codi Circulaciò Andorra)

Serveis: Proves a realitzar: Teòrica i pràctica (veure pàg 151 codi Circulaciò Andorra) Serveis: Llicència Lc- Permet conduir ciclomotors fins a 49cc. Es pot examinar a partir dels 14 anys. S'obté amb el permis B1 o el A1 automaticament sense haver de realitzar cap examèn. (Foto Ciclomotor)

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS TEST CASOS 11-17 PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1. MAQUINARIA MONTESQUIU, SL, el dia 6 de juny de 2017, va contractar un port amb TRANSPORTS RAMONES, SL, des de Barcelona

Más detalles

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1.1 Equacions lineals Una equació lineal està composta de coeficients (nombres reals) acompanyats d incògnites (x, y, z,t..o ) s igualen a un terme independent, i les solucions

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ

GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ Manual d ús de la plataforma on-line http://www.adp-informatica.cat 1 INDEX 1. BENVINGUDA... Pàgina 2 2. MATERIAL DIDÀCTIC... Pàgina 3 3. OBJECTIUS I CONTINGUT... Pàgina 3

Más detalles

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat La prova pilot, organitzada per la Diputació de Barcelona, durant tres caps de setmana

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

Guia per a entitats, empreses i ciutadans. Manual per obtenir un certificat de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre

Guia per a entitats, empreses i ciutadans. Manual per obtenir un certificat de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre Guia per a entitats, empreses i ciutadans Manual per obtenir un certificat de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre DIPUTACIÓ DE GIRONA 15/02/2018 Introducció Tal i com s estableix a l article 14 de la

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

Compromís Público-privat

Compromís Público-privat PLA ENGEGA 2016 Ministeri d Administració Pública Transports i Telecomunicacions Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 7 d abril del 2016 Compromís Público-privat Conveni

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1. L empresa TRANSFRONTANYÀ, SA, va realitzar diversos serveis de transport per encàrrec de FINESTRACER, SA, al llarg de tot l

Más detalles

Exercici 1. Models de Rebut

Exercici 1. Models de Rebut Exercici 1 La diferencia entre els rebuts que es relacionen i el que hem vist a classe és en la distribució de les dades, que en els exemples que veurem més endavant està ben organitzada i ben enquadrada.

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

AMPLIACIÓ DE L ILLA DE VIANANTS DE RUBÍ. Juliol 2017

AMPLIACIÓ DE L ILLA DE VIANANTS DE RUBÍ. Juliol 2017 AMPLIACIÓ DE L ILLA DE VIANANTS DE RUBÍ Juliol 2017 1. INTRODUCCIÓ L espai públic és, per definició, un entorn de convivència social, on els serveis i activitats es distribueixen de manera eficaç i eficient

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors

TEMA 2: Múltiples i Divisors TEMA 2: Múltiples i Divisors 4tESO CB Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3

Más detalles

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Revisió 3 Data d aprovació 23.12.2009 Edició Desembre

Más detalles

Servei Públic de Transport Especial de Barcelona. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat

Servei Públic de Transport Especial de Barcelona. Institut Municipal de Persones amb Discapacitat Servei Públic de Transport Especial de Barcelona Institut Municipal de Persones amb Discapacitat Què és el Servei Públic de Transport Especial? Barcelona compta amb un dels serveis de transport públic

Más detalles

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü Tipografia La tipografia, en totes les seves variants, és la tipografia corporativa de la Generalitat. Això vol dir que les identificacions de la Generalitat, el conjunt del senyal i del logotip, només

Más detalles

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS

COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS COM DONAR D ALTA UNA SOL LICITUD EN L APLICACIÓ WEB DEL BONUS Introducció Mitjançant aquest document s explica breument la forma de procedir per donar d alta o modificar una sol licitud. Per poder emplenar

Más detalles

QUÈ CAL SABER SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA? Els dubtes més freqüents

QUÈ CAL SABER SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA? Els dubtes més freqüents QUÈ CAL SABER SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA? Els dubtes més freqüents Productes que es podran prescriure Productes sanitaris i medicaments sense recepta mèdica. Podreu prescriure de forma autònoma, atenent

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

Informació sobre la targeta T-Família

Informació sobre la targeta T-Família TARGETA T-Família Informació sobre la targeta T-Família Taula de contingut Nova targeta T-Família... 3 Disseny... 4 Àmbit tarifari d aplicació... 4 Sistema d emissió... 5 Reglament d utilització de la

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

200 HABITATGES DE LLOGUER A SANT JUST DESVERN. 5 d octubre de 2010

200 HABITATGES DE LLOGUER A SANT JUST DESVERN. 5 d octubre de 2010 200 HABITATGES DE LLOGUER A SANT JUST DESVERN 5 d octubre de 2010 CTRA. REIAL, 1-7 (promoció existent) Gestió: PROMUNSA (Des de l 1 d octubre) 45 habitatges de lloguer per al jovent EL MIL LENARI (ampliació

Más detalles

Casal Benèfic Premianenc Circuit d entrada CIRCUIT D ENTRADA A UNA PLAÇA D ACOLLIMENT RESIDENCIAL

Casal Benèfic Premianenc Circuit d entrada CIRCUIT D ENTRADA A UNA PLAÇA D ACOLLIMENT RESIDENCIAL CIRCUIT D ENTRADA A UNA PLAÇA D ACOLLIMENT RESIDENCIAL 1 ÍNDEX 1. Tipus de places 2. Elaboració de la llista d espera 3. Gestió de la llista d espera 4. Criteris d admissió 5. Criteris d exclusió 6. Criteris

Más detalles

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries compartit annex és definir el procediment per establir un acord individualitzat de seguiment de referència -

Más detalles

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència

Iniciativa Legislativa Popular. per canviar la Llei de Dependència Iniciativa Legislativa Popular per canviar la Llei de Dependència 1 Quin problema hi ha amb Llei de Dependència? La Llei de Dependència busca que les persones amb discapacitat i les persones molt grans

Más detalles

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques 4.1. EXPONENCIALS Definim exponencial de base a i exponent n:. Propietats de les exponencials: (1). (2) (3) (4) 1 (5) 4.2. EQUACIONS EXPONENCIALS Anomenarem

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

Informació sobre la targeta T-12

Informació sobre la targeta T-12 TARGETA T-12 Informació sobre la targeta T-12 Taula de contingut Definició de la targeta T-12... 3 Característiques targeta T-12... 3 Disseny... 3 Adquisició i sistema de gestió i d emissió... 3 Preu de

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 2 Referències Una referència reconeix una cel la o un conjunt de cel les dins d un full de càlcul. Cada cel la està identificada per una lletra, que indica la

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

Servei Públic de TRANSPORT ESPECIAL

Servei Públic de TRANSPORT ESPECIAL Servei Públic de TRANSPORT ESPECIAL Servei de l Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i l Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), complementari al servei de transport públic regular, que

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns%

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Grafitinet C/Orient,78084planta1 08172SantCugatdelVallés Tel:935830437 Fax:935879739 Email:info@grafitinet.net Páginaweb:www.grafitinet.net Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Què són les

Más detalles

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits.

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Introducció Teniu oliveres i soleu elaborar oli amb què us abastiu. Però, els dubtes sorgeixen quan teniu excedents... Com

Más detalles

TEMA 4 : Programació lineal

TEMA 4 : Programació lineal TEMA 4 : Programació lineal 4.1. SISTEMES D INEQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITA La solució d aquest sistema és l intersecció de les regions que correspon a la solució de cadascuna de les inequacions

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

FEDERACIÓ CATALANA D ESPORTS PER A DISMINUÏTS PSÍQUICS

FEDERACIÓ CATALANA D ESPORTS PER A DISMINUÏTS PSÍQUICS FEDERACIÓ CATALANA D ESPORTS PER A DISMINUÏTS PSÍQUICS Olot TORN A: Sortida dia 23 de desembre a les 15:30h i tornada el dia 30 de desembre a les 19h. Preu federat actiu: 450 Preu plaça becada: 180 Preu

Más detalles

NORMES DE FUNCIONAMENT DE LA TAULA DEL TAXI

NORMES DE FUNCIONAMENT DE LA TAULA DEL TAXI PREÀMBUL NORMES DE FUNCIONAMENT DE LA TAULA DEL TAXI El servei de taxi constitueix un servei públic de viatgers amb vehicles d una capacitat fins a nou places, inclosa la persona que condueix, que s efectua

Más detalles

LA FISCALITAT ACTUAL APLICADA A L EMPRESA AGRÀRIA

LA FISCALITAT ACTUAL APLICADA A L EMPRESA AGRÀRIA LA FISCALITAT ACTUAL APLICADA A L EMPRESA AGRÀRIA ENRIQUETA PONS NADAL ABRIL 2017 TIPUS D EMPRESESARIS I FISCALITAT 1.-Empresari Individual 2.-Associacions d empresaris: CB, SC, SCP (Sense personalitat

Más detalles

ANÀLISI DELS ACCIDENTS LABORALS DE TRÀNSIT. Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (INSHT)

ANÀLISI DELS ACCIDENTS LABORALS DE TRÀNSIT. Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (INSHT) ANÀLISI DELS ACCIDENTS LABORALS DE TRÀNSIT Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (INSHT) Parts d'accident de treball MEYSS Sistema Delt@ En jornada de treball: en el centre de treball

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Bonificació aturats Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Taula de contingut Definició de la targeta bonificada per a persones en situació d atur... 3 Requisits... 3 Certificats

Más detalles

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta REINALD BESALÚ I ANNA MEDRANO / JULIOL 215 Principals resultats de l estudi: - Els films amb participació de productores catalanes produïts

Más detalles

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010 ELs recursos naturals: L ús que en fem Febrer de 2010 Què és un recurs? Recurs Un recurs és un bé natural que pot tenir algun interés per a l ésser humà. Tipus de recursos. Establirem dues classificacions.

Más detalles

TEMA 1: EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES. Activitats

TEMA 1: EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES. Activitats TEMA 1: EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES Activitats 1.- Expressa en llenguatge algebraic: a) El doble d un nombre. b) El doble d un nombre menys tres unitats. c) El doble d un nombre menys tres unitats, més un

Más detalles

AGROPLACE La plataforma de subhastes on line d Afrucat

AGROPLACE La plataforma de subhastes on line d Afrucat AGROPLACE La plataforma de subhastes on line d Afrucat Mercè Gispert i Bosch assessorament@afrucat.com Associació catalana d'empreses fructícoles 130 empreses fructícoles OPFH s de Catalunya S.C.C.L de

Más detalles

El preu de la xocolata

El preu de la xocolata presentació Es tracta d un joc per reflexionar sobre els intermediaris que participen del Comerç Internacional objectiu Prendre consciència de la desigual distribució dels beneficis i conèixer de forma

Más detalles

Àrea d Hisenda i Gestió Municipal

Àrea d Hisenda i Gestió Municipal Àrea d Hisenda i Gestió Municipal Girona, 27 de juny de 2012 Regidoria d Hisenda i Règim Interior 1. Reorganització de l administració i de la gestió El nou govern ha reestructurat l'organització municipal

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Servei de Comunicació de crema (16 octubre 14 març)

Servei de Comunicació de crema (16 octubre 14 març) Servei de Comunicació de crema (16 octubre 14 març) Guia per a l ús del servei Realitzat per: CAOC Versió: 1.0 Data: Servei de Comunicació de crema (16 octubre 14 març) Índex 1 Requisits previs...1 2 Accés

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Unitat 12 Règim legal del transport per carretera

Unitat 12 Règim legal del transport per carretera Unitat 12 Règim legal del transport per carretera 12.1. Situació d entrada Introducció El règim legal del transport per carretera té com a objectiu regular el trànsit de manera que tot tipus de vehicles

Más detalles

NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA

NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA Biblioteca Municipal Pompeu Fabra NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA Novembre de 2006 NORMES D ÚS DE LA BIBLIOTECA 1. Accés a la Biblioteca La Biblioteca és un servei públic municipal obert a tots els ciutadans,

Más detalles

Targeta d aparcament individual per a persones amb discapacitat

Targeta d aparcament individual per a persones amb discapacitat Targeta d aparcament individual per a persones amb discapacitat Què és? Una targeta d aparcament individual per persones amb discapacitat. La targeta és única, personal i intransferible. Per a què serveix?

Más detalles

Cap d Any. turisme engrup 2014/15. A Can Vandrell (Hostalric)

Cap d Any. turisme engrup 2014/15. A Can Vandrell (Hostalric) Cap d Any 2014/15 (Hostalric) Sopar especial Menú de Cap d Any + Gran Esmorzar d Any Nou Menjador privat pel sopar i per la festa de Cap d Any Cap d Any a Can Vandrell!! A Eix Estels us hem preparat un

Más detalles

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 =

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 = SOLUIONRI 6 La gràfica de la regió factible és: r2 r3= ( 150, 0) r3 r5= ( 150, 50) r4 r5= ( 110, 90) r1 r4= D( 0, 90) r r = E( 0, 0) 1 2 160 120 80 40 E D 40 80 120 160 El benefici (en euros) està determinat

Más detalles

TALLERS PER A GRUPS UNIVERSITARIS

TALLERS PER A GRUPS UNIVERSITARIS 1. Presentació 2. Àrees de treball 3. Objectius específics 4. Destinataris i requisits de participació 5. Durada i horaris 6. Pautes bàsiques de desenvolupament 7. Participació en la Setmana del Parlament

Más detalles

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA Benvolgudes famílies!! En aquest apartat us volem fer un resum de la dinàmica que realitzen els vostres fill i filles a l estona del menjador escolar, de 12:30

Más detalles

SÓC UNA PERSONA ESTRANGERA QUE VULL FER UN TRÀMIT I NO SÉ QUIN ÉS AQUEST TRÀMIT VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A

SÓC UNA PERSONA ESTRANGERA QUE VULL FER UN TRÀMIT I NO SÉ QUIN ÉS AQUEST TRÀMIT VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A SÓC UNA PERSONA ESTRANGERA QUE VULL FER UN TRÀMIT I NO SÉ QUIN ÉS AQUEST TRÀMIT VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A VULL CONTRACTAR UN TREBALLADOR/A ESTRANGER/A LA PERSONA QUE VULL CONTRACTAR

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

NORMATIVA URBANÍSTICA MODIFICACIÓ PUNTUAL NÚM

NORMATIVA URBANÍSTICA MODIFICACIÓ PUNTUAL NÚM 3/9 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya NOATIVA UANÍSTICA MODIFICACIÓ PUNTUAL NÚM. 3 DEL POUM, PER A ADAPTAR-LO A LA NOATIVA GENT EN MATÈA D'EQUIPAMENTS COMEIALS, DEL MUNICIPI DE C Article 101.

Más detalles

Famílies nombroses i monoparentals. Targeta T-70/90

Famílies nombroses i monoparentals. Targeta T-70/90 Famílies nombroses i monoparentals Targeta T-70/90 Introducció 2 Segons el Decret de la Generalitat de Catalunya (DGC) 139/2010, d 11 d octubre: 1. Les persones membres de les famílies monoparentals i/o

Más detalles

PER A TOTES LES EDATS (activitats sense cost) 1. PESSEBRE VIVENT 2. CENT-7 MÚSICA (RÀDIO VILA-SACRA)

PER A TOTES LES EDATS (activitats sense cost) 1. PESSEBRE VIVENT 2. CENT-7 MÚSICA (RÀDIO VILA-SACRA) Vila-sacra, 16 de setembre de 2014 Benvolguts veïns, us fem arribar com cada inici de curs un resum de les activitats que es poden fer a Vila-sacra. Us en presentem primer un resum distribuït per edats

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013 Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa Desembre 2013 SÍNTESI En aquest document es recullen els preus de l energia elèctrica que paguen les empreses a i als països de la UE-15 i la seva

Más detalles

Preguntes més freqüents

Preguntes més freqüents Preguntes més freqüents Què he de fer per avançar les meves factures? 1. Donar-se d alta a BBVA net advance..4 2. Activar/signar el contracte d avançament de factures de cada client 5 3. Sol licitar l

Más detalles

Les Garanties en la venda dels béns de consum

Les Garanties en la venda dels béns de consum La gestió de les reclamacions dels consumidors en les empreses dedicades a la venda d electrodomèstics i electrònica Les Garanties en la venda dels béns de consum Barcelona, 29 de novembre de 2016 Normativa

Más detalles

CICLES DE GRAU SUPERIOR

CICLES DE GRAU SUPERIOR CICLES DE GRAU SUPERIOR DOCUMENTACIÓ QUE S HA D APORTAR PER A L ACCÉS VIA BATXILLER c) Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol licitud, es tenen els requisits acadèmics que permeten

Más detalles

Guia sobre contractació pública

Guia sobre contractació pública Guia sobre contractació pública Índex 1. Què és la contractació pública? 2. Normativa aplicable 3. Principis aplicables a la contractació pública 4. Tipus de contractes 5. Parts en el contracte 6. Qui

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 2012-2013 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup Activitat 1: El telèfon mòbil Observa la figura següent, que representa la càrrega que queda

Más detalles

RÈGIM JURÍDIC DE LES AGÈNCIES DE VIATGES

RÈGIM JURÍDIC DE LES AGÈNCIES DE VIATGES RÈGIM JURÍDIC DE LES AGÈNCIES DE VIATGES CONCEPTE AMPLI: Són S n empreses turístiques dedicades a mitjançar ar entre els usuaris i els prestadors directes de serveis turístics. ESTRICTE: Art. 11 Llei 3/1998,

Más detalles

Observatori socioeconòmic

Observatori socioeconòmic ce bservatori socioeconòmic CERDANYLA DEL VALLÈS MAIG 2016 BSERVATRI SCIECNÒMIC DE CERDANYLA DEL VALLÈS INDICADRS SCIECNÒMICS, CERDANYLA A través d aquest informe, podrem consultar mensualment els indicadors

Más detalles